Saturday, May 28, 2011

Εδώ έχει πάντα ήλιο(;)

Του Σταύρου Ακάλυπτου*

Φέτος η Ελλάδα συμπλήρωσε τριάντα (30) χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας από τους κύριους λόγους που χρησιμοποίησαν οι Ελληνικές κυβερνήσεις για την ένταξη στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα ήταν η διασφάλιση χρηµατικής ενίσχυσης για την υποβοήθηση της ανάπτυξης καθώς και η ασφάλεια της χώρας.

Σήμερα, η Ελλάδα, τριάντα χρονιά μετά πάλι βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Πάλι ζητάει βοήθεια, από τους ευρωπαίους εταίρους. Με τα ίδια επιχειρήματα… αλλά, για διαφορετικούς λόγους. Ζητάει οικονοµική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να µην πτωχεύσει οικονοµικά και για να μην κινδυνεύσει η εσωτερική ασφάλεια (διασφάλιση κοινωνικής και οικονομικής συνοχής) της χώρας. Το ελληνικό παράδοξο είναι ότι ενώ η Ελλά(δα)ς έχτιζε επί τριάντα χρόνια «ανάπτυξη» και «θωράκιζε/ενίσχυε» τη διαπραγματευτική της θέση τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο διεθνές περιβάλλον, τα στηρίγματά της είχαν θεμέλια στην άμμο.

Έυκολα, κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι για όλα φταίει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ή οι «φίλοι» μας οι Γερμανοί, ή Αμερικάνοι ή το ΔΝΤ. Είναι όμως έτσι; Πράγματι, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (+Ιρλανδία) ανέδειξε με τρόπο εύγλωττο και δραματικό τις ατέλειες και αδυναμίες του συστήματος της νομισματικής ενοποίησης της Ε.Ε.

Όμως η αντίδραση τόσο των πολιτών όσο και των πολιτικών κομμάτων ήταν άκρως διαφορετική και μας επισημαίνει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο, τόσο την κουλτούρα όσο και την υπευθυνότητα όλων μας. Οι περισσότεροι που ασχολούνται με τα ευρωπαϊκά και δη οι πολιτικοί πατέρες τούτου του τόπου θα έπρεπε να γνωρίζουν τόσο τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε., όσο και τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις μας. Άλλωστε δεν είμαστε χθεσινοί στην «Ευρωπαϊκή Οικογένεια».

Η πραγματικότητα είναι ότι η Γερμανία δεν αρνείται να συμβάλει στη διόρθωση των ανισορροπιών του συστήματος της ΟΝΕ και να αναλάβει το κόστος που της αναλογεί για την προσαρμογή και ανάπτυξη των θεσμικών μηχανισμών για τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Απλώς, όντας στην πλεονεκτικότερη ίσως θέση ισχύος εντός της Ένωσης στην νεότερη ιστορία της φροντίζει να θέσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τους όρους του νέου συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης και να διασφαλίσει ότι τα χρήματα των πολιτών δεν θα πάνε στον βρόντο. Και το γερμανικό κράτος όσο και η γερμανική δημόσια διοίκηση έχουν συνέχεια, σε αντίθεση με εμάς. Ας μην το ξεχνάμε…

Οι κατά καιρούς «αρνήσεις» της Γερμανικής πλευράς μπορεί σε ορισμένες στιγμές να τροφοδοτούν υποψίες περί του μέλλοντος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος (και της Ελλά(δα)ς), όμως εδώ και ενάμισυ χρόνο κάθε βήμα προς τα εμπρός της Ένωσης έχει φαρδιά πλατιά την σφραγίδα της Γερμανίας. Από την άλλη, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ πέρα από το να μας υπενθυμίζουν την εφαρμογή των μέτρων που έχουμε συνυπογράψει δεν υπερβαίνουν των θεσμικών αρμοδιοτήτων τους. Αρκεί κανείς να διαβάσει τόσο το Μνημόνιο όσο και τις αναθεωρήσεις του. Ποιος όμως το έχει διαβάσει πραγματικά; Από ότι φαίνεται αρκετοί πιάνονται αδιάβαστοι, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση αλλά και από τους «ενεργούς πολίτες».

Το ερώτημα όμως που παραμένει κρίσιμο είναι η Ελλά(δα)ς τι κάνει; Η μέχρι σήμερα πορεία της «φτωχής» πλην «τίμιας» Ελλά(δα)ς αποτυπώνεται ως εξής:
  • Εδώ και τριάντα χρόνια οι περισσότεροι εξ ημών, είμαστε θεατές ενός παράλογου θεάτρου. Η ίδια επιχειρηματολογία από τα δύο κόμματα εξουσίας αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Καμία πρόταση που να δίνει πραγματικό όραμα.
  • Τριάντα χρόνια αναμορφώνουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, οι οποίοι όμως είναι σαν το «Μανωλιό που έβαλε του ρούχα του αλλιώς»… Εδώ και μια ολόκληρη γεννιά βλέπουμε τους εναλλασόμενους τσάρους της οικονομίας να υπόσχονται ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και στο τέλος κάθε τετραετίας να μένουμε μόνο με τις εξαγγέλιες. Από πράξη… μηδέν εις το πηλίκον.
  • Βλέπουμε δημοσίους υπαλλήλους διαφορετικών ικανοτήτων να αμείβονται το ίδιο ή ακόμη χειρότερα δημοσίους υπαλλήλους ή υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα να κατέχουν θέσεις χωρίς πραγματικό αντικείμενο. Και δεν είναι μόνο αυτό…
  • Παρακολουθούμε την απόγνωση χιλιάδων νέων επιστημόνων ηλικίας 25 – 35 να μην μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να φεύγουν στο εξωτερικό, όταν υπάλληλοι του δημοσίου με πτυχίο λυκείου ή τεχνικής εκπαίδευσης και χωρίς πραγματικό αντικείμενο, που ανήκουν όμως στον σκληρό κομματικό πυρήνα συμπεριφέρονται σαν οι υπόλοιποι έλληνες να τους χρωστάνε…
  • Βλέπουμε πολιτικούς να υπόσχονται πάταξη των κακώς κειμένων, όταν όμως φθάνουν στο σημείο να εφαρμόσουν τα αυτονόητα κάνουν μεταβολή.
  • Παρατηρούμε ένα αναχρονιστικό εκπαιδευτικό σύστημα που αδυνατεί να προσφέρει στους νέους ένα καλύτερο μέλλον. Όταν όμως είναι να εφαρμοσθεί το αυτονόητο όλοι κάνουν πίσω και το πολιτικό προσωπικό της χώρας και οι περισπούδαστοι καθηγητές των Πανεπιστημίων μας. Γιατί;
  • Όλοι γνωρίζουμε ότι το σύστημα Δημόσιας Υγείας μας είναι σάπιο θεσμικά. Αρκεί κανείς να πάει για ένα απλό check up σε ένα από τα Νοσοκομεία που πληρώνουμε εμείς οι ίδιοι. Ώρες ατελείωτες στην ουρά, απρόθυμοι ή αλαφιασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και ορισμένοι εκ των υπαλλήλων να μην μπορούν να «περάσουν» στο ηλεκτρονικό σύστημα τις εξετάσεις…Γιατί;
  • Πας διακοπές στα πανέμορφα νησιά της πατρίδας σου και τα λεφτά που πληρώνεις είναι δυσανάλογα των υπηρεσιών που σου προσφέρονται, από τους κρατικοδίατους «ξενοδόχους» του ΕΟΤ…Γιατί;
  • Η Δικαστική εξουσία αδυνατεί να δικάσει άμεσα τους πραγματικούς παρανομούντες. Τα παραδείγματα είναι πολυάριθμα. Γιατί;

Παραδείγματα του σαθρού Ελληνικού κράτους υπάρχουν αναρρίθμητα. Και οι τρεις πυλώνες εξουσίας του Ελληνικού κράτους νοσούν εδώ και χρονιά. Όλοι μας το γνωρίζουμε. Το παράλογο Ελληνικό Κράτος χτίσθηκε με μεράκι εδώ και τριάντα χρόνια. Το ποιο εύκολο επιχείρημα, το επιχείρημα των «λαθρεπιβατών του ονείρου» είναι ότι για όλα τα κακά που έχουν βρει την ηλιόλουστη χώρα μας φταίνε μόνο οι «Άλλοι» και όχι εμείς.

Η πικρή αλήθεια είναι μετά από τριάντα χρόνια στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλά(δα)ς πέτυχε το ακατόρθωτο: «Τεράστια αποτυχία προσαρµογής». Με άλλα λόγια, η Ελλάδα, ως χώρα - µέλος της Ε.Ε., απέτυχε δραµατικά να αξιοποιήσει ευρηµατικά τις συνθήκες αυτές (πόρους, εσωτερική αγορά,εξωτερική στήριξη κ.ά.) για να προσαρµόσει το οικονοµικό και κοινωνικό της σύστηµα στις απαιτήσεις, τη δυναµική και τους όρους της νέας διεθνούς και ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Κατορθώσαμε να είμαστε το τελευταίο σοβιετικό κράτος σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Είμαστε μπροστά στον γκρεμό και αντί να ανασυνταχθούμε εμείς κοιτάμε τον ήλιο.. Όπως λέει και ενά γνωστό σε όλους μας τραγούδι «Κάποιος κοιτάει την ώρα…κάποιος στο δρόμο τρέχει… κάπου σε κάποια χώρα… τώρα μπορεί να βρέχει… Και μένα τι με νοιάζει… εδώ έχει πάντα ήλιο… μόνο που με τρομάζει.. οπότε λέω θα φύγω… είχα πει θα φύγω, είχα πει… Κι όμως είμαι ακόμα εδώ… κι αυτό το καλοκαίρι… λιωμένο παγωτό κολλάει στο χέρι…»

Καλώς ή κακώς, η παρούσα κρίση είναι πρωτίστως Ελληνική και όχι Ευρωπαϊκή. Δεν μπορεί για το κακό που βρήκε το σπίτι σου να κτηγορείς τους γείτονες. Πρέπει πρώτα εσύ ο ίδιος να χτίσεις σε στέρεες βάσεις τον οίκο σου και μετά να κοιτάξεις παραέξω. Αλλά εδώ έχει πάντα ήλιο(;)…


*Ο Σταύρος Ακάλυπτος είναι blogger και μέλος της G700

41 comments:

  1. Bravo Stayro

    makari ta myala sou na taxane ki alloi.

    Oso gia emas tous neous, ti eixame kai ti xasame?

    Mono kerdismenoi tha bgoume apo ayti tin epiponi diadikasia. Arkei na apobaloume apo mesa ta "neoklasika xaraktiristika pathitikis megistopoiisis tis ylikis xristikotitas". Paradokso gia mia koinonia antifileleytheron aristeriston, alla prepei na mathoume oti plouto apo edo kai pera tha ftiaksoume mono mesa apo mia maziki anadianomi eykairion, symmetexontas.

    Allagi xoris allages de ginetai. Ayto gia tous ypermaxous tou oxi.

    ReplyDelete
  2. xristikotitas > xrisimotitas

    ReplyDelete
  3. @g700:

    Το άρθρο έχει μερικές πολύ σωστές και εύστοχες διαπιστώσεις. Αλλά μόνο αυτό: Διαπιστώσεις. Και μάλιστα όχι όλες σωστές.

    Για παράδειγμα, υπάρχει (πλέον) ένα πολύ σημαντικό και συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό συμπολιτών μας που, ενώ πριν ένα χρόνο δεν είχαν ιδέα τι σημαίνει swap ή naked CDS, σήμερα όχι μόνο έχουν διαβάσει το "μνημόνιο" του περασμένου Μαΐου αλλά βλέπουν ότι εφαρμόζεται κατά γράμμα. Διαβάζουν ακόμα και τη Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης (ΣΔΔ), η οποία ουδέποτε εμφανίστηκε στη Βουλή και οι περισσότεροι βουλευτές δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή της.

    Η διαπίστωση ότι οι Έλληνες (γενικά) κατηγορούν την Ευρώπη για τα παθήματά τους είναι λάθος. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει, κατηγορούν πρωτίστως τους εαυτούς τους, γιατί καταλαβαίνουν την ανοησία τους τόσα χρόνια, καταλαβαίνουν ότι κάποιοι τους δούλευαν ψιλό γαζί. Αυτή ακριβώς η ενοχή είναι η αιτία που καθυστέρησαν τόσο πολύ να αντιδράσουν και μόλις τώρα αρχίζουν σιγά-σιγά να βγαίνουν στο δρόμο. Όχι για αυτά που έχασαν αλλά κυρίως για να μην χάσουν και τα υπόλοιπα.

    ReplyDelete
  4. Η άλλη διαπίστωση, ότι η Γερμανία πράττει σωστά και λογικά, ενώ εμείς διαμαρτυρόμαστε άδικα, θα είχε νόημα για οποιαδήποτε άλλη χρεοκοπημένη χώρα εκτός από την Ελλάδα. Γιατί εδώ όλοι, ακόμα και οι Γερμανοί, ξέρουν πως το 4% της δικής τους ανεργίας οφείλεται στις απίστευτες υπερτιμολογήσεις, τις μαύρες προμήθειες σε υποδομές και έργα δημοσίου και στις βαλίτσες με τα ευρόπουλα που πήγαιναν εδώ και δεκαετίες στα δύο μεγάλα κόμματα (2% του τζίρου της Siemens, σύμφωνα με τον Χριστοφοράκο). Αν θέλουν να πατσίσουμε, ας βγάλουμε το τεφτέρι (κυρίως εμείς εδώ), να δούμε που έχουν πάει ο ποταμός των χρημάτων εδώ, με δανεικά και αγύριστα (με την ανοχή τους εννοείται), και μετά συζητάμε για πραγματικό χρέος που πρέπει να αποπληρωθεί.

    Τέλος, να επισημάνω ότι το ερωτηματικό στον τίτλο είναι εξίσου λάθος, ίσως το πιο σοβαρό. Εδώ όντως έχει πάντα ήλιο. Υπάρχουν και πιο σημαντικά πράγματα από το έλλειμμα ή το χρέος της χώρας. Η Ελλάδα έχει περάσει πάμπολες χρεοκοπίες και πολέμους. Ο λαός της τα έχει βγάλει πέρα, εύκολα ή δύσκολα, αλλά πάντα διατηρώντας κάποιες βασικές αρχές και αξίες.

    Όλα είναι θέμα προτεραιότητας τελικά. Αν δηλαδή θέλουμε να τα έχουμε καλά σήμερα με τους δανειστές και τις "αγορές" ή με τη συλλογική συνείδησή μας και τις ευθύνες μας απέναντι στις επόμενες γενιές και στη χώρα που ο καθένας μας είναι περαστικός από εδώ μόνο για μερικές δεκαετίες.

    ReplyDelete
  5. jaga
    πιστευεις σοβαρα οτι οι Ελληνες κατηγορούν πρώτα τον εαυτό τους ? Το "οχι στο Μνημόνιο" αυτό σε κάνει να καταλαβαίνεις ?
    Ακόμα και το επιχείρημά σου ότι εμείς ταίζουμε τους Γερμανούς το αντίθετο δείχνει

    Στην Ελλάδα όλα γίνονται στο "δε βαριέσαι".
    Αποτέλεσμα ? Η ΕΟ Αθήνας-Θεσσαλονίκης ΑΚΟΜΑ δεν εχει ολοκληρωθεί μετά από 30 χρόνια, δεν έχουμε δημόσια αγαθά αλλά μόνο παροχές και συμφέροντα.

    Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την νιρβάνα στην οποία έζησε τα τελευταία 30 χρόνια

    ReplyDelete
  6. @ser:

    Το ότι μέχρι τώρα ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων ταϊζόταν από τα κομματικά γραφεία είναι γεγονός, Εκεί οφείλεται και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (όχι το σύνολο) της αδυναμίας να γίνει οτιδήποτε σωστά στην οικονομία και στο παραγωγικό κομμάτι.

    Ειδικά όμως τώρα, γίνεται πλέον κατανοητό ότι αυτό που εφαρμόζεται είναι κάθε άλλο παρά λύση. Το αντίθετο συμβαίνει. Άρα, όταν το "φάρμακο" που σου δίνουν βλέπεις ότι κάνει χειρότερο το πρόβλημα, κόβεις το φάρμακο και πας σε άλλο "γιατρό" και άλλη "συνταγή". Άσχετα με το πόσο "άρρωστος" πιστεύεις ότι είσαι. Και μην μπούμε σε αλληγορίες χημειοθεραπείας κτλ, γιατί αυτό το στάδιο έχει περάσει προ πολλού, στους 12+ μήνες που ο κόσμος "συναινούσε".

    Είναι πλέον σαφές σε όλους (σχεδόν) ότι αυτό που γίνεται εδώ δεν είναι εξυγίανση αλλά άλωση, και μάλιστα βάσει προγράμματος που ακολουθείται πιστά από τον περασμένο Μάιο. Η εταιρία "αξιοποίησης" της δημόσιας περιουσίας ΕΠΙΣΗΜΑ δηλώνουν πως ότι πουλήσει θα πάνε κατευθείαν στο χρέος. Εκτός από την κυβέρνηση που ονειροβατεί, ΚΑΝΕΙΣ άλλος από τους δανειστές εταίρους μας δεν μιλά για αναπτυξιακά μέτρα γιατί απλά δεν τους αφορά.

    Όποιος πιστεύει το αντίθετο, κυρίως οι καλοθελητές στα ΜΜΕ, θα πρέπει να εξηγήσουν τι σόι ανάπτυξη είναι να ξεπουλάς κερδοφόρες ΔΕΚΟ, να κόβεις το αφορολόγητο οριζόντια (πάλι), να αυξάνεις το ΦΠΑ στα ύψη σε βασικά αγαθά και να λες ότι θα ξεπληρώσεις το σύνολο του χρέους, πολύ σύντομα, χωρίς να κοιτάζεις τι και σε ποιον χρωστάς. Όσο "βολεμένος" κι αν είναι κάποιος, καταλαβαίνει ότι αυτό δεν προχωράει, το καταλαβαίνει ήδη στην τσέπη του.

    ReplyDelete
  7. @g700:

    Μια και το πιο πρόσφατο άρθρο πάλι δεν αναφέρεται στο θέμα, θα ήθελα μια σαφή θέση της ομάδας του G700 σχετικά με τις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες προς το παρόν είναι ακομμάτιστες, μη βίαιες και δείχνουν να μην ξεφουσκώνουν τόσο γρήγορα όσο κάποιοι εύχονται (Πάγκαλος, Παπαρήγα).

    Δεν περιμένω μια απάντηση "ναι/όχι" στο αν στηρίζετε αυτές τις κινητοποιήσεις. Αλλά από την άλλ, βλέπω ότι σε άλλες συνθήκες και άλλες εποχές ήσασταν στους δρόμους:

    >> http://g700.blogspot.com/2007/12/700.html

    >> http://g700.blogspot.com/2008/06/65.html

    >> http://g700.blogspot.com/2008/08/new-tax-on-block.html

    Μια και τα πράγματα από τότε έχουν αλλάξει μόνο προς το χειρότερο και εφόσον κανείς λογικός άνθρωπος δεν υποστηρίζει ότι όλοι αυτοί που μαζεύονται στις πλατείες είναι ο "βολεμένοι" που διεκδικούν τα κακώς κείμενα, αναρωτιέμαι γιατί δεν έχετε πάρει σαφή θέση ως τώρα.

    ReplyDelete
  8. jaga
    η κυβέρνηση ΔΕΝ εφαρμόζει το μνημόνιο, το ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΙ και τα αποτελέσματα τα βλέπεις

    ReplyDelete
  9. @ser:

    Κάνεις λάθος. Βρες και διάβασε το "Παράρτημα IV" που υπογράφτηκε πέρυσι τον Μάιο, ίσως εκπλαγείς δυσάρεστα.

    Και όταν λέω "με θρησκευτική ευλάβεια" το εννοώ. Άλλο τι λένε στα κανάλια ως προς το τι προσπαθούν κάθε τρίμηνο, άλλο τι έχουν υπογράψει από πέρυσι. Αν δεν τα εφάρμοζαν, θα είχαν αρχίσει ήδη οι κατασχέσεις, σύμφωνα με τη ΣΔΔ.

    Ρίξε μια ματιά εδώ:

    >> http://g700.blogspot.com/2011/05/blog-post_23.html?showComment=1306397719094#c6310378166045001599

    ReplyDelete
  10. IV = 4

    Αυτό σημαίνει ότι όσο δεν εφαρμόζεις την αρχική συμφωνία τόσο αλλάζουν τα μέτρα που πρέπει να πάρεις

    Ειδες εσύ να ανοίγει κανένα κλειστό επάγγελμα ? Είδες μείωση δαπανών? Είδες περιορισμό κράτους ? Είδες αύξηση εσόδων ? Είδες επιχειρησιακες συμβάσεις ?

    Όλα χύμα στο κύμα με τον κάθε υπουργό να κοιτάζει να μην τσαλακώσει το προφίλ του και όλοι μαζί να προσπαθούν εναγωνίως να κοροιδέψουν τους "κουτόφραγκους"

    ReplyDelete
  11. @ser:

    Πάλι κάνεις λάθος. Το "IV" υπήρχε εξ' αρχής, από την αρχική υπογραφή του Μαΐου 2010. Το ίδιο ισχύει και για τη Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης (ΣΔΔ), η οποία δεν έχει δει ΑΚΟΜΑ το φως της δημοσιότητας στη Βουλή. Οι επόμενες "επικυρώσεις" που έχει υπογράψει ο ΥΠΟΙΚ δεν είναι τίποτα άλλο παρά audit reviews, γι' αυτό και εξ' αρχής ήθελαν μόνο τη δική του υπογραφή αντί για ψήφιση (υπάρχει μία και μόνο σύμβαση, όχι πολλές ενδιάμεσες).

    Σε αυτά που ρωτάς, σαφώς και ναι, τα είδαμε, όμως όχι έτσι όπως τα εννοούμε εμείς αλλά καθαρά σε εισπρακτικό επίπεδο. Καμία τρόικα δεν ενδιαφέρεται για τη διόρθωση στα κακώς κείμενα παρά μόνο για τη διασφάλιση των αποπληρωμών, με κάθε τρόπο. Γι' αυτό ας πούμε κόπηκε 40% από τον προϋπολογισμό των Πανεπιστημίων, αλλά κανείς δεν λέει για "υποχρέωση" πραγματική αναδιάρθρωσής τους ώστε να γίνουν καλύτερα. Το ίδιο και στις προμήθειες, στα κλειστά επαγγέλματα, στα πάντα.

    Ο λόγος που υπάρχει αυτό το μπάχαλο στην κυβέρνηση είναι ακριβώς γιατί οι 9 στους 10 πιστεύουν ότι μέσω μνημονίου θα καταφέρουν αυτά που έχουν στο μυαλό τους (ώστε να διατηρήσουν την πελατεία τους), ενώ μια πολύ μικρή ομάδα ξέρει πολύ καλά ότι μοναδικός στόχος είναι το μνημόνιο καθεαυτό και ο επαναδανεισμός, με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος.

    Όταν κάποιος τα δει με αυτή την οπτική, δηλαδή την καθαρά λογιστική (βλ. Παπακωνσταντίνου-τρόικα) και όχι την "αναπτυξιακή" (επίσημη γραμμή), όλα τα ανεξήγητα και οι "εσφαλμένοι" χειρισμοί γίνονται πλέον απόλυτα λογικά και αναμενόμενα.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Αγανακτισμένοι ή καμένοι;;;;
    Λοιπόν, ωραία η πλάκα και η βαβούρα, αλλά νομίζω ότι ήρθε η ώρα οι εμπνευστές αυτής της κίνησης να πάνε για δουλειά. Εάν φυσικά δουλεύουν, καθότι κάθε μία ελληνική οικογένεια «φιλοξενεί» έναν συνταξιούχο του Δημοσίου…..
    Επίσης πρέπει να σταματήσει το απογευματινό πανηγυράκι, γιατί δειλά -δειλά έκαναν την παρουσία τους οι γνωστοί τεμπέληδες ακτιβιστές που τρέφονται από διάφορες ΜΚΟ τύπου greenpeace και η ουρία (μόνη προς το παρόν) έκανε αισθητή την παρουσία της στις γωνίες της πλατείας Συντάγματος.
    Όλο αυτό το συνοθύλευμα πρέπει να μας απαντήσει τι ακριβώς ζητά; Γιατί διαμαρτύρεται; Τι θέλει να αλλάξει;;
    Μέχρι τώρα βλέπουμε επιφωνήματα και χειρονομίες κατά του πολιτικού συστήματος που θεωρητικά αυτοί είναι ακομμάτιστοι (αλλά το μαύρο χρήμα για πλακάτ και μικροφωνικές έκανε την παρουσία του ) και κάτι άδειες κατσαρόλες που η φαντασία τους εξαντλήθηκε στην πνευματική κλοπή του συγγραφέα Σαμοϊλη Γιώργου, η εποχή της άδειας κατσαρόλας εκδόσεις INTROBOOKS!!!
    Όμως κάποιος πρέπει να τους πει ότι αυτό δεν είναι πλάκα. Δεν είναι κάτι που μπορεί να σώσει ή να διαφυλάξει την κοινωνική ειρήνη, την οικονομική σταθερότητα και την εθνική κυριαρχία. Κάθε απόπειρα αποσταθεροποίησης αυτού του πολιτικού συστήματος (όσο προβληματικό και εάν είναι) με άλλα μέσα εκτός από τις συνταγματικές διαδικασίες, θα οδηγήσει έναν ολόκληρο λαό στο σκοτάδι. Θα μας γυρίσει χρόνια πίσω που το ζητούμενο δεν ήταν το επίδομα και ο ΦΠΑ αλλά η ατομική επιβίωση και η Ελευθέρια. Αξίες που μόνο ένας απαίδευτος λαός μπορεί και τις παραβλέπει.
    Το ζητούμενο δεν είναι να φύγει ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και κάθε μη αρεστή στον όχλο πολιτική δύναμη, το ζητούμενο είναι η χώρα να μην σκοντάψει στο λάθος, να μην θεωρήσουμε αυτονόητα τα κεκτημένα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Για αυτό κάθε κίνηση που απαιτεί εξωθεσμικές ανατροπές δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα Μνημόνιο, από μία στρατιωτική επέμβαση και από ένα πραξικόπημα.
    Παιδιά της κλεμμένης κατσαρόλας προσοχή, γιατί μετά το καλοκαίρι έρχεται ο χειμώνας!!!

    ReplyDelete
  14. Συνεχίζεται μια φιλολογική περιγραφή καταστάσεων νομίζω. Τα πράγματα είναι απλά. Βαρέσαμε falimento. Πόσο θα συζητάμε ακόμα για το αν θα δοθεί η επόμενη δόση και εαν το μνημόνιο ακολουθείται ή όχι; Πλέον το ζήτημα είναι η επόμενη μέρα και ο παίκτης που θα το καθορίσει είναι ο "απρόσωπος", "απολιτίκ", "ανοργάνωτος", "χωρίς κοινό προσανατολισμό" λαός που διαμαρτύρεται και καθημερινά διαδηλώνει. Η αριστερή προσέγγιση όσο και αν φαινόταν ακραία παλαιότερα κερδίζει κάθε μέρα πολλούς υποστηρικτές. Δεν πληρώνω, τους ρίχνω όλους από την εξουσία, ξαναμοιράζουμε τον πλούτο (τα μη χρέη μάλλον) δίκαια και ζούμε στο δικό μας Γαλατικό (;) σύμπαν. Μεγάλο ατού της ιδεολογίας η απενοχοποίηση από το "μαζί τα φάγαμε" αφού η αριστερά ισχυρίζεται πως (αποκλειστικά) οι πολιτικοί τα έφαγαν και έδωσαν ψίχουλα στους πολίτες για να τους κάνουν συνένοχους. Δεύτερο μεγάλο ατού οτι την επόμενη μέρα δεν θα έχεις και δραχμή και Γιωργάκη ή Αντωνάκη. Μόνο το ένα κακό. Τρίτο, τοιουτοτρόπως δεν πωλούνται δημόσιες υπηρεσίες κλπ. Ξέρετε τι έχει να γίνει μόλις πάνε να τεθούν σε εφαρμογή οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΗ και λιμάνια; Απλώς δε θα εφαρμοστούν. Εκτός και αν ζήσουμε ακρότητες... Τέταρτο, οι σταθερές αξίες του κράτους πρόνοιας δηλαδή το δικαίωμα όλων για παιδεία και υγεία καθώς και η ίση μεταχείριση εντός αυτών των δύο δομών, συνεχίζει να εξασφαλίζεται αφού δεν θα τεθεί θέμα ιδιωτικοποίησης αυτών των τομέων.

    Μειονεκτήματα; Πολλά, με πρώτο και σημαντικότερο την επικείμενη οικονομική απομόνωση της χώρας υπό ένα τέτοιο σενάριο από άλλες χώρες-δανειστές της ευρωζώνης. Ακόμα βαρύτερο θα είναι το τίμημα αν αυτή η απομόνωση αποκτήσει και χαρακτήρα εκδίκησης στην προσέγγιση «δεν έχω, δε σε πληρώνω ΡΕ». Όσοι (πολλοί) από εμάς έχουν εργαστεί σε ευρωπαϊκές χώρες, γνωρίζουν τα προνόμια που έχουν οι προερχόμενοι από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα έναντι των “non-E.U.”. Κανείς δεν θα ήθελε να μην εξακολουθήσει να έχει αυτά τα εργασιακά προνόμια...

    Δεν θα επεκταθώ πιο πέρα σε μειονεκτήματα, εύκολο ίσως να βρούμε. Αυτό που επισημαίνω είναι οτι πολύ περισσότεροι έλληνες φοβούνται για μια κοινωνία ανασφάλιστων ανέργων με μειωμένη εως ανύπαρκτη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας έναντι αυτών που σκέφτονται με φαντεζί οικονομικούς όρους. Το μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκαλο. Σύντομα ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει με δημοκρατικές (ελπίζω) διαδικασίες και τότε θα πρέπει τα πράγματα να έχουν ξεκαθαρίσει, να υπάρχουν σαφείς θέσεις και υπεύθυνα να αποφασίσουμε για το μέλλον μας.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. @kalikratis:

    Έχεις δίκιο, όλοι αυτοί για τεμπέληδες βολεψιματίες μου φαίνονται, ίσως μάλιστα ψηφίζουν και ΣΥΡΙΖΑ:

    >> http://2.bp.blogspot.com/-5kApa3EwwTQ/TeMxNmrKyAI/AAAAAAAAAOk/2U9RwejKPpw/s1600/kBgXJu.jpg

    >> http://www.youtube.com/watch?v=et_qAPnmUoM

    Ο κόσμος κλείνει τις τηλεοράσεις και κατεβαίνει στο δρόμο να διαμαρτυρηθεί. Όποιος το βρίσκει αυτό ανόητο και το κατακρίνει, θα πρέπει να έχει μια πάρα πολύ καλή και πειστική δικαιολογία στο εύλογο ερώτημα "Γιατί όχι;"

    Ένα σοφό γνωμικό λέει ότι ο πολίτης πρέπει να αγαπά και να σέβεται τη χώρα του πάντα και την κυβέρνησή του (μόνο) όταν το αξίζει. Μην μπλέκουμε την κριτική στα πρόσωπα που βρίσκονται σε θεσμική θέση με τους ίδιους τους θεσμούς. Προς το παρόν βλέπω να κάνουν αυτό το λάθος μόνο όσοι ΔΕΝ κατεβαίνουν στο δρόμο.

    Συμφωνώ πάντως πως υπάρχει όντως κίνδυνος, όχι αυτός της απόρριψης όλων των θεσμών, αλλά του να παραμείνει η διαμαρτυρία "πορτοκαλί". Βολεύει πάρα πολλούς.

    @Κύριλλος Βοημός:

    Πολύ σωστές παρατηρήσεις, ειδικά αυτό:

    "...Αυτό που επισημαίνω είναι οτι πολύ περισσότεροι έλληνες φοβούνται για μια κοινωνία ανασφάλιστων ανέργων με μειωμένη εως ανύπαρκτη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας έναντι αυτών που σκέφτονται με φαντεζί οικονομικούς όρους..."

    Παρόλα αυτά, πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί ως προς το που θα οδηγήσει. Ήδη εχθές εμφανίστηκαν τα ΧΑ σε μικρά γκρουπ, όπως και σημαίες ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, κάθε λογής ομαδούλες που προσπαθούν (όπως και τα ΜΜΕ πλέον, ακόμα και ο Λοβέρδος!) να οικειοποιηθούν όπως μπορούν αυτό που συμβαίνει.

    ReplyDelete
  17. όλοι οι βολεμένοι στο Σύνταγμα για να γυρίσουμε ξανά στις προσλήψεις, στις μίζες, στην διαπλοκή και στην τεμπελιά.Όλοι μαζί μπορούμε να γυρίσουμε την Ελλάδα στο 1942!!!

    ReplyDelete
  18. Όλοι μαζί για μια Ελλάδα του Ψυχάρη, του Κουρή, του Τράγκα και όλων όσων πτώχευσαν το ΙΚΑ!!! Εμπρός όλοι μαζί με τον jaga, που πάντα ήθελε αλλά δεν είχε την γραμματέα του, τον φρουρό του, την καμαριέρα το, πάμε όλοι μαζί για μια Ελλάδα της εξαθλίωσης, της μιζέριας της παχιάς μύγας!
    Θέλατε και Εγνατία και Αττική Οδό και μετρό και διαύγεια και διαδίκτυο και πρόοδο. Πίσω ολοταχώς επαναστάτες της φοροδιαφυγής, των ψεύτικων συνταγογραφήσεων, των μαϊμού αποδείξεων και του φραπέ!!!

    ReplyDelete
  19. @kalikratis:

    Αυτό τώρα το εννοείς απάντηση και επιχείρημα για να μην κατέβει ο κόσμος στους δρόμους; Επειδή ο Κουρής φέσωσε το ΙΚΑ;

    Μάλλον δεν έχεις καταλάβει τίποτα από όσα έχουν υπογραφεί και γίνονται εδώ και 18 μήνες.

    ReplyDelete
  20. Αυτοί που κατέβηκαν στο Σύνταγμα διαμαρτύρονται γιά το Μνημόνιο ή γιά την ανικανότητα της κυβέρνησης-τσίρκο ?

    Διαμαρτύρονται όλοι γιά το ίδιο ?
    Διότι κι εγώ πήγα χθες στο Σύνταγμα διαμαρτυρόμενος γιά την ΜΗ εφαρμογή του μνημονίου

    ReplyDelete
  21. @ser

    Μαζί σου.

    Όσο ο κόσμος είτε ηθελημένα είτε λόγω άγνοιας υποστηρίζει οτι το πρόβλημα μας είναι το μνημόνιο και όχι η ανίκανη πολιτική ηγεσία ή ότι οι ξένοι μας δανείζουν για να ξεπληρώσουμε μόνο τα δάνεια (άραγε μπορούν να μας εξηγήσουν που βρίσκουν τα λεφτα για την κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος;) τότε το σενάριο της ολοκληρωτικής απομόνωσης της χώρας γίνεται όλο και πιο πιθανό.

    Να δω τότε τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι επίδοξοι Καΐλες.

    Υ.Γ Κάτι μου λέει ότι το πρωτογενές έλλειμμα είναι μεγαλύτερο απο αυτο που μας παρουσιάζουν αν κρίνω από τις πιστολιές που έχει ρίξει κράτος και ΟΤΑ σε τοπικούς προμηθευτές και εργολάβους.

    ReplyDelete
  22. @ser:

    Δικαίωμά σου φυσικά να το κάνεις. Ούτε και σε προπηλάκισε κανείς υποθέτω. Απλώς πριν υποστηρίξεις κάτι τόσο αμφιλεγόμενο και επικίνδυνο (σχέδιο/εφαρμογή), πρέπει να είσαι 100% σίγουρος για την πληροφόρηση και την αντίληψη που έχεις επί αυτού.

    @xanoum mpourek:

    Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Αν η κυβέρνηση ήταν ικανή, δεν θα υπέγραφε ποτέ ΑΥΤΟ το μνημόνιο. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, πιο δίκαιη και πιο διορατική. Όσο για το αν τα δανεικά πηγαίνουν 100% σε αποπληρωμή χρεών και όχι σε μισθούς και συντάξεις, νομίζω είναι πλέον κοινός τόπος για όλους, μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια. Απλώς είναι θέμα προτεραιοτήτων, τουλάχιστον μέχρι να διορθωθεί πραγματικά το πρωτογενές έλλειμμα (=> "ήπια" χρεοκοπία).

    ReplyDelete
  23. Eidate ti kanei to mnimonio? Mas orimazei kai san epanastates. I proodos apo tous dromous fainetai prota..stin Ellada..

    Ax manaaa mou kali, aganaaaktisaaaa, poso poly kouraaastikaaa, giati baria aaaeergastikaa.

    Ypostirikste toulaxiston ti dimokratia sta ypoloipa meri tou kosmou esti oste se 30 xronia ta paidia mas na einai asfaleis os oikonomikoi metanastes.

    To asteio kserete poio einai? Otan emeis tha apexoume, oi ksenoi tha symmetexoune. An den ti theloume emeis tin Ellada mas, tha tin treksoun alloi gia emas, alla xoris emas, giati etsi epileksame, isos giati telika etsi mas aresei.

    ReplyDelete
  24. jaga
    πλακα κανεις τώρα....

    Δηλαδή σδου φταίει το μνημόνιο που δεν πιάνουμε τη φοροδιαφυγή, που το γαμο-δημόσιο έχει γίνει η γάγγραινα της Ελλάδας, που εκτός απο φραπέ, σουβλάκι,sea&sun & rooms to let δεν παράγουμε τίποτα.

    Το μνημόνιο σου φταίει που δεν υπάρχει αξιολόγηση ΔΥ, που δεν υπάρχει αξιοκρατία, που οι υπάλληλοι της Βουλής παίρνουν 16 μισθούς, που οι δρόμοι ακόμα και στο Σύνταγμα είναι απόδειξη της ατιμώρητης λαμογιάς.

    Το μνημόνιο φυσικά φταίει που ακόμα δεν αξιώθηκε το δημόσιο να έχει βάσεις δεδομένων ώστε να μην χρειάζεται ο υπήκοος να υποβάλλει τα σέβη του αυτοπροσώπως στους πασάδες.

    Το μνημόνιο φταίει γιά το ότι σχολεία & πανεπιστήμια έγιναν μπουρδέλα, για το οτι η δικαιοσύνη μόνο κατ επίφαση είναι τέτοια, για το οτι στην Ελλάδα τα cayenne, οι BMW & Mercedes είναι περισσότερες απο τη Γερμανία.

    Το μνημόνιο φταίει που ενώ από τη μιά διαμαρτυρόμαστε γιά τους μετανάστες από την άλλη τους εκμεταλλευόμαστε σαν σκλάβους (βλ. φράουλες Ηλείας πχ).

    Υπάρχει όμως κάτι για το οποίο φταίει το μνημόνιο - δίνει λεφτά κι ετσι συνεχίζεται η νιρβάνα.
    Στην ΕΘΕΛ προ μηνων 4 ώρες καθυστέρησε η μισθοδοσία και έκαναν απεργία κάτσε να στερέψει η βρύση και θα σου πω εγώ

    ReplyDelete
  25. @ser:

    Από όλα αυτά που αναφέρεις, ΤΙΠΟΤΑ δεν αναφέρεται ως "μέτρο" ούτε στο μνημόνιο ούτε στη ΣΔΔ. Μόνη εξαίρεση η φοροδιαφυγή, για την οποία λένε για τη συνολική αντιμετώπιση, όχι με "δίκαια" μέτρα αλλά μόνο ως σύνολο εσόδων. Εχθές ο Πάγκαλος είπε στη ΝΕΤ ξεκάθαρα ότι έχουν ξεπατώσει τους χαμηλόμισθους απλά γιατί δεν μπορούν να φορολογήσουν αποτελεσματικά τους υπόλοιπους.

    ΑΚΡΙΒΩΣ για αυτό ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Γιατί αν με όλη αυτή την κατάσταση βελτιώνονταν αυτά που πολύ σωστά αναφέρεις, τότε μπορεί και να έκαναν υπομονή. Αλλά όταν ο (αυτο)σκοπός του μνημονίου είναι η διατήρηση της οικονομίας του χρέους και η επιτυχημένη έξοδος στις "αγορές", και τελικά ούτε καν αυτό δεν επιτυγχάνεται (ώστε να υπάρξει περιθώριο ήπιας προσαρμογής), τότε αυτό δεν αντέχεται.

    Το ξαναλέω, αν θέλεις διάβασε προσεκτικά τι ακριβώς λέει το μνημόνιο, μαζί με τους όρους της ΣΔΔ, και θα δεις ότι στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα παραπάνω από συμβόλαιο ενυπόθηκου δανείου - σε καμία περίπτωση "οδηγίες" πολιτικής φύσης.

    ReplyDelete
  26. Σχετικά με τη ΣΔΔ, ορίστε γιατί δεν "παίζει" πουθενά στα κανάλια εδώ και ένα χρόνο. Δεν τα λένε μόνο οι Κασιμάτης, Μπέης, Καζάκης, κτλ:

    "Ανακοίνωση Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών: 'Αμετάκλητα και άνευ όρων'" (2/12/2010):

    >> http://tinyurl.com/3h3woeh

    "...Με το άρθρο 14 παρ. 5 της σύμβασης η Ελλάδα παραιτείται ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ και ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ από τις ασυλίες προστασίας της εθνικής κυριαρχίας...
    ...Ο κίνδυνος καθίσταται άμεσος, αν συνδυαστεί με τον όρο της Σύμβασης, ότι οι Δανειστές, όλοι μαζί ή με συμφωνία όλων, μπορούν να μεταβιβάσουν σε τρίτη χώρα τα δικαιώματά τους από τη Σύμβαση..."


    Υπόψη ότι η ΣΔΔ ουδέποτε έχει περάσει από τη Βουλή, ούτε καν από επιτροπή, ούτε από υπουργικό συμβούλιο. Ο μόνος υπεύθυνος για την εν λόγω υπογραφή είναι ο Παπακωνσταντίνου. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που δεν πρόκειται να κουνηθεί από τη θέση του μέχρι να αλλάξει η παρούσα κυβέρνηση. Γιατί οι δανειστές μας δεν δέχονται να μείνουν ξεκρέμαστοι σε καμία περίπτωση, εκτός αν ο νέος ΥΠΟΙΚ υπογράψει και αυτός ακριβώς την ίδια ΣΔΔ εκ νέου.

    ReplyDelete
  27. "Κασιμάτης, Μπέης,Θεοδωράκης..."
    Ας αφήσουμε λίγο τα ραμολιμέντο στην γεροντική τους άνοια.Ας τους σεβαστούμε λιγάκι.
    Γιατί αυτές οι τυμβωρυχίες;

    ReplyDelete
  28. @normad:

    Τουλάχιστον κάνε copy-paste σωστά. Ο τρίτος που ανέφερα είναι ο Καζάκης (οικονομολόγος), όχι ο Θεοδωράκης όπως θες να νομίζεις.

    Αν ξέρεις κάτι περισσότερο για τη ΣΔΔ ας μας τα εξηγήσεις εσύ καλύτερα. Γιατί ο Παπακωνσταντίνου, πριν 5 ημέρες, πάλι αρνήθηκε εκ νέου να τη φέρει στη Βουλή. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι σε εκκρεμότητα, με ευθύνη του προεδρείου της Βουλής, από πέρυσι τον Ιούνιο.

    ReplyDelete
  29. Γιατί εσύ δεν θέλεις να καταλάβεις ότι αυτά τα συμβολαιογραφικά δεν έχουν καμμία αξία.Το "Ελληνικό πρόβλημα" θα λυθεί πολιτικά και μόνο πολιτικά.Πώς κολάς έτσι σε μικρομπακαλίστικες λογικές; Χαραμίζεις το μυαλό σου άσκοπα.

    ReplyDelete
  30. @normad:

    Η μη-απάντηση του στυλ "αυτά είναι συμβολαιογραφικά και "δεν έχουν καμία σημασία" σηκώνει μόνο μια αντίστοιχη μη-απάντηση.

    Διάβασε πρώτα, ενημερώσου, σχημάτισε άποψη, και μετά έλα να πεις αν και κατά πόσο έχουν σημασία ή όχι οι ρήτρες ενός ενυπόθηκου δανείου εθνικής κλίμακας.

    ReplyDelete
  31. Ok.Ασχολήσου με τα πίτουρα.

    ReplyDelete
  32. Η τρόικα λέει ναι στη μείωση του ΦΠΑ, αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει!

    http://tinyurl.com/3maw4pe

    Το Υπ. Οικονομικών δεν θέλει την μείωση του ΦΠΑ διότι γνωρίζει οτι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Τα πράγματα ειναι απλά ή μειώνεται τις δαπάνες του κράτους δραστικά (όλοι ξέρουμε πως γίνεται αυτό) ή κρατάτε τους φόρους ψηλά.

    ReplyDelete
  33. Η Fitch "εκτιμά ότι μόνο ο συνδυασμός μίας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης, δημοσιονομικής προσαρμογής και ριζικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να προσφέρει ένα αξιόπιστο «δρόμο» για την ανάκτηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Ωστόσο, αμφιβάλλει για την ικανότητα των ελληνικών αρχών να αντιμετωπίσουν τις σημαντικές προκλήσεις, όπως τη δέσμευση για αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ έως το 2015, τονίζοντας τους πολιτικούς κινδύνους, καθώς και τον κίνδυνο που προκύπτει από ενδεχόμενη αποτυχία στην εφαρμογή των μέτρων".

    Αυτό είναι το οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο της επιτυχίας.Το μπορούμε;

    ReplyDelete
  34. Δίκιο έχει η Fitch.Το χρέος μας μπορεί να το διαχειριστούμε μόνο με πολιτικοποίησή του.Και αυτό επιβλήθηκε στους Ευρωπαιους απο την G20 και ιδιαίτερα από τον Ομπάμα.Ετσι θα κάνουμε όλες εκείνες τις εσωτερικές πολιτικές κινήσεις που επιβάλλει ο εναρμονισμός μας με αυτη την αντίληψη:
    -Δηλώσεις Παπαρήγα και Τσίπρα για το "μένουμε στην Ευρώπη μένουμε στο Ευρώ".
    -Συναινετικά τσαλιμάκια Σαμαρά περί ΦΠΑ και συντελεστών για την κερκίδα του κόμματός του.
    -Βοήθεια απο τους ¨αγανακτισμένους" που είναι χίλιες φορές προτιμότεροι απο τους αγανάκτιστους.
    - Φάγωμα κανενός υπουργού, "κηπουρού" ή "τζιτζιφιόγκου", για τις ανάγκες της γαλαρίας.
    -Ολα αυτά ΣΥΝΑΙΝΟΥΝ στην διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος.
    Αρα απο σήμερα αλλάζει οριστικά το σκηνικό.
    Δείτε χρηματιστήριο,Spreads,κλπ,κλπ.

    ReplyDelete
  35. "Η Ευρωπαική Επιτροπή εμπιστεύεται τους Έλληνες ότι θα ολοκληρώσουν τις ιδιωτικοποιήσεις με δικές τους δυνάμεις".

    Γράψτετο σε ένα αυτοκόλλητο και κολλήστετο στο μέτωπο.

    ReplyDelete
  36. @parmenides:

    "...-Βοήθεια απο τους ¨αγανακτισμένους" που είναι χίλιες φορές προτιμότεροι απο τους αγανάκτιστους..."

    Σαν πολύ γρήγορα δεν σπεύσατε να τους οικειοποιηθείτε; Ακόμα τα κανάλια λένε ότι δεν έχουν αιτήματα, σήμερα ο Γερουλάνος το πρωί έλεγε πως έχουν δίκιο(!), όλοι λέει θέλουμε το καλό της πατρίδας.

    Τουλάχιστον περιμένετε μέχρι να αρχίσει να δουλεύει η παραπληροφόρηση. Ήδη σήμερα η ΥΕΝΕΔ (ΣΚΑΪ) θα αρχίσει να προβάλλει πληροφορίες ράδιο-αρβύλα για τους κατασκηνωμένους, από που παίρνουν ρεύμα, αν χαλάνε το γκαζόν της πλατείας και τα σχετικά.

    Η ΕΡΤ και το Me-ga-mou δεν ασχολείται με αυτά, έχει πιο σοβαρά θέματα να προβάλλει, κυρίως εγκαίνια δημοσίων έργων. Αν βάλουν μαυρόασπρο και δούμε κανένα καράφλα με ψαλίδι να κόβει κορδέλες, τότε θα αρχίσουμε να έχουμε dejavu. 40 χρόνια μετά και δεν έχουν βρει ακόμα διαφορετικό σχέδιο προβολής του "κυβερνητικού έργου".

    ReplyDelete
  37. Τα δελτία των 8 πανηγυρίζουν για το νέο "πακέτο" που μας έρχεται, με τις ευλογίες της ΕΕ, ΔΝΤ και Fitch. Ανεπίσημα μιλάνε για 90 δις συνολικά, κάτι που θα καλύψει τις υποχρεώσεις μας μέχρι το τέλος του 2014 (αντί του 2012).

    Τελικά αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι ο Χουντίνι. Πριν δύο 24ωρα έλεγαν ότι χωρίς "συναίνεση" η χώρα χρεοκοπεί 16 Ιουλίου. Τώρα, που ΔΕΝ υπήρξε καμία συναίνεση, βρήκαν τρόπο να ανεβάσουν με ασφάλεια το χρέος μας από 157% σχεδόν στο 200% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

    Υποθέτω ότι έχουν βρει τρόπο να ανεβάσουν την "ανάπτυξη" σε αντίστοιχο ρυθμό, δηλαδή σε +30% του ΑΕΠ μέσα σε 2 χρόνια, ώστε το έλλειμμα να γίνει "βιώσιμο", όπως τώρα όλοι λένε με σιγουριά. Αυτό ούτε ο Χουντίνι δεν μπορεί να το κάνει...

    ReplyDelete
  38. Το αλτσχαιμερ συνάντησε την λαμογιά. Ένας θρύλος δυστυχώς έχει πέσει σε βαθιά κρίση υγείας και πρέπει να του συμπαρασταθούμε όλοι με σεβασμό και πόνο.
    Τα λαμόγια οι πανεπιστημιακοί κάλεσαν τον κόσμο να κινητοποιηθεί προφανώς γιατί τους κόπηκε η σπατάλη, τα άστοχα κονδύλια και ασυδοσία, αναγκάζοντάς τους να βγάλουν το μαύρο χρήμα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους!!!

    ReplyDelete
  39. Σωστά, ο Πεταλωτής στο Alter είναι μακράν πιο απολαυστικός. Η οδύσσεια ενός εκπροσώπου τύπου.

    Δυναμικό come-back το Alter, οι αμπελώνες που έβγαλε ο Κουρής στο σφυρί έπιασαν τόπο. Σε λίγο θα βάζουν και σηματάκι για "μόνο ενήλικους".

    ReplyDelete
  40. Jaga πραγματικά πως αντέχεις; Πως αντέχεις να πετάς στον κόσμο καταιγισμό αυθεντικών
    αποδείξεων και ντοκουμέντων και αυτοί να σε αγνοούν; Δεν σου κάνει εντύπωση;

    ReplyDelete
  41. ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΡΕ ΜΑΓΚΑ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΣΕ ΑΚΟΥΕΙ..ΠΑΝΤΩΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΤΣΙ Ο ΛΑΟΣ ΕΙΧΕ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ..ΠΡΙΝ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΙΝΑΓΕ ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ..ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΩΡΑ..ΝΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΣΤΑ..ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ!

    ReplyDelete