Saturday, September 17, 2011

Το νούμερο Γεωργαντά δεν βγαίνει

Είχαμε που είχαμε τα Greek statistics, από χτες αποκτήσαμε και το "νούμερο Γεωργαντά". Η πρώτη περίπτωση γνωστή: κρύβαμε τους σκελετούς στην ντουλάπα για να βγαίνει το έλλειμμα λιγότερο απ' το πραγματικό. Η δεύτερη κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και από την περασμένη βδομάδα πρώην μέλος της επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωής Γεωργαντά, το 2010 συντελέστηκε "σκόπιμη διόγκωση του ελλείμματος του 2009 ώστε να ληφθούν ισχυρότατα μέτρα κατά της ελληνικής κοινωνίας".

"Το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat. Έπρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας", αποκάλυψε στην «Ε» η κα καθηγήτρια.

"Το έλλειμμα έγινε τόσο μεγάλο λόγω του γεγονότος ότι μπήκαν όχι με φυσιολογικό τρόπο στη "γενική κυβέρνηση" (σ.σ. στενός δημόσιος τομέας και πλευρές του ευρύτερου) ένας αριθμός ΔΕΚΟ, αυτοί οι 151 φορείς, αυτούς όπου τώρα εξελίσσεται η εφεδρεία. Αυτοί οι φορείς δεν μελετήθηκαν στατιστικά όπως έπρεπε, και μάλιστα σύμφωνα με όσα ορίζει η ίδια η Eurostat. Γι' αυτή τη διαδικασία τα κριτήρια είναι πολλά και πολύπλοκα, χρειάζεται μακροχρόνια μελέτη για να υπαχθούν. Εμείς επιμέναμε αυτές οι ενστάσεις μας να καταγραφούν ακόμα και στα πρακτικά. Ο πρόεδρος της Αρχής μάς απάντησε ότι "στα πρακτικά θα μπει ό,τι θέλω εγώ", επί λέξει"

Η υπόθεση βρωμάει. Δεν είναι όμως τα Greek statistics που ξαναβρώμησαν. Δυστυχώς, για τους συνωμοσιολόγους, πολύ απλά δεν βγαίνει ο υπολογισμός της κα Γεωργαντά.

Πρώτον, το έλλειμμα του 2009 ανήλθε στο ποσό των 36,6 δις ευρώ. Φορείς ή όχι φορείς το ταμείο του κράτους έγραψε μείον 36,6 δις ευρώπουλα, μπικικίνια, μαρούλια, ποσό που αναλογεί στο 15% του ΑΕΠ εκείνης της χρονιάς. Μάλιστα για να καταλάβουμε τη σημασία της δημοσιονομικής καθίζησης, το 2009 ήταν η πρώτη φορά μετά το 1990 που οδηγηθήκαμε σε πρωτογενές έλλειμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού ίσο με -6 δις ευρώ, όταν τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν πλεονάσματα της τάξης των 5 με 6 δις ευρώ περίπου.

Δεύτερον, το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε διότι το 2009, όλα ανεξαιρέτως τα δημοσιονομικά μεγέθη επιδεινώθηκαν με τη δικαιολογία ότι έπρεπε να τονωθεί η ζήτηση, όπως και το 2008. Οι πρωτογενείς δαπάνες πλησίασαν τα 62 δις ευρώ περίπου, αυξημένες κατά 20% κάνοντας πράξη, φυσικά ,την εξαγγελία για "επανίδρυση του κράτους" βέβαια μάλλον του κράτους του 80 εννοούσαν οι ποιητές. Μάλιστα για ξέρουμε και που πατάμε, η αύξηση, πέρα από 5,5 δις ευρώ που δόθηκαν στις τράπεζες, αφορούσε μισθούς και συντάξεις (+4,7 δις), ευκαιριακά επιδόματα (+1,7 δις) και εφάπαξ καταναλωτικές δαπάνες (+2,1 δις ευρώ). Θα θυμάστε όσοι από εσάς παρακολουθείτε τη G700 πόσες, μα πόσες φορές είχαμε επισημάνει και προειδοποιήσει για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό λόγω της διόγκωσης των καταναλωτικών - πελατειακών κατά βάση δαπανών του 2009.

Τρίτον, οι εποπτευόμενοι φορείς μπορεί να μην είναι οι βασικοί υπαίτιοι της μεγάλης δημοσιονομικής τρύπας, είναι ωστόσο συνένοχοι στο βούλιαγμα του τιτανικού, δεδομένου ότι διαχρονικά επιχορηγούνται στη συντριπτική πλειοψηφία του προϋπολογισμού τους είτε από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ δανείζονται με εγγυήσεις του κράτους. Όλα αυτά επιβαρύνουν το έλλειμμα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φιλοσοφία ή μεθοδολογία για να καταγραφεί η χρηματοροή από τον κεντρικό προϋπολογισμό στο ταμείο φορέων, που συν τις άλλοις παράγουν ελάχιστη δημόσια και κοινωνική αξία, ενώ αποτελούν και τόπους σκανδαλωδών μισθολογικών προνομίων σε σχέση με το στενό δημόσιο τομέα και εστίες διαφθοράς με ιδιώτες προμηθευτές.

Τέταρτον, η καταγραφή του ελλείμματος, έγινε και συνεχίζει να γίνεται πλέον (δεδομένου του παρελθόντος με τα Greek Statistics) με μετρήσεις που επικυρώνει η ίδια η Eurostat βάσει επιτόπιων ελέγχων και ερευνών σε όλα τα Υπουργεία συμπεριλαμβανομένης και της αμαρτωλής ΕΛΣΤΑΤ. Για το 2009 οι έρευνες διήρκησαν ένα δωδεκάμηνο και συνεχίζονται να διεξάγονται ακόμα και σήμερα. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκατέστησε την πραγματικότητα γύρω από το νούμερο Γεωργαντά, δηλώνοντας ότι από το 2010 και μετά όλα τα στοιχεία που δίνονται για παρελθόν και παρόν είναι απολύτως αξιόπιστα.

Πέμπτον, σε αντίθεση με όσα καταγγέλλονται, η ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ήταν μακριά από το στόχαστρο των αγορών και δεν υπήρχε αμφισβήτηση της δυνατότητας χρηματοδότησης του χρέους τους. Μάλιστα, η Ιρλανδία θεωρούνταν τότε ότι διατηρεί τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών της, έκανε και μαθήματα στην Ελλάδα, ενώ η Πορτογαλία ακόμα κι όταν αυτή προσέφυγε στο μηχανισμό μπήκε με έλλειμμα 9%, σημαντικά μικρότερο από το ελληνικό.

Αναλύοντας λοιπόν επί τροχάδην τους βασικούς υπολογισμούς της κα καθηγήτριας, γίνεται προφανές ότι το νούμερο Γεωργαντά δεν βγαίνει.

Ταυτόχρονα, γίνεται προφανές ότι κάποιοι (μίντια, κόμματα, πολιτικοί, αναλυτές), με αφορμή την απόλυση από μέλος Δ.Σ. μιας καθηγήτριας πανεπιστημίου κι εν όψει του κύματος απολύσεων δια της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο, επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα γύρω από το μεγαλύτερο, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, οικονομικό και πολιτικό θέμα των τελευταίων δεκαετιών: τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Αντί να βοηθήσουν στην κατανόηση του που πήγαν τα λεφτά και γιατί φτάσαμε ως εδώ που φτάσαμε, να καταντήσουμε δηλαδή μια δουλοπαροικία του χρέους, επιχειρούν να ρίξουν τη χώρα ξανά στο σκοτάδι. Διαστρεβλώνοντας την πεζή και ωμή συνάμα πραγματικότητα των αριθμών και των οικονομικών μεγεθών, φουσκώνουν το υπόγειο σκοταδιστικό πολιτικό ρεύμα που θεωρεί την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης προϊόν σκόπιμης, καλά μελετημένης και προειλημμένης απόφασης των κυβερνόντων και των κέντρων που τους έχουν στο χέρι. Όχι προϊόν μιας αδύναμης δανειοτραφούς οικονομίας βασισμένης στο πελατειακό σύστημα και τη συναλλαγή. Υπ' αυτές τις συνθήκες, εκτροχιάζουν τη δημόσια συζήτηση απ' τις πραγματικές μεταρρυθμιστικές ανεπάρκειες της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας την στη σφαίρα της μεταφυσικής και της συνωμοσίας.

Δυστυχώς, μ' αυτά τα μυαλά που κουβαλάμε πολλοί από εμάς, εύλογα αναρωτιούνται πολλοί ανά την υφήλιο αν θα ήταν καλύτερα να αφήσουν τα "νούμερα" να ζήσουν μακάρια στο ψέμα. Εκεί στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, μαζί με τους λοιπούς δυναμικούς αγωνιστές, τέτοιους σαν τον μέγα πολιτικό κρατούμενο των ημερών Μάκη Ψωμιάδη.



44 comments:

  1. '''"Λευτεριά στο Μάκη Ψωμιάδη"'''

    -"Αποκαλυπτικές"εφημερίδες"
    -"Αποκαλυπτικά" κανάλια
    -"Αποκαλυπτικά" blogs
    -"Αποκαλυπτική" καθηγήτρια
    -"Αποκαλυπτικοί" σχολιαστές, ενταύθα.

    ReplyDelete
  2. Πάλι προπαγάνδα. Ντροπή σου. Παρουσιάζεις τα γεγονότα αντίστροφα.

    Πρώτα είχε εκτοξευθεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο συναλλαγών εξαιτίας του υπερδιπλασιασμού του ιδιωτικού χρέους (ενώ το δημοσιο χρέος είχε μείνει σταθερό για 2 δεκαετίες σε αναλογία με το ΑΕΠ), πρώτα κόπηκαν οι ελληνικές τράπεζες απ' τη διατραπεζική, πρώτα η ιδιωτική πιστωτική επέκταση άρχισε να πηγαίνει με όπισθεν, και μετά εκτοξεύθηκε το κρατικό έλλειμμα. Αυτόματοι σταθεροποιητές ονομάζεται αυτό.

    Αλλά έτσι είναι. 'Οταν η κεντρική τράπεζα δανείζει αμύθητα ποσά στις εμπορικές τράπεζες, όλα είναι ΟΚ. 'Οταν η κεντρική τράπεζα αγοράζει μερικά κρατικά ομόλογα, ξαφνικά όλοι σκούζουν για debt monetization. Ο πληθωρισμός της Δραχμής είναι κακός, αλλά ο αποπληθωρισμός πλούτου και αγοραστικής δύναμης του Ευρώ είναι καλός. 'Ασχετα αν ο 2ος είναι πολύ πιο καταστροφικός λόγω των αυξημένων ποσοστών ανεργίας.

    Οι ιδεολογικές εμμονές έχουν χτυπήσει κόκκινο.

    ReplyDelete
  3. "βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή"

    Ζωή Γεωργαντά,Καθηγήτρια(τρόπος του λέει) Πανεπιστημίου.
    ---------
    Λευτεριά,απο τα ανδρείκελα των Γερμανών, στον εθνικό μας πολιτικό κρατούμενο,Μάκη Ψωμιάδη.

    ReplyDelete
  4. Kala re paidia

    akoma asxoleiste / asxoleitai o kosmos me fantasiopliktes istories?

    Edo olos o planitis bouizei gia to eleimma, dyo daneia ypsous enos oloklirou AEP xreiastike na paroume gia na mporoume na plironoume kathe treis mines mishtous kai syntakseis. To party teleiose.

    ReplyDelete
  5. Oi profites tis ND blepoun leei nea metra epeidi o GAP aneballe to tripaki tou stis US.

    Sa kati blaxotsopanides pou koitane ton ourano kai sou lene ti kairos erxetai.

    ReplyDelete
  6. "aaaa akyrose to taksidi tou = megalo kako tha mas brei"

    ReplyDelete
  7. Jim Slip σωστή η ανάλυση, αλλά ο αυτόματος σταθεροποιητής λειτούργησε το 2008. Το 2009 λειτούργησε ο εκλογικός αποσταθεροποιητής. Κι εκεί δόθηκε το τελειωτικό χτύπημα σε μια αδύναμη οικονομία.

    ReplyDelete
  8. Και που 'σαι aoua, επίσης δεν έχει διανεμηθεί κείμενο με την ομιλία Σαμαρά ακόμα στη ΔΕΘ.

    ReplyDelete
  9. Συμφωνώ με την ανάλυση. Αλλάααααααααα εμένα αυτό που με νοιάζει είναι άλλο. Πρώτον γιατί το ΔΣ της Στατιστικής υπηρεσίας ορίζεται/παύεται απο τον υπουργό οικονομίας και όχι απο πλειοψηφία βουλής(προτείνω τα 3/5). Υπάρχει θεσμικό πρόβλημα, και χωρίς αλλαγή και προσήλωση σε θεσμούς όλες οι αλλαγές(αν γίνουν) θα είναι ασπιρίνες.

    ReplyDelete
  10. Δεύτερον: γιατί υπάρχει μια δεύτερη υπηρεσία που συμβουλεύει την βουλή ενώ θα μπορούσε να το κάνει αυτό η στατιστική υπηρεσία. Τι σκατά περικοπές κάνουν

    ReplyDelete
  11. @G700:

    Δεν ξέρω αν το κάνετε από άγνοια, από υποσυνείδητο bias ή απλά επίτηδες. Ο σχολιασμός σας στο συγκεκριμένο άρθρο είναι χειρότερο από αυτό που Κώνστα την Παρασκευή το βράδυ στο δελτίο του Alter.

    Αν δεν το έχετε κάνει, διαβάστε και ακούστε τα παρακάτω, όπως τα είπε η ίδια η Γεωργαντά, γνωρίζοντας ότι έχει πλήρη ευθύνη όσων λέει. Μέχρι σήμερα, ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει βγει να της πει ότι λέει ψέμματα, ούτε φυσικά ο Παπακωνσταντίνου που θεώρησε περιττό να δώσει έστω και μια αληθοφανή απάντηση:

    *** Η κα Γεωργαντά ζωντανά στον Real FM σήμερα (16/9), ολόκληρη η τηλεφωνική συνομιλία της στην εκπομπή του Χατζηνικολάου:

    >> http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=92913&catID=50

    *** Και η ζωντανή συνομιλία της κας Γεωργαντά λίγο αργότερα στο Ράδιο 9 για το ίδιο θέμα (16/9):

    >> http://www.radio9.gr/LivePlayer.aspx?a_id=1346&intrv=22823

    ReplyDelete
  12. @G700:

    Αυτά που λέει για τον Παπακωνσταντίνου, αυτά που της ζήτησε ή καλύτερα "διέταξε", τα ακούσατε;

    Αυτά που λέει για τον επικεφαλής της Eurostat, το ότι της είπε πως δεν πρέπει να ζητά σωστή στατιστική μεθοδολογία, αλλά ούτε και να παραιτηθεί, "για το καλό της χώρας", τα ακούσατε;

    Το ότι από πέρυσι τον Οκτώβριο ολόκληρη η εκτίμηση του ελλείμματος της χώρας βασίζεται στην υπογραφή ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ανθρώπου (προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ), ο οποίος δεν είναι καν στατιστικολόγος, το ακούσατε;

    ReplyDelete
  13. @G700:

    Γράφετε:

    "Πρώτον, το έλλειμμα του 2009 ανήλθε στο ποσό..."

    Αυτό τι είναι, επιχείρημα; Αφού το ποσό αυτό ακριβώς λέμε ότι είναι ΛΑΘΟΣ.

    "Δεύτερον...Οι πρωτογενείς δαπάνες πλησίασαν τα 62 δις ευρώ..."

    Δηλαδή "βλέπε: Πρώτον"; Συλλογιστική κυκλικού επιχειρήματος;

    "Τρίτον, εποπτευόμενοι φορείς μπορεί να μην είναι οι βασικοί υπαίτιοι της μεγάλης δημοσιονομικής τρύπας, είναι ωστόσο συνένοχοι στο βούλιαγμα του τιτανικού..."

    ΠΟΣΟ ακριβώς είναι υπεύθυνοι; Διαβάσατε κάποια συγκεκριμένη οικονομετρική μελέτη; Που ξέρετε ότι "μπορεί να μην είναι"; Μπορεί και να είναι! Το έψαξε κανείς, με στοιχεία; ΑΥΤΟ λέει η Γεωργαντά ότι ζήτησε, από το ΥΠΟΙΚ και τη Eurostat, και της το αρνήθηκαν και οι δύο!

    "Τέταρτον, η καταγραφή του ελλείμματος, έγινε και συνεχίζει να γίνεται πλέον...με μετρήσεις που επικυρώνει η ίδια η Eurostat..."

    ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ. Η Γεωργαντά είπε επί λέξη ότι π.χ. σε ΔΕΚΟ με μικρή (πλέον) συμμετοχή του Δημοσίου, χρειάζεται αναλυτική και μακροχρόνια μελέτη για να διαπιστωθεί αν και σε ποιο ποσοστό πρέπει να μπει ή όχι στο γενικό (κρατικό) προϋπολογισμό. Κάτι που φυσικά γίνεται σε όλες τις χώρες, σύμφωνα με τις οδηγίες της Eurostat, ΕΚΤΟΣ της περίπτωσης της Ελλάδας. Η Γεωργαντά λέει μάλιστα ότι έχει κρατήσει τη σχετική αλληλογραφία (emails) με τον επικεφαλής της Eurostat και την άρνησή του να δεχτεί κάτι τέτοιο.

    "Πέμπτον, σε αντίθεση με όσα καταγγέλλονται, η ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ήταν μακριά από το στόχαστρο των αγορών..."

    Πλάκα κάνετε, έτσι; Η Ισλανδία είχε βαρέσει επίσημα κανόνι, η Ιρλανδία είχε κάνει ότι κάνουμε σήμερα εμείς εδώ, για να σώσει τις υπερχρεωμένες τράπεζες (=> δημοσιονομικό στήριγμα), η Ελλάδα ήταν ήδη στο κόκκινο λόγω greek statistics όπως αναφέρετε.

    Και ταυτόχρονα, ολόκληρη η Ευρωζώνη στο στόχαστρο των "αγορών" ήδη από τα τέλη του 2009 με αρχές του 2010, με πιο εμφανή "εκκίνηση" την "πρόταση" του Σόρος στους τραπεζίτες και την ΕΚΤ για τη δημιουργία "μηχανισμού στήριξης"(!) για να στηριχθεί το ευρώ.

    >> http://thezocalo.blogspot.com/2011/05/aganaktismenoi_30.html?showComment=1306897408407#c6834012038620556740

    Όταν αυτό δεν το δέχτηκαν τότε, κυρίως οι Γερμανοί (όπως αρνούνται και τώρα στα EFSF και ευρωμόλογα), άρχισε η επίθεση στο ευρώ ξεκινώντας από την Ελλάδα, καθώς όλοι ήξεραν εδώ και 2 δεκαετίες ότι αν πρόκειται να καταρρεύσει η Ευρωζώνη, αυτό θα ξεκινούσε σίγουρα από εμάς εδώ.

    ReplyDelete
  14. @G700:

    Επίσης, λέτε για τα ΜΜΕ (μεταξύ άλλων) ότι διαστρεβλώνουν σκόπιμα τα στοιχεία και προωθούν τις προσωπικές απόψεις μιας λίγο-πολύ ανίδεης καθηγήτριας. Πάρτε μια γεύση πως ακριβώς την "προωθούν":

    *** Κεντρικό δελτίο Alter, 16/9/2011:

    >> http://www.youtube.com/watch?v=5F7487k5Nls

    Με λίγα λόγια, η προσωπική επιλογή του Παπακωνσταντίνου, ακόμα πιστή ΠΑΣΟΚατζού κατά δήλωση της ίδιας, διορισμένη καθηγήτρια Πανεπιστημίου με ειδίκευση στην στατιστική και την οικονομετρία, ξαφνικά γίνεται άσχετη και υστερόβουλη κυράτσα, που πρέπει να απαντά στα ειρωνικά ηλίθια σχόλια κάποιου Κώνστα που δεν ξέρει ούτε ο ίδιος πόσες ΠΑΠΑΡΕΣ έχει ξεφουρνίσει από την TV τους τελευταίους 20 μήνες (και βάλε).

    Και εκτός αυτού, δεν εξηγεί κανείς γιατί παραιτήθηκε όλο το ΔΣ στην ΕΛΣΤΑ. Τι έγινε, ξαφνικά όλοι έγιναν ΣΥΡΙΖΑ και βάλθηκαν να χτυπήσουν την ηρωική κυβέρνηση που σώζει τον τόπο;

    ReplyDelete
  15. @G700:

    Συμπέρασμα (προσωπικό πάντα):

    Το συγκεκριμένο άρθρο σας στερείται στοιχειώδους λογικής και στοιχειώδους παρουσίασης δεδομένων.

    Θέλω να ελπίζω ότι δεν πρόκειται για ηθελημένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, ούτε ότι εφαρμόζετε ηθελημένα τακτικές πολιτικάντηδων, με στόχευση μεμονωμένων προσώπων και σύγχυση των όσων λένε, ώστε τελικά ο αποδέκτης να μην μπορεί να βγάλει νόημα.

    Το συγκεκριμένο θέμα είναι τόσο σοβαρό που βρίσκεται σε επίπεδο ειδικού δικαστηρίου. Δεν είναι ακόμα σίγουρο τι ακριβώς έχει συμβεί πίσω από κλειστές πόρτες και ραμμένα στόματα. Οπωσδήποτε χρήζει διερεύνησης, ΑΜΕΣΑ, πριν οποιαδήποτε άλλη υπογραφή "εθνικής σωτηρίας".

    Συνεπώς, το να βγάζετε άρθρο με τίτλο "τα νούμερα δεν βγαίνουν", πριν ακόμα βγούνε στη δημοσιότητα όλες οι πληροφορίες, σας εκθέτει ανεπανόρθωτα.

    ReplyDelete
  16. @rat700:

    "...Edo olos o planitis bouizei gia to eleimma, dyo daneia ypsous enos oloklirou AEP xreiastike na paroume gia na mporoume na plironoume kathe treis mines mishtous kai syntakseis. To party teleiose..."

    Ερώτηση 1: Πόσα από τα αρχικά 110 δις ευρώ προγραμματίστηκαν να πάνε σε μισθούς και συντάξεις;

    Απάντηση: ΤΙΠΟΤΑ από αυτά, το έχουν παραδεχτεί όλοι πλέον, ακόμα και ο Οικονόμου (=> ναι, ο υφυπουργός ΥΠΟΙΚ)

    Ερώτηση 2: Πόσα τοκοχρεολύσια έχουμε πληρώσει κανονικά, ολόκληρα και σε ζεστό χρήμα, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα;

    Απάντηση: 62,5 δις ευρώ, ακατέβατα και χωρίς καμία καθυστέρηση. Προς επιβεβαίωση, ο ίδιος ο προϋπολογισμός, που προβλέπει ότι το 54-58% των δαπανών πάνε σε αποπληρωμές παλιών δανείων. Το 2013 "σκάνε" τα swaps της GS (εποχής Σημίτη) και έχουμε ΣΙΓΟΥΡΑ να πληρώσουμε γύρω στα 87 δις μόνο για αυτά, ΣΥΝ όσα θα πληρώνουμε για τα σημερινά "μνημονιακά" δάνεια.

    Ερώτηση 3: Πόσα χρήματα απομένουν ΣΗΜΕΡΑ στα κρατικά ταμεία για πληρωμές μισθών και συντάξεων;

    Απάντηση: Ελάχιστα, κάτω από 1 δις ευρώ, μόλις που φτάνουν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, χοντρικά για άλλη μια μισθοδοσία. Η "διαβεβαίωση" έχρεται από τον άλλο υφυπουργό ΥΠΟΙΚ (Σαχινίδη).

    ReplyDelete
  17. Το έλλειμμα της κάθε χώρας είναι ένα άκρως πολιτικοποιημένο νούμερο που προσπαθεί να ισορροπίσει, άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε όχι, μεταξύ μιας (πολιτικά) ορθής απεικόνισης της πραγματικότητας από την μια και των πολιτικών στοχεύσεων της εκάστοτε εξουσίας από την άλλη.

    Ως εκ τούτου όταν μιλάμε για στατιστική ανάλυση και άλλα λοιπά "μαθηματικά" στρατευμένα σε πολιτικές επιδιώξεις αυτά μικρή σχέση έχουν με το απόλυτο των αριθμών που μάθαμε στο σχολείο.

    Η χειραγώγιση των αριθμών από την πολιτική εξουσία δεν είναι μεταφυσική, αλλά κατεστημένη πρακτική!

    ReplyDelete
  18. Η Γ700 δεν έπρεπε να βουτήξει στα "σκατά" της ιδεολογίας των αριθμών αλλά να επικεντρωθεί στην ουσία των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών.

    ReplyDelete
  19. To post είναι κάκιστο γιατί είναι πλημμυρισμένο από πολιτική εμπάθεια και βιτριολικά σχόλια τα οποία στοχεύουν πρόσωπο κι όχι πράξη ή πολιτική ενέργεια.

    Δεν έπρεπε ειλικρινά να το ποστάρετε αυτο το κείμενο!!

    ReplyDelete
  20. Επίσης θα ήθελα ένα σχόλιο της Γ700για το το σύννομο των ενεργειών της ΕΛΣΤΑΤ.
    Αν ισχύει ο ισχυρισμός της Γεωργαντά ότι τα μέλη δεν έχουν υπογράψει της αποφάσεις και τα στοιχεία, εδώ δεν υπάρχει παρανομία;

    ReplyDelete
  21. Ούτε έλλειμμα έχουμε, ούτε χρέος.Aυτά τα λένε οι νεφερίμ.

    ReplyDelete
  22. Βασικός μανδύας σοβαροφάνειας των στατιστικών στοιχείων μιας χώρας είναι η "νομιμοφανής" έκδοση των στοιχείων.

    Όταν δεν υπάρχει καν στοιχειώδη νομιμοφάνεια στην έκδοση των στοιχείων υπάρχει μέγιστο θέμα νομιμοποίησης της ίδιας της εξουσίας να τα χρησιμοποιεί και να τα εντάσει στις πολιτικές στοχεύσεις της. Κι ανεξάρτητα αν οι στοχεύεσεις αυτές είναι ηθικές, καλές ή κακές!

    Όλες οι σοβαρές χώρες διασφαλίζουν κατά κύριο λόγο το νόμιμο της διαδικασίας και μετά όλα τα υπόλοιπα.

    Για μένα εκεί είναι το (πολιτικό) ζουμί της υπόθεσης κι όχι στους αριθμούς.

    ReplyDelete
  23. "Όλες οι σοβαρές χώρες"

    Βεβαίως και δεν είμαστε σοβαρή χώρα.Αυτό είναι το ζητούμενο και όχι το δεδομένο.Και λόγω αυτής της παραδοχής πάσχει όλος ο συλλογισμός σου.
    Τα χρέη και τα ελλείμματα είναι καταφανώς πολύ περισσότερα, ΔΥΣΤΥΧΩς,απο αυτά που βλέπουμε στα επίσημα χαρτιά.Και λόγω της έλλειψης σοβαρότητας της χώρας δεν μπορούμε να τα βρούμε και να τα καταγράψουμε.
    ΟΜΩΣ,Ποιά χώρα και ποιός πολίτης είναι σοβαρός όταν αναπαράγει και διακινεί τις ανοησίες της Γεωργαντά;
    ΜΗΠΩΣ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ;

    ReplyDelete
  24. Αγαπητέ Vaggela λυπούμαστε που δεν σου αρέσει το Post ωστόσο το έλλειμμα, όπως και το έλλειμμα σε μια επιχείρηση, είναι ένα απόλυτα ταμειακό μέγεθος το οποίο όπως και να το φτιάξεις-σουλουπώσεις και στη συνέχεια παρουσιάσεις λογιστικά (πολιτικά) στο τέλος καλείσαι να το πληρώσεις. Και η πραγματικότητα είναι ότι το 2009 το έλλειμμα έφτασε τα 36 δις ευρώ real money κι αυτά για να τα καλύψουμε χρειάστηκε να δανειστούμε στις αγορές. Γι' αυτά φωνάζαμε από τότε και κανείς δεν μας άκουγε. Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε. Οι αγορές όμως που δεν χαμπαριάζουν από πολιτικά μεγέθη ήξεραν τι γινόταν και μας περιποιήθηκαν δεόντως.

    Τα στοιχεία πλέον είναι αξιόπιστα διότι τα ελέγχει πλέον τακτικά η eurostat και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (έγινε και σχετική δήλωση) και είναι πραγματικά ανούσιο από μέρους μας σαν Έλληνες να συκοφαντούμε τον ίδιο μας τον εαυτό ακόμα και σε θέματα που έχουμε λύσει, όπως η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων.

    Τέλος σχετικά με το σύννομο ή όχι των ενεργειών δεν γνωρίζουμε τι γίνεται στο ΔΣ και τι πρόβλημα έχουν όλοι αυτοί εκεί οι παράγοντες μεταξύ τους και ούτε μας ενδιαφέρει ο εσωτερικός τους πόλεμος. Όμως να ξέρουμε ότι θεσμικά το έλλειμμα δεν το βγάζει το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά επιστήμονες με κανόνες που ορίζονται και ελέγχονται πλέον τακτικά από τη Eurostat. To ΔΣ απλά διοικεί. Κι εν πάση περιπτώσει ας λάμβανε πρωτοβουλία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν ένα χρόνο ή όποιος άλλος θεσμικός έλαβε την επιστολή Γεωργαντά. Το γεγονός ότι δεν ασχολήθηκαν τότε ούτε τα μέσα ούτε οι θεσμικοί σημαίνει ότι η υπόθεση είναι μπαρούφα.

    Τέλος, σχετικά με το πρόσωπο, όταν επιλέγεις να εκτεθείς δίνοντας συνέντευξη στην Ε τότε ας περιμένεις και τον αντίλογο, ειδικά όταν με τα λόγια σου αποσταθεροποιείς μια ολόκληρη χώρα που έτσι κι αλλιώς χειμάζεται από την ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος να βρει λύσεις.

    Επιμένουμε ότι το πρόβλημα είναι η μεταρρυθμιστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα των Υπουργών του, οι οποίοι κρίνονται ιστορικά ανεπαρκείς. Καλό είναι εκεί να εστιάζει η συζήτηση και όχι σε δήθεν συνωμοσίες. Αυτές πρέπει να διαλύονται εν τη γέννησή τους.

    Πολλά Φιλιά
    :)

    G

    ReplyDelete
  25. @Normad

    Η πιστή τήρηση των νόμων του κράτους (πόσο μάλλον τους δικούς σου νόμους) είναι το Α και το Ω και πηγή νομιμοποίησης της εκάστοτε εξουσίας.

    Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση βαδίζουμε σε επικίνδυνους δρόμους το λιγότερο!

    Υπήρξα προσεκτικός στη διατύπωση χρησιμοποιώντας τη λέξη νομιμοφάνεια αντί του νόμιμου από ρεαλισμό ως προς την εικόνα της σοβαρότητας που εκπέμπουμε ή που δεν εκπέμπουμε γενικότερα.

    ReplyDelete
  26. @G700

    Αν η Ελλάδα έκανε ισολογισμούς όπως μια επιχείρηση καταγράφοντας και τα πάγια η αξιολόγηση της χωρας θα ήταν ΑΑΑ!!!

    Γι αυτό πρέπει η Γ700 να αναδείξει την ουσία και όχι την παραπολιτική:

    το πρόβλημα είναι η μεταρρυθμιστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα των Υπουργών του, οι οποίοι κρίνονται ιστορικά ανεπαρκείς. Καλό είναι εκεί να εστιάζει η συζήτηση και όχι σε δήθεν συνωμοσίες. Αυτές πρέπει να διαλύονται εν τη γέννησή τους.


    +1


    :)

    ReplyDelete
  27. @G700:

    "...Και η πραγματικότητα είναι ότι το 2009 το έλλειμμα έφτασε τα 36 δις ευρώ real money κι αυτά για να τα καλύψουμε χρειάστηκε να δανειστούμε στις αγορές..."

    Πάλι μπλέκετε το αίτιο με το αποτέλεσμα. Βγήκαμε σαν τρελοί για δανεικά ΕΠΕΙΔΗ κάποιος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑ, με εντολή του ΥΠΟΙΚ όπως φαίνεται, υπέγραψε την επικύρωση του νούμερου (35 δις έλλειμμα), σε πλήρη διαφωνία και με παράνομο τρόπο ως προς την νόμιμη λειτουργία του ΔΣ.

    "...Τα στοιχεία πλέον είναι αξιόπιστα διότι τα ελέγχει πλέον τακτικά η eurostat και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή..."

    Κάνετε και πάλι λάθος. Η ΕΛΣΤΑ δημιουργήθηκε για να συνεργαστεί με τη Eurostat, όντας "ανεξάρτητη αρχή", ακριβώς για να είναι υποτίθεται αξιόπιστη. Η υπηρεσία υπολογίζει ένα νούμερο, το ΔΣ το επικυρώνει και το προωθεί στο ΥΠΟΙΚ και στη Eurostat, και αυτοί (κυρίως η δεύτερη) έχουν δικαίωμα και υποχρέωση audit. Αυτό σημαίνει "ανεξάρτητη ΕΛΛΗΝΙΚΗ αρχή", εκτός αν έχετε άλλες πληροφορίες για το καταστατικό της.

    "...Το γεγονός ότι δεν ασχολήθηκαν τότε ούτε τα μέσα ούτε οι θεσμικοί σημαίνει ότι η υπόθεση είναι μπαρούφα..."

    Υποθέτω ότι αυτό σας ξέφυγε λόγω κεκτημένης ταχύτητας. Αν κριτήριο νομιμότητας και αξιοπιστίας είναι το τι παρουσιάζουν τα δελτία των 8 και με τι αποφασίζει να ασχοληθεί κάποιος πουθενάς Παπούλιας (εξαφανισμένος ΕΝΤΕΛΩΣ), τότε τα σχόλια περιττεύουν. Καλύτερα μάλιστα να μην το σχολιάσουμε καθόλου, καθώς έρχεται ο νέος νόμος για τα blogs και μπορεί να βρεθούμε με καμιά 10αριά μηνύσεις από μεγαλο-κάναλα για συκοφαντική δυσφήμιση και για διαφυγόντα κέρδη, επειδή λέμε ότι όλη μέρα μεταδίδουν σκουπίδια και ψέμματα.

    ReplyDelete
  28. Άρα Vaggelas το έλλειμμα που είναι πραγματικά κι όχι εικονικά μεγάλο, όπως και το χρέος, θα ήταν διαχειρίσιμο αν πάνω στο τραπέζι του ισολογισμού υπήρχε κρατικό Portfolio με assets, αξιολογημένο ως προς highest and best για την αξία ακινήτων, εταιρειών και γης, όπου τα στοιχεία αυτά θα διατίθεντο σε επενδυτές προς αξιοποίηση. Αυτό μέχρι σήμερα ουδέποτε υπήρξε ιστορικά. Και βέβαια με τη διάθεση του ΠΑΣΟΚ να διατηρήσει τις κρατικές εταιρείες αλλά και τη ΝΔ να κρύβεται πίσω από τη χαμηλή χρηματιστηριακή αξία των assets, που να πάρει μπρος το τζιμάνι ο Κουκιάδης πρόεδρος της νεοσύστατης Δημόσιας εταιρείας διαχείρισης περιουσίας;;;...Κάτσε που στο τέλος θα τα πάρουν οι Γερμανοί να τα διαχειριστούν κι αυτά. Τόσο ανεπάρκεια κι έλλειψη βούλησης υπάρχει.

    ReplyDelete
  29. "το τζιμάνι ο Κουκιάδης"

    Το alter ego του Μπένυ.

    ReplyDelete
  30. Normad said...

    "το τζιμάνι ο Κουκιάδης"

    Το alter ego του Μπένυ.

    September 18, 2011 6:57 PMNormad said...

    '''"Λευτεριά στο Μάκη Ψωμιάδη"'''

    -"Αποκαλυπτικές"εφημερίδες"
    -"Αποκαλυπτικά" κανάλια
    -"Αποκαλυπτικά" blogs
    -"Αποκαλυπτική" καθηγήτρια
    -"Αποκαλυπτικοί" σχολιαστές, ενταύθα.

    September 17, 2011 5:30 PM

    ReplyDelete
  31. "Διαγραφή χρέους προτείνει ο Στρος-Καν" (19/9/2011):

    >> http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4658057

    >> http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63389059

    >> http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=420375

    "...«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα», δήλωσε, «βλέπουμε ότι το χρέος είναι τεράστιο και θα πρέπει με κάθε τίμημα, εκτός από το τίμημα της στασιμότητας και της ύφεσης, να το μειώσουμε... Η Ελλάδα έχει πτωχύνει. Μπορούμε να πούμε ότι οι Ελληνες θα πρέπει να πληρώσουν μόνοι τους, όμως δεν μπορούν. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι εφόσον είμαστε σε μια Ενωση, θα τα μοιραστούμε»..."

    Τι θα γίνει με αυτόν το ΣΥΡΙΖΑ; Έχει απλώσει τα πλοκάμια του παντού!

    ReplyDelete
  32. Φαίνεται ότι ξέχασες τί ξερνούσες και σύ και οι Μπαρουφάκηδες εναντίον του Στρός Κάν.

    ReplyDelete
  33. @Normad:

    Πάλι τα ίδια; Πάλι ελπίζεις ότι οι πιο καινούργιοι εδώ δεν ξέρουν να ψάχνουν παλαιότερες αναρτήσεις;

    Να σε βοηθήσω λοιπόν. Δικό μου σχόλιο, για τον DSK, αμέσως μετά τη σύλληψή του, τα οποία συνεχίζω να πιστεύω 100%, παρά το μιντιακό λιφτινγκ του γερο-playboy:

    >> http://g700.blogspot.com/2011/05/3.html?showComment=1305808290208#c7978203867610418091

    Τότε, όλοι οι μνημονιακοί παρλαπίπες έβλεπαν συνωμοσία κατά της Ελλάδας, κατά του "φίλου της Ελλάδας".

    Μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα, είχαν βγει στην επιφάνεια οι δηλώσεις του DSK (οι οποίες δεν διαψεύστηκαν επίσημα ποτέ) σχετικά με την πρεμούρα του George να ρίξει την Ελλάδα πάση θυσία στο ΔΝΤ και στην επιτήρηση:

    http://g700.blogspot.com/2011/05/blog-post.html?showComment=1304489959285#c3166970259664134411

    Τότε, οι ίδιοι παρλαπίπες έλεγαν πόσο άσχετος και καιροσκόπος είναι, πόσο ενδιαφέρεται περισσότερο για τα ποσοστά του και πως δεν πρέπει να δίνουμε βάση σε αυτά που λέει.

    Τελικά αποφασίστε τι είναι ο DSK. "Σύμμαχος" ή "εχθρός"; Δώστε γραμμή επιτέλους γιατί οι παρλαπίπες έχουν μπερδευτεί, ειδικά τώρα που υποστηρίζει πλέον ανοικτά την άποψη για διαγραφή του χρέους της Ελλάδας. Δηλαδή αυτά ΑΚΡΙΒΩΣ που φώναζε ο κόσμος πριν 3-4 μήνες στους δρόμους, όταν τους έλουζαν με CS και βρωμόξυλο.

    ReplyDelete
  34. Υπάρχει Ελληνας που δεν υποστηρίζει τη διαγραφή του χρέους;Αυτο το PSI τί είναι, δεν είναι διαγραφή του 20% του χρέους;
    Αλλο η διαγραφή του χρέους και άλλο η πτώχευση που υποστηρίζουν οι παρλαπίπες και οι μπαρουφάκηδες.

    ReplyDelete
  35. η κυρία είναι νούμερο και δεν χρειάζεται να ασχολείστε διαβάστε εδώ το βιογραφικό της
    http://www.parapolitiki.com/2011/09/h.html

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  37. @jaga

    Το βρωμόξυλο σας μετέτρεψε σε γλιφιτζούρια του DSK?

    ReplyDelete
  38. Εκεί που πέφτει άγριο βρωμόξυλο είναι τα πανεπιστήμια, το τελευταίο οχυρό των jagούληδων, των υποστηρικτών του καθεστώτος που καταρρέει.
    Απο τα υπογεια των πανεπιστημίων που κλειστήκατε σαν αρουραίοι jagούληδες θα σας ξετρυπώσουμε όλους.Το σύστημά σας καταρρέει.

    ReplyDelete
  39. @Normad:

    "Καρατζαφέρης: «Θα γίνω πρωθυπουργός για να σώσω τον τόπο»"

    >> http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=145711

    "Άδωνις Γεωργιάδης: "Χωρίς άσυλο, θα τελειώσουμε με το Indymedia..Τώρα τρεχάτε ποδαράκια μου.":

    >> http://www.netnewsgr.gr/2011/08/indymedia.html

    Αυτά για να πάρεις γραμμή, μη λες άλλα αντί άλλων. Πες ότι φταίνε για όλα οι "αναρχοκομμουνισταί" και θα καταλάβουμε. Ψάξτε καλά στα υπόγεια των Πανεπιστημίων, μη σας ξεφύγει κανένας μαλλιάς.

    Αλήθεια, συμφωνούν όλοι με τη διαγραφή χρέους; Σοβαρά; Έχετε υπογράψει μήπως και για την ΕΛΕ; Για δες τι έγινε στις 12/6/2011 στη Βουλή:

    >> http://thezocalo.blogspot.com/2011/06/blog-post.html

    Μια και το ανέφερες, το PSI είναι εξαγορά-ανάληψη του εθνικού χρέους μέσω refunding, δεν πρόκειται για "χάρισμα" ούτε 1% του χρέους των κρατών. Δηλαδή κοινό ταμείο, για εξεύρεση δανειακών πόρων. Προσοχή στις παπάρες του Benny, μη δίνεις βάση στις "εξηγήσεις' που δίνει, ούτε αυτός "έχει δει ποτέ CDS" (όπως ο George).


    @Gμόσιος:

    Ναι είναι φανερό από το απόσπασμα ότι δεν ξέρει γρι από οικονομετρία. Η Espresso ίσως έχει πιο αναλυτικό "βιογραφικό" επί του θέματος.

    Γι' αυτό και θα σπεύσει πάραυτα να αποσύρει την εντολή διερεύνησης ο οικονομικός εισαγγελέας.

    ReplyDelete
  40. "Αναρχοκομμουνισταί".Ποιοί; Οι τυφλοπόντικες που στήσανε πάρτι στα πανεπιστήμια για να προστατέψουν την οικογενειοκρατία,το φαβοριτισμό και το νεποτισμό;Θα φύγουν όλοι τους κλωτσηδόν απο τους φοιτητές που πήγαν να σπουδάσουν και όχι να γίνουν Τσιπράγκαλα.

    ReplyDelete
  41. Ystera apo 35 xronia:

    - Anekselegtis kai anaisxyntis gigantosis tou dimosiou tomea
    - Ekfylismo tis ennoias dikaiosynis
    - Kseftylismo tis ennoias tis paideias

    Erxetai se ayti ti stigmi o fostiras Benny Hill na diapistosei egkyra, egkaira kai na dilosei katigorimatika:

    "Yparxei pleonazon prosopiko se olo to dimosio"

    Sopa re megale. Ki'emeis pou elpizame pos itan i seira mas na dioristoume stis epomenes eklolges.

    Me ti forodiafdygi ti ginetai ola kala? Mono na ayksanoume tous forous pou plironoun to 20% koroida tou idiotikou tomea e? Kai i lista megaloofeileton giati dimosieytike? Barethikame na diabazoume tis etiketes aporrypantikon stin toualeta?

    ReplyDelete
  42. Epi tou arthrou, ta noumera tis Georganta kai to an bgainoun i oxi einai texniki leptomereia kai diolou simantiki stin parousa fasi.

    I xora pasxei apo elleipsi aksion se ousiastiko epipedo. Koitakste, psakste, analyste, syzitiste gyro apo ti dikaiosyni, tin paideia, tin ithiki, tin isonomia, tin aksiokratia, ti syllogikotita.

    Basika stoixeia opoiasdipote sygrotimenis koinonias, eite brisketai se krisi eite oxi.

    ReplyDelete
  43. aoua
    αυτη η τεχνικη λεπτομερεια μπορει να κανει τεραστια διαφορα.
    Και θυμίζω ότι ο πρώτος που είχε θέσει το θέμα ήταν ο Χριστοδουλάκης

    ReplyDelete