Sunday, February 12, 2012

Μπροστά, σήμερα.

Αθήνα, 12.02.2012*

Α. Η «γενιά της Ευρώπης» χρειάζεται να μιλήσει

Σήμερα η Βουλή των Ελλήνων θα ψηφίσει ή θα απορρίψει τη νέα δανειακή σύμβαση. Το δίλημμα έχει τεθεί και δεν είναι προσχηματικό. Είναι πραγματικό και αφορά όλους μας. Είτε θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα των επίπονων αλλαγών μέσα στην Ευρώπη, με κόστος, αλλά με δυνατότητες ή θα βρεθούμε στην τριτοκοσμική τροχιά της δραχμής και θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω. Σήμερα αποφασίζουμε για το ποιοί είμαστε, που ανήκουμε, που θέλουμε να πάμε και πώς θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχει μια γενιά, την οποία προκλητικά επικαλούνται όλοι, πάνω στην οποία συστηματικά βυσσοδομούν κυρίως οι παλαιότερες γενιές, ενώ η ίδια δεν εκφράζεται συγκροτημένα στο δημόσιο διάλογο. Είναι η γενιά όσων γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, όταν η χώρα μας έκανε τα πρώτα της βήματα στην τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Είναι η γενιά με την καλύτερη μόρφωση και τυπικά προσόντα που έζησε ποτέ στη χώρα, η οποία «φέρει» ένα σημαντικό προνόμιο και κεκτημένο: την Ευρώπη. Είναι η δική μας γενιά. Για εμάς, η Ευρώπη είναι κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Βρίσκεται στις υποδομές μας, στην οικονομία μας, στο κράτος, στον πολιτισμό, στις σπουδές μας, στο περιβάλλον. Πήραμε το πρώτο μας χαρτζιλίκι σε δραχμές, αλλά τα πρώτα μας χρήματα τα αποκτήσαμε σε ευρώ. Δε θυμόμαστε πια πόσα ευρώ είναι «ένα πεντοχίλιαρο» κι έχουμε φίλους στο Λονδίνο, στη Βαρκελώνη και στο Άμστερνταμ. Δεν ασπαζόμαστε συνομωσίες, δεν πιστεύουμε ότι μας "χρωστάνε", ούτε ότι είμαστε περιούσιος λαός. Πιστεύουμε όμως στις δυνατότητές μας, αλλά και στο ότι η Ευρώπη είναι το περιβάλλον, μέσα στο οποίο μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε. Είναι ο σταθερός μοχλός μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στη χώρα μας, ο ειρηνοποιός σε μια ταραγμένη γειτονιά. Είναι μια κοινότητα που έχει ωφελήσει την Ελλάδα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτισμικά.

Και όμως. Είμαστε η πρώτη γενιά μεταπολεμικά που δε ζει με την προσδοκία μιας καλύτερης πραγματικότητας. Οι έννοιες της απόκτησης ιδιοκτησίας, της περιουσίας, της αποταμίευσης, της σταθερής εργασίας, της ασφάλειας, της δημιουργίας οικογένειας είναι πλέον για την πλειονότητα των νέων απόμακρες και πιθανά απραγματοποίητες. Ταυτόχρονα, βλέπουμε τους εργοδότες μας στον ιδιωτικό τομέα να συλλαμβάνονται για χρέη στο Δημόσιο. Πολλούς στο Δημόσιο να συνεχίζουν ατάραχοι τον καταστροφικό τους λήθαργο ή να εμποδίζουν τους λίγους ευσυνείδητους να κάνουν το καθήκον τους.

Την ίδια στιγμή ακούμε συνομήλικούς μας να φωνάζουν να «καεί η Βουλή» ή να υιοθετούν εύκολα συνθήματα της γενιάς του Πολυτεχνείου, να υψώνουν τείχη σε αλλαγές, για τις οποίες θα έπρεπε να είμαστε μπροστάρηδες, να ενδίδουν καθημερινά σε έναν ξεπερασμένο από τις εξελίξεις ιδεολογικό αγώνα, που νομιμοποιεί την ανομία και μας γυρίζει πίσω, όταν το ζητούμενο είναι η φυγή προς τα εμπρός. Τελικά, να κοινωνούν έναν διογκούμενο δηλητηριώδη λαϊκισμό που περιθωριοποιεί την κοινή λογική, την ψυχραιμία, τον τεκμηριωμένο λόγο, το σχεδιασμό, τη συνεργασία, την πολιτική πράξη. Είναι αναμενόμενο. Σε αυτό το περιβάλλον ζούμε. Αυτά είναι τα πρότυπα και οι πρακτικές που κληροδοτούν οι προηγούμενες γενιές στη δική μας. Σαφέστατα, δεν έχουμε τεκμήριο αθωότητας. Όμως αποποιούμαστε αυτήν την αχρείαστη κληρονομιά.


β. Η κρίση έχει ταυτότητα

Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις για το πως φτάσαμε ως εδώ. Δεν ζούσαμε στον επίγειο παράδεισο ούτε βρισκόμαστε στο περιθώριο. Η κρίση βρήκε τη χώρα ανοχύρωτη και απροετοίμαστη σε επίπεδο εξουσίας, οικονομίας, κοινωνικών δομών και κυρίως νοοτροπίας.

Λίγοι μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν με ειλικρίνεια την είσοδό μας σε μια σκληρή πραγματικότητα. Και ακόμα λιγότεροι μπόρεσαν να ακούσουν, αφού οι φωνές του λαϊκισμού και της αντίδρασης ήταν πολλές και έβρισκαν εξίσου πολλούς πρόθυμους αναμεταδότες. Όπως συμβαίνει κάθε φορά που το μαχαίρι μπαίνει στο κόκκαλο και απειλούνται τα βολικά προνόμια εντός και δορυφορικά του κράτους.

Τα άκρα απειλούν να ορίσουν το δημόσιο διάλογο. Ο κρατισμός ονομάζεται κοινωνική ευαισθησία. Η διάλυση της πόλης που ζούμε ονομάζεται δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Ο αποκλεισμός δημοσίων υπηρεσιών θεωρείται «αντίσταση στην εξουσία». Θεσμικοί παίκτες υπερασπίζονται τη μη εφαρμογή νόμων και την αναπαραγωγή ενός συστήματος δικαιοσύνης, που πλέον δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας μας. Η ανομία και η ατιμωρησία ονομάζονται «νομική παράδοση» στο θέατρο των δήθεν υπερασπιστών της συνταγματικής νομιμότητας. Οι ανορθολογικές και οι αντιευρωπαϊκές φωνές πληθαίνουν.

Βλέπουμε καθαρά τα διαχρονικά ελλείμματα της πολιτικής όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων. Βλέπουμε καθαρά τη μυωπική στάση της σημερινής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα εγχώρια λάθη της τελευταίας κρίσιμης διετίας: στην απουσία σύνδεσης ύφεσης και στόχων, στο αναπτυξιακό έλλειμμα, στις οριζόντιες και άδικες περικοπές εισοδημάτων, στην ανικανότητα του πολιτικού προσωπικού να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές γρήγορα και αποτελεσματικά. Και προκαλεί τη λογική και τη μνήμη μας η υποκρισία μερικών αποτυχημένων διαχειριστών του μνημονίου που σήμερα το λοιδωρούν και το δαιμονοποιούν.

γ. Νέες συλλογικότητες χωρίς ψευδαισθήσεις

Ας μην ξεχνάμε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν κοινωνικές συμμαχίες και ηγέτες. Σήμερα οι προϋποθέσεις αυτές δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε νέες πολιτικές δυνάμεις που δεν ωραιοποιούν, δεν κρύβονται, δεν στρογγυλεύουν, αλλά υπερβαίνουν την παλαιά πολιτική και τα κόμματά της. Τώρα όσο ποτέ ένα μεγάλο τμήμα της νέας γενιάς νιώθει την ανάγκη να πάρει το λόγο και να εκτονώσει δημιουργικά την αντίθεσή του απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Είναι μια αρχή μιας νέας συλλογικότητας που θα μας οδηγήσει σύντομα σε μια νέα κοινωνική και πολιτική οργάνωση. Η συζήτηση είναι πλέον ανοιχτή και τα τείχη έχουν πέσει. Όσοι περισσότεροι έλθουμε κοντά γιατί μας ενώνει το εφικτό, όσοι περισσότεροι βλέπουμε ευκαιρίες να δημιουργήσουμε, όσοι περισσότεροι απαντάμε πειστικά απέναντι στο οργανωμένο μπλοκ της άρνησης, της μετριοκρατίας και της απομόνωσης, τόσο αυξάνουμε την πιθανότητα να έλθουν στο φως και να ενεργοποιηθούν άξιοι πολίτες.

δ. Η παραμονή στην Ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη. Άμεσες ενέργειες.

Δε διανοούμαστε μια Ελλάδα αφημένη κυριολεκτικά στις εμπνεύσεις και ορέξεις των σημερινών πολιτικών πρωταγωνιστών του μεταπολιτευτικού δράματος. Η παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη. Η διεθνής απομόνωση, η φτώχεια, η στασιμότητα και η ανασφάλεια που αυτή θα επιφέρει είναι απευκτέες. Η μάχη πρέπει να δοθεί και θα δοθεί μέσα στην Ευρώπη. Ο δρόμος είναι ένας: δουλειά, δημιουργία, ευθύνη, φαντασία, κοινή λογική, έλεγχος, διαφάνεια, λογοδοσία, δημοκρατία, συμμετοχή, ποιότητα, ουσία.

Σήμερα, προέχει να ψηφισθεί και να υλοποιηθεί η νέα δανειακή σύμβαση. Δεν υποστηρίζουμε ότι το νέο Μνημόνιο είναι πανάκεια για τη χώρα. Περιέχει μέτρα που μας βρίσκουν αντίθετους, όπως για παράδειγμα η μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Περιέχει όμως και ευεργετικές διατάξεις για αλλαγές στο κράτος, τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, την ενίσχυση του ανταγωνισμού τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Ας είμαστε ρεαλιστές. Η νέα σύμβαση μπορεί να αποτελέσει την τελευταία πράξη μιας περιόδου ανασφάλειας και αβεβαιότητας και την απαρχή μιας νέας δύσκολης προσπάθειας, χωρίς όμως ψευδαισθήσεις. Μιας περιόδου αυτογνωσίας, αυτοκριτικής και σκληρής δουλειάς. Μέσα στους επόμενους μήνες, προέχει να κερδίσει η χώρα μας την εμπιστοσύνη των εταίρων της, των διεθνών οργανισμών και των Ευρωπαίων φορολογουμένων που μας δανείζουν.

Αυτό είναι εφικτό με την αναγκαία παράταση ζωής στη σημερινή κυβέρνηση και τη στήριξή της από τα κόμματα χωρίς τυχοδιωκτισμούς, ώστε να υλοποιηθούν οι βασικές μεταρρυθμίσεις πριν από τις εκλογές και να εμπεδωθεί από όλους ότι στο εξής η συνεργασία είναι μονόδρομος. Είναι εφικτό – τώρα και στη συνέχεια - με την άμεση και αποφασιστική προώθηση αλλαγών που «χτυπούν» την κομματοκρατία στον πυρήνα της, δηλαδή ένα νέο αναλογικότερο εκλογικό σύστημα με κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, ένα νέο πλαίσιο για την χρηματοδότηση των κομμάτων και την αποφασιστική μεταρρύθμιση των δομών και της λειτουργίας του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, ώστε να έλθουν γρήγορα δίκαια αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του ανοίγματος τομέων της οικονομίας και στην απονομή της δικαιοσύνης.

Με την παρέμβασή μας κάνουμε μια αρχή. Φιλοδοξούμε να καταθέτουμε τις προτάσεις μας, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας πολιτικής κοινότητας που αγκαλιάζει τη δυναμική Ελλάδα. Αυτήν που γνωρίζει τι σημαίνει «παράγω», «δημιουργώ», «μορφώνομαι», «αγωνιώ», «αναζητώ», «σέβομαι», «συμμετέχω», «προσφέρω». Αυτήν που μπαίνει μπροστά για να πάμε μπροστά στα δύσκολα. Χρειαζόμαστε μια ανάσα ελπίδας, εμπιστοσύνη και ουσιαστική επικοινωνία. Μπορούμε να τις κερδίσουμε.


Υπογράφοντες

Κωνσταντίνος Αλεξάκος – Αρχιτέκτονας
Θανάσης Αργυρόπουλος – Πολιτικός Επιστήμονας
Παναγιώτης Βλάχος – Υπ. Δρ. Πολιτικής Επιστήμης/Σύμβουλος Πολιτικής
Βαγγέλης Βλάχος – Μηχανικός Υπογείων Έργων, MSc
Θανάσης Γκούγκλας - Πολιτικός Επιστήμονας/Μέλος G700
Ανδρέας Κανελλάκης – Ειδικος Διαπραγματευτης Β' Παραγωγων ΧΠΑ
Μάριος Θεμιστοκλέους – Γιατρός
Ξένια Καπόρη – Οικονομολόγος
Μαρία Καρακλιούμη - Πολιτική Αναλύτρια/Αντιπεριφερειάρχης Αττικής
Βασίλης Κ. Καραμητσάνης – Δικηγόρος
Νίκος Κασκαβέλης – Δικηγόρος
Θανάσης Κοντογεώργης – Δικηγόρος
Χριστίνα Κόκκοτα – Πιανίστρια Εθνικού Ωδείου
Μιχάλης Λούπης – Δημοσιογράφος
Νίκος Μαντζούφας - Πολιτικός Μηχανικός/Ειδικός Γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα
Αντώνης Μαρκόπουλος - Δρ. Ηλ. Μηχανικος/Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού
Δήμητρα Μαυράκη – Περιβαλλοντολόγος, MSc
Ρόζα Μόνου – Σύμβουλος Επικοινωνίας
Ευάγγελος Ντηνιακός – Δικηγόρος
Αντώνης Οικονόμου, - Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Κωνσταντίνος Πλατίτσας – Δικηγόρος
Λαμπρινή Ρόρη – Υπ. Δρ. Πολιτικής Επιστήμης, Université Paris I, Sorbonne
Άκης Σκέρτσος - Σύμβουλος Πολιτικής Επικοινωνίας
Μιχάλης Στάγκος – Επιχειρηματίας
Τάσος Συκάκης – Διεθνολόγος/Σύμβουλος Επικοινωνίας
Στράτος Τάκης – Πολιτικός Επιστήμονας
Αλέξανδρος Χατζόπουλος – Δικηγόρος


*Κείμενο συλλογικής πολιτικής παρέμβασης νέων στη συγκυρία. Η G700 το υπογράφει και στηρίζει την πρωτοβουλία. Μεταβείτε στον αυθεντικό ιστοτόπο ανάρτησης του κειμένου στο Facebook, κάνοντας αριστερό κλικ στο banner.


60 comments:

  1. Δε διανοούμαστε μια Ελλάδα αφημένη κυριολεκτικά στις εμπνεύσεις και ορέξεις των σημερινών πολιτικών πρωταγωνιστών του μεταπολιτευτικού δράματος. Η παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη.

    Δυνατά Μπροστά

    ReplyDelete
  2. Καλό ταξίδι "Γενιά της Ευρώπης".

    ReplyDelete
  3. Η είναι τώρα η στιγμή που ο Ελληνικός λαός πρέπει να ακούσει αλήθειες και πάνω απ’ όλα να αναλάβει ευθύνες. Είναι τώρα η στιγμή να ξανασυστηθούμε, να αποτυπώσουμε ξεκάθαρα ποια Ελλάδα θέλουμε, τι κράτος αξιώνουμε αλλά και ποιους θα εμπιστευτούμε για να πορευτούμε με ασφάλεια και σταθερότητα στο πιο ανταγωνιστικό χρηματοοικονομικό περιβάλλον που έχουμε γνωρίσει.
    Η ψήφιση του μνημονίου είναι η ελάχιστη απαίτηση που έχουμε από τους έλληνες βουλευτές. Αυτό που απαιτούμε είναι η εφαρμογή όσων προβλέπονται και στέλνουν στον χρονοντούλαπο της ιστορίας ότι μας κράτησε πίσω, ότι ευνούχισε τις παραγωγικές δυνάμεις, ότι στραγγάλισε την ελληνική οικονομία και έφερε τους Έλληνες στο αδιέξοδο.
    Η δική μας γενιά πρέπει να διεκδικήσει ότι της ανήκει. Και αυτό που της ανήκει είναι το παρόν και το μέλλον αυτής της τραυματισμένης χώρας.
    Το κείμενο που φιλοξενείται στης ιστοσελίδα μας αποτελεί την βάση για να συσπειρωθεί μια ολόκληρη γενιά γύρω από έναν στόχο και το συνυπογράφω.
    Παναγιώτης Σταμπουλίδης

    ReplyDelete
  4. Καλή μας σύμπλευση στο μέλλον, με κουράγιο, δύναμη, πείσμα και χωρίς φόβο! Ο δρόμος όχι τόσο εύκολος, αλλά σίγουρα περιπετειώδης!

    ReplyDelete
  5. Στο παρακάτω Link μπορεί να υπογράψει όποιος το επιθυμεί
    http://www.gopetition.com/petitions/forward-greece-today.html

    ReplyDelete
  6. Στο παρακάτω Link μπορεί να υπογράψει όποιος το επιθυμεί
    http://www.gopetition.com/petitions/forward-greece-today.html

    ReplyDelete
  7. "Τι σημαίνει το ΝΑΙ και το ΟΧΙ" (by Benny) (12/2/2012):

    >> http://www.enikos.gr/politics/13112,Ti_shmainei_to_NAI_kai_to_OXI.html

    "...«Η ΕΕ περιμένει από εμάς να τους εγγυηθούμε ότι όχι μόνο η παρούσα βουλή αλλά η επόμενη βουλή μπορεί να αναλάβει τη συνέχεια του προγράμματος με τρόπο αξιόπιστο, γιατί όπως είπε αυτοί συναλλάσσονται με την Ελλάδα και όχι με την κυβέρνηση Παπαδήμου» τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος..."

    Τάδε έφη Benny, ο πιο αποτυχημένος και ξεφτιλισμένος (από τους "εταίρους") υπουργός οικονομικών στην ΕΕ.

    Θεωρεί ότι η σημερινή κατάσταση, εντός και εκτός Βουλής, μπορεί να δεσμεύσει οποιαδήποτε κυβέρνηση, τωρινή ή μελλοντική, με την υπογραφή μιας χούφτας "προθύμων" αυτόκλητων εθνοσωτήρων.

    Το φιλί του Ιούδα...

    ReplyDelete
  8. @G700:

    Όποιος λέει ΟΧΙ στις παραπάνω ασυναρτησίες, που υπογράφει;...

    Όποιος της "νέας γενιάς" διαφωνεί με τους φωστήρες της διανόησης, μπορούν να ψηφίσουν κάπου, κάποτε, ή δεν προβλέπεται;...

    Το "αδιαπραγμάτευτο" αυτής της βαθιά αναχρονιστικής και φασίζουσας σημερινής ΕΕ, το διακηρύσσει ο λαός του κάθε κράτους-μέλους ή οι τοποθετημένες μη εκλεγμένες κυβερνήσεις τραπεζιτών;...

    (Τι ρωτάω τώρα...)

    ReplyDelete
  9. όποιος λέει όχι πάει και καίει τα μαγαζιά στο Σύνταγμα και μετά κλαίει για τους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους

    ReplyDelete
  10. Πριν λίγο ο Σαμαράς είπε πως αυτά που συμβαίνουν στην Αθήνα είναι πρόγευση από ένα μέλλον, που πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί:

    >> http://www.enikos.gr/politics/13165,Oi_dhlwseis_A_Samara.html

    Καταλάβατε τώρα γιατί σήμερα επιστράτευσαν μέχρι και οπαδούς ομάδων να κατέβουν στο κέντρο;

    ReplyDelete
  11. 'Εχω καιρό να διαβάσω τόσες γελοιότητες μαζεμένες σε ένα κείμενο.

    Συγχαρητήρια λοιπόν.

    Μια ματιά στα επαγγέλματα αυτών που υπογράφουν το κείμενο αρκεί για να καταλάβουμε κατά πόσο αυτοί οι απίθανοι τύποι "γνωρίζουν τι θα πει «παράγω»".

    Αυτό το αστείο μπλόγκ από κάποιους ευρωπαϊστές που αυτοανακηρύχτηκαν εκπρόσωποι της "γενιάς των 700 ευρώ" έχει ένα πρόβλημα: οτι γενιά των 700 ευρώ δεν υπήρξε ποτέ, μιας και ο βασικός μισθός ήταν καθαρά 600 ευρώ.

    ReplyDelete
  12. jim slip
    "Μια ματιά στα επαγγέλματα αυτών..."

    Mε "μια ματιά" ρε μπαγάσα τα κατάλαβες όλα.
    Ούτε ο Ζντάνωφ δεν θα καθάριζε τόσο γρήγορα με "μια ματιά".
    Ευτυχώς που ακόμα ζούμε σε μια κοινωνία που οι ζντανωφιστές δεν μας υποδεικνύουν τί επάγγελμα να ασκήσουμε.

    ReplyDelete
  13. Ποιοι μηχανικοί και δικηγόροι;

    Κουκουλοφόρος. Το επάγγελμα του μέλλοντος, για όλες τις δουλειές. Ειδικά για ένα μερίδιο στην αγορά των "πατατακίων" (που θα έλεγε και μια ψυχή που διαγράφηκε):

    >> http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100003_12/02/2012_472160

    "...Η υπόθεση ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες της Τσακίρης (εταιρεία που ανήκει στον όμιλο της Coca-Cola 3E) το 2006 και το 2007 κατά της Tasty Foods (θυγατρική της Pepsico). Πέρα από τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η ίδια η καταγγέλλουσα (φωτογραφίες που απεικόνιζαν κουκουλοφόρους να καταστρέφουν έξω από περίπτερα τις σκαλιέρες της), οι άνθρωποι της Τσακίρης έβλεπαν να χάνουν συνεχώς μερίδιο..."

    Σε λίγο θα σπάνε βιτρίνες με μπλουζάκια σπόνσορα για μάρμαρα και πυροσβεστήρες.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είπε όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια στο διάγγελμά του προς το λαό της Ελλάδας.

    

Η Βουλή υπερψήφισε με σημαντικότατη πλειοψηφία.

    Ο λαός ή θα καταλάβει, θα υπομείνει και θα επιμείνει ή δεν θα καταλάβει και θα συνεχίσει να σέρνεται στην εικονική πραγματικότητα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας ώσπου, πολύ σύντομα, να ξυπνήσει βίαια στην πραγματικότητα της αποκοπής και της απομόνωσης.

    Η Ελλάδα είναι μέχρι και σήμερα η χώρα του υπαρκτού Ηθικού Σχετικισμού. Ιδεολογία, σύστημα και τρόπος ζωής όλων, από τον πρώτο ώς τον τελευταίο Έλληνα πολίτη. 



    Το ιδιότυπο, εξαιτίας της καθολικότητάς του, σύστημα μάς δίνεται μία τελευταία ευκαιρία να το απορρίψουμε αναλαμβάνοντας προσωπικά το βάρος που μας αναλογεί εξαιτίας των de facto συνθηκών. Αυτό πρέπει να το κάνουμε άμεσα, χωρίς υπεκφυγές, καθυστερήσεις και ετεροκαθορισμένες δικαιολογίες. Χωρίς να ψάχνουμε να βρούμε τους χειρότερους για να δικαιολογηθούμε.

    Αν δεν τον απορρίψουμε, ο υπαρκτός Ηθικός Σχετικισμός θα καταρρεύσει ελλείψει χρημάτων. Αυτή η βέβαιη κατάρρευση, χωρίς χρήματα, χωρίς λειτουργικές κρατικές δομές και χωρίς αίσθημα προσωπικής ευθύνης από τον καθένα, θα μας οδηγήσει στην ηθική της Ζούγκλας.


    Η ύστατη δημοκρατική διαδικασία στην Ελλάδα λειτουργεί. Η υπόσταση της χώρας ως κυρίαρχο Κράτος δεν αμφισβητείται. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, η Ελλάδα μπορεί να υποστεί την αποκοπή και την απομόνωση, είτε ως αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας που θα γίνει εντός του έτους, είτε ως αποτέλεσμα της αδυναμίας λειτουργίας της χώρας εξαιτίας της παρεμβατικής δράσης του συρφετού των πάσης φύσης "μπαχαλάκηδων". Οι αντίδραση των άλλων Κρατών και οι επιπτώσεις για την Ελλάδα θα είναι οι ίδιες και στις δύο περιπτώσεις.

    Εγώ αναγνωρίζω το δικαίωμα των Ελλήνων να επιλέξουν τη Ζούγκλα κατά πλειοψηφία. Εκείνο όμως που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε θυσία είναι η Ζούγκλα να μας επιβληθεί από αρρωστημένες μειοψηφίες.

    ReplyDelete
  16. Χθές η κουκολόφρονη αριστερά έδειξε ότι έχει καλή επιχειρησιακή ομάδα και σήμερα στα διάφορα συμβατικά και εναλλακτικά Μεντια δείχνει ότι έχει και καλή προπαγάνδα.

    ReplyDelete
  17. Aρα η κάθε pepsico ξέρει που επενδύει τα λεφτά της.Διότι ανάμεσα σε μια επιχειρησιακα ανίκανη Αστυνομία και μια επιχειρησιακά ικανή κουκουλοφόρο αριστερά είναι φως φανάρι τί θα διαλέξει ο "επενδυτής".

    ReplyDelete
  18. Καναν άνεργο ή χαμηλόμισθο εκπρόσωπο της γενιάς μου δεν βλέπω να υπογράφει το κείμενο. Και όπως πολύ σωστά γράφει στα σχόλια ο Jim Slip "Μια ματιά στα επαγγέλματα αυτών που υπογράφουν το κείμενο αρκεί για να καταλάβουμε κατά πόσο αυτοί οι απίθανοι τύποι "γνωρίζουν τι θα πει «παράγω»"."

    Περι μνημονίου ΙΙ, εαν κάποιος πιστεύει οτι το σέκουελ του Μνημόνιο Ι θα αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης στην Ελλάδα, δεν έχει παρα να μας υποδείξει βάσει ποιων παραμέτρων διαφαίνεται μια τέτοια πιθανότητα.

    Απο κει και πέρα, όπως πολύ σωστά έγραψε ο Ανδιανόπουλος ακολουθούμε μια ολοφάνερη ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ, με μέτρα όπου οι δανειστές επιμένουν σε κρατική παρέμβαση για τις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα, μια κίνηση που καταδικάζει την Ελλάδα σε μακροχρόνια οικονομική ύφεση και σε διάλυση της αγοράς.

    Τέλος, μέχρι σήμερα νόμιζα ότι οι δημοσιονομικές κρίσεις ξεπερνιούνται πρώτ' απ' όλα με την αύξηση των εισοδημάτων του ιδιωτικού τομέα, και όχι με περικοπές των χαμηλών εισοδημάτων και κρατικίστικου τύπου συνταγές λιτότητας και άκρατης φορολογίας των πάντων. Οι φωστήρες της ΕΕ και του ΔΝΤ έχουν άλλη άποψη, παρ ότι το εργασιακό κόστος ΔΕΝ αποτελεί παράγοντα που εμποδίζει την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα (σελ 188 => http://www3.weforum.org/docs/WEF_GCR_Report_2011-12.pdf )

    ReplyDelete
  19. Οδός Μητροπόλεως, Θεσσαλονίκη
    12/02/2012, ώρα 11.20 μμ

    >> www.enikos.gr/society/13445,Moygka_gia_to_vinteo_ths_ntrophs.html

    Καταλάβατε τώρα γιατί ο Παπουτσής είναι ο πιο επιτυχημένος υπουργός από το 2009;

    Πλάνο πετυχημένο, δεν αλλάζει ποτέ. Κάτι σαν τον Μουρίνιο του χημικού πολέμου.

    ReplyDelete
  20. "Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ 'ΝΑΙ' ΚΑΙ ΤΑ 'ΟΧΙ'" (τελική, 13/2/2012):

    >> http://www.enikos.gr/politics/13028,Poioi_eipan_NAI_kai_poioi_OXI.html

    Για να ξέρουν οι παλιοί και να θυμούνται οι πιο νέοι.

    Είμαι σίγουρος ότι η (καινούργια) G400 των νέων κάτω των 25 θα τους αγαπήσει απεριόριστα στις επόμενες εκλογές, αν γίνουν ποτέ.

    ReplyDelete
  21. Από τις αρχικές 27 σε 330 έφτασαν οι υπογραφές σήμερα. Όσοι επιθυμείτε μπορείτε να υπογράψετε στο Go Petition

    ReplyDelete
  22. "Από το 'Μνημόνιο 1' στο 'Μνημόνιο 2' - Ποιοι καταψήφισαν, ποιοι άλλαξαν γνώμη" (12/2/2012):

    >> http://news247.gr/ellada/politiki/poioi_katapshfisan_to_mnhmonio_1_-_apo_ton_maio_toy_2010_ews_shmera.1638124.html

    Η ένδοξη πορεία της κατάρρευσης, από τις 4 Οκτωβρίου του 2009 ("...στις κάλτσες") μέχρι και τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία παράδοσης άνευ όρων της Ελλάδας στους δανειστές. Επική πορεία, πραγματικά.

    Με το χθεσινό φιάσκο, τις 45 διαγραφές, τις 199 ψήφους ΜΑΖΙ με το μπόνους των 50 εδρών που ακόμα έχει το ΠΑΣΟΚ(!) και τη διεθνή ξεφτίλα σε όλα τα δίκτυα στο εξωτερικό, η αξιοπιστία της Ελλάδας χτύπησε νέο ρεκόρ all-time-bottom.

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. @G700:

    Μόλις φτάσετε τις 1000, μπορείτε να αρχίσετε να ζητάτε και εσείς εκλογές.

    Άντε γιατί στην επόμενη ψηφοφορία στη Βουλή θα αρχίσουν να διαγράφονται μεταξύ τους μέσα στα κόμματα.

    ReplyDelete
  25. Jaga έλα να σε πάρουμε μεταγραφή μπορείς να αντικαταστήσεις το ΣΥΡΙΖΑ. Καλύτερη παρουσία θα έχεις:)

    ReplyDelete
  26. @G700:

    Συγχαρητήρια, all-time-low σχόλιο από την έναρξη του blog σας.

    Αντί για εμένα, πάρτε μεταγραφή την Τσόκλη, μόλις ανακοίνωσε παραίτηση, ΑΦΟΥ ψήφισε εχθές την παράδοση της χώρας.

    Δεν μπορεί, όλο και κάποια ιδέα θα σας δώσει, δυόμιση χρόνια πράσινη ανάπτυξη και κοσμογυρισμένη με έξοδα ΕΡΤ.

    ReplyDelete
  27. Μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο αυτή η Τσόκλη.θα μας λείψει το έργο της.
    Αλλά ελπίζω να την αναπληρώσει η Βαγενά.
    -------------
    "G700 said...
    Jaga έλα να σε πάρουμε μεταγραφή "

    Πρέπει να μιλήσετε με το μάνατζέρ του,την επί τών συμβολαίων υπεύθυνη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.
    Οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες.Δεν εκτελούν άμα δεν συμβολαιοποιήσουν τη πράξη.

    ReplyDelete
  28. Κάθε ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ είναι εξειδικευμένη σε ένα τομέα του μεταμοντέρνου οργανωμένου εγκλήματος.Ενας απο τους τομείς είναι η εκτέλεση συμβολαίων.
    Οπως μας είπε ο jaga αν κάποιος επιχειρηματίας, ας πούμε ιδιοκτήτης της tasty koprana,θέλει να βγάλει απο τη μέση ένα ανταγωνιστή του,tότε πάει στη Κουμουνδούρου και η ανάλογη ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ αναλαμβάνει το πακέτο.
    Aν στο πακέτο θέλεις να περιλαμβάνει εμπρησμό με ταυτόχρονη τηλεοπτική αναμετάδοση και κοινοβουλευτική υποστήριξη πληρώνεις κάτι παραπάνω.Αν οι μολότωφ θέλεις να είναι φτειαγμένες στη Νομική, παρόντος και επιβλέποντος του Πρυτάνεως, επίσης πληρώνεις κάτι παραπάνω.
    Τώρα, αν όλοι αυτοί είναι προβοκάτορες,όπως οι ίδιοι ομολογούν,δεν έχω λόγους να μην τους πιστεύω.

    ReplyDelete
  29. @Normad:

    "...παρόντος και επιβλέποντος του Πρυτάνεως..."

    Μια συμβουλή μόνο: Ανάμεσα στις τόσες ανοησίες που λες, πρόσεχε τι γράφεις.

    Σε λίγο που ο Παπαϊωάννου θα φέρει την άνοιξη το νόμο-καρμπόν για την ποινικοποίηση του πολιτικά μη-ορθού διαδικτύου (βλέπε ACTA και τα σχετικά), με δηλώσεις σαν την παραπάνω θα βρεθείς με αυτόφορες διαδικασίες στο μπουντρούμι να ψάχνεις για εφημερεύοντα δικηγόρο.

    ReplyDelete
  30. Εχει πλάκα να βρεθούμε στο ίδιο κελί.Θα χαρώ να σε γνωρίσω από κοντά.

    Εγώ έχω τη Κούρτοβικ κολλητάρι.Εσύ;

    ReplyDelete
  31. Aκουσα ότι ο Παπουτσής θα κάνει τον παρτενέρ του Πελεγρίνη στα θεατρικά για να μη γράφει και παίζει μόνο μονόπρακτα ο Πρύτανις και υποφέρει απο μοναξιά.Ιδια γενια,ίδιες αισθητικές αντιλήψεις,ίδιες ανησυχίες,ίδιο know how του βιοπορίζεσθαι.Η καταραμένη η ζωή τους ανάγκασε ό ένας να γίνει αρχιμπάτσος και ο άλλος υπομπάτσος ενω η ευγενής κουλτούρα τους τούς προόριζε για καλλιτέχνες.

    ReplyDelete
  32. Εσύ ρε jaga πώς κόλλησες σαυτή τη παντός καιρού μαυσωλειακή κοινωνιολογία της Αλέκας περί προβοκατόρων;
    Οι άνθρωποι πάντως,οι προβοκάτορες κατ'εσέ, έχουν χιούμορ.Πήγαν και εγαταστάθηκαν στη Νομική, τη μεγάλη σχολή των μεγάλων πλιατσικολόγων για να τους θυμίσουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν άλλο τη ταξική καταδίκη να είναι μια ζωή μικροπλιατσικολόγοι.Και έτσι ο Παπουτσής και ο Πελεγρίνης τους άφησαν να ζήσουν για λίγο το Greek dream.

    ReplyDelete
  33. @Normad:

    "...Και έτσι ο Παπουτσής και ο Πελεγρίνης τους άφησαν να ζήσουν για λίγο το Greek dream..."

    Δεν κατάλαβες τι σου είπα, έτσι;

    ΟΚ, συνέχισε. Η βλακεία δεν παλεύεται. Έτσι κι αλλιώς, στους δικούς σου θα έχεις να δώσεις εξηγήσεις.

    ReplyDelete
  34. normad
    ενταξει θα σου κολλήσουν ένσημα, μην κάνεις έτσι.
    Βλέπω πολλούς όψιμους υποστηρικτές της Τρόικας και αναρωτιέμαι ...

    Για όποιον δεν κατάλαβε, το επόμενο βήμα αν δεν καταφέρουμε να ισορροπήσουμε θα είναι πολύ οδυνηρό.

    ReplyDelete
  35. Εγώ υπήρξα μνημονιακός πρίν έλθει η τρόικα στην Ελλάδα.
    Οταν λέγαμε "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" τί εννοούσαμε;
    Και θα είμαι μνημονιακός και αφού φύγει η τρόικα απο την Ελλάδα.
    Και φυσικά απο τους τότε μνημονιομάχους και τώρα μνημονιολάτρες άκουσα το περισσότερο βρισίδι εδώ μέσα.
    Χαίρομαι όμως που το μνημονιολατρικό κίνημα φούντωσε και απέκτησε νέους και δυναμικούς και φανατικόυς υποστηρικτές.Τέτοιους που δεν διστάζουν να σφάξουν και τη μάννα τους αν χρειαστεί να αποδείξουν ότι δεν θα αλλαξοπιστίσουν ποτέ πιά.

    ReplyDelete
  36. Αυτή τη στιγμή η Κανέλη στο MEGA μιλάει με ένα τέτοιο τρόπο για τον πρωθυπουργό που κανονικά ο εφημερεύων εισαγγελέας θα έπρεπε να μπουκάρει στο στούντιο και να τη συλλάβει.
    Μακάρι να είχα και εγώ το 1/1000 των δικαιωμάτων της.
    Aς είναι όμως.Παρηγοριέμαι απο το γεγονός ότι με αυτή τη γλώσσα συμβάλλει στο θέριεμα του μνημονιολατρικού κύματος.
    Προβοκάτορας; Εδώ ταιριάζει γάντι.

    ReplyDelete
  37. Κάτι που πέρασε στα ψιλά:

    Στο μνημόνιο που ψηφίστηκε υπάρχει πρόβλεψη για πλήρη προστασία όσων καταδίδουν συμπολίτες τους.

    Όχι μέσω τηλεφωνικής γραμμής. Μιλάμε για κανονική κουκούλα. Και φυσική προστασία αν χρειαστεί.

    Οι ρουφιάνοι επιτέλους απέκτησαν εργασιακή αναγνώριση. Το γιόρτασαν προχθές στο κέντρο της Αθήνας.

    ReplyDelete
  38. "Με αφρομή τις δηλώσεις του δημάρχουν εξέδωσε ανακοίνωση το ΚΚΕ στην οποία χαρακτηρίζει τον κ. Καμίνη «ελεεινό προβοκάτορα που άφησε υπαινιγμό ότι πίσω από τους εμπρησμούς στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεται το ΚΚΕ.

    Παίζει κι αυτός τον εντεταλμένο ρόλο του, δίπλα στους ρόλους τόσων και τόσων ενάντια στο ΚΚΕ και στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Η πρακτική του Γκέμπελς του ταιριάζει γάντι» καταλήγει η ανακοίνωση του Κομουνιστικού Κόμματος".

    Mιλάνε οι άνθρωποι που εκτελούν συμβόλαια.

    ReplyDelete
  39. "Κάτι που πέρασε στα ψιλά:

    Στο μνημόνιο που ψηφίστηκε υπάρχει πρόβλεψη για πλήρη προστασία...."

    Η κατάδοση αποτελεί ιδιοκτησιακό δικαίωμα των οπαδών του Περισσού και των "ΣΥΝΙΣΤΩΣΩΝ".
    Είναι τόσο πολύ εθισμένοι σαυτό που το θεωρούν φυσικό δικαίωμά τους.Ας μην ανησυχούν,"δεν μπορεί κανείς να τους το πάρει" που λέει και ο Ρίτσος.

    ReplyDelete
  40. @normad:

    "...Εγώ υπήρξα μνημονιακός πρίν έλθει η τρόικα στην Ελλάδα....Τέτοιους που δεν διστάζουν να σφάξουν και τη μάννα τους αν χρειαστεί να αποδείξουν ότι δεν θα αλλαξοπιστίσουν ποτέ πιά..."

    Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του πατριώτη και του καταδότη.

    Ο πρώτος σφάζει για τη μάνα του. Η δεύτερος σφάζει τη μάνα του.

    Διευκρίνιση για όσους λόγω εκτεταμένης έκθεσης στα δελτία ειδήσεων έχουν μπλέξει τη μάχη με την άνευ όρων παράδοση ("διαπραγμάτευση").

    ReplyDelete
  41. @Νormad, jaga, κτλ

    Επιτέλους βρε παιδιά κόψτε τις εκατέρωθεν μαλακίες, υποβιβάζεται τον διάλογο, έχω βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια!

    ReplyDelete
  42. Είναι και αυτός που εκδίδει τη μάννα του.

    Θέλεις να συνεχίσουμε έτσι; Ευχαρίστως.
    Αλλά πρόσεχε.Εδώ τη γλώσα που ήξερες ή θα τη κόψεις ή θα σου τη κόψω εγώ.Συμβόλαια εδώ δεν χωράνε.

    ReplyDelete
  43. @vaggelas

    Το ΠΑΜΕ και οι ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ λειτουργούν ως εγκληματικές οργανώσεις που εκτελούν συμβόλαια του Περισσού και της Κουμουνδούρου.
    Ο Καμίνης τους κατηγορεί ως εμπρηστές.
    Προσωπικά δεν ξέρω αν διαπράτουν το αδίκημα του εμπρησμού.Ξέρω όμως ότι κάθε μέρα και κατά συρροήν διαπράτουν ένα σωρό άλλα αδικήματα του ποινικού κώδικα.Συκοφαντούν,υβρίζουν,σπιλώνουν,παραβιάζουν ατομικά δικαιώματα,κλείνουν δρόμους,εργοστάσια,σε εμποδίζουν να εργαστείς,σου στερούν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης.Διαλύουν συνεδριάσεις εκλεγμένων απο το λαό δημοτικών συμβουλίων.Χειροδικούν.Τρομοκρατούν το πολίτη.Και άλλα και άλλα..

    Aυτά είναι μαλακίες Vaggelas?

    ReplyDelete
  44. Η χώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται μια σοβαρή και ψυχρή στρατηγική/πολιτική ανάλυση μακριά από ιδεολογικές εμμονές και περιχαρακώσεις.

    Προφανώς αν η υποτιθέμενη ανάλυση αρχίζει έχοντας ως προυπόθεση έναν "αδιαπραγμάτευτο μονόδρομο", τότε αυτομάτως παύει να αποτελεί ανάλυση και καταλήγει ευχολόγιο.

    Το θέμα σήμερα και δω που φτάσαμε δεν είναι να κάνουμε ευχές, αλλά να προετοιμαστούμε νοητικά και ψυχικά για παν ενδεχόμενο.

    Αν δεν το πράξουμε, και βγούμε τελικά από τον μονόδρομο (παρά τη θέλησή μας) και εισέλθουμε σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας θα καταρρεύσουμε από το ψυχολογικό βάρος στο πι και φι! Όπως συνέβη και με τους σημερινούς σπιθαμιαίους ηγήτορες του Ελλαδιστάν.

    Κι αυτοί δεν χρειάστηκε καν να διαχειριστούν την έξοδο. Αρκούσε η σκέψη και μια πιθανότητα για να καταρρεύσουν!

    ReplyDelete
  45. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  46. Το ότι πιστεύουμε πως το μνημόνιο είναι βασική προυπόθεση για να γίνουν τα αυτονόητα στην χώρα σημαίνει:

    α)πως δεν έχουμε κανένα ίχνος αυτοσεβασμού και εμπιστοσύνης στις δυνατότητές μας.

    β)Έχουμε άγνοια ή έχουμε ξεχάσει να αυτοκυβερνούμαστε.

    ReplyDelete
  47. @vaggelas:

    Έχεις δίκιο, αλλά αφού δεν τον κόβουν οι admin όταν βρίζει, πρέπει κάποιος να τον ξεμπροστιάζει για αυτό που είναι:

    "Αλλά πρόσεχε.Εδώ τη γλώσα που ήξερες ή θα τη κόψεις ή θα σου τη κόψω εγώ.

    Βλέπεις τι εννοώ;

    @normad:

    Άμα δε σταματήσεις να βρίζεις θα σε κάνω να χτυπάς το κεφάλι στου στο ντουβάρι από τα νεύρα.

    Στο έχω πει, όσο και να προσπαθείς να σε βρίσω προσωπικά, δεν θα τα καταφέρεις. Δεν τα έχεις καταφέρει 5 χρόνια τώρα, δεν βαρέθηκες ακόμα;

    ReplyDelete
  48. Ορίστε και το χρήσιμο της ημέρας:

    "Αμφιβάλλουν ακόμη και οι σχεδιαστές του Μνημονίου για την αποτελεσματικότητα του" (14/2/2012):

    >> http://www.tvxs.gr/node/84956

    "...Ρεπορτάζ που δημοσιεύονται στον ευρωπαϊκό Τύπο εστιάζουν στα “δρακόντεια” μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο και θα εντείνουν την ύφεση και εκτιμούν ότι ο χρόνος που θα χρειασθεί για την ανάκαμψη της Ελλάδας δεν είναι δέκα χρόνια, όπως υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ, αλλά είκοσι..."

    Ολόκληρο το νέο Μνημόνιο – Φεβρουάριος 2012:

    >> http://www.otyposnews.gr/archives/36655

    Στη συγκεκριμένη σελίδα υπάρχουν links (pdf) με όλο το περιεχόμενο.

    Τι λείπει άραγε, τι λείπει...

    ...Α ναι, η έκθεση το Νομικού Συμβουλίου.

    Σωστά. Δεν έγινε ποτέ.

    ReplyDelete
  49. @Normad

    Όλοι αυτοί που αναφέρεις βρήκαν ένα "κενο" και προσπαθούν να το γεμίσουν. Είναι η άλλη η αντίθετη όψη του μνημονίου. Και οι δύο προσπαθούν να καλύψουν το κενό και την ανεπάρκεια ηγεσίας και διοίκησης της χώρας!

    ReplyDelete
  50. Τέτοιοι διανοούμενοι και τέτοιοι πολιτικοί επιχειρηματολογούν σε ζητήματα εθνικής στρατηγικής κάνοντας το μοιραίο λάθος να προεξοφλούν γενικότερες εξελίξεις που διόλου δεν είναι βέβαιες και που, έστω και αν ευοδωθούν, βρίσκονται ακόμη στην αρχή τους και επιφυλάσσουν πολλά απρόοπτα.

    Μιλούν και πράττουν, λοιπόν, σαν να υπήρχε ήδη μια ενιαία Ευρώπη, σαν να υπήρχε ήδη ένας ενιαίος κόσμος και σαν να μην ήταν δυνατόν να αντιστραφούν οι τάσεις· ιδιαίτερα ως προς την ενιαία Ευρώπη σφάλλουν ταυτίζοντας προκαταβολικά τα συμφέροντά της με τα συμφέροντα των Ελλήνων.

    Όταν προεξοφλούνται αισιόδοξα οι γενικότερες εξελίξεις, τότε οι στρατηγικές συζητήσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν σε βάθος.

    Από τον 20ο στον 21ο αιώνα. Τομές στην πλανητική πολιτική περί το 2000, εκδ. Θεμέλιο, Αθήνα 1998.

    ReplyDelete
  51. Από το ίδιο εξαίρετο βιβλίο:

    Η εθνική στρατηγική δεν είναι ούτε «δεξιά», ούτε «αριστερή», ούτε «εθνικιστική», ούτε «διεθνιστική». Είναι τα πάντα, ανάλογα με τις επιταγές της συγκεκριμένης κατάστασης.

    Αλίμονο στη χώρα και στην πολιτική της ηγεσία αν ερμηνεύει τη συγκεκριμένη κατάσταση με βάση «δεξιές» ή «αριστερές» προτιμήσεις, αντί να προσαρμόζει τις προτιμήσεις στην κατά το δυνατόν ψυχρή ερμηνεία της συγκεκριμένης κατάστασης.

    Κάθε εθνική στρατηγική, εφόσον περιορίζεται στον σχεδιασμό των εκάστοτε επιθυμητών εξελίξεων, είναι καταδικασμένη σε μονομέρεια και δυσκαμψία, δηλαδή σε πρακτικό αδιέξοδο.

    Λόγος της ύπαρξής της είναι η κάλυψη όλων των ενδεχομένων, των περισσότερο και των λιγότερο πιθανών, των περισσότερο και των λιγότερο ευχάριστων.

    ReplyDelete
  52. @vaggelas

    Πρέπει όμως να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
    Και όταν ένας Δήμαρχος,με δημοκρατικές περγαμηνές,λέει ότι "εξωκοινοβουλευτικά και τμήματα κοινοβουλευτικών κομμάτων είχαν συμμετοχή στους εμπρησμούς" εμείς δεν πρέπει να τη κάνουμε με πηδηματάκια απο τις ευθύνες μας τηρώντας ευμενή ουδετερότητα μη τυχόν και τσαλακοθούμε.

    ReplyDelete
  53. Στις 6 η ώρα το απόγευμα της Τρίτης όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να παρακολουθήσει την τηλεοπτική εκπομπή του Θοδωρή Καραουλάνη στο Contra Channel http://www.contrachannel.com/ μέσω Web ή στην TV. Θέμα η απασχόληση των νέων, η οικονομία και το νέο Μνημόνιο. Συμμετέχει και η G700.

    ReplyDelete
  54. normad
    αν θελεις να εισαι αντικειμενικός πρέπει να παραδεχτείς ότι αυτοί που κατηγορείς διδάχτηκαν αυτά για τα οποία τους κατηγορείς από αυτούς που σήμερα διαμαρτύρονται.

    Οχι φυσικά σήμερα. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια....

    ReplyDelete
  55. jaga επειδή βλέπουμε χάθηκε ένα επεξηγηματικό σχόλιο που κάναμε παραπάνω. Σχετικά με το "all time low" σχόλιο που λες, το εννοούσαμε εντελώς χιουμοριστικά

    ReplyDelete
  56. @ser
    Συμφωνώ.Αλλά δεν κάνω διακρίσεις.
    Τώρα είμαστε σε μια πολύ λεπτή φάση του εθνικού μας προβλήματος.Πρέπει ο καθένας μας να διαλέξει στρατόπεδο χωρίς σού και μού.Συγχαρητήρια στο Σαμαρά που το έκανε.Εαν συνεχίσει θα αναστηθεί η κεντροδεξιά που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος.
    Ξέρεις στην Ελλάδα έχουμε καταπνιγεί απο τη δηθενατζίδικη Αριστερά.ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΓΝΗΣΙΟΣ ΔΕΞΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΛΟΓΟΣ.
    Αυτή η δηθενατζίδικη αριστερά έχει μπερδέψει τη ταξική πάλη με την αλητεία,τους βανδαλισμους,τους χουλιγκανισμούς,τις λεηλασίες και το οργανωμένο έγκλημα.Και πουλάει και νταηλίκι στα μέντια στη βουλή στα μπλόγκς.Η Εθνική κεντροαριστερά και η εθνική κενΤροδεξιά φαίνεται ότι άρχισαν να αφυπνίζονται.Λίγο πρίν τους πάρει τα σώβρακα η χειρότερη εκδοχή αριστεράς παγκοσμίως απο γενησημιού της.Ελπίζω να μην είναι αργά.

    ReplyDelete
  57. @normad

    Συμφωνώ και γω ότι η ουδετερότητα στη δεδομένη στιγμή είναι η χειρότερη δυνατή θέση.
    Όμως αυτά τα ελασσονα σε κάθε σοβαρό κράτος θα είχαν λυθεί αν υπήρχε η απαραίτητη πολιτική βούληση.

    Προφανώς όλοι τελικά βολεύονται από το κλίμα ανασφάλειας και τρομοκρατίας του λαού. Οι μεν χρήσιμοι ηλίθιοι ηδονίζονται στη σκέψη ότι κάνουν την ταξική τους εξέγερση, οι δε της κυβέρνησης χρησιμοποιούν αυτά τα επιφαινόμενα για να εντείνουν την ψυχολογική πίεση.

    Το μόνο βέβαιο θύμα όλης αυτής της τραγικής κατάστασης είναι η ψύχραιμη σκέψη και η αλήθεια..

    ReplyDelete
  58. Αν θέλανε να τελειώσουν με τους κουκουλοφόρους αρκούσε να τοποθετήσουν το βαλιτσάκι της ΕΥΠ έξω από την νομική για ένα διήμερο και θα τους μπαγλαρώνανε όλους...

    ReplyDelete