Monday, December 17, 2007

Για τη ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού

Από τον Γιώργο Καριπίδη
karipidis@the.forthnet.gr

Οι μεγάλες διαδηλώσεις δεν άλλαξαν τα δεδομένα: Το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να αλλάξει γιατί είναι κοινωνικά άδικο, είναι δύσκολο να αλλάξει γιατί αντιδρούν οι ευνοημένοι, αλλά θα αλλάξει οπωσδήποτε γιατί δεν είναι οικονομικά βιώσιμο.

Το σύστημα των συντάξεων στην Ελλάδα δεν υπακούει ούτε στην αρχή της ανταποδοτικότητας ούτε στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης. Αδυνατεί να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στους ηλικιωμένους. Διαμορφώθηκε σύμφωνα με την πελατειακή λογική του κομματικού κράτους και υπό την πίεση των ταξικών συσχετισμών δύναμης.

Όμως η άναρχη συγκρότηση και η αποσπασματική του δομή δεν δηλώνουν ασάφεια προσανατολισμού. Το σύστημα αναπαράγει ένα σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στους «εντός των τειχών» και στους απόβλητους της κοινωνίας των δύο τρίτων. Παρέχει προνόμια σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, ενώ αδιαφορεί για τους πραγματικά φτωχούς.

Η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των αναλογιστικών ελλειμμάτων επιχειρεί επιδιορθώσεις αλλά όχι μια πραγματική μεταρρύθμιση. Προσπαθεί να «τεντώσει» στα άκρα τις αντοχές του υπό κατάρρευση συστήματος, για να μεταθέσει χρονικά την εκδήλωση της κρίσης. Η ΓΣΕΕ έχει ουσιαστικά ευθυγραμμιστεί με τις θέσεις των συνδικάτων του «προστατευμένου» τομέα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν όλες ανεξαίρετα τις διαμαρτυρίες - ακόμη και τις πιο αντιφατικές - ελπίζοντας στην ψήφο των διαμαρτυρομένων. Όμως το σύστημα των συντάξεων πρέπει να μεταρρυθμιστεί ριζικά.

Η αποσαφήνιση των στόχων επιτρέπει την αποσαφήνιση των μέσων. Οι στόχοι της αναδιανομής και της αποταμίευσης εξασφαλίζονται με την αλληλεγγύη και την ανταποδοτικότητα. Αντί της σημερινής «ζούγκλας» των συντάξεων μπορεί να διαμορφωθεί ένα διαφανές σύστημα βασισμένο σε τρεις πυλώνες που αντιστοιχούν στους στόχους της κοινωνικής προστασίας.

Ο πρώτος πυλώνας θα υπηρετεί την αναδιανομή και την κοινωνική αλληλεγγύη με τη θεσμοθέτηση μιας καθολικής Εθνικής Σύνταξης που θα χρηματοδοτείται όχι από εισφορές αλλά αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στη χρηματοδότησή της θα κατευθυνθεί το σύνολο των σημερινών κρατικών επιδοτήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και όλοι οι «κοινωνικοί πόροι». Η σύνταξη αυτή θα παρέχεται σε κάθε Έλληνα πολίτη με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών, χωρίς εργασιακές ή άλλες προϋποθέσεις.

Ο δεύτερος πυλώνας θα εξασφαλίζει την αποταμίευση και την ανταποδοτικότητα με τη θεσμοθέτηση μιας Αναλογικής Σύνταξης που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις υποχρεωτικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και θα προστίθεται στην Εθνική Σύνταξη. Το σύστημα θα παραμείνει διανεμητικό (η μια γενιά θα καταβάλει τις συντάξεις της άλλης), αλλά όσον αφορά στον υπολογισμό της σύνταξης θα «μιμείται» το κεφαλαιοποιητικό (όσα εισφέρεις, τόσα θα λάβεις αλλά ανατοκισμένα). Ο υπολογισμός θα γίνει βάσει των εισφορών όλου του εργασιακού βίου και δεν θα υπάρχουν κατώτατα όρια χρόνου ασφάλισης και εισφορών.

Ο τρίτος πυλώνας θα συνδέει τον αποταμιευτικό χαρακτήρα του συστήματος με τον επενδυτικό, παρέχοντας μια «Πρόσθετη Σύνταξη» σε αμιγώς κεφαλοποιητική βάση. Η μετεξέλιξη των σημερινών Επικουρικών Ταμείων σε επενδυτικά Ταμεία Πρόσθετης Σύνταξης πρέπει να εγγυάται την αυτονομία του συστήματος.

Η πρόταση αυτή, που προσπαθεί να αντιστοιχίσει στόχους και μέσα, δεν διατυπώνεται μόνο από δυνάμεις της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς. Είναι ήδη -εν μέρει- πραγματικότητα σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και συζητείται ευρέως στις υπόλοιπες. Η Ελλάδα θα συζητήσει επιτέλους για το Ασφαλιστικό;

Το άρθρο του Γιώργου Καριπίδη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ημερησία στις 15 - 12 - 2007.

55 comments:

  1. Καταπληκτικός ο Καριπίδης.Θυμίζει την πάλαι ποτέ "Μεταρρυθμιστική Αριστερά".Αυτή την Αριστερά,του Παπαγιαννάκη, του Κουβέλη και άλλων που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος.

    ReplyDelete
  2. You are not with Tsipras?

    ReplyDelete
  3. αυτούς ξεχάστε τους. Τους έφαγε η μαρμάγκα και το κίνημα. χαχαχα

    Αν ήταν στην ηγεσία του ΣΥΝ, ούτε 1.5% δεν θα τον ψήφιζε

    ReplyDelete
  4. Τη "Μεταρρυθμιστική Αριστερά" των ρηξικέλευθων προτάσεων την αντικατέστησε η "Κινηματική Αριστερά" του "όχι σε όλα" του Tsipras.

    ReplyDelete
  5. Ο προβληματισμός του κυρίου Καριπίδη μας βρίσκει σύμφωνους υπό την έννοια ότι η μεγάλη απεργία της Τετάρτης δεν άλλαξε τα δεδομένα μακροπρόθεσμα: Το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να αλλάξει γιατί είναι κοινωνικά (και διαγενεακά) άδικο, είναι δύσκολο να αλλάξει γιατί αντιδρούν οι ευνοημένοι, αλλά θα αλλάξει οπωσδήποτε γιατί δεν είναι οικονομικά βιώσιμο.

    Θα αλλάξει επίσης γιατί εργαζόμενοι και εργοδότες όλο και περισσότερο αντιδρούν στις υψηλές εισφορές και τις χαμηλές παροχές του συστήματος. Η εισφοροδιαφυγή στο βαθμό που οφείλεται σε συνενόηση εργαζόμενου και εργοδότη, και όχι σε εξαναγκασμό του εργαζόμενου από το αφεντικό, συνιστά μια ιδιότυπη διαρκή λευκή απεργία και έμμεση αμφισβήτιση του σημερινού συστήματος ασφάλισης.

    Το τριπυλωνικό σύστημα που προτείνει ο Καριπίδης είναι μια πρόταση πιο κοντά στα ελληνικά δεδομένα. Εμείς διατυπώσαμε μια διαφορετική άποψη πιο προωθημένη.

    Μικτό σύστημα με

    α) δημιουργία ενός ενιαίου κοινωνικού συνταξιοδοτικού ταμείου για όλους τους Έλληνες , με κοινούς κανόνες λειτουργίας και ένα ενιαίο και ευμεγέθη αποθεματικό , το οποίο θα λειτουργεί στη λογική του κοινού «εθνικού κορβανά». Το ταμείο αυτό μπορεί να δημιουργηθεί με τη σταδιακή συγχώνευση όλων των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης στο ΙΚΑ και να αποτελέσει τον αναδιανεμητικό πυλώνα ασφάλισης , παρέχοντας μια Κοινωνική Σύνταξη στη βάση εισφορών ενισχυμένης ανταπόδοσης για τους μη έχοντες.

    β) διατήρηση όλων των επαγγελματικών ταμείων ως ανεξάρτητα ταμεία συμπληρωματικής οικειοθελούς ασφάλισης, που δεν θα χρηματοδοτούνται από πόρους υπέρ τρίτων , και τα οποία μαζί με την ιδιωτική ασφάλιση, θα αποτελέσουν τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα του συστήματος.

    γ) λογιστικό και ουσιαστικό διαχωρισμό των προνοιακών δαπανών που χρηματοδοτεί ο κρατικός προϋπολογισμός από τις δαπάνες για συντάξεις .

    δ) αποδέσμευση του κλάδου υγείας από τον κλάδο σύνταξής μέσα από την κατάργηση των επιμέρους ταμείων υγείας και το πέρασμα των υποδομών τους στο ΕΣΥ.

    Τα γνωστά δηλαδή ...

    ReplyDelete
  6. Η Γενιά των 700 ευρώ απαιτεί ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ.
    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ πάω στο Tsipras movement.Ετσι θα είμαι χαμογελαστός βρέξει χιονίσει.

    ReplyDelete
  7. Η "σεμνότητα και η ταπεινότητα" ξαναχτύπησε.Συγκρούστηκε με τη "μηδενική ανοχή" και εγέννησεν Φάνη.Θα το χειριστεί γυναικεία το θέμα η χαριτόβριθη.
    Χασκογελάτε για να υπουργοποηθείται από τον Kotsios η να πάρετε το δαχτυλίδι από τον Αλαβάνο.

    ReplyDelete
  8. Την Ανανεωτική και Μεταρρυθμιστική Αριστερά τη πάτησε το τραίνο.
    Ο Tsipras πήρε το δαχτυλίδι από τον ποιό πλούσιο Αριστερό πολιτικό και την ΕΥΧΗ από τον Τσάβες.Η Μπολιβαριανή επανάσταση ξεκινάει.Προσδεθείτε!

    ReplyDelete
  9. Ο σκυθρωπός και βλωσυρός Μαγγίνας αντικαταστάθηκε από τη Φάνη τη Χασκογελούσα.

    ReplyDelete
  10. "Νέα υπουργός","νέα ρότα" ,"νέο πνεύμα" ,"ήπια προσαρμογή","νέα προσέγγιση", αρκεί να διασωθεί η εικόνα του ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΗ,που είναι ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΚΟΠΟΣ.

    ReplyDelete
  11. Ο γνωστός Κωστάκης: οι λαμογιές δεν μας πειράζουν, αρκεί να μη βγουν στο φως. Εάν αυτό συμβεί, "εξοργισμένος" βγάζει την ουρά του απ' έξω, πανικόβλητος τρέχει να τα καλύψει, ωσάν γάτα με τα περιττώματά της και μετά πάει να βγει και από 'πάνω...

    ReplyDelete
  12. Symplirosi: O gnostos Kostakis i o gnostos ELLINARAS?

    ReplyDelete
  13. TA NEA

    [ Δρόμοι ]

    Του Ρούσσου Βρανά

    Όπως ακριβώς...
    ... είχε γράψει ο Κάρολος Ντίκενς στην «Ιστορία δύο πόλεων», «Ήταν καλύτεροι καιροί κι ήταν χειρότεροι καιροί». Η Ευρώπη πάντα διακρίθηκε και στους καλύτερους και στους χειρότερους. Αν όμως σήμερα, τουλάχιστον εμείς που θυμηθήκαμε και χειρότερους καιρούς, ζούμε σε καλύτερους, είναι κάποιοι που το έχουν βάλει σκοπό να μας κάνουν να επιστρέψουμε σε χειρότερους.

    Δύο αιώνες...
    ... τώρα, οι Ευρωπαίοι βρίσκονται στην πρωτοπορία της χειραφέτησης του ανθρώπου. Αν οι εργαζόμενοι εργάζονται σε καλύτερες συνθήκες από ό,τι αλλού, αν οι γυναίκες έχουν περισσότερα δικαιώματα, αν τα παιδιά- πλούσια και φτωχά- πηγαίνουν στο σχολείο, αν όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή, αν υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, αν η πείνα δεν είναι πια παρά η μακρινή ανάμνηση μιας κακιάς αρρώστιας που έχει θεραπευτεί, αν η παιδική θνησιμότητα είναι η χαμηλότερη στον κόσμο, όλα αυτά η Ευρώπη τα χρωστάει στο κοινωνικό μοντέλο της. Οι πολίτες της το γνωρίζουν αυτό, όπως γνωρίζουν επίσης πως αξίζει να το υπερασπιστούν. Την ίδια ώρα, αυτό το κοινωνικό μοντέλο απειλείται από τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και τη νεοφιλελεύθερη συνισταμένη τους, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Βρυξελλών, την οποία η συγγραφέας Σούζαν Τζορτζ έχει χαρακτηρίσει ως την πιο νεοφιλελεύθερη στην Ιστορία. Όλοι αυτοί έχουν βάλει τα δυνατά τους για να διαλύσουν αυτό το σύστημα και να το αντικαταστήσουν με ένα αμερικανόπνευστο, ταξικό και ιδιωτικοποιημένο κοινωνικό μοντέλο, που προδίδει τις αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν οι Ευρωπαίοι εδώ και αιώνες. Έτσι μαθαίνουμε πως, εντελώς ξαφνικά, οι δημόσιες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας έχουν γίνει σήμερα «πολύ ακριβές» (μολονότι δεν ήταν καθόλου ακριβές όταν η Ευρώπη δεν είχε ούτε τον μισό πλούτο από αυτόν που έχει τώρα). Προφανώς παρέχουν πολλά οφέλη στους πολίτες, αλλά δεν δίνουν αρκετά κέρδη στους ιδιώτες επενδυτές.

    Οι δημόσιες...
    ... υπηρεσίες κοινής ωφέλειας δίνουν όμως στους πολίτες ένα αίσθημα ασφάλειας. Οι πρώτες 20 χώρες με τον υψηλότερο δείκτη οικονομικής ασφάλειας είναι κατά σειρά η Σουηδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Βρετανία, η Ελβετία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, το Ισραήλ και η Ιταλία. Δηλαδή, οι 16 από αυτές είναι ευρωπαϊκές (οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 25η θέση). Φυσικά, οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν κι αυτές τις αγκυλώσεις τους και τα ψεγάδια τους. Αν στάζει ο νεροχύτης μας, τι κάνουμε; Τον πετάμε; Ξεπουλάμε το σπίτι μας; Αυτό ακριβώς μας καλεί να κάνουμε η προπαγάνδα που ακούμε τα τελευταία είκοσι χρόνια.

    Η ευρωπαϊκή...
    ... ελίτ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που την εκφράζει, θέλουν να πιστέψουμε πως οι κραυγαλέες ανισότητες, οι μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, οι «ευέλικτοι» εργαζόμενοι και μια κυβέρνηση που θα κυβερνά για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρήσεων είναι «καλό πράγμα». Πειράζει που δεν θέλουμε να γκρεμίσουμε το σπίτι μας;

    ReplyDelete
  14. Οι "καλύτεροι καιροί" ήλθαν πολύ αργά για την Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη.Καί κράτησαν λίγο.Ηλθαν με το ΠΑΣΟΚ και έφυγαν μαζί του.
    Τι να έλεγε άραγε ο Ντίκενς για ότι συμβαίνει στην σημερινή Ελλάδα.

    ReplyDelete
  15. "Οι πρώτες 20 χώρες με τον υψηλότερο δείκτη οικονομικής ασφάλειας είναι κατά σειρά η Σουηδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Ολλανδία..."

    ΝΑΙ ακριβώς. Είναι όμως όλες χώρες:

    1. του FLEXICURITY .
    2. της επιχειρηματικότητας υψηλών δυνατοτήτων με SAAB, VOLVO, ERICSON, NOKIA, παγκόσμιοι leaders στην παραγωγή ανεμοτουρμπίνων και της χρήσης αιολικής ενέργειας, NESTLE, FRIESLAND στα τρόφιμα κοκ
    3. των πλεονασματικών ή ισοσκλεισμένων προϋπολογισμών : στη Σουήδια το Σύνταγμα απαγορεύει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, στη Νορβηγία υπάρχει κλειστός λογαριασμο με αποθεματικό για έκτακτες ανάγκες που αναλογεί ατομικά στον καθένα όσο μας αναλογεί εμάς δημόσιο χρέος.
    4. της εφαρμογής TOTAL QUALITY CONTROL MANAGEMENT στη Δημόσια Διοίκηση
    5.των αυτοδιαχειριζόμενων ΑΕΙ που συμπράτουν με Δημόσιους Οργανισμούς και τις εγχώριες επιχειρήσεις

    Στην Ελλάδα το κράτος δεν στάζει έχει πλημμυρίσει.

    Το δυστύχημα είναι ότι και η αγορά έχει τα χάλια της.

    Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση ανάμεσα σε κράτος και αγορά, Αμερική ή Ευρώπη, είναι μια πεπαλαιωμένη συζήτηση που ανήκει στα 80ς και τα 90ς.

    Πειράζει που θέλουμε να δούμε τα πράγματα πιο πρακτικά;

    ReplyDelete
  16. pou eisai Komfoukie na deis ti leei o Parmenides!

    ReplyDelete
  17. Par'ola ayta oi skandinabikes xores exoun kai apo ta ypsilotera pososta aytoktonion kai katathlipsis pagosmios.

    Telika oso oikonomika eyrostos kai na eisai, i elleipsi iliakou fotos kanei kako stin psyxoliogia. Ap'tin alli, i polli liakada se kanei tempeloskylo. EINAI ZITIMA GEOGRAFIKIS TOPOTHESIAS.

    ReplyDelete
  18. Η τεράστια επιχείρηση ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ του ΠΑΣΟΚ,που έγινε και με τη βοήθεια της Αριστεράς,έφερε τα αποτελέσματα που "βλέπουμε"(;) και διαβλέπουμε.Σας πληροφορώ ότι ακόμα είμαστε στην αρχή.Το σχέδιο πάει μακριά.Πρώτα πρέπει να αλωθεί το κράτος.Να απομειωθούν οι Ανεξάρτητες Αρχές.Να γίνει ένας καλπονοθευτικός νόμος.
    Ο άνεμος είναι ούριος.

    ReplyDelete
  19. ouriotatos einai Parmenides, alla den ta leme ayta edw mesa! Einai allo to 8ema mas!

    ReplyDelete
  20. Καλησπέρα παιδιά,

    Κομφούκιε δεκτή η ερώτηση σου σε προηγούμενο ποστ.

    Η αλήθεια είναι ότι μόλις τώρα μπήκα για πρώτη φορά στο μπλογκ από Παρασκευή.

    Είχα πάει μαζί με δύο από τα παιδιά των G700 και μια μικρή ομάδα εθελοντών στην Πελοπόννησο για δενδροφύτευση, στην περιοχή Ζαχάρως. Πολύτιμα συμπεράσματα, διαφωτιστικό οδοιπορικό.

    Πιστεύω ότι τα παιδιά θα ετοιμάσουν ένα σχετικό άρθρο κάποια στιγμή.

    Όσο για την ερώτηση σου, μόλις ξεμπερδέψω με δουλειά, θα επανέλθω.

    ReplyDelete
  21. Ντάκσει το πιάσαμε το υπονοούμενο για τα σαββατιάτικα μοντερέισονς. Ήταν μία στιγμή παράκρουσης από μέρους μας. Πείτε ό,τι θέλετε, μόνο μη το κάνουμε τσίρκο.

    ReplyDelete
  22. kala re seis g700 mia plakitsa ekana. htan gia sfagh to post ontws, alla eprepe na meinei etsi gia thn istoria!

    ReplyDelete
  23. eixe wraia solo mesa!

    ReplyDelete
  24. μώρε ότι είχε είχε και τι σόλο...

    ReplyDelete
  25. Em ayta ta kratane kai gia osous den ta prolabane!

    ReplyDelete
  26. Βρε βλήματα, οι σχετικά καλές παροχές του κοινωνικού κράτους στη Δανία οφείλονται στην πολιτική flexicurity; Μη συγκρίνετε τις π... με τις βούρτσες.

    Η Δανία και η Σουηδία είχαν και στο παρελθόν πολύ αναπτυγμένο κοινωνικό κράτος με πολύ μεγάλα επιδόματα ανεργίας, συντάξεις κλπ κλπ. Επειδή είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να περάσουν σε μία εντελώς ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ πολιτική δια μιας (από το maximum των παροχών στις πλήρεις περικοπές τους), καθώς αυτό θα δημιουργήσει ενδεχομένως κοινωνική και πολιτική απειλή, ακολουθούν πολιτική βημάτων, απελευθερώνοντας αρχικά τις απολύσεις, αυστηροποιώντας τα κριτήρια για τα unemployment benefits κλπ κλπ.

    Αν αυτά εφαρμοστούν στην Έλλαδα όπου το κράτος πρόνοιας είναι ανύπαρκτο (π.χ. βλ. επιδόματα ανεργίας) θα μιλάμε για χοντρή εξαθλίωση.

    ReplyDelete
  27. Επιπλέον, όλα αυτά περί "ατομικού χρέους" ίσου με το δημόσιο χρέος / πληθυσμό είναι εντελώς βλακώδη. Αν είναι έτσι οι Ιάπωνες και οι Αμερικάνοι χρωστάνε περισσότερα από μας και έχουν πρόβλημα.

    Πρόκειται περί φτηνού νεοφιλελεύθερου λαϊκίστικου επιχειρήματος για τη δημιουργία κλίματος ηθικού πανικού.

    ReplyDelete

  28. Γενικότερα Ο,ΤΙ και αν λετε είναι μέσα στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται από ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ συμφέροντα, κυβερνήσεις, THINK-TANKS.

    Μην το παίζετε ΑΘΩΕΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΣ.

    EINAI ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΑΡΑΓΕ;

    ReplyDelete
  29. Dr sti Souidia prosfata i goniki adeia px anebike stous 18 mines gia kathe paidi kai gia tous 2 goneis me plireis apodoxes to kostos ton opoion moirazontai oi epixeiriseis mazi me to kratos. Ayto kathe allo para perasma se neofileleytheri politiki i perikopi paroxon mou fainetai pantos.

    ReplyDelete
  30. Dr sti Souidia prosfata i goniki adeia px anebike stous 18 mines gia kathe paidi kai gia tous 2 goneis me plireis apodoxes to kostos ton opoion moirazontai oi epixeiriseis mazi me to kratos


    Ανώνυμε και στη Γερμανία έχουν εισαγάγει διάφορα μέτρα για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας. Αυτό συμβαίνει όμως κατ'εξαίρεσην σε σχέση με τη γενική κατεύθυνση και οφείλεται στον εξής πολύ απλό λόγο:

    Η "υπογεννητικότητα" (που κατά τη γνώμη μου αποτελεί αποτέλεσμα του γυναικείου κινήματος και της άρνησης των γυναικών να είναι αναπαραγωγικές μηχανές, "δούλες και κυρές" και να εργάζονται ταυτόχρονα) δημιουργεί πρόβλημα έλλειψης νέου εργατικού δυναμικού και παραγωγικότητας. Αυτή η τάση μόνο εν μέρει μπορεί να αντισταθμιστεί από τη μετανάστευση, διότι αφενός οι μετανάστες συνήθως δεν κάνουν για δουλειές υψηλής εξειδίκευσης και αφετέρου η εισαγωγή μεγάλου πλήθος μεταναστών είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα εθνικής συνοχής στο μέλλον (αν σκεφτούμε και τους ρυθμούς που γεννάνε)

    ReplyDelete
  31. Εξ ου λοιπόν και όλες αυτές οι πολιτικές...

    ReplyDelete
  32. Αχ αυτές οι γυναίκες που αρνούνται και αρνούνται.Δεν βλέπουν πως η Φάνη η Χασκογελούσα και η Φώφη η Δεξιοθρηνούσα έχουν ένα σωρό παιδιά και είναι και σκληρά εργαζόμενες;

    ReplyDelete
  33. Μικρή δουλειά είναι αυτό που θα κάνει τώρα η Φάνη,να αρχίσει διάλογο για το Ασφαλιστικό με τη σίγουρη κατάληξη του προκατόχου της; Να τη βγάλει δηλ.στη σέντρα κάποια στιγμή ο Κυρίαρχος για δημόσιο εμπτυσμό όπως έκανε και με όλους τους προηγούμενους;

    ReplyDelete
  34. Dr Marx th gnwmh sou please

    TA NEA

    Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ
    Σπατάλη κεφαλαίου

    Του Αδαμάντιου Πεπελάση
    ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ σε θέμα με το οποίο πολλές φορές έχω απασχολήσει αυτή τη στήλη. Αφορμή, ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο «Βήμα» της 8ης και της 11ης Δεκεμβρίου.
    Πρόκειται για τους νέους γκασταρμπάιτερ του 2007 και την ανεργία που μαστίζει και τρομάζει τους νέους Έλληνες. Υπολογίζεται ότι μόνο την τελευταία τριετία έχουν μεταναστεύσει 5 χιλιάδες νέοι Έλληνες επιστήμονες. Ο αριθμός όμως αυτών που εργάζονται στην Ευρώπη και αλλού είναι πολύ μεγαλύτερος. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιο το συνολικό νούμερο, δεν υπάρχει όμως νοσοκομείο, τράπεζα, εργαστήριο, ερευνητικός οργανισμός, εταιρεία συμβούλων, πανεπιστήμιο σε ολόκληρη την Ευρώπη, από την Ιταλία και την Ισπανία ώς τα απώτατα σημεία του ευρωπαϊκού Βορρά, δεν υπάρχει πόλη στη Γερμανία ή τη Βρετανία όπου δεν εργάζονται νέοι Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές, ηλικίας 25- 45 ή το πολύ 50 ετών. Παιδιά που έμαθαν τα γράμματά τους εδώ δίπλα σε εμάς, από την Αλεξανδρούπολη ώς τα Χανιά, παιδιά κυρίως από τον «μεσαίο» ή και χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό χώρο. Οι περισσότεροι έκαναν τη μεταπτυχιακή τους εκπαίδευση έξω, το τεράστιο όμως βάρος της βασικής προπτυχιακής εκπαίδευσης έφερε η ελληνική κοινωνία. Πρόκειται δηλαδή για μια καθαρή περίπτωση χρηματοδότησης, για να το πω έτσι πεζά, της πιο πολύτιμης μορφής εργασίας για την παραγωγή πλούτου σε άλλη από τη δική μας οικονομία. Αυτή η πραγματικότητα λέει πολλά και για τον τρόπο οργάνωσης του εκπαιδευτικού μας συστήματος και για τη σχέση του με την κοινωνία και τις ανάγκες της, αλλά και για τον ρόλο που αποδίδουμε και ως πολιτεία και ως ιδιωτική πρωτοβουλία στη διαδικασία ανάπτυξης. Η Ιρλανδία, π.χ., στήριξε την εντυπωσιακή της ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών στο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό- εγχώριο και αυτό που επέστρεφε από Αμερική και Βρετανία. Θα θυμάστε όλοι τους όρκους των κυβερνήσεών μας των τελευταίων 12- 15 ετών, των ίδιων των πρωθυπουργών, ιδιαίτερα μέρες μόνον πριν από τις εκλογές, για τα σχέδιά τους και τις πολιτικές τους να προσελκύουν τους επιστήμονες από το εξωτερικό, τα σχέδια για τη στήριξη της κοινωνίας της γνώσης, τη δημιουργία κέντρων διεθνούς ακτινοβολίας και ό,τι άλλο μας έλεγαν. Λόγια χωρίς όραμα, κόμματα χωρίς αρχές, πολιτικές χωρίς σχέδιο.
    Και για την ανεργία τι; Δεν αρκούν οι καταγγελίες. Τι πολιτικές υιοθετούμε; Τι σημαίνει «νέο αναπτυξιακό μοντέλο» με το οποίο ξορκίζουν την πραγματικότητα, ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση; Τι σημαίνει νέα πολιτική περιφερειακή ανάπτυξη καθώς τη διαλαλούν και τα δύο ένοχα κόμματα; Δεν έχει υπάρξει κανένα επεξεργασμένο πρόγραμμα περιφερειακής ανάπτυξης (ούτε ένα σχέδιο). Πώς φαντάζονται ότι θα μειωθεί πραγματικά η ανεργία, η ανεργία των νέων, των επιστημόνων; Με πολιτικές ύβρεων, κραυγών και απροκάλυπτου λαϊκισμού; Η όποια ανάπτυξη και πρόοδος της ελληνικής οικονομίας συμβαίνει όχι χάριν, αλλά παρά την οικονομική πολιτική! Ναυτιλία, τουρισμός, δραστηριότητες στη βαλκανική ενδοχώρα.

    ReplyDelete
  35. Wraies aytes oi protaseis gia 3 pylwnes klp klp. Den anoigei etsi omws mia nea agora? Den 8a ginei tou mouniou h panhgyris? Pws 8a diamorfw8ei loipon ayth h agora k poies koinwnikes, oikonomikes prooptikes 8a e3yphrethsei?

    ReplyDelete
  36. Δρ Μαρξ χαιρετίσματα, το Nordic model είναι όλο flexicurity, δηλαδή απολύεσαι εύκολα , παίρνεις επίδομα ανεργίας σχεδόν ίσο με το μισθό, και βρίσκεις εύκολα και γρήγορα δουλειά ακόμα και με κρατική βοήθεια αν χρειαστεί.

    Το λεγόμενο nordic μοντέλο αγοράς εργασίας βασίζεται στο χαμηλό κόστος δημιουργίας μιας θέσης εργασίας σε συνδυασμό με τα πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας της απασχόλησης.

    ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ Εκεί δεν προστατεύεται η θέση, αλλά η απασχόληση. Γι' αυτό βλέπεις συνολικό έπίπεδο απασχόλησης 75 και 80% και κινητικότητα ως προς τις εναλλαγές στο επάγγελμα.

    Η Ελλάδα είναι ακριβώς το αντίθετο. Προστατεύει τη θέση και όχι την απασχόληση. Το αποτέλεσμα γνωστό. Είναι όλο θεσμική ακαμψία και de facto εργασιακή ζούγκλα. Αυτό πως το εξηγείς;

    Εσύ έχεις κολλήσει ότι εμείς προτείνουμε δήθεν νεοφιλελεύθερα μέτρα.

    Δικαίωμά σου. Για σένα ακόμα και το ΚΚΕ άλλωστε είναι νεοφιλελεύθερο και πουλημένο.

    ReplyDelete
  37. @ anonymos

    Θα εξυπηρετήσει το να διασφαλιστούν καλύτερες συντάξεις και ποιοτικότερες παροχές για μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού στο μέλλον

    ReplyDelete
  38. Αδαμάντιον Πεπελάση
    ΕΡΩΤΗΜΑ
    Τα πανεπιστήμια σήμερα παράγουν επιστήμονες για την Εθνική η για τη Παγκόσμια αγορά;

    ReplyDelete
  39. Η όπερ και το αυτό: Τα πανεπιστήμια σήμερα παράγουν επιστήμονες για την Εθνική η για τη Παγκόσμια κοινωνία;

    ReplyDelete
  40. @g700 4:41

    Yparxoun polla trade-offs paides, den einai ola apla. Kapoies politikes 8a ephreasoun ton koinwniko isto k oxi mono. 8elei prosoxh, giati to 3ebrakwma sthn agora einai epikindyno k polloi prospa8hsan na to controlaroun xwris na ta kataferoun me apotelesma na thn plhrwnei o kosmakhs.

    ReplyDelete
  41. Α Πεπελάση

    ΕΡΩΤΗΜΑ

    Οι λέξεις Αγορά και Κοινωνία είναι ιδεολογικά φορτισμένες.Σε βαθμό τέτοιο που να εκπροσωπούν δύο αντιπαρατασσόμενες πολεμικές παρατάξεις.Είναι έτσι; Πως σχετίζονται με την Εθνική Εκπαίδευση;

    ReplyDelete
  42. Sas etoimazw Tsipra! Mhn anhsyxeite! Ola 8a ly8oun!

    ReplyDelete
  43. Οι λέξεις Αγορά και Κοινωνία είναι ιδεολογικά φορτισμένες.Σε βαθμό τέτοιο που να εκπροσωπούν δύο αντιπαρατασσόμενες πολεμικές παρατάξεις.

    An einai etsi tote pos ginetai i koinonia na trofodotei tin agora kai ton simerino emetiko katanalotismo? Me alla logia mazi den kanoune kai xoria de mporoune e? Fuck the system alla ta prada prada.

    ReplyDelete
  44. Και πως πάμε απο το Εθνικό στο Παγκόσμιο;

    Α.Με τη μέθοδο Σημίτη.Δηλ.μέσω Ευρώπης.
    Β.Με τη μέθοδο Καραμανλή.Δηλ.μέσω Πούτιν.
    Γ.Με τη μέθοδο Αλέκας.Δηλ.μέσω Κάστρο.
    Δ.Με τη μέθοδο Τσίπρα.Δηλ. μέσω Τσάβες-Μοράλες.
    Ε.Με τη μέθοδο Καρατζαφέρη.Δηλ.μέσω Χριστόδουλου.

    ReplyDelete
  45. Η Φάνη-Πάλλη Πετραλιά
    θα βάλλει τη δική της πινελιά.

    fellatio! fellatio!

    ReplyDelete
  46. Και πως πάμε απο το Εθνικό στο Παγκόσμιο;

    Α.Με τη μέθοδο Σημίτη.Δηλ.μέσω Ευρώπης.
    Β.Με τη μέθοδο Καραμανλή.Δηλ.μέσω Πούτιν.
    Γ.Με τη μέθοδο Αλέκας.Δηλ.μέσω Κάστρο.
    Δ.Με τη μέθοδο Τσίπρα.Δηλ. μέσω Τσάβες-Μοράλες.
    Ε.Με τη μέθοδο Καρατζαφέρη.Δηλ.μέσω Χριστόδουλου.

    Kai se atomiko epipedo:

    ST. Me ti methodo tis METANASTEYSIS.

    ReplyDelete
  47. Kai oute na psifiseis xreiazetai.

    ReplyDelete
  48. @ anonymos

    βεβαίως τα trade offs είναι πολλά , αλλά δεν πρέπει να γίνονται πρόσχημα να μένουμε αδρανείς

    ReplyDelete
  49. ΕΘΝΑΡΧΗΣ δεν γίνεσαι εάν δεν είσαι έντονα Αντιαμερικανός και αρκετά Αντιευρωπαίος.Αρα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Πούτιν,όπως κάποτε οδηγούσαν στο Γιαρουζέλσκι.

    ReplyDelete
  50. Πότε θα σταματήσουμε να παράγουμε ΕΘΝΑΡΧΕΣ για να δούμε άσπρη μέρα.

    ReplyDelete
  51. Επιπρόσθετα η άκριτη θεοποίηση δομών όπως η αγορά, το κράτος, η κοινωνία, ή εννοιών όπως ο λαός, ο αγώνας κοκ δεν έχει νόημα.

    Πάντα πρέπει να εξειδικεύουμε λίγο το περιεχόμενο τους για να μπορούμε να συνενοούμαστε καλύτερα και να βρίσκουμε και άκρη

    ReplyDelete
  52. ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ Εκεί δεν προστατεύεται η θέση, αλλά η απασχόληση. Γι' αυτό βλέπεις συνολικό έπίπεδο απασχόλησης 75 και 80% και κινητικότητα ως προς τις εναλλαγές στο επάγγελμα.

    Μα περι αυτού ακριβώς πρόκειται!!! Με τις νέες ρυθμίσεις επιβάλλεται σε έναν άνεργο να βρει οποιαδήποτε δουλειά ανεξάρτητα από τις προηγούμενες του αποδοχές και από τις προτιμήσεις του (τι πιο απάνθρωπο από αυτό). Αυτό λέγεται WORKFARE και αποτελεί είδος ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

    Η Δανία ήταν μια από τις χώρες όπου το μοντέλο ανάπτυξης ήταν καθαρά ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ. Το μοντέλο αυτό περιήλθε σε κρίση μετά το '68 καθώς αποσυνδέθηκαν οι αυξήσεις των μισθών από την αύξηση της παραγωγικότητας. ΑΚΡΙΒΩΣ σε αυτό στοχεύουν οι προωθούμενες αλλαγές. Να αποκαταστήσουν δηλαδή αυτή τη σχέση για την βελτίωση της ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ του κεφαλαίου και το ξεπέρασμα της κρίσης.

    Σε αυτό το σημείο θέλω να σας κάνω μία ερώτηση: εσείς πως ερμηνεύετε τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Έδωσα παραπάνω ένα τρόπο ανάλυσης. Εσείς συνέχεια μιλάτε για τις ανάγκες της ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Είναι προφανές όμως ότι ο στόχος της "ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ" και της "ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ" σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Άλλωστε οι πολιτικές που ακολουθούνται στοχεύουν κυρίως στη ΜΕΙΩΣΗ του ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε σχέση με την ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ και όχι στην αύξηση της παραγωγικότητας με παράλληλη αύξηση μισθών (που χαρακτήριζε τη ΣΔ ρύθμιση με το προαπαιτούμενο όμως ότι οι μισθοί δε θα αυξάνονται γρηγορότερα από την παραγωγικότητα).

    ReplyDelete
  53. @anonymous

    "Και πως πάμε απο το Εθνικό στο Παγκόσμιο;"

    Mε τη γνώση πως μέχρι να επέλθει μια δραματική αλλαγή της παγκόσμιας ανθρώπινης συνείδησης, το "παγκόσμιο" δεν αποτελεί παρά τον ΧΩΡΟ, μέσα στον οποίο όλα τα κράτη βρίσκονται να πέρνουν μέρος σε ένα άκρως ανταγωνιστικό και πολύπλοκο "παίγνιο".

    Το έθνος-κράτος μέσα σε αυτό το παίγνιο είναι το στοιχειώδες υποκείμενο το οποίο και εγγυάται ΟΛΑ τα ατομικά δικαιώματα του ατόμου-πολίτη. Όλα τα υπόλοιπα όπως ενώσεις, συμμαχίες κτλ είναι απλά συσπειρώσεις που βασίζονται μόνο σε ευφήμερες συμπτώσεις συμφερόντων.

    Το τραγικό για τη χώρα μας είναι ότι εν απουσία πολιτικού ορθολογισμού και ευρύτερης εθνικής στρατηγικής, η πολιτική υποβιβάζεται σε αστείες σωτηριολογικές συλλήψεις με κυρίαρχα τα θρησκευτικά στοιχεία του φανατισμού, της πίστης σε θαύματα, των εμμονών και του δόγματος.

    Ένα παράδειγμα:

    Επειδή η "καλές" υπερ-ατλαντικές και Ευρωπαικές σχέσεις είναι δόγμα, συμφωνούμε στην ανεξαρτησία του Κοσσόβου, με βαθιά τη πίστη πως έτσι υπηρετούμε το εθνικό μας συμφέρον στην αλλαγή εθνικών συνόρων (παίζοντας όπως πάντα το καλό παιδί). Παρόλα αυτά όμως και επειδή η συμμετοχή μας στον ενεργειακό δίκτυο των αγωγών μας έχει γίνει έμμονη ιδέα, κάνουμε και το τάμα (1,2 δισ ευρώ) στη "μεγαλόχαρη" της Ρωσίας. Όχι τίποτα άλλο αλλά για να μην έχουμε και τίποτα τύψεις, αφού η "μεγαλόχαρη" ούτε να ακούσει δε θέλει για κοσσοβαρική ανεξαρτησία, είναι αμαρτία λέει.
    Κι αυτός ο εθνικός φανατισμός του δε συζητώ σύνθετη ονομασία έγινε
    εν μια νυκτί φανατισμός για μια σύνθετη ονομασία για ένα κράτος που το πιθανότερο αύριο δεν θα υπάρχει.

    Τρεεεεελα ρε!!!!!!

    Αν δε σας το είπαν...
    Το "ξανθό γένος" θα μας λύσει και το ασφαλιστικό! Είναι γραφτό!

    ReplyDelete
  54. ΕΞΩ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ;

    Μπορούμε να το πούμε; Είμαστε Ευρωπαίοι οι Βαλκάνιοι; Μήπως η Ευρώπη μας πέφτει βαρειά;

    ReplyDelete
  55. @ Μαρξ

    Σε αυτό το σημείο θέλω να σας κάνω μία ερώτηση: εσείς πως ερμηνεύετε τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Έδωσα παραπάνω ένα τρόπο ανάλυσης. Εσείς συνέχεια μιλάτε για τις ανάγκες της ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Είναι προφανές όμως ότι ο στόχος της "ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ" και της "ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ" σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Άλλωστε οι πολιτικές που ακολουθούνται στοχεύουν κυρίως στη ΜΕΙΩΣΗ του ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε σχέση με την ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ και όχι στην αύξηση της παραγωγικότητας με παράλληλη αύξηση μισθών

    ΕΜΕΙΣ , φίλε Μαρξ, προσπαθούμε να δούμε τι κάνουν καλά οι διάφορες χώρες στην Ευρώπη, να συγκρίνουμε, και να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα και για την Ελλάδα , όσο φυσικά το επιτρέπουν οι εγχώριες ιδιαιτερότητες.

    Αυτό που θέλουμε είναι περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, θέλουμε να ανταμειβέται και να αναγνωρίζεται η δουλειά που κάνουμε, να υπάρχει ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, να μη μας πηδάει ο Έλλην λαμογοεργοδότης και να ανοίγονται προοπτικές για όσους από εμάς θέλουν και μπορούν.

    Η απόρριψη της ευρωπαϊκής εμπειρίας ως αντεργατικής και αντιλαϊκής, όταν μάλιστα μιλάμε για χώρες με παραδοσιακά ισχυρούς εργασιακούς θεσμούς, είναι τουλάχιστον κοντόφθαλμη και μυωπική, για να μην πούμε επικίνδυνη ειδικά για τη χώρα μας που είναι τελευταία σε όλα στην ΕΕ εκτός από την πρώτια στις εξυπνάδες και τα επαναστατικά σύνδρομα.

    Η Ελλάδα καλείται να παίξει μπάλα σ'ένα περιβάλλον με κοινές προκλήσεις και κοινούς κινδύνους όπως για όλες τις υπόλοιπες χώρες. Και καλά θα κάνει να μελετήσει την ευρωπαϊκή εμπειρία, γιατί από μόνη της δεν έχει τίποτα να επιδείξει και γι' αυτό οι καλύτεροι σηκώνονται και φεύγουν ενώ οι υπόλοιποι ασφυκτυούν μέχρι να συμβιβαστούν και αυτοί.

    ReplyDelete