Wednesday, January 12, 2011

Κλειστά επαγγέλματα και η ιδεολογία της εξαίρεσης

Του Left Liberal Synthesis*

Από ότι φαίνεται θα περάσουμε μια περίοδο υπόγειων και φανερών ρυθμίσεων για τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα». Αγνοώ τις τεχνικές λεπτομέρειες για καθένα από αυτά, αλλά κατανοώ ότι κλειστό επάγγελμα είναι αυτό, που έχει περιορισμό στην πρόσβαση και συνδυάζεται με κληρονομικό δικαίωμα , ακατανόητη υποχρεωτική χρήση του.

Εκείνο που είναι εντυπωσιακό, είναι ότι διάφοροι εκπρόσωποι επαγγελμάτων προσπαθώντας να υπερασπισθούν τον χώρο τους μετέρχονται διάφορες μεθόδους, οι οποίες διακρίνονται από κυνισμό ή επιλεκτική παρασιώπηση. Συμβολαιογράφοι επικαλούνται τον δημόσιο χαρακτήρα της εργασίας τους, αλλά δεν ολοκληρώνουν το αίτημα τους με την αυτό -κατάργηση τους. Αφού είναι δημόσιοι λειτουργοί που προστατεύουν την νομιμότητα, ας τους καταργήσουμε , να τους κάνουμε υπαλλήλους του υποθηκοφυλακείου και να περάσουν οι αρμοδιότητες τους στο κτηματολόγιο. Προφανώς οι συμβολαιογράφοι θέλουν να είναι επιχειρηματίες που λειτουργούν με κρατική προστασία. Στην ίδια κατευθυνση φαρμακοποιοί επικαλούνται την κληρονομικότητα γιατί το «ίδιο κάνουν οι βουλευτές, οι δικηγόροι, κλπ». Σωστά και η βασιλεία είναι κληρονομικό δικαίωμα.

Προφανώς σε ανεπτυγμένες, πολύπλοκες κοινωνίες κανένα σχεδόν επάγγελμα δεν μπορεί να είναι τυπικά «ελεύθερο». Η ίδια η λειτουργία της κοινωνίας απαιτεί μια σειρά από πολύπλοκες ειδικότητες , οι οποίες απαιτούν έτσι και αλλιώς ρυθμίσεις. Οι ανεπτυγμένες κοινωνίες στηρίζονται σε ειδικότητες, τεχνολογίες, επιμερισμούς και ταξινομήσεις διαδικασιών που ελέγχονται. Για όλα θα πρέπει να υπάρχει μια ρύθμιση, ένας έλεγχος ο οποίος πρέπει να αφορά τα προσόντα και την κατάρτιση των ειδικοτήτων. Εδώ όμως αρχίζει να καλλιεργείται η σύγχυση σκόπιμα .Ταυτίζεται το επαγγελματικό απαιτούμενο πρωτόκολλο με το επιχειρηματικό καρτέλ και με το πρόσχημα του επαγγέλματος ο καθένας διεκδικεί να είναι ένα καρτέλ με κρατική προστασία στον χώρο του.

Οι ενδιαφερόμενοι ασκούν μια διπλή πίεση. Αφ’ ενός επικαλούνται οτι δημόσια αγαθά βρίσκονται σε κίνδυνο και αφ’ ετέρου διεκδικούν την εξαίρεση. Υψηλές αξίες της δημόσιας σφαίρας, όπως η υγεία, η νομιμότητα, η ασφάλεια, ο δημόσιος πλούτος είναι το βάθρο πάνω στο οποίο στηρίζονται περίτεχνα νομικά οικοδομήματα μέσω των οποίων εξασφαλίζονται σταθερά και προστατευμένα εισοδήματα. Και όλα αυτά με την επίκληση της εξαίρεσης, της ειδικής συνθήκης, του κινδύνου μιας κατάρρευσης από μια ακατανόητη γενίκευση. Αλίμονο δεν μπορεί να είμαστε όλοι ίδιοι

Το φάρμακο δεν είναι σαν τα πλακάκια υγιεινής, το έννομο συμφέρον του δημοσίου δεν είναι σαν θεατρικό εισιτήριο ,η ασφάλεια του κτιρίου δεν είναι τραχανάς κλπ.

Το χειρότερο με τα «κλειστά» επαγγέλματα δεν είναι ότι είναι «κλειστά» οικονομικά και συνεπώς δημιουργούν περιττά κόστη συναλλαγής στην οικονομία, αλλά ότι λειτουργούν και ενισχύουν μια συγκεκριμένη ιδεολογία την ιδεολογία των «εξαιρέσεων».

Η ιδεολογία αυτή είναι πολύ απλή , προϋποθέτει όμως μια άρρητη ,διπλή αρχή....

*Στο ιστολόγιο του Left-Liberal Synthesis μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια του παραπάνω άρθρου.

53 comments:

  1. Σήμερα,στηνΕλλάδα,σε πόλη άνω των 1.500 κατοίκων, δεν μπρείς να ανοίξεις φαρμακείο.Ο μόνος τρόπος είναι να παντρευτείς τη κόρη ή το γυιό κάποιου παλιού φαρμακοποιου ή να στάξεις κάμποσες εκατοντάδες χιλάδες ευρώ να αγοράσεις την άδεια απο κάποιον που συνταξιοδοτείται,όπως ακριβώς γινότανε με τα φορτηγά.

    ReplyDelete
  2. Σήμερα, για να "τακτοποιήσεις" ένα υμιυπαίθριο χώρο,πρέπει πρώτα να προπληρώσεις το μηχανικό σε αμοιβή μη διαπραγματεύσιμη μαζί του γιατί την αμοιβή του τη καθορίζει ο νόμος της "αριστερής" κ.Μπιρπίλη.
    "Ειρήσθω εν παρόδω" ότι οι Μηχανικοί είναι όλοι "αριστεροί".

    ReplyDelete
  3. "...κατανοώ ότι κλειστό επάγγελμα είναι αυτό, που έχει περιορισμό στην πρόσβαση και συνδυάζεται με κληρονομικό δικαίωμα..."

    Το πιο κλειστό επάγγελμα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι αυτό που βουλευτή. Είναι κληρονομικό, υψηλά αμειβόμενο και επιδοτούμενο, απαιτεί εξω-επαγγελματικά κριτήρια για την είσοδο κάποιου σε αυτό και "πωλείται" πάρα πολύ ακριβά (μετακινήσεις βουλευτών στα κόμματα). Επιπλέον, έχει ειδικά προνόμια συνταξιοδότησης και αμνηστίας ή παραγραφής αδικημάτων, κατά τη θητεία και μετά από αυτή.

    Όταν το παραπάνω "κλειστό" επάγγελμα συνδυάζεται με άλλα, π.χ. δικηγόρου (κυρίως) ή μηχανικού, τότε είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να αλλάξει η νομοθεσία σε ότι αφορά αυτά. Κατά τα υπόλοιπα, η "ευνομία" εξαντλείται σε φορτηγατζήδες, φαρμακοποιούς, κτλ, όσες "κάστες" δηλαδή δεν εκλέγουν βουλευτές.

    Για όσους ελπίζουν σε σωστή ρύθμιση των παραπάνω, να θυμίσω ότι ακριβώς πριν τις γιορτές, το μόνο νομοσχέδιο που η κυβέρνηση ανέβαλλε για τον επόμενο χρόνο (και ακόμα δεν φαίνεται να κατατίθεται) είναι αυτό για δικηγόρους και μηχανικούς. Μπορεί να τα έχουν βάλει με τους ΔΥ, αλλά με αυτούς δεν τα βάζει κανείς, αν θέλει να μείνει στην κυβέρνηση.

    ReplyDelete
  4. Tα περισσότερα βέβαια φαρμακεία δεν πουλάνε μόνο ή κυρίως συνταγογραφούμενα φάρμακα αλλά είναι στη κυριολεξία μπακάλικα γενικών προιόντων.Παπούτσια,τρόφιμα,μηχανήματα, κλπ,κλπ.
    Κατω απο το ψευδεπίγραφο τίτλο "φαρμακείο" ασκείται προστατευμένο παραεμπόριο.

    ReplyDelete
  5. Tα επαγγέλματα του συμβολαιογράφου και φαρμακοποιού δεν χρειάζονται άνοιγμα αλλά κατάργηση.Ετελεύτησαν τον βίον τους.Αν τους άφηναν ελεύθερους στην αγορά θα είχαν τη τύχη των σαμαράδων,των γανωτήδων,των βαρελάδων και άλλων συμπαθών επαγγελμάτων που τα εργα τους κοσμούν τα Μουσεία.
    Οι φαρμακοποιοί,αν περάσουν οι συμφωνίες τους με τον υπουργό Υγείας,ας ανάβουν κανένα κερί στον προστάτη τους τον Αγιο Λοβέρδο.
    Οι συμβολαιογράφοι δεν είναι επαγγελματίες αλλά λειτουργοί,κάτι σαν Ιερείς.Φυλάνε τα ιερά και όσια,με το αζημίωτο, κάθε βρώμικης συναλλαγής.

    ReplyDelete
  6. Ξέρω νεαρό δικηγόρο(τρόπος του λέει δικηγόρος απλά απόφοιτος νομικής είναι) ο οποίος τη μόνη δουλειά που κάνει είναι να παρίσταται στα συμβόλαια της συμβολαιογράφου-Μαμάς του και να υπογράφει.Αν καταδεχτεί να το κάνει και αυτο και δεν τα υπογράφει και αυτά η Μαμά του.Μετά σουφρώνει κάμποσα χιλιάρικα ευρώ, παίρνει τη Μπέμπα του και πάει να ξεσκάσει.
    Αθάνατοι Καστανίδηδες,Πάκηδες,Πετσάλνικοι,Σιούφηδες,η Πατρίς σάς ευγνωμονεί.

    ReplyDelete
  7. Η Ελλαδα απλα ειναι οικονομια
    φεουδαρχικου τυπου σε συγχρονη εκδοση.
    Περιμενα σαρωτικες αλλαγες στο ανοιγμα των επαγγελματων(ταξι,φαρμακεια κλπ)

    Αντ αυτου γενικολογιες ανοιγματοκλεισιματα ατολμια και πολιτικο κοστος.
    Βαρεθηκαμε πραγματικα απο τις γενικολογιες της κυβερνησης.
    Ολα ημιμετρα .
    Χρειαζομαστε γενναιες λυσεις ΠΑΝΤΟΥ λυσεις φιλελευθερου χαρακτηρα(δεν ειμαι φιλελευθερος)

    Απλα η Ελλαδα χρειαζεται πλεον θεραπεια σοκ με στοχο τα φεουδα
    και τους ΔΥ.
    Και ολα αυτα σε συνδυασμο με κοινωνικη δικαιοσυνη.

    ReplyDelete
  8. Η Ελλαδα απλα ειναι οικονομια
    φεουδαρχικου τυπου σε συγχρονη εκδοση.
    Περιμενα σαρωτικες αλλαγες στο ανοιγμα των επαγγελματων(ταξι,φαρμακεια κλπ)

    Αντ αυτου γενικολογιες ανοιγματοκλεισιματα ατολμια και πολιτικο κοστος.
    Βαρεθηκαμε πραγματικα απο τις γενικολογιες της κυβερνησης.
    Ολα ημιμετρα .
    Χρειαζομαστε γενναιες λυσεις ΠΑΝΤΟΥ λυσεις φιλελευθερου χαρακτηρα(δεν ειμαι φιλελευθερος)

    Απλα η Ελλαδα χρειαζεται πλεον θεραπεια σοκ με στοχο τα φεουδα
    και τους ΔΥ.
    Και ολα αυτα σε συνδυασμο με κοινωνικη δικαιοσυνη.

    ReplyDelete
  9. Parmenidi

    allo pragma to epaggelma tou farmakopoiou, ki allo pragma i adeia leitoyrgias farmakeiou. To farmako einai proion pou xaraktirizetai apo asymmetri pliroforisi. I katargisi tou apla tha sygkentrosei akoma perissotero tin eksousia orismou tou megethous tis zitisis sta xeria tou iatrou. O farmakopoios paizei simantiko rolo sti sygkratisi tou plithorismou kai kostous ygeias os krikos metaksy iatron, promitheyton kai pliroton.

    O farmakopoios, os epistimonas, epitelei simantiko ergo stin ereyna ki anaptyksi neon farmakeytikon proionton. Fysika den einai o monos stin alisida alla apotelei simantiko kommati aytis.

    O rolos tou farmakopoiou prepei na einai kai aytos tis enimerosis, ekpaideysis kai kathodigisis tou iatrou, esto akoma akyrosis tis gnomodotisis tou, os pros to kostos kai ta therapeytika systatika enallaktikon farmakeytikon proionton.

    Antitheta, ena farmakeio mporei na leitourgisei me i xoris farmakopoious gia mia seira proionton pou den apaitoun syntagografisi. Episis i leitourgia enos farmakeiou einai mia oikonomiki drastiriotita pou fysika tha eprepe na leitourgei opos kai kathe allos anoiktos oikonomikos klados.

    Ayto pou thelo na po me aformi to epaggelma tou farmakopoiou, einai oti i rythmisi enos epaggelmatos simera tha prepei na afora ekeina ta simeia pou diasfalizoun tin prostasia tou katanaloti, tin poiotita ton proionton, kai tin aksiopistia / artia katartisi tou epaggelmatia.

    Epomenos dimografika, geografika, oikonomika kai syntexniaka kritiria prepei na katargithoun, kai na antikatastathoun apo kritiria poiotitas, asfaleias kai prostasias tou dimosiou symferontos opou ayta armozoun.

    En merei, oikonomikoi kladoi diaxronika "prostateyontai" apo ethnikes, omospondoiakes kai polymeris nomothesies kai kanonismous, stin arxi tis proothisis tis kainotomias, tis dynamikis apodotikotitas i tis ependysis sto anthropino kefalaio, opos tha elege ki o Schumpeter.

    Ennoiologika, me basi ta parapano tha ithela na do tin epanarythmisi ton epaggelmaton ki oikonomikon kladon sti xora, ki oxi sto plaisio mono tirisis braxyprothesmon pelateiakon isoropion metaksy tou politikou systimatos kai ton diaforon syntexniakon symferonton.

    ReplyDelete
  10. @rat700
    Για τον επιστήμονα φαρμακοποιό αλλά και για τις άλλες ρυθμίσεις σχετικά με το φάρμακο συμφωνώ μαζί σου.Δυστυχώς στην Ελλάδα οι φαρμακευτικές σχολές παράγουν μπακάληδες.Οχι γιατί δεν είναι καλές οι σχολές αλλά γιατί όλοι ή σχεδόν όλοι οι φοιτητές προορίζονται για πωλητές διαφόρων εμπορευμάτων μεταξύ των οποίων και φαρμάκων κάτω απο μια ψευδοεεπιστημονική ομπρέλα "φαρμακειο".Δεν μπορεί το κράτος να ξοδεύει τόσα χρήματα για να παράγει πωλητές που με μια διετή εκπαίδευση σε ένα ΙΕΚ θα ήταν καλυτεροι και προτιμότεροι για τις πωλήσεις.Αλλωστε οι εναλλακτικές θεραπείες στις οποίες το συνταφγογραφούμενο φάρμακο δεν έχει κανένα ρόλο τείνουν να ξεπεράσουν τις συμβατικές και πρέπει να δούμε αυτό το θέμα με σοβαρότητα.Τέτοια θέματα ανοίγουν τα μάτια των αδυναμιών και δυνατοτήτων των συμβατικών επαγγελματιών του χώρου της Υγείας στους οποίους αν θέλουν να ανήκουν οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να πάψουν να πουλάνε παντούφλες με 100% κερδος με τη πρόφαση-παραπλάνηση ότι είναι ορθοπεδικές.

    ReplyDelete
  11. @rat700:

    "...allo pragma to epaggelma tou farmakopoiou, ki allo pragma i adeia leitoyrgias farmakeiou. To farmako einai proion pou xaraktirizetai apo asymmetri pliroforisi..."

    Αν και συνήθως διαφωνούμε, εδώ έχεις απόλυτο δίκιο. Εξαιρετική διατύπωση ενός γεγονότος που οι περισσότεροι επιλέγουν να παραβλέψουν.

    Κάποιοι μάλιστα, κυρίως μηχανικοί και δικηγόροι (βλέπε κα "12.000 ευρώ" Βόζεμπεργκ), προσπαθούν να μας πείσουν ότι αντίστοιχα και αυτοί αξίζουν έναν παρόμοιο "ιδιαίτερο" χειρισμό σε ότι αφορά το επάγγελμά τους.

    ReplyDelete
  12. Εξαιρετικό το άρθρο. Από την πρώτη στιγμή με εντυπωσίασε.

    ReplyDelete
  13. "πρέπει να αναφέρουμε ότι στον Νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν τόσα φαρμακεία (1.250) όσα υπάρχουν σ’ ολόκληρη την Αυστρία"

    Ας προσέξουμε τί σημαίνει αυτή η παραδοχή απο τους ίδιους τους φαρμακοποιούς.Ανεξάρτητα αν το επικαλούνται ως επιχείρημα για να μην ανοίξει το επάγγελμα.

    ReplyDelete
  14. Μια και μιλάμε για κλειστά επαγγέλματα, μήπως πρέπει αντίστοιχα να δούμε και τις κλειστές αγορές;

    Για παράδειγμα, η ενέργεια. Γιατί η ΔΕΗ συνεχίζει να επιδοτείται και επιπλέον να αυξάνει (ασύμμετρα, στους μικρούς καταναλωτές) τα τιμολόγια; Εφόσον συμμετέχουν σε αυτή πλέον και ιδιώτες, δεν πρέπει να *πληρώνει* στο ελληνικό δημόσιο για την εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων και (κυρίως) του λιγνίτη, που τώρα προμηθεύεται με *μηδενικό* κόστος ως πρώτη ύλη; Το ίδιο και σε κάθε άλλη πρώην-ΔΕΚΟ και νυν ημι-ιδιωτικοποιημένη, την οποία θέλουν να "εξυγιάνουν" κάνοντάς την κερδοφόρα με το στανιό.

    Αυτό έγινε προσπάθεια να εφαρμοστεί (με εντελώς "κρατικοδίαιτο" τρόπο βέβαια) στις ακτοπλοϊκές, με αποτέλεσμα τελικά οι ιδιώτες να επιλέξουν να κόψουν το 80% των δρομολογίων. Το ίδιο μοντέλο "ιδιωτικοποίησης" γίνεται και τώρα στις αερομεταφορές, όπου το κράτος ανέχεται (προς το παρόν) τις απόλυτα εναρμονισμένες τιμές των ιδιωτών (παράνομο), γιατί διαφορετικά θα μείνουμε ΚΑΙ χωρίς αεροπορικά δρομολόγια, εφόσον δεν υπάρχει πλέον κρατικός αερομεταφορέας. Για να μην αναφέρω τα διόδια, όπου εκεί πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στα όρια της αντισυνταγματικότητας (δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης).

    Γιατί κανένας δεν αναφέρεται σε αυτά τα "δύο σταθμά"; Γιατί το κράτος πρέπει μονίμως να είναι πελάτης χωρίς δικαιώματα και αξιώσεις έναντι των "παροχέων" ιδιωτών;

    ReplyDelete
  15. Ελα ντέ. Γιατί εμείς δεν θέλουμε να είμαστε η Κούβα της Μεσογείου;
    Τώρα μάλιστα που η μακαριστή ορίτζιναλ Κούβα αποχαιρέτησε την Αλεξάνδρεια;

    ReplyDelete
  16. “Δεν μπορεί το κράτος να ξοδεύει τόσα χρήματα για να παράγει πωλητές που με μια διετή εκπαίδευση σε ένα ΙΕΚ θα ήταν καλυτεροι και προτιμότεροι για τις πωλήσεις.”
    Symfonoume apolyta. To kratos prepei na ependyei sto anthropino kefalaio mesa apo to systima ekpaideysis, kai na epibrabeyei tin kainotomia mesa apo tous mixanismous proothisis tis anaptyksis tis ergasias kai tis kainotomias. Ki ekei, me aformi to anoigma ton epaggelmaton, prepei na ginei mia ksekathari koubenta gia ti diarkeia ton spoudon, to periexomeno tous, to kostos tous kai ti xrisimotita tous os pros tis anagkes beltiosis tou ploutou (gnosiakou kai ylikou) tis xoras.

    “Αλλωστε οι εναλλακτικές θεραπείες στις οποίες το συνταφγογραφούμενο φάρμακο δεν έχει κανένα ρόλο τείνουν να ξεπεράσουν τις συμβατικές και πρέπει να δούμε αυτό το θέμα με σοβαρότητα.”
    Yparxei mia tasi rythmisis ton enallaktikon epaggelmaton ygeias se oli ti Dysi, opos istorika egine me tous iatrous kai tous farmakopoious. Protoi se seira einai oi nosileytes, ki akolouthoun oi xeiropraktores, psychologoi, physiotherapeytes, belonistes (“Kineziki iatriki”) klp. En merei pros tin kateythinsi ayti piezoun oi idioi oi epaggelmatikoi syllogoi ton omadon ayton, pou anazitoun agoniodos tin anagnorisi tous enanti ton iatron pou exoun diaxronika monopolisei to xoro tis ygeias. Yparxei omos kai i diastasi anazitisis enallaktikon methodon paroxis ypiresion ygeias apo politikous kai asfalistika tameia, pou tha periorisoun tin oikonomiki epibarynsi ton proypolismon tous, diasfalizontas taytoxrona tin prostasia tou astheni kai tin poiotita stis parexomenes ypiresies.

    Stin Ellada xreiazomaste megalyteri epixeirimatiki koultoura kai kalyteri poiotita stis ypiresies pou prosferoume. An den anoiksoume ligo ta epaggelmata mas kai de dimiourgisoume synthikes ygious antagonismou, dyskola tha metaboume se ena periballon me poiotika proionta kai biosimes oikonomikes drastiriotites pou dimiourgoun nees kai kales theseis ergasias.

    ReplyDelete
  17. Άλλος ένας "Λαφαζανιστής" οικονομολόγος που δεν ξέρει τι του γίνεται:

    "O R. Wolff για τα κρατικά ελλείμματα και την Ελλάδα":
    http://jungle-report.blogspot.com/2011/01/o-r-wolff.html

    Αξίζει πραγματικά να δει κανείς το βιντεάκι (με υπότιτλους μάλιστα), που λέει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, για την κατάσταση στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, καθώς και για τον "μονόδρομο" του μνημονίου:

    http://www.youtube.com/watch?v=AG0zL1ZIw08

    Για όποιον βαριέται, ας δει μόνο αυτά που λέει στο 11:00+ για το "σοσιαλιστικό" ΠΑΣΟΚ και για τον πρώην μαθητή του, για τον οποίο όπως λέει "...Θα έπρεπε να είχα κάνει καλύτερη δουλειά..."

    Τελικά ο μπαρμπα-Γιώργος έχει δίκιο. ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

    ReplyDelete
  18. Jaga,
    Σταμάτα να λαφαζανίζεσαι.

    ReplyDelete
  19. @Normad:

    Κουμπούρας ο Γιωργάκης, τίποτα δεν έμαθε. Θα ήταν από αυτούς του "αιώνιους φοιτητές". Μάλλον την μακρο-οικονομία την πέρασε με σκονάκι.

    ReplyDelete
  20. Jaga,

    Γνωρίζεις ότι η Ελλάδα έχει πρωτογενές έλλειμμα και τι σημαίνει αυτό;
    Άντε και ακολουθούμε την πρόταση του Wolf στην Ελλάδα και καλύπτουμε το έλλειμμα για αυτό το μήνα ή για αυτό το χρόνο. Μετά τι κάνουμε; Τους μισθούς και τις συντάξεις που από μόνα τους δημιουργούν το έλλειμμα στον ελληνικό προϋπολογισμό πως θα τα πληρώνουμε μετά από αυτή την άμμεση φορολόγηση που προτείνει ο Wolf των χαρτοφυλακίων των "πλουσίων";

    Ο Wolf αναφέρεται συγκεκριμένα στο stimulus πακέτο των ΗΠΑ και το έλλειμμά τους ΜΟΝΟ του 2009. Τα άλλα για την Ελλάδα που λέει φανερώνουν ότι δεν έχει μπει στον κόπο να δει ούτε τον προϋπολογισμό της Ελλάδας. Η one-off φορολογία των πλουσίων που προτείνει για τις ΗΠΑ δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα στην Ελλάδα, όπως προσπάθεί και όπως προσπαθείς να μας πείσεις. Το έλλειμμα της Ελλάδος είναι ΠΑΓΙΟ πρόβλημα, καλέ μου άνθρωπε. Όσα πάγια είναι οι μισθοί και οι συντάξεις που πρέπει να πληρώνονται κάθε μήνα, όχι μια φορά και τελειώσαμε, όπως η φορολογία που προτείνει ο Wolf.

    Αν μας προέτρεπες να δούμε την αρχή του video, θα σου έλεγα μπράβο. Και μετά θα μπορούσαμε να μιλάμε για το πως μπορούμε να φορολογούμε φτωχούς ΚΑΙ πλούσιους ΠΑΓΙΩΣ, ΑΝΑΛΟΓΑ με τις δυνατότητές τους, και πώς οι πολιτικοί μας θα πρέπει να αντιστέκονται στις πιέσεις ΚΑΙ των μεν ΚΑΙ των δε, όπως τις περιγράφει ο Wolf. Και για το πως ο μηδενισμός του ελλείμματος θα σταματούσε τους πλούσιους να ωφελούνται διπλά από αυτό, όπως επίσης περιγράφει. Και για το τι ανάπτυξη χρειαζόμαστε για να αρχίσουμε να μειώνουμε το χρέος, ακόμη και με μηδενικό έλλειμμα, και πως θα την επιτύχει αυτή η Ελλάδα, που δεν μπαίνει στον κόπο να μας πεί.

    Αφού μας προτρέπεις να ξεκινήσουμε από το 11ο λεπτό, θα σου πώ ό,τι σου είπε και ο Normad. Σταμάτα να λαφαζανίζεσαι. Αν και τελικά πιστεύω ότι το πρόβλημά σου είναι πρόβλημα κατανόησης, οπότε δε σου κρατώ κακία.

    ReplyDelete
  21. Επίσης, και εδώ πράγματι έχω εγώ πρόβλημα κατανόησης, μπορεί κάποιος να μου πει ΠΩΣ μπορεί μία κυβέρνηση να αντλήσει με τη μία 1.3 τρις από χαρτοφυλάκια (stocks and bonds), και να τα μετατρέψει σε ρευστό για χρησιμοποίηση από το κράτος όπως και όπου χρειάζεται (μισθοί, συντάξεις, υπηρεσίες, επιδοτήσεις κλπ);

    ReplyDelete
  22. @Ventriloquist:

    Επειδή μπήκες στον κόπο να γράψεις κάμποσα, να σου απαντήσω και εγώ αναλυτικά:

    "...Γνωρίζεις ότι η Ελλάδα έχει πρωτογενές έλλειμμα και τι σημαίνει αυτό;...Τους μισθούς και τις συντάξεις που από μόνα τους δημιουργούν το έλλειμμα..."

    Έχεις νούμερα για το πρωτογενές έλλειμμα; Έχεις στοιχεία για το που πήγανε οι μέχρι τώρα δόσεις από το ΔΝΤ; Γιατί εγώ αυτά που έχω λένε ότι δεν πήγε ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ για την αποπληρωμή μισθών και συντάξεων. Μάλιστα, από τα τελευταία 50 δις περίπου, τα 30+ πήγαν κατευθείαν σε τοκοχρεωλύσια, δηλαδή πίσω στους δανειστές μας, οι οποίοι απλώς μας κάνουν "μεταφορά δανείου", σε χαμηλότερο ρίσκο και υψηλότερο επιτόκιο.

    Η Ελλάδα έχει όντως πρωτογενές έλλειμμα. Το θέμα είναι ότι αυτό οφείλεται στην μηδενική παραγωγή και εξαγωγές, όχι στους μισθούς και συντάξεις. Αν αύριο το πρωί σταματήσουν να πληρώνουν ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ, πάλι έλλειμμα θα έχει.

    Αν έχεις αντίρρηση σε αυτά, παρακαλώ δώσε μας στοιχεία να μας διαφωτίσεις. Αλλά και πάλι, ακόμα και έτσι όπως λες να είναι, το ζήτημα τελικά είναι απλό: όταν η κεντρική διαχείριση έχει διαθέσιμα 10 ευρώ και πρέπει να επιλέξει τι θα πληρώσει πρώτο, προφανώς πρέπει να διαλέξει να πληρώσει τους πολίτες και σε δεύτερη προτεραιότητα τους τοκογλύφους. Απλά πράγματα.

    "...Ο Wolf αναφέρεται συγκεκριμένα στο stimulus πακέτο των ΗΠΑ και το έλλειμμά τους ΜΟΝΟ του 2009..."

    Αυτό που δεν κατάλαβες είναι ότι περιγράφει ακριβώς την παθογένεια του συστήματος. Αν η αύξηση φόρων στις πλούσιες επιχειρήσεις υπερκαλύπτει τόσο εύκολα το πρόβλημα του προσωρινού ελλείμματος, τότε λύνει και το πρόβλημα του μόνιμου. Με άλλα λόγια, ανάμεσα στις δύο επιλογές, φορολόγηση κερδοφορίας ή περικοπές στα χαμηλά στρώματα, μια λογική και πιστή στους ψηφοφόρους της κυβέρνηση διαλέγει το πρώτο, ΜΟΝΙΜΑ, ή τουλάχιστον για όσο χρειαστεί.

    Η Ιρλανδία πασχίζει να βγει από το αδιέξοδο και ταυτόχρονα να διατηρήσει τη χαμηλότερη φορολογία της Ευρωζώνης στις επιχειρήσεις. Απλά δεν γίνεται, τουλάχιστον όχι χωρίς πολύ σοβαρές κοινωνικές αναταραχές. Αυτό συμβαίνει και σε εμάς εδώ, απλώς δεν το έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει ως κοινωνία.

    ReplyDelete
  23. @Ventriloquist:

    "...Αν μας προέτρεπες να δούμε την αρχή του video, θα σου έλεγα μπράβο..."

    Έγραψα κατά λέξη:

    "...Αξίζει πραγματικά να δει κανείς το βιντεάκι (με υπότιτλους μάλιστα), που λέει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα...
    ...Για όποιον βαριέται, ας δει μόνο αυτά που λέει στο 11:00+..."

    Προφανώς ανήκεις στην δεύτερη κατηγορία (δικαίωμά σου) και υποθέτεις ότι όλοι οι υπόλοιποι σκέφτονται έτσι. Άλλο έγραψα εγώ, άλλο κατάλαβες εσύ.

    "...Επίσης, και εδώ πράγματι έχω εγώ πρόβλημα κατανόησης, μπορεί κάποιος να μου πει ΠΩΣ μπορεί μία κυβέρνηση να αντλήσει με τη μία 1.3 τρις από χαρτοφυλάκια (stocks and bonds)..."

    Προφανώς κάποιοι το έχουν ήδη σκεφτεί, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά κάποιο πειστικό αντεπιχείρημα, ούτε καν ως προς τα νούμερα:

    "The Robin Hood Tax":
    http://www.youtube.com/watch?v=ZzZIRMXcxRc

    Ένα ποσοστό φορολόγησης συναλλαγών της τάξης του 0,01% σε μια μεγάλη οικονομία όπως αυτή της Αγγλίας μεταφράζεται σε πολλές δεκάδες δις λίρες. Το τεχνικό μέρος, το έχουν λύσει ήδη οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες χρεώνουν αυτόματα κάθε συναλλαγή στο ΧΑΑ ως προμήθεια.

    Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, αλλά είναι τόσο απλό. Numbers don't lie.

    Ελπίζω να απάντησα σε όλες τις απορίες σου. Πάντα στη διάθεσή σου για ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες (αρκεί να αξίζει τον κόπο της απάντησης εννοείται).

    ReplyDelete
  24. Jaga,
    Σταμάτα να λαφαζανίζεσαι.

    Normad yponoeis ayto pou mou pairnaei apo to myalo?

    ReplyDelete
  25. Όλη η αλήθεια για το χρέος

    http://www.youtube.com/watch?v=8thZbkgYB2Y

    ReplyDelete
  26. @ Jaga

    "Γιατί εγώ αυτά που έχω λένε ότι δεν πήγε ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ για την αποπληρωμή μισθών και συντάξεων."

    1)Δώσε μας αυτά που έχεις εσύ, τότε.

    2)Το κράτος έχει έσοδα από πολλές πηγές. Από το σύνολο αυτών πληρώνει και τα τοκοχρεωλύσια και τους μισθούς και ό,τι άλλο. Το κράτος έχει αναλάβει υποχρεώσεις και με τη στήριξη των πολιτών με ένα σωρό εκλογές, ΚΑΙ για τους μισθούς κλπ ΚΑΙ για τα "τοκοχρεωλύσια" στα οποία αναφέρεσαι εδώ (τόκοι δανείων πριν το μνημόνιο).


    "Το θέμα είναι ότι αυτό [το πρωτογενές έλλειμμα] οφείλεται στην μηδενική παραγωγή και εξαγωγές, όχι στους μισθούς και συντάξεις. Αν αύριο το πρωί σταματήσουν να πληρώνουν ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ, πάλι έλλειμμα θα έχει."

    1) Αυτό κάνει τα επιχειρήματά σου ποιο αδύνατα

    2) Τότε, και άμα σταματήσεις να πληρώνεις τόκους, πάλι θα έχεις έλλειμμα και μάλιστα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού πρωτογενείς δαπάνες κοστίζουν περισσότερο από τους τόκους (πρωτ. δαπάνες 51-57 δις, τόκοι 12-16 δις, στοιχεία από 2009 και μετά από τον προϋπολογισμό 2011, υπουργείο οικονομικών). Και αφού θα σταματήσεις να πληρώνεις τους δανειστές σου, δε θα σου δίνουν άλλα για να καλύψεις το πρωτογενές έλλειμμα. Μη λες βλακείες, λοιπόν.

    3) Αφού είναι η έλλειψη παραγωγής και εξαγωγών που δημιουργούν το έλλειμμα (...) τότε πώς θα τις προωθήσεις; Με τους πλούσιους να πληρώνουν one-off φόρους (αφού από εκεί ξεκίνησες, με τον Wolff); Και μετά θα αρχίσει ο ΔΥ να παράγει; Ή μήπως θα τους τα πάρουμε τόσο χοντρά που εμείς δε θα χρειάζεται να παράγουμε;

    4)Αυτά που γράφεις να κοιτάς να έχουν και μια τυπική ακολουθία.

    "όταν η κεντρική διαχείριση έχει διαθέσιμα 10 ευρώ και πρέπει να επιλέξει τι θα πληρώσει πρώτο, προφανώς πρέπει να διαλέξει να πληρώσει τους πολίτες και σε δεύτερη προτεραιότητα τους τοκογλύφους."

    Το 2009, όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι, με βάση στοιχεία που μπορείς να βρεις στον προϋπολογισμό 2011:

    έσοδα 2009: 48,491 δις
    Δαπάνες 2009: πρωτογενείς δαπάνες 57,987 δις (εκ των οποίων Αποδοχές και συντάξεις:24,476δις), τόκοι 12,325 δις (σύνολο 71,81 δις)


    Δηλαδή, η κυβλερνηση είχε 10, αλλά έπρεπε να δώσει στους πολίτες (μισθοί, συντάξεις και υπηρεσίες) 11,958. Χωρίς να λογίζουμε τους τόκους. Άρα είχε ανάγκη τους δανειστές της. Αυτό το απλό το καταλαβαίνεις, ή έχω να κάνω με άτομο περιορισμένης αντιλήψεως;

    "Αυτό που δεν κατάλαβες..."

    Εγώ κατάλαβα μια χαρά. Εσύ δεν κατάλαβες τίποτα. Δες παρακάτω.

    "Αν η αύξηση φόρων στις πλούσιες επιχειρήσεις υπερκαλύπτει τόσο εύκολα το πρόβλημα του προσωρινού ελλείμματος, τότε λύνει και το πρόβλημα του μόνιμου."

    Δεν είπε τίποτε ο Wolff σε αυτό το video για φόρους σε επιχειρήσεις

    "Με άλλα λόγια, ανάμεσα στις δύο επιλογές, φορολόγηση κερδοφορίας ή περικοπές στα χαμηλά στρώματα,..."

    Δεν μίλησε για φορολόγηση κερδοφορίας αλλά κεφαλαίου.

    "...μια λογική και πιστή στους ψηφοφόρους της κυβέρνηση διαλέγει το πρώτο, ΜΟΝΙΜΑ, ή τουλάχιστον για όσο χρειαστεί. "

    Δεν πρότεινε μόνιμη φορολόγηση, αλλά ONE-OFF φορολόγηση κεφαλαίου. Τίποτα μόνιμο. Ή θα φορολογείς το κεφάλαιο 10% κάθε χρόνο; Ο Wolff πάντως τόσο χαζός για να το προτείνει αυτό δεν είναι.

    ReplyDelete
  27. @ Jaga (συνέχεια)

    "Ένα ποσοστό φορολόγησης συναλλαγών της τάξης του 0,01% σε μια μεγάλη οικονομία όπως αυτή της Αγγλίας μεταφράζεται σε πολλές δεκάδες δις....."

    1) Δεν πρότεινε αυτό ο Wolff.

    2) Στο site του Robinhood Tax, μας λένε ότι με αυτόν τον φόρο, στο ΗΒ θα μπορούσαν να μαζέψουν 20 δις λίρες. Ακόμα και τηρουμένων των αναλογιών, ΗΒ ΑΕΠ/ΗΠΑ ΑΕΠ=14.12 τρις $/2.17 τρις $=6,5. Άρα τα 20δις μεταφράζονται στις ΗΠΑ σε 130 δις. Και αυτό χωρίς να σκεφτούμε ότι στο ΗΒ το ποσοστό του ΑΕΠ που καθορίζεται από δραστηριότητες τραπεζών είναι μεγαλύτερο από αυτό στις ΗΠΑ.
    Ο Wolff μίλησε για 1.3 τρις. Δέκα φορές παραπάνω. Και όχι από τράπεζες, αλλά από άτομα. Και όχι από δυνητικές συναλλαγές στο μέλλον και με πρότερη γνώση, αλλά από υπάρχον κεφάλαιο με το έτσι θέλω, τώρα. Εγώ λοιπόν ρώτησα γι' αυτό. Η ερώτησή μου ήταν ειλικρινής. Εσύ προσπάθησες να μου "απαντήσεις την απορία" με ό,τι σου φάνηκε εκείνη τι στιγμή ότι κολλάει. Αλλά δεν.


    "Numbers don't lie."

    Indeed!

    ReplyDelete
  28. "ποιο αδύνατα" > "πιο αδύνατα"

    -Και ό,τι άλλο...

    Καληνύχτα σας.

    ReplyDelete
  29. Και επειδή πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τους αριθμούς:

    20δις λίρες αναλογούν σε 205δις $, στον υπολογισμό παραπάνω (£1=$1.58).

    Δηλαδή 6.3 φορές παραπάνω από το 1.3 τρις $. Η λογική παραμένει η ίδια, φυσικα.

    .-

    ReplyDelete
  30. Jaga,
    Please accept my deepest sympathy for the wild beating by Ventilloquist.I hope you keep being alive. Please know that you are in my thoughts and prayers.
    I love you.
    Normad

    ReplyDelete
  31. Lafazan,bless you,my dearest Jaga.

    ReplyDelete
  32. "Ερχονται γκαστρωμένες μέρες"

    Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση πριγράφει ο Παπακωσταντίνου,ο Νικηταράς του 21,τις πολύ θετικές για την Ελλάδα αναμενόμενες απο την ΕΕ αποφάσεις για τη δυναμική αποπληρωμής του χρέους που θα δημιουργήσουν.
    Στο μεταξύ έχουμε μεσοχείμωνο και ακόμα η λαική εξέγερση κατα της κατοχής απο τη μπότα του ΔΝΤ,που μας χρυσοπληρώνει για να απολαμβάνουμε το "Big Brother", να φανεί.
    «Ακόμα τούτη την άνοιξη, ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, Όσο να 'ρθει ο Μόσκοβος ραγιάδες, ραγιάδες, να φέρει το σεφέρι ..."

    ReplyDelete
  33. Η μόνη ελπίδα για μια λαική εξέγερση θα είναι να την αναλάβουν οι δικηγόροι και οι μηχανικοί με το συγκλονιστικό Εθνοσωτήριο σύνθημα: "κάτω τα χέρια απο τα,βρέξει χιονίσει, κατοχυρωμένα εισοδήματά μας".
    Να μπορούσα να γράψω ένα ΕΘΝΙΚΟ ποίημα για να υμνήσω τους αγώνες τους.

    ReplyDelete
  34. Οι μόνοι που βρίσκονται σε διαρκή διατεταγμένη εξέγερση είναι οι Παμίτες.Σήμερα θα αναλάβουν να απελευθερώσουν τα διόδια της Αλαμάνας.Της Πελασγίας τα απελευθέρωσε ο καπετάν Γκλέτσος.

    ReplyDelete
  35. @Ventriloquist:

    "...Δώσε μας αυτά που έχεις εσύ, τότε..."

    Έχω γράψει ανάλογο σχόλιο και links πριν 2 ή 3 posts, εδώ στο G700. Προς το παρόν δες αυτό για να πάρεις μια ιδέα (δεν ξέρω αν είναι το ίδιο):

    http://www.inews.gr/96/apo-ta-lefta-tou-mnimoniou-oute-ena-evro-den-paei-se-misthous-kai-syntaxeis.htm

    Η πλάκα είναι ότι αυτό αρχίζουν να το λένε και οι φανατικοί μνημονιακοί των καναλιών, Πρετεντέρηδες κτλ.

    "...Τότε, και άμα σταματήσεις να πληρώνεις τόκους..."

    Καταρχήν δεν κατάλαβες ότι στο συγκεκριμένο σημείο προσπαθώ να δείξω ότι η λογική σου είναι λάθος. Προφανώς όταν λέω ότι σταματά να πληρώνει, εννοώ τους ΔΥ, στους οποίους σύμφωνα με εσένα οφείλεται το πρωτογενές έλλειμμα.

    Η ουσία είναι ότι, όπως έχω ξαναπεί, αν απολύονταν ΟΛΟΙ οι ΔΥ αύριο το πρωί, πάλι δεν θα λυνόταν το πρόβλημα του ελλείμματος. Αυτό είπα. Σε ότι αφορά τα τοκοχρεωλύσια από την άλλη, αυτό είναι η δεύτερη επιλογή, η οποία αφορά στις "προτεραιότητες πληρωμής" που ανέφερα στη συνέχεια.

    "...Αφού είναι η έλλειψη παραγωγής και εξαγωγών που δημιουργούν το έλλειμμα (...) τότε πώς θα τις προωθήσεις;.."

    Καταρχήν ο εγχώρια παραγωγή οφείλει να καλύπτει, κατά το δυνατό, τις εσωτερικές ανάγκες. Το ισοζύγιο δεν βελτιώνεται μόνο από την αύξηση των εξαγωγών αλλά και από τη μείωση των εισαγωγών. Όχι τα πάντα φυσικά, εννοώ ότι μπορούμε όντως να παράγουμε (π.χ. τρόφιμα αντί για "μπαμπάκι" για την είσπραξη επιδοτήσεων).

    Κατά δεύτερο, κανένα κράτος δεν μπορεί να πάρει από το χεράκι μια επιχείρηση και να της μεθοδεύσει τις εξαγωγές (εκτός αν πρόκειται για Σαρκοζί-Μέρκελ και πώληση όπλων). Αντίθετα, το κράτος οφείλει να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες. Θυμίζω ότι πριν λίγες ημέρες παραιτήθηκαν ο Γ.Γ. της ΓΓΕΤ και ο Γ.Γ του Υπουργείου Εργασία, καταγγέλλοντας ακριβώς αυτό: μεθοδεύσεις σε ότι αφορά την αξιοποίηση κονδυλίων ΕΣΠΑ (έρευνα-ανάπτυξη). Δεν είδα να το σχολιάσει κανείς αυτό.

    Και, τελικά, όταν περιμένεις την ανάπτυξη να στη φτιάξουν τυπάκια σαν τον Χρυσοχοΐδη και τον Παμπούκη, νομίζω καταλαβαίνεις και ο ίδιος που βρίσκεται το πρόβλημα.

    ReplyDelete
  36. "...έσοδα 2009: 48,491 δις
    Δαπάνες 2009: πρωτογενείς δαπάνες 57,987 δις (εκ των οποίων Αποδοχές και συντάξεις:24,476δις), τόκοι 12,325 δις (σύνολο 71,81 δις)..."


    Τώρα ή δεν κατάλαβες ή κάνεις πως δεν κατάλαβες. Μιλάμε για τη διαφορά μεταξύ εσόδων (συνολικά) και απόδοσης μισθών και συντάξεων: 48,5-24,5 = 24 δις διαθέσιμα για ΟΛΕΣ τις υπόλοιπες ετήσιες δαπάνες, κατά προτεραιότητα. Όταν λέμε "haircut" ή επιμήκυνση ή αναδιάρθρωση υποχρεώσεων, αυτό ακριβώς εννοούμε.

    Άντε να δεχτούμε και μια μικρή μείωση στις έξτρα αποδοχές, την περικοπή των παράλογων "προνομίων" των λαμογιών στις ΔΕΚΟ και άλλα τέτοια. Πάγωσε καμία πληρωμή στα εξοπλιστικά; Πάγωσε κανένα τιμολόγιο στις ΔΕΚΟ; Βοηθάει προς την αναθέρμανση της αγοράς η αύξηση του ΦΠΑ ή η μείωση μισθών στον *ιδιωτικό* τομέα;

    Δεν καταλαβαίνεις ότι είναι σαν να ρίχνεις όλο και περισσότερο νερό σε τρύπιο κουβά;

    "...Δεν είπε τίποτε ο Wolff...
    ...Δεν μίλησε για φορολόγηση κερδοφορίας...
    ...Δεν πρότεινε μόνιμη φορολόγηση..."


    Δεν τα είπε ο Wolff, εγώ τα λέω αυτά. Έχεις να απαντήσεις κάτι σε αυτά; Κάποιο λογικό αντεπιχείρημα, το οποίο το σύνολο της κοινωνίας (το 99% που αναφέρει ο Wolff) θα αποδεχτεί χωρίς διαμαρτυρία; Δεν είδα να δώσεις κάποια απάντηση ή να πεις γιατί δεν μπορεί να γίνει.

    "...Δεν πρότεινε αυτό ο Wolff...
    ...Στο site του Robinhood Tax, μας λένε...
    ...Ο Wolff μίλησε για 1.3 τρις. Δέκα φορές παραπάνω..."


    Έχεις κάποιο κόλλημα με τον Wolff; Ρώτησες πως μπορεί κάποιος να φορολογήσει χαρτοφυλάκια και σου ανέφερα το Robin Tax ως *μέθοδο* όχι ως ακριβή λογιστικό παράδειγμα.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Robin_Hood_tax

    Για 0,05% υπολογίζουν $400 δις δολάρια (όχι $20 δις για 0,01% όπως αναφέρεις). Άρα για $1,3 τρις χρειάζονται κάτι παραπάνω από 1,5% σωστά; Αν κάποιο κράτος θέλει αν το κάνει, γίνεται, σωστά; Το ΦΠΑ λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, φορολογώντας την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, με 25% (αντί για 1,5%), σωστά;

    Τι δεν καταλαβαίνεις; Το αν δουλεύει ή το αν έχει τα κότσια να τα εφαρμόσει κάποια κυβέρνηση; Και στα δύο η απαντήσεις είναι σαφέστατα "ναι" και "όχι" αντίστοιχα.

    ReplyDelete
  37. @parmenides
    @Normad

    Συντρόφια, κρατάτε σημειώσεις γιατί μπορεί κάποια στιγμή να αποφασίσετε να γράψετε και εσείς κάποια "άποψη".

    Δυστυχώς στα comments δεν επιτρέπονται εικόνες, ώστε να μας στείλετε τις ιχνογραφίες σας από το νηπιαγωγείο.

    ReplyDelete
  38. χααααααααχαχαχαχαχαχα

    Τελικά jaga είσαι άρρωστος οπαδός του σουρεαλισμού!
    Άστον για την τέχνη, παιδί μου. Εδώ δε μιλούμε για τον Dali.
    Όσο και να προσπαθείς, δεν πρόκειται να μας βάλεις με το ζόρι στο θεατρικό του Artaud, στο οποίο προφανώς νομίζεις ότι ζεις.

    χαχαχαχαχα

    ReplyDelete
  39. @Ventriloquist:

    Τελικά βαρέθηκες, απογοητεύτηκες, στέρεψες από επιχειρήματα ή απλώς αποφάσισες να μπεις και εσύ στο "νηπιαγωγείο";

    Όπως και να 'χει, σκέψου τα με την ησυχία σου και όταν και αν θέλεις, τα ξαναλέμε (επί της ουσίας, όχι για ζωγραφική).

    ReplyDelete
  40. Τα μόνα επαγγέλματα που είναι ανοικτά στην Ελλάδα είναι του ντελιβερά ταχυφαγείου, του κούριερ με παπάκι, του βοηθού σερβιτόρου και διάφορες άλλες χαμαλοδουλειές για τα "αποβράσματα της κοινωνίας" (=αδιόριστοι ή ατακτοποίητοι απο τον μπαμπά πιτσιρικάδες).

    Γεια σου ρε τρΕλλάδα με την ελεύθερη αγορά σου. Όπου για να στήσεις μια κεραία της γειτόνισσας πρέπει να έχεις πτυχίο / άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηλεκτρολόγου, αλλιώς είσαι παράνομος και αν σε μηνύσει το σωματείο τους πας μέσα.

    ReplyDelete
  41. @ jaga

    Καλό μου παιδί, αν δεις τα στοιχεία από το υπουργείο οικονομικών θα διαπιστώσεις ότι πρωτογενές έλλειμμα σημαίνει ότι, αγνοώντας εντελώς τόκους, χρεολύσια ΚΑΙ εξωτερικά δάνεια, τα έσοδα του κράτους είναι λιγότερα από τις υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε τους δανειστές μας, αν θέλουμε να καλύψουμε τις ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ μας υποχρεώσεις και ανάγκες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν (ΚΑΚΩΣ) από την μεταπολίτευση και μετά.

    Άσε που χωρίς μνημόνιο θα έριχνες και κανόνι σε δανειστές σου που είναι Έλληνες και μέρος της οικονομίας σου.

    Παρεμπιμπτόντως, κανείς δεν είπε ότι αυτά που ξοδεύουμε σε τόκους ΚΑΙ χρεολύσια δεν είναι εξωφρενικά. ΑΛΛΟ λέμε εδώ.

    Τώρα εσύ λέγε μας άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε και σουρρεαλιστικές μπουρδολογίες. Γενικά, το έχεις πνίξει το μπλογκ. Αυτά που είπες στο προτελευταίο σου σχόλιο, ή είναι ασυνάρτητα ή άσχετα με αυτά που είπα εγώ ή παραποιούν αυτά που είπα. Δε θα επανέλθω. Είναι τυπωμένα και μπορεί όποιος θέλει να τα ξαναδεί. Κατ΄εξαίρεση ασχολήθηκα μαζί σου τώρα, αλλά μετά από αυτό δε θα σε τιμήσω άλλο, γιατί παραδόξως οι τάπες φαίνεται να σε ενθαρρύνουν για νέες μπουρδολογίες. Δεν είμαι σίγουρος αν το κάνεις από εγωισμό, συμφέρον ή βλακεία. Προσωπικά, πλέον πιστεύω ότι είσαι περιορισμένης αντιλήψεως, διότι δεν μπορείς να επεξεργαστείς, ούτε τα σχόλια των άλλων, ούτε τις "πηγές" σου που μας προτρέπεις να δούμε.

    ReplyDelete
  42. @yanniskriti

    Σωστος!!!!!

    Το αποκορυφωμα στην Ελλαδα ειναι
    το (ληστ)τεβε.

    Το πληρωνεις υποχρεωτικα αλλιως
    φυλακη!!!!!!!
    Μετα ψαχνουμε να βρουμε γιατι δεν αναπτυσεται η οικονομια!!

    Ρε ανθρωποι ποιος τολμα να γινει ελευθερος επαγγελματιας
    υπο αυτες τις απανθρωπες συνθηκες;
    Συγκρινε Βελγιο και αλλα κρατη στο θεμα αυτο με την Ελλαδα.
    Καμια σχεση!!

    Απλα yanniskriti οι πολιτικες
    ηγεσιες θελουν το λαο εξαρτημενο ,να παρακαλα για μια θεση στο δημοσιο να ''σωθει''!!

    ReplyDelete
  43. @Ventriloquist:

    "...Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε τους δανειστές μας, αν θέλουμε να καλύψουμε τις ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ μας υποχρεώσεις και ανάγκες..."

    Από αυτό και μόνο φαίνεται σε πόσο μεγάλη σύγχυση βρίσκεσαι. Εκτός αν θεωρείς ότι η αποπληρωμή δανείων είναι πρωτογενές, ή ίσως δεν σου βγαίνουν (πάλι) τα νούμερα που έγραψες παραπάνω.

    "...Γενικά, το έχεις πνίξει το μπλογκ..."

    Στο "γενικά" και στις προσωπικές επιθέσεις καλά τα πας, και εσύ και οι περισσότεροι εδώ μέσα. Θα μπορούσα να κάνω και εγώ το ίδιο, αλλά σχολιάζω σχόλια και όχι σχολιαστές. Για το αν έχω "πνίξει" το μπλογκ, σου έχουν απαντήσει ήδη, όταν το ξαναείπες, από τη G700. Εγώ σέβομαι το χώρο εδώ και απαντώ σε όποιον με προκαλεί (και μόνο), και πάλι χωρίς ποτέ προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

    "...Δε θα επανέλθω. Είναι τυπωμένα και μπορεί όποιος θέλει να τα ξαναδεί. Κατ΄εξαίρεση ασχολήθηκα μαζί σου τώρα, αλλά μετά από αυτό δε θα σε τιμήσω άλλο..."

    Καλά μη μου το κάνεις αυτό γιατί θα βάλω τα κλάματα. Σοβαρά τώρα, περιμένεις άλλο δικό μου σχόλιο μετά από αυτό;

    Άντε να δούμε τώρα που θα λείπω για δουλειά στο εξωτερικό, ποιον θα βρείτε να βρίζετε εδώ μέσα όλοι οι νεοσοσιαλιστές-νεοφιλελεύθεροι "υπερ-αισιόδοξοι" παντογνώστες.

    Κάντε ένα συμβούλιο "σοφών", βγάλτε ένα σχέδιο σωτηρίας και δημοσιεύστε το εδώ. Υπόσχομαι να το διαβάσω όλο, όταν επιστρέψω.

    ReplyDelete
  44. @ valo,
    μιας και είπες για ΤΕΒΕ, αφιερωμένο εξαιρετικά (τα λέει όλα):
    http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/10/blog-post_4078.html

    ReplyDelete
  45. Α= έσοδα (φόροι) - έξοδα < 0

    Α+ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΧΡΕΟΥΣ<<<<<<<<< 0


    τώρα εντάξει ?

    ReplyDelete
  46. Μπα, πολύ πολύπλοκες αυτές οι εξισώσεις, Ser. Πάνε να μας μπερδέψουν για να μας κατακτήσουν οι ιμπεριαλιστές οχτροί μας.

    Τέλοσπάντων, κάποια στιγμή, αφού συμμαζέψουμε τα του οίκου μας, θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε και κάποια αναθεώρηση του χρέους. Πέρα από τις βελτιώσεις που θα φέρουν τα σαφώς μικρότερα επιτόκια. Αν συμμαζευτούμε, αυτό θα είναι προς το συμφέρον όλων. Ή τουλάχιστο θα το αντέχουν όλοι.

    Όσο δε συμμαζευόμαστε, τόσο αργεί αυτή η ώρα, τόσο μας πατάνε στο λαιμό.

    ReplyDelete
  47. Δεν ειναι ακριβως ιδεολογια της εξαιρεσης, αλλα χαρακτηριστικο της νοοτροπιας μας. Απο αυτους που χτιζουν αυθαιρετα, μεχρι εκεινους που θελουν να μην πληρωσουν την κλιση τους, το προβλημα καλυπτει ολη την ελληνικη κοινωνια χωρις ... εξαιρεσεις. Και αυτο συμβαινει επειδη δεν εχουμε καταλαβει γιατι πρεπει να εφαρμοζουμε τους νομους. Αν και εδω δεν συνδεεται αμμεσα, πιστευω οτι εχει την ιδια ριζα.
    Ουτε οι αρχες που θα επρεπε να εφαρμοζουν τους νομους δεν εχουν καταλαβει το γιατι.
    Το περιφημο "Ξερεις ρε ποιος ειμαι εγω;" στην αποθεωση του. Οι αντικοινωνικες συμπεριφορες βαφτιζονται "αγωνες" και η πιο βαθια αντικοινωνικη συμπεριφορα, αυτη της φοροδιαφυγης, εχει την κατανοηση ολων.
    Ετσι ομως δεν προκειται να προχωρησουμε, οσα μνημονια και αν χρειαστει να εφαρμοσουμε.

    ReplyDelete
  48. @solaris
    "Ετσι ομως δεν προκειται να προχωρησουμε, οσα μνημονια και αν χρειαστει να εφαρμοσουμε"

    Εχεις αδικο- τελικά οι "φράγκοι" θα πετύχουν αυτό που εμείς είμαστε ανίκανοι να κάνουμε: θα δημιουργήσουν θεσμούς και δομές.

    Την κατανόηση όλων η φοροΚΛΟΠΗ την είχε όσο φοροέκλεβαν όλοι.
    Ετσι αρκούσε να πετάξει κάποιος ένα παπαριλίκι και να "καθαρίσει"
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

    Λέει ο Άκης: "Αγόρασα το σπίτι στην Δ.Αρεοπαγίτου με 850 χιλ. δάνειο και ήταν συνολικής αξίας 1,1 εκατ. α υπόλοιπα χρήματα (250χιλ.) προήλθαν από την πώληση διαμερίσματός μου στα Μελίσσια"

    1/Ας πάμε λοιπόν όλοι αύριο στις τράπεζες ζητώντας ίδιους όρους χρηματοδότησης.

    2/Ενα τέτοιο δάνειο χρειάζεται μινιμουμ 4000 ευρώ/μήνα γιά εξυπηρέτηση
    +
    Παω λοιπόν στοίχημα ότι εντός των επόμενων βδομάδων το "θέμα Ακη" θα μπει στο αρχείο
    Όταν αρχισουν να λειτουργούν οι θεσμοί όπως πρέπει ΔΕΝ θα μπαίνει στο αρχείο

    ReplyDelete
  49. Το θέμα του Ακη,αλλά και πολλών άλλων, δεν είναι πιά πρόβλημα της κυβέρνησης αλλά των δικαστών που αρνούνται να τιμήσουν το ρόλο τους.Μάθανε μέχρι τώρα να ασχολούνται μόνο με τους κλεφτοκοτάδες με τους οποίους γέμισαν τις φυλακές αλλά μόλις έρχεται κανένας "συστημικός", πολιτικός ή τρομοκράτης, γόνος της "γενιας των κρατούντων" των βορείων προαστείων, ακολουθούν την οδό της αρνησηδικίας.

    ReplyDelete
  50. Οταν όμως,ως δικαστής,το μόνο έργο που έχεις να επιδείξεις είναι οι αποφάσεις του μισθοδικίου που σου επέτρεπε σκανδαλώδεις αναδρομικές αποδοχές,τότε με τί μούτρα να δικάσεις αυτούς που σου έδοσαν αυτό το Συνταγματικό δικαίωμα να το κάνεις και που δανείζονταν στο όνομα του κράτους για να εξοφλήσουν τα δυσθεώρητα αναδρομικά σου.Και για τα οποία πληρώνουμε και θα πληρώνουν και οι επόμενες γενιές τοκοχρεολύσια για τα πολυτελή εισοδήματά σου.

    ReplyDelete
  51. Λαθος κάνεις Παρμενίδη-

    Πετάμε το μπαλάκι και τελειώσαμε!
    έτσι συγκαλύπτονται οι υποθέσεις τόσα χρόνια.

    Το ίδιο και η υπόθεση Τσουκάτου?
    Του Μαντέλη ?
    Του Λαλιώτη ?
    Της βίλας και των 800Κ από τον Καναδά ?

    ReplyDelete