Sunday, May 1, 2011

Υπόθεση αναδιάρθρωση: Από το Βούπερταλ στην Αθήνα

Του Panagriotatou*

Προχθές η Κομισιόν ανακοίνωσε έρευνα από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα περίφημα CDS σχετικά με τις πληροφορίες που διακινούνται μεταξύ των επενδυτικών τραπεζών και τις συμφωνίες που συνάπτονται κάτω από το τραπέζι. Τυχαίο; Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι. Μάλλον, όμως, είναι ένα κομμάτι του παζλ της κρίσης.

Σε τι οφείλεται όμως η κρίση; Στους σπάταλους Έλληνες ή στους πείσμωνες Τεύτονες της βόρειας Ευρώπης;

Που θα σταματήσει αυτός ο πόλεμος νεύρων που από βδομάδα σε βδομάδα παρατείνει την έκδοση του πιστοποιητικού θανάτου;

Είναι εύκολο για τα λάθη, τις αδυναμίες, την προφανή σπατάλη και το ξεχαρβάλωμα των θεσμών να κατηγορείς τη διεθνή κερδοσκοπία. Για το ότι καταναλώναμε πολλά και παράγαμε λίγα δεν φταίει η διεθνής κερδοσκοπία αλλά η ανοησία του πολιτικού συστήματος και η απληστία των πολιτών.

Το πρόβλημα όμως μας ξεπερνά. Δεν πρόκειται πια για την ελληνική απληστία, τα ψευδή στατιστικά, τους θεσμούς μαριονέτες και την αποσάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Το ελληνικό πρόβλημα, είναι επίσης ιρλανδικό, πορτογαλικό, ευρωπαϊκό και τελικά παγκόσμιο. Στη ρίζα του βρίσκεται η αποσάρθρωση των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι ψευδείς τραπεζικο-επενδυτικοί ισολογισμοί και η έλλειψη διαφάνειας.

Αυτή η αδιαφάνεια και το σκοτάδι που σκιάζει τις συναλλαγές του χρήματος, τα παράγωγα και τα swaps δημιούργησαν παγκόσμια την αντίληψη, ότι κάπου υπάρχει μια κάνουλα που βγάζει συνεχώς χρήμα προς κατανάλωση, και οδήγησε τις κοινωνίες στο ξέφρενο πάρτι του δανεισμού χωρίς όριο. Δημιούργησε πιστωτικό χρήμα με πολλαπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την αποτίμηση της πραγματικής οικονομίας και αυτό προκάλεσε τελικά το 2008 με τη σειρά του την έκρηξη των τιμών της ενέργειας, η οποία οδήγησε τελικά την παγκόσμια οικονομία στο όριο της κατάρρευσης.

Η διάσωση των τραπεζών στη συνέχεια μεταβίβασε την μαύρη τρύπα των ιδιωτικών ισολογισμών στο δημόσιο χρέος σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Πόσω μάλλον σε αυτές που είχαν ήδη υπερχρεωμένους δημόσιους λογαριασμούς. Πόσω μάλλον σε αυτές που είχαν θεσμούς αναιμικούς και παραγωγή υποτυπώδη. Πόσω μάλλον σε αυτές που φαλκίδευσαν τα στατιστικά στοιχεία λέγοντας ψέμματα πρώτα απ’ όλα στους πολίτες τους και στη διεθνή κοινότητα κατά δεύτερον.

Ας μας συγχωρήσουν οι οικονομολόγοι αλλά οι συναλλαγές του χρήματος, δηλ. πόσα δανείζεται μία κοινωνία, για ποιο λόγο και ποια γενιά θα κληθεί να αποπληρώσει το δάνειο, δεν είναι πείραμα εργαστηρίου ώστε να γίνεται μακριά από τα μάτια και την αντίληψη των «αδαών» πολιτών. Ωστόσο, αυτό που ονομάστηκε μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ελάχιστα αντιμετωπίζει το πρόβλημα. ”Βusiness as usual” και ο λογαριασμός ας σταλεί στα πιο αδύναμα στρώματα των κοινωνιών και στα πιο αδύναμα δημοσιονομικά κράτη. Λείπει το σχέδιο της μεταρρύθμισης, λείπει η βούληση για διαφάνεια και περισσεύει η διάθεση για βόλεψη.

Αυτό είναι σίγουρο ότι δεν ευνοεί τη διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος. Είμαστε θύματα της δικής μας ανοησίας και απληστίας στα σίγουρα. Όμως, το μεγαλύτερο τίμημα που θα κληθούμε να πληρώσουμε λόγω της κατάρρευσης που θα επιφέρει η αναδιάρθρωση, οφείλεται στο γεγονός ότι στην ευρωπαϊκή ακτή του Ατλαντικού την ηγεσία ασκεί μία καγκελάριος που θα έπρεπε να είναι δήμαρχος στο Βούπερταλ και στην αμερικανική ακτή ένας πρόεδρος που του έλειψε το όραμα ενώ μπορούσε.

Μακροβούτι λοιπόν και υπομονή. Η ιστορία δεν τελειώνει σε ένα στίχο. Έχουμε αρκετό δρόμο μέχρι την τελική λύση του δράματος. Βέβαια, για να έχουμε κάποια πιθανότητα, πρέπει μερικοί κυφήνες υπουργοί της κυβέρνησης που νομίζουν ότι όλα είναι ένα κακό όνειρο και θα ξαναξυπνήσουν στη γη του «λεφτά υπάρχουν» και της σοσιαλιστικής επαγγελίας, να δουλέψουν. Παρεπιμπτόντως το Βούπερταλ, παρότι υπερχρεωμένο, διαθέτει περίφημη ορχήστρα που συνεχίζει να συνθέτει διάσημη και δημοφιλής. Η καγκελάριος εκδίδει ομόλογα και χρηματοδοτεί την ανάπτυξή του.

* Ο Panagriotatos είναι blogger και μέλος της G700

63 comments:

  1. Και ευτυχώς ήλθε η κρίση.Και ευτυχώς ήλθε για μας στη κατάλληλη στιγμή.Και ευτυχώς ήλθε σε μια συγκυρία που η Ελλάδα ,με τη κυβέρνησή της και τον πρωθυπουργό της,δημιούργησε ισχυρές διεθνείς συμμαχίες που τη βοηθάνε όχι μόνο να βγεί απο τη κρίση αλλά το σημαντικότερο να αποχαιρετήσει για πάντα το ρουσφετολογικό και πελατειακό σύστημα και να γίνει μια σύγχρονη αναπτυγμένη χώρα.

    ReplyDelete
  2. Από σήμερα μπαίνουμε στο πιό δημιουργικό τρίμηνο της σύγχρονης ιστορίας μας.Θα παρθούν αποφάσεις που θα κόβουν την ανάσα.Η κοινωνία οχι μόνο δεν ανιστέκεται στις δομικές αλλαγές αλλά υπερθεματίζει και ηγείται της προσπάθειας, άν δούμε και απο τη δημοσκόπιση της public issue στη Καθημερινή.

    ReplyDelete
  3. Ουδέποτε στην ιστορία μας είχαμε τόσο παραγωγική δημόσια συζήτηση και σε τόσο δημοκρατικό πειβάλλον για τα κοινωνικά και εθνικά μας θέματα.Και ουδέποτε είχαμε τόσο ριζοσπαστικές θέσεις, για την επίλυσή τους, ως κοινωνία.

    ReplyDelete
  4. Όταν πριν από ένα χρόνο κάποιοι λέγαμε ότι η κρίση οφείλεται στις αγορές και όχι στο βαθύτερο δημοσιονομικό της Ελλάδας, κάποιοι άλλοι λέγανε ότι εθελοτυφλούμε και ότι οι "αγορές ξέρουν καλύτερα".

    Σήμερα υπάρχουν τρεις χώρες κάτω από σύμφωνο οικονομικής κατοχής από ΔΝΤ-ΕΕ (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), μία χρεοκοπημένη και αφημένη στην τύχη της (Ισλανδία) και μία ακόμα σε δρόμο κατάρρευσης (Ισπανία).

    Τώρα που γίνονται κατανοητές πλέον όλες οι λεπτομέρειες τις δικής μας "εσπευσμένης" προσφυγής στο μνημόνιο και (κυρίως) το νομικό προηγούμενο που θέτει η δανειακή σύμβαση, γίνεται σαφές σε όλους (σχεδόν) τι πραγματικά συμβαίνει και τι παιχνίδι παίζεται.

    Οι "αγορές" έχουν ξεσαλώσει πλέον χωρίς κανέναν έλεγχο, τα γυμνά CDS εξακολουθούν να μην καταγράφονται από καμία ρυθμιστική αρχή, οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη ψάχνουν τους κερδοσκόπους σε ανώνυμα emails και η αμερικανική FED συνεχίζει να τυπώνει χρήμα σαν μαρουλόφυλλα.

    Το παρόν οικονομικό σύστημα, του δανεισμού αέρα, του fractional reserve system (FRS) και της μη σύνδεσης του χρήματος με πραγματικές αξίες, απλά έχει φτάσει στο σημείο της κατάρρευσης. Όσο γρηγορότερα αυτό γίνει αντιληπτό, τόσο γρηγορότερα θα σωθούν στο μέλλον χώρες όπως η Ελλάδα.

    Το ότι αυτό μεθοδευμένα αποφεύγεται, το ποιοι κερδίζουν από τη σημερινή κατάσταση της διαρκούς παγκόσμιας "κρίσης", δείχνει ποιοι πραγματικά είναι οι υπεύθυνοι. Υπερχρεωμένες χώρες υπήρχαν πάντοτε, όπως και κερδοσκόποι, εδώ και πολλές δεκαετίες. Το ότι μέσα σε 3 χρόνια έχουν έρθει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε αναπόφευκτο. Σίγουρα προβλέψιμο πάντως.

    ReplyDelete
  5. Οι Αμερικανοί καθάρισαν τον Ομπάμα, οι δικοί μας έχουν κάποιο Τσοχατζόπουλο να δείχνουν με το δάχτυλο για κάμποσους μήνες, τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες που θα περάσουν το μνημόνιο 2.0

    Οι εφημερίδες, μεταξύ βασιλικών γάμων στο Μπακινχαμ και DVD μαγειρικής, σπεύδουν να πούνε ότι ο κόσμος δείχνει ανοχή στα νέα μέτρα, ότι τελικά λεφτά δεν υπάρχουν και ότι η όποια αντίδραση ισοδυναμεί με εθνική προδοσία. Και κανείς δεν είχε την ευαισθησία να βγει να πει μια λέξη για τα άτομα που κάηκαν πριν ένα χρόνο, στην πρώτη μεγάλη αντι-μνημονιακή διαδήλωση.

    Στις επόμενες εκλογές, πολύ σύντομα από ότι φαίνεται, ας ψάξουν να βρούνε ψηφοφόρους στις εταιρίες δημοσκοπήσεων. Καλώς ή κακώς, τους κανονικούς ψηφοφόρους δεν μπορεί κανένα κόμμα να τους διαγράψει αν δεν συμφωνήσουν με κάποιο νομοσχέδιο.

    ReplyDelete
  6. jaga
    "κανείς δεν είχε την ευαισθησία να βγει να πει μια λέξη για τα άτομα που κάηκαν πριν ένα χρόνο"

    Δεν κάηκαν απο μόνα τους.Τους έκαψαν ζωντανούς.Τους έκαψαν αυτοί που εσύ θεωρείς "αντιμνημονιακούς".
    Φαίνεται πως άρχισες να ντρέπεσαι για αυτά που έγραφες πρίν ένα χρόνο γιαυτούς τους ανθρώπους όταν κάλυπτες τους δολοφόνους τους και μας εγκαλούσες γιατί δεν συμφωνούσαμε μαζί σου.Αν είναι έτσι παρουσιάζεις πρόοδο.

    ReplyDelete
  7. Οταν πέρυσι,jaga, πανηγύριζες για το ολοκαύτωμα της ΜαΡΦΙΝ,παρουσιάζοντας τη προσχεδιαμένη δολοφονία των τριών εργαζομένων ως αμελητέα παράπλευρη απώλεια του "αντιμνημονιακού" αγώνα,πάει πολύ φέτος να παριστάνεις τον τιμητή.

    ReplyDelete
  8. @normad:

    Επειδή είσαι είτε ανόητος είτε αμνήμων, δες τι έγραφα στα σχόλιά μου πέρυσι για τον εμπρησμό στη Marfin:

    >> http://g700.blogspot.com/2010/05/blog-post_06.html

    Και τα δικά σου σχόλια, η γνωστή ανόητη "πλακίτσα" σε τέτοια ημέρα:

    "Πόσο θα ήθελα να γνωρίζω Νεαντερταλικά για να μπορω να καταλαβαίνω αυτά που λές!
    ...Τολμάς και θίγεις τις Ιερές Αγελάδες; Φωτιά να σε κάψει σατανά.
    ..."Να καεί ,να καεί ,το μπουρντέλο η βουλή"
    Αόρατος δια γυμνού οφθαλμού γνωστός άγνωστος Χρυσαυγίτης, προβοκάτορας του ΠΑΜΕ.
    ...Προσκυνώ τον "εξεγερμένο νέο" που φυσικά είναι ένα φαντασιωτικό κατασκεύασμα.
    ...Αντιμέτωποι με την ιδεολογικοποίηση των φαντασιώσιών μας.Με τα άλλοθί μας.Με τους μύθους μας,ένας απο τους οποίους είναι η αδυναμία διαχωρισμού της "ιδεατής Αριστεράς" απο την "υπαρκτή Αριστερά"..."


    Δες και το post δικό μου blog τότε:

    >> http://thezocalo.blogspot.com/2010/05/17.html

    Μπορεί εσύ και άλλοι χαζοχαρούμενοι εδώ μέσα να χάζευαν τους γάμους του Μπάκιγχαμ το Σ-Κ, αλλά υπάρχουν και όρια στην ανοχή της ανοησίας.

    Το να προσπαθείς να προκαλέσεις απελπισμένα την προσοχή των άλλων με κάθε τρόπο, προσβάλλοντας νεκρούς και καταστάσεις, φανερώνει σοβαρά ψυχολογικά τραύματα. Δυστυχώς δεν είμαι ψυχολόγος για να σε βοηθήσω. Ας ασχοληθεί κάποιος άλλος μαζί σου.

    ReplyDelete
  9. Να μας μεταφέρεις,jaga, τί έγραφες εσύ τότε σε τούτο το blog.Αν τολμάς.
    Εσύ δεν χρειάζεσαι ψυχολόγο,χρειάζεσαι πνευματικό να εξομολογηθείς για τα κρίματά σου.

    ReplyDelete
  10. @Jaga

    > Όταν πριν από ένα χρόνο κάποιοι λέγαμε ότι η κρίση οφείλεται στις αγορές και όχι στο βαθύτερο δημοσιονομικό της Ελλάδας, κάποιοι άλλοι λέγανε ότι εθελοτυφλούμε και ότι οι "αγορές ξέρουν καλύτερα".

    To πρόβλημα οφείλεται και στα δύο. Και οι αγορές δυσλειτουργούνε και οι νεοέλληνες είναι μικρόνοοι. Με το να ρίχνουμε τα βάρη εξ ολοκληρου στις αγορές είναι σαν να βγάζουμε τον κώλο μας απ' έξω. Σαν να λέμε ότι "αν οι αγορές λειτουργούσανε καλά τότε δε θα είχαμε πρόβλημα", πράγμα ανεδαφικό κιαι ψευδές.

    ReplyDelete
  11. @Normad:

    Όποιος θέλει μπορεί να κάνει copy-paste ότι θέλει εδώ από αυτά που είπα τότε. Και όποιος διαφωνεί, να του τα εξηγήσω και πάλι.

    Μεταξύ άλλων είχα πει τότε ότι η δολοφονία των ανθρώπων είχε καταφέρει να "πνίξει" το γεγονός της διαδήλωσης 200.000 ατόμων και το ότι διαδηλωτές, ακόμα και "αντιεξουσιαστές" (δηλώσεις μαρτύρων), είχαν προσπαθήσει στη συνέχεια να σπάσουν τις αλεξίσφαιρες τζαμαρίες για να αεριστεί το κτίριο και να μην πνιγεί ο κόσμος μέσα. Τα ίδια είπαν εχθές και στην εκπομπή του Θεοδωράκη στο MEGA.

    Μπορείς να αντιπαραβάλλεις ότι σχόλιο έκανα τότε, ότι νομίζεις πως έλεγα αντίθετο τότε, για να με φέρεις σε δύσκολη θέση. Θα έλεγα "σε προκαλώ", αλλά όπως είπα δεν θέλω να ενισχύω τις προσωπικές εμμονές σου. Αν θες να σχολιάσεις κάτι σοβαρά, ευχαρίστως να το κάνω κι εγώ.

    ReplyDelete
  12. @Panos Konstantinidis:

    Ίσως δεν έχεις διαβάσει δικά μου προηγούμενα σχόλια. Ασφαλώς και η Ελλάδα έχει πρόβλημα ισοζυγίου και εσωτερικής διαφθοράς.

    Το ζήτημα είναι ότι αυτή η απότομη κρίση και η "αμεσότητα" των μνημονίων, τα οποία είτε περνάνε αντισυνταγματικά είτε ρίχνουν κυβερνήσεις, που σαρώνει τώρα όλη την Ευρώπη, είναι καθαρά αποτέλεσμα κερδοσκοπίας και επίθεσης στο ευρώ.

    ReplyDelete
  13. jaga"...είχαν προσπαθήσει στη συνέχεια να σπάσουν τις αλεξίσφαιρες τζαμαρίες για να αεριστεί το κτίριο και να μην πνιγεί ο κόσμος μέσα..."

    Τις φλεγόμενες μπόμπες που έρριχναν μέσα τις βλέπεις σαν φιάλες οξυγόνου.
    Ψευδαισθητικό παραλήρρημα ενός αμετανόητου πυρομανούς;

    ReplyDelete
  14. @Jaga

    Το χρήμα συνδέεται με πραγματικές αξίες μέσω των ενυπόθηκων δανείων. Το πρόβλημα είναι ότι οι αξίες αυτές δεν παραμένουν σταθερές όπως πχ ο χρυσός!

    Νομίζω γενικότερα ότι προσπαθούμε να λύσουμε σημερινά/σύγχρονα ζητήματα με θεωρίες και δόγματα που αφορούν εποχές 200 και 300 χρόνια πριν.

    Μέσα στην επόμενη δεκαετία θα σκάσουν τόσες πολλές νέες τεχνολογίες που όχι μόνο θα λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα μια για πάντα, αλλά θα ωθήσουν την παγκόσμια παραγωγικότητα σε εκθετική αύξηση η οποία με την σειρά της θα λύσει το πρόβλημα του υπερδανεισμού.

    ReplyDelete
  15. @vaggelas:

    Σωστό αυτό που λες για την τεχνολογία, αλλά η λύση δεν είναι να βρούμε τρόπο να διατηρήσουμε τον υπερδανεισμό. Το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο υπερδανεισμός, ανεξαρτήτως τεχνολογίας, ιδεολογίας ή οικονομικού μοντέλου.

    Επίσης, ένα ενυπόθηκο δάνειο έχει νόημα όταν και οι δύο πλευρές έχουν εξίσου κάτι να χάσουν. Αν ο ένας από τους δύο πουλάει αέρα στην κυριολεξία, και μάλιστα με τοκογλυφικό επιτόκιο, συμβαίνει αυτό που είδαμε το 2008 στις ΗΠΑ. Απλώς εδώ στην Ευρώπη δεν "παίζουν" με ιδιώτες και στεγαστικά, αλλά με χώρες ολόκληρες.

    ReplyDelete
  16. panagriotate
    δεν πρόκειται να βγει τίποτα απο αυτη την ιστορία.
    Θα με θυμηθείς

    ReplyDelete
  17. "ΔΕΗ: 21 προτάσεις για στρατηγικό επενδυτή στο πεδίο των ΑΠΕ"

    Ανάμεσά τους οι μεγαλύτερες εταιρίες απο τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου.Κίνα,Ινδία,USA,Γερμανία κλπ.
    Βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της ύφεσης και κοντά στην αρχή της ανάκαμψης.

    ReplyDelete
  18. Πίνακας εταιρειών που κατέθεσαν πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

    1. Lanco Solar International Ltd (Ινδία)

    2. Κοινοπραξία Μακεδονική Φωτοβολταϊκή: Ελλάκτωρ Α.Ε., ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Β.Ε.Τ.Ε., ΙΝΤΡΑΚΑΤ, DAMCO Energy S.A., Διεθνής Κατασκευαστική A.T.T.N.E. (Ελλάδα)

    3. Toshiba Corporation � Mitsubishi Corporation (Ιαπωνία)

    4. Siemens AG - Siemens A.E. (Γερμανία)

    5. China North Industries Corp. (NORINCO) - ΑΤΕΣΕ Α.Ε. (Κίνα - Ελλάδα)

    6. Elecnor S.A. (Ισπανία)

    7. Yingli Green Energy Holding Co. (�Yingli Solar�) (Κίνα)

    8. Q-Cells SE � REC � Schneider Electric (Γερμανία - Νορβηγία)

    9. SunEdison Hellas Solar Energy S.A. (μητρική: ΗΠΑ)

    10. SPWR Solar Energeiaki Hellas (100% θυγατρική της SunPower Corp.) � METKA Α.Ε. (ΗΠΑ � Ελλάδα)

    11. Κοινοπραξία ESSE s.rl.: Enel Green Power Spa - Sharp Corporation � Sharp Electronics (Italia) Spa (Ιταλία Ιαπωνία)

    12. EDF Energies Nouvelles (Γαλλία)

    13. Hanergy Holding Group Ltd (σε συνεργασία με τη 5K Enterprises S.A.) (Κίνα)

    14. Shanghai Aerospace Automobile Electromechanical Co. Ltd (Κίνα)

    15. AES Solar Energy Limited (ΗΠΑ)

    16. Enolia Energy S.A. � ITOCHU Corporation � Abeinsa Ingeniera y Construccion S.A. � Solar Cells Εναλλακτικά Συστήματα Παραγωγής Ενέργειας Α.Ε. � Yingli Green Energy Holding Co. Ltd (Ελλάδα � Ιαπωνία � Ισπανία � Κίνα)

    17. J&P AVAX S.A. � Sorgenia SpA � Würth Solar GmbH Co., KG (Ελλάδα - Ιταλία � Γερμανία)

    18. Centrotherm Photovoltaics AG � Dongfang Electric International Corporation - DTS Hellas S.A. (Γερμανία � Κίνα - Ελλάδα)

    19. Sojitz Corporation � ISOLUX INGENIERIA S.A. (Ιαπωνία - Ισπανία)

    20. CEEG Research Solar Institute Co. Ltd* (Κίνα)

    21. GMG International Engineering & Equipment Co. Ltd � Positive Energy* (Κίνα - Ελλάδα)

    ReplyDelete
  19. Το ενδιαφέρον είναι για την ίδρυση,στη Κοζάνη, ενός απο τα μεγαλύτερα φωτοβολταικά πάρκα της Ευρώπης, με τη δημιουργία, παράλληλα και ταυτόχρονα, εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταικών συστημάτων.

    ReplyDelete
  20. Αυτό το #4, κάτι μου θυμίζει... Είναι αυτό που λένε "το βλεπες - το παιξες;"

    Μην το αργήσουν πολύ όμως, γιατί ήδη από το Ελληνικό μάζεψαν και επίσημα τα μπογαλάκια τους οι Άραβες. Ο Παμπούκης κοντεύει να το βγάλει στο σφυρί στο eBay.

    ReplyDelete
  21. g700
    καντε κάτι με το παπαγαλάκι επιτέλους.
    χαλάει το blog με το εμετικό του γλύψιμο και δεν συνεισφέρει σε τίποτα απολύτως στο διάλογο

    ReplyDelete
  22. Συμφωνώ και εγώ οτι θα πρέπει να αρχίσουν μια συστηματική πτηνοκτονία εδώ μέσα,αλλά θα πρέπει πρώτα να αρχίσουν από τις κοτούλες.

    ReplyDelete
  23. @Jaga

    Η υφή της τεχνολογικής επανάστασης που έρχεται είναι τέτοια που δεν θα χωρά άλλο ράβε-ξήλωνε στην οικονομική θεωρία αλλά το επερχόμενο "τσουνάμι" θα σαρώσει τα πάντα.

    Πλησιάζουμε ολοταχώς σε ένα σημείο μοναδικότητας (singularity) πέρα από το οποίο μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν για την τελική μορφή των παγκόσμιων συστημάτων και των νέων σημείων ισορροπίας τους.

    Ίσως λίγοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα από τον προσεχή Οκτώβριο θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα λειτουργήσει πειραματικός αντιδραστήρας απεριόριστης καθαρής ενέργειας "κρύας σύντηξης" [Low Energy Nuclear Reaction] ισχύος 1MW?

    Όσοι ξένοι τοποθετηθούν στην ΔΕΗ θα κλαίνε τα λεφτά τους...

    lol

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. @vaggelas:

    Αν εννοείς αυτό:

    >> http://en.wikipedia.org/wiki/Low_energy_nuclear_reaction

    τότε μάλλον πρόκειται για hoax, καθώς η συγκεκριμένη "τεχνολογία" αποδείχθηκε ήδη από το 1989 ως μη υπαρκτή.

    Οι υπέρμαχοι της πυρηνικής τεχνολογίας στην Ελλάδα, κυρίως η Ακαδημία Αθηνών, θα πρέπει επιτέλους να ασχοληθούν με κάτι άλλο. Για παράδειγμα, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ καθαρή παραγωγή άφθονης ενέργειας μέσω ΑΠΕ, που για κάποιο ανεξήγητο λόγο αντιπαθούν απεριόριστα.

    Συμφωνώ με το επερχόμενο singularity point στην παγκόσμια οικονομία, είναι ήδη εδώ και ήρθε νωρίτερα από την επόμενη (μόνιμη) πετρελαϊκή κρίση όπως περίμεναν.

    Όπως επίσης και με το ότι οι "επενδυτές" στη ΔΕΗ, αν είναι τόσο ανόητοι να επενδύσουν χοντρά, θα χάσουν τα χρήματά τους στο πολλαπλάσιο καθώς η τεχνολογία λιγνίτη γίνεται πλέον απαγορευτικά ακριβή λόγω των αδειών εκπομπής ρύπων. Κανείς δεν αγοράζει επιχείρηση που γίνεται ολοένα και πιο δαπανηρή, παρά μόνο για καμιά γρήγορη αρπαχτή, όσο ακόμα είναι κερδοφόρα. Αν δεν αλλάξει το μοντέλο παραγωγής ενέργειας, σύντομα θα "συμφέρει" πιο πολύ να εισάγουμε το 100% του ρεύματος από τους γείτονες.

    ReplyDelete
  26. Jaga, nomiso o Vaggelas anafertai sto technological singularity tou Kurzweil, perissotera edo:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Technological_singularity

    ReplyDelete
  27. @Jaga

    Κανείς λάθος για την τεχνολογία LENR.

    Ψάξε για την συσκευή E-CAT (LENR) των Focardi and Rossi.

    Από την Σουηδική ακαδημία επιστημόνων:

    Swedish physicists on the E-cat: “It’s a nuclear reaction”

    http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3144827.ece

    @aoua

    Aυτό ακριβώς εννοώ...

    ReplyDelete
  28. Το λινκ δεν βγαίνει ολοκληρο αλλά άμα γκουγκλάρεις θα το βρεις..

    ReplyDelete
  29. Ολα πολύ καλά.Αλλά πρίν πάμε στις φουτουριστικές τεχνολογίες ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τις ενεργειακές χωματερές για να μην πάθουμε και με την ενέργεια ό,τι κινδυνεύουμε να πάθουμε με τη Κερατέα.

    ReplyDelete
  30. Αυτή την ώρα σε ολόκληρο το πλανήτη γίνεται ένας ανταγωνισμός για το ποιό θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταικό πάρκο στο κόσμο.Το πάρκο της Κοζάνης θα είναι ένα απο αυτά.
    Η τύχη της ΔΕΗ τί σχέση έχει με αυτά;
    Κατά τη γνώμη μου,η ΔΕΗ, θα μετασχηματιστεί σε ένα ενεργειακό μεγάλο περιφερειακό παίχτη στο πεδίο των ΑΠΕ.
    Με αυτή την ένοια αξίζει κάποιος να επενδύσει στη ΔΕΗ.
    Το σύντομο απτό μέλλον είναι στην ηλιακή ενέργεια.

    ReplyDelete
  31. @Parmenidis

    "Το σύντομο απτό μέλλον είναι στην ηλιακή ενέργεια."

    Toν προσεχή Οκτώβριο θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή των αντιδραστήρων E-CAT ισχύος μέχρι 10kw στην Ξάνθη! Ο καθένας με κόστος περίπου στα 2000-3000 ευρώ θα μπορεί να τον προμηθευθεί και να τον εγκαταστήσει στην θέση του λέβητα για την παραγωγή θέρμανσης και ζεστού νερού στην αρχή αλλά και ηλεκτρισμού σε δεύτερη φάση. Στην ουσία μιλάμε για off the grid παραγωγή ενέργειας στο κάθε σπίτι!

    Το κόστος παραγωγής έχει προσδιοριστεί στο 1 σεντ/Kwh περίπου δηλαδή στο 10% του σημερινού κόστους!

    Το θέμα έπαιξε και στη ΝΕΤ:

    http://www.youtube.com/watch?v=x5uChrjknJA&feature=channel_video_title

    ReplyDelete
  32. Ακολουθούν ένα σωρό άλλες άγνωστες στο ευρύ κοινό τεχνολογίες που θα μεταμορφώσουν κυριολεκτικά τους τρόπους και τα μέσα παραγωγής μέσα στα επόμενα χρόνια.

    Το ζήτημα είναι η Ελλάδα να μπορέσει να κερδίσει λίγο χρόνο. Λίγο χρόνο ακόμα....

    ReplyDelete
  33. @aoua:

    Το άρθρο που αναφέρεις δεν έχει να κάνει με συγκεκριμένη τεχνολογία αλλά με εικασία, ως προς την πρόοδο της τεχνολογικής εξέλιξης. Στη Βιολογία, κάτι παρόμοιο με αυτή την έννοια είναι το punctuated equilibrium.

    @vaggelas:

    Περισσότερα για το θέμα έχω γράψει στο δικό μου blog, σε απάντηση σε σχόλιο αναγνώστη. Το ότι δεν υπάρχει έρευνα και δημοσιευμένο peer-reviewed υλικό πάνω σε αυτό, είναι τουλάχιστον ύποπτο. Το αρχικό paper δεν δημοσιεύτηκε ούτε καν στο arxiv.org, κάτι εξαιρετικά ύποτπο για την ποιότητά του.

    Δεν θέλω αν πιστέψω ότι κάποιος στην Ελληνική κυβέρνηση ή σε κάποιο υπουργείο είναι τόσο ανόητος ώστε να υπογράψει οποιαδήποτε σύμβαση για κατασκευή τεχνολογίας που δεν έχει αποδειχτεί ακόμα ούτε καν στα χαρτιά. Ακόμα και αν είναι αλήθεια και είναι όλα σωστά, χρειάζεται τουλάχιστον μία δεκαετία έρευνας για να αποδειχτεί και ίσως άλλη μία δεκαετία για να ωριμάσει σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο.

    Αντίθετα, οι ΑΠΕ είναι τεχνολογίες αποδεδειγμένης αξίας, προς το παρόν λίγο ακριβή λόγω χαμηλών επενδύσεων στην εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά παρόλα αυτά με εξαιρετικά πλεονεκτήματα (εκτός από περιβαλλοντικά φιλικά, είναι και ανεξάρτητες πρώτων υλών). Ο λόγος που δεν προωθούνται, προς το παρόν, είναι γιατί πρέπει πρώτα να καταρρεύσει εντελώς η οικονομία του πετρελαίου (αναπόφευκτο, κάποια στιγμή).

    ReplyDelete
  34. Και κάτι που δεν μπορώ να μην το πω:

    >> http://tinyurl.com/5wourw4

    >> http://rodosblog-xrisostomos.blogspot.com/2011/05/lazopoulos-papandreou.html

    Εγώ ο κακόπιστος, αλλά και όλοι οι καλόπιστοι που εμπιστεύονται την κυβέρνησή μας και την ειλικρίνειά της, περιμένουμε επίσημη διάψευση όσων είπε ο Στρος-Καν, από τον Πεταλωτή ή οποιονδήποτε άλλο της κυβέρνησης.

    Γιατί, ακόμα και αν κάποιος συμφωνεί με όλα αυτά που γίνονται σήμερα, η παραπάνω πληροφορία ξεκαθαρίζει πλέον πλήρως τι από τα δύο ισχύει: "ανικανότητα" ή "δολιότητα". Το εννοώ απόλυτα όταν λέω ότι περιμένω επίσημη διάψευση, γιατί διαφορετικά τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από όσο πιστεύουν κάποιοι.

    ReplyDelete
  35. Εγώ γουστάρω "δολιότητα".Μιά τέτοια "δολιότητα" με "υπόγειες" συζητήσεις βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη για το δημόσιο χρέος.Μακάρι οι συζητήσεις να ευοδοθούν και μακάρι οι "δόλιοι" να αυξηθούν σαυτή τη χώρα.
    Σε κάνα χρόνο από σήμερα κάποιοι τύποι σαν το Λαζόπουλο που κάνανε το φαρισαισμό επάγγελμα θα πουλάνε "τις υπόγειες συζητήσεις" σε όποια κουτορνίθια τις μασάνε και τις διακινούνε στα μπλόγκς σαν κάτι το εξαιρετικά κρυφό και συνομωτικό ενω "ο κόσμος τό έχει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι".

    ReplyDelete
  36. @normad:

    Ευτυχώς η πλειοψηφία σε αυτή τη χώρα πιστεύει και σέβεται ακόμα τη Δημοκρατία. Και δεν επιτρέπει σε κανέναν να αυτο-αποκαλείται σωτήρας του έθνους, κρυφά και με το στανιό, χωρίς να του έχει δώσει κανένας το ok.

    Δεν με ενδιαφέρει κανένας Λαζόπουλος ή άλλος τυχάρπαστος μιντιάρχης. Το σχόλιό μου για αυτά που λέει ο ίδιος ο Στρος-Καν στο video ισχύουν στο 100%, όσο άβολα και αν είναι για κάποιους.

    Περιμένω ΕΠΙΣΗΜΗ διάψευση από κάποιον της κυβέρνησης, εκτός αν η θεωρία περί "θεμιτής δολιότητας" υιοθετείται πλέον επίσημα και από τους ίδιους, οπότε αλλάζει δραματικά το παιχνίδι και ο τρόπος αντίδρασης (όχι πλέον με γιαουρτάκια).

    ReplyDelete
  37. Επίσης, θα ήθελα να μάθω την επίσημη άποψη του G700 για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν πρόκειται απλά για δημοσίευμα, ούτε για προσωπική άποψη, αλλά για δήλωση του Νο.1 του ΔΝΤ, η οποία δεν έχει διαψευστεί από την κυβέρνηση.

    Εφόσον δεν διαψευστεί, επίσημα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, το ερώτημα πλέον που τίθεται δεν είναι θέμα γνώμης, πολιτικής θέσης ή προκαταλήψεων του καθενός μας αλλά καθαρά θέμα Δημοκρατίας και σεβασμού του Συντάγματος, σε ότι αφορά τη σχέση της κυβέρνησης με το κοινοβούλιο και το εκλογικό σώμα. Τόσο απλά.

    ReplyDelete
  38. Ανάμεσα στους πολλούς εργολάβους που ανέλαβαν το έργο της υποστήριξης του Συντάγματος οι περισσότεροι είναι διακεκριμένοι απατεώνες και οι υπόλοιποι ενδεείς άλλων επιχειρημάτων.
    Για μένα όποιος με πολύ εύκολο και πρόχειρο τρόπο επικαλείται την υπερευσθησία του σε δημοκρατικότητα έναντι των άλλων είναι ύποπτος άγνοιας των κανόνων της Δημοκρατίας.

    ReplyDelete
  39. Tράγκες,Λαζόπουλοι,Καρατζαφέρηδες,Καλαμούκηδες,παπαγιάννηδες,ντιβιντιδες πρακτορίσκοι,κλπ,κλπ, όλοι αφιερώνουν τη ζωή τους για την υπεράσπιση του Συντάγματος κάθε μέρα.
    Κρατείστε τη μύτη σας απο τη δυσωδία.

    ReplyDelete
  40. Η g700 να κληθεί αμέσως σε απολογία.
    Ο κλητήρας παρέδοσε τη κλητήριο θέσπισμα.

    ReplyDelete
  41. Ο εκπρόσωπος τύπου του Λαφαζανιστάν, απο σήμερα, θα εκπροσωπει όλα τα "στάν".
    Ολα τα "σταν",ως γνωστόν, είναι υποδείγματα Δημοκρατίας.

    ReplyDelete
  42. @normad:

    "...Για μένα όποιος με πολύ εύκολο και πρόχειρο τρόπο επικαλείται την υπερευσθησία του σε δημοκρατικότητα έναντι των άλλων είναι ύποπτος άγνοιας των κανόνων της Δημοκρατίας..."

    Απάντηση:

    "Το Αναστάσιμο μήνυμα του Παπανδρέου: Ή με στηρίζετε ή πάμε σε εκλογές"

    >> http://www.inews.gr/131/to-anastasimo-minyma-tou-papandreou-i-me-stirizete-i-pame-se-ekloges.htm

    Δηλαδή αν δεν τον στηρίξουν όλα τα πρόβατα στην κυβέρνηση και στο κόμμα, θα πάει σε εκλογές λόγω δημοκρατικών ευαισθησιών.

    Αν δεν το κατάλαβες, μόλις είπες πως ο GAP είναι "...ύποπτος άγνοιας των κανόνων της Δημοκρατίας...", πράγμα στο οποίο συμφωνώ απόλυτα. Και δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο δίλημμα "δημοκρατικής ευαισθησίας" από τον GAP, θυμίζω τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

    Ξαναλέω ότι ελάχιστη σημασία έχει πλέον η προσωπική δημοκρατική ευαισθησία του καθενός από εμάς (προφανώς μερικοί διαθέτουν πολύ μικρότερη ή και καθόλου). Σημασία έχει τι είπε ο Στρος-Καν και το αν η κυβέρνηση θα το κάνει και αυτό γαργάρα, όπως κάνει πάντα.

    ReplyDelete
  43. Μα φυσικά και δεν εξαιρώ τον ΓΑΠ ή τον όποιο ΓΑΠ.Και αυτή είναι η διαφορά απο τη δημοκρατία των οπαδών της Λαφαζανίας που κηρύσσουν απο τη μια ανυπακοή στη Δημοκρατία και απο την άλλη το παίζουν Ηρακλειδείς του Συντάγματος.

    ReplyDelete
  44. Υπάρχουν κάτι "καθηγητές συνταγματολογοι" που περιφέρονται από κανάλι σε κανάλι με θέμα τη "Συνταγματικότητα" επί παντός επιστητού.
    Κάποιοι τρόφιμοι της μεντιακής σαβούρας το αναπαράγουν και κάθε φορά που κοπανάνε μια σαχλαμάρα τη συνοδεύουν και από "ολίγη συνταγματικότητα" λές και το Σύνταγμα είναι κάτι σαν ψιλοκομμένος τουζλαμάς θεσσαλονικιώτικου πατσατζίδικου.

    ReplyDelete
  45. Δημοκρατική Αριστερά:
    « Ενα λουλούδι για τα αδικοχαμένα παιδιά της Μarfin»

    Ναι!!! Υπάρχει και τέτοια Αριστερά(!!!) στην Ελλάδα.

    ReplyDelete
  46. Η φωνή του Γιαννίτση!
    www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=6632

    Του Σταρου Θεοδωράκη

    Ρε ‘σεις το μέντιουμ!

    ReplyDelete
  47. http://www.abovetopsecret.com/forum/thread688077/pg1

    ReplyDelete
  48. Για λόγους πληρότητας, η ανακοίνωση του ΔΝΤ σχετικά με τις συγκεκριμένες "κομμένες" δηλώσεις του Στρος-Καν:

    "ΔΝΤ: Για τεχνικά ζητήματα οι συνομιλίες Στρος Καν – Παπανδρέου":

    >> http://www.skai.gr/news/politics/article/168579/dd-gia-tehnika-zitimata-oi-sunomilies-stros-kan-papandreou-/

    "Πολιτική αντιπαράθεση για τις δηλώσεις Στρος Καν":

    >> http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/05/2011_389543

    Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανένα σχόλιο πέραν αυτών που αναφέρονται παραπάνω, ειδικά στο skai.gr(!). Ούτε το ΔΝΤ, ούτε ο Πεταλωτής διαψεύδει τα περί "υπόγειων" επαφών. Εφόσον όπως λένε η αίτηση για "τεχνική βοήθεια" ήταν ήδη δημόσια γνωστή από το Δεκέμβριο 2009, σε αυτές τις "υπόγειες" επαφές προφανώς συζήτησαν άλλα, πιο "επικίνδυνα" πράγματα - ας πούμε για την πιθανότητα δανεισμού με κάθε λεπτομέρεια, γι' αυτό και η συμφωνία έκλεισε τον Απρίλιο μέσα σε 15 ημέρες. Αυτό ακριβώς είπε ο Στρος-Καν. Όπως λέει στο άρθρο, είναι γνωστό ότι το "κόψιμο" του συγκεκριμένου αποσπάσματος από τη συνέντευξη έγινε μετά από παράκληση της Ελληνικής κυβέρνησης (άρα ένιωθε ήδη ένοχη ή απλώς ήθελε να κρύψει το γεγονός, με το φόβο των αντιδράσεων).

    Όσο για το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεων, για το αν πράγματι ο GAP είπε "θέλουμε τη βοήθειά σας, όχι τα λεφτά σας", η μη δυνατότητα απόδειξης ισχύει και προς τις δύο μεριές. Κανείς (εκτός των ίδιων) δεν ξέρει τι ακριβώς συζήτησαν πίσω από κλειστές πόρτες, ούτε και μπορούν να αποδείξουν τι ΔΕΝ συζήτησαν. Σε αυτό το θέμα, ο καθένας κρίνει εκ του αποτελέσματος. Ίσως κάποια στιγμή, κάποια νέα διαρροή τύπου wikileaks να μας ξεδιαλύνει αυτή τη λεπτομέρεια.

    ReplyDelete
  49. @normad:

    Ακόμα δεν έχεις καταλάβει ότι η συγκεκριμένη τακτική, του να προσπαθείς να υποβαθμίζεις τον ομιλητή για να απορρίψεις αυτά που λέει, απλά δεν έχει νόημα. Αν οι συγκεκριμένοι συνταγματολόγοι έχουν λάθος, θα θέλαμε πολύ να διαβάσουμε τη δική σου τεκμηριωμένη άποψη για θέματα συνταγματικότητας του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης (κυρίως), μια και φαίνεται να πιστεύεις πως κατέχεις το θέμα καλύτερα από αυτούς.

    Παρεπιπτόντως, μια και ασχολείσαι με πρόσωπα και όχι με την τεκμηρίωση ή όχι κάποιας άποψης, δεν φρόντισες να μάθεις ποιοι είναι και από που προέρχονται οι συγκεκριμένοι "τρόφιμοι της μιντιακής σαβούρας". Ο Κασιμάτης ας πούμε ήταν για πολλά χρόνια στενός συνεργάτης και σύμβουλος του μπαμπά Παπανδρέου. Κάτι σαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο του "παλιού καλού ΠΑΣΟΚ" του '80. Αν ο GAP πιστεύει πως ο πατέρας του ήταν ανόητος και έπαιρνε συμβουλές από ιδιοτελείς απατεώνες, τότε ας βγει να το πει. Από όσο ξέρουμε, το Σύνταγμα δεν έχει αλλάξει από τότε. Άρα, είτε ο πατήρ έκανε λάθος που τους άκουγε τότε, είτε ο υιός τώρα που τους αγνοεί.

    ReplyDelete
  50. Α κατάλαβα.Αυτός ο Σπίθας ΚΑΙ ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης.Εμπρός για την Ελλάδα των ραμολιμέντων.

    ReplyDelete
  51. "Ο Κασιμάτης ας πούμε ήταν για πολλά χρόνια στενός συνεργάτης και σύμβουλος του μπαμπά Παπανδρέου"

    Ειδικός σε θέματα Δήμητρας.

    ReplyDelete
  52. B. Djelic,αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Σερβίας:
    " Ενα εκατμ. Σέρβοι τουρίστες,μεταξύ των οποίων και εγω, θα επισκεφθούν φέτος την Ελλάδα".


    Πηγή:www.capital.gr

    ReplyDelete
  53. "Και ο Παπαδόπουλος, και ο Μεταξάς επικαλέστηκαν το Σύνταγμα θέλοντας να το παραβιάσουν"

    Αλιβιζάτος,Συνταγματολόγος.ΣΚΑΙ RADIO.

    ReplyDelete
  54. "Greece Considers Exit from Euro Zone" (SPIEGEL, 6/5):

    >> http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,761201,00.html

    Το κακό δεν είναι με αυτό που λέει το δημοσίευμα, αφού είναι καταφανέστατο περί τίνος πρόκειται, άλλωστε διαψεύδεται ήδη από τους πάντες.

    Το κακό είναι ότι το Spiegel δείχνει πως σίγουρα πλέον υπάρχει "βαθύ λαρύγγι" ΜΕΣΑ στην κυβέρνηση ή στο πολύ στενό περιβάλλον υπουργών, προφανώς στο ΥΠΟΙΚ, που τροφοδοτεί τέτοιου είδους "διαρροές".

    Και αυτή τη φορά δεν μπορούν να μιλήσουν για ανεύθυνους ανώνυμους γιάπηδες που στέλνουν τρομοκρατικά emails. Η διεύθυνση του Spiegel είναι γνωστή, αν θέλουν μπορούν να ρωτήσουν για τις πηγές του.

    ReplyDelete
  55. Και για να μην παρεξηγηθώ (πάλι): Το δημοσίευμα και η στιγμή που γίνεται, σε συνέχεια διαδοχικών και συστηματικών φημών, έχουν ένα και μόνο στόχο - το πάρτι των τραπεζών στη δευτερογενή αγορά. Αυτό και μόνο.

    Το αν συμφέρει ή όχι γενικά η έξοδος του φτωχού νότου της ΕΕ από το ευρώ είναι εντελώς άλλο θέμα που θα πρέπει να το σκεφτούμε κάποια άλλη στιγμή, κατά προτίμηση όταν εμείς θα έχουμε ξεφορτωθεί καταρχήν (με οποιονδήποτε τρόπο) τουλάχιστον τα μισά από τα 450 περίπου δις χρέος που θα έχουμε στο τέλος του "πετυχημένου" μνημονίου.

    ReplyDelete
  56. Δεν υπάρχει καμία, μα καμία,μα καμία περίπτωση να φύγουμε απο το Ευρώ.Ακόμα και αν το θέλουμε και ακόμα και αν το επιδιώξουμε.Υπάρχει ένας παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος σε εξέλιξη με άδηλη τη κατάληξή του.
    Ποιοί όμως είναι οι εμπόλεμοι;
    Είναι περίεργο αλλά για πρώτη φορά οι εμπόλεμοι δεν είναι κράτη εναντίον κρατών αλλά κράτη, ή ότι τέλος πάντων παρέμεινε από αυτά, εναντίον άλλων οντοτήτων που δεν έχουν κρατική υπόσταση αλλά επηρεάζουν ή ελέγχουν κρατικές πολιτικές.

    ReplyDelete
  57. Ναυαρχίδα και επικεφαλής αυτών των οντοτήτων είναι η "Wall Street".

    ReplyDelete
  58. Αυτές οι οντότητες δεν έχουν εδαφική υπόσταση ούτε τους ενδιαφέρει αυτό.Να φανταστούμε ότι το παγκόσμιο αρχιπέλαγος των φορολογικών παραδείσων δεν έχει έκταση αθροιστικά μεγαλύτερη από ένα μέσο Ελληνικό νησί.

    ReplyDelete
  59. Μπορεί ένα "βαθύ λαρύγγι",ένας "τζιτζιφιόγκος" του ΥΠΟΙΚ να θεωρηθεί απο ένα περιοδικό σαν το SPIEGEL άξια λόγου πηγή για ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα; Οχι φυσικά.Είναι αφελές να πιστεύουμε κάτι τέτοιο.
    Το SPIEGEL άλλων τη γραμμή ακολουθεί που αλλού σχεδιάζεται και όχι στην Ελλάδα.Εμείς απλά είμαστε το τεραίν.

    ReplyDelete
  60. Μετά τη σύνοδο του Εurogroup στο Λουξεμβούργο,χθές βράδυ,το κοντέρ μηδενίζεται.Το memorandum-referendum ξαναγράφεται απο την αρχή.

    ReplyDelete
  61. Αντί να μας λέτε τρίχες δεν μας λέτε καλύτερα γιά τις υπόγειες συννενοήσεις ?
    Εσείς εκεί στο κόμμα κάτι θα μπορείτε να μάθετε παραπάνω

    ReplyDelete
  62. Το ότι οι υπόγειες συναντήσεις γίνονται πλέον συστηματικά και δεν αποτελούν είδηση, φαίνεται από τον τρόπο που τα ιταλικά μέσα αναφέρθηκαν σε "συνάντηση ρουτίνας". Αυτό για όποιον ακόμα επιμένει ότι οι δικοί μας δεν συνεννοήθηκαν στα μουλωχτά με ΔΝΤ και ΕΕ τον περασμένο χειμώνα.

    Οι "μυστικές" συναντήσεις (αντί για δημόσιες) δίνουν σκόπιμα την λάθος εντύπωση στα ΜΜΕ και το βούτυρο στο ψωμί των "αγορών". Στις διαπραγματεύσεις αυτό λέγεται implicit signaling. Και τα δικά μας χαϊβάνια το δέχονται, αντί να πούνε όχι, εμείς μιλάμε μόνο δημόσια στο εξής, γιατί με τη μυστικοπάθεια κάποιο "δικοί σας" κερδίζουν τρελό χρήμα στην πλάτη μας.

    Το ότι κανείς δεν αναζητεί την πηγή της "πληροφόρησης" του Spiegel δείχνει δύο πράγματα και μόνο: είτε φοβούνται να ρωτήσουν, είτε ξέρουν την απάντηση. Ίσως και να βρούνε πάλι κανένα email από broker, να το βγάλουν αν πιεστούν πολύ.

    ReplyDelete
  63. @parmenides
    Where on earth did you find the list of the energy companies before the journalists?

    ReplyDelete