Του Φώτη Γεωργελέ
Athens Voice, edito 395
Σιχαίνομαι τη φράση «εγώ τα είχα πει». Όχι απλώς γιατί δείχνει μνησικακία. Αλλά, κυρίως, γιατί υπονοεί ότι εσύ που τη λες, έχασες. Δεν εισακούστηκες, άλλες επιλογές έκανε η κοινωνία. Όμως ό,τι ζούμε αυτές τις μέρες, αυτό είναι. Η εκδίκηση της πραγματικότητας. Η θηριώδης προπαγάνδα που δυο χρόνια οδήγησε την κοινωνία στην παραφροσύνη, έφτασε στο τέλος της. Τώρα η ζωή εκδικείται.
Οι καρκινοπαθείς, οι εκατομμύρια Έλληνες που δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους, είναι σκηνές από το προσεχές μέλλον. Δυο χρόνια αντίστασης σε κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων. Όχι στη μείωση της σπατάλης στα φάρμακα, που από 2 δις πήγε στα 8 μέσα σε λίγα χρόνια. Όχι στη μείωση του ποσοστού κέρδους. Όχι στη λειτουργία των φαρμακείων το Σάββατο, τα απογεύματα. Όχι στην ενοποίηση των ταμείων. Όχι στη μείωση των πρόωρων συντάξεων. Όχι στον εξορθολογισμό των νοσοκομείων. Όχι στα γενόσημα. Απεργίες για την αποκλειστικότητα της συνταγογράφησης. Άρνηση ακόμα και για τα 3 ευρώ στα απογευματινά ιατρεία. Τώρα τα ταμεία δεν έχουν λεφτά, χρεοκόπησαν. Τώρα όσοι έλεγαν ότι δεν χρειάζονται τα δανεικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα βρουν λεφτά για να πληρώσουν εταιρείες και φαρμακεία που χρεοκοπούν.
Όσοι κατάφεραν να πάρουν σύνταξη, μαθαίνουν έκπληκτοι ότι η καταβολή της θ’ αρχίσει σε ένα-δυο χρόνια. Συζητάμε αν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στις 30 Ιουλίου. Θα είχαν σταματήσει οι πληρωμές νωρίτερα. Όμως το κράτος για να το αποφύγει, δεν πληρώνει τους προμηθευτές του, διαγράφει τα χρέη του, χρωστάει 7 δις στις εταιρείες, δεν επιστρέφει το ΦΠΑ, δεν εκταμιεύει τα κοινοτικά προγράμματα, μειώνει τις δημόσιες επενδύσεις. Για να καλύψει το κόστος λειτουργίας του. Η επιλογή του έχει αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείνουν κάθε μήνα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να μένουν άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα. Σιωπηλά. Όμως κι αυτό τελείωσε. Δεν φτάνει πια. Τώρα όσοι έλεγαν ότι δανειζόμαστε για να πληρώσουμε τους τόκους στους τοκογλύφους, θα βρουν λεφτά στο τέλος του μήνα για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις. Αρνήθηκαν κάθε προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων, τώρα θα βρουν λεφτά από τους Ρώσους, πετρέλαιο από τον Τσάβες.
Όλο αυτό το διάστημα έχουμε πει πολλά και με μεγάλη σφοδρότητα για τα κυβερνητικά κόμματα. Που δεν προχώρησαν τις μεταρρυθμίσεις, δεν τις υπεράσπισαν, καθυστέρησαν, οδήγησαν τα πράγματα σε αδιέξοδο. Όμως, με την ίδια σφοδρότητα, πρέπει πια να μιλήσουμε για το αντιμνημονιακό μέτωπο που με τη στάση του τρέλανε τον κόσμο, έφτιαξε μια ψεύτικη πραγματικότητα, υπονόμευσε κάθε προσπάθεια αλλαγής και κατέληξε να εγκλωβιστεί στο αδιέξοδο που το ίδιο δημιούργησε. Η αντιμνημονιακή προπαγάνδα όλα αυτά τα χρόνια διόγκωνε τα προβλήματα, τα προβλήματα ενίσχυαν το λαϊκισμό.
Εγκλωβισμένη η κοινωνία σ’ αυτόν το φαύλο κύκλο του θανάτου, δεν μπορούσε να ξεφύγει, να αντιμετωπίσει τα πραγματικά της προβλήματα. Είναι απίστευτο πόσο εύκολα επικράτησε, από δεξιά και αριστερά, το όλοι εμείς μαζί εναντίον των «ξένων» και των «εσωτερικών εχθρών». Ο πυρήνας δηλαδή της φασιστικής ρητορικής. Όχι απλώς ως κοινωνία δεν λύσαμε κανένα πρόβλημα, αλλά πετάξαμε και την μπάλα στην εξέδρα.
Αρνηθήκαμε ότι έχουμε πρόβλημα παραγωγής, ότι έχουμε ελλείμματα, ότι χρειαζόμαστε δανεικά. Αρνηθήκαμε ότι έχουμε ανάγκη από επείγουσες αλλαγές. Σε κάθε δομική αλλαγή, ενιαίο μισθολόγιο, αξιολόγηση, ανοιχτά επαγγέλματα, γενόσημα, Καλλικράτης, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ήταν αντίθετοι.
Οι κομματικές αργομισθίες έδιναν μάχες καταγγέλλοντας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση γιατί «μειώνει θέσεις εργασίας». Όσοι έκαναν περιουσία με μίζες κατήγγειλλαν τη μηχανογράφηση, τα συστήματα elenxis «χάλαγαν», τα συστήματα συνταγογράφησης δέχονταν «επίθεση από χάκερς». Οι κομματικές προσλήψεις κατηγορούσαν την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Οι 200.000 μαϊμού συντάξεις κατηγορούσαν την «εξόντωση του κοινωνικού κράτους». Η κομματική και κρατική γραφειοκρατία, το πελατειακό σύστημα, κάθε ευνοημένη επαγγελματική ομάδα, έδωσε αδιάλλακτη μάχη για να διατηρήσει προνόμια που για τον υπόλοιπο πληθυσμό ήταν αδιανόητα.
Το αντιμνημονιακό μέτωπο εκπροσώπησε κάθε ιδιοτελές συμφέρον. Οι δυνάμεις της ακινησίας προσπάθησαν να παρουσιάσουν την καταστροφή ως αναπόφευκτη, να αθωώσουν την κοινωνία από τις ευθύνες της, να παρουσιάσουν την ήττα ως διέξοδο. Δεν φταίμε εμείς, φταίνε οι αγορές. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε, «καλύτερα να χρεοκοπήσουμε παρά αυτό το μαρτύριο».
Δεν φταίνε τα ασφαλιστικά ταμεία που χρεοκόπησαν, δεν φταίει το κράτος που δεν έχει να πληρώσει μισθούς, δεν φταίει που τα μαγαζιά, οι επιχειρήσεις κλείνουν κάθε μέρα και δεν έχουν να πληρώσουν τους υπαλλήλους. Φταίει το μνημόνιο, όχι η πραγματικότητα. Φταίνε οι «ξένοι», που ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν θέλουμε να μειώσουμε τους μισθούς των Ελλήνων γιατί τους ζηλεύουμε.
Η παλιά Ελλάδα δυο χρόνια αντιστάθηκε και κατάφερε να υπονομεύσει κάθε προσπάθεια αλλαγής. Το αντιμνημονιακό μέτωπο θριαμβευτικά οδήγησε ολόκληρη την κοινωνία σε διαζύγιο με την πραγματικότητα. Τώρα η πραγματικότητα εκδικείται. Ακόμα κι αν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις νικήσουν στις επόμενες εκλογές, πιστεύω ότι θα κάνουν κάθε προσπάθεια για να μην κυβερνήσουν. Ζούμε τις μέρες του τέλους των ψευδαισθήσεων.
Στις επόμενες βδομάδες η χώρα μας θα ξεκινήσει μια δύσκολη πια, καθυστερημένη επανάσταση που θα κάνει μέσα σε λίγους μήνες όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια ή θα οδηγηθεί στην ευθανασία. Αλλά τουλάχιστον θα είμαστε πιο σοφοί. Αφού απομυθοποιήσαμε το κυρίαρχο κομματικό σύστημα της μεταπολίτευσης, θα αντιληφθούμε όλοι μέσα σε λίγες μέρες και την απάτη του αντιμνημονιακού μετώπου.
kratos=Πάλλας+Στύξ
ReplyDeleteΒία+Βία+Βία=?
πέστα Φώτη
ReplyDeleteTo antimnimoniako metopo den exei kommatiki apokleistikotita. Einai gyro mas pantou. Emena ayto me anysixei perissotero apo to eklogiko apotelesma ayto kathayto. Giati tin epomeni ton eklogon, tha prepei na efarmostoun diarthrotikes metarrythmiseis pou syssomi i politiki igesia tou topou arnithike peismatika na ylopoiisei. Mporei ayti i stasi na allaksei?
ReplyDelete@Φώτη Γεωργελέ:
ReplyDelete1. "...Σιχαίνομαι τη φράση «εγώ τα είχα πει»...Όμως ό,τι ζούμε αυτές τις μέρες, αυτό είναι. Η εκδίκηση της πραγματικότητας..."
Ακριβώς αυτό. Μόνο που δουλεύει αντίστροφα. Το "τα είχα πει" το λένε όλοι εκείνοι που από την πρώτη στιγμή επισημαίναμε τι σημαίνει ΔΝΤ και δανεικά με ρήτρα την εθνική κυριαρχία. Όχι γιατί είμαστε μάντεις, αλλά γιατί έτσι δουλεύει παντού όπου εφαρμόζεται. Και τις αντίθετες επιλογές δεν τις έκανε η κοινωνία αλλά οι κλεφτοκοτάδες που βρέθηκαν να αποφασίζουν σε εκβιαστικές ψηφοφορίες νόμων, αντίθετα προς την κοινωνία.
2. "...Οι καρκινοπαθείς, οι εκατομμύρια Έλληνες που δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους, είναι σκηνές από το προσεχές μέλλον..."
Όχι, είναι από τομέλλον που είχαμ επροβλέψει και τώρα γίνεται παρόν, ακριβώς λόγω αυτών των πολιτικών. Η σπατάλη στα φάρμακα, στα αναλώσιμα των νοσοκομείων, ακόμα και λόγω των λαμογιών, υπήρχε πάντα και σίγουρα δεν φτάνει για να καταρρεύσει ένα ολόκληρο σύστημα Υγείας μέσα σε 30 μήνες. Τα ταμεία ενοποιήθηκαν, οι συντάξεις μειώθηκαν, αλλά παρόλα αυτά η "συνταγή" δεν δούλεψε, ή μάλλον δούλεψε πολύ καλά, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση.
3. "...Όσοι κατάφεραν να πάρουν σύνταξη, μαθαίνουν έκπληκτοι ότι η καταβολή της θ’ αρχίσει σε ένα-δυο χρόνια...Όμως το κράτος για να το αποφύγει, δεν πληρώνει τους προμηθευτές του...Για να καλύψει το κόστος λειτουργίας του..."
Τα 6,2 δις χρεωστούμενα δεν δημιουργήθηκαν μέσα στα 2,5 χρόνια μνημονίων, υπήρχαν και πριν. Επίσης στα ασφαλιστικά ταμεία υπήρχαν αποθεματικά δεκαετιών, τα οποία με εντολή της ΤτΕ κουρεύτηκαν κατά 70% μέσω PSI. Αυτά δεν έχουν καμία σημασία, έτσι; Και φυσικά η ανεργία είναι και αυτή αποτέλεσμα των κακών συνταξιούχων, με κάποιο τρόπο που μου διαφεύγει.
4. "...Αρνηθήκαμε ότι έχουμε πρόβλημα παραγωγής, ότι έχουμε ελλείμματα, ότι χρειαζόμαστε δανεικά. Αρνηθήκαμε ότι έχουμε ανάγκη από επείγουσες αλλαγές..."
Κάποιος θεοφώτιστος ηγέτης ξυπνά ένα πρωί και πιστεύει ότι πρέπει να πάμε στο ΔΝΤ (κατά προτεραιότητα) για δανεικά. Και μαζί με άλλους λέει ότι πρέπει να γίνουν μερικά πράγματα που θεωρεί "απαραίτητα". Δεν ρωτά κανέναν για το αν συμφωνεί, ούτε καν τους ψηφοφόρους του που τον ψήφισαν για τα ακριβώς αντίθετα, διαγράφει όποιον τολμήσει να διαφωνήσει στη Βουλή και χαρακτηρίζει τον κόσμο που τον κατηγορεί για αυτά ως φασίστες, τεμπέληδες, διεφθαρμένους, βολεμμένους, ανάξιους να τον έχουν ηγέτη. Μπορεί να κρίνει ο καθένας ποια πλευρά φέρθηκε φασιστικά, με λόγο και πράξεις.
5. "...Οι κομματικές αργομισθίες έδιναν μάχες καταγγέλλοντας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση γιατί «μειώνει θέσεις εργασίας». Όσοι έκαναν περιουσία με μίζες κατήγγειλλαν τη μηχανογράφηση, τα συστήματα elenxis «χάλαγαν», τα συστήματα συνταγογράφησης δέχονταν «επίθεση από χάκερς»..."
Για τα παραπάνω που αναφέρετε δεν φταίνε ούτε χάκερς ούτε εξωγήινοι, αλλά η απίστευτη ανικανότητα και οι μιζοπαρέες που θέλουν ακόμα να βγάλουν το κατιτίς τους από έργα που δεν ξέρουν καν τι περιλαμβάνουν. Ψάξτε τι έχει γίνει με το σύστημα συνταγογράφησης, για ποιο λόγο πλήρωσαν για ένα πιλοτικό σύστημα (αρχικά) και στη συνέχεια αποφάσισαν να αντικαταστήσουν ένα σύστημα που δούλευε, μόνο και μόνο για να φτιάξουν ένα νέο πιο ακριβό, χωρίς έλεγχο προδιαγραφών. Υπογραφή Λοβέδος, ο "σωτήρας" του ασφαλιστικού και των συλλογικών συμβάσεων, που τώρα είπε να "σώσει" και τα φάρμακα.
Και τις αντίθετες επιλογές δεν τις έκανε η κοινωνία αλλά οι κλεφτοκοτάδες που βρέθηκαν να αποφασίζουν σε εκβιαστικές ψηφοφορίες νόμων,
Delete-Φριιιιιιζ, φριιιιιζ λέω.
-Πουτ δε κοτ νταουν σλοουλι!
-Πουτ δε κοτ νταουν τώρα...
-Γιου χαβ δι ραιτ το ριμαιιν σαιλεντ
ΛΟΟΟΟΟΟΛ
6. "...Το αντιμνημονιακό μέτωπο εκπροσώπησε κάθε ιδιοτελές συμφέρον. Οι δυνάμεις της ακινησίας προσπάθησαν να παρουσιάσουν την καταστροφή ως αναπόφευκτη..."
ReplyDeleteΤο ακριβώς αντίθετο. Όσοι είχαμε δει εξ' αρχής τι έρχεται με τα μνημόνια, λέγαμε ότι καλύτερα να πιεστούμε όλοι, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, παρά να πιεστούν μόνο αυτοί που βρίσκονται στον πάτο (άνεργοι, ημι-απασχολούμενοι, άρρωστοι) για να κρατήσουμε εμείς το δικό μας επίπεδο διαβίωσης. Ότι δηλαδή δεν περισσεύει κανένας. Αντίθετα, τα μνημόνια κατάφεραν να περισσεύουν 22% άνεργοι (1 στους 2 νέους), 40% παιδιά με συμπτώματα υποσιτισμού, άρρωστοι που σε ένα χρόνο θα έχουν απαλλάξει το σύστημα από την παρουσία τους και συνταξιούχοι που θα ζήσουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους ψάχνοντας στα σκουπίδια. Αλλά βέβαια, αφού δεν είμαστε "εμείς" στη θέση τους, δεν πειράζει, είναι collateral damage.
7. "...να αθωώσουν την κοινωνία από τις ευθύνες της, να παρουσιάσουν την ήττα ως διέξοδο. Δεν φταίμε εμείς, φταίνε οι αγορές..."
Η κοινωνία φταίει που δεν ξύπνησε νωρίτερα, και χρειάστηκε 2,5 χρόνια καταστροφής και ανθρωποφαγίας για να κάνει τη διαφορά. Όσο για τις "αγορές", βλέπουμε πόσο ανεξάρτητες και κοινωνικά ευαίσθητες είναι, σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, όπου παρά το ότι δεν υπάρχει εκεί ούτε "μπλοκ αντιμνημονιακών" κομμάτων ούτε οι τεμπέληδες Έλληνες, δεν λένε να σηκώσουν κεφάλι με τίποτα παρά τα δανεικά. Πολύ απλά, γιατί τα δανεικά δεν πάνε στην οικονομία αλλά στα κιτάπια των τραπεζών τους, όπως και εδώ στην Ελλάδα άλλωστε.
8. "...Δεν φταίνε τα ασφαλιστικά ταμεία που χρεοκόπησαν, δεν φταίει το κράτος που δεν έχει να πληρώσει μισθούς, δεν φταίει που τα μαγαζιά, οι επιχειρήσεις κλείνουν κάθε μέρα και δεν έχουν να πληρώσουν τους υπαλλήλους..."
Γιατί χρεωκόπησαν τα ταμεία μέσα σε 2,5 χρόνια; Γιατί το κράτος δεν έχει να πληρώσει μισθούς, παρά το ότι αύξησε το χρέος (με δανεικά) κατά 205 δις μέσα στα 2,5 χρόνια, δηλαδή σχεδον ένα ολόκληρο ΑΕΠ; Που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα; Γιατί τα μαγαζιά δεν έχουν πελάτες και επιπλέον έχουν να πληρώσουν +200% ή +500% αυξημένο φόρο;
9. "...Φταίει το μνημόνιο, όχι η πραγματικότητα. Φταίνε οι «ξένοι», που ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν θέλουμε να μειώσουμε τους μισθούς των Ελλήνων γιατί τους ζηλεύουμε..."
Όχι δεν μας ζηλεύουν, απλά έχουμε χάλια οικονομία και βρήκαν τους κατάλληλους ανθρώπους, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή, για να κλείσουν "συμφωνία" ξεπουλήματος. Αυτό κάνει κάθε καλός τοκογλύφος.
10. "...Η παλιά Ελλάδα δυο χρόνια αντιστάθηκε και κατάφερε να υπονομεύσει κάθε προσπάθεια αλλαγής...Τώρα η πραγματικότητα εκδικείται..."
Θα θέλαμε πολύ να δούμε έστω και έναν "μνημονιακό" νόμο, από το Μάιο του 2010 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012, που δεν πέρασε από τη Βουλή. Αντίθετα, πόσοι τέτοιοι νόμοι ψηφίστηκαν νύχτα, με τη Βουλή περιφρουρούμενη από 5.000 αστυνομικούς και ΜΑΤ, και παραέξω μισό εκατομύριο κόσμος να ξεφωνίζει "μην το κάνετε". Για να καταλάβουμε πως η πρσγματικότητα "τώρα εκδικείται".
11. "...Αφού απομυθοποιήσαμε το κυρίαρχο κομματικό σύστημα της μεταπολίτευσης, θα αντιληφθούμε όλοι μέσα σε λίγες μέρες και την απάτη του αντιμνημονιακού μετώπου..."
Αυτό έχει δύο ερμηνείες: είτε δεν έπρεπε να απομυθοποιήσουμε το κομματικό δίπολο (τα είχε πάει τόσο καλά άλλωστε μέχρι σήμερα), είτε "πρέπει" πάσει θυσία να καταρρεύσει οτιδήποτε έρχεται να το αντικαταστήσει. Δηλαδή αφού χάσαμε τις "σιγουράτζες" της εξουσίας, ας ξανα-ματα-καταρρεύσει η χώρα, για να βγούμε μετά και να πούμε, ορίστε, και οι "άλλοι" τα ίδια χάλια τα έκαναν.
Πραγματικά βαριέμαι να γράφω συνέχεια τα ίδια και τα ίδια, απαντώντας τα αυτονόητα, στις ίδιες επίμονες ιδεοληψίες, ενώ η πραγματικότητα είναι γύρω μας και όλοι καταλαβαίνουμε τι ακριβώς έχει συμβεί στα 2,5 χρόνια, ακόμα και αν κάποιοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να το παραδεχτούν.
ReplyDeleteΚαλώς ή κακώς έχουμε εκλογές. Ο "σοφός" λαός, όπως ακριβώς έδωσε 43% στους κλεφτοκοτάδες της εξουσίας που μας έφεραν εδώ, όπως ακριβώς εμπιστευόταν για δεκαετίες τους Τσοχατζόπουλους και τους Μαντέληδες και σήμερα μουτζώνεται για την κατάντια της οικονομίας, έτσι ακριβώς παραμένει "σοφός" όταν ξαφνικά επιλέγει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό.
Κανένας ΣΥΡΙΖΑ ή άλλος "αντιμνημονιακός" δεν θα σώσει τον τόπο από τη σημερινή κατάσταση. Το σίγουρο είναι τι θα συμβεί αν παραμείνουν στην εξουσία αυτοί που ακόμα και τώρα είναι αμετανόητοι για αυτά που έχουν κάνει. Ειδικά τώρα που η επιβίωση ολόκληρης της Ευρωζώνης φαίνεται εξαιρετικά αμφίβολη, με ή χωρίς την Ελλάδα.
Τελικά το πείραμα ξέφυγε. Ο τύπος τρολλάρει προς όλες τις κατευθύνσεις ακατάσχετα.
DeleteΔουλειά δεν έχεις ρε αθεόφοβε;
Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να καταρριφθεί το παραμύθι των αντιμνημονιακών. Δυστυχώς οι Έλληνες αποδεικνύονται πολύ μωροί ή πολύ διεφθαρμένοι για να καταλάβουν ή να αποδεχτούν την πραγματικότητα.
ReplyDeleteΑναγκαστικά, πλέον πιστεύω ότι όσο πιο σύντομα δωθεί η ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει, τόσο πιο γρήγορα θα έλθει η αναπόφευκτη ισοπέδωση, πριν την ανασύνταξη.
Αν και η ισοπέδωση είναι μάλλον αναπόφευκτη, η ανασύνταξη στη συνέχεια κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι. Το απαραίτητο πρώτο βήμα για την ανασύνταξη είναι οι λιγοστοί λογικοί άνθρωποι στην Ελλάδα να δουλέψουν σκληρά, σκληρότατα για να μην επιτρέψουν σε μία αντιμνημονιακή κυβέρνηση που θα προκύψει να κατηγορήσει οποιονδήποτε άλλο για τις αποτυχίες των επιλογών της και τις άμεσες επιπτώσεις που θα δούμε.
Καλή η προπαγάνδα, αλλά το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι το ευρώ. Οι τέσσερις χρεοκοπημένες χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία and counting) είναι η απόδειξη του τι συμβαίνει όταν μια χώρα δεν ελέγχει το νόμισμα της.
ReplyDeleteΝομισματική ένωση σημαίνει οτι χάνονται τα εργαλεία των επιτοκίων και της υποτίμησης. Ο μοναδικός τρόπος να μην ξεμείνουν απ' το ξένο νόμισμα οι φτωχές περιοχές είναι να υπάρχει μια κεντρική κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόζει έμμεσες δημοσιονομικές μεταφορές. Η Ευρωζώνη δεν έχει την πολιτική βούληση να κάνει κάτι τέτοιο γι' αυτό και θα διαλυθεί. Τώρα αν είμαστε εμείς οι πρώτοι που θα πέσουμε, τι να κάνουμε. Ας μας γίνει μάθημα ώστε να μη χάνουμε έτσι εύκολα τη νομισματική μας ανεξαρτησία στο μέλλον, με όσο όμορφα οραματα και αν αυτή περιβάλλεται.
ΥΓ - Φυσικά συμφωνώ με τις μεταρρυθμίσεις που προβάλονται στο άρθρο, αλλά δε θα έλυναν το πρόβλημα. Κρίμα που η πολιτική μας "ελίτ" δεν τις εφάρμοσε, να μειωνόταν το κρατικό έλλειμμα 1%, και να έχανε το πάτημα της η δημοσιονομική ορθοδοξία.
gia tin Ellada to eyro ftaiei Jim? Ara tha xairesai an bgoume apo tin eyrozoni, giati me tin paragogiki kai antagonistiki basi pou exei i Ellada tha kratouse gera i nea draxmi, esy pou ksereis kai ta oikonomika apaixta.
DeleteTa problimata tou eyro oi Eyropaioi ta lynoun me grigori taxytita. Kai den einai kan omospondoia, katafernontas na synenoithoun metaksy 26+1 diafoterikon xoron. I trapeziki kai i dimosionomiki enosi einai dipla apo tin porta mas, alla emeis opos pame tha meinoume apekso. Kai meta mila esy gia epitokia ki o,ti allo thes.
Κεντρική κυβέρνηση στην ΕΕ υπάρχει ήδη. Και έχει πρώτη προτεραιότητα το διατραπεζικό σύστημα. Αυτό που βλέπουμε σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι δικό της κατόρθωμα.
DeleteΌπως καταλαβαίνεις, καμία "παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση", που οραματίζονται μερικοί ως λύση, δεν ενδιαφέρεται για το αν οι δούλοι του νότου έχουν να φάνε ή όχι.
Καταρχήν, δεν πιστεύω οτι η δημοσιονομική ένωση είναι δίπλα απ' την πόρτα μας.
DeleteΓια την ακρίβεια, δεν πιστεύω οτι θα υπάρξει ποτέ δημοσιονομική ένωση, γιατί οι Ευρωπαίοι δε θα δεχτούν ποτέ να μοιραστούν κόστη όπως αυτά της άμυνας, ασφάλισης, υγείας, παιδείας κλπ, κόστη που για παράδειγμα τα καλύπτει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις ΗΠΑ (μια πραγματική optimal currency area) με ένα προϋπολογισμό 20% του ΑΕΠ, επιδοτώντας έτσι με έμμεσο τρόπο τις πιο φτωχές πολιτείες.
Σχετικά με το θέμα του ευρώ και της Ελλάδας, το ευρώ και οι κεφαλαιακές εισροές που αυτό έφερε χειροτέρεψε (πολύ) την παραγωγική βάση της Ελλάδας. Μια ματιά σε διάφορους δείκτες του ΑΕΠ πριν και μετά το ευρώ αρκεί για να πείσει και τον μεγαλύτερο ευρώφιλο.
Μπορούμε να θεωρητικολογούμε και να λέμε οτι η Ελλάδα πρέπει να κάνει την α) ή την β) μεταρρύθμιση, ή το πως θα καταφέρουμε να παράγουμε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας κλπ κλπ, όμως η πραγματικότητα είναι πως ότι βιομηχανία έχτισε η Ελλάδα πριν την εποχή της παγκοσμιοποίησης, την έχτισε χάρη στην προστατευτική πολιτική που μπορούσε και εφάρμοζε τότε.
Πολύ απλά δεν είναι όλες οι χώρες το ίδιο ανταγωνιστικές, και είναι μόνο λογικό να υπάρχουν εργαλεία έμμεσου προστατευτισμού όπως αυτά των επιτοκίων και της υποτίμησης του νομίσματος προκειμένου να διατηρείται η παραγωγική βάση μιας χώρας.
Από τη στιγμή που η Ευρωζώνη αφαιρεί αυτά τα εργαλεία, πρέπει να υπάρξουν άλλα, και από τη στιγμή που τα εκλογικά σώματα του Βορρά δεν επιθυμούν επιδοτήσεις, είναι μονο δίκαιο να επιτραπούν προσωρινά ενδο-ευρωπαϊκοί δασμοί (μόνο στις χώρες που βγαίνουν εκτός αγορών) με σκοπό να επαναδραστηριοποιηθεί η εγχώρια βιομηχανία, να πέσει η ανεργία, και να αμβλυνθούν οι ανισορροπίες της Ευρωζώνης.
Ενδιαφέρον άρθρο. Φωτίζει απείρως τη συγκεκριμένη οπτική του αρθρογράφου. Θυμάται πολλές λεπτομέρειες για εκείνους που αρνούνταν τις μεταρρυθμίσεις.
ReplyDeleteΒέβαια, ξεχνά να σημειώσει ότι προβλέπονται και μειώσεις του αριθμού των νοσοκομείων, ότι έκλεισαν δεκάδες μονάδες πρόληψης, ότι..., ότι...
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ξεχνά πως η ανεργία έχει φέρει στο κόκκινο τα ασφαλιστικά ταμεία (που δεν είναι ανταποδοτικής λειτουργίας). Μία ανεργία που έρχεται ως δομικό στοιχείο της κρίσης (παγκοσμίως και δευτερογενώς ως συνέπεια των πολιτικών επιλογών λιτότητας)
Και φυσικά ξέχασε το PSI/κούρεμα των αποθεματικών.
Αλλά υπό την οπτική του αρθρογράφου, το κειμένου είναι εξαιρετικό. Απλά η αλήθεια έχει κι άλλες έδρες.
Deime an plironan oloi tis asfalistikes tous eisfores kai tis eisfores ton epixeiriseon tous to problima tha itan poly pio periorismeno.
DeleteTo problima ton asfalistikon tameion einai dynamiko, dld logo giransis kai allagis tis synthesis tou anthropinou dynamikou ta epomena 20-30 xronia ceteris paribus to systima tha katerree (prin ton EOPYY). Alla afou oi misoi den plironoun, to problima irthe mprosta sta podia mas 30 xronia noritera.
Makari na eftaige i anergia, einai i pio eykoli kai boliki eksigisi.
(με ξέσκισες για να σε διαβάσω, γμτ).
DeleteΑριθμητικά δεδομένα δεν έχω. Θα ήθελα να ήξερα βέβαια, πόσο κόστισε το PSI σε σύγκριση με την εισφοροδιαφυγή
Η σημερινή κατάντια -αν έχεις δίκιο- ήρθε λόγω κρίσης και "κουρέματος". Θα ερχόταν ίσως στο μέλλον. Αλλά με το ίδιο σκεπτικό ίσως στο μέλλον να εντείνονται οι έλεγχοι και να αποτρέπονταν η καταστροφή ή να ήταν μικρότερη.
Na sou to po apla
Deleteotan douleya stin Ellada to afentiko mou kai oi perissoteroi synadelfoi epixeirimaties (oi perissoteroi psifizan PASOK i Synaspismo) kokoreyotane gia to pos den plirane eisfores ston OAED i plironane tis elaxistes dynates, kathos o nomos tote proeblepe maximum syntaksi me mono tria xronia maximum eisfores prin ti syntaksiodotisi. Gia ypologise ayti tin taktiki epi posous epaggelmaties? Eimai sigouros oti opoia petra kai na sikoseis, tha ti breis mprosta sou tin poustia.
An theleis na synexiseis na ethelotyfleis kai na pisteyeis oti i krisi, aytos o aprosopos daimonas pou irthe os mana eks ouranou, mas katestrepse einai dikaioma sou.
Ego omos pisteyo oti i krisi itan doro theou, istoriki eykairia gia tin Ellada na eksygxronistei, na metarrythmistei kai na erthei pio konta stous Eyropaious etairous tis os oikonomia, os kratos kai os koinonia. Ki emeis tin petaksame tin eykairia ayti sta skoupidia.
(συνεχίζεις να παιδεύεις με τα Greeklish)
DeleteΠρόσεξε δεν αναιρώ το ρόλο της εισφοροδιαφυγής, αλίμονο. Ωστόσο, για αυτήν θα καηγορήσω μαζί με τους επιχειρηματίες και το κράτος που άλλοτε τη νομιμοποιούσε (πχ εφοπλιστές προς ΝΑΤ ή "οίκο Ναύτου") κι άλλοτε έκανε τα στραβά μάτια και δεν προχωρούσε σε οργανωμένους ελέγχους, πρόστιμα κλπ. Φυσικά και φταίνε πρώτα οι κλέφτες, αλλά και η απουσία ελέγχου...
Απλά δεν ξέρω τα αριθμητικά δεδομένα, και φοβάμαι μήπως μιλάμε στον αέρα. Θυμάμαι πχ που ο Σιμήτης έλεγε ότι έδωσε 2 δις δρχ στο ΝΑΤ για χαμένα κεφάλαια από εισφοροδιαφυγή...
Η κρίση δεν είναι όμως μακριά από το πρόβλημα. Δεν το ξεσκέπασε απλά. Οι αναλογιστικές μελέτες της ΓΣΕΕ και άλλων φορέων αποδεικνύουν ότι αν συνεχίζαμε με την ίδια ύφεση του 2009-2010 θα είχαμε προβλήματα το 2015 στα ασφαλιστικά ταμεία. Για να εμφανίζεται το πρόβλημα σήμερα, σημαίνει ότι η κρίση επίσπευσε ένα πρόβλημα, για το οποίο θα μπορούσαμε να βρούμε λύσεις. Λύσεις που όμως υπάρχουν στους ελέγχους κι όχι στη μείωση του μη-μισθολογικού κόστους.
Για το αν είναι ευτύχημα ή όχι, είναι άλλο θέμα. Αν κι άθεος θυμάμαι τη μάνα μου που έλεγε "ούτε το διάολο να δω ούτε το σταυρό να κάνω".
Οι αναλογιστικές μελέτες έδειχναν (εποχή Σπάρου-Γιαννίτση) ότι το πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν πράγματι ο λόγος εργαζόμενων-συνταξιούχων, συνεπώς το πρόβλημα θα ερχόταν όχι το 2015 αλλά τουλάχιστον το 2020+
DeleteΜε την "επιτυχία" που μπούλη στην 5ετία της ΝΔ το deadline αυτό έπεσε κατά μια 5ετία περίπου, λόγω του ότι οι επιχειρηματίες ξεσάλωσαν εντελώς και δεν υπήρχε κανένας έλεγχος επί της ουσίας. Γι' αυτό άλλωστε έχουν πρόβλημα όλα τα ταμεία, όχι μόνο το πρώην ΤΕΒΕ, αλλιώς το ΙΚΑ όπου οι εισφορές φαίνονται, θα ήταν μια χαρά.
Τώρα με το κούρεμα των αποθεματικών κατά 70% μέσω του PSI, αλλά και από τα μη καταβληθέντα από το κράτος συνολικά στα ταμεία, το deadline είναι πλέον εδώ.
Σε ένα 6μηνο το πολύ η Ελλάδα θα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα. Τα γκεμπελοκάναλα ασχολούνται με τις ανοησίες του Τσίπρα, ενώ του χρόνου τέτοιο καιρό ίσως δεν υπάρχουν συντάξεις, ούτε σε ευρώ ούτε σε δραχμές.
Ακριβώς, αυτό είχα υπόψη (2020-5 έτη εξαιτίας απουσίας ελέγχων).
DeleteΟυσιαστικά συμφωνούμε. Η κρίση (PSI και μη κρατική χρηματοδότηση για φαίνεται μικρή η μαύρη τρύπα) έφερε το πρόβλημα κι όχι η εισφοροδιαφυγή, για την οποία αντικειμενική κρίση, είχαμε περιθώρια να την προλάβουμε με ελέγχους και άλλα μέτρα.
Γράφει το blog: ''... Οι καρκινοπαθείς, οι εκατομμύρια Έλληνες που δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους, είναι σκηνές από το προσεχές μέλλον''
ReplyDeleteΔε θα ευθύνεται η δραχμή γι αυτό, οφείλεται στο ότι ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΠΕΧΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟ 2001, ΣΕ ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΤΟΞΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΟ 2003
Buy Backlink for you website, these backlinks are truly HELPFUL for your website to improve visibility in many search engines.
ReplyDelete