Sunday, May 6, 2007

Ναρκωτικά: Σκοτώνουμε τους χρήστες - Ταϊζουμε τους εμπόρους

Οι φυλακές μας είναι γεμάτες από ανθρώπους καταδικασμένους για υποθέσεις ναρκωτικών. Το 40% των φυλακισμένων, περίπου 3500 άνθρωποι, ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία. Κάθε χρόνο οι χρήστες αυξάνονται. Η Ελλάδα είναι πρώτη στη θλιβερή λίστα της ΕΕ για τους θανάτους από ναρκωτικά. Οι θάνατοι το 2003 ήταν 30 φορές περισσότεροι από το 1985. Από το 1984 μέχρι το 1999 υπερτριπλασιάστηκε ο αριθμός εκείνων που δοκίμασαν παράνομες ουσίες. Η λίστα αναμονής του ΟΚΑΝΑ έχει φτάσει τα τρία χρόνια…

Κι όμως η ελληνική κοινωνία πιστεύει ακράδαντα πως στο ζήτημα των ναρκωτικών ακολουθεί το σωστό δρόμο: αυτόν της αδιαπραγμάτευτης ποινικοποίησης.

Δε χρειάζεται όμως φαντασία ή μαντικές ικανότητες. Η ίδια η πραγματικότητα, μέσα από τη διεθνή εμπειρία, μας διαψεύδει παταγωδώς. Όχι, δεν είναι μόνο η Ολλανδία και το Άμστερνταμ. Εννιά είναι πλέον οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αποποινικοποιήσει τη χρήση κάνναβης. Και η επιτυχία αυτών των εγχειρημάτων (η Ολλανδία έχει το μικρότερο ποσοστό χρηστών ανάμεσα στους εφήβους σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας ηρωινομανών) έχει οδηγήσει σε ακόμη τολμηρότερες πρωτοβουλίες.

Είναι τώρα περισσότερο από μια δεκαετία που στη Ζυρίχη αποποινικοποιήθηκε η χρήση ηρωίνης. Τα αποτελέσματα της «αμαρτωλής» αυτής πολιτικής; Οι νέοι τοξικομανείς μειώθηκαν κατά 82% και το συνολικό προφίλ των χρηστών (βιοτικό επίπεδο, κατάσταση υγείας κλπ) παρουσίασε εξίσου θεαματική άνοδο.

Δεν έχει νόημα να επεκταθούμε περισσότερο. Τα πράγματα είναι απολύτως απλά και εξηγήσιμα. Ποιόν βολεύει η ποινικοποίηση; Αποκλειστικά τους εμπόρους και ολόκληρο το κύκλωμα που τους διευκολύνει και τους προστατεύει. Η παραχώρηση μιας τόσο δυναμικής και προσοδοφόρας αγοράς στον υπόκοσμο δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε γιγάντωση της παρανομίας, στη διαμόρφωση οργανωμένης μαφίας, σε διαφθορά των αρχών ασφαλείας, σε άνθηση της παραοικονομίας και των κυκλωμάτων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, σε παράλογη εκμετάλλευση των «πελατών» είτε με τη μορφή της κακής ποιότητας, είτε με τη μορφή της νοθείας, είτε με τη μορφή της τιμολογιακής καταλήστευσης, είτε με ωμό εκβιασμό και απαίτηση ανταλλαγμάτων κάθε είδους από τους εξαρτημένους χρήστες προκειμένου να τους παραχωρηθεί η παράνομη ουσία.

Για τους χρήστες βέβαια ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Οικονομική καταστροφή, εξευτελισμός κάθε είδους, συλλήψεις και γνωριμίες με τον υπέροχο κόσμο των «σωφρονιστικών καταστημάτων», κίνδυνοι για την υγεία είτε από τις ίδιες τις ανεξέλεγκτες ουσίες είτε από τον τρόπο και τα μέσα χορήγησής τους, κοινωνική περιθωριοποίηση, αδυναμία για εργασία, διαρκής αγωνία για την ανεύρεση της δόσης, με δυο λόγια υποβάθμιση της ποιότητας ζωής με κάθε τρόπο.

Το κόστος για την κοινωνία είναι τεράστιο. Δεν είναι μόνο η γιγάντωση του υποκόσμου και της διαφθοράς. Είναι η άδικη καταδίκη δεκάδων χιλιάδων πολιτών σε αδράνεια και περιθωριοποίηση, το κόστος των δικαστηρίων και του εγκλεισμού, η παράλογη χρεοκοπία πολλών για να θησαυρίζουν ανεξέλεγκτα και αφορολόγητα λίγοι.

Από όλη αυτή την ιστορία η κοινωνία μας μόνο χάνει. Πληρώνει συνέχεια λογαριασμούς και δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ.

Είναι καιρός να το συνειδητοποιήσουμε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι τα ναρκωτικά αλλά η καταστολή. Η παρανομία τρέφεται με απαγορεύσεις και οι πολίτες πληρώνουν το κόστος. Και η ελληνική κοινωνία δεν έχει πια την πολυτέλεια να βαυκαλίζεται με αυταπάτες. Το ταμπού της καταστολής και της απαγόρευσης έχει αποδεδειγμένα καταρρεύσει. Όσοι συνεχίζουν να το υπερασπίζονται βάζουν τις ιδεοληψίες τους πάνω από το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια χιλιάδων συμπολιτών μας, και κατανέμουν σε όλους μας το τεράστιο κόστος της ανορθολογικής εμμονής τους.

35 comments:

  1. Νομιμοποιηστε το ρεεεεε.Να δουμε επιτελους μαυρη μερα και μεις.

    ReplyDelete
  2. χαχαχαχαχαχαχα @ anonymous

    Χωρίς αμφιβολία η απαγόρευση οδηγεί στην εκθετική αύξηση του εγκλήματος και μάλιστα του οργανωμένου. Ποιά καλύτερη απόδειξη από την ποτοαπαγόρευση (prohibition) στα 20΄ς στις ΗΠΑ, οπόταν η Ιταλική Μαφία έφθασε στο απόγειο της δύναμης και "αίγλης" της.

    Ποιοτικά ανάλογα, αλλά ποσοτικά πολλαπλάσια είναι τα φαινόμενα που συνδέονται με την απαγόρευση των ναρκωτικών. Κοντολογίς, η φοβία ή υποκρισία του εκλογικού φορέα σε απόλυτο συντονισμό με τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ανεπτυγμένων χωρών εμποδίζουν την νομιμοποίηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ναρκωτικών. Εξ ου και τα λαμβανόμενα μέτρα των επί μέρους χωρών είναι συχνά αντιφατικά, αναποτελεσματικά, αποσπασματικά και συχνά άδικα. Πx στις ΗΠΑ οι ποινές γιά διακίνηση νοθευμένης (και φθηνής) κοκαϊνης είναι πολλαπλάσιες αυτών γιά διακίνηση της καθαρής!!;;

    Γιά μιά γεύση γεωπολιτικών συμφερόντων:
    Σύμφωνα με δηλώσεις της κυρίας Condoleezza Rice, το opium poppy, από το οποίο προέρχεται η ηρωίνη, καλλιεργείται σε 2 εκατομμύρια στρέμματα στο Aφγανιστάν, σημειώνοντας τριπλασιασμό από το 2003 και το παραγόμενο ποσό ηρωίνης, 5.445 τόνοι ετησίως (!), είναι 17 φορές αυτού που παράγει το Myanmar (Burma) και ισοδυναμεί με 80% plus, του ΑΕΠ της χώρας.
    Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι αν οι ΗΠΑ και η ΕΕ αρχίσουν ουσιαστική εκστρατεία κατά της καλλιέργειας του opium poppy, τότε, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν που διάκειται ευμενώς στη Δύση θα χάσει τα λαϊκά της στηρίγματα και θα προκύψει χάος. Συγχρόνως, αναγνωρίζεται πως η τρέχουσα κατάσταση ανεξέλεγκτης παραγωγής στο Αφγανιστάν είναι μέγας τροφοδότης των τρομοκρατών. Αρα, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

    Με βάση τα παραπάνω ΚΑΙ την συντηρητική κουλτούρα ωισμένων χωρών όπως ΗΠΑ και Ελλάδα, είναι προς το παρόν ουτοπικό να συζητεί κανείς νομιμοποίηση των ναρκωτικών at large.

    Aυτό που είναι εφικτό είναι
    1) η νομιμοποίηση της μαριχουάνας και
    2) η διαπίστευση των εξαρτημένων ναρκομανών σε τοπικά νοσοκομεία (όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο), ώστε να παίρνουν τη δόση τους δωρεάν και να μειωθεί σημαντικά το έγκλημα.

    ReplyDelete
  3. Τι σχέση έχουν οι g700 με την νομιμοποίηση ναρκωτικών ουσιών;

    Και βέβαια η απαγόρευση δεν τα κάνει ελκυστικά. Παιδάκια είστε;

    ReplyDelete
  4. @ vassilis

    άκου να σου πω φίλε μου γιατί προφανώς δεν έχεις βιωματική εμπειρία επί του θέματος, όταν με φίλους πήγαμε να αγοράσουμε τσιγάρα για να πιούμε από την άκρη που είχαμε, μας πρότεινε ο τυπάς να αγοράσουμε ηρωινη, γιατί στην πιάτσα δεν έπαιζε χασίς!

    Ξέρεις πόσα παιδιά και φιλαράκια γίνανε πρεζάκια γιατί δεν βρίσκανε χασίς να πιούνε;

    Η G700 βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Άποψή μου είναι αυτή!

    ReplyDelete
  5. @ vassilis

    Το θέμα μας εδώ δεν είναι απλά και μόνο η απομυθοποίηση των ναρκωτικών ουσιών.

    Υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει, διότι η χρήση ουσιών όχι απλά αγγίζει, αλλά βρίσκεται πλέον μέσα στα σπίτια χιλιάδων ελληνικών οικογενειών, είτε ως ιατρικό είτε ως ποινικό πρόβλημα.

    Το ζήτημα αυτό είναι ότι η ποινικοποίηση ως δημόσια πολιτική υγείας, ως δημόσια κοινωνική και αντεγκληματική πολιτική συνιστά μια ακριβή αποτυχία του κράτους και ως εκ τούτου πρέπει να αλλάξει.

    Η G700 , ως κίνηση η οποία υποστηρίζει τα συμφέροντα της νέας γενιάς και η οποία προτείνει μεταρρυθμίσεις σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς (ασφαλιστικό σύστημα, παιδεία, δημόσιος τομέας , επιχειρηματικό περιβάλλον κοκ) , συμπεριλαμβάνει στην ατζέντα της και την αλλαγή της δημόσιας πολιτικής για τα ναρκωτικά.

    Κατά την άποψή μας η στάση του τύπου τι θέλετε και ασχολείστε τώρα μ' αυτό το θέμα, δεν είναι θέματα αυτά, ελά μωρέ τώρα, απ' αυτό θα σωθεί η Ελλάδα κλπ κλπ είναι στάση υπεκφυγής σ' ένα σοβαρότατο κοινωνικό ζήτημα.

    Αυτή η στάση υπεκφυγής χαρακτηρίζει κατεξοχήν τον ελληνικό πολιτικό λόγο, τους περισσότερους πολιτικούς και πολλούς δημοσιολόγους και συνεισφέρει στη διαιώνιση των προβλημάτων διά του κουκουλώματος και του στρουθοκαμιλισμού.

    ReplyDelete
  6. Νομιμοποίηση των μαλακών ναρκωτικών. Αποποινικοποίηση των σκληρών. Χορήγηση μεθαδόνης και άλλων φαρμάκων για τους χρήστες σκληρών ναρκωτικών. Ανάπτυξη υποδομών, εδραίωση του ρόλου και της αξίας των κοινωνικών λειτουργών, σκλήρηνση της στάσης του κράτους κατά του εμπορίου.

    ReplyDelete
  7. @ george orwell

    πολύ σωστά θέτεις και τη γεωπολιτική διάσταση της υπόθεσης των ναρκωτικών. Είναι κρίσιμη και αναδεικνύει την κοινωνική μας υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.

    Να προσθέσουμε εδώ ότι όσο πιο αυστηρή είναι η νομοθεσία των δυτικών κρατών, οι λαοί των οποίων καταναλώνουν και τις περισσότερες ουσίες, τόσο περισσότερο φεουδαλοποιείται η παραγωγή των ναρκωτικών και μαφιοποιείται η διανομή τους.

    Γιατί; Διότι πρώτον, χρειάζεται μια στρατιά φρουρούμενων εργατών-καλλιεργητών για να παράξουν το εμπόρευμα και δεύτερον, απαιτείται ένα οργανωμένο κύκλωμα για το εισάγει και να το πουλήσει στη Δύση.

    ReplyDelete
  8. Αν υπήρχε η παραμικρή απόδειξη ότι ο αριθμός των χρηστών σκληρών ναρκωτικών μειώνεται γιατί είναι ελεύθερα τα μαλακά ναρκωτικά, χωρίς ταυτόχρονα να αυξάνεται και ο αριθμός χρηστών μαλακών ναρκωτικών θα έλεγα οκ. Αλλά δεν είναι έτσι. Ακόμα και στην Ολλανδία που έκαναν τέτοια κίνηση το παραδέχονται.

    Σόρρυ, αλλά δεν δέχομαι ότι δοκίμασαν κάποιοι ηρωίνη γιατί δεν βρήκαν χασίς. Χαζοί ήταν και θα δοκίμαζαν ηρωίνη ακόμα και χασίς να βρίσκανε. Άσε που χασίς μπορείς να βρεις εύκολα. Πιο αστείο επιχείρημα δεν έχω ακούσει...

    ReplyDelete
  9. @ vassilis

    Το επιχείρημα μπορεί να ακούγεται ηλίθιο, αλλά δυστυχώς σε τεράστιο βαθμό τόσο "ηλίθια" είναι και η πραγματικότητα. Κι επειδή δε φημίζεται η νεολαία μας για την κουλτούρα και την παιδεία που τη διακατέχει, ναι, ο ηλίθιος ο νέος που δε βρίσκει χασίς για να σκοτώσει την ώρα του θα βρει κάτι άλλο εύκαιρο. By the way, η τακτική της πρέζας έναντι του χασίς είναι σκόπιμη και προσανατολίζεται σε ηλίθιους, που με τα μούτρα πέφτουν σε ό,τι βρεθεί μπροστά τους. Κι από αυτούς η Ελλάδα είναι γεμάτη.

    ReplyDelete
  10. @ g700

    Και δε μιλάμε μόνο για μισθοφορικούς στρατούς των φεουδάρχων του Αφγανιστάν, μιλάμε για πραγματικούς στρατούς, οι οποίοι όχι απλά εμπλέκονται, αλλά πρωταγωνιστούνε στο σύστημα. η διακίνηση ηρωϊνης σήμερα ακολουθεί το δρόμο του μεταξιού, πορεία την οποία κατά βάση ελέγχει ο ρωσικός στρατός, ως τα σύνορα με το Αφγανιστάν.

    Στο βωμό του γεοστρατηγικού πλεονεκτήματος και τον έλεγχο των αποθεμάτων πετρελαίου στην Κασπία, η Δύση ολόκληρη ενώνεται για να προαπιστεί και να ενισχύσει τους εμπόρους, οι οποίοι με τη σειρά τους χρηματοδοτούν τα δικά τους 'τρομοκρατικά', 'απελευθερωτικά' και άλλα κινήματα τους.

    Πολλές φορές οι έμποροι είναι οι ίδιοι οι δυτικοί 'απεσταλμένοι', υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος. ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.

    ReplyDelete
  11. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, τόσο ώστε να μην επιτρέπει προσέγγιση βασισμένη μόνο σε προσωπικές πεποιθήσεις και βιώματα.

    Δεν είναι αναγκαστικά θέμα "βλακείας", όπως το κρίνει ο vassilis, ή "εξυπνάδας-αναζήτησης θεραπείας ανίας" κατ΄άλλους.

    Εδώ υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που μόλις τις τελευταίες δεκαετίες αρχίζει και αναδεικνύεται στην Ελλάδα, the peer pressure, δηλαδή η πίεση που ασκείται πάνω μας από τους ομοίους μας, χαρακτηριστικό πολύ έντονο στη παιδική και εφηβική ηλικία. Αυτό δε το φαινόμενο είναι εντονότερο στις οργανωμένες δυτικές κοινωνίες όπου ακολουθούνται από τους γονείς οι προσταγές της ψυχολογίας περί κοινωνικοποίησης των παιδιών κλπ κλπ. Πχ, είναι κοινότοπο πιά στις ΗΠΑ να καλεί ο μικρός Γιάννης τον Γιώργο και τον Βασίλη γιά sleep over, δηλαδή γιά διανυκτέρευση σπίτι του, ώστε να προάγεται η κοινωνική επαφή και κατά την εξωσχολική ώρα.

    Εξ ου και παρατηρούμε την αυξημένη ικανότητα των Αμερικανών να λειτουργούν-δουλεύουν ομαδικά (team work) όταν ενηλικιώνονται. Ουδέν καλόν αμιγές κακού όμως. Δηλαδή, παρατηρείται ότι ακόμα και παιδιά από στιβαρές, πυρηνικές και οργανωμένες οικογένειες υποκύπτουν συχνά στην peer pressure, δοκιμάζουν ναρκωτικά και ωρισμένοι καταλήγουν "πρεζάκια".

    ReplyDelete
  12. Και εδώ είναι που χρειαζόμαστε τον κοινωνικό λειτουργό της γειτονιάς...

    Άτομα τα οποία απεξαρτούνται από τον εθισμό στα ναρκωτικά και εντάσσονται ξανά στην κοινωνία και το χώρο εργασίας γίνονται, στην πλειοψηφία τους, και με την κατάλληλη ενθάρρυνση από το κοινωνικό τους περιβάλλον, οι μεγαλύτεροι μαχητές. Όταν η στήριξη όμως όχι απλά δεν υπάρχει, αλλά το στίγμα του ναρκωμανή - με συνοδεία ποινικών κυρώσεων - καπελώνει αυτά τα παιδιά, κάθε ελπίδα για δημιουργία και επανένταξη εξατμίζεται.

    ReplyDelete
  13. Κοντολογίς, στην peer pressure πρέπει να προσθέσουμε και την πίεση της παγκοσμιοποιημένης μόδας. Πχ, είτε στη Νέα Υόρκη, είτε στο Παρίσι, είτε στην Αθήνα, όλοι φοράνε flip flops - σαγιονάρες.

    Τις προάλλες, σε πτήση Παρίσι- Νέα Υόρκη, ένας κομψότατος 40άρης Γάλλος στην
    Espace Premiere φόραγε κοστούμι, ριγέ πουκάμισο, bow tie (παπιγιόν) και σαγιονάρες. Αν είναι δυνατόν!!!!!!

    ReplyDelete
  14. Μάλιστα το φαινόμενο των ναρκωτικών στις δυτικές κοινωνίες παίρνει και κοινωνικό χρώμα όταν

    Γόνοι ευήμερων οικογενειών έρχονται σε επαφή με ναρκωτικά νωρίς στη ζωή τους. Κατά προτίμηση ακριβά ναρκωτικά, όπως κοκαϊνη. Από την άλλη, γόνοι φτωχών οικογενειών τείνουν να κάνουν χρήση του πιο φθηνού ναρκωτικού, της ηρωϊνης. Τα κίνητρα μπορεί να είναι τα ίδια. Μαγκιά, εικόνα, περιέργεια κλπ κλπ κλπ.

    Γόνοι ευήμερων οικογενειών μπορούν, γιατί διαθέτουν το κεφάλαιο των γονιών τους, να ενταχθούν σε ιδιωτικά προγράμματα απεξάρτησης. Μπορούν κιόλας να αποφύγουν ποινικές κυρώσεις, λόγω κοινωνικού status και διασυνδέσεων. Γόνοι φτωχών οικογενειών δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιες πολυτέλειες. Και η εύκολη λύση είναι να τους στιγματίσουμε, να τους περιθωριοποιήσουμε, να τους δαιμονοποιήσουμε, και να τους εγκληματικοποιήσουμε.

    Η αποποινικοποίηση δε θα φέρει απαραίτητα και την απομυθοποίηση. Το αλκοόλ είναι νόμιμο, και όμως όλοι οι έφηβοι του κόσμου το καταναλώνουν σαν νέκταρ αμβροσίας. Η αποποινικοποίηση πρέπει να γίνει για να αποτρέψουμε την υποκίνηση εγκληματικών συμπεριφορών, μυαλών, ταμπέλων. Παράλληλα χρειάζεται και μια τεράστια καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου, καθώς και συνεχούς δυσφήμησης των ουσιών αυτών.

    Ριζοσπαστική η θέση των g700, σοκαριστική για την Ελληνική κοινωνία. Τίθεται όμως ένα μεγάλο ζήτημα. Σε μια εποχή που τα ήθη στη δύση συνεχώς χαλαρώνουν, ο ηδονισμός σε όλες τις μορφές του κυριαρχεί σαν πνεύμα της κοινωνίας μας, το υπερκαταναλωτικό δαιμόνιο εξαπλώνεται σε όλες τις πτυχές της ζωής μας και επιβάλει τον τρόπο ζωής μας, πώς μπορεί η αποποινικοποίηση να συνδυαστεί με μείωση των χρηστών ναρκωτικών ουσιών?

    Συμφωνώ πλήρως με την αποποινικοποίηση, όχι όμως για τα θετικά αποτελέσματα που θα είχε στον αριθμό και βαθμό χρηστών ναρκωτικών ουσιών.

    ReplyDelete
  15. Αντε πάλι με τους κοινωνικούς λειτουργούς...

    παρμενίδη

    Η επιμονή (perseverance) είναι μείζον προτέρημα, η εμμονή (perseveration) ενδεικτική του organic brain syndrome!

    I'm teasing you. hehehehehehe

    ReplyDelete
  16. Η ποινικοποίηση των ναρκωτικών, εκτός της λειτουργίας του δημόσιου τομέα, είναι άλλη μια 'επιτυχής' μέθοδος σπατάλης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Και μάλιστα όταν πρόκειται για νέους και νέες, η ζημιά είναι πολλαπλασιαστική.

    ReplyDelete
  17. Στην Ελλάδα αυξάνονται συνεχώς οι χρήστες και νόμιμων(αλκοόλ,τσιγάρο) και παράνομων ναρκωτικών.Οι Ελληνίδες,ιδιαίτερα, θεωρούν το κάπνισμα σύμβολο της χειραφέτησής τους.Είμαστε δε και χώρα-παραγωγός νόμιμων και επιδοτούμενων ναρκωτικών.Είμαι υπέρ της απόλυτης ελευθερίας να μπορούμε να επιλέγουμε τις εξαρτήσεις μας. Ειτε από ουσίες είτε από οτιδήποτε άλλο(ιδεολογία, θρησκεία,κόμμα,ομάδα,blog,κοκ).Ετσι το ζήτημα θα είναι καθαρά αισθητικό,ηθικό,πολιτισμικό και φυσικά πρόβλημα δημόσιας υγείας.Μόνο ως προς το τελευταίο το κράτος θα πρέπει να παρεμβαίνει.Οι νομικές απαγορεύσεις "νοθεύουν" τις επιλογές μας. Κάποτε π.χ απαγορευόταν να εξαρτηθής από το κομμουνισμό.Υπήρχαν και ειδικά κέντρα απεξάρτησης:Μακρόνησος,Γιούρα κλπ.Σήμερα μόνο ο Καραμανλής επισκέπτεται αυτούς τους χώρους στα πλαίσοα της ποσυλλεκτικής πελατειακής πολιτικής του.

    ReplyDelete
  18. Θα μπορούσαμενα να πούμε:Πέσμου ποιές είναι οι εξαρτήσεις σου για να σου πω ποιός είσαι.Ανεξάρτητος δεν υπάρχει.Προτιμώ όμως τις εξαρτήσεις από ιδεολογίες και δεν επαινώ τις εξαρτήσεις από ουσίες.Είμαι υπέρ της εξάρτησης από κινητικές δραστηριότητες.Εύχομαι η G700 να πάθει στερητικό σύνδρομο από την έλλειψη κινητικής δραστηριότητας!

    ReplyDelete
  19. Κατ ΑΠΑΙΤΗΣΗ του Λαού, εν ΟΝΟΜΑΤΙ του Λαού και προς ΟΦΕΛΟΣ του Λαού, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας Οικουμενικής (αλλά όχι μεταβατικής) Κυβέρνησης υπό τον κύριον Κώστα Σημίτη.

    ReplyDelete
  20. Με αφορμή το αντιαπαγορευτικό φεστιβάλ του περασμένου παρασκευοσάββατου έγιναν πολλές συζητήσεις στα μπλογκς. Αντίθετα με το "κόμμα του λαού" και "τη νεολαία του" όλο και περισσότεροι άνθρωποι συζητούν την αποποινικοποίηση (που σημαίνει τη ενημέρωση, τη πρόληψη, την εμπορία και την Ιατρική φροντίδα την αναλαμβάνει η Κοινωνία των Πολιτών και το Κράτος)ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ως τη μόνη προοπτική διάλυσης του παράνομου κυκλώματος που συντηρεί το πρόβλημα των ναρκωτικών στις δυτικές και δυτικότροπες κοινωνίες.
    Δείτε έναν τέτοιο διάλογο στο:

    http://panosz.wordpress.com/2007/05/01/bioannis/#comment-11221

    ReplyDelete
  21. @ defamize

    Γράφεις:
    "Σε μια εποχή που τα ήθη στη δύση συνεχώς χαλαρώνουν, .........., πώς μπορεί η αποποινικοποίηση να συνδυαστεί με μείωση των χρηστών ναρκωτικών ουσιών?"

    Θα συμβεί κάτι ανάλογο με τις συνέπειες της άρσης της ποτοαπαγόρευσης. Σε πρώτη φάση, μιά φρούδος έξαρση πού θα την ακολουθήσει μιά πτώση της τάξης, ίσως, του 20-25% πριν την εξισορρόπηση - άρα όχι μεγάλα πράγματα.

    Ομως, οι έξυπνες και οργανωμένες κοινωνίες έχουν στη διάθεσή τους τρόπους γιά να καταδείξουν τις συνέπειες της χρήσης ναρκωτικών. Αν πχ φτιάξουμε ένα explicit video clip πού να δείχνει (χωρίς λόγια) της συνέπειες της έγχυσης κοκαϊνης στη συσταλτικότητα της καρδιάς (αρνητική ινότροπη δράση) ενός πειραματοζώου, να δεις ΠΩΣ θα εντυπωσιασθούν οι νέοι [σ. το καλύτερο μοντέλο οξείας καρδιακής ανεπάρκειας στο εργαστήριο πετυχαίνεται με έγχυση κοκαϊνης]. Παρενθετικά, σ΄αυτή τη δράση οφείλονται συνήθως οι αιφνίδιοι θάνατοι από χρήση κοκαϊνης.

    Υπάρχουν μυριάδες τρόποι απομυθοποίησης και δυσφήμησης των σκληρών ναρκωτικών, όπερ και το ζητούμενο.

    Τελικά, οι ναρκομανείς θα είναι τόσοι όσοι και οι αλκοολικοί και είnαι βέβαιο πως όπως βρέθηκαν γονίδια επιρρέπειας προς την αιθανόλη, θα βρεθούν αντίστοιχα για τα ναρκωτικά, κάποτε. Αυτό θα βοηθήσει τούς φέροντες τα γονίδια να αποφεύγουν τη χρήση ολωσδιόλου.

    Εκει, βέβαια, όπου θα υπάρξει τρομακτική, κατακόρυφη, πτώση θα είναι στο έγκλημα (ατομικό ΚΑΙ οργανωμένο), στους θανάτους από ναρκωτικά, στο ποσοστό ετερο- και ομο-φυλοφιλικού σεξ χωρίς προστασία, στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κλπ.

    Ακόμα, θα μπορούν οι χρήστες να παραμένουν ενεργοί στη κοινωνία χωρίς στίγμα, χωρίς οικονομική καταστροφή αυτών και των δικών τους, θα είναι καλύτερη η πρόσβαση των γονέων στη χρήση ναρκωτικών από τα παιδιά τους κοκ. Τέλος, με την αρμόζουσα φορολόγηση, το κράτος θα αυξήση σημαντικά τα έσοδά του.

    ReplyDelete
  22. To πιο σημαντικό είναι ότι με την αποποινικοποίηση παιδιά παραγωγικά και με προοπτική δημιουργίας δε στιγματίζονται με την ταμπέλα του εγκληματία, δεν καταδικάζονται από την κοινωνία, δεν ωθούνται στο περιθώριο και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

    Η φάρμα των ζώων όμως είναι συντηρητική, ενώ έξυπνη και οργανωμένη μόνο με τη χειραφέτηση της από τη μαμά Ευρώπη.

    ReplyDelete
  23. Proteinw mia poly endiaferousa meleth apo ena US military think tank, pou katalhgei oti "funding treatment programs for drug addicts" einai poly pio cost-effective se sxesh me alles me8odous.

    Perilhpsh: http://www.aaronsw.com/weblog/stmcall

    Oloklhrh h anafora:
    http://www.rand.org/pubs/monograph_reports/MR331/index2.html

    ReplyDelete
  24. @Serafeim
    Οντως ενδιαφερων ερευνα, σε απλα λογιστικα ειναι οντως σωστο.

    Βασιζομενος σε αυτην την ερευνα πιστευω οτι μερικη αποπινικοποιηση θα βοηθησει τον καλυτερο ελεγχο τον χρηστων και την μελλοντικη τους απεξαρτηση. Η ερευνα του σεραφειμ διαπιστωνει οτι τα preventative methods κοστιζουν πολυ περισοτερο απο το αντιμετοπισεις το κακο μετα που εχει γινει.

    Επισης θα αποφευφθουν αρκετοι θανατοι απο ελατοματικο προιων(λογος για αρκετους θανατους) για να μην αναφερω τα κερδη απο πιθανη φορολογηση.

    Επισης αληθεια ειναι οτι λογο peer pressure ποθ ανεφερε και ο Οργουεν ειναι πολυ δυσκολο να σταματισης καποιον να κανει χρηση εστω και μια φορα

    ReplyDelete
  25. Χωρίς αμφιβολία υπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπέρ ή κατά της αποποινικοποίησης ή και νομιμοποίησης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.. ως νέοι, μορφωμένοι και σκεπτόμενοι των 700€ όμως το θέμα μας νομίζω πως θα 'πρεπε να είναι γιατί είναι τόσο μα τόσο απαραίτητα και πώς θα βρεθεί τρόπος να σταματήσει η εξάπλωση χρήσης ναρκωτικών ουσιών.. σκληρά και μαλακά το μόνο που μας κάνουν είναι πρόβατα..
    και πριν καλά καλά το καταλάβουμε θα παίρνουμε 500 ευρώ και τα μισά θα τα χαλάμε σε χασίς και σε μπύρες...
    Ας ξυπνήσουμε επιτέλους! Ας μην τρέφουμε αυταπάτες γιατί απλά μας βολεύει... αν παίρνουμε μόνο 700€ είναι και γιατί εν μέρει δεν κάνουμε τίποτε ουσιαστικό για αυτό..
    Με ποιον τρόπο διεκδικούμε? Με ποιον τρόπο απαιτούμε? Ποιά είναι η υγιής οικονομία και κοινωνία και με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί? Με ποιόν τρόπο παίρνεις θέση στην κοινωνία ως "ανεξάρτητος"? Ποιές είναι οι ουσιαστικές προτάσεις και λύσεις που προτείνουν οι ανεξάρτητοι? Να σταματήσουμε να τσακωνόμαστε γιατί η ταξική πάλη είναι ντεμοντέ και ξεπερασμένη???
    Και τότε πού πάει όλος ο πλούτος που παράγεται από τα δικά μας χέρια και στις δικές μας πλάτες? και αυτοί που τα παίρνουν τι είναι? πότε δούλεψαν? τι χαρακτηρισμός τους ταιριάζει? ποιά η συμβολή τους στην κοινωνία?
    Δώστε ένα παράδειγμα χώρας του αναπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου στην οποία η πλειοψηφία του κόσμου είναι μορφωμένη, ξεπερνά σταθερά τα βασικά προβλήματα διαβίωσης, η ψαλίδα μεταξύ φτωχών και πλουσίων κλείνει.. και υπάρχει μια ευοίωνη προοπτική για ένα άνετο και ασφαλές μέλλον το 2000 και...
    Γιατί να μην επιλέγουμε τη συλλογική δράση και όχι την απόλυτη μοναξιά των ναρκωτικών?
    Γιατί να μην αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία όχι με ελεύθερα ναρκωτικά αλλά για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά?

    Προφανώς θα δυσαρεστήσουν τα σχόλιά μου, αλλά θα τα κάνω έτσι κι αλλιώς...
    Υπάρχει εναλλακτική και είναι ο σοσιαλισμός - αν εσείς είστε ικανοποιημένοι με τα 700€ και πείθεστε ότι η φιλελεύθερη οικονομία είναι αυτή που θα μας πάει μπροστά, ενώ αποστρέφεστε το σοσιαλισμό γιατί φοβάστε ότι θα σας στερήσει την προσωπική ελευθερία.. τότε χαίρε φιλελεύθερε προοδευτικέ σκλάβε των 700€ που πιστεύεις ότι οι εταιρίες στα πανεπιστήμια θα προάγουν την πραγματική έρευνα και επιστήμη για το κοινωνικό καλό, θα σου δώσουν ένα μισθό που αξίζεις, και θα σε βοηθήσουν να ζήσεις τη ζωή σου...ελέυθερα

    ReplyDelete
  26. καλά κάνεις και καταθέτεις την άποψή σου. δεν μας δυσαρεστεί καθόλου κι εμείς θέλουμε έναν κόσμο ελεύθερο από ναρκωτικά. Απλά θεωρούμε ότι η απαγόρευση και η ποινικοποίηση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ'ότι λύνει. Αυτό άλλωστε δείχνει και η απανταχού τον κόσμο εμπειρία. Ο νόμος δημιουργεί το έγκλημα κι ο νόμος αυξάνει τα περιθώρια κέρδους των γκάνγκστερς. Καταργούμε τις απαγορεύσεις για να απελευθερωθούμε από τα ναρκωτικά και τα κυκλώματα που τα διακινούν. Είναι μία σοσιαλφιλελεύθερη λύση.

    ReplyDelete
  27. καλά κάνεις και καταθέτεις την άποψή σου. δεν μας δυσαρεστεί καθόλου κι εμείς θέλουμε έναν κόσμο ελεύθερο από ναρκωτικά. Απλά θεωρούμε ότι η απαγόρευση και η ποινικοποίηση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ'ότι λύνει. Αυτό άλλωστε δείχνει και η απανταχού τον κόσμο εμπειρία. Ο νόμος δημιουργεί το έγκλημα κι ο νόμος αυξάνει τα περιθώρια κέρδους των γκάνγκστερς. Καταργούμε τις απαγορεύσεις για να απελευθερωθούμε από τα ναρκωτικά και τα κυκλώματα που τα διακινούν. Είναι μία σοσιαλφιλελεύθερη λύση.

    ReplyDelete
  28. Για τον "παπάκια στη σειρά..."

    Στο "κοινωνικό" σκέλος της απάντησής σου, θα με βρεις απόλυτα σύμφωνο. Ο σοσιαλισμός (αυτός με το ανθρώπινο πρόσωπο, όχι αυτός που θέτει τις ανάγκες του "οράματος", του "κόμματος" , της "κοινωνίας" πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων) είναι η μόνη διέξοδος από τη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική λαίλαπα που που προτίθεται να ψαλιδίσει κι αυτά τα 700 ευρώ.
    Από την άλλη, το πώς ο σοσιαλισμός είναι ασύμβατος με τη χρήση ουσιών είναι κάτι που μου διαφεύγει.
    Γιατί τόση πρεμούρα για τη διάκριση σκληρών και μαλακών και όχι για τη νομιμότατη διακίνηση του αλκοόλ που ευθύνεται για πολλαπλάσιους θανάτους; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένα joint είναι χειρότερο από ένα ποτό και ο καπνιστής θα πρέπει να διώκεται και να φυλακίζεται.

    Στην Ολλανδία, μία καθόλου σοσιαλιστική χώρα, είδαν το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις: ότι δηλαδή, από την πλευρά του χρήστη, έχει να κάνει περισσότερο με ζητήματα δημόσιας υγείας παρά με ζητήματα δημόσιας τάξης.

    Τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι αν μία ουσία ενταχθεί στην κοινωνία, οι αρνητικές συνέπειες (οικονομικές αλλά και , το σημαντικότερο, κοινωνικές)από τη χρήση της ελαχιστοποιούνται.

    Το να μην αφήνουμε πχ. τους πρεζάκηδες να πεθαίνουν στους δρόμους, αφού έχουν περάσει άπειρες ταλιπωρίες και εξευτελισμούς, αλλά να τους χορηγούμε σε συνθήκες αξιοπρέπειας και δημόσιου ελέγχου, τη μεθαδόνη (για όσους θέλουν/μπορούν να ξεκόψουν) ή την ηρωίνη (για όσους δεν θέλουν/μπορούν) δεν είναι δείγμα κατάπτωσης μίας κοινωνίας αλλά ύψιστο δείγμα ηθικής ανωτερότητας, αλληλεγγύης, πολιτισμού και απόλυτα σύμφωνο με το πνεύμα του σοσιαλισμού.

    ReplyDelete
  29. Η μη εξεταση των κινητρων και των αιτιων που οδηγουν ενα ατομο στη χρήση ναρκωτικων ουσιων παραγκονιζεται απο τη συγχρονη ιατρικη(βιοιατρικη).
    Η αντιμετωπιση των ατομων αυτων ως ασθενεις αφηνει στην ακρη τους λογους για τους οποιους τα ατομα αυτα καταφευγουν στη χρηση των ναρκωτικων.
    Η χρηση των ναρκωτικων πρεπει να εξεταστει περισσοτερο ως ενα μειζον κοινωνικο φαινομενο παρα ως ενα νεο ιατρικο προβλημα.
    Ο αφορισμος ολων των ειδων ναρκωτικων δειχνει το προφιλ μιας κοινωνιας που δε θελει οχι μονο να λυση το προβλημα αλλα ουτε καν να το αντιμετωπισει.
    Το γεγονος οτι τα ναρκωτικα αποτελουν μερος ολων των κοινωνικων ταξεων αποτελει περιτρανη αποδειξη οτι δεν εχουμε ανακαλυψει την "πυριτιδα" στη κοινωνια των 700 euro.
    Υ.Σ. "Αν αποποινηκοποιησετε τη μαριχουανα η κοινωνια θα εκτονωθει.Αν συνεχισετε την απαγορευση της θα ερθει επανασταση."ΤΖΕΡΙ ΡΟΥΜΠΙΝ

    ReplyDelete
  30. ακούστε τι είπε σήμερα ο γ.γ. του Δικαιοσύνης. 40% των φυλακισμένων της χώρας δηλαδή γύρω στις 4000 λεβέντες είναι μέσα για παραβίαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. πω πω πω πω πω....first you make a law, then when you make the law you create crime, then when you create crime then you make tony rich

    ReplyDelete
  31. Η πολιτική που εδώ και δεκαετίες εφαρμόζεται στη χώρα μας (και μέχρι πρόσφατα και στην υπόλοιπη Ευρώπη) για τα ναρκωτικά είναι μία καθαρά αμερικανόφερτη στρατηγική καταστολής. Ένας «πόλεμος» κατά των ναρκωτικών, όμοιος με αυτόν που οι Αμερικάνοί έχουν κηρύξει κατά της τρομοκρατίας. Τα αποτελέσματα αυτών των πολέμων, όσο και οι αιτίες κήρυξης, μάλλον έχουν φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούσαν οι εμπνευστές τους.
    Να μην ξεχνάμε ότι οι Αμερικάνοι είχαν κηρύξει τον πόλεμο κατά του αλκοόλ τη δεκαετία του 1920, γεγονός που είχε δημιουργήσει την έξαρση του γκαγκστερισμού, της βίας, των κυκλωμάτων με δικαστές, αστυνομικούς κλπ. Όταν μετά από χρόνια η (παράλογη) ποτοαπαγόρευση σταμάτησε, όλο το κύκλωμα της παρανομίας στράφηκε στο εμπόριο ενός καινούργιου προϊόντος που τέθηκε εκτός νόμου. Των ναρκωτικών...
    Η εφαρμογή μεθόδων καταστολής και απαγόρευσης είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι οδηγεί σε αντίθετο αποτέλεσμα. Στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος το 1833, ο Ιωάννης Καποδίστριας ήθελε να διαδώσει την πατάτα και λόγω της επιφυλακτικότητας των Ελλήνων προς το νέο τρόφιμο, διέδωσε πως είναι «απαγορευμένη» τροφή για τον λαό, τις κλείδωνε σε αποθήκες τις οποίες εσκεμμένα άφηνε αφύλακτες την νύχτα, ώστε να μπορεί ο λαός να τις κλέψει νομίζοντάς ότι είναι πολύτιμες...
    Η απαγόρευση, εκτός των άλλων, καθιστά ένα προϊόν ακριβό. Ο ινδιάνος που έκοβε από το δάσος το φυλλαράκι της κόκας και το μασούσε χωρίς να του κοστίζει τίποτα, ανακάλυψε ξαφνικά πως σε μία άλλη χώρα αυτό το φυλλαράκι (μετά από την κατάλληλη επεξεργασία) μπορούσε να πουληθεί πανάκριβα. Έτσι φύτεψε δεκάδες δέντρα, έφτιαξε αποστακτήριο, βρήκε πελάτες και μετά από λίγα χρόνια ήτανε «βαρόνος» της κόκας.
    Κάπως έτσι συμβαίνει και στην Κρήτη. Ο Ευρωπαίος τουρίστας που έχει συνηθίσει στη χώρα του να καπνίζει ελεύθερα (ή σχεδόν ελεύθερα) χασίς, το ζητά στις διακοπές του. Με το καθεστώς που υπάρχει στη χώρα μας το προϊόν αυτό είναι ακριβό και αφήνει μεγάλο κέρδος. Έτσι ξεκινά ο φαύλος κύκλος της παρανομίας....

    Περισσότερα, Τι γίνεται στην Ευρώπη κλπ. στο http://kostaspapadakos.blogspot.com

    ReplyDelete
  32. Δε μ'αρέσει που βλέπω το θέμα της αποποινικοποίησης σ'αυτό το blog. Όχι επειδή διαφωνώ με την αποποινικοποίηση των ελαφρών ναρκωτικών -δε διαφωνώ- αλλά τι σχέση έχει το χασίσι και το legalise it με τα οικονομικά προβλήματα της γενιάς των 700 ευρώ; ΛΑΘΟΣ ΣΑΣ. Ανοίξτε άλλο blog για τέτοια θέματα και μην μας τσουβαλιάζετε όλους (αυτούς που παίρνουν ναρκωτικά και αυτούς που δεν τα πάνε καθόλου) μέσα στο ίδιο τσουβάλι. Αυτό που μας ενώνει εδώ είναι τα οικονομικά προβλήματα της γενιάς μας. Μη μας "χρωματίζετε" με τρόπο που κάνει την προσπάθειά μας λιγότερο άξια λόγου στα μάτια κάποιων που πολύ θα ήθελαν να μην υπάρχει αυτό το blog...

    ReplyDelete
  33. θεωρούμε πως έχεις άδικο , διότι τα θέματα ποιότητας ζωής και βασικών ατομικών ελευθεριών αγγίζουν τη νέα γενιά και τις ελληνικές οικογένειες των νέων. Υπ' αυτή την έννοια πρέπει να συζητιούνται. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας μπορεί να ταυτίζεται με τη γενικότερη ιδέα της γενιάς των 700 ευρώ και ad hoc με κάποια ειδικά θέματα, issues.

    ReplyDelete
  34. Προσωπικά δεν κάνω ούτε μαλακά ούτε σκληρά ναρκωτικά. Όχι επειδή ειναι "κακά" , ή "του διαβόλου", απλά δεν μου αρέσει το εφέ τους, δεν γουστάρω να ζαλίζομαι, πως να το πω. Προτιμώ το ουισκάκι μου. Αλλά έχω πολλούς φίλους που κάνουν (τουλάχιστον χασίς). Καλώς ή κακώς, το χασίς αποτελεί ένα είδος που χρησιμοποιεί μεγάλο ποσοστό της νεολαίας σήμερα, και για το οποίο σκάει τρελλά λεφτά. Έχω φίλους που με το που μπαίνει το μηνιάτικο, πρώτα πάνε και "ψωνίζουν" το 100ευρω, και μετά δίνουν στον ΟΤΕ και στο νοίκι. Δεν καταλαβαίνω με ποιά λογική δεν πρέπει το g700 να μιλήσει για αυτό το θέμα, αφού για πολλούς νέους το τι συμβαίνει με το χασίς είναι εξίσου σημαντικό με το τι συμβαίνει με τη φέτα, ή με το γιαούρτι. Ίσα ίσα προτείνουν και έναν τρόπο ο οποίος είναι δοκιμασμένος και θα οδηγήσει μακρυπρόθεσμα στη μείωση των χρηστών του, αλλά και της τιμής του, κάνοντας έτσι μεγαλύτερη ζημιά στους εμπόρους απ ότι η όποια "ποινικοποίηση"....
    Εγώ μέσα είμαι παιδιά, συνεχίστε να θίγετε τα προβλήματα της γενιάς μας, όποια και να είναι αυτά. Αν κάποιος δεν θέλει να έχει την ταμπέλα οτι ασχολείται με τα ναρκωτικά, εγώ δεν θέλω να έχω την ταμπέλα αυτού που φοράει παρωπίδες, και αποφασίζει με βάση τα προσωπικά του, ηθικά κριτήρια ποιά είναι τα προβλήματα της γενιάς των 700ευρώ, και ποιά όχι.

    ReplyDelete
  35. ρε παιδια
    με 650 βασικο
    θα κοψουμε και το χορτο σε λιγο γαμω το κερατο μου, δε βγαινει
    άι σιχτηρ
    χεστηκα κ για την αποποινικο-ποιηση

    ReplyDelete