Thursday, November 8, 2007

Είναι απαραίτητος ο διάλογος για το ασφαλιστικό;

Η διεθνής εμπειρία καταδεικνύει ότι το ασφαλιστικό μπορεί να επιλυθεί μόνο με διακομματική συναίνεση και ευρεία συμφωνία στο κοινωνικό επίπεδο. Η Σουηδία, η Βρετανία και η Αυστραλία είναι τρεις χώρες, οι οποίες κατά το παρελθόν αντιμετώπισαν κρίση του παραδοσιακού συστήματος ασφάλισης και οι οποίες κατάφεραν να πετύχουν μια οικονομικά και κοινωνικά ικανοποιητική διευθέτηση του προβλήματος. Και στις τρεις περιπτώσεις η λύση στο ασφαλιστικό υπήρξε προϊόν ευρείας κοινωνικής συναίνεσης η οποία επιτεύχθηκε μέσα από έναν μακροχρόνιο δομημένο και σαφώς οριοθετημένο ως προς τις προτεραιότητές του διάλογο.

Στη Σουηδία, η συζήτηση για το ασφαλιστικό ξεκίνησε το 1984, με τη συμμετοχή της κυβέρνησης, των εργατικών συνομοσπονδιών, των εργοδοτών, των δημόσιων ασφαλιστικών φορέων, αλλά και ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Απαιτήθηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια διαπραγματεύσεων μέχρι η εργασιακή μεταρρύθμιση να φτάσει στο σουηδικό κοινοβούλιο, το 1994, και να εγκριθεί επί της αρχής, όχι μόνον από τα τέσσερα κόμματα της κεντροδεξιάς τότε κυβέρνησης, αλλά και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Μάλιστα, την ίδια χρονιά, στη διάρκεια της οποίας το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα επανήλθε στην εξουσία, η μεταρρύθμιση συνεχίστηκε με τη νέα κυβέρνηση να ανοίγει ορισμένα από τα πιο δύσκολα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης. Χρειάστηκαν άλλα τρία χρόνια μέχρι το 1997, για να δοθεί το τελικό πράσινο φως στη νέα νομοθεσία και να τεθεί, το 1998, προς ψήφιση στη Βουλή. Ως αποτέλεσμα η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στη Σουηδία έγινε αποδεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της χώρας, και υποστηρίχθηκε απόλυτα από τους κοινωνικούς εταίρους.

Στη Βρετανία, η μεταρρύθμιση που ξεκίνησε από τους Τόρις σε συνθήκες έντασης, ολοκληρώθηκε από το Εργατικό κόμμα σε κλίμα ήπιας αντιπαράθεσης. Στην Αυστραλία οι αλλαγές οι οποίες ξεκίνησαν από τους Εργατικούς συνεχίστηκαν από τους Συντηρητικούς. Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι οι Αυστραλοί είχαν την πιο πετυχημένη πολιτική ενημέρωσης για το ασφαλιστικό, καταφέρνοντας μέσα από μια τεράστια επικοινωνιακή καμπάνια διετούς διάρκειας (1994-1995) να πληροφορήσουν σε βάθος τους πολίτες για το νέο σύστημα και τη σκοπιμότητα της υιοθέτησής του. Ως αποτέλεσμα η κοινωνική συμφωνία που επιτεύχθηκε ήταν αρκετά ισχυρή ώστε τα -παραδοσιακά- καχύποπτα συνδικάτα να ενθάρρυνουν την εφαρμογή του νέου συστήματος.

Αντίθετα με τις περιπτώσεις κρατών όπως η Σουηδία, η Βρετανία και η Αυστραλία, σε χώρες όπως η Γαλλία, όπου η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος επιχειρήθηκε με σχετικά πρόχειρο και άτσαλο τρόπο, προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων με χιλιάδες πολίτες να ξεχύνονται στους δρόμους.

Η Ελλάδα έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη Γαλλία. Το ασφαλιστικό ζήτημα ανοίγει και κλείνει κατά το δοκούν, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο διαλόγου ή οριοθετημένη ατζέντα προτεραιοτήτων, με λογικές του τύπου «εδώ και τώρα» και με στοιχεία που αμφισβητούνται από την πλειοψηφία των πολιτών ως ανακριβή.

Η ευθύνη βαραίνει όλες τις πλευρές.

Την Κυβέρνηση που λειτουργεί με αδιαφάνεια προτιμώντας τις διαρροές προς τον Τύπο και την τηλεόραση, από τη διατύπωση και την επίσημη κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης. Ποια είναι η επίσημη πρόταση της ΝΔ σήμερα;

Τα συνδικάτα που θεωρούν σωστό το ισχύον σύστημα -κατά την άποψή τους μόνον η καλύτερη οικονομική διαχείριση σε συνδυασμό με μια αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος αρκεί- και ως εκ τούτου ψάχνουν ευκαιρία για να «την κάνουν» με ελαφρά πηδηματάκια απ’ τον όποιο διάλογο. Γιατί η ΓΣΕΕ αποχωρεί δύο εβδομάδες μετά την επίσημη εκκίνηση του διαλόγου, τον οποίο αρχικά είχε αποδεχτεί;

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θέλοντας να αποφύγουν το πολιτικό κόστος, επιδεικνύουν στείρα άρνηση, κρυπτόμενα πίσω από τις θέσεις των συνδικαλιστικών τους παρατάξεων. Που είναι σήμερα η Κεντροαριστερά και η Αριστερά, αν όχι στο τραπέζι του διαλόγου;

Την κοινωνία των πολιτών, δηλαδή όλους εμάς που απαιτούμε υψηλές ασφαλιστικές παροχές, συμμετέχουμε όμως συνειδητά στο παιχνίδι της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας και «δεν συμμετέχουμε σε κανένα διάλογο περί μείωσης των κεκτημένων».

Με άλλα λόγια η Ελλάδα δείχνει να ακολουθεί μια αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική. Έχει ένα οξύ ασφαλιστικό πρόβλημα: δαπανά το τρίτο υψηλότερο ποσοστό επί του ΑΕΠ για συντάξεις στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου (12,6%), ενώ παράλληλα διαθέτει το πιο άνισο ασφαλιστικό καθεστώς έχοντας συν τις άλλοις το μεγαλύτερο ποσοστό φτωχών συνταξιούχων στις χώρες του ΟΟΣΑ (25%). Αποφεύγει όμως να εφαρμόσει τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις του 2002, πόσο μάλλον να προχωρήσει σε νέες αλλαγές. Ακόμη χειρότερα δυσκολεύεται να οργανώσει έναν αξιόπιστο κοινωνικό διάλογο με στόχο μια ευρέως αποδεκτή λύση του ασφαλιστικού προβλήματος σε βάθος χρόνου.

Αυτό είναι όμως που χρειάζεται να συμβεί «εδώ και τώρα»: κοινωνικός διάλογος με στόχο, σε συγκεκριμένα χρονικά όρια κάθε φορά, να επιλύεται συναινετικά μια κρίσιμη παράμετρος του ασφαλιστικού. Μπορούμε για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της τετραετίας που διανύουμε να θέσουμε ως προτεραιότητα την ενοποίηση των διάσπαρτων ασφαλιστικών ταμείων με οδηγό το ΙΚΑ;

Ας σοβαρευτούμε λοιπόν κι ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας ξεκινώντας έναν κοινωνικό διάλογο για το νέο σύστημα ασφάλισης που έχουμε ανάγκη.



92 comments:

  1. @ deep_down+dirty
    "Δεκτή και κατανοητή η αποψή σου Κομφούκιε αλλά δεν αναφέρομαι τόσο σττην ποιότητα και τις υπηρεσίες των εκεί νοσοκομείων αλλά κυρίως σε ποιούς απευθύνονται και πως μπορεί να αποκτήσει κανείς τις υπηρεσίες τους!!!
    Όσοι έχουν δεί το ντοκυμαντέρ καταλαβαίνουν τι εννοώ, όσοι πάλι δεν το έχετε δει συνίσταται ανεπιφύλακτα!!"

    Aυτό είναι ένα καυτό θέμα και τόχουμε συζητήσει ad nauseam επανειλημμένως. Τυχαίνει δε να είναι θέμα του γνωστικού και επαγγελματικού μου αντικειμένου.

    Λοιπόν, υπάρχουν κάπου 45 εκατομμύρια Αμερικανοί οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι. Αυτό σημαίνει ότι, επειδή δεν μπορούν να πάνε στο ιδιωτικό ιατρείο όταν ασθενήσουν, αφήνουν συνήθως το πρόβλημά τους να χειροτερεύσει οπόταν, στο τέλος, χρησιμοποιούν το Τμήμα Επειγόντων [Emergency Room] ως σανίδα σωτηρίας διότι, όπως ίσως δεν γνωρίζεις, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να εμποδισθεί ο πολίτης να εξετασθεί στα εξωτερικά ιατρεία ή να εισαχθεί στα νοσοκομεία μόνο και μόνο επειδή δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη.

    Απαξ και εισαχθεί, ο άπορος [indigen] τυχαίνει της ίδιας ΜΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΑΣ αντιμετώπισης με τον ασφαλισμένο στο καλύτερο πρόγραμμα ή τον μεγιστάνα του πλούτου ή τον διάσημο. Το πρόβλημα είναι, τελικά, ότι το κόστος της θεραπείας των απόρων μετακυλίεται στους ασθενείς που έχουν ασφάλιση. Για παράδειγμα, η ασπιρίνη μέσα στα νοσοκομεία χρεώνεται κάπου 1 δολλάριο, ενώ πωλείται στο φαρμακείο στο 1/10 της τιμής αυτής.

    Ως αποτέλεσμα της τρέχουσας ανωμαλίας, όχι μόνο οι ανασφάλιστοι στερούνται της τακτικών και προληπτικών υπηρεσιών υγείας, με συνεπαγόμενες συνέπειες στην υγεία τους, ΑΛΛΑ και το εξ αυτού κόστος στο σύστημα είναι τεράστιο.

    Η κυρία Hillary Rodham Clinton, προς τιμήν της και ήδη από τα 90ς, έχει παρουσιάσει καλές ιδέες για εισαγωγή μιας catastrophic insurance για άτομα με περιορισμένα οικονομικά.

    Για νάναι πλήρης και δίκαιη η κουβέντα, υπάρχουν και ΠΟΛΛΟΙ ανεύθυνοι νέοι, που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους ΚΑΙ συμπληρώσει το 24 έτος, άρα ΔΕΝ μπορούν πλέον να καλυφθούν από την ασφάλεια των γονέων, και οι οποίοι, αν και ο εργοδότης τους δέχεται να πληρώσει το ποσοστό του για κάλυψή τους, αρνούνται να ξοδεύσουν τα 60-75 περίπου δολλάρια το μήνα, της δικής τους συμμετοχής στην ιατρική κάλυψη.

    Το θέμα είναι περίπλοκο.

    ΔΕΝ χωρεί αμφιβολία πως ΟΛΑ τα Εθνικά Συστήματα Υγείας (ακόμα και τα πετυχημένα) υπολείπονται ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ στο επίπεδο υπηρεσιών αυτών των ΗΠΑ. Στην Cleveland Clinc και στο Memorial Sloan Kettering Cander Center, θα συναντήσεις πολλούς Καναδούς για παράδειγμα - όπερ τα λέει ΟΛΑ.

    Το θέμα λοιπόν είναι ΠΩΣ να πετύχει κανείς ΕΠΙΠΕΔΟ υπηρεσιών ΗΠΑ που θα είναι ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ σε και από ΟΛΟΥΣ τους πολίτες.

    ΜΕΓΑΛΟ κεφάλαιο και μπορούμε να το συζητήσουμε σε ΕΙΔΙΚΑ posts.

    ReplyDelete
  2. Να σας πω και τα τελευταία ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!

    1. Στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center, το par excellence Αντικαρκινικό Κέντρο της Υφηλίου, έχουν τώρα Γάλλους chefs διότι οι καρκινοπαθείς που είναι υπό χημειοθεραπεία έχουν δυσγευσία και προσπαθούν να τους αυξήσουν την όρεξη. Οι ασθενείς ΟΧΙ μόνο έχουν πλέον ένα τεράστιο menu επιλογών, αλλά μπορούν να πάρουν πρόγευμα, γεύμα ή το δείπνο τους οποιαδήποτε ώρα και στιγμή θα πεινάσουν!!!

    2. Στην Cleveland Clinic εισήχθη και dog-charmer therapy. Δηλαδή, για ασθενείς που αγαπούν τα σκυλιά έχουν εκπαιδεύσει χαριτωμένα caniche με κορδελίτσες στα αυτιά πούρχονται μέσα στο δωμάτιο και παίζεις μαζί τους. Εχει βρεθεί ερευνητικά ότι υπάρχει βελτίωση της ψυχικής ΚΑΙ φυσικής κατάστασης του ασθενούς μετά από τέτοια θεραπεία!!!!!

    ReplyDelete
  3. Συγγνώμη παίδες για τα off-topic σχόλια, αλλά έπρεπε να απαντήσω στον deep_down+dirty.

    ReplyDelete
  4. "1. Οι ασθενείς ΟΧΙ μόνο έχουν πλέον ένα τεράστιο menu επιλογών, αλλά μπορούν να πάρουν πρόγευμα, γεύμα ή το δείπνο τους οποιαδήποτε ώρα και στιγμή θα πεινάσουν!!!"

    Diladi, fxaristiesai na exeis karkino! (takin the piss)

    "2. Στην Cleveland Clinic εισήχθη και dog-charmer therapy. Δηλαδή, για ασθενείς που αγαπούν τα σκυλιά έχουν εκπαιδεύσει χαριτωμένα caniche με κορδελίτσες στα αυτιά πούρχονται μέσα στο δωμάτιο και παίζεις μαζί τους. Εχει βρεθεί ερευνητικά ότι υπάρχει βελτίωση της ψυχικής ΚΑΙ φυσικής κατάστασης του ασθενούς μετά από τέτοια θεραπεία!!!!!"

    Kati analogo yparxei kai stin Agglia, ypo tin morfi charity. Kapoies ratses skylon (labradors & retreivers kyrios) pou einai idanikes gia syntrofia xrisimopoiountai gia na prosferoun parea kai psyxologiki anakoufisi se terminally ill patients me thaymasia apotelesmata. Polys kosmos daneizei to katoikidio tou se tetoia charities, efoson bebaia eksakribothei i katalilotita tou en logo pet.

    ReplyDelete
  5. Η προσπάθεια της Μπίλαρυ για ένα κοινωνικό σύστημα υγείας την πρώτη τετραετία του Μπίλ απέτυχε λόγω της λυσσαλέας αντίδρασης των ασφαλιστικών εταιρειών και της αλλεργίας των Αμερικανών σε κάθε πολιτική που υποψιάζονται ότι μπορεί να είναι και ολίγον σοσιαλιστική.
    Η Αμερική όμως αλλάζει και αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι χωρίς δραματικές αλλαγές σε θέματα κοινωνικής πολιτικής θα έχει τεράστια ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ κοινωνικά προβλήματα.Πολλά απ'αυτά τα διαχειρίζονται οι πολιτικοί της με πολέμους ανά το κόσμο και επινοήσεις εχθρών που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός "αρραγούς" εσωτερικού κοινωνικού μετώπου.
    Ο τρόπος όμως αυτός φαίνεται ότι έχει φτάσει στα όριά του.
    Τώρα "σοφότερη" η Χίλαρυ και "ωριμότερη" η Αμερικάνικη κοινωνία άρχισαν να αποδέχονται την ανάγκη δημιουργίας ενός ΕΣΥ.

    ReplyDelete
  6. Και για να παραφράσουμε(να κακοποιήσουμε θα έλεγα) λίγο το Μάρξ και τη Λούξεμπουργκ:Ενα φάντασμα πλανάται πάνω απο την Αμερικάνικη κοινωνία ρωτώντας την απειλητικά:
    Σοσιαλισμός η Βαρβαρότητα;

    ReplyDelete
  7. Ακριβώς ανώνυμε, ακριβώς.

    ReplyDelete
  8. "Μπορούμε για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της τετραετίας που διανύουμε να θέσουμε ως προτεραιότητα την ενοποίηση των διάσπαρτων ασφαλιστικών ταμείων με οδηγό το ΙΚΑ;"

    αναφερόμαστε στην περίθαλψη ή και στη σύνταξη και στο επικουρικό;

    ReplyDelete
  9. Ερώτημα πρώτον:
    θα πρέπει να υποστηριχθεί η κοινωνική ασφάλιση,ως αποκλειστικό σύστημα ασφάλισης στο οποίο να κατευθύνονται όλοι οι πόροι(κρατικοί,εργοδοτικοί,εργαζομένων);

    Ερώτημα δεύτερο:Ποιός ο ρόλος των ασφαλιστικών εταιριών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης;

    Ερώτημα τρίτο:Ποιός ο ρόλος των επαγγελματικών ταμείων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης;

    ReplyDelete
  10. Ama ta skas Komfou k michelin star chef 8a feroun, den anhsyxw!

    ReplyDelete
  11. 45.000.000 Αμερικανοί ανασφάλιστοι!Κοινωνικό απαρτχάιντ δηλαδή.Κρίμα για μια χώρα που είναι, και θέλουμε να μείνει, φάρος ελευθερίας και δημοκρατίας.Γιατί κακά τα ψέματα.Χωρίς μια θάλλουσα Αμερικάνικη κοινωνία η ελευθερία και η δημοκρατία στο πλανήτη πάνε περίπατο.Η Ευρώπη φαίνεται ότι το κατάλαβε(;) καλά αν κρίνουμε από τη στάση της Γαλλίας.Μακάρι να εμπεδωθεί μια ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο πόλων της Δύσης,σχέση που είναι εκ των ΟΥΚ ΑΝΕΥ για την επιβίωση των αξιών του Δυτικού πολιτισμού.
    Μερικά "ταπεινά" ζητήματα,όπως το ασφαλιστικό και το κοινωνικό κράτος,πρέπει η Ευρώπη να τα διδάξει στην Αμερική.
    Οπως και μερικά "υψηλής πολιτικής" γεωπολιτικά θέματα πρέπει η Αμερική να τα διδάξει στην Ευρώπη.

    ReplyDelete
  12. Αναφερόμαστε κυρίως στα ταμεία συντάξεων. Μιλάμε για συγχώνευση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε νέα, δύο ή το πολύ τρία, ανάλογα με το χώρο προέλευσης των ασφαλισμένων (τραπεζικοί, δημόσιοι υπάλληλοι-συνταξιούχοι κ.λπ.), με ενιαία νομοθεσία (ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις).

    Από τα 175 περίπου ταμεία που έχουμε τώρα να περάσουμε σε τρία τέσσερα βασικά αρχικά, με απώτερο στόχο να υπάρξει ένα συνταξιοδοτικό κοινωνικό ταμείο για όλους τους Έλληνες, με ενιαίους κανόνες ασφάλισης (βλέπε προηγούμενο post).

    Το ΙΚΑ θα μπορούσε να γίνει το ένα και μοναδικό συνταξιοδοτικό κοινωνικό ταμείο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

    Ο νόμος Ρέππα ενθαρρύνει αυτή την εξέλιξη αν δεν την επιβάλει κιόλας.

    ReplyDelete
  13. Η ενοποίηση του ταμείου της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ πριν από 1,5 χρόνο έγινε σ'αυτή τη λογική.

    Ήταν η μοναδική ουσιαστική αλλαγή που έγινε στο ασφαλιστικό την προηγούμενη τετραετία.

    ReplyDelete
  14. Αναμφίβολα η λήψη σήμερα τέτοιων ριζοσπαστικών μέτρων, κάτω από τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων ταμείων, τα προνομιακά κεκτημένα ορισμένων ασφαλισμένων και το φορτισμένο πολιτικό κλίμα, δεν είναι εφικτή.

    Τέτοιου τύπου λύσεις λοίπόν απορρίπτονται από τις περισσότερες πλευρές.

    Τον περασμένο Μάιο η Κυβέρνηση είχε αφήσει να διαρεύσει στον τύπο ότι αντί για ενοποιήσεις προκρίνεται ως διέξοδος η υπαγωγή όλων των ασφαλιστικών ταμείων κάτω από ένα διοικητικό συμβούλιο, εφαρμόζοντας για τους ασφαλισμένους του κάθε ταμείου το νομοθετικό πλαίσιο και τον κανονισμό που το διέπει, ώστε να μη θιγούν κεκτημένα ασφαλισμένων και να αποφευχθούν κοινωνικές αναταραχές.

    Όπως έλεγε κι ο Μολυβιάτης για την εξωτερική πολιτική: "τετραγωνίσαμε τον κύκλο"

    ReplyDelete
  15. Αυτό το οποίο προτείνουμε εμείς είναι η κυβέρνηση, τα κόμματα και οι κοινωνικοί εταίροι, να ξεκινήσουν το διάλογο για το ασφαλιστικό χωρίς "εδώ και τώρα" λογικές ή προσεγγίσεις τύπου "συνολική λύση αύριο, και να θέσουν ως προτεραιότητα αυτής της τατραετίας τη συγχώνευση ταμείων, αρχίζοντας πχ με τα ταμεία των τραπεζών. Αγροτική που έμεινε στη μέση γιατί ξέσπασε το σκάνδαλο με τα ομόλογα, Εθνική κοκ

    ReplyDelete
  16. "Χωρίς μια θάλλουσα Αμερικάνικη κοινωνία η ελευθερία και η δημοκρατία στο πλανήτη πάνε περίπατο....μερικά "υψηλής πολιτικής" γεωπολιτικά θέματα πρέπει η Αμερική να τα διδάξει στην Ευρώπη."

    Mhn trellathoume kiolas re Parmenidi...mh trellathoume pou tha tous kanoume kai Agious prostates tis anthropotitas tora....

    ReplyDelete
  17. Prosfato reportaz:

    "Οι αποδοχές των εργαζομένων στην γεωργία και την κτηνοτροφία, καθορίζονται σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, αποφάσισε η ολομέλεια του Αρείου Πάγου την Πέμπτη ύστερα από προσφυγή αλλοδαπών στο Εφετείο και το ανώτατο δικαστήριο.

    Σύμφωνα, με την ίδια απόφαση σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι στην γεωργία και την κτηνοτροφία είναι Έλληνες ή αλλοδαποί χωρίς άδεια παραμονής και εργασίας και έχουν προσληφθεί με προφορική σύμβαση, δικαιούνται τις αποδοχές της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, υπερωρίες και προσαύξηση 75% του ημερομισθίου τους εφόσον εργαστούν Κυριακές ή αργίες.

    Ακόμα, οι κατηγορίες αυτές των εργαζομένων πρέπει να απασχολούνται 40 ώρες εβδομαδιαία και η επιπλέον εργασία πρέπει να αμείβεται υπερωριακά.
    Στην προκειμένη περίπτωση αλβανοί υπήκοοι που βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα προσλήφθηκαν με προφορική σύμβαση εργασίας ως εργάτες σε γεωργική επιχείρηση που είχε θερμοκήπια και κτήματα στον Μαραθώνα, Βαρνάβα και Κάτω Σούλι Αττικής."

    Diladi plironoume yperories kai prosayksiseis stous Albanous kai emeis kanoume to xamali gia ta afentika mas. MPRABO.

    ReplyDelete
  18. Του Αγίου

    Ένα νέο κύμα συντηρητισμού εξαπλώνεται γοργά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε κάποιες μάλιστα χώρες με στρεβλή οικονομικο-κοινωνική ανάπτυξη, όπως η Ελλάδα, το κύμα αυτό τείνει να πάρει μεγάλη διάσταση. Ο υπόκωφος ήχος από το κοινωνικό τσουνάμι, που πλησιάζει, έφτασε, ήδη, στα πλέον ευαίσθητα αυτιά.
    Η παγκόσμια επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού μεταλλάσσει με ασύλληπτη ταχύτητα το σύστημα και τα κριτήρια κοινωνικής διάρθρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ανασφάλεια περισσεύει, όχι μόνο στις τάξεις των μη προνομιούχων και των αθλίων της ζωής, αλλά κυρίως μεταξύ των εχόντων την ισχύ και κατεχόντων τα μέσα και την απορρέουσα εξουσία από αυτά.
    Ο νεοφιλελευθερισμός τούς παγίδευε όλους, καθώς αποδείχθηκε ότι δεν αποτελεί ένα απλό σύστημα οικονομικής συμπεριφοράς με συγκεκριμένη πολιτική έκφραση, αλλά ένα ολοκληρωμένο πολιτισμικό και κοινωνικό σύστημα παγκόσμιας οργάνωσης.
    Είναι, κυρίως και πρωταρχικά, ένα σύστημα οργάνωσης της αντίληψης του κόσμου:
    ορίζει αυθεντικά τα «αυτονόητα» και προσδιορίζει την «ανάγκη» καθολικά, διαπερνώντας την υφιστάμενη κοινωνική διαστρωμάτωση.
    Η αριστερά ζαλίστηκε εντός αυτού του νέου ολοκληρωτισμού, που την αιφνιδίασε με την ταχύτητα εξάπλωσης του και σπαρταράει πολιτικά σαν το ψάρι έξω από το νερό. Η δεξιά εσωτερίκευσε εύκολα το οικονομικό μέρος, αλλά τρελάθηκε όταν συνειδητοποίησε το αντίτιμο: την κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας και των θεσμών που διαχρονικά νομιμοποιούσαν την εξουσιαστική της υπόσταση, δηλαδή όταν κατάλαβε ότι επίκειται η οργανωτική και λειτουργική της διάλυση.
    Ο νεοφιλελευθερισμός προκαλεί πλέον παγκόσμια σύγχυση, καθώς ξέφυγε από τα στενά ιδεολογικά του πλαίσια και έγινε κοινός τρόπος (τόπος) ζωής. Βιώνουμε, σχεδόν όλοι, την εποχή του νεοφιλελευθερισμού: αστοί, μικροαστοί, αγρότες, άνεργοι, πλούσιοι, φτωχοί και ευημερούντες. Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες μας στο πλαίσιο που αυτός, ο νέος ολοκληρωτισμός, προσδιορίζει και δομούμε την «κοινή λογική» μας στο πεδίο των αυτονοήτων που επιβάλει, με την ολοκλήρωση της αγοράς και την παγκοσμιοποίηση του μηνύματος, κοινής λήψης, από τα ΜΜΕ.
    Έτσι, αριστεροί και δεξιοί σκέφτονται και δρουν νεοφιλελεύθερα, ενώ ταυτόχρονα πολιτικολογούν και ονειρεύονται παραδοσιακά αριστερόστροφα ή αντίστοιχα δεξιόστροφα. Όμως, μια μικρή- ακόμη – ομάδα πολιτών τείνει να ξεφύγει από τις παλιές γραμμές και να πάρει τη τύχη στα χέρια της. Είναι αυτοί που κατάλαβαν ότι η εποχή του νεοφιλελευθερισμού δεν ξεπερνιέται με αριστεριστικούς δογματισμούς, ούτε με εθνικιστικές κορώνες, αλλά με άμεση αλλαγή στον τρόπο ζωής μας.
    Ο κόσμος δεν γυρίζει πίσω, ούτε μένει στάσιμος, εξελίσσεται χαοτικά και τυχαία, μέσα σε ένα σύστημα αναγκών που προσδιορίζει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο κυριαρχικής αντίληψης του κόσμου. Όλοι μας είμαστε δεμένοι με χοντρές αλυσίδες σε αυτό το μοντέλο που χαρακτηρίζεται από οικονομικό ντετερμινισμό.
    Μόνο αν, καταλαβαίνοντας τι μας συμβαίνει, κατορθώσουμε να σπάσουμε αυτά τα δεσμά, θα έχουμε κάποια ελπίδα να αναπτύξουμε σε πραγματική βάση την προοδευτική ιδεολογία μας και να επεξεργασθούμε εναλλακτικές πολιτικές. Τούτο, όμως, απαιτεί αλλαγή της καθημερινότητας: ένα νέο τρόπο αντίληψης του Εαυτού, του Άλλου, της Φύσης και της Κοινωνίας. Ας δραπετεύσουμε από την ανάγκη προσαρμογής στο νεοφιλελευθερισμό και στα tips που προβάλει και ας δώσουμε άλλη, πιο φυσική διάσταση, στην ζωή μας. Για να ζήσουμε όμορφα χρειαζόμαστε λιγότερα καταναλωτικά αγαθά, λιγότερη σαβούρα στο πεπτικό μας, μικρότερη ιδιοκτησία, μικρότερο κράτος, αλλά περισσότερο δημόσιο χώρο, ισχυρότερη κοινωνία, ελεύθερη επιστήμη, καλλιέργεια της παιδείας και των τεχνών, απροκατάληπτη ανάπτυξη της τεχνολογίας, και προπάντων ελεύθερη φύση και καθαρό αέρα! Η συσσώρευση πλούτου αποτελεί βαρβαρότητα και η επίδειξη του, την μέγιστη μικρότητα, που είναι άξια της περιφρόνησης μας.
    Η επόμενη μέρα θα χαράξει όταν εγκαταλείψουμε την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, υπέρ ενός αποκεντρωμένου συστήματος άμεσης, διαβουλευτικής δημοκρατίας. Τότε μόνον το θετικό παράδειγμα και η ευθύνη θα θριαμβεύσουν!

    ReplyDelete
  19. deliberative, associative ή inclusive democracy?

    ReplyDelete
  20. διαβουλευτική, συμμετοχική ή περιεκτική δημοκρατία;

    ReplyDelete
  21. Την Κυριακή εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί της Δημοκρατικής Παράταξης θα κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων.Θα λάβουν μέρος στη μυσταγωγία του Μυστηρίου της Αναβάπτισης του ΠΑΣΟΚ στα νάματα της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.
    Οσοι πιστοί προσέλθητι.

    ReplyDelete
  22. προσέλθητι opous limi kimis stou xourio

    ReplyDelete
  23. @ anonymous,

    H οικουμενικότητα αυτού του φαινομένου του προσδίδει τέτοια νομιμοποιητική ισχύ που οι φωνές σα τη δική σου φίλε μου είναι "φωνές βοώντος εν τη ερήμω".

    Φωνάζεις λοιπόν όχι μόνο μέσα στις ερήμους των άλλων, αλλά φωνάζεις και μέσα στη δική σου έρημο. Και στην έρημο είναι γνωστό πως δεν υπάρχει άλλος για να σε ακούσει.

    Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που απόψεις σαν τη δική σου δεν αποτελούν απλά και μόνο μια μικρή και αναγκαία μειοψηφία, αλλά τα "περιθωριακά" στοιχεία ενός συστήματος τα οποία τα χρειάζεται έτσι κι αλλιώς, από την μια για να οριοθετεί την υπόστασή του, κι από την άλλη να ενδύεται ελεύθερα και κατά το δοκούν το μανδύα των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και της "υψηλής ηθικής". Όπως π.χ. είναι και το δικαίωμα να μιλάς ελεύθερα και να λες την άποψή σου, ειδικότερα μάλιστα όταν αυτήν εκφράζεται και από μια θέση αδυναμίας.

    Το ουσιαστικότερο όλων βέβαια δεν βρίσκεται μέσα στο περιεχόμενο αυτού του ιδιότυπου ολοκληρωτισμού για τον οποίο αναφέρεσαι, αλλά στους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί για να νομιμοποιηθεί και να επιβληθεί οικουμενικά.

    Οι προτάσεις σου για να τύχουν νομιμοποίησης και οικουμενικής επιβολής αναγκαστικά (με το παρόν διανοητικό υπόβαθρο) θα χρησιμοποιήσουν τα ίδια εργαλεία και τους ίδιους μηχανισμούς που χρησιμοποίησε στην πορεία του και ο φιλελευθερισμός. Και παρά το δημοκρατικό μανδύα που φοράς στις απόψεις σου περί συμμετοχικής δημοκρατίας κτλ τα αποτελέσματα (στον άθρωπο)και παρά τις διαφορές του περιεχομένου, δε μπορεί παρά να είναι τα ίδια. Και αυτό γιατί ενώ το ιδεολογικό περιεχόμενο μπορεί να αλλάζει, οι μηχανισμοί νομιμοποίησης και επιβολής τους όπως σου ανέφερα ιστορικά και διαχρονικά δεν αλλάζουν.

    Προς το παρόν τουλάχιστον...

    ReplyDelete
  24. Επίσης για να μη το ξεχάσουμε, πολύ καλή η ανάλυση του κομφούκιου για τις υπηρεσίες των αμερικανικών νοσοκομείων.

    Θα δούμε και το ντοκυμαντέρ ντιπ ντάουν ν ντέρτυ

    ReplyDelete
  25. βαγγέλα όπως έλεγε κι ο Κονδύλης υπάρχουν οι ιδιοτελείς, υπάρχουν κι οι αφελείς.

    ReplyDelete
  26. Οι ιδεολογίες συνιστούν ΚΑΙ όχημα νομιμοποίησης των αξιώσεων ισχύος των ιδιοτελών...

    ReplyDelete
  27. μη μας πιάσει όμως πάλι το φιλοσοφικό...έχουμε και τα τετρημένα του ασφαλιστικού...

    ReplyDelete
  28. Το ΠΑΣΟΚ, που τόσο πολύ, μέσω ΓΑΠ, υποστηρίζει τη συμμετοχικότητα και το διάλογο ως βασικό στοιχείο της λειτουργίας της δημοκρατίας, πότε θα μπει στο διάλογο για το ασφαλιστικό? Τελικά ο ΓΑΠ πείθει εντός κόμματος ή όχι? Θα βγει ξανά πρόεδρος και θα κάνει τι? Θα ακουστεί, θα πείσει και θα αλλάξει, ή άλλα 3 χρόνια χαμένα για την Ελλάδα?

    ReplyDelete
  29. Ο δυτικός κόσμος γερνάει ηλικιακά αλλά όχι όσον αφορά την παραγωγικότητα του. Με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, και δεδομένου ότι αποφεύγονται οι «κακές» συνήθειες στον καθημερινό τρόπο ζωής, ο μέσος δυτικός άνθρωπος μπορεί να ζήσει και να παράγει μέχρι πολύ περισσότερο από τα 65 χρόνια. Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι στη δική μας και τις επόμενες γενιές, πρέπει να αποδεχτούμε και να προωθήσουμε την κατάργηση του «65 χρόνια και σύνταξη». Αυτή φυσικά και δεν είναι η λύση. Ούτε λύση θα υπάρξει μακροπρόθεσμα λόγω των ολοφάνερων βασικών αλλαγών στο ασφαλιστικό που επιζητούμε. Η γηράσκουσα δυτική κοινωνία δε θα σταματήσει την αυξητική της πορεία, γιατί πρόκειται για φαινόμενο βαθύτατα κοινωνικό-πολιτισμικό, το οποίο παρασέρνει ακόμα και τους μετανάστες που ζούνε μερικά χρόνια και πάνω το δυτικό τρόπο ζωής.

    Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ή σταματάμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας και αποφασίζουμε υπεύθυνα ότι η αύξηση ορίου συνταξιοδότησης είναι υπέρ μας κι όχι κατά, ή πρέπει να βρούμε τρόπο να αξιοποιήσουμε το δυνητικά παραγωγικό, αλλά λόγω ρυθμίσεων αχρηστεμένο, παραγωγικό δυναμικό της τρίτης ηλικίας.

    ReplyDelete
  30. ΓΑΠ.Φώς,θετική αύρα.

    ReplyDelete
  31. Βένι.Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε.Λίγο ξυνός αλλά καλός άνθρωπος ήταν.

    ReplyDelete
  32. Εφόσον δεχτούμε ότι προχωράμε με τις προτεινόμενες αλλαγές Γ700 στο ασφαλιστικό, γιατί να μην υπάρχει ανταποδοτικό σύστημα, επιπλέον της βασικής, σύνταξης, γιαυτούς που αξιοποιούν τη σύνταξη τους επενδυτικά προς τις νεαρότερες γενιές, ή ακόμα γιαυτούς που προσφέρουν τη γνώση και τεχνογνωσία τους προς τους νεότερους? Γιατί να μην υπάρχει αντικίνητρο γιαυτούς που θέλουν να ξοδέψουν τη σύνταξη τους στο σεξοτουρισμό? Liberty to choose, with compliance measures.

    ReplyDelete
  33. 1-"Τα Ζωνιανά είναι σ'όλη τη Κρήτη το μοναδικό χωριό όπου η Νέα Δημοκρατία πήρε 65%".
    2-"Τα τελευταία 15 χρόνια,το μοναδικό μεγάλο κόμμα στην Ελλάδα που είχε αριστερή ρητορική ήταν η
    ΝΔ".
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 9-11-07

    Το πιάσαμε το νόημα ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ

    ReplyDelete
  34. Eipame Mesout-Tabaz, to na sproxnoun oi pornogeroi ti syntaksi stis Filippines den einai ksodema, einai EPENDYSI.

    ReplyDelete
  35. @ Μεσούτ Ταβάζ
    "Το ΠΑΣΟΚ, που τόσο πολύ, μέσω ΓΑΠ, υποστηρίζει τη συμμετοχικότητα και το διάλογο ως βασικό στοιχείο της λειτουργίας της δημοκρατίας, πότε θα μπει στο διάλογο για το ασφαλιστικό? Τελικά ο ΓΑΠ πείθει εντός κόμματος ή όχι? Θα βγει ξανά πρόεδρος και θα κάνει τι? Θα ακουστεί, θα πείσει και θα αλλάξει, ή άλλα 3 χρόνια χαμένα για την Ελλάδα?"

    ΔΕΝ μας νοιάζει καλέ μου άνθρωπε. Αρκεί να ψοφήσει το κόμμα των gangsters - όπερ αυτοσκοπός.
    Δια της βλακείας του, ο Γιωργάκης τελικά υπηρετεί το έθνος!

    Mετά τιμής
    Λαμπρινή, Πετρούπολη

    επί το κωστοπουλικότερο, σοσιαλιστικότερο, πασοκικότερο, καφρότερο, γκλαμουρότερο και τσοκαρότερο

    Lilian, Stoneville

    ReplyDelete
  36. Εχεις δίκιο Λίλιαν.Να ψοφήσουν όλα τα Πασόκια και να τους κάνουμε σαπούνι.Να φανούν επιτέλους και σε κάτι χρήσιμοι.

    ReplyDelete
  37. @ εφημεριδάς said
    "1-"Τα Ζωνιανά είναι σ'όλη τη Κρήτη το μοναδικό χωριό όπου η Νέα Δημοκρατία πήρε 65%".
    2-"Τα τελευταία 15 χρόνια,το μοναδικό μεγάλο κόμμα στην Ελλάδα που είχε αριστερή ρητορική ήταν η
    ΝΔ".
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 9-11-07

    Το πιάσαμε το νόημα ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ "

    Aπό τα 1950ς, πίσω από κάθε ληστή, νταή και bravado στην Κρήτη βρισκόταν η οικογένεια Κεφαλογιάννη. Δίπλα στους Κεφαλογιανναίους, ο Al Capone είναι Sunday School boy!!!!!!!! KAI η οικογένεια Κεφαλογιάννη επαίρεται γι' αυτό!!!!!!!

    Ηaving said that, είσαι και συ τόσο βλαξ όσο και ο Ρουμελιώτης και με τέτοιες "βαθυστόχαστες" αναλύσεις θα χάνετε πάντα ΚΑΙ τ' αυγά ΚΑΙ τα καλάθια.
    Εκτός από ειδικές περιστάσεις στις οποίες υποστηρίχθηκε η αριστερά λόγω συγκυριών [πχ στα late 1950s, η ΕΔΑ του Ηλία Ηλιού ανεδείχθη σε Μείζονα Αντιπολίτευση με 75 βουλευτές!!], το αριστερό κίνημα ΔΕΝ είχε απήχηση στον Ελληνικό Λαό, διότι στην Ελλάδα ΔΕΝ υπάρχει ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ per se.
    Στην Ελλάδα υπήρχαν αγρότες/χωριάτες που ήσαν ανέκαθεν το "φρούριο" [The Bastion] της βασιλοφροσύνης και του συντηρητισμού. Τώρα ΔΕΝ υπάρχουν ούτε αυτοί, thence the monarchy was shelved!

    KAI ΜΗ λέτε βλακείες διότι νευριάζω.

    ReplyDelete
  38. Για τα παιδιά που κάνουν καταλήψεις, τους πολιτικούς και για την ελληνική κοινωνία ευρύτερα, το παρακάτω άρθρο...

    http://uk.news.yahoo.com/pressass/20071110/tuk-schools-must-remove-poor-teachers-6323e80_1.html

    Schools must remove sub-standard teachers who are damaging the prospects of hundreds of thousands of pupils, a key Government adviser said.

    Sir Cyril Taylor, chairman of the Specialist Schools and Academies Trust, insisted that despite "fantastic" progress over recent years there were still about 17,000 "poor" teachers in England and Wales.

    Their inability to control classes was unacceptable and headteachers had to be strong about ejecting them, he insisted.

    "We've got 400,00 of our children attending low attaining schools," Sir Cyril told BBC Breakfast.

    "Seventy five thousand leave schools at 16 with hardly any qualifications at all. Five million adults are functionally illiterate. That's a serious problem."

    He added: "The head teacher that is good can take the necessary action; you get the wrong people off the bus and get the right people on the bus in the right seats.

    "That means if you have weak heads of department you ask them to move on and you go out and recruit fantastic teachers."

    ReplyDelete
  39. @ εφημεριδάς said
    "Τα τελευταία 15 χρόνια,το μοναδικό μεγάλο κόμμα στην Ελλάδα που είχε αριστερή ρητορική ήταν η
    ΝΔ".
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 9-11-07
    Το πιάσαμε το νόημα ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ "

    ΔΕΝ έπιασες ΤΙΠΟΤΑ ΗΛΙΘΙΕ!
    Η ΝΔ ΔΕΝ είναι τίποτα άλλο παρά ένας εκλογικός μηχανισμός εξουσίας με VEHICLE τον ΛΑΪΚΙΣΜΟ - όπως ΚΑΙ το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 1996, και ΟΧΙ αριστερά πολιτική.

    ReplyDelete
  40. kar wai wong said...
    "Για τα παιδιά που κάνουν καταλήψεις, τους πολιτικούς και για την ελληνική κοινωνία ευρύτερα, το παρακάτω άρθρο..."

    Πολύ σωστά. Με την διαφορά καλέ μου άνθρωπε πως στην Ελλάδα ΔΕΝ κάνουν καταλήψεις διότι ΔΕΝ έχουν καλούς δασκάλους. Αν συνέβαινε αυτό, ο Κομφούκιος δεν θάταν στο Manhattan, αλλά μπαρουτωμένος ωσάν Αρης Βελουχιώτης σε κάποιο σχολείο, trust you me!

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ (αν ζητούν κάτι, πέραν του να βανδαλίζουν την συλλογική τους ιδιοκτησία!!!) ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΙΤΣΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΝΩΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.

    ΑΛΗΤΕΙΑ ad infinitum!!!

    ReplyDelete
  41. Σύρμα παιδιά, αγουροξύπνησε!

    ReplyDelete
  42. Εγώ στην θέση της Κυβέρνησης θα έδινα διορία 24 ωρών να αποσυρθούν οι καταληψίες και μετά θα έστελνα τα ΜΑΤ να "ελευθερώσουν" τα σχολεία.

    ΑΛΛΑ, βέβαια, ΤΕΤΟΙΕΣ πράξεις προαπαιτούν ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ με ΗΘΙΚΟΝ ΚΥΡΟΣ (MORAL AUTHORITY) και ατυχώς η τρέχουσα κυβέρνηση ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ της ΕΞΩΘΕΝ ΚΑΛΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ που θα της εξασφάλιζε αυτό το κύρος.

    THENCE, C H A O S.

    ReplyDelete
  43. @κομφούκιος

    Μα ακριβώς γι αυτό έβαλα το άρθρο. Γιατί τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης είναι άλλα, ενώ οι μαθητές ασχολούνται πχ. με την κατάργηση της βάσης του 10 (!!!), προφανώς για να αποφοιτούν περισσότεροι τενεκέδες με πιστοποιητικά από τις ελληνικές σχολές, οι οποίοι μετά θα διαμαρτύρονται που δεν βρίσκουν μια ΚΑΛΗ θέση ανάλογη των ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ (χαχαχα) τους.

    ReplyDelete
  44. Θα μου πεις βέβαια ΤΙ να σου κάνουν και τα παιδιά. Με πατέρα ρουφιάνο, μάνα πουτάνα και δάσκαλο τενεκέ,
    ΠΟΙΟΣ να τα ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ;;;!!!!

    Στην Κατοχή και μετά προέκυψε σπάνις αγαθών. Πήγαινε λοιπόν ο παππούς μου στην Κεντρική Αγορά μήπως βρει κρέας.
    Εκεί, στην οδό Αθηνάς, γύρω στα Δεκεμβριανά, ήταν μαζεμένες καμμιά δεκαριά κοπέλλες της χαράς και φώναζαν, "Λαοκρατία, κάτω η παρθενία".

    ReplyDelete
  45. to be shelved= μπαίνω στο ράφι

    ReplyDelete
  46. Προσπαθώντας μια μέρα πριν τις εκλογές νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ να αποφασίσω αν θα ψηφίσω ή όχι, αν θα συνεχίσω να αισιοδοξώ για αλλαγή σε αυτή τη χώρα ή αν θα έπρεπε κι εγώ να εκμηδενίσω τα πάντα και να γυρίσω στην απάθεια που έχει γίνει μάστιγα χαρακτηριστικό κάθε Έλληνα πολίτη, έπεσα πάνω σε αυτό το καταπληκτικό άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη, που σε 6 παραγράφους ξεκαθάριζε τους λόγους για τους οποίους η αυριανή μέρα, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, έχει να μας διδάξει πολλά και να μας δώσει ελπίδα για πολλά ακόμα.

    Του Πάσχου Μανδραβέλη, Καθημερινή Σαββάτου 10 Νοεμβρίου 2007, σελ. 15.

    «Πέρα και μετά τους μονομάχους»

    “Το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει αύριο. Μπράβο του. Μπράβο διότι εισάγει στο κομματικό σύστημα την πρώτη μετά τη μεταπολίτευση καινοτομία και μπράβο διότι αναλαμβάνει ολόκληρο το ρίσκο, αλλά και το κόστος της εσωκομματικής ψηφοφορίας. Παρά τις όποιες αντιρρήσεις μπορεί να έχει κάποιος για το πρόσωπο του κ. Γιώργου Παπανδρέου πρέπει να παραδεχθεί ότι η αυριανή ψηφοφορία είναι η πρώτη μεγάλη ρήξη στο πολιτικό σύστημα, από τις πολλές που υποσχέθηκε.

    Πολλοί βιάστηκαν να επικρίνουν τη διαδικασία με το σκεπτικό ότι έχει μεγάλο κόστος το ΠΑΣΟΚ. «Βγήκαν μαχαίρια από τα θηκάρια», λένε, «και ειπώθηκαν βαριές κουβέντες». Οι επικριτές πιθανότατα δε γνωρίζουν τη λειτουργία των κομμάτων. Εντός των τειχών τα μαχαίρια ποτέ δεν είναι στα θηκάρια και οι βαριές κουβέντες λεγόταν πάντα. Κεκλεισμένων των θυρών. Τώρα οι πολίτες γίνονται κοινωνοί των κομματικών διεργασιών. Με όσα θετικά και αρνητικά αυτές έχουν.

    Οι επικριτές επίσης ξεχνούν ότι η δημοκρατία πάντα έχει κόστος. «Είναι το χειρότερο πολίτευμα, με εξαίρεση όλα τα άλλα που δοκιμάσαμε», είχε πει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ποιος είπε ότι η δημοκρατία είναι ένας παράδεισος, που αυτόματα οδηγούμαστε κι όλα γίνονται αμέσως καλά κι άγια; Ξεχάσαμε ότι, για να φτάσει η Ελλάδα να εκλέγει, με υποδειγματικό τρόπο κυβέρνηση, πέρασε πολλά; Κάποτε σκοτώνανε στα καφενεία, γινότανε εκτεταμένες νοθείες κ.α. Η δημοκρατία είναι μια διαρκής πρόκληση, ένας διαρκής αγώνας για την ποιότητα της. Χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει. Είναι μια διαρκής διαδικασία δοκιμής και λάθους, νέων δοκιμών και επιτυχίας.

    Όσα, λοιπόν, συμβαίνουν σήμερα στο ΠΑΣΟΚ είναι προίκα για το πολιτικό σύστημα συνολικά κι ας επωμίζεται μόνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το κόστος αυτής της δοκιμής. Η ελληνική πολιτική ψηλαφεί νέους δρόμους συμμετοχής, η οποία θα έχει και θετικά κι αρνητικά αποτελέσματα. Αύριο δοκιμάζονται όλα, ακόμη κι ένας νέος τρόπος μηχανοργάνωσης που δεν εφαρμόστηκε ούτε σε εθνικές εκλογές. Όλοι, εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ, θα ανιχνεύσουμε τι πρέπει να κρατήσουμε και τι να πετάξουμε.”

    Κυρίως όμως εισάγει πολλούς ανθρώπους στην πολιτική διαδικασία. Ας μην γελιόμαστε: Πίσω από τις κορώνες και τα πικάντικα σχόλια που τα κανάλια μας έδειξαν, υπήρξαν και πολιτικές συζητήσεις στο ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο σε επίπεδο κορυφής και όχι μόνο στις συνδιασκέψεις. Ζυμώθηκε πολύ περισσότερος κόσμος με τα σύγχρονα ζητήματα της πολιτικής, απ’ ό,τι θα ζυμωνότα, αν η εκλογή αρχηγού γινόταν σε κάποια κλειστή κάμαρα, ή έστω σε ένα συνέδριο. Πιθανότατα να υπήρξε ένταση και βαριές κουβέντες. Αλλά η δημοκρατία έχει εντάσεις και τη δυνατότητα να απορροφά τις παραπάνω κουβέντες.

    Δεν ξέρουμε πώς θα πάει αύριο η ψηφοφορία, τι προβλήματα θα δημιουργηθούν στα 1.500 περίπου εκλογικά κέντρα του ΠΑΣΟΚ. Το πρότζεκτ είναι καινοφανές και γιγάντιο οπότε ας περιμένουμε πολλά. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να οχυρωθούμε στη συντήρηση της υπάρχουσας λειτουργίας των κομμάτων, η οποία (έτσι κι αλλιώς) δεν ικανοποιεί κανένα. Ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που η διαδικασία αποτύχει πλήρως, κέρδος θα έχουμε: Το πολιτικό σύστημα δοκίμασε κάτι, απέτυχε, και πρέπει να πάει γι’ άλλα.

    ReplyDelete
  47. Μιλάμε για διάλογο και συμμετοχή των πολιτών. Ένα μεγάλο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα λέει ότι υποστηρίζει αυτή τη συμμετοχή, αλλά απουσιάζει το ίδιο από το διάλογο για ένα σημαντικότατο θέμα που αφορά κι εμάς, το ασφαλιστικό, χωρίς να έχει πάρει μία ξεκάθαρη στάση, όπως και για τα περισσότερα σημαντικά ζητήματα.

    Εμείς λοιπόν που υποστηρίζουμε ένθερμα το διάλογο σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας των πολιτών πώς μπορούμε να λέμε ότι δε μας νοιάζει?

    ReplyDelete
  48. Σωστός όπως πάντα ο φίλτατος κύριος Μανδραβέλης

    Winston Churchill's Dictum :
    "Democracy is the worst form of government, except for all those other forms that have been tried from time to time." [House of Commons; speech; Nov. 11, 1947)

    ReplyDelete
  49. Η αριστερή ρητορική του Καραμανλή,
    η οργάνωση και συμπεριφορά του κόμματος και της κυβέρνησης της ΝΔ κατά τα πρότυπα του παλαιού Ανδρεοπαπανδρεικού ΠΑΣΟΚ,
    η απομίμηση κυβερνητικών πολιτικών της παρωχημένης κρατικίστικης κλασσικής σοσιαλδημοκρατίας,
    και η διεύρυνση του πελατειακού και διεφθαρμένου κράτους,ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΟ ΣΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΩΟ ΧΩΡΟ.
    ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΣΤΕΦΘΕΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
    ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΎΕΤΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Ο
    Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

    ReplyDelete
  50. Το ζήτημα θα κριθεί αν από αύριο στο ΠΑΣΟΚ δημιουργηθούν οι προυποθέσεις ώστε να συναντηθούν ο ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΩΟΣ πολίτης με τον ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΩΟ πολίτη.
    Αν δηλαδή ο Τζέκιλ(πολιτικά κεντρώος) και ο Χάιντ(κοινωνικά κεντρώος) πολίτης Γιώργος αποφασίσει να μεταβιβάσει αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά στον πολιτικό Γιώργο.

    ReplyDelete
  51. Πάλι χάλασε ο κλιματισμός. Βρε ΤΙ πάθαμε.

    ReplyDelete
  52. Δεν υπάρχει σοβαρός Ελληνας πολίτης, "όπου γης", που να μην τον απασχολούν σήμερα οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.
    Ξεκινάει σήμερα ένα ενδιαφέρον πολιτικό πείραμα,παρόμοιο με εκείνο του 1974,που αναμένεται να επηρεάσει για τα επόμενα 30 χρόνια τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

    ReplyDelete
  53. Ο Μπένι απαγοήτευσε.Δικολαβία,αμετροέπεια,εμπάθεια.Ελλειψη στοιχειώδους επάρκειας στήριξης της υποψηφιότητάς του.Ηγετικά χαρίσματα μηδενικά.Πώς ένας τόσο ευφυής άνθρωπος μπορεί να διαπράττει κατά συρροήν τόσα παιδαριώδη λάθη; ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΓΙΑ
    ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ.
    Το ποσοστό που θα πάρει σήμερα θα είναι αρκετά υψηλό για την ηγετική του αξία.Θα οφείλεται καθαρά στο ότι δεν είχε επαρκή χρόνο να πείσει περισσότερους πολίτες να τον "ανακαλύψουν".
    Εξακολουθεί να είναι ο "ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ" για ειδικές αποστολές.Οπως ας πούμε για τηλεοπτικά ντιμπέιτ,όπου και όταν χρειάζεται να "κατατροπώνει " εφ'όλης της ύλης τον εκάστοτε αντίπαλο πρός τέρψιν της GPO.

    ReplyDelete
  54. ΔΕΝ θα πάω να ψηφίσω Παρμενίδη μου, ο κόσμος να χαλάσει.
    Νομιμοποίηση στους αθλίους με την ελέυθερη βούλησή μου, ΠΟΤΕ.

    ReplyDelete
  55. Αυτά που λες για τον Βενιζέλο είναι σωστά ΚΑΙ χαρακτηριστικά όχι ΜΟΝΟ του ιδίου αλλά ΟΛΩΝ των μικροαστών που έχουν οργιάσει τα τελευταία 25 χρόνια: THE PREDATORS (τα αρπαχτικά)!

    Ο άλλος πάλι έχει στήριγμα ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον ΥΠΟΚΟΣΜΟ του ΠΑΣΟΚ [την ΚΟΠΡΟ του ΑΥΓΕΙΟΥ). Ούτως η αλλέως, δηλαδή, η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ είναι βεβαία.

    ReplyDelete
  56. Ο Βενιζέλος τελικά ΔΕΝ ήταν παρά ένας λεξιθήρας* πράγμα που του προσέδωσε ένα πρόσκαιρο και άκρως επιφανειακό πλεονέκτημα στις αντιπαραθέσεις.
    Ο λόγος του ήταν πάντα ΚΕΝΟΣ περιεχομένου and this surfaced, at the opportune moment, to his ultimate demise.

    Μα έτσι, όμως, ήταν πάντα το "όλον" ΠΑΣΟΚ, μιά συμμορία από αγράμματα, ανεπάγγελτα αλητάκια που οργανώθηκε και μετεξελίχθηκε σε ένα επιτυχημένο εκλογικό μηχανισμό εξουσίας - Κόμμα, και πολύ περισσότερο Κίνημα, ουδέποτε υπήρξε.

    *Λεξιθήρας: αυτός που αναζητεί εξεζητημένες ή νέες λέξεις και φράσεις για να εκφρασθεί.

    ReplyDelete
  57. Οταν έγραφα για ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΩΟΥΣ,Κομφούκιε,είχα στο μυαλό μου ανθρώπους σαν εσένα: φανατικούς δημοκράτες,φιλελεύθερους,ανεξίθρησκους,δημιουργικούς,ταλαντούχους,έντιμους,πραγματικούς πατριώτες με ότι ορίζει ο σύγχρονος πατριωτισμός.
    Αυτοί υποφέρουν από το σημερινό πολιτικό σύστημα περισσότερο απ'όλους.Σ'αυτούς ο Γιώργος πιστεύω ότι θα δώσει το ρόλο της κοινωνικής ατμομηχανής.Μιας μηχανής που θα δώσει στους ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΩΟΥΣ όλες τις ευκαιρίες που θα χρειάζονται για τη δική τους και με το δικό τους τρόπο εξέλιξη.

    ReplyDelete
  58. Αλλά εσένα, Παρμενίδη μου, η διαίσθησή μου μου επιτάσσει να σε εμπιστεύομαι. Εχεις ΗΘΟΣ και αυτό μου αρκεί, με ευδαιμονεί, in fact!

    ReplyDelete
  59. Πάνω από 50% των στελεχών του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν έχουν θέση σε ένα υγιή κομματικό μηχανισμό. ΔΕΝ έχουν θέση στη ΚΟΙΝΩΝΙΑ των ΠΟΛΙΤΩΝ.

    Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ:

    Ο ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  60. Του λόγου μου δε το ασφαλές το ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ η ΣΥΝΘΕΣΗ και τα ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ της ΝΔ.
    Αν δεν ήταν η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ τόσο σκάρτη όσο ο γράφων ισχυρίζεται, ΤΟΤΕ, η ΝΔ θα ήταν ΑΜΕΛΗΤΕΑ ΠΟΣΟΤΗΣ [a negligible quantity or infinitely miniscule, if you will]!

    ReplyDelete
  61. ΠΑΣΟΚ -> Η νόσος
    ΝΔ -> Το σύμπτωμα, the epiphenomenon, the tip of the iceberg!

    Και ο λόγος που τρέμει ο Καραμανλής είναι διότι αν δημιουργηθεί ΙΣΧΥΡΗ Δημοκρατική Παράταξη ΔΕΝ θα ξέρει ΠΟΥ να κρυφτεί!

    ReplyDelete
  62. Εχουμε εναν αμπλαούμπλα και φαταούλα πρωθυπουργό, να έχουμε και ένα παρόμοιο ως αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

    ReplyDelete
  63. Με την εκλογική διαδικασία ανάδειξης προέδρου που θέσπισε ο Γιώργο Παπανδρέου
    Λέμε ναι στον σοσιαλισμό. Θέλουμε τον σοσιαλισμό, που πιστεύει στον άνθρωπο, δίνει χώρο για την Δημοκρατία, ξαναζωντανεύει ελπίδες για το αύριο, που επιτρέπει στον αδύνατο να είναι δυνατός, δίνει σε όλους τη δυνατότητα να γίνουν καλύτεροι, δημιουργικότεροι, παραγωγικότεροι, πιο σίγουροι για τον εαυτό τους, τα δικαιώματά τους, την οικογένειά τους, το μέλλον των παιδιών τους.
    Πιστεύουμε στον Γιώργο Παπανδρέου σαν πολιτικό και σαν άνθρωπο
    και τον θέλουμε για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    ReplyDelete
  64. Me tin eklogiki diadikasia anadiksis proedrou pou thespise o Giorgos Papandreou leme nai sto parakratos. Theloume to rousfeti pou pisteyei sto dimosio ypallilo, dinei perissotero xoro stin arpaxti, ksanazontaneyei tis elpides gia psifothiria, pou epitrepei ston neo tis G700 na zei me tous goneis tou sta 40 tou, dinei se olous ti dynatotita na ginoun kalyteroi loufadoroi, na ksynontai kai na plironontai perissotero, pio sigouroi gia tin parti tous, ta dikaiomata tous alla oxi tis ypoxeroseis tous, pio sigouroi gia to mellon ton dikon tous paidion.
    Pisteyoume ston Giorgo Papandreou san politiko kai san arxigo mas kai ton theloume gia proedro gia na mporoume na trome mia mera me xrysa koutalia.

    ReplyDelete
  65. Ανώνυμε με εκνευρίζεις πρωί πρωί, που τα είδες εσύ όλα αυτά να έρχονται? Καλός προβοκάτορας είσαι. Εξαγγελίες, σαν τον Μπουχέσα τον Κωστάκη, μόνο που μπέρδεψες τα ονόματα Καραμανλής με Παπανδρέου. Ο πρώτος εξευτέλισε τα πάντα προεκλογικά με την ξαφνική πρόσληψη 250.000 δημόσιων υπαλλήλων, τον προηγούμενο Αύγουστο. Θυμάσαι? Αλλά πού θα πάει ρε, όλη η σαβούρα που εκφράζεται στα οπισθοδρομικά, ψευτοπατριωτικά, εξυπναδόρικα, μπαγιάτικα μυαλά που κουβαλάτε εσείς όλοι οι ανώνυμοι μικροφασίστες κι περιθωριοποιημένοι από τη διεθνή πραγματικότητα μίζεροι έλληνες, θα μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας σύντομα. Με το Γιώργο Παπανδρέου να τολμά πρώτος την καινοτομία και την αλλαγή με βάση τα προσωπικά του πιστεύω. Αναμένουμε αυτά να γίνουν και κομματικά, και τότε θα γίνει το έλα να δεις.

    ReplyDelete
  66. Nai, m'ayto to pleyro na koimasai. Mia paroimia leei "o,ti ta skata kai to ftyari"...

    ReplyDelete
  67. Pou ta eida ola ayta na erxontai? I istoria mou ta leei, tosa xronia meta ti metapoliteysi kai epi PASOK kai epi ND, kathe xrono kai xeirotera. ESY pou ta eides ayta na erxontai, th Dimokratia, tin eleytheria kai ti dikaiosyni? AYTES einai eksaggelies, ta dika mou logia einai logikoi eirmoi me basi to parelthon kai stekoun poly perissotero ap'oti ta oraiopoiimena poiimatakia pou sas mathainoun stis sygentroseis. Poios gigantose to dimosio tomea eis baros tou laou ap'to 81 kai meta? H ND? Mi trellathoume.

    Oso gia to an eimai perithoriopoiimenos apo ta diethni, epetrepse mou na sou po pos zo edo kai 8 xronia sto eksoteriko kai den skopeyo na gyriso ellada, EIDIKA me PASOK stin eksousia. Nomizo pos exo kalyteri epafi me ta diethni apo merikous pou den exoun fugei oute ap'to xorio tous.

    Tora, kati karamelles gia xronontoulapa pou elege o antreas pro eikosaetias, ta exoume akousei kai to ayti mas den idronei.

    ReplyDelete
  68. Κάθε μεγάλο ιστορικό, πολιτικό ή γεωγραφικό ταξίδι προαπαιτεί την απαραίτητη πνευματική προετοιμασία. Προαπαιτεί τη ζύμωση αυτών που θα συμμετέχουν στο ταξίδι, έτσι ώστε αυτό να στεφθεί με επιτυχία. Αυτή η ζύμωση στο ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Όσοι όμως δε θέλουμε να δούμε αισιόδοξα το μέλλον μας κι εκμηδενίζουμε όλους κι όλα με δικαιολογία την αδράνεια και τη μιζέρια που περίτεχνα φύτεψε στην ψυχοσύνθεση μας ο Ντιβιντίκος, γυρίζουμε τις πλάτες μας στην πνευματική προετοιμασία και όταν το ταξίδι ξεκινήσει θα είμαστε υπαίτιοι για τους κινδύνους που δε θα ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε λόγω της άγνοιας μας. Και τότε δε θα υπάρχει το κράτος νταντά του Ανδρέα Παπανδρέου να μας ξελασπώσει από τη δική μας γύμνια.

    ReplyDelete
  69. Τότε μάλλον πρέπει να ξανα αποκτήσεις επαφή με την ελληνική πραγματικότητα, γιατί η Ελλάδα που θυμάσαι πριν 8 χρόνια δεν είναι η ίδια με την σημερινή Ελλάδα. Επίσης μην μπερδεύεις το Γιώργο με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι 2 τελείως διαφορετικές πολιτικές προσωπικότητες, με άλλες προτεραιότητες και προσωπικά πιστεύω. Δεν ξέρω για τα ποιηματάκια σου φίλε μου και τις συγκεντρώσεις, κι εγώ έξω έζησα και δούλεψα για πολλά χρόνια, γύρισα Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια και ζω τις αρτηριοσκληρώσεις κάθε μέρα. Δεν παύω όμως να αναζητώ τον κοντινότερο εκφραστή των συμφερόντων μου και της γενιάς μου, αντί όλα να τα ισοπεδώνω. Αυτή είναι νοοτροπία όσων ζουν στο εξωτερικό, ακόμα με την εικόνα της Ελλάδας σαν ψωροκώσταινα και σαν ντροπή για τις άλλες δυτικές χώρες. Και φυσικά κανείς σας δε γυρνά γιατί εκεί έχετε καλύτερες δουλειές, καλύτερη εξέλιξη, ευκαιρίες, στήριξη κλπ. κλπ. Γίνεστε λοιπόν σνομπ, κι έχετε αυτή την πεσιμιστική στάση στυλ Κομφούκιος για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

    Γιατί όμως να ζητάτε μόνο? Γιατί δεν έρχεστε κι εσείς πίσω να προσφέρετε? Να πολεμήσετε γιαυτά που εσείς θεωρείτε σωστά και που κανείς δε σας εκφράζει? Γιατί δεν προσφέρετε κι εσείς στους συμπολίτες σας? Αλλά συγνώμη, ξέχασα, δεν έχετε εκτίμηση των συμπολιτών σας από εκεί στα κοσμοπολίτικα Λονδίνα και τις Νέες Υόρκες.

    ReplyDelete
  70. Na gyriso piso gia na prosfero se poion? Gia na douleyo sa skylos gia ena kommati psomi kai gia ti syntaksi tou ypallilou tou OTE?

    File mou Giorgo, prin katakrineis me ayton ton tropo, analogisou pos bottom line is this:

    Osoi efygan gia to eksoteriko, KOITANE TIN PARTI TOUS OPOS AKRIBOS KOITANE TIN PARTI TOUS OSOI EMEINAN STIN ELLADA. Me ti moni diafora, pos stin Ellada o kathenas koitaei tin parti tou EIS BAROS allon, eno edo pou eimai den symbainei ayto.

    Kanenas metanastis den egine snob sto eksoteriko, snob einai oi Ellinares pou PSONIZOUN sta Londina kai ta Parisia, oxi aytoi pou zoun ekei.

    Kai den zitame MONO. Zitame ayta pou mas analogoun gia na prosferoume ayta pou mporoume. Otan i Ellada den mporei na mou ta prosferei, tha bro mia alli xora pou mporei. Einai ilithio na gyrnas stin Ellada kserontas pos tha sou pioun to aima gia pentarodekares, mono kai mono epeidi niotheis patriotis.

    ReplyDelete
  71. I akoma xeirotera, epeidi niotheis PASOKOS kai eplizeis se ena kalytero mellon me tin idia anamasimeni trofi pou mas taizoune edo kai 30 xronia. Ayta pernagane stis proigoumenes genies (an eisai pano apo 50 se katalabaino).

    ReplyDelete
  72. @amonymoys

    Διάλεξες να ζήσεις κάπου εκτός Ελλάδας.Αλλά ο τρόπος που αναπτύσσεις τα επιχειρήματά σου για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα δείχνει μιά πικρία για την επιλογή σου.Κατανοητό.

    ReplyDelete
  73. Δεκτά αυτά που λες. Αν είχαμε όλοι όμως αυτή τη νοοτροπία της προσφοράς, τότε θα είχαμε και τη δυναμική της αλλαγής. Αυτό ακριβώς είναι που αναγνωρίζω στο Γιώργο Παπανδρέου και τον διαφοροποιώ από όλο το γνωστό παλιό ΠΑΣΟΚ. Πιστεύει στη συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες, και δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής. Η συμμετοχή μας κάνει υπεύθυνους και πιο ασφαλείς για τη βαρύτητα του λόγου μας στη δημοκρατία.

    ReplyDelete
  74. Και είμαι Γ700 μικτά

    ReplyDelete
  75. "Διάλεξες να ζήσεις κάπου εκτός Ελλάδας.Αλλά ο τρόπος που αναπτύσσεις τα επιχειρήματά σου για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα δείχνει μιά πικρία για την επιλογή σου.Κατανοητό."

    Den niotho pikria gia tin epilogi mou katheayti. Niotho pikria otan blepo opoiadipote xora (kai eidika tin xora mou) na katasparazetai apo arpaktika, eno tha mporouse ayti ti stigmi na einai mia ap'tis pio anaptygmenes xores ston dytiko kosmo. Den eimai teleios anaisthitos.

    Omos den exo kai paraisthiseis, elpizontas pos apo ayti tin athlia katastasi tha mas kselasposei ena PASOK, to opoio ebale to xeraki tou gia tin katantia mas.

    Esy pou epelekses loipon na epistrepseis stin ellada me 700 mikta, pes mas meta apo merika xronia an aksize i epilogi sou, i an esy tha niotheis pikria tote.

    Les:

    "Αν είχαμε όλοι όμως αυτή τη νοοτροπία της προσφοράς, τότε θα είχαμε και τη δυναμική της αλλαγής. Αυτό ακριβώς είναι που αναγνωρίζω στο Γιώργο Παπανδρέου και τον διαφοροποιώ από όλο το γνωστό παλιό ΠΑΣΟΚ."

    Ayta ola apo pou ta symperaineis? Sto deltio ton 8? I ipiate kafe mazi?

    ReplyDelete
  76. Η παράγραφος συνεχίζει φίλε μου. Εκεί είναι και η απάντηση. Στη δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών.

    ReplyDelete
  77. An einai etsi o Giorgakis ti rolo paizei diladi? Tou "syntonisti"??

    ReplyDelete
  78. Δεν καταλαβαίνεις ή δε θέλεις να καταλάβεις?

    ReplyDelete
  79. An les pos o Giorgos Papandreou einai o fostiras pou tha kanei ton Elliniko lao ypeythyno meso tis politikis tou ideologias epetrepse mou na diafoniso. Den yparxei oute ena trantaxto epixeirima i apodeiksi gia to parapano.

    ReplyDelete
  80. Kai ayto to symperasma einai koini logiki, den xreiazetai na eisai politikos analytis gia na to katalabeis. Gia na allaksei i Elliniki koinonia, esto kai meso "symmetoxis" (pou kaneis den eksigei emprakta ti akribos simainei aytos o oros) prepei to kako na bgei ap'ti riza. Tetoia allagi den ginetai mesa se mia tetraetia, poso mallon apo ena mono politiko prosopo to opoio, outos i allos den exei deiksei to paramikro simadi pos diaferei apo tous ypoloipous tou kommatos tou osa xronia ypiretouse tin politiki skini san ypourgos kai san bouleytis.

    Mou fainetai adianoito merikoi na pisteyoun pos telika tou irthe i theia fotisi kai pos enas koukos mporei na ferei tin anoiksi.

    ReplyDelete
  81. Κι όμως, και οι πράξεις του ως υπουργός, και ο λόγος τους ως βουλευτής και ως αρχηγός κόμματος είναι πολύ διαφορετικές από την πλειοψηφία των μελών του ΠΑΣΟΚ. Σχεδόν ξένος στο ίδιο του το κόμμα.
    Ως υπουργός παιδείας ήταν ο μοναδικός που σχεδίασε ουσιαστικές αλλαγές, γιαυτό και ο Σημίτης, αγαπημένο παιδί των ακαδημαϊκών φασίστων που κυριαρχούν στη χώρα, τον απομάκρυνε άρων άρων πριν προλάβει να τις θέσει σε λειτουργία. Αντ΄αυτού έβαλε τον Αρσένη που τα έκανε μαντάρα. Δε χρειάζεται να επαναλάβω αυτά που έχουν χιλιοειπωθεί εδώ μέσα για το Υπουργείο εξωτερικών.

    Και ξέρεις κάτι? 'Οταν προσπαθείς να αλλάξεις τα πράγματα εκ των έσω, η πλειοψηφία σε βάζει στον τοίχο, σε σημαδεύει και όσο αντέξεις την πίεση. Είναι πολύ δύσκολη η εσωτερική αλλαγή κι η χθεσινή του εκλογή δείχνει ότι η καραντίνα τελείωσε. Καιρός είναι λοιπόν να βάλει μπροστά τις προσωπικές του θέσεις και να τις κάνει κομματικές. Θα σου πρότεινα να προσπαθήσεις να ακούσεις μερικές από τις συνεντεύξεις του ΓΑΠ για να καταλάβεις πόσο ξένος φαντάζει αυτός ο πολιτικός στο ΑνδρεοΠασοκικό καθεστώς, και πόσο ενημερωμένος βρίσκεται όσον αφορά τα προβλήματα μας. Είναι ο μόνος, μαζί ίσως και με μερικά ακόμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ειδικά ο κ. Χρυσοχοϊδης, που προσπαθούν να εντάξουν το θέμα της Γενιάς των 700 ευρώ στο πλαίσιο μιας σύγχρονης πολιτικής ατζέντας.

    Κι όσο για το Σημίτη η πολιτική μίκρυνσης του Καραμανλή προς τον "Κινέζο-κοντό-αρχιερέα της διαπλοκής" έπιασε τόπο, τόσο αντίστοιχοι χαρακτηρισμοί του ΓΑΠ όπως "Γιωργάκης, κούκος, βλάκας" κάνουν το Γιώργο πιο δυνατό και συσπειρώνουν την κοινή γνώμη. Μην υποτιμάτε το Γιώργο και δώστε σημασία στο λόγο του.

    ReplyDelete
  82. Συμμετοχή = για πρώτη φορά στην ελληνική μοντέρνα ιστορία οι διαδικασίες εκλογής αρχηγού κόμματος δεν ήταν σκοτεινές, κεκλεισμένων των θυρών, εξαρτώμενες από κύκλους συμφερόντων εντός κάποιου πολιτικού συμβουλίου του κόμματος ή συνδικαλιστών κλπ. Για πρώτη φορά χθες συμμετείχαν μαζικά οι πολίτες, φίλοι και μέλη του ΠΑΣΟΚ στην εκλογή προέδρου του κόμματος. Είναι ένα μεγάλο βήμα για την αναθεώρηση του ρόλου των πολιτών στη δημοκρατία, και το βήμα αυτό λέγεται ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. Δεν απαιτεί κοινή λογική για να το καταλάβει κανείς.

    ReplyDelete
  83. Pou eisai Komfou, na desei to glyko?

    ReplyDelete
  84. As min paizoume me tis lekseis, tin ennoia tis symmetoxis parermineyetai pros xarin apofygis tis xrisis tis ennoias tis adiafaneias.

    ReplyDelete
  85. Ston agyristo oi kwlogeroi! Oust!!

    ReplyDelete
  86. "όλη η σαβούρα που εκφράζεται στα οπισθοδρομικά, ψευτοπατριωτικά, εξυπναδόρικα, μπαγιάτικα μυαλά που κουβαλάτε εσείς όλοι οι ανώνυμοι μικροφασίστες κι περιθωριοποιημένοι από τη διεθνή πραγματικότητα μίζεροι έλληνες, θα μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας σύντομα."

    Otan deixneis kapoion me to daxtylo, ta upoloipa deixnoun esena.

    ReplyDelete
  87. "Πάνω από 50% των στελεχών του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν έχουν θέση σε ένα υγιή κομματικό μηχανισμό. ΔΕΝ έχουν θέση στη ΚΟΙΝΩΝΙΑ των ΠΟΛΙΤΩΝ."

    Apo ta pio swsta pragmata pou exw akousei na legontai gia to PASOK.

    ReplyDelete
  88. "Με το Γιώργο Παπανδρέου να τολμά πρώτος την καινοτομία"

    Kainotomia??? Aaaa, ennoeis na valei th Fwfh se kapoia periopth thesh sto PASOK?
    Apsogo!
    Oloi Fwfh!

    ReplyDelete
  89. Μαγκες, εγω ειμαι ελλαδα τα τελευταια 5 χρονια, και καθε μερα το μετανοιωνω...καθε μερα, σε πολλα και σε ολα αυτα που δε θα πρεπε ναναι οπως τα υπομενουμε καθημερινως.

    Επομενως, δεν μπορω παρα να συμφωνησω με τον ανωνυμο. Κι εγω οταν επιστρεψω στο εξωτερικο (γιατι αργα ή γρηγορα αυτο θα γινει) θα μεταμορφωθω σε γενιτσαρο και θα περιγραφω σε ολους με τα μελανοτερα χρωματα το απεραντο μπουρδελο που λεγεται ελλαδα και που με κανει να ντρεπομαι πραγματικα.

    Και τοτε γιωργο μπορεις να με αποκαλεσεις και μενα σνομπ, γιατι ετσι σε βολευει και σε κοιμιζει πιο βαθια...

    Γιατι πριν το 81 ημουν μικρος δε θυμαμαι. Θυμαμαι ομως μετα, και θυμαμαι καλα. Και τα βλεπω παντου γυρω μου. Κομματισμος = Δουλεια με φραγκα και χωρις δουλεια. Και τι να τα κανω τα 2 μαστερ μου, τις 3 γλωσσες μου κλπ; αν δε δεθω σε κομματικο αρμα τον πουλο, γ700 κι εγω...

    σιχαθηκα αυτη την κατασταση, αν εχεις συνειδηση στην ελλαδα, πρεπει ειτε γ700 να εισαι ειτε βαθυπλουτος κληρονομος...

    ειδαλλως κανεις κλαρινα στους εκλεκτορες του τοπου σε τακτικα διαστηματα, και οπου σε παιρνει πουλας μαγκια με τζιπ, εστιατορια και λοιπες βλαχοχλιδες που οπως σου ειπα και πριν τις βλεπω παντου γυρω μου και μου κλεινουνε το ματι...

    αϊ στο διαολο λοιπον ο κωλολαος μας που μας εφερε εδω που ειμαστε σημερα και καλα να παθουμε...αυτη ειναι η ελλαδα μωρε;

    ReplyDelete
  90. Αρχικά θα συμφωνήσω ότι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρουν και αφορούν κάθε σοβαρό Έλληνα πολίτη (δηλαδή μια μικρή μειοψηφία).
    Όσον αφορά το Γιώργο Παπανδρέου, φοβάμαι ότι εξελέγη με την υποστήριξη (και) του σάπιου πασοκικού κομματικού μηχανισμού. Δε χρειάζεται να πάμε στη Βουλή για να τον δούμε το μηχανισμό αυτόν. Από το μικρότερο χωριό της επικράτειας (εκτός από τα Ζωνιανά!) μέχρι τον συνδικαλισμό και τα πανεπιστήμια ο "πασοκισμός" είναι από τα πιο φαύλα στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας εδώ και 20-25 χρόνια. Και δεν προέκυψε από παρθενογένεση, απλώς αντικατέστησε τους προηγούμενους φαύλους κομματισμούς, υποτέλειες και πελατειακές σχέσεις κομμάτων - λαουτζίκου (γιατί λαό δεν μπορώ να τον ονομάσω τον ελληνικό...).
    Προσωπικά αμφισβητώ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κάποιο ουσιαστικό, καινούργιο όραμα (που να υπηρετεί συνάμα τις αρχές της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης), αλλά, ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει, αναρωτιέμαι πώς θα το υλοποιήσει όταν θα βρει απέναντί του ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, αυτούς ειδικά που τον ψήφισαν.
    Κι εγώ στο εξωτερικό βρίσκομαι, στη Βρετανία, εδώ και δυο μήνες για μεταπτυχιακο και προβληματίζομαι αν θα ήταν καλύτερο να επιστρέψω ή όχι (μάλλον προς το όχι προσανατολίζομαι).
    Φίλε Γιώργο Οικονόμου, πίστεψέ με, οι περισσότεροι Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό θέλουν να επιστρέψουν και να προσφέρουν. Το ερώτημα είναι: πώς να προσφέρουν; πού; έμαθες εσύ να ζητούν πουθενά αποφοίτους πανεπιστημίων με προσόντα και διάθεση προσφοράς; Για δουλειά αξιοπρεπή μιλάμε, όχι 12ωρα για 600 ευρώ. Υπάρχει χώρος για τον κόσμο αυτόν στην Ελλάδα; Εγώ προς το παρόν απαντώ αρνητικά και δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη για το μέλλον.
    Στην πράξη, πέρα από τις ωραίες εξαγγελίες, από πού βρίσκεις την αισιοδοξία ότι θα αλλάξουν τα πράγματα με τον Γιώργο Παπανδρέου; Πριν 3,5 χρόνια πήρε το δαχτυλίδι διαδοχής, λες και το ΠΑΣΟΚ ήταν κανένα σταλινικό κόμμα... Είναι ουσιαστική συμμετοχή η συμμετοχή στην εκλογή του προέδρου;
    Επίσης, κανέναν εδώ μέσα δεν ενοχλεί η οικογενειοκρατία των κομμάτων; Όχι ότι αυτό είναι το μείζον.
    Μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε την πιθανότητα διάλυσης των μεταπολιτευτικών κομμάτων και δημιουργίας νέων που θα ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες; Δεν περιμένω φυσικά από τους πολιτικούς να κάνουν κάτι τέτοιο, αφού στόχος τους είναι η επανεκλογή. Απλώς κρίνω ότι τα συγκεκριμένα κόμματα (κυρίως τα δύο κόμματα εξουσίας) είναι τόσο πολυσυλλεκτικά (και τόσο εξουσιαστικά, με μηχανισμούς και στελέχη, υποστελέχη, υπο-υποστελέχη, συνδικαλιστές που ασκούν πραγματική εξουσία στον κοινωνικό χώρο), που τελικά δε λαμβάνονται ή κι αν ληφθούν δεν εφαρμόζονται αποφάσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Θα προτιμούσα 3-4 μικρότερα κόμματα και κυβερνήσεις συνεργασίας με κοινά πλαίσια.
    Όσο για το ασφαλιστικό, η υπαγωγή όλων των υπαλλήλων στο ΙΚΑ είναι δίκαιη λύση, αλλά το ΙΚΑ πρέπει οπωσδήποτε να αναβαθμιστεί, να παταχτεί η εισφοροδιαφυγή και να πάψει να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το ίδιο. Είναι τραγικά τα ιατρεία του ΙΚΑ, φαύλοι και εκμεταλλευτές των αρρώστων οι περισσότεροι γιατροί, σου κατατρώνε την αξιοπρέπεια (από προσωπικές εμπειρίες μιλάω). Δικαίωμα επιλογής γιατρού, νοσοκομείου κτλ, με καθολική δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: ένα πιεστικό αίτημα, που προς το παρόν δεν το ακούω από κανέναν, ούτε από τη λεγόμενη αριστερά (Σύριζα, ΚΚΕ)...

    ReplyDelete
  91. καλά τα λες αγαπητή κλεονίκη

    ReplyDelete