Δεν αναφέρομαι μόνο στους Έλληνες. Αλλά σε όλους εμάς που ζούμε στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Η θεωρία μου έχει ως εξής…
Από την Ειρήνη Χειρδάρη
Ε ναι, λοιπόν, το διαπίστωσα και εγώ! Η πόλη όπου ζω και η οποία ονομάζεται Αθήνα είναι η πιο ακριβή πρωτεύουσα της Ευρώπης. Έχω μόλις παραγγείλει το ποτό μου σε κλαμπ και αναρωτιέμαι δυνατά: «έχω φουσκωμένο τραπεζικό λογαριασμό; Όχι! Έχω πλούσιο γκόμενο; Όχι! Τότε πώς να πληρώσω ένα κοκτέιλ Cosmopolitan 12 ευρώ; Παρ’ το πίσω το ποτό!»
Ο μπάρμαν με κοιτάζει περίεργα. Το άκρον άωτο του μικροαστισμού όμως είναι να ντρέπεσαι να πεις ότι βρίσκεις κάτι ακριβό. Να ντρέπονται καλύτερα μερικοί εργοδότες για τα χρήματα που δίνουν και ορισμένοι επιχειρηματίες για την αισχροκέρδεια. Σε όλα τα ταξίδια μου δεν συνάντησα άλλον λαό να παίρνει 600 ευρώ βασικό και να πληρώνει με χαμόγελο τον καφέ 5 ευρώ και το ποτό 10 ευρώ. «Μα το κλαμπ μας είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών!» πετάγεται το αφεντικό, ως γνήσιος βλάχος. Στο Matrix στο Άμστερνταμ του λέω που είναι κλάσεις ανώτερο και βρίσκεται σε μια πόλη όπου ο βασικός μισθός είναι 1500 ευρώ, αγοράζω ένα Cosmopolitan και ένα ποτήρι λευκό κρασί μαζί. Άρα, είστε ακριβοί».
Πολύ ακριβοί για τη γενιά του 1000. Είναι η γενιά που ακολουθεί την Generation X. Ό,τι σπουδές κι αν έκαναν, όσες υπερωρίες κι αν δουλεύουν, το καλύτερο που μπορούν να πάρουν είναι 1000 ευρώ. Πώς γίνεται να ζήσεις με 1000 ευρώ;
Τηλεφωνώ στους φίλους μου στο εξωτερικό για να μάθω τι γίνεται στον κόσμο. Εκεί λοιπόν ο καφές έχει 2 ευρώ και η μπίρα άλλα 2 ευρώ. Πρέπει να τους κόψω την επικοινωνία για να μη με φρικάρουν. Αλλά με έψησε μια ιδιωτική εταιρεία τηλεφωνίας να πάρω ένα πρόγραμμα για φτηνά τηλεφωνήματα στο εξωτερικό. Τελικά πλήρωσα όσα ακριβώς και στον ΟΤΕ, συν 200 ευρώ plus στην ιδιωτική εταιρεία!
Την ίδια στιγμή η φίλη μου η Λ. μου έλεγε ότι έκανε παράπονα στον ολλανδικό οργανισμό συγκοινωνιών επειδή το λεωφορείο άργησε 10ν λεπτά! Την αποζημίωσαν με αρκετά χρήματα – υπολογίστηκε και η ψυχική οδύνη από το στρες που τις προκάλεσαν που δεν έφτασε στην ώρα της στη δουλειά. Η Λ. παράτησε την καριέρα της εδώ για να γίνει σερβιτόρα στο Άμστερνταμ. Δουλεύοντας τρεις φορές την εβδομάδα πλήρωνε τα μεταπτυχιακά, το σπίτι και τα ταξίδια της.
Η ασφάλεια που είχε εκεί ήταν real ασφάλεια. Δεν χρειαζόταν να ξεπαραδιάζεται στον οδοντίατρο κάθε τρεις και λίγο. Η σύνταξη που θα μου δίνει εμένα το Δημόσιο Ταμείο μου δεν θα φτάνει ούτε για ντομάτες, παρ’ όλο που ο εργοδότης μου τους έχει δώσει ένα κάρο λεφτά. Πώς γίνεται να επιβιώσω εδώ υπό αυτές τις συνθήκες; Πρέπει να μεταναστέψω;
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ, PLEEZ
Με αυτά τα δεδομένα κατέληξα στα εξής βασικά συμπεράσματα:
- Να ζητήσω από τον εργοδότη μου να μη μου πληρώνει ασφάλιση. Με αυτά τα χρήματα καλύτερα να πληρώνω εγώ μία ιδιωτική ασφάλεια.]
- Να μην ξαναψωνίσω ρούχα εδώ. Να ταξιδεύω μία φορά το χρόνο στο εξωτερικό και να κάνω έτσι πιο οικονομικές αγορές.
- Να κόψω τους καφέδες και τα ποτά σε ακριβά μέρη. Καλύτερα να μαζευόμαστε όλοι οι φίλοι σε κάποιο σπίτι, βεράντα, ταράτσα, παραλία…
- Ποτέ ξανά διακοπές στις Κυκλάδες. Τα χρήματα που μου μένουν αν δεν πληρώσω ξαπλώστρες ένα καλοκαίρι θα τα κάνω διακοπές σε Ασία και Λατινική Αμερική.
- Να κόψω τις ιδιωτικές εταιρείες τηλεφώνου και να κατεβάσω το Skype. Με αυτό το πρόγραμμα στο pc και πληρώνοντας μόνο το πάγιο του ΟΤΕ μπορώ να τηλεφωνώ στους φίλους μου στον κόσμο και στην Ελλάδα, και να μιλάμε δωρεάν!
- Να μην ντρέπομαι να μποϊκοτάρω όταν νιώθω πως με κλέβουν. Ας ντρέπονται καλύτερα οι πολιτικοί, που αδυνατούν να ελέγξουν την αισχροκέρδεια και μπουρδολογούν τόσα χρόνια. Enough is enough!
Το παραπάνω άρθρο της δημοσιογράφου Ειρήνης Χειρδάρη δημοσίευτηκε στο νεανικό περιοδικό Free Magazine πριν από ένα περίπου χρόνο.
πες τα Ειρήνη.
ReplyDeleteβέβαια η γενιά του 1000 είμαστε δεν είμαστε. Γινόμαστε αν προσθέσεις τη δεύτερη δουλειά, τα extra μαύρα, ή το σχέδιο Μάρσαλ που στέλνει σε τακτικά διαστήματα η οικογένεια.
ReplyDeleteΦυσικά το θέμα εδώ δεν είναι τα 700 ή τα 1000, δηλαδή ο αριθμός, αλλά ο κοινός παρονομαστής, τα βασικά χαρακηριστικά μιας ολόκληρης γενιάς: πενιχρές αποδοχές, πολυαπασχόληση, μαύρη εργασία, δυσμενέστερη συνταξιοδοτική προοπτική σε συνδυασμό με την ακρίβεια που καλπάζει.
όμως δεν μασάμε...
Συμφωνώ απολύτως με όλους, και θέλω να συμπληρώσω ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που όλοι θέλουμε να γίνουμε πλούσιοι (δεν εξαιρώ τον εαυτό μου), κλέβοντας τους υπαλλήλους μας, τους πελάτες μας, ζητώντας υπέρογκα ποσά για μια "φούσκα", καθυστερώντας τις πληρωμές μας, παίρνοντας δάνεια που τα ξεπληρώνουμε με άλλα δάνεια και γενικότερα κάνοντας ότι είναι δυνατό για να έχουμε περισσότερα για να ξοδέψουμε σε «ανούσια πράγματα». Κανείς όμως δεν μπαίνει στην διαδικασία να σκεφτεί ότι δεν "κλέβει" μόνο αυτός τον πελάτη του... Αλλά και ο πελάτης του τον «κλέβει» όταν θα έρθει η στιγμή να του πουλήσει κάτι... και αυτό όλο οδηγεί σε ένα μονοπάτι χωρίς επιστροφή.
ReplyDelete@ author
ReplyDeleteΛέτε:
"Το άκρον άωτο του μικροαστισμού όμως είναι να ντρέπεσαι να πεις ότι βρίσκεις κάτι ακριβό."
Συμφωνώ και προσθέτω πως η αποθέωση της καφρίλας είναι, όταν σου πασάρουν κάτι ακριβό, να πεις, "Α μόνο;" [συνηθίζεται στην Ελλάδα, believe it or not].
Ηλικίες 22-40 ετών είναι ο κορμός της κατανάλωσης, τουλάχιστον στα bars και cafe's. Αν υπήρχε η παραμικρή πειθαρχία και καταναλωτική συνείδηση απο πλευράς αυτών των ηλικιών, οι τιμές θάχαν προ πολλού υποχωρήσει.
symfono me ti rosa, alla ftaine kai oi goneis poy dinoyn oti exoun kai den exoyn.
ReplyDeletethes prada? pare
ReplyDeletethes dg? pare ki ap' ayto
kai diakopes stis kyklades? bebaios eftaseee... special delivery.
+ to pastitsio tis mamas poy to trone kai paxainoyn den toys xoran ta royxa toys. katse re kyra moy ftiakse kati light. threftaria giname.
kapoy eida toyw G700 na lene oti eimaste koinonia synenoxis. e eimaste ti na leme tora
χεχεχεχεχεχεχε. Ο σχολιασμος σε αυτο το αρθρο ειναι ολα τα λεφτα. Αληθεια οτι και να λενε τα παιδια αλλα και πολυ αστειο, κονδυλη να σαι καλα οπως το θεσες το θεμα μου εφτιαξες τη μερα. και εσυ ροζα, ακου εκει "α μονο" εχουμε ξεφυγει η νεα γενιά.
ReplyDeleteΑθηνα δεν μενω αλλα οι τιμες που αναφερετε ειναι ενδηκτεικες για ολα τα μαγαζια της αθηνας? Δεν υπαρχουν συνοικιακα φτηνα μαγαζακια?
Επιθυμώ να προσθέσω ότι εδώ και μιά βδομάδα είναι πλέον παράνομο να χρεώνεται το λεγόμενο "κουβέρ" στα εστιατόρια - σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου. Να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με ισχύοντες [από πολλού χρόνου] νόμους, απαγορεύεται διά ροπάλου στην Ελλάδα, όπως και σε όλο το πολιτισμένο κόσμο, η χρέωση του καταναλωτή γιά αγαθά που ΔΕΝ ζήτησε.
ReplyDeleteΟταν, λοιπόν, σας φέρνουν εμφιαλωμένο νερό επιβάλλεται να λαμβάνετε τα ενδεικνυόμενα μέτρα, που στη περίπτωση είναι ΔΥΟ ειδών:
1) ΠΛΗΡΩΜΗ με το ΙΔΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ. Δηλαδή αφου σας φέρει το εμφιαλωμένο νερό και πιείτε 2-3 μπουκάλια και στο τέλος σας το χρεώσει στο λογαριασμό, έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε τη χρέωση με την πλήρη κάλυψη που σας παρέχει ο νόμος. Με άλλα λόγια με πονηριά σας φέρεται ο εστιάτορας και με πονηριά απαντάτε.
2) Ο ΗΘΙΚΟΣ τρόπος, που θα επέλεγε ο αγαπητός Κομφούκιος. Δηλαδή με το που θα καθήσετε στο τραπέζι και θα έρθει το γκαρσόνι με τη φιάλη του νερού, να πείτε "Παρακαλώ να μας φέρετε νερό βρύσης εκτός εάν το εμφιαλωμένο προσφέρεται δωρεάν."
Με αυτό το τρόπο μειώνετε το λογαριασμό σας κατά 25% περίπου, αφού γιά κάθε άτομο χρεώνουν 2.5 ευρώ "κουβέρ" και 1.5-2 ευρώ γιά κάθε μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Ο σκοπός είναι ΟΧΙ μόνο να προασπίζουμε τα συμφέροντά μας ΑΛΛΑ και να δίνουμε ΠΑΝΤΑ στίγμα ήθους και ευπρέπειας.
έχετε δίκαιο οι μεσήλικες πρέπει να αναλάβουν τα χρέη τους και οι νέοι τις ευθύνες που τους αναλογούν.
ReplyDeleterosa
ReplyDeleteευχαριστούμε για την καταναλωτική συμβουλή
Η φτώχεια θέλει καλοπέραση λέει ο λάος......οι πιστωτικές κάρτες δεν μας είπε τι θέλουν όμως!!!
ReplyDeleteΟι μισοί Έλληνες είναι βλάκες, οι άλλοι μισοί μαζοχιστές. Εγώ πρέπει να ανήκω και στις 2 κατηγορίες. Βλάκας γιατί γύρισα στην Ελλάδα, μαζοχιστής γιατί δεν έχω φύγει ξανά ακόμα. Δεν πάμε να φύγουμε όλοι από εδώ και ναφήσουμε τα γερόντια μόνα τους?
ReplyDeletethe vision of a greek florida
ReplyDeletekai oi pistoitikes kaloperasi theloyn diladi taisma
ReplyDeleteenjoy
ReplyDeleteΠροτάσεις - σοκ στην έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη (30/5) από τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη και τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.
Ο ΟΟΣΑ εισηγείται χαμηλότερους μισθούς για τους νέο-εισερχόμενους στην αγορά εργασίας, αποκέντρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε επίπεδο επιχείρησης ή σε επίπεδα επαγγέλματος, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ακόμη και για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, επιβολή διδάκτρων στα Πανεπιστήμια με παράλληλη χορήγηση δανείων για τους οικονομικά ασθενέστερους και αύξηση των φόρων στην κατανάλωση.
Ήθελα να 'ξερα, πώς βλέπουν οι φωστήρες μας (πολιτικοί και άλλοι) την Ελλάδα σε 10-15 χρόνια από τώρα, με τα χάλια που έχει η χώρα. Α! Τι λέω! Δεν βλέπουν πέρα απο τη μύτη τους, άσε που δεν προλαβαίνουν να κάνουν 2 πράγματα ταυτόχρονα (το άλλο είναι να τρώνε με χρυσά κουτάλια εις βάρος μας).
ReplyDeleteLike president Ford, I guess, who couldn't walk and chew gum simultaneously!
ReplyDeleteEκεί, στο εσωτερικό της χώρας τουλάχιστον, λειτουργεί η δημοκρατική διαδικασία και το σύστημα ευρύτερα.... εδώ....
Οι άριστοι πάντως από σας πρέπει να φύγετε και να θυμάσθε όσο ζείτε .... ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος. Ολα τ' άλλα είναι φιλολογία. Η Ελλάδα δεν θέλει αλλαγή, νοιάζεται μόνο γιά πρόσκαιρα οιονεί-φιλολαϊκά μέτρα, με τα γνωστά καταστρεπτικά αποτελέσματα στο μεσο- και μακροπρόθεσμο φάσμα.
Μα τα βλεπουν τα χαλια(τουλαχιστον η μη κολλημενοι με τη θρησκεια του μαρξ). Απλά ειναι κοτες να κανουν τις αλλαγες.
ReplyDeleteΑνωνυμε μου χαλασες τη μερα με τα μετρα του οοσα, παντως θα διαφωνισω με την μειωση μισθων. Μια αλαφρυνση των ασφαλιστικων εισφορων και μια μειωση της φορολογιας των νομικων προσοπων θα αρκουσε.
και μην ξεχασουμε- ανοξτε την αγορα στα Wall-Mart φτηνα προιοντα εδω και τωρα.
ReplyDeleteUnbelievable but true.
ReplyDeleteEκανα νυχτερινό περίπατο προ ολίγου. Ο Οικος Καλογήρου στο μαγαζί της Πατριάρχου Ιωακείμ έχει σαγιονάρες Prada προς 220 ευρώ, επαναλαμβάνω 220 ευρώ γιά σαγιονάρες!!!!
Και εσενα τι σε νοιαζει? Καποιοι πληρωνουν για design. ΔΕν ειναι κακο αυτο αν τα εχεις να τα παρεις. Αν παλι εισαι 1000 ευρω μισθωτος και θες Prada τοτε εισαι αξιος της μοιρας σου(οχι εσυ γενικα μιλαω)
ReplyDeleteExei simasia dioti oi sagionares (flip flops) einai sagionares (flip flops) kai oi sygkekrimenes (Prada) sti men Nea Yorki, sto Bloomingdale's H sto Saks tis 5th Avenue, kostizoun
ReplyDelete$100, diladi 74 euros, enw edw pouliountai 220 euros diladi $ 297, ara se triplasia timi.
Me tetoia timi ($ 297) den tha poulouse oute ena zeugari sto Manhattan paroti ekei zoun, eidika sti 5th Ave, oi plousioteroi anthrwpoi tou kosmou. Edw omws sti Pswrokwstaina tha poulisei, profanws, ara o kathenas vgazei ta symerasmata tou ws pros to pws kai giati diamorfwnontai oi times ws exoun stin Ellada.
Yp autin tin ennoia (kai mono) exei MEIZON koinwniko-oikonomiko endiaferon kai me noiazei opws prepei na noiazei ton kathena.
Kata ta alla, asfalws kai o kathe emporos agathou exei to dikaiwma na poulaei ti pramateia tou oso thelei, toulaxiston otan prokeitai gia agatha polyteleias. ALLWSTE, panw s auto akrivws to dedomeno vasizetai i oli epagwgi.
>>BRAIN OF A GREEK:
ReplyDelete>>
>>This is a true incident that happened in New York
>>
>>A Greek man walked into a bank in New York City one day and asked for
>>the loan officer.
>>
>>He told the loan officer that he was going to Greece on business for two
>>weeks and needed to borrow $5,000. The bank officer told him that the
>>bank would need some form of security for the loan. The Greek man
>>handed over the keys to a new Ferrari parked on the street in front of
>>the bank. He produced the title and everything checked out.
>>
>>The loan officer agreed to accept the car as collateral for the loan.
>>The bank's president and its ! officers all enjoyed a good laugh at the
>>Greek man for using a $250,000 Ferrari as collateral against a $5,000
>>loan.
>>An employee of the bank then drove the Ferrari into the bank's
>>underground garage and parked it there.
>>
>>Two weeks later, the Greek returned, repaid the $5,000 and the
>>interest, which came to $15.41.
>>
>>The loan officer said, "Sir, we are very happy to have had your
>>business, and this transaction has worked out very nicely, but we are a
>>little puzzled.
>>While you were away, we checked you out and found that you are a multi
>>millionaire. What puzzles us is, why would you bother to borrow "$5,000"
>>
>>
>>The Greek replied: "Where else in New York City can I park my car for
>>two weeks for only $15.41 and expect it to be there when I return'"
>>
>>Ah, the brain of the Greek ... This is why Greece is shining.
ανοξτε την αγορα στα Wall-Mart φτηνα προιοντα εδω και τωρα.
ReplyDeleteΈτσι! Να τονωθεί ο ανταγωνισμός για να μπορούμε και εμείς, ο απλός λαουτζίκος, να αγοράζουμε σαγιονάρες Prada με 75 Ευρω.
(πλάκα κάνω... τί άλλο να κάνει κανείς, είναι και χάλια ο καιρός εδώ στο Αγγλιστάν ;)
The above joke has been going on for 10 months or so now in the USA. What is ingenious here is the adaptation, a la grecque, by Fela Kuti.
ReplyDeleteΑν δεν ευλογήσουμε τα γένια μας .... ε; Επί το αγγλοσαξονικότερο, wishful thinking απο πλευράς Fela Kuti.
Αληθεια τι φορολογιες υπαρχουν στα καταναλωτικα αγαθα? π.χ. τι φορολογια πεφτει σε μια σαγιοναρουλα.
ReplyDeleteΚατ αρχήν υπάρχει ο φόρος εισαγωγής αγαθών. Εννοείται ότι αυτό δεν ισχύει γιά αγαθά από άλλες ΕΕ χώρες. Σε Αμερικανικά προϊόντα, πάντως επιβάλλονται tariffs (τέλη εισαγωγής) γύρω στο 20%.
ReplyDeleteΟσον αφορά στην κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών ισχύει συνήθως το 19% περίπου του VAT. Αυτό το υπέρογκο ποσοστό είναι κεντρικός λόγος γιά τον οποίο χορηγοί και χρήστες υπηρεσιών (ειδικά των κατ οίκον προσφερομένων) συνωμοτούν αμοιβαία έτσι, ώστε σπάνια παρακρατείται φόρος, αφού δεν χορηγούνται αποδείξεις - καθημερινή και παγιωμένη πιά πρακτική με υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, συνεργεία καθαρισμού κλπ κλπ.
Είναι γεγονός οτί η Ελλάδα έχει τα πιο ακριβά είδη πολυτελείας. Αυτό έχει να κάνει με την εκμετάλλευση της ανασφάλειας που έχουμε σαν Έλληνες: θέλουμε να επιδεικνύουμε το ότι έχουμε ξεφύγει από την «φτώχια» και ότι έχουμε ανέλθει κοινωνικά. Ως εκ τούτου δεν διστάζουμε να πληρώνουμε παράλογες τιμές για branded goods. Η Καλογήρου (100-150% περιθώριο κέρδους) το έχει καταλάβει καλά αυτό.
ReplyDeleteΜια συνολική ματιά στους ισολογισμούς των εταιριών ειδών πολυτελείας με οδηγεί σε δύο πιθανά συμπεράσματα:
1. Ή ότι υπάρχουν ελάχιστοι που βγάζουν πραγμάτικα 700 και 1000 ευρώ τον μήνα
2. Ή ότι οι περισσότεροι χαμηλόμισθοι είναι παντελώς ηλίθιοι καταναλωτές
"Exei simasia dioti oi sagionares (flip flops) einai sagionares (flip flops) kai oi sygkekrimenes (Prada) sti men Nea Yorki, sto Bloomingdale's H sto Saks tis 5th Avenue, kostizoun
ReplyDelete$100, diladi 74 euros, enw edw pouliountai 220 euros diladi $ 297, ara se triplasia timi."
Ε, εδώ είναι τριπλάσια η περιρρέουσα μαλακία.
Ανώνυμε πάνω από το προηγούμενο σχόλιό μου: ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ το 2ο.
ReplyDeleteΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ- ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΊΝΑΙ 1:3. ΑΠΑΝΤΗΣΗ : ΚΑΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΩ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΥΒΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΛΑΒΕΙ: ΜΗΠΩΣ ΠΛΗΡΩΝΩ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΙΠΛΑΝΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ; ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ (ΠΑΛΙ ΕΜΕΙΣ) ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ. ΑΠΑΝΤΗΣΗ : ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Τ Ω Ρ Α. ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΩ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΩ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΩ Τ Ω ΡΑ , ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΩ; ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΙ : ΟΙ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ;
ReplyDeleteti lete vre paidia? k gia poio logo diladi na dwseis ta lefta sou stous ksenous? auti einai i lisi? k egw ekswteriko menw... k asfaleia kali exw k ta panta alla mazoxistiko einai pou thelw na gurisw ellada? alla vevaia? lete oti o kafes sto ekswteriko kostizei 2 eurw alla toulaxiston oi ksenoi tin xwra tous tin agapane...oxi opws emeis.ta vriskoun k ta kanoune meta... k gia na pw k kati pou tsouzei alla einai alitheia...edw sto ekswteriko oi neoi den einai pswnares k oute endiagerontai gia to ti marka tzin tha agorasoun k as exoun pio polla lefta apo emas............mporei auto na mi sas vriskei sumfwnous alla einai i alitheia... ena pragma pou vriskw teleio edw einai oti kaneis de tha gurisei na se koitskei apo panw mexri katw otan mpaineis se ena magazi, oute tha sxoliasoun ti rouxa foras k an eisai makigiarismeni i oxi.....k oi foitites den kukloforoun me kalogualismena souper moderna autokinita alla me citroen ax 15 etwn.ax ta eipa k isixasa.
ReplyDeleteeimaste pswnares...paradexteite to
"galopoula"
ReplyDelete