Sunday, September 4, 2011

Η αγνοημένη προειδοποίηση


...Η παιδαγωγική λειτουργία της Πολιτικής άρχιζε από την ίδια τη γλώσσα. Οχι από τη ρητορεία ή την καλλιέπεια, αλλά από το ήθος που η ενότητα ομιλητή - λόγου κοινωνεί. Η ξύλινη γλώσσα είναι εξ αρχής παράγοντας συντήρησης, απολίθωσης ή διαφθοράς των κοινωνικών σχέσεων. Ο πλούσιος και καλλιεργημένος λόγος του Λεωνίδα Κύρκου αναβάθμιζε το ακροατήριό του, παράγοντας ήθος.

Αυτή η αντίληψη πολιτικής μειοψήφησε και περιθωριοποιήθηκε με αυξανόμενο ρυθμό από τη λαϊκιστική - δημαγωγική πρακτική κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο. Ολες οι σύγχρονες δημοκρατίες δοκιμάζονται από τη μικροπολιτική, τη δημαγωγία και τον πολιτικό κυνισμό, ιδίως μετά την έλευση της τηλεόρασης, αλλά οι δόσεις διαφέρουν.

Στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης η δόση μάς έπεσε μεγάλη. Επικράτησε έτσι μια «διπλή γλώσσα» στην οποία προσαρμόστηκαν αμοιβαία οι πολιτικοί και η κοινωνία. Με κοινή συναίνεση, οι λέξεις και τα λόγια άλλαξαν βαθμιαία σημασία. Το δημαγωγικό - λαϊκιστικό ύφος παγιώθηκε σε μια γενικευμένη πολιτικοσυντεχνιακή παντομίμα προκατασκευασμένου και προκαθορισμένου δημόσιου λόγου. Εγινε το «εποικοδόμημα» ενός «συστήματος» εγγενώς ελλειμματικού και υπερχρεωμένου που είχε σαν μόνο φρένο την ικανότητα και την υπευθυνότητα της κεντρικής πρωθυπουργικής εξουσίας. Οταν αυτή έλειψε η χώρα πήρε τον δρόμο της χρεοκοπίας.

Σε αυτό το σκηνικό, ο Λεωνίδας Κύρκος αποτελεί πολύτιμη ανάμνηση μιας άλλης αντίληψης και ηθικής για την Πολιτική...

Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

31 comments:

  1. "Βερολίνο: Η Ελλάδα δεν θα πάρει φράγκο αν δεν πετύχει τους στόχους"


    Parmenidi akous? Einai i leyki epitagi pou mas eleges prin ligous mines oti tha mas grapsei i Germania.

    Leyki epitagi, me ta pente daxtyla orthanoixta.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Μια και το άρθρο έχει να κάνει με την "παιδαγωγική λειτουργία της Πολιτικής", ορίστε η τελευταία προσφορά της κυβέρνησης-θαύμα στον τόπο.

    Η κυρία υπουργός Παιδείας (ποιας;) έκανε πάλι το καθήκον της στο θέμα των βιβλίων (δηλαδή της ανυπαρξίας τους) φέτος από τα σχολεία:

    "Άννα Διαμαντοπούλου: Συγγνώμη, αλλά φταίει το... Ελεγκτικό Συνέδριο" (5/9/2011):

    >> http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=307169

    "...Ναι μεν ζήτησε συγγνώμη από τους μαθητές και τους γονείς για το αλαλούμ με τα σχολικά βιβλία, αλλά η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου επέλεξε για ακόμη μία φορά να επιρρίψει τις ευθύνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο και προανήγγειλε τη διενέργεια έρευνας για την υπόθεση..."

    Αυτό που δεν είπε και το μαθαίνουμε σήμερα είναι ότι το κόστος των φωτοτυπιών θα το επωμιστούν οι ίδιες οι οικογένειες. Δεν φταίνε μεν, σύμφωνα με την κυρία υπουργό, αλλά αυτοί θα πληρώσουν (πάλι) τα σπασμένα της "δωρεάν Παιδείας".

    Δεν το έχω βρει ακόμα κάπου on-line, το άκουσα σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο. Μακάρι να βγει κάποιος "αρμόδιος" να το διαψεύσει και να μας εξηγήσει ποιος, πότε, που και με τι κόστος (σίγουρα πολύ περισσότερο από τα βιβλία του ΟΕΔΒ) βγάζει αυτές τις φωτοτυπίες και θα τις μοιράζει στους μαθητές όλης της χώρας.

    Πόσο είπαμε ότι είναι το (εικονικό) ποσοστό του ΑΕΠ για την Παιδεία; Πόσο είναι η δημόσια δέσμευση του George για το ποσοστό αυτό, διαχρονικά από τότε που ήταν υπουργός Παιδείας;...

    ReplyDelete
  4. Epanidrysi tou kratous kai mazi me ayto epanidrysi tis koinonias. Na koitame piso gia na mathenoume, na blepoume omos kai mprosta gia na dimiourgoume.

    ReplyDelete
  5. Μόλις ο Μπένυ έβγαλε το διάγγελμα, στο δελτίο των 8,απευθυνόμενος σε όόόόλο το πλανήτη, είδατε τί έπαθε το Βερολίνο απο την Καλσρούη.Και είδατε τι συνέβη με τα χρηματιστήρια όόόόλου του κόσμου σήμερα.

    ReplyDelete
  6. Μόλις ο Λοβέρδος επίσπευσε το άνοιγμα και το Σάββατο του 30% των φαρμακείων απο το Νοέμβριο και όχι απο το 2013 η τρόικα ανέκρουσε πρύμνα και την έπιασε πρεμούρα να επανέλθει στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει απο κοντά τη φοβερή αυτή διαρθρωτική αλλαγή.

    ReplyDelete
  7. Μετά απο όλα αυτά πράγματι δεν ισχύουν τα περί λευκής επιταγής του Παρμενίδη διότι οι Γερμανοί αποφάσισαν να τα στέλνουν με καμιόνια διότι το Συνταγματικό δικαστήριο της Καλσρούης δεν αναγωρίζει επιταγές ύψους 109 δισ. ευρώ.

    ReplyDelete
  8. "Μέρκελ: Η Ευρώπη έχει χρήματα για την Ελλάδα, ζητούμενο είναι οι δομές απορρόφησης".

    Oι δομές είναι τα καμιόνια my dear Lady.

    ReplyDelete
  9. Λοβερδος,στη Βουλή:
    «Σας θυμίζω τον τραγικό θάνατο των τριών προσώπων στη Marfin. Σας θυμίζω ότι με το που πέθαναν αυτοί οι άνθρωποι, σαν να μην ήταν άνθρωποι, επειδή δεν ανήκαν στην Αριστερά, το θέμα "ξεπετάχτηκε" σε δέκα λεπτά, άντε σε ένα βραδινό δελτίο ή στις κηδείες τους! Διότι, στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, η αξία της ζωής είναι μόνο εάν είσαι αριστερός. Εάν δεν είσαι αριστερός, σε πεθαίνουν σε δύο ημέρες. Ο,τι γινόταν μετά τον Εμφύλιο, αντεστράφη μετά τη Μεταπολίτευση»!

    ReplyDelete
  10. @Normad:

    Κανονικά δεν θα απαντούσα, αλλά φαίνεται ότι προσπαθείς για δεύτερη φορά εδώ στο G700 να κάνεις το μαύρο άσπρο σχετικά με τα γεγονότα στη Marfin.

    Σου είχα απαντήσει πριν μερικούς μήνες εδώ, αλλά ότι ούτε τότε το κατάλαβες. Για να μην ξαναλέμε τα ίδια, ορίστε μια επανάληψη, μπας και σταματήσεις να αναμεταδίδεις φασίζουσες κυβερνητικές παπαρδέλες:

    >> http://thezocalo.blogspot.com/2011/09/speaking.html

    Αν δεν είχαν καεί οι άνθρωποι στη Marfin, ίσως να μην είχε περάσει ποτέ το μνημόνιο 1 πέρυσι το Μάιο. Πολύ βολικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα δεν έχει συλληφθεί κανείς, παρά τις εξαγγελίες Παπουτσή και τις "εξελίξεις μέσα στις επόμενες ημέρες" που είχαν πει, πριν πολλούς πολλούς μήνες.

    Όσο για τα υπόλοιπα που είπε ο Λοβέρδος, ελπίζω να μην έδωσες και πολύ βάση. Ο άνθρωπος πάσχει από κατάθλιψη και βαθιά απελπισία, τώρα που ξέρει πολύ καλά ότι έχασε για πάντα το "τρένο" της ηγεσίας του κόμματος. Έχει τη συμπάθειά μας.

    ReplyDelete
  11. Μια και αρχίζουν να επιστρέφουν οι μόνιμοι σχολιαστές του blog, δεν μας σχολιάζει και κάποιος καλόπιστος το παρακάτω, που θάφτηκε από ΟΛΑ τα χουντοκάναλα;

    "Η παροχή οικονομικών εγγυήσεων στην Φινλανδία ήταν πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης" (6/9/2011):

    >> http://www.dailynews24.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=6358:the-provision-of-financial-guarantees-in-finland-was-a-proposal-by-the-greek-government

    Η κυρία Φιλανδέζα λέει ότι, όχι μόνο η πρόταση ήταν ελληνική, αλλά ότι το έκανε γνωρίζοντας ότι μπορεί να προκαλέσει άμεση ενεργοποίηση των CDS.

    Μήπως να κολλήσουμε μαζί και το παρακάτω, για να έχουμε καλύτερη εικόνα;

    "Επερώτηση Βόμβα Αυστριακού ευρωβουλευτή Andreas Mölzer:'Κερδοσκοπία του έλληνα πρωθυπουργού σε βάρος της χώρας του'" (olympia.gr, 3/9/2011):

    >> http://tinyurl.com/3h2kgoy

    Εγώ δεν ξέρω αν κερδοσκοπεί η ίδια η οικογένεια του George όπως λέει ο Καμένος, ούτε και εμπιστεύομαι τον κάθε ακροδεξιό Αυστριακό ευρωβουλευτή. Αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις, από την κυβέρνηση και την ΤτΕ, σχετικά με την πώληση των CDS από το ΤΤ, σχετικά με την υπόθεση του Τ+3/Τ+10 που έβγαλε στα ΜΜΕ ακόμα και η ίδια η συντρόφισσα Βάσω, όπως και για όσα λένε στη μήνυση κατά των κερδοσκόπων οι Νούλας-Τόμπρας.

    Αλλά ξέχασα, τώρα πρέπει να ασχολούμαστε με τη φωτογένεια του Benny, τη ρητορική ευφράδεια του George και τα παραληρήματα του Λοβέρδου. Η "παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση" έχει πάρει μπρος για τα καλά.

    ReplyDelete
  12. "Αν δεν είχαν καεί οι άνθρωποι στη Marfin.."

    Η έπαθαν αυτανάφλεξη ή αυτοπυρπολήθηκαν για να γίνουν μάρτυρες.

    "καμένοι όλου του κόσμου ενωθείτε",που θα έλεγε και ο Καμένος, στο "δημοκρατικό" κανάλι "Κοντρα", των κοινωνικών επαναστατών Κουρήδων.

    ReplyDelete
  13. "Andreas Mölzer:'Κερδοσκοπία του έλληνα πρωθυπουργού σε βάρος της χώρας του'.

    "Η 'παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση',των 'απανταχού Καμένων' έχει πάρει μπρος για τα καλά".

    ReplyDelete
  14. Το πόσο εμετικά είναι αυτά που γράφεις jaga δεν λέγετε. Περί Τ+3 και Τ+10 και όλες τις άλλες ασυναρτησίες που γράφεις κατά καιρούς δεν θα μπω στον κόπο να σου απαντήσω. Το έχω κάνει ήδη σε προηγούμενα post.
    Κατηγορείς τον πρωθυπουργό για προδοσία χωρίς απτά στοιχεία. Για σένα βέβαια στοιχείο αποτελεί ότι γράφεται στα blog, ότι του φανεί του λωλοστεφανή δηλαδή. Bilderberg, εξωγήινοι, παγκόσμια κυβέρνηση, x-files, ελοχιμ, νεφελιμ και ότι άλλο μπορεί να κατεβάσει η κούτρα του ανθρώπου για να ερμηνεύσει μια πολύπλοκη πραγματικότητα.
    Το αστείο σε όλα αυτά είναι ότι όλοι αυτοί μύθοι είναι κυρίως αμερικανικής προέλευσης. Για παράδειγμα ο μύθος της παγκόσμιας κυβέρνησης δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στις Η.Π όταν άρχισε να ισχυροποιείτε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
    Είναι άλλο πράγμα να κατηγορείς τον πρωθυπουργό της χώρας για ανικανότητα και απραξία και άλλο για προδοσία. Το έχω πει και άλλες φορές, ανίκανοι άνθρωποι σε θέσει ς ευθύνης είναι επικίνδυνοι.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. @xanoum mpourek:

    Τι γίνεται, το νέο σύστημα είναι να μοιράζετε τη δουλειά τώρα; Τον Normad να επισημαίνει σχόλια και άλλους να τα σχολιάζουν ως "εμετικά", χωρίς να τα διαβάσουν;

    Δες ρώτα τι έγραψα, Ειδικά εκεί που λέω τη γνώμη μου για την επερώτηση του Molzer, και θα καταλάβεις τι έκανες λάθος. Εκτός αν το έκανες σκόπιμα.

    Όσο για την ουσία, αν θέλεις, ρίξε μια ματιά τι ΑΚΡΙΒΩΣ έχει δημοσιευτεί για το Τ+3/Τ+10 από την ίδια την ΤτΕ και τι ΑΚΡΙΒΩΣ έχει πει ο Benny στη Βουλή, στην πρώτη του ομιλία ως ΥΠΟΙΚ και τώρα πρόσφατα (πριν καμιά εβδομάδα) περί "παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης".

    Συμφωνώ ότι τουλάχιστον το δεύτερο παραείναι γελοίο για να το πιστεύει σοβαρά ένας υπουργός οικονομίας και ένας πρωθυπουργός χώρας υπό πτώχευση. Ας μας εξηγήσει κάποιος (επιτέλους) τι εννοούν, να μας βγει η υποψία ότι μπορεί και να μιλάνε σοβαρά.

    ReplyDelete
  17. Από ιδεολογική διαστροφή διάβασα το νομοσχέδιο Ραγκούση για τα ΤΑΧΙ.Πραγματική απόλαυση.Ανεμος ελυθερίας παντού.Για πρώτη φορά μια μαφιόζικη επαγγελματική ομάδα διαλύεται.
    Να το δεί ο Λοβέρδος και να το συγκρίνει με το δικό του έκτρωμα για τους φαρμακοποιούς.

    ReplyDelete
  18. @jaga

    Τα διάβασα πολύ καλά αυτά που έγραψες. Σου προτείνω να πράξεις το ίδιο.

    ReplyDelete
  19. @libertarian

    +1 &

    +1 και στο νομοσχέδιο για την παιδία.

    ReplyDelete
  20. @xanoum mpourek:

    (Jaga)...Εγώ δεν ξέρω αν κερδοσκοπεί η ίδια η οικογένεια του George όπως λέει ο Καμένος, ούτε και εμπιστεύομαι τον κάθε ακροδεξιό Αυστριακό ευρωβουλευτή. Αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις..."

    Προφανώς δεν έκανες λάθος, το έκανες επίτηδες. Ή δεν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις.

    Επίσης δεν είδα να σχολιάζεις αυτά που είπε η μικρή Φιλανδέζα. Είπε ψέμματα; Δεν τα είπε καθόλου; Είναι και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ;

    ReplyDelete
  21. Και μια σας βλέπω ζεστούς με το που γυρίσατε από τις διακοπές σας, δείτε και αυτό:

    "Κόντρες χωρίς τέλος για το φιάσκο με τα βιβλία" (8/9/2011):

    >> http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=144209

    "...Κόντρα για το «φιάσκο» με τα βιβλία. Ενήμερη από τον Απρίλιο η υπουργός, σύμφωνα με κύκλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου...

    Αυξημένη κατά 20% σε σχέση με την αξία που είχε προϋπολογιστεί αρχικά εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο την δαπάνη της προμήθειας χάρτου για την έκδοση σχολικών βιβλίων. Επίσης, το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο της χώρας εντόπισε πλημμέλειες κατά την αξιολόγηση των προσφορών στην επιτροπή διαγωνισμού. Όπως διαπιστώθηκε, στην επιτροπή συμμετείχαν συνταξιούχοι, οι οποίοι εφέροντο ότι ήταν εν ενεργεία, ενώ την ίδια στιγμή αποκλείονταν εν ενεργεία υπάλληλοι ως δήθεν συνταξιούχοι...

    ...Σύμφωνα με πηγές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στις 21 Απριλίου 2010 με υπουργική απόφαση συγκροτήθηκε η επιτροπή έκδοσης του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων.

    Μεσολάβησε στις αρχές Ιουλίου η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης σύμφωνα με την οποία ο διαγωνισμός, θα πραγματοποιούνταν από το υπουργείο Παιδείας και όχι όπως κατά πάγια τακτική γινόταν από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε 2 Μαρτίου 2011.

    ...Το ίδιο διάστημα η κυρία Διαμαντοπούλου, ενημερώθηκε για τα προβλήματα της διαδικασίας και της ζητήθηκε να τα αντιμετωπίσει, προκειμένου να συνεχιστεί ο διαγωνισμός μετά από νέα δικαστική κρίση. Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι δεν ανταποκρίθηκε..."


    Σήμερα στον Real FM η ίδια υπουργός "εξεπλάγην" όταν πληροφορήθηκε για επίσημο εσωτερικό έγγραφο στο ΥΠΕΠΘ, το οποίο έλεγε λίγο-πολύ ότι όποιος υπάλληλος του υπουργείο θέλει να βρει σχολικά βιβλία, μπορεί να απευθυνθεί στον υπεύθυνο (ενώ όλοι οι άλλοι Έλληνες β' κατηγορίας θα άρχιζαν το ψάξιμο).

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. @jaga

    Προς θεού εσυ δεν τα πιστεύεις αυτά, ειδικά όταν ακούγονται απο το στόμα ενός καμμένου (sic).

    ReplyDelete
  24. @xanoum mpourek

    Ο νόμος για τη τριτοβαθμια εκπαίδευση είναι Uber Alles.
    Τη πάτησαν οι γυμνοσάλιαγκες που παριστάνουν τους πανεπιστημιακούς.

    ReplyDelete
  25. @Ser

    Διάβασα τα πικρόχολα είναι αλήθεια σχόλιά σου στο προηγούμενο ποστ σχετικά με την πρόσληψη του κ. Σταμπουλίδη.

    Νομίζω πως ειδικά εσένα τέτοιας ποιότητας λόγος σε αδικεί!

    Όλοι μας πρέπει να κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Το ότι υπάρχουν ένα σωρό βαριά βιογραφικά στην πιάτσα δεν συνεπάγεται ότι η επιλογή του Παναγιώτη για την θέση είναι εκ προοιμίου μια αποτυχημένη επιλογή!

    Ούτε υποκρύπτει a priori κάποιο είδος διαπλοκής όπως αφήνετε πολλοί να εννοηθεί.

    Απεναντίας, υποστηρίζω ότι η εμπιστοσύνη θέσεων ευθύνης ειδικά σε τόσο νέους ανθρώπους λογικά θα πρέπει να (υπο)στηρίζεται και σε μια πιο προσωπική επαφή λόγω και του ρίσκου που ενέχει. Τα χαρτιά από μόνα τους δεν λένε τίποτα και πολλές φορές κρύβουν την ουσία και τις πραγματικές ικανότητες του υποψηφίου.

    Εκτός αν μόνο οι 45 φεύγα πρέπει να προσλαμβάνονται σε τέτοιες θέσεις ευθύνης.

    ReplyDelete
  26. Έχω βαρεθεί να διαβάζω λιβανίσματα απολιθωμάτων και επικήδειους που καταλήγουν στις ίδιες χιλιοειπωμένες διαπιστώσεις με τον συγγραφέα τους στο τέλος συνήθως να αυτομαστιγώνεται με θρησκευτικό ζήλο και να καταβάζει κατάρες εναντίον ενός συστήματος του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο καλολαδωμένο γρανάζι.

    Nice...

    ReplyDelete
  27. Μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασυλου πρέπει να προχωρήσουμε και στην κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, στη θέσπιση ανώτατου ορίου θητείας και στο ασύμβατο βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας.

    Καμία συμπάθεια στους σκοταδιστές (φαιοκόκκινους αριστεροδεξιούς) που χρησιμοποιούν τον φόβο ως επιχείρημα σε έναν λαό που έχει μάθει να λειτουργεί με το συναίσθημα. Η απόλυτη καταστροφή.

    ReplyDelete
  28. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι ταξιτζήδες, αλλιώς ο Ιορδάνης και όλο το Mega θα είχαν κατεβάσει ρολά και θα έδειχναν "Απαράδεκτους".

    Και ευτυχώς που καταργήθηκε το Πανεπιστημιακό άσυλο, για να μη μπορούν πλέον να ξεφεύγουν από την αστυνομία οι κουκουλοφόροι που περιφέρονται μέσα στις διαδηλώσεις.

    Αν του χρόνου ο George μας κάνει τη χάρη να ξαναπάει στη ΔΕΘ, ας κατέβει με 1-2 μεραρχίες τεθωρακισμένων, για να μην κάνουν πορεία όπως οι αστυνομικοί εχθές, και την ομιλία του σε κοτέτσι, για να προστατευτεί καλύτερα από την "αγάπη" του λαού.

    ReplyDelete
  29. vaggelas
    το γεγονός παραμένει: η επιλογή είναι κομματική και με καθόλου αξιοκρατικά κριτήρια

    Ετσι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάει ποτέ μπροστά.

    Και φυσικά δεν χρειάζεται καν να τονίσουμε την αναντιστοιχία λόγων και έργων

    ReplyDelete
  30. Άντε, δεν βλέπω παλμό. Δεν βλέπω πανηγύρια.

    Μούδιασαν οι σύντροφοι με τα νέα μέτρα για τα ακίνητα;

    Δεν είναι να τους δώσεις μικρόφωνο. Επί 6 ώρες νέα μέτρα ανακοινώνουν.

    ReplyDelete