Friday, November 23, 2007

Ένα ταμείο για όλους τους Έλληνες

Πριν από μερικούς μήνες, προτείναμε τη σταδιακή συγχώνευση του συνόλου των 140 διαφορετικών ασφαλιστικών ταμείων σε ένα ενιαίο συνταξιοδοτικό ταμείο για όλους τους Έλληνες.

Με αφορμή την αναταραχή που έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα «κοινό ταμείο επιστημόνων», συγχωνεύοντας το ΤΣΠΕΑΘ, με το ΤΣΑΥ, το ΤΣΜΕΔΕ και το Ταμείο Νομικών, θέλουμε να επαναφέρουμε στο τραπέζι της συζήτησης τον συγκεκριμένο προβληματισμό.

Κατά την άποψή μας οι δεκάδες διάσπαρτοι ασφαλιστικοί φορείς που υπάρχουν στη χώρα πρέπει σταδιακά να ενοποιηθούν.

Για ποιο λόγο;

Πρώτον, διότι το οικονομικό και διαχειριστικό κόστος από τη συντήρηση 140 διαφορετικών φορέων ασφάλισης είναι δυσβάσταχτο για την κοινωνία, ενώ το όφελος από τη γραφειοκρατία και τη νομενκλατούρα που συνεπάγεται η πολυδιάσπαση ανύπαρκτο.

Δεύτερον, διότι τα περισσότερα ταμεία δεν είναι σε θέση να καλύψουν από μόνα τους τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει έναντι των ασφαλισμένων. Η αναλογία εργαζόμενων – συνταξιούχων επιδεινώνεται εις βάρος των εργαζόμενων και κυρίως των νέων, ενώ τα ανύπαρκτα αποθεματικά αποδεικνύουν ότι πολλά ταμεία είναι «τρύπιοι μικροκουμπαράδες» χωρίς επενδυτικές δυνατότητες και κυρίως χωρίς δυνατότητα χρηματοδότησης των ανειλημμένων υποχρεώσεών τους.

Τρίτον, διότι με την ενοποίηση απορροφάται το σύνολο των διαθέσιμων κοινωνικών πόρων και δημιουργείται ένας ενιαίος «εθνικός κουμπαράς», ένα ενιαίο αποθεματικό για τη χρηματοδοτική στήριξη των συντάξεων. Η ύπαρξη ενός ενιαίου εθνικού αποθεματικού μπορεί να καταστήσει το ασφαλιστικό οικονομικά βιώσιμο, οδηγώντας μελλοντικά σε υψηλότερο ύψος παροχών για την πλειοψηφία, και όχι μόνο για τους «ευγενείς» του συστήματος συντάξεων.

Τέταρτον, διότι όπως επιβεβαιώνεται από Εκθέσεις του ΟΟΣΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ίδιων των συνδικάτων, το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα με το μωσαϊκό των επιμέρους φωτογραφικών ρυθμίσεων και τα δεκάδες ταμεία, δεν είναι μόνο οικονομικά ασύμφορο, είναι επίσης εξαιρετικά άδικο και άνισο. Με τη δημιουργία ενός ενιαίου ασφαλιστικού φορέα για όλους τους Έλληνες αποκαθίσταται η αρχή της ισονομίας των ασφαλισμένων.

Αναμφίβολα, η ενοποίηση δεν μπορεί να επιτευχθεί από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά σταδιακά, σε βάθος χρόνου και μόνο μέσα από εκτεταμένο κοινωνικό διάλογο και συναινετικές διαδικασίες. Αρχικά ίσως χρειαστεί να δημιουργηθούν δύο με τρία κεντρικά ταμεία με κριτήριο το καθεστώς απασχόλησης των ασφαλισμένων (μισθωτοί – ελεύθεροι επαγγελματίες- δημόσιοι υπάλληλοι) και όχι με βάση εικονικές κατηγοριοποιήσεις όπως είναι για παράδειγμα «οι επιστήμονες» που προωθεί η Κυβέρνηση.

Τελικά, ο νέος ενιαίος εθνικός ασφαλιστικός φορέας μπορεί να δημιουργηθεί με υπαγωγή όλων των εργαζομένων στο ΙΚΑ, το οποίο πρέπει να αναβαθμιστεί και να χρηματοδοτηθεί γενναιόδωρα από το κράτος για να μπορέσει να αναλάβει το νέο του ρόλο.

Τι θα γίνει όμως με τα γνωστά σε όλους επαγγελματικά ταμεία; Τι θα απογίνουν αυτά; Το ΤΣΜΕΔΕ, το ΤΣΑΥ, το Ταμείο Νομικών, το ΤΣΠΕΑΘ θα πάψουν να υπάρχουν; Όχι, αυτά θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, αυτή τη φορά ως αμιγώς επαγγελματικά ταμεία οικιοθελούς συμπληρωματικής ασφάλισης. Εννοείται χωρίς να ληστεύουν τους κοινωνικούς πόρους των λαϊκών στρωμάτων με «αγγελιόσημα», «δικηγορόσημα» και «μηχανικόσημα», τα οποία δεν μπορούν με κανένα τρόπο να δικαιολογηθούν με επιχειρήματα που συνδέονται με την απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης.

124 comments:

  1. Όμως όταν βλέπουμε τον Αλογοσκούφη να επιχειρεί με τροπολογία να ενοποιήσει το ταμείο της Alpha Bank στο ΕΤΑΤ χαρίζοντας στην τράπεζα 1 δις από τις οφειλές που έχει προς το ταμείο, ε τότε καταλαβαίνουμε όλοι τι είδους ενοποίηση πάει να γίνει.

    ReplyDelete
  2. η ενοποίηση είναι το μέσο για καλύτερες συντάξεις και ένα οικονομικά βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα , όχι τρόπος για να χαρίζουμε χρέη και να κάνουμε ρουσφέτια κύριε Υπουργέ.

    ReplyDelete
  3. Den ksero kata poso i diatirisi ton epaggelmatikon tameion eksypiretei kapoio skopo. An mi ti allo, i idia ypiresia sympliromatikis asfalisis mporei na parexetai apo idiotikous foreis. Me ti diatirisi ton epaggelmatikon tameion (se opoiadipote basi) diatirountai kai oloi oi epimerous kindynoi pou sxetizontai me to dimosioypalliliki kai tin axreiasti grafeiokratia, kindynoi gnostoi se olous mas.

    ReplyDelete
  4. "Δώσε βάση Κομφούκιε
    Τώρα θα αρχίσουν να βγάζουν ο ένας τα άπλυτα του άλλου.
    Δεν σε ζηλεύω, σε ευδαιμονώ που αν και πλούσιος έφτυσες τα πάντα, έφυγες και ζεις ελεύθερος."

    Ησουν τυχερός, γιατί εκτός από μυαλό είχες και λεφτά!

    ReplyDelete
  5. το επαγγελματικό που δεν είναι ΝΠΔΔ, και λειτουργεί σε λογική open shop , δηλαδή δεν επιβάλει τη συμμετοχή, ούτε χρηματοδοτείται από την κοινωνία αλλά από τους εργαζόμενους-οικιοθελώς ασφαλισμένους του κλάδου του μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει. Θεωρούμε ότι δεν είναι πρόβλημα αυτό.

    ReplyDelete
  6. Όσοι αγγλομαθείς ενδιαφέρονται για τις σχετικές προτάσεις και αναλύσεις από ΟΟΣΑ μπορούν να δουν για αρχή:

    ΟΟΣΑ: απαιτείται άμεση μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού (από το Economic Survey of Greece, 2007)

    άρθρο του Economist (ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο πίνακας - δείτε τις προσδοκίες των Ελλήνων σε σχέση με άλλες χώρες)

    Εργασία σε συνέδριο του 2001

    Για προχωρημένους υπάρχει και το Pensions at a Glance του ΟΟΣΑ.

    ReplyDelete
  7. ευχαριστούμε για τις έρευνες

    ReplyDelete
  8. Επίσης και η έκθεση των Υπουργείων Οικονομίας και Εργασίας προς την ΕΕ είναι ενδιαφέρουσα (κυρίως λόγω των πινάκων που έχει στο παράρτημα: π.χ., πρόβλεψη για το 2050: με τα ισχύοντα, 22% του ΑΕΠ θα πηγαίνει για συντάξεις). Πέρα από κραυγές και λαϊκισμούς, τα προβλήματα είναι γνωστά εδώ και χρόνια.

    το κύριο σώμα της έκθεσης...

    ...και τα παραρτήματά της

    ReplyDelete
  9. Despite high aggregate pension outlays, the diversity in replacement rates across different funds means that pension expenditure is not always targeted to those most in need.

    ReplyDelete
  10. το επαγγελματικό που δεν είναι ΝΠΔΔ, και λειτουργεί σε λογική open shop , δηλαδή δεν επιβάλει τη συμμετοχή, ούτε χρηματοδοτείται από την κοινωνία αλλά από τους εργαζόμενους-οικιοθελώς ασφαλισμένους του κλάδου του μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει. Θεωρούμε ότι δεν είναι πρόβλημα αυτό.

    Ακριβώς! Διότι πολλοί δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται και τα έχουν μπερδέψει (φυσικά βοηθούν και οι κραυγές των "θιγομένων")

    ReplyDelete
  11. θα πέσει διάβασμα το weekend...

    ReplyDelete
  12. Μόλις άκουσα απο το δημοσιογράφο Γ.Βλάχο ότι η ετήσια είσπραξη απο το αγγελιόσημο του ΤΣΠΕΑΘ είναι 150 εκατ. ευρώ.
    Απο αυτά η κυβέρνηση ζητάει το 10% ετησίως για να χρηματοδοτεί τα ελλειμματικά ταμεία.Και οι τόσο ευαίσθητοι δημοσιογράφοι αφηνίασαν.
    Αυτά είναι τα "άπλυτα".
    Η συζήτηση για τα άπλυτα είναι μια μεταρρυθμιστική τομή αφ'εαυτής.

    ReplyDelete
  13. Τί είναι αγγελιόσημο?

    ReplyDelete
  14. Ο Στέφανος Μάνος παρουσίασε συνταρακτικά στοιχεία για τα άπλυτα του ταμείου Νομικών.
    Οι διαχειριστές του μπλόγκ μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του για πιθανή παρουσίασή τους στό μπλόγκ από τον ίδιο.

    ReplyDelete
  15. I enopoiisi tameion symfona me montela xoron tou eksoterikou fainetai pos einai i lysi makroprothesma. Bebaia, etsi kapoioi tha ofelithoun kai kapoioi tha zimiothoun giati stin ousia milame gia anakatanomi poron kai eksisosi apolabon. Omos oi krayges apo epaggelmaties sygekrimenon kladon deixnoun apo tora pos odeyoume se "emfylio".

    Einai dyskolo na tous ikanopoiiseis olous otan oi poroi den eparkoun. Something's gotta give. Telika, i ekastote kybernisi kaleitai na paiksei to rolo tou dikaiou syntonisti me tous kybernontes na lambanoun tis telikes apofaseis. To kata poso tha epitelesoun to ergo tous me epityxia eksartatai apo to sthenos kai tin adiallaksia tous. Kati gia to opoio dystyxos den fimizontai...

    ReplyDelete
  16. Αγγελιόσημο είναι ένα ποσό-ποσοστό επί τοις εκατό απο το κόστος διαφήμησης ενός προιόντος που είναι νομοθετημένο για να πάει υποχρεωτικά στο Ταμείο των δημοσιογράφων.
    Ο Σ.Μάνος το υπολογίζει σε 20%.Το θεωρώ λίγο υπερβολικό.Αλλά ακόμη δεν μπορώ να το διασταυρώσω και να το τεκμηριώσω.

    ReplyDelete
  17. Το αγγελιόσημο είναι χαράτσι που μπαίνει σε ένα διαφημιζόμενο προιόν.Το χαράτσι ενσωματώνεται στη τιμή του προιόντος,αυξάνοντας τη τιμή του, και το πληρώνει τελικά ο καταναλωτής.

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. Sobara paizei tetoio pragma (aggelioshmo)? Ma kala pou zw?

    ReplyDelete
  20. Kai pou'sai akoma...

    ReplyDelete
  21. Ν. 2328/1995

    ....

    Μέγιστο κόστος παραγωγής ή προσαρμογής διαφημιστικού μηνύματος

    5. Το ποσό που αντιστοιχεί στο κόστος παραγωγής ή προσαρμογής (εφόσον αυτή επιτρέπεται κατά νόμο) του διαφημιστικού μηνύματος από τον ίδιο το ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) και το είκοσι (20%) τοις εκατό, αντίστοιχα, της διαφημιστικής δαπάνης για το συγκεκριμένο αγαθό ή υπηρεσία και μόνο για το πρώτο σχετικό τιμολόγιο που εκδίδεται.

    * Σχέση χορηγίας και διαφήμισης

    Με εξαίρεση των περίπτωση που χορηγός είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, η χορηγία θεωρείται διαφήμιση χρονικής διάρκειας ίσης με την εμφάνιση της επωνυμίας ή του διακριτικού τίτλου ή του σήματος των προϊόντων του χορηγού.

    Καταβολή του αναλογούντος ειδικού φόρου και του αναλογούντος αγγελιόσημου πριν την εξόφληση του τιμολογίου - Τρόπος υπολογισμού

    6. Πριν από την εξόφληση του κάθε τιμολογίου και πάντως το αργότερο ένα (1) μήνα από την έκδοσή του, καταβάλλεται από το διαφημιζόμενο ή το διαφημιστή που μεσολαβεί κατ' εντολή του ο αντίστοιχος ειδικός φόρος επί των διαφημίσεων και το αντίστοιχο αγγελιόσημο. Οι επιβαρύνσεις αυτές υπολογίζονται όταν η διαφήμιση μεταδίδεται από ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό, με βάση την ονομαστική τιμή κατά τον τιμοκατάλογο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τυχόν παροχές, εκπτώσεις ή προμήθειες. Η ονομαστική αυτή τιμή μειώνεται κατά είκοσι τοις εκατό (20%), εφόσον μεσολαβεί διαφημιστής και το τιμολόγιο εκδίδεται στο όνομά του. Όταν η διαφήμιση δημοσιεύεται σε έντυπο μέσο ενημέρωσης, οι επιβαρύνσεις υπολογίζονται με βάση την τιμή που αναγράφεται στο τιμολόγιο. Όταν συνάπτονται ανταλλακτικές συμβάσεις μεταξύ μέσων ενημέρωσης για την αμοιβαία διαφημιστική προβολή τους, οι παραπάνω επιβαρύνσεις υπολογίζονται επίσης με βάση την τιμή του τιμολογίου.

    * Καταβολή ειδικού φόρου απευθείας στο Δημόσιο και του αγγελιοσήμου στα δικαιούχα ταμεία (διά του ΤΣΠΕΑΘ) μέσω συμβεβλημένων Τραπεζών

    Τα ποσά των επιβαρύνσεων (ειδικός φόρος, αγγελιόσημο) καταβάλλονται σε τράπεζες συμβεβλημένες με το Ελληνικό Δημόσιο και τα αρμόδια ασφαλιστικά ταμεία. Το σχετικό παραστατικό επισυνάπτεται στο τιμολόγιο. Σε περίπτωση που ο ειδικός φόρος επί των διαφημίσεων και το αγγελιόσημο δεν υπολογίστηκαν, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου αυτού, η διαφορά που προκύπτει καταλογίζεται με τις ανάλογες προσαυξήσεις κατά τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, σε βάρος του διαφημιζόμενου ή του διαφημιστή που μεσολαβεί, εφόσον το τιμολόγιο εκδίδεται στο όνομά του.

    ReplyDelete
  22. diafhmish ---> dhmosiografoi?

    Giati? Pws ginetai? 8a mou symplhrwsei kapoios thn e3iswsh?

    ReplyDelete
  23. αυτό είναι το ληστρικό αγγελιόσημο

    ReplyDelete
  24. Το αγγελιόσημο καθιερώθηκε ως γνωστόν πριν από πολλές δεκαετίες για να υποκαταστήσει τα έσοδα που έχασαν οι συντάκτες με την κατάργηση του λαχείου συντακτών. Όπως προκύπτει και από την ονομασία του, κύρια πηγή εσόδων του ήταν στην αρχή οι μικρές αγγελίες. Σταδιακά όμως, με την ανάπτυξη της διαφήμισης, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του κατέληξε να προέρχεται από τη διαφήμιση και ιδιαίτερα από την τηλεοπτική διαφήμιση.

    ReplyDelete
  25. και για όσους προτιμούν τα αγγλικά
    αγγελιόσημο = media tax

    ReplyDelete
  26. media tax? mh mou lete tetoia!?!

    ReplyDelete
  27. Diladi, pes px enas radiofonikos stathmos diafimizei ena proion kai xreonei ena poso X. Se ayto to poso exoun symperilabei to aggeliosimo, to opoio o stathmos plironei sto tameio ton dimosiografon?

    ReplyDelete
  28. ο θαυμαστός κόσμος των πόρων υπέρ τρίτων είναι ένα θέμα για το οποίο θα αναρτήσουμε ξεχωριστό post

    ReplyDelete
  29. Αν ένα μέσο θέλει ως αμοιβή για μία καταχώριση 100ευρώ, τότε ο διαφημιζόμενος πρέπει να πληρώσει: 100eu για τοπεριοδικό, 19 eu για το κράτος (ΦΠΑ) και άλλα 20 eu πάλι για το κράτος (αγγελιόσημο

    ReplyDelete
  30. "20 eu πάλι για το κράτος (αγγελιόσημο"

    den pane sto tameio twn dhmosiografwn eipame?

    ReplyDelete
  31. εκεί πάνε στο ΤΣΠΕΑΘ

    ReplyDelete
  32. ξέρεις κάποιο ταμείο που δεν είναι κρατικό;

    ReplyDelete
  33. filoi mou eimai ba8ia nyxtwmenos

    ReplyDelete
  34. Kai ta ypoloipa -osima, me ton idio tropo douleyoun? Diladi to kostos paei panta ston teliko katanaloti?

    ReplyDelete
  35. Kai vevea......olla ston katanaloth.

    Otan pas se simvoleografo.....ossa plironhs gia to simvoleo, tha pliroshs kai sto tameio nomikwn.

    ReplyDelete
  36. Kai oi dimosiografoi/nomikoi klp den plironoun eisfores oi idioi?

    ReplyDelete
  37. "Mhn kaneis o idios oti mporei na kanei kapoios allos gia sena"

    Palia kinezikh paroimia

    ReplyDelete
  38. www.kathimerini.gr

    Tου Aντωνη Kαρκαγιαννη

    " ...

    Ενα άλλο θέμα της επικαιρότητας είναι η συνένωση (και όχι, για τον Θεό, η ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων). Θέμα που συζητιέται τα τελευταία δέκα χρόνια και έχει υπέρ αυτού την απλή λογική που λέγεται ότι ευκολότερα μπαίνει στο μυαλό μας και στην ψυχή μας, αλλά δεν είναι απολύτως βέβαιο. Από κάθε άποψη φαίνεται λογικότερο να έχουμε 10 Ασφαλιστικά Ταμεία (και πολλά είναι), παρά διακόσια. Τόσα περίπου έχουμε σήμερα. Ο κ. Ρέππας της τελευταίας πασοκικής κυβέρνησης, ακραιφνής και σοβαρός πασόκος ο ίδιος, προέβλεπε τέσσερα ταμεία: των ετεροαπασχολουμένων μισθωτών, των αυτοαπασχολουμένων, των δημοσίων υπαλλήλων και... των δημοσιογράφων. Τώρα, γιατί οι δημοσιογράφοι πρέπει να μείνουν μόνοι τους και διακεκριμένοι για τους πολλούς, είναι άγνωστο, οι γνωρίζοντες όμως λένε... για ευνόητους λόγους που δεν τιμούν ούτε τον κ. Ρέππα ούτε τους δημοσιογράφους.

    ... "

    ReplyDelete
  39. http://mediaworkers.blogspot.com

    Στο πρώτο βήμα προχωράει η κυβέρνηση αναφορικά με την προαναγγελθείσα επίθεση της στους χιλιάδες ασφαλισμένους. Ο υπουργός ανάπτυξης Β. Μαγγίνας ανακοίνωσε την ενοποίηση τεσσάρων ασφαλιστικών ταμείων σε ένα ενιαίο. Συγκεκριμένα το Ταμείο των Νομικών, το ΤΣΑΥ (ιατρικά επαγγέλματα), το ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) και το ΤΣΠΕΑΘ (Μ.Μ.Ε) θα ενοποιηθούν σε ένα ταμείο.

    Πέρα από τα στενά συντεχνιακά όρια, είναι σαφές ότι η επίθεση αυτή έρχεται να χτυπήσει όλους τους εργαζόμενους.
    Αφορά, λοιπόν, όλους μας, η δυναμική αντίδραση στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η κατάργηση της 35ετίας, η καθιέρωση ορίου ηλικίας στα 60 χρόνια, η αύξηση της υποχρεωτικής εργασίας σε 40ετία, η απομύζηση των αποθεματικών των ταμείων, ο βέβαιος συμψηφισμός των συντάξεων προς τα κάτω, είναι μερικά μόνο από τα νέα μέτρα. Και όλα αυτά για να καλυφθεί η κρατική αδυναμία πληρωμής των χρεών προς τα ταμεία, αλλά και η κυνική άρνηση των εργοδοτών να πληρώσουν αυτά που οφείλουν να πληρώσουν. Ουσιαστικά οι μόνοι που είναι συνεπείς προς τα ταμεία είναι οι εργαζόμενοι, αυτοί δηλαδή που για τη συνταξιοδότησή τους και την ιατρική τους περίθαλψη δεν έπρεπε να πληρώνουν ούτε ευρώ.
    Το ελληνικό κράτος και η εγχώρια εργοδοσία έρχονται λοιπόν να ληστέψουν από τους εργαζόμενους όχι μόνο τον κοινωνικό πλούτο που οι τελευταίοι παράγουν καθημερινά, αλλά ακόμα και αυτό το ξεροκόματο το οποίο έχουν "παραχωρήσει", φυσικά με αντάλλαγμα την κοινωνική ειρήνη.

    Ε λοιπόν αυτή την κοινωνική ειρήνη δεν την επιθυμούσαμε ποτέ, πόσο μάλλον τώρα. Όλοι λοιπόν στην απεργία στις 17/11/2007, έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, αποδοκιμάζοντας ταυτόχρονα με την πολιτική του κράτους και του κεφαλαίου, τους εργατοπατέρες και το συντεχνιακό τους συνδικάτο.
    Πρόταγμά μας η αλληλεγγύη, η από τα κάτω οργάνωση των εργαζομένων και ο κοινός αγώνας για τη διεκδίκηση αυτών που έτσι κι' αλλιώς μας ανήκουν και ακόμα περισσότερων...

    Καμιά συνδιαλλαγή με κράτος και κεφάλαιο

    ReplyDelete
  40. η λογική ότι το αγγελιόσημο επιβαρύνει τον καταναλωτή είναι εντελώς λανθασμένη. Η διαφήμιση ενός προϊόντος είναι ένα απόλυτα απαραίτητο στάδιο προκειμένου να πουληθεί και επομένως να ολοκληρωθεί ο κύκλος αξιοποίησης (βλ. Μαρξ "Το Κεφάλαιο" κ.ο.κ.).

    Η αξία που παράγεται από την εργασία των δημοσιογράφων και των άλλων τεχνικών των media ενσωματώνεται στην αξία του πωλούμενου προϊόντος. Το αγγελιόσημο είναι μια μορφή έμμεσου μισθού που περιορίζει την υπεραξία που αποκομίζουν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις από την πώληση των προϊόντων (όπως άλλωστε είναι γενικότερα οι εργοδοτικές εισφορές). Άλλωστε τα ΜΜΕ δεν πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές και έχουν πετύχει να μεταφέρουν το σύνολο αυτού του έμμεσου κόστους στους πελάτες τους...

    Καληνύχτα φιλελευθερούληδες μου που κρύβεστε πίσω από "εργασιακές διεκδικήσεις"

    ReplyDelete
  41. "Το αγγελιόσημο είναι μια μορφή έμμεσου μισθού που περιορίζει την υπεραξία που αποκομίζουν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις από την πώληση των προϊόντων (όπως άλλωστε είναι γενικότερα οι εργοδοτικές εισφορές)."

    Mou to spas ayto se parakalw?

    ReplyDelete
  42. επιπλέον η όλη λογική της εξίσωσης προς τα κάτω (όπως σωστά σημείωσε ο "mataiotis") οδηγεί σε έναν "εμφύλιο πόλεμο" ανάμεσα στους εργαζόμενους (ανά κλάδο και ηλικία). Αυτό βολεύει μόνο το κεφάλαιο, καθώς μέσω της εξίσωσης προς τα κάτω, της απαλλαγής τους από τα χρέη κλπ κλπ καταφέρνουν να μειώσουν τον έμμεσο μισθο που δίνουν στους εργαζόμενους υπό τη μορφή των εισφορών... Αλλά τι λέω: βρίσκομαι στο site αυτών που προωθούν τον "πόλεμο των γενέων" (εντός της τάξης των μισθωτών) και όχι των "πόλεμο των τάξεων"

    ReplyDelete
  43. Βεβαίως να στο εξηγήσω!

    Οι ασφαλιστικές εισφορές στο αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα είναι μια μορφή "συλλογικού μισθού" που καταβάλλεται από τους εργοδότες (ακόμα κι όταν ονομάζονται εισφορές εργαζομένου) σε έναν κοινό κορβάνα.

    Από κει και πέρα το αγγελιόσημο είναι μια μορφή εισφοράς που αντί να πληρώνουν οι εργοδότες, τις πληρώνουν οι πελάτες τους.

    Για μια πιο ενδελεχή ανάλυση του κοινωνικού κράτους σε παραπέμπω στο http://www.kokkinonima.gr/WelfareState.pdf

    ReplyDelete
  44. endiaferon ar8ro peri cultural gap.
    Gia deite to gia epomeno post sas

    http://www.tanea.gr//ColumnCategory.aspx?d=20071123&nid=6668621&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876

    ReplyDelete
  45. kata kapoio tropo dld milas gia gross earnings? Ligo "nefelwdes" einai opws to les. Den diafwnw mazi sou, akrh den bgazw omws.

    ReplyDelete
  46. και αν δεν ήμουν απόλυτα σαφής:

    εντελώς σχηματικά και απλοϊκά: ένα προϊον έχει ενσωματωμένο ένα συγκεκριμένο πόσο αξίας που προσδιορίζεται βάσει του κοινωνικά αναγκαίου χρόνου εργασίας που απαιτείται για την παραγωγή του. Ένα ποσό από αυτή την αξία επιστρέφεται στους εργαζόμενους με τη μορφή του μισθού. Το υπόλοιπο είναι η υπεραξία. Αυτό το εντελώς σχηματικό μοντέλο περιγράφει την εκμετάλλευση της εργασίας.

    ReplyDelete
  47. To aggeliosimo einai mia klepsia kai tipote parapano. To idio me kathe *simo pou kolane to TSMEDE, tameio dikigorwn. Mafiozikh siberifora kanonikotita. Exoun thn dinamh sta xeria tous, kai thn xrisimopioun analoga gia to simferwn tous.

    Gia to 'sindrofo' parapano. Eimai sigouros oti enas souvlatzhs h pizzadoros pou thelei na diafimish thn epixirish tou se kapia topikh efimerida, 'roufah to aima twn ergatwn'.

    Auta allou. To th exei anexth o Ellinikos laos sta xeria twn dimosiografwn, mixanikwn kai dikigorwn den perigrafete.

    Erxete ena telos sta psemata kai papries pou pate na mas plasarete.

    ReplyDelete
  48. ο σουβλατζής και ο πιτσαδόρος αν δεν είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις όπου -κυριολεκτικά- ο άντρας-αφέντης ρουφάει το αίμα της γυναίκας του και των παιδιών του (μέχρι να περάσει η επιχείρηση στους γιους) είναι κανονικότατες ΜΜΕ (μικρομεσαίες επιχειρήσεις) που στηρίζονται στην ένταση εργασίας και μισθώνουν παιδιά με μηχανάκια που είναι ανασφάλιστα και αν χτυπήσουν θα πάρουν τα ...μπιπ.. μου, σερβιτόρες εξ ουκρανίας που πληρώνονται με μισθούς πείνας και είναι ανασφάλιστες κλπ κλπ. Όποτε ασε αυτά τα ...όμορφα. Είναι γνωστό ότι οι μικροί εργοδότες είναι τις περισσότερες φορές πολύ χειρότεροι από τους μεγάλους.

    ReplyDelete
  49. Μια απορία έχω μόνο. Γιατί όλοι επαναστατούν και μιλάνε για "κοινωνική αδικία" μόνο για αυτά τα θέματα; Για τα κέρδη των τραπεζών που γιγαντώθηκαν με τις απτεωνίστικες πρακτικές-προμήθειες-χαράτσια, γιατί δεν λέτε; Οι νέοι των 700 σε αυτές τις τράπεζες δεν δουλεύουν; Για τη μη φορολόγηση των κερδών του χρηματιστηρίου; Αυτοί που παίζουν μετοχές είναι μεροκαματιάρηδες; Αυτά είναι ενδεικτικά μόνο. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα...

    ReplyDelete
  50. Nomizo oti h Elais phge sto Evropaiko dikastirio gia na mhn plirosh aggeliosimo, kai h dikh vghke uper ths.

    To aggeliosimo einai PARALOGO. Theleis na valeis foro sths diafimishs ? Tote na pigenoun h eisfores autes sto sinolo !!! OXI se mia omada anthropwn.....kurie socialisth.

    Ean einai etsh....tote to FPA pou parago egw me thn douleia pou kano gia ton ergodoth mou na erxete sto prosopiko mou logariazmo.

    Den ginete enas 'foros' na pigenh apoklistika se mia omada anthropwn. Auto ta vlepeis mono sths mafies.

    Oti kai na kaneis na to dikeologishs den voitha.

    ReplyDelete
  51. έτσι είναι αν έτσι νομίζετε "περισσούληδες"...

    ReplyDelete
  52. αγγελιόσημο, δικηγορόσημο, μηχανικόσημο: φέρτε πίσω τα κλεμμένα!

    ReplyDelete
  53. Εμείς στην απεργία για την κλοπή των ασφαλιστικών ταμείων πήγαμε. Στην απεργία της ΓΣΕΕ επίσης θα πάμε. Στην απεργία της ΕΣΗΕΑ όμως δεν πρόκειται να πάμε.

    ReplyDelete
  54. H trapezes kai h kathe epixirish forologeite.

    Ta kerdh sto xrimatoistirio kai auta forologounde. Opos kai ean xashs sths ependishs sou palh exeis forologikes apalages.

    H diafora einai kurie oti o poliths mporei na dialeksh na MHN paiksh sto xrimatoistirio, h NA MHN xreothi san malakas.......exeis thn epilogh.

    Otan omos pao na kano kapio simvoleo se dikigoro...anaggazome na pliroso to tameio tous. Otan vazo mia aggelia sthn afimerida ANAGGAZOME na pliroso sto tameio twn dimosiografwn. Otan thelo na vgalo mia adeia oikodomhs gia na xtiso ena spith plirono gamisitika sto TSMEDE anaggastika........

    Kai olla auta pane se mia mikrh omada ths koinonias kai OXI sto sinolo............

    Mou aresh pou to paizhs socialisths me deksia tseph.

    ReplyDelete
  55. μα όπως σου εξήγησα και πιο πριν δεν πρόκειται περί φόρου. Απλώς τα ΜΜΕ (μέσα μαζικής ενημέρωσης) έχουν πετύχει να μην πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές και αντ'αυτού καταβάλλεται το αγγελιόσημο από τους πελάτες τους. Είναι τόσο απλό!

    Από εκεί και πέρα δε θα διαφωνούσα ότι ο κλαδικός διαχωρισμός από άποψη αρχής δεν είναι σωστός για πολλούς λόγους. Είναι όμως εντελώς εξ του πονηρού να τον επικαλείται κανείς σε αυτή τη φάση διότι πρόκειται για εξίσωση προς τα κάτω.

    Και πέραν αυτού σαν τελικό αποτέλεσμα θα έχει την απαξίωση και την κατάρρευση όλων των ταμείων. Και μετά θα γίνουν οι χοντρές αλλαγές: με ανταποδοτικό σύστημα, ατομικούς λογαριασμούς σύνταξεις, ιδιωτική ασφάλιση κλπ κλπ. Χίλιοι και ένας τρόποι δηλαδή για να φύγει το βάρος του έμμεσου μισθού από το κεφάλαιο.

    Α και ένα επιπλέον στοιχείο για την ελλάδα: το ύψος των εργοδοτικών εισφορών που δεν καταβάλλονται είναι με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις (που αφορούν τη νόμιμη εργασία δηλαδή) 30-40%. Στην Δ. Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι 3-4%

    Α και επίσης να πω ότι ο περισσός μακριά από μας!!!

    ReplyDelete
  56. Den plironoune eisfores oi ergodotes twn MME ?

    Na sou to pw me mia leksh......xestika. Na kanete apergia na sas plironoun eisfores. Auta einai dikeologies.

    Oxi na perimenoume na ta plironoun o Ellinikos laos.

    Kai meta anarotiomaste giath to gala/makaronia/feta klp klp einai pio akriva sthn Ellada para sthn ipoliph Europh. Afou o kathe Fage, Misko klp klp prepei na plironoun 20% parapano sths diafimishs tous se kapious Kakaounakides davadzides.

    Re ouuussst re......

    ReplyDelete
  57. Όταν πας να καταθέσεις το ενοίκιο σε τράπεζα και σε χρεώνει 2 Ευρώ είναι εντάξει. Θεωρείς πως οι υπάλληλοι τραπεζών αμοίβονται ανάλογα με τα κέρδη της επιχείρησής τους; Να καταργηθούν όλα τα -οσημα γιατί είναι άδικα, αλλά δεν είναι αυτά το πρόβλημα. Αν πιστεύεις πως μετά την κατάργησή τους θα ξυπνήσεις πλούσιος, άλλαξε πλευρό. Για να πάρεις μια γεύση του τι γίνεται μάθε ότι ελληνικά προϊοντα (τυρί, γιαούρτι) στη Γερμανία πουλούνται φθηνότερα από Ελλάδα. Πες μου τώρα πως φταίνε τα μεταφορικά και το πετρέλαιο....

    ReplyDelete
  58. Anoikse tote esei mia trapeza/efimerida h kapia epixirish kai kane esei auta pou les.

    Kai sto kato kato.....dithen kapitalizmo exoume, agorase metoxes gia na sou anikh kai h 'paragogh'.....

    ReplyDelete
  59. "Όταν πας να καταθέσεις το ενοίκιο σε τράπεζα και σε χρεώνει 2 Ευρώ είναι εντάξει."

    Oxi, oute ayto einai entaksei. Sto eksoteriko den plironeis gia ayti tin ypiresia. Mporo na kano tsampa osa online transfers kai pliromes goustaro. Min koitas pou stin Ellada exoume synithisei na mas pianoun ton kolo kai mas fainetai kai fysiologiko apo pano.

    ReplyDelete
  60. Alla o katanalotis exei katantisei karpazoeispraktoras. Stin Agglia dokimasan na eisagoun ATM charges prin merika xronia kai egine tis popis. Tora oles oi trapezes diafimizoun "free cash withdrawals" kai " we will not charge you for withdrawing cash from our ATMs".

    ReplyDelete
  61. Ά-ψ-ο-γ-ο το θέμα και η πλέον ενδιαφέρουσα κουβέντα παραπάνω.

    Ακριβώς έτσι είναι. Μιλάμε πλέον στο επίπεδο της κοινής λογικής: 1+1 κάνουν δύο. Ενοποίηση δε σημαίνει χάρισμα χρεών και δεν πρέπει να γίνεται κάτω από αυτή την λογική. Επίσης, λύσεις τύπου ταμείο επιστημόνων τις βλέπω λίγο μεσοβέζικές αλλά κατανοητό αφού ήδη βλέπετε τις αντιδράσεις, φανταστείτε να πάει κάποιος και να τα αλλάξει όλα με τη μία: την επομένη δε θα κινείται φύλλο από τις απεργίες.

    Η πρόταση που είπαν τα παιδιά των Γ700 για αρχική ενοποίηση σε μισθωτούς, ελέυθερους και δημοσίους είναι πολύ λογική (αν και εγώ τους δημοσίους θα τους έβαζα με τους μισθωτους γιατί πραγματικά δε βλέπω τη διαφορα). Και αυτή με σκοπό την τελική ενοποίηση.

    Τη σήμερον ημέρα της μηχανοργάνωσης ένα ταμείο μπορεί να έχει και την ίδια οργάνωση που έχει ένα από τα 10άδες υπάρχοντα ταμεία - άρα μειώνοντας το λειτουργικό κόστος ασφάλισης στο μίνιμουμ και ας μειωθούν οι όποιες θέσεις εργασίας. Άλλωστε, σωστή και η πρόταση για όποιους κλάδους θέλουν να διατηρήσουν ταμείο ως επιπρόσθετη ασφάλιση για τους συντεχνίτες τους - πρόβλημά τους, εγώ προσωπικά εάν θέλω επίπρόσθετη θα πάω στην "άιεντζι" για να κάνω και διαφήμιση ανευ αγγελιόσημου, γιατί στην τελική δε ξέρω εάν στα επόμενα 5 χρόνια θα είμαι μηχανικός ή μπακάλης. Το πλέον σημαντικό, μαζί με το χαρακτηριστικό της κοινωνικής δικαιοσύνης (τόσα έβαλες στον κουμπαρά, τόσα θα πάρεις) είναι

    Παραπάνω κάποιοι βέβαια είπαν μεταξύ σωστών και μερικά άκαιρα - κάποιος μάλιστα υπονόησε ότι κανονικά δεν θα έπρεπε να πληρώνουμε για τις συντάξεις μας και την ασφάλισή μας, ναι μεγάλε θα πληρώσει η κοθτσή Μαρία για εμάς που ζεις; Εννοείται πως πρέπει να πληρώσουμε αλλά απο την άλλη εννοείται πως πρέπει να ελέγχουμε τι γίνεται με τα λεφτά μας. Άλλοι ανέφεραν πως αντιφρούν στις αλλαγές γιατί "πάνε να μας φάνε τα κεκτημένα μας, μας κλέψανε τα λεφτά μας κτλπ." ένα έχω να πω: Το ταμείο είναι μείον και δεν είναι μηχανή αναπαραγωγής λεφτών από μόνη της - όταν δεν υπάρχει χρήμα δεν υπάρχει άλλη λύση από περεταίρω δανεισμό. Απλά θέλετε να δώσετε το λογαριασμό στην επόμενη γενιά όπως κάνανε οι παλαιότεροι; Και γιατί είναι μείον το ταμείο; Γιατί καταληστεύτηκε από το κρατος; Που είσασταν όταν γινόταν αυτό; Μήπως στην πορεία για την Νικαράγουα (στα 80ς) και για το Ιράκ (στα 00ς). Εμά. Πόσες πορείες κάνανε οι ασφαλισμένοι για να αντιδράσουνε στην καταλήστευση; Πόσους δικηγόρους πήρανε για να πάνε στον Άρειο Πάγο το κράτος; Πορείες κάνανε μόνο μετά το κακό όταν ερχόταν η ώρα για το πετσόκομα (που δεν γίνεται και αλλιώς). Δηλαδή μπήκε ο ληστής στο σπίτι και τον κεράσαμε και πορτοκαλάδα, και θυμώσαμε και τα βάλαμε με την αστυνομία που δεν έκανε τίποτα για την εγκληματικότητα μόνο οταν ήρθαν επισκέψεις και δεν είχαμε καναπέ να τους καθίσουμε. Όχι και έτσι.

    ReplyDelete
  62. Pire fora o ulis paidia!

    ReplyDelete
  63. Π-Ρ-Ο-Σ-Ο-Χ-Η

    Ας προσέξουμε κάτι.Τα τεράστια κεφάλαια που σχηματίζονται στα ασφαλιστικά ταμεία από τους πόρους "υπέρ τρίτων" ΔΕΝ επιστρέφονται στους "δικαιούχους" αλλά γίνονται ΒΡΩΜΙΚΟ ΧΡΗΜΑ,ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ.Ετσι εξηγείται και η ιστορία των δομημένων ομολόγων.Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών των ταμείων αυτών ελάχιστα ωφελείται από αυτά τα τεράστια ποσά.Απλώς,εν τη αφελεία τους,προστατεύουν τους ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ συναδέλφους τους,που μαζί με πολιτικούς,τραπεζίτες,συνδικαλιστές,διοικητικά στελέχη,δικαστές,δικηγόρους,ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ.
    Αρα αν πάμε στην ΕΣΗΕΑ θα φωνάξουμε:ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ.

    ReplyDelete
  64. Για να το πούμε στεγνα: κάθε λάθος πέραν του ταμείου δεν αναγνωρίζεται και επιστροφές δεν γίνονται.

    Τι περιμένουν μερικοί δηλαδή; τα χρήματα που κλάπηκαν και κατασπαταλήθηκαν να επιστραφούν; Καλά θα ήτανε αλλα ζητήστε ακρόαση θεού και αλλαγή πλανήτη εάν θέλετε να δείτε κάτι τέτοιο. Παρά το δεδομένο της αδικίας δεν υπάρχει νομικό καθεστώς σε μια δημοκρατία που να επιτρέψει κάτι τέτοιο - άμα θέλετε βγάλτε κάνα τύραννο όπως είχαν στις Συρακούσες να αποφασίσει και να διατάξει και να σας κάνει τα χατήρια και να φέρνει και τον στον Ολυμπιακό. Αλλιώς μην περιμένετε και μην ελπίζετε.

    Η μόνη ελπίδα έγκειται στο εξής:

    Από την μία άμεσος έλεγχος του τί γίνεται με τα λεφτά μας στο ταμείο. Άμεση αντίδραση και δίκη πάνω στη δίκη που να κολήσει το σύμπαν όταν πάνε να τσεπώσουν ΛΕΦΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ. Ακόμα και εάν κολήσει αυτό την οικονομία, άρνηση επένδυσης με ΛΕΦΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ - εμείς τα βάλαμε στο ταμείο, δεν τα βάλαμε στο χρηματιστήριο για τζόγο. Για αυτό πληρώνουμε φόρους, τα ασφάλιστρα είναι λεφτά δικά μας και δεν τα έχουμε για να τα δίνουμ εκαι να βγάζουν άλλοι: είναι αποδεδειγμένο ότι 99 στις 100 επενδύσεις με αποθεματικά δεν γίνονται για το καλό του κοινωνικού συνόλου αλλά για να ικανοποιήσουν τις ορέξεις συγκεκριμένων παιχτών της αγοράς οι οποίοι κάθε άλλο παρά ενδιαφέρονται για την ευρύτερη οικονομία (εάν ήταν η κερδοφορία των τραπεζών να αντιστοιχεί σε καλή οικονομία τώρα θα είμασταν υπέρκαλα!).

    Το δεύτερο είναι πιο γενικό και πάει στον έλεγχο του κάθε τι που πληρώνουμε και που δε θα έπρεπε να πληρώνουμε. Δεν νοείται όπως ανέφεραν παραπάνω οι τράπεζες να χρεώνουν τις οποιεσδήποτε υπηρεσίες όταν έχουν ήδη τα λεφτά μας μέσα και όταν ενώ παλιά με 100 υπαλλήλους στα γκισέ και δεν χρέωναν και θέλουν τώρα με 10 υπαλλήλους και 5 μηχανήματα να χρεώνουν κιόλας. Το ίντερνετ σώζει τα εκατομύρια από τις τράπεζες, δεν νοείται να το χρεώνουν σαν υπηρεσία. Κάτω όλοι στο δρόμο και απαίτηση για εκδίκαση των τραπεζών για συντεχνιακές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Παρακολούθηση του πια τράπεζα κινείται πιο δίκαια και άμεση επιβράβευση της. Πρέπει όπως και σε όλα τα άλλα να είμαστε πιο σκεπτόμενοι επενδυτές/καταναλωτές/ασφαλιζόμενοι/πολίτες.

    ReplyDelete
  65. Ti ginetai me douleia re Ulis? Eixes kanena interview?

    ReplyDelete
  66. Πέστα Παρμενίδη, πέστα....

    ReplyDelete
  67. Ανώνυμε: Μεγάλε, να μη λέω πολλά, κάτι κινείται και ελπίζω μέσα στο Δεκέμβριο να έχω καλά νέα... δε λέω περισσότερα για να μη το γκαντεμιάσω... είναι δύσκολη η αγορά το ξέρουμε... κάνουμε την προσπάθειά μας.

    ... αφήνω τον Παρμενίδη λίγο να τα πει... πέστα μεγάλε!

    ReplyDelete
  68. Περιμένω την τοποθέτηση του κολλητού μου. Πού είσαι? Σε πλάκωσε η γαλοπούλα?

    ReplyDelete
  69. Ulis pou zeis? Gallia?

    ReplyDelete
  70. ΔΕΝ τα έπαιρνε το Κράτος τα λεφτά των ταμείων αλλά τα ΠΥΡΑΝΓΧΑΣ.Το κράτος ήταν ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ απλός ατζέντης.Και ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ.

    ReplyDelete
  71. Πολύ σωστή παρατήρηση Παρμενίδη. Και εγώ όταν ανέφερα το κράτος αναφερόμουν και καλά απλοικά στο ατζέντικο της όλης υπόθεσης. Είναι οι ύαινες από πίσω που λυμάινοντα. Και πολύ σωστά επισημαίνεις με εμένα ότι είναι οι ύαινες από πίσω που βάζουν τους συντεχνίτες μπροστάρηδες της αντίδρασης ώστε να μην χάσουν αυτές τις μερίδες που τους μοιράζει ο ατζέντης κράτος.

    ReplyDelete
  72. Ζω όπου βρω δουλειά. Όπου γης πατρίς. Κυνηγάω όμως δουλειά κυρίως Ελλάδα. Καλά θα ήταν αλλά όχι στην κοροιδία και στη φάπα.

    Έφτασα 30 με πέντε χρόνια προυπηρεσία και έχω συντάξιμα για 3 (βασικά). Τι να λέμε.

    ReplyDelete
  73. ulis 3ereis ti paizei me metafora eisforwn entos EU?

    ReplyDelete
  74. Το πιρανχας ο Λούβαρης! Και πού είναι ο Δούρος? Γιατί δεν βγαίνει?

    ReplyDelete
  75. Στο Ταμείο Επιστημόνων θα υπαχθεί κι η Θύρα 7? Εχει τοποθετηθει ο Τσουκαλάς επί του θέματος?

    ReplyDelete
  76. kourdistoportocali.blogspot.com


    Είναι δυνατόν αυτός ο Καραμανλής να βάζει μπροστά αυτόν τον Μαγγίνα (που μοιάζει με επιθεωρητή αστικών λεωφορείων που τσεκάρει αν υπάρχουν λαθρεπιβάτες), να λύσει το ασφαλιστικό; Δεν θάπρεπε να είχε προηγηθεί μια ουσιαστική προετοιμασία απο κάποια σοβαρή επιτροπή που θα μελετούσε τον σχεδιασμό που κάνουν διάφορες χώρες, για το ασφαλιστικό τους; Εχει τίποτε περγαμηνές ο Μαγγίνας απο το παρελθόν η τον πέταξαν στο λάκο με τα φίδια για να τον κάψουν και στη συνέχεια να βάλουν στη θέση του κανα τεχνοκράτη-κολλεγιόπαιδο του κώλου; Αν η κυβέρνηση είχε προετοιμασθεί σωστά θα μπορούσε να πείσει τους πολίτες με επιχειρήματα κι οχι με τζάμπα μαγκιές σαν κι αυτές που αμολάει ο Ρουσόπουλος ο φλώρος.
    Το ιδιο μπουρδέλο είναι και η αντιπολίτευση μια και κανείς απο τους εξουσιομανείς κηφήνες της Χαριλάου Τρικούπη, δεν βρήκε χρόνο να αφιερώσει ωστε να επεξεργαστεί κάποιες καινοτόμες προτάσεις για το Ασφαλιστικό. Ο τελευταίος που τόκανε ηταν ο Γιαννίτσης και τον πήγαν κωλοφεράτζα οι συνδικαλιστές και ο λαός. Τόσους χαραμοφάηδες πληρώνουμε στη βουλή, να κάθονται και να τα ξύνουν. Γιατι δεν βάζουν τον κώλο τους κάτω και ν αναζητήσουν μια βιώσιμη λύση για το Ασφαλιστικό;
    Ξέρετε γιατι; Μα επειδή αυτοι οι άθλιοι πολιτικάντηδες έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν τις παχυλές συντάξεις τους-μόνο που τους συνιστώ ν αλλάξουν χώρα γιατί οπου νάναι θα μπουκάρουν σπίτια τους οι ορδές των πεινασμένων και θα τα κάνουν κολυμπηθρόξυλο. Και πρώτοι απ όλους οι χαζομπάτσοι που παίρνουν τρεις κι εξήντα για να προστατεύσουν αυτούς τους χαραμοφάηδες πολιτικούς της συμφοράς! Είναι κρίμα πάντως που κανείς απο δαύτους δεν έχει μια κολασμένη δίψα να μεγαλουργήσει γι αυτό τον τόπο. Είναι όλοι τους συμβιβασμένοι φουκαράδες που ζουν μεσ στα χλιδάτα ενυδρεία τους και για το μόνο που πασχίζουν, είναι να πετάξουν καμιά πιο έξυπνη ατάκα απ αυτές του Πρετενέρη, στη προσπάθειά τους να μην είναι τόσο ρόμπες ξεκούμπωτες.
    Τι προσέφερε στο τόπο για παράδειγμα, η οικογένεια Βαρβιτσιώτη, ο Τσοχατζόπουλος, ο Παπαντωνίου κι ενα σκασμό άλλοι πολιτικοί που ζουν μέσα στη πολυτέλεια με τις βίλλες τα σέα τους, τα μέα τους; Εκαναν απόσβεση της δόξας και του χρήματος που τους προσέφεραν οι "ευαίσθητες" πολιτικές θέσεις απο τις οποίες υπηρέτησαν την πατρίδα;

    ReplyDelete
  77. Πολύ σωστά Παρμενίδη και Ulis

    ReplyDelete
  78. πω πω!
    Διαβάζω αυτή την σελίδα και δεν βρήκα βρισιά!
    Μπράβο παιδιά!
    Όλων η άποψη είναι σεβαστή και καλοδεχούμενη αλλά μέσα στο πλαίσιο του αλληλο-σεβασμού!
    Ο Επιθεωρητής Εργασίας-blogger
    vaschr74@gmail.com

    ReplyDelete
  79. Ε όχι και δε βρήκες βρισιά! Για κόιτα 2 post πιο πάνω!! Δίνει ρέστα το παλικάρι!

    ReplyDelete
  80. Συντηρητούκλες αγωνίζεσθε για την εξίσωση όλων μας προς τα κάτω και την άνοδο των κερδών του κεφαλαίου αντί να αγωνισθείτε για την αναδιανομή του πλούτου και τον σεβασμό των θεσμών απο την καλοταισμένη Αστική Τάξη. Τι περιμένετε επενδύσεις και Αμερικάνικο όνειρο; Ξεχάστε το καλύτερα, δεν είχε και δεν έχει τέτοια κουλτούρα το κεφάλαιο στην Ελλάδα. Κι αν είχε πάλι ψίχουλα θα έδινε. Μιλάμε σοβαρά οτι τα προιόντα στην Ελλάδα είναι πιο ακριβά εξαιτίας του Αγγελιοσήμου; Το οποίο δεν αποδίδουν καν ολόκληρο οι εκδότες των ΜΜΕ στο ταμείο των δημοσιογράφων; Κι απο αυτό ακόμα κλέβουν. Και που ακούστηκε οτι διαφημίζεται ο φούρναρης και ο μπακάλης. Μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες στηρίζουν το σύστημα του τύπου που εκπροσωπούν άλλες μεγάλες εταιρίες με κάτι ισολογισμούς τεράστιους που δεν επενδυουν τα κέρδη τους στην ανάπτυξη της χώρας. Και θα μας πείτε οτι αυτή η επαγγελματική κατάκτηση είναι ίδια με τις επιβαρύνσεις των μηχανικών των συμβολαιογράφων και των δικηγόρων που απευθύνονται σε όλους; Ο ανταγωνισμός τους και η ελεύθερη αγορά τι άλλο έχει κάνει εκτός απο το να δημιουργήσει άθλιες θέσεις εργασίας και επισφάλεια; Ωραίοι συμπαραστάτες της κυβέρνησης που μας οδηγεί στην ιδιωτική ασφάλίση για τους κατέχοντες και μόνο αυτούς. Απολογητές του κεφαλαίου και Χαιδεμένοι του τύπου με τους εργάτες, του οποίου τα βάζετε τώρα. Η ασφάλιση των δημοσιογράφων και ακόμα καλύτερη είναι το στάνταρτ για όλους στο εξωτερικό. Εσείς αντί να ζητάτε αυτό, ζητάτε την εξίσωση όλων μας σε μια υποβαθμισμένη κατάσταση. Θερμά συγχαρητήρια

    ReplyDelete
  81. Εξαιρετική και αιχμηρή η άποψη σας για άλλη μια φορά G700.

    Μόνο θα ήθελα να πω, για τα πυράγχας που αναφέρθηκαν, μην αγνοείτε όλοι σας ότι αυτά είναι αναπόσπαστο κομμάτι του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος, και δεν πρέπει να τα βλέπουμε φοβικά, παρά μόνο όταν οι "ατζέντηδες" όπως κάποιοι τους ονομάσανε, που δεν είναι μόνο οι πολιτικοί και τα κόμματα, αλλά και οι ίδιοι οι ασφαλιστικοί φορείς, ακόμα και οι ίδιοι οι πολίτες, είναι τόσο νυχτωμένοι ή σκόπιμα συνενοημένοι με ανιδιοτελείς συμπεριφορές και δίνουν πρόσφορο έδαφος για άλωση.

    Στη Μέση Ανατολή τα χρυσά concessions των Βρετανών, των Γάλλων, των Ολλανδών και των Αμερικάνων, πήγαιναν σύννεφο για να αποκτήσουν δικαιώματα εξόρυξης κι εκμετάλλευσης του πετρελαίου, στις αρχές του 20ου αιώνα. Για την τότε εποχή, αυτές οι κυβερνήσεις ήταν κλασικές περιπτώσεις πυράγχας. Οι σείχηδες των άτυχων τότε σουλτανάτων και κρατιδίων ήταν αυτοί που δέχτηκαν (κι ακόμα δέχονται) τις χρυσές μίζες εις βάρος των λαών τους. Τα πυράγχας τότε όμως προσέφεραν παράλληλα τεράστια οφέλη για ολόκληρη τη Δύση. Ξεφύγαμε από την εποχή του κάρβουνου και του ατμού και υπήρξε μια τρελή βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη που βοήθησε εκατομμύρια ανθρώπους, οφέλη οικονομικά, πολιτικά, αξιακά, trickled down ακόμα και σε εμάς, τους Έλληνες.

    Έτσι λοιπόν και σήμερα, στο πλαίσιο ενός ΟΞΥΤΑΤΟΥ δημογραφικού προβλήματος που μαστίζει ολόκληρη τη δυτική κοινωνία, τα χρηματοοικονομικά πυράγχας προσφέρουν τη δυνατότητα πολλαπλασιασμού των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, όταν τα "εργατικά νιάτα" δεν υπάρχουν. Και τα περισσότερα ταμεία σε Ευρώπη και Αμερική αξιοποιούν, ΕΠΙΤΥΧΩΣ, τα πυράγχας προς αυτό το σκοπό. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, θες δε θες, άλλη λύση, από το να βρεις διεξόδους εντός του υφιστάμενου φιλελεύθερου και διεθνοποιημένου χρηματοοικονομικού συστήματος. Είσαι υποχρεωμένος να οφεληθείς από τα ταχύτατα ups και να ζημειωθείς από τα ξαφνικά downs του συστήματος. Είσαι υποχρεωμένος όμως σαν πολιτικός, σαν κυβέρνηση, και σαν πολίτης να υπερασπιστείς, έστω και σε αυτό το far west μοντέλο, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, κι όχι να ξεκινάς εμφύλιο αλά cowboy, σαν τους δημοσιογράφους και τους λοιπούς προνομιούχους.

    Επαναλαμβάνω, τα πυράγχας θα σε βλάψουν με την πρώτη ευκαιρία. Το ζήτημα είναι να μην τη δώσεις, αλλά ούτε να τα διώξεις, να φροντίσεις όμως να αξιοποιήσεις στο μέγιστο τα οφέλη που σου προσφέρουν, όταν, στην δυτική, δική μας, πολιτισμική πραγματικότητα, αρνείσαι να κάνεις παιδιά, με 1002 προσχήματα δυσκολιών, κι απαιτείς να ζεις σα νέος για πάντα, με όλα τα επιπλέον κόστη που αυτή η στάση σηματοδοτεί.

    ReplyDelete
  82. Ta problhmata pou 8a antimetwpizan logw dhmografikou klp den ta h3eran? Den htan douleia tous na ta 3eroum? Den koboume loipon tis malakies k anti na aytomastigwnamaste, den koboume kanena kwlo kalytera? Pou exoun paei tosa lefta pagkosmiws? Gamane ton kosmakh asaliwta oi graduates tou Harvard k tou Yale k emeis ka8omaste k ta bazoume o enas me ton allon! 3erete posoi exoun parei ton poulo pagkosmiws? Einai dynaton ston prohgmeno dytiko kosmo grioules na kanoun remortage ta spitia tous gia na plhrwsoun gas bills, council tax k xapia gia thn piesh? 3ypnate k afhste tis 8ewries aristera-de3ia, fileley8eros-opis8dromikos klp. H ousia einai oti mas gamane sto ftero k mas zhtane k ta resta. K mprosta sth lailapa oloi einai swzwn eayton sw8htw! Dystyxws gia mas, eytyxws gia to city k th wall street. Exoun tools, methodologies, models etc k syneidhta epiloegoun o,ti epilegoun.

    ReplyDelete
  83. Ανωνυμε 11:20 PM μια χαρα τα λες (οπως και ολοι οι προηγουμενοι) αλλα το προβλημα πανω στα λεγομενα σου ειναι οτι πρεπει να συννενοηθουν καποια δισεκατομμυρια ατομα παγκοσμιως και για ικανο χρονικο διαστημα να πιστευουν και να παλευουν με ολα αυτα, για να καταφερουν να τα αλλαξουν συθεμελα...

    ReplyDelete
  84. Εγω θελω να ρωτησω τον Anonymous 9:42 PM...

    Λες:

    "Τι περιμένετε επενδύσεις και Αμερικάνικο όνειρο;

    Ξεχάστε το καλύτερα, δεν είχε και δεν έχει τέτοια κουλτούρα το κεφάλαιο στην Ελλάδα. Κι αν είχε πάλι ψίχουλα θα έδινε."

    Γιατι? Γιατι πιστευεις οτι συμβαινει αυτο?

    ReplyDelete
  85. parmenides said...
    "Ο Στέφανος Μάνος παρουσίασε συνταρακτικά στοιχεία για τα άπλυτα του ταμείου Νομικών.
    Οι διαχειριστές του μπλόγκ μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του για πιθανή παρουσίασή τους στό μπλόγκ από τον ίδιο."

    Ο Στέφανος Μάνος και ο Κομφούκιος. Δύο κολοσσοί της λογικής και του ήθους μέσα στο σκατό. Εσείς σκατά είστε και σκατά θα φάτε.

    ReplyDelete
  86. μπα έσκασε κι η φορμόλη απ' το πτώμα του Λένιν

    ReplyDelete
  87. Εάν οι Έλληνες κομμουνιστές είχαν διαβάσει-μελετήσει καλύτερα τον Μαρξ, τότε θα είχαν αντιληφθεί ότι το μοντέλο που ο ίδιος προτείνει δεν είναι φυσικά μια αχαλίνωτη αγορά, αλλά ούτε και η λατρεία για το κράτος.

    Ο Μαρξ λέει το εξής απλό: η εξουσία, κρατική και ιδωτική, ως θεσμοθετημένη δύναμη καταπίεσης του ενός από τον άλλο, πρέπει να καταργηθεί. Κι αν όχι να καταργηθεί πλήρως να χαλιναγωγηθεί σε βαθμό που όλοι να έχουν ίσες ευκαιρίες και δυνατότες για προσωπική εξέλιξη.

    Αυτήν ακριβώς την αντιεξουσιαστική σοσιαλφιλελεύθερη διάσταση, που αποτελεί θεμελιώδη πυρήνα στη σκέψη του Μάρξ, την εκτέλεσε ο Λασάλ (Υπουργός του Βίσμαρκ) και αργότερα ο φίλος του ο Λένιν στα Οκτωβριανά ανάγοντας το μίσος για την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη λατρεία του κράτους σε ύψιστες σοσιαλιστικές αρχές.

    Στην περιπτωσή μας σήμερα, κι αν ορισμένοι από εσάς επιθυμούν να είναι συνεπεις μαρξιστές, τότε πρέπει να αντιληφθούν ότι εξουσία δεν αποτελούν μόνο τα καρτέλ και τα πιράνχας της ελληνικής και διεθνούς αγοράς, αλλά και οι συντεχνίες που οργανώθηκαν μέσα στο ίδιο το κράτος ως συμμαχίες αναδιανομής του δημόσιου πλούτου.

    Με την ίδια σκληρότητα που θα πολεμήσουμε τα καρτέλ με την ίδια σκληρότητα θα πολεμήσουμε και τις συντεχνίες στο βαθμό που όλοι αυτοί ληστεύουν τον κοινωνικό πλούτο.

    ReplyDelete
  88. επίσης σήμερα έχει 4σέλιδο αφιέρωμα - έρευνα στο περιοδικό MAX για τη Γενιά των 700 ευρώ, με ανταλλαγή επιστολώ ανάμεσα στη σύνταξη και τον Υπουργό κο Αλογοσκούφη.

    ReplyDelete
  89. Kamia kalh gkomena exei to MAX?

    ReplyDelete
  90. "...εξουσία δεν αποτελούν μόνο τα καρτέλ και τα πιράνχας της ελληνικής και διεθνούς αγοράς, αλλά και οι συντεχνίες που οργανώθηκαν μέσα στο ίδιο το κράτος ως συμμαχίες αναδιανομής του δημόσιου πλούτου."

    ΜΠΡΑΒΟ!!!

    ReplyDelete
  91. Parte to xampari, ola einai gia poulhma. Paideia, ygeia, synta3eis sto 3o dromo tou Blair me oxhma arxika ta PPPs. Prepei na tziraroun ta filarakia apo to college.

    ReplyDelete
  92. "...εξουσία δεν αποτελούν μόνο τα καρτέλ και τα πιράνχας της ελληνικής και διεθνούς αγοράς, αλλά και οι συντεχνίες που οργανώθηκαν μέσα στο ίδιο το κράτος ως συμμαχίες αναδιανομής του δημόσιου πλούτου."

    ReplyDelete
  93. ωραίο το όχημα του Blair έριξε 10 ολόκληρες μονάδες το ποσοστό ανεργίας των νέων, καθιέρωσε βασικό μισθό στις 1000 λίρες και ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα στην Ευρώπη για ποιοτική αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών.

    ReplyDelete
  94. πάρτε το χαμπάρι σύντροφοι η αριστερά στην Ελλάδα όπως εκφράζεται μέσα από αναμασήματα και στερεότυπα του παρελθόντος δεν έχει καμία τύχη. Είναι μια γεροντική αριστερά.

    Και φυσικά καμία τύχη δεν έχει ο κλασσικός αστικός φιλελευθερισμός, όταν αγιοποιώντας άκριτα την αγορά νομιμοποιεί τα πάσης φύσεως πιράνχας.

    Σοσιαλφιλελεύθερες λύσεις πρέπει να επιδιώξουμε, αντιεξουσιαστικές, που σπάνε τα καρτέλ του κράτους και της αγοράς και γι αυτό είναι αποτελεσματικές και κοινωνικά δίκαιες.

    ReplyDelete
  95. Kalos o Blair, alla otan xreiasthke na kanei mia epembash sthn kardia parekapse olo to NHS (ka8e persi k kalytera) k efage to kra3imo ths arkoudas. Oso gia synta3eis ase...

    ReplyDelete
  96. Ase posa 3odepse, mono to PPP gia to tube exei faei ton agleora k mhden eis to phliko! To kalokairi xrewkophse k mphke se admin! Aristeros den eimai k o Blair omologoumenws exei na parousiasei a3iologo ergo (e3airw Iraq) alla ta straba kalo einai na epishmainontai.

    ReplyDelete
  97. G700 είπατε:

    "πάρτε το χαμπάρι σύντροφοι η αριστερά στην Ελλάδα όπως εκφράζεται μέσα από αναμασήματα και στερεότυπα του παρελθόντος δεν έχει καμία τύχη. Είναι μια γεροντική αριστερά.

    Και φυσικά καμία τύχη δεν έχει ο κλασσικός αστικός φιλελευθερισμός, όταν αγιοποιώντας άκριτα την αγορά νομιμοποιεί τα πάσης φύσεως πιράνχας.

    Σοσιαλφιλελεύθερες λύσεις πρέπει να επιδιώξουμε, αντιεξουσιαστικές, που σπάνε τα καρτέλ του κράτους και της αγοράς και γι αυτό είναι αποτελεσματικές και κοινωνικά δίκαιες."

    Παιδιά γράφετε ιστορία!!! Μη σταματήσετε τον αγώνα. Τώρα που αποκτήσατε αποδοχή στο δημόσιο διάλογο, καλέστε opinion makers των οποίων οι απόψεις συμβαδίζουν με τη δική σας (μας) ατζέντα να μιλήσουν μέσω του μπλογκ.

    Η πρόταση Παρμενίδη για Στέφανο Μάνο είναι εξαιρετική. Πιστεύω υπάρχουμε πολλοί, αναγνώστες και φίλοι σας, που θα θέλαμε να δούμε την άποψη τους να φιλοξενείται στο χώρο της Γ700, και να απαντά συγκεκριμένα στους δικούς μας προβληματισμούς.

    ReplyDelete
  98. "Σοσιαλφιλελεύθερες λύσεις πρέπει να επιδιώξουμε"

    ????

    GAP ?!??!?!

    ReplyDelete
  99. Για τον ανώνυμο που ρώτησε παραπάνω σχετικά με μεταφορά ενσήμων από μία χώρα της Ε.Ε. σε άλλη αυτό είναι εφικτό αλλά να σου πω την αλήθεια δεν έχω ασχοληθέι ακόμα και δεν ξέρω πολλά. Ξέρω ότι είναι πιο άμεσο όταν προκειται για δύο κατά βάση κρατικά ασφαλιστικά συστήματα. Η διαδικασία δεν νομίζω να είναι πολύ πιο πολύπλοκη από μεταφορά από ένα ταμείο σε άλλο εντός μίας χωρας, εφόσον έχεις μαζέψει όλα τα δικαιολογητικά. Πρόσεξε μόνο, ότι μπορείς να μεταφέρεις το μέρος της κοινωνικής ασφάλισης αλλά όχι το 100% μέρος αυτών που έχεις δώσει για υγειονομική ασφάλιση και ασφάλιση ανεργίας (δεν είναι ακριβώς λεφτά που χάνεις γιατί είναι ή τρέχουσα κάλυψη σου - δεν πάνε για σύνταξη).
    Εάν θέλεις να σηκώσεις από κρατικό και να τα βάλεις σε άλλη χώρα σε ιδιωτικό τότε δεν ξέρω τι παίζει (έχω την ασαφή εντύπωση πως δεν είναι εφικτό ή ότι είναι δύσκολο ή χάνεις πολλά και δε συμφέρει κτλπ.).

    Άψογη η κουβέντα παραπάνω. Λοιπόν μάγκες, το ασφαλιστικό είναι μαζί με όλα τα άλλα είναι και θέμα σεβασμού τον εργαζόμενο πολίτη. Η λύση πέρα από σοσιαλιστική ή φιλελέυθερη (και υπάρχουν λύσεις και στις δύο κατευθύνσεις) μας ενδιαφέρει να είναι και δίκαιη (να καταστέψει τις συντεχνίες) και βιώσιμη (να αντέχει για πολλές γενιές). Δεν υπάρχουν πολιτικοί μονόδρομοι σε αυτό το θέμα πέρα από τον στενό έλεγχο και το ασφυκτικό μαρκάρισμα που πρέπει οι ασφαλιζόμενοι να δείχνουν ώστε να προστατέψουν τα λεφτά τους από τα... πιράνχας όπως περιγράφηκε απάνω.

    ReplyDelete
  100. Σοσσιαλφιλελεύθερες λύσεις??? Αααα εδώ έχουμε αποκαλύψεις. ΠΑΣΟΚάκια είναι τα παιδιά και ντρέπονται να μας το πουν ανοιχτά. Βρε εσείς εσείς δεν είστε που κάνατε την συναλλαγή και την διαφθορά καθεστώς στην Ελλάδα; Εσείς δεν είστε που πήγατε και με τον Βαρδινογιάννη και κάνατε και τον συνδικαλισμό ένα έκτρωμα; Πως διαφυλάξατε τα εργασιακά δικαιώματα ακριβώς; Εσείς δεν ανοίξατε την πόρτα στην απαξίωση του δημοσίου και την παράδοση όλων μας στο ιδιωτικό κεφάλαιο; Μα είστε με τα καλά σας; Επι είκοσι χρόνια τίποτα δεν γινόταν χωρίς μίζες και τώρα μας λέτε πως πρέπει να ξαναπάμε στα ίδια; Η αριστερά πράγματι πρέπει να εκσυγχρονιστεί αλλά εσείς δεν έχετε καμιά σχέση με αυτήν - δυστυχώς γιατί θα έπρεπε.

    ReplyDelete
  101. Ανώνυμε ναι πολλά παιδιά εδώ πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, και κάποια παιδιά από τους 'σχολιαστές Γ700' και άλλοι πάλι στην ΝΔ, άλλοι σε άλλους χώρους. Δεν έχει πολύ σημασία γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι η ανταλλαγή απόψεων. Αν θες την δική μου προσωπική θέση είναι ότι γενικά και αόριστα με χαλάει περισσότερο το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ για το ότι είναι παραπάνω υπεύθυνο για την κατάσταση εφόσον κυβέρνησε τα περισσότερα χρόνια μετά την μεταπολίτευση και εφόσον ευθύνεται για τις χαμένες ευκαιρίες, για τα τεράστια σκάνδαλα, για την κατασπατάληση, την δημιουργία νέων πιράνχας, τη διευκόλυνση του ξεπουλήματος του δημοσίου (αφού έλεγχε καλύτερα τα συνδικάτα από ότι η ΝΔ) κτλπ. κτλπ. Η ΝΔ από την άλλη λειτουργεί λίγο πολύ σαν ΠΑΣΟΚ με πιο κακή εσωκομματική οργάνωση.

    Στην τελική όμως δεν κολάω αριστερά και δεξιά, κολάω στις λύσεις που προτείνονται και αυτές μπορούν να έρθουν μόνο όταν έχουμε ανοιχτό το πνεύμα. Ναι από τα σημερινά κόμματα δεν πιστεύω να έχουμε πολλά να περιμένουμε δεδομένω ότι υπάρχοντος της οργάνωσής τους δεν μπορούν να ξεφύγουν από το παρελθόν (και η νέα τους γενιά παίζει να είναι και πιο κυνική και από την παλιά - ξέρει καλά γιατί είναι μέσα και ασχολείται!).

    Εγώ περιμένω την διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και τη δημιουργία νέων κατά το δυνατόν πιο αποκομμένων από την κοινωνία... μη το γελάτε... γιατί στην τελική, συνδεδεμένος με την κοινωνία στην Ελλάδα σημαίνει καλύτερα κονέ, μίζες, αναθέσεις και δε συμμαζεύεται... χεχε!

    ReplyDelete
  102. Και συ πως έβγαλες το συμπέρασμα για το ΠΟΥ πρόσκειται ο καθένας;; Δια της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος;;
    Εάν, για παράδειγμα, έχεις την εντύπωση ότι εγώ προσκειμαι στην ΝΔ επειδή περνάω το ΠΑΣΟΚ γενεές 14, η πλάνη σου είνια οικτρά και μεγάλη.

    Εάν θα ψάχναμε να απομονώσουμε ένα, μα μόνο ένα, ΜΕΓΑΛΟ καλό σ΄αυτό το Μπλόγκ αυτό θάταν πως ΔΕΝ είναι καπελλωμένο!

    ReplyDelete
  103. Κάτω από ομπρέλλες καταφεύγουν αυτοί που φοβούνται τη βροχή. Αλλά ΚΑΙ πέραν αυτού, σήμερα δεν υπάρχουν πολυτελή περιθώρια για ιδεολογίες - ακόμα και όταν είναι ειλικρινείς [αν και κατά τη γνώμη μου, ο μόνος ιδεολόγος ever ήταν ο Ιησούς Χριστός και όλοι οι άλλοι παπανδρεο-περονιστές, δλδ κοινοί απατεώνες].

    Σήμερα υπάρχουν,
    άνθρωποι που αυξάνουν τα ελλείμματα και αυτοί που τα μειώνουν,

    αυτοί που πολλαπλασιάζουν τα δημόσια χρέη και αυτοί που τα ελαχιστοποιούν,

    αυτοί που αφήνουν τους ανθρώπους να πεθαίνουν σε ράντζα σε διαδρόμους και αυτοί που αντιμετωπίζουν την ανθρώπινη ζωή με ΥΨΙΣΤΟ σεβασμό,

    αυτοί που αποδίδουν απόλυτη ευαισθησία σε άτομα με down syndrome, με σπαστική παράλυση, με schizo-affective disorders, αυτισμό, με υπερκινητικό σύνδρομο κλπ και αυτοί που προσποιούνται πως η κοινωνία μας δεν έχει τέτοιες περιπτώσεις [και αν έχει "ας πάνε οι γονείς να πνιγούνε"],

    αυτοί που παρέχουν γνώση προς χάριν της γνώσης και αυτοί που εφοδιάζουν τον λαουτζίκο με χαρτιά τουαλέττας, quasi-πτυχία για νάχουν τα κατώτερα στρώματα την ψευδαίσθηση της κοινωνικής καταξίωσης,

    αυτοί που δανείζονται πόρους υποθηκεύοντας το μέλλον των νέων [και μάλιστα όχι για έργα υποδομής (όπερ θεμιτό), αλλά για να ρίξει ο άξεστος καλαθιές από γαρύφαλλα στο εμετικά κακόφωνο τσόκαρο στη πίστα], και αυτοί που επιβάλλουν αναγκαστική αποταμίευση και λιτότητα γιά να οικοδομηθεί μιά στιβαρή κοινωνία πολιτών με ακλόνητες υποδομές,

    αυτοί που για να λαϊκίσουν λαφυραγωγούν τον μέλλοντα πλούτο και αυτοί που εκταμιεύουν από το διαθέσιμο εισόδημα του παρόντος για να χρηματοδοτήσουν την μακροπρόθεσμη ευδαιμονία της Γ700.

    Θα διάλέξετε και θα πάρετε και ΟΠΟΥ στρώσετε θα κοιμηθείτε.
    Είμαι σίγουρος ότι θα διαλέξετε "λάθος" διότι δεν είχατε ούτε γονείς σας να σας διδάξουν κι από την άλλη είαστε έρμαια "κατασκευασμένων" αναγκών.
    ΕΥΧΟΜΑΙ, όμως, ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΘΩ.

    ReplyDelete
  104. Φίλε Ανώνυμε.
    Εχεις κάτι να συνεισφέρεις στη συζήτηση πέρα απο το να εκδίδεις πιστοποιητικά;
    Σου υπενθυμίζω τη βασική Αρχή: Ουδείς κρίνεται γι'αυτό που είναι η γι'αυτό που οι άλλοι νομίζουν ότι είναι, ΑΛΛΑ γι'αυτά που λέει και γι'αυτά που κάνει.
    Αν εφαρμόσεις αυτήν την Αρχή στον εαυτό σου τότε θα διώξεις όλους τους καταναγκασμούς που σε πνίγουν,θα απελευθερωθείς,θα ανακουφισθείς και θα νοιώσεις τη χαρά της συμμετοχής σε ένα μπλόγκ όπου οι πάντες κρίνονται ΜΟΝΟ ΓΙ'ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
    Να είσαι σίγουρος ότι κανείς δεν θα απολογηθεί επειδή εσύ τον "αποκάλυψες".Ο καθένας μας αισθάνεται υπερήφανος γι'αυτό που νομίζει ότι ΕΙΝΑΙ.

    ReplyDelete
  105. @ulis
    1974-81: ΝΔ
    81-89: ΠΑΣΟΚ
    90-93:ΝΔ
    94-04:ΠΑΣΟΚ
    Ο4-...:ΝΔ
    ΣΥΝΟΛΟ ΝΔ: 14
    ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΣΟΚ: 18
    ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ: 1
    ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 33 ΧΡΟΝΙΑ
    ΓΙΑΤΙ Η ΜΝΗΜΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ!

    ReplyDelete
  106. Ίσως το γνωρίζετε ήδη, μάλλον είναι άσχετο με το παρόν άρθρο του πολύ αξιόλογου αυτού ιστολογίου, αλλά έπρεπε να το κάνω copy/paste.
    http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15219&m=A04&aa=1

    ReplyDelete
  107. Το άρθρο στο οποίο μας παραπέμπει ο φίλος ανώνυμος έχει τίτλο Το Μεγάλο Φαγοπότι στο Ταμείο του Δημοσίου

    Λέει τα εξής:
    "Την ώρα που η κυβέρνηση καλεί σε θυσίες τους ασφαλισμένους για να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών ασκεί δίωξη για απιστία και παράβαση καθήκοντος από κοινού στη διοίκηση του Ταμείου Υγείας των δημοσίων υπαλλήλων, στο οποίο μόνο για το 2007 υπάρχει υπέρβαση δαπανών 300 εκατ. ευρώ. Οπως λένε οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης και στελέχη του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), «εδώ και χρόνια έχει στηθεί ένα μεγάλο φαγοπότι στο οποίο συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ακόμη και φαρμακεία». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το 40% των δαπανών θεωρούνται πλασματικές και αυτό γίνεται τουλάχιστον με την ανοχή των συνδικαλιστικών παρατάξεων των κομμάτων στο Δημόσιο.

    Αλλωστε στο συμβούλιο - όπως σε όλα τα Ταμεία - εκπροσωπούνται η ΑΔΕΔΥ και οι συνταξιούχοι. Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΔ συστάθηκε το 2003 ακριβώς για να ελέγξει και να περιορίσει τα φαινόμενα σπατάλης και τις απάτες που γίνονταν με τα βιβλιάρια Υγείας και τις ιατρικές εξετάσεις των δημοσίων υπαλλήλων".

    ReplyDelete
  108. ουσιαστικά αυτό που λέει το άρθρο είναι αυτό που λέγεται εδώ και μέρες από τους περισσότερους σχολιαστές του blog, είτε είναι ΠΑΣΟΚ, είτε Νδ, είτε οτιδήποτε κι αν είναι, είτε μισούν την πολιτική κι απλά θέλουν να κάνουν συζήτηση επί της ουσίας.

    Ότι δηλαδή υπάρχουν θεσμοθετημένα κερτέλ εντός του κράτους, τα οποία με σημαία την κοινωνική ευαισθησία και το δίκαιο του εργάτη, τα τρώνε κανονικότατα απ' τους σκληρά εργαζόμενους.

    ReplyDelete
  109. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι δεν θέλουν την ενοποίηση των ταμείων. Γιατί ενοποίηση σημαίνει διαφάνεια, έλεγχος και λογοδοσία απέναντι στους εργαζόμενους.Γιατί με την ενοποίηση θα χάσουν την κουτάλα.

    ReplyDelete
  110. ΟΧΙ δεν είναι έτσι τα πράγματα ανώνυμε.
    Κατ αρχήν είναι αγραμματωσύνη να χρησιμοποιούμε την λέξη "μεταπολίτευση" όταν αναφερόμαστε σε χρονική περίοδο, αφού εξ ορισμού η λέξη συνιστά ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, την πολιτειακή αλλαγή.

    Τόπαμε και το ξανάπαμε, η μετά την πολιτειακή αλλαγή χρονική περίοδος είναι η ΤΡΙΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, [1η ΕΔ, 1924-1936, 2η ΕΔ 7/1973-12/1974] η οποία αρχίζει στις 8 Δεκεμβρίου 1974 και διαρκεί.

    ΑΥΤΟ που ο ulis ήθελε να πει και δεν τόπε (κι άδραξες εσύ την ευκαιρία) είναι ότι στην περίοδο εκείνη είχαμε την μακρύτερη ΣΥΝΕΧΗ διακυβέρνηση από το αυτό Κόμμα (1981-2004) με εξαίρεση το ιντερλούδιο 1990-1993.

    Η 27ετία, πάντως, 1974-2001, μπορεί και πρέπει να ξεχωρίζεται με τον όρο μεταπολιτευτική περίοδος διότι σ' αυτήν συνέβησαν κοσμοϊστορικά για την χώρα γεγονότα, ήτοι:

    Εισαγωγή της Δημοτικής Γλώσσας ως επίσημης του έθνους -πράξη αρίστη, Γ. Ράλλης 1997

    Κατάργηση των ταξικών στεγανών (πράξη αρίστη), αλλά χωρίς πρότερη επιμόρφωση του χυδαίου Λαού με αποτέλεσμα την διάλυση της χώρας - ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΠΑΣΟΚ.

    Κατάλυση και κατάργηση της ελληνικής γλώσσας και εισαγωγή της γλώσσας των υπηρετριών ως επίσημης των ΜΜΕ, Δημοσίου, πανεπιστημίων κλπ - ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΠΑΣΟΚ

    Υπερδανεισμός από τον μέλλοντα πλούτο, ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΗ του ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ των ΝΕΩΝ με 7ασμό του Δημοσίου Χρέους - ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΠΑΣΟΚ

    Είσοδος της χώρας στην ΕΕ - ΕΥΛΟΓΙΑ εξ ΟΥΡΑΝΩΝ, Κ. Καραμανλής

    Είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ - ΔΩΡΟΝ ΘΕΟΥ, Κ. Σημίτης.

    ReplyDelete
  111. 1. Εχετε δίκαιο κύριε Σεμιτέκολο όταν ισχυρίζεσθε ότι δεν συγκρίνουμε εαυτούς και τα επιτεύγματά μας με αυτούς που είναι στον πάτο, αλλά με αυτούς που βρίσκονται στην κορυφή.
    ΟΜΩΣ, ΚΑΙ η δική σας παραίνεση ("να συγκριθούμε με τους Αμερικανούς και τους Σουηδούς και τους Αγγλους νέους") είναι ΕΛΛΙΠΗΣ και (δια)δηλωτική προκατάληψης από μερους σας.
    FLAWLESS STATISTICAL APPROACH:
    Greek versus American
    Greek versus Swedish
    Greek versus British youth
    but
    VIS-A-VIS TIME
    that is
    in
    1970,
    1980,
    1990,
    2000.
    Tότε και μόνο τότε θα μπορείτε να βγάλετε λογικά και δίκαια συμπεράσματα.

    2. Σοαβρολογείτε κύριε;;
    Περιμένετε από την κυβέρνηση, τους υπουργούς και, κατ επέκταση, τους πολιτικούς να δώσουν μαθήματα ψυχολογίας στα παιδιά;;;;;
    Τώρα, δλδ όπως και στον σκοταδιστικό Νότο των ΗΠΑ, θα περιμένουμε (δήθεν) τον πρόεδρό μας να παίξει τον ρόλο του γονέα;;;;
    ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟ κύριε Σεμιτέκολο;;;

    ΧΟΝΤΡΗ Η ΚΟΤΣΑΝΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΘΕΙΟ

    ReplyDelete
  112. Θα πρότεινα να είστε πιο προσεκτικοί όταν παραδίδετε μαθήματα μαρξιστικής ορθοδοξίας.

    g700 "Αυτήν ακριβώς την αντιεξουσιαστική σοσιαλφιλελεύθερη διάσταση, που αποτελεί θεμελιώδη πυρήνα στη σκέψη του Μάρξ.."

    Αυτό πραγματικά το ακούω πρώτη φορά!!! Είναι βέβαιο ότι ο Μαρξ ήταν κομμουνιστής και ως τέτοιος απέβλεπε στην αταξική κοινωνία, δηλαδή την κατάργηση του χρήματος, του κράτους, της μισθωτής εργασίας κλπ. Το ότι ήταν όμως φιλελεύθερος είναι πραγματικά ανήκουστο!!! Για του λόγου το αληθές παραθέτω μερικά αποσπάσματα από το Εβραϊκό Ζήτημα και το Κεφάλαιο

    "...τα δικαιώματα του ανθρώπου, ξεχωριστά από τα δικαιώματα του πολίτη, δεν είναι τίποτε άλλο από τα δικαιώματα του μέλους της αστικής κοινωνίας, δηλ. του εγωιστικού ανθρώπου, του ανθρώπου που είναι ξεχωρισμένος από τον άνθρωπο και την κοινότητα"

    (Σχόλιο του Σ. Μιχαήλ: ' η διάκριση των δύο ειδών δικαιωμάτων αντανακλά τον διαχωρισμό ανάμεσα στο ιδιωτικό άτομο και την πολιτική κοινωνία των πολιτών, το διχασμό της κοινωνικής ζωής σε ιδιωτική και δημόσια σφαίρα. Η αλλοτρίωση, που πηγάζει από τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, αντανακλάται στην αποξένωση του αφηρημένου πολίτη από το συγκεκριμένο ζωντανό άτομο. Στη βάση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, η αντίφαση του Καθολικού και του Ατομικού αναπτύσσεται στο πιο ακραίο και εκρηκτικό σημείο. Εκφράζει την εσώτερη αντίφαση του συστήματος, ανάμεσα στον κοινωνικό - καθολικό χαρακτήρα της παραγωγής και τον ιδιωτικό - ατομικό τρόπο ιδιοποίησης. Όπως τόνισε ο Μαρξ, ο καπιταλισμός ωθεί τις παραγωγικές δυνάμεις σε μια απόλυτη, απεριόριστη ανάπτυξη για να πετύχει τον πιο σχετικό, περιορισμένο στόχο, το ιδιωτικό κέρδος.')

    "η σφαίρα της κυκλοφορίας ή της ανταλλαγής των εμπορευμάτων, στα πλαίσια της οποίας κινείται και η αγορά και πώληση της εργατικής δύναμης, ήταν η αληθινή Εδέμ των έμφυτων φυσικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Εδώ κυριαρχεί μόνο η Ελευθερία, η Ισότητα, η Ιδιοκτησία και ο Μπένθαμ". (Το Κεφάλαιο)

    Η βασική κομμουνιστική αρχή (και για τον Μαρξ) είναι:

    "Από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητες του, στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του"

    ReplyDelete
  113. μαζί σας παιδιά ! Καλή δύναμη !

    ReplyDelete
  114. Ανώνυμε μην τρελένεσαι και μόνο το γεγονός ότι μιλάς για ορθοδοξία της σκέψης ενός διανοούμενου-φιλόσοφου-επιστήμονα, για τον οποίο έχουν γραφτεί άπειρα κείμενα και αναλύσεις μεγάλων συγγραφέων, και ο οποίος, βλέποντας την κρατικοποίηση της κομμουνιστικής ιδέας από τον Πρώσσο Υπουργό του Βίσμαρκ Λασάλ (βισμαρικό μοντέλο ασφάλισης u know) ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΡΞΙΣΤΗΣ

    ReplyDelete
  115. κι επειδή αγνοείς βασικά πράγματα, μάλλον την ερμηνεία του ΜΑΡΞ, στον Περισσό την έμαθες σου προτείνουμε να ξαναδιαβάσεις τη βιβλιογραφία τόσο γύρω από το ΜΑΡΞ όσο και σχετικά με το σοσιαλισμό, ξεκινώντας με τον Φιλελεύθερο Σοσιαλισμό του Κάρλο Ροσέλι.

    ReplyDelete
  116. Η συζήτηση γύρω από τον τρόπο επίτευξης του σοσιαλισμού δια μέσου δηλαδή μιας επαναστατικής πορείας ή δια μέσου συνεχών μεταρρυθμίσεων είναι παλιά. Το ίδιο και η αμφισβήτηση του μαρξισμού ως μοναδικής συνιστώσας του σοσιαλιστικού κινήματος.

    Γράφοντας το έργο του στην εξορία στο Λίπαρι, ο Κάρλο Ροσέλι διαπίστωνε ότι «χρειάζεται επιτέλους ένα γερό πνευματικό ταρακούνημα που θα βγάλει τους Ιταλούς σοσιαλιστές από την ιδεολογική παθητικότητα τους, εξαναγκάζοντας τους να σκεφτούν αυτόνομα και να κατακτήσουν μέσω μιας σκληρής ατομικής προσπάθειας αναζήτησης, αμφιβολιών και συγκρούσεων τις νέες αξίες που θα αντικαταστήσουν την τυφλή πίστη στις θαυματουργικές αρετές των συγκεκριμένων μαρξιστοϋλιστών». Όλο το έργο του είναι πράγματι μια προσπάθεια ανασκόπησης της ιστορίας του ιταλικού σοσιαλισμού του τρόπου που αυτός δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε και προσδιορισμού των λόγων που οδήγησαν στην «ηθική πτώση» του σοσιαλιστικού κόμματος και διευκόλυναν την άνοδο του φασισμού.

    Όπως έγραφε: «Το αληθινό πρόβλημα για τους σοσιαλιστές συνεπώς δεν συνίσταται στο να απαρνηθούν τον Μαρξ, αλλά να χειραφετηθούν απ’ αυτόν».

    Ο Κάρλο Ροσέλι με το έργο του υποστήριξε την επιστροφή του σοσιαλισμού στις φιλελεύθερες ρίζες του. Αναγνωρίζοντας τα επιτεύγματα της καπιταλιστικής οικονομίας, επιχείρησε να φέρει τη συζήτηση στη σφαίρα της ελευθερίας του ατόμου, μιας πλήρους ελευθερίας που θα βοηθούσε τον άνθρωπο να γίνει υπεύθυνος πολίτης.

    Κάρλο Ροσέλι (1899-1937)

    Ο Κάρλο Ροσέλι γεννήθηκε στη Ρώμη το 1899. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εντάσσεται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και ολοκληρώνει τις σπουδές τους στις Πολιτικές Επιστήμες. Το 1922 συντάσσεται με τη μεταρρυθμιστική πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος η οποία διαγράφεται στη διάρκεια του 19ου συνεδρίου του κόμματος. Μαζί με άλλους σοσιαλιστές επιχειρούν μια υπέρβαση του μαρξισμού στο πρότυπο του Εργατικού Κόμματος της Αγγλίας. Αναπτύσσει μεγάλη αντιφασιστική δραστηριότητα και για τη δράση του αυτή συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται. Αργότερα καταφεύγει στη Γαλλία όπου συμμετάσχει στην ίδρυση της οργάνωσης «Giustizia e Libertà». Το 1936 συμμετέχει στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Το 1937, ο ίδιος και ο αδελφός του Νέλο, θα δολοφονηθούν από τους φασίστες.

    ReplyDelete
  117. Το παραπάνω αποτελεί απόσπασμα από το οπισθόφυλο του βιβλίου του Κάλρο Ροσέλι. Διαβασέ το , γιατί η το αναμάσημα της προπαγάνδας δεν συνιστά και μελέτη του ΜΑΡΞ και του σοσιαλισμού.

    ReplyDelete
  118. Οι παρελκυστικές τακτικές g700 αν δεν το έχεις καταλάβει δεν πιάνουν τόπο.

    ΔΕΝ ΠΑΡΕΔΩΣΑ ΕΓΩ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ!!!

    Εσεις ήσαστε που είπατε ότι "Αυτήν ακριβώς την αντιεξουσιαστική σοσιαλφιλελεύθερη διάσταση, που αποτελεί θεμελιώδη πυρήνα στη σκέψη του Μάρξ"

    Σίγουρα υπάρχουν χιλιάδες ερμηνείες του Μαρξ. Το ότι ήταν όμως σοσιαλφιλελεύθερος είναι εντελώς λανθασμένο. Άλλωστε ο Ροσέλι "μαζί με άλλους σοσιαλιστές επιχείρησε μια υπέρβαση του μαρξισμού στο πρότυπο του Εργατικού Κόμματος της Αγγλίας"
    καθώς ανήκε στη "μεταρρυθμιστική πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος"

    Ως γνωστόν η μεταρρυθμιστική πτέρυγα της σοσιαλδημοκρατίας ξεκινάει από τον Έντουαρντ Μπερνστάιν που αμφισβητεί την ορθότητα του Μαρξικού υποδείγματος (και είναι γνωστή η κατάληξη της ρεφορμιστικής πρακτικής της ΣΔ: υποστήριξη από την πλευρά των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων του Α' ΠΠ και προδοσία της επανάστασης)

    Συμφωνώ μαζί σας ότι ο Μαρξ ήταν ενάντια στο κράτος. Σε καμία όμως περίπτωση δεν ήταν φιλελεύθερος!!!

    Διότι πολύ απλά ήταν επαναστάτης!

    ReplyDelete
  119. είναι γνωστή η κατάληξη του ρεφορμισμού, δηλαδή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας : πλούσια και ευημερούσα δυτική Ευρώπη με εκτεταμένο κοινωνικό κράτος και υγιή παραγωγική βάση

    Είναι επίσης γνωστή η κατάληξη της επανάστασης, δηλαδή της σοσιαλιστικής ορθοδοξίας : ισότητα στη φτώχεια, νομενκλατούρα, αυταρχισμός, κατάρρευση.

    Όπως είπε κι ο Σλοβένος καλλιτέχνης και συγγραφέας , Ζάρκο Πετάν, "οι κομμουνιστές το μέλλον που αναζητούσαν το βρήκαν στον καπιταλισμό".

    ReplyDelete
  120. χάνονται κάποια βήματα από αυτή τη διαδικασία...

    π.χ. Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, καταστολή του σπαρτακιστικού κινήματος από τα Freikorps του Νόσκε (ΣΔ), άνοδος του Ναζισμού.

    Επιπλέον, οι μπολσεβίκοι ήταν η "φράξια της πλειοψηφίας" του Σοσιαλδημοκρατικού Κομμάτος της Ρωσίας.

    Τόσο το "new deal", ο κορπορατισμός του ναζισμού όσο και ο σοβιετικός καπιταλισμός ήταν μορφές κοινωνικού κράτους. Ως γνωστόν η σοσιαλδημοκρατία μπόρεσε να εφαρμοστεί μόνο μετά την καταστροφή σταθερού και μεταβλητού κεφαλαίου κατά τον Β'ΠΠ που ήταν αναγκαιότητα για το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.

    Όλα τα προηγούμενα συστήματα εκτός από "παροχές" που αποσκοπούσαν στην αποσόβηση της επαναστατικής απειλής σήμαιναν και ΕΛΕΓΧΟ. Ακόμα και στη Σουηδία π.χ. (μια χώρα που συνεργάστηκε με τη ναζιστική γερμανία) εφαρμοζόντουσαν προγράμματα ευγονικής μέχρι τη δεκαετία του '70 αν δεν κάνω λάθος.
    Επιπλέον η αύξηση του άμεσου και του έμμεσου μισθού θα έπρεπε οπωσδήποτε να συνοδεύεται από αύξηση της παραγωγικότητας για να είναι λειτουργικό το μοντέλο.

    Η μορφή του κοινωνικού κράτους που απολάμβαναν μέχρι πρόσφατα οι κεντροευρωπαϊκές χώρες και η Μ. Βρετανία ήταν αποτέλεσμα της 2ης εξέγερσης αυτής του 1968, που συμπεριέλαβε γυναίκες, μειονότητες κλπ, και έσπασε την αύξηση της παραγωγικότητας και τον πατερναλιστικό έλεγχο.

    Τα υπόλοιπα είναι γνωστά: καπιταλιστική κρίση τη δεκαετία του '70, και στη συνέχεια νεοφιλελευθερισμός...

    Χωρίς την απειλή της επανάστασης ποτέ δεν θα έδινε το κεφάλαιο έστω και αυτές τις παραχωρήσεις...

    ReplyDelete
  121. Περί δημοσιογράφων:1) Ένα Ταμείο για όλους τους πολίτες της περιοχής που λέγεται Ελλάδα
    2) Αναλογικές συντάξεις. Τόσο γουστάρω να δουλέψω, τόσα θα πάρω 3)Άμεση είσοδος σε νοσοκομεία εξωτερικά ιατρεία, όλα δημόσια.
    Μέχρι εδώ καλά;
    Μέχρι να γίνουν αυτά, κανένας ανασφάλιστος, ούτε αυτασφάλιστος σε αυτό το τόπο. Οι δημοσιογράφοι στο Ταμείος τους, οι μηχανικοί το ίδιο κλπ Να μη γλιτώνουν οι εργοδότες από τις εισφορές γιατί και καλά απασχολούν φριλάνσερς δημοσιογράφους, σα να αγοράζουν εμπόρευμα. Να πληρώσουν. Και τα σωματεία να ανοίξουν για τπυς εργαζόμενους. Το ρετιρέ της ΕΣΗΕΑ να βάλει ασανσέρ για τέσσερις χιλιάδες δημοσιογράφους που κρατάει απέξω με τη δικαιολογία ότι δεν είναι μισθολόγιο. Ε, βέβαια! Ο Λαμπράκης, ο Μπόμπολας, ο Κωστόπουλος, ο Λυμπέρης κι όλα τα εκδοτικά κατεστημένα και δεν πληρώνουν και ορίζουν τελικά σε "¨συνεργασία" με το σωματείο, αν θα καλύπτεσαι συνδικαλιστικά. Ξεκρέμαστοι, ανασφάλιστοι, απλήρωτοι δημοσιογράφοι στην υπηρεσία ενημέρωσης του ελληνικού λαού. Ας αυτοοργανωθούμε γιατί πληθαίνουν οι Πρετεντέρηδες, οι Σόμπολοι και οι Τριανταφυλλόπουλοι.

    ReplyDelete
  122. Η Ελλάδα έχει 140 Ταμεία. Μόλις 139 παραπάνω από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Welcome to the Soviet Republic of Greece. Και για να μην αδικούμε τους Σοβιετικούς: Εκεί δεν θα σε άφηναν ποτέ άνεργο και άστεγο να πεθάνεις από την πείνα. Το παρασοβιετικό νεοελληνικό κρατίδιο κατάφερε να συνδυάσει τα άσχημα του καπιταλισμού και του σοσιαλισμού σε ένα μόρφωμα. Την κρατική αδιαφορία και αναλγησία μαζί με την ισοπεδωτική και απρόσωπη νομενκλατουρική γραφειοκρατεία.

    Παρασοβιετικές οι πολιτικές, παρασοβιετικά και τα αποτελέσματα. Εγώ εγκαταλείπω την χώρα κ. Αλογοσκούφη. Τα χαιρετίσματα μου στον κ. Κωστάκη, στον κ Γιωργάκη και στις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις.

    ReplyDelete
  123. ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΙΡΙΑ
    ΚΑΙ ΣΤΑ ΞΑΝΘΑ ΜΑΛΛΙΑ
    ΚΑΙ ΓΑΛΑΝΑ ΜΑΤΙΑ
    ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΙΑ
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΛΑΒΟΚΟΥΜΟΥΝΙΑ

    ReplyDelete