Wednesday, May 9, 2007

Μια ιστορία εργασιακής τρέλας

Σας παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή που μας έστειλε στο email ένας νέος εργαζόμενος, ο Δημήτρης, σχετικά με την εργασιακή του περιπέτεια τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

Ξεκίνησα «δοκιμαστικά», ήτοι χωρίς πρόσληψη, ένσημα και δυνατότητα αποζημίωσης, στις 15 Δεκεμβρίου του 2005. Η εργασιακή σχέση, κατά το εταιρικό εγχειρίδιο λειτουργίας του καταστήματος, περιγράφεται συνοπτικά ως διαχείριση ανθρώπινων και λοιπών πόρων. Αυτό που δεν αναφέρεται είναι η πανεταιρική απαίτηση για παραμονή του εργαζόμενου στο κατάστημα όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες. Όπως μας υπενθυμίζει ο γενικός διευθυντής: «Οι οχτώ ώρες είναι λίγες».

Απαραίτητο εδώ είναι να επισημανθεί ότι η υπερωριακή απασχόληση θεωρείτο προαπαιτούμενο τη στιγμή που η αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση είναι ανύπαρκτη, κι αυτό σε μια εταιρεία που διαθέτει καταστήματα 24ωρης λειτουργίας.

Η πρόσληψη μου έγινε τελικά κατά τις αρχές του 2006, για την ακρίβεια στις 15 Ιανουαρίου, με τρίμηνη σύμβαση. Στη σύμβαση η εργασία μου περιγράφεται ως εξής: υπάλληλος γραφείου 6ωρης και 4ήμερης απασχόλησης, κάτι που αντανακλάται και στα επικολλώμενα ένσημα τα οποία είναι μερικής απασχόλησης για μια απασχόληση που κάθε άλλο παρά μερική είναι.

Επιπλέον, και ενδεικτικό της παραβατικότητας του εργοδότη, είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι κατά τη μισθοδοσία δεν δίνεται αντίγραφο κανενός αποδεικτικού εγγράφου από τα δύο που υπογράφονται, ήτοι της επίσημης μισθοδοσίας για υπάλληλο γραφείου 6ωρης και 4ήμερης απασχόλησης και της ανεπίσημης ουσιαστικής μισθοδοσίας των 800 ευρώ, αν και έχουν ζητηθεί.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2006, σύμφωνα με υπόδειξη της διοίκησης, μου ανατέθηκε η θέση του «Υπεύθυνου Δικτύου Καταστημάτων και Εταιρικής Ανάπτυξης», με πολλές ευθύνες αλλά καμία μισθολογική εξέλιξη. Αυτό αντικατοπτρίστηκε και στην εργασιακή μου σχέση, η οποία στο μεταξύ είχε μεταβληθεί σιωπηρά σε αορίστου χρόνου χωρίς να υπογραφεί κάποια άλλη στο ενδιάμεσο, με την εξαναγκασμένη υπογραφή μιας νέας τρίμηνης σύμβασης στην οποία το 4ήμερο μεταβλήθηκε σε 5ήμερο.

Εκτός του σαφώς προσδιορισθέντος εργασιακού αντικειμένου, αυτό που πρέπει να τονιστεί εδώ είναι η πληθώρα καθηκόντων που δεν αναφέρονται ρητά, όπως για παράδειγμα η απαίτηση για διαρκή έλεγχο των καταστημάτων Αθηνών με αυτοψία στο χώρο τους.

Η κατοχή διπλώματος οδήγησης δικύκλου με έκανε και τον πλέον κατάλληλο υποψήφιο για ανάθεση εξωτερικών εργασιών, τελείως ξένων προς το αντικείμενο μου, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε και η απαίτηση για ταξίδια στην περιφέρεια, χωρίς καμία αποζημίωση για την εκτός έδρας εργασία, η οποία μάλιστα γινόταν σε μη εργάσιμες ημέρες και ώρες. Τέλος φυσικά, η εργασία μου υπερέβαινε κατά πολύ το συμβατικό οχτάωρο.

Η διαρκής και έντονη δυσφορία μου για την εργασιακή μου κατάσταση, σε συνδυασμό με το αίτημα μου να αναβαθμιστώ μισθολογικά και να αποκτήσω ιδιαίτερο γραφείο που να μην συστεγάζεται με το λογιστήριο, έγινε αιτία για σημαντικότατη αντίδραση από την πλευρά της διοίκησης.

Κατά την επιστροφή μου από τις διακοπές του Πάσχα , πριν από ένα μήνα , μου ανακοινώθηκε η πρόθεση της εταιρείας να λήξει τη συνεργασία μας, αφού όμως πρώτα έπαιρνα το υπόλοιπο της αδείας μου για το 2007, έτσι ώστε να μην αποζημιωθώ για το συγκεκριμένο διάστημα . Φυσικά από τη στιγμή που επισήμως ήμουν υπό το καθεστώς τρίμηνης σύμβασης η εταιρεία θεώρησε ότι δεν έχει υποχρέωση καταβολής καμίας αποζημίωσης ούτως ή άλλως.

Τέλος σχετικά με την παραβατικότητα του εργοδότη μου θέλω να παραθέσω ακόμα το εξής: μιλάμε για μια εταιρεία που δεν έχει πληρώσει ποτέ υπερωρίες, όπως είπα, καταβάλει τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων μόνο σε εργαζόμενους που συνεχίζουν να δουλεύουν σε αυτήν και όχι σε προς αποχώρηση εργαζόμενους, και έχει το 95% του προσωπικού της με 3μηνες συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Ευελπιστώ ότι η περίπτωσή μου είναι σπάνια περίπτωση…

Δημήτρης

59 comments:

  1. Προτείνω αυτές οι επιχειρήσεις να μπαίνουν σε λίστα στο G700. Ας το κοιτάξει ένας δικηγόρος με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό.

    ReplyDelete
  2. ναι καλή ιδέα θα τη σκεφτούμε

    Αρχικά θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τον Δημήτρη με τη συνδρομή της e-ergatologou

    ReplyDelete
  3. Μπορούμε να ξέρουμε το όνομα της επιχείρησης (αν και μαλλον μιλαμε για τελεκομ ή λιανεπόριο).

    Επίσης μια καταγγελια στο ΙΚΑ δεν κανει κακο, το ΙΚΑ διψαει για λεφτα γιατι εχει αδεια ταμεία, ας του δωσουμε και εμεις ενα χερι με το να κανουμε καταγγελίες.

    Απο εκει και περα ειναι φανερη η ελλειψη ΣΩΣΤΟΥ συνδικαλισμου. η ΓΣΕΕ πλεον δεν τραβαει, ισως να χρειαστει να κανουμε ενα αυτονομο ΜΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ συνδικαλιστικο οργανο και οχι το τσιρκο της ΓΣΕΕ και τους τσαρλατανους του ΠΑΜΕ

    ReplyDelete
  4. Κάτι αλλο, εχουμε γεμισει με αγγελιες διαφορων εταιριων που ανηκουν στην cobra group και DS MAX που ειναι μουφες, απλως να αναφερω μερικα ονοματα DT advertisement, progressive advertisement κλπ. Οπως γραφει στο wikipedia

    One of the most common complaints about DS-Max affiliated companies is in their recruiting and advertising practices. Often the position is advertised as an "entry level management position", and claims to operate in any number of glamorous, competitive, high profile, industries ranging from pro sports and entertainment to 4 star restaurants and world travel, when in reality the position is that of a door-to-door salesperson who peddles pizza coupons, discount baseball tickets, 5 dollar umbrellas, designer knock-off hand bags, and travel alarm clocks, none of which the applicant will actually discover until they are out "in the field" with a distributor on their "second interview."

    A common interviewing formula used by the independent sales offices consists of:

    1. A very short first round interview conducted in the office of the manager. Typically in this interview the manager will briefly outline the structure of the business to the potential new distributor. A typical DS-Max manager will interview anywhere from 10 to 30 people a day so this first interview is usually short on detail and any prolonged question and answer sessions are avoided if possible.

    2. A full day "second interview" in the sales field where the potential distributor shadows a current distributor while they attempt to sell their products or services door-to-door. This full day interview is an attempt to show the potential distributor how a typical day in the field works. This full day interview, like the first interview is purposefully vague on details and most questions are not answered fully or more difficult questions get passed on to the manager/owner to handle during the final interview. This is known within DS-MAX circles as the "Day of Observation" or the "Day of O".

    3. A "final interview" takes place in the manager's office when the potential distributor returns after a full day in the field. If the applicant has any problems or objections, the manager may attempt to overturn them. If the potential distributor needs some clarification in order to understand the "big picture" of this business opportunity the manager will attempt to explain the business beyond just selling products door-to-door. The goal of every manager is to encourage the interviewee to start full time the very next day.



    Επειδη και εγω επεσα παλια στην παγιδα της cobra πρεπει να προσεχουν οι νεοι τι γραφουν οι αγγελιες, μια ματια στο καριερα θα σας πεισει για αυτο που λεω.

    ReplyDelete
  5. @ politics and free thinking

    Μεγάλη κουβέντα είπες για το 'σωστό συνδικαλισμό'. Αναρωτιέμαι πώς θα ήταν ένας τέτοιος συνδικαλισμός στους τομείς των ιδιωτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Σε χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης με μακροχρόνια παράδοση συναινετικών εργασιακών σχέσεων και επιχειρήσεων που δεν στηρίζονται (κυρίως) στο χαμηλό κόστος παραγωγής για την ανταγωνιστικότητά τους, τα συνδικάτα (σε επίπεδο συνομοσπονδίας ή κλάδου) είτε υιοθέτησαν πολύ 'ανοιχτόμυαλες' πολιτικές ευελιξίας (για να το πω ευγενικά) για να παραμείνουν στη διαπραγμάτευση είτε απλά παρακάμφθηκαν από τους εργοδότες κλάδων ή και επιχειρήσεων υπηρεσιών που τα βρήκαν (;) με τους υπαλλήλους τους σε επίπεδο επιχείρησης.

    Υποψιάζομαι ότι δεν είναι μόνο θέμα του τί συνδικαλισμό έχουμε ή θέλουμε να αποκτήσουμε αλλά και τί εργοδότες. Η επιχείρηση που δούλευε ο Δημήτρης ακούγεται να είναι κάπως μεγάλη αφού έχει καταστήματα στην Αθήνα και την επαρχία. Αν τέτοιες επιχειρήσεις απασχολούν τόσο κοντόφθαλμους διευθυντές που θεωρούν ότι με τέτοια μεταχείριση του προσωπικού τους μακροπρόθεσμα θα πάει καλά το μαγαζί, τότε δεν είμαι βέβαιη τί παραχωρήσεις μπορεί να κάνει ένα συνδικάτο ούτως ώστε και η όπως φαίνεται απαραίτητη ευελιξία για την επιχείρηση να εξασφαλισθεί αλλά και ο εργαζόμενος να εξασφαλίσει ότι θα δουλεύει υπό ανθρώπινες συνθήκες ώστε να έχει νόημα η οργάνωσή του σε συνδικάτο.

    ReplyDelete
  6. Αυτό που έπαθε ο Δημήτρης δεν είναι μια απλή εξαίρεση, αλλά έχει γίνει σχεδόν ο κανόνας. Ειδικότερα σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις η ασυδοσία των εργοδοτών χτυπάει κόκκινο. Στην Ελλαδά με το μεγάλο αριθμό αυτοαπασχόλησης, που στην ουσία είναι μικρές έως πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα πράγματα έχουν ξεφύγει πολύ.

    Το έχω ξαναπεί πως τα μεγάλα ποσοστά αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα δημιουργούν πολλαπλές στρεβλώσεις. Υπάρχει συνεχώς μεγάλη οικονομική πίεση στους εργοδότες που στην πλειοψηφία τους είναι ιδιοκτήτες μικρών έως πολύ μικρών επιχειρήσεων λόγο αυτής της υπερπροσφοράς αγαθών και υπηρεσιών.

    Η οικονομική πίεση που όλοι δέχονται από τη μια, γίνεται παράγοντας που αναστέλει την ικανότητα των επιχειρήσεων αυτων να αποκτήσουν ικανοποιητικό μέγεθος (στην καλύτερη κερδίζουν ποσά που αντιστοιχούν σε έναν πολύ καλό μισθό), και από την άλλη για να είναι οριακά κερδοφόρες και να επιπλεύσουν στην αγορά, συμπιέζουν τα εργασιακά κόστοι.

    Με άλλα λόγια αν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των επιχειρήσεων δεν εκμεταλλευτούν ποικιλοτρόπος την υπεραξία των εργαζομένων τους (για να θυμηθούμε και τον Μαρξ) δεν μπορούν επουδενί να είναι έστω και οριακά κερδοφόρες.

    Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας (ειδικότερα σε μας τους νέους) τροφοδοτούν αυτές τις επιχειρήσεις με πρόθυμο εργατικό δυναμικό έτοιμο να θυσιάσει δικαιώματα για 400 ευρώ.

    Οπότε η ΓΣΕΕ και το ΙΚΑ τί να σου κάνουν; Αν βάλουν πρόστιμα η επιχείρηση στη χειρότερη θα κλείσει και τότε ούτος ή άλλος οι εργαζόμενοι θα χάσουν την δουλειά. Αλλά ακόμα κι αν δεν κλείσει είναι βέβαιο πως στην επαρχία ειδικά αν στιγματιστείς με την ταμπέλα του ρουφιάνου, δεν θα βρεις άλλη δουλειά πουθενά. Ποιός να σε πάρει, αφού όλοι μα όλοι τις ίδιες "χάρες" σου ζητάνε να κάνεις.

    Οπότε, δημόσιο και άγιος ο θεός!!!!

    ReplyDelete
  7. Η "Δημητριάδα" παίζεται καθημερινά με πρωταγωνιστές πολλούς νέους που αγωνίζονται να ξεκινήσουν την εργασιακή τους ζωή.Η αρπακτικότητα ,η απληστία,η ασυνειδησία και πολλές φορές η ανηθικότητα πάρα πολλών εργοδοτών-κυρίως μικρών και μικρομεσαίων-σφραγίζουν τα βιώματα της πρώτης εργασιακής εμπειρίας των νέων.Εδώ δεν πρόκειται απλά για σχέσεις κεφαλαίου-εργασίας.Μακάρι να ήταν κάτι τέτοιο.Πρόκειται για πολιτισμικές συμπεριφορές που εξαγριώνουν τα ήθη και δημιουργούν προυποθέσεις για την απελευθέρωση των άλογων δυνάμεων της ανθρώπινης φύσης.

    ReplyDelete
  8. @ pap

    Μίλησες για "ανθρώπινες συνθήκες".Εκεί πρέπει να εστιάσουμε τη προσοχή μας τα προσεχή χρόνια.Εχουμε ανάγκη από ένα σύστημα σχέσεων που να στηρίζεται στις αρχές του πάλαι ποτέ καταιού ευρωπαικού ουμανισμού. Ο ανταγωνισμός, που καλλιεργείται στις μέρες μας, ως η ύπατη αξία διαμόρφωσης των σχέσεών μας, άρχισε να κατανοείται από πολλούς ως "πόλεμος όλων εναντίον όλων".Ναι στις διαφορετικότητες,στις ιδαιτερότητες,στις ανισότητες υπό προυποθέσεις. Αλλά με κανόνες(οχι υποχρεωτικά με νόμους) που θα τηρούνται υποχρεωτικά απο όλους.Η τιθάσευση των δυνάμεων της αγοράς και του κρατισμού είναι εκ των ¨ΩΝ ΟΥΚ ΑΝΕΥ" για ένα σύγχρονο ουμανισμό.

    ReplyDelete
  9. για να μην εχουμε παρεξηγησεις, αυτο που γινεται εδω δεν ειναι φιλελυθερη οικονομια ουτε υγειης ανταγωνισμος. Αυτο ειναι ενα μπουρδελο οικονομια.

    Μπορουμε να κανουμε ενα μπλογκ με μαυρες λιστες επιχειρησεων, κατι σαν places not work at; ΕΓΩ ειμαι μεσα παντως.

    Προχτες εκανα ενα interview σε πολυεθνικη στην Ν.Ιωνια. Ο απειρος H.R. manager μαζι με τον διευθυντη μου ελεγε με μεγαλη περηφανια οτι δουλευουν μεσο ορο 10 ωρες την ημερα.

    Απο μεσα μου ελεγα, γιατι πραμα να εισαι περιφανος ρε ζωο; Οτι γαμας ετσι τους κοινωνικους ιστους, οτι δεν σε βλεπει η οικογενεια και οι φιλοι σου ή οτι οταν ερθει η ωρα οι γονεις σου θα ειναι αβοηθητοι γιατι περηφανος θα δουλευεις 10 και 12 ωρες; Ζωα...ε ζωα.

    Το 7-8ωρο και το 35 ωρο σε Γαλλία και Γερμανία δεν μπήκαν για πλάκα ούτε επειδη βαριουνται να δουλεψουν, ΜΠηκαν γιατι σεβονται καποια πραματα. Οπως λεει και γνωστος μου στο κεμπεκ, δεν νοητε να μην ειναι στις 5 το απογευμα για φαγητο με τα παιδια του (δουλευει σε πολυεθνικη).

    ReplyDelete
  10. Αυτό πάει προς απάντηση του

    "Όπως μας υπενθυμίζει ο γενικός διευθυντής: «Οι οχτώ ώρες είναι λίγες»."

    Ο Γ.Δ. μπορει να μην εχει παιδια ή να ειναι κανας ελληναρας που ξενογαμαει αλλα καποιοι εδω θελουν να εχουν σωστες οικογενειες και να αναθρεψουν σωστα παιδια και οχι ζωα οπως θα βγουν τα παιδια του Γ.Δ. (σιγα το τιτλο δλδ).

    ReplyDelete
  11. διαβάστε επίσης το άρθρο του bbc με τίτλο "is the nine-to-five redundant?" το οποίο ανέρτησε στο blog του o blogger politics and free thinking

    το URL είναι το παρακάτω

    http://politicsgr.blogspot.com/2007/05/some-bad-news-for-todays-workers.html

    ReplyDelete
  12. H κατάσταση που περιγράφει ο Δημήτρης είναι παράνομη και παράλογη (ανήθικη), άρα διπλά άδικη. Γιά την ακρίβεια, θυμίζει την εργασιακή και βιοτική αθλιότητα που περιγράφει ο Charles Dickens στον David Copperfield - αλλά αυτά συνέβαιναν στη Βικτωριανή περίοδο!

    Διδάχθηκα όμως, σήμερα, και κάτι άλλο διά στόματος του "politics and free thinking", ότι όποιος δουλεύει 10 ώρες την ημέρα δεν έχει λόγο να είναι περήφανος ΚΑΙ είναι ζώον.

    Ι am awed and speechless!

    ReplyDelete
  13. Dear Orson,

    Και εγω δουλευω πολλες ωρες, εχω το 8 τις δουλειας μου κ μετα το απογευμα εχω την δικια μου 'επιχειρηση' οπως και ασχολουμε και με την πολιτικη ως μελος του κομματος με σκοπο να πολιτευτω καποτε (λεμε τωρα).

    Αν δουλευα, πες 10-12 ωρες τιποτα απο αυτα δεν θα εκανα και μαλιστα μιλαγα με καποιους πολιτικους για το ποσο εχει επηρεασει αυτη η κατασταση οχι μονο τα κομματα που δεν μπορουν να κανουν ουτε μια συνελευσ γιατι ως τις 7-8 δουλευουν οι νεοι αλλα και γενικα σε κοινωνικες οργανωσεις κλπ αφηνοντας αυτες τις 'κοινωνικες εργασιες' σε αεργους, δικηγορους ή γενικα εισοδηματίες που εχουν το δικο τους ωραριο και ετσι ο μισθωτος εργαζομενος δεν μπορει να παρει μερος σε διαφορες κοινωνικες και πολιτικες διεργασιες.

    Οταν λεω για ζωον, ξέρεις τι εννοω; Οταν σου το ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ, οταν σου λενε εμεις εδω δουλευουμε 10 ωρες και θα δουλευεις και εσυ 10 ωρες. Το να δουλευεις 10 ωρες γιατι το γουσταρεις ειναι δικο σου θεμα, το να το επιβαλεις ομως (που ειναι και παρανομο) και διχως φυσικα να τον δωσεις αποζημιωση, τοτε ναι..ειναι ζωα.

    Και αλλο δουλειά και άλλο δουλεία (πρόσεξε το τόνο). Θες να δουλεψεις 10 ώρες; κάντο, αλλα δεν μπορεις να με υποχρεώσεις ειδικά όταν δεν προβλεπεταια απο το νόμο και δεν υπάρχει ανταποδοτικό όφελος. Και υπάρχουν και επιχειρησεις που εχουν ωραρια π.χ. 7,30 το πρωι με 8 το βραδυ. Αυτος ο εργαζομενος πως μετα θα συμμετεχει π.χ. σε κοινωνικες οργανωσεις ή σε άλλες δραστηριοτητες;

    ReplyDelete
  14. @ orson

    NO PAY NO PLAY

    PAY AND WE'LL PLAY

    ReplyDelete
  15. και για να μην νομιζετε οτι λεω βλακιες κ εχουμε το διδακτορικο για την μοστρα, δινω και μερικα ωραια ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ αρθρα

    Drew,E. and Murtagh,E. (2005) “Work/life balance: senior management champions or laggards?” Women in Management Review Volume 20 Number 4 2005 pp. 262-278.

    Λεει οτι οι πιο επιτυχioμενοι δεν ειναι οσοι δουλευουν περισσοτερες ωρες αλλα οσοι εχουν WLB(work life balance)

    Crompton, R., Birkelund, G.E. (2000), "Employment and caring in British and Norwegian banking: an exploration through individual careers", Work Employment and Society, Vol. 14 No.2, pp.331-52.

    Έρευνα σε Η.Β. και Νορβηγία βγάζει ότι variables όπως οι χαμηλές γεννήσεις με το ανάλογο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, οι ψηλοί δείκτες αποχωρήσεων και χαμηλής παραγωγικότητας λόγω μη κατανόησης των αναγκών των εργαζομένων αναγκάζουν πλέον της επιχειρήσεις να έχουν WLB πρακτικές όπως δουλειά απο το σπίτι, μεγαλύτερες άδειες, άδειες όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και άδειες για να μπορούν οι εργαζόμενοι να φροντίζουν τους γονείς του (οι babyboomers γερνάνε) όπως και sabbaticals για να μην υπάρχουν burnouts. Το αποτέλεσμα είναι commitment απο μεριάς των εργαζομένων και υψηλή απόδοση, συχνά σε 35 και 37 και όχι στα 45-50 ωρα που θέλουν καποιοι στην Ελλάδα.

    To ίδιο και στο Supporting carers in the workplace makes good business sense., Burke, Stephen, Personnel Today, 6/13/2006

    οι εργαζομενοι εχουν οικογενειες και πρεπει να τις προσεχουν

    Survey upon survey points to
    the pitfalls and dangers of a long-hours culture - from stress-induced ill health to rising divorce rates and a predicted mass exodus of burntout employees fronn their jobs this year.

    From eight till late? By: Nixon, Alice. Accountancy, Apr2006, Vol. 137 Issue 1352, p48-48,

    Αυτό είναι και στο σύγχρονο HRM. Μην ξεχνάμε ότι οι έλληνες ειναι οι ΠΙΟ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ εργαζόμενοι στην Ε.Ε. (EUROFOUND, (2005) “Combining family and full-time work” ) και το αποτέλεσμα φαίνεται στην απόδοση.

    Για να καταλήξω το να δουλεύεις πάνω απο το 8 ωρο σε μία επιχείρηση (και οχι σε δικια σου επιχειρηση μιας και εκει εσυ εισαι το αφεντικο και παιρνεις τα κερδη) είναι επιστημονικά ελεγχμένο ότι αυτό ειναι το maximum που μπορείς να δουλέψεις, απο εκει και πέρα η εργασία δεν αποδίδει.

    ReplyDelete
  16. @ Politics and Free Thinking
    Εδώ συζητάμε για συνθήκες εργασίας και όχι για το πώς θέλει ο καθένας να κάνει τη ζωή του (με παιδιά ή χωρίς, όντας μονογαμικός ή μη) και την κριτική του καθένα μας επ'αυτού. Επίσης υπάρχει και κόσμος που μπορεί να αγαπάει τη δουλειά του και άρα να μην τον πειράζει να δουλεύει 10ωρα και ίσως και να προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ αγαπημένης δουλειάς και αγαπημένης οικογένειας.

    Στο άρθρο που ανέβασες στο blog σου είναι ξεκάθαρο ότι οι τομείς όπου υπάρχουν δουλειές χρειάζονται ευελιξία τουλάχιστον όσον αφορά τις ώρες εργασίας. Αυτό είναι ίσως κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη γιατί, τί να κάνουμε, ο κόσμος αλλάζει και το πρότυπο του Ελληνα ή Κεμπεκουά δημοσίου ή ιδιωτικού υπαλλήλου που δουλεύει 9-5 σε ένα γραφείο και τρώει ανελλιπώς με την οικογένεια κάθε βράδυ στις 5:30 μπορεί να μην είναι πλέον κατάλληλο ή και επιθυμητό για όλους τους τομείς και εργαζομένους. Παλιά ο κόσμος πήγαινε και στην εκκλησία κάθε Κυριακή, οπότε είχε νόημα να είναι τα πάντα κλειστά. Σήμερα αυτό δεν ισχύει, άρα γιατί αποκλείεται από τη συζήτηση εκ προοιμίου;
    Διαφορετική διάρθρωση των ωρών εργασίας με τη διατήρηση κοινά αποδεκτών ορίων στον αριθμό τους και μεγαλύτερες δυνατότητες για π.χ. δουλειά από το σπίτι, δεν είναι απαραίτητα κακές προοπτικές διότι παρέχουν άλλες δυνατότητες σε νέα ζευγάρια για τη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων.
    Τέλος το να συζητάμε για 'μαύρες λίστες' επιχειρήσεων δεν νομίζω ότι έχει νόημα. Οι επιχειρήσεις αυτές ακολουθούν αυτές τις κάκιστες πρακτικές διότι προφανώς τις παίρνει να το κάνουν επειδή υπάρχουν πάντα κάποιοι που έχουν μεγάλη ανάγκη να δουλέψουν έστω κι έτσι. Με το να φτιάξει το g700 ή οποιοσδήποτε άλλος, τέτοιες λίστες, δε πρόκειται να τους κάνει τα μούτρα κρέας. Ισως να ήταν καλύτερα να ψάξουμε να δούμε εναλλακτικούς τρόπους ούτως ώστε και αυτές οι εταιρείες να μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά και το προσωπικό τους να μην υφίσταται τέτοια μεταχείριση. Αρα οι λόγοι για τους οποίους οι Ελληνικές επιχειρήσεις δεν ξεκολλάνε από τις στρατηγικές χαμηλού κόστους θα πρέπει να αναζητηθούν για να βρούμε λύσεις, όπως και οι λόγοι για τους οποίους εισφοροδιαφεύγουν.

    ΥΓ. Οσο για τους πολιτικούς που παραπονιούνται για την έλλειψη διαθέσιμου κοινού για τις 'εκδηλώσεις' τους, μήπως θα έπρεπε να αναρωτιούνται για το αν ο κόσμος δεν ασχολείται μαζί τους γιατί σπανίως έχουν να τους πουν κάτι που να τους ενδιαφέρει πραγματικά και όχι γιατί κάνουν υπερωρίες;

    ReplyDelete
  17. Προς Γιωργο

    το WBL ειναι ουσιαστικα οτι λες, δλδ εργασία απο το σπιτί και ευελικτο ωραριο αναλογα με τις αναγκες. Παρόλα αυτα το να δουλευεις 8 ωρο που ειναι δεκτό σε όλο το δυτικο κοσμο και όχι τα ωραρια των sweatshops ειναι κατι που πρεπει να το σεβονται ολοι. Αν θες να δουλευεις παραπανω, οκ το κανεις. Μπορει καποιος αλλος να εχει οικονομικες δυσκολιες και να θελει το απογευμα για μια δευτερη δουλεια ή να ειναι εθελοντης καπου, δεν μπορεί κανείς να του το στερήσει με το να τον βαζει να εργαζεται υπερωρίες δίχως να πληρωνεται.

    Οσο για την πολιτικη την ανεφερα ως παραδειγμα, υπαρχουν πολλοι ΜΚΟ και αλλοι οργανισμοι που βασιζονται στον εθελοντισμο ή θέλουν απλά να πανε μία βόλτα κλπ. Αν τους στερησεις το ελευθερο απογευμα τοτε δημιουργεις προβληματα στους κοινωνικους ιστους.


    Με την ίδια λογική να καταργησουμε, οπως ζητανε καποιοι, τις υποχρεωτικες καλοκαιρινες αδειες στην Ευρωπη και ετσι να καταστρεψουμε τον τουρισμο στο Νοτο.

    ReplyDelete
  18. @ politics and free thinking
    Εγώ δεν πρότεινα να καταργηθεί το 8ωρο (πρόσεξε ότι λέω για ευέλικτες ώρες αλλά με αποδεκτά ΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ). Ομως 8ωρο είναι και το 7-3 και το 9-5 και το 12-8 και το 2-10 το βράδυ. Επίσης το 8ωρο είναι 8ωρο είτε το κάνεις Σάββατο είτε το κάνεις Πέμπτη και το ρεπό είναι ρεπό είτε το κάνεις Κυριακή είτε το κάνεις Τετάρτη. Πολύς κόσμος δουλεύει τέτοιες μέρες και ώρες, π.χ. εκεί που πίνεις εσύ τον καφέ σου το απόγευμα ή στον κουρέα που κόβεις τα μαλλιά σου.

    Το να εμμένουμε στη συζήτηση μόνο συγκεκριμένων και παραδοσιακών σχημάτων χρόνου εργασίας, απλά αφήνει όλο αυτό τον κόσμο έξω από κάθε συζήτηση για την εξασφάλιση των όποιων δικαιωμάτων τους για καλές συνθήκες εργασίας. Επίσης δίνει την ευκαιρία στους εργοδότες να εφαρμόζουν αυτή την ευελιξία όπως και όποτε θέλουν. Και ναι, αυτό περιορίζει τις δυνατότητες χρήσης του ελεύθερου χρόνου. Αν όμως ο ευέλικτος χρόνος εργασίας 'κανονικοποιηθεί' και είναι επίσημη πρακτική με νόμιμες προβλέψεις κλπ, τότε και οι εργοδότες μπορούν να έχουν την ευελιξία τους και θα μπει κάποιο φρένο στην ασυδοσία τους.

    Οσο για τους εθελοντές, ε καλά τσάμπα δουλειά προσφέρουν, δεν πιστεύω οι ΜΚΟ ή οι πολιτικοί στους οποίους την προσφέρουν να κάνουν και τους δύσκολους για το ποιές ώρες ακριβώς θα γίνεται αυτό. Ασε που πολλοί ΜΚΟ θα είχαν όφελος από εθελοντές που δουλεύουν 'ώρες γραφείου' και όχι αργά το βράδυ.

    ReplyDelete
  19. Κατα αρχας συμφωνω σε οτι λες. ας αρχθσιτνε αοι εκει.

    Εχω δουλεψει ως εθελοντης και οντως καποιες π.χ. με ΑμΕΑ ειναι σε πρωινες ωρες, π.χ. σε σχολειο αλλα μπορεις και καποια απογευγματα οπως συμφωνα μαζι σου για το ωραριο...


    αλλα.. προσεξε αυτο....

    γνωστη μου δουλευει σε αλυσιδα λιανεμποριου. Δουλευε 6 μερες διχως να παιρνει τα ρεπο (πραγμα παρανομο).

    Τι έγινε; Ερχετε επιθεωρηση εργασιας και τους κανει ελεγχο και ζηταει απο την εταιρεια (με μεγαλα περιθωρια εκρδους εταιρεια) να δωσει τα ρεπο.

    τι εγινε τελικα;

    της ειπαν υπεγραψε οτι πηρεσ τα ρεπο αλλιως θα σε διωξουμε. Οποτε το 5/μερο εγινε 6/μερο και φυσικα δεν εχει χρονο για αλλες δουλειες μιας εναι σε λιανεμπορικη και συχνα δουλευει 8 το πρωι με 8 τ0 βραδυ και πληρωνεται ομως για 40ωρο.

    ReplyDelete
  20. Ξέρετε με τι γελάω περισσότερο; Με την περίφημη Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη που ευαγγελίζονται οι σύγχρονες επιχειρήσεις: να δώσουμε λεφτά στα ιδρύματα διατυμπανίζοντάς το σε όλα τα ΜΜΕ, όταν έχουμε τους εργαζομένους σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης. Μήπως τελικά η αρνητική δημοσιότητα είναι κάποια λύσις;;;

    ReplyDelete
  21. Γιώργο τι δουλειά κάνεις; Έχεις οικογένεια;Έχεις αισθανθεί ποτέ σου να σε εκμεταλλεύονται και να σου πίνουν το αίμα σου;
    Αυτά που λες για να γίνουν πρέπει να πέσουν και λεφτά, πράγμα ανέφικτο μιας και για να ζητήσεις, πρέπει να δώσεις, πράγμα που ΚΑΝΕΙΣ δεν είναι διατεθειμένος να το κάνει.

    ReplyDelete
  22. Η "Δημητριάδα" είναι καθημερινό και πολύ συχνό φαινόμενο για τους νέους εργαζόμενους. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι μόνο οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ακολουθούν την τακτική της μαύρης εργασίας. Παρόλα αυτά 2 είναι τα βασικά ζητήματα που αφορούν 2 διαφορετικές ομάδες στο χώρο εργασίας.

    1ον, η ύπαρξη κανόνων και θεσμών που προασπίζουν τα εργασιακά δικαιώματα του εργαζομένου - και οι οποίοι δεν τηρούνται - καταπατούνται από τους εργοδότες.

    2ον, η ύπαρξη κανόνων και θεσμών που περιορίζουν την ευελιξία και τη βιωσιμότητα των ελεύθερων επαγγελματιών - εργοδοτών.

    Η προσπάθεια προς τη μεγαλύτερη ευελιξία λειτουργίας των επιχειρήσεων μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στα οφέλη των εργαζομένων. 3μηνες συμβάσεις χωρίς περιθώρια αποζημίωσης. Συμβάσεις μέσω ΤΕΒΕ χωρίς περιθώρια αποζημίωσης, υποχρέωση καταβολής δώρων κλπ. κλπ. κλπ. Η ευελιξία όμως αυτή θεωρητικά αυξάνει την κινητικότητα στην αγορά εργασίας και θεωρητικά η εύρεση εργασίας αντικατοπτρίζεται από καλύτερη ανταποδοτικότητα σε αμοιβές σύμφωνα με την ανταγωνιστικότητα του ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης υπάρχουν ποικίλες φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για τον εργοδότη.

    Το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα όμως βαραίνει ασύμμετρα τον εργοδότη, αυξάνοντας τα κόστη λειτουργίας του σημαντικά. Το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο επίσης βαραίνει τον εργοδότη σημαντικά.

    Εκτός του κεφαλαίου "Νεοελληνική Κουλτούρα" - μείζον ζήτημα φυσικά στο πώς λειτουργεί η αγορά εργασίας στην Ελλάδα - υπάρχει και το ζήτημα της ισορροπίας μεταξύ των οφελών για εργοδότες - εργαζομένους και του συνολικού οφέλους για την οικονομία.

    Πρακτικά μιλώντας, η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας παραπέμπει, δυστυχώς, πολλούς εργοδότες, σε παράνομες συμπεριφορές προς τους εργαζόμενους. Αυτές είναι τόσο κοινές πια στη χώρα μας, που η διεκδίκηση των κεκτημένων από τους εργαζόμενους - ασφάλεια, αποζημιώσεις, υπερωρίες κλπ. - καθίσταται αστεία (εκτός αν κάποιος έχει τα κότσια, την υπομονή, τα λεφτά και τον χρόνο να τρέχει στα δικαστήρια για να βρει το δίκιο του).

    Επειδή η ευελιξία στην αγορά εργασίας είναι πολύ σημαντική, εκεί που θα πρέπει να επικεντρωθούμε σαν γενιά και σαν Ευρωπαϊοι Πολίτες είναι στη θεσμοθέτηση ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Κατώτατου Μισθού για όλα τα επαγγέλματα, ανάλογο με τίτλους, κατηγορία επαγγέλματος κλπ.

    Παράλληλα η γενιά μας πρέπει να διεκδικήσει άμεση επίλυση του ασφαλιστικού, έτσι ώστε οι εισφορές να κατανεμηθούν ισότιμα, όπως συνεπώς και τα κόστη. Το ιδανικό θα ήταν το ασφαλιστικό να γίνει ευρωπαϊκό πρόβλημα και να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση, όχι εθνικό πρόβλημα και εθνική λύση.

    ReplyDelete
  23. @ anthony
    Δουλεύω χωρίς τυπικό ωράριο σε μια δουλειά που αγαπάω πολύ γι'αυτό που κάνω κι όχι τόσο για τα λεφτά που παίρνω (που είναι αξιοπρεπή αλλά δε με κάνουν πλούσιο) και στην οποία με σέβονται από κάθε άποψη. Ο εργοδότης μου δεν ενδιαφέρεται αν θα του βγάλω τη δουλειά το πρωί ή τα μεσάνυχτα ή από πού (γραφείο ή σπίτι), αρκεί να τη βγάλω. Και η γυναίκα μου το ίδιο κάνει. Για να βρώ όμως αυτές τις συνθήκες, τα μάζεψα και έφυγα από την Ελλάδα. Το τίμημα είναι ότι ζω σε μια χώρα που κατά τ'άλλα δεν είναι στο πετσί μου και ότι ούτε εγώ ούτε η γυναίκα μου έχουμε βοήθεια με το παιδί μας ή με οτιδήποτε άλλο από τις οικογένειες μας. Αρα η ευελιξία στα ωράρια μας και στον τόπο εργασίας μας είναι ο μόνος τρόπος να τα βγάλουμε πέρα με δουλειά και οικογένεια γιατί όλα περνάνε από τα χέρια μας.

    Και ναι, πριν τα μαζέψω και φύγω δούλεψα σε ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα που ήδη από το 1995 θεωρούσε δεδομένο ότι με το βασικό μισθό, που δε μου επέτρεπε να φύγω από το σπίτι των γονιών μου, θα κάνω απλήρωτες υπερωρίες σε καθημερινή βάση ('γιατί άλλα παιδάκια παρακαλάνε για τέτοια δουλειά' μου έλεγε η προϊσταμένη μου) και σαββατοκύριακα (χωρίς την έγκριση της τοπικής επιθεώρησης εργασίας). Η πλάκα είναι ότι πριν από λίγα χρόνια η συγκεκριμένη τράπεζα βραβεύτηκε (από ό,τι είδα) για τις πολιτικές προσωπικού της...

    Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι δεν υπάρχουν λύσεις σε αυτή την κατάσταση χωρίς κόστος. Οπως το είπες κι εσύ κάτι πρέπει να δώσεις για να πάρεις. Και ναι, η κατάσταση στην Ελλάδα μου φαίνεται αδιέξοδη με αυτά που διαβάζω, γιατί είναι σαν το αυγό με την κότα, γαμώτο όμως από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή!!!

    ReplyDelete
  24. call me eurobank!

    parola ayta iparxoun epixiriseis opws o TITAN pou exoun aristo H.R.M.

    ReplyDelete
  25. @ 700

    NO PAY NO PLAY

    Kατ΄αρχήν θάταν πιό piquant να πεις "No money, no honey" ώστε να γελάσουμε κομμάτι μιάς και το γράμμα του Δημήτρη μούφερε κατάθλιψη.

    Στα σοβαρά τώρα. Το προοίμιο περί Dickens κλπ ορίζει εμμέσως πλην σαφώς το στίγμα μου. Δλδ πέραν του ωραρίου, εργασία ΜΗ αμειβόμενη και ΜΗ συναινετική (δηλαδή, υποχρεωτική) είναι καταδικαστέα. Με άλλα λόγια πρέπει να πληρούνται πάντα ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ οι όροι γιά υπερωρίες και ειδικότερα η συναίνεση να προέρχεται από ελεύθερη βούληση [de profundis] και όχι φόβο.

    Τούτων ΔΟΘΕΝΤΩΝ, λοιπόν, εργασία και 10 και 12 ωρών ημερησίως ΔΕΝ σε κάνει ζώον ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΣ να είσαι περήφανος!!

    Tα στερεότυπα είναι άστοχα και λαϊκιστικά. Βεβαίως και υπάρχουν οικογενειάρχες με άλλες προτεραιότητες πού πρέπει νάχουν το δικαίωμα να δουλεύουν μόνο 8ωρο. Βεβαίως και υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν νάχουν χρόνο για γυμναστήριο, τέχνες, διασκέδαση, ο,τιδήποτε. ΑΛΛΑ υπάρχουν και αρκετοί άνθρωποι που την βρίσκουν στη δουλειά και δικαίωμά τους κι΄αυτών να επιλέγουν την εργασία ως διασκέδαση ή ως θεραπεία ανίας κλπ.

    ReplyDelete
  26. Filoi,

    ayta symbainoun dystyxos se olous toys tomeis. Diabazontas thn istoria toy Dhmhtrh, 8ymh8hka ta dika mou... Kai ego eixa piasei douleia dokimastika se ena texniko grafeio sxetiko me th naytilia. H aggelia aforoyse antikeimeno diaforetiko apo ayto poy asxolh8hka telika (ego asxolh8hka me to marketing toy grafeiou). Me thn pseytikh profash ths "dokimhs" kai thn yposxesh ths metaphdhshs sto arxiko posto, emeina ekei, alla diapistosa grhgora oti den eprokeito pote na asxolh8o me to antikeimeno ths aggelias. Otan hr8e h ora ths kanonikhs proslhpshs, o ergodoths mou eipe oti: "ta lefta poy dikaiousai gia kanonikh plhrh apasxolhsh einai tosa, ayta mporeis na ta ksexaseis... proti8emai na se proslabo os part-timer", asxetos an ego doyleya 9.00 - 18.00. 8a anagnoriso bebaia oti o ergodoths aytos htan panta typikos sthn katavolh toy ("mavroy") mis8ou, alla os ekei...

    Omos den prepei na afhnoume asxoliasta kai ta kala. Me thn ameristh symparastash twn dikwn mou, eimai pleon se allh etaireia, opou oi an8ropoi einai oxi aplos synepeis, alla typikotatoi se ola toys: katabolh mis8ou, sostes amoibes, yperories, adeies, ta panta...

    Apla einai poly liges oi etaireies pou to kanoun ayto...

    ReplyDelete
  27. Kαλό θα ήταν γιά να παίρνουμε μιά καλύτερη ιδέα να αναγράφετε λίγο περισσότερες λεπτομέρειες ώστε να έχουμε πληρέστερη εικόνα του ΤΙ συμβαίνει στην αγορά
    Πχ
    Είμαι 26 ετών, έχω πτυχίο Α από ΑΕΙ Β, δούλευα σε εταιρία λιανικού εμπορίου στη διαχείριση οικονομικού, 9-6, με τρίμηνες συμβάσεις και με καθαρό μισθό Χ ευρώ και ΙΚΑ γιά τις πραγματικές ώρες εργασίας κλπ κλπ.
    Από κει και μετά παρουσιάζετε το πρόβλημα κοκ.

    Ευχαριστώ

    ReplyDelete
  28. Ένας θεσμοθετημένος κατώτατος Ευρωπαϊκός μισθός μπορεί να προστατέψει τους εργαζόμενους από εργασία χωρίς ανταποδοτικότητα.

    ReplyDelete
  29. Παραθέτουμε απόσπασμα από έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Βιομηχανικών Σχέσεων (EIRO) σχετικά με τo χρόνο εργασίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

    Την έρευνα με τίτλο Working Time Developments 2005 μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη στο εξής URL

    http://www.eurofound.europa.eu/eiro/2006/08/update/tn0608101u.html#4

    In the EU25, the highest levels of actual hours worked by full-time workers are found in Latvia, Slovenia and Greece, and the lowest in France, Denmark and Spain.

    Eight out of the 10 new Member States have actual hours above the EU25 average, compared with seven out of 15 old Member States. Of the new Member States, only Lithuania and Malta have below-average actual hours.

    In the EU15, the longest actual full-time hours are worked in Greece, Austria and Germany and the shortest in France, Denmark and Spain.

    και Ο ΠΙΝΑΚΑΣ...

    Country Actual Weekly hours
    (ΠΡΟΣΟΧΗ όχι collectively agreed)

    Latvia 43.7
    Slovenia 43.3
    Greece 43.2
    Austria 42.9
    Poland 42.6
    Germany 42.3
    UK 42.2
    Cyprus 42.0
    Czech Republic 42.0
    Ireland 41.8
    Romania 41.7
    Estonia 41.6
    Netherlands 41.6
    Slovakia 41.6
    Luxembourg 41.5
    Hungary 41.4
    Bulgaria 41.0
    Italy 40.3
    Malta 40.3
    Portugal 40.2
    Belgium 40.0
    Lithuania 40.0
    Sweden 39.8
    Finland 39.6
    Norway 39.5
    Spain 39.3
    Denmark 39.2
    France 39.1

    All countries 41.2
    Whole EU 41.3
    EU15 and Norway 40.8
    EU15 40.9
    New Mbr States 41.9

    Source: Eurostat, with averages calculated by EIRO.

    ReplyDelete
  30. Σημείωση ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ.

    Αυτα ειναι τα ΔΗΛΩΜΕΝΑ, γιατι π.χ σητ γερμανια οπως ελεγε ο ξαδελφος μου που ειναι δικηγορος εκει αν κανεις πως εχει κοσμο διχως ασφαλεια και πληρμενες εξτρα ωρες σε εχει παρει και σε εχει σηκωσει και μαλλον εχει φυλακιση ή κλεισιμο επιχειρησης, οχι προστιμα και μαλακιες.

    Αν κανουμε ενα correlation σε παραγωγικοτητα με τις εργατοωρες θα ειχαμε ενα αρνητικο correlation (οχι πολυ ομως), δλδ οσο πιο λιγες ωρες δουλευουν τοσο καλυτερ αποδοδτικοτητα εχουν π.χ. δανια, φιναλνδια, νορβηγια, Βελγιο ενω μπροει να γινει και με εισοδημα ανα εργαζομενο ή με το GDP (PPP) per capita.

    ReplyDelete
  31. και μερικά στοιχεία σχετικά με την ετήσια άδεια την οποία δικαιούνται οι εργαζόμενοι με πλήρεις αποδοχές ( ίδια έρευνα ).

    The annual duration of working time is strongly influenced by the amount of paid annual leave to which workers are entitled.

    Table 13 below gives the average number of days of collectively agreed annual leave for 19 countries where data are available (harmonised on the basis of a five-day working week).

    The figures generally apply to 2005. The average entitlement across the EU15 and Norway stands at 26.8 days, and has increased slightly over the past few years from 25.6 days in 2000 (though the number of countries included and the calculation methods have not been uniform over this period).

    Agreed annual leave entitlement varies considerably, from 33 days in Sweden to 23 days in Greece.

    Little information about this is available from the new Member States and acceding countries, with figures only for Bulgaria, Cyprus, the Czech Republic, Romania, Slovakia and Slovenia - among these countries, agreed leave is highest, at 25 days, in the Czech Republic.

    In most other new Member States, annual leave is probably at the statutory level (see below), as it is Cyprus and Slovenia.

    ΠΙΝΑΚΑΣ

    Average collectively agreed annual paid leave (in days), 2005

    Country Paid leave
    Sweden 33.0
    Denmark 30.0
    Germany 30.0
    Italy 28.0
    Luxembourg 28.0
    Netherlands 25.6
    Austria 25.0
    Czech Republic 25.0
    Finland 25.0
    France 25.0
    Norway 25.0
    UK 24.6
    Portugal 24.5
    Romania 24.0
    Greece 23.0
    Bulgaria 22.0
    Slovakia 21.3
    Cyprus 20.0
    Slovenia 20.0

    All countries 25.2
    Whole EU 25.5
    EU15 and Norway 26.8

    Notes on averages:
    ‘all countries’ is for 19 countries;

    ‘whole EU’ is for 16 countries;

    ‘EU15 and Norway’ is for 12 countries;

    ‘new Member States’ is for six countries.

    Source: EIRO.

    ReplyDelete
  32. @g700
    Και ποιό είναι το ηθικό δίδαγμα αυτών των στοιχείων για το χρόνο εργασίας; Οτι οι Ελληνες είναι οι πιο αδικημένοι από όλους στην Ευρώπη γιατί δουλεύουν περισσότερο και αμείβονται λιγότερο; Μήπως θα έπρεπε να δούμε και κανένα συγκριτικό νούμερο για την παραγωγικότητα των Ελλήνων σε σχέση λ.χ. με τους Γερμανούς που επίσης φαίνεται να δουλεύουν πολύ;

    ReplyDelete
  33. Μπορούμε από την έρευνα να διεξάγουμε μερικά αρχικά συμπεράσματα.

    Είμαστε χειρότεροι από

    την "υπερφιλελεύθερη" Αγγλία,
    τις "βαρετές" σκανδιναβικές χώρες,
    και τα "ίδια μ'εμάς" μεσογειακά κράτη.

    Είμαστε στον ισχυρό πυρήνα του κλαμπ των κατα τ'άλλα "χειρότερων" από εμάς ανατολικοευρωπαϊκών κρατών.

    Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η εργατική νομοθεσία της χώρας είναι συγκριτικά αυστηρή.

    to be continued...

    ReplyDelete
  34. @ g700

    "Να διεξαγάγουμε"

    Οπως "Να παρέχω" (διαρκώς)
    "Να παράσχω" (μιά φορά η
    επί συγκεκριμένου θέματος)

    "Να λαμβάνω" (διαρκώς)
    "Να λάβω" (αορίστου, μιά
    φορά ή επί
    συγκεκριμένου θέματος)


    Πχ
    "Η κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει κατάλληλα μέτρα οσάκις δημιουργούνται προβλήματα από ακραία καιρικά φαινόμενα".
    "Η κυβέρνηση αδυνατεί να λάβει μέτρα αντιμετώπισης τού ασφαλιστικού".
    "Η κυβέρνηση απέτυχε να λάβει μέτρα αντιμετώπισης του ασφαλιστικού".

    ReplyDelete
  35. Το ότι οι Ελληνες δημοσιογράφοι και ο κύριος Παπανδρέου είναι αγράμματοι, δεν σημαίνει ότι νομιμοποιούμαστε να επαναλαμβάνουμε τις γραμματικές τους κοτσάνες.

    ReplyDelete
  36. "Μετά συμπαθήσεως δηλαδής και άνευ παρεξήγησης"

    από "Ωραία των Αθηνών" circa 1954

    ReplyDelete
  37. Σχετικά με το θέμα της παραγωγικότητας.

    Η Ελλάδα την περίοδο 1995 με 2004 είχε έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας στην Ευρώπη.

    Μάλιστα όπως αναφέρει η Anne Sibert του Birkbeck College - University of London και του CEPR, σε έρευνά της με θέμα Labour Productivity Growth in the European Union

    \URL
    http://www.econ.bbk.ac.uk/faculty/sibert/Webpage/productivityDec2006.pdf

    από το 1995 μέχρι το 2004:

    «Some countries (Ireland, Finland, Greece and Sweden) continued to experience faster labour productivity growth than did the United States, while others experienced much slower labour productivity growth; one country, Spain, experienced no labour productivity growth at all.

    και εξηγεί ότι:

    «The high labour-productivity growth in Greece is due to a catching-up process» (διαδικασία οικονομικής σύγκλισης με άλλες χώρες – catch up theory κλπ)

    Όπως εξηγεί και ο Marcel TIMMER, assistant professor, Department of Economics, University of Groningen , σε συνέντευξή του στο RIETI:

    URL:
    http://www.rieti.go.jp/en/special/policy-update/028.html

    «The European Union is not a homogeneous area in terms of economic structure and performance. Currently, there is a major difference between growth in the so-called new EU-countries in the East (such as the Czech Republic, Slovenia, Hungary) which grow much faster than the "old" EU-15.

    But even within the EU-15 there are fast growers like Ireland, Finland and Greece, alongside slow-growers like France, Germany and the UK.

    Drivers of growth differ. For example, growth in Eastern Europe and Greece, initially poor countries, is of the catch-up type and based on rapid increases in inputs. On the other hand, growth in Finland is much more based on productivity growth and ICT production».

    Ένα από αυτά τα inputs , δηλαδή μία απ' αυτές τις οικονομικές εισροές που αύξησαν την παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα την περασμένη δεκαετία , είναι και η αύξηση-εντατικοποίηση του χρόνου εργασίας .

    Το σημερινό ζητούμενο σχετικά με την παραγωγικότητα της εργασίας είναι πώς θα γίνουμε πιο παραγωγικοί δουλεύοντας λιγότερο , αξιοποιώντας την τεχνολογία και κάνοντας καλύτερη χρήση των διαθέσιμων υλικών και άυλων πόρων.

    ReplyDelete
  38. catch-up εχει και αλλη ερμηνεια = χρηματοδοτηση απο Ε.Ε. για καποια εργα π.χ. δρομους και νεες τεχνολογιες

    ReplyDelete
  39. Συμφωνώ με τον Βασίλη σχετικά με την δημιουργία λίστας επιχειρήσεων που δημιουργούν σκλάβους.
    Στο κέντρο της Αθήνας έχω προσέξει αρκετές φορές κάποιες αφίσες που κάνουν αυτό ακριβώς. Κατονομάζουν επιχειρήσεις και καταστήματα που εκμεταλεύονται στο έπακρο τους υπαλλήλους τους.
    Ένα συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο μάλιστα, έχει χάσει την μισή του πελατεία από αυτές τις ανακοινώσεις και "αναγκάστηκε" να κάνει κανονική πρόσληψη και κανονική πληρωμή ενσήμων για να ξαναποκτήσει την πελατεία του.
    Δεν θα με ενοχλούσε καθόλου να πήγαινα σε καμμιά δεκαριά βιτρίνες ή εταιρίες και να κόλαγα μεγάλο αυτοκόλητο με την ένδειξη "ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ", το Σάββατο βράδυ πριν πάω βόλτα.
    Εργοδότης είμαι κι εγώ και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως περιμένουν "συνάδελφοι" μου να πάει καλά η δουλειά τους αν οι συνεργάτες τους δε είναι ευχαριστημένοι.
    Είμαι επίσης σίγουρος οτι μόνο με δραστηριοποίηση των πολιτών θα αλλάξει κάτι σε ότι μας ενοχλεί, γιατί πλέον όλοι οι υπεύθυνοι δεν θέλουν ούτε να προσπαθήσουν.
    Είναι πολύ καλά χρηματιζόμενοι, ανεξαρτήτου πολιτικού στρατοπέδου.

    ReplyDelete
  40. Κοιταμε το δεντρο και χανουμε το δασος. Οι εταιριες που ακολουθουν τετοιεσ πολιτικες ειναι εταιριες που τραβανε το περιθωριο κερδους απο τα μαλια και εννοω οτι σε περιπτοση μια μιας αλλαγης στη εισροη κεφαλαιου θα βρεθουν πολυ γρηγορα χωρις ρευστο. Σε περιπτωση μαλιστα που απασχολουν πολυ προσωπικο με μονιμες συμβάσις και αναγκαστουν να μειωσουν εργατικο προσωπικο το κοστος τον αποζημιοσεων θα τις οδηγησει σε κλεισιμο(απο ελειψη ρευστου) με αποτελεσμα την απολυση όλων τον εργαζομενων και οχι μονο ενος ποσοστου. Αυτη ειναι η πραγματικότητα που αρκετες επειχηρησης οδηγούντε σε αυτα τα κατακριτεα κατα την αλλη τεχνασματα. Σε συνδιασμο με το υψιλο ποσοστο ανεργιας κανει δυνατη την αποδοχη τετοιων πρακτικων απο το εργατικο κοινο.
    Και αναρωτιεμε ποιος φταιει. Οι εργοδοτης στους οποιους ο καθε εργαζομενος κοστιζει παραπολα(λογο καταβολης ασφαλιστρων κτλπ). Μην τα ριχνουμε ολα σε αυτους. ειναι η ιδια η οικονομικη κατασταση στην ελλαδα που δυσχερενει την θεση εργοδοτη και εργαζομενου

    ReplyDelete
  41. @ politics and free thinking

    Λες μονίμως βλακείες. Συνεπώς, αν πολιτευθείς, ειδικά με το ΠΑΣΟΚ, είναι βέβαιο πως θα γίνεις υπουργός.

    Productivity is a rate of output (goods or services) per unit of input, be it labor, capital or both.

    Τhe import of capital (from the EU or anywhere), which along with labor forms the resources (ie the input), may affect growth (ie the output) but is not related to productivity.

    ReplyDelete
  42. @ sakis evremopoulos
    @ ΟΛΟΥΣ

    Ακόμα δε μεγαλύτερη σημασία έχει να γνωρίζουμε εμείς οι καταναλωτές ΠΟΙΟΙ είναι οι ΚΑΛΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ώστε να ψωνίζουμε από αυτούς.

    ReplyDelete
  43. @ αντωνης

    ΠΕΝΤΕ είναι οι ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ της οικονομικής κακοδαιμονίας.

    1. Κακόπιστοι εργοδότες που, αν και διαθέτουν πακτωλό χρήματος, εκμεταλλεύονται σαδιστικά τους εργαζόμενους - η "φιλάνθρωπος" οικογένεια Λάτση (Eurobank, shipping etc) που, κατά πρόσφατο report, είναι 52η πλουσιότερη στο κόσμο!

    2. Καλόπιστοι εργοδότες με επιχειρήσεις μικρού κεφαλαίου, υψηλής έντασης εργασίας (labor intensive) ή συνδυασμού αμφοτέρων.

    3. Κακόπιστοι εργαζόμενοι που εκμεταλλεύονται σαδιστικά τους εργοδότες.

    4. Kαλόπιστοι αλλά υποπαραγωγικοί εργαζόμενοι που συγχέουν την προσπάθεια με την παραγωγικότητα, την πιστοποίηση γνώσης με την παρουσία γνώσης ή αμφότερα.

    5. Η απαίσια, ανελαστική εργατική νομοθεσία και οι τρομακτικά ψηλές εργοδοτικές εισφορές. Και είναι ειρωνικό ότι, ενώ θα πίστευε ένας τρίτος παρατηρητής πως οι εργαζόμενοι προστατεύονται στην Ελλάδα περισσότερο από ό,τι σε άλλες δυτικές χώρες, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!!!!!

    ReplyDelete
  44. Η λύση είναι να υπάρξει τριμερής χρηματοδότηση των ασφαλίστρων του εργαζόμενου. Από το κράτος, τον εργοδότη και τον εργαζόμενο. Έτσι ώστε και ο εργαζόμενος να πέρνει περισσότερα στο χέρι και ο εργοδότης να έχει ένα κίνητρο να προσλάβει και άλλους.
    Επίσης πιστεύω ότι όπως πρέπει να στιγματίζονται οι κακοί εργοδότες, πρέπει να στιγματίζονται και οι κακοί εργαζόμενοι.

    ReplyDelete
  45. @Anthony
    Δεν υπαρχει τριμερης χρηματοδοτηση ασφαλιστρων, να πληρωσει απο που το κρατος? Απο τις ιδιες της δικες σου εισφορες.
    Ουσιαστκά το πληρωνει ο εργοδότης που ειναι λογικο. Αν θα επρεπε να υπαρχει καποια χρηματοδοτηση αυτη θα επρεπε να ήταν στα βαρεα επαγγελματα. Δεν ξερω ομως το καθεστός εκει.
    Μπορει καποιος να με ενημερωσει με νουμερα για του συντελεστες φορολογιας για εταιριες διοτι δεν βρισκω εγς πληροφοριες. παντος οι κρατήσεις για ασφαλιστρα ειναι πέντε τοις εκατό (5%) αν το καθαρό ποσό της παροχής δεν υπερβαίνει τα δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500) ευρώ ετησίως. Εχω μια ερωτηση παλι, τα ασφαλιστικα ταμεια τι πληρωνουν ακριβως. Το ΕΣΥ + συνταξης και αλλα βοηθηματα

    ReplyDelete
  46. @ anonymous

    Αυτό είναι ένα από τα δράματα των ασφαλιστικών ταμείων, ότι πληρώνουν τα έξοδα περίθαλψης (στο ποσοστό που τα ίδια ορίζουν) των ασφαλισμένων τους. Κανονικά, όπως σωστά έχουν προτείνει εδώ οι G700, η Ασφάλιση Υγείας πρέπει να αποδεσμευθεί από τα ταμεία και να συνδεθεί είτε άμεσα με το ΕΣΥ (όπως συμβαίνει σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και τον Καναδά), είτε με ασφαλιστικές εταιρίες και μέσω αυτών με όλα τα κέντρα (δημόσια και ιδιωτικά) παροχής υπηρεσιών περίθαλψης. Στις ΗΠΑ, ακόμα και οι δημόσιοι υπάλληλοι (πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί) είναι ασφαλισμένοι μόνο ιδιωτικώς - ο εργοδότης πληρώνει τα 2/3 και ο εργαζόμενος περίπου 1/3 των ασφαλίστρων.

    ReplyDelete
  47. Φιλε ΟΖ

    Ποια απο τα παραπανω που ανεφερες μπορεις να πολεμησεις με τα εφοδια που εχεις?

    Αν την βγεις του λατση σηκωνετε και φευγει αλλα και να μην φυγει εφοσον τον παιρνει να πληρωνει υπαληλους με μισθο πεινας μια και αυτη δεν εχουν επιλογη εφοσο δουλεια δεν υπαρχει εκει εξω γιατι να μην το κανει? οταν αλλοι δινουν 4 αυτος δινει 6 και του λενε και ευχαριστο

    Αυτα που ανεφερες κατα την γνωμη μου ειναι μάλλον αποτελεσμετα της γενικης οικονομικης υφεσης της ελλαδας και οχι τοσο τα αιτια.

    Σε μια ανθουσα οικονομια με χαμηλα ποσοστα ανεργιας ο εκαστοτε εργοδοτης θα αναγκαζετε να πληρωνει παραπανω για να κρατηση τον εργατη στη θεση του.

    Αυτο που πρεπει να καταφερουν οι g700 ειναι να εντοπισουν τους λογους τροχοπεδης της οικονομικης αναπτυξης στην ελλαδα. Και να πιεσουμε για να αλλαχθουν.

    Ειναι αληθεια παντος οτι δινουμε πληρονουμε πολλα για συνταξεις των μεγαλυτερων γενιων(το οποιο αφαιρηται απο το μισθο μας, που ομως προσθετε στο κοστος του εργοδοτη). Τα ποσα που δινοντε σε συνταξης ειναι υπερογκα και δεν προσφερουν τιποτα στην περεταιρω αναπτυξη μια οικονομιας(μιας και δεν επενδυοντε πουθενα).

    Θεωρω οτι το συνταξιοδοτικα θα επρεπε να απγκιστρθει απο τα ασφαλιστικα. Πιστευω οτι θα επρεπε να διμιουργιθει ενας ενιαιος φορεας ια ΕΣΥ και τα ασφαλιστικα να πληρονοντε εκει μονο ομως για υγειονομικη περιθαλψη.

    Ειναι αδικο η νεα γενια να πληρωνει τα συνταξιοδοτικα τον παλεωτερων γενιων. Βρισκω αδικο και μια γενια που δουλεψε και πληρωσε ασφαλιστικα να μην παρει συνταξη οπως της ειχαν υποσχεθει, αλλα δυστηχων το μελλον προωλεπετε δυσοιωνο

    ReplyDelete
  48. Βλεπω μαγε του ΟΖ οτι συμφονουμε.

    Πως μπορουμε να πιεσουμε ομως για κατι τετοιο? Ελπιζω οχι με απεργιες, ασε που οι απεργιες δεν εχουν ποια την αιγλη που ειχαν. Εχουμε μονο μια συνταγματικη δυναμη, μια ψηφο καθε 4 χρονια. Πως μπορουμε να αξιοποιησουμε την δυναμη μας ολοι οι αναγνωστες του g700 gia na πιεσουμε καποιο κομμα να ακολουθησει τη γρμμη μας

    ReplyDelete
  49. @ αντωνης

    Γράφεις:
    Αυτα που ανεφερες κατα την γνωμη μου ειναι μάλλον αποτελεσμετα της γενικης οικονομικης υφεσης της ελλαδας και οχι τοσο τα αιτια.

    Ζητώ συγγνώμη. Αναφερόμουνα και ήθελα να πω "εργασιακής κακοδαιμονίας" και όχι όπως εκ παραδρομής έγραψα "οικονομικής κακοδαιμονίας".

    ReplyDelete
  50. Πολύ σωστά εντοπίζετε στα τελευταία σας posts ότι το πρόβλημα της "εργασιακής κακοδαιμονίας" , όπως εύστοχα περιέγραψε ο ΟΖ, σχετίζεται άμεσα και με το ασφαλιστικό σύστημα.

    Οι κανόνες που διέπουν το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα, ο τρόπος χρηματοδότησής του και η δομή του, σε συνδυασμό με το δημογραφικό πρόβλημα και το χαμηλό συνολικό επίπεδο απασχόλησης(59% στην Ελλάδα έναντι πχ 77% που είναι στη Σουηδία) βαραίνουν την εργασία και κυρίως τη δυνατότητα των νέων να βρουν νόμιμη και θεσμικά προστατευμένη δουλειά.

    Γιατί;

    Στην Ελλάδα πληρώνουμε τις μεγαλύτερες εισφορές στην ΕΕ και τις χώρες του ΟΟΣΑ. 35% περίπου του μέσου εισοδήματος πάει σε εισφορές. Ένας εργαζόμενος ασφαλισμένος στο ΙΚΑ που παίρνει 980 ευρώ το μήνα μεικτά παίρνει στο χέρι, ως διαθέσιμο εισόδημα, 590 ευρώ.

    Στην Ελλάδα επίσης όπου τα ασφαλιστικά ταμεία είναι μέρος της κρατικής γραφειοκρατίας δηλαδή κρατικά, και όχι κοινωνικά και αυτοπδιοικούμενα όπως θα έπρεπε, δημιουργείται μεγάλο γραφειοκρατικό κόστος για όποιον θέλει να ασφαλίσει έναν εργαζόμενο ενώ το κράτος τα βλέπει ως προέκταση του κρατικού κορβανά.

    Στην Ελλάδα η υγεία δεν είναι δημόσια όπως θα έπρεπε να είναι. Την πληρώνουν οι ασφαλισμένοι μέσω του κλάδου υγείας των ταμείων. Άρα πάρε κι άλλες εισφορές.

    Στην Ελλάδα η νεότερη γενιά πληρώνει τα κοινωνικά κεκτημένα (πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, σύνταξη στην άγαμη θυγατέρα που μπορεί να μείνει άγαμη σε όλη της ζωή και πλήρωνε εσύ τον μικροσαστικό συντηρητισμό που έγινε και κοινωνικό δικαίωμα) της μεγαλύτερης γενιάς, η οποία σημειωτέον είναι και πολυπληθέστερη.

    Συνεπώς το κίνητρο σε όλες τις περιπτώσεις τόσο για τον εργαζόμενο όσο κυρίως και πρωτίστως για τον εργοδότη είναι να τα βρουν οι δυο τους ανεπισήμως.

    Αυτό όμως όπως όλοι γνωρίζουμε δεν αποτελεί λύση.

    Κατά την άποψή μας οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και το επιχειρηματικό περιβάλλον, η νομική συνδρομή και οι δικαστικοί αγώνες, ο ακτιβισμός με stickers του στυλ "Απάνθρωπος Εργοδότης" και οι black lists των κακών επιχειρήσεων, αν είναι να βοηθήσουν να μπει ένα τέρμα στη "Δημητριάδα", και κάθε ανάλογη ιστορία εργασιακής τρέλας, πρέπει να συνοδευτούν και από μία μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα με στόχο την ασφαλή ασφάλιση για τη νέα γενιά και τη διαγενεακή δικαιοσύνη .

    Θα επανέλθουμε με post τις επόμενες μέρες μιας και την Τρίτη λόγω της γενικής απεργίας για το σκάνδαλο των ομολόγων είναι ευκαιρία να μιλήσουμε για το υπαριθμόν ένα κοινωνικό ζήτημα της χώρας, το ασφαλιστικό.

    ReplyDelete
  51. Δουλευα σε μια μικρη βιοτεχνια(70 ατομα πρωσοπικο,60 εργατες και 10 γραφεια) εταιρια οπου οι ανειδικευτη εργατες τα ειχανε βρει με τον εργοδοτη να δουλευουνε 12ωρο δηλονοντας ομως 8αρο αλλα πληρονοντουσαν καταν πολυ πανω του κανικου μισθου. Οταν τους ρωτησα αν ειναι οικανοποιημενοι μου ειπαν ναι διοτι γνωστοι τους σε αλλες παρομοιες εταιριες περναν πολυ λιγοτερα και αναγκαζονταν να κανουν δυο δουλειες ενω αυτοι ειχαν παντα δουλεια παιρναν αρκετα(κατα τα λεγομενα τους) για να μην χρειαζοντε να κανουν δευτερη δουλεια για να βγαζουν τα εξοδα τους

    Αν προσλαμβανε επιπλεον πρωσοπικο για να καλυψη των αναγκες τις δουλεια για να εχουν ολοι κανονικο 8αρο εχουμε και λεμε 4(υπερωριες)*(60 εργατικο πρωσοπικο)=240(επιπλεον ωρες)/8(8ωρο)=30 επιπλεον ατομα. Σε αυτη τη βαθμιδα τα ελαχιστα ειναι 200euro μονο τα ασφαλιστρα(αν και δεν ξερω αν ειανι παραπανω διοτι μιλαμε για βαρεα εππαγελματα,) δηλαδη 30*200=6 χιλιαδες μηνιαιες καταβολες επιπλεον μονο στα ταμεια.

    Παντος ειναι ευκολο να μιλαμε για καταργηση του συνταξιοδωτικου. Πως μπορεις ομως να εξηγησεις στους μεγαλυτερους απο εμας οτι δεν θα παρουν τα λεφτα που 20 χρονια τωρα δουλευουν να παρουν.Που δυστηχως ουτος ι αλλως δεν θα παρουν λογο της καταστασης των ταμειων εκτος αν αυξησουν τις εισφορες σε αυτα, φαυλος κυκλος δηλαδη.

    ReplyDelete
  52. Είναι σημαντικό να αναζητήσουμε όχι μόνο τον κακό εργοδότη ΑΛΛΑ και τον καλό και να τον προωθήσουμε με stickers

    Πχ

    Εκδοτικός Οίκος Χ -> ΚΑΛΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΠΡΟΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

    Και τότε θα γίνει, όπως λέτε, ΧΑΜΟΣ

    ReplyDelete
  53. @Πίτσα Κίτσα

    Μία χαρά τα λέει και σωστά.

    Μήπως εσύ λες μαλακίες με ένα copy paste δίχως να λες γιατί το έβαλες και κρύβεσαι πίσω απο την ανωνυμία.

    ReplyDelete
  54. BE GEES
    Nομίζω άν μία επιχείρηση δεν έχει παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα ανήκει και αυτή στη γενιά G700.

    Αντικειμενικά, η κατάσταση που περιγράφει έναν εργασιακό μεσαίωνα, οδηγεί στους NEEDS, OR NOT?

    BE GEES

    ReplyDelete
  55. Nομίζω άν μία επιχείρηση δεν έχει παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα ανήκει και αυτή στη γενιά G700 = οταν εχεις τους εργαζομενους unsatisfied k me low morale λογω συνθηκων εργασίας λογικο ειναι και η επιχειρηση να μην πηγαινει καλα.

    ReplyDelete
  56. @ politics n free thinking

    σωστό

    ReplyDelete
  57. Aρα τα ερωτήματα για την Γ700 μετατίθεται ή συμπληρώνεται απο την "Επιχείρηση700".
    Κατά συνέπεια οι απαντήσεις δεν βρίσκονται μόνο,στον εξωτερικό περίγυρο της Γ700 αλλά εντός της. Οπως μεταξύ παραγωγικής και μή επιχείρησης.
    Να προσθέσω λίγο Saul Bellow,
    in an age of madness,
    to expect to be untouched by madness
    is a form of
    madness
    Aυτό στη συζήτηση μας μεταφράζεται,
    η "ιστορία της εργασιακής τρέλλας"
    απαιτεί θεωρίες ά-λογες σαν του Κένταυρου του δασκάλου, λύσεις απρόβλεπτες, παράλογες, θεωρίες
    καινοτόμες, αντάξιες της νεότητας της Γενιάς.
    Δεν είναι τα 700$ που κάνουν ανήμποροι τη γενιά αλλά όλα τα υπόλοιπα με πήχυ το "700".

    ReplyDelete
  58. You people are not thinking properly or don't know how to think properly !!! As a non Greek lawyer (I understand some Greek) allow me to clarify.

    Yes you have to work long hours (you have not really started working hard and you already discuss the subject..)

    I saw on TV the pasok guy Papandreou in Corinth...well the masses there cheering him on as if they don't know nothing has or will change ever were young people like yourselves waving pasok flags. What are you expecting ? Unless you do it for yourself no one else will. At the slightest you just ...what will the government do ......WELL HOW ABOUT YOU DOING SOMETHING. This is your country, fix it. Burning and destroying is not the answer. Your universities are filthy and they are worse than the lowest in a thirld world country.

    LIFE DEAR YOUNG PEOPLE IS NOT FOR EVERY WOMAN TO BE BLONDE OR FOR EVERY YOUNG MAN WAITING FOR THE PARENTS TO TOP UP HIS INCOME (IF THERE IS ONE) for life.

    Wake up and smell the roses...

    Andrew
    Solicitor in London

    ReplyDelete
  59. @ anonymos

    you said
    WELL HOW ABOUT YOU DOING SOMETHING. This is your country, fix it.

    well this is what we are trying to do: take action.

    ReplyDelete