Monday, December 24, 2007

Ποιο είναι το μέλλον του "τρίτου δρόμου";

Συνέντευξη του Anthony Giddens*
© Le Nouvel Observateur

Ζαν-Γκαμπριέλ Φρεντέ (Jean-Gabriel Fredet, J-GF): Το Εργατικό κόμμα ηγεμονεύει στη Βρετανία, μετά από δέκα χρόνια στην εξουσία και τέσσερις διαδοχικές εντολές. Κι όμως, επιμένετε πως χρειάζεται να ανανεώσει το πρόγραμμά του...

'Αντονι Γκίντενς (Anthony Giddens, AG): Για να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, οι Εργατικοί χρειάζεται να κερδίσουν πρώτα τη μάχη των ιδεών.

Το 1997, οι νέοι Εργατικοί έδειξαν πως υπάρχει ένας «τρίτος δρόμος» μεταξύ του παραδοσιακού σοσιαλισμού και της αποθέωσης της αγοράς, υπό τον όρο πως αξιοποιείται το ανθρώπινο κεφάλαιο και λαμβάνεται υπόψη η παγκοσμιοποίηση.

Μετά τις νέες εξελίξεις της παγκοσμιοποίησης, το πρόγραμμα των Εργατικών χρειάζεται να πάει πιο μακριά.

Μετά την εγκατάλειψη του κεϊνσιανισμού πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της μετεγκατάστασης επιχειρήσεων, που πλέον αφορά όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Το κοινωνικό κράτος πρέπει επίσης να προσδιοριστεί με πολύ πιο θετικό τρόπο: πέραν της προστασίας από την απειλή της ασθένειας και της ανεργίας, χρειάζεται να ασχοληθεί επίσης με την κατάρτιση και την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες.

Απέναντι στη γήρανση των μεταβιομηχανικών μας κοινωνιών, θα χρειαστεί να επιτραπεί στους ηλικιωμένους να παραμένουν στην αγορά εργασίας για περισσότερο καιρό, ούτως ώστε η χώρα να επωφελείται από την εμπειρία τους.

Είναι επίσης επείγον να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα κι η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι δημόσιες αρχές χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουν τους βασικούς τους στόχους: να επενδύσουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο, να εγγυηθούν ποιοτική εκπαίδευση, να προστατεύσουν την πολυπολιτισμικότητα.

Αυτές οι προτεραιότητες αφορούν τόσο τη Μεγάλη Βρετανία, όσο και τη Γαλλία.

J-GF: Δεν προτείνετε λοιπόν άγριες ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων υπηρεσιών, όπως μοιάζει να φοβάται η αριστερή τάση των Εργατικών...

AG: Σε καμία περίπτωση, Όταν προτείνω την συνεργασία δημοσίου κι ιδιωτικού τομέα, το κάνω διότι πιστεύω πως οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να σεβαστούν τον τρόπο λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα, και ταυτόχρονα να πάψουν να ταυτίζονται αποκλειστικά με το κράτος.

Αν και σε μερικές περιπτώσεις, υπάρχουν υπηρεσίες που μπορούν να ανατεθούν σε ιδιωτικές εταιρείες, είμαι πεπεισμένος πως το έθνος μας χρειάζεται ισχυρό κράτος, που ελέγχει την υγεία και την παιδεία.

Το κράτος αυτό όμως χρειάζεται να αντιλαμβάνεται τις νέες απαιτήσεις των πολιτών-καταναλωτών και να προσφέρει ένα δημόσιο τομέα που να ανταποκρίνεται σε αυτές.

J-GF: Σε ποιες αρχές θα πρέπει να στηρίζεται αυτή η ανανέωση του «τρίτου δρόμου» που εμπνευστήκατε;

AG: Επέλεξα επτά κεφαλαιώδους σημασίας αρχές:
  1. Η προτεραιότητα να παραμείνει στην οικονομία, που πρέπει να παραμείνει ανοικτή, με την αντιμετώπιση του οτιδήποτε νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό
  2. Η κατάληψη του «κέντρου». Αυτό το κέντρο δεν αφορά κόμματα, αλλά τους ψηφοφόρους, που κατά πλειοψηφία δηλώνουν πως βρίσκονται εκεί. Το κέντρο είναι που πρέπει να πειστεί να κλίνει προς τα αριστερά. Κεντρώα διακυβέρνηση δε σημαίνει μια κυβέρνηση που να προσδιορίζεται από μικροκομματικούς υπολογισμούς, αλλά μία κυβέρνηση που προσδιορίζει ένα συμβιβασμό που ξεπερνάει τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές και συντάσσει ένα συμβόλαιο μεταξύ του πολίτη και του κράτους.
  3. Προτεραιότητα στην εκπαίδευση.
  4. Ένταση του αγώνα ενάντια στη φτώχεια, είτε οφείλεται σε ελλιπή εισοδήματα, είτε σε απουσία κατάρτισης.
  5. Καταπολέμηση του εγκλήματος και των αντικοινωνικών συμπεριφορών, που συχνά συνδέονται με την απόλυτη φτώχεια.
  6. 'Ανοιγμα της χώρας στους μετανάστες, αλλά με ρύθμιση των μεταναστευτικών ροών
  7. Καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

J-GF: Χρειάζεται λοιπόν ένα κράτος άλλου τύπου;

AG: Ναι. Δίπλα στο παραδοσιακό «κράτος-βοηθό» («enabling state») που παρέχει στα άτομα πόρους για να λάβουν τη ζωή τους στα χέρια τους, θα πρέπει να προσθέσουμε ένα «κράτος-εγγυητή» («ensuring state») που εγγυάται στους πολίτες εκπαίδευση και υγεία, με αντάλλαγμα υποχρεώσεις και καθήκοντα εκ μέρους των πολιτών.

J-GF: Οι προτεραιότητες που αναφέρατε ισχύουν και για τη Γαλλία; Θα χαρακτηρίζατε τον Νικολά Σαρκοζί (Nicolas Sarkozy) εκσυγχρονιστή;

AG: Η Γαλλία δυσκολεύεται να καταλάβει πώς παίζεται το παιχνίδια της οικονομίας της αγοράς.

Υποφέρει από υπερβολική γραφειοκρατία και από το βάρος της συντεχνιακής λογικής. Ο Νικολά Σαρκοζί θέλει να εκσυγχρονίσει την οικονομία, που είναι το μόνο μέσο για μία πιο δίκαιη κοινωνία.

J-GF: Το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα παραμένει δύναμη προόδου; Μοιάζει να απεχθάνεστε τον όρο «σοσιαλισμός»...

AG: Από πού κι ως πού; Αυτό που λέω είναι πως η γαλλική αριστερά δεν είναι αρκετά πραγματιστική. Όσο κι αν παριστάνει τον «επιστημονικό», ο μαρξισμός παράγει περισσότερη περιθωριοποίηση από την αγορά, πόσο μάλλον αν λειτουργεί χωρίς ακρότητες, όπως προτείνω.

Οι Γάλλοι σοσιαλιστές έχουν πάθει εμμονή με τη διαμάχη αριστεράς-δεξιάς, ενώ τα σημερινά διακυβεύματα αφορούν τον έλεγχο της παγκοσμιοποίησης, τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας παράλληλα με την πολυπολιτισμικότητα, τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και την άνοδος του επιπέδου γνώσης για να αντεπεξέρθουν σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Σε αυτά διαχωρίζονται σήμερα οι συντηρητικοί από τους εκσυγχρονιστές.

Λόγω των αντιδράσεων της ιστορικής τους κοινωνικής βάσης, η γαλλική αριστερά, όπως εξάλλου κι η γερμανική, πάσχουν από έλλειμμα ανανεωτικής δυνατότητας.

Τούτων λεχθέντων, γνωρίζω καλά πως ο βαθμός αποδοχής των μεταρρυθμίσεων εξαρτάται από την ιστορία της κάθε χώρας. Πριν μεταρρυθμιστούν, οι σκανδιναβοί σοσιαλδημοκράτες είχαν περάσει από σοβαρή κρίση. Και μετά το χαμό των ετών Θάτσερ (Thatcher), το πρώτο που χρειάστηκε να κάνουν οι νέοι Εργατικοί, ήταν να αναστηλώσουν την κοινωνική ασφάλιση -που είχε διαλυθεί εντελώς- και να αρχίσουν πάλι να επενδύουν στις δημόσιες υπηρεσίες, μετά από 16 χρόνια επενδυτικού «εμπάργκο» από τους θατσερικούς.

Δεν υπονοώ πως η Γαλλία θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιο βρετανικό μοντέλο. Η ίδια η ιδέα του «μοντέλου» δε με βρίσκει σύμφωνο. Η Βρετανία τα πήγε καλά στην απασχόληση, δεν μπόρεσε όμως να ανταποκριθεί στην πρόκληση της αύξησης των ανισοτήτων ή να προχωρήσει σε αυθεντική αποκέντρωση.

Με τις ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες της, το εξαιρετικό σύστημα υγείας της, τις μεγάλες επιχειρήσεις της, τις πλήρως ενταγμένες στο διεθνή ανταγωνισμό, η Γαλλία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν η Μεγάλη Βρετανία επί θατσερισμού, που εξάλλου είναι μία μορφή μετάβασης που δε θα ευχόμουν σε κανένα.

J-GF: Η τελευταία σας συμβουλή προς τον Γκόρντον Μπράουν (Gordon Brown), τον διάδοχο του Τόνι Μπλερ (Tony Blair), ήταν να τελειώνει με το σύνδρομο της βρετανικής νησιωτικότητας και να ενταχθεί πιο αποφασιστικά στην Ευρώπη. Εισακουστήκατε;

AG: O Γκόρντον Μπράουν υπερεκτίμησε την ατλαντική σχέση. Θεωρούσε επί μακρόν την Ευρώπη σαν έναν άχρηστο πράγμα ανάμεσα στον πλανήτη και τη Μεγάλη Βρετανία. Ήταν αντίπαλος του ευρώ.

Σήμερα όμως βρίσκεται υπό πίεση: θα ήθελε να εγκριθεί από το κοινοβούλιο η ευρωπαϊκή μικρο-συνθήκη (η τόσο απαραίτητη για τους 27). Η αντιπολίτευση όμως ζητά το δημοψήφισμα που είχε υποσχεθεί ο Μπλερ για το ευρωσύνταγμα. Αυτή η υπόσχεση βαραίνει τον Μπράουν: ένα ενδεχόμενο «όχι» θα έριχνε την Μεγάλη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βαθιά κρίση.

Από τη μεριά μου επιμένω πως θα πρέπει να προσεγγίσουμε την Ευρώπη. Βρισκόμουν πρόσφατα στην Ινδία: τι μπορεί να κάνει η χώρα μας, των 60 εκατομμυρίων, απέναντι σε ένα κράτος 1,200 εκατομμυρίων κατοίκων; Η Μεγάλη Βρετανία είναι σημαντική χώρα με κριτήριο το ύψος του ΑΕΠ της. Σε σχέση με τον κόσμο όμως, είναι μια μικρή χώρα. Αν επικρατήσουν οι ευρωσκεπτικιστές, θα μεταβληθούμε σε ένα νησάκι, στριμωγμένο ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, που ελάχιστα θα επηρεάζει και τις μεν και τη δε.

J-GF: Στο βιβλίο σας για «το νέο ευρωπαϊκό μοντέλο» μιλάτε για ένα νέο κοινωνικό μοντέλο στην Ευρώπη...

AG: Το σημερινό ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο -που οι Γιούργκεν Χάμπερμας (Jürgen Habermas) και Ζακ Ντεριντά (Jacques Derrida) όρισαν ως ένα σύστημα στο οποίο το κράτος «εγγυάται την κοινωνική ασφάλεια» στους Ευρωπαίους, που εμπιστεύονται την «μεγάλη εκπολιτιστική δύναμη» του κράτους- βρίσκεται αναμφίβολα σε κρίση.

Αφήνει 20 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς απασχόληση. Αυτή η κρίση οδήγησε στην απόρριψη του ευρωσυντάγματος: οι Γάλλοι ψηφοφόροι ψήφισαν ενάντια σε μια Ευρώπη που δεν τους προστατεύει πια...

'Αλλες χώρες όμως -οι σκανδιναβικές- κατάφεραν μολοταύτα να συνδυάσουν ανάπτυξη και υψηλά επίπεδα κοινωνικής προστασίας και ισότητας. Ας δούμε τι μπορεί να μάθει η Ευρώπη απ' αυτές.

*O Anthony Giddens είναι επίτιμος καθηγητής στο LSE. H συνέντευξή του Quel avenir pour la «troisième voie»? παρχωρήθηκε στο γαλλικό περιοδικό Le Nouvel Observateur στον Jean-Gabriel Fredet. Η μετάφραση έγινε από την ομάδα του PPOL.

70 comments:

  1. Για τις ημέρες των εορτών θα αναρτήσουμε διάφορα κείμενα προβληματισμού , καθώς επίσης κι ένα δικό μας κείμενο σχετικά με το blogging to 2008.

    Το δικό μας θα δημοσιευτεί επίσης στο ελληνικό τεύχος του Economist και της Καθημερινής "Η Ελλάδα το 2008".

    ReplyDelete
  2. Πολύ καλός ο Γκίντενς. Τον είχα δει και στην Αθήνα, πάλι κλείνοντας με τη φράση "οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν να μας διδάξουν πολλά". Είχε τονίσει έντονα όμως και τον εξής προβληματισμό του. Μικρά μεγέθη αποδεικνύονται συνταγές επιτυχίας σε μεταρρυθμιστικές διαδικασίες. Μικρότερο κόστος για τις κοινωνίες, περιορισμένο χρονικά, περισσότερο ελεγχομενο. Γιατί η Ελλάδα, που είναι μικρού μεγέθους, όπως κι οι Σκανδιναβικές χώρες, έχει προσχωρήσει σε ελάχιστες μεταρρυθμίσεις? Μήπως ο φόβος είναι μεγαλύτερος από την πραγματικότητα?

    ReplyDelete
  3. Καλό το ερώτημα προσπαθει (και ποιος δεν προσπαθεί δηλαδή ) να το απαντήσει ο Featherstone στο καινούριο βιβλίο του Η πολιτική στην Ελλάδα : Η πρόκληση του εκσυγχρονισμού

    ReplyDelete
  4. Από το back page του βιβλίου

    Πάνω από τριάντα χρόνια έχουν περάσει από τότε που αποκαταστάθηκε η δηµοκρατία στην Ελλάδα, και κατά την περίοδο αυτή η χώρα γνώρισε σηµαντικές αλλαγές. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τη διαδικασία του «εξευρωπαϊσµού», φυσική συνέπεια της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όξυναν τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και διαµόρφωσαν ένα «εκσυγχρονιστικό» πρόγραµµα, ταυτισµένο εν πολλοίς µε τον πρωθυπουργό Κώστα Σηµίτη, το οποίο συγκρούστηκε µε παραδοσιακές πρακτικές και µεθόδους. Επιπλέον, νέες προκλήσεις προέκυψαν για την ελληνική κοινωνία, µε πιο χαρακτηριστικές τη διαµόρφωση µιας πολυπολιτισµικής κοινωνίας, την έλλειψη πίστης σε παλιές ιδεολογίες και την άµβλυνση των παλαιών πολιτικών ρήξεων και διχασµών. Προκλήσεις που διαµόρφωσαν νέα πολιτική δυναµική για τη χώρα. Η Ελλάδα δέχεται πιέσεις να προσαρµοστεί στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον, τη στιγµή που συγκεκριµένα συµφέροντα και οµάδες εναντιώνονται στις µεταρρυθµίσεις, περιορίζοντας την πολeτική βούληση και τη δυνατότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Ο ανά χείρας τόµος, σπάνιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον συλλογικό έργο για την πολιτική και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στη σύγχρονη Ελλάδα, συγκεντρώνει µελέτες στις οποίες αναλύονται λεπτοµερώς επίµαχα ζητήµατα, όπως ο βαθµός διείσδυσης της πολιτικής του «εκσυγχρονισµού» στην ελληνική κοινωνία, οι αλλαγές στο πολιτικό και το κοµµατικό σύστηµα, η εξωτερική πολιτική και οι σχέσεις της Ελλάδας µε την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι µεταρρυθµίσεις στις σχέσεις κράτους και οικονοµίας, το ασφαλιστικό σύστηµα, τα συνταγµατικά δικαιώµατα, το σύστηµα υγείας κ.ά.

    Τι άλλαξε, λοιπόν, τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Ελλάδα; Τι δεν µπόρεσε να εφαρµοστεί και γιατί; Ποιες ήταν οι πολιτικές δυσκολίες και ποιοι εµπόδισαν τις µεταρρυθµίσεις; Τι µας επιφυλάσσει το µέλλον;

    ReplyDelete
  5. Ενδιαφέρον. Θα πέσει διάβασμα τα Χριστούγεννα..

    ReplyDelete
  6. Τι φοβερό πράγμα κι αυτό να έχεις στη χώρα σου 10-15 λαμπρούς διανοητές, των οποίων το κεφάλαιο γνώσης αξιοποιείται από πληθώρα ενδιαφερόμενων? Πολιτικούς, εκπαιδευτικούς, επιχειρηματίες, επιστήμονες κι ερευνητές και και και. Τέτοιοι άνθρωποι σαν τον Γκίντενς είναι απαραίτητοι για μια χώρα που θέλει να είναι μπροστά στις εξελίξεις, ή τουλάχιστον μπροστά από τα προβλήματα με προβλέψεις κι εκτιμήσεις για το μέλλον.

    Ίσως κάποτε και στην Ελλάδα τα think tanks να αποκτήσουν "αγοραστική" βάση. Ίσως κάποτε στην Ελλάδα αντικαταστήσουμε τους παράγοντες με διανοητές, κι όχι να μετατρέπουμε τους διανοητές μας σε παράγοντες.

    ReplyDelete
  7. Κοίτα μεσούτ οκ αλλά το πολύ το ίσως κάποτε και στην Ελλάδα ρε παιδιά καταντάει λίγο μίζερο .

    Η καλλιέργεια του φόβου και της μιζέριας (ie του λεγόμενου κοινωνικού πεισιμισμού ) είναι κακοί σύμμαχοι.

    Όπως λένε και οι Γάλλοι Sortir du pessimisme social

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. Μπράβο και του χρόνου, πάρε έναν πούλο και πάηενε αποδώ.....

    ReplyDelete
  10. Ο Ζαχοπουλικος κος Κομφουκιος που ειναι για να υπερασπιστει τη αξιοπρεπεια ενος ανθρωπου(της κοπελλας) που την πετανε στα μπουντρουμια για να σωσουν τον Καραμανλη και τη κυρια του.Οι κραυγες του,για αλλα ησσονος σημασιας θεματα, δεν ακουγονται τωρα.Ειναι η αγωγη του ,βεβαια ,που δεν μεγαλωσε με Ξανθοπουλο καιΜαρθα Βουρτση.Κριμα κε ορθολογιστη Κομφουκιε.

    ReplyDelete
  11. Μπούλη, πόσο αθώα μπορεί να είναι μια κοπέλα που κυκλοφορεί με δύο τσιράκια δικηγόρους και φίλους εστιάτορες στη Θεσσαλονίκη που ανήγουν τραπεζικούς λογαριασμούς για να μπει μέσα χρήμα εκβιασμού; Και πόσο αθώα μπορεί να είναι μια κοπέλα που φέρεται να κουνήθηκε καλά πάνω στο κρεβάτι (γραφείο) του χοντρού - όπως λέει αυτή για μια θέση μόνιμή... ασε... μην την ψάχνεις... και ο Ζάχος βρώμικός και αυτή βρωμιάρα... να δικαστούν και οι δύο παρέα...

    Όπως έχω ξαναπεί αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα. Ότι κανείς δεν μπήκε φυλακή...

    ReplyDelete
  12. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν αναφέρεται το όνομά της και γιατί δεν δείχνεται το πρόσωπό της. Κανονικά συμφωνώ να γίνεται απόκρυψη υπόπτων γιατί και διευκολύνεται το έργο της δικαιοσύνης αλλά και γιατί κάθε κατηγορούμενος αθώος εώς αποδείξεως του αντιθέτου. Όμως σε τόσες άλλες υποθέσεις τα βγάζαν όλα στη φόρα, εδώ τους πιάσανε οι ευαισθησίες; Δεν είναι 17χρονη η κοπέλα... 35 ετών γαϊδάρα είναι.

    Τέσπαντον... αν και είναι γεγονός ότι ο βρώμικος Ζάχος ήταν έμπιστος της κυβέρνησης Καραμανλή δεν νομίζω ο Μπούλης ο Καραμανλής να ασχολούνταν με νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων πάνω σε αρχαία. Όπως και ο Σημίτης δεν γνώριζε με λεπτομέρειες για το φαγοπότι που ρίχνανε οι διάφοροι υπεύθυνοι στα εκάστοτε υπουργεία. Εδώ οι υπουργοί και δεν γνωρίζουν θα γνωρίζουν οι πρωθυπουργοί; Όλοι το ξέρουν ότι γύρω από τα κόμματα κυκλοφορούν οι καρχαρίες έτοιμοι να τσιμπήσουν μίζες και ενίοτε και καμιά ζουμερή γραμματέα που ψάχνει για μονιμότητα.

    Η πολιτική ευθύνη έγκειται στο γεγονός ότι κανείς δεν μπήκε φυλακή. Και αν μπήκε θα ήταν καρχαρίνι τελευταίας σειράς. Εκεί είναι που πρέπει να εστιάσουμε. Ρίξε στα τάρταρα όποιον παίζει τον πολλά βαρύ και κάτσε μέτρα μετά για πότε θα βρεθούν ξαφνικά και 10% και 20% παραπάνω κονδύλια στα διάφορα υπουργεία...

    Αλλά πείτε μου πότε βγήκε και φώναξε ο λαός για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι των σκανδάλων; Ποτέ. Μόνο οι της αντιπολίτευσης για όσο είναι αντιπολίτευση και μετά εναλλάξ... τι να λέμε τώρα... Εμένα δε με ενδιαφέρει ο κάθε Ζαχούλης... εμένα με ενδιαφέρει ο κόπανος της δικαιοσύνης να πέφτει βαρύς. Και όταν δεν πέφτει βαρύς να πέφτει βαρύς στην ίδια τη δικαιοσύνη και στους πολιτικούς... και άμα δε γίνεται ούτε και αυτό τότε θα χειροκροτήσω ακόμα και την αυτοδικία... εκτέλεση μαφιόζικου τύπου επί τόπου και με συνοπτικές διαδικασίες...

    ReplyDelete
  13. Θα μου πεις... σε μια χώρα με 20% μαφιόζους και μαφιοζούληδες αυτό θα σήμαινε εμφύλιο οπότε παράλογο να υποστηρίζω τέτοιες ακραίες απόψεις... όμως ένα είναι το γνωμικό:

    Ο φόβος φιλάει τα έρμα...

    Και για όσο δε θα το κάνουμε τα έρμα θα τα τρώει η λάμια.

    ReplyDelete
  14. Και δεν είναι ότι Χριστουγεννιάτικα θέλω να γίνομαι κακός.

    Αλλά ρε μάγκες καλή η διανόηση και καλή η φιλοσοφία και καλές και οι προτάσεις και κάλα και τα σχέδια... τι να τα κάνω όμως εγώ εάν προταθούν, γίνουν αποδεκτά και εφαρμοστούν σε μια χώρα που λύνεται και δένεται από την απάτη. Απάτη που ξεκινάει από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και τελειώνει στον τελευταίο μικρομεσαίο και οικονομικό μετανάστη. Όσο καλά και να είναι αυτά που προτείνονται δε θα αποφέρουν στην καλύτερη παρά μετριότητα.

    Και ναι παντού γίνονται αυτά θα πει κάποιος... με τη διαφορά όμως ότι αλλού το βαζάκι είναι τενεκές και όταν βάζουν το δάχτυλο η στάθμη δεν κατεβαίνει, και όταν πιάνονται πάνε φυλάκα, όχι αστεία. Εδώ δεν έχουμε τενεκέ, έχουμε βαζάκι μικρό και οι δαχτυλάρες που βουτιούνται μέσα κατεβάζουν τη στάθμη μονομιάς, ενώ όταν πιάνονται... πέρα βρέχει, θα παραιτηθούν και θα πάνε να κάνουν διακοπές στο αυθαίρετο. Τι να λέμε.

    Ακόμα και με το σημερινό σύστημα που κρίνεται ακατάλληλο, εάν πατάσσονταν η διαφθορά έστω και στο 40% θα βλέπανε όλοι τη διαφορά και ίσως δεν θα μιλούσαν καν για πίεση αλλαγών... πόσο μάλλον εάν πατάσσονταν στο 90% (που είναι εφικτό... ένα 10% πάντα κάπου θα είναι χωμμένο στα παραθυράκια των νόμων).

    Αντί να βγαίνουμε και να ζητάμε για την τάδε ή τη δείνα αλλαγή εάς ζητούσαμε να εφαρμόζεται το σύνταγμα και οι νόμοι. Θέλουμε αλλαγή; Ωραία. Πρώτα προσλήψεις σε δικαστικό και αστυνομικό σώμα, αύξηση των μισθών τους και διαταγή του στύλ 'βγείτε έξω με τον κόπανο και κυνηγάτε αβέρτα κουβέρτα'. Και αφού η μπινιά είναι μέρος της νεοελληνικής κουλτούρας ας βάλουμε και κάνα γεναίο πριμ αρκετών χιλιάδων ευρώ για τις σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος...

    Και καλά μερικοί με έχουν πει και γραφικό όταν λέω κάτι τέτοια. Κοιτάχτε ναι γουστάρω να είμαι γραφικός όταν οι 'πραγματιστές' και 'εκσυνγχρονιστές' βρίσκουν απόλυτα σύγχρονο ο κάθε χοντροζάχος να αυξάνει ένα κονδύλιο από 100,000 σε 5,000,000 να ταίζει κόσμο, να χτίζει αυθαίρετα, να πηδά τις συμβασικούχες κτλπ. και στην τελική να του δίνεται ένα προστιμάκι της πλάκας και να 'χάνει' απλά τη δουλειά του και να αποσύρεται στους Ελβετικούς του λογαριασμούς και στα αυθαίρετά του τα οποία έχει κανονίσει έτσι από πριν ώστε να μην μπορούν να του τα πάρουν (χαζός είναι;).

    ReplyDelete
  15. @ G700

    Το ίσως κάποτε παραπέμπει σε ευχή, μιας και είναι τώρα μέρες εορτής.

    Και η μιζέρια διαφέρει πολύ από τον πεσσιμισμό. Ο πεσσιμισμός μπορεί να απορρέει κυνισμό, ρεαλισμό, όχι απαραίτητα απελπισία και ακινησία.

    Η μιζέρια φοράει το μανδύα του πεσσιμισμού, φοράει επίσης το μανδύα της απελπισίας και της ακινησίας. Μπορεί κάλλιστα όμως να απορρέει από την ευμάρια την ίδια, αλλά την έλλειψη προσανατολισμού στη ζωή.

    Εμείς οι πεσσιμιστές ευχόμαστε το νέο έτος να μας βρει με "αγοραστική" βάση και βάση αξιοποίησης μυαλών σαν τον Γκίντενς. Αν υπάρχει Άγιος Βασίλης, ας μας κάνει δώρο φέτος ένα σκεπτόμενο και κριτικό νου, ένα καλάθι αξιών και ευαισθησιών, κι ας μη μας φέρει άλλα καταναλωτικά δωράκια.

    ReplyDelete
  16. Για το θέμα του Ζαχόπουλου και της κοπέλας.

    Ulis, η κοπέλα ονομάζεται Εύη Τσέκου, και υπάρχει φωτογραφία της στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (πρωτοσέλιδο) παρέα με τον αγαπητικό της.

    Δε μου αρέσει όμως η νοοτροπία της τιμωρίας. Μου θυμίζει απολυταρχικά καθεστώτα και στάσεις ζωής.

    Προτιμώ τον έπαινο και την επιβράβευση. Η προσδοκία της τιμωρίας καλλιεργεί περισσότερη ανομία κι αντιδραστικότητα. Και η τιμωρία από μόνη της, όπως κι η επιβράβευση, δεν έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα in the long run.

    ReplyDelete
  17. ΟΙ BUSINESS, ΟΙ ΜΙΖ-NESS ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ

    Στην Ελλάδα το 2008 δεν κάνουμε το τετριμένο business στο οποίο έχει συνηθίσει ο υπόλοιπος πλανήτης. Αντίθετα προσφέρουμε σεμινάρια εναλλακτικής επιχειρηματικής δράσης. Στην Ελλάδα αυτή τη δράση την ονομάζουμε μίζ-ness.

    Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Transparency International, 27% των Ελλήνων δηλώνει ότι έχει λαδώσει μέσα στο 2007, τοποθετώντας τα πολιτικά κόμματα, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την εφορία, τους γιατρούς και τους πολιτικούς στην κορυφή της πυραμίδας της διαφθοράς, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο η Ρουμανία (33%) και η Λιθουανία (29%) βρίσκονται σε χειρότερη θέση από τη χώρα μας.

    Δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης που σχεδόν καθημερινά να μη βιώνει την ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης και των κρατικών υπηρεσιών (υγεία, εφορία, τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση), την απαίτηση λαδώματος κρατικών λειτουργών για την εξυπηρέτηση του, τη διεκπεραίωση δηλαδή των συμβατικών τους υποχρεώσεων για τις οποίες πληρώνονται ούτως ή άλλως από τους φορολογούμενους πολίτες.

    Κι ας μην τρέφουμε αυταπάτες, δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης που σχεδόν καθημερινά να μη λαδώνει κρατικούς λειτουργούς, χωρίς ουδεμία τύψη, για να παρακάμψει το γραφειοκρατικό γολγοθά και να επιταχύνει την εξυπηρέτηση του εις βάρος των υπόλοιπων συμπολιτών του.

    Δεν υπάρχει ελληνική επιχείρηση που να μπορεί να ορθοποδήσει στην ελληνική αγορά χωρίς το κράτος να αποτελεί κύριο πελάτη ή χρηματοδότη. Η μίζα που απαιτείται για την εξασφάλιση συμβολαίων, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία και τις υψηλότερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ασφαλιστικές εισφορές, όχι μόνο εκμηδενίζει το περιθώριο κέρδους για τις αμέτρητες ελληνικές νάνο-επιχειρήσεις, αλλά τις προωθεί, στο πλαίσιο έλλειψης διαφάνειας και ορθής λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών, στη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και στο άρμεγμα των δημόσιων πόρων, σε τελική ανάλυση τη λεηλάτηση των εισφορών των καλοπροαίρετων πολιτών. Το σημαντικότερο απ’ όλα, το μίζ-ness έχει καταστρέψει οποιοδήποτε κίνητρο επένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στην οικονομία της γνώσης.

    Η δημοσκόπηση όμως δεν αγγίζει μια πολύ πιο σημαντική πτυχή του φαινομένου αυτού, την πηγή από την οποία τρέφεται αυτό και η οποία δεν είναι άλλη από την ίδια την ελληνική κοινωνία. Εκτός από πολίτες της συννενοχής, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, είμαστε μια κοινωνία που έχει ξεχάσει τι θα πει ήθος και υπευθυνότητα.

    Δεν είναι το γονίδιο του Έλληνα που ευθύνεται για τα παραπάνω. Ούτε φταίει το σύστημα γενικά κι αόριστα για αυτή τη θλιβερή κατάσταση. Η συνεχής πτώση του μορφωτικού κι εκπαιδευτικού επιπέδου της χώρας βρίσκεται στη ρίζα του φαινομένου, και αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι – πρόκληση για το μέλλον της δικής μας γενιάς.

    Πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα, από πλευράς επιπέδου μέσης εκπαίδευσης, στην 38η θέση, μεταξύ 57 συνολικά χωρών παγκοσμίως, κατέχοντας την τελευταία θέση σε όλη την Ευρώπη! Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης και της έρευνας υπάρχει σχεδόν απόλυτη αντιστοιχία στην κατάταξη των χωρών στα θέματα διαφθοράς και εκπαίδευσης. Δεν είναι τυχαίο που χώρες όπως η Φινλανδία και η Ν. Κορέα βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά το εκπαιδευτικό τους σύστημα, ενώ παράλληλα πληρώνουν τις λιγότερες μίζες στον κόσμο.

    Τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μία μέρα στην άλλη. Η επένδυση στην παιδεία δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε φέρνει αποτελέσματα την επομένη. Επιπλέον, εντός ενός προοδευτικού, δημοκρατικού πλαισίου, στόχος δεν πρέπει να είναι η τιμωρία όσων κάνουν μίζ-ness, αλλά η επιβράβευση όσων καλλιεργούν το ήθος και επενδύουν στο κεφάλαιο της γνώσης. Η τιμωρία δεν αποτελεί λύση στην ελληνική πραγματικότητα, αλλιώς θα έπρεπε αυτή τη στιγμή η μισή Ελλάδα να βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα. Πρέπει κανείς για να αρνηθεί να δεχθεί ή να δώσει μίζα, πάνω απ’ όλα να έχει βαθιές ηθικές αναστολές, οι οποίες πηγάζουν από την κουλτούρα του, και τις οποίες καλλιεργεί σε τελική ανάλυση η παιδεία του.

    Ας το πάρουμε λοιπόν χαμπάρι, η ανάδυση από το βούρκο του μίζ-ness και η ευημερία της γενιάς μας δεν υφίσταται χωρίς υψηλού επιπέδου παιδεία.

    ReplyDelete
  18. ΕΛΛΑΔΑ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

    Στην Ελλάδα υπολογίζονται 5.000.000 κτίρια.

    1.000.000 κτίρια εκτιμάται ότι είναι αυθαίρετες. (πηγή, Κ. Ελευθεροτυπία 23.12.2007)

    ReplyDelete
  19. Δηλαδή το 1/5 του συνόλου, δηλαδή το 20%, δηλαδή ερωτώ,

    μήπως κι εσύ έχεις ένα αυθαίρετο σύντροφε αδικημένε, νομότυπε κι αδικημένε?

    ReplyDelete
  20. The best way out, leave the country like Ulis Neoterous and Comfucius Gerontoterous.

    Αλλιώς θέλει υπέρτατη δύναμη και τεράστιο προσωπικό κόστος να αντισταθεί κανείς στο δρόμο που χάραξε μεγαλοπρεπώς για μας και απλόχερα προσφέρει ως κληρονομιά η νεοελληνική κοινωνία, the Neogreek Rusfetian way.

    Αν είσαι λοιπόν μάγκας, έζησες Ελλάδα κι επέζησες ατσαλάκωτος, τότε βγάλε την Εύη Τσέκου στην πυρά. Αλλιώς, κατανόησε απλά ότι με τον πιο σκληρό, απάνθρωπο τρόπο, στο πρόσωπο της κοπέλας και του Ζαχόπουλου θα συγκαλυφθούν τα κόπρανα του εξουσιαστικού και πελατειακού κυκλώματος.

    ReplyDelete
  21. Κανένας δεν λέει οτι η κοπέλα δεν έχει τις ευθύνες της.Μιλάμε πάντα για τις νομικές ευθύνες.Οσο για τις "ηθικές" ο "αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω".
    Να μη μπερδεύουμε όμως τα Αμαρτήματα με τα Αδικήματα.
    Για τις όποιες νομικές της ευθύνες να δικαστεί και ενδεχομένως να τιμωρηθεί.
    Οταν ζητάμε να τιμωρηθεί για τα τα "αμάρτηματά" της τότε δεν χρειαζόμαστε δικαστήρια αλλά Ιεροεξεταστήρια.Και όταν τΟ ζητάμε με τόση επιμονή ε, τότε "καλλομελέτα κι'έρχεται".
    Στη προκειμένη περίπτωση μιλάμε για σκαστή α-Δικία ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΟ ΑΔΥΝΑΜΟΥ ΚΡΙΚΟΥ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ.
    Αν η Κοινωνία βγάλλει την ΚΑΤΑδικαστική απόφαση με βάση τη Σαρία(τα ήθελες κυρία μου,είσαι εκμαυλίστρια των χρηστών ηθών των ΕΝΤΙΜΩΝ ανδρών) τότε η θεσμική Δικαιοσύνη θα ακολουθήσει τον ίδιο σκοπό ,πράγμα άλλωστε που ήδη κάνει.
    ΛΙΘΟΒΟΛΙΣΜΟΣ ΛΟΙΠΟΝ.

    ReplyDelete
  22. Έχει πλάκα που ένα άτομο τόσο χαλαρό στην προσωπική του ζωή και στάση όσο εγώ να ζητάει τα παραπάνω που ανέφερα.

    Είναι αλήθεια ότι το καρότο στο καλάμι (επιβράβευση) πάντα δουλεύει καλά ενώ το 'ανθροποκυνηγητό' είναι πιο χρονοβόρο και πιο κοστοβόρο και έχει και άλλες προεκτάσεις όπως αναφέρετε.

    Αλλά ρε μάγκες... πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το καρότο; Γιατί ο μιζαδόρος έχει μισθό νορμάλ και κερδίζει με τη μίζα όσο άλλους 3 και 4 μισθούς χωρίς να ιδρώσει. Τι να του κάνει το καρότο λοιπόν; Ξέρω ελεγκτές της συμφοράς στον ΕΛΟΤ που δουλεύουν συμβασιούχοι για 1500 και 2000 ευρώ και με τις μίζες καθαρίζουν 10,000 ευρώ το μήνα... που να ξέρατε πόσο ακόμα έχουν ζημιώσει το δημόσιο με τις βλακείες τους. Και μιλάμε τώρα για ελεγκτάκους της πλάκας... φανταστείτε τι τρώνε αλλού.

    Το ότι σε ένα πιο σωστό σύστημα θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα ώστε να πετύχει ακόμα πιο πολλά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ίσως και στο εξωτερικό νομίζετε τον ενδιαφέρει τον παραπάνω ελεγκτή; Γιατί να ιδρώσει και να παλαίψει για να βγάλει (με όλο το δεδομένα μεγάλο ρίσκο) πες, 10 εκατομύρρια σε 15-20 χρόνια που δε θα είναι και δικά του αφού τα πιο πολλά θα είναι της Α.Ε. του ενώ μπορεί την ίδια στιγμή να έχει στο μισό διάστημα 1 εκατομμύριο και στην τσέπη του χωρίς να κινήσει το δαχτυλάκι του; Οι πιο πολλοί θα επιζητούσαν το ατιμώρητο παράνομο του 1εκ. και να το φάνε στα αυθαίρετα και στις γκόμενες και στα μπουζούκια παρά να δουλέψουν με οικονομικό ρίσκο και προσωπικό κόστος (και αυτό της υγείας τους) και να βγάλουν 10εκ. Λογικότατο! Εννοείται ότι 8 στους 10 θα διαλέξουν το δρόμο της Κακίας και όχι το δρόμο της Αρετής. Και οι 2 Ηρακλείδες θα τους τα σκάνε μαζί με όλους τους άλλους που απαρτίζουν το 80% που μην έχοντας ευκαιρίες να βουτήκουν και αυτοί στη διαφθορά τα σκάνε.

    Και δεν είναι θέμα παιδείας. Δε νομίζω ότι η παιδεία στην Ελλάδα - αν και όχι η καλύτερη δυνατή - διδάσκει το φακελάκι και τη μίζα. Θα μου πείτε, τα φροντιστήρια... Μα δεν έχει σχέση το γεγονός ότι αυξήθηκε ο ανταγωνισμός για το πανεπιστήμιο και ότι οι θέσεις οι καλές κρίνονταν στο άριστα των αρίστων με το φακελάκι... ίσα ίσα που το πάλαι ποτέ σύστημα των πανελληνίων ήταν ένα από τα σχετικά αδιάβλητα, άρα και δίκαια, συστήματα στην Ελλάδα.

    Εάν όμως εννοείτε την κοινωνική παιδεία, αυτή να ξέρετε δεν πρόκειται ποτέ να διδαχτεί στο σχολείο. Καμία προπαγάνδα δεν μπόρεσε ποτέ από μόνη της να κατευθύνει την κοινωνική παιδεία σε ικανοποιητικό βαθμό. Θεσμοί όμως όπως η δικαιοσύνη μπορούν πολύ ανετότερα να κατευθύνουν την κοινωνική παιδεία.

    Όταν σου λέει ότι ι διαφθορά και η παραοικονομία παίζει στο 35% με 40% εσύ πρέπει να καταλάβεις ότι η χασούρα στην οικονομία είναι στο 95% με 120% διότι δεν είναι μόνο τα λεφτά που καταληστέυονται αλλά είναι και το κόστος των έργων που δεν γίνονται και άρα δεν θα αποφέρουν ανάπτυξη αλλά και το κόστος των προβληματικών έργων που θα απαιτούν νέα εξοδα σε σύντομο χρονικό διάστημα ή και επανεκτέλεση τους. Για να μη βάλω για την κατεύθυνση που παίρνει ο λαός: αποστροφή ακόμα και λοιδορία της πραγματικής δουλειάς και εκθειασμός της μπινιάς και της παρανομίας ως υπέρτατη 'μαγκιά'. Εκεί να μετρήσετε χασούρα.

    Λοιπόν έαν ήταν να βάλουμε τα λεφτά μας και την προσοχή μας κάπου αυτό θα έπρεπε να είναι η δικαιοσύνη. Δυστυχώς σε αυτό το σημείο είμαστε σήμερα στην Ελλάδα.

    Τα παραπάνω ούτε μίζερα είναι ούτε απαισιόδοξα. Είναι η παραδοχή της πραγματικότητας, η κατανόηση της βάσης του προβλήματος και η υπόδειξη λύσεων.

    ReplyDelete
  23. Παρμενίδη δεν μας ενδιαφέρει η εξώλης και πρωκτόλης 35άρα. Αυτή να δικαστεί για απόπειρα εκβιασμού και να πάει στην ευχή. Εάν δε αποδειχτεί ότι ο συγκεκριμένος της εκβιασμός οδήγησε τον Ζάχο στο εγχείρημα αυτοκτονίας να μπει και αυτό μέσα (εφόσον πάντα προβλέπεται από το νόμο). Όμως την ίδια στιγμή πρέπει να δικαστούν και οι δύο δικηγόροι που μετείχαν στον εκβιασμό (εφόσον αποδειχτεί ότι μετείχαν σε παράνομη ενέργεια πέραν των δικηγορικών καθηκόντων τους), του εστιάτορα της Θεσσαλονίκης εάν αποδειχτεί ότι συμμετείχε στα του νεοσύστατου τραπεζικού λογαριασμού και φυσικά πάνω από όλα του νεκρού ή ζωντανού Ζαχόπουλου που φαίρεται να έχει διαπράξει σωρεία παράνομων ενεργειών και όσων άλλων βρίσκονται από πίσω και τώρα θα προσπαθούν να πάρουν τις αποφάσεις τους.

    Πρέπει όλους να τους μπαγλαρώσουν, τον καθένα για ό,τι έκανε. Και αν δεν τους μπαγλαρώσουν όλους Παρμενίδη δε θα καθίσουμε να λυπηθούμε για την τυχάρπαστη εκβιάστρια και τους κανά δύο άλλους που θα αγγίξει ο πέλεκυς, απλά θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί δεν πιάστηκαν οι υπόλοιποι εφόσον η εύρεσή τους είναι σχετικά εύκολη και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε. Στην συγκεκριμένη υπόθεση όπως και σε πλείστες άλλες τέτοιου είδους δε βλέπω κανένα θύμα.

    ReplyDelete
  24. Κρίμα που κανονικά θα είχα χρόνο για πολλά παραπάνω σχόλια (και όχι τόσο στο θέμα του χοντρο Ζάχου που έγινε για τη συζήτηση μας ακόμα ένα κλασσικό παράδειγμά διαφθοράς). Αλλά έχουμε και τα Χριστούγεννα τρομάρα μας άνεργοι που είμαστε και πρέπει να παρεβρεθούμε...

    Λοιπόν δεν πιστεύω που δεν πιστεύω όπως και να έχει η ευχή μου μετράει όποτε να σας ευχηθώ καλές γιορτές και υγειά σε όλους σας και στους δικούς σας. Να στε καλά.

    ReplyDelete
  25. το ποιηματάκι λέμε να το σβήσουμε αυτός που το έβαλε είναι απαράδεκτος

    ReplyDelete
  26. καλά απάντησε ο ulis στον τύπο

    ReplyDelete
  27. H Εύη κρίθηκε προφυλακιστέα ανήμερα Χριστουγέννων.

    Δρ Μαρξ θυμάσαι πριν μερικά ποστ που μου είπες να καταγγείλω δημόσια αυτά που ξέρω από τη δουλειά? ΔΕΣ λοιπόν τι γίνεται με όποιον τόλμησε να προσπαθήσει.

    ReplyDelete
  28. In the long run we are all dead.

    Αλλά

    ΠΑΙΔΕΙΑ = ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ = ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΓΕΝΝΕΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

    Η εκπαίδευση (σχολική, κοινωνική, λοιπή) είναι μόνο τμήμα.

    Την Εύη τη φίμωσαν. Ας τολμήσει κανείς λοιπόν να βρει το δίκιο του, θα τον περιμένει η τύχη της Εύης.

    Καραμανλή, που μοναδικός σου στόχος είναι η νίκη επί των άλλων, κι εφόσον χρειαστεί επί πτωμάτων, πούλησες τον αδερφό σου που σε στήριξε από την αρχή της καριέρας σου και λειτούργησε ως το πιο έμπιστο εργαλείο διανομής του πολιτικού σου χρήματος. Τον έστιψες σα λεμονόκουπα και η απόπειρα αυτοκτονίας του ήταν πλέον το προσωπικό του μύνημα προς εσένα.

    ReplyDelete
  29. ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΗ

    ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΜΑΣ

    ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΞΥΠΝΗΣΤΕ

    ReplyDelete
  30. O ΦΟΝΟΣ είναι ΦΟΝΟΣ
    και
    ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ είναι ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ.

    Εάν η κυρία Τσέκου είχε/δεν είχε σύζυγο και είχε/δεν είχε πολλαπλούς εραστές, ακόμα και εάν εκδιδόταν για χρήματα, ΔΕΝ με ενδιαφέρει, διότι αυτά είναι άκρως προσωπικά θέματα και ΔΕΝ την χαρακτηρίζουν.

    Η διαπρεπής μάνα μου με εδίδαξε να σέβομαι τις γυναίκες της χαράς.

    Morality-wise, τα έθνη, φυλές διαφέρουν στις αντιλήψεις/θέσεις τους. Οι Μουσουλμάνοι, για παράδειγμα, και οι Μορμόνοι επικροτούν την πολυγαμία και ο Εσκιμώος, σε ένδειξη φιλοξενίας, προσφέρει τα θέλγητρα της συζύγου του στον φιλοξενούμενο.

    Το ΗΘΟΣ, όμως, με εξαίρεση την Ελλάδα όπως την έφτιαξε ο πατερούλης Ανδρέας, έχει παγκοσμιότητα. Από άκρου σε άκρο της Γης, της Ελλάδας εξαιρουμένης, οι άνθρωποι απορρίπτουν την δολοφονία χαρακτήρων (character assassination), το ψέμμα, την απάτη, την υπεξαίρεση, τον φόνο κλπ.

    Και για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους.
    1. Στο Υπουργείο Πολιτισμού ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΡΓΙΑ εδώ και δεκαετίες. Από την μιά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, έχουν μετατραπεί σε ΓΗΠΕΔΑ ποδοσφαίρου με πυλώνες φωτισμού 30 μέτρων (όπως στο ΑΣΤΡΟΣ, ακριβώς δίπλα στον ΙΕΡΟ ΧΩΡΟ της Β Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων), πράγμα που με κάνει ΚΑΙ ΤΡΕΜΩ κάθε φορά που βλέπω αυτή την αθλιότητα. Από την άλλη, ΧΩΡΟΙ άσχετοι, μα απολύτως άσχετοι με την αρχαιολογία, χαρακτηρίζονται έτσι προκειμένου ιδιοκτήτες κτημάτων, οικοπέδων κλπ να ανγκασθούν να ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΙΖΕΣ σε "ημετέρους".
    2. Λίγη ΧΩΡΕΙ αμφιβολία ότι ο Ζαχόπουλος, ένα ασήμαντο μικροαστικό ανθρωπάκι, καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, άρα πενόμενος,
    ΕΝΕΔΩΣΕ σε απαιτήσεις δικαίων και ΑΔΙΚΩΝ.
    3. Και μόνο το γεγονός ότι ένας καθηγητάκος από την Θεσσαλονίκη είχε φιλοδοξίες να μένει στην Καρνεάδου, λέει ΠΟΛΛΑ.

    ΤΟΥΤΩΝ ΔΟΘΕΝΤΩΝ

    Ουδεμιά χωρεί αμφιβολία ότι η κυρία Τσέκου είναι ΠΟΡΝΗ, επαναλαμβάνω, ΠΟΡΝΗ.

    ΚΑΙ ΔΕΝ θα αφήσω ΚΑΝΕΝΑ απο ΣΑΣ να εισαγάγει ΡΕΛΑΤΙΒΙΣΜΟ στη συζήτηση.

    Αλλο να βγεις και να κάνεις trottoir για να ζήσεις (και θα το σεβασθώ απολύτως) και
    ΑΛΛΟ να ΕΚΒΙΑΖΕΙΣ.

    Υπάρχουν γυναίκες της χαράς που ΥΠΟΛΗΠΤΟΜΑΙ βαθύτατα και κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι κυρίες ανάμεσα στις κυρίες.

    ΑΛΛΑ, η κυρία Τσέκου είναι ΠΟΡΝΗ.

    ReplyDelete
  31. Στην υπόθεση της απόπειρας του Κολλητού υπάρχει ΗΘΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ προς τον οποίον ο "αυτόχειρ" θέλησε να στείλει ένα μήνυμα.Και αυτός ο ηθικός αυτουργός είναι το Ζεύγος.Που απέπεμψε τον επί σειράν ετών "εξ απορρήτων" του με τον ποιό σκαιό τρόπο όταν έληξε η αποστολή του. Και η "φιλία" εκδηλώθηκε με την προσταγή: Τώρα πήδα!
    Καί ο πηδήσας είπε: "Θα το κάνω φιλαράκο μου αφού μου το ζητάς.Αλλωστε μιά ζωή σε υπάκουα.Πως μπορώ τώρα να το αρνηθώ;"
    Κρυφοθαυμάζω το Ζαχό.Τιμά τους φίλους του.Και παίρνει μαζί του τα μυστικά.Αυτό είναι πράγματι φιλία ΧΩΡΙΣ εισαγωγικά.

    ReplyDelete
  32. Το μήνυμα έγραφε: "Φίλε με χρησιμοποίησες.Εγώ όμως ΔΕΝ ΠΡΟΔΙΔΩ τους φίλους.Πάρε τη ζωή μου σαν δώρο.Αντίο.Θα σε υπακούω για πάντα".

    ReplyDelete
  33. Και ο φίλος και "συνήγορός" του Μυλωνάς ΨΕΥΔΕΤΑΙ επίσης ασύστολα.
    Μας είπε ότι ο Ζαχόπουλος έμενε σε ένα "απλό δυάρι 70 τετραγωνικών μέτρων".

    Απαντώ:
    1. ΔΕΝ υπάρχουν δυάρια [απλά ή σύνθετα] των 70 τμ. Δυάρι σημαίνει 40-50 τμ. Τα 70 τμ με 2 χώρους δηλώνουν, ένα υπνοδωμάτιο ΚΑΙ μεγάλο ενιαίο χώρο υποδοχής [αντί του "χωλ, σαλοτραπεζαρία κομπλέ" που έλεγαν στο παρελθόν τα λαϊκά στρώματα].
    2. Το ενοίκιο για 70-80 τμ ορόφου στην Καρνεάδου στοιχίζει περίπου 900-1400 ευρώ και με κοινόχρηστα, θέρμανση κλπ ανέρχεται σε 1400-1900, ήτοι πλέον του 50% του μισθού γενικού γραμματέα υπουργείου.
    3. ΟΤΑΝ δε έχεις εμφάνιση ΚΗΤΟΥΣ (at best) που προκαλεί αισθητική αποστροφή ακόμα ΚΑΙ στους διαβάτες, ΚΑΙ συγχρόνως φιλοδοξίες γιά φιλεναδούλες 20 χρόνια νεότερες, έχουμε ΤΕΚΜΗΡΙΟΝ ότι ΞΟΔΕΥΕΙΣ τουλάχιστον άλλα 3,000 ευρώ το μήνα για "έξοδα κινήσεως".

    ΣΥΝΕΠΩΣ, ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να ΜΗΝ ΕΧΡΗΜΑΤΙΖΕΤΟ (ή έστω αμείβετο εις ΕΙΔΟΣ) ο Ζαχόπουλος.

    ΑΛΛΑ, ανεκαρτήτως των παραπάνω,

    επαναλαμβάνω, η ΤΣΕΚΟΥ είναι ΠΟΡΝΗ

    ReplyDelete
  34. ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗ στην ιστορία της ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ.

    Αφιερώνω στα ΣΤΙΒΑΡΑ, παρά την νεότητά τους, ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΛΗ της Γ700, τον Παρμενίδη [που μου (υπεν)θυμίζει διαρκώς το ήθος της] και ΟΛΟΥΣ τους Bloggers εδώ μέσα, ένα τραγουδάκι με το οποίο με ξύπναγε, όταν ήμουν παιδί, η μάνα στις 5:30 το πρωί για να πάμε στην εκκλησία

    "Ο Χριστός μας σαν απόψέέέέέέέέ

    Σε καλύβην φτωωωω - χι- κήήήήήν

    Εεεε - γεννήθη για να δείιιιξείίίί

    νάμαστεεεεεεεεεεεεεε εεε

    εύύύύύ - σπλαχνικοίίίίί"

    ReplyDelete
  35. Mages kati epeisodiakia typou Zaxopoulou einai Xristougenniatika dorakia sta kanalia kai tis kitrinofyllades. Araia kai pou, anapoyeykta, kati tha ksebrasei to bromokazano, kai ennoeitai pos kaneis de tha to parei sobara, ligo ta xristougenna, ligo i galopoula, ligo i akribeia os to meizon thema ton giorton. Alla kati tetoia einai to kerasaki stin tourta. THE TIP OF THE ICEBERG. Oi perissoteroi BROMIARIDES exoune MASTER sto na kryboun tis BROMIES tous. To ti SAPILA yparxei apo kato DE TO DIANOEISTE. Xreiazetai epeigontos epixeirisi KATHARSIS OLOKLIROTIKIS. KREMALA se olous tous BROMIARIDES. ANEKSAIRETOS.

    Diabasa stin Ayriani: Entoli Karamanli leei na perasoun apo koskino ola ta kybernitika kai kommatika stelexi. Tha xasoun leei polloi tis karekles tous. Siga mi tous klasei kana ar***i. Ma akoma kai tetoio thayma na ginei, oi KAREKLES tha MEINOUN gia tous epomenous BROMIARIDES. Exoun ki'alloi seira fane.

    Respect ston Ulis pou milise gia dikaiosyni. AYTO einai to PROTO bima. Kai to pio dyskolo. Kai tha parei dekaeties an oxi gennees oloklires AN kai OPOTE apofasistei apo tous ISXYROUS na epiblithei. Se ayto to simeio pou brisketai i katastasi mono i EPIBOLI tou nomou tha ferei apotelesma. Kai otan katgaferoume na xtisoume mia nomotagi koinonia tote tha mas aksizei kai kalyteri PAIDEIA. Giati an gennitheis kai galouxitheis lamogio, kai paideia na labeis tha ti xrisimopoiiseis gia LAMOGIES.

    ReplyDelete
  36. @ Προς μεταφραστές κειμένου - PPOL

    "Μετά την εγκατάλειψη του κεϊνσιανισμού πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (σσ η χρήση κεφαλαίων από τον γράφοντα) επιχειρήσεων, που πλέον αφορά όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας."

    Νομίζω πως χρειάζεται εδώ μιά επεξήγηση διότι ΔΕΝ έχουμε ένα απλό ή έλασσον γλωσσικό θέμα, ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΜΕΙΖΟΝΑ χαρακτηριστικά της παγκοσμιοποιημένης ή παγκοσμιοποιούμενης οικονομίας:

    1) OFF-SHORING (ΦΥΣΙΚΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ)
    Με αυτό το χαρακτηριστικό είμαστε όλοι (ακόμα και όσοι έχουν γνώση μόνο της Ελληνικής πραγματικότητας) εξοικειωμένοι. Πχ. τα κλωστήρια Α μετακόμισαν ΦΥΣΙΚΩΣ από την Νάουσα στην Βουλγαρία διότι τόσο η αμοιβή όσο και το κόστος της εργασίας είναι πολύ χαμηλότερα στην χώρα πατριδοθεσίας (εκ του υιοθετώ, πατριδοθετώ, copyright δικό μου). Ομοίως, η BMW και η Mercedes-Benz, μετακόμισαν μερικώς, στην Νότια Καρολίνα και στην Αλαμπάμα, αντίστοιχα, διότι η ΑΜΟΙΒΗ της εργασίας στον Νότο των ΗΠΑ είναι περίπου ίδια σε σχέση με την Γερμανία, ΑΛΛΑ το ΚΟΣΤΟΣ της εργασίας, ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ.

    2) OUTSOURCING (ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ).
    ΤΙ είναι ΑΥΤΟ;;;;;
    Αν μένετε στις ΗΠΑ και, πέστε, εμφανίσει πρόβλημα ο Hewlett Packard εκτυπωτής σας, ή η σύνδεσή σας με τον server σας, πέστε, America on Line
    ΚΑΙ
    καλέσετε τον αριθμό 800 βλαβών της σχετιζόμενης εταιρείας,
    ΘΑ ΒΡΕΘΕΙΤΕ μπροστά στην έκπληξη της ΖΩΗΣ σας.
    Στην άλλη άκρη της γραμμής, βρίσκεται (στην χειρότερη περίπτωση) ένας Κινέζος από το Hong Kong (που δεν κατανοεί τα Αγγλικά σας, μήτε εσείς τα δικά του), ή (στην καλύτερη περίπτωση) ένας Ινδός ισχυρογνώμων που θαρρεί πως ανεκάλυψε την πυρίτιδα.
    ΑΥΤΟΣ είναι ένας μηχανισμός ΔΙΗΘΗΣΗΣ των εισρεχομένων κλήσεων. Αυτά τα άτομα ΛΥΟΥΝ συνήθως, το 70-80% των ερωτήσεων που προέρχονται από απληροφόρητους/αδαείς καταναλωτές.
    ΕΣΥ, όμως, ο sophisticated καταναλωτής βασανίζεσαι ωσάν Ιησούς Χριστός, ΚΑΙ περνάς από όλη αυτήν την ατέρμονη διαδικασία ΜΕΧΡΙΣ ότου έρθεις σε επαφή με το ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ, Αμερικανικό επιτελείο επίλυσης προβλημάτων (trouble-shooting team).
    Αυτό λοιπόν είναι το outsourcing. Η εξοικονόμηση χρημάτων, εννοείται, είναι τεράστια και η λύση αυτή ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ και δικαιολογημένη, αν ληφθεί υπόψη πως 70-80% ΤΩΝ ΚΑΛΟΎΝΤΩΝ είναι αδαείς και οι ερωτήσεις τους παιδαριώδεις. ΟΜΩΣ, υπάρχει ΚΑΙ το θύμα: ο Κομφούκιος και κάθε Κομφούκιος που αντιμετωπίζει ΣΟΒΑΡΟ πρόβλημα, που τελικά ΛΥΕΤΑΙ, αλλά 1-2 ΩΡΕΣ αργότερα!!!

    ReplyDelete
  37. Μόνο που εσύ Κομφούκιε καθόλου ευσπλαχνικός δεν είσαι, και μάλιστα για το δικό σου μυαλό και ψυχή δεν περίμενα να δεις τα πράγματα απο μια τόσο στενή οπτική γωνία.

    Η Εύη είναι παντού, υπάρχει γύρω μας σε κάθε χώρο που εργαζόμαστε και συναλλασόμαστε. Ας χρησιμοποιήσεις την επαγωγική σου μέθοδο και στην περίπτωση της Εύης, και μη βιαστείς να τη χρωματίσεις και να τη σταυρώσεις.Ήταν εκβιασμός ή δεν ήταν? Κι από πού προήλθε αυτός? Τι προηγήθηκε ή/και τι την οδήγησε εκεί και ποιοι την κατηύθυναν?

    Η Ελλάδα είναι γεμάτη με Εύες και Εύους, και έχετε όλοι σας, εκτός Παρμενίδη, χάσει την ουσία τσιμπώντας το δόλωμα του ροζ σκανδάλου. Τώρα η κοπέλα, ο πάτος της τροφικής αλυσίδας, γνώστης πολλών "επικίνδυνων" πληροφοριών, είναι προφυλακιστέα ανήμερα Χριστουγέννων, και όλοι οι υπόλοιποι είναι έξω, μαζί κι εμείς, για να τραγουδήσουμε στον εαυτό μας πόσο ευσπλαχνικοί και αλληλέγγυοι είμαστε.

    Καλά Χριστούγεννα.

    ReplyDelete
  38. ERRATUM

    ΛΥΟΥΝ συνήθως, το 70-80% των ερωτήσεων -> ΕΠΛΥΟΥΝ συνήθως, το 70-80% των προβλημάτων

    ReplyDelete
  39. Όλοι κρύβουμε μέσα μας ένα μικρό φασίστα.

    Θα έπρεπε να ξέρεις ότι ο νομοταγής πολίτης δεν έρχεται ουρανοκατέβατος από την εφαρμογή του νόμου, τουλάχιστον σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον, αλλά από την παιδεία του=την κουλτούρα του, που είναι μια διά βίου διαδικασία από τη στιγμή που γεννήθηκε μέχρι τη στιγμή που πεθαίνει. Και τα φρούτα αυτής περνά κάποιος ως κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές.

    Η εφαρμογή του νόμου όπως την εννοείτε παιδιά θα επαναφέρει απολυταρχικά καθεστώτα και θα διαιωνίσει τη διαφθορά και τις αδικίες έναντι των αδύναμων κρίκων.

    Με τρομάζετε.

    ReplyDelete
  40. Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση παίδες. Σχετικά με τη διαφθορά πρέπει να αντιληφθούμε ότι τόσο η petty corruption (χαμηλή διαφθορά) όσο και η grand corruption (υψηλή διαφθορά) συνιστούν αποτέλεσμα δύο φαινομένων : α) του εκτεταμένου γραφειοκρατικού κράτους που συν τι άλλοις βασίζεται ακόμα σε προσωποποιημένες κατά βάση συναλλαγές, ΕΔΩ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΚΑΙ ΠΡΑΞΙΑΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ και β)της παρεοκρατικής και ολιγοπωλιακής δομής της αγοράς και της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας

    Ουσιαστικά πέρα από την όποια απαίτηση για εφαρμογή των νόμων (δεν θυμιζεται η Ελλάδα γι αυτό) πρέπει να γίνει και μια σοβαρή αλλαγή στη δομή των κινήτρων που καθιστούν τη διαφθορά επικερδή δραστηριότητα χωρίς συνέπειες.

    ReplyDelete
  41. δεν φημίζεται μπαρντόν

    ReplyDelete
  42. Όσο για την υπόθεση Ζαχόπουλου και της κοπέλας θα συμφωνήσουμε με Μεσούτ και Παρμενίδη. Ας μας πει κάποιος τεκμηριωμένα έναν βάσιμο νομικό λόγο για τον οποίο έπρεπε να κριθεί προφυλακιστέα. Προσοχή όχι ηθικό, δεν είμαστε στο Ιράν,( αν και μερικές φορές η αλήθεια είναι ότι ζούμε σ'ένα μίγμα Post soviet θεοκρατικού κράτους αλλά τεσπά) , ούτε πολιτικό , ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΚΟ.

    Θα επανέλθουμε και με τα δύο θέματα dear friends. Έως τότε καλά χριστούγεννα και προσοχή στο πολύ φαγητό.

    ReplyDelete
  43. @ Mesout Tavaz
    "Hταν εκβιασμός ή δεν ήταν? Κι από πού προήλθε αυτός? Τι προηγήθηκε ή/και τι την οδήγησε εκεί και ποιοι την κατηύθυναν?"

    To πΟτανάκι, επαναλαμβάνω το πΟτανάκι, επαναλαμβάνω το πΟτανάκι (όπως λένε στην Θεσσαλονίκη),
    ΠΗΓΕ στην κυρία ΤΡΕΜΗ πριν 2 βδομάδες (ίδε, ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ) μετά δικηγόρου της ΓΣΕΕ και άρχισε να της μιλάει για τις sex-scapades (φέρουσα, μάλιστα, φωτογραφίες και άλλο ρόζ υλικό) του Ζαχόπουλου.
    ΟΡΘΟΤΑΤΑ, η Τρέμη την ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ αμέσως, λέγοντας της ΚΟΦΤΑ
    "Αυτά τα στοιχεία είναι δημοσιογραφικώς απαράδεκτα, αλλά ΑΝ ΕΧΕΤΕ στοιχεία παρανομιών, ανομιών και κατάχρησης εξουσίας, να μου τα προσκομίσετε ΑΥΘΩΡΕΙ και ΠΑΡΑΧΡΗΜΑ".

    ΠΕΡΙΕΡΓΩΣ, η κυρία ΤΣΕΚΟΥ και ο δικηγόρος, μέλος της ΓΣΕΕ,

    ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

    ΠΕΡΑΝ των ανωτέρω,

    σου επαναλαμβάνω

    Ο ΦΟΝΟΣ είναι ΦΟΝΟΣ
    και
    ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ είναι ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ.

    Και σου επαναλαμβάνω
    ΔΕΝ θα αφήσω ούτε σε, μήτε οιονδήποτε άλλον να κάνει

    ΕΠΙΚΛΗΣΕΙΣ στο ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

    ή να

    ΕΙΣΑΓΑΓΕΙ ΡΕΛΑΤΙΒΙΣΜΟ.

    ReplyDelete
  44. Η μαρτυρία της κυρίας ΤΡΕΜΗ από μόνη της ΣΥΝΙΣΤΑ λόγο προφυλάκισης της ΤΣΕΚΟΥ αλλά ΚΑΙ του ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ της ΓΣΕΕ.

    ReplyDelete
  45. And I repeat

    APPEALS to the EMOTIONS of the POPULUS

    are INADMISSIBLE in CIVIL DISCOURSE

    ReplyDelete
  46. Χρόνια πολλά καταρχήν σε Χρήστους και Χριστίνες, ελπίζω να περνάτε καλά - εμείς χτες βράδι το κάναμε το τραπέζι με σαπόν και φουά γκρα (το πρώτο περιμένω να το ξέρει μόνο ο Κομφού και θα αρχίσει να με κράζει χλιδάνεργο!) οπότε σήμερα βαρύς πίνω το φραππέ και προσπαθώ να ξυπνήσω.

    Λοιπόν, είναι γνωστό ότι σε θέματα δικαιοσύνης είμαι αρκετά ευαίσθητος και το έχω τονίσει και παλαιότερα. Στο παράδειγμα του Ζάχου και της Εύης τα πράγματα είναι απλά. Ο Ζάχος είναι μες τη λέρα, αυτό είναι εμφανές. Ειδικά μου άρεσε η ατάκα της γυναίκας του: 'ο άντρας μου δε μιλούσε για τη δουλειά στο σπίτι'... ναι ναι καλά... πώς! Σηκωθεί δε σηκωθεί από το κρεβάτι του θα πρέπει να εκδικαστεί ναι να απαγγελθούν κατηγορίες - ο πρώτος από όλους που θα έπρεπε να πάρει σειρά. Από την άλλη η Ευούλα φέρεται να είναι υπεύθυνη για εκβιασμό - γιατί μεταξύ μας εάν έχεις να καταγγείλεις κάτι χωρίς απειλές και χωρίς να ζητάς εξτρά, πηγαίνεις πρώτα στη δικαιοσύνη και δεν έρχεσαι σε επικοινωνία με το Ζάχο ή με δημοσιογράφους κτλπ. Οπότε καλώς δικάζεται για τον εκβιασμό και καλώς τη μπουζουριάζουν. Το εάν τα είχει με το Ζάχο πρόβλημά της, χαρά στο κουράγιο που 'πήρε' τον χοντρό, το εάν είναι ποτανίτσα που λέμε και εμείς στη Σαλόνικα που λέει και ο Κομφού, είναι δευτερεύον και δε μας ενδιαφέρει σχετικά με τα εκδικάσιμα.

    Λοιπόν ξέρετε όμως πιο είναι το αστείο στην υπόθεση της Ευούλας και που το πραγματικό πρόβλημα; Η γρηγοράδα που έγιναν όλα. Και παραέγιναν γρήγορα όλα για τέτοιου είδους υπόθεση. Ναι καλώς τη δικάζουν την Ευούλα και τη μπουζουριάζουν. Όμως από ότι ξέρω, όσο χαζή και να ήταν η Ευούλα, έναν εκβιασμό θα τον έκανε με κάποια Α προσοχή - κανονικά τις λεπτομέριες θα έπρεπε να τις γνωρίζει μόνο ο Ζάχος, η Ευούλα και κανα δύο τρεις δικοί της. Με το Ζάχο στην κατάσταση που είναι, ακόμα και κανά δυο τρεις του Ζάχου να ξέρανε 1-2 πράγματα, ακόμα και να έγραψε ο Ζάχος ειδικό σημείωμα που δεν μας παρουσιάζουν στα μέσα ενημέρωσης (γιατί άραγες;), είναι άξιο απορίας για πότε την πιάσανε, για πότε την ανακρίνανε και για πότε την προφυλακίζουνε - ουσιαστικά χωρίς να έχει εξιχνιαστεί τίποτα. Όχι ότι κάνουνε κάτι παράνομο, εφόσον έχουν φαίνεται κάποια στοιχεία, απλά ειδικά για αυτήν την περίπτωση τραβάνε τα όρια του νόμου από τα αυτιά.

    Είναι φως φανάρι ότι είναι τόσοι πολλοί μπλεγμένοι πίσω από τον βρώμικο Ζάχο και την βρωμιάρα Ευούλα (τελευταίες τρύπες του Ζουρνά και οι δύο), που έχει πέσει πάρα πολύ άγχος να κλείσουν στόματα και να θαφτεί το γρηγορότερο η υπόθεση. Από την άλλη το κυβερνητικό περιβάλλον (όπως όλα τα κυβερνητικά περιβάλλοντα) θα ήθελε απλά να κλείσει την υπόθεση με τον πιο 'σιωπηλό' τρόπο - κάθε ανατάραξη και ένα ποσοστό χαμένο, οπότε δε λέει. Για πραγματική δικαιοσύνη ουδείς λόγος.

    Που είναι όμως ο λαός; Εδώ δεν διακυδεύονται τα δικαιώματά του; Εδώ (και δε μιλάμε μόνο για την υπόθεση του Ζάχου που είναι κερασάκι στην τούρτα της διαφθοράς) δεν αξίζει να κατέβει στο δρόμο και να τα σπάσει όλα μέχρι αχρηστίας, που να μην κινείται τίποτα; Αλλά ο λαός κατεβαίνει στο δρόμο είπαμε μόνο για τα αγγελιόσημα (εμ! αυτό είναι κοινωνική δικαιοσύνη) και για τις Παλεστίνιους (ουυυ ξέρετε τώρα οι μουσουλμάνοι πόοοοσο μας αγαπάνε και μας σέβονται) ενάντια στις ΗΠΑ (... φυσικά για την Αγγλία που μας έχει βλάψει 10 φορές πιο πολύ από τις ΗΠΑ ουδείς λόγος), ενάντια στους φασίστες (ανάθεμα και εάν απαρτίζουν το 0,01% του πλυθυσμού - από τα πλέον περιθωριακά στοιχεία, λέτε αυτοί να είναι το πρόβλημά μας;).... α ναι και φυσικά για το Πολυτεχνείο... την ίδια ώρα που σήμερα παίζει να έχουμε και περισσότερο διαφθορά από τη δικτατορία ενώ οι εκλογικές αναμετρήσεις κρίνονται από το πόσα μόγγολα θα φέρει το κάθε κόμμα από το Καζακστάν (έτσι για να τα λέμε...) γιατί έτσι γουστάρουμε εμείς τη 'δημοκρατία'. Και για να στανιάρουμε άμα λάχει ρίχνουμε και μια υπογραφή για το θρήσκευμα στις ταυτότητες για να μην ξεχνιόμαστε πως είμαστε και ελληνοορθόδοξοι...

    ReplyDelete
  47. Με τέτοιο καράφλιασμα λοιπόν περιμένετε δικαιοσύνη; Ρε μάγκες τα πράγματα έχουν μπερδευτεί και πρέπει να τα βάλουμε λίγο μια τάξη μπας και βγούμε από πάνω όπως λέει και ο ΄Εισβολέας'΄ο ράππερ.

    Ξέρετε στην Αθήνα του 7ου αιώνα κυριαρχούσε το χάος και στις άνω αλλά και στις κάτω τάξεις. Εάν έβγαινε κάνας Κλεισθένης τότε να περάσει και δημοκρατία θα το χαν κλείσει το μαγαζί προ καιρού. Τελικά τους βγήκε ένας Δράκοντας που έβγαλε νόμους απάνθρωπους και κυνήγησε άγρια πολύ κόσμο - ο κόσμος αγανάκτησε αλλά κάποιο μυαλό μπήκε και εμφανίστηκε μια Α τάξη. Αργότερα μπήκε και ο Πεισίστρατος που όσο και αν τον βρίζουν και όσο και σκληρός και αν ήταν, ήταν αυτός που έβαλε κάποιες δομές αλλά και εκπροσώπησε και ανέβασε την κάτω τάξη στην Αθήνα (δεν τον υποστήριζαν οι αριστοκράτες), ώστε στα χρόνια του ο Κλεισθένης να μπορεί να βασιστεί σε μια ισχυρή μεσαία τάξη με μια Α μόρφωση, έναν Β προβληματισμό και μια Γ κοσμοθεώρηση.

    Αλλά και να το πάω αλλού (λίγο ξεφεύγοντας από τη δικαιοσύνη). Τα πράγματα λοιπόν δεν βγαίνουν μόνο με το καλό. Λέτε οι Ρώσοι να προτιμούν έναν 'καλό' Γκόρμπυ ή έναν 'κακό' Πούτιν; Ο Γκόρμπυ εμφάνιζε ένα παράδειγμα παιδείας ανώτερο όμως οι Ρώσοι το εκλάμβαναν αυτό ως ευκαιρία για πέσιμο στο πτώμα με τα δόντια και ξέσκισμα. Ο Πούτιν εμφανίζει ένα πιο βάρβαρο πρόσωπο αλλά οι Ρώσοι το εκλαμβάνουν αυτό, οι μεν ως φόβο οι δε ως τάξη. Και φαίνεται να δουλεύει. Φανταστείτε στην Κίνα να βάλουν ελληνικό σύστημα. Θέμα ημερών η κατάρευση, ο εμφύλιος και ο θάνατος εκατομυρρίων. 1000 φορές με το άδικο και καταπιεστικό κομμουνιστικό σύστημα που έχουν και χαλάλι οι Τιεναμέν (όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό). Στην Αφρική από την άλλη, από το ό,τινάναι της αποικιοκρατίας θέλησαν να πηδήσουν γρήγορα στη δημοκρατία κάτι που δεν σπάνια είναι εφικτό και για αυτό πέσανε σε δικτατορίες, εμφυλίους και ούτω καθεξής - το μεγαλύερο τους έλειμα δε και ο λόγος που δεν πάνε μπροστά είναι η δικαιοσύνη που είναι ανύπαρκτη - ο καθένας κάνει ότι γουστάρει και ότι αρπάξει ο κώλος τους. Στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης δεν ήταν η παιδεία τους που τους έκανε νομοταγείς, αλλά το ξύλο που επι αιώνες τρώγανε όταν παραβαίνανε τους άδικους και αντιδημοκρατικους και αντικοινωνικούς νόμους - μέχρι που βάλανε μυαλό. Γιατί λέμε σήμερα οι Γερμανοί είναι έτσι, οι Γερμανοί είναι αλλιώς αλλά 1000 χρόνια πριν οι Έλληνες ήταν παράδειγμα τάξης, οργάνωσης και αποδοτικότητας (η Α.Ρωμαική Α. ήταν το πιο πετυχημένο γραφειογρατικό σύστημα που εμφανίστηκε ποτέ και παρήγαγε το πιο μακρόχρόνο σχήμα εξουσίας!) και οι Γερμανοί παράδειγμα αταξίας, απειθαρχίας και ανικανοσύνης. Έπεσε ξύλο όμως και μάθανε.

    Στην Ελλάδα σήμερα δεν είμαστε στο απελπιστικό σημείο να χρειαζόμαστε δικτάτορα αλά Πούτιν να μας βάλει μια τάξη. Αλλά δεν είμαστε και στο σημείο να το παίζουμε Σουηδίες, φρου φρου και αρώματα... διότι απλά αυτά το μόνο που καταφέρνουν είναι να διευκολύνουν την απάτη και τη διαφθορά.

    Η Ελλάδα αυτό που χρειάζεται είναι ίσως ένα σύστημα δικαιοσύνης στο οποίο να εκλέγονται οι ανώτατοι δικαστές σε ανεξάρτητες εκλογές, να έχουν ανεξάρτητο προυπολογισμό και να κάνουν κόντρες μεταξύ τους στυλ Ιεράς Εξέτασης για το πιος μπουζούριασε μέσα πόσους χοντροκαρχαρίες και πόσα καρχαρίνια και τι ποινές έριξε. Δεν παλεύεται αλλιώς. Κάπου στα 1990 ελπίζαμε ότι κάτι θα αλλάξει για να δούμε ότι οι νεότεροι παλέυουν να κάνουν τα χειρότερα....

    Ε ναί ρε μάγκες το γελάτε αλλά εκεί είμαστε.

    ReplyDelete
  48. Ulis η προφυλάκιση της Εύης αποτελεί πλήγμα στη δημοκρατία και στην ελευθερία υπεράσπισης της ατομικής ελευθερίας. Με ποιο πρόσχημα προφυλακίζεται κάποιος? Δεν απαντώ, περιμένω το νομικό team των G700 να απαντήσουν.

    Αλλά, όταν πάει κάποιος να καταθέσει οικειοθελώς στην αστυνομία, οι μπάτσοι τον συλλαμβάνουν?
    Μμμμμ......

    Όταν είναι η μοναδική μάρτυρας που μπορεί να μιλήσει και να ενοχοποιήσει πολλούς, τη φιμώνουμε και την εξαφανίζουμε πραξικοπηματικά?Μμμμ....


    Όταν κάποιος πάει στα media για να μιλήσει κι εμείς οι υπόλοιποι έχουμε ακούσει μόνο τη μία (ούτε καν ολόκληρη) πλευρά της ιστορίας, κατευθείαν γίναμε και δικαστές? Ο λαός έβγαλε την ετυμηγορία του Κομφούκιε? Μμμμ..... Μου μιλάς εμένα για ρελατιβισμούς όταν εσύ χρησιμοποιείς την ηθικολογία ως το μοναδικό σου όπλο για να σταυρώσεις την κοπέλα? Μμμμ.... Αν η Εύη δεν ανήκει στη γενιά των 700 ευρώ τότε μάλλον δεν υπάρχει Γενιά των 700 ευρώ.

    Όταν το Μέγκα είναι πρώτο σε χρηματοδότηση από το κράτος, σε ένα περιβάλλον όπου τα media είναι κρατικοδίαιτα, κατευθυνόμενα και διαπλεκόμενα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, όταν το Μέγκα και πόσα άλλα κανάλια πουλάνε τσόντες και ροζ σκάνδαλα καθημερινά, ξαφνικά έχουνε και αρχές? Ξαφνικά αυτό το ροζ σκάνδαλο δεν μπορούν να το δημοσιεύσουν? Μμμμμμμμ.......

    Κομφούκιε είσαι ιδεολογικά φορτισμένος, φέρεις ως προβοκάτορας της Δεξιάς και αποδεικνύεις, άθελα σου, λόγω ηλικίας και ηθικών αναστολών, ότι τη Γ700 ΔΕΝ την καταλαβαίνεις.

    Κι όσο για ρελατιβισμούς, μου θυμίζεις όλο και πιο πολύ debate-άκια, αλλού χρησιμοποιείς ρελατιβισμούς, κι αλλού αφορισμούς.

    Συγνώμη για τους χαρακτηρισμούς, αλλά με τη λέξη που αποδίδεις στην κα Τσέκου, χαρακτηρίζεις μια ολόκληρη γενιά. Σευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια και για την ευσπλαχνία σου.

    ReplyDelete
  49. Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι υποχρέωση όλων μας, και ειδικά των νέων. Το φαινόμενο δεν θα είχε τόσο διογκωθεί, αν όλοι αναλαμβάναμε τις ευθύνες που μας αναλογούν (είτε θυσιάζοντας την προσωπική μας βολή αρνούμενοι να συμπράξουμε σε κάθε διαδικασία που θα μας έκανε τη ζωή ευκολότερη μέσω λαδώματος, είτε καταγγέλοντας κάθε φαινόμενο διαφθοράς που υποπίπτει στην αντίληψή μας). Ναι, ο χειρισμός αντίστοιχων περιπτώσεων χρειάζεται προσοχή (καθώς, συχνά, τα πλοκάμια της διαφθοράς έχουν απλωθεί βαθιά), αλλά αν δεν κάνουμε τίποτα είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι (και είμαστε συμμέτοχοι). Αν προσπαθήσουμε, ίσως υπάρχει κάποια ελπίδα...

    Σχετικά άρθρα από την Καθημερινή της περασμένης Κυριακής

    άρθρο 1

    άρθρο 2

    ReplyDelete
  50. Η Τρέμη θα μπορούσε να πάει απλά και να καταγγείλει και όχι να ΑΠΑΓΓΕΙΛΕΙ κατηγορία.
    Στοιχειώδη είναι αυτά σε μιά ευνομούμενη πολιτεία.
    ΔΕΝ ΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΖΕΙ Η ΤΡΕΜΗ.
    ΩΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΩΝ.
    ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΠΕΛΑΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΘΗΚΑΝ ΒΑΣΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
    ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΩΣ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΟ ΘΥΜΑ.
    ΓΙΑΤΙ;
    ΓΙΑΤΙ;
    ΓΙΑΤΙ;

    ReplyDelete
  51. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  52. Κομφούκιε η απαράδεκτη και αστήριχτη νομικά άποψή σου απαίτεί μια απάντηση για να τελειώνει το χριστουγεννιάτικο σόου.

    Παραβλέπουμε τους ηθικολογικούς οδυρμούς του τύπου "φάτε την πόρνη" , από αυτούς άλλωστε θα κριθείς προσωπικά ο ίδιος και δεν μας αφορούν.

    ΛΕΣ όμως το εξής : Η μαρτυρία της κυρίας ΤΡΕΜΗ από μόνη της ΣΥΝΙΣΤΑ λόγο προφυλάκισης της ΤΣΕΚΟΥ αλλά ΚΑΙ του ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ της ΓΣΕΕ.

    Από το παραπάνω πραγματικά καταλαβαίνουμε ότι είσαι άσχετος από νομική, νόμους και νομικές διαδικασίες. Ακόμη χειρότερα ακροβατείς επικινδύνως με λαϊκίστες απόψεις τύπου Ιράν.

    Χρειάζεσαι λοιπόν ένα μάθημα,έστω ένα απλό 101 μάθημα νομικής. Θα σε βοηθήσει τουλάχιστον στο να μην εκτίθεσαι τόσο πολύ.

    Μάθε λοιπόν ότι προφυλακιστέος κρίνεται κάποιος όταν συντρέχει μία εκ των δύο προϋπόθέσεων : 1. κίνδυνος φυγής του υπόπτου, 2. κίνδυνος υποτροπής, δηλαδή επανάληψης της παράνομης πράξης.

    Δηλαδή για στο πούμε πιο λιανά. Η προφυλάκιση στοχεύει να εμπόδίσει την φυγή του κατηγορούμενου ή την επανάληψη του εγκλήματος μέχρι την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ουσία της υπόθεσης.

    Υπ' αυτή την έννοια είθισται προφυλακιστέοι να κρίνονται μαφιόζοι, συμμετέχοντες στο οργανωμέ΄νο έγκλημα, διαταραγμένες προσωπικότητες και serial killers.

    Κανείς δεν κρίνεται προφυλακιστέος μόνο και μόνο επειδή ίσως είναι ένοχος ή ακόμα χειρότερα κάθαρμα με αισθητικά και ηθικά κριτήρια.

    Το πρόβλημα στην περίπτωση της ΕΤ και του Ζαχόπουλου είναι το εξής.

    Ότι μέσω της προφυλάκισης , η οποία όπως και στην περίπτωση των κουμπάρων, της Παντείου και του Κεχαγιόγλου μεταδίδεται τηλεοπτικά, στήνεται ένα επικοινωνιακό πανηγύρι που εξυπηρετεί πρωτίστως να φανεί προς τα έξω ότι η Κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση.

    Δευτερευόντως και όχι λιγότερο σημαντικά εξυπηρετείται η σκοπιμότητα του να μετατεθεί η προσοχή του λαουτζίκου από τον κυβερνητικό παράγοντα Ζαχόπουλο που ενδεχομένως "γάμαγε και έτρωγε" στην ενδεχομένως "πόρνη λαϊκάτζα" που κοιτούσε κι αυτή να βολευτεί.

    Έχουμε εδώ λοιπόν μπροστά μας για πολλοστή φορά ένα νοσηρό φαινόμενο .

    Πρώτον, την αυθαίρετη δικαιοσύνη σε όλο της μεγαλείο.

    Δεύτερον, τους ανύπαρκτους θεματοφύλακές της.

    Και καλά ο Πρωθυπουργός έχει κάθε συμφέρον να κρύβεται γιορτάζοντας στα Γρεβενά ή όπου αλλού είναι, οι άλλοι ; Η αντιπολίτευση και τα μικρά κόμματα; Που είναι αυτοί; Χορεύουν τσάμικα;

    Κι εμείς; Εμείς που είμαστε ως Κοινωνία των Πολιτών; Εσύ προσωπικά πρέπει να ντρέπεσαι γι' αυτά που λες, εάν θες να ονομάζεσαι δημοκράτης και φιλελεύθερος, και πάνω απ' όλα υποστηρικτής του κράτους δικαίου και της Κοινωνίας των Πολιτών.

    ΛΕΥΤΕΡΙΑ στην προφυλακιστέα Εύη Τσέκου, η δικαιοσύνη να κρίνει στην ώρα της.

    Με αγάπη

    Γ700

    ReplyDelete
  53. Μεσούτ διαγράψαμε το προηγούμενο σχόλιό μας όπου λέγαμε ότι καλά τα λες , υπό την έννοια ότι μάλλον σε ορισμένα σημεία είσαι κάπως υπερβολικός.

    Ποστάραμε την παραπάνω απάντηση ως γ700.

    ReplyDelete
  54. και μεσούτ παρμενίδη ξεκολλήστε με την Τρέμη και το Μέγκα, δεν είναι αυτό το κρίσιμο θέμα εδώ πέρα.

    Εάν θέλει κάποιος να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα τότε μπορεί κάλλιστα να αρχίσει να μιλάει για το Μέγκα, την "πόρνη" κα Τσέκου, και χίλια δυο άλλα θέματα εκτός από ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ.

    ReplyDelete
  55. Η ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ OI ΑΝΥΠΑΡΚΤΟI ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ.

    Akribos ayto. OLA tra alla, ma OLA omos, apo to dimosio xreos mexri tin katantia tou asfalistikou einai aplos SYMPTOMATA tou parapano. Einai klassiko thema KYBERNITIKIS. DEKAETIES paranomias sysoreyontai i mia pano stin alli kai simera to PARAKRATOS einai isxyrotero tou KRATOUS, to opoio kratos einai mono gia ti MOSTRA, kai tin EKSOTERIKI POLITIKI. Afou re paidia o kathenas s'ayti ti xora (kai EIDIKA osoi exoun opoioudipote eidous eksousia) telika kanei to makry tou kai to konto tou ti perimenoume na allaksei?

    Kala Xristougenna diladi...

    ReplyDelete
  56. Kathimerini 23/12:

    "Αλήθεια, μήπως μας συμφέρει;

    Ο Γάλλος πανεπιστημιακός Πιερ Λασκούμ θα υποβάλλει μια πονηρή ερώτηση: «Παραμένει αδιευκρίνιστο: Ποιος έχει συμφέρον να αποκαλύψει και να περιορίσει τη διαφθορά; Πρόκειται συνήθως για μία παράβαση “χωρίς θύμα”, τουλάχιστον χωρίς ένα άμεσο και ρητά προσδιορισμένο θύμα, το οποίο θα είχε προφανώς συμφέρον να αντιδράσει, να την αποκαλύψει και να ζητήσει την επέμβαση της δικαιοσύνης.»

    Η συγκεκριμένη ερώτηση μάλλον προκαλεί την έντονη αντίδραση του Γιώργου Καμίνη: «Η διαφθορά είναι προϊόν ανορθολογικών καταστάσεων. Και η μάχη εναντίον της δεν είναι παρά η ικανή και αναγκαία συνθήκη για τον εξορθολογισμό τους. Τι σημαίνει αυτό; Οτι, ας πούμε εσείς που πληρώνετε ως μισθωτός κανονικά τους φόρους σας, εντούτοις δεν απολαμβάνετε ούτε ποιοτικής εκπαίδευσης, ούτε περίθαλψης επειδή κάποιοι άλλοι χτίζουν βίλες ή φοροδιαφεύγουν ή γενικά καταφεύγουν στη διαφθορά. Φοβάμαι ότι η έλλειψη τακτικών ελέγχων από πλευράς της Διοίκησης διογκώνει το πρόβλημα. Εχουμε φθάσει π.χ. στο σημείο ακόμη και δημόσιοι οργανισμοί να μην πληρώνουν τις εργοδοτικές εισφορές. Και κάθε τρία, τέσσερα, δέκα χρόνια έρχεται η κυβέρνηση να ρυθμίσει τα χρέη. Να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τη διαφθορά. Συμβαίνει και το άλλο: Οι εκ των υστέρων έλεγχοι στον ιδιωτικό τομέα οδηγούν συνήθως σε τόσο εξοντωτικές ποινές, μια και το μέγεθος της διαφθοράς (π.χ. φοροδιαφυγής) είναι τόσο μεγάλο ώστε δημιουργείται ένα επιπλέον κίνητρο στον παρανομούντα να αναζητήσει τον “υπηρεσιακό” που λαδώνεται ώστε να αποφύγει την εξοντωτική ποινή.

    Και σας το λέω, εδώ υπάρχει ζήτημα λειτουργίας του κράτους. Ακόμη και για μυστική αστυνομία θα έπρεπε να συζητάμε, που θα ελέγχει όλες αυτές τις υπηρεσίες που ελέγχουν εκ των υστέρων για να αυξήσουν τη μίζα τους».

    Ο Γιώργος Καμίνης σπάνια χρησιμοποιεί το απόλυτο στον λόγο του. Αλλά όσον αφορά τη διαφθορά των πολλών είναι –κι αυτός– απόλυτος: «Με τη διαφθορά δεν προχωράει η κοινωνία συνολικά, μόνο οι λίγοι. Μια τέτοια κοινωνία είναι άδικη μόνο και μόνο διότι η διαφθορά δεν υπόκειται σε ορθολογικούς κανόνες. Επιβραβεύεται το θράσος».

    — Δεν ακούγεται λίγο δασκαλίστικο αυτό;

    — Ε, και; Αυτο είναι το πρόβλημα ή η διαφθορά;"

    ReplyDelete
  57. Pasxos Mandravelis:

    http://www.medium.gr/articles/119847802470922.shtml


    ...Aυτού του τύπου η συνωμοσιολογική προσέγγιση είναι συνήθης στην ελληνική κοινωνία, αλλά στον στελεχωμένο από τη Ν.Δ. κρατικό μηχανισμό είχε περίεργα αποτελέσματα. Αντί να περιορίσει τη διαφθορά, τη διόγκωσε. Πολλά στελέχη ένιωσαν ασφαλή σε σχέση με το σύνολο των προηγούμενων (πραγματικών συν φανταστικών) αμαρτημάτων του ΠΑΣΟΚ και οι συνακόλουθοι συμψηφισμοί διεύρυναν το φαινόμενο. Το αποτέλεσμα ήταν σε πολλές περιστάσεις να μην τηρούν καν τα προσχήματα. Ενιωθαν ως ασπίδα όχι μόνο τα πεπραγμένα, αλλά και τα αποδιδόμενα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι μπήκαν στη λογική «αφού τα έκαναν αυτοί, γιατί να μην τα κάνουμε κι εμείς;», ενώ άλλοι ασπάστηκαν δικαιολογίες «τόσα έκαναν αυτοί. Τα μισά να κάνουμε εμείς, πάλι ευχαριστημένος πρέπει να είναι ο ελληνικός λαός».

    Γι' αυτό διογκώθηκε τόσο γρήγορα η διαφθορά των κρατικών στελεχών επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση έπεσε θύμα της ρητορείας της. Πολλοί έβλεπαν τον πήχυ της προηγούμενης διαφθοράς (που αρκούσε να μην τον ξεπεράσουν) πάρα πολύ ψηλά. Ετσι, η ηθικολογική προσέγγιση όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως, το μεγάλωσε. Θα συνεχίσει, δε, να μεγαλώνει μέχρι να δοθεί σοβαρή πολιτική απάντηση. Και η λύση αυτή είναι απλή, μακροχρόνια και βασανιστική. Αποκέντρωση των θεσμών ελέγχου (ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενίσχυση Ανεξάρτητων Αρχών) και μείωση των ευκαιριών διαφθοράς, δηλαδή του κράτους.

    Apokratikipoiiseis TORA. ARSI TIS MONIMOTITAS TORA. Aneksartiti kai AMEILIKTI DIKAIOSYNI TORA. Briskomaste se simeio kampis - ayrio tha einai POLY ARGA. O KARKINOS TIS DIAFTHORAS KATATROEI TI GENIA MAS. PREPEI NA KSERIZOTHEI KAI NA KAYTIRIASTEI AMESA.

    ReplyDelete
  58. O ΦΟΝΟΣ είναι ΦΟΝΟΣ

    ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ είναι ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ

    Τώρα, εάν ο φονιάς ήταν καλό παιδί του μεροκάματου [Ξανθόπουλος] και αναγκάστηκε να σκοτώσει πάνω σε βρασμό ψυχής διότι αγάπησε κόρη εφοπλιστού [Βούρτση] και ο πατέρας της ήταν παληάνθρωπος αφού ασέλγησε πάνω της, έχουμε ελαφρυντικά:
    1) Την βαρύτητα του εγκλήματος και
    2) Τον βρασμό ψυχής.

    Nonetheless, o φόνος είναι φόνος.

    ReplyDelete
  59. @ G700

    "Κι εμείς; Εμείς που είμαστε ως Κοινωνία των Πολιτών; Εσύ προσωπικά πρέπει να ντρέπεσαι γι' αυτά που λες, εάν θες να ονομάζεσαι δημοκράτης και φιλελεύθερος, και πάνω απ' όλα υποστηρικτής του κράτους δικαίου και της Κοινωνίας των Πολιτών."

    ΔΕΝ ονομάζομαι δημοκράτης, ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ. Με εγέννησαν δημοκράτες.
    Εσεις ΔΕΝ είστε σε θέση ΟΥΤΕ μπορείτε να συλλάβετε την εννοιά της δημοκρατίας διότι οι άνθρωποι που σας γέννησαν
    1) Είναι ΦΑΣΙΣΤΕΣ-ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ
    2) ΚΛΕΒΟΥΝ μια ζωή το ΚΡΑΤΟΣ και είναι ΚΟΙΝΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.

    Εμείς, ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ μια ζωή το ΚΡΑΤΟΣ. Τα δε τελευταία 10 χρόνια ΚΑΝΩ ΕΙΣΑΓΩΓΗ συναλλάγματος ΕΤΗΣΙΩΣ για να ΠΛΗΡΩΝΩ φόρους επί ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ (λόγω ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ), στην ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ του ΠΑΣΟΚ και στους συνεργάτες των συμμοριτών ΠΑΣΟΚΩΝ, δλδ τους γονείς σας [πολεοδόμους, εφοριακούς, τελωνειακούς κλπ] ΠΟΥ ΚΟΛΥΜΠΑΝΕ στην ΒΡΩΜΑ και έχουν μετατρέψει τη ζωή μου σε μαρτύριο.

    Εγώ ΑΝΗΚΩ στο 0.38%, δλδ στους 4 περίπου σε κάθε χίλιους Ελληνες που πληρώνουν ΦΜΑΠ, ενώ εσείς ΑΝΗΚΕΤΕ στους 996 ΛΗΣΤΕΣ που έπρεπε να πληρώνουν ΦΟΡΟΥΣ, αλλά όχι μόνο ουδέποτε έδωσαν δραχμή στο κράτος, μα και ΛΑΦΥΡΑΓΩΓΗΣΑΝ το ΕΘΝΟΣ.
    And YOU have the AUDACITY to teαch ME about democracy.
    HOW DARE YOU!

    ReplyDelete
  60. κύριε κομφούκιε,
    αφήστε κατά μέρος τις θεωρίες και τα κενού περιεχομένου λόγια.Η υπαλληλική προς την ελληνική δεξια Δικαιοσύνη προφυλάκισε παρανόμως μια νέα γυναίκα για να μην εκτεθεί το ζεύγος όπως πολύ σωστά λέει ο παρμενίδης.Λοιπόν πάρε θέση γιατί το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και άπτεται της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας καθώς και της εφαρμογής του ποινικού νόμου και του συντάγματος στην χώρα.Αυτά ούτε στη Μπουτζουμπούρα συμβαίνουν.Κι αν ενδεχομένως συμβαίνουν στην Αμερική του Μπούς πολυ σύντομα ούτε εκεί θα κυριαρχούν αυτά τα φρικαλέα φαινομενα.

    ReplyDelete
  61. Ενδιαφέρουσες οι απόψεις, καθώς και το μπλογκ που ομολογώ είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι. Αν και μπορώ να αντιληφθώ την οργή που εκφράζουν και οι δύο απόψεις νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει από την ουσία του θέματος των ημερών (δηλ υποθ. Ζαχόπουλου). Και η ουσία του θέματος κατά την ταπεινή μου άποψη είναι το γεγονός ότι ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΠΕΙΣΜΈΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ότι γιά να προκόψεις πρέπει να μεταχειρισθείς πλάγια μέσα. Και είναι περισσότερο από ποτέ η άποψη (που πάντα είχε ο Ελληνας) ΟΤΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΛΕΦΤΗΣ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ (δηλ εμείς με τη μορφή του χειρότερου εαυτού μας). Η κυρία αυτή πιθανόν καλώς ή κακώς να προφυλακίσθηκε (δεν είμαι νομικός, μηχανικός είμαι) αλλά η ουσία είναι αλλού. Δεν την ενδιέφερε η εργασία της, να εξασκήσει αυτό που είχε σπουδάσει (εδώ έκανε αίτηση και στο κέντρο πρόληψης ασθενειών αν δεν απατώμαι) απλά την ενδιέφερε να διορισθεί, να "χωθεί" κάπου και να "βολευτεί". Δηλαδή καμία φιλοδοξία, κανένα όνειρο. Μόνο μιά πολυθρόνα να κάαθεται. Και αν βρεί την ευκαιρία να εισπράξει και μερικά στη λούφα ακόμα καλύτερα. Από κεί και πέρα, ότι και να γράφει ο Γκίντενς ή το μπλόγκ, δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς από νοοτροπίες σαν και αυτές (που όλοι μας είμαι σίγουρος έχουν συναντήσει) θα μπορούσε να αναμείνει κανείς καμία αλλαγή... Η αλλαγή είναι και προσωπική υπόθεση, ο καθένας στο μικρόκοσμό του να προσπαθεί να βελτιώσει τα πράγματα (εκτός από συνολικές προσπάθειες και διαμαρτυρίες). Αν λοιπόν ο καθένας σκέφτεται όπως η κυρία μην περιμένετε και πολλά....

    ReplyDelete
  62. Ο παραπάνω λόγος που αναφέρει ο ανώνυμος είναι ένας λόγος για τον οποίο δε θα κλάψω και εγώ όπως ο Παρμενίδης (αν και τον καταλαβαίνω) για το πώς την πάτησε η μαντάμ αυτή. Η Ευούλα είναι παράδειγμα της άθλιας Ελλάδας, παιδί της και ανάθρεμμά της, έπαιξε με τα πίττουρα και την φάγανε οι κότες. Το ότι κρίθηκε έγινε προφυλακιστέα είναι νόμιμο με την έννοια ότι έχει και την άνεση αλλά θεωρητικά και λόγους για να διαφύγει - απλά τράβηξαν το νόμο από τα αυτιά για τους λόγους που περιέγραψε πάνω ο Παρμενίδης, υπάρχει πολύ βρώμμα από πίσω.

    Έχουν όμως γίνει και πολλά χειρότερα στο παρελθόν οπότε το παράδειγμα της Ευούλας δε με πολυαπασχολεί. Σα πολίτης ξέρω ότι πρέπει να ζω σε συνθήκες απόλυτης ανασφάλειας. Το ότι η Ν.Δ. δεν καταπολέμησε τη διαφθορά είναι αλήθεια - το ότι όμως έχει ξεπεράσει αυτή του ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα πρόωρο, μάγκες μη τα ισοπεδώνουμε όλα: η Μεβγάλ και η Ευούλα ακόμα και τα ομόλογα που παρότι σκάνδαλο κατά μία έννοια πατούσε σε ορισμένα νομικά ερείσματα (άσε που δόθηκε μια κάποια λύση - χωρίς όμως να πέσουν κεφάλια) δεν πλησιάζουν ούτε κατά προσσέγιση τα Μιράζ, το χρηματιστήριο, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και τη μάσα των Ολυμπιακών. Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε και δημιούργησε ολόκληρη κάστα μεγαλο-μεγάλων σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι η Δικτατορία το 1967 και οι Άγγλοι το 1945. Μην την ψάχνετε λοιπόν. Το ότι στη ΝΔ είπαν 'και τα μισά του ΠΑΣΟΚ να κάνουμε, φχαριστημένος να ναι ο λαός' είναι απόλυτα λογικό με τα Ελληνικά δεδομένα. Σε συνέλευση της ΝΔ που βρέθηκα λόγω παρέας (προσωπικά δεν είμαι ΝΔ) στο Κιλκις στα τέλη 2003 πριν τις εκλογές έβγαιναν οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ και μεταξύ άλλων είπανε '... γιατί εμείς είμαστε πιο καθαροί!!!' (δεν ήταν παρόν ο Τσιτουρίδης πάντως, χεχε!). Ναι, όχι απόλυτα καθαροί, ούτε κατά προσσέγιση, απλά πιο καθαροί. Πιο καθαροί από το ΠΑΣΟΚ; Α καλά ωραία εγγύηση μας δώσανε.

    Μην περιμένετε τίποτα καλύτερο. Ας διαλυθούν πρώτα οι υπάρχοντες σχηματισμοί και βλέπουμε μετά.

    Μου άρεσε η ιδέα της μυστικής αστυνομίας οικονομικού εγκλήματος. Να φοράνε κόκκινες κουκούλες και χοντρούς σταυρούς. Nobody escapes the Spanish Inquisition!



    Για να πολεμηθεί αυτού του είδους η διαφθορά

    ReplyDelete
  63. ... και όταν πιάνουν αυτόφορα να τους επιτρέπεται να ρίχνουν και φάπες... όχι τίποτα άλλο αλλά για το στυλ.

    ReplyDelete
  64. Ε τώρα ησυχάσαμε. Επειδή δηλαδή αυτοί είναι πιό καθαροί. Οπως είπε κάποιος παραπάνω ο φόνος είναι φόνος, έτσι και η διαφθορά είναι διαφθορά. Είτε πρόκειται για φακελλάκι στα ΚΤΕΟ (που πολλοί είμαι σίγουρος ευχαρίστως καταβάλλουν) ή ότιδήποτε άλλο το αδίκημα είναι σοβαρό. Και είναι σοβαρό διότι υποσκάπτει οποιαδήποτε προσπαθεια προς τα εμπρός γίνεται. Πόσοι όμως από εμάς είναι διατεθειμμένοι να καταγγείλουν και να κυνηγήσουν τέτοια φαινόμενα; Πολύ φοβάμαι, πολύ λιγοι. Γι αυτό ας μήν περιμένουμε να διαλυθούν οι σχηματισμοί που εμείς τροφοδοτούμε και μας βολεύουν.

    ReplyDelete
  65. Κοιτάξτε παίδες επειδή μπερδεύουμε πολλά διαφορετικά θέματα και δεν βρίσκουμε άκρη και καλό είναι να μπαίνουν τα πράματα σε μια σειρά.

    Θέμα 1.
    Η διαφθορά στην Ελλάδα
    Χαμηλή διαφθορά - petty corruption (γρηγορόσημα, φακελάκια και λαδώματα)
    Υψηλή Διαφθορά - grand corruption (διαπλοκή, διασπάθιση δημόσιου χρήματος)

    Εδώ βρίσκεται ο Ζαχόπουλος, εάν κι εφόσον αποδειχτεί ότι έχει "φάει"

    Θέμα 2.
    Το ρουσφέτι στην Ελλάδα και οι διάφοροι "τρόποι" διεκδίκησής του

    Εδώ βρίσκεται η Τσέκου

    Θέμα 3.
    Το κράτος δικαίου και η ελλειματική λειτουργία του.

    Εδώ βρίσκεται η απόφαση για προφυλάκιση η οποία δεν έχει νομική βάση. uli το επιχείρημά σου είναι κουκουρούκου, στην Ελλάδα υπάρχει βιομηχανία αυθαίρετων προφυλακίσεων για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους. Αυτό συνιστά ΘΕΜΑ από μόνο του ανέξαρτητο από το πρόβλημα της διαφθοράς

    4.Οι θεματοφύλακες του κράτους δικαίου

    Εδώ βρίσκονται η δικαστική εξουσία, οι ανακριτές, εισαγγελείς, και κυρίως τα κόμματα και οι πολιτικοί οι οποίοι κοιμούνται

    ReplyDelete
  66. Συνεπώς ισοπεδωτικά επιχειρήματα του τύπου ο φόνος είναι φόνος και η διαφθορά διαφθορά συσκοτίζουν τη συζήτηση και δε βοηθάνε στο να αποδωθούν οι ευθύνες στον καθένα όπως αυτές πραγματικά του αναλογούν.

    ReplyDelete
  67. @ ulis

    Το θέμα δεν είναι να συγκρίνουμε ποιος ήταν ο πιο καθαρός. Κανέναν δεν ενδιαφέρουν αυτές οι συγκρίσεις. Όλοι διαθέτουν πλέον πλούσιο κυβερνητικό παρελθόν και κρίνονται.

    @ gn

    για να καταγγείλεις φιανόμενα διαφθοράς δε φτάνει να είσαι μόνο υπέυθυνος, πρέπει να συντρέχουν επίσης δύο προϋποθέσεις: α. de jure θεσμικό πλαίσιο πραστασίας του καταγγέλων όταν έρθει η ώρα του δικαστηρίου, β. ισχυρό κράτος προστασίας αυτού

    Δυστυχώς λείπουν και οι δύο προϋποθέσεις.

    ReplyDelete
  68. Δηλαδή, πάλι ζητάμε μιά δικαιολογία να μήν κάνουμε αυτό που θεωρούμε σωστό (ζητούμε περιβάλλον κλπ κλπ). Αρα τι μένει;, απλά να κλαίμε τη μοίρα μας ή ένα εισιτήριο γιά άλλη χώρα; ωραία αυτά που γράφετε γ700, αλλά περί του πρακτέου ουδέν.

    ReplyDelete
  69. Καμία δικαιολογία δε ζητάμε , κάνεις λάθος, η προσωπική ευθύνη είναι νούμερο ένα αξία και αρχή που προωθεί αυτό το μπλογκ.

    Ωστόσο , Ένα θέμα είναι να ΜΗ συμμετέχεις σε φαινόμενα διαφθοράς , και Άλλο θέμα είναι να την καταγγέλεις όταν τη βλέπεις. Στη δεύτερη περίπτωση τα πράματα δεν είναι τόσο απλά. Δεν αρκεί να είσαι υπεύθυνος και "αρχιδαράς". Χρειάζεται να έχεις και υποστήριξη.
    Ρομπέν των δασών δε γίνεται κανένας από μόνος του.

    Αυτό τα σοβαρά κράτη το γνωρίζουν και μεριμνούν αναλόγως.

    ReplyDelete