Tuesday, January 25, 2011

Πολιτική ευθύνη

Η ψυχανάλυση των Ελλήνων που έλαβε χώρα το 2010 δεν έχει προηγούμενο. Η χρεωκοπία του ελληνικού μοντέλου επιμερίστηκε από την ίδια την κοινωνία και η ανάληψη ευθύνης από το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών, που συναισθάνονται τη συμμετοχή τους στη μεταπολιτευτική κακοδιαχείριση ήταν εντυπωσιακή. Μόνο μια εκκρεμότητα έμεινε για να ολοκληρωθεί η μεταπολιτευτική ενδοσκόπηση: οι αντίστοιχες εξομολογήσεις των θεσμικών εκπροσώπων.

Παραείναι αθώοι του εγκλήματος οι Έλληνες πολιτικοί. Ανάμεσά τους δεν εμφανίστηκε ακόμα ούτε καν ένας αποδιοπομπαίος τράγος, έστω κάποιος που θα μπορέσει να μετουσιώσει την αδιέξοδη οργή σε πραγματική προσδοκία αλλαγής. Εκτός αν πιστεύουμε ότι ο Φαρμακός της αμαρτωλής ελληνικής μεταπολίτευσης είναι ο Τάσος Μαντέλης…

Κανένα ενεργό μέλος του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης, κανένας «υπερασπιστής του λαού» δεν έχει εμφανιστεί αυτοκριτικός επί της ουσίας. Όσο λογοτεχνικό κι αν ακούγεται, είναι απαραίτητο κάποιος σοβαρός πολιτικός να αναλάβει να κάνει ένα βήμα έκθεσης, ακόμα και προσωπικής εξομολόγησης πολιτικής αποτυχίας. Μετά τη γενική απόδοση ηθικών ευθυνών του 2010, καιρός είναι να υπάρξει και ο πραγματικός επιμερισμός τους. Δεν είναι απαραίτητες ούτε οι εξεταστικές επιτροπές, ούτε οι φυλακίσεις που θα εκτονώσουν, ίσως, το λαϊκό αίσθημα. Είναι απαραίτητος ένας πολιτικός απολογισμός, όμως! Επιτέλους!

Με το ζόρι μεταρρύθμιση…

Η τρόικα εμφανίζεται σαν ο από μηχανής θεός που λύνει ειρωνικά το δυσεπίλυτο δράμα μας. Και, βέβαια, συναντά απέναντί της το σαθρό πολιτικό σύστημα που στην νέα ανακατανομή παραγωγής δε θα βρίσκει δουλειά και τους θεσμικούς εκπροσώπους της γενιάς των Βαμπίρ που ρουφάνε τα τελευταία σταγονίδια δανεικού (και με υψηλό επιτόκιο) αίματος.

Η κυβέρνηση κάνει τις πιο τολμηρές τομές της μεταπολίτευσης. Αλλά δεδομένης της κατάστασης, είναι τα ζώα μου αργά, απρόθυμη και ανούσια! Κατ’ αρχάς, είναι δυο κλικ πίσω από τις εξελίξεις. Προεκλογικά χάραξε πολιτική early nineties λες και η Lehman Brothers κατέρρευσε στον Πλούτωνα κι όχι εδώ. Τα think tanks του βαρέως σοσιαλισμού περί άλλων τύρβαζαν ακόμα και μέχρι το ταξίδι στο Νταβός και το νέο mea culpa, που ακόμα δεν έχει ακουστεί για όσες ανοησίες ακούγονταν πριν τις εκλογές του 2009. Ανίκανη να παράγει πολιτική, το πάει λάου-λάου με μια σειρά αλλαγών που θα έπρεπε να είχαν γίνει από πολύ καιρό.

Το πολιτικό μας σύστημα παλινωδεί και οι φωνές της λογικής έχουν αραιώσει επικίνδυνα αφήνοντας τα πολιτικά άκρα να αλιεύουν τους πιο αδύναμους κρίκους του συστήματος. Μα δεν κατανοούν οι πολιτικοί συνολικά, κυβερνητικοί κι αντιπολιτευόμενοι, ότι η αλλαγή πορείας πρέπει να είναι ταχύτατη και ότι το παγόβουνο δεν είναι πίσω μας αλλά φλερτάρει με τα ύφαλα του σκάφους; Δεν κόβουν το τιμόνι απότομα, για να μην τους ζαλιστούν οι επιβάτες των άνω καταστρωμάτων; Εδώ στ’ αμπάρια, κάτω από τα χίλια ευρώ θα πνιγούμε! Έλεος!

Ξεγελώντας τους ιθαγενείς

Η υπάρχουσα πολιτική τάξη προσπαθεί φορώντας τη στολή παραλλαγής του μνημονίου να το παίξει «ολίγον υπεύθυνη» και ξεγελώντας μας να συνεχίσει να είναι στα πράγματα. Τα κλεισίματα ματιού προς κάθε είδους βολεμένα συμφέροντα δίνουν και παίρνουν. Μια υπόσχεση τύπου «κάτσε να περάσει η τρόικα και θα τα βρούμε» πλανάται βαριά από πάνω μας. Είναι γραφικό το γεγονός ότι σχεδόν κάθε υπουργός, για κάθε νομοσχέδιο που θίγει κατεστημένα συμφέροντα τρέχει να βρει τον Ντερούζ για «να καταλάβει τις ελληνικές ιδιαιτερότητες»! Όσο τα πρόσωπα μένουν ίδια, αυτή η κατάσταση θα μεγαλώνει. Είναι η προσαρμογή του greek dream στην κρίση, για ακόμα περισσότερες ψήφους, για ακόμα λιγότερη ευημερία.

Η μεταρρύθμιση έχει ήδη νοθευτεί περισσότερο κι από φτηνιάρικη «μπόμπα» της πάλαι ποτέ παραλιακής. Η αλλαγή πολιτικού προσωπικού είναι απολύτως αναγκαία. Και, καλό θα είναι να ξέρουν οι πολιτικοί μας, ότι όσες μεταρρυθμιστικές προβιές κι αν βάλουν, τους θυμόμαστε καλά από τον καιρό που ήταν λύκοι. Όχι επειδή «αυτοί τα φάγανε», όπως κραυγαλέα διατείνονται όσοι δημοσιογράφοι και πολίτες μπουκώθηκαν στα χρόνια της αφθονίας, αλλά επειδή άφησαν το κοινό μας ταμείο να πέσει τόσο έξω ταΐζοντας τα γιγάντια συμφέροντα που τώρα εμποδίζουν την αλλαγή.

Η τρόικα προσπαθεί να επιβάλλει όσα οι Έλληνες πολιτικοί δεν έκαναν επί χρόνια και καθρεφτίζει, τελικά, την ανικανότητα των θεσμικών εταίρων της κοινωνίας μας να λάβουν αποφάσεις. Ο πολιτικός βολονταρισμός πάντα ήταν της μόδας στην ελληνική πολιτική. Όλοι οι κατά καιρούς υπουργοί εγκαινίασαν απειράριθμες «μεταρρυθμίσεις» που στην καλύτερη περίπτωση ήταν εναρμονίσεις με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και στη χειρότερη βολέματα ημετέρων.

Όμως, έχασαν τις ευκαιρίες τους. Οι Έλληνες πολιτικοί, αφού οδήγησαν το πλοίο στη θάλασσα με τα παγόβουνα, ας γίνουν τουλάχιστο, έστω ελάχιστοι, έστω ένας από αυτούς, φορείς μεταρρύθμισης του δικού τους εξευτελισμένου ρόλου. Η πολιτική αυτοκριτική τους είναι απαραίτητη.

Μπορεί, μάλιστα, έτσι να προσφέρουν μεγάλη υπηρεσία στη χώρα. Η διαδικασία αυτή είναι ουσιαστική και μπορεί να μετασχηματίσει τη συγκρατημένη οργή ή την παθητική ανοχή της κοινωνίας σε θετικό συναίσθημα. Αν δε συμβεί αυτό καμία αισιοδοξία και καμία προσδοκία θετικής αλλαγής δεν πρόκειται να καθορίσει το μέλλον. Η μεταπολιτευτική κατάπτωση απλά θα συνεχιστεί σε περιβάλλον πολύ πιο περιορισμένων πόρων και θα μας βουτήξει στην ατελείωτη μιζέρια.

Τα βαμπίρ στη σύνταξη

Και τι θα γίνει με τα βαμπίρ; Όλοι οι προστατευμένοι της μετεμφυλιακής Ελλάδας (κλειστά επαγγέλματα) κι όλοι όσοι ανέβηκαν στο ίδιο τρένο τον καιρό της μεταπολίτευσης (ΔΕΚΟ, κρατικοί υπάλληλοι) έχουν υψώσει τη γροθιά απέναντι στην υπόλοιπη κοινωνία. Το νταηλίκι υπήρξε ανέκαθεν η ισχύς τους και τώρα, ακόμα κι αυτή την ώρα που οι δεκάδες χιλιάδες των νέων ανέργων γίνονται εκατοντάδες, πιέζουν ακόμα περισσότερο. Οι πολιτικές ηγεσίες στερούν από τη δική μας γενιά κάθε μέλλον για συνεχίσουν να ταΐζουν το παχύσαρκο παρόν της στενής τους πελατείας και των επαγγελματικών τους συντεχνιών. Όμως, ως εδώ!

Εμείς από την αρχή της ίδρυσής μας προωθούμε μια ατζέντα αλλαγής, η οποία αν είχε έστω κατά λίγο υιοθετηθεί το 2007 ή το 2008 από τους κύριους πολιτικούς χώρους, η χώρα θα είχε τελείως διαφορετική πορεία σήμερα. Οι μορφωμένοι Έλληνες των 700€ εξακολουθούν να ζουν σε μια χώρα όπου δεν μπορούν να ανοίξουν φαρμακείο αν δεν πληρώσουν το χρυσό εφάπαξ του «λειτουργού» που παίρνει σύνταξη, δεν μπορούν να συναγωνιστούν τους παλαιότερους δικηγόρους και μηχανικούς λόγω των καθορισμένων από το κράτος αμοιβών, δεν μπορούν να γίνουν ενεργειακοί επιθεωρητές χωρίς δεκαετή προϋπηρεσία γιατί έχουν σειρά οι συμφοιτητές της υπουργού κτλ. Η γενιά των βαμπίρ προστάτευσε τον εαυτό της από τον διεθνή ανταγωνισμό με τα δανεικά που χρεώθηκαν στο δικό μας όνομα και από τον εγχώριο ανταγωνισμό με την αρχαϊκή νομοθεσία των συντεχνιακών προνομίων.

Ο Ανδρουλάκης έχει προβλέψει ότι σαν κανίβαλοι θα κατασπαράξουμε τη γενιά των γονιών μας. Οι εποχές είναι ύποπτες και ο τρόπος του κανιβαλισμού ποικίλει από κοινωνία σε κοινωνία. Θα καταφέρουμε αυτό να γίνει μέσα από τη λογική και την πολιτική μεταρρύθμιση, μέσα από το δημόσιο διάλογο που προσπαθούμε να προωθήσουμε στα κέντρα πολιτικών αποφάσεων ή θα περιμένουμε απαθείς μέχρι η μεγάλη μάζα των νέων να αναζητήσει ηγεσίες σε χώρους που θα μας κάνουν να νοσταλγούμε ακόμα κι αυτήν την τωρινή παρακμή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Τα ερπετά των απολυταρχικών αποχρώσεων γεννοβολάνε σαν τρελά αυτές τις μέρες της οικονομικής κρίσης. Έτσι την πάτησαν κάποτε οι προπαππούδες μας. Εμείς δεν πρέπει.

42 comments:

  1. Το πρώτο σωστό πόστ που διάβασα από τότε που έγινε αλλαγή πλεύσης (της γ700)...

    ReplyDelete
  2. Αλλαγή φρουράς έγινε, όπως έχει γίνει πολλές φορές κατά τη διάρκεια των 4 ετών λειτουργίας του blog, αλλά όχι πλεύσης. Η γραμμή παραμένει σκληρή ενάντια στο μεταπολιτευτικό status quo, και υπέρ της γενεακής δικαιοσύνης που εν τέλει είναι και βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Απλά αποφεύγουμε να είμαστε ισοπεδωτικοί και μίζεροι. Ως αποτέλεσμα όταν λέμε τον καλό το λόγο για κάποιον ή στηρίζουμε μια πολιτική παρεξηγούμαστε. Σε κάθε περίπτωση χαιρόμαστε που σου αρέσει το σημερινό post. Keep Blogging!

    ReplyDelete
  3. Συγγνώμη, διαβάζω σωστά οτι ενώ ο Λοβέρδος μισο-ανοίγει μια σειρά περιορισμών σχετικά με τα φαρμακεία, αφήνει ανέπαφο το καθορισμένο κέρδος;

    ReplyDelete
  4. Δεν είναι μόνο οι πολιτικοί που πρέπει να ασκήσουν αυτοκριτική... αυτό είναι που με ενοχλεί με εμάς τους Έλληνες: όλοι θεωρούμε ότι οι άλλοι πρέπει να ασκήσουν αυτοκριτική, και ποτέ ότι φταίμε και οι ίδιοι.

    Συμφωνώ μεν ότι οι πολιτικοί, ως επιφανείς, πρέπει να δώσουν το παράδειγμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι φταίνε αυτοί για τα πάντα. Φταίμε όλοι, και αυτό συμπεριλαμβάνει τη "Γενιά των 700".

    Α.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Well done,g700.
    You can't teach an old dog new tricks.That is the case with the ageing (or obsolete?)guard of politicians.And because Νέα Δημοκρατία is slow on the uptake,GAP should straight away replace the counterweights of Pasok.

    ReplyDelete
  7. Για τους φαρμακοποιούς δεν είναι σημαντικές οι αλλαγές που κάνει ο Λοβέρδος.Είναι εντελώς περιφερειακές.Αλλά είναι τέτοια η δυναμική των εξελίξεων που όλα θα κάτσουν στο τέλος στο "Γερμανικό μοντέλο".Δηλαδή,απο όσα θα βγάζουμε θα ζούμε,ένα δε μέρος απο αυτά θα πάει για την αποπληρωμή του χρέους.
    Σαυτό το μοντέλο δεν χωράνε 12.000 φαρμακεία που να αποδίδουν υψηλά εισοδήματα στους φαρμακοποιούς που πουλάνε "ανατομικά" καλσόν.Οι περισσότεροι απο τους νόμους που ψηφίζονται τώρα και πάσχουν απο έλλειψη συντονισμού με το στόχο-γερμανικό μοντέλο- θα πλαγιοκοπηθούν άγρια λίαν συντόμως.

    ReplyDelete
  8. Περί φαρμακοποιών το ανάγνωσμα.

    "Η στάση τους είναι απολύτως συντεχνιακή, το βιλαέτι τους θέλουν να κρατήσουν, δεν νοιάζονται για τίποτε άλλο και βεβαίως δεν αναγνωρίζουν το απλούστερο, ότι τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν συστηματικά και οργανωμένα στη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων.

    Αποδεδειγμένα πια η μεγάλη μάζα των φαρμακοποιών είχε ρόλο στην προκλητική υπερκατανάλωση φαρμάκων, συνεργάστηκε αρμονικά με τους υπερσυνταγογράφους γιατρούς, απήλαυσε προμήθειες και άλλες παροχές από τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες και τους εγχώριους αντιπροσώπους και βεβαίως αισχροκερδούσε με ένα αγαθό κοινωνικό που συνδέεται με την υγεία του ελληνικού λαού"

    Τί άλλο να προσθέσεις σε αυτά που γράφει ο Καρακούσης, ένας απο τους εγκυρότερους και σοβαρότερους δημοσιογράφους.

    ReplyDelete
  9. Πολύ ωραίο, πολύ δυνατό post. Μπράβο.

    ReplyDelete
  10. Στο μεταξύ εδώ μέσα λείπει κάποιος εκπρόσωπος των κατατρεγμένων.Σε πολιτικό επίπεδο φιλοδοξεί να τους εκφράσει ο Δημαράς.Κλάψα και το μέγα έλεος.
    Εγώ προσφέρομαι για αναλυταράς-κατατρεγμενολόγος.
    Και με την ευκαιρία,του νέου ρόλου μου,θα ήθελα να παρατηρήσω,οτι αυτοί οι "αποκαμένοι και χαροκαμένοι" μετανάστες που σταυλίζονται στη Νομική, καλοζωισμένοι μου φαίνονται.

    ReplyDelete
  11. Εξαιρετικό post! Συγχαρητήρια...

    ReplyDelete
  12. Εκπληκτικό το κείμενο, μπράβο!

    Άραγε, υπάρχει κάποιος που να μπορεί να εκφράσει σε πολιτικό επίπεδο αυτές τις θέσεις; Κάποιος που θα μας προχωρήσει σαν χώρα μερικά κλικ μπροστά;

    ReplyDelete
  13. Εξαίρετο το post! Συγχαρητήρια! Μία από τις πολλές κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε σαν πολίτες πάντως, αντί να περιμένουμε ως συνήθως από άλλους, είναι να συμμετάσχουμε στη Δημόσια Διαβούλευση για την Ποινική Ευθύνη των Υπουργών! Προσωπικά δε συμφωνώ καθόλου με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης από ΔΝΤ και μετά, όμως έχει δώσει κάποια σημαντικά εργαλεία που έχουν το δυναμικό να τείνουν προς μιά πολύ πιό ορθή μορφή άμεσης δημοκρατίας, αρκεί να υποστηριχθούν ενεργά από εμάς τους πολίτες. Το Opengov είναι κατ' εμέ το σημαντικότερο από αυτά. Ορίστε η ανωτέρω διαβούλευση (μόλις 5 μέρες απέμειναν!): http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=854

    ReplyDelete
  14. "Δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες που θα βρεθούν στο Davos, σύμφωνα με το CNBC, είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου και ο ομόλογός του της Μ. Βρετανίας David Cameron.
    Για εκείνους που βρίσκονται στο πολιτικό σκηνικό, το Davos αποτελούσε σημαντικό πεδίο για χρόνια, αντιμετωπίζοντας τους νεοφερμένους και τους παλαίμαχους με τον ίδιο τρόπο. Για τον Cameron, όπως και άλλους πριν από αυτόν, το φόρουμ δίνει τη δυνατότητα στον πρώτο Βρετανό συντηρητικό πρωθυπουργό του αιώνα να κάνει το ντεμπούτο του. Για τον Έλληνα πρωθυπουργό, είναι μία ευκαιρία να δείξει ηγετικές ικανότητες, να δείξει ένα ανθρώπινο και γενναίο πρόσωπο στο ελληνικό δράμα και να μιλήσει με ιδιώτες επενδυτές και πολιτικούς ηγέτες".
    Πηγή:www.capital.gr

    ReplyDelete
  15. Για τον David Cameron,επειδή θύμιζε σε πολλά το Μπουχέσα,νόμιζα ότι δεν θα τα πήγαινε τόσο καλά.Τον βλέπω να εξελίσσεται σε μεγάλο ηγέτη.Η Ευρώπη το έχει ανάγκη.
    Αυτόν, ποιό μνημόνιο τον δεσμεύει για να κάνει μια παρόμοια πολιτική με αυτή που κάνει ο ΓΑΠ στην Ελλάδα;
    Νομίζω ότι η νέα γενια Ευρωπαίων ηγετών,της Μέρκελ συμπεριλαμβανομένης,θα βάλει τη σφραγίδα της στην πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης,μέσα απο μια καταρχήν ομοιογενοποίηση των Εθνικών Συνταγμάτων.

    ReplyDelete
  16. Πάνω στη πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης θα στηριχτεί η νέα Ελληνική αφήγηση που θα αρχίσει σύντομα να παίρνει σάρκα και οστά με την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ίδρυση της 5ης Ελληνικής Δημοκρατίας, που θα έχει τα χαρακτηριστικά Ομοσπονδιακού κράτους της ΕΕ.

    ReplyDelete
  17. Ηδη έχει αρχίσει η διαδικασία πολιτικοποίησης και κοινοτικοποίησης του εθνικού μας χρέους.Μια γιγαντιαία εθνική επιτυχία.
    Αντι αυτού θα περάσουμε στο νέο μας Σύνταγμα,(στην πραγματικότητα,θα κάνουμε copy paste των ανάλογων διατάξεων του Γερμανικού Συντάγματος),αυστηρές ρυθμίσεις για τη δημοσιονομική μας πολιτική.
    Τους φορτώνουμε το χρέος,μας φορτώνουν Συνταγματικές διατάξεις.Σιγά μη κλάψω.

    ReplyDelete
  18. @ parmenides

    Let us pray it's not going to be the crying game for both Greece and Europe in the long run.

    ReplyDelete
  19. δεν βλέπω που είδατε ότι "μεγαλύτερο μέρος των πολιτών, που συναισθάνονται τη συμμετοχή τους στη μεταπολιτευτική κακοδιαχείριση ήταν εντυπωσιακή"
    Αντίθετα όλοι αυτοί οι "κατατρεγμένοι" των ΔΕΚΟ αντιδρούν λες και είναι αμέτοχοι.

    Ας είμαστε λιτοί και ακριβολόγοι:
    Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει να πιεί το πικρό ποτήρι- τις μεταρρυθμίσεις που της επιβάλλουν να κάνει τις "νοθεύει" κλείνοντας το μάτι εγχωρίως.
    Χάνουμε πολύτιμο χρόνο και μαζί και χρήμα.

    Ο Μπουχέσας Νο.2 αναρωτήθηκε γιατί οι αγορές δεν αναγνωρίζουν την προσπάθεια- διότι μπουχέσα μου είναι ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ και με άσφαιρα πυρά.

    Το πρόβλημα είναι ένα και γνωστό: που θα πάνε? Ας γκρινιάξουν όσο θέλουν, εμάς θα ψηφίζουν όμως και θα μας νομιμοποιήσουν με την ψήφο τους.

    Όταν ο Πετσάλνικος δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να κλείσει άμεσα το TV Bουλή και γιατί πρέπει να περικοπούν οι μισθοί των βουλευτών και όταν ο Χυτήρης δεν κατανοεί ότι το χαράτσι της ΕΡΤ πρέπει ΑΜΕΣΑ να καταργηθεί τι συζητάμε ?

    Ποιά αυτοκριτική περιμένετε και από ποιόν ?

    Φτάσαμε στο σημείο να πρέπει να επιμείνει ο ΓΑΠ γιά να εφαρμοστεί ο νόμος γιά το κάπνισμα (!!!)

    Φτάσαμε στο σημείο επί 5 μέρες να παίζουν την κολοκυθιά οι ΑΝαρμόδιοι με το θέμα της Νομικής και να ξεφτιλιζόμαστε ως κράτος διότι δεν μπορούμε να χειριστούμε με πυγμή 250 λαθρομετανάστες και μιά χούφτα ηλιθίους "αριστερούς"

    Η λέξη "ευθύνη" έχει προ πολλού καταργηθεί σε αυτή τη χώρα, προτείνω λοιπόν ως τίτλο το "Πολιτικό γαιτανάκι", "πολιτικό καραγκιοζιλίκι" ή κάτι παρόμοιο

    ReplyDelete
  20. @
    ser(not a sir?)
    1)what does μπουχέσας mean?
    2)GAP is trying to keep the notorious internal balance of the party and
    3)you can't but agree that something new is trying to articulate itself in the Pasok arena.Let us all help.

    ReplyDelete
  21. μπουχέσας is a fat slob

    well in a marxist view a capitalist pig

    or in a islamic view a fat american
    can moron

    in a greek point of....αλλά!!!!!

    greeks are short...sighted

    ReplyDelete
  22. O ΓΑΠ είναι ένα απο τα επίλεκτα μέλη της Ελίτ των παγκόσμιων ηγετών.Παίζει δυνατά και ακομπλεξάριστα υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδας και δεν ιδρώνει το αυτί του με τίποτα μπροστά στις όποιες περγαμηνές του όποιου καθενός επενδυτή,αξιωματούχου,δημοσιογράφου,ακαδημαικού,πολιτικού.

    ReplyDelete
  23. Υπάρχει μια κυβέρνηση απο αριστείς της πολιτικής που είναι όλοι τους έτοιμοι, πολύπειροι,αποφασισμένοι να χτίσουν τη "Νεα Ελληνική Δημοκρατία".
    Τα όποια μικρά λάθη γίνονται στη διαχείρηση της καθημερινότητας είναι ασήμαντα μπροστά στο μείζον που είναι το κτίσιμο της 5ης Δημοκρατίας με υλικά απο τον διαχρονικό Ελληνικό πολιτισμό,τον Ευρωπαικό διαφωτισμό και την προοδευτική Παγκοσμιοποίηση.
    Είμαστε τυχεροί που ζούμε αυτές τις γιγαντιαίες αλλαγές.Ας τις χαρούμε και ας μην μεμψιμοιρούμε.
    ΤΟ μπλόγκ της G700 αξίζει συγχαρητηρίων για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη συμβολή του κλίματος υποστήριξης, μιας προδευτικής και εντος του πλαισίου της φιλελεύθερης δημοκρατικής Ευρώπης,Ελληνικής πολιτικής, ανεξάρτητα απο το ποιοί φορείς και ποιά πρόσωπα διαμορφώνουν αυτή τη πολιτική.

    ReplyDelete
  24. Στο μεταξύ, στην Αίγυπτο,όλα δείχνουν,ότι πάμε για πτώση του Μουμπάρακ.Εντός των ημερών θα αναλάβει ο ΓΑΠ της Αυγύπτου Μπαραντέι.Συγκλονιστικές αλλαγές που θα βγάλουν τον Αραβικό κόσμο απο το ψυγείο των δικτατόρων.

    ReplyDelete
  25. Ελευθεροτυπία:

    "Με ξεχωριστές διατάξεις θεσπίζει χαμηλότερες αμοιβές για υπηρεσίες δικηγόρων, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και ορκωτών λογιστών, εφ όσον οι πολίτες πετύχουν έγγραφη συμφωνία. Διαφορετικά θα τους επιδικάσει το δικαστήριο την ελάχιστη αμοιβή που απλά έχει άλλο όνομα πλέον. Δεν προβλέπεται αύξηση του αριθμού των συμβολαιογράφων."

    http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=245678


    Μπορει καποιος να μας διαφωτίσει τι ακριβώς προβλέπει το νέο νομοσχέδιο και σε ποιο βαθμό ανοιγουν τα κλειστά επαγγέλματα;

    Για τους φαρμακοποιούς μάθαμε οτι το καθορισμένο κέρδος (aka επιδότηση της κοινωνίας στους φαρμακοποιούς συνολικά) διατηρείται.

    ReplyDelete
  26. Bravo gia to arthro paidia

    alla na thymomaste oti mesa sta dyskola emeis prepei na aisiodoksoume. Pote ksana gia mas den ypirksan megalyteres elpides gia allagi pleysis tis patridas mas kai tis zois mas. Min ksexname oti mes to bourko zousame, ki as trogame apo to sathro systima me ton ena i ton allo tropo, skabontas tin idia tin tafoplaka mas.

    ReplyDelete
  27. Αγαπητοί μου κυβερνώντες, η ανοχή στις μικροπαρανομίες για να καλύπτετε τις μεγαλοπαρανομίες είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

    Η ελληνική κοινωνία του τραμπουκισμού υπάρχει εδώ και καιρό, αλλά είναι ένα μαχαίρι με 2 λεπίδες. Μπορεί τώρα να είστε απο πάνω, αλλά δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να βρεθείτε απο κάτω.

    Βάλτε μυαλό και κόψτε τη σαπίλα, γιατί η υπομονή έχει τα όρια της, και θα βρεθείτε προ ακραίων καταστάσεων.

    ReplyDelete
  28. Rat700, τι εννοείς "min ksexname oti mes to bourko zousame, ki as trogame apo to sathro systima me ton ena i ton allo tropo";

    Δηλαδή επειδή τα δανεικά εριξαν σε κάποιο βαθμό (γενικώς κι αοριστως) χρήμα στην αγορά, αυτό σημαίνει οτι όλοι έχουμε ευθύνες;

    'Οχι, φίλε μου!

    Τι είδους λογική είναι αυτή;

    Δηλαδή επειδή οι λαδωμένοι πολιτικοί και οι ακριβοπληρωμένες συντεχνίες ξόδεψαν μέρος των χρημάτων τους στην Ελλάδα, άρα αυτό σημάινει οτι φταίμε όλοι..!!;;

    'Οχι, όχι, όχι!!

    Δε θα μας βάλετε ντε και καλά στο τριπάκι οτι "όλοι μαζί τα φάγαμε".

    ReplyDelete
  29. Jim

    kanenas de se bazei se kanena trypaki, diki sou i zoi diki sou kai i apopsi. Alla to theatro tou eseis ftaiksate eseis na kremasteite de me ekfrazei katholou prosopika. To erotima einai krazoume to systima os eixe/exei i krazoume gia tis allages pou pernane san odostrotiras perysi kai fetos? I krazoume genika ki aorista?

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  31. @jim slip
    "Οχι, όχι, όχι!!"

    Δεν τα έφαγα εγώ αλλά οι γονείς μου.

    ReplyDelete
  32. juliasampanis
    δεν μπορει η χώρα να πορεύεται βάσει των εσωκομματικών αναγκών του οποιουδήποτε κόμματος

    μπουχέσας=μεγαλόστομος πολιτικός κληρονομικώ δικαίω που δεν δούλεψε ποτέ

    ReplyDelete
  33. Normad, άντε να δεις αν έρχομαι. 'Ελα σε παρακαλώ.

    Αν τα φάγαν οι γονείς σου, πρόβλημα σου. Δε θα μου φορτώσεις την ευθύνη σου με το έτσι θέλω.

    Το ποιοί τα "φάγαν" το ξέρουμε: οι προμηθευτές και οι εργολάβοι (εγχώριοι και μη), και οι πολιτικοί (από τις μίζες που έπαιρναν)· και μετά οι δημόσιοι υπάλληλοι, και όσοι ασκουσαν κλειστά επαγγέλματα.

    Το ότι όλοι αυτοί ξόδευαν μέρος των χρημάτων τους στην ελληνική αγορά, και σαν αποτέλεσμα ανέβηκε η αγορά γενικά λόγω των χρημάτων που έπεσαν σ' αυτή, δε σημαίνει οτι τα φάγαμε όλοι.

    ReplyDelete
  34. @jim slip
    "Το ότι όλοι αυτοί ξόδευαν μέρος των χρημάτων τους στην ελληνική αγορά, και σαν αποτέλεσμα ανέβηκε η αγορά γενικά λόγω των χρημάτων που έπεσαν σ' αυτή, δε σημαίνει οτι τα φάγαμε όλοι"

    Το πως μπορείς να ζείς σε μια αγορά που κινείται απο τα κλεμένα και συ να ζείς απο τα άκλεφτα δεν το καταλαβαίνω.Μόνο ο Βουλγαράκης ίσως θα μπορούσε να σου το εξηγήσει.

    ReplyDelete
  35. Δηλαδή έχω εγώ ευθύνη για την κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος (δανεικού, τυπωμένου με τη δραχμή, δεν έχει σημασία) επειδή αυτοί που το καρπώνονταν ξόδευαν μέρος του στην εγχώρια αγορά;

    Θα τρελαθούμε εδώ μέσα!!!

    Αν υποθέσουμε οτι παράπλευρα (αλλά πολύ παράπλευρα) ωφελήθηκα κι εγώ απ' την οικονομική ανάπτυξη που σημειώθηκε, τότε να πληρώσουμε αναλογικά τη μείωση του ελλείμματος, ανάλογα με το πόσο ωφελήθηκε ο καθένας.

    Το ίδιο ωφελήθηκα εγώ με τον Πάγκαλο που λέει οτι μαζί τα φάγαμε; Το ίδιο ωφελήθηκα εγώ με τον υπερτιμολογημένο προμηθευτή ή με τον γιατρό που γράφει πλαστές συνταγές; Το ιδιο με τον δημόσιο υπάλληλο που έφτασε να παίρνει με τα επιδόματα και τις υπερωρίες 2,5 χιλιάρικα το μήνα;

    Γι' αυτό αλλού τα παραμυθάκια οτι "όλοι μαζί τα φάγαμε" και "όλοι έχουμε ευθύνη".

    ReplyDelete
  36. Εγώ έτρωγα απο τα αποφάγια αυτού του απίθανου "χορού των μελλοθανάτων" αλλά ήταν τόσο άφθονα αυτά τα απορρίματα που, στο παγκόσμιο rating των πιό πλούσιων πολιτών του κόσμου, υπήρξε κάποια στιγμή, που, ως Ελληνας, είχα σειρά 25.
    Και τί δουλειά νομίζεις ότι έκανα; Ενας απλός κομμωτής ήμουνα.Και ο πατέρας μου τί νομίζεις ότι έκανε; Σουβλάκια πουλούσε.
    Και όμως είχαμε το ιδιόκτητο σπίτι μας, το εξοχικό μας,τα αυτοκίνητά μας,τα ταξίδια μας στο εξωτερικό,το γαμήλιο ταξίδι μου στις Σευχέλλες,τα Σαββατοκύριακα στο Καρπενήσι ή στο Πήλαιο,ενα μικρό σκαφάκι,και γενικά ό,τι είχε όλος ο κοσμάκης.
    Α ναί, το αγαπημένο μου τραγούδι ήταν το "φτωχολογιά,στα χέρια σου μεγάλωσαν και πόνεσαν και μάλωσαν άντρες με ολοκάθαρη ματιά".... Και μέσα μου έλεγα:Αυτός είμαι εγώ.

    ReplyDelete
  37. Περιτό να σου πώ ότι ήμουνα Αριστερός.στην αρχή ΚΚΕ αλλά μετα ανένταχτος για να είμαι στο απυρόβλητο και να το παίζω πολύφερνη νύφη σε όλα τα κομματόσκυλα τύπου Πάγκαλου.Ετσι έκανα τίς δουλίτσες μου.Ας πούμε έβαζα κανένα προβληματικό ανίψι στο δημόσιο όταν υπήρχε ανάγκη.

    ReplyDelete
  38. Η διαφορά Normad είναι ότι τώρα ως μέσος (?) Ελληνας αγωνίζεσαι να επιβιώσεις (διότι "όλα είναι δανεικα") ενώ αυτοί οι κοπρίτες έχουν κάνει μπάζα γιά 7 γενιές.

    Τα αποφάγια λοιπόν ήταν το δόλωμα ενός επίπλαστου ευδαιμονισμού και τώρα τα πληρώνεις στο πολλαπλάσιο

    όχι όμως και αυτοί οι κοπρίτες

    ReplyDelete
  39. 'Ελα ρε Normad τώρα. Που πας να τα πουλησεις αυτα;

    Σκαφάκι; Ταξίδια στις Σευχέλλες; Σαββατοκύριακα στο Καρπενήσι; Ανίψια στο δημόσιο;

    Νομίζεις πραγματικά οτι όλοι είμαστε έτσι; 'Οτι όλοι τα είχαμε αυτα; Είσαι εκτός πραγματικότητας.

    Ε, έτσι εξηγείται οτι λες οτι φταίμε όλοι.

    ReplyDelete
  40. Normad

    poly kali i koinoniki perigrafi sou tou mesaiou. Thymizei kati apo Ksenopoulou Plousious kai Ftoxous, alla me mia enesi afthonitidas, kai mia dosi Giougkerman stin psyxosynthesi mas.

    Alla mporoume apla na doume ta sygkritika stoxeia. Dld ana epaggelma, ti porous, ti plouto kai ti dynatotites exei enas kommotis stin Ellada ki enas stin kentriki Eyropi? i enas xasapis? i enas fortigatzis? ki outo katheksis.

    To kleisimo ton epaggelmaton dinei eksigiseis se polla, alla den einai panakea. Outos i allos ayta anoigoun oristika pleon.

    Ti mi apodosi foron, opoia petra kai na sikoseis stin Ellada, tha ti breis. Apla rota ton eforiako kai me eilikrineia tha sou eksigisei.

    To an epeidi emeis i oi goneis mas fagame ligotera ayto mas kanei ithikoterous apo tous allous, einai ena dilimma pou emena de me ekfrazei, einai ypokritiko.

    Mia synenoxi koinonia ousiastika kanei moko mprosta sto ksemprostiasma kai gia proti fora kounaei to kefali tis katabatika stis pio sklires allages pou epiballontai - esto ki an aytes aparaitites ki eyergetikes - me diktatoriko xaraktira.

    De ftanoun 300 atoma gia na gamisoune mia xora, ftanoun omos 10 ekatomyria ypokrites gia na plinoun eykola tis dikes tous amarties sa natane neraki pou to kanane gargara.

    ReplyDelete
  41. Eixame ton Eyaggelato pou ekane ta kalytera laika dikastiria, tora poios tha kalypsei to keno pou niothoume mesa mas pantou?

    ReplyDelete