Tuesday, February 14, 2012

Τα παιδιά της Ευρώπης

Της Νίνας - Μαρίας Πασχαλίδου*
Protagon, 13/2/2012


«Πήραμε το πρώτο μας χαρτζιλίκι σε δραχμές, αλλά τα πρώτα μας χρήματα τα αποκτήσαμε σε ευρώ. Δεν θυμόμαστε πια πόσα ευρώ είναι «ένα πεντοχίλιαρο» κι έχουμε φίλους στο Λονδίνο, στη Βαρκελώνη και στο Άμστερνταμ. Δεν ασπαζόμαστε συνωμοσίες, δεν πιστεύουμε ότι μας "χρωστάνε", ούτε ότι είμαστε περιούσιος λαός. Πιστεύουμε όμως στις δυνατότητές μας, αλλά και στο ότι η Ευρώπη είναι το περιβάλλον, μέσα στο οποίο μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε. Είναι ο σταθερός μοχλός μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στη χώρα μας, ο ειρηνοποιός σε μια ταραγμένη γειτονιά. Είναι μια κοινότητα που έχει ωφελήσει την Ελλάδα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτισμικά».

Παραθέτω ένα απόσπασμα από παρέμβαση μιας ομάδας ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ’ των οποίων είτε είναι μελή της τωρινής κυβέρνησης, είτε υπήρξαν, και έχουν συμμετάσχει στη διοίκηση αυτού του τόπου, έχοντας μια πραγματική εικόνα της σημερινής κατάστασης. Νέοι με μόρφωση και ικανότητες οι οποίοι βλέπουν το μέλλον τους να γκρεμίζεται, όπως και εκατομμύρια άλλοι νέοι στην Ελλάδα σήμερα.

Το περιεχόμενο της επιστολής τους με βρίσκει σύμφωνη και θα ήθελα επίσης να προσθέσω και το ζήτημα της δικαιοσύνης, της τιμωρίας όλων αυτών που μας έφεραν ως εδώ. Είναι αλήθεια ότι η γενιά μου, έλαβε το πρώτο της χαρτζιλίκι σε δραχμές, αλλά κέρδισε τα πρώτα της χρήματα σε ευρώ. Ούτε εγώ θυμάμαι πόσα ευρώ είναι ένα πεντοχίλιαρο και ομολογώ πώς δεν θέλω καν να ξέρω. Είμαι παιδί της Ευρώπης, δεν είμαι παιδί του Πολυτεχνείου και δεν θέλω να υιοθετήσω τα δικά τους συνθήματα, θέλω τα δικά μου συνθήματα τα δικά μου πιστεύω. Διότι είναι η δοξασμένη γενιά του Πολυτεχνείου αυτή που έφτασε την Ελλάδα σε αυτό το σημείο. Ούτε ανήκω σε αυτούς που πετούν μολότοφ, ή σε αυτούς που ονειρεύονται την Ελλάδα «Κούβα». Αλλά δεν ανήκω ούτε στους κλέφτες κάθε είδους, στους επιχειρηματίες εκείνους που εκμεταλλεύονται τις ανάγκες και τις αδυναμίες των πολιτών και έχτισαν τις περιουσίες τους επάνω στις πλάτες τους. Σε εκείνους που έχτισαν τις καριέρες τους επάνω σε αυτό το σύστημα και τώρα κάνουν τα πάντα για να το συντηρήσουν.

Βλέπω τα κόμματα, τους πολιτικούς να πασχίζουν να διασώσουν το τέρας που δημιούργησαν, νιώθουν άραγε ότι σκοτώνουν το ίδιο τους το παιδί; Και όσοι πιστεύουν ότι αυτό το παιδί που έγινε θηρίο, πρέπει να ζήσει, δεν βλέπουν ότι όλοι μας πεθαίνουμε όσο αυτό αναπνέει; Αυτή τη στιγμή που γράφω, κάποιος πολίτης τραυματίζεται, κάποιος νεαρός με κουκούλα καίει το μαγαζί ενός ανθρώπου και κάποιος δημόσιος υπάλληλος πιστεύει ότι αν φύγουμε από το ευρώ η ζωή του θα είναι καλύτερη. Κάποιος βουλευτής ψηφίζει. Και όσα έχτισαν οι πρόγονοι μου γκρεμίζονται. Πάνω από όλα γκρεμίζεται η πίστη στον ελληνισμό, γκρεμίζεται μπροστά στον «δηλητηριώδη λαϊκισμό».

Δεν υπάρχει μέλλον έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όσο και να σκεφτόμαστε πως φτάναμε ως εδώ, δυστυχώς φτάσαμε. Είναι αργά. Είναι η ώρα της αλήθειας. Και πονάει. Αλλά μπορεί να είναι και μια αρχή. Μια επιστολή δεν φτάνει. Και ίσως άλλο ένα πολιτικό σχήμα να είναι περιττό, και να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια του. Ίσως αυτοί που υπογράφουν αυτή την παρέμβαση να μην είναι και τόσο αθώοι και αμέτοχοι σε αυτό που ζούμε σήμερα. Όμως κάνουν μια αρχή. Και αν δεν αρχίσουμε απλά θα παραδοθούμε.


*Αναδημοσιεύουμε με άδεια της συγγραφέα.

57 comments:

  1. Nick Screcas
    at ABC Australia

    ..there are some promising new movements with fresh professional faces gathering momentum due to their powerful vision, convincing voice and untainted legitimacy which can provide a new much needed breed of local leaders. "Forward Greece Today" is one of the most prominent and digitally savvy, and promises extroversion not navel gazing. For an electorate sick of nepotism and powerful dominating families, it may have a novel appeal.

    ReplyDelete
  2. " Normad

    @ser
    Συμφωνώ.Αλλά δεν κάνω διακρίσεις.
    Τώρα είμαστε σε μια πολύ λεπτή φάση του εθνικού μας προβλήματος.Πρέπει ο καθένας μας να διαλέξει στρατόπεδο χωρίς σού και μού.Συγχαρητήρια στο Σαμαρά που το έκανε.Εαν συνεχίσει θα αναστηθεί η κεντροδεξιά που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος.
    Ξέρεις στην Ελλάδα έχουμε καταπνιγεί απο τη δηθενατζίδικη Αριστερά.ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΓΝΗΣΙΟΣ ΔΕΞΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΛΟΓΟΣ.
    Αυτή η δηθενατζίδικη αριστερά έχει μπερδέψει τη ταξική πάλη με την αλητεία,τους βανδαλισμους,τους χουλιγκανισμούς,τις λεηλασίες και το οργανωμένο έγκλημα.Και πουλάει και νταηλίκι στα μέντια στη βουλή στα μπλόγκς.Η Εθνική κεντροαριστερά και η εθνική κενΤροδεξιά φαίνεται ότι άρχισαν να αφυπνίζονται.Λίγο πρίν τους πάρει τα σώβρακα η χειρότερη εκδοχή αριστεράς παγκοσμίως απο γενησημιού της.Ελπίζω να μην είναι αργά.

    February 14, 2012 10:58 PM"

    Είναι έτσι ακριβώς.

    ReplyDelete
  3. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Ελληνική κοινωνία ποτίζονταν καθημερινά απο τα νάματα μιας κρατικοπαρασιτικής αριστεράς και μιας μεταπρατικής δεξιάς.
    Ηλθε καιρός αυτές οι δύο μεγάλες ιστορικές παρατάξεις να αναμετρηθούν με τις εθνικές τους ευθύνες.

    ReplyDelete
  4. Αυτός ο τόπος παράγει περισσότερο "αριστερά" απο αυτή που μπορεί να καταναλώσει.
    Ακόμα και ο Τράγκας έχει μετατραπεί σε αριστερό κήρυκα.
    Φαίνεται όμως ότι η ΝΔ το κατάλαβε αυτό και άρχισε να προσαρμόζεται και να συντονίζεται με τα ευρωπαικά συντηρητικά κόμματα.
    Η επιλογή Μειμαράκη για τον ηγετικό ρόλο του κεντρικού σχεδιαστή της πολιτικής της ΝΔ και η έντονη, παρασκηνιακή προς το παρόν,υποστήριξη αυτού του σχεδίου απο το Καραμαλή,δείχνουν ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ της Δεξιάς.
    Θα είναι πολύ καλό για το τόπο γιατί το πολιτικό σύστημα θα πα΄ψει να είναι χωλό περπατώντας με μόνο το αριστερό του πόδι.Αυτό με τη σειρά του θα βοηθήσει και την ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ της κεντροαριστεράς.Αργότερα θα γίνει και αυτό.

    ReplyDelete
  5. Σήμερα οι δύο πολιτικοί αρχηγοί υπέγραψαν και έστειλλαν επιστολές προς το ευρωπαικό διευθυντήριο.
    Ο ένας καταδικάζει τη κρατικοπαραστική αριστερά και ο άλλος τη κρατικοδίαιτη μεταπρατική δεξιά.
    Ο ένας εξελίσσεται σε ηγέτη της σύγχρονης παγκόσμιας σοσιαλδημοκρατίας και ο άλλος σε πρωθυπουργό της Ελλάδας.

    ReplyDelete
  6. Η σοσιαλδημοκρατία,στην Ελλάδα, για να ΕΠΑΝΙΔΡΥΘΕΙκαι να ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙ θα πρέπει να αναζητήσει την ηγεσία της στη "γενια των 700 ευρώ" και τη "γενια των παιδιών της Ευρώπης".

    ReplyDelete
  7. και ο άλλος σε πρωθυπουργό της Ελλάδας.

    Μιλάμε για επαγγελματία πολιτικό απατεώνα του οποίου η λογική του κρίση και συνέπεια συγκρίνεται με αυτήν της αμοιβάδας!!

    Αφού επιστράτεψε και τον τιτανοτεράστιο Μειμαράκη η επανίδρυση της κεντροδεξιάς είναι δεδομένη, τόσο, όσο και επανίδρυση του κράτους από τον πρώην Μπουγατσόφατσα!

    LOL

    ReplyDelete
  8. η γενιά της Ευρώπης, ώρα για αλλαγή ονόματος γ700

    ReplyDelete
  9. Προσωπικά εύχομαι στην κίνηση των παιδιών το καλύτερο δυνατό για το καλό όλων μας!

    ReplyDelete
  10. Είναι λυπηρό να βλέπω απόψεις που να ενστερνίζονται μηδενισμούς και καταστροφολογίες. Μέλλον υπάρχει παντού. Το μέλλον δεν εμποδίζεται. Μέλλον υπάρχει κι εκτός ΕΕ, απλά δεν είναι το μέλλον που μάθαμε, που βολευτήκαμε. Είναι ένα μέλλον σκληρό, αλλά είναι το δικό μας μέλλον, όχι εκείνο που θα μας επιβάλουν άλλοι. Στο κάτω κάτω, το μέλλον σταματά μόνο με τη Δευτέρα Παρουσία ή τον Αρμαγεδόνα ή όποια εσχατολογική θεώρηση θέλει κανείς (προσωπικά είμαι άθεος). Δε δέχομαι λοιπόν ότι η έξοδος από την ΕΕ ή το ευρώ αποτελούν εσχατολογικές καταστάσεις...

    ReplyDelete
  11. @δείμος του πολίτη

    Κι όμως, η κρίση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος ενέχει και μια χρειά εσχατολογική αφού ενώ αποδομείται και αυτοκατστρέφεται εκ των έσω, ακόμα δεν μας έχει παρουσιαστεί και καμια εναλλακτική!

    Σημεία των καιρών θα πει κανείς...

    ReplyDelete
  12. Εναλλακτικές έχουν παρουσιαστεί. Απλά δε μας άρεσαν. Ο καπιταλιστικός κανιβαλισμός δεν είναι το τέλος (τα έσχατα), απλά η δική του αυτοκαταστροφή...

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. @ο δείμος του πολίτη:

    Αυτή τη στιγμή, δεν έχει σημασία ποιος θεωρεί το μέλλον της Ελλάδας εντός και ποιος εκτός μιας ΕΕ.

    Αυτή τη στιγμή, το ζητούμενο είναι να μείνει μακριά από ΑΥΤΗ την ΕΕ, των Μερκοζί, των τοκογλύφων και της απεμπόλησης κάθε έννοιας δημοκρατίας και εθνικής κυριαρχίας. Ακόμα και στις εκλογές στη Γαλλία βάζει πόδι η Γερμανία πλέον, χωρίς να κρύβεται ούτε καν για τα προσχήματα.

    Το τι θα γίνει μετά είναι άλλο θέμα. Κατά τη γνώμη μου, μια συνομοσπονδία του "φτωχού" νότου, δηλαδή των χωρών που μπορούν να συνεργαστούν σε ισότιμη βάση, είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη λύση. Αλλά αυτό είναι μι απολύ μεγάλη κουβέντα.

    ReplyDelete
  15. "Και το βιολί βιολάκι τους" (15/2/2012):

    >> http://topontiki.gr/article/30272

    "...Παρότι κατεβάσαμε τα βρακιά μας με την ψήφιση του 2ου Μνημονίου, oι Ευρωπαίοι άρχισαν και πάλι τις ξυνίλες…Δεν τους άρεσαν λέει, καθόλου, οι αντιδράσεις μας την Κυριακή!!!..."

    Αφού μπούκωσαν τους βουλευτές με 600 σελίδες και μόλις 4 ώρες "διαβάσματος" για τις προσωπικές απενοχοποιήσεις του καθενός, τώρα το Eurogroup αναβάλλεται, όλοι κάνουν τους χαλαρούς και ο Σόιμπλε λίγο-πολύ λέει ότι, σιγά τώρα, μην αγχωθούμε και με τη χρεωκοπία των βρωμοελλήνων.

    Δεν λέω να γίνουν ξαφνικά Ιάπωνες και να κάνουν χαρακίρι στην πλατεία Συντάγματος. Αλλά αυτή η ξεφτίλα είναι απίστευτη. Δεν ξέρω τι λένε στα παιδιά τους όταν γυρίζουν σπίτι.

    ReplyDelete
  16. Jaga, δε διαφωνώ καθόλου. Είμαι φιλοευρωπαϊστής, αλλά τέτοια ΕΕ δεν τη θέλω.

    ReplyDelete
  17. Μέλλον υπάρχει πάντα. Η ζωή δεν σταματάει ποτέ. Το ερώτημα είναι ποιο μέλλον και υπό ποιους όρους, σε ποιες συνθήκες; Σε συνθήκες γεωπολιτικής και γεωοικονομικής απομόνωσης ή σε συνθήκες Ευρώπης; Φυσικά, αυτή η Ευρώπη σε κανέναν δεν αρέσει έτσι όπως δρα και συμπεριφέρεται. Ούτε είναι πανάκεια το Μνημόνιο. Ο αγώνας πρέπει να δοθεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην ΕΕ. Αυτή τη στιγμή αυτοί οι συσχετισμοί είναι υπέρ μιας λουθηρανικής προτεσταντικής οικονομικά Ευρώπης. Αυτό δεν το θέλουμε. Η λύση όμως να βγούμε εκτός θυμίζει την "ένδοξη", "λυτρωτική", "εθνικά υπερήφανη" πλην όμως καταστροφική για τα συμφέροντά μας έξοδο από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ τη δεκαετία του '70. Βγήκαμε και μαζεψε το παιχνίδι η Τουρκία κι ακόμα τρέχουμε. Ο νόμος της ετερογονίας των σκοπών σε όλο του το μεγαλείο, που λέει κι ο Π. Κονδύλης.

    ReplyDelete
  18. Και φυσικά μην ξεχνάμε ότι ο μείζον στόχος είναι η παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας με έμφαση την πραγματική οικονομία. Υπάρχουν οι σχετικές προβλέψεις για τις σχετικές διαρθρωτικές αλλαγές και στα δύο μνημόνια. Γιατί δεν προχωράνε; Οι Ευρωπαίοι σ' αυτό το σημείο ασκούν κριτική. Όχι στις περικοπές μισθών και την αύξηση φόρων. Αυτά μας τα βάζουν σαν μαχαίρι στο κόκκαλο γιατί δεν είμαστε σοβαροί σε όλα τα υπόλοιπα.

    ReplyDelete
  19. 400.000 ευρώ μισθό ο Παπούλιας.Στο όριο της φτώχειας οι μισθοί της Αλέκας και του Τσίπρα.Μόλις στο 1/3 τού Παπούλια.Κωλοσύστημα, πώς τους καταδικάζεις μερικούς.

    ReplyDelete
  20. Aσε τις κομματικές επιχορηγήσεις.Πώς θα αγοράζουν σύγχρονες κουκούλες οι ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ.Πώς θα πληρώνονται τα λεωφορεία για να μεταφέρουν περιφερόμενους συμβολαιοεκτελεστές απο πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο για να προστατεύουν τις γιάφκες των Πελιγρίνηδων και των Μυλοπουλαίων.

    ReplyDelete
  21. Χορηγίες ονομάζει ο Μπένυ τα ποσά που μας δανείζουν οι Γερμανοί και, μέσω του κράτους, φθάνουν στα κομματικά ταμεία των αντιμνημονιακών κομμάτων.
    Φυσικά για να κάψεις την Αθήνα χρειάζονται έξοδα.

    ReplyDelete
  22. Τα κόμματα είναι όλα αντιμνημονιακά.Οι πιό σκληροί ανιμνημονιακοί είναι οι σιτιζόμενοι του κόμματος της Συγγρού.Αν και τώρα ξέσπασε άγριος καυγάς μεταξύ τους για τη λεία.Αντιμνημονιακό επίσης είναι και το "τέως ΠΑΣΟΚ".

    ReplyDelete
  23. "τέως ΠΑΣΟΚ".Γουστάρω τίτλο.
    Πώς αυτός ο υπερεφυής Μπένυ διεκδικεί μετά μανίας να γίνει αρχηγός σαυτό το κόμμα, "κανένα στόμα δεν τόβρε και δεν τόπε ακόμα",που λέει και ο Βάρναλης.

    ReplyDelete
  24. Κανονικά στο μνημόνιο έπρεπε να προβλέπεται όλοι οι αντιμνημονιακοί αρχηγοί κομμάτων να παίρνουν τη κρατική επιχορήγηση κατευθείαν απο τη Γερμανική πρεσβεία σε μηνιαίες δόσεις.Για να είναι η χορηγία δημοσιονομικά ουδέτερη.
    Και κάθε μήνα ο Τσίπρας με την Αλέκα με μάσκες ή χωρίς μάσκες,αυτό θα είναι στη διακριτική τους εχέρεια,θα πάνε στη πρεσβεία να εξαργυρώνουν τις επιταγές.
    Το ισχύον μεχρι τώρα σύστημα επιχορήγησης των κομμάτων το βρίσκω πολύ γραφειοκρατικό και επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.

    ReplyDelete
  25. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τους μισθούς τους.

    ReplyDelete
  26. @G700:

    "...Φυσικά, αυτή η Ευρώπη σε κανέναν δεν αρέσει έτσι όπως δρα και συμπεριφέρεται. Ούτε είναι πανάκεια το Μνημόνιο. Ο αγώνας πρέπει να δοθεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην ΕΕ. Αυτή τη στιγμή αυτοί οι συσχετισμοί είναι υπέρ μιας λουθηρανικής προτεσταντικής οικονομικά Ευρώπης..."

    Η συλλογιστική αυτή ήταν ακριβώς η αιτιολόγηση (στο εσωτερικό τους) όσων χωρών το Β'ΠΠ επέλεξαν να σηκώσουν τα χέρια και να ασπαστούν το Γ' Ράιχ.

    Και δεν το λέω καθόλου μεταφορικά. Όντως έχει μια λογική, ειδικά για τις πολύ αδύναμες χώρες. Προϋποθέτει βέβαια άλλες αξιακές αντιλήψεις, άλλες προτεραιότητες και άλλο πολιτισμικό υπόβαθρο από ότι η Ελλάδα. Ή όσους τέλος πάντων έχουν περάσει ιστορικά πολύ χειρότερα πράγματα, πολέμους, κατοχές, χρεωκοπίες, αλλά ακόμα στέκονται στα πόδια τους.

    Τελικά, αυτό που καθορίζει τη στάση του καθενός στο θέμα της χρεωκοπίας (εντός ή εκτός ευρώ) δεν είναι τι θέλει ο σκληρός πυρήνας αλλά τι κοστίζει αυτό.

    Αν το ζήτημα είναι να μην ξεβολευτούμε και να μη χάσουμε το ακριβό αυτοκίνητο ή το σολωμό Νορβηγίας, πολλαπλασιάζοντας τα δανειακά βάρη και υποθηκεύοντας αξίες μελλοντικών γενεών, τότε δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα δίλημμα. Απλά να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος των σημερινών αποφάσωεν σε βάθος χρόνου, αντί μόνο για τη μικρή δική μας προσωπική γωνίτσα σήμερα.

    ReplyDelete
  27. @G700:

    "...Υπάρχουν οι σχετικές προβλέψεις για τις σχετικές διαρθρωτικές αλλαγές και στα δύο μνημόνια. Γιατί δεν προχωράνε;..."

    Κάνετε λάθος τώρα, όπως κάνατε λάθος από την πρώτη στιγμή, στο πρώτο μνημόνιο. Τέτοιες προβλέψεις απλά δεν υπάρχουν.

    Αυτό που οι τροϊκανοί προτείνουν (και οι δικοί μας δέχονται) ως "διαρθρωτικές" και "αναπτυξιακές" αλλαγές δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από δημοσιονομικές περικοπές και αύξηση φόρων. Ο στραγγαλισμός της οικονομίας στο όνομα της ιδεολοψίας της "δημιουργικής καταστροφής" τώρα και της "επιβίωσης του πιο δυνατού" αμέσως μετά.

    Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα πλέον τώρα, που η ύφεση όχι μόνο συνεχίζεται αλλά επιταχύνεται. Και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μη εφαρμογής μέτρων, το αντίθετο: αυτό ακριβώς ήταν ο στόχος εξ' αρχής, γιατί αυτό ήθελαν να εφαρμόσουν.

    Οπουδήποτε έχουν εφαρμοστεί αυτές οι πολιτικές, ΠΑΝΤΟΥ παρατηρούνται ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα. Άρα δεν πρόκειται για ζήτημα λάθους συνταγής ή κακής εφαρμογής. Γι' αυτό και τώρα το μόνο που έχει απομείνει είναι οι ωμοί εκβιασμοί και οι ακριβατισμοί τύπου Σόιμπλε που γυρίζουν την Ευρώπη ακριβώς οκτώ δεκαετίες πίσω.

    ReplyDelete
  28. normad & παπαγαλακι

    τρικυμία εν κρανίω ?
    Ζητωκραυγάζετε υπέρ της τρόικας ?
    Να σας δω να παραδέχεστε ότι φταίνε οι πράσινες πρακτικές της τελευταίας 30ετίας και τίποτα άλλο...

    Εκτός κι αν υιοθετήσετε κι εσείς την πρακτική του δανειστή του Αντρέα
    "Ποιοί είναι οι Γερμανοί/Ολλανδοί/Φινλανδοί κτλ" ?

    Αυτοί που πλήρωσαν το μισθό σου 2 χρόνια τώρα

    H ειλικρίνεια λέιπει σε αυτή τη χώρα

    ReplyDelete
  29. @ser

    Τα παράπονά σου στο Μιχελάκη.Αφού πρώτα σε ξέσκισε τώρα σε πέταξε σα στημένη λεμονόκουπα.Ας πρόσεχες.

    ReplyDelete
  30. Parmenidi eisai sketi apolaysi!

    G700 kali epityxia sto neo egxeirima kai kali allagi onomatos! Kairos einai.

    ReplyDelete
  31. Τι είναι το μνημόνιο ΙΙ; Δύο αξιόλογες προσπάθειες:

    Μνημόνιο 2: Η διαχείριση της Διαφθοράς, Πρωταγωνιστής στις Εξελίξεις!
    http://baas.gr/2012/02/12/mnimonio2/

    Το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2 σε 63 προτάσεις
    http://www.market-talk.net/index.php/id/10777

    ReplyDelete
  32. Και τότε, συνέβη το αναπάντεχο. Μια ομάδα μαυροντυμένων από την Πανεπιστημίου ξεκίνησε να φωνάζει συνθήματα και να κατευθύνεται προς τα εκεί όπου τα ΜΑΤ έδιωχναν με το έτσι θέλω τον κόσμο. Ο κόσμος παραμέρισε, άρχισε να τους χειροκροτεί και να τους φωνάζει «μπράβο», «γαμήστε τους», «επάνω τους» και άλλα τέτοια ενώ με τη σειρά τους οι αναρχικοί τους έλεγαν «ελάτε μαζί μας». Πραγματικά, όταν όλος ο κόσμος σε χειροκροτεί, και σου συμπαραστέκεται δεν μπορείς παρά να ακολουθήσεις με μεγαλύτερη ορμή αυτό που ήθελες εξαρχής να κάνεις. Το ίδιο συνέβηκε κι όταν μετά από νέα χημική επίθεση των ΜΑΤ ο κόσμος κατέβαινε έντρομος την Πανεπιστημίου και άνθρωποι έπεφταν κάτω (μάρτυρες και ο κόσμος και τα ασθενοφόρα ή τα μηχανάκια του ΕΚΑΒ που μάζευαν όσους δεν άντεξαν την επίθεση). Και το απόγειο αυτής της κατάστασης συνέβηκε όταν άρχισε η πυρπόληση των Starbucks στην Κοραή. Ένα χειροκρότημα και ζητωκραυγές από την Κλαυθμώνος, την Σταδίου και την Πανεπιστημίου γέμισε τον χώρο. Στις καταστροφές στις τράπεζες ο κόσμος, που δεν συμμετείχε ενεργά στις μάχες, χτυπούσε ρυθμικά τα κάγκελα της Σταδίου κάνοντας θόρυβο και αρκετοί 40άρηδες και 50άρηδες οικογενειάρχες μάζευαν μάρμαρα και τα έδιναν στους αναρχικούς που είχαν αναλάβει την κατά μέτωπο επίθεση.

    Η πρώτη μεγάλη νίκη των αναρχικών και ο παραμορφωτικός φακός των ΜΜΕ

    http://tinyurl.com/7msydj2

    ReplyDelete
  33. Ζούμε με τις φαντασιώσεις μας.

    ReplyDelete
  34. Μια νέα γενιά Ελλήνων γεννιέται. Οι μπαμπάδες τους έβριζαν τους αμερικανούς αυτοί τους Γερμανούς. Οι ίδιοι δεν φταίνε σε τίποτα και ποτέ. Jaga είσαι απόλαυση. Εμπρός στην αντίσταση λοιπόν...

    ReplyDelete
  35. @Gμόσιος:

    "Χρειάζονται τώρα οι Έλληνες τανκς, ελικόπτερα και υποβρύχια;" (16/2/2012):

    >> http://www.tvxs.gr/node/85239

    "...«Ο ελληνικός προϋπολογισμός για τους εξοπλισμούς παραμένει υπερβολικά υψηλός» ήταν το θέμα ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, που προβλήθηκε στο πλαίσιο αναφοράς για την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και τα μέτρα του νέου μνημονίου για την Ελλάδα...

    ...Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων, δηλώνει:
    «Αυτό ήταν το σημαντικότερο όλων, όταν άρχισε τη σχετική συζήτηση ο Παπανδρέου. Και βέβαια να προβούμε σε μειώσεις, αλλά οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν – του είπαν – πράγμα παράλογο. Τι χρειάζονται αυτή τη στιγμή οι Έλληνες τα ελικόπτερα, τα υποβρύχια και όλες αυτές τις ανοησίες»..."


    Η περίφημη "διάσωση" της Ελλάδας αφορά μόνο στο 19% του ποσού των 130 δις. Τα υπόλοιπα 81% πάνε σε ομολογιούχους και τράπεζες. Και μερικά στα ασφαλιστικά ταμεία βέβεια, που από την άλλη τσέπη τα ξαναδίνουν πίσω μέσω των νέων περικοπών.

    Τώρα που ακόμα και τα πιο γελοία επιχειρήματα των μνημονιάκηδων στερεύουν και απομένει μόνο η τρομοκρατία, από κανάλια και κυβερνώντες, ακόμα και οι Γερμανοί καταλαβαίνουν τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια.

    Εκτός από τους εντεταλμένους συγκεκριμένων καναλιών βέβαια, που ακόμα και σήμερα λένε ότι οι τοκογλύφοι έχουν δίκιο.

    ReplyDelete
  36. "Fitch: Αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ισλανδίας" (17/2/2012):

    >> http://www.skai.gr/news/finance/article/194959/fitch-anavathmisi-tou-axiohreou-tis-islandias/

    Μια φορά κι έναν καιρό, μια χώρα αρνήθηκε να διασώσει τις τράπεζές της και να πληρώσεις τα liabilities που είχε μέσω αυτών σε ξένα κράτη και "επενδυτές".

    Χωρίς να έχει πλουτοπαραγωγική παραγωγή, χωρίς να έχει απέραντες εκτάσεις καλλιέργειας τροφίμων, σήμερα παίρνει τα άνω της και στέκεται στα πόδια της.

    Αφιερωμένο εξαιρετικά στους Ταλιμπάν της ενημέρωσης-εξημέρωσης των ιθαγενών, που εύχονται η Ισλανδία να βυθιστεί στον Ατλαντικό.

    ReplyDelete
  37. Ξέχασες όμως να διαβάσεις το πρόγραμμα λιτότητας της Ισλανδίας αδερφέ. Θα στο στείλω να του ρίξεις μια ματιά για να δεις γιατί πίπα μιλάμε

    ReplyDelete
  38. "σήμερα παίρνει τα άνω της και στέκεται στα πόδια της"

    Αφού τήρησε αυστηρά και πειθαρχημένα το πρόγραμμα του ΔΝΤ.ΕΤΑΛΟΦI

    ReplyDelete
  39. Ισλανδία: Αναβάθμιση από Fitch σε "ΒΒΒ-" -επιστρέφει σε "investment grade"


    Την μακροπρόθεσμη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας σε ξένο νόμισμα της Ισλανδίας αναβάθμισε σε "BBB-" από "BB+" ο οίκος Fitch. Το μακροπρόθεσμο IDR σε τοπικό νόμισμα παρέμεινε σταθερό σε "BBB+". Ο οίκος αναβάθμισε επίσης τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε "F3" από "B". Τα outlook των αξιολογήσεων είναι "σταθερά".

    Ο αναλυτής της Fitch, Paul Rawkings επισημαίνει πως η αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου IDR αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας, την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την αναδόμηση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας από την τραπεζική και νομισματική κρίση του 2008.

    "Η Ισλανδία ολκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα του ΔΝΤ και ανέκτησε την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Μια πολλά υποσχόμενη ανάκαμψη βρίσκεται στο δρόμο, η αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου βρίσκεται σε προχωρημένο σημείο ενώ ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ δείχνει να βελτιώνεται χάρη στο ισχυρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής".


    Πηγή:www.capital.gr

    ReplyDelete
  40. @Gμόσιος:

    Ποιος σου είπε ότι δεν το διάβασα; Το θέμα δεν είναι η λιτότητα αλλά η προοπτική του.

    Αυτό είναι που δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν όσοι κραδαίνουν τον μπαμπούλα της χρεωκοπίας.

    ReplyDelete
  41. Μιλάμε για χθεσινή ανακοίνωση.

    ReplyDelete
  42. @libertarian:

    Ποιος τήρησε πρόγραμμα ΔΝΤ; Η Ισλανδία;

    "Ισλανδία: πως έδιωξε το ΔΝΤ και ανέκαμψε"

    >> http://www.fimes.gr/2012/02/iceland-dnt/

    "...Από την άλλη η πίεση αυξήθηκε. Όταν η Ισλανδία ετοιμαζόταν για δημοψήφισμα, το ΔΝΤ απειλούσε την χώρα να στερήσει οποιαδήποτε βοήθεια. Η Βρετανική κυβέρνηση απειλούσε να παγώσει τις καταθέσεις και τις αποταμιεύσεις των Ισλανδών. Τα επιχειρήματα όπως τα περιγράφει ο ίδιος ο Ισλανδός πρωθυπουργός:

    «Μας έλεγαν ότι ή θα ακολουθήσουμε το πρόγραμμά τους ή θα γίνουμε Κούβα».

    Στο δημοψήφισμα που έγινε το Μάρτιο του 2010 το 93% των Ισλανδών ψήφισαν κατά της πληρωμής των χρεών. Το ΔΝΤ αμέσως πάγωσε τους δανεισμούς.

    Οι Ισλανδοί όμως δεν είχαν πια τίποτα να χάσουν. Η κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνες για αστικές και ποινικές ευθύνες κατά των όποιων υπευθύνων για την οικονομική κρίση. Αξιωματούχοι και τραπεζίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα..."


    "Η Ισλανδία έδωσε τα παπούτσια στο χέρι στο ΔΝΤ!"

    >> http://www.pentapostagma.gr/2011/09/blog-post_2506.html

    "...Με σαφήνεια η Ισλανδική κυβέρνηση παίρνει διαφορετικό δρόμο από την προτεινόμενη «συνταγή» του ΔΝΤ, διευκρινίζοντας “Κανένα σωσίβιο από BCE, FMI ή Παγκόσμια Τράπεζα… καμία έκπτωση στην εθνική κυριαρχία απέναντι σε ξένες χώρες. Μια πορεία με τη συμμετοχή των πολιτών, χωρίς περικοπές δικαιωμάτων και με τη λαϊκή συμμετοχή…”..."


    Η Ισλανδία ανέκαμψε, και μάλιστα μέσα σε ένα μόλις χρόνο, ακριβώς ΕΠΕΙΔΗ πέταξε έξω το ΔΝΤ.

    Κάνε τουλάχιστον ένα απλό search πριν γράψεις τέτοια πράγματα.iesri

    ReplyDelete
  43. "...Η Ισλανδία ολκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα του ΔΝΤ και ανέκτησε την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων..."

    Το "ολοκλήρωσε επιτυχώς" προφανώς για το ΔΝΤ σημαίνει πάντα να τους κυνηγάνε μέχρι το αεροδρόμιο.

    Κανονικά μαζί με το "πρόγραμμα" πρέπει στο παράρτημα να δίνουν και τις πτήσεις εξωτερικού της κάθε χώρας που "βοηθούν".

    ReplyDelete
  44. Καμμιά χώρα δεν μπόρεσε να ανακάμψει χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ αλλά και χωρίς τη θελησή της.
    Οσοι, σαν την Ουγγαρία και τον ημέτερο Μπένυ τον Αύγουστο, εδιωξαν το ΔΝΤ, μετά απο λίγο καιρό τους παρακαλούσαν γονατιστοί να ξαναγυρίσουν.

    ReplyDelete
  45. @libertarian:

    Υποθέτω αυτά γράφει το "δόγμα ΔΝΤ". Ακριβώς όπως κάθε θρησκεία: πίστευε, χωρίς αποδείξεις.

    Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Τα δυσκόλως εννοούμενα αγνοούνται.

    ReplyDelete
  46. Καλώ όσους τους ακόμα(!) "αισιόδοξους" του πργράμματος της τρόικας να σχολιάσουν τώρα, πριν αποφασιστεί τη Δευτέρα-Τρίτη στο Eurogroup, το παρακάτω:

    "Πρόσω ολοταχώς για το Ταμείο αποπληρωμής των τόκων του ελληνικού χρέους" (10/2/2012):

    >> http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=38368&category_id=89

    Οι μέχρι τώρα (ελάχιστες) πληροφορίες λένε ότι, όχι μόνο θα χρησιμοποιηθεί για τη σταδιακή και δεσμευμένη "κατάθεση" (= διακίνηση) των δόσεων του νέου δανείο, αλλά και ότι σε αυτό θα καταθέτει τον οβολότης το κράτος, κατά προτεραιότητα έναντι πρωτογενών δαπανών.

    Δηλαδή 100% διασφάλιση της αποπληρωμής των δόσεων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πλήρη αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων. Και αυτό δεν θα ονομάζεται χρεωκοπία για τις Fitch, S&P και Moody's.

    ReplyDelete
  47. Οταν οι πληροφορίες σου βασίζονται σε διάφορα "papares.gr" και δεν δέχεσαι τη δήλωση του αναλυτή της Fitch, Paul Rawkings που την έκανε χθές και την δημοσιεύσανε τα πιό έγκυρα mentia του κόσμου τότε συνέχισε τον αυνανισμό.

    ReplyDelete
  48. Ακόμη ένας δοσίλογος:

    Όταν συνταγματολόγοι πλέουν σε διεθνή ύδατα

    http://www.constitutionalism.gr/html/ent/110/ent.2110.asp#_ftn3

    ReplyDelete
  49. Όταν διαβάζεις ένα νομικό κείμενο και το ερμηνεύεις ως λογοτεχνικό είναι λογικό να τα συμπεράσματα σου να είναι λανθασμένα.

    ReplyDelete
  50. Διαβάζω στο Κουτί της Πανδώρας ένα άρθρο του καθηγητή Στέργιου Σκαπέρδα: Επτά μύθοι για την κρίση του χρέους (http://www.koutipandoras.gr/?p=15894).

    Στέκομαι σε ένα σημείο του άρθρου που περιγράφει την εναλλακτική πορεία που θα μπορούσαμε να έχουμε ακολουθήσει.

    Ας σκεφτούμε λοιπόν την εναλλακτική λύση της «χρεοκοπίας» στις αρχές του 2010. Η σχέση χρέους-ΑΕΠ ήταν κοντά στο 115% τότε. Αν η χώρα είχε εφαρμόσει το κούρεμα που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου (21%, αλλά πραγματικό), η σχέση χρέους-ΑΕΠ θα είχε κατέβει λίγο πάνω από το 90%, ποσοστό που θα έκανε το χρέος οριακά βιώσιμο. Πιθανόν να είχε απαιτηθεί ένα μεγαλύτερο κούρεμα για να γίνει το χρέος μακροπρόθεσμα βιώσιμο, αλλά σίγουρα αυτό θα ήταν κάτω από τα επίπεδα που σχεδιάζουν τώρα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

    Στην ανάλυση του κ. Σκαπέρδα δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο που να αναφέρεται στο πρωτογενές έλλειμμα (ως γνωστών η Ελλάδα έχει τρία). Μάλλον του διαφεύγει ότι το πρωτογενές έλλειμμα εκείνη την περίοδο ήταν 24 δις ευρώ. Μία βραχυπρόθεσμη έξοδος της Ελλάδας από τις αγορές, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, θα μηδένιζε αυτόματα το πρωτογενές έλλειμμα (καλό ακούγεται) με ότι αυτό συνεπάγεται.

    Τα γράφω αυτά γιατί ο κ. Σκαπέρδας υπονοεί ότι οι πολιτικοί της χώρας δεν θέλουν ή δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα. Ο εναλλακτικός τίτλος του άρθρου θα μπορούσε να είναι "Ο παράδεισος που μας έκλεψαν". Αν ο κ. Σκαπέρδας ερχόταν να διδάξει σε ελληνικό πανεπιστήμιο ή να δημιουργήσει μία Α.Ε θα αντιλαμβανόταν τι εστί ελληνικός παράδεισος.

    ReplyDelete
  51. @xanoum mpourek:

    Αυτό που λέει ο Σκαπέρδας, αλλά και όσοι υποστηρίζουν τη μονομερή και άμεση στάση της εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους είναι πολύ απλή:

    Τα τακτικά έσοδα του κράτους είναι κάτι παραπάνω από 50 δις, ενώ οι ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ δαπάνες, αυτό που πλέον εννοεί και ο κάθε Σαχινίδης για να κρύψει πόσα πληρώνουμε σε τοκοχρεωλύσια, είναι περίπου 43 δις ευρώ.

    Πράγμα που σημαίνει ότι αν αύριο το πρωί η Ελλάδα σταματούσε να πληρώνει τους πάντες στο εξωτερικό, θα είχε πρωτογενές πλεόνασμα.

    Αν λόγω αυτού, σε περίπτωση πλήρους κατάρρευσης των σχέσεων ΕΕ-Ελλάδας, αναγκαζόμασταν από μόνοι μας να βγούμε έστω και προσωρινά από την ΕΕ (καλύτερες διακρατικές συμφωνίες), τότε ίσως να επιστρέφαμε στη δραχμή. Φυσικά αυτό βραχυπρόθεσμα θα έπρεπε να αντισταθμίσει το αυξημένο κόστος εισαγωγών καυσίμων και κάποιων τροφίμων, αλλά όχι πολύ χειρότερα από ότι θα συμβεί ειδικά φέτος.

    Σε μια χώρα με κυβέρνηση με κάκαλα και με απόφαση να υπερασπίζεται τον κόσμο και όχι τις τράπεζες, και τα παραπάνω θα ήταν απόλυτα εφικτά, και η συνέχεια θα ήταν αυτονόμηση της παραγωγικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια.

    Σίγουρα δεν θα συζητούσε για "ειδικούς λογαριασμούς" αφυδάτωσης, ούτε για συγκεκαλυμμένους επιτρόπους, ούτε για αυτοματισμούς στην επιβολή νέων μέτρων προς όφελος των δανειστών.

    Τα πράγματα είναι πλέον τόσο απλά, που ακόμα και η άρνηση της πραγματικότητας λόγω μη-κατανόησης δεν δικαιολογείται. Κανένας εντολοδόχος πολιτικός ή δημοσιογράφος δεν μπορεί να βγει σε 1-2 χρόνια και να πει (πάλι) συγνώμη, λάθος, δεν ήξερα.

    ReplyDelete
  52. @libertarian:

    Πες μου που ακριβώς δημοσιεύτηκε στα "mentia"...

    Χααχααχαααα... Έχετε πολύ πλάκα λέμε!

    ReplyDelete
  53. Όταν λέμε πρωτογενές έλλειμμα εννοούμε ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑ.

    Διάβασε τι γράφεις.

    ReplyDelete
  54. Συμφωνώ με Μπουρέκ. Άλλο πράγμα να έχεις ιδεολογική θέση και κριτική προσέγγιση αριστερή κι άλλο να λες Jaga ότι άμα μπουμπουνίσουμε πιστόλι θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Αν υπήρχε θα είχε νόημα και η απειλή περί χρεοκοπίας. Άμα το μπουμπουνίσουμε θα πρέπει να βρούμε να 5 δις να καλύψουμε το πρωτογενές έλλειμμα. Αυτά επειδή κανείς δεν θα μας τα δώσει θα τα κόψουμε. Άρα στη χρεοκοπία τα μέτρα θα είναι 5 δις κανονικό μαμήσι δηλαδή τη στιγμή που τώρα στην λιτότητα είναι 3 δις, μια πίπα δηλαδή. Άσε που δεν θα έχει κοκό για τις τράπεζες οι οποίες θα καταρρεύσουν εν μία νυκτί μαζί με τις καταθέσεις. Η απειλή της χρεοκοπίας θα έχει νόημα μόνο όταν θα πιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα και ξεκαθαρίσει το τοπίο με τράπεζες, αλλιώς ζήτω που καήκαμε

    ReplyDelete
  55. @Gμόσιος:

    Αφού είσαι τόσο σίγουρος, γιατί δεν ρίχνεις μια ματιά στον προϋπολογισμό του 2012; Αν δεν κάνω λάθος, τα φετινά μέτρα είναι πάνω από 10 δις ευρώ, κάτι λιγότερο από τα 13 δις ευρώ που θα πάνε σε τοκοχρεωλύσια.

    Πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει εν δυνάμει πλεόνασμα, αρκεί να μπούνε οι σωστές προτεραιότητες σε περίπτωση χρεωκοπίας.

    Αυτό ακριβώς εννοεί ο Σαχινίδης όταν λέει τις παπάρες για "πρωτογενές πλεόνασμα" το 2014: αφαιρώντας τα τοκοχρεωλύσια από την εξίσωση και διατηρώντας το σημαρινό ρυθμό σπατάλης στο Δημόσιο.

    Αυτή ακριβώς την ευελιξία θέλουν να αποφύγουν στο Eurogroup σήμερα, όπου μάλλον κλείνει οριστικά και η συμφωνία για τον ειδικο λογαριασμό. Να αφαιρέσουν δηλαδή αυτή τη δυνατότητα από κάποια πιθανόν λιγότερο υποτελή κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια.

    Το άμεσο πρόβλημα δεν είναι το αν σήμερα έχουμε ή όχι πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και οριακό. Το πρόβλημα είναι ότι η στάση πληρωμής του εξωτερικού χρέους σημαίνει all-out-war με τον πυρήνα του Eurogroup και τις τράπεζες, που στη συνέχεια θα φροντίσουν να πληρώνουμε το πετρέλαιο διπλάσιο από ότι σήμερα.

    Το θέμα είναι ότι σε έναν πόλεμο, μόλις αποφασίσεις τι είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις, δεν σε φοβίζει η απειλή. Γι' αυτό και όσο περισσότεροι άνθρωποι φτωχαίνουν, μέρα με την ημέρα, τόσο πιο πιθανή είναι μια απότομη χρεωκοπία "από ατύχημα".

    Και φυσικά δεν εννοώ καμία Οκτωβριανή επανάσταση. Αν ήμουνα σύντροφος και έλεγα τα περί συνομοσπονδίας του φτωχού νότου, θα με διέγραφαν πάραυτα.

    ReplyDelete
  56. Η απειλή της χρεωκοπίας θα είχε νόημα αν είχες μια στοιχειώδη δική σου παραγωγική μηχανή που να σε συντηρεί και όχι να εισάγεις ακόμα και τα φασόλια, το εθνικό σου φαγητό.

    ReplyDelete
  57. Εγώ πάντως στην όλη φάση βλέπω ότι ίσχυσε τελικά ο νόμος του Μέρφι!

    Ότι μπορεί να στραβώσει θα στραβώσει...

    Tέλος

    ReplyDelete