Tuesday, October 25, 2011

Πραγματικό στοίχημα η βιωσιμότητα της ευημερίας στην Ευρώπη

Είμαστε μία ανάσα πριν τη ευρωπαϊκή συμφωνία και την ανακοίνωση των αποφάσεων για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους που έχει γίνει όπως φαίνεται κρίσης ύφεσης των ανεπτυγμένων οικονομιών και κρίση συστημική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Γερμανία εξ αρχής είχε υποτιμήσει την κρίση. Σύρθηκε στη συζήτηση απρόθυμα και ανόρεκτα χωρίς να δείχνει διάθεση να αναλάβει τις οικονομικές και γεωπολιτικές ευθύνες που συνεπάγεται η βαρύτητά της. Μία κρίση κυρίως αξιοπιστίας της Ελλάδας –βέβαια, όσο παιρνούσε ο καιρός, η αλήθεια βάθαινε και τα ελληνικά νούμερα αποδείχθηκαν ιλλιγιώδη- που πιθανόν να είχε λυθεί με κόστος μερικά δις και την παροχή εξ αρχής απόλυτων εγγυήσεων, εξελίχθηκε σε παγκόσμιο σεισμό. Η Ελλάδα έβαλε φωτιά στον αχυρώνα της ευρωζώνης και του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Πολλοί διαμαρτύρονται ότι η λύση είναι γερμανική, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των νέων ηγεμόνων της Ευρώπης. Μάλιστα, παραδοσιακά μεγάλη και έγκριτη ελληνική εφημερίδα, για του λόγου του αληθές, ξέθαψε μία «προφητική» ομιλία του Ανδρέα ενόψει της υπερψήφισης της Συνθήκης του Μάαστριχ το 1992 στην ελληνική βουλή.

Αν ήθελαν να είναι πιο προσαρμοσμένοι στην Ελλάδα του ευρώ, αντί να τυμβωρηχούν στα πρακτικά της βουλής, θα μπουρούσαν να επικαλεστούν τον βρετανικό Economist που βάλλει κατά της λύσης της «γερμανικής ευρώπης». Για ποιο λόγο, όμως, ανησυχούν οι Βρετανοί;

Γιατί, η «Ευρώπη της κοινής αγοράς» μας τελείωσε. Το σχέδιο επίλυσης προωθεί βαθιά ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών ιδιαίτερα στο επίπεδο του πυρήνα της ΕΕ, δηλαδή της ευρωζώνης. Τα συμπεράσματα της συνόδου της Κυριακής κάνουν για περιορισμένη αλλαγή συνθήκης, αλλά είναι πιθανόν να μην χρειαστεί καν αυτή για να προωθηθούν οι μεγάλες αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο, όπως η δημιουργία του θεσμού του επιτρόπου υπεύθυνου για την παρακολούθηση του εθνικού προϋπολογισμού των κρατών μελών.

Αυτό είναι παράλογη παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας θα ισχυριστούν πολλοί στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Ενώ η ενίσχυση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που διεκδικούμε ειδικά εμείς ως μικρές χώρες δεν είναι; Ή ακριβέστερα, ήταν άσκηση εθνικής κυριαρχίας η έκρηξη των ελλειμμάτων της τελευταίας δεκαετίας και ειδικά των τελευταίων πέντε ετών;

Η πονηρή συζήτηση για την εθνική κυριαρχία, όμως, ειδικά σε ελληνικό επίπεδο πυρπολείται από εκείνο το τραστ των παραδοσιακών οικονομικών δυνάμεων που έχουν μάθει να ζουν κρατικοδίαιτα και απεχθάνονται κάθε συζήτηση για το πώς θα αναπτυχθούμε.

Γιατί αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα πάνω απ’ όλα της Ελλάδας, πολλών χωρών της ευρωζώνης και των περισσότερων ανεπτυγμένων χωρών. Το μοντέλο ανάπτυξης έπαψε να είναι βιώσιμο τόσο σε χρόνο βραχύ όσο και μακρύ. Έπαψε να παράγει όσα χρειαζόμασταν για να ζήσουμε, και αρχίσαμε να στηριζόμαστε στο δανεισμό. Στη δική μας περίπτωση, μάλλον δεν σταματήσαμε ποτέ να στηριζόμαστε στο δανεισμό.

Το ποστοστό δημόσιου χρέους της ευρωζώνης σήμερα υπερβαίνει το 85% του ΑΕΠ και των ΗΠΑ ισοδυναμεί με ολόκληρο το ΑΕΠ. Στις 31 Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ θα ανακοινώσει το όνομα του νεογέννητου με το οποίο ο πληθυσμός του πλανήτη θα φτάσει τα 7 δις. Οι αναπτυσσόμενοι πληθύνονται, αναπτύσσονται και αποταμιεύουν, όσο οι πόροι του πλανήτη ακόμη και σε απλά υλικά όπως ο χαλκός περιορίζονται δραματικά, όσο εμείς γερνάμε και ξοδεύουμε παράγοντας λιγότερο για να διατηρούμε την ευημερία της γενιάς του πάρτυ.

Τα συνταξιοδοτικά συστήματα της Ευρώπης και η ευημερία των ΗΠΑ δεν μπορούν πια να στηρίζονται στη δημιουργία φουσκών. Από την οικονομία του δανεισμού, πρέπει να περασούμε στην οικονομία της παραγωγής. Και αυτό δεν συγκινεί πολλούς στη Βρετανία και δεν συγκινεί πάρα πολλούς στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό, αντί να μιλήσουμε για βιωσιμότητα, μιλάμε για μπούρδες. Οι gatekeepers του συστήματος βάζουν ψηλά στην ατζέντα την εθνική κυραρχία, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς, πατριωτισμός είναι να ξαναδυναμώσουμε μία χώρα που χρεωκόπησε εξαιτίας του ξέφρενου πάρτυ τους.

Το στοίχημα είναι η βιωσιμότητα. Ή καλύτερα, η βιώσιμη ευημερία.

Γι' αυτό εκτός από εκθέσεις βιωσιμότητας του χρέους, οφείλει η διεθνής κοινότητα να ξεκινήσει εκθέσεις βιωσιμότητας της ανάπτυξης. Για όλους.

Κάθε δημόσιο ευρώ που επενδύεται, με ποιο τρόπο θα αποδίδει περισσότερο τόσο για τους ανθρώπους που έχουν συνταξιοδοτηθεί όσο και γι’ αυτούς που εργάζονται ή θα εργαστούν σε 10, 20 ή 30 χρόνια. Πρέπει να καταλήξουμε σε μία κοινωνική συμφωνία, διεθνή συμφωνία, που θα ισχύει υπό τη ρήτρα της βιωσιμότητας. Πρέπει να επινοήσουμε τρόπους ή να βρούμε το θάρρος να εφαρμόσουμε λύσεις που παράγουν πλούτο για τους πολλούς και όχι μόνο για το παρασιτικό σύστημα των παραδοσιακών οικονομικών δυνάμεων που ξεφτίλησε τη χώρα και την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Και αυτή η επιλογή πρέπει να γίνει και πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από δίκαιες κραυγές, αλλά και πονηρούς αφορισμούς.

50 comments:

  1. "Κάθε δημόσιο ευρώ που επενδύεται"

    Το "μοντέλο ανάπτυξης" ποτε δεν ηταν "αναπτυξης". Ρεμούλας, σπατάλης και διαφθοράς ήταν κι έτσι έφτασε η ....Λάρισα να είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ πρώτη σε αναλογία Cayenne

    Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο που τα ευρώ που ΘΑ επενδυθούν δεν θα είναι δημόσια.
    Το κράτος - πατερούλης τελείωσε

    ReplyDelete
  2. @G700:

    Από ότι φαίνεται, από το "όχι απολύσεις συμβασιούχων STAGE" το 2007, περάσατε στο "πουλήστε λίγο χώρα για να συνεχίσουμε να έχουμε βιώσιμη ευημερία". Έκτακτο!

    Φαντάζομαι όσοι παρελάσουν μεθαύριο στις 28 θα σκέφτονται αυτό ακριβώς. Τι στόκοι αυτοί οι πρόγονοί μας, αν τα είχαμε τότε καλά με τον Άξονα μπορεί τώρα να είχαμε εργοστάσια BMW και Ferrari στην Ελλάδα.

    Και όποιος αντιδρά και λέει ότι αυτό, η εκχώρηση από μία γενιά πραγμάτων που ανήκουν διαγενεακά σε όλες τις γενιές, παρελθούσες και μελλοντικές, είναι απλώς θέμα δημοσιονομικών και διαχείρισης χρέους. Και τους φοράτε και ένα φέσι "κρατικοδίαιτου τεμπέλη" από πάνω, για να δέσει το κατηγορητήριο.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. @G700:

    Έκτακτη η πρότασή σας, δε λέω. Φαντάζομαι έχει τρελή απήχηση στα πράσινα κοτόπουλα, εντός και εκτός Βουλής.

    Οι υπόλοιποι ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ; Επιτρέπεται να εκφράσουμε τη γνώμη μας κάποια στιγμή;

    Γιατί δεν βάζουν αυτό σε δημοψήφισμα; Θέλετε να διώξουμε τους φορυγλύφτες και την οικονομική Βέρμαχτ και να ζήσουμε με αυτά που έχουμε ή να τα ξεπουλήσουμε όλα, να φορέσουμε χαλκά στη χώρα για 50-60 χρόνια, για να μπορούμε να πίνουμε τον καπουτσίνο μας με δανεικά;

    Ο μπαρμπα-Γιώργος πάντως το έχει πει ξεκάθαρα. Θέλετε, είπε, να διώξουμε την τρόικα; Να το κάνουμε, αύριο το πρωί. Είπε και ένα "αλλά", όμως για αυτό κανονικά δεν του πέφτει λόγος, αυτό το αποφασίζει αυτός που τον ψήφισε στη θέση του. Έτσι δεν είναι;

    Αν μετά από αυτά τα δύο χρόνια φορολαίλαπας, ψεμμάτων και ανικανότητας, ως G700 θεωρείτε ότι τίποτα από αυτά δεν έχουν σημασία, ότι το μόνο που μετρά είναι πως θα γλιτώσουμε(;) 30-40 δις από τα 500 που θα χρωστάμε το 2014, τότε μιλάτε ως εκπρόσωποι της απέναντι πλευράς. Αυτών που επιμένουν να μας "σώζουν", χωρίς να ρωτήσουν κανέναν και χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας, εθνικής ή προσωπικής.

    Αν και δεν νομίζω ότι τα παραπάνω χρειάζονται τεκμηρίωση, καθώς είναι προφανή στο 99% των Ελλήνων, ρίξτε μια ματιά σε ένα 15λεπτο flashback της εθνοσωτήριας πορείας:

    >> http://www.youtube.com/watch?v=qYyBDXBek0M

    ReplyDelete
  5. @G700:

    Αντί για απάντηση, θα ήθελα από εσάς και από κάθε άλλο που πιθανόν τυχαίνει να διαφωνεί με τα παραπάνω, να σκεφτεί και να απαντήσει ειλικρινά στα παρακάτω απλά ερωτήματα:

    1. Τι γίνεται όταν φορολογηθούν οι καταθέσεις, δηλαδή το κεφάλαιο όχι οι τόκοι.

    2. Τι γίνεται όταν του χρόνου θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αντικειμενικά κριτήρια στους "μπλοκάκηδες" με τις ευκαιριακές δουλειές.

    3. Τι γίνεται όταν σε λίγο οι "επίτροποι" θα ελέγχουν το 100% των διοικητικών πράξεων στο κράτος, δηλαδή υπογραφές προϋπολογισμού, αποκρατικοποιήσεων, φορονόμων, καθώς και "εκτελεστικής" εξουσίας.

    4. Τι γίνεται όταν τα απαιτητά μέτρα θα απαιτήσουν πραγματικά βίαιες καταστολές και στρατιωτικού τύπου καθεστώς. Όχι με ένα νεκρό, από "στατιστικώς αναμενόμενα" αίτια (όπως λένε), αλλά κανονικά από ξύλο, πλαστικές σφαίρες και ποδοπατημένο κόσμο.

    5. Τι γίνεται όταν για να γίνει αυτό, σε περίπτωση που δεν "πειθαρχήσουν" τα δικά μας σώματα ασφαλείας, χρειαστεί να επέμβει "συμβουλευτικά" η EGF για αυτόν ακριβώς το σκοπό. Ήδη το έχει δημοσιεύσει το Reuters (18/10) ότι είναι μέσα στα πλάνα.

    Τότε τι θα λέμε; Ότι πάλι πρέπει να κάνουμε υπομονή και πως τι να κάνουμε, καλά να πάθουμε, ας κάτσουμε στα αυγά μας;

    Τα ρωτάω αυτά γιατί για εμένα και για το σύνολο του κόσμου είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει, εδώ και 2 χρόνια και ειδικά τους τελευταίους 5-6 μήνες. Αλλά παρόλα αυτά τα χουντοκάναλα και οι τραμπούκοι της εξημέρωσης στα κανάλια ήδη προσπαθούν να τα στρογγυλέψουν, για να τα καταπιεί πιο εύκολα ο κόσμος. Όπως κάνουν πάντα άλλωστε τα συνεργαζόμενα ΜΜΕ σε καθεστωτικές συνθήκες. Από το αρχικό δόγμα του σοκ, τώρα στη μέθοδο του βατράχου που βράζει σιγά-σιγά στην κατσαρόλα.

    Ας πούνε ότι θέλουν, οι γνωστοί έμμισθοι εδώ μέσα άλλωστε κάνουν απλώς τη δουλειά τους. Αρκεί να ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ και να πούνε ότι αυτά δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ.

    Θυμίζω μόνο ότι όταν κάτι γράφεται στο δίκτυο, παραμένει διαθέσιμο στο εξής για όλους και για πάντα. Σίγουρα για μετά από 6-12 μήνες.

    ReplyDelete
  6. Tetoio karagiozi gia prothypourgo, pos na min ton kaneis diafimisi.

    Arxizoun na ton pairnoun xampari ton Gap akoma kai ta toubla pleon.

    Oi Parmenidides bebaia, exoun kairo akoma mprosta tous gia na ksypnisoun.

    http://www.youtube.com/watch?v=I5HL7r0BOs4&feature=player_embedded

    ReplyDelete
  7. Aytos o anthropos mas "kybernaei"

    http://www.youtube.com/watch?v=PPvQFlXHqE4&feature=related

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. O Ellinas, skalomenos Pasokos politis, psifizei dagoto anthropo pou ksestomizei live sti bouli pos "...bazei stoxo to 2015, i Ellada na einai stis protes stin pliforiki stin Eyropi, sxoleia", epeidi exei pappou kai patera.


    OUTE STHN OUGKANTA.

    ReplyDelete
  10. Διωκτικό παραλήρημα απο οξεία λαφαζανική εγκεφαλίτιδα.
    Κοκτέιλ επειγόντως.

    ReplyDelete
  11. Eίναι αυτό το κοκτέιλ που χρησιμοποείται ενδοφλεβίως σε μανιακούς που πάσχουν απο εγκεφαλιτιδα απο ιό της λύσσας.
    Αμα είσαι και διδάκτωρ της "παραιατρικής πληροφορικής" αποφεύγεις για λίγο το δέσιμο.

    ReplyDelete
  12. Πάει και αυτό. όνειρο ήταν (για κάποιους της ΝΔ) και πάει.

    Και πάλι σε ώρα ΠΑΣΟΚ, μεταμεσονύκτια, οι κωλοτούμπες γίνονται πλέον σε λιγότερο από ολόκληρες 24 ώρες:

    "Bενιζέλος: Στις 180 ψήφους λέμε ναι" (24/10/2011):

    >> http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=320592

    "Μόσιαλος: Σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό η δήλωση για τις 180 ψήφους" (25/10/2011):

    >> http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=320892

    Εχθές αργά, όταν έγινε φανερό ότι ψήφος με 180 σημαίνει σίγουρες εκλογές, ήταν φυσικό ότι ήταν ώρα για την κωλοτούμπα.

    Τι λέει σήμερα η κυβέρνηση, δια στόματος Μόσιαλου:

    "Μόσιαλος: Ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές" (26/10/2011-00:38'):

    >> http://kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/10/2011_411907

    "...η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη Βουλή με τα 153 μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας..."

    Καλά μην υπόσχεστε για το "153". Εξαρτάται από το πόσα αυγά θα φάνε ως "επίτιμοι" στις παρελάσεις μεθαύριο.

    ReplyDelete
  13. Οι πρόγονοι με τους οποίους εσύ ταυτίζεσαι (για όσους γνωρίζουν στοιχειώδη ιστορία) τα είχαν πάντα καλά με τον άξονα.

    ReplyDelete
  14. Είναι αυτοί που πάντα μισούσαν την φιλελεύθερη δημοκρατία. Αυτοί που πολέμησαν με νύχια και με δόντια τον Ε. Βενιζέλο και τον Ι. Καποδίστρια.

    Είναι οι ίδιοι που χαρακτήριζαν τους παραπάνω φερέφωνα των ξένων δυνάμεων.

    Και όχι δεν υπονοώ ότι ΓΑΠ είναι συνεχιστής τους. Δεν θα τολμούσα να τους συγκρίνω.

    ReplyDelete
  15. "θέλει αρετή και τόλμη"... η σύγκριση.

    ReplyDelete
  16. Στις φιλελεύθερες δημοκρατίες ο πολίτης και όχι ο λαός είναι πάνω απ’ όλα.

    Πολίτης = Δικαιώματα αλλά και ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.

    Όταν άτομα σαν και του λόγου σου μιλούν εξ ονόματος του λαού για τα δίκια του, αφαιρώντας από πάνω τους όλα τα αμαρτήματα, στην ουσία θεωρεί τους πολίτες ανίκανους να είναι κύριοι του εαυτού τους. Και αυτό είναι ΦΑΣΙΣΜΟΣ.
    Σήμερα μαζί τους, αύριο εναντίον τους.

    Για να καταλάβεις ότι δεν σε κοντράρω για το ΠΑΣΟΚ αλλά γι’ αυτά που αντιπροσωπεύεις.

    ReplyDelete
  17. Οι Γερμανοί δεν έβαλαν μυαλό, την ευρωπαική ολοκλήρωση την αντιλαμβάνονται πλέον με όρους ολοκληρωτικής και απροκάλυπτης ηγεμονίας. Οι Γάλλοι περήφανοι μεν, losers δε (όπως και οι Γερμανοί "φίλοι" τους), δεν θα τους ανεχτούν για πολύ.
    Δεν θα αντέξουν να αποτελέσουν τα τσιράκια των Γερμανών στην υπόθεση "ΕΕ".

    Δεν υπάρχει λοιπον περίπτωση να περάσει καμιά αναθεώρηση συνθηκών είτε από κοινοβούλια, είτε σε δημοψηφίσματα κάτω από τις παρούσες συνθήκες μιας ανευ όρων γερμανικής ηγεμονίας στην ΕΕ συνολικά!

    Μην καταλήξει το θέμα κάτι σαν την ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας παλιότερα. Λίγο διορατικότητα...

    ReplyDelete
  18. Μέρος της Γερμανικής ελίτ βλέπει την ΕΕ ως βάρος. Έχοντας εξασφαλίσει προνομιακή πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ρωσίας, και έχοντας προηγουμένος λεηλατήσει με το ευρώ τους "νότιους" χρήσιμους ηλίθιους, θεωρούν ότι θα μπορούσαν ίσως να τα καταφέρουν πολύ καλύτερα χωρίς τους τεμπέληδες νότιους.

    Μην εκπλαγείται αν η ίδια η Γερμανία αποφασίσει να βγει μόνη της από το Ευρώ και μαζί με ένα στενό πυρήνα γερμανόφιλών κρατών να ξανοιχτούν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό...

    ReplyDelete
  19. Υπο τις παρούσες συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας οποιαδήποτε είδους εμμονή σε ξεπερασμένα στερεότυπα μιας άλλης εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί δεν συμβάλουν στην ψύχραιμη
    προετοιμασία της χώρας για τα όσα θα ακολουθήσουν.

    Η χώρα πάνω από όλα πρέπει να είναι έτοιμη να προασπίσει τα συμφέροντα και την ασφάλεια των πολιτών της, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει τεράστιες θυσίες!!!

    ReplyDelete
  20. @vaggelas:

    Δεν γίνεται "τεράστιες θυσίες" και προστασία των πολιτών ταυτόχρονα. Απλά είναι αντίθετα, υπό τις παρούσες συνθήκες, που ήδη έχει γίνει το πρώτο, αλλά συνεχίζουν να μην διασφαλίζουν το δεύτερο.

    Την ώρα που όλη η Ευρώπη έχει πέσει γύρω από το τραπέζι και πιέζουν για μερικά ποσοστά % κουρέματος πάνω και κάτω, οι κομπάρσοι στο όλο σκηνικό είναι οι δικοί μας "ηγέτες". Απλά περιμένουν έξω από την πόρτα, να τους δώσουν το μπιλιετάκι με το λογαριασμό.

    Αυτή είναι παγκόσμια ξεφτίλα, που δεν έχει ξαναγίνει πουθενά στον κόσμο, ποτέ. Ακόμα και στα πιο δοσιλογικά καθεστώτα, οι κατακτητές ψάχνουν για ικανούς συνεργάτες. Ετούτοι εδώ δεν τους κάνουν ούτε για τα πιο ποταπά θελήματα.

    ReplyDelete
  21. @xanoum mpourek:

    Αν αναφέρεσαι σε εμένα, στα παραπάνω σου σχόλια, διευκρίνισε τι εννοείς γιατί σε αυτά που γράφεις πραγματικά δεν βγάζω κανένα νόημα.

    Αν δεν αναφέρεσαι σε εμένα, είμαι απλώς περίεργος τι εννοείς, περί προγόνων που ταυτίζονται με τον άξονα κτλ.

    ReplyDelete
  22. Η κουβεντούλα στη σύνοδο κρατάει πολύ και δεν υπάρχει εξέλιξη. Ή μάλλον, υπάρχει μόλις τώρα μεταδίδουν στο δίκτυο ότι οι τραπεζίτες τα έχουν σπάσει και δεν κάνουν πίσω με τίποτα, για κούρεμα πάνω από 40%.

    Γι' αυτό, ορίστε μια άλλη "ενδιαφέρουσα" είδηση για τους Έλληνες τραπεζίτες:

    "Διέταξε προκαταρκτική για τα δάνεια του Alter" (26/10/2011):

    >> http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=321203

    Μόλις οι συγγραφείς του George έβαλαν στην ομιλία του μπηχτή για τον Alter και ο σταθμός "τόλμησε" να ανταπαντήσει με τα μαύρα κι άραχνα ταμεία του κόμματος, αμέσως επενέβη εισαγγελέας.

    Προσοχή, όχι για τα χρέη του σταθμού και τους απλήρωτους εργαζόμενους. Ούτε για τα αλλοδαπά σκουπιδιάρικα που φέρεται να "νοικιάστηκαν" από τον ιδιοκτήτη του καναλιού τις προηγούμενες μέρες. Η παρέμβαση είναι για απιστία κατά των τραπεζιτών που του χορήγησαν δάνειο.

    Αν είναι έτσι, γιατί δεν ξεψαχνίζουν και τα υπόλοιπα κανάλια, και κάμποσες εφημερίδες, όποιο ΜΜΕ είναι χρεωμένο μέχρι το κούτελο (δηλαδή όλα) αλλά συνεχίζει να λειτουργεί με απλήρωτους εργαζόμενους;

    Το Alter θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και πολύ καιρό, αντί να κρατούν αιχμάλωτους τόσους εργαζόμενους. Αλλά πολύ επιλεκτική η ευαισθησία της δικαιοσύνης ρε παιδί μου, και με εξαιρετικό χρονισμό.

    ReplyDelete
  23. @jaga

    Προφανώς δεν γνωρίζεις στοιχειώδη ιστορία διαφορετικά θα καταλάβαινες τι εννοώ. Κρίμα.

    ReplyDelete
  24. Κάποτε υπήρχαν αυτοί που τους γοήτευε η μιλιταριστική κοινωνία των γερμανών, σήμερα υπάρχουν αυτοί που γοητεύονται απ' την απόλυτη εξουσία του Πούτιν, κάποιοι άλλοι απο την απόλυτη αλήθεια των αγορών και άλλοι απο την απόλυτη αλήθεια των μαζών.

    ReplyDelete
  25. @jaga

    Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο δεν γίνεται...

    ή να το θέσω και διαφορετικά:

    Δεν γίνεται να λαμβάνουμε δανεικά και να κρατάμε και την εθνική μας ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια!

    Ελεύθερον είναι μονάχα το ευψυχον και όχι ο "χορτάτος σκύλος".
    Τα χορτασμένα με δανεικά σκυλιά που έχουν γαλουχιθεί μέσα σε έναν άκρατο υλισμό δεν συμβαδίζουν με αιτήματα περί εθνικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας.

    ReplyDelete
  26. Bravo ston GAP, istoriki imera i simerini, molis mia mera prin tin 28i. Pleon eimaste pliros pro ton eythynon mas. Oi Eyropaioi apo simera de mas xrostane tipota. Alla mporoun kai theloun na mas boithisoun. Arkei na to thelisoume ki emeis.

    ReplyDelete
  27. Η προστασία των πολιτών προυποθέτει την ετοιμότητα της κοινωνίας για θυσίες. Σε κάθε άλλη περίπτωση είμαστε τζάμπα μάγκες φίλε μου

    (τάδε έφη Μπέννυ)

    ReplyDelete
  28. @xanoum mpourek:

    Συνεχίζεις να μην απαντάς σε τίποτα και να επιμένεις ότι μόνο εσύ έχεις ιστορική μνήμη.

    Ξαναλέω, για χιλιοστή φορά μπας και το χωρέσει το μυαλουδάκι σας, ότι όποιος αυτή τη στιγμή κατακρίνει το υπερ-ναοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει ότι είναι βαμμένος ΚΚΕς, ούτε αναρχοκομμούνι, ούτε τίποτα.

    Αλλά μια και έπιασες τα ιστορικά, ελπίζω να θυμάσαι τι πρέσβευε το ίδιο κόμμα πριν μόλις 30 χρόνια (αγκαλιές και φιλιά με Καντάφι), τ πρεσβεύει το "απέναντι" κόμμα (εκλογές όπου ψήφιζαν δέντρα), κτλ, κτλ.

    ΒΓΑΛΤΕ επιτέλους τις κομματικές παρωπίδες και προσπαθήστε να απαντάτε με επιχειρήματα, αντί με τηλεοπτικές υπεκφυγές.

    ReplyDelete
  29. @vaggelas:

    "...Δεν γίνεται να λαμβάνουμε δανεικά και να κρατάμε και την εθνική μας ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια!..."

    Αυτό ακριβώς λέω και εγώ. Καλύτερα να ζούμε με τα λίγα που έχουμε, παρά να ξεπουλάμε τα πάντα ως χώρα για να μπορούμε να απολαμβάνουμε λίγο φθηνότερα το χαβιάρι.

    "...Η προστασία των πολιτών προυποθέτει την ετοιμότητα της κοινωνίας για θυσίες. Σε κάθε άλλη περίπτωση είμαστε τζάμπα μάγκες φίλε μου..."

    Με άλλα λόγια, ο Benito λέει ότι οι πολίτες είναι κακομαθημένοι και ανώριμοι, άρα αξίζουν το γδάρσιμο. Πολύ εύστοχο, αν αναλογιστεί κανείς ποιος τον ψηφίζει στη θέση που είναι σήμερα. Φαντάζομαι ότι η παραπάνω δήλωση ταιριάζει γάντι στην αυριανή επέτειο. Αν ήταν στη θέση του Μεταξά, θα έλεγε:
    "...Και δε μπαίνετε; Τι με νοιάζει εμένα; Ο καθένας για το χωράφι του..."

    ReplyDelete
  30. Ερώτηση (προς όλους):

    Αφού η συμφωνία του 50% είναι τόσο καλή και τόσο ευεργετική για εμάς, γιατί δεν την "διαπραγματεύτηκαν" ε' αρχής;

    Γιατί ο Παπακωνσταντίνου έλεγε πέρυσι ότι οποιοδήποτε haircut είναι αχρείαστο, εθνικά καταστροφικό και οικονομικά ασύμφορο;

    Οι οικονομικές "λύσεις" δεν αξιολογούνται βάσει πολιτικών ισορροπιών, αλλά με νούμερα. Είτε τότε έλεγαν ψέμματα, είτε τώρα.

    Η γνώμη μου: ΚΑΙ τότε έλεγαν ψέμματα (για χρεοκοπία), ΚΑΙ τώρα (απόκρυψη δεσμεύσεων). Η χώρα μπαίνει σε γύψο για 2-3 δεκαετίες τουλάχιστον, και αυτοί χοροπηδάνε σα μπαμπουϊνοι που είδαν μπανάνα.

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. Πότε δεν ισχυρίστηκα ότι μόνο εγώ έχω ιστορική μνήμη.

    Να σου απαντήσω σε τι; Στις θεωρίες συνομωσίας που παρουσιάζεις κάθε τόσο. Πώς να αντικρούσω

    Τα Επίκαιρα;
    Την Αντι-Νέα Τάξη Πραγμάτων;
    Τον Καζάκη;
    Τον ανύπαρκτο Max Kaiser;
    Τα ελοχίμ και νεφελιμ;
    Τους πίνακες που τάχα αποδείκνυαν ότι το χρέος δημιουργήθηκε από τους τόκους;
    Να σου θυμίσω ότι άθροιζε όλους τους τόκους που είχε πληρώσει η χώρα απο τη δεκαετία του 80! Ένας πίνακας ξερός με 5 παραπομπές σε διάφορες υπηρεσίες του κράτους χωρίς καμία τεκμηρίωση για την μέθοδο που ακολούθησαν για να βγάλουν το ποσό.

    Είσαι και ερευνητής 20 χρόνια.

    ReplyDelete
  33. @ xanoum mpourek

    re: Jaga

    Δεν είναι ερευνητής. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας πληροφορικάριος, σύμφωνα με τα όσα έχει πει. Μην μπερδεύουμε την πίτσα με τη βίτσα.

    ReplyDelete
  34. @Alex:

    Διευκρίνιση: Είμαι και ερευνητής και ελεύθερος επαγγελματίας. Αλλά όχι διορισμένος σε κάποιο κρατικό ίδρυμα ή ΑΕΙ.

    Εννοείται ότι στην Ελλάδα αυτή η εργασία δεν μπορεί να είναι αποκλειστική. Το "ελεύθερος επαγγελματίας" καλύπτει αναγκαστικά και ένα σωρό άλλα πράγματα (consulting, R&D, κτλ).

    ReplyDelete
  35. @xanoum mpourek:

    "...Να σου απαντήσω σε τι; Στις θεωρίες συνομωσίας που παρουσιάζεις κάθε τόσο..."

    Εντάξει, ξεκίνα τότε από αυτά που γράφω παραπάνω (1-5). Το ότι η χθεσινή συμφωνία είναι απλώς ξεφόρτωμα των γερμανικών τραπεζών και πως δεν λύνει κανένα πρόβλημα, συνοψίζεται σε μία φράση, που είναι σήμερα στα χείλη όλων των δικών μας εθνοσωτήρων: "ελπίζουμε να..."

    Σχολίασε επίσης και για το αν στέκει η νέα "αριθμητική" που λέει ότι 50% διαγραφή χρέους σημαίνει μόλις 10% μείωση (και επιλεκτική), και μάλιστα με μεταφορά τους χρέους των ιδιωτικών τραπεζών στο κρατικό-εθνικό χρέος.

    Σχολίασε π.χ. αν η παρούσα κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα, και μάλιστα με ψηφοφορία ΜΟΝΟ των βουλευτών της συμπολίτευσης.

    Σχολίασε γιατί δεν έχει έρθει ακόμα η ΣΣΔ τους Μαϊου 2010, όπου η παραπάνω εκχώρηση φαίνεται ξεκάθαρα με τις υπογραφές όλων, αλλά δεν έχει έρθει ποτέ (ακόμα) στη Βουλή για ψήφιση ή "ενημέρωση" όπως είχε πει τότε ο Παπακωνσταντίνου.

    Σχολίασε το ότι το ΑΕΠ, το έλλειμμα, ο πληθωρισμός, τα πάντα, καθορίζονται πλέον από τον one-man-show Γεωργίου (λέγε-με-ΕΛΣΤΑΤ), ο οποίος ήρθε σούμπιτος από το ΔΝΤ, με πλούσια αντίστοιχη θητεία σε χώρες όπως η Αγκόλα.

    Σχολίασε επίσης το ότι ο Χριστοδούλου, πρώην στέλεχος Goldman-Sachs, είναι επικεφαλής στο ΟΔΔΗΧ, δηλαδή μέρους των "μαύρων" που έκρυψε ο πρώην εργοδότης του επί εποχής Σημίτη.

    Σχολίασε γιατί ακριβώς η σημερινή εξέλιξη θεωρείται επιτυχία, μια επιστρέφουμε σε κατάσταση προ 2009, αλλά με όλες τις εκχωρήσεις και το γδάρσιμο των τελευταίων 2 ετών, με χειροπέδες στην εγχώρια οικονομία για 20-30 χρόνια τουλάχιστον και με επίσημη "επιτροπεία" των δανειστών.

    Σχολίασε γιατί η κυβέρνηση διακηρύσσει την "ανάπτυξη" και έσπευσε να ψηφίσει τις ΕΟΖ (ειδικές οικονομικές ζώνες), πριν ακόμα ορίσει τις ΑΟΖ (αντίστοιχες εθνικές). Πράγμα που σημαίνει ότι με το τέχνασμα του διαχωρισμού ιδιοκτησίας-εκμετάλλευσης, μπορεί στο όνομα της ανάπτυξης να εκποιείται πλέον με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς εκδίκαση, ιδιωτική περιουσία, από Γερμανικές ή άλλες εταιρίες.

    Άμα τελειώσεις με αυτά, πες μου να σου στείλω κι άλλα τόσα ερωτήματα. Αν πάλι τα θεωρείς συνομοσιολογίες, μάλλον διαβάζεις λάθος πράγματα και από λάθος πηγές. Όσα αναφέρω (πολύ επιλεκτικά) παραπάνω έχουν δημοσιευτεί στα πιο γνωστά διεθνή περιοδικά, εφημερίδες και web portals, ήδη από το 2010.

    Και για να μην νομίζεις ότι έχω κάτι μαζί σου, ας απαντήσει οποιοσδήποτε άλλος θέλει, να μας δώσει επιτέλους μία απάντηση. Γιατί για τους επίσημους "εθνοσωτήρες" φαίνεται πως η όλη κατάσταση έχει μετατραπεί σε κάποια μεταφυσική μάχη, "υπαρξιακή" όπως είπε εχθές ο George. Σαν να λέμε Jedi εναντίον Darth Vader, στρουμφάκια εναντίον Δρακουμέλ, ή κάτι τέτοιο.

    ReplyDelete
  36. @xanoum mpourek:

    "...Να σου θυμίσω ότι άθροιζε όλους τους τόκους που είχε πληρώσει η χώρα απο τη δεκαετία του 80! Ένας πίνακας ξερός με 5 παραπομπές σε διάφορες υπηρεσίες του κράτους χωρίς καμία τεκμηρίωση για την μέθοδο που ακολούθησαν για να βγάλουν το ποσό..."

    Υποθέτω αναφέρεσαι σε αυτό:

    >> http://olympiada.files.wordpress.com/2011/07/20110702-103612.jpg

    Όντως, είναι οι τόκοι και τα χρεωλύσια που πληρώθηκαν σταδιακά, από το '81 μέχρι και το 2010, αφού αυτά αφαιρούνται από τα έσοδα και ενισχύουν το έλλειμμα.

    Παραπομπές-αναφορές: Επίσημοι εθνικοί προϋπολογισμοί.

    Μέθοδος: Απλή άθροιση (αριθμητική Α' Δημοτικού).

    Αν έχεις διαφορετικά στοιχεία, κάνε μας τη χάρη να μας τα δώσεις, γιατί ούτε το ΥΠΟΙΚ, ούτε η ΕΛΣΤΑΤ (=Γεωργίου), φαίνεται να έχει υπόψη του κάτι άλλο.

    ReplyDelete
  37. ΑΟΖ: Ως «Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζει ένα «πακέτο» δικαιωμάτων που αποκτούν τα παράκτια κράτη επί του θαλάσσιου χώρου (υδάτων, πυθμένα και υπεδάφους) που εκτείνεται σε απόσταση έως και 200 μιλίων από τις ακτές τους.

    Τι σχέση έχει η ΑΟΖ με την ΕΟΖ; Η οριοθέτηση της ΕΟΖ προϋποθέτει πρώτα την οριοθέτηση της ΑΟΖ; Υπάρχει κάποιο παράδειγμα;

    Κατά την άποψη μου η Ελλάδα δεν χρειάζεται ΕΟΖ. Θα μπορούσα να επεκταθώ στο θέμα αλλά δεν έχω χρόνο.

    Όσο για τους τόκους. Γιατί δεν αθροίζετε τους τόκους που έχει πληρώσει το ελληνικό κράτος απ' την εποχή του Τρικούπη.

    Να το θέσω και αλλιώς.

    Αν το ελληνικό κράτος δεν ήθελε να πληρώνει τόκους πολύ απλά θα μπορούσε να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Κάποια στιγμή οι τόκοι δεν θα επιβάρυναν το έλλειμμα. Δεν το έκανε όμως.

    Και olympia.gr βρε θηρίο. Να το προσθέσω στην στοίβα.

    Όσο για την σημερινή ¨επιτυχία¨ της κυβέρνησης δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Επιτυχία δεν το λες αν αναλογιστείς ότι υπήρχαν δυνατότητες που δεν αξιοποιήθηκαν. Όπως και να έχει δεν θα αξιολογήσω την συμφωνία σήμερα. Αυτό θα γίνει σταδιακά.

    ReplyDelete
  38. @ Jaga

    Τώρα μιλάμε για επιστημονική έρευνα ή για την έρευνα που κάνεις κάθε μέρα όλη μέρα στις εφημερίδες και στα βλακώδη μπλογκ για να μας τα κάνεις μετά ακατάληπτα και ασταμάτητα copy/paste σε ένα συνωμοσιολογικό πονεμένο αχταρμά; Ω φωστήρ!

    Ό,τι να 'ναι... (και ό,τι δηλώσεις...)

    ReplyDelete
  39. @xanoum mpourek:

    ΑΟΖ = κατοχύρωση εθνικών πόρων
    ΕΟΖ = οικονομικές "περιφέρειες" εντός της επικράτειας.

    Το πρώτο είναι απαραίτητο, για τη διασφάλιση της μελλοντικής εκμετάλλευσης. Υπερκαλύπτει κατά πολύ την έννοια της υφαλοκρηπίδας.

    Το δεύτερο αποτελεί σχεδόν αποκλειστικό παράδειγμα "κατεχόμενων" κρατών, καθώς οι "κάτοχοι" θέλουν ειδική φορολογική και νομική μεταχείρισης από την τυπική κυβέρνηση. Το ίδιο υπάρχει π.χ. για τη Shell και τη ΒΡ σε περιοχές όπως στο Δέλτα του Νίγηρα, στα τροπικά δάση και στην Αλάσκα.

    ReplyDelete
  40. @Alex:

    Τα της επιστημονικής έρευνας δεν ενδιαφέρει το blog εδώ, οπότε δεν χρειάζεται να κάνω copy/paste όπως λες για τα σχετικά με τη δουλειά μου.

    Αν πάντως έχεις καμιά απορία σχετικά με ανάλυση εικόνας, μηχανική μάθηση, τεχνητή νοημοσύνη, κτλ, εδώ είμαι να σε βοηθήσω.

    ReplyDelete
  41. Πρώτα συνδέεις ΑΟΖ και ΕΟΖ. Δυο άσχετα θέματα μεταξύ τους. Και μετά μας λές την άποψη σου για την ΕΟΖ.

    Τι σχέση έχει η ΑΟΖ με την ΕΟΖ; Εσύ το έθεσες το θέμα.

    Να σου πω τι σχέση έχoυν. Καμία. Είναι δυο διαφορετικά θέματα.

    Απλώς

    ΕΟΖ = Αρνητικά φορτισμένος όρος. Πραγματικά ΕΟΖ υπάρχουν (απ' όσο ξέρω) στα υποανάπτυκτα κράτη. BP, Shell, ktl.

    AOZ = Θετικά φορτισμένη έννοια. Ένα από τα εμπόδια του νεοέλληνα στο δρόμο για τον παράδεισο.

    Η κυβέρνηση θεσμοθετεί τις ΕΟΖ (-)

    Η κυβέρνηση ΔΕΝ θεσμοθετεί την ΑΟΖ (-)

    (ΑΟΖ) και (ΕΟΖ) κοινό το (ΟΖ), αποκλείεται να είναι τυχαίο.

    Οι σκοτεινές δυνάμεις του καπιταλισμού κάτι ετοιμάζουν. Απλό;

    ReplyDelete
  42. Α, Jaga, γύρισες απ' την παρέλαση; Τα είπες ένα χεράκι στη Διαμαντοπούλου που κατέστρεψε την Παιδεία με τις φωτοτυπίεςτης;

    Άμα είναι να με βοηθήσεις όπως με βοηθάς να καταλάβω και την πολιτική και οικονομική κατάσταση, άστο καλύτερα.

    Γέμισε η Ελλάδα ερευνητές εγχώριων εφημερίδων παντός τύπου και συνωμοσιολογικών μπλογκ με διδακτορικά και MSc και ακόμα να πάμε μπροστά. Καταραμένη τρόικα.

    ReplyDelete
  43. @xanoum mpourek:

    Μια και κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις (νομίζω πως είσαι πιο έξυπνος), να στο κάνω τάληρα:

    Ένα κράτος που δεν έχει θεσμοθετημένη ΑΟΖ, ούτε υφαλοκρηπίδα, ούτε τα διεθνώς κατοχυρωμένα 12 ν.μ., αλλά αντίθετα δέχεται συνεχώς παραβιάσεις από τους γείτονες, είναι το εύκολο θύμα για κάθε είδους "επενδυτή" που έρχεται εδώ σε περίοδο κατοχής να "επενδύσει".

    Μέσω των ΕΟΖ, όπως είπα, μπορούν εν δυνάμει να κατασχεθούν-εκποιηθούν ιδιωτικές περιουσίες, ακόμα και σε "γκρίζες" ζώνες, και μάλιστα χωρίς περιορισμό. Δηλαδή, μπορούν π.χ. Τούρκοι να "αξιοποιήσουν" τις τεράστιες περιοχές στον Έβρο και στο Β. Θράκη, νησάκια και ψαρότοπους στο Ανατ. Αιγαίο, πιθανά ορυκτά αποθέματα μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, και πάει λέγοντας.

    Να το πω αλλιώς: Όταν πουλάς όσο-όσο οικόπεδα, των οποίων οι γείτονες αμφισβητούν ότι είσαι ιδιοκτήτης, δεν γίνεται πόλεμος. Γίνεται εξαγορά (από τους γείτονες).

    Γκε κε;

    ReplyDelete
  44. @Alex:

    Ξύδι, σύντροφε.

    Τι να κάνουμε, η 28η δεν είναι Πολυτεχνείο. Δεν μπορείτε να κατηγορείτε συνεχώς τα αναρχοκομμούνια για τις "δικές τους" εκδηλώσεις. Εδώ πρόκειται για εθνική (στην κυριολεξία) επέτειο.

    Ακόμα περιμένω επίσημη εξήγηση, πως γίνεται σήμερα και δεν έπεσε ούτε μία μολότοφ, δεν εμφανίστηκε ούτε ένας κουκούλας, δεν έσπασε ούτε μία βιτρίνα.

    Υποθέτω είχαν αργία σήμερα, έτσι; 'Η καλύτερα, είχαν αναγκαστική αργία, μια και το βρωμόξυλο και τα χημικά εναντίον του κόσμου λειτουργούν μόνο όταν οι "επίσημοι σωτήρες" δεν είναι υποχρεωμένοι να στέκονται και αυτοί κάπου εκεί.

    Υπομονή σύντροφοι, η επόμενη εθνική γιορτή είναι το Μάρτιο. Ούτε ο ίδιος ο μπαρμπα-Γιώργος δεν πιστεύει ότι θα είναι στην καρέκλα του μέχρι τότε. Μελομακάρονα θα φάει στα νησιά Φίτζι.

    ReplyDelete
  45. Ευχαριστώ για την φιλοφρόνηση αλλά έχεις λάθος.

    Οι κατασχέσεις - εκποιήσεις ιδιωτικών περιουσιών δεν έχουν καμία σχέση με τις ΕΟΖ. Αυτά είναι δικά σου συμπεράσματα.

    Οι ΕΟΖ δεν καθορίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους. Ούτε τα μειώνει ούτε τα αυξάνει. Δεν είναι κάτι το συγκεκριμένο. Στην περίπτωση της Ελλάδας η υλοποίηση των ΕΟΖ μπορεί να γίνει με φορολογικές ελάφρυνσης ή άρση του ελάχιστου ορίου απολύσεων, κτλ.

    ΕΟΖ υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Σε λιμάνια, αεροδρόμια και τελωνεία.

    Το σίγουρο είναι ότι οι ΕΟΖ δεν είναι πανάκεια. Το στοίχημα είναι η Ελλάδα να γίνει ένα σταθερό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και όχι οι εξαιρέσεις.

    ReplyDelete
  46. @ Jaga

    Προσωπικά δεν κατηγορώ αναρχοκομμούνια για τίποτα. Κατηγορώ κάτι φελλούς που δηλώνουν ότι είναι ό,τι γουστάρουν. Αφού το δηλώσουν, περιμένουν από τους άλλους να το πιστέψουν και αφού το επαναλάβουν αρκετές φορές, μετά συμπεριφέρονται λες και είναι γεγονός και κατάκτηση. Έπειτα αρχίζουν τις απαιτήσεις για κάτι που ποτέ δεν ήταν. Μετά αρχίζουν τα πονεμένα και τα αγανακτισμένα. Στο τέλος παρεμποδίζουν οποιαδήποτε λειτουργία του κράτους ή της αγοράς παρουσιάζει στοιχεία ομαλότητας ή αποδοτικότητας. Αυτό το κάνουν για να δημιουργήσουν εντύπωση έντασης από τη μία και να αποτρέψουν εντύπωση προόδου μέσω εναλλακτικών οδών από την άλλη.

    Επειδή είναι φελλοί, άλλη δουλειά δεν έχουν από το να οργανώνουν και να επιδίδονται μονίμως σε παρεμβατικές και εμπρηστικές ενέργειες ή σε ασταμάτητη και ακατάληπτη "επιχειρηματολογία" για τα δίκια που απορρέουν από τις φανταστικές τους ιδιότητες (αυτές που απέκτησαν από μία απλή αλλά επίμονα επαναλαμβανόμενη δήλωση - επιστημονικός ερευνητής, φτωχός, εργατικός, κομμουνιστής, παραγωγικός, έντιμος κοκ). Ο μόνιμος παρεμβατισμός και παρουσία τους που καθίστανται δυνατά από τη μοναδική πραγματική τους ιδιότητα, αυτή του φελλού, δυστυχώς τους έχει κάνει μέρος της κοινής αντίληψης της καθημερινότητας.

    Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι επειδή Κράτος δεν υπάρχει και σοβαροί άνθρωποι δεν μπορούν να ασχολούνται κάθε μέρα με τους ίδιους 5-10 φελλούς, οι φελλοί προσπαθούν να παρουσιάσουν την έλλειψη απάντησης στο ίδιο μήκος κύματος ώς αποδοχή ή επικράτηση των θέσεών τους.

    Το εντελώς γελοίο είναι ότι οι φελλοί ισχυρίζονται ότι αγωνίζονται για το συμφέρον των σοβαρών ανθρώπων.

    Εσύ είσαι ένα κλασικό παράδειγμα φελλού.

    ReplyDelete
  47. @Alex:

    Κρίνοντας από το ότι μέσα σε μερικές γραμμές "αγανάκτησης" αναφέρεις σχεδόν 10 φορές τη λέξη "φελλός", να συμπεράνω ότι ασχολείσαι με "βαρέλια";

    Πλάκα έχετε. Μία φορά στα χρονικά ο κόσμος βρέθηκε στο δρόμο και δεν μπόρεσαν οι γνωστοί μπάχαλοι να τους διαλύσουν, και έχει εξοργιστεί το σύμπαν.

    Μόλις ηρεμήσετε, να μας πείτε κι εμάς τι ακριβώς δουλειά κάνετε όλοι εσείς οι "σοβαροί άνθρωποι", που έχετε εξοργιστεί τόσο γιατί ο κόσμος αντιδρά και τους λέει προδότες.

    Ας πούμε, κάποιοι μέχρι πριν λίγο καιρό το έπαιζαν οικονομολόγοι-επενδυτές και προέτρεπαν να αγοράσουμε μετοχές της ΕΤΕ. Τώρα έχουν εξαφανιστεί από εδώ μέσα (ή έχουν επανεμφανιστεί με νέο όνομα...)

    ReplyDelete
  48. @xanoum mpourek:

    "...Οι κατασχέσεις - εκποιήσεις ιδιωτικών περιουσιών δεν έχουν καμία σχέση με τις ΕΟΖ. Αυτά είναι δικά σου συμπεράσματα.

    ...Οι ΕΟΖ δεν καθορίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους..."


    Καταλαβαίνω τι λες, αλλά δεν έχεις δίκιο. Αν διαβάσεις τον πρόσφατο νόμο, για το διαχωρισμό ιδιοκτησίας και "εκμετάλλευσης επιφανείας", θα καταλάβεις ότι μπορεί πλέον να σε υποχρεώσει το κράτος να δώσεις το χωράφι σου π.χ. για ανεμογεννήτριες, στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης.

    Την ιδιοκτησία δεν τη χάνεις, αλλά το δικαίωμα εκμετάλλευσης το έχει πλέον άλλος. Κάνε τώρα μια μεταφορά σε παραμεθόρια περιοχή, βάλε και στη θέση του ιδιώτη "επενδυτή" κάποιον "ανήσυχο" γείτονα, και θα διαπιστώσεις ότι προκύπτει ακριβώς αυτό που λέω.

    Η διαφορά είναι ότι αν κάποια έκταση καλύπτεται σαφώς από την ΑΟΖ (εθνική), το παραπάνω σενάριο είναι πολύ πιο δύσκολο και πάντως σίγουρα σε στενότερο εθνικό έλεγχο. Πρόσφατο παράδειγμα, η Κύπρος. Πρώτα καθόρισε την ΑΟΖ και μετά έθεσε εθνική προτεραιότητα την εκμετάλλευση κοιτασμάτων, ώστε η διαμάχη να "φρενάρει" σε επίπεδο εθνικής κυριαρχίας τις ορέξεις της Τουρκίας. Χωρίς ΑΟΖ, Τουρκικές και Ισραηλινές εταιρίες θα έκαναν μεταξύ τους deal για τα καλύτερα χωράφια, με μόνο χαμένο την Κύπρο.

    Χωρίς ΑΟΖ, οποιοδήποτε "ειδικό" καθεστώς εκμετάλλευσης γίνεται ξέφραγο αμπέλι, ακριβώς όπως στις περιπτώσεις που αναφέρω (Αλάσκα, Δέλτα Νίγηρα, Κεντρική Αφρική, κτλ). Δεν νομίζω ότι κανείς θεωρεί αυτά ως μοντέλα "αειφόρου ανάπτυξης", εκτός αν είναι μισθοφόρος στρατιώτης ιδιωτικών εταιριών.

    ReplyDelete
  49. Επαναλαμβάνω!
    ΑΟΖ = Διεθνές Δίκαιο
    ΕΟΖ= Εθνικό Δίκαιο

    Αν διαβάσεις τον πρόσφατο νόμο, για το διαχωρισμό ιδιοκτησίας και "εκμετάλλευσης επιφανείας", θα καταλάβεις ότι μπορεί πλέον να σε υποχρεώσει το κράτος να δώσεις το χωράφι σου π.χ. για ανεμογεννήτριες, στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης.

    Τι διαφορά έχει αυτό που γράφεις με την αναγκαστική απαλλοτρίωση για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος; Εξειδίκευσε, με λεπτομέρειες παρακαλώ τι νέο φέρνει αυτός ό νόμος. Και μη ξεχνάς, δεν είμαστε νομικοί.

    Χωρίς ΑΟΖ, οποιοδήποτε "ειδικό" καθεστώς εκμετάλλευσης γίνεται ξέφραγο αμπέλι, ακριβώς όπως στις περιπτώσεις που αναφέρω (Αλάσκα, Δέλτα Νίγηρα, Κεντρική Αφρική, κτλ). Δεν νομίζω ότι κανείς θεωρεί αυτά ως μοντέλα "αειφόρου ανάπτυξης", εκτός αν είναι μισθοφόρος στρατιώτης ιδιωτικών εταιριών.

    Τι εννοείς με το "ειδικό" καθεστώς εκμετάλλευσης, τις ΕΟΖ; Μα αν μια περιοχή δεν ανήκει στο Ελληνικό κράτος, πως θα ισχύει σε αυτό το εθνικό δίκαιο; Σύνδεσες ΑΟΖ με ΕΟΖ, μη το ξεχνάμε.

    ReplyDelete
  50. Τί ΑΟΖ,τί ΕΟΖ.
    Τί Κοζάνη,τί Λωζάνη.
    Μπορεί να μην είμαστε νομικοί αλλά είμαστε στρατιώτες παραπληφορικάριοι.

    ReplyDelete