Tuesday, November 29, 2011

Το Μανιφέστο της Αισιοδοξίας

Της Athens Voice*
24/11/2011

Υπάρχει μια άλλη Ελλάδα
. Που δημιουργεί, που παράγει, που φτιάχνει πράγματα, που δουλεύει και θέλει να ζήσει απ’ τη δουλειά της. Μια Ελλάδα που δεν εξαντλεί την ύπαρξή της στα τηλεπαράθυρα, μια Ελλάδα που δεν ονειρεύεται να πάρει πρόωρη σύνταξη, αλλά να δημιουργήσει. Αυτή η άλλη Ελλάδα είναι η ελπίδα μας για να κάνουμε τα πράγματα όχι πάλι όπως ήταν πριν, αλλά καλύτερα, πιο ώριμα. Πιο πλούσια σε περιεχόμενο και όχι σε πλαστικά σύμβολα μιας ψεύτικης επιτυχίας.

Αυτή η άλλη Ελλάδα είναι που μας κάνει περήφανους. Ο πατριωτισμός δεν είναι οι κάθε είδους παρελάσεις, αλλά η υπεράσπιση της κοινωνίας μας. Η υπεράσπιση της δημοκρατικής δυνατότητας για μια ειρηνική, πολύχρωμη συμβίωση που αφήνει ελεύθερους τους πολίτες να εργαστούν και να δημιουργήσουν. Αυτή η άλλη Ελλάδα που μιλάει, προς το παρόν, σιγανά, είναι η αυριανή κοινωνία που θα ξεπεράσει την κρίση με νέες λύσεις. Όσο πιο ευδιάκριτη ακούμε τη φωνή της, τόσο πιο κοντά είμαστε στο τέλος των «χαμένων χρόνων». Όσο πιο καθαρή γίνεται η φωνή της, τόσο ο θόρυβος και η παραπλάνηση θα υποχωρούν. Είμαστε ό,τι κάνουμε, όχι ό,τι λέμε. Τα έργα μας, η δική μας δράση θα αλλάξει τα πράγματα. Θα ξαναβρούμε τους φίλους μας, θα ξανακερδίσουμε την πόλη μας, θα ξαναφτιάξουμε τη ζωή μας όπως τη θέλουμε. Θα επιτύχουμε γιατί το θέλουμε. Γιατί μπορούμε.

Δεν θα μας αφήσουν, αν τους επιτρέψουμε να μη μας αφήσουν. Αν αφήσουμε την παραπλάνηση, τη δημαγωγία, τη μιζέρια να μας πείσουν ότι έτσι είναι η Ελλάδα, δεν αλλάζει, είναι μια χώρα στα μέτρα τους, μια χώρα που βασιλεύει η μετριότητα. Σύμφωνοι. Τα κάναμε μούσκεμα. Κατηγορήσαμε γι’ αυτό τους πάντες και τους εαυτούς μας. Τώρα φτάσαμε όμως στον πάτο. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ούτε για αυτοοικτιρμούς ούτε για αναζήτηση κι άλλων βολικών εχθρών να τους επιρρίψουμε τις ευθύνες. Τώρα πρέπει εμείς να βρούμε τη δύναμη και να ξεκινήσουμε την αντίστροφη πορεία. Αυτή που θα μας βγάλει από τα προβλήματα και θα μας ξανακάνει μια κοινωνία δεμένη και δημιουργική. Στους εαυτούς μας πρέπει να βρούμε αυτές τις δυνάμεις. Γιατί υπάρχουν, η Ελλάδα δεν είναι μόνο αυτή η αυτοκρατορία των μετρίων που μονοπωλούν τη δημόσια ζωή. Είναι μια χώρα όμορφη, ζεστή, φιλική, με δημιουργικούς ανθρώπους, με νέους που ασφυκτιούν εξοστρακισμένοι και λαχταράνε να μπουν στο γήπεδο να παίξουν το δικό τους παιχνίδι.

Το Μανιφέστο της αισιοδοξίας δεν μπορεί να είναι μεγάλα λόγια, γκρίνια, κλάμα, κατηγόρια. Παρά μόνο πράξεις, ατομική ευθύνη, η δράση του καθενός, η δημιουργία της παρέας, της ομάδας. Θα υποστηρίξουμε κάθε φωνή, κάθε ενέργεια, καθέναν που δουλεύει και δημιουργεί σ’ αυτή τη χώρα, θα σώσουμε ό,τι πρέπει να σωθεί. Ζούμε στην πιο όμορφη χώρα, δεν έχουμε ως κοινωνία ούτε καν δείξει τις δυνατότητές μας. Τώρα είναι η ώρα να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι πρέπει. Θέλουμε καλύτερα χρόνια απ’ αυτά που ζούμε, εμείς θα τα κάνουμε να γίνουν έτσι.

*Δημοσιεύτηκε απ΄την Athens Voice στις 24-11-2011

12 comments:

  1. Θα ξεράσω με τόση αισιοδοξία. Δώσε μου λίγη μιζέρια και συνομωσία διάολε!

    ReplyDelete
  2. Πραγματικά δεν ξέρω πως έτυχε, αλλά αυτή την εβδομάδα έπεσε στα χέρια μου μια Athens Voice, μετά από 1-2 χρόνια που το απέφευγα επιμελώς.

    Περιεχόμενα:
    - (σελ.34) Μανιφέστο αισιοδοξίας, ανώνυμο.
    - (σελ.63) Αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής
    - (σελ...) Η Ομόνοια θα γίνει πράσινη...
    - (σελ.83) οδηγός για one-night-stands, καμάκι στον DJ, πουάδικα, μεταμεσονύκτια βουλκανιζατέρ(!)
    - (σελ...) 80 Αθηναίοι γράφουν, από το Μόσιαλο μέχρι το Ρουβά.

    Ειδικό άρθρο: "Οι δύο νέοι(!) ανεξάρτητοι(!!!) δήμαρχοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι όλα αλλάζουν" (Γ. Μπουτάρης).

    Στις 120 σελίδες μέτρησα περίπου 70 ολοσέλιδες διαφημίσεις, τουλάχιστον το 1/3 κρατικές ή ημι-κρατικές. Και εκτύπωση στην Καθημερινή ΑΕ.

    @G700:
    Γιατί δεν ψάχνετε κανένα παλιό τεύχος του "Κλικ" (λέγε-με-Κωστόπουλο) από τη δεκαετία του '90; Και τότε σοσιαλιστές κυβερνούσαν και τα έβλεπαν όλα πράσινα. Και τότε τα αντίστοιχα "αλλού" έντυπα ζούσαν με κρατική χορήγηση και υμνώντας το τίποτα.

    @Athens Voice:
    Παιδιά καλό είναι το πράσινο στην πόλη, αλλά όχι για να το καπνίζετε στριφτό. Σταματήστε τα αγχολυτικά γιατί σε λίγο θα είστε χωρίς δουλειά και τα "G700" ευρώ δεν φτάνουν πλέον ούτε για καφέ και τυρόπιτα.

    (...Κανονικά έπρεπε να επισημάνω ότι η άρνηση της πραγματικότητας είναι η αρχή της κατάθλιψης, αλλά είπα να πω κι εγώ "αισιόδοξα" πράγματα τώρα που πήραμε την 6η πρεζοδόση μας...)

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Διάολε! Δεν κρατιέσαι...

    ReplyDelete
  5. Πάγκαλος: "Κομμουνιστές, φασίστες και μαλ.... ήταν οι αγανακτισμένοι" (30/11/2011):

    >> http://www.dailynews24.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=9261:pangalos-communists-fascists-and-hair--were-indignant

    Το ότι θεωρεί "μ@λ@κες" αυτούς που ουσιαστικά "έριξαν" την κυβέρνηση George, και μάλιστα δύο φορές (μία στο φιάσκο το καλοκαίρι και μία τώρα με τη "συγκυβέρνηση"), κάτι λέει για το μυαλό και την ποιότητα του ίδιου και των "συντρόφων" του.

    Ξύδι Θόδωρε, θα σου περάσει. Απλώς βρες (επιτέλους!) κάτι να ασχολείσαι, ως αντιπρόεδρος-Βου.

    ReplyDelete
  6. Υπεραισιόδοξο... Ίσως και λίγο κενό ρεαλισμού, σε σημείο ουτοπίας. Θα μπορούσε να προτείνει και κάτι όχι μόνο κορώνες αισιοδοξίας.

    ReplyDelete
  7. ας είμαστε αισιόδοξοι!

    ReplyDelete
  8. poly kalo to manifesto, aparaititi proypothesi i aisiodoksia.

    ReplyDelete
  9. "'Συμβουλευτική Επιτροπή' αντί Βουλής θέλουν οι τραπεζίτες!" (2/12/2011):

    >> http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=28747&Itemid=139

    Υπάρχει επίσης η πληροφορία ότι ο Luke "Skywalker" διορίζει στο γραφείο του πρωθυπουργού προσωπικό και συμβούλους για μέχρι και τις 16 Μαΐου.

    Δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι, αν όλα πάνε κατ' ευχήν, η Βουλή μπορεί και να κλείσει εντελώς, καθαρά για λόγους δημοσιο-οικονομικής στενότητας.

    Λουκαδάρας για πάντα. "Whatever it takes..." (αγαπημένο moto των γιάπηδων στη Wall Street).

    ReplyDelete
  10. Για μενα το πιο αισιοδοξο μηνυμα της βδομαδας ηταν το χαστουκι εξ Ελβετίας

    Η ουσία δεν είναι ποιος αλλα γιατί οι κυβερνωντες δεν αναζητούν ποιός.

    Αριστος

    ReplyDelete
  11. Μια και μιλάμε για "αισιοδοξία", πάρτε άλλον ένα υπερ-αισιόδοξο "μελλοντικό ηγέτη" στο πράσινο κοτέτσι:

    "Χρυσοχοΐδης αδειάζει Γιώργο" (4/12/2011):

    >> http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=329605

    "...Από τη συχνότητα του Mega επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του τέως πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να παραμένει στην παράταξη γιατί έχει διαρρήξει τις σχέσεις μας με το λαό και έχει διαρρήξει και τις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους»...

    ...Όσον αφορά στις δικές του ευθύνες, αρκέστηκε να πει ότι έφτασε "στα όρια του πολιτικού λάθους". Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών, είπε. Διευκρίνισε, όμως, ότι "αυτός που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη είναι ο ηγέτης της παράταξης" και συμπλήρωσε πως "ήμασταν ιδεολογικά γυμνοί και πολιτικά απροετοίμαστοι"..."


    Στείλτε του μια κόπια της Athens Voice να πάρει καμιά ιδέα, τώρα που θα αρχίσει και αυτός τις δηλώσεις τύπου Benny (Ζάππειο) ως "μελλοντικός ηγέτης".

    ReplyDelete
  12. Το πιο ενδιαφέρον φυσικά στην παραπάνω δήλωση του Μιχαλάκη είναι οι δικαιολογίες.

    Απολογείται για το πολιτικό-ιδεολογικό φιάσκο του κόμματος που εξαπάτησε τους ψηφοφόρους του. Δεν λέει λέξη όμως, ούτε και νιώθει υπόλογος, σε αυτούς που εξαπάτησαν, που καταλήστεψαν μέσω παράνομων φόρων και που έριξαν πίσω κάμποσες δεκαετίες, μέσα σε μόλις 2 χρόνια.

    Αν θέλουν να διαπιστώσουν αν πράγματι μας ψεκάζουν χαϊβανίτιδα από τα αεροπλάνα, ας ξεκινήσουν να τσεκάρουν πρώτα όσους θα ξαναψηφίσουν τον Μιχάλη. Ο μετρητής θα χτυπήσει κόκκινο.

    ReplyDelete