Monday, May 21, 2012

Εκλογές Δημοψήφισμα για το Ευρώ


Ακούμε αυτές τις μέρες ότι στις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου το διακύβευμα είναι η κατάργηση του Μνημονίου. Ότι το δίλημμα ευρώ ή δραχμή είναι τεχνητό, κατασκευασμένο στο πλαίσιο μιας σκόπιμης πολιτικής εκφοβισμού και τρομοκράτησης των Ελλήνων πολιτών. Σύμφωνα με τους άτυπους νικητές των προηγούμενων εκλογών, τον κ. Πάνο Καμμένο και τον νέο πολιτικό αστέρα, κ. Αλέξη Τσίπρα, «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εξόδου της χώρας από το Ευρώ». «Αυτά τα λένε για να μας φοβίσουν». «Τώρα είναι η πρώτη φορά που διαπραγματευόμαστε». «Οι Ευρωπαίοι», φοβούμενοι το ελληνικό «μπαμ» που θα συμπαρασύρει στην άβυσσο τη ζώνη του ευρώ, «έχουν κωλώσει».

Πρόκειται για ένα ακόμα τεράστιο ψέμα από πλευράς πολιτικών. Για μία ακόμη απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών. Για σκόπιμα καλλιεργούμενες φαντασιώσεις. Για εμπόριο ψευδαισθήσεων στις πλάτες ενός λαού, που θέλει να βρει λίγη ελπίδα μέσα στη γενικότερη κατάσταση παρακμής, μιζέριας και αισθήματος ταπείνωσης που βιώνει.

Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, όμως, το δίλημμα είναι σαφές: ευρώ ή δραχμή; Ευρωζώνη ή Νοτιοανατολική Ευρώπη; Ευρώπη ή Βαλκάνια; Το δίλημμα είναι απόλυτα πραγματικό και ας το ξορκίζουν ως τρομοκρατικό. Τίθεται αμείλικτα μπροστά μας από την ίδια τη ζωή.

Καταρχάς, το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» το έθεσαν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν αποπειράθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου να κάνει δημοψήφισμα για την αποδοχή ή όχι των μέτρων του Μνημονίου ΙΙ. Τώρα το ζήτησαν και με επίσημο δημοψήφισμα απ’ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας μάλιστα ότι έκαναν λάθος που δεν επέτρεψαν το δημοψήφισμα να συμβεί τότε.

Δεύτερον, οι πολίτες είναι ήδη τρομοκρατημένοι. Τρομοκρατημένοι από την ισχυρή άνοδο ενός ανεύθυνου λαϊκιστικού μπλοκ. Η άτακτη φυγή καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού την περασμένη βδομάδα, που λίγο έλειψε να εξελιχτεί σε άτακτο bank run, έδειξε ακριβώς αυτή τη συνειδητοποίηση. Ότι μπροστά στην προοπτική μιας διαφαινόμενης βαλκανικής οπισθοδρόμησης που συνεπάγονται η ακυβερνησία, η φαρσοκωμωδία Στρατούλη με τις καταθέσεις, οι δηλώσεις στελεχών ότι δεν μας προβληματίζει η δραχμή και τα νταϊλίκια τύπου μονομερής καταγγελία του Μνημονίου και του χρέους, οι Έλληνες είναι έτοιμοι να ψηφίσουν βγάζοντας τα λεφτά τους από τις τράπεζες και μεταφέροντας τα στο εξωτερικό. Είναι έτσι έτοιμοι να στείλουν αδιάβαστα όλα τα μεγαλεπήβολα σχέδια σωτηρίας της χώρας ένθεν κακείθεν, είτε είναι αυτά ευρωπαϊκά, είτε εγχώρια αριστερά.

Η ανησυχία αυτή έχει βάση. Ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρός του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέκος Αλαβάνος, επισήμανε ότι η πολιτική Τσίπρα είναι ασύμβατη με την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και ότι καλύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει ανοιχτά την έξοδο από το ευρώ και τη μετάβαση στη δραχμή. Ο Αλαβάνος είναι ειλικρινής. Το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ευθεία αντίθεση, όχι μόνο με τα συμφωνηθέντα του Μνημονίου ΙΙ, αλλά και την ίδια την οικονομική φιλοσοφία της ευρωζώνης και της ΕΕ.

Και δεν αναφερόμαστε στο αίτημα χαλάρωσης της λιτότητας, με το οποίο όλοι οι σώφρονες και προοδευτικά σκεπτόμενοι άνθρωποι, πλην γερμανικής ηγεσίας, συμφωνούν. Ούτε εννοούμε την αδήριτη ανάγκη να γίνει η Ευρώπη πραγματική οικονομική ένωση, με την ΕΚΤ να μπορεί να λειτουργεί ως δανειστής εσχάτης ανάγκης των κρατών, τον κοινοτικό προϋπολογισμό να παίζει σταθεροποιητικό ρόλο και την ΕΕ να μπορεί να εκδώσει ευρωομόλογα. Αυτά είναι όλα υπαρκτές και επίσημες πολιτικές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, ήδη, από το 2008. Σήμερα τις θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιτακτικά πια ο νέος Γάλλος Πρόεδρος, κ. Hollande.  Το να επιχειρεί να τις πιστωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού για να ρίξει στάχτη στα μάτια των ανυποψίαστων ψηφοφόρων είναι τουλάχιστον κωμικό.

Το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό αντανακλάται στις διάφορες προγραμματικές διακηρύξεις του είναι αντι-ευρωπαϊκό. Φιλο-ευρωπαϊκό μόνο με γεωγραφικούς όρους είναι. Σύμφωνα με τις πολιτικές για μια «άλλη Ελλάδα σε μια άλλη Ευρώπη»:
- Οι Τράπεζες θα κρατικοποιηθούν.
- Οι ΔΕΚΟ θα επανακρατικοποιηθούν (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς)
- Οι βασικές παραγωγικές μονάδες θα επανακρατικοποιηθούν (λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, ναυπηγεία, ορυκτός και ενεργειακός πλούτος).
- Ο κατώτερος μισθός θα επανέλθει αμέσως στο ύψος που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.
- Oι συμβασιούχοι του Δημόσιου τομέα θα «τακτοποιηθούν».
- Τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα ρυθμιστούν και αν ο οφειλέτης βρίσκεται κάτω από το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, θα διαγράφεται μέρος ή το σύνολο του χρέους.

Πώς θα γίνουν όλα αυτά;

- Με καταγγελία/αναθεώρηση/επανδιαπραγμάτευση του Μνημονίου
- Με αναστολή της εξυπηρέτησης του χρέους, διαπραγμάτευση για τη διαγραφή μεγάλου μέρους του και εξυπηρέτηση του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης και απασχόλησης
- Με επαρκή φορολόγηση του πλούτου, των μεγάλων περιουσιών και εισοδημάτων (φορολογικός συντελεστής 75%, πάταξη φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και διαφάνεια)
- Με φορολόγηση του τζίρου των επιχειρήσεων κατά 1% ακόμα κι αν αυτές είναι ζημιογόνες (Μήλιος)
- Με "αξιοποίηση" των καταθέσεων για αναπτυξιακούς σκοπούς (Στρατούλης)
- και υποχρεωτικό δανεισμό 100 ευρώ/μήνα για όσους δηλώνουν εισόδημα πάνω από 20.000 (Γλέζος)

Δυστυχώς, αυτές ακριβώς είναι οι κρατικιστικές πολιτικές που ακολούθησαν με διάφορες παραλλαγές και ορισμένες παρεκκλίσεις τα δύο μεγάλα πελατειακά κόμματα μεταπολιτευτικά. Αυτές εξέθρεψαν τον παρασιτισμό και το πελατειακό σύστημα, κατέστρεψαν τη βιομηχανία, την αγροτική παραγωγή και τις εξαγωγές, κατέστησαν την ιδιωτική οικονομία και την επιχειρηματικότητα κρατικοδίαιτη και εμπόδισαν να γίνουν μεγάλες ξένες επενδύσεις στη χώρα. Αυτή ακριβώς είναι η πολιτική που δημιούργησε ένα ρηχό μοντέλο ανάπτυξης και εν τέλει γέννησε το φαινόμενο της γενιάς των 700 ευρώ. Αυτή ακριβώς την πολιτική δεν μπορούμε να την εφαρμόσουμε ως μέλη της Ευρωζώνης, παρά μονάχα μόνοι μας, ως μια περιθωριακή βαλκανική χώρα. Αυτή ακριβώς η πολιτική, όμως, θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη γενιά των 238.525 (000.000…) δραχμών. Σ' αυτή ακριβώς την πολιτική πρέπει να αντισταθούμε.

118 comments:

  1. ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν...Οι οπαδοί του χθες θέλουν να κυβερνήσουν με "Αντρικές Παπα-νδρεϊκές" συνταγές...

    ReplyDelete
  2. Πολύ ωραία τα λέτε.Το τραπεζικό σύστημα αυτές τις μέρες περνάει τη μεγαλύτερη μεταπολεμική δοκιμασία λόγω των απειλών των χαχόλων του ΣΥΡΙΖΑ.Ευτυχώς,ευτυχώς ο κίνδυνος ατυχήματος,κατάρρευσης δηλαδή των τραπεζών,αποφεύχτηκε,προς το παρόν,μετά απο την τροφοδότησή τους με 18 δισ. απο το ταμείο διάσωσης.

    ReplyDelete
  3. H διεθνής κοινότητα,όπως απέδειξε και η σύνοδος των G8,είναι σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας.Οι εκλογές που έρχονται,εκτιμώ,ότι θα δώσουν μια καθαρή κυβερνητική λύση,με προτεραιότητα τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της G700,όπως αυτή διαμορφώθηκε με τα πολυάριθμα άρθρα τού μπλόγκ, τα τελεταία χρόνια, απο τη συντακτική επιτροπή της οργάνωσης.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τι πίνεις και δε μας δίνεις...

      Delete
  4. Οι συριζαίοι,άθελά τους(;),παίζουν το ρόλο των κερδοσκόπων και των ραντιέρηδων στους οποίους ανήκουν και πολλά απο τα στελέχη του βαθέως ΠΑΣΟΚ που μετακόμισαν στις τάξεις τους.Τί είναι άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ;
    Ενα σύστημα μέσα στο οποίο κρύβονται όσοι επένδυσαν στη καταστροφή της χώρας.Μεγαλομπαταχτσήδες,μεγαλοαπατεώνες,ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΤΟΥΣ,και κρύβονται κάτω απο τη προστατευτική ομπρέλλα του συστήματος που βρήκε το τρόπο να προσελκύει και να παρασύρει πολλλούς "χρήσιμους ηλίθιους" απο τον "πονεμένο λαουτζίκο".

    ReplyDelete
  5. ΜΕ "ΣΥΡΙΖΑ" ΚΑΙ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ", "ΠΑΜΕ" ΟΛΟΙ ΣΕ ΝΟΜΙΣΜΑ ZE(U)RO???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπα το νέο κοστούμι λέγεται Geuro. Κάτι σε πίτα γύρο με μπόλικο κρεμμύδι. http://www.capital.gr/News.asp?id=1505491

      Delete
  6. Οι εκλογές της 17 ης Ιουνίου δεν είναι επαναληπτικές. Είναι νέες εκλογές.

    ReplyDelete
  7. "Ευτυχώς που οι συνθήκες αλλάζουν τώρα που φεύγει ο ΓΑΠ και μπορούμε να παρέμβουμε..."
    Τσοχατζόπουλος,Ημερολόγιο.

    ΓΑΠ,ο άνθρωπος που έβαλε χειροπέδες σε όλους τους απατεώνες.Τεράστια η πολιτική του κληρονομιά.Εθνικός ευεργέτης.

    ReplyDelete
  8. Στην Κούβα ξεκινήσανε τις αποκρατικοποιήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρατικοποιήσει την Ολυμπιακή..

    ReplyDelete
  9. η μεγάλη αντεπίθεση της μεταπολίτευσης...
    γεροντοφρικιά με πιόνια τους νέους που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα
    η μεγάλη συμμαχία των μικροαστών με τον τσογλανισμό.
    για τις ανάγκες των πολλών ΣΥΡΙΖΑ τώρα

    ReplyDelete
  10. λευτεριά από την μεταπολίτευση θέλατε, δεν θέλατε;
    Φάτε τώρα τη συριζίτικη μεταπολίτευση με πληθωριστική δραχμή.
    Greece go to hell που λέει και ο Τσίπρας
    (προσοχή για όσους δεν άκουσαν το πρωτότυπο υλικό δεν προτρέπει, φερ' ειπείν πως λέμε go to hell motherfucker)

    ReplyDelete
  11. Και η απάντηση σε όλα της θυμωμένης γκόμενας...

    "Ναι, ναι, για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ"....

    σαν το έφαγα τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου μαζί σου.
    Η Ελλάδα σαν ταινία του 60...

    ReplyDelete
  12. Κάποια στιγμή αυτό το συστηματάκι με τα τρομοκρατικά γεροντοδιλήμματα πρέπει να τελειώνει.

    Όσο είναι για τους Γερμανούς, άλλο τόσο είναι και για εμάς εθνικό μας νόμισμα το ευρώ. ΕΜΕΙΣ αποφασίζουμε αν θα μείνουμε σε αυτό, ΕΜΕΙΣ και αν θα το απορρίψουμε για κάτι καλύτερο. Σίγουρα δεν αφήνουμε τον κάθε τυχάρπαστο να μας θέτει διλήμματα "μέσα ή έξω", λες και πρόκειται για το χωράφι του Αρείου παππού του.

    Κάθε λογικός άνθρωπος θέλει να συμμετέχει σε ένα ισχυρό νόμισμα με παγκόσμια κυκλοφορία, ΑΛΛΑ όχι με κάθε κόστος. Αν αυτό σκοτώνει την οικονομία, τότε πολύ απλά το χαιρετάμε. Και το ζήτημα των εκλογών είναι απλώς κάτι που συμβαίνει τώρα, δεν έχει άμεση σχέση με το αν μια νομισματική πολιτική βγαίνει ή όχι.

    Επίσης, ο κόσμος κάθε άλλο παρά τρομοκρατημένος είναι. Πανικό έχουν τα χουντοκάναλα και οι μόνιμοι μαϊντανοί σε αυτά, που βλέπουν ότι όσο και να σκίζονται κανένας πια δεν τους παίρνει στα σοβαρά. Και δεν ξέρουν να κάνουν τίποτα άλλο από το να τρομοκρατούν και να παραπληροφορούν, οπότε λογικό είναι να αισθάνονται ανασφάλεια.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν θα μας διώξουν. Μόνοι μας θα φύγουμε γιατί θα μας έχουν κόψει το χρήμα και θα πάμε δραχμή για να ανασάνουμε.

      Delete
    2. Jaga λες βλακείες. Τη στιγμή που η ECB θα κόψει τη χρηματοδότηση, η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρώ. Με απλή διοικητική απόφαση. Μετα θα ψάξουμε να βρουμε τον τυπικό τρόπο.

      Delete
    3. Αλλά δεν θα ανασάνουμε. Πρώτα θα υποστούμε το χάος, μετά την πτώση του βιοτικού επιπέδου σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μετά την ακόμα πιο αυστηρή λιτότητα και τον πληθωρισμό για να καλυφτούν τα ελλείμματα. Και όλα αυτά με αμφίβολα αποτελέσματα για την ανάκαμψη μεσοπρόθεσμα.

      Delete
    4. @grexit Πολύ επιστημονική η άποψη "λες βλακείες", αλλά φαίνεται δεν έχεις βγει ποτέ εκτός Ελλάδας.

      Σε όλες τις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες υπάρχουν 2 ή 3 νομίσματα, ένα "σκληρό" για τις διεθνείς συναλλαγές και για τους τουρίστες και ένα φθηνό για τους ιθαγενείς.

      Αν η Γερμανία αποφασίσει πάραυτα να χορέψει το χορό του Ζαλόγγου και να μη συμφωνήσει στα ευρωομόλογα, πάμε ολοταχώς για διπλό νόμισμα. Γι' αυτό και δεν υπάρχει κανένα δίλημμα "ευρώ ή δραχμή". Φυσικά δεν λύνεται κανένα πρόβλημα έτσι.

      Delete
    5. @Gμόσιος Τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Το μνημόνιο απαιτεί μέτρα 14,5 δις ευρώ, μόνο και μόνο για να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε. Χωρίς το ευρώ, αυτή τη στιγμή, χρειαζόμαστε μόνο 4,2 δις ευρώ ελλείμματος.

      Η πρώτη περίπτωση θα είχε νόημα αν είχαμε βάσιμες αποδείξεις ανάκαμψης, εδώ ή σε άλλη χώρα. Εφόσον συμβαίνει το αντίθετο, η στήριξη της πρώτης λύσης, εναντίον κάθε απόδειξης και λογικής, αποτελεί απλά ιδεοληψία.

      Delete
    6. Υπάρχει μία μικρή διαφορά, ότι αν θέλει η κεντρική τράπεζα σου κόβει τη χρηματοδότηση όπως σου λέει ο grexit και θα θέλεις μόνο σου να βγεις.

      Το στοίχημα της παραμονής στο ευρώ είναι να παραμείνει η παραγωγική δραστηριότητα σε σκληρό νόμισμα.

      Το σενάριο που περιγράφει, δηλ. η κυκλοφορία διπλού νομίσματος, είναι η έξοδος μας από το ευρώ

      Delete
    7. Η ΕΚΤ μπορεί να περιορίζει ή και να κόβει εντελώς την κυκλοφορία του ευρώ σε κάποια χώρα μέσω της αντίστοιχης κεντρικής τράπεζας. Αλλά η εσωτερική οικονομία μπορεί να λειτουργεί εναλλακτικά, με άλλο νόμισμα. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο, ούτε σημαίνει έξοδο από το "σκληρό" νόμισμα.

      Το στοίχημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να κυκλοφορεί τόσο "σκληρό" νόμισμα όσο ακριβώς χρειάζεται για τις εισαγωγές/εξαγωγές (και τουρισμό) και ταυτόχρονα να μη γίνεται πληθωριστικό. Πέρα από αυτό, κανείς δεν σε "βγάζει" από έξω από οποιοδήποτε διεθνές νόμισμα.

      Delete
  13. Αυτό που συμβαίνει ότι ότι για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση τα πράγματα είναι τόσο ξεκάθαρα. Για παράδειγμα, ο Βουβουζέλος προτείνει "προστασία του εισοδήματος", όταν ταυτόχρονα αυτό το μήαν οι συντάξεις έρχονται εκ νέου πετσοκομμένες, με υπογραφή του ίδιου.

    Το "κεντροδεξιό μέτωπο" μαζεύει ότι "φιλελεύθερο" κυκλοφορεί στην πιάτσα, από Μπακογιάννη μέχρι Ανατολάκη, μέσα σε απίστευτες κωλοτούμπες που πραγματικά δεν έχουν προηγούμενο. Ακόμα και οι πιο ξεκουτιασμένοι "νοικοκυραίοι" έχουν μείνει να ξύνουν το κεφάλι τους από απορία.

    Επομένως, το διακύβευμα των εκλογών δεν έχει να κάνει με το ευρώ. Είναι το "quantum leap" της ελληνικής κοινωνίας, από τον στόκο συσπειρωμένο ψηφοφόρο, στον πολίτη που σκέφτεται (όσο του κόβει βέβαια) και πραγματικά προβληματίζεται στο τι θα ψηφίσει.

    Όποιος προσπαθεί να θολώσει την κρίση του ψηφοφόρου, να προκαλέσει πανικό και τάση επιστροφής "στα παλιά", είναι ακριβώς αυτοί που κωδικοποιούνται ως "Βούδες" και "βοσκοί" στην ατζέντα του Άκη. Παίζουν το κεφάλι τους σε αυτές τις εκλογές, λογικό είναι να καταφεύγουν σε κάθε μέσο προκειμένου να γλιτώσουν.

    ReplyDelete
    Replies
    1. εσύ που πιστεύεις ότι το ευρώ είναι εθνικό νόμισμα της Ελλάδας όσο και της Γερμανίας είσαι για να καταλάβω σκεπτόμενος πολίτης και σου κόβει;

      Delete
    2. Πιο αυστηροί έγιναν οι πολίτες ναι. Αλλά πόσο σκεπτόμενος είναι κάποιος που ψήφισε Χρυσή Αυγή από αντίδραση; Έτσι γιατί του την έχει σπάσει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και το ΚΚΕ τόσα χρόνια; Μήπως το quantum leap είναι πίσω προς τον φανατισμό και το λαϊκισμό κάθε είδους;

      Delete
    3. Εννοείται πως αν ήταν όλοι σκεπτόμενοι πολίτες δεν θα ήμασταν εδώ, να ψάχνουμε κυβερνήσεις σε επαναλαμβανόμενες εκλογές. Θα είχαμε τελειώσει με τα λαμόγια, τους δοσίλογους και τους ναζιστές εδώ και πολύ καιρό.

      Πάντως, το ότι κάποιος σκέφτεται τι θα ψηφίσει δεν σημαίνει ότι ψηφίζει και σωστά. Απλά έχει κάνει το πρώτο βήμα, να συνειδητοποιήσει δηλαδή το πρόβλημα και τη σημαντικότη

      Delete
  14. http://www.youtube.com/watch?v=MH6sId4p9e8

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αφιερωμένο στον Jaga. Αρζεντίνα, πέρασα από Λάρισα και βρέθηκα Αργεντινή

      Delete
  15. Να δούμε αν η ήττα του τρικομματισμού(ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΚΚΕ) έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά ή αν ήταν ένα απλό στιγμιαίο ιστορικό επεισόδιο που θα "διορθωθεί" στις 17 Ιουνίου,όπως λέει και ευελπιστεί η Αλέκα.

    ReplyDelete
  16. Πιστεύω ότι θα υπάρχει μια κάποια διόρθωση αλλά κατά βάση το εκλογικό αποτέλεσμα θα παραμείνει σκανδιναβικό.Αυτή η διόρθωση τόσο η αριθμητική όσο και η πολιτική-προγραμματική θα δώσει μια σταθερή κυβέρνηση με στόχο την εφαρμογή της ατζέντας των "G700".
    Πιστεύω ότι η "έκπληξη" των ερχόμενων εκλογών θα είναι οι Τζήμερος-Μάνος.Αυτή η έκπληξη θα είναι ευχάριστη μια και το αίτημα της κοινής γνώμης αυτή φορά θα είναι ένα και μοναδικό:"Ισχυρή και σοβαρή κυβέρνηση, τώρα, με συμμετοχή όλων των μεταρρυθμιστικών κομμάτων".Δηλαδή των κομμάτων ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ,ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Γιατί δεν βάζεις και τη ΧΑ μέσα; Όλο και κάπου θα χρειαστούν τα παλικάρια στον αχταρμά. Στο υπουργείο του Χρυσοχοϊδη ας πούμε...

      Delete
  17. Ο Τσίπρας αυτές τις μέρες περιφέρεται στα ψυχαγωγικά κέντρα της Ευρώπης σε ρόλο γελωτοποιού.
    Ο μόνος που τον παίρνει στα σοβαρά είναι ο Σαμαράς που εξαπέλυσε τα παλληκάρια του να τον διασώσουν απο τον κατήφορο καθιστώντας τον ισότιμο αντίπαλο.Η βλακεία σε όλο της το μεγαλείο.

    ReplyDelete
  18. Δεν ξέρω με ποιο στόχο γράφτηκε το κείμενο. Ας είμαι ο διαφωνώ λοιπόν εγώ.
    α)το τηλεφώνημα δεν ήταν επίσημη απαίτηση για δημοψήφισμα και αυτό αποδεικνύεται από την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης.
    β)αντί να βρείτε εσείς θέσεις να κριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιευρωπαϊκός, επικαλείστε τον Αλαβάνο (αυτό είναι για γέλια). Ας επικαλεστούμε αν είναι για το αντίθετο της τρεις πλέον αντιευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις της χώρας που κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι μόνο την ΕΕ κοιτά, το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη ΧΑ.

    γ)Επί της ουσίας τώρα (πέρα από την πλάκα). Η έξοδος από το ευρώ είναι δρομολογημένη. Το ίδιο το μνημόνιο οδηγεί εκεί και αυτό είναι ολοφάνερο από τους αριθμούς, ειδικά αν συνεχιστεί να αυξάνεται έτσι το χρέος.
    Ένα ζητούμενο που πρέπει να εξετάσουμε είναι γιατί θέλουν κάποιοι να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Είναι γνωστοί οι κίνδυνοι, αλλά πιο είναι το όφελος μια εξόδου; Το σίγουρο είναι θα κερδίσουν πάλι οι ευρωπαϊκές κι άλλες οικονομικές ελίτ. Αφού κέρδισαν με το νέο δανεισμό και έβγαλαν κέρδη από τη διαφορά του επιτοκίου (σε ισοσκελισμό του PSI), θα βγάλουν από την ελληνική πτώχευση. Ένα σενάριο:
    Η Ελλάδα φτωχαίνει/χρεοκοπεί με έξοδο από την ευρωζώνη. Ακολουθούν ανατιμήσεις αγαθών, αδυναμία αγοράς αγαθών... Οι μεσοαστικές επιχειρήσεις καταδικασμένες θα κλείσουν (ίσως ρίξουν τις τιμές τους, ίσως προχωρήσουν δε βερεσέδια) και για κάποιο διάστημα το κράτος θα είναι υπό διάλυση.
    Με το υποτιμημένο εθνικό νόμισμα και τη φτώχεια όλοι θα έρθουν για επενδύσεις στην Ελλάδα. Χωρίς μεσοαστικές επιχειρήσεις και με τέτοιο φτηνό δυναμικό, η Ελλάδα θα γίνει πόλος έλξης κάθε ενός που θέλει να κάνει επενδύσεις εδώ.
    Η έξοδος από το ευρώ είναι ένα σενάριο που αναπτύσσεται από την αρχή των μνημονίων. Η παραμονή στο ευρώ αποτελεί βασικό πυλώνα ακριβώς ως μέσο αναχαίτησης της διάλυσης της χώρας (μόνο το ΚΚΕ δεν το βλέπει). Δυστυχώς ένα αστικό/καπιταλιστικό όπλο, γίνεται τώρα όλο των λαών. Το μνημόνιο οδηγεί ολοταχώς σε GRexit και την υλοποίηση των επενδύσεων/ανάπτυξη που τόσο φωνάζουν Αμερικανοί κι Ευρωπαίοι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άρα το μνημόνιο είναι μία συνωμοσία για να έρθουν οι μεγάλες πολυεθνικές στην Ελλάδα τελικα....
      Εκπληκτικός συντονισμός. Να τον βλέπαμε και αλλού να πάρει τα πάνω της η παγκόσμια οικονομία και να εκλεγεί και ο Ομπάμα. Αλλά όχι τον Ομπάμα δεν τον θέλουν οι πολυεθνικές.

      Ερώτημα αλήθεια. Ποιο κράτος κερδίζει από αυτή την κατάσταση; Οι χώρες που δανείζονται με 6% για να δανείσουν την Ελλάδα με 3,5%;

      Και αφού βγάζουν τόσο μεγάλο κέρδος, γιατί δεν τους ακουλουθουν οι αγορές, όχι οι ορθολογικοί παίκτες εν παση περιπτώσει όπως τα ταμεία συνταξιούχων αλλά οι gamblers;

      Delete
    2. αγαπητέ, μακριά από εμένα οι συνωμοσίες. Η πολιτική λειτουργεί σε σχήματα και με βαθύτερους στόχους. Αν το μνημόνιο βλέπαμε εμείς ότι δε βγαίνει σε νούμερα -και το μνημόνιο ΙΙ ακόμα περισσότερο-, τότε πρέπει να βρούμε άλλη ερμηνεία για την υιοθέτησή του. Θέλουμε μία ερμηνεία που συμπληρώνει την επιστροφή μέρους των δανείων στους πιστωτές.

      Στο ερώτημά σου, η απάντηση είναι απλούστερη. Μην ξεχνάς ότι εκείνοι που δανείζουν την Ελλάδα ήταν ιδιώτες που δανείζονταν με 1% και αντιδάνειζαν με 3% και 4% (άρα κέρδιζαν από τη διαφορά). Αργότερα το δάνειο μετακυλίστηκε σε κράτη. Ουσιαστικά με το PSI και τη μετακύληση του χρέους σε κράτη κι όχι σε ιδιώτες, γλίτωσαν τη -μεγαλύτερη- χασούρα οι ιδιώτες, ενώ πιστώθηκαν τη δανειακή σύμβαση σε βάρος των κρατών/λαών.

      Δεν κατάλαβα ποιοι είναι οι ορθολογικοί πίνακες στο τρίτο ερώτημα. Γιατί η αστρολογία δεν έχει ορθολογικούς πίνακες και η Οικονομία εκτός από ψυχολογία περισσότερο μοιάζει με την αστρολογία...

      Delete
    3. Πριν 2-3 μέρες η ΕΤ1 έδειξε το ντοκιμαντέρ "The Big Sellout" (2006). Μεταξύ άλλων, ο Στίγκλιτς (πρώην μεγαλοστέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και νομπελίστας) περιγράφει ότι πριν μερικές δεκαετίες η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να ακολουθήσει και να προωθήσει ακριβώς αυτό το δρόμο για τις αναπτυσσόμενες χώρες: τη "δημιουργική καταστροφή". Πλήρης εξαθλίωση της χώρας και κατάρρεσευση της οικονομίας, ώστε μετά να έρθουν επενδύσει και ανάπτυξη από το εξωτερικό.

      Ο Στίγκλιτς περιγράφει γιατί κάτι τέτοιο είναι παράλογο, μια και αν εξαιρέσει κανείς τις εξαγωγικές δραστηριότητες μιας οικονομίας, όλο το υπόλοιπο παραγόμενο "προϊόν" πρέπει να μπορεί να καταναλωθεί από τους κατοίκους της χώρας. Αν αυτοί είναι εξαθλιωμένοι, απλά δεν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα, όσες επενδύσεις και να έρθουν. Γι' αυτό και τέτοιες "επενδύσεις" υπάρχουν μόνο σε φτωχές χώρες με ανύπαρκτο κράτος και αποικιοκρατική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου από ξένες πολυεθνικές, τίποτα άλλο.

      Όποιος ονειρεύεται τέτοιου είδους "ανάπτυξη" για την Ελλάδα, ας ρίξει πρώτα μια ματιά σε χώρες όπως ο Νίγηρας, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Λιβερία.

      Delete
    4. @grexit Για δες τι λένε οι ίδιοι οι Γερμανοί για τα 45 δις ευρώ που έχουν κερδίσει (τράπεζες) μέσα σε 2,5 χρόνια από την κρίση:

      >> http://www.youtube.com/watch?v=TYIlIKnc6QY

      Delete
    5. Υπόδειγμα κακής δημοσιογραφίας και ασχετοσύνης.

      1) 15 δισ. ΜΟΝΟ πήγαν σε ρευστό στην Ελλάδα ΜΟΝΟ στο πλαίσιο του Μνημονίου Ι (το οποίο δεν ολοκληρώθηκε και τα αδιάθετα ποσά πέρασαν στο Μνημόνιο ΙΙ).

      Είναι προκλητικό και ενδεικτικό της νοοτροπίας μας το ότι μας φαίνονται λίγα τα 15 δισ. Και αλήθεια οι εγγυήσεις που δίνουν σε εμάς δεν λογαριάζονται στο δικό τους χρέος;

      2) 45 δισ. δεν κέρδισαν οι τράπεζες αλλά το γερμανικό κράτος από την πτωση του επιτοκίου στα ομόλογα. άλλοι λένε για 15 δισ.
      http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112841003

      3) συμβολή Γερμανίας στο EFSF

      211 ΔΙΣ

      http://en.wikipedia.org/wiki/European_Financial_Stability_Facility

      Φίλε, τα νούμερα σου δεν βγαίνουν

      Delete
    6. Το τι ακριβώς βγαίνει ή δεν βγαίνει, δες το μόνος σου. Τα ίδια ακριβώς λέει και ο πρώην υπουργ΄ςο οικονομκών της Γερμανίας, τα ίδια και οι πρώην "γνήσιοι" (συνταξιοδοτημένοι πολιτικοί) σοσιαλιστές στη Γαλλία.

      Ακόμα και έτσι να είναι, τα 15 δις στα 120 του αρχικού μνημονίου σημαίνει 12,5% δηλαδή δανειστήκαμε 9 φορές πάνω από αυτά που έπρεπε(;) και μάλιστα "υπό του αρτίου": τελικά πήραμε γύρω στα 85-90 αντί για 120, το ξέρεις αυτό έτσι;

      Επίσης, θα ξέρεις ελπίζω ότι η DB ουσιαστικά ταυτίζεται με το γερμανικό κράτος, σε κάθε επίπεδο (όχι μόνο λογιστικό-αποθεματικό). Το ίδιο ισχύει και με τη ΕΚΤ αλλά σε μικρότερο βαθμό, γιατί εκεί έχουν ένα μικρό καρεκλάκι και οι Γάλλοι.

      Η ουσία είναι ότι η Γερμανία απολαμβάνει επιτόκια της τάξης του 0,5% και δανείζει τους πάντες με πάνω από 5%. Όσο και να το τραβήξεις, ζημιά δεν έχει με τίποτα. Αυτό ακριβώς είπαν στη Μέρκελ στο G8 και γι' αυτό τους βρήκε όλους απέναντί της (ο καθένας για τους λόγους του φυσικά).

      Delete
    7. Μου απαντάς με φήμες. Αυτό άκουσα είπαν στο G8, το άλλο άκουσαν είπαν χθες στο Mega, το άλλο άκουσα στο καφενείο....

      Σου λέω κάτι απλό, δεν κερδίζει. απάντησε μου με στοιχεία. εγώ με στοιχεία σου μιλάω.

      Η συμβολή της στο EFSF είναι 211 δισ. Δείξε μου τα κέρδη της.

      Με στοιχεία, με links, όχι από το κεφάλι σου.

      Γιατί από το κεφάλι σου κατέβασες ότι το γερμανικό επιτόκιο είναι 0,5%.
      Είναι όμως 1,5%. Έπεσες έξω για μερικά δισ. πάλι.

      http://www.bloomberg.com/markets/rates-bonds/government-bonds/germany/

      Delete
    8. Εξαρτάται ποιο επιτόκιο εννοείς, προφανώς αυτό:

      >> http://www.deccanherald.com/content/247225/german-10-yr-bond-rate.html

      Για δες τι λέει εδώ:

      >> http://www.reuters.com/article/2012/04/18/germany-auction-schatz-idUSL6E8FI3UO20120418

      Γερμανικά 2ετή ομόλογα με απόδοση 0,14%. Αυτά αγοράζουν οι μεγάλες τράπεζες και τα funds που τζογάρουν. Τα 10ετή και πάνω είναι αυτά που παίρνουν όσοι νομίζουν ότι επενδύουν σταθερά.

      Ακόμα και με το 1,5% που λες, όταν δανείζει εμάς με 4,5-5% έχει ήδη εξασφαλίσει κέρδος 3-3,5% σε μερικές εκατοντάδες δις.

      Κάνε τις πράξεις. Πολύ μυαλό θέλει;

      Delete
    9. Καλά μην εκνευρίζεσαι ένα λάθος έκανες και εσύ.

      1,5% το επιτόκιο. τώρα που άρχισε να ασχολείσαι με τα διεθνή site μπες στο blumberg να δεις το γερμανικό επιτόκιο Ιανουαρίου. ήταν στο 3%.

      η Γερμανία δεν άρχισε να μας δανείζει χθες. μας δανείζει εδώ και δύο χρόνια με επιτόκιο στο 3,5%. (που 3,5% που 0,5% που έλεγες παραπάνω).

      Έχεις επίσης καμιά ιδέα (γιατί η Γερμανία είναι ένα κομμάτι αυτου του μηχανισμού)

      για τους υπόλοιπους που χάνουν χρήματα δανειζόμενοι ακριβά για να δανεισουν εμάς φθηνά,

      τη χασούρα από που την αναπληρ'ωνουν?

      Ισπανία και Ιταλία με 6 και βαλε % γα να δανείσουν εμάς με 3,5%.
      Βέλγιο με 5%.

      Για πες, πολύ μυαλό δεν θέλει.

      Delete
    10. και για να μην σε βάζω σε κόπο και κουράζεσαι,
      επειδή η χασούρα όπως υποθετω αντιλαμβάνεσαι είναι μεγάλη για τους υπόλοιπους για να δανειζουν στους άσωτους και εξαρτώμενους απο το EFSF,

      τα όποια κέρδη θα έχει η Γερμανία από τόκους θα πάνε για να αναπληρώσουν τη χασούρα όλων των υπολοίπων στο πλαίσιο του EFSF.

      Σου είναι τωρα σαφές ότι ΔΕΝ κερδίζει κανεις;

      Delete
    11. Κοίτα, όσο και να τα μαγειρεύεις, το +3% δεν γίνεται ξαφνικά αρνητικό. Πριν δύο χρόνια κέρδιζε 0,5%, τώρα κερδίζει πάνω από 5% συνολικά, με τα "υπό του αρτίου" (ασφάλιστρο), με τις επιμηκύνσεις και όλα αυτά τα ωραία.

      Το ότι οι Γερμανοί κερδίζουν το λένε όλοι. Και όταν λέμε όλοι εννοούμε ΟΛΟΙ (που λέει και η διαφήμιση).

      Αν εσύ θέλεις να τους παρουσιάζεις (εννοώ τους τραπεζίτες) ως ψυχοπονιάρικες μυξοπαρθένες, δικαίωμά σου. Αυτό δεν αλλάζει τίποτα.

      Delete
    12. Δεν έχεις στοιχεία. ("το λένε όλοι", μεγάλο επιχείρημα)

      Delete
  19. Για το τώρα μιλάω. Τώρα δεν μας δανείζουν ιδιώτες αλλά τα κράτη μέλη της ευρωζώνης υπό το πρώτο μνημόνιο και ο EFSF υπό το δεύτερο μνημόνιο (δηλ. πάλι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης).
    Μέσο παράδειγμα το Βέλγιο το οποίο δανείζεται με 5% και μας δανείζει με 3,5%.

    Από που προκύπτει κέρδος για αυτούς που μας δανείζουν τώρα;
    Παίκτες έγραψα όχι πίνακες στο τρίτο ερώτημα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βρε, grexit, εγώ ο καημένος γράφω Το σίγουρο είναι θα κερδίσουν πάλι οι ευρωπαϊκές κι άλλες οικονομικές ελίτ. Αφού κέρδισαν με το νέο δανεισμό και έβγαλαν κέρδη από τη διαφορά του επιτοκίου (σε ισοσκελισμό του PSI), θα βγάλουν από την ελληνική πτώχευση. Πότε μίλησα για κράτη; Κέρδισαν ή δεν κέρδισαν οι δανειστές (ακόμα και τη χασούρα του PSI κάλυψαν με τις ανακεφαλοποιήσεις τραπεζών κλπ);

      Αν και δεν αναφέρθηκε σε κράτη, ας κάνουμε ένα πλαγιοκόπημα της φράσης μου. Η Γερμανία και οι άλλες χώρες (πχ η Ιταλία ως καλύτερο παράδειγμα από το Βέλγιο) γιατί μας δανείζουν; Για την ψυχή της μάνας τους ή από αλληλεγγύη; Μας δανείζουν, δηλαδή επιφορτίστηκαν το χρέος από ιδιώτες, προκειμένου να γλιτώσουν οι τράπεζές τους. Ουσιαστικά τα κράτη μας δανείζουν για να μη μας δανείσουν οι εθνικές τους τράπεζες. Φόρτωσαν το ελληνικό χρέος που διπλασίασε το μνημόνιο στις πλάτες των λαών τους.

      Και μπορεί οι λαοί να μην κερδίζουν, αλλά ήδη η Γερμανία με το μνημόνιο και τη μονομερή λιτότητα στο νότο θησαύριζε κάτι δις (περίπου 250) μέσα σε δύο χρόνια μόνο. Άρα, μας δανείζουν μεν, αλλά κερδίζουν ακόμα και τα κράτη (εξαρτάται τι θα ορίσουμε βέβαια κράτος στην τελική, όχι το λαό στα κέρδη για μένα, αλλά μόνο στο δανεισμό).

      Το ζήτημα όμως άλλο για μένα κι όχι το ποιος κερδίζει σήμερα. Ποιος θα κερδίσει από την έξοδο από το ευρώ; Αυτό αναρωτιέμαι και θέτω ένα σενάριο στο πρώτο μου σχόλιο. Γιατί μας πιέζουν να φύγουμε από την ευρωζώνη;

      Delete
  20. To mnimonio I esose tin Ellada apo mia atakti xreokopia pou diaforetika tha eixe ameses katastrofikes synepeies gia tin oikonomia kai ti xora (thymitheite Lehman Brothers).

    To mnimonio II diasfalise ti megalyteri diagrafi dimosiou xreous (kai ti megalyteri apo idiotes daneistes) stin istoria.

    To mnimonio III thetei tis baseis kai dimiourgei porous gia mia nea anaptyksiaki arxi.

    Alla ayto pou kanoun pos den katalabainoun polloi stin Ellada, einai oti (1) zitoumeno einai i riziki metarrythmisi tou paragogikou montelou tis xoras (me i xoris mnimonio) pou simainei mia diadikasia dimiourgikis katastrofis stin agora ergasias (theseis ergasias katargountai kai nees dimiourgountai klp), 2) aparaititi proypothesi (statheri parametros se ola ta mnimonia os tora) gia tin allagi paragogikou montelou einai oi diarthrotikes allages se oikonomia / agora kai kratos.

    As min exoume tin pseydesthisi oti ta kaka mas irthan logo mnimoniou. Kai xoris apoleies kamia metabasi se neo oikonomiko montelo de ginetai. Alla tin texnognosia, tous porous kai tin politiki ypostiriksi gia ti metabasi ayti kaneis de tha mporouse na mas dosei kalytera apo to triptyxo EC-ECB-IMF.

    Irthe i ora na analabei o kathenas tis eythines tou. Nai sto eyro, nai stin ethniki anatasi, nai stin allagi paragogikou montelou, nai stis kentroes proodeytikes dynameis ypostiriktes mias sygxronis Eyropaikis Elladas.

    ReplyDelete
  21. 1) "Κέρδισαν ή δεν κέρδισαν οι δανειστές (ακόμα και τη χασούρα του PSI κάλυψαν με τις ανακεφαλοποιήσεις τραπεζών κλπ);"

    Όχι δεν κέρδισαν. Οι έλληνες ομολογιούχοι κέρδισαν ή έχασαν; Τα ταμεία συνταξιούχων κέρδισαν ή έχασαν; Έχασαν.

    2) "Για την ψυχή της μάνας τους ή από αλληλεγγύη; "

    Από αλληλεγγύη. Ειδάλλως θα έδιναν τα εμβάσματα με τα δισ κατευθείαν στις τραπεζές τους , το οποίο θα είχε πολύ λιγότερο πολιτικό κόστος για τους ίδιους.

    3) "ήδη η Γερμανία με το μνημόνιο και τη μονομερή λιτότητα στο νότο θησαύριζε κάτι δις (περίπου 250) μέσα σε δύο χρόνια μόνο"

    Που αναφέρεσαι, από που προκύπτει το ποσό αυτό;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και 4) δεν βλέπω να μας πιέζει κανείς να φύγουμε. Γιατί κανείς δεν έχει να κερδίσει πέρα από μερικούς στοιχηματζίδες.

      Delete
    2. ρε φίλε, μάλλον δε συνεννοούμαστε... Οι Έλληνες ομολογιούχοι δεν αποτελούν ελίτ και τράπεζες. Σκέψου ότι μέρος αυτών είναι ΑΕ, νοσοκομεία, μεσοαστοί (που τα αγόρασαν, που τους δόθηκαν αντί αποζημίωσης κλπ).

      Όποιος κερδίζει 250 δις, δεν ενεργεί από αλληλεγγύη. Το ποσό το διάβασα σε διάφορες προ εβδομάδων εφημερίδες και το πρόβαλε το κρατικό γερμανικό κανάλι (το είδα σε αναμετάδοση/αναδημοσίευση από τη ΝΕΤ).

      Delete
    3. "Οι Έλληνες ομολογιούχοι δεν αποτελούν ελίτ και τράπεζες. Σκέψου ότι μέρος αυτών είναι ΑΕ, νοσοκομεία, μεσοαστοί (που τα αγόρασαν, που τους δόθηκαν αντί αποζημίωσης κλπ)."

      Οι έλληνες ομολογιούχοι είναι δανειστές της Ελλάδας όπως ακριβώς οι ΑΕ, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, τα funds συνταξιούχων, τα κερδοσκοπικά hedge funds. Όλοι λοιπόν αυτοί, άπαντες, κουρεύτηκαν και έχασαν.

      Είτε είναι ταπεινοί μικροαστοί, είτε ελίτ, είτε τράπεζες, είτε κερδοσκόποι, είτε καλοί είτε κακοί, ΕΧΑΣΑΝ γιατί δάνεισαν την Ελλάδα.

      Το ποσό μπορεί να το άκουσες στη ΝΕΤ. Μου φαίνεται παράλογο και ανυπόσταστο. Θα περιμένω στοιχεία περισσότερα και σοβαρότερα.

      Delete
    4. @grexit Πλάκα κάνεις έτσι; Δεν έχεις υπόψη σου ότι από το PSI εξαιρέθηκαν σχεδόν όλα τα δανεικά που πήραμε από το 2009 και μετά; Όπως επίσης και όσα ήταν σε "περίεργο" νομικό καθεστώς, όπως τα 500 σχεδόν εκατ που τελικά πληρώθηκαν, αποφέροντας κέρδος 20% στο Dart (hedge fund); Αυτά ποιοι τα χρεώθηκαν, οι εξωγήινοι;

      Delete
    5. Επίσης οι Έλληνες ομολογιούχοι δεν είναι δανειστές αλλά θύματα. Τα αποθεματικά των ταμείων "επενδύθηκαν" σε ομόλογα εν κρυπτώ και με αποκλειστική πρωτοβουλία της ΤτΕ, μόλις 48 ώρες πριν την ενεργοποίηση του PSI, ακριβώς για να κουρευτούν.

      Είτε δεν έχεις ενημερωθεί καλά, είτε προσπαθείς να απο-ενημερώσεις όλους τους υπόλοιπους.

      Delete
    6. @jaga

      Μάλλον εσύ μας κάνεις πλάκα.

      Πρακτικά συσκέψεως πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στις 15.05.2012

      www.presidency.gr/?p=2601

      Ο μόνος που ήταν κατά της πληρωμής του συγκεκριμένου ομολόγου ήταν ο Βενιζέλος και όχι ο Τσίπρας. Στην αρχή της σελίδας 46 εξηγεί τους λόγους:

      Συνιστά «default» του συγκεκριμένου ομολόγου με αριθμό έκδοσης που δεν προκαλεί διασταυρωμένο «default», «cross default». Και δεν θέτει σε κατάσταση «default» τη χώρα. Και γι’ αυτό έχουν ζητηθεί οι αναγκαίες εγγυήσεις και ασυλίες, τα «waivers» και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από το EFCF και από την Κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, γιατί

      Γιατί όμως ο ατρόμητος Αλέξης παραχώρησε εν λευκό την απόφαση για την πληρωμή του ομολόγου στον Παπαδήμο; Αν τα πράγματα ήταν έτσι όπως τα έλεγε ο Μπένι θα μπορούσε να το παίξει (όπως πάντα) τζάμπα μάγκας.

      Διότι οι Ευρωπαίοι δεν ήταν διατεθειμένοι να δώσουν κάλυψη στην Ελλάδα. Αυτό ο Αλέξης το ήξερε και γι' αυτό κίοτεψε.

      Delete
    7. Jaga

      γνωρίζεις τη σημαίνει PSI;

      PRIVATE sector involvement.

      Private sector σημαίνει ιδιωτικός τομέας. Πώς είναι λοιπόν μέσα στο PSI να μπουν κρατικά δάνεια (τα δάνεια από το 2009 και μετά);

      Κατά τα άλλα αυτό που λες είναι άσχετο. Αναδιάρθρωση των κρατικών δανείων έχει ήδη γίνει με συνεχείς παρατάσεις αποπληρωμής και μειώσεις των επιτοκίων
      http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=258850
      http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=295123

      Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.

      Delete
    8. Jaga
      "Επίσης οι Έλληνες ομολογιούχοι δεν είναι δανειστές αλλά θύματα."

      Όπως θύματα είναι και όλοι οι υπόλοιποι δανειστές που έχασαν τα χρήματά τους.

      Delete
    9. @xanoum:
      Κατάλαβες τώρα γιατί λέω ότι δεν έχω σχέση με τα Τσιπράγκαλα, παρότι σκίζεστε να το επιβεβαιώσω; Φυσικά και ΔΕΝ έπρεπε να πληρωθεί το συγκεκριμένο ομόλογο.

      @I owe you:
      Μάλλον δεν έχεις πάρει γραμμή τι έγινε με το PSI. ΟΙ μόνοι που δεν έχασαν ήταν οι τράπεζες και τα hedge funds. Όλοι οι υπόλοιποι χρεώθηκαν τα τοξικά, κατά προτίμηση από αποθεματικά ταμείων σε Ελλάδα και εξωτερικό, ώστε να βγει την επόμενη μέρα και να πανηγυρίζει το Eurogroup. Και ενώ "διαγράφηκαν" 105 δις, ταυτόχρονα εμείς χρεωθήκαμε 125 δις, και μάλιστα με μετατροπή από χρέος προς ιδιώτες σε χρέος προς κράτη, δηλαδή με διακρατικές επιπτώσεις σε περίπτωση πραγματικής διαγραφής.
      Γκε κε;

      Delete
    10. Σχετικά με την "επιτυχία" του περασμένου Ιουνίου:

      (1+5,2%)^5 = 128,8% τελική αποπληρωμή δανείου
      (1+4,2%)^7,5 = 136,1% τελική αποπληρωμή δανείου

      Δηλαδή με το Μεσοπρόθεσμο "πετύχαμε" να πληρώσουμε σε βάθος χρόνου 8 δις ευρώ περισσότερα.

      "Προς αποκατάσταση της αλήθειας", όπως λες...

      Delete
    11. Jaga

      δεν ξέρεις ρε συ τι σου γίνεται...

      όσοι είχαν ομόλογα ελληνικού δικαίου κουρεύτηκαν.

      άρα ΕΧΑΣΑΝ ΟΛΟΙ. μεταξύ αυτών οι τράπεζες, ξένες και ελληνικές, και τα hedge funds.

      κατάλαβε το σε παρακαλώ, ΟΛΟΙ.

      τώρα, για να μην καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα
      προβλέφθηκε μόνο για αυτές η αναχρηματοδότηση από τον EFSF.

      ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ. όχι για τις ξένες τράπεζες και τα hedge funds.

      Για το προχθεσινό ομόλογο μπορεί να μην κατάλαβες γιατί έγινες ο θόρυβος. Δεν ήταν περίεργο ομόλογο, ήταν απλά ομολογο σε βρετανικό δίκαιο το οποίο δεν μπορούσε να κουρευτεί για αυτόν ακριβώς το λόγο.

      Ως προς την επιτυχία του περασμένου Ιουνίου, πριν μπλέξεις με τα νούμερα,
      καταλαβαίνεις ότι είναι ψέμματα να λες ότι δεν έγινε αναδιάρθρωση των κρατικών δανείων.

      Έγινε. Ενω εσύ έλεγες ότι δεν έγινε.

      Delete
    12. Λυπάμαι, αλλά είσαι βαθιά νυχτωμένος.

      Εδώ και 2 χρόνια κάποιοι λέμε αυτό ακριβώς, ότι όλος ο κόσμος ξεφορτωνόταν τοξικά ελληνικά ομόλογα, ακριβώς γιατί ήξεραν ότι πάνε για κούρεμα.

      Βρες και διάβασε την αύξηση της έκθεσης των ελληνικών (και μόνο) τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων σε τέτοιες "επενδύσεις" την περίοδο 2010-2011. Τους είχαν βάλει και αγόραζαν σαν τρελοί. Και όσα περίσσεψαν, τους τα φόρτωσαν με το στανιό (μέσω της ΤτΕ), δύο 24ωρα πριν την ενεργοποίηση του PSI.

      Δεν νομίζω να πιστεύεις ότι κόπηκαν μέσω του PSI και αυτά που μας δάνεισαν, έτσι; Γιατί αυτά ήταν τα πρώτα που εξαιρέθηκαν, μην ξαναλέμε γνωστά πράγματα.

      Αυτός ήταν και ο απαράβατος όρος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Δηλαδή όσα έχασαν, η ΕΚΤ τους τα έδωσε πίσω, στην πλάτη του κρατικού χρέους που αυξήθηκε από 120% σε 168% μέσα σε 2,5 χρόνια.

      Άρα αναδιάρθωση σαφώς έγινε (δεν είπα το αντίθετο), αλλά προς το χειρότερο. Το χρέος δεν μειώθηκε, αυξήθηκε, και μάλιστα με χειρότερες ρήτρες.

      Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις;

      Delete
    13. δεν καταλαβαίνω δάσκαλε το εξής

      "ότι όλος ο κόσμος ξεφορτωνόταν τοξικά ελληνικά ομόλογα, ακριβώς γιατί ήξεραν ότι πάνε για κούρεμα."

      Πώς ακριβώς ξεφορτώνοντας, σε τι τιμές? τις μισές της αξίας τους? αυτό είναι ξεφόρτωμα η χασούρα?

      εχασαν οι ξένες τράπεζες ή όχι. Δεν είναι ντροπή να λέμε την αλήθεια.

      Delete
    14. Επειδή ρώτησες, να στο πω και αυτό.

      Πριν δύο χρόνια τα ελληνικά ομόλογα άρχισαν να παίρνουν την κατρακύλα. Από 100% της τιμής τους, το 2011 έφτασαν να πωλούνται στο 35% στη δευτερογενή αγορά. Δηλαδή 65% χασούρα για όποιον κακομοίρη θέλησε να τα ξεφορτωθεί.

      Τι έκαναν λοιπόν στο ενδιάμεσο; Φρόντισαν να φορτώσουν όλα αυτά τα τοξικά σε ελληνικά χέρια, στο 70%, 80% ή 90% της τιμής τους, δηλαδή πάνω από το διπλάσιο της αξίας τους εκείνη τη στιγμή στην αγορά.

      Συμπέρασμα: Τα μεγάλα hedge funds και οι τράπεζες, αντί να χάσουν 65% και να πούνε και ευχαριστώ, πήραν πίσω σχεδόν το σύνολο της επένδυσης, τραβώντας ρευστό κατευθείαν από το ελληνικό κράτος (έμμεση διόγκωση χρέους). Οι πιο προνομιούχοι, δηλαδή οι τράπεζες του "άξονα", φρόντισαν μάλιστα να "ανακυκλώσουν" τα ομόλογα αυτά με νέα, σε νέο δίκαιο, ώστε αμέσως μετά να εξαιρεθούν από το PSI και να έχουν και εγγυητικές ρήτρες. Γιατί νομίζεις ότι εξαιρέθηκαν επιλεκτικά;

      Αυτοί που πράγματι έχασαν από την ελληνική κατρακύλα είναι τα αποθεματικά των ταμείων, κυρίως στην Ελλάδα αλλά και άλλων χωρών, όπου η εκεί κεντρική τράπεζα έκανε ακριβώς ότι και η δική μας ΤτΕ: "επένδυσε" σε ελληνικά ομόλογα την κατάλληλη στιγμή, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, και ξεφόρτωσε τα τοξικά από τις τράπεζες στα ταμεία αυτά.

      Αρκεί να σκεφτείς το εξής απλό: Πως γίνεται τα αποθεματικά των δικών μας ταμείων (ΑΕΙ/ΤΕΙ, ασφαλιστικά, κτλ) να χάνουν το 70% και ταυτόχρονα να χάνουν και όλοι οι άλλοι εντός PSI; Που πήγε όλο αυτό το χρήμα; Εξαφανίστηκε; Γίνεται; Δεν γίνεται.

      Delete
    15. Αυτά που λες μου θυμίζουν κάτι δημοσκοπήσεις που έχουν βγει τελευταία που αν αθροίσεις τα ποσοστά των κομμάτων βγαίνουν 120%.

      Μην καις το μυαλό σου με τέτοια σενάρια. Στείλε κανένα αξιόπιστο λινκ με αυτά που λες.

      Delete
  22. Επίσης ένα στοιχείο που παραλείψαμε εντελώς από τη συζήτησή μας είναι ότι τα λεφτα των ευρωπαίων φορολογουμένων πήγαιναν και συνεχίζουν να πηγαίνουν πέρα από την εκπλήρωση ρων δανειακών υποχρεώσεων τηε Ελλάδας,

    στην κάλυψη των εξόδων του ελληνικού κράτους το οποίο ακόμη και σήμερα είναι αδύναμο να καλύψει τις δαπάνες του με τα έσοδα του. Σε ένα ποσοστο τα χρήματα της διεθνους βοήθειας πηγαίνουν σε μισθούς, συντάξεις, φάρμακα και γάζες.

    ReplyDelete
    Replies
    1. εξ και οι πονηροί ευρωπαίοι σου λένε ΟΚ, αφού είστε τόσο μάγκες και θέλετε και ευρώ και ελλείμματα,

      εμείς θα σεβαστούμε την απόφασή σας αλλά εσείς θα αναχρηματοδοτείτε τα ελλείμματα σας με GEURO
      http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112867488

      Delete
    2. Καλά, η DB δεν είναι και η πιο αξιόπιστη πηγή... Πολιτική Μέρκελ κάνει, όχι οικονομικές αναλύσεις. Πάντως αυτό είναι πάνω-κάτω η μεθοδολογία διπλού ή τριπλού νομίσματος σε φτωχή χώρα, δεν ανακαλύπτουν τον τρόχό, εφαρμόζεται από την εποχή της αποικιοκρατίας.

      Delete
  23. @grexit Για να τελειώνουμε (και) με το παραμύθι της "Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης", και να μην ξαναγράφουμε τα ίδια πράγματα, δες αυτό:
    >> http://g700.blogspot.com/2012/05/blog-post_21.html?showComment=1337686014305#c7262096423123935676

    ReplyDelete
    Replies
    1. συμβολή Γερμανίας στο EFSF

      211 ΔΙΣ

      http://en.wikipedia.org/wiki/European_Financial_Stability_Facility

      Χωρίς αυτά δεν έχεις για να ζήσεις

      Delete
    2. Αλήθεια; Πήραμε 211 δις και δεν το καταλάβαμε; Τα πήρε γενικά κάποιος; Μήπως είναι απλά τραπεζικές εγγυοδοτήσεις (όχι ρευστό) προς ΟΛΟΚΛΗΡΗ της Ευρωζώνη και όχι προς εμάς όπως νομίζεις;

      Τον ειδικό λογαριασμό τον ξέρεις; Το πόσο ακριβώς είναι το πρωτογενές έλλειμμα αυτή τη στιγμή το ξέρεις; Το πως ακριβώς κατανέμονται οι πρωτογενείς δαπάνες το ξέρεις;

      Διάβαζε πρώτα αυτά που θεωρείς σωστά, προτού εκθειάσεις την πιο απολυταρχική Ευρωπαϊκή κυβέρνηση από τον Β'ΠΠ.

      Delete
    3. Σου απάντησα καθαρά ότι η Γερμανία ΔΕΝ κερδίζει.
      Μου απαντάς με ένα κατεβατό άσχετων πραγμάτων.

      Πήραμε 130 δισ και το καταλάβαμε γιατί μειναμε ζωντανοί.

      Το ερώτημα είναι:

      κερδίζει η Γερμανία ή όχι? ΟΧΙ.

      ζούμε από αυτά τα χρήματα? ΖΟΥΜΕ

      μπορούμε να ζήσουμε από μόνοι μας αυτή τη στιγμή? ΟΧΙ

      Καλές οι θεωρίες αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή. Αν θέλεις να αλλάξεις τις ισορροπίες πρέπει να πατάς στα ποδια σου και εμείς αυτή τη στιγμή δεν πατάμε. Ζούμε με τα χρήματα των άλλων μέχρι να βγάλουμε το κεφάλι από το νερό.

      Είτε σου αρέσει είτε όχι (προσωπικά και εμένα δεν μου αρέσει) πρέπει να παλέψεις με την πραγματικότητα που έχεις μπροστά σου και όχι με τις χίμαιρες που έχεις στο κεφάλι σου.

      Delete
    4. Ακόμα δεν μου απάντησες που πήγε η διαφορά:
      130 δις (μνημόνιο 2) - 105 δις (PSI) = 25 δις.

      Αφού μας ξαναδάνεισαν οι ίδιοι, που νομίζεις ότι πήγαν; 'Η μήπως θεωρείς ότι μας τα χάρισαν; 'Ισα-ίσα που έχουν και ρήτρες κατάσχεσης πλέον, αντίθετα με αυτά που "ανακυκλώθηκαν" (ιδιωτών).

      Το ξαναγράφω γιατί μάλλον σου ξέφυγε:
      ΕΝΤΟΣ μνημονίου: υποχρεώσεις -14,5 δις
      ΕΚΤΟΣ μνημονίου: έλλειμμα -4,2 δις

      Αν θεωρείς ότι προτιμούμε να κάνουμε το πρώτο χρεώνοντας τις επόμενες γενιές, ώστε εμείς, τώρα, να μείνουμε στον "αφρό", είναι μια άποψη.

      Η άλλη άποψη, αυτή που υποτίθεται βασίζεται στην εξυγείανση και στη διαγενεακή δικαιοσύνη, μας υποχρεώνει να υπομείνουμε τη δεύτερη λύση, ώστε να ξεχρεώσουμε για τους επόμενους.

      Εξαρτάται τι θεωρεί πιο σημαντικό κάποιος. Να έχει το εισαγόμενο φιλετάκι σολωμού και το εισαγόμενο εσπρεσσάκι τριπλής επεξεργασίας, ή να στρωθεί στη δουλειά με λίγότερα αλλά να δουλεύει για τον ίδιο και τα εγγόνια του.

      Delete
    5. "ΕΚΤΟΣ μνημονίου: έλλειμμα -4,2 δις"

      άρα είσαι υπέρ των αιματηρών περικοπών (γιατί αυτά τα λίγα που λείπουν οι αγορές δεν στα δανείζουν) αλλά εκτός μνημονίου.

      έχεις καμιά ιδέα από θα έρθουν οι περικοπές των 4,2 δισ. που εισηγείσαι?

      Delete
    6. Επίσης εξήγησε μου εσύ που καταλαβαίνεις πολλά,

      το κούρεμα-PSI τι σχέση έχει με τη χρηματοδότηση που προβλέπεται από το μνημόνιο ΙΙ?

      γιατί αφαιρείς το ένα από το άλλο?

      μήπως είσαι εντελώς μπερδεμένος?

      Delete
    7. Για το -4,2 δις (αν είναι τόσο), ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ και είναι προτιμώτερο, εντός ή εκτός ευρώ δεν έχει σχέση, από το -14,5 δις και υπό ξένη κατοχή. Τι δεν κατάλαβες;

      Το λάθος που κάνετε όλοι οι μνημονιακοί είναι ότι πιστεύετε (ακόμα) στην ιδεολοψία πως όποιος λέει όχι νομίζει ότι δεν θα περάσει δύσκολα. Τεράστιο λάθος. Το θέμα είναι η προοπτική της μεθεπόμενης μέρας, όχι της αμέσως επόμενης. Μιλάμε για το τι θα βρει μπροστά της η επόμενη γενιά, όχι αν θα ξεβολευτούμε εμείς.

      Και για το PSI, πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι ρωτάς. Το PSI ήταν παραβάβατος όρος και προϋπόθεση για την υπογραφή του μνημονίου 2. Αν δεν γινόταν όλο αυτό το πλιάτσικο στα ελληνικά ταμεία, δεν πρόκειται να γινόταν το PSI. Αυτά είναι γνωστά πράγματα, ρίξε μια ματιά στις δηλώσεις του Eurogroup Ιαν-Μαρ 2012.

      Delete
    8. δεν σε ρώτησα τι προτιμάς για να μου απαντήσεις τι σου φαίνεται προτιμότερο.
      Δεν είναι θέμα γούστου.

      Σου λείπουν τόσα σου λέω, από που θα τα βρεις.

      όταν σου λείπουν χρήματα είτε τα παίρνεις από τις αγορές είτε από οπουδήποτε αλλού. εσύ τι προτείνεις?

      Delete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. Εγώ λέω να θυμηθώ το infograph με τις δαπάνες του κράτους, την εκδίωξη του ΔΝΤ από την Ρουμανία, το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη για τα έσοδα του κράτους και τόσο άλλα που έχεις ποστάρει κατά καιρούς.

    Δεν σε συμφέρει.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν αναφέρεσαι σε εμένα, περιμένω τις ανακαλύψεις σου. Όχι άρθρα του κάθε τυχάρπαστου, δικά μου σχόλια.

      Μην ξεχάσεις να μας πεις ένα (μόνο) παράδειγμα που αυτή η "συνταγή" έχει πετύχει.

      Delete
    2. Δεν φταίω εγώ που τα σχόλια σου βασίζονται στα άρθρα του κάθε τυχάρπαστου.

      Για τα έσοδα.

      http://g700.blogspot.com/2012/05/2012.html?showComment=1336852244099#c3718425893811919391

      Για την εκδίωξη του ΔΝΤ από την Ρουμανία
      http://g700.blogspot.com/2012/05/blog-post.html?showComment=1336461566247#c1205946058310314939

      Βρείτε το λάθος στο Infograph του jaga
      http://g700.blogspot.com/2012/04/blog-post_27.html?showComment=1335710384938#c1073223331329935367

      Delete
    3. Τώρα υποτίθεται ότι πρέπει να βρω κάτι λάθος σε αυτά που έγραψα;...

      (link 1): Ήδη έχει βγει ανακοίνωση, κατάρρευση εσόδων ΚΑΙ μετά το Α' τρίμηνο. Αμφισβητείς και το ΥΠΟΙΚ τώρα;

      (link 2): Στη Ρουμανία θα δούμε πολύ σύντομα την εξέλιξη, αν δηλαδή το ΔΝΤ θα πέσει μέσα για πρώτη φορά σε πρόβλεψη, λέγοντας για -3% έλλειμμα σε χώρα που υπάρχει σαφής δέσμευση ότι θα επαναφέρουν μισθούς και δαπάνες στα προ-ΔΝΤ επίπεδα. Είναι σαν τη πρόβλεψή τους για 19% ανεργία στην Ελλάδα, όταν είναι ήδη σχεδόν 22% και αυξάνεται σταθερά. Μέχρι και ο ΟΟΣΑ τους διαψεύδει.

      (link 3): Ακόμα περιμένω σοβαρό σχολιασμό σου στο γράφημα που παραθέτω. Αν εσύ έχεις άλλα νούμερα, δώστα να τα δούμε.

      Delete
    4. 1) Εσύ αναφέρθηκες στα έσοδα του Α' τριμήνου βασιζόμενος σε ένα άρθρο του Ριζοσπάστη. Όπως σου απέδειξα τα νούμερα σου ήταν πλαστά. Για μετά το Α τρίμηνο οι λόγοι είναι άλλοι. Μείωση της τουριστικής κίνησης, χαλάρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

      2)Το δεύτερο που γράφεις είναι άσχετο. Το ΔΝΤ δεν εκδιώχθηκε από την Ρουμανία.

      3)Αν δεν καταλαβαίνει γιατί το infograph είναι λάθος είναι δικό σου πρόβλημα. Κάποιες από τις απαντήσεις σου τις δίνει και o I owe you.

      Είσαι σκέτη παραπληροφόρηση.

      Delete
    5. Α εντάξει. Αφού "...μετά το Α τρίμηνο οι λόγοι είναι άλλοι..." τότε έχουμε να κάνουμε με τη γνωστή Βουβουζέλεια αντίληψη, οπότε μην περιμένεις απάντηση.

      Για το δεύτερο σου είχα ήδη απαντήσει τότε. "Εκδίωξη" δεν εννοούσε στο άρθρο ότι τους πήραν στο κυνήγι (αν και θα έπρεπε), αλλά ότι τους έδωσαν τελεσίγραφο. Το ΔΝΤ σπανίως εκδιώκεται από μια χώρα, μόνοι τους αποφασίζουν να φύγουν, την κατάλληλη στιγμή (βλέπε Αργεντινή).

      Για το γράφημα δεν το σχολιάζω, σέβομαι το ότι κατάλαβες το λάθος σου.

      Delete
    6. Όταν βγουν τα αποτελέσματα το συζητάμε. Μέχρι τότε μάθε να μην παραποιείς τα νούμερα.

      Καμία εκδίωξη, διάβασε το άρθρο που ίδιος πόσταρες και μετά τα λέμε. Αυτές οι συζητήσεις με τον Καμμένο όχι μαζί μου.

      Να διαβάζεις τον προϋπολογισμό και όχι τα Infograph. Εκεί θα βρεις τα συνολικά έσοδα και έξοδα του κράτους

      Η πλάκα τελείωσε. Τέτοιες συζητήσεις να κάνεις με τον σύντροφο Λαφαζάνη και τον Καμμένο. Στο ξανά είπα κυκλοφορούν και νοήμονες.

      Delete
    7. Τα 500 δισάκια έλλειμμα στα έσοδα το έμαθες ή περιμένεις κατ' ιδίαν ενημέρωση από τον Προβόπουλο;

      Πλάκα έχετε...

      Delete
  26. Και μία πολύ σοβαρή και ουσιαστική φωνή

    http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2181542

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μαζί με τις απόψεις ηγετών άλλων χωρών, καλό είναι να ρίχνεις και μια ματιά στην οικονομία της χώρας τους.

      Αν ακολουθήσουμε τις συμβουλές του εν λόγω κυρίου, η Ελλάδα θα πρέπει να ανεβάσει την αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων κατά +200% και τις δαπάνες επιδομάτων ανεργίας και υγείας κατά +300%, ώστε να γίνουμε η "Σουηδία του νότου".

      Delete
    2. Δεν καταλαβαίνεις τι σου λέει.

      Σου λέει εγώ έσωσα τη χώρα μου φέρνοντας πλεονάσματα.

      Σου λέει ότι χωρίς δυνατή παραγωγή και χωρίς τακτοποιημένα δημοσιονομικά,
      δεν έχει φαγητό Jaga.

      Πάλι έμπλεξες σε χίμαιρες αυξήσεων και προσλήψεων.

      Delete
    3. ...Συμπέρασμα: Τα πλεονάσματα δεν εξαρτώνται αναγκαστικά από το μέγεθος του δημόσιου τομέα, τις δαπάνες για Υγεία και Παιδεία, τις συλλογικές συμβάσεις και τα επίπεδα του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

      Αλήθεια, πρέπει να γράφουμε τόσες πολλές εξηγήσεις;

      Delete
    4. Για να μην κουράζεσαι με πολλές εξηγήσεις, μπορείς να μας διαφωτίσεις

      από που εξαρτώνται τα πλεονάσματα.?

      που θα βρούμε αυτά που λείπουν για φέτος?

      Delete
    5. Για να καταλάβω: Δεν μπορούμε να βρούμε 4,2 δις χωρίς δανεικά, αλλά μπορούμε να βρούμε 14,5 δις για να πληρώσουμε δανεικά;

      Δεν βγάζεις νόημα. "Does not compute", πως το λένε...

      Ακόμα και αν κάποιος θεωρήσει ότι ξαφνικά θα καταργηθούν όλοι οι έκτακτοι φόροι που τώρα πάνε αποκλειστικά σε τοκοχρεωλύσια, ενώ θα μπορούσαν να διοχετευτούν έστω και προσωρινά στην κάλυψη του ελλείμματος (αυτό εννούν moratorium), ακόμα και έτσι, τα 4,2 δις είναι περίπου το 2% του ΑΕΠ σωστά;

      Ξέρεις πόσο μειώνεται τώρα κάθε χρόνο, εδώ και 5 χρόνια, το ΑΕΠ; Από -4% ως -7%. Όλη αυτή η κατρακύλα που βλέπεις (αν είσαι Ελλάδα βέβαια) είναι 2 ή 3 φορές χειρότερη από αυτή που οραματίζονται κάποιοι στα γκεμπελοκάναλα, τρομοκρατώντας τον κόσμο.

      Κανείς δεν λέει ότι θα διορθωθεί αυτόματα η οικονομία. Αλλά είναι άλλο πράγμα να επιβάλλεις μέτρα που ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ τη μείωση του ΑΕΠ, γιατί η υπεραξία διοχετεύεται έμμεσα σε αποπληρωμή δανεικών ή γίνονται με εκβιασμό μέσω χρέους, και άλλο να επιβάλλεις τα μισά ή λιγότερα μέτρα, αλλά έχοντας την οικονομία της χώρας στα χέρια σου.

      Από κάποιο σημείο και μετά, η αφαίμαξη της οικονομίας με φόρους και περικοπές έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα στα κρατικά έσοδα. Βασική θεωρία στα Οικονομικά.

      Στο ΥΠΟΙΚ τώρα ανακαλύπτουν τον τροχό, που βλέπουν πως από την αρχή του 2012 τους λείπουν μισό δις σε προϋπολογισμένα έσοδα.

      Delete
    6. Βγάζει νόημα αλλά δεν το καταλαβαίνεις. Τα 14.5 δισ. στα δίνουν για να πληρώσεις τα δάνεια + για να καλύψεις τις δαπάνες του προϋπολογισμού σου.

      Εσύ από μόνος που θα βρεις ΑΚΟΜΗ δεν μου έχεις απαντήσει.

      Τώρα στην τραγική ύφεση.

      Καλά τα λόγια τα πολλά για το μνημόνιο. Το βασικό πρόβλημα της μεγάλης ύφεσης όμως είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στο νόμισμα και ειδικότερα αν η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ. όσο αναπαράγεται η αβεβαιότητα, πολίτες σηκώνουν χρήματα, επιχειρηματίες δεν κάνουν επενδύσεις, η οικονομία βυθίζεται.

      Delete
    7. Η αντίληψη που περιγράφεις είναι:
      - Φτωχείνετε τώρα, για να σας δώσουμε δανεικά.

      Η άλλη αντίληψη λέει:
      - Ζοριστείτε τώρα (από μόνοι μας), ΧΩΡΙΣ δανεικά.

      Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι 3-4 φορές ως τάξη μεγέθους. Και επιπλέον δεν έχουμε τοκογλυφικές ρήτρες κατάσχεσης και κατάσταση προτεκτοράτου.

      Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις;

      Delete
  27. Δραχμαγεδδών μετά το Grexit. Αυτό πρέπει να αποφύγουμε.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Με τι κόστος; Στο πόσο %% ανεργία αλλάζουμε γνώμη;...

      Delete
  28. Πολύ καλό το post.

    O ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα ως "εκλογική δύναμη" είναι το βαθύ, παλαιό ΠΑΣΟΚ, που νομίζει ότι είμαστε στο 1980. Οι καινούριοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι τελειωμένοι πασόκοι (από όλα τα κόμματα) που απογοητεύτηκαν από ΠΑΣΟΚ/ΝΔ και ελπίζουν σε παλαιοπασοκικές μέρες με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Οι ελπίδες τους φρούδες, διότι πολύ απλά δεν είμαστε στο 1980.

    Το πάρτυ τελείωσε. Αυτοί που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, απλώς αρνούνται να το καταλάβουν. Θα το καταλάβουν πααάρα πολύ καλά εαν καταφέρουν να τοποθετήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

    ReplyDelete
  29. Αυτός μπορεί να νομίζει ότι βρέχει αλλά τον φτύνουνε.
    Δυστυχώς δεν βλέπω οι ΕΛληνες να το καταλαβαίνουν.

    Είναι φανερό ότι το ερώτημα είναι "θέλουμε να αλλάξουμε ?"
    Η απάντηση μέχρι τώρα είναι όχι.

    Κανένα μνημόνιο δεν μας φταίει για τα χάλια μας

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δ.Σ. Λάρισας: Το επίμαχο Non Paper της Τρόικας που "καταργεί" τη Δικηγορία

      tinyurl.com/6ux4fyk

      Το "καταργεί" πηγαίνει στις αμοιβές και στα προνόμια τους.

      Delete
  30. Συμφωνώ το πάρτι τελείωσε και τώρα πληρώνουμε τα σπασμένα...

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. Έχω μια απορία βρε παιδιά. Αν επιστρέψουμε στη δραχμή και βγούμε και εκτός ΕΕ πρέπει να ξαναβγάζουμε διαβατήρια;

    ReplyDelete
  33. Σοβαρά τώρα. Διαβάζω ποσοστά επί ποσοστών και ψηφία επί ψηφίων (χρέος). Μήπως έχασα το νόημα των πραγμάτων; Δεν υπερχρεωθήκαμε; Δεν πιάσαμε μόνοι μας πάτο; Αξίζαμε τέτοιο κούρεμα και τέτοιον δανεισμό (πικρή η αλήθεια...); Ωστόσο τα λάβαμε. Αν δε λέγεται αυτό αλληλεγγύη έναντι ενός πολέμου συμφερόντων, τότε πώς ορίζεται; Του Τσίπρα πάντως δεν του αρκεί. Φαίνεται πως αλλού ακυρώνει, αλλού επαναδιαπραγματεύεται - ούτε ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει. Με σιγουριά θα κινηθούμε προς τις επόμενες εκλογές!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν νομίζω να θεωρείς "δικό μας" το ποσοστό του χρέους που μας φόρτωσε ο κάθε Άκης και ο κάθε Μαντέλης, έτσι δεν είναι;...

      Delete
    2. Όλοι είμαστε εξίσου θυμωμένοι! Ωστόσο, το έχουμε φορτωθεί. Ας ανοίξουμε έναν δημόσιο κουμπαρά, όπου όλοι οι εν ζωή Άκηδες αυτής της χώρας (και φυσικά αυτοί δεν είναι μόνο πολιτικοί) θα αναγκαστούν να επιστρέφουν τα κλεμμένα λεφτά. Εσύ που είσαι numerical τύπος, τι λες; Θα γεμίσει ο κουμπαράς με το αντίστοιχο του δημοσίου χρέους μας; Αν όχι, ποιες από όλες τις σπατάλες ακυρώνονται, πλέον;

      Delete
    3. Για να δούμε ποιο ποσοστό του χρέους έχει πάσει σε συγκεκριμένες τσέπες χρειάζεται Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου. Επιπλέον, ένας τέτοιος έλεγχος θα δείξει και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα, όπως π.χ. κάποια δάνεια που αποπληρώνουμε 200 χρόνια, κάποια swaps που έκρυψαν λαμογιές εποχής Σημίτη, ποσά δανείων που ποτέ δεν έφτασαν Ελλάδα ("υπό του αρτίου") και άλλα τέτοια.

      Όπως θα ξέρεις υποθέτω, στο άκουσμα και μόνο της λέξης ΕΛΕ, το συνοθύλευμα ΝΔΠΑΣΟΚ βγαίνει από τα ρούχα του.

      Πάντως υπολογίζεται ότι μάλλον μιλάμε για τα 2/3 του συνολικού χρέους ("επιλεκτική διαγραφή-άρνηση").

      Delete
  34. σενάριο Ιφιγένεια

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63660963
    Σε άλλο σημείο του το άρθρο επισημαίνει ότι χάνοντας την Ελλάδα θα αποκαλύψει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ευρωζώνης: οι οικονομίες των μελών της δεν συντονίζονται για την υιοθέτηση μίας κοινής νομισματικής πολιτικής. Η αποχώρηση του πιο πολιτικά και οικονομικά δοκιμαζόμενου μέλους της, θα επιτρέψει στα υπόλοιπα να δράσουν περισσότερο σαν ενότητα.
    Ουσιαστικά, μόνο η βαθύτερη ενοποίηση ανάμεσα στα εναπομείναντα μέλη της ευρωζώνης μπορεί να επανακαθιερώσει την αντίληψη ότι η νομισματική ένωση θα είναι αναλλοίωτη μετά από μία ελληνική έξοδο. Ευτυχώς, αυτή η απάντηση στην ελληνική αποχώρηση θα ήταν περισσότερο πιθανή, καταλήγει το άρθρο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συμφωνώ σε αυτό, υπάρχει αυτό το σενάριο.

      Αλλά προϋποθέτει ότι οι υπόλοιπες "αμαρτωλές" χώρες (α) θα φοβηθούν αρκετά ώστε να παραδοθούν άνευ όρων και (β) ότι όντως μπορούν να ανακάμψουν εφαρμόζοντας ακριβώς την ίδια συνταγή που εμάς μα κατέστρεψε ολοκληρωτικά.

      Ακόμα και αν ισχύει το πρώτο, για το δεύτερο είναι φανερό πλέον ότι δεν ισχύει.

      Όπως και να 'χει η αντίληψη αυτή δείχνει ακριβώς γιατί η ΕΕ δεν έχει πια την προοπτική της ομοσπονδίας αλλά του Δ' Ράιχ (συλλογική τιμωρία, παραδειγματισμό, υποταγή).

      Delete
  35. Θυμάστε την ΚΟΕ το Δεκέμβρη του 2008? Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος βασική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε τρεις βουλευτές. Πραγματικά απορώ αυτοί οι τύποι πόσο διαφορετικοί είναι από τους Χρυσαυγίτες και πόσο ΕΥΡΩΠΑΪΣΤΕΣ με τα μυαλά που κουβαλάνε?
    http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2012/05/blog-post_1246.html

    ReplyDelete
  36. Νέο ρεκόρ χαμηλού επιτοκίου 2ετούς δανεισμού της Γερμανίας:

    >> http://www.bbc.co.uk/news/business-18171653

    "...In an auction on Wednesday morning, it borrowed 4.56bn euros ($5.76bn) for two years at a record low interest rate of 0.07%..."

    ReplyDelete
  37. jaga

    1/ αν ζητήσεις δανεικά από τον Χ, τα πάρεις και τα δώσεις στον αδελφό σου το χρέος παραμένει ανάμεσα σε εσένα και τον Χ.
    Το αν ο αδελφός σου τα έχασε στο καζίνο καθόλου δεν ενδιαφέρει τον Χ που τα ζητάει από εσένα.
    Το τι θα κάνεις εσύ κι ο αδελφός σου είναι πρόβλημά σας και καθόλου δεν απασχολεί τον Χ.

    2/ Το επιτόκιο που δανείζεται ο καθένας αντικατοπτρίζει το ρίσκο του. Μην κατηγορείς λοιπόν τη Γερμανία γι' αυτό. Άλλωστε ανάμεσα στα 7bps και την ενίσχυση του $ το 2ο κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία της

    3/ Ξεκόλλα από τα συνθηματάκια καφενείου. Η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα και ξοδεύει αλόγιστα.
    Εμείς ΓΙΑ ΕΜΑΣ πρώτα απ όλα πρέπει να το αλλάξουμε αυτό και όχι να ψάχνουμε δικαιολογίες γιά το πως δεν θα αλλάξουμε απαιτώντας να μας ταίζουν άλλοι.
    Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν μπορείς να κοιτάς μόνο "τα δικά μας" όταν είναι φανερό πως αυτός που σε δανείζει και σου δίνει οδηγίες δρα καθαρά με ιδιωτικό συμφέρον.

      Είναι σαν να σου κάνει ασφάλεια ζωής γραφείο κηδειών. Θα σου κάνει πανάκριβο συμβόλαιο και από πάνω θα σου πάρει την περιουσία για να σε θάψει όταν τα τινάξεις.

      Η Γερμανία απλά δεν ενδιαφέρεται για κανέναν άλλο, όχι για αυτή την ΕΕ, αλλά για ΚΑΜΙΑ ΕΕ. Αυτό είναι το γεγονός που πρέεπι να έχουμε κατά νου όταν ακούμε "να τηρήσετε τα συμφωνημένα".

      Το τι θα αποφασίσουμε ως χώρα και ως λαός (πρέπει να) είναι καθαρά δικό μας θέμα. Όχι για να κάνουμε τα καλά μαθητούδια σε αυτούς που εκμεταλλεύονται την κατάντια μας.

      Γι' αυτό και το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει στις 18 Ιουνίου, από οποιαδήποτε κυβέρνηση, είναι η διαπραγμάτευση να περάσει στο επόμενο στάδιο, αυτό του "ψυγείου". Είτε αλλάζουν στάση απέναντι στην Ελλάδα, είτε τους την αλλάζουμε εμείς. Μια φρεσκοεκλεγμένη κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να το κάνει, κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει.

      Delete
  38. Δάφνη,οι θυμωμένοι γίνεται να δουλεύουν ως βοηθοί των επιγόνων του Άκη;

    ReplyDelete
  39. As mhn eimaste upervolikoi, oute isopedwtikoi. Poios milhse gia bohthous epigonwn? Ki epitelous, as ksekollhsoume ligo ap' to PASOK...

    ReplyDelete
  40. As mhn eimaste upervolikoi, oute isopedwtikoi. Poios milhse gia bohthous epigonwn? Ki epitelous, as ksekollhsoume ligo ap' to PASOK...

    ReplyDelete
  41. Ούτε υπερβολικοί ούτε ισοπεδωτικοί.Το πασοκ,θέλουμε δε θέλουμε,υπήρξε ο προμαχώνας της κρυπτοσυντηρητικής ανερχόμενης στερημένης μικροαστικής τάξης.Έγινε ,επίσης,η κολυμβήθρα του σιλωάμ για διάφορους τυχάρπαστους.Για να ξεκολλήσουμε,λοιπόν,πρέπει να το γκρεμίσουμε.

    ReplyDelete
  42. Τις συντηρητικές αντιλήψεις των βολεμένων της Μεταπολίτευσης πρέπει να γκρεμίσουμε. Κι αυτές ενδημούν παντού. Τώρα τελευταία μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Καμμένο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63659415&fb_source=message

      Delete