Friday, May 4, 2007

Legalize it and defamize it!

By Errico Malatesta

Είναι παλιό το σφάλμα των νομοθετών ότι οι νόμοι, όσο πιο σκληροί είναι, τόσο περισσότερο χρησιμεύουν στο να παταχθεί η αμαρτία και να αποθαρυνθεί η εγκληματικότητα. Ωστόσο, όσο πιο σκληρές είναι οι τιμωρίες που επιβάλλονται στους καταναλωτές και τους εμπόρους της κοκαΐνης , τόσο μεγαλύτερη είναι η έλξη των απαγορευμένων καρπών και η μαγεία του κινδύνου που υφίσταται ο καταναλωτής , και τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα κέρδη των κερδοσκόπων.

Είναι άσκοπο, λοιπόν, να ελπίζουμε σε οτιδήποτε από το νόμο. Πρέπει να προτείνουμε μία άλλη λύση. Κάντε τη χρήση και την πώληση της κοκαΐνης ελεύθερη από περιορισμούς και ανοίξτε κιόσκια όπου αυτή θα πωλείται σε τιμή κόστους ή και κάτω του κόστους. Και τότε ξεκινήστε μία μεγάλη εκστρατεία προπαγάνδας για να εξηγήσετε στο κοινό, και αφήστε τους ανθρώπους να δουν μόνοι τους τα κακά της κοκαΐνης. Ουδείς θα εμπλεκόταν σε μία αντιπροπαγάνδα, γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να εκμεταλευτεί την κακοτυχία των εξαρτημένων.

Βέβαια, η βλαβερή χρήση της κοκαΐνης δεν θα εξαφανιζόταν εντελώς, επειδή οι κοινωνικές αιτίες που δημιουργούν και κατευθύνουν αυτούς τους κακομοίρηδες θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αλλά σε κάθε περίπτωση το κακό θα ελαττωνόταν, αφού κανείς δεν θα έβγαζε κέρδος από την πώληση της κοκαΐνης και κανείς δεν θα κερδοσκοπούσε από το κυνήγι των κερδοσκόπων. Και γι’ αυτόν το λόγο, η πρότασή μας δεν θα ληφθεί υπόψη ή θα θεωρηθεί μη εφαρμόσιμη και τρελή. Όμως , οι ευφυείς και όσοι δεν έχουν συμφέρον μπορεί να αναρωτηθούν: αφού οι ποινικοί νόμοι έχουν αποδειχτεί ανίσχυροι, δεν θα ήταν καλό, να δοκιμάσουμε την αναρχική μέθοδο;

Έν όψει του 3ου Legalize Cannabis Protestival, το οποίο διεξάγεται στις 4 και 5 ΜΑΪΟΥ στην Αθήνα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υπέρ της Αποποινικοποίησης της κάνναβης, αναρτήσαμε το κείμενο του Ιταλού αναρχικού, Errico Malatesta στο blog της G700. Το κείμενο έχει καταχωρυθεί στο βιβλίο του V. Richards, Errico Malatesta, His Life and Ideas. Ο τίτλος είναι δικός μας .-

17 comments:

  1. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό η κοινωνία μας να αποδέχεται κάποια ναρκωτικά και κάποια όχι.

    Σκληρά ναρκωτικά όπως το αλκοόλ είναι νόμιμα και αποδεκτά και άλλα "μαλακά" με λιγότερο βλαβερές παρενέργειες και δείκτες εθιστικότητας όπως το χασίς βρίσκονται στον «άξονα του κακού».

    Υπήρχε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία κοινωνία χωρίς αποδεκτά ναρκωτικά?
    η απάντηση είναι ΟΧΙ!!!
    Μια εξήγηση σε αυτό είναι πως ο εγκέφαλος μας λειτουργεί σαν ένα είδους φίλτρου, επιτρέποντας την είσοδο σε ένα ορισμένο όγκο δεδομένων και την αποκωδικοποίηση εκείνων μόνο των πληροφοριών οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή βιολογική λειτουργία μας.

    Έτσι βλέπουμε ότι ο άνθρωπος έχει την τάση να αλλάζει και να διευρύνει ανα τακτά χρονικά διαστήματα τις αισθήσεις, την αντιληπτική σκοπιά του χώρου και του χρόνου, τη διάθεση, τον ερωτισμό του. Το καταφέρνει είτε πίνοντας μερικά ποτήρια κρασί, είτε λαμβάνοντας φυτικές ψυχοτροπικές ουσίες όπως μανιτάρια, είτε σνιφάροντας μερικές γραμμές κόκας, η καπνίζοντας ένα τσιγάρο μαριχουάνας. Έτσι καταφέρνει να αποδρά από την στερεότυπη και μονότυπη "πραγματικότητα" που συνεχώς βιώνει.

    Κανένας νόμος δε μπορεί να εκλείψει η έστω να περιορίσει αυτήν την ανάγκη - συνήθεια του ανθρώπου.

    ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟ ΣΚΟΠΙΜΟΣ
    ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΟ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ, ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΦΙΑ.

    Μια ενδεχόμενη νομιμοποίηση ισως τίναζε αυτήν την "μαύρη αγορά" στον αέρα, έφερνε έσοδα στο κράτος από τους φόρους, περισσότερους τουρίστες, λιγότερους νέους χρήστες, καθαρότερες ουσίες, λιγότερους θανάτους.

    Η αλόγιστη χρήση, η άγνοια, ο εθισμός και η συστηματική υπερκατανάλωση είναι συνήθειες καταστροφικές... όπως συμβαίνει ακόμα και με το φαγητό μας.

    ReplyDelete
  2. Συμφωνώ απόλυτα με την αποποινικοποίηση.

    Φτάνει η κοινωνική υποκρισία πια!

    ReplyDelete
  3. Την έντονη αντίδραση της ΚΝΕ προκάλεσε το 3o Φεστιβάλ για τη νομιμοποίηση της χρήσης της κάνναβης, που διοργανώνεται στις 4 και 5 Μαΐου στην Πανεπιστημιούπολη, στην Αθήνα.

    Στην ανακοίνωση της ΚΝΕ αναφέρεται: «Περισσεύει το θράσος στους διοργανωτές του «Φεστιβάλ Κάνναβης» που με σύνθημα «Απαγορεύστε τις απαγορεύσεις» και με αφορμή την 'Ημέρα Παγκόσμιας Δράσης για τη Νομιμοποίηση της Κάνναβης', μας καλούν αυτές τις μέρες, ούτε λίγο ούτε πολύ, να συμμετέχουμε και να στηρίξουμε την εξάπλωση των ναρκωτικών σε ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι της νεολαίας, σε ακόμα μικρότερες ηλικίες» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ και ερωτά: «Γιατί θεωρούν αποτελεσματικές τις πολιτικές εκείνες που αποδεδειγμένα οδηγούν σε αύξηση της χρήσης κατά 250%».


    Από την πλευρά τους οι διοργανωτές υποστηρίζουν πως «εδώ και δύο χρόνια έχει μπει μπροστά μια προσπάθεια να συνεχίσουμε τους αγώνες για πιο δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές περί 'ναρκωτικών' στα πλαίσια της αντιαπαγορευτικής προσέγγισης και της μείωσης της βλάβης». Ζητούν επίσης πιο ενδελεχή πληροφόρηση του κόσμου, για να απομυθοποιηθεί η κάνναβη και να ενταχθεί σε μια σοβαρή πολιτική μείωσης της βλάβης από ουσίες.

    ReplyDelete
  4. είμαστε με τους διοργανωτές

    ReplyDelete
  5. Bolivia's president Evo Morales has announced intentions to end the war on drugs that was forced upon his country by the USA and build up a new coca industry. With financial help from Venezuela, Bolivia will, according to media reports, build up new factories to produce tea, drinks, flour and medicines from this traditional remedy.

    Also Czeck parliament concluded that cultivation and possession of small amounts of cannabis and magic mushrooms should go unpunished. While cases of huger amounts will still be culpable, penalties as defined by law will be reduced. So far it is unsaid what small or big amounts would be. If the senate accepts and president Vaclav Klaus sings the reform it will be put into effect in 2007.

    At the end, the city council of Switzerland‘s capital Bern is now looking at possibilities for allowing the controlled, legal sale of cannabis as part of a research and pilot project.

    ReplyDelete
  6. Look who's talking, to KKE pou stirizei tous eglimaties sth kouva, north korea k kina k den aparnite ta eglimata tou koumounismou.....zoun se allo aiwna, mazi me to laos k thn eklisia.

    by the way, exo ena kalo ar8ro sto blog mou gia ta ergasiaka, have a look on it plz.

    ReplyDelete
  7. @ blogger

    Γράφετε:
    "Legalize it and defamize it"
    και στο τέλος
    "ο τίτλος είναι δικός μας."

    Δεν υπάρχει ρήμα to defamize. Μήπως εννοούσατε to defame (δυσφημώ), αλλά και πάλι δεν ταιριάζει.
    Αν θέλατε να τονίσετε την απομυθοποίηση, τότε θα άρμοζε να πείτε to deglamorize.

    ReplyDelete
  8. Ο άνθρωπος, με τον ένα η άλλο τρόπο, καταναλώνει ουσίες με ψυχοτρόπο δράση.Οι περισσότερες από τις συνήθεις, καθημερινές, φυσικές τροφές περιέχουν τέτοιες ουσίες.Ο οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτές.Το πρόβλημα είναι τα χημικά σκευάσματα που περιέχουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ουσιών που προκαλούν τοξική δράση στόν εγκέφαλο, κυρίως, αλλά και στα άλλα όργανα.

    ReplyDelete
  9. το defamize είναι reggae slang δεν θα το βρείτε πουθενά γραμμένο και προέρχεται από το ρήμα defame = απομυθοποιώ.

    θα το ακούσετε όμως αν κυκλοφορείτε στο Brixton καθώς και σε άλλες "καλές" συνοικίες της Ευρώπης όπου κυκλοφορούν τζαμαϊκανοί, άφρο-λευκοί ράππερς dubbers και ράγκα mc's.

    Don't be afraid of slang, it's what makes languages interesting.

    ReplyDelete
  10. @ politics and free thinking

    οκ θα το τσεκάρουμε

    ReplyDelete
  11. επίσης μια μικρή αλλά σημαντική διόρθωση. Το Legalize Cannabis Protestival διεξάγεται στις 4 και 5 Μαΐου, όχι Μαρτίου όπως γράψαμε αρχικά λόγω κεκτημένης ταχύτητας.

    Σήμερα είναι η τελευταία μέρα όποιος προλάβει.

    ReplyDelete
  12. Θα ήθελα να δω ένα τέτοιο φεστιβάλ για να γίνει επιτέλους ποινικοποίηση της πώλησης Αλκοόλ και Τσιγάρων σε ανήλικους. Τα υπόλοιπα είναι υποκριτικά...

    Έχουμε σοβαρότερα προβλήματα από το αν μπορεί κάποιος να μαστουρώσει με χασίς νόμιμα ή όχι...

    ReplyDelete
  13. To defame = δυσφημώ (και όχι απομυθοποιώ).
    Eξ ου και
    defamatory = δυσφημιστικός
    defamation = δυσφήμηση

    ReplyDelete
  14. @ politics and free thinking

    Oι παρατηρήσεις σου είναι σωστές (αν και κοινότοπες) αλλά η έκπληξή σου άκριτη και ανιστόρητη.

    Ιστορικά, ο Μαρξ(ισμός)/Λένιν(ισμός), οι θρησκείες και τα ναρκωτικά υπήρξαν τα τρία σοβαρότερα εξαρτησιογόνα.
    Ο Κομμουνισμός, λοιπόν, μάχεται σφοδρά ΚΑΙ τις θρησκείες ΚΑΙ τα ναρκωτικά, όχι πως νοιάζεται γιά την εξαρτησιογόνο τους δράση ΑΛΛΑ διότι του ΤΡΩΝΕ την ΠΕΛΑΤΕΙΑ.

    Au revoir les enfants

    ReplyDelete
  15. ναι "δυσφημώ" κεκτημένη ταχύτητα από το προηγούμενο post σου

    ReplyDelete
  16. Aσχετο με το post, αλλά επίκαιρο.

    Στη “Καθημερινή” της Κυριακής διαβάζω,
    “Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης…….. επισκέφθηκε την Τρίπολη……… Νωρίτερα ο κ. Αθανασάκης ρωτήθηκε για την επιστροφή Λαλιώτη και απάντησε ότι ‘’ο Κώστας Λαλιώτης δεν έφυγε ποτέ για να τεθεί θέμα επιστροφής του’’.”
    Ο κ. Αθανασάκης, που “ακούγεται-φαίνεται” μονόχνωτος, αντιχαρισματικός και αντιεπικοινωνιακός στην ΤV, είναι ένας πανέξυπνος και ειλικρινής άνθρωπος – από τα λίγα θετικά στοιχεία στο ΠΑΣΟΚ. Δεν λέει ψέμματα.

    Πράγματι, το φυσικό πρόσωπο μπορεί να απουσιάζει, αλλά το πνεύμα Λαλιώτη ουδέποτε έφυγε ποτέ από το ΠΑΣΟΚ, ειδικά από τους 300 περίπου του Εθνικού Συμβουλίου, τη Νεολαία και τον Μηχανισμό της Χαριλάου Τρικούπη. Το πνεύμα Λαλιώτη που ξένοι Ανταποκριτές (Αγγλοι, κυρίως) έχουν περιγράψει ως “κατώτατης μορφής παλαιοκομματική συμπεριφορά και πελατειακές σχέσεις που υποβιβάζουν το δημόσιο διάλογο (public discourse) και προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια” ζει και βασιλεύει μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Οι άνθρωποι αυτοί, που λεηλάτησαν το κράτος, δημιούργησαν το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος απο συστάσεως έθνους και υποθήκευσαν το μέλλον των νέων, ήσαν και παραμένουν gangsters, δηλαδή συμμορίτες και ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΚΡΙΒΑ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ .

    Επειδή όμως αυτό το blog υπηρετεί τους νέους και τα συμφέροντά τους σε υπερκομματικό επίπεδο και ο γράφων που δεν είναι μέλος των, ούτε εκφράζει τους, G700, δεν επιθυμεί να καταχρασθεί της φιλοξενίας, επιβάλλεται να λεχθεί ότι και οι κουμπάροι, οι εμπνευστές
    των δομημένων ομολόγων κλπ κλπ. λεηλάτησαν όχι μόνο το κράτος αλλά και τα Ταμεία των εργαζομένων (τον “ιδρώτα” και το “αποκούμπι” τους). Αυτοί οι Νεο-Δημοκράτες, λοιπόν, ήσαν, είναι (κι αν δεν είναι!!!) gangsters, δηλαδή συμμορίτες.

    Δίδαγμα γιά τους νέους και λιγότερο νέους, είτε είναι σοσιαλιστές, είτε σοσιαλδημοκράτες ή φιλελεύθεροι:
    Καιρός να πάψουμε τις συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που ωφελούν μόνο τα κόμματα και να επικεντρώσουμε στα ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ, όπως παιδεία, υγεία, πειβάλλον, ασφαλιστικό, εργασιακά, υποδομή, γραφειοκρατία και ουκ έστι τέλος.

    ReplyDelete