Tuesday, July 10, 2012

Ανεργία των νέων: φουντώνει ο άνεμος της καταιγίδας των γενεών


Το 2007, όταν ανεβάσαμε την G700 στην μπλογκόσφαιρα, η ανεργία των νέων ήταν απλά μία ακόμη παράμετρος μιας δύσκολης αγοράς εργασίας. Σήμερα, έπειτα από πέντε χρόνια συνεχιζόμενης ύφεσης και δυόμιση χρόνια κρίσης χρέους, εξαιτίας της αλόγιστης έκθεσης στον εξωτερικό δανεισμό κατά τη διετία 2007-2009 καθώς και των μονόπαντων πολιτικών αυστηρής λιτότητας τη διετία 2010-2012 με παράλληλη απουσία ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας, η ανεργία των νέων αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα κοινωνικό πρόβλημα. 

Η ανεργία τσακίζει τη γενιά μας. Δεν είμαστε πια η γενιά των 700 ευρώ. Είμαστε η γενιά της ανεργίας.

Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Σύμφωνα με την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας η ομάδα που κατ’ εξοχήν πλήττεται από την ανεργία είναι οι νέοι και ειδικότερα τα άτομα ηλικίας 15-24, όπου το ποσοστό ανεργίας τους είναι το υψηλότερο, καθώς φτάνει το 52,7% κατά το Α’ Τρίμηνο του 2012. Η δική μας κατηγορία της «γενιάς των 700 ευρώ» πλήττεται με ανεργία της τάξης του 35,7% στις ηλικίες 25-29 και 21,3% στις ηλικίες 30-44.

Πρόκειται για εξέλιξη θλιβερή, που οδηγεί σε προσωπικά και οικογενειακά αδιέξοδα -ειδικά στα αστικά κέντρα-, σε αναγκαστική μετανάστευση στο εξωτερικό -όπου κι εκεί όμως δεν μας περιμένει ο παράδεισος-, σε μίσος για την εγχώρια πολιτική τάξη, αμφισβήτηση ως και γελιοποίηση των δημοκρατικών θεσμών, αντιευρωπαϊκό μένος. Οι πρώτες ριπές έπεσαν στις εκλογές της 17ης Ιούνιου όταν οι νέοι μαζικά υπερψήφισαν αντισυστημικά κόμματα.

Χάρη στην δημογραφική, οικονομική και κοινωνική τους υπεροχή, τις πρόσφατες εκλογές κέρδισε η ευρεία κοινωνική κατηγορία των λεγόμενων νοικοκυραίων. Με εντολή για α) αποφυγή μιας περιπέτειας που θα διακινδύνευε την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εφαρμογή θεμελιωδών διαρθρωτικών αλλαγών που εκκρεμούν χρόνια και β) αλλαγής των όρων εκείνων των πτυχών του προγράμματος που καθιστούν το κοινωνικό κόστος αλλαγής του οικονομικού μας μοντέλου δυσβάσταχτο. Εμείς στοιχηθήκαμε μ’ αυτή την αντίληψη. Οτιδήποτε άλλο ήταν συναισθηματικά κατανοητό, λογικά όμως αυτοκτονικό και γι’ αυτό παράλογο.

Ας μη γελιόμαστε όμως. Η αντισυστημική δυναμική είναι εξαιρετικά ισχυρή. Έχει το πλεονέκτημα. Η νέα κυβέρνηση πρέπει γι’ αυτό να πετύχει και στα δύο σκέλη. Αν η επιτυχία στο πρώτο σκέλος διασφαλίζει ότι μένουμε στην Ευρωζώνη μέχρι νεοτέρας, ώστε να θέσουμε τις βάσεις μιας πιο υγιούς και παραγωγικής οικονομίας και να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία (back on track), το δεύτερο σκέλος θα κρίνει το κατά πόσο η παραμονή μας στο ευρώ είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου καθώς και προς όφελος της κοινωνίας, ειδικά της γενιάς μας. Μιας γενιάς η οποία είναι μεν τσακισμένη όμως ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, με αφορμή την κρίση και τα προβλήματα επιβίωσης που πλέον βιώνει, έχει αφυπνιστεί και ζητάει σαν μανιασμένος όχλος το κεφάλι επί πινάκι των πρωταγωνιστών. Με οποιοδήποτε κόστος. Ακόμα και βιολογικά να το δει κανείς, είναι η γενιά που εκ των πραγμάτων πια καλείται να πρωταγωνιστήσει στις εγχώριες εξελίξεις, αλλά και όλες τις πτυχές της οικονομικής και δημόσιας ζωής.

Αν υπάρξει αποτυχία, αποτυχία που θα τη χρεωθεί και η Ευρώπη, η γενεακή καταιγίδα που θα ξεσπάσει στην Ελλάδα δεν θα έχει τίποτα να κάνει με τη σύγκρουση των γενεών για το ασφαλιστικό, το εργασιακό και το οικολογικό ζήτημα σε καθεστώς ευημερίας. Θα μοιάζει περισσότερο με ισχυρό τυφώνα, με μια οξεία κοινωνική σύγκρουση, μια σφοδρή ταξική διαμάχη με βιολογικό υπόβαθρο. Θα στοιχηθούν αυτοί που δεν έχουν τίποτα να χάσουν ενάντια σ’ αυτούς που κάτι προσπαθούν να περισώσουν. Και τότε θα ζήσουμε καταστάσεις με αβέβαιες συνέπειες.

27 comments:

  1. "Τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεργία στην Ευρωζώνη κρούει η ILO (International Labour Organization - Διεθνής Οργάνωση Εργασίας).

    Σε έκθεσή της επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν πολιτικές που θα ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλιώς τα επόμενα τέσσερα χρόνια μπορεί να χαθούν άλλες 4,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ευρωζώνη. Συνολικά, υπάρχει κίνδυνος οι άνεργοι να φτάσουν τα 22 εκατομμύρια.

    Σύμφωνα με την Οργάνωση, αυτή τη στιγμή 17,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζητούν δουλειά και η ανεργία στην Ευρωζώνη φτάνει το 11%.

    Η οργάνωση εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την ανεργία των νέων, η οποία αγγίζει το 22% συνολικά στην Ευρωζώνη, ωστόσο στην Ιταλία την Πορτογαλία και τη Σλοβακία φτάνει το 30% και στην Ισπανία και την Ελλάδα φτάνει το 50%.

    Ο γενικός διευθυντής της ILO Χουάν Σομαβία, σημειώνει ότι το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στην ευρωζώνη, αλλά είναι παγκόσμιο και ζητά στοχευμένα μέτρα που έχουν στόχο να αυξήσουν την πραγματική οικονομία και τις επενδύσεις".
    ------------------------------

    Και πάλι ο Ρίφκιν με το "Τέλος της εργασίας..." που πρέπει να ξαναδιαβάσουμε θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τί συμβαίνει με την "Εργασία".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όλο Ρίφκιν λες και από ουσία τίποτα. Γιατί δεν λες για τις (γενικά σωστές) απόψεις του περί του αδιέξοδου "δυτικού" οικονομικού μοντέλου και του ενεργειακού αδιεξόδου; Ή από την άλλη το ότι αποδίδει την παγκόσμια αύξηση της ανεργίας στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, τις ίδιες ανοησίες δηλαδή που λένε εδώ και 200 χρόνια στον Περισσό;

      Μην ανησυχείς, όπου να 'ναι ο George κυκλοφορεί βιβλίο. Κάνει τώρα περιοδεία στην πατρίδα (ΗΠΑ) για να δώσει διαλέξεις. Το περιεχόμενο φυσικά ένα: "πως να αντιμετωπίσετε την κρίση".

      Έχει κάτι προβληματάκια τώρα με το χέρι, πάλι σαβούριασε και τον έχει πάει λίγο πίσω στο γράψιμο. Υπομονή.

      Delete
  2. @G700:

    Επιτέλους ένα άρθρο (μετά από πολύ καιρό) που λέτε τα πράγματα με το όνομά τους. Αλλά μόνο στο πρώτο μισό, δηλαδή στη διαπίστωση.

    Γιατί στο δεύτερο μισό εξακολουθείτε να παλεύετε με την ιδεοληψία της "σωστής συνταγής, λάθος δοσολογίας" των μνημονίων. Δεν κάνετε το επόμενο λογικό βήμα, την απλή διαπίστωση ότι εφόσον μας δανείζουν ακόμα, ενώ όλα πάνε κατά διαόλου εδώ και 3 χρόνια τώρα, πάει να πει ότι η σημερινή εξέλιξη είναι ακριβώς αυτό που είχαν σχεδιάσει εξ' αρχής. Βασική συλλογιστική rational strategy, στην οικονομία και γενικά στην πολιτική.

    Ο Στουρνάρας πήγε στο Eurogroup και έγλυψε κατουρημένες ποδιές, μετά βγήκε εδώ στα δικά μας ΜΜΕ και είπε ευθαρσώς ότι "επαναδιαπραγμάτευση τέλος", έτσι απλά. Ότι ακριβώς φωνάζαμε όλοι εμείς οι της "αντιδραστικής ψήφου". Και τώρα οι "νοικοκυραίοι" ξύνουν πάλι το κεφάλι και λένε "μα πως μας την έφεραν έτσι πάλι"; Λες και δεν το ήξεραν, λες και δεν το έκαναν συνειδητά, με κρυφή ενοχή, για να φυλάξουν το δικό τους κ-λαράκι, εις βάρος όλων των άλλων, ακόμα και των ίδιων τους των παιδιών και εγγονιών.

    Στα άμεσα μέτρα των 3 δις που έρχονται στις επόμενες 2 εβδομάδες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων κλινών σε νοσοκομεία πανελλαδικά και η μείωση της κρατικής εισφοράς στον ΕΟΠΠΥ (ναι αυτόν που ήδη δεν πληρώνει τους φαρμακοποιούς) κατά 500 εκατομμύρια.

    Ο Παναγόπουλος, που μόλις βγήκε κυβέρνηση ΝΔ ξεσπάθωσε και πάλι, βγήκε σήμερα στο ραδιόφωνο και είπε πως διεκδίκηση της ΓΣΕΕ είναι η επαναφορά του βασιμού μισθού στα 740 ευρώ. Αυτό δημαίνει δύο πράγματα: είτε προσχώρησε σε κάποια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, είτε άρχισε ήδη την "παλιά καλή" συνδικαλιστική αντιπολίτευση των STAGE (2007).

    Εγώ το μόνο που θα ήθελα να ξέρω, ως επίσημη θέση της G700 εδώ, αν συμφωνείτε με τις απόψεις Παναγόπουλου (επαναφορά βασικού μισθού) ή με τις θέσεις Στουρνάρα (νηστεία και προσευχή).

    Μιλάμε για δύο εντελώς αντίθετα πράγματα, εκ των οποίων το δεύτερο είναι ήδη εκτός στόχων. Ο προϋπολογισμός προβλέπει για το 2012 έλλειμμα 14 δις και είμαστε ήδη στα 12,5. Ο ΙΟΒΕ είχε προβλέψει ύφεση στο 5% και τώρα τρεις μήνες μετά λέει 6,7% και βλέπουμε. Η ανεργία υποτίθεται ότι θα έκλεινε στο 19-20% και είμαστε ήδη επίσημα στο 24%.

    Αυτά τα αναφέρω για να έχουμε πλέον όλοι μας πλήρη συναίσθηση ότι άλλο πράγμα να μιλάμε για εναλλακτικές οικονομικές επιλογές και άλλο για ψυχαναγκαστικές ιδεοληψίες επικίνδυνων υπαλληλίσκων.

    ReplyDelete
  3. Κι όμως η ανεργία είναι συστημική. Και δεν ξέρω/κατανοώ πώς αυτό το σύστημα που τη γέννησε, θα την μειώσει... Οι δε προτάσεις/θέσεις του άρθρου κινούνται σε επίπεδο ευχολογίου και υποθέσεων. Ένα "αν" εδώ, ένα άλλο παρακάτω. Με τις υποθέσεις όμως δε γίνεται πολιτική κριτική ούτε χαράζονται γραμμές πλεύσης.

    Η ανεργία είναι δομικό συστατικό του συστήματος και βασική συνέπεια του νεοφιλελευθερισμού. Η διαχειριστική λογική της Νέας Οικονομίας, ουσιαστικά, αυξάνει την ανεργία. Δεν είναι λογικό να επιμένουμε στην ακολούθηση της πορείας εκείνης που θα αυξήσει την ανεργία, ακόμα και στο όνομα της παραμονής. Παραμονή που θα φέρει μόνο φτώχεια, νεόπτωχους και ανέργους, ισοδυναμεί με πλήρη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Και τώρα βιώνουμε μόνο τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.

    ReplyDelete
  4. Περί συστημικής ανεργίας:

    Κράτη που ελέγχουν το νόμισμα τους δεν είναι ποτέ δημοσιονομικά περιορισμένα. 'Εχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν απεριόριστη ποσότητα χρημάτων σε αδρανείς πόρους (όπως άνεργοι εργάτες) τιμολογημένους στο εν λόγω νόμισμα.

    Την προσαρμογή θα την κάνει η διακυμαινόμενη ισοτιμία (αν πέσει, καλό για τις εξαγωγές και για την αντικατάσταση εισαγωγών).

    Αυτό δε σημαίνει οτι πρέπει να προσλάβεις κόσμο για να βάζει σφραγίδες.

    Οι κακές πρακτικές του ελληνικού κράτους δεν αποτελούν κριτική εναντίον της συγκεκριμένης πολιτικής.

    Επίσης, δε σημαίνει οτι το κράτος θα πρέπει να ακολουθεί τη συγκεκριμένη πρακτική σε περιόδους οπού ανθεί η οικονομική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα. Το αντίθετο, σε τέτοιες περιόδους το κράτος θα πρέπει να μειώνει τη δραστηριότητα του, έτσι ώστε να μην υπερθερμανθεί η οικονομία.

    'Ομως, σε περιόδους σαν τη σημερινή, οπού ο ιδιωτικός τομέας απομοχλεύει με αποτέλεσμα να υπάρχει πληθώρα αδρανών πόρων στην οικονομία, είναι απλά εγκληματικό τα κράτη να παραμένουν θεατές και απλά να μειώνουν τα επιτόκια ευελπιστώντας οτι ο ιδιωτικός τομέας θα πάρει μπρος.

    Αυτό δεν είναι πολιτική, είναι τυφλή πίστη σε ιδεολογικά αξιώματα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ξεκόλλα.

      Γιοχάνες Χαν: «Ξεμπερδέψτε τις αρμοδιότητες για να αξιοποιήσετε τα χρήματα του ΕΣΠΑ»

      http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_13/07/2012_451980

      "Ως κραυγαλέο παράδειγμα καθυστέρησης ανέφερε τη χαμηλή απορρόφηση πόρων από το Κοινωνικό Ταμείο προς όφελος των ανέργων. «Διερωτώμαι», είπε, «μια χώρα που αντιμετωπίζει τόσο μεγάλη ανεργία, πώς έχει ποσοστό απορρόφησης των κοινωνικών ταμείων χαμηλότερο από το μέσον όρο της ΕΕ»."

      Delete
    2. Jim

      ξεχνάς ότι αυτό δημιουργεί ΚΑΙ πληθωρισμό -

      Delete
    3. @Jim Slip:

      Ακριβώς έτσι είναι, όταν μια οικονομία παράγει αγαθά και υπηρεσίες, ειδικά εξαγώγιμα, η αύξηση του χρέους ή ακόμα και το έλλειμμα (όχι μεγάλο φυσικά) αποτελεί εργαλείο οικονομικής πολιτικής, όχι στοιχείο πανικού.

      Ακόμα και όταν ο ιδιωτικός τομέας ανθεί όπως λες, το κράτος δεν έχει σημασία τι κάνει εσωτερικά με τα ελλείμματα, αρκεί να μην "ανταγωνίζεται" τις επιχειρήσεις με πληθωριστικό χρήμα (να μην κάνει "εθνικές" εξαγωγές).

      @ser:

      Ούτε ο πληθωρισμός είναι απαραίτητα κακός. Αν βρίσκεται υπό έλεγχο, αποτελεί ακριβώς το πλεονέκτημα του "μαλακού" νομίσματος έναντι συναλλάγματος, δηλαδή ως προς τις εξαγωγές και τα εγχώρια προϊόντα εσωτερικής κατανάλωσης (δηλαδή οτιδήποτε εκτός εισαγωγών).

      Γιατί νομίζεις ότι η FED τυπώνει μαρουλόφυλλα με τριπλάσιο ρυθμό-ρεκόρ τα τελευταία 15 χρόνια σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ιστορική περίοδο; Η FED δηλώνει επίπλαστα χαμηλό πληθωρισμό, διευκολύνει την παγκόσμια κυκλοφορία του νομίσματος, οι τράπεζες "δανείζονται" από τη FED ουσιαστικά δωρεάν χρήμα και όσο οι ΗΠΑ διασφαλίζουν ενεργειακούς πόρους με κάθε μέσο (ακόμα και με πόλεμο), ο Αμερικανός δεν έχει ιδέα για την πραγματική αξία του νομίσματός του.

      Το δολάριο βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ και ο Ομπάμα κάνει τούμπες με την austerito-mania των Ευρωπαίων. Οι εξαγωγές των Γερμανών μειώθηκαν, οι Γαλλικές εταιρίες αρχίζουν τη μετακόμιση εκτός Ευρώπης και η ανεργία στην ΕΕ συνολικά ανεβαίνει. Ότι συμβαίνει στις χώρες του νότου, σε 4-5 χρόνια θα συμβαίνει σε ολόκληρη την ΕΕ.

      Delete
    4. "Αν βρίσκεται υπο ελεγχο"

      Υπαρχουν λοιπόν συνθήκες. Και μην παίρνεις ώς παράδειγμα τις ΗΠΑ διότι το $$ είναι reserve currency.

      Ειναι αρκετά περίπλοκα τα πράγματα-

      Delete
  5. "Το Μνημόνιο του 1843!" (28/6/2012):

    >> http://www.newsbomb.gr/prionokordela/oikonomia/story/214125/to-mnimonio-toy-1843

    "...Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα. Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος. (Σας θυμίζει τίποτα;)
    Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό τών συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού..."


    Ακριβώς η ίδια κατάσταση 170 χρόνια αργότερα. Δανεικά που δεν πήγαν ποτέ σε επενδύσεις, "ξαφνική" απαίτηση αποπληρωμής με όρους τοκογλυφικούς και απώλειας εθνικής κυριαρχίας, διάλυση κάθε κρατικής υποδομής στην απέλπιδα προσπάθεια τήρησης απίθανων "υποσχέσεων συμμόρφωσης".

    Οι τότε "σύμμαχοι" έχουν αντικατασταθεί σήμερα με την "ΕΕ" και η ίδια λαμογιά και τοκογλυφία εξακολουθεί διαχρονικά, χωρίς καμία διαφορά.

    ReplyDelete
  6. Αναρωτιέται η γυναίκα του Ακη αν η χλιδή είναι αδίκημα.

    Όχι δεν είναι ΑΡΚΕΙ τα χρήματα να είναι δικά σου. Εσύ ήξερες ότι ήταν κλεμμένα διότι στη ΔΕΗ που ήσουν γραμματέας έπαιρνες 19Κ/ετος και είχες σε ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ σου λογαριασμό στη UBS 5,5 εκατ. ευρώ.

    Και δεν μας συγκινείς λέγοντας ότι και "άλλες" κυρίες υπουργών ζουν έτσι - να κελαηδήσεις καλή μου, ονόματα. Κανείς δεν πρόκειται να σε λυπηθεί διότι τα κορδόνια για την κουρτίνα που έπαιρνες 2500 ευρώ είναι 3 μισθοί κάποιου νέου με 2 πτυχία, ενώ εσύ είσαι αγράμματη.

    ReplyDelete
  7. Ισπανίδα βουλευτής προς Ραχόι για ανέργους: "Να πάνε να γ*μηθούνε όλοι" (14/7/2012):

    >> http://news247.gr/eidiseis/kosmos/diethnis-politiki/ispanida_voyleyths_pros_raxoi_gia_anergoys_g_mhse_toys_oloys.1854643.html

    "...Σάλο έχει προκαλέσει βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και δείχνει την βουλευτή του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος (PP) Αντρέα Φάμπρα, να αναφωνεί "Να πάνε να γ*μηθούνε όλοι", ενώ ο πρόεδρος της κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωνε τη μείωση του επιδόματος ανεργίας...

    ...Η βουλευτής φαίνεται στο βίντεο να κουνάει το κεφάλι και ενώ χειροκροτεί να φωνάζει "que se jodan"..."


    Αφιερωμένο εξαιρετικά στη δική μας τρόικα εσωτερικού, που ακόμα συγκρατείται και δεν κάνει παρόμοιες δηλώσεις στη Βουλή (που ακόμα είναι κλειστή...).

    ReplyDelete
  8. Ισπανίδα βουλευτής προς Ραχόι για ανέργους: "Να πάνε να γ*μηθούνε όλοι"

    Μιά χαρά, θα βρούνε και δουλειά.Τουλάχιστο θα κάνουν και κάτι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είδες τι σου είναι οι νεοφιλελεύθερες λέρες;

      Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα έδινα κάλεσμα για γενικό συνουσιασμό.

      Delete
    2. Μπράβο, πολύ καλαμπούρι, ξεκαρδιστήκαμε.

      Πέστε τώρα και ένα ίδιο για αυτούς που βουτάνε κάθε μέρα από τα μπαλκόνια και λερώνουν τα πεζοδρόμια με τα μυαλά τους.

      Delete
    3. Κάποτε η Αριστερά είχε τις ομορφότερες γυναίκες, τώρα έχει γεμίσει με υστερικές γεροντοκόρες!

      Delete
    4. και δεν εννοώ μόνο την εξωτερική εμφάνιση.

      Delete
  9. Οσους επιλέγουν να πέφτουν απο τα μπαλκόνια,καλά είναι να τους αφήνουμε ήσυχους και να μη σκυλεύουμε στη μνήμη τους δίνοντας ερμηνείες που εξυπηρετούν τις ιδεοληψίες μας και τα πελατειακά μας συμφέροντα κάνοντας βρώμικο μάρκετινκ πάνω στα πτώματά τους.Ας βάλουμε μια κόκκινη γραμή σαυτό.Και ας μην επαναλαμβάνουν οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια λάθη που κάνανε όταν χαιρότανε που φλεγότανε οι εργαζόμενοι της Μαρφίν.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κάθε φορά που θα λες αυτή την παπάρα με τη Marfin, εσύ και και κάποια άλλα παιδάκια εδώ μέσα, θα θυμίζω ακριβώς το ίδιο πράγμα:

      Η συγκεκριμένη ημέρα ήταν από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις της μεταπολίτευσης. Κρινόταν η ψήφιση ή όχι του πρώτου μνημονίου. Η Marfin πυρπολήθηκε από από άγνωστους τύπους με ειδικού τύπου εύφλεκτο υλικό (αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι δεν ήταν βενζίνη, ούτε κοινό μπιτόνι εμπορίου), οι οποίοι αφού μπήκε η φωτιά έμειναν στην είσοδο για μερικά λεπτά, μέχρι να βεβαιωθούν ότι δεν μπορούσε πλέον κανείς να βγει έξω. Έκτοτε, δύο υπουργοί υποσχέθηκαν με όρκο τιμής(!) να βρούνε και να τιμωρήσουν τους ενόχους. Μέχρι σήμερα δεν έχει συλληφθεί κανείς, ενώ οι δύο πρώην υπουργοί είναι στα αζήτητα, σφυρίζοντας κλέφτικα.

      Τώρα, όποιος βουτάει από μπαλκόνια ή τινάζει τα μυαλά του στο Σύνταγμα είναι απλώς "προβληματική προσωπικότητα", παρόλο που σχεδόν όλοι πλέον αφήνουν πίσω σημειώματα που εξηγούν ακριβώς ότι δεν μπορούν να ζήσουν άλλο σε αυτή την άθλια κατάσταση.

      Αυτοί που καπηλεύονται τους πρώτους θανάτους είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να σβήσουν και τους τωρινούς. Είναι η χειρότερη κατηγορία υπανθρώπων που, δυστυχώς, εκλέγει τέτοιες κυβερνήσεις σαν και αυτές που έχουμε τον τελευταίο καιρό.

      Η λύση δεν είναι η αυτοκτονία. Είναι η περιθωριοποίηση και ο εξοστρακισμός των σαλτιμπάγκων που είτε συμμετέχουν είτε υποστηρίζουν έμπρακτα το πλιάτσικο και την ανθρωποφαγία που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα, "...για να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας" (στους τοκογλύφους εταίρους).

      Delete
  10. Το πρόβλημα είναι η ακόρεστη επιθυμία,που μετουσιώνεται σε πολιτική ιδεολογία, όλων όσων η μοναδική ηδονοφόρος πηγή της μίζερης ζωής τους είναι η πτωματολαγνεία και οι λεπτομερεις πτωματοπεριγραφές.

    ReplyDelete
  11. Και ζητάνε και τα ρέστα απο πάνω.Και μας εγκαλούν γιατί ψηφίσαμε τους πυροσβέστες κια όχι τους εμπρηστές που ψηφίσανε εκείνοι.

    ReplyDelete
  12. Η άλλη αθλιότητα ποιά είναι.Αφού πρώτα βάλλουν φωτιά τους ανθρώπους για να προκαλέσουν "κοινωνική εξέγερση" και αφού τους κάψουν ζωντανούς μας περιγελούν και απο πάνω."Καλέ εμείς είμαστε άγνωστοι,πιάστε μας άμα μπορείτε".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πάλι ξέμεινες από χάπια έτσι;

      Στο ξαναλέω ΠΑΛΙ, γιατί φαίνεται πιστεύεις ότι με το να γεμίζεις άθλια σκουπίδια το blog θα θάψεις στο θόρυβο αυτό που εκπροσωπείς:

      Ο εμπρησμός στη Marfin, όπως και τα ανοιγμένα κεφάλια στο Σύνταγμα, όπως και η βεβήλωση της μνήμης κάποιων απελπισμένων που αυτοκτονούν, εξυπηρετεί έναν και μόνο σκοπό: την εφαρμογή του πλιάτσικου και της ανθρωποφαγίας που ζούμε.

      Άντε τώρα να συμβουλευτείς τα συναδελφάκια σου στα γαρφεία των Παπουτσήδων και των Χρυσοχοϊδηδων, μπας και πεις τίποτα πιο έξυπνο την επόμενη φορά που θα τους βγάλεις στη σέντρα με τις ανοησίες σου.

      Delete
  13. Ε-Ε-Ερχεται!

    Από ώρα σε ώρα η ανακοίνωση των νέων μέτρων. Νέες μειώσεις και περικοπές 11,6 δις για τον 1,5 χρόνο, συν άλλα 3,5 που εκκρεμούν και μάλλον θα έρθουν ως "διόρθωση".

    Συνολικά γύρω στα 15 δισάκια, δηλαδή περίπου 6% πρόσθετη μείωση (άμεσα ή έμμεσα) του ΑΕΠ. Η πρόβλεψη της ύφεσης ήδη έχει "διορθωθεί" από το ΔΝΤ τρεις φορές, η τελευταία στο -7%, και μάλλον θα κλείσει στο -9% τουλάχιστον. Πράγμα που σημαίνει ότι 4% από τα 6% των νέων περικοπών θα φορτωθούν περαιτέρω στην ύφεση του 2013.

    Δεδομένου ότι ύφεση -1% αντιστοιχεί τουλάχιστον σε 50.000 καινούργιους ανέργους, πάμε ολοταχώς για πάνω από 25% μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Αφιερωμένο εξαιρετικά στον Μπαρόζο και στον κομμωτή του, που κάθε φορά που πρέπει να πει για μέτρα κατά της ανεργία στης ΕΕ, πρέπει να του βάλει διπλή δόση βαφή στο μαλλί για να πιάσει.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στουρνάρας πριν λίγα δευτερόλεπτα:

      (Ερ): Τα νέα μέτρα αφορούν οριζόντιες περικοπές;
      (Απ): Δεν μπορώ να σας πω τίποτα...

      Αξία ανεκτίμητη!

      Delete
  14. Τι έγινε ρε παλικάρια, πολύ μούγκα έχει πέσει εδώ μέσα!

    Έχετε πήξει όλοι οι μεροκαματιάρηδες στα μοχίτος στην παραλία ή έχετε μείνει άφωνοι από την αναπάντεχη επιτυχία της νέας τριμερούς αναδιαπραγματευτικής συγκυβέρνησης;

    Για το αρχείο, να αναφέρω απλώς ότι:
    - βρήκαμε τα 11,5 δις νέων μειώσεων (μαντέψτε από που)
    - ο EFSF υποβαθμίστηκε, θα δανειστούμε από τους Αρειανούς
    - Ισπανοί και Ιταλοί πληρώνουν πλέον σχεδόν 8% spread
    - δεν υπάρχει πολιτικό θέμα, ο Α/ΓΕΣ παραιτήθηκε γιατί βαρέθηκε

    Δώστε άλλοθι, η τρικομματική σας χρειάζεται.

    ReplyDelete
  15. You are looking for SEO solution for your website? Try our SEO solution with High PR complete link building service.

    ReplyDelete