Thursday, May 24, 2012

Δεν θα αφήσω να πέσει κι άλλο το βιοτικό μου επίπεδο


Του Σκεπτόμενου Πολίτη
Επιστολή προς τη G700

Είμαι ένας νέος γύρω στα τριάντα, εργαζόμενος σε όλη του τη ζωή στον ιδιωτικό τομέα. Ξεκίνησα πριν από μερικά χρόνια να εργάζομαι με έναν μισθό λίγο χαμηλότερο των 700 ευρώ και σήμερα μετά κόπων και βασάνων έχω φτάσει να θεωρώ τον εαυτό μου ως έναν από τους τυχερούς που συνεχίζει να αμοίβεται με 1000 ευρώ .

Αυτό οφείλεται στις νέες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν και οι οποίες είναι πιο δύσκολες από ό,τι τις φανταζόμουν 2 χρόνια πριν, όταν και μπήκαμε στο Μνημόνιο. Αρκετά απο τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν άδικα και δυσβάσταχτα, κυρίως για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Όμως, δε φταίει μόνο το Μνημόνιο για τη σημερινή κατάσταση, φταίμε κι εμείς που ζούσαμε σε μια εικονική πραγματικότητα, αδιαφορόντας για τα σημάδια που ερχόντουσαν εδώ και χρόνια. Στη φούσκα που είχαμε δημιουργήσει, ζούσαμε καλά χωρίς να μας ενδιαφέρει το αύριο, ζούσαμε με δανεικά και όταν ήρθε η ώρα να τα πληρώσουμε δεν είχαμε τα χρήματα. Οπότε αναγκαστικά, χωρίς άλλες εναλλακτικές λύσεις, οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο.

Μέσα σ’ αυτό, όμως, δεν αναφέρονται μόνο μέτρα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα αλλά και αρκετές σοβαρές  μεταρρυθμίσεις με σκοπό την αλλαγή και τον εκσυχρονισμό του τρόπου λειτουργίας του κράτους μας, καθώς και μέτρα για την αύξηση και τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομία μας. Κινήσεις για τις οποίες είχαμε προειδοποιηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν από τη Διεθνή κοινότητα και οι οποίες ακόμα και σήμερα δεν εφαρμόζονται από την πολιτική ηγεσία του τόπου. Για παράδειγμα, αδυνατώ να χωνέψω ότι έπρεπε να έρθει η Τρόικα για να γίνει καταμέτρηση των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων!

Σίγουρα ο δρόμος που διανύουμε δεν είναι έυκολος, κάθε άλλο, έχει πολλά εμπόδια και δοκιμάζονται οι αντοχές μας σαν κοινωνία. Όμως αν τα καταφέρουμε – και προσωπικά πιστεύω ότι αν θέλουμε μπορούμε – θα αποκτήσουμε μια κοινωνία πιο αξιοπρεπή, πιο δυνατή, με περισσότερη συνοχή και αλληλεγγύη, που θα έχει καταφέρει να βγει από τη μεγαλύτερη κρίση της σύγχρονης στορίας της από την Μεταπολίτευση και μετά. Θα έχουμε έναν ευρύτερο δημόσιο τομέα, πιο παραγωγικό και συνεπή απέναντι στον πολίτη κι έναν υγιή ιδιωτικό κλάδο έτοιμο να εκμεταλλευτεί στο έπαρκο τις ευκαιρίες και τα πλεονεκτήματα που μας παρέχει το ευρώ.

Ωστόσο, για να γίνουν όλα αυτά πράξη, πρώτα από όλα οφείλουμε να αλλάξουμε, να είμαστε ειλικρινής με τους ίδιους μας τους εαυτούς, να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να μιλήσουμε ανοιχτά, αφήνοντας στο συρτάρι τις ιδεολογικές μας ταυτότητες και τα κομματικά κριτήρια, αλλά βάζοντας επιτέλους το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον του τόπου πάνω από το προσωπικό μας.

Ο άλλος δρόμος που διατυμπανίζουν οι ψευτοπροοδευτικοί των κομμάτων της Αριστεράς, την καταγγελία, δηλαδή, της σύμβασης και την άρνηση εξόφλησης των δανείων, θα οδηγήσει τη διεθνή κοινότητα να σκληρήνει τη στάση απέναντί μας, ζητώντας να της επιστραφούν τα χρήματα που μας δάνεισε την τελευταία διετία, ενώ και ο υπόλοιπος κόσμος εξαιτίας της αφερεγγυόυτητάς μας θα μας γυρίσει την πλάτη.

Φυσικό επακόλουθο αυτής της κατάστασης θα είναι η Ελλάδα να αναγκαστεί απο μόνη της να ζητήσει την έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ, ώστε να έχει τη δυνατότητα να τυπώσει χρήματα που θα είναι αναγκαία για  να καλύψει τις εσωτερικές τις ανάγκες. Χρήματα που όμως θα είναι ουσιαστικά χωρίς κανένα αντίκρισμα, πληθηρωστικά, ενώ ένας ολόκληρος λαός θα έχει χάσει  ξαφνικά όλες τις καταθέσεις του και τις αποταμιεύσεις του, τους κόπους μια ζωής. το βιωτικό μας επίπεδο θα εξευφτελιστεί τελείως, σα μέτρο σύκρισης δεν θα έχουμε πλέον την Πορτογαλία ή την Ισπανία αλλά την Αίγυπτο και την Τουρκία, λαούς με τους οποίους δεν έχω κανένα πρόβλημα, αλλά δεν θέλω να φτάσει  το βιoτικό μου επίπεδο να είναι χαμηλότερο από όταν ξεκινούσα την καριέρα μου και την εργασιακή μου εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα! Αντιθέτως, εύχομαι αυτοί οι λαοί να ανεβάσουν το βιoτικό τους επίπεδο το ταχύτερο δυνατό – δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Τουρκία έκανε τα πάντα να ενταχθεί στην Ε.Ε. αλλά μάλλον θα εγκατέλειψε αυτή την ιδέα έστω προσωρινά, λόγω της ρευστότητας που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη.

Και το κύριο ερώτημα είναι, τί θα γίνει εκείνες τις κρίσιμες ώρες που θα ακουλουθήσουν αυτών των γεγονότων; Ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών του; Ένα είναι βέβαιο, ο κόσμος θα ξεσηκωθεί και θα ζητήσει με τους πλέον άγριους τρόπους εξηγήσεις για όλα όσα του συνέβησαν, ζητώντας ακόμα και εκδίκηση. Οι πρώτοι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτό το κοινό θα είναι αυτοί που σήμερα το παίζουν προοδευτικοί και σωτήρες αυτού του τόπου, οι οποίοι τώρα δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να χαϊδεύουν αυτιά και να εκμεταλλεύονται τη λαική δυσαρέσκεια για τα μέτρα του Μνημονίου. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν  έχουνε αντιπροτείνει κάτι ουσιαστικό και εφαρμόσιμο για τα δεδομένα της κατάστασης.

Προσοχή, δε λέω ότι το Μνημόνιο είναι τέλειο, όχι. Χρειάζονται αλλαγές, που είναι απαραίτητες για να μπούνε τα πράγματα σε μια σειρά.Επιπλέον, εχω την πεποίθηση πως αρκετοί απο εκείνους που αντιδράνε συνήθως το κάνουνε διότι ξεβολεύονται από μια κατάσταση ή υπερασπίζονται συντεχνιακά συμφέροντα και με την καλή τους ρητορική έχουνε καταφέρει να παραπλανήσουνε τον κόσμο, κρύβοντας τον απώτερο σκοπό τους.

Πριν λίγα χρόνια διαμαρτυρόμασταν για τον χαμηλό βασικό μισθό των 700 ευρώ. Εάν επικρατήσουν αυτές οι δυνάμεις, το ποσό αυτό θα μοιάζει σαν όαση μπροστά σε μισθούς των 180.000 δραχμών που θα προκύψουν... Εμείς οι νέοι της δικής μας γενιάς είμαστε εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από όλους. Δεν πρέπει να  επιτρέψουμε σε αυτές τις δυνάμεις να καταστρέψουν το μέλλον μας.



122 comments:

  1. Ομορφο κείμενο,απλό,ζεστό,κατανοητό, γραμμένο απο αληθινούς για αληθινούς.
    Αυτά που μας συμβαίνουν τα κατανοεί ο καθένας μας με διαφορετικό τρόπο.Και τα ερμηνεύει με διαφορετικό τρόπο.Και τα διατυπωνει με διαφορετικό τρόπο.Δεν ανήκω σε αυτούς που εύκολα θα έλεγαν ότι "βάζω το προσωπικό μου συμφέρον πάνω απο το γενικό".Αλλά σε αυτούς που πιστεύουν ότι το προσωπικό μου συμφέρον εξυπηρετείται καλύτερα αν το εντάξω σε μια συλλογική προσπάθεια.Το συμφέρον μου είναι συνυφασμένο με μια συλλογική ευρωπαική προσπάθεια να γίνει η Ευρώπη ενιαία χώρα και όχι απλά ενιαίος χώρος.Αυτή η προσπάθεια, τώρα, έχει μπεί , απο όλους τους Ευρωπαίους, στο δρόμο της εφαρμογής.Εμείς,ως Ελληνες, δεν πρέπει να είμαστε απόντες σαυτή τη κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας.Αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον όλων μας.
    Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε με τον πιό ειρηνικό και αναίμακτο τρόπο,τη ψήφο μας.Ετσι θα δηλώσουμε παρόντες και πρωταγωνιστές στο πανευρωπαικό προσκλητήριο.

    ReplyDelete
  2. Τα κόμματα που δήλωσαν καθαρά και ευδιάκριτα παρόντα στο Ευρωπαικό προσκλητήριο και τα οποία θα συνεργαστούν σε μια κυβερνητική συμμαχία είναι προς το παρόν,η ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ,ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ.Είναι 4 κόμματα μέσα απο τα οποία μπορεί ο καθένας μας να εκφραστεί και να επιλέξει ποιά παράμετρο του κοινού κυβερνητικού προγράμματος θέλει περισσότερο να τονιστεί.

    ReplyDelete
  3. "...θεωρώ τον εαυτό μου ως έναν από τους τυχερούς που συνεχίζει να αμοίβεται με 1000 ευρώ...

    ...δεν θέλω να φτάσει το βιoτικό μου επίπεδο να είναι χαμηλότερο από όταν ξεκινούσα την καριέρα μου και την εργασιακή μου εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα!...

    ...εχω την πεποίθηση πως αρκετοί απο εκείνους που αντιδράνε συνήθως το κάνουνε διότι ξεβολεύονται από μια κατάσταση..."


    Ελπίζω το παληκάρι πραγματικά να αξίζει τα 1000 και να μην έχει καθόλου τύψεις για τους "συναδέφλους" του που παίρνουν 400 ευρώ μικτά και με ωρομίσθιο, που απολύονται στο 18μηνο χωρίς αποζημίωση και που έχει φτάσει να τους φτύνει όλη η Ευρώπη ως τεμπέληδες.

    Την επόμενη φορά που θα ψηφίσει, αντί να "εξημερωθεί" από τα χουντοκάναλα, ας μπει να διαβάσει τις δεσμεύσεις των μνημονίων, δηλαδή ποιο είναι το τίμημα για όλους τους υπόλοιπους, ώστε να μπορεί να διατηρεί το χιλιαρικάκι του.

    Αυτός που είναι απολυμένος και δεν έχει να φάει, έχει γραμμένο εκεί που δεν πιάνει μελάνι το "μεγάλο πλάνο" όσων διακηρύσσουν πως πρέπει να "μείνουμε στο ευρώ πάσει θυσία". Βολικό είναι, όταν θυσιάζονται άλλοι. "Lions for Lambs" λέγεται.

    Γιατί μέχρι τότε, αν κάποτε "πετύχει", η πλέμπα θα είναι ήδη σε κάποια παραγκούπολη, όπως γίνεται σε όλες τις "πετυχημένες" συνταγές ΔΝΤ και σια (όπως και στην Τουρκία, την οποία αναφέρε ως αντιπαράδειγμα, αλλά το ΔΝΤ τη θεωρεί "επιτυχία").

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εσύ είπες πόσα παίρνεις για να δούμε πόσα αξίζεις άθλιε τύπε;

      Delete
    2. Εσύ, δηλαδή, πώς θυσιάζεσαι για τους συμπολίτες σου που λαμβάνουν 400 ευρώ; Μήπως τους μοιράζεις το υπόλοιπο του μισθού σου; Είσαι γεμάτος αντιφάσεις! Δεν ξέρεις τι θέλεις! Τη μία κατηγορείς το Μνημόνιο ότι καταρρακώνει τους αξιοπρεπείς μισθούς της τάξης των 1000 ευρώ και την άλλη πολεμάς ΕΣΥ την αξιοπρέπεια επιτιθέμενος στο 'παληκάρι' για το ότι εξακολουθεί να πληρώνεται αξιοπρεπώς!! Για κάνε ένα reset...

      Delete
    3. Αλήθεια, τι ακριβώς πρεσβεύεις; Μήπως είσαι ένας από τους 'βολεμένους' που αναφέρονται άνωθεν; Για πες μας...

      Delete
    4. Jaga eisai poly eleinos. to exoume katalabei oloi alla pou kai pou aksizei na sto ksanathymizoume

      Delete
    5. JAGA παληκάρι μου εαν αξίζω ή όχι το χιλιαρικάκι δεν θα το κρίνεις εσύ, άσε να το κρίνει ο εργοδότης που μου το δίνει..Την σημερινή πραγματικότητα στα εργασιακά την εγω ξέρω πάρα πολύ καλά, εσύ έχεις ιδέα ή μιλάς εκ του ασφαλούς ?

      Delete
    6. Τελειώσατε το ξεκατίνιασμα;

      Να μπω αύριο, μήπως και υπάρχει κανένα σχόλιο της προκοπής για απάντηση;

      @G700:

      Ελπίζω να σημειώνετε το ελλεϊνό βρισίδι των σχολιαστών σας, σε περίπτωση που μου ξεφύγει και εμένα καμιά μέρα κανένα "γαλλικό" να μη μου ζητάτε να μιλάω πιο πολιτισμένα.

      Delete
    7. @Σκεπτόμενος Πολίτης:

      Η σωστή απάντηση είναι "...ναι, πιστεύω ότι τα αξίζω". Ξαναδιάβασε τι ακριβώς έγραψα. Ξαναλέω, μακάρι να τα αξίζεις. Όλα τα υπόλοιπα είναι ακριβώς δικά σου λόγια.

      Αντίθετα, η γεμάτη εμπάθεια απάντησή σου δείχνει μάλλον ενοχή παρά αυτοπεποίθηση.

      Αλλά δεν είδα να γράφεις πουθενά λέξη για ανεργία ή εργασιακό μεσαίωνα ή ανασφάλιστους ή για "ενοικιαζόμενους".

      @Dafni:

      Το τι κάνει ο καθένας μας δεν είναι ανάγκη να το διαφημίζει, όπως το ειδικό ένθετο "αγαθοεργιών" που έχει το MEGA καθημερινά στο μεσημεριανό δελτίο.

      Κατά τα άλλα, όποιος μπορεί, ας παίρνει και 4 και 5 και 15 χιλιάρικα. Αρκεί να είναι νόμιμα και να ξέρει ότι είναι 10-12 φορές πάνω από το μέσο όρο, ειδικά όταν εκφέρει άποψη για το βιοτικό επίπεδο.

      Delete
    8. Χαίρομαι που επαναδιατυπώνεις. Δείχνεις ότι σκέφτεσαι.

      Delete
    9. Λυπάμαι που κατάλαβες αυτό από την απάντησή μου αλλά κάνεις λάθος, κρύβει οργή για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων μας. Ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Πιθανόν να είναι και το τελειωτικό χτύπημα στη μεσαία και την κατώτερη τάξη. Για όλους μας το Μνημόνιο είναι δυσάρεστο, αλλά πρέπει να έχουμε αυτογνωσία ως χώρα... Δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο και ούτε πρόκειται να μας δανείσει ο Πούτιν 25 δις ή ο Τσάβες να μας χαρίσει πετρέλαιο.

      Delete
    10. @Dafni:

      Δεν επαναδιατύπωσα κάτι, αυτό είχα γράψει εξ' αρχής ("...Ελπίζω το παληκάρι πραγματικά να αξίζει τα 1000 και να μην έχει καθόλου τύψεις...").

      @Σκεπτόμενος Πολίτης:

      Η οργή είναι πολύ κακός σύμβουλος, δεν οδηγεί σε λογική σκέψη. Αυτό που χρειάζεται είναι ψυχρή λογική. Όταν η "συνταγή" αποδεδειγμένα δεν δουλεύει, και αυτοί που σε κατάκλεψαν και που απέτυχαν σου λένε ότι τους κατεβαίνει για να σε κάνουν να τους καναδώσεις μια ευκαιρία, η λογική λέει να τους στείλεις για βρούβες. Το ποια είναι η "άλλη" επιλογή, σηκώνει πολύ κουβέντα. Ασφαλώς δεν είναι μόνο ο Πούτιν ή ο Τσάβες ή τα πετρέλαια του Καμένου.

      Delete
    11. Με έχεις μπερδέψει Jaga... Τι προτείνεις εσύ ?

      Delete
    12. Και μετά συνέχισες "…ποιο είναι το τίμημα για όλους τους υπόλοιπους, ώστε να μπορεί να διατηρεί το χιλιαρικάκι του.". Αυτό ξέχασες να το επαναδιατυπώσεις.

      Άσε παιδί, εδώ σε έχουν καταλάβει όλοι.

      Delete
    13. @Giannis:

      Ναι φυσικά αυτό έγραψα. Η ουσία δεν είναι πόσα παίρνει ο καθένας, αλλά πως το αξιολογεί αυτό, με βάση του πόσα παίρνουν οι υπόλοιποι γύρω του. Αυτό ισχύει για όλους, και για εμένα τον ίδιο, που επίσης είμαι μάλλον από τους "τυχερούς". Τι ακριβώς "κατάλαβες" και τι δεν κατάλαβες;

      Delete
    14. @Σκεπτόμενος Πολίτης:

      Το έχω ξαναγράψει πιο αναλυτικά σε προηγούμενα posts, με δυο λέξεις: Ναι στο ευρώ και στην ΕΕ, αλλά όχι "με κάθε κόστος".

      Έρχεται η στιγμή που, μετά από απανωτές αποτυχίες και κατάρρευση, αναθεωρείς τι κάνεις λάθος. Ειδικά όταν αυτοί που σε κορόιδεψαν και σε οδήγησαν στην κατρακύλα σου λένε: μη σε νοιάζει, άσε με να κάνω το ίδιο, νομίζω "το έχω" αυτή τη φορά, εμπιστεύσου με.

      Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή το πλεονέκτημα της πρόσφατης εκλογικής βούλησης προς την αντίθετη πλεύση έχει πέσει σε αυτή την "αριστερά" και σε αυτό το συνοθύλευμα συνιστωσών. Ξαναλέω, ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζω, αλλά όπως και να το δεις, από άποψη διαπραγμάτευσης στην ΕΕ, το στρατηγικό πλεονέκτημα πέφτει σε αυτόν. Μακάρι στη θέση του να ήταν πιο ικανοί "παίκτες".

      Delete
    15. Όταν μιλάς για "τίμημα για όλους τους υπόλοιπους", και για τύψεις για αυτούς "που παίρνουν 400", λες ότι ο ιδιωτικός υπάλληλος των 1000 παίρνει τη μπουκιά από το στόμα κάποιου. Αυτό το λες μόνο και μόνο επειδή δε σου αρέσουν αυτά που γράφει στο ποστ και προσπαθείς με έναν γελοίο τρόπο να τον μειώσεις. Μετά, με επίσης γελοίο τρόπο, προσπαθείς να τα μαζέψεις λίγο, αλλά όσο το δυνατό λιγότερα μπας και μείνει λίγη λάσπη από την αρχική.

      Κατάλαβα αυτό που κατάλαβαν και όλοι οι άλλοι και στο έγραψαν μια χαρά.

      Delete
    16. @Giannis:

      Αν με το "όλοι οι υπόλοιποι" εννοείς τη μια χούφτα παπαγάλους που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να βρίζουν εδώ στο blog εδώ και δύο χρόνια όποιον λέει κάτι αντίθετο, τότε βρίσε και εσύ ελεύθερα. Μην ψάχνεις για επίφαση αιτιολόγησης.

      Αλλά μην "μεταφράζεις" αυτά που γράφω, νομίζω είμαι ο πιο αρμόδιος να εξηγήσω τι ακριβώς εννοώ, χωρίς καμία "βοήθεια".

      Delete
    17. Δίκιο έχεις. Πρέπει να σε αφήνουμε να λες ότι γελοίο θέλεις και να μην το σχολιάζουμε, γιατί ο μόνο αρμόδιος για να μας πείς αν τα σχόλιά σου είναι γελοία ή όχι είσαι εσύ.

      Σόρυ.

      Delete
  4. Ιδού τι είπε η νέα κοινοτική μεταγραφή της μπλε ομάδας, περί ευρώ και δημοκρατίας:

    "Ναι, δημοκρατία βλάκα" (24/5/2012):
    >> http://topontiki.gr/article/35808

    "-«Ευρώ με κάθε θυσία;» ήταν το ερώτημα του Ν. Χατζηνικολάου στον Άδωνη Γεωργιάδη στη χτεσινή ραδιοφωνική τους συνάντηση και αυτός απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια:
    - «Δημοκρατία με κάθε θυσία;».
    - «Προφανώς δεν το σκεφτήκατε καλά και απαντάτε έτσι», του λέει έκπληκτος ο δημοσιογράφος..."


    Καταλάβατε τώρα ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών και της σύγκρουσης που υπάρχει σήμερα στην ΕΕ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι. Δημοκρατία στην Ελλάδα ή αντίο στη Δημοκρατία, αν "ψηφίσουμε" το δρόμο της πτώχευσης. Και μη μου πεις ότι δεν κινδυνεύει το πολίτευμα από τέτοιες επικίνδυνα αποσταθεροποιητικές συνθήκες.

      Delete
    2. Δημοκρατία για τον Jaga είναι να επιβληθεί η άποψη της αντιευρωπαικής μειοψηφίας που εκφράζει..

      Delete
    3. @Dafni:

      Είσαι σίγουρη; Δηλαδή αν στις 18 Ιουνίου παρ' ελπίδα υπάρχει όντως αντιμνημονιακή κυβέρνηση πρέπει ή να τη ρίξουμε δια της βίας ή να πάμε σε "εμφύλιο πόλεμο" (ατάκα Χρυσοχοϊδη); Ποια ακριβώς είναι η απειλή που έχεις στο μυαλό σου;

      @Σκεπτόμενος Πολίτης:

      Γιατί δεν έγραψες αυτά τα ωραία περί "αντιευρωπαϊκής μειοψηφίας" στο άρθρο; Να ξεκαθαρίζεις από την αρχή ποιες είναι οι προτεραιότητες που εκφράζεις. Μη μας τσαμπουνάς τα περί βιοτικού επιπέδου.

      Delete
    4. Αν το 51% των πολιτών ψηφίσει αντιμνημόνιο (διά μέσου διαφόρων αντιμνημονιακών κομμάτων), ας περάσει. Δε δέχομαι, όμως, κανένα ποσοστό χαμηλότερο αυτού, αν θες να μιλήσουμε για δημοκρατία. Όσο για το τι δύναται να ακολουθήσει... δε με έχεις πείσει ότι είσαι τόσο αφελής ώστε να μην έχεις σκεφτεί διάφορα πιθανά σενάρια που να μη συνδέονται με το "κουλ, φιλειρηνικό μεταβατικό στάδιο προς τη δραχμή" που παρουσιάζεις.

      Delete
    5. Αφού τόσο καιρό μας κυβερνούσαν με εικονική αντιπροσώπευση στη Βουλή, και μάλιστα επικαλούνταν τη "σιωπηλή πλειοψηφία" (κλασικό επιχείρημα στα αυταρχικά καθεστώτα), τότε η όποια "αντιμνημονιακή" κυβέρνηση δικαιούται να κυβερνήσει αυτοδύναμα με ποσοστό 40,4% ακριβώς, όπως ορίζει ο ισχύων εκλογικός νόμος. Προσωπικά προτιμώ απλή ξεκάθαρη αναλογική, αλλά αυτό δεν το θέλει κανένα μαντρί όπως φαίνεται.

      Όσο για το δεύτερο που λες, έχεις δίκιο, αν υπήρχε έστω και η παραμικρή πιθανότητα να ακυρώσουμε τα πάντα ως κράτος μέσα σε μια νύχτα με το έτσι θέλω, σε ένα μήνα το πολύ θα μας βομβάρδιζαν οι "εταίροι" μας, όπως ακριβώς έγινε το 1999 στη Γιουγκοσλαβία. Αλλά ο κάθε λαός κάνει τις επιλογές του και θέτει προτεραιότητες, "παίζοντας" όσο καλύτερα μπορεί σε διεθνές επίπεδο. Γι' αυτό ακριβ΄ς με ανησυχούν οι ερασιτεχνισμοί των Συριζαίων.

      Delete
  5. Edo pou eftase i Ellada kanenas dromos den einai eykolos. Gia tin katastasi stin opoia briskomaste os oikonomia einai doro theou oi synthikes kato apo tis opoies "prospathoume" (pros to paron kyrios prospathoune alloi gia emas, emeis kanoume ton Aleko) na allaksoume. To mnimonio exei dosei mpousoula alla to simantikotero einai oti exei apotrepsei tin atakti katarreysi oloklirou tou oikonomikou oikodomimatos tis xoras. Gia na mporei o kathe Jaga na trampoukizei kai na paristanei ton anthropo pou ta kserei ola.

    ReplyDelete
  6. Skeptomene politi

    kala ta les kai poly sosta ta erotimata pou theteis.

    Dystyxos oi Ellines, eidika oi neoi, exoume perasei apo tin pathitikotita stin epithetikotita me poly synaisthima kai sxedon katholou skepsi. En oligois, psifizoume akra, styrizoume synomosiologika. Makari na allaksei ayto stis epomenes ekloges alla einai dyskolo. To pio dyskolo apola einai na katalaboume poio einai to pragmatiko mas megethos, kai pos mporoume na to yperaspistoume.

    ReplyDelete
  7. Φοβερή επιτυχία ο Τσίπρας στην εκδρομή του στην Ευρώπη... Έπρεπε να είχε πάει παρέα και με τους άλλους "αντιμνημονιάκηδες" - Καμμένο, Μιχαλολιάκο, Παπαρήγα για να έχουν πιο ολοκληρωμένη αντίληψη στο εξωτερικό. Αλλά νομίζω ότι και μόνος του έκανε καλή προσπάθεια για να τους καλύψει όλους.

    Τρελό σουξέ. -Βέβαια υπήρχαν και μερικά πικρόχολα σχόλια από αυτούς που φθονούν τον σέξι Αλέξη, αλλά αυτό έγινε μόνο επειδή τον ζηλεύουν που είναι πιο όμορφος ΚΑΙ πιο έξυπνος από αυτούς. Δεν πρέπει να δώσουμε σημασία σε τέτοια σχόλια.

    Συνεχίζουμε να στηρίζουμε σέξι Αλέξη και παρατρεχάμενους μέχρι το τέλος.

    Για ένα μέλλον διαφορετικό από το παρελθόν μας.

    Για ένα μέλλον διαφορετικό και από το μέλλον όλων των άλλων.

    -Έτσι κι αλλιώς όλοι οι άλλοι είναι και λιγότερο μάγκες και πιο χαζοί και πιο άσχημοι από εμάς (και τον Αλέξη). Άλλωστε ο καπιταλισμός καταρρέει. Άρα αυτοί με τη ζήλεια τους θα μείνουν και μόνο.

    ReplyDelete
  8. Τις προάλλες διάβασα το άρθρο του Κασιμάτη στην Καθημερινή για τις πρατάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους μετανάστες.

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_22/05/2012_443267

    Πρέπει να πω ότι ήταν από τις λίγες φορές που διαφωνησα και με την ανάλυση και με το συμπέρασμα σε αυτά που γράφει ο κ Κασιμάτης.

    Επιγραμματικά, ο κ Κασιμάτης γράφει πως επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει τη χώρα ξέφραγο αμπέλι και μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δίνετε, ισχυρίστηκε ότι αυτό θα οδηγούσε σε υπέρογκη αύξηση της μετανάστευσης προς την Ελλάδα και συμπέρανε ότι αυτό θα έφερνε την Χρυσή Αυγή στην πρώτη θέση προτίμησης των ψηφοφόρων.

    Στην ανάλυσή του ο κ Κασιμάτης προφανώς ξέχασε να αναλογιστεί τις υπόλοιπες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το έκανε αυτό θα έφτανε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι αυτές θα έλειναν ΚΑΙ το μεταναστευτικό πρόβλημα (ΠΡΟΣ την Ελλάδα) αυτομάτως. Χαζοί είναι οι μετανάστες να πάνε σε χώρα που είναι πιο χάλια και απομονωμένη από τη δική τους;


    Συνεπώς, το τελικό συμπέρασμα είναι ότι στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ η Χρυσή Αυγή, όχι μόνο δεν είναι πρώτο κόμμα, αλλά ουσιαστικά υπερκαλύπτεται από το ΣΥΡΙΖΑ και καθίσταται περιττη, και από άποψη πολιτικής και, φυσικά, από άποψη πρακτικής.

    Παραμένει βεβαίως το ζήτημα της διαφορετικότητας στο γούστο στο ντύσιμο και την κόμη μεταξύ χρυσαυγητών και συριζαίων...

    ReplyDelete
  9. @Ventriloquist:

    Οφείλω να ομολογήσω ότι τα περί ΣΥΡΙΖΑ και της επικοινωνιακής του πολιτικής μάλλον έχεις δίκιο.

    Αν συνεχίσουν έτσι, το 30% που έπιασε στα γκάλοπ αμέσως μετά τις εκλογές, θα πάει κάτω από το 16% που πήρε. Λες και το κάνουν επίτηδες από τον πανικό να μην βγούνε πρώτοι.

    Αλλά κόψε τους παραλληλισμούς με τη ΧΑ, γιατί το δοκίμασε ήδη η Φώφη στο MEGA και κατάλαβε και η ίδια πόσο ανόητο ακούγεται.

    ReplyDelete
  10. "Ο Βενιζέλος συμφωνεί με τον Γερμανό Σοσιαλδημοκράτη, ότι δεν γίνεται αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου" (24/5/2012):

    >> http://airetikosonair.blogspot.com/2012/05/blog-post_24.html

    >> http://www.youtube.com/watch?v=AbYqj0IYQpQ

    Υπάρχει και πιο μεγάλη ξεφτίλα από αυτό. Το βίντεο του Βελόπουλου:

    "Κρατήστε αυτό το video για να με κάνετε ρόμπα" (2/3/2012):
    >> http://www.youtube.com/watch?v=EsEDWaOiklQ

    Στο εξής, όποιος υποστηρίζει ότι πρέπει να τηρήσουμε κατά γράμμα το μνημόνιο με κάθε κόστος, θα πρέπει να μας εξηγεί και ποιο από τα δύο τσίρκα προτιμά.

    Καλώς ή κακώς, αυτές είναι οι μοναδικές "πολιτικές" επιλογές σε αυτή την περίπτωση. Τα υπόλοιπα, Τζημερο-Μάνοι κτλ, είναι στο πλαίσιο του strategic voting που έχω αναφέρει ήδη. Δεκτό ως επιλογή, αλλά όχι με περισσότερο "εκλογική" παρά αμιγώς πολιτική αιτιολόγηση.

    ReplyDelete
  11. Το κράτος-μόρφωμα που ονομάζεται ελλάδα πρέπει να γκρεμιστεί.Δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι καινούργιο με παλιά υλικά.Μάνοι-Κουβέληδες-Μπακογιάννη,κλπ είναι όλοι τους πολιτικά ζόμπι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δε νομίζω ότι θα διαφωνούσαν πολλοί μαζί σου. Ποια καινούρια υλικά προτείνεις;

      Delete
  12. 1.3 dis i mayri trypa sta kratika esoda. Foberi klironomia tou GAP etsi parmenidi? Oloi oi ellines apektisan epitelous syneidisi kai arxisan na plironoun forous.

    Kai tetoia blepoun oi Eyropaioi kai mas moutzonoun, dikaiologimena.

    ReplyDelete
  13. Η μεγαλύτερη ιταλική εταιρεία τουρισμού «VERATOUR» αναστέλλει τις πληρωμές της προς τα ξενοδοχεία με τα οποία κατ΄ αποκλειστικότητα συνεργάζεται στην Ελλάδα, επικαλούμενη «σύντομη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη», τις «αποφάσεις στην πρόσφατη σύνοδο των G8», την «κυβερνητική αστάθεια», τις «επικείμενες εκλογές» και γενικότερα την κρίση στην Ελλάδα.
    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=42750&Itemid=160

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εναλλακτικά, μπορούμε να στήσουμε αγώνες με μονομάχους στο ΟΑΚΑ, όπως γινόταν πάντα στις Ρωμαϊκές επαρχίες. Το φρέσκο αίμα πάντα τραβάει τους τουρίστες.

      (το σχόλιο είναι προς τους ξενοδόχους εννοείται)

      Delete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Η άνοδος του σύριζα είναι ένα γεγονός που πρέπει να γίνει δεκτό ακομπλεξάριστα.Όσοι έχουν διαβάσει την ιστορία του πασόκ θα ξέρουν πως πριν το 1981 η υστερική δεξιά πίστευε ότι ο μπολσεβίκος αντρέας θα κρατικοποιούσε και το τελευταίο περίπτερο.Τηρουμένων των αναλογιών,πέρα από εμπάθειες και κακίες,θέλω να πιστεύω ότι κάτι θετικό θα βγει από το πρόσφατο εκλογικό ταρακούνημα και όχι μόνο αποσταθεροποίηση,που πολλοί ίσως και να εύχονται.

    ReplyDelete
  16. Σχετικά με το διπλό νόμισμα και την "ενδιάμεση" λύση στο δίλημμα ευρώ-δραχμή:

    "'Τσακώνονται' οι Γερμανοί ειδικοί" (24/5/2012):

    >> http://www.enikos.gr/economy/47107,Tsakwnontai_oi_Germanoi_eidikoi.html

    "...'Για το μέλλον της Ελλάδας και του ευρώ υπάρχει μόνον η ξεκάθαρη απόφαση μεταξύ της εξόδου και της παραμονής στη νομισματική ένωση. Η προσπάθεια αποφυγής αυτής της απόφασης με το Geuro θα συνδύαζε όχι τα πλεονεκτήματα, αλλά τα μειονεκτήματα των δύο εναλλακτικών επιλογών'..."

    "Όταν κάτι μπορεί να πάει στραβά, πολύ στραβά ή κατά διαόλου, θα πάει κατά διαόλου." (νόμος του Μέρφι)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Geuro όπως λέμε γύρος με μπόλικο τζατζίκι παρακαλώ

      Delete
  17. Ποιοι είμαστε εμείς που δημιουργήσαμε φούσκα; Σε τι αναφέρεται; Στα καταναλωτικά δάνεια ή το ότι αγοράζαμε αγαθά με χρήματα κόπων και ιδρώτα, με χρήματα νόμιμα ή με χρήματα παράνομα (που ποτέ το κράτος δεν επιχείρησε να εμποδίσει); Ο αποστολέας της επιστολής ταυτίζει τα συμφέροντά του δε εκείνα των εγχώριων μεγαλοαστών και των τραπεζών;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έλα ντε. Για ποια φούσκα μιλάει ο κύριος; Εδώ όλα έγιναν πάνω σε σταθερή, ορθολογική, παραγωγική βάση. Απλώς ήρθε ο Άκης, οι μεγαλοαστοί και οι τράπεζες και τα κλέψαν όλα τα λεφτά και τα στείλαν σε εξωτικούς προορισμούς. Κοιτούσες γύρω σου όλα αυτά τα χρόνια και έβλεπες είλωτες που δούλευαν ασταμάτητα και παραγωγικά αλλά μέσα στη φτώχεια και τον Άκη με τον Πάγκαλο μόνους να τρώνε χωρίς να δουλεύουν.

      Delete
    2. Και μιας που έπιασες και τα συμφέροντα των τραπεζών, εγώ μπερδεύτηκα πάλι με τον ΣΥΡΙΖΑ…

      Τελικά τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ τους αρέσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

      Delete
    3. Γιάννη, μάλλον ερωτήσεις για το ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνεις σε άλλον, αφού ούτε υποψήφιος ήμουν ούτε εκπρόσωπος του κόμματος. Από την άλλη, αν θες να μιλήσεις για φούσκα, ας δούμε τι είδους φούσκα ήταν αυτή και ποιος ευθύνεται. Μήπως στην τελική ευθύνονται οι τράπεζες ως επιχειρήσεις; Μήπως και το κράτος που χαρίζει 200 δις για τις δικές τους φούσκες;

      Delete
    4. Αυτά που λέω για τη φούσκα τα λέω σε σένα. Αν εσύ τα τελευταία 30 χρόνια μέχρι και τη στιγμή που έγραψες αυτό το σχόλιο ζεις σε άλλο κόσμο, δεν μπορώ ούτε εγώ ούτε κανένας να σε βοηθήσει.

      Είναι απλά γελοίο αυτό που γράφεις.

      Delete
    5. Ποιο είναι το γελοίο, ρε Γιάννη; Ότι οι πολίτες υπερκατανάλωναν έφερε στο κράτος δημοσιονομικό πρόβλημα (έτσι προπαγανδίζετε, ότι φταίει το μεγάλο κράτος κλπ). Οι πολίτες που αγοράζουν με δάνεια ή χωρίς φταίνε για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το κρατικός χρέος; Και δε φταίνε οι τράπεζες; Αυτό είναι γελοίο; Εντάξει, ρε φίλε, πάω πάσο...

      Delete
    6. Δείμος, μας δουλεύεις μου φαίνεται. Οι τράπεζες είναι εκεί που είναι γιατί δάνεισαν στους ιδιώτες ή γιατί δάνεισαν στο κράτος δανεικά κι αγύριστα;

      Και το κράτος δανειζόταν γιατί έδινε στους δημόσιους υπάλληλους ότι νά ναι και δεν έπερνε και άμεσους φόρους από κανέναν.

      Τι τράπεζες και παπαριές. Εδώ είχαμε το γλέντι της χιλιετίας κι εσύ μου λες για μεγαλοαστούς και αηδίες. Απέκτησε και η Ελλάδα αστούς (άσε πια μεγαλοαστούς) και δεν το καταλάβαμε.

      Καλά, συνέχισε εσύ να παίρνεις επίδωμα για να πλένεις τα χέρια σου, αποδέξου και ότι από την εφορία Κορίνθου πρέπει να έχεις έσοδα 18 χιλιάρικα ανά 6μηνο για ΦΠΑ και μετά ψάξε να βρείς μεγαλοαστούς καβάλα σε ανεμόμυλους. Ή πήγαινε και πάσο όπως λες.

      Έχουμε τρελαθεί στη μαλακία σε αυτή τη χώρα ρε γαμώτη μου. Ταξικός πόλεμος, που λέει και το χαϊβάνι ο Τσίπρας.

      Delete
    7. Δείμος κάνεις λάθος.Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ιδιωτικό χρέος ( νοικοκυριά και επιχειρήσεις) ως ποσοστό του ΑΕΠ της, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη και ειδικά σε σχέση με την Ιταλία, την Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.Το χρέος των ελληνικών επιχειρήσεων και των ελληνικών νοικοκυριών, αγγίζει το 110% του ΑΕΠ της, ελάχιστα χαμηλότερο από αυτό της Γερμανίας, όμως στην Ιταλία φτάνει το 140%, στη Γαλλία το 160%, στην Ισπανία το 230%, στην Πορτογαλία το 35% και στην Ιρλανδία το… 330% περίπου.

      Delete
    8. Θα το δεχτώ, πολίτη, το είχα ξεχάσει εντελώς αυτό. Έτσι είναι. Τότε λοιπόν προκύπτει ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε για ποια φούσκα μιλάμε.

      Γιατί, Γιάννη, προφανώς μιλάς για παρανομίες και διαφθορά. Δεν εξηγείς όμως μέσα στην ταχύτητά σου γιατί τόσα χρόνια δεν έπιαναν τους υπεύθυνους. Μήπως επειδή βόλευε το κράτος (που δεν είναι και αριστερό); Η φοροδιαφυγή αποτέλεσε μία βαθιά πολιτική επιλογή (το έχω θέσει και σε δική μου προσέγγιση) των ελληνικών κυβερνήσεων. Η αποτροπή ελέγχων είναι χαρακτηριστικό του (νεο)φιλελεύθερου κράτους, όχι των πολιτών. Αν, λοιπόν, είχαμε φούσκα, αν αυτό εννοείται/εννοείτε, τότε θα συμφωνήσω με δύο αιρέσεις: πρώτη δεν αποτελεί ευθύνη των πολιτών, αφού οφείλεται στις φιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούσαν, αλλά τελικά την πληρώνουν οι πολίτες όλοι και δεύτερη πόσα είναι τέλος πάντων αυτά τα λεφτά; Περισσότερα από τα 200 δις που χαρίστηκαν στις τραπεζικές φούσκες και από τα δις που χάθηκαν με το PSI από αποθεματικά κρατικών ιδρυμάτων όταν σε μία νύχτα έγιναν ομόλογα; Αν μας ενοχλεί η φούσκα των παρανομιών, γιατί δε μας ενοχλεί η κυβερνητική διαφθορά προς τις τράπεζες;

      Delete
    9. χαχαχα έχεις τρελό γούστο Δείμος. Μετά τους μεγαλοαστούς ανακαλύπτεις και νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις στην Ελλάδα των τελευταίων 30 χρόνων. Τι άλλο θα ακούσουμε ρε π@@στη μου.

      Μιλάω για τα επιδόματα να πλένεις τα χεράκια σου και άλλα τέτοια που δεν είναι παράνομα και που χαραμίζουν δις και δις κάθε χρόνο. Μιλάω για εξωφρενικούς μισθούς του Δημοσίου σε αγράμματους λωποδύτες και άλλα τρελά που χαραμίζουν και άλλα τόσα δις και που πάλι δεν είναι παράνομα. Μιλάω και για τη συναλλαγή όλων των πολιτικών με όλους τους ψηφοφόρους δεξιούς και αριστερούς για να μην πληρώνουν φόρους. Και μιλάω και για το πως έγινε αποδεκτό από όλους να μην πληρώνουν φόρους με τη ρητορεία και τις μαλακίες των "δεν πληρώνω" των "η ιστορία γράφεται με ανυπακοή" και των τσιπροαλέκων που μας λένε να μην πληρώνουμε τις εισφορές μας γιατί τα λεφτά μας τα φάγαν οι Έλληνες μεγαλοαστοί και τα διάφορα άλλα φανταστικά πλάσματα από τα παραμυθάκια της "αριστεράς".

      Και κάθονται και ακούνε διάφοροι βλάκες αυτά που τους λέτε για μεγαλοαστούς και νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα και άλλα τέτοια φαιδρά και ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ για καλύτερες μέρες… Τρέλααα.

      Και πλάκα πλάκα θα βγεί ο Τσίπρας για να κάνει ταξικό πόλεμο με τους ανύπαρκτους και θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες που ώς τώρα κολυμπούσαν στο χρήμα που μας έκλεψαν και που θα χρησιμοποιούσαμε και τα αποθεματικά τους για επενδύσεις ανάπτυξης. Τρέλαααα. Ρε που ζω… Και μού λεγε ο πατερούλης μου, μάθε μια ξένη γλώσσα παιδί μου…. Μαλακιζόμουν εγώ. Κάτσε τώρα στο τρελοκομείο του Τσίπρα, μαλάκα Γιάννη.

      Delete
    10. Γιάννη, όταν γράφεις ελλειπτικές προτάσεις ή νοήματα λογικό είναι μη σε κατανοεί ον συνομιλητής σου ειδικά όταν δε σε βλέπει. Όντως δεν κατάλαβα ότι μιλούσες για νόμιμα επιδόματα κλπ. Νόμιζα αναφερόσουν στις απάτες που μάθαμε τελευταία και πάνω σε αυτό αναφέρθηκα. Ωστόσο, δε θα δεχτώ την ειρωνεία σου, ειδικά όταν εσύ δε γράφεις αυτό που έχεις στο νου σου και περιμένεις να το κατανοήσουν οι άλλοι με επιφοίτηση του θείου πνεύματος (αν υπήρχε, λέμε τώρα).

      Στο υπόλοιπο σχόλιο απαξιώ κυριολεκτικά να απαντήσω, γιατί ενώ είχα διάθεση να συζητήσω, βρίσκομαι να προσβάλλομαι, να χαρακτηρίζομαι βλάκας και όλα τα σχετικά. Όταν αντιληφθείς ότι σε λίγο θα αναζητάς δουλειά, ξέρεις πού θα τρέξεις για βοήθεια, στην αριστερά. Το πώς θέλεις να προσφωνείς τον εαυτό σου είναι δικό σου θέμα. Αλλά, το θέλω να με χαρακτηρίζουν εμένα απέχει πολύ από τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι το διάλογο.

      Delete
    11. Δεν είπα εσένα βλάκα. Είπα αυτούς που σε ακούνε. Άμα σε πιστεύουν να τους λες για φιλελεύθερο κράτος στην Ελλάδα να με συμπαθάς αλλά δεν έχω άλλο χαρακτηρισμό.

      Αυτά που λες για τις προτάσεις μου και για το ότι μπορεί κάτι να μην κατάλαβες από λάθος μου τα δέχομαι. Δεν είμαι και λόγιος. Εδώ είμαι και τα ξαναλέω αν βλέπω παρεξήγηση.

      Δεν κατάλαβα γιατί όποιος δεν έχει δουλειά πρέπει να πάει στην "αριστερά" της Ελλάδας για να βρεί. Αυτοί που έχουν τη λιγότερη ανεργία είναι οι γερμανοί. Ακούν τον Τσίπρα και μπήκαν σε τάξη;

      Και να μην πούμε για τους Γερμανούς, γιατί πολύ εδώ τους φοβούνται. Βλέπεις εσύ κανέναν άλλο να εφαρμόζει τέτοια που λέει ο Τσίπρας κάπου; Για να πάμε να τον δούμε και να δούμε πως τα πάει.

      Delete
    12. @Σκεπτόμενος Πολίτης:

      "...Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ιδιωτικό χρέος ( νοικοκυριά και επιχειρήσεις) ως ποσοστό του ΑΕΠ της, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη..."

      Δεν είναι σωστή σύγκριση αυτή. Το σωστό είναι να δεις το κατά κεφαλή χρέος ως προς το ατομικό εισόδημα.

      Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια φαίνεται να είναι ασύνδετος με τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλή εισοδήματος. Δεν έχω το link αυτή τη στιγμή, αλλά τουλάχιστον από τη δεκαετία του '90 (αν θυμάμαι καλά) και μετά, το ΑΕΠ εκτοξεύεται πολύ πιο γρήγορα από τα εισοδήματα (βλέπε "booming" εποχής Σημίτη, sponsored by Goldman-Sachs).

      Delete
    13. Εμ, ρε Γιάννη, είπα κι εγώ να ειρωνευτώ (βλ. την αριστερά που ανέφερα). Μόνο εσύ θα ειρωνεύεσαι; Δυστυχώς δεν μπορώ σε σχολιασμό να σου εξηγήσω τι εννοώ για το κράτος. Μπορείς αν θες να δεις το βιβλίο μου ή να διαβάσεις μια σειρά άρθρων (προ προεκλογικής περιόδου).

      Delete
    14. Άμα χρειάζεσαι ένα βιβλίο και 15 αρθρα για να πεις αν το Ελληνικό κράτος είναι φιλελεύθερο ή όχι και τι είδους κράτος θέλει η ελληνική αριστερά (ο Θεός να την κάνει αριστερά), καλά κάνεις και τα γράφεις.

      Εγώ πάντως δεν χρειάζεται να γράψω τόσα για να τα πω, ούτε να τα διαβάσω όλα αυτά για να τα μάθω. Τα έχω φάει στη μάπα τόσες δεκαετίες και τα ξέρω μια χαρούλα. Και το Ελληνικό κράτος που ό,τι θές είναι εκτός από φιλελεύθερο και όλους τους Έλληνες που ό,τι θες είναι εκτός από αστοί.

      Όσο για το κράτος που θέλει η Ελληνική αριστερά, κι αυτό το ξέρω γιατί το έχω φάει στη μάπα επίσης με τα απίθανα παραμύθια τους και την ατέλειωτη επαναστατική ανυπακοή τους που μου έχει κάνει το βίο αβίωτο.

      Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το κλασικό πασοκικό κράτος που μας έφερε στην Ελληνική πραγματικότητα του 2009-10.

      Το ΚΚΕ θέλει το κομμουνιστικό κράτος που έφερε τη Β. Κορέα εκεί που είναι τώρα.

      Η ΔΗΜΑΡ θέλει ψυχίατρο για να αποδεχτεί την πραγματικότητα ότι αυτό που λέει ότι είναι και αυτό που λέει ότι θέλει είναι ασυμβίβαστα, να διαλέξει ένα από τα δύο και να κάνει επιτέλους κάτι.

      Delete
    15. @Jaga

      Για ποια εισοδήματα μιλάς; Αυτά που τα λέμε ή αυτά που είναι μαύρα; Τελοσπαντων δώσε μας εσύ τα νούμερα που λες, πες μας και αν είναι μαυρα ή όχι για να τα δούμε και τα δικά σου. Ο σκεπτόμενος πολίτης μια χαρά τα λέει.

      Delete
    16. @Giannis:

      Είτε η Ελλάδα πάσχει από το τεράστιο δημόσιο (άρα μεσοσταθμικά καθορίζει το κατά κεφαλή εισόδημα) όπου προφανώς δηλώνονται και φορολογούνται αναγκαστικά όλα τα εισοδήματα των μισθωτών, είτε πάσχει από απατεώνες εργοδότες που πληρώνουν ανασφάλιστα και μαύρα τους είλωτές τους (οπότε το κατά κεφαλή εισόδημα είναι τεχνητά μικρό). Και τα δύο μαζί δεν γίνονται.

      Delete
    17. Τι λες;

      Πάσχει από τεράστιο και αναποτελεσματικό δημόσιο, από το οποίο φυσικά δεν πληρώνονται φόροι (αφού οι μισθοί είναι από τον προϋπολογισμό και οι "φόροι" είναι πλασματικοί) αλλά ξοδεύονται: τα λιγοστά έσοδα από φόρους των άλλων σύν δανεικά που παίρνει το κράτος. Επειδή είναι αναποτελεσματικό, δεν ξοδεύονται απλώς, αλλά χαραμίζονται

      Πάσχει από όλους μα όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν δηλώνουν όλα τα εισοδήματά τους.

      Πάσχει από τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πληρώνουν ανασφάλιστα και μαύρα.

      Πάσχει και από μερικές μεγάλες επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται μούφες συμβόλαια με το δημόσιο.

      Πάσχει από τις περισσότερες πολυεθνικές που επειδή βλέπουν την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ούτε επενδύουν και πλέον κάθε μέρα στέλνουν μετρητά εκτός Ελλάδας αφαιρώντας τα από την αγορά.

      Όλα αυτά, και πάαααρα πολλά άλλα γίνονται και συμβαίνουν στην Ελλάδα που βλέπω γύρω μου. Εσύ πού ζεις;;

      Delete
    18. Αααα, και φυσικά να μην ξεχνάμε τα μούφα επιδώματα που ούτε τα ελέγχει κανένας ούτε τα ξέρει. Εδώ ψάχναμε να βρούμε πόσους έχουμε στο μισθολόγιο μέχρι προχτές. Για ποιον έλεγχο εισοδημάτων μιλάς και στο δημόσιο;;

      Πού ζείτε ρε παιδιά;;

      Ρε τρέλα που μας πουλάνε…

      Delete
    19. Μήπως έχεις υπόψη σου τι λέει ο ΟΟΣΑ για τα εισοδήματα στην ΕΛλάδα;

      Ότι δηλαδή μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση που περιγράφεις αποτελούν μόλις το 10-20% της "ανταγωνιστικότητας" στον παραγωγικό τομέα;

      Επίσης, δεν κατάλαβα πως γίνεται κάποιος που πληρώνεται από το δημόσιο να μην πληρώνει φόρους. Πως τον πληρώνουν; Με κουκιά; Είτε τον πληρώνουν πλουσιοπάροχα, άρα αντίστοιχα μεγάλη είναι η παρακράτηση φόρου, είτε δεν τον πληρώνουν, οπότε δεν αποτελεί δαπάνη.

      Και τα δύο μαζί δεν γίνονται!

      Delete
    20. Jaga, το τελευταίο σου σχόλιο πρέπει να μου το εξηγήσεις. Εξήγησέ μου σε παρακαλώ πώς πληρώνουν φόρο οι δημόσιοι υπάλληλοι. Και μάλιστα σε ευθεία αναλογία με το μέγεθος του μισθού τους. Σε παρακαλώ, εξήγησέ το μου. Αναλυτικά. Να υποθέσεις ότι μιλάς σε άνθρωπο χαζό που πρέπει να του εξηγήσεις με κάθε λεπτομέρια. Θα το εκτιμούσα πολύ να μου εξηγήσεις για να καταλάβω τον τρόπο σκέψης.

      Delete
    21. @Giannis:

      Δεν σε θεωρώ χαζό. "Παρακράτηση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών" λέγεται. Όπως και οι ασφαλιστικές εισφορές, παρακρατούνται από το μισθό ή τη σύνταξη.

      >> http://reviews.in.gr/finance/forologia/article/?aid=1231147471

      Επιπλέον, ακριβώς επειδή μιλάμε για μισθούς και συντάξεις, η βεβαίωση ετήσιων αποδοχών που βγαίνεισ το τέλος του έτους δεν μπορεί να κρύβει πληρωμές (δεν συμφέρει άλλωστε τον εργοδότη). Άρα ο υπάλληλος ή συνταξιούχος φορολογείται 100% στα έσοδά του.

      Δεν μπορεί, κάπου θα το έχεις ακούσει...

      Delete
    22. Δεν το καταλαβαίνω. Πρέπει να το εξηγήσεις κι άλλο. Είναι σημαντικό!!

      Οι φόροι που επιβάλλει το κράτος είναι ή δεν είναι τα έσοδά του;;; Σε λεφτά. Σε ρευστό. Δηλαδή χρήμα που μπαίνει στο ταμείο. Πως αλλιώς να το πώ;

      Είναι ή δεν είναι αυτό οι φόροι;;;

      Εσύ με το να μου λες ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν φόρο στο κράτος, μου λες ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν λεφτά στον εργοδότη τους. Αυτό πρέπει να μου το εξηγήσεις πως γίνεται.

      Delete
  18. Η φούσκα δημιουργήθηκε απο τον υπερκαταναλωτισμό ο οποίος στηρίχτηκε στην υπερχρέωση των πιστωτικώς κάρτών, τα ανεξέλεγκτα δάνεια και όχι σε εμάς που αγοράζαμε αγαθά με χρήματα μετα κόπων και βασάνων..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολίτη, δεν καταλαβαίνω ακόμα πώς γίνεται οι υπερχρεωμένες πιστωτικές (ως φούσκα) να ευθύνονται για το κρατικό χρέος. Βοήθησέ με. Ακόμα και τα κομματικά δάνεια δε φτάνουν τόσα χρήματα, όσα το χρέος.

      Delete
    2. Ευθύνονται γιατί αύξησαν την επιδεικτική κατανάλωση κι έτσι αύξησαν το εμπορικό έλλειμμα που με τη σειρά του χρηματοδοτείται από εξωτερικό δανεισμό. Έβαλαν το χέρι τους να αυξηθεί η έκθεση της χώρας συνολικά -δημόσιο, επιχειρήσεις, νοικοκυριά- στον τοκοφόρο εξωτερικό δανεισμό. Απ το 2001 η εθνική αποταμίευση είναι αρνητική. Το 2007 που ξεκινάει η κατρακύλα είναι έτος ρεκόρ.

      Delete
  19. Greek Euro Exit Flowchart
    http://www.guardian.co.uk/business/interactive/2012/may/24/greece-euro-exit-flowchart-what-happens-next?CMP=twt_gu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έχω έτοιμο ένα πολύ πιο ρεαλιστικό flowchart, χωρίς δημοψηφίσματα και άλλες τέτοιες παπαριές (η ΕΕ δεν μπορεί να μας επιβάλει τίποτα τέτοιο, ξεκαθαρίστηκε αυτό).

      Τέσσερα σενάρια όλα κι όλα. Επιφυλάσσομαι για το link, μόλις το ανεβάσω στο blog μου.

      Delete
  20. Σαν φούσκα είναι και το Ελληνικό Δημόσιο.
    Το μέγεθος του είναι δυσανάλογο για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μας.
    Για αυτό αποκλειστική ευθύνη έχει ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος διότι είχε δημιουργήσει πετατειακές σχέσεις με τον πολίτη-ψηφοφόρο ανταλάσωντας μια ψήφο με διορισμό στο δημόσιο και άλλες εξυπηρετήσεις.Συνέπεια αυτού να δανείζεται για να συντηρεί αυτό το τέρας του Δημοσίου

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/ergasia/orgio_spatalhs_sto_dhmosio_eisprattoyn_epidomata_plysimatos_xeriwn_kai_keraias.1788407.html

      Delete
    2. Όταν λέμε για διορισμούς, να ξεκαθαρίζουμε ότι εννοούμε το μαντρί ΝΔΠΑΣΟΚ. Έτισ για να μην μπερδευόμαστε.

      Επίσης, ακριβώς αυτός ο διορισμένος κομματικός στρατός, όταν πληρώνεται για να πλένει τα χέρια του, και 2% να είναι πάλι πρόβλημα δημιουργεί. Στη Σουηδία που το ευρύτερο δημόσιο είναι το 40% του εργατικού δυναμικού, η χώρα τα πάει μια χαρά (εδώ μετά βίας πιάνει το 24-26%).

      Delete
    3. Το μαντρί που αναφέρεσαι αντιπροσωπεύει το 80% της ελληνικής κοινωνίας. Ποιος σου είπε όμως ότι και οι άλλες παρατάξεις δεν είχαν τους δικούς τους κομματικούς στρατούς μέσα στο δημόσιο; Μάλλον δεν έχεις σχέση με την ελληνική πραγματικότητα.

      Η σύγκριση που κάνεις μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας είναι άτοπη. Μιλάμε για δύο διαφορετικές οικονομίες. Για το οικονομικό μοντέλο της Σουηδίας η διάρθρωση του δημόσιου τομέα ίσως να είναι και η βέλτιστη, για την ελληνική οικονομία αυτό δεν ισχύει και οι λόγοι είναι πολύ.

      Αν ήθελες να είσαι πιο αντικειμενικός θα έδινες και τα στοιχεία για το εύρος του δημόσιου τομέα στην κάθε χώρα καθώς και την συμμετοχή τους στο ΑΕΠ. Θα έγραφες και καμία λέξη για την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα αλλά αυτά μάλλον δεν σε αγγίζουν.

      Delete
    4. Μέγεθος και εύρος δραστηριοτήτων του δημόσιου τομέα

      http://www.iobe.gr/media/delttyp/keimerg1.pdf

      Αν προσέξετε τα στοιχεία (Διάγραμμα ΙΙ.4 & 5) το μέγεθος του ελληνικού δημοσίου είναι κατά 0.5 μονάδα μεγαλύτερο από αυτό της Σουηδίας αλλά το εύρος των δραστηριοτήτων του είναι κατά μία μονάδα μικρότερο απ' αυτό της Σουηδίας. Τι μας λέει αυτό;

      Αν βάλουμε μέσα παραγωγικότητα και αποδοτικότητα τα πράγματα γίνονται χειρότερα, ενώ αν θελήσουμε να μετρήσουμε την συνεισφορά του δημόσιου τομέα στην οικονομία τότε θα λέγαμε ότι τα πράγματα είναι μάλλον θολά. Στοιχεία δεν υπάρχουν για την περίπτωση μας.

      Delete
    5. @xanoum mpourek:

      Εγώ κάθε άλλο παρά συγκρίνω την ΕΛλάδα με τη Σουηδία. Ακριβώς αυτό λέ, ότι η κάθε οικονομία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

      Το παραμυθάκι με τη "Δανία του νότου" και το "Σουηδικό μοντέλο" το έφερε στη μόδα ο κρεμανταλάς που επέβαλαν οι κομματικοί στρατοί ως πρωθυπουργό, και κατάφερε μέσα σε 25 μήνες να στείλει τη χώρα στο μεσοπόλεμο. Και όταν τότε λέγαμε ότι αυτά που λέει είναι ανοησίες, κάποιοι πρόθυμοι, ακόμα και εδώ στο blog, πετούσαν στα σύννεφα με τον ονειροπαρμένο "ηγέτη".

      Πάντως ο κομματικός στρατός φαίνεται από τις πρόσφατες εκλογές. Το 13% των αμετανόητων Πασόκων και το 20% (λίγα λέω) των ΝΔάδων μας δίνει άθροισμα περίπου 33%. Δηλαδή 1 στους 3 ψηφοφόρους. Βάλε αν θέλεις και όσους υπαλλήλους έχουν δικαίωμα διορισμού τα υπόλοιπα κόμματα σε κρατικό μισθό, π.χ. ως υπάλληλοι στη Βουλή ή σε κάποιο Δήμο με δήμαρχο όχι ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ.

      Δηλαδή άντε να φτάσουμε στο 35%. Κάτι που ταιριάζει, παραφουσκωμένο (οικογενειακή ψήφο στο κόμμα), με το ποσοστό των δημόσιων υπαλλήλων που καταγράφηκαν πέρυσι, αν θεωρήσουμε ότι ΟΛΟΙ τους είναι τεμπέληδες, κομματόσκυλα, άξεστοι, κτλ κτλ...

      Άρα το 80% που λες είναι εντελώς ανεδαφικό. Ακόμα και αυτό το 35% είναι ικανό να συντηρήσει αυτή τη σαπίλα, το βλέπουμε άλλωστε ακόμα και τώρα.

      Delete
  21. Το ξαναγράφω εδώ για να μη λέει ο Δείμος ότι του ζητάω λογαριασμό για τα μπερδέματα του ΣΥΡΙΖΑ....

    Τελικά τώρα εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ γουστάρουν PSI και ανακεφαλαίωση των τραπεζών;;;

    ReplyDelete
  22. Ερώτηση 1:
    Υπάρχει κάποιος λόγος, στις σημερινές συνθήκες, που ΔΕΝ πρέπει να φορολογηθούν έξτρα όποια φυσικά ή νομικά πρόσωπα καταγράφουν καθαρό ετήσιο κέρδος πάνω από 200.000 ευρώ, π.χ. μεσοσταθμικά την περίοδο 2008-2011;

    Ερώτηση 2:
    Υπάρχει κάποιος λόγος, στις σημερινές συνθήκες, που ΔΕΝ πρέπει να δώσουμε ως χώρα προτεραιότητα στη διασφάλιση της ΑΟΖ, ενώ αντίθετα προωθείται μετά μανίας το σχέδιο των ειδικών οικονομικών ζωνών;

    Ερώτηση 3:
    Υπάρχει κάποιος λόγος, στις σημερινές συνθήκες, που ΔΕΝ πρέπει να δημοπρατηθούν ΑΜΕΣΑ οι ραδιοσυχνότητες, ώστε όλα τα ιδιωτικά κανάλια να αποκτήσουν επιτέλους νόμιμη άδεια και να πληρώσουν συνολικά περίπου μισό δις ευρώ (αν πιστέψουμε το ΣΥΡΙΖΑ);

    Ρωτάω εδώ μπας και έχει κανείς κάποια εξήγηση, γιατί τα γκεμπελοκάναλα ασχολούνται ακόμα με το πόσο κόστισε το μεταξωτό μαξιλαράκι για το φτωχικό του φυλακισμένου ζεύγους.

    ReplyDelete
  23. ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ!
    http://www.parapolitiki.com/2012/05/blog-post_2230.html
    Λαφαζανονόμικς

    ReplyDelete
  24. Parmenidi ti egine reystopoiises ekeines tis klemmenes metoxes ETE i tha perimeneis timis eneken to apolyto miden?

    Anamfibola, i ependysi tou aiona.

    ReplyDelete
  25. Η διαφθορά αφορά του λίγους. Μα αν ήταν έτσι τα πράγματα θα ήταν εύκολο για την κοινωνία να τους απομονώσει και για την δικαιοσύνη να τους τιμωρήσει. Ούτε το ένα έγινε, ούτε το άλλο. Μαντέψτε το γιατί;

    ReplyDelete
  26. 85% υπέρ του ευρώ 62% κατά του Μνημονίου. Είμαι Ελληνάρας η φαντασίωσή μου είναι μια παρθένα νυμφομανής

    ReplyDelete
  27. http://www3.weforum.org/docs/WEF_GlobalCompetitivenessReport_2010-11.pdf

    Πως διαμορφώνεται ο δείκτης της ανταγωνιστικότητας

    Basic requirements
    • Institutions
    • Infrastructure
    • Macroeconomic environment
    • Health and primary education

    Efficiency enhancers
    • Higher education and training
    • Goods market efficiency
    • Labor market efficiency
    • Financial market development
    • Technological readiness
    • Market size

    Innovation and sophistication factors
    • Business sophistication
    • Innovation

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 82η θέση για το 2009. Στην ουσία βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με τις υποανάπτυκτες χώρες. Οι λόγοι πολλοί, κακή λειτουργία των θεσμών, γραφειοκρατεία, υπερβολικές ρυθμίσεις για την λειτουργία της αγοράς, κουλτούρα, κτλ. Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο να αλλάξουν και εμείς 3 χρόνια τώρα αρνούμαστε να κάνουμε το παραμικρό.

      Να ακούσω λοιπόν επιχειρήματα από αυτούς που δεν θέλουν μεταρρυθμίσεις αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν και μειώσεις μισθών.

      Delete
    2. Τα παραπάνω είναι γνωστά και λίγο-πολύ αυτονόητα για όποιον είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.

      Το θέμα είναι ότι σχεδόν τίποτα από αυτά δεν είναι ποσοτικοποιήσιμο, δηλαδή μετρήσιμο και συγκρίσιμο με αντικειμενικό τρόπο. Άρα ο καθένας το "μεταφράζει" όπως θέλει, γι' αυτό και υπάρχουν τόσες οικονομικές θεωρίες όσες και οι οικονομολόγοι.

      Μόλις καθορίσεις συγκεκριμένες μετρικές και μεθόδους μέτρησης (όχι "εκτίμησης"), με απλά μαθηματικά μπορείς να δεις αν μια παράγωγος οδηγεί σε θετκά ή αρνητικά νούμερα την οικονομία.

      Αυτό εννοώ όταν λέω ότι η παρούσα ακραία νεοφιλελεύθερη ηγεσία της ΕΕ μοιάζει περισσότερο με ασκητές παγανιστικών ιδεοληψιών παρά με πολιτικούς-οικονομικούς παράγοντες. Τα πάντα κρίνονται εκ του ςαποτελέσματος.

      Delete
    3. Πότε πρόλαβες ρε θηρίο να αποκτήσεις και άποψη για την μεθοδολογία; Τα πως και τα γιατί της μεθόδου μπορείς να διαβάσεις απ' την σελίδα, δεν τα έχουν κρυφά. Τα άλλα που γράφεις είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

      Απ' την στιγμή που δεν έχεις κάτι ουσιαστικό να πεις, γιατί μπαίνεις στην διαδικασία του σχολιασμού;

      Delete
    4. Κάνει ο άνθρωπος μια αναφορά στο δείκτη ανταγωνιστικότητας με ωραιότατα bullet ponts και έρχεται ο μανιακός και αρχίζει τις αρλούμπες περί ποσοτικοποίησης και ζητάει και μονάδα μέτρησης για την καθεμιά λες και θα τις βάλουμε στο καντάρι και στο τέλος πετάει και έναν νεοφιλελευθερισμό, έτσι για ολοκληροθεί η μπούρδα του. Τι φταίει σ'αυτή τη χώρα ρε γμτ το νερό, ο αέρας δεν ξέρω.

      Delete
    5. Ναι ρε Akerman. Μας έχουν τρελάνει ρε πούστη μου. Τι άλλο πρέπει να γίνει σ'αυτή τη χώρα για να το πάρουμε απόφαση να σοβαρευτούμε επιτέλους; Μας έχουν πάρει και όλοι πρέφα έξω και μας το λένε στα ίσα πλέον.

      Δεν πειράζει όμως. Εμείς τους κρατάμε απ' τα αρχίδια. Poker face. Τι τραβάμε....

      Delete
    6. Ο μύθος λέει ότι η ανάπτυξη θα έρθει όταν πέσει χρήμα στην αγορά. Φαντάζομαι ότι εννοούν ανάπτυξη μέσο των επενδύσεων στον παραγωγικό τομέα. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί αυτές οι επενδύσεις δεν έγιναν νωρίτερα.

      Σκεφτείτε ότι το 2004, μετά την επιτυχή διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων, το κλίμα για την Ελλάδα ήταν κάτι παραπάνω από θετικό. Οι ξένοι είχαν πιστέψει ότι η Ελλάδα είναι μία σοβαρή χώρα απ' την στιγμή που είχε καταφέρει να φέρει εις πέρας ένα τόσο δύσκολο project. Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς χρόνος για να καταλάβουν ότι παραμένουμε μπανανία.

      Για να μην ξεχνιόμαστε.

      Delete
    7. @akerman
      @Giannis
      @xanoum mpourek

      Μπράβο αγόρια, εξαιρετικά εμπεριστατωμένη και ώριμη (κυρίως) ανάλυση του θέματος του QQA (quantitative quality assurance). Θα πρέπει να είναι περήφανοι αυτοί που σας έχουν ψηφοφόρους.

      @Giannis

      Τράβα γερά μη σου φύγουν...

      Delete
    8. Το ποιος είναι ο ανώριμος το βλέπουμε. Την συγκεκριμένη αναφορά την έκανα για πολλούς λόγους. Πρώτα απ' όλα γιατί δίνει μία περιγραφή του προβλήματος, το τελευταίο καιρό ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη χωρίς κανείς να εξηγεί τι εννοεί με τον όρο ανάπτυξη και το πως αυτή επιτυγχάνεται. Ο δεύτερος λόγος είναι η αξιοπιστία της πηγής και ναι μπουμπουνοκέφαλε άνθρωπε το WEF είναι αξιόπιστη πηγή και αυτήν την διάκριση δεν την έχουν κερδίσει τυχαία. Τα δεδομένα είναι προσβάσιμα από όλους και η μεθοδολογία που ακολουθείται περιγράφεται αναλυτικά. Αν συνέβαινε το αντίθετο κανείς δεν θα τους εμπιστευόταν.

      Τα περί QQA είναι απλά τρολλάρισμα. Την δυνατότητα να γράφεις αρλούμπες δεν θα στην δώσω σήμερα.

      Delete
    9. "...ναι μπουμπουνοκέφαλε άνθρωπε..."
      "...Τα περί QQA είναι απλά τρολλάρισμα..."

      I rest my case.

      Μόλις μάθεις τι σημαίνει οικονομομετρία και QQA τα ξαναλέμε.

      Delete
    10. Επειδή ξέρω γι' αυτό δεν ανοίγω τέτοια συζήτηση η οποία, εκτός των άλλων, δεν έχει και κανένα απολύτως νόημα για το θέμα που συζητάμε.

      Delete
  28. "Πόσο θα κοστίσει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σύμφωνα με τον Τ.Νταλάρα" (25/5/2012):

    >> http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=142062&catid=13

    "...Σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα η πρώτη συνέπεια της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι η χρεοκοπία της ΕΚΤ...

    ...το κόστος για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα είναι σε καμία περίπτωση διαχειρίσιμο και θα ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ..."


    Συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νταλάρα. Μη σου πω διορισμένοι του κόμματος όλοι στο IIF.

    Ακόμα και αν τελικά δεχτούμε την ανοησία του "διλήμματος" στις εκλογές, η επιλογή είναι μεταξύ του να διασώσουμε την ΕΚΤ ή να διασώσουμε τη χώρα μας. Το ποιο νόμισμα χρησιμοποιούμε έχει μικρή σημασία.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Για σένα. Για το 75% των Ελλήνων έχει μεγάλη σημασία.

      Έτσι. Να τα λέτε αυτά για να τα εμπεδώνουμε. Πιστεύετε ότι έχει μικρή σημασία το νόμισμα.

      Delete
    3. Εγώ παραθέτω τι λέει το IIF και εσύ τι λένε οι γκαλοπάδες.

      Δεν λέω, ισχυρό επιχείρημα.

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
    5. Δεν έγραψα κάποιο επιχείρημα. Απλώς χάρηκα που εγραψες αυτό που πιστεύεις. Ότι δεν είναι σημαντικό το νόμισμα.

      Τώρα άμα πιστεύεις και ότι το ευρώ δεν το θέλει το 75% των ελλήνων, να μας το πεις και αυτό. Και άμα πιστεύεις ότι το ευρώ το θέλει μόνο μια μειοψηφία και άρα το δημοκρατικοτερο θα ήταν η επόμενη κυβέρνηση να μας βγάλει από την ευρωζώνη, να μας το πεις και αυτό.

      Εγώ χαίρομαι όσο πιο πολλά μας λέτε για τον κόσμο που έχετε στο κεφάλι σας, για να τα ξέρουμε κι εμείς. Πείτε μας. Σας αφήνουμε. Σας προτρεπουμε δηλαδή.

      Delete
    6. Αν δεν πιστεύεις εμένα, δες τι ανέβασε σήμερα το κάργα μνημονιακό ΣΚΑΪ, σχετικά με το "διπλό νόμισμα":

      >> http://www.skai.gr/news/politics/article/204073/ta-tria-pithana-senaria-gia-tin-epomeni-imera

      Μετά το σενάριο μιας ακόμα συγκυβέρνησης ΝΔΠΑΣΟΚ (ηδονίζονται και μόνο με τη σκέψη), η αμέσως πιο πιθανή επιλογή για την τρόικα είναι να "επιτρέψουν σιωπηλά" την κυκλοφορία εσωτερικού εθνικού νομίσματος. Εφόσον θα εξασφαλίσουν ότι τα δανεικά θα συνεχίσουν να τρέχουν σε ευρώ, το διπλό νόμισμα θα μας βγάλει defacto αλλά σιγά-σιγά από την ευρωζώνη μέσα σε 2-3 χρόνια.

      Διάβασε τώρα τι έγραφα στα δικά μου σχόλια εδώ και στο προηγούμενο άρθρο, περί διπλού νομίσματος και ότι αυτό αποτελεί τη χειρότερη λύση για εμάς.

      Αυτό για να ξέρεις ότι όταν βρίζεις κάποιον, φρόντισε πρώτα να καταλάβεις τι λέει, μήπως και αργότερα μείνεις με τις δημοσκοπήσεις στο χέρι.

      Delete
    7. Γιατί αλλάζεις το θέμα και λες ότι σε βρίζω κι από πάνω;;;

      Εγω απλώς υπογράμμισα αυτό που είπες. Πιστεύεις ότι το νόμισμα έχει μικρή σημασία.

      Και πρόσθεσα ότι για το 75% των Ελλήνων φαίνεται να εχει μεγάλη σημασία. Αυτό φαίνεται να το αμφισβητείς. Και σε ρωτώ, αν το αμφισβητείς, για πόσους πιστεύεις ότι έχει σημασία και τη θα πρέπει η Ελληνική κυβέρνηση να κάνει γι' αυτό;

      Delete
  29. Για να κλείσουμε το θέμα με το ηλίθιο παραμυθάκι του ΣΥΡΙΖΑ που χαιδεύει τα αυτιά όσων ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι τελος τα δανεικά, το -όποιο- κόστος θα έχει η ευρωζώνη από έξοδο της Ελλάδος (έξοδο, όχι αποπομπή, μόνοι θα ζητήσουμε να φύγουμε) μπορεί να το καλύψει με ένα πρόγραμμα τύπου QE και επενδυτικά ευρωομόλογα υποδομών (discounted leases).

    Το πρόβλημα λέγεται Ισπανία. Κατεστραμμένες τράπεζες, 25% ανεργία και φούσκα ακινήτων- μόλις διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει "σκάσιμο" εκεί η Ελλάδα θα αποχαιρετήσει το ευρώ
    (αν δεν αλλάξουμε μυαλά λίαν συντόμως)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σωστό αυτό που λες, και κάποιο το λέμε εδώ και δύο χρόνια. Ότι εξ' αρχής ο Σόιμπλε είχε πει για προγραμματισμένη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 2015.

      Αντί να του ζητήσουν το λόγο ή έστω να το χρησιμοποιήσουν ως αντίβαρο, έκαναν ακριβώς ότι προέβλεπε το "πρόγραμμα". Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε σήμερα, περίπου 2 χρόνια πριν το οριστικό deadline.

      Αλλά το θέμα είναι ότι πάνε να "σώσουν" και τις υπόλοιπες χώρες ακριβώς όπως "έσωσαν" εμάς. Οπότε έχουν υποτιμήσει δραματικά το αρχικό πρόβλημα. Αυτό είναι το στοίχημα για εμάς, να μην παραμείνουμε οι μόνοι "αμαρτωλοί" στο νότο, γιατί τότε σίγουρα θα μας σφάξουν στο γόνατο (ενώ τώρα με το βαμβάκι).

      Delete
  30. Τέσσερες δημοσκοπήσεις φέρουν πρώτο κόμμα τη ΝΔ.Πάμε για σταθερή "μνημονιακή"(γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε) κυβέρνηση, "ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Τζήμερου", που θα εφαρμόσει την πολιτική ΓΑΠ(το παλληκάρι που έβαλε χειροπέδες το Τσοχατζόπουλο),τη μία και μοναδική εθνική πολιτική.Οι αντιμνημονιακοί θα κρατάνε τα μπόσικα.Θα εγκλωβίσουν το "οριζόντιο Βαθύ ΠΑΣΟΚ" όλων των κομμάτων, και το ΚΚΕ, και θα τα στραγκαλίσουν.Μεγάλη η εθνική τους προσφορά.Η αποστολή τους στέφεται απο πρωτοφανή επιτυχία.Χαίρε ΤΣΙΠΡΑ!
    Ολα πάνε κατευχήν.

    ReplyDelete
  31. A Greek fuel tanker went up in flames in Ghana's main port on Friday, trapping at least 15 people who now are feared dead and disrupting fuel production at the West African nation's sole oil refinery....march 2005...solidarnosk...

    Thera ariadne ....hellas...γενιά των 238.525 (000.000…) δραχμών....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ξέρουν πως πριν το 1981 η υστερική δεξιά πίστευε ότι ο μπολσεβίκος αντρέας θα.... priceless

      Delete
  32. .....πρώτα από όλα οφείλουμε να αλλάξουμε, να είμαστε ειλικρινής με τους ίδιους μας τους εαυτούς.....

    ...σκληρήνει...

    ...αφερεγγυόυτητάς...

    ...το βιωτικό μας επίπεδο θα εξευφτελιστεί τελείως...

    ...έχουνε...αντιδράνε....

    Tromeri orthografia. Kala oute kan to diabasate oi tis "syntaktikis omadas g700", etsi mpam to anebasate ki'opoion parei o xaros?

    Lypitheite mas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εύστοχο το σχόλιο σου , τώρα μπορείς να γυρίσεις το πληκτρολόγιο στα Ελληνικά..

      Delete
    2. aoua kai jaga to idio atomo einai skeptomene kala to skeftikes :)

      Delete
    3. Skeptomene politi mallon de skeftikes oti isos na min exo ellinika fonts.

      To keimeno kata ti gnomi mou tha eprepe na legetai "den tha afiso na pesei ki'allo to morfotiko mou epipedo".

      Oso gia sena Rat, akyro.

      Delete
    4. aoua όσο και να σε συμπαθώ είσαι τελικά κι εσύ ένας κομπλεξικός ελίτ φιλελεύθερος που εξηγεί με τη συμπεριφορά του πώς τα φιλελεύθερα κόμματα τύπου Τζήμερου που υποστηρίζεις δεν θα έχουν ποτέ μέλλον. Κοσμοδιώχτες.

      Delete
    5. @rat700:

      Εγώ βλέπω ότι μόλις τα μιζοκόμματα πλήρωσαν το σκυλολόι τους από το προεκλογικό πακετάκι, ξεμύτισαν στο δίκτυο σε blogs και forums πάλι όλα τα γνωστά τροικανά ρομποτάκια.

      Δεν είναι δύσκολο να τα εντοπίσεις, είναι ανορθόγραφα και με το πρώτο ζόρισμα βρίζουν σαν 10χρονα κακομαθημένα παιδάκια.

      Τυχαίο;...

      Delete
    6. @ aoua to epomeno keimeno mou tha afora ta komplex kai ta apothimena merikwn anthrwpwn....eisai mia poly kali pigi.

      @Jaga ypotimas ton idio sou ton eauto me auta pou grafeis..

      Delete
  33. Πολλά λόγια,βρε παιδιά.Κι εσύ,σοφέ παρμενίδη,κρίμα το ψευδώνυμο.Η εμμονή σου στον γαπ είναι ανατριχιαστική.Θυμίζει γενιτσαρισμό.Διάβασε λίγο τα κείμενα του παρμενίδη,θ΄ανοίξει το μυαλό σου.Όσο για την πρωτιά της νδ,φυσικά η εξουσία και ο θεός στην ελλάδα ήταν πάντα με τους δεξιούς.

    ReplyDelete
  34. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  35. Επειδή δεν είδα να σχολιάζει κανείς το ξεκατίνιασμα της Λανγκάρντ, ορίστε κάτι για να θυμόμαστε τι εκπροσωπεί:

    "This is not just another act of God - this is ingrained poverty" (7 August 2005):

    >> http://www.guardian.co.uk/world/2005/aug/07/famine.theobserver

    "...Not wishing to depress the market prices, however, the Niger government, under instruction from the IMF and European Union, at first refused to distribute free food to those most in need..."

    Αφιερωμένο εξαιρετικά στους δικούς μας "ηγέτες" που ακόμα εκλιπαρούν γονατιστοί το ΔΝΤ σαν τελειωμένα πρεζάκια.

    ReplyDelete
  36. Η αριστερά, οι κρατιστές και η μη κατανόηση του επιχειρείν
    www.capital.gr/jArticle.asp?id=1512128

    Έχουν πείσει τον μέσο πολίτη, ότι η αποτυχία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι αποτέλεσμα αυτής της ελεύθερης οικονομίας. Έχουν πείσει τους πάντες ότι η δήθεν φιλελεύθερη πολιτική που έχει εφαρμοστεί έχει αποτύχει, παραμερίζοντας να πουν (διότι δεν το αντιλαμβάνονται) ότι στην Ελλάδα ουδέποτε υπήρχε ελεύθερη αγορά και ότι η κύρια αιτία αποτυχίας της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι ο κρατισμός, ο συνδικαλισμός, η διαφθορά και η μη δημοκρατικότητα των θεσμών μας.


    Πηγή:www.capital.gr

    ReplyDelete
  37. Τσίπρας: «χωρίς ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ από την κρίση δεν θα βγούμε».

    Ναι Τσίπρα, περίμενε. Θα σου τα δώσουν τα λεφτά τζαμπέ γιατί είσαι γλυκούλης και γιατί τους κρατάς απ' τα αρχίδια…

    Μεγάλο ταλέντο της πολιτικής ο Τσίπρας. Και με σχέδιο.

    ReplyDelete