Tuesday, July 31, 2012

Η G700 έκλεισε τον κύκλο της

Όταν τον Ιανουάριο του 2007 ανεβάσαμε τη G700 στην τότε μικρή, αλλά με ταχύτητα φωτός διογκούμενη ελληνική blogoσφαιρα, επιχειρήσαμε να δώσουμε φωνή σε μια αγνοημένη σιωπηλή πλειοψηφία. Τους νέους ηλικίας 25 με 35 οι οποίοι στα πρώτα τους βήματα στον εργασιακό στίβο έβλεπαν τα όνειρά τους να συνθλίβονται.

Στην τότε Ελλάδα της "δανεικής ευημερίας" και των ισχυρών ρυθμών μεγέθυνσης ελέω ξέφρενης κατανάλωσης και υπερχρέωσης, οι ελπίδες των νέων χάνονταν σε μια αγορά εργασίας υπέρ-ρυθμισμένη, όμως άναρχη, όπου κυριαρχούσαν η απουσία πολλών και καλών θέσεων εργασίας, οι χαμηλές αμοιβές, η πολυαπασχόληση, η υπερεργασία, η ετεροαπασχόληση, η μη τήρηση των εργασιακών κανόνων, η ιδιωτική υπερχρέωση, το έλλειμμα προοπτικής. Οι προσδοκίες της γενιάς μας γκρεμίζονταν εξαιτίας ενός μοντέλου ανάπτυξης, του μεταπολιτευτικού, το οποίο είχε προ πολλού εξαντλήσει τα όριά του, με μια οικονομία αντιπαραγωγική, μια επιχειρηματικότητα ρηχή, ένα κράτος υπερχρεωμένο και αναποτελεσματικό, ένα κοινωνικό σύστημα άδικο, αντινεανικό και γεροντοκρατικό. Ήταν το σύστημα "μεταπολιτευτική Ελλάδα" που θεμελιώθηκε πάνω στη γενεακή αδικία και το οποιό ήδη από το 2008 προβλέψαμε ότι θα καταρρεύσει με κρότο.

Δώσαμε λοιπόν στη γενιά μας την ονομασία «γενιά των 700 ευρώ», θέλοντας να θέσουμε στο επίκεντρο της δημόσιας ατζέντας, κωδικοποιημένα και εύληπτα, μια πραγματικότητα που οι Έλληνες δεν είχαν συνειδητοποιήσει, παρά το γεγονός ότι τη βίωναν καθημερινά. Θελήσαμε να αφυπνίσουμε την κοινωνία από τον λήθαργο στον οποίο τη βύθιζαν τα αναχρονιστικά αιτήματα διάφορων εφήμερων, μονοθεματικών και κομματικά κατασκευασμένων «κινημάτων» όπως η "γενιά του 16". Στόχος μας ήταν να αναδείξουμε το πραγματικό κοινωνικό ζήτημα. Τη γενιά των 700 ευρώ. Μια γενιά θύμα των διαχρονικά γενεακά άδικων δημόσιων πολιτικών και των πρακτικών που επικρατούσαν στην αγορά.

Το καταφέραμε. Ήδη από τα πρώτα της βήματα η G700 χτύπησε ευαίσθητες χορδές στο συλλογικό υποσυνείδητο καταφέρνοντας να γίνει ένα μικρό αλλά ηχηρό καμπανάκι αφύπνισης  για πολλούς συνομήλικους μας και μη. Στην πορεία της G700, η «γενιά των 700 ευρώ» έγινε διακριτό κοινωνικό φαινόμενο, αντικείμενο δημόσιας συζήτησης και αναλύσεων στα ελληνικά και ξένα Μέσα, πρωτοσέλιδο θέμα των εφημερίδων, έμπνευση για θεατρικά έργα και τηλεοπτικές σειρές, ορατή κοινωνική ομάδα που τα κόμματα επιχείρησαν να εκπροσωπήσουν, να καπελώσουν ή να αντιπαρατεθούν πολιτικά γύρω από τα συμφέροντα της. Μια ομάδα  νέων παιδιών  την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε σκόπιμο να καλέσει στην ημέρα Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2007.

Εισβάλαμε για τα καλά στη δημόσια ατζέντα. Δεν πατήσαμε όμως την μπανανόφλουδα της πολιτικής και μιντιακής δημαγωγίας που αναπτύχθηκε γύρω από το νέο κοινωνικό φαινόμενο. Ευθύς εξαρχής δηλώσαμε αντίπαλοι της κλάψας και της μιζέριας, του αριστερού δήθεν, του λαϊκισμού και της πελατειακής δημοκοπίας, αλλά και των υπερ-απλουστευμένων φιλελεύθερων και συντηρητικών δοξασιών. Στηλιτεύσαμε επίσης νοοτροπίες της γενιάς μας με τις οποίες δεν συμφωνούσαμε, ειδικά τους χλιδάνεργους, αλλά και τη φυσική ροπή στην πολιτική αδιαφορία και την αποχή.

Στα πεντέμισι χρόνια λειτουργίας προτάξαμε συστηματικά πρακτικές, ευρωπαϊκές, πλην όμως αντιδημοφιλείς για πολλούς λύσεις σε σημαντικά ζητήματα  (Agenda G700), τα οποία τα Μέσα καπηλεύονταν και οι πολιτικοί απλά διαπίστωναν ρητορικά, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να τα λύσουν πρακτικά, καθώς υπήρχε κόστος. Κόστος από τη σύγκρουση με την παραδοσιακή εκλογική πελατεία, καθώς και τα οργανωμένα εγωιστικά συμφέροντα, που πέρα από τα συνήθη οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά (συντεχνίες του κράτους, πάσης φύσεως προσοδοθήρες - ραντιέρηδες και πιράνχας της ιδιωτικής και δημόσιας οικονομίας), είχαν και σαφή δημογραφικό πρόσημο. Οργανώνονταν γύρω από τους αριθμητικά, κοινωνικά και πολιτικά ισχυρούς «χρυσούς» μεσο-υπερήλικες βολεμένους Έλληνες πολίτες. Ως επί το πλείστον τη γενιά του Πολυτεχνείου που λειτούργησε ως φρουρά του μεταπολιτευτικού status quo.

Αυτές ακριβώς οι προτάσεις και οι ιδέες προσδιόρισαν και τη στάση μας στα πολιτικά τεκταινόμενα. Ατομικά, ο καθένας και η κάθε μία από εμάς μπορεί να είχε τις αντιλήψεις και τα πιστεύω του, την κομματική ή μη ταύτισή του, ακόμα και συμμετοχή. Συλλογικά, όμως, στηρίξαμε πολιτικές συμβατές με την ατζέντα της G700 για "Λευτεριά απ’ τη Μεταπολίτευση", ρήξη με το σύστημα Ελλάδα, ενίσχυση της γενεακής δικαιοσύνης και δημιουργία ενός New Deal για τη νέα γενιά.

Αν και προοδευτικοί, ουδέποτε μας θάμπωσαν οι μεγάλες ιδεολογικές αφηγήσεις της βιομηχανικής εποχής, ο σοσιαλισμός και ο φιλελευθερισμός παρότι λάβαμε μέρος ως καλεσμένοι σε διάφορα ιδεολογικοπολιτικά φόρα. Ούτε φυσικά στοιχηθήκαμε πίσω από κόμματα, παρά το γεγονός ότι συνευρεθήκαμε με πολλούς από τους εκπροσώπους τους, ενώ σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το Σεπτέμβριο του 2007 και μετά είχαμε το θάρρος να στηρίξουμε ή να απορρίψουμε ανοιχτά διαφορετικά κόμματα ανάλογα με το εκάστοτε διακύβευμα και κριτήριο τη δική μας γενεακή ατζέντα. Σε βαθμό παρεξήγησης...

Σκοπός ήταν πάντα η λειτουργία της G700 ως ενεργού μέλους της κοινωνίας των πολιτών και συγκεκριμένα του κινήματος του διαδικτύου - Netroots που προωθεί μια ατζέντα γενεακής δικαιοσύνης και στηρίζει τους νέους. Η λογική μας ήταν ότι τα blogs είναι κάτι παραπάνω από ένας εύκολος και φτηνός τρόπος δημοσίευσης απόψεων. Είναι πρωτίστως ένα εργαλείο που ενδυναμώνει την κοινωνία των πολιτών.

Πρώτον, θέτει στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης μια ατζέντα για αλλαγές.
Δυστυχώς και κατ´ αναλογία της ελληνικής ατροφικής offline κοινωνίας πολιτών, το ελληνικό διαδίκτυο δεν έχει βρει ακόμη το δρόμο του προς αυτή την κατεύθυνση. Η χρήση του εξαντλείται στην ηλεκτρονική παραδημοσιογραφία των εκβιασμών, της εντυπωσιοθηρίας και της "δολοφονίας χαρακτήρων" ενώ και τα όποια "κινήματα του Διαδικτύου" ξεφουσκώνουν πολύ γρήγορα καθώς δεν διαθέτουν πολιτική ραχοκοκαλιά, συστηματική παρουσία και παρέμβαση στα δημόσια πράγματα. Κι όμως το διαδίκτυο αποτελεί ένα πανίσχυρο εργαλείο, μαζικό, φθηνό και ασύλληπτα δημοκρατικό, για όποιον επιθυμεί να διεμβολίσει τη δημόσια ατζέντα εκφράζοντας υπαρκτά και δίκαια κοινωνικά αιτήματα. Οι κομματικές και επιχειρηματικές ελίτ χάνουν ένα μικρό μέρος της εξουσίας που διαθέτουν να διαμορφώνουν την ημερήσια διάταξη της δημόσιας συζήτησης, ενώ τα παραδοσιακά μέσα χάνουν το αποκλειστικό προνόμιο στην ενημέρωση. Η επί πεντέμισι χρόνια παρουσία και δράση της G700 αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Δεύτερον, προσφέρει κοινωνική στήριξη σε ομάδες που την έχουν ανάγκη. Με αυτή τη λογική δημιουργήσαμε  το "Συνήγορο του Εργαζόμενου" στον οποίο μπορούσε κάποιος να απευθυνθεί διαδικτυακά και να λάβει απαντήσεις σε ερωτήματα γύρω από εργασιακά ζητήματα.

Ταυτόχρονα, επιχειρήσαμε να βγούμε κι εκτός blogoσφαιρας. Να γίνουμε grassroots. Δεν καταφέραμε να έχουμε διάρκεια. Όμως, στον ένα περίπου χρόνο (2008-2009) που διήρκησε αυτή μας η προσπάθεια μετρήσαμε ορισμένες σημαντικές επιτυχίες.

Τον Φεβρουάριο του 2008 κινητοποιηθήκαμε και πετύχαμε τη μεταμεσονύκτια λειτουργία του Μετρό της Αθήνας κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Ήταν η επιτομή της ενορχήστρωσης μιας επιτυχούς καμπάνιας χωρίς βία, χωρίς αίμα, καταστροφές ή βανδαλισμούς.

Παράλληλα συνεργαστήκαμε με άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών για την προώθηση της αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές, εξέλιξη για την οποία βραβευτήκαμε με το βραβείο του "Ευρωπαίου Πολίτη" του 2008 μαζί με άλλες 35 οργανώσεις και θεσμούς ανά την Ευρώπη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προηγουμένως, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη συνάντησή μας στο Προεδρικό Μέγαρο τον Δεκέμβριο του 2008 όπου προσήλθαμε να καταγγείλουμε τη βία και τους βανδαλισμούς κατά τα "Δεκεμβριανά", είχε αναγνωρίσει τη γενεακή δικαιοσύνη ως βασική συνιστώσα της κοινωνικής δικαιοσύνης και τη G700 ως πρωτοπόρο στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη.

Πάνω απ’ όλα, σαν ενεργά μέλη του κινήματος του διαδικτύου, των Ελλήνων netroots, δεν σταματήσαμε ποτέ να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τη γενεακή και κοινωνική καταιγίδα που είδαμε να μας χτυπάει την πόρτα. Αναδείξαμε τόσο εντός Ελλάδας όσο και εκτός το ζήτημα της εργασιακής επισφάλειας των νέων, προειδοποιήσαμε για τη σταδιακή μετατροπή της χώρας σε δουλοπαροικία του χρέους, είδαμε τη χρεοκοπία να έρχεται, όταν στην Ελλάδα επικρατούσε η θεωρία της θωρακισμένης οικονομίας, περιγράψαμε επακριβώς την επερχόμενη κρίση αμέσως μετά τα Δεκεμβριανά, προσπαθήσαμε έγκαιρα να αναδείξουμε τις επιπτώσεις της μεταρρυθμιστικής αδράνειας, η οποία σε συνδυασμό με την κρίση καθιστά τη γενιά μας "γενιά Ιφιγένεια", μια χαμένη γενιά που καλείται να θυσιαστεί για να σωθεί η χώρα.

Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις μας για μεταρρυθμίσεις (Ατζέντα G700) δεν εισακουστήκαμε.

Τα ίδια κόμματα και Μέσα που έκαναν μόδα τη «γενιά των 700 ευρώ», αγνόησαν παντελώς την ατζέντα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να είχε προχωρήσει από καιρό. Οδήγησαν έτσι τη χώρα στο μάτι του κυκλώνα. Με αφορμή την παγκόσμια τραπεζική κρίση του 2008, η Ελλάδα σήμερα βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική κρίση που έζησε μετά το ’50. Μια κρίση που πηγάζει ΚΑΙ από τη συσσωρευμένη γενεακή ανισότητα όπως αυτή αποτυπώνεται κυρίως στη δημόσια υπερχρέωση και στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Αυτή ακριβώς η πραγματικότητα της οξείας κρίσης έχει αλλάξει ριζικά και τις συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργήθηκε και έδρασε η G700 από τον Ιανουάριο του 2007 και μετά. Και δεν αναφερόμαστε απλά στη δραστική περικοπή του βασικού μισθού κάτω από τα 700 ευρώ.

Δεν υπάρχει πια γενιά των 700 ευρώ με την έννοια που αυτή υπήρχε το 2007.

Καταρχάς, η γενιά των 700 υπήρξε ένα κοινωνικό ζήτημα εντός μιας κοινωνίας δανεικής ευημερίας, η οποία τον όποιο πλούτο που παρήγαγε, τον κατένειμε με τρόπο μη βιώσιμο, γενεακά και κοινωνικά άδικο. Σήμερα η φούσκα έσκασε και τη θέση της εικονικής ανάπτυξης έχει πάρει μια πραγματικότητα συνεχιζόμενης οξείας ύφεσης και συρρίκνωσης. Ζούμε σε μια κοινωνία γενικευμένης επισφάλειας, όπου το ζήτημα των νέων είναι μεν κεντρικό, ωστόσο δεν κυριαρχεί πια απόλυτα καθώς μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της μεσαίας και εργατικής τάξης έχουν διολισθήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Βαδίζουμε σταδιακά απ' τη γενιά των 700 στο πρεκαριάτοΤα αποτελέσματα των γενεακά άδικων πολιτικών χτύπησαν πια τους θύτες μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Επιπρόσθετα, έχουν αλλάξει τα ειδοποιά στοιχεία της επισφάλειας που αντιμετωπίζει η γενιά μας. Όταν ανεβάσαμε την G700 στην μπλογκόσφαιρα τον Ιανουάριο του 2007, η ανεργία των νέων ήταν απλά μία ακόμη παράμετρος μιας δύσκολης αγοράς εργασίας. Σήμερα, η ανεργία των νέων αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα κοινωνικό πρόβλημα. Ένας στους δύο πλέον είναι χωρίς δουλειά. Δεκάδες χιλιάδες αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Παράλληλα, τα τελευταία δυόμιση χρόνια, άλλαξε ριζικά ο χάρτης των νέων μέσων δικτύωσης. Το 2007 τα blogs μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας με τον αριθμό τους να τριπλασιάζεται κάθε χρόνο και τα παραδοσιακά Μέσα να εκστασιάζονται με συνεχή αφιερώματα για τη νέα μόδα. Σήμερα αυτό πια δεν ισχύει. Το blogging έχει περιοριστεί σε εμβέλεια με το twitter και το Facebook να έχει κυριαρχήσει κατά κράτος. Υπερτερεί πια οτιδήποτε απαιτεί σύντομα, συνθηματολογικά μηνύματα, χαλαρή επικοινωνία της ατάκας χωρίς ανάλυση και χωρίς να χρειαστεί κάποιος να αφιερώσει πολύ χρόνο για να επικοινωνήσει. Παρότι μπήκαμε δυνατά και σ’ αυτό το πεδίο η αλήθεια είναι ότι παραμένουμε αμετανόητοι bloggers.

Τέλος, στα πεντέμισι χρόνια που μεσολάβησαν άλλαξαν ως ήταν αναμενόμενο και οι ζωές των πρωταγωνιστών της G700. Κάποτε ήμασταν ηλικιακά και εργασιακά στον μέσο όρο. Γεωγραφικά όλοι στην Ελλάδα. Εκπροσωπούσαμε όλοι αυθεντικά τη γενιά μας. Πλέον, ουδείς στην ομάδα είναι κάτω των 30. Εργασιακά, αν και όχι όλοι, έχουμε ξεφύγει από το στενό πλαίσιο κοινωνικής αναφοράς της γενιάς των 700 ευρώ. Κάποιοι έχουν καταφέρει να θεμελιώσουν θέση στην μεσαία τάξη της χώρας και οι επαγγελματικές ενασχολήσεις τους είναι ασύμβατες με τις ανάγκες και το προφίλ της κίνησης. Έχουν προ πολλού αποχωρήσει. Άλλοι πάλι έχουν συνθλιβεί από την κρίση με αποτέλεσμα τα 700 να τους φαίνονται μαγικό νούμερο. Ζητούμενο γι’ αυτούς η προσωπική επιβίωση. Σε ό, τι αφορά τον τόπο διαμονής, επίσης, κάποιοι έχουν εγκαταλείψει από καιρό την Ελλάδα, ορισμένοι πάλι ετοιμάζονται να φύγουν εντός μηνός για να κάνουν μια νέα αρχή.

Για όλους αυτούς τους λόγους, λόγους δομικούς που έχουν να κάνουν με το μεταλλασσόμενο τοπίο της οικονομικής ανασφάλειας και της κοινωνίας στην Ελλάδα,  αλλά και λόγους προσωπικούς των μελών της ομάδας, η G700 έκλεισε τον κύκλο της. Το ταξίδι που ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου του 2007 έφτασε στο τέλος.

Στο ταξίδι αυτό ιδιαίτερο ρόλο έπαιξαν οι σχολιαστές του blog, αλλά και των υπόλοιπων μέσων δικτύωσης, οι οποίοι έδωσαν ζωντάνια στην κοινότητά μας με τον πλουραλισμό των απόψεών τους και την κριτική τους. Πολλοί βρίσκονται από την πρώτη μέρα μαζί μας. Κάποιοι εγκατέλειψαν. Με κάποιους τσακωθήκαμε. Τους ευχαριστούμε θερμά όλους και ζητάμε συγγνώμη από όσους αδικήσαμε.

Αυτό είναι το τελευταίο post που αναρτούμε στο διαδίκτυο. Το επόμενο διάστημα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου 2012 θα αναρτώνται στο blog κείμενα για τη G700 υπό τη μορφή αφιερώματος. Τα κείμενα θα υπογράφουν επώνυμα ή ψευδώνυμα απλοί πολίτες, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί αναλυτές, bloggers  και σχολιαστές της G700. Παρακαλούμε όσους θέλουν να γράψουν κάτι να το στείλουν στο genia700@gmail.com. Τα κείμενα θα ξεκινήσουν να αναρτώνται από τις 20 Αυγούστου και μετά έτσι ώστε να διαβαστεί το παρόν τελικό κείμενο και να ενημερωθούν οι αναγνώστες για το κλείσιμο του blog. Το blog δεν θα κατέβει, αλλά θα παραμείνει ανεβασμένο για όσους θέλουν να το μελετήσουν ή να βρουν υλικό για διάφορα θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Σήμερα κλείνει ένας κύκλος. Η γενιά μας, όμως, έχει ακόμα δρόμο να διανύσει. Δεν έχει γράψει παρά τα πρώτα κεφάλαια στο βιβλίο της δικής της ζωής. Όσο δύσκολη κι αν είναι σήμερα η κατάσταση, η αλήθεια είναι ότι εμείς θα κληθούμε να πρωταγωνιστήσουμε στην αναστήλωση της χώρας σε όλα τα επίπεδα και απ’ όλα τα μετερίζια.

Οι παλιοί βρίσκονται με το ένα πόδι στην απόσυρση. Ελάχιστοι είναι αυτοί που συνειδητοποιούν τι συνέβη. Οι περισσότεροι δίνουν μάχες οπισθοφυλακής, στην καλύτερη δίνουν μια μάχη εξιλέωσης από τις αμαρτίες της Μεταπολίτευσης.

Αν και ως G700 είμαστε αγανακτισμένοι με τον τρόπο που η πολιτική τάξη, η πλειονότητα των Μέσων και μεγάλο τμήμα της κοινωνίας αντιμετωπίζουν την κρίση, θεωρούμε ότι η κρίση αποτελεί ευκαιρία για ανατροπή του status quo. Η γενιά μας έχει τεράστια ευθύνη να επιδείξει ηθικό σθένος.  Από τον τρόπο που εμείς θα λειτουργήσουμε στην προσωπική και συλλογική δημόσια ζωή θα εξαρτηθεί η ποιότητα του νέου κύκλου που θα ανοίξει για τη χώρα σε μερικά χρόνια. Αρκεί να μην εγκλωβιστούμε σε ακραίες συναισθηματικές εξάρσεις. Αρκεί να μην επαναφέρουμε στο προσκήνιο ψευτο-ιδεολογήματα, διχαστικές προσεγγίσεις ή πολυσυλλεκτικές "λύσεις σούπα". Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να διαψεύσουμε τους πάντες με τις ατομικές και συλλογικές μας επιλογές. Το τέλος της κρίσης πρέπει να μας βρει νικητές. Κανείς μας δεν θέλει να ζήσει ή να λέει ότι προέρχεται από μια χώρα παρία, μαύρη πολιτική, οικονομική και κοινωνική τρύπα στη Βαλκανική. Δεν θέλουμε να γίνουμε χαμένη γενιά. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, απαιτείται να θέσουμε τις δικές μας άμεσες κοινωνικές και πολιτικές προτεραιότητες. Να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει σε μια Ελλάδα και μια Ευρώπη που μας αξίζει.

33 comments:

 1. Διαβάζω με συγκίνηση το τελευταίο άρθρο της G700 και διακρίνω μια καταπληκτική ωριμότητα γραφής και σκέψης απο το συντάκτη του.Ναί "επέστη καιρός".
  Ενα μπλόγκ που έγραψε ιστορία, με το κύρος του και με τη παρεμβατικότητά του στα τεκταινόμενα της ταραγμένης τελευταίας πενταετίας της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Ελλάδας, κλείνει αυλαία.Πολλά-πολλά συγχαρητήρια για τη προσφορά σας και ευχές για ανάλογη συνέχεια και επιτυχία για ό,τι κάνετε στο μέλλον.Γιατί είμαι σίγουρος ότι κάτι άλλο θα σκαρώσετε.

  ReplyDelete
 2. Συγγνώμη, αλλά αν τα παρατάτε τώρα, είστε το λιγότερο φλώροι.

  Οι μαλακίες πέρι αλλαγής του τοπίου των κοινωνικών μέσων είναι ακριβώς αυτό, μαλακίες. Αν θέλατε θα προσαρμοζόσασταν.

  Το ότι μεγαλώσατε, και άλλαξαν οι προσωπικές σας προτεραιότητες είναι δεκτό. Αυτό που είναι απαράδεκτο όμως, είναι ότι δε προετοιμάσατε το έδαφος για τους επόμενους που θα μπορούσαν να συνεχίσουν αυτό το blog/κίνηση.

  Ναι, η γενιά των 700 ευρώ όπως ξεκίνησε δεν έχει πλέον νόημα. Ε και; Δηλαδή οι νέοι δεν αντιμετωπίζουμε τώρα προβλήματα; Δεν αξίζει να ασχοληθούμε με αυτά;

  Εν κατακλείδι, αποδυκνείεστε κατώτεροι των περιστάσεων. Χρειάζεται συνέχεια, ακόμα και αν δεν είστε εσείς αυτοί που θα το κάνετε.

  Φλώροι.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Συγγνώμη, αλλά πρέπει να είσαι εξαιρετικά θρασύδειλος για να πετάς τέτοιους χαρακτηρισμούς τη στιγμή που ουδέποτε έλαβες μέρος σε οποιαδήποτε δράση ή ενέργεια της κίνησης για να εκτεθείς δημόσια και να αναλάβεις κι εσύ το αντίστοιχο προσωπικό κόστος αλλά και την ευθύνη των πράξεών σου. Ούτε καν στα σχόλια δεν είχες σοβαρή παρουσία. Άρα τι να τις κάνεις τις κινήσεις όταν ο ίδιος είσαι αμέτοχος;

   Ναι, τα ζητήματα της νέας γενιάς είναι υπαρκτά. Η επιτυχής εκπροσώπησή τους όμως δεν μπορεί να γίνεται από κινήσεις και οργανωτικά σχήματα που έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Πρέπει να μάθουμε να αποχωρούμε όταν έρχεται η ώρα, να ανασυντασσόμαστε και να ξεκινάμε ξανά με καλύτερες προοπτικές.

   Delete
  2. ΟΚ, με κάνατε χώμα. Παρ' όλα αυτά, όσα είπα παραπάνω ισχύουν.
   Οφείλετε να προσαρμοστείτε και να συνεχίσετε.

   Όπως και να χει, καλή συνέχεια σε όλους σας, γιατί αξίζετε.

   (βγάλτε σε δωρεάν ebook τα καλύτερα άρθρα σας).

   Μιχάλης

   Delete
 3. Η g700 ήταν ένα κοινωνικό κίνημα απο τα πιό αυθεντικά στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας που με τα άρθρα της και τις εμφανίσεις της στα συμβατικά μίντια και στα διάφορα fora παρήγαγε υλικό που ενέπνεε πολιτικούς,διανοούμενους,δημοσιογράφους,επιστήμονες και απλούς πολίτες και διαμόρφωνε στάσεις ζωής και πολιτικές συμπεριφορές.Εμεινε μακριά απο τα τετριμμένα και απαξιωμένα ταξικά "μέσα πάλης".Και γιαυτό και αγκαλιάστηκε απο όλους τους ελεύθερους και ανεξάρτητους διαμορφωτές της κοινής γνώμης.
  Ενα μεγάλο εύγε παλληκάρια.

  ReplyDelete
 4. @Μιχάλης Π.

  Μιχάλη,καταλαβαίνω ότι πονάς και χρειάζεσαι απεξάρτηση.Θα ανοίξω σύντομα "κέντρο απεξάρτησης απο τη G700".Θα σου κάνω καλή τιμή μιας και είσαι ο πρώτος που το δήλωσες.

  ReplyDelete
 5. 'Οντως κλείσατε τον κύκλο σας.

  Προεκλογικό δημιούργημα για να γίνει πρωθυπουργός ο ΓΑΠ, φίλα προσκείμενοι στον Χρυσοχοίδη ("δεν διάβασα το Μνημόνιο αλλά το ψήφισα), με "κράχτες" (Παρμενίδης και Normad) και στο τέλος βολεμένοι (πως λέγεται εκείνο το παλικάρι με τα μηδενικά προσόντα που βόλεψε ο Χρυσοχοίδης κλπ κλπ κλπ )

  Κλείσατε τον κύκλο σας. Σε λίγους μήνες η Ελλάδα δεν θα είναι αυτή που είναι σήμερα

  Καλή σας τύχη

  ReplyDelete
 6. Η G700 είναι case study για τον τρόπο που οργανώνεται, λειτουργεί και παρεμβαίνει μια διαδικτυακή κίνηση πολιτών. Τα έφαγε όμως τα ψωμιά της. Σωστή και γενναία η απόφαση να κλείσει.

  ReplyDelete
 7. Διαβάστε καλά το τελευταίο άρθρο των Γ700, ίσως έτσι να αντιληφθείτε πως ότι ζούμε σήμερα μόνο τυχαίο δεν είναι. Ο ορθός λόγος των Γ700 θα λείψει από την ελληνική μπλογκόσφαιρα και όχι μόνο.

  Καλή τύχη παιδιά... σε όλους μας.

  ReplyDelete
 8. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 9. Αγαπητοί g700, παράλληλα με τους νέους άνεργους και επισφαλείς εργαζόμενους στην Ελλάδα τη δικιά τους λευτεριά απ'την αντίστοιχη μεταπολίτευση επιδιώκουν και νέοι από την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία καθώς συνωστίζονται στους προθαλάμους συνεντεύξεων και τα γραφεία εύρεσης εργασίας των Ευρωπαϊκών μητροπόλεων. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει πως το πρόβλημα της γενιάς μας δεν είναι η μεταπολίτευση στην Ελλάδα, ούτε η διόγκωση του χρέους, αλλά η εγγενείς αδυναμίες της Ευρωζώνης που οδήγησαν τις χώρες του Νότου σε υπερδανεισμό. Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι πως διαχρονικά δε δεχόταν να φορολογήσει τον ιδιωτικό πλούτο που δημιουργούσε αυτός ο υπερδανεισμός και ο ελλιπής εκσυγχρονισμός της οικονομίας.
  Παρ'όλο που στην προσέγγισή σας ήσασταν υπερβολικά επηρεασμένοι από αποτυχημένες φιλελεύθερες αφηγήσεις, οι λύσεις που προτείνατε για τη γενιά μας ήταν κατά τη γνώμη μου και σωστές και αναγκαίες σε μεγάλο βαθμό. Κάνατε όμως την επιλογή να συμπαραταχθείτε και να εμπλακείτε σε ομάδες εξουσίας και αυτό σας έφθειρε μιας και το μόνο που ήθελαν από εσάς ήταν ο τότε φρέσκος σας λόγος και στην εμπλοκή σας με αυτούς αποτύχατε να αποκομίσετε οφέλη για τη γενιά μας συνολικά. Συμβαίνουν αυτά.
  Όπως και να'χει, η γενιά μας χρειάζεται ακόμα περισσότερη υπεράσπιση τώρα που η κρίση συνθλίβει μαζί με μας και τις οικογένειές μας και η παρουσία σας ας σταθεί παράδειγμα προς μίμηση για νέους εργάτες γνώσης με διάθεση για προσφορά, παρέμβαση και γόνιμο διάλογο και προς αποφυγή για νέους με υπέρμετρες προσωπικές φιλοδοξίες και ευκαιριακή πολιτική στράτευση. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όσους συνεχίσουν να δίνουν τον αγώνα(σε ψηφιακό αλλά και σε πραγματικό χρόνο) και καλή ξεκούραση σε όσους χόρτασαν.

  ReplyDelete
 10. @G700:

  Λυπάμαι που το λέω, αλλά η οριστική απόσυρση του blog από αυτό που υποτίθεται ότι εκπροσώπησε έχει γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Κατά τη γνώμη μου ξεκίνησε νωρίς το 2009 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις μοιραίες εκλογές του 2009 και την αμέριστη συμπαράσταση στους υπεύθυνους της άλωσης που επακολούθησε.

  Επομένως, και πάλι δυστυχώς, το blog και η ομάδα του δεν έκλεισαν τον κύκλο τους αλλά "έκλεισαν" (έβαλαν λουκέτο), όπως ακριβώς οι venture capital companies που έχουν μέσο χρόνο ζωής 3-5 χρόνια. Πολύ απλά γιατί βασίζονται στο προσωρινό, όχι στο μακροπρόθεσμο.

  Προσωπικά συμμετείχα ως σχολιαστής γνωρίζοντας πάντα ότι 9,99 στους 10 διαφωνούσαν μαζί μου, ειλικρινά ή υστερόβουλα, αλλά το έκανα γιατί όποιος διάβαζε το blog έπρεπε να ξέρει ότι υπάρχει και άλλη άποψη. Ότι εξ' αρχής κάποιοι (όχι φυσικά μόνο εγώ) έβλεπαν αυτό που έρχεται, ότι η αποτυχία και η κατάρρευση ήταν το προφανές και όχι η απιθανότητα, και πως αυτό που ζούμε σήμερα είναι προσχεδιασμένο αποτέλεσμα και παγκόσμια διατραπεζική ονείρωξη.

  Πραγματικά δεν ξέρω αν η στάση του blog, ειδικά στο δεύτερο μισό της ζωής του, οφείλεται σε παραπλάνηση ή σε ηθελημένη στήριξη ορισμένων, σε άτομα που σήμερα έπρεπε να βρίσκονται υπόλογοι σε άλλες διαδικασίες. Σίγουρα όχι να κυβερνούν ακόμα τη χώρα ή να δίνουν οδηγίες διάσωσης.

  Η "ολοκλήρωση" της λειτουργίας του blog, ειδικά αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο απόσυρση και συνταξιοδότηση, παρά αυτό που περιμένει κανείς από μαχητές, αδικημένους, τσαντισμένους νέους (έστω και άνω των 30), που βλέπουν όλους γύρω τους να τους έχουν προδώσει και τη χώρα τους να ξεσκίζεται.

  Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο endgame:
  Η ηγεσία του Eurogroup τα βάζει πλέον ανοικτά με τη Γερμανία, λέγοντας πως δρα σαν η ΕΕ να πρόκειται για "μαγαζάκι" της, η ίδια η ΕΕ σκίζεται στα δύο σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, και είναι σίγουρο ότι θα δούμε την ολοκλήρωση του δράματος μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει ήδη πατήσει τη σκανδάλη και αυτό που θα ακολουθήσει από το φθινόπωρο δεν θα έχει προηγούμενο.

  Αυτή ακριβώς τη στιγμή, η ομάδα του G700 θεωρεί ότι ολοκλήρωσε τον κύκλο της, ότι δεν έχει τίποτα άλλο να πει ή να προσφέρει, ότι απλά τα παρατάει ή ότι δεν έχει επί της ουσίας τίποτα να προτείνει εναλλακτικά.

  Εύχομαι όσοι συμμετείχαν στην ομάδα του G700 να έχουν βρει το δρόμο τους, να ζούνε τη δική τους "μεταπολίτευση" και να αφήσουν πίσω αυτό το επαναστατικό διάλειμμα με ευχάριστες αναμνήσεις. Πραγματικά δεν μπορεί να τους ζητήσει κανείς το λόγο, ο καθένας είναι υπεύθυνος μόνο για τις δικές του αποφάσεις, όχι για τις αποφάσεις ή την αδράνεια άλλων.

  Προσωπικά ευχαριστώ για τη φιλοξενία, για τις απαντήσεις που πήρα (ή δεν πήρα) σε κάποιες περιπτώσεις από την ομάδα, και για το ότι ποτέ οφείλω να ομολογήσω δεν έκοψαν κάποιο σχόλιο ή άποψη, ακόμα και όταν ήταν εντελώς αντίθετα από τη γενική "γραμμή" της ομάδας.

  Για τους υπόλοιπους, τη συντριπτική πλειοψηφία, όσοι αντί να ανέβουν πάνω από το φράγμα των 700 έπεσαν πολύ κάτω από αυτό, όσοι σήμερα βρίσκονται χωρίς δουλειά και χωρίς ελπίδα, έχω να πω ένα μόνο πράγμα:
  "Δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσεις,
  αλλά πόσες φορές θα σηκωθείς πάλι όρθιος."


  Αυτή είναι η μοναδική υποχρέωση που έχουμε όλοι, απέναντι σε εμάς και απέναντι σε όσους είναι λιγότερο "τυχεροί" από εμάς. Ο μόνος που χάνει σίγουρα είναι αυτός που τα παρατάει.

  ReplyDelete
 11. Κρίμα... Αλλά σωστή απόφαση. Καλή συνέχεια από όπου επιλέξει ο καθένας σας.

  ReplyDelete
 12. Agapitoi G700

  prosferate polla sti dimosia sizitisi, kai parembikate dynamika sti dimosia atzenta tis Elladas ta teleytaia 5 xronia. I parousia sas itan panta eyxaristi kai oi idees sas thetikes. Epideiksate symperifora diakritiki para tin aystiri sas glossa gia ta problimata tis xoras kai tis megales allages pou xreiazotane gia na min pesoume sto telma pou bionoume simera.

  I epistoli sas stin epitropi sofon tou Karamanli gia to asfalistiko sas ebale sto xarti tis dimosias syzitisis, kai mexri to Septembrio tou 2007 to onoma sas eixe anagnoristei episima os oros politikos kai koinonikos apo ta kommata tis xoras, ta media kai tous polites olon ton ilikion.

  Ayto omos pou ego kratao einai oi theseis sas (http://g700.blogspot.com.au/p/g700.html) – I agenda sas gia ti geneaki dikaiosyni, oi theseis sas gia ena neo asfalistiko, dimosionomiko kai ergasiako systima. Proteinate allages sto systima ekpaideysis me proodeytika metra kai paradeigmata, kai zitisate gia allagi tis epixeirimatikis koultouras. Theleisate na anabathmisete to rolo tis neas genias sto dimosio bio, kai kataferate na anagnoristeite os koinonikos etairos tis Elladas kai tis Eyropis sto dialogo gia ti neolaia. O politikos sas fileleytherismos itan pigi freskadas gia pollous apo emas pou kairo tora afisame piso mas mia xora, to pelateiako pneyma tis opoias de mas ekfrazei kai de mas thelei.

  Einai alitheia oti polles apo tis apopseis sas den eisakoustikane apo to egxorio systima eksousias. To periballon ayto oudepote thelise na aksiopoiisei tis idees sas kai tis dynatotites sas, esto ki an merikes fores fainotane oti sas eixe apo konta tou. Omos I krisi brike polles apo tis theseis sas gia tin oikonomia kai tin anadiarthrosi tou kratous os atofia tmimata tou metarrythmistikou programmatos pou stirikse I EE kai to DNT apo to 2010 kai meta. Oi epipones allages pou lambanoun topo tora sti xora tha dikaiosoune esas kai to proodeytiko kommati ton politon pou thelei mia Ellada, Eyropaiki, antagonistiki kai gemati eykairies gia tis nees kai tis mellontikes genies tis.

  Kali synexeia, eimai sigouros oti tha diaprepsete se o,ti ki an kanete. Therma sygxaritiria ki ena megalo eyxaristo gia tin polytimi prosfora sas, tha mas leipsete!

  ReplyDelete
 13. Μήπως να ανοίξουμε μία νέα ομάδα G300, με ταυτόχρονη αναφορά στο 3G, τους 300 του Λεωνίδα και τα 300 ευρώ που παίρνει σήμερα ο νέος εργαζόμενος (άντε τυχερούλη, δεν φτάνει που έχεις δουλειά, διαμαρτύρεσαι κιόλας!). Παρακολούθησα τον κύκλο που κάματε, σε κάποια συμφώνησα, σε κάποια άλλα όχι, εν πάσει περιπτώσει βρήκα ενδιαφέρουσα την όλη προσπάθεια. Και όντως όταν ξεκινήσατε το 2007, η μπλογκόσφαιρα ήταν μικρή (που να δείτε πόσο μικρή ήταν όταν πρωτοξεκίνησε το πτηνό το 2004! Πιο πάλιουρας δεν υπάρχει! λολ!). Καλή συνέχεια στο ό,τι κάμετε. Α και καλή τύχη...

  ReplyDelete
 14. Αγαπητοί G700,
  Κατα γενική ομολογία το μπλόγκ σας και η έντονη κοινωνική δράση που αναπτύξατε στα ζητήματα της νεολαία-ήσασταν η φωνή μας-σας καθιστούν σαν μια απο τις πιο επιτυχημένες και αναγνωρίσιμες ομάδες-κινήματα που αναπτύχθηκαν στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια.Την απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας δεν το σχολιάζω, είναι κάτι το προσωπικό.Το μόνο σίγουρο είναι πως μας λείψετε...

  ReplyDelete
 15. Σας ευχαριστουμε πολυ και καλη τυχη.

  Καλη τυχη σε ολους.

  ReplyDelete
 16. Best of Luck Duderinos! Sas afierono to Fly apo Western Rebel Alliance. Kalo kalokairi.

  ReplyDelete
 17. Αυτά τα πέντε χρόνια η επιρροή σας στην Ελλάδα ήταν πολύ θετική και σημαντική. Καλώς είστε περήφανοι για το blog.

  Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις μελλοντικές σας προσπάθειες, όπου κι αν είστε, ό,τι κι αν κάνετε, εφόσον οι προσπάθειές σας είναι στα πλαίσια των θέσεων που εκφράσατε μέσα από αυτό το blog.

  Να είστε καλά.

  ReplyDelete
 18. Πράγματι το blog αυτό έκλεισε το κύκλο του και κατά τη γνώμη μου επιτυχημένα. Όσοι το παρακολουθήσαμε πήραμε και δώσαμε, ο καθένας στο δικό του βαθμό, και πράγματι και εσείς και εμείς έχουμε προχωρήσει παρακάτω. Ευχαριστώ θερμά τους συντελεστές και όσους συμμετείχαν, καλή τύχη σε όλους και ραντεβού έξω στην πραγματική κοινωνία.

  ReplyDelete
 19. Αγαπητοί φίλοι συγχαρητήρια. Η G700 έγραψε ιστορία με παρεμβάσεις που συζητήθηκαν και επηρέασαν όσο κανένα άλλο blog αυτής της μορφής. Η απόφασή σας να σταματήσετε είναι σωστή. Ήρθε ο καιρός. Καιρός για νέα σχήματα. Καλή τύχη.

  ReplyDelete
 20. Καλή συνέχια σε όλους οτι και να κανετε.

  Πολλά απο τα πραγματα που γραφτικαν νωρίτερα είναι αληθή. Και γενιά των 300 ευρώ πλέον υπάρχει, και γενια των 0 ευρώ για μήνες "μεχρι να ανέβει πάλι η δουλειά" υπάρχει, και ΜΕΓΑΛΟ κύμα μετανάστευσης υπαρχει.

  Μακάρι να βρεθούνε λύσεις και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

  ReplyDelete
 21. Κάθε αρχή και ένα τέλος, μα κάθε τέλος σηματοδοτεί πάντα και μια καινούργια αρχή μέσα στον αέναο κύκλο της ζωής.

  Πιο μεγάλοι ηλικιακά αλλά και αρκετά σοφότεροι ο καθένας από μας θα κληθεί να δώσει τη δική του μάχη για το προσωπικό του συμφέρον αλλά μέσα απ αυτό και για το ευρύτερο συλλογικό καλό!

  ReplyDelete
 22. Το μπλογκ αυτό μας έθρεψε και μας ωρίμασε το λιγότερο πνευματικά! Είναι μεν στενάχωρο που κλείνει, αλλά η ανασυγκρότηση των ιδεών και στη σωστή χρονική στιγμή είναι μία κίνηση ωριμότητας, αξιοπρέπειας και θαυμασμού, που μακάρι να παραδειγμάτιζε πολλούς... Και για όσους εκλαμβάνουν την κίνηση αυτή ως ήττα, προτείνω να διαβάσουν το εξαιρετικά γραμμένο και συγκινητικό άρθρο του μεγάλου φινάλε τουλάχιστον δέκα φορές για να το εμπεδώσουν. Είμαι σίγουρη πως ξημερώνουν καινούριες μέρες... Καλή πλεύση σε ορίζοντες ανοιχτούς!! Θα λείψετε...

  ReplyDelete
 23. παιδια συγχαρητήρια για την πολύ θετική παρουσία σας στη δημόσια σφαίρα όλα αυτά τα χρόνια . Στενοχωρήθηκα να πω την αλήθεια γιατί ήμουν θερμός υποστηρικτής και τακτικός σχολιαστής σας σε ζεστά θέματα με αιχμηρές θέσεις από εσάς τους αρθρογράφους, και από πολλούς άλλους σχολιαστές.

  Ήσασταν όαση ιδεών σε μια ελλάδα που παρυκμαζε συνεχώς και οδηγούνταν στην καταστροφή με μαθηματική ακρίβεια. Ελπίζω ότι το πνεύμα σας θα ακολουθήσουν κι άλλοι, και ελπίζω ότι σε ο,τι ακολουθήσει στην από εδώ και πέρα ζωή σας να έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση απ,ότι δυστυχώς έδειξε το κουφό και τυφλό εγχώριο σύστημα εξουσίας, αλλά και η ίδια η ανυποψίαστη και τελικά αρκετά ανημερωτη ελληνική κοινωνία.

  Καλή συνέχεια, καλή τύχη!

  ReplyDelete
 24. Ποιος θα αναλάβει το g300 λοιπόν;

  ReplyDelete
 25. "Προς γαρ το τελευταίο εκβάν έκαστον των προ υπαρξάντων κρίνεται". Τα ίδια έλεγε, κάποτε, κι ο Τσίπρας. Καλή η ουτοπία, καλύτερος ο ρεαλισμός.
  Καλή ωρίμανση.

  ReplyDelete
 26. Professional link building and website promotion, promote and improve your website's ranking in search engines by using our complete link building service.

  ReplyDelete
 27. I got know your article’s Content and your article skill both are always good. Thanks for sharing this article this content is very significant for me I really appreciate you
  Smartschool Education

  ReplyDelete
 28. Good evening, a quick note to let you know that I love your blog, so I'm not depriving myself! Thank you for all the work it represents and for all the pleasure I find in it.

  voyance gratuite par mail

  ReplyDelete