Wednesday, December 7, 2011

The case for an EU Financial Transaction Tax

By Dimitris Gouglas*

For too long we have entrusted financial markets as engines of growth and prosperity, ignoring the fact that a huge part of financial activity is speculative, unrestrained and based on flawed projections of the world. The myth of credit-based growth has gone bust, with 1.6 trillion euros of taxpayer’s money washing down the sink of bank bailouts. But yet, what makes common sense for citizens – taxing financial transactions – does not appeal to all political leaders in Europe.

Read the full article in the Social Europe Journal.

*Dimitris Gouglas is a research associate at Policy Cures in the UK and a founding Member of G700.

19 comments:

  1. @Dimitris

    Εχεις πιάσει το "ταύρο απο τα κέρατα".Πράγματι το χρηματικό κεφάλαιο έχει αφηνιάσει και όσο βλέπει ότι κάτι Γερμανοί τύπου Σόιμπλε και κάτι Αμερικανοί τύπου Ομπάμα προσπαθούν να το ελέγξουν τόσο αγριεύει και απειλεί με ολοκαύτωμα την Ευρώπη και όχι μόνο.Είμαστε όμως ακόμη μακριά απο την έκβαση αυτού του ασύμμετρου πολέμου.Ολα είναι ανοιχτά και όλα τα εργαλεία είναι στο τραπέζι.

    ReplyDelete
  2. poly kalo to arthro

    des episis "The Robin Hood Tax"

    http://www.nytimes.com/2011/12/07/business/global/micro-tax-on-financial-trades-gains-advocates.html?_r=1&nl=todaysheadlines&emc=tha25

    ReplyDelete
  3. (από το άρθρο):

    "...An EU financial transactions tax would in principle ensure that financial institutions make a fairer contribution to covering the costs of the current crisis, to public finances and real economic growth..."

    Σωστό το "in principle". Πρώτον γιατί οι τράπεζες δεν επιτρέπουν πλέον σε καμία κυβέρνηση να ελέγχει ενδελεχώς στις συναλλαγές των καλύτερων πελατών τους. Δεύτερον, γιατί οι "μαύρες" συναλλαγές, εκτός βιβλίων, είναι δέκα φορές μεγαλύτερες σε όγκο από τις επίσημες.

    Παρόλα αυτά, ακόμα και έτσι υπάρχουν σοβαρά πλεονεκτήματα από έναν τέτοιο "φόρο συναλλαγών", το κυριότερο από τα οποία είναι ο εξαναγκασμός σε μεγαλύτερη (όχι ιδιαίτερα μεγάλη πάντως) διαφάνεια στις διατραπεζικές συναλλαγές. Φυσικά ο στόχος πρέπει να είναι κυρίως η δευτερογενής αγορά, όχι οι απλές τραπεζικές. Αλλιώς υπάρχει η πιθανότητα το Tobin Tax να χρεωθεί μόνο στα ΑΤΜs και στους συνταξιούχους (πάλι!).

    "...Sceptics argue that a European financial transactions tax would lead to GDP and job losses..."

    Ε βέβαια. Όλα μεταφράζονται σε ανεργία. Εκτός από τις πραγματικές αιτίες, οι οποίες αποδεικνύονται στην πράξη "ευεργετικές" για την αύξηση της ανεργίας. Ήδη προβλέπεται 28% πραγματική ανεργία για το 2012 (και βλέπουμε).

    Για το Tobin Tax έχω αναφερθεί και εγώ αρκετούς μήνες πριν, ακόμα και εδώ στο G700, εισπράττοντας (για να το πω ευγενικά) "όχι και τόσο θετικά σχόλια"...

    >> http://thezocalo.blogspot.com/2011/03/blog-post_10.html

    >> http://g700.blogspot.com/2011/01/blog-post_12.html?showComment=1294948531484#c5698077944186583564

    ReplyDelete
  4. Συγνώμη για το άσχετο, αλλά δεν μπορώ να μην συγχαρώ:

    "Και φωτοβολταϊκά κανόνια" (7/12/2012):

    >> http://www.enet.gr/?i=news.el.ecoenet&id=330213

    (τα πράσινα άλογα βαράνε κανόνι)

    "Με διαδικασίες εξπρές η εγκατάσταση νέων κεραιών κινητής τηλεφωνίας" (7/12/2011):

    >> http://www.skai.gr/news/greece/article/188481/shedio-nomou-gia-tin-egatastasi-neon-keraion-kinitis-tilefonias-/

    (αποκομμουνιστικοποίηση δια ακτινοβόλησης...)

    ReplyDelete
  5. Η μόνη χώρα που αντιδρά στον φόρο και γενικά στις ρυθμίσεις του χρηματοοικονομικού τομέα είναι η Αγγλία για να προστατέψει το city,το χρυσοφόρο κοίτασμά της.Η μάχη σε αυτή τη σύνοδο θα είναι Κάμερον εναντίον όλων.Κάτι που έκανε κάποτε η Θάτσερ και πέτυχε σκανδαλώδεις εξαιρέσεις.Τώρα όμως οι ρόλοι άλλαξαν και οι συσχετισμοί άλλαξαν.Η Μέρκελ είναι ισχυρή όσο ποτέ.Αυτό εμάς μας συμφέρει.Μας συμφέρει να ταυτιστούμε με τη πολιτική της.
    Και φυσικά ο Ομπάμα δεν είναι Ρήγκαν.Ούτε είμαστε στην εποχή του ψυχρού πολέμου που η Γερμανία πλήρωνε και λούφαζε.

    ReplyDelete
  6. Μεγάλος απών της συνόδου ο ΓΑΠ.Αυτή τη φορά θα εκπροσωπηθεί απο το "κηπουρό" του.Ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, το κατάλληλο χρόνο.
    Ο ΓΑΠ όμως θα λείψει σε πολλούς.Το είδα στα υγρά μάτια της Δανέζας πρωθυπουργού.Δεν πειράζει συντρόφισα."Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θάναι".

    ReplyDelete
  7. Εμείς,ως Ελλάδα,πάμε στη σύνοδο με τη "κηπουρική" θέση: "Δεν διαπραγματευόμαστε τις υπάρχουσες Ευρωπαικές Συνθήκες".Δεν διαπραγματευόμαστε δηλαδή την αποδυνάμωση του "city", ως πολεμικής βάσης,που χτυπά αλύπητα το ευρώ.
    Γενικά εμείς είμαστε πάντα υπέρ των κεκτημένων.Ας είναι και θανατηφόρα για την ύπαρξή μας.

    ReplyDelete
  8. @parmenides:

    "...Η Μέρκελ είναι ισχυρή όσο ποτέ.Αυτό εμάς μας συμφέρει.Μας συμφέρει να ταυτιστούμε με τη πολιτική της..."

    "Μας αγαπάνε οι Γερμανοί... Σαν φίλοι ήρθανε!..."

    (τι στο καλό, έχουν βαλθεί όλοι να κάνουν δηλώσεις πίστης στον επιτελάρχη, ακόμα δεν εγκαταστάθηκε στο προξενείο;...)

    "...Μεγάλος απών της συνόδου ο ΓΑΠ... Ο ΓΑΠ όμως θα λείψει σε πολλούς..."

    Δεν σε ενημέρωσαν από τα κεντρικά; Έχει πάει στο Γιοχάνεσμπουργκ. Υποτίθεται για τη συνάντηση για την κλιματική αλλαγή (πάλι με πράσινα άλογα ασχολείται). Στενοί συνεργάτες του λένε ότι ήρε μαζί το αγαπημένο του κανό, καθώς αυτή την εποχή το νότιο ημισφαίριο έχει καλοκαίρι.

    Σίγουρα θα λείψει από πολλούς ο μουστακαλής κρεμανταλάς. Οι κωμικογράφοι πλήττονται πλέον και αυτοί αδυσώπητα από τον νέο πρωθυπουργό-τραπεζορομπότ, που δεν χρειάζεται ούτε καν reboot μετά από τα ατελείωτες, βασανιστικά αργές, όλο συναίσθημα ομιλίες του.

    ReplyDelete
  9. Μετά τον Βορίδη που δίνει τα ρέστα του, με την άρνηση μείωσης των διοδίων και το συγχωροχάρτι στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για τις παράνομες κεραίες, φαίνεται ότι οι υπουργοί δεν προλαβαίνουν να υπογράφουν τα πάντα, μέχρι και τα εξώφυλλα των ντοσιέ:

    "ΣΚΑΝΔΑΛΟ: ΧΑΡΙΖΟΥΝ μέχρι το 2026 4 δισ. φόρους στις τράπεζες!" (9/12/2012):

    >> http://www.tsantiri.gr/politiki/skandalo-charizoun-mechri-to-2026-4-dis-forous-stis-trapezes.html

    Όχι μόνο οι τράπεζες θα πάρουν άλλα 30-60 δις ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση "ρευστότητας", όχι μόνο ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε δεν λέει λέξη ("λευκή σελίδα") σε ποιες ακριβώς τράπεζες θα πάνε, αλλά οι τράπεζες κερδίζουν αντίστοιχες φοροαπαλλαγές με βάθος 15ετίας.

    Για όσους δεν το κατάλαβαν:
    Έχω επιχείρηση με κερδοφορία 80-300% την τελευταία δεκαετία. Το κράτος μου χαρίζει μέσα σε 5 χρόνια, για μοιρασιά με τους "ανταγωνιστές" μου, περίπου τα 2/3 από όσα βγάζει κάθε χρόνο. Και επιπλέον, μου λέει ότι, μια και τώρα έχω "δυσκολίες", μου χαρίζει και τους φόρους για την επόμενη 15ετία.

    Ρε τι κάνει το τραπεζορομπότ. Ένα μήνα πρωθυπουργός και πάει να κάνει τον τραπεζικό τομέα πιο κερδοφόρο και από τα νησιά Κεϋμάν.

    ReplyDelete
  10. Ο ορισμός αυτού που λένε, από τον Babis (ΣΚΑΪ) μέχρι τη Μπακογιάννη,
    "...το τελευταίο κράτος σοβιετικού τύπου..."

    Κάτι τέτοια ακούνε έξω και δεν αφήνουν τους δικούς μας ούτε στον προθάλαμο των συζητήσεων να πλησιάσουν.

    ReplyDelete
  11. Σωστός ο Δημήτρης, όμως η Ευρώπη μόνη της δεν μπορεί να πάρει ένα τέτοιο μέτρο χρειάζεται να χτιστεί πρώτα μια παγκόσμια συναίνεση/συμφωνία...

    Οι Αγγλοσάξωνες θα κλωτσήσουν την μπάλα στην εξέδρα.

    ReplyDelete
  12. Για μένα είναι προτιμότερο μια δημιουργική καταστροφή του χρηματοοικονομικού συστήματος και χτίσιμο από την αρχή.

    ReplyDelete
  13. In an absolut world, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ένας απλός κηπουρός, και η Goldman Sachs είναι απλά μια ΜΚΟ που χορηγεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Αφρική!

    ReplyDelete
  14. Νομίζω ότι ένα από τα βασικά μας πρόβληματα είναι ότι σαν παγκόσμια κοινωνία έχουμε σταματήσει γενικώς να ρισκάρουμε.

    Ο μόνος ίσως τομέας που συνεχίζουμε να ρισκάρουμε είναι στα χρηματοοικονομικά, αλλά και εκεί πλέον μιλάμε για σκληρό παθολογικό τζόγο επιπέδου καζίνο που χρίζει ψυχιατρικής βοήθειας.

    Πρέπει να ρισκάρουμε, να βγούμε κει έξω και να δοκιμάσουμε νέα μοντέλα. Πρέπει να αφήσουμε την ψευδαίσθηση της ασφάλειας που γεννά η ρουτίνα. Το παρόν σύστημα και με την πρόοδο των μέσων παραγωγής δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει επαρκείς θέσεις εργασίας ώστε να καλύψουν την προσφορά.

    Δεν γίνεται αναδιανομή, τα εισοδήματα εδώ και δεκαετίες δεν αυξάνονται και επί πλέον υπάρχει μια υπερσυγκέντρωση πλούτου που αυξάνει στην πάροδο του χρόνου σχεδόν γεωμετρικά.

    ReplyDelete
  15. Την ίδια ακριβώς στιγμή ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας υποσιτίζεται, δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νέρο, ταλαιπωρείται από αρρώστιες που η θεραπεία τους δεν στοιχίζει πάνω από 2 ευρώ, γιατί;

    Γιατί ρε κουφάλες να τζογάρεται την τιμή των σιτηρών και να μην σας καίγεται καρφί αν πεθαίνουν άνθρωποι;

    Αυτό το σύστημα δεν έχει κανένα μέλλον...

    ReplyDelete
  16. @vaggelas:

    Υπάρχουν και νέα παράγωγα, διακινούνται εδώ και λίγο καιρό στο City και στη Wall Street:

    - "Θα ξεπεράσει το φράγμα του 1 εκατ. ανέργων (επίσημων) στην Ελλάδα πριν το τέλος του 2013;"

    - "Θα ξεπεράσουν τους 50.000 στην Ελλάδα οι θάνατοι αστέγων στο δρόμο λόγω ανέχειας στα επόμενα 3 χρόνια;"

    ...και μερικά ακόμα παρόμοιας έμπνευσης "χρηματιστηριακά προϊόντα" που παίζουν πολύ τελευταία.

    Δεν κάνω πλάκα, μου το έχει πει φίλος που δουλεύει στο City. Μιλάμε για τον ορισμό αυτού που λέμε "κερδοσκοπία στους νεκρούς". Η δικαιολογία τους είναι ότι τα χρηματιστήρια δεν προκαλούν τους νεκρούς, οι κυβερνήσεις τους προκαλούν, αυτοί (οι brokers) απλώς διαχειρίζονται ("make market") την πληροφορία...

    ReplyDelete
  17. Parmenidi prin treis bdomades egrapses oti i syllipsi tou Petzetaki einai i klirobonomia pou afinei o gap.

    idou telika poia einai, apolyta symfobi me tis problepseis mou:

    ∆εκάδες συλλήψεις δίχως νόηµα, χωρίς συνέχεια και µε σχεδόν µηδενικές... εισπράξεις για το Ελληνικό ∆ηµόσιο! Γνωστοί επιχειρηµατίες οδηγούνται στο κρατητήριο και στη ∆ικαιοσύνη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ουσιαστικό κέρδοςγια τα δηµόσια έσοδα. Οι προβεβληµένες προσαγωγές από το Σ∆ΟΕ και την ΕΛ.ΑΣ. του γνωστού εισαγωγέα ρούχων Λάκη Γαβαλά, του επιχειρηµατία Γιώργου Πετζετάκι, του µεγαλοµετόχου ΜΜΕ Κώστα Γιαννίκου και άλλων περίπου 50 ιδιωτών φαίνεται να µην έχουν στην πορεία κανένα ουσιαστικό αντίκρισµα για τα δηµόσια ταµεία. Ουδείς προφυλακίστηκε και µόνον ένας 57χρονος υποχρεώθηκε στη νέα τύπου ποινή της «επιτήρησης από κοινωνικό λειτουργό»! 

    gia na mi mas les alyta rimata. by the way ekeini i ETE olo anebainei re mpagasa. Tis kratas akoma e?

    ReplyDelete
  18. Ο αγαπημένος μας κρεμανταλάς στο Democracy Now, έδωσε συνέντευξη στην Amy Goodman πριν δύο μέρες.

    Ο τίτλος και μόνο τα λέει όλα:

    "Exclusive: Ex-Greek PM George Papandreou on Greece’s Fiscal Crisis and Why He Backs Occupy Movement" (9/12/2011):

    >> http://www.democracynow.org/seo/2011/12/9/exclusive_ex_greek_pm_george_papandreou

    Αναμφισβήτητα η "αποκάλυψη" των ημερών, μερικές ερωτήσεις και απαντήσεις που απαντούν μια και καλή στο αέναο ερώτημα:
    "Τι είναι ο GAP";


    (AG): Can you talk about the status of democracy now in Greece, the cradle of democracy?

    (GAP): ...we have a globalizing economy, but our institutions are national. Our democratic institutions are national... we also need to redistribute power in our society...

    Σημείωση: Προς το παρόν, στην Ελλάδα έχουμε ακόμα εκλεγμένους εκπροσώπους. "Αναδιανομή" της εξουσίας τι σημαίνει; Μη εκλεγμένες κυβερνήσεις με τραπεζίτη για πρωθυπουργό; (τυχαίο παράδειγμα)


    (AG): Greece is now being run by an unelected technocrat.

    (GAP): Well, that’s not exact—exactly so. In Greece, we have a parliamentary democracy, therefore the parliament will decide—decides to give a confidence vote to whatever prime minister is appointed and then decided upon.

    Σημείωση: Εντάξει, μην περιμένουμε ο κρεμανταλάς να γνωρίζει το Σύνταγμα. Ότι δηλαδή αναγνωρίζει ως τέτοιες ΜΟΝΟ κυβερνήσεις συνεργασίας αμέσως μετά από εκλογές ή ακριβώς "οικουμενικές" για να τις οργανώσουν, ΟΧΙ για να αναλάβουν στο μέσο της θητείας της προηγούμενης. Όπως και το ότι πρωθυπουργός μη-πρόεδρος εκλεγμένου κόμματος, αυτό και μόνο, κάνει την κυβέρνηση "ειδικής αποστολής" και εξαιρετικά περιορισμένου βίου (αν θέλει να είναι σύννομη).


    (AG): What role did Goldman Sachs play in what’s happening in Greece today in the economic crisis?

    (GAP): ...We are still in the process of investigating the role of Goldman Sachs. In Greece, there has been a parliamentary committee set up, and we will have the results hopefully soon...

    Σημείωση: ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπήρξε τέτοια επιτροπή στη Βουλή, ούτε ερευνήθηκε ποτέ η Goldman Sachs από το Ελληνικό κράτος. Ο μπουνταλάς είτε λέει προκλητικά ψέμματα, είτε στην κυριολεξία δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα (ή και τα δύο μαζί).


    (AG): Do you think the financial institutions have anything to do with sustainability?

    (GAP): ...we have the institutions and the global governance which, at this point, is not living up to the conditions. G-20 sometimes—G-20 is sometimes called G-zero, because there’s no real global governance. And I think this is where we’re lacking right now...

    Σημείωση: Τουλάχιστον σε αυτό είναι απόλυτα συνεπής. Το "global governance" ήταν από την αρχή, από τότε που καλούσε όλους "στις κάλτσες" (κάλπες) τον Οκτώβριο του 2009, η πρώτη και κύρια προτεραιότητά του. Με τη βοήθεια της Γερμανίας, τουλάχιστον σε αυτό φαίνεται να έχει στρώσει το δρόμο.


    Τα υπόλοιπα πικάντικα στο πλήρες άρθρο και στο video της συνέντευξης, το οποίο συστήνω ανεπιφύλακτα. Δεν αναφέρθηκα καθόλου στα σχόλια περί OWS γιατί πραγματικά προκαλούν εγκεφαλικό βραχυκύκλωμα - προφανώς νομίζει ότι πρόκειται για εκδήλωση βιολογικών προϊόντων ή κάτι τέτοιο.

    Ειδικά στους απλήρωτους εργαζόμενους στο πράσινο μαντρί, που έχουν να πληρωθούν από το Σεπτέμβριο και οσονούπω κλείνουν το μαγαζί και πάνε σε απεργία όπως μαθαίνω.

    ReplyDelete
  19. οι απλήρωτοι να πανε στην επιθεώρηση εργασίας και να κάνουν καταγγελία
    και μήνυση ώστε να μπει ο εργοδότης μέσα

    διοτι μας ψόφησαν στο παπαριλίκι και στα φούμαρα. Από ουσία όμως μηδεν

    ReplyDelete