Thursday, February 18, 2010

Plan C: Κάνουμε Διαρθρωτικές Αλλαγές

Εδώ και τέσσερις μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας βαθιάς δημοσιονομικής κρίσης. Δεν υπάρχει σάλιο, ενώ οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του κράτους είναι πολλές κι αβάσταχτες. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, υπό το πρίσμα δηλαδή της πιθανής πτώχευσης και με την πίεση των διεθνών αγορών και των ευρωπαίων εταίρων να γίνεται αφόρητη, η κυβέρνηση ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες για τον εξορθολογισμό των δημόσιων οικονομικών. Οι πρωτοβουλίες αυτές αποτυπώθηκαν τόσο στον τακτικό προϋπολογισμό για το 2010, αλλά κυρίως στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το αποκαλούμενο και Plan A, όμως, κρίθηκε στο σύνολό του ανεπαρκές.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχώρησε πριν από μερικές βδομάδες δυναμικά στο Plan B. Περιόρισε δραστικά το μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα, περικόπτοντας οριζοντίως τις δαπάνες για υπερωρίες σε ποσοστό από 30% (απλοί υπάλληλοι) έως 50% (συνεργάτες υπουργών, βουλευτών, διοικητών οργανισμών), και τα επιδόματα κατά 10%. Επιπρόσθετα προχώρησε σε αύξηση του ΦΠΑ στα καύσιμα με σκοπό να τονώσει άμεσα τα έσοδα από φόρους, ενώ προώθησε και σημαντικές αλλαγές στη φορολογία με πιο σημαντική την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και την ένταξη όλων των εισοδημάτων από εργασία στον ενιαίο φορολογικό συντελεστή. Τι σημαίνει αυτό; Στον ιδιωτικό τομέα «ραντιέριδες» πάσης φύσεως, όπως οι ταξιτζήδες καλούνται να πληρώσουν επιτέλους φόρο. Στο δημόσιο οι υπερωρίες και τα επιδόματα όχι μόνο μειώνονται, αλλά το συνολικό ετήσιο εισόδημα των υψηλά αμειβόμενων φορολογείται και περισσότερο.

Τις τελευταίες μέρες μαθαίνουμε ότι η ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γερμανία μαγειρεύουν και Plan C με βασικό συστατικό την περικοπή του 14ου μισθού δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων. Παρότι η μείωση του μισθολογικού βάρους του δημόσιου τομέα μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, δε θεωρούμε την κατάργηση του 14ου μισθού ορθή επιλογή. Ήδη, η οριζόντια μείωση των μισθών στο δημόσιο με την ταυτόχρονη αλλαγή της φορολογίας περικόπτει σημαντικό τμήμα του μηνιαίου εισοδήματος των ΔΥ και ελαφρύνει σημαντικά τα δημόσια οικονομικά. Αν λάβει κανείς υπόψη του τις μετρήσεις (70% των πολιτών θεωρεί τα μέτρα αναγκαία) πρόκειται για μια θυσία που όλοι είναι πρόθυμοι να δεχτούν.

Πολύ φοβούμαστε ότι η ενδεχόμενη οριζόντια περικοπή του 14ου μισθού ΚΑΙ σε αντιδράσεις θα οδηγήσει και την κατανάλωση των μεσαίων στρωμάτων θα συνθλίψει. Κι εν πάση περιπτώσει, αν κάπου χρειάζεται να γίνει περαιτέρω υποτίμηση αμοιβών αυτό είναι στους 16 μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής, στα προνόμια της εργατικής αριστοκρατίας των ΔΕΚΟ τύπου ΟΣΕ ή ΕΡΤ και στις πάσης φύσεως υπερκοστολογημένες προμήθειες του δημοσίου, που για χρόνια πληρώνουμε αδρά με δανεικά.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να στρέψουμε την προσοχή μας αλλού. Σε ουσιαστικά μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Το Plan C οφείλει να είναι ένα σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών και τομών στην οικονομία και όχι ένα σχέδιο για περαιτέρω οριζόντιο ψαλίδισμα των αμοιβών στο δημόσιο τομέα. Σ’ αυτή τη λογική, όταν η κυβέρνηση επισκεφτεί τις Βρυξέλλες στις 15 Μαρτίου για να υποβάλλει προς εξέταση την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας πρέπει να έχει ετοιμάσει σχέδιο για ριζικές τομές.

Ήδη, στο ασφαλιστικό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα γίνεται μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα απόπειρα αλλαγής του συστήματος συντάξεων και κοινωνικής προστασίας. Δεν αρκεί όμως αυτό. Η πλειονότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων, οι εργαζόμενοι δηλαδή στα Σώματα Ασφαλείας αστυνομικοί και στρατιωτικοί, βρίσκονται εκτός πλαισίου μεταρρύθμισης. Ένα μέτρο άμεσης απόδοσης θα ήταν η απαγόρευση καταβολής σύνταξης πριν τη συμπλήρωση του 57ου έτους για τους ένστολους σε συνδυασμό με τη μη αναγνώριση των χρόνων σπουδών ως πλασματικών, γεγονός που οδηγεί εργαζόμενους να συνταξιοδοτούνται στα 45 έτη, έχοντας ουσιαστικά δουλέψει μόνο για μία εικοσαετία.

Αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση, παρεμβάσεις αντίστοιχου μεγέθους πρέπει να γίνουν σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας. Η Ελλάδα άλλωστε αντιμετωπίζει γενικότερο πρόβλημα αναπτυξιακού προτύπου, το οποίο συμπλέκεται με το δημοσιονομικό της πρόβλημα.

Απαιτείται εδώ μια συστηματική μεταρρυθμιστική προσπάθεια με όχημα τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και την απελευθέρωση της οικονομίας από δεσμά που τις είχαν επιβληθεί σε άλλες εποχές. Κλειστά επαγγέλματα, δημόσιες επιχειρήσεις φαντάσματα που δεν έχουν λόγο ύπαρξης, παρεμβάσεις στη διαμόρφωση τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς κοινωνικό αντίκρισμα, έλλειψη κωδικοποίησης νομοθεσίας, έλλειψη μηχανοργάνωσης, επικαλύψεις, παράλογες ασφαλιστικές ρυθμίσεις, έλλειμμα υγιούς ανταγωνισμού, είναι μερικά μόνο από τα πεδία στα οποία απαιτείται παρέμβαση.

Σύμφωνα με έρευνες του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το συνολικό κέρδος που θα είχε η Ελλάδα από τις παραπάνω διαρθρωτικές παρεμβάσεις ανέρχεται σε 20 περίπου ευρώ στο ΑΕΠ και γύρω στα 5 δις επιπρόσθετα έσοδα.

Και φυσικά μην ξεχνάμε ποτέ ότι η έξοδος από την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση, την ανεργία και την ύφεση δηλαδή, απαιτεί κεφάλαια. Κεφάλαια που σήμερα δανειζόμαστε πανάκριβα στο εξωτερικό. Είναι γι’ αυτό ζήτημα ζωής ή θανάτου να τεθεί επιτέλους σε λειτουργία το Δημόσιο Πρόγραμμα Επενδύσεων και ειδικά το ΕΣΠΑ αξίας 18 δις ευρώ που έχει τελματώσει, να βρεθεί επίσης τρόπος για να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του ελληνικού δημοσίου και να εξεταστεί ακόμα το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας Εθνικής Επενδυτικής Τράπεζας με τη συνένωση Αγροτικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, η οποία θα αναλάβει μεγάλο τμήμα του δανεισμού για δημόσιες επενδύσεις απελευθερώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, ως έναν έστω βαθμό, το δημόσιο από τους εγχώριους και ξένους χρηματοδανειστές του.

Plan C, λοιπόν. Σκεφτόμαστε διαφορετικά. Κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές.

38 comments:

  1. Αν δεν πετάξετε έξω από το σπίτι τον κακομαθημένο χοντρό μπούλη που μόνο να σπαταλάει ξέρει και να μην παράγει τίποτα, ούτε να προσφέρει τίποτα, τότε θα πτωχεύσουν τελικά όλοι οι άλλοι (κι αυτός μαζί).

    Μπαίνουμε σε μια εποχή στις ΗΠΑ όπου οι νοικοκύρηδες φορολογούμενοι λένε πλέον ανοιχτά στο κράτος, τους παχηλούς συνδικαλιστές, τους τσάμπα φοιτητές, τους politically correct τεμπέληδες να πάνε να γ.

    ReplyDelete
  2. Το «πακέτο» που μελετάται

    1. Αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ πιθανότατα κατά δύο μονάδες

    2.Νέα αναπροσαρμογή στη φορολογία των καυσίμων. Πιθανόν και σε ρεύμα - φυσικό αέριο

    3. Αύξηση του φόρου σε είδη πολυτελείας και ακριβά αυτοκίνητα

    4. Νέο ψαλίδι στα επιδόματα και στις πρόσθετες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων

    5. «Πάγωμα» των εξόδων κίνησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

    6. Περιστολή επιχορηγήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, συγκοινωνιακούς φορείς και άλλους Οργανισμούς

    7. Υστατη λύση η κατάργηση του 14ου μισθού

    ReplyDelete
  3. Η ταινία έχει τίτλο ο ψαλιδοχέρης

    ReplyDelete
  4. μη φοβάστε ξεφουσκώνει η γενιά του πολυτεχνείου

    ReplyDelete
  5. Ναι.Οι νέοι μόνο να ωφεληθούν έχουν απο τις μεγάλες αλλαγές που αναμένονται.Και κυρίως στο Ασφαλιστικό και το τρόπο χρηματοδότησης των δαπανών για την "υγεία".
    Και κάτι που πρέπει να προσεχθεί.Ο συντελεστής "εργασία" πρέπει να αναχθεί στον primus ante pares μεταξύ των άλλων συντελεστών.Η εργασία πρέπει να αμείβεται καλά και να αχθή στην ύψιστη αξία, μαζί με την ελευθερία,τη δικαιοσύνη,την αλληλεγγύη.

    ReplyDelete
  6. Kαλά αμειβόμενη εργασία και καλός κοινωνικός μισθός απο την επάρκεια συλλογικών δημόσιων αγαθών.
    Ο΄τι λείπει απο την Ελλάδα είναι τα συλλογικά δημόσια αγαθά.

    ReplyDelete
  7. Ετοιμάζονται μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που σε λίγο θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο.Αρκεί να περάσουμε τώρα τον κάβο του ταμειακού ελλείμματος χωρίς να τσακιστούμε.

    ReplyDelete
  8. πολύ καλό το άρθρο.

    3. Αύξηση του φόρου σε είδη πολυτελείας και ακριβά αυτοκίνητα

    αμήν και πότε! να τελειώνουμε με τη δικτατορία των brand names, όχι άλλο καρουδακι burberry!

    ReplyDelete
  9. Ξεφουσκώνει η γενιά με τα χρυσά κουτάλια!

    Παράλληλα είναι ευκαιρία η νέα γενιά να βγει έξω να δουλέψει να μάθει και να φέρει πίσω νέες τεχνικές μεθόδους εργασίας και τρόπους σκέψης.

    Ο κόσμος είναι δικός μας. Απλά είναι λίγο φτωχότερος απότι μας έμαθαν οι γονείς μας..

    ReplyDelete
  10. 1. Αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ πιθανότατα κατά δύο μονάδες

    Αυτό θα χτυπήσει τους φτωχούς. Οι πλούσιοι δεν επηρεάζονται.


    2.Νέα αναπροσαρμογή στη φορολογία των καυσίμων. Πιθανόν και σε ρεύμα - φυσικό αέριο

    Αυτό θα χτυπήσει τους φτωχούς. Οι πλούσιοι δεν επηρεάζονται.


    3. Αύξηση του φόρου σε είδη πολυτελείας και ακριβά αυτοκίνητα

    Σιγά τ' αβγά. Πόσα τέτοια θα πουληθούν; 500; Από 500 ευρώ το καθένα, 25.000 ευρώ. Τρίχες.


    4. Νέο ψαλίδι στα επιδόματα και στις πρόσθετες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων

    Αυτό εντάξει, λέει. Αλλά και πάλι για ποια επιδόματα μιλάμε; Υπάρχουν εκατοντάδες.


    5. «Πάγωμα» των εξόδων κίνησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

    Σιγά το ποσό.


    6. Περιστολή επιχορηγήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, συγκοινωνιακούς φορείς και άλλους Οργανισμούς

    Ε, το πολύ να χρεοκοπήσουν και να τρέχει και πάλι το κράτος να τους ξεμπερδέψει, αλλά αυτή τη φορά με τόκους.


    7. Υστατη λύση η κατάργηση του 14ου μισθού

    Κάτι που θα βουλιάξει την αγορά, με αποτέλεσμα μείωση των εσόδων από ΦΠΑ, οπότε το πρώτο μέτρο πάει στράφι.


    Δεν χρειάζεται να πάει κάποιος στο London School of Economics για να κατεβάσει τέτοιες ανοησίες.

    ReplyDelete
  11. Relax your mind and give it all for Greece

    Unfortunately we cannot crucify Bulis AXRISTOS Karamanlis Junior, but we can show the way to our fellow Greeks that voted for him, we can pave the way for a federal European Union where Germany does not act as the owner, but as an equal member amongst equals. It is time for the PIGS to rise and disprove their nickname by restructuring and reprioritizing in the benefit of the young and the unborn.

    ReplyDelete
  12. Plan: Z
    Προσφυγή στο ΔΝΤ.

    Plan: Z+
    χρεωκοπία.

    Οσο πιό γρήγορα πάμε στο "Ζ",τόσο πιό γρήγορα θα αποφύγουμε το "Ζ+".

    ReplyDelete
  13. Το ΔΝΤ διαθέτει αυτή τη στιγμή 750 δισ. δολλάρια, για υποστήριξη των εχόντων ανάγκη, με επιτόκιο 0,5%(!!!).
    Είμαστε μέλη του.Είμαστε συνδρομητές του.Μένει να ξεπεράσουμε τις ιδεοληψίες μας.
    Γιατί γίναμε μέλη του εδώ και 50 τόσα χρόνια; Γιατί πληρώναμε για 50 τόσα χρόνια;
    Θα χάσουμε την αξιοπρέπειά μας; Πότε χάνουμε την αξιοπρέπειά μας,όταν προσφεύγουμε στους θεσμούς ή όταν προσφεύγουμε στους σπεκουλαδόρους ή, γονυπετείς, ικετεύουμε τη Βέρμαχτ;

    ReplyDelete
  14. Εγώ πάντως απορώ πώς οι Έλληνες "προοδευτικοί", που σκοτώνονται για "ίσα δικαιώματα", δεχτήκανε να υποστηρίζουν μια χώρα στην οποία άλλος βγαίνει στη σύνταξη στα 45 κι άλλος στα 65, άλλος ποτέ, οι εργαζόμενοι με τα βαριά κι ανθυγιεινά πληρώνουν... παραπάνω (!!!) ασφάλιστρα (κανονικά δεν θα έπρεπε να πληρώνουν λιγότερα, ως αποζημίωση για τη βαριά δουλειά που κάνουν;), οι συνδικαλιστές έχουν βίλες με λεφτά των φορολογούμενων, κλπ κλπ.

    Προσωπικά πιστεύω ότι με την εξαίρεση φυσικά του ολοκαυτώματος, το καθεστώς των Ναζί ήταν πιο δίκαιο κοινωνικά από αυτό που προώθησαν σταδιακά στην Ελλάδα οι "προοδευτικοί" (οι μαφιόζοι νονοί των συνδικάτων δηλαδή).

    Η διαφθορά μπήκε στο DNA κανονικά δηλαδή και τώρα ψάχνουμε λύση απεγνωσμένα διότι το πάρτι τελείωσε πραγματικά, όχι στα ψεύτικα όπως γινόταν παλιά. Τα ίδια και στις ΗΠΑ βέβαια όπου οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές στην επόμενη 5ετία (εάν υπάρχει ακόμα το δολάριο μέχρι τότε).

    Αναρωτιέμαι... τόσες διαδηλώσεις και φασαρίες... δικαιωθήκατε;

    ReplyDelete
  15. @parmenides:

    Η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι πολιτική απόφαση, όχι οικονομική, και μάλιστα πολύ κακή.

    Αναφέρω πάλι αυτό που έγραψα σε comment σε προηγούμενο post:

    "...Όσο για το ΔΝΤ, πριν μερικές μέρες μάθαμε ότι προτίθεται να ΔΑΝΕΙΣΕΙ κεφάλαια στην Αϊτή για την ανοικοδόμησή της, γιατί η δωρεά κεφαλαίων απλά δεν είναι αποδοτική σε επίπεδο ανάπτυξης της εγχώριας επιχειρηματικότητας... Δεν χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση - προφανώς όταν μιλάμε για ΔΝΤ αναφερόμαστε στο "αφεντικό" όλων των "αγορών" παγκοσμίως..."

    Και επιπλέον:

    "...Το ΔΝΤ θα προσθέσει επιπλέον προβλήματα, επεκτείνοντας την αστάθεια σε πολιτικό (πέρα από το οικονομικό) επίπεδο, μια και ως γνωστό ΔΝΤ όσον ΗΠΑ. Άρα χίλιες φορές να τα βρούμε με τους Γερμανογάλλους παρά να βγούμε στην παγκόσμια γύρα για ρευστό - στο κάτω-κάτω οι Κινέζοι θα μας δάνειζαν με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις, αν το δούμε στεγνά οικονομικά..."

    Το ΔΝΤ δεν έχει λύσει ΠΟΤΕ το οικονομικό πρόβλημα ΚΑΜΙΑΣ χώρας στον πλανήτη, αντίθετα όπου βάζει το μακρύ του χέρι δημιουργεί περισσότερα. Δεν είναι απλώς "ταμείο" (ποτέ δεν ήταν) αλλά πολιτικός φορέας και στρατηγικό εργαλείο. Και μάλιστα, αντί να είναι ρυθμιστής παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας, τροφοδοτεί συνεχώς την αστάθεια και την κερδοσκοπία.

    Πολύ "gutsy" η κίνηση του Ισπανού πρωθυπουργού να βάλει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να βρούνε αποδείξεις σχετικά με την κερδοσκοπία συγκεκριμένων επενδυτικών τραπεζών. Μάλλον υπέγραψε την καταδίκη του, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο πλέον ότι το επόμενο θύμα των "αγορών", μετά την Ελλάδα θα είναι η Ισπανία.

    ReplyDelete
  16. Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα, ΣΗΜΕΡΑ, χρήματα για να πληρώσει τους μισθούς, τα προνοιακά επιδόματα, τις συντάξεις.Πού θα τα βρεί;
    Οι Γαλλογερμανοί και δεν θέλουν αλλά και δεν μπορούν να σηκώσουν τέτοια ποσά.Τα μέτρα που θα μας "επιβάλλει" το ΔΝΤ είναι τα ίδια με αυτά που θα έπρεπε να πάρουμε εμείς, μόνοι μας, εδώ και 20 χρόνια.
    Το ΔΝΤ έχει μέχρι τώρα σώσει δεκάδες χώρες.Η Τουρκία είναι ήδη σε πρόγραμμα ΔΝΤ εδώ και μερικά χρόνια.
    -------
    Διαβάστε και τη πρόσφατη γνώμη του Στιγκλιτζ.
    «χώρες που αντιμετωπίζουν επιθέσεις κερδοσκόπων, ίσως βοηθηθούν από το το ΔΝΤ. Λειτουργεί σαν ένα δίχτυ προστασίας και οι κερδοσκόποι φεύγουν. Θα προτιμούσα βεβαίως να είναι η Ευρώπη αυτή που θα προσφέρει αυτό το δίχτυ προστασίας μέσω της μίας ή της άλλης οδού. Αν όχι, τότε ίσως είναι επιθυμητό να το κάνει το ΔΝΤ».

    Και εφόσον απο Ευρώπη υπάρχουν μόνο εμπρηστικές δηλώσεις, που τροφοδοτούν την όρεξη των κερδοσκόπων,τί άλλο μας μένει;

    ReplyDelete
  17. Από το γκισέ του ΔΝΤ περάσανε η Ρωσία,η Βραζιλία,το Μεξικό,η Ινδονησία,η Τουρκία ,χώρες που καλπάζουν για τις τοπ 10 του 21 αιώνα.

    ReplyDelete
  18. "...Από το γκισέ του ΔΝΤ περάσανε η Ρωσία,η Βραζιλία,το Μεξικό,η Ινδονησία,η Τουρκία ,χώρες που καλπάζουν για τις τοπ 10 του 21 αιώνα..."

    Πλάκα κάνεις;
    Η Ινδονησία είναι από τις πιο φτωχές, υποανάπτυκτες και διεφθαρμένες γωνιές του πλανήτη. Η Τουρκία αγωνίζεται με νύχια και με δόντια (μέσω του θρησκευτικού φανατισμού και του στρατιωτικού βούρδουλα) να διατηρηθεί ως κράτος, υπερχρεωμένη φυσικά. Το Μεξικό ουσιαστικά δεν υφίσταται ως αυτόνομη χώρα (κηδεμονία ΗΠΑ). Η Βραζιλία πολεμάει τις χρηματοδοτήσεις του ΔΝΤ που πάνε προς τις εταιρίες υλοτομίας που συνεχίζουν να ξεριζώνουν το δάσος του Αμαζονίου, παρά την πραγματική πλέον πολιτική βούληση να το προστατεύσουν. Η Ρωσία δεν πιάνεται, γιατί αποτελεί σημαντικό "πυλώνα" του ΔΝΤ, όπως και οι ΗΠΑ.

    Με βάση ποια ακριβώς κριτήρια, πότε και από ποιον, αυτές οι περιπτώσεις θεωρούνται ότι είναι στις "τοπ-10 του 21ου αιώνα;" Μέχρι και ο Σαμαράς βγαίνει και δηλώνει ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι πολιτικό πλήγμα για την ΕΕ και "κηδεμονία" για την Ελλάδα. Μην τρελαθούμε κιόλας.

    Και στο κάτω-κάτω, γιατί ξαφνικά πρέπει να γίνουμε όλοι φτωχότεροι κατά 20% ή 30% για να ξεχρεώσουμε; Για να ανεβάσουμε το ranking της χώρας στους διεθνείς οίκους; Μα τότε δεν θα υπάρχει λόγος δανειοδότησης! Το εξωτερικό χρέος αποτελεί "καθαρό κέρδος" για την κάθε χώρα, καθώς αν βρίσκεται υπό έλεγχο δημιουργεί εσωτερική ρευστότητα εις βάρος των άλλων (της ΕΕ, στη δική μας περίπτωση). Αυτό δεν κάνουμε τόσες δεκαετίες με τα ΚΠΣ;

    Απλώς οι δικοί μας είναι τόσο απαράδεκτα ερασιτέχνες και ανίδεοι της ανεπάρκειάς τους που κατάφεραν να βουλιάξουν τη χώρα τόσο, ώστε όλοι βρήκαν την ευκαιρία να μας δείχνουν τώρα με το δάχτυλο ως απατεώνες. Κοινώς, αντί για έντιμοι απατεώνες γίναμε παπατζήδες του πεζοδρομίου.

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. @jaga

    Εδώ κάνεις λάθος.

    Η Τουρκιά ενίσχυσε την θέση στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Μεσόγειου και στην μέση Ανατολή. Μπορεί να πει κάποιος ότι η Τουρκία πέτυχε τους στόχους της. Τα ίδια ισχύουν και για την Ρωσία.

    Στις χώρες που έλαβαν βοήθεια από το ΔΝΤ και ξεπέρασαν την κρίση με επιτυχία πρέπει να προσθέσουμε και την Κορέα. Η οποία περιήλθε σε κρίση το 97 και ξαναμπήκε σε τροχιά ανάπτυξης μετά από τρία μόλις χρόνια.

    Όλες αυτές οι χώρες είχαν κάτι κοινό, ισχυρές ηγεσίες και σαφείς στόχους. Κάτι που δεν είχαν και δεν έχουν οι περισσότερες χώρες της λατινικής Αμερικής.

    ReplyDelete
  21. Μα καλά, φέρνουμε την Τουρκία και τη Ν. Κορέα ως παραδείγματα στιβαρών οικονομιών και κυβερνήσεων;

    Μάλλον για άλλο πράγμα μιλάμε...

    ReplyDelete
  22. Jaga said:
    Μα καλά, φέρνουμε την Τουρκία και τη Ν. Κορέα ως παραδείγματα στιβαρών οικονομιών και κυβερνήσεων;

    Οκ, να το αλλάξω, η Τουρκία μπορεί να μην έχει πάντα στιβαρές κυβερνήσεις, πίσω όμως από τις κυβερνήσεις υπάρχει ένας στιβαρός κρατικός μηχανισμός.

    Και οι τρεις χώρες (Ρωσία, Τουρκιά, Κορέα) είναι σήμερα σε καλύτερη θέση απ’ ότι ήταν πριν την λήψη βοήθειας από το ΔΝΤ. Ισχύει ή όχι;

    Από την άλλη το ΔΝΤ δεν είναι οργανισμός αγγέλων. Κατά καιρούς έχουν επιβάλει νεοφιλελεύθερα μέτρα τα οποία όχι μόνο δεν οδήγησαν σε ανάπτυξη αλλά δημιούργησαν επιπρόσθετα προβλήματα στις χώρες που τα εφάρμοσαν. Μέτρα όπως η ιδιωτικοποίηση της παιδιάς, των φυσικών πόρων (από τα νερά των ποταμών μέχρι την βροχή) δημιούργησαν συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς για τους πολίτες αυτών των χωρών.

    Ελπίζω να μην φτάσουμε στο σημείο να ζητήσουμε βοήθεια από το ΔΝΤ, όχι γιατί φοβάμαι ότι θα καταντήσουμε Banana Republic, αλλά γιατί αυτή η κίνηση θα είναι το πρώτο βήμα για την κατάρρευση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

    Ο κάθε ένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. Ας μη γελιόμαστε, η Ευρώπη θα επιλέξει μια mainstream συμβιβαστική λύση ανάμεσα στις χώρες του βορρά και τα PIGS. Άλλωστε, είναι γνωστή η απέχθεια της Ευρώπης στα ρίσκα. Η λογική λέει ότι η Ε.Ε θα αποτρέψει την εμπλοκή του ΔΝΤ σε μια χωρά της ζώνης του ευρώ.

    Για μένα το θέμα είναι άλλο, στο κατά πόσο πιστεύουν οι γαλλογερμανοί στην σωτηρία της ελληνικής οικονομίας.

    Είμαστε το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας, δηλαδή, η τελευταία τρύπα του ζουρνά. Το ερώτημα είναι λοιπόν: Αν δεν υπήρχαν οι πιέσεις προς το ευρώ, οι ευρωπαίοι θα έδειχναν τέτοια σπουδή για τα οικονομικά της Ελλάδας ή θα μας έγραφαν στα παλιά τους τα παπούτσια;

    Αυτό που φοβάμαι είναι ότι οι γαλλογερμανοί ενδιαφέρονται μόνο για τα νούμερα και όχι για την ευημερία των πολιτών. Θα μας πάρουν από το χέρι για να περάσουμε το δρόμο, μέχρι εκεί όμως, ύστερα ο καθένας θα τραβήξει τον δρόμο του. Αυτοί τον δικός τους και εμείς προς μακροχρόνια ύφεση.

    Άρα η λύση του ΔΝΤ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μονο ως φόβητρο για τους ¨συμμάχους¨ αλλά θα πρέπει να λογίζεται ως σοβαρό ενδεχόμενο και ίσως το μονό που μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα σε ορίζοντα 5ετιας.

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. Τηλεμαραθώνιος για Ελλάδα - TV Marathon for Greece

    www.youtube.com/watch?v=RnfbNlvwo7M

    ReplyDelete
  27. Και η Μ.Βρετανία το 1976 προσέφυγε στο ΔΝΤ.Και ετοιμάζεται να το κάνει και τώρα.Δείτε τί είπε χθές ένας απο τους κορυφαίους οικονομολόγους-αναλυτές σε συνέδριο στο Λονδίνο.


    "17 |2 |2010 11:17,AXIA PLUS.
    ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ

    Το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια καθ' όλα μη δημοφιλή κίνηση θα πρέπει να σκεφτεί ο επικεφαλής των συντηρητικών στη Βρετανία, David Cameron, σε περίπτωση που το κόμμα του καταφέρει να έλθει στην εξουσία, καθώς σύμφωνα με τον οικονομολόγο Irwin Stelzer δεν αποκλείεται η ευρωπαϊκή χώρα να καταφύγει για βοήθεια στο ΔΝΤ.

    "Τι θα έκανα αν ήμουν ο David Cameron; Θα κοίταζα τους ισολογισμούς και θα έλεγα: Σοκ, τρόμος, τα βρήκα πολύ χειρότερα από όσο περίμενα και ο Gordon Brown με έχει αναγκάσει να ζητήσω τη βοήθεια του ΔΝΤ", σχολίασε σε συνέδριο στο Λονδίνο χθες ο αναλυτής.

    Μια τέτοια κίνηση θα ξυπνούσε μνήμες του 1976, όταν ο υπουργός Οικονομίας, Denis Healey ζήτησε βοήθεια από το ΔΝΤ, ενώ δεν αποκλείεται να συμβεί, καθώς το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της χώρας έχει φτάσει σε σημεία που ανάγκασαν την Standard & Poor's να υποβαθμίσει το outlook σε αρνητικό από σταθερό."

    ReplyDelete
  28. Προβλέπω ότι στο εγγύς μέλλον θα συμβεί ΜΑΖΙΚΗ προσφυγή χωρών στο ΔΝΤ.Χωρών που τώρα είναι "υπεράνω πάσης υποψίας".
    Ας τρέξουμε να προλάβουμε πρίν καταρεύσει και το ΔΝΤ απο τη μεγάλη λίστα αναμονής.

    ReplyDelete
  29. "Τι θα έκανα αν ήμουν ο ΓΑΠ; Θα κοίταζα τους ισολογισμούς και θα έλεγα: Σοκ, τρόμος, τα βρήκα πολύ χειρότερα από όσο περίμενα και η "ΕΠΑΡΑΤΗ ΔΕΞΙΑ" με έχει αναγκάσει να ζητήσω τη βοήθεια του ΔΝΤ".

    Οπότε χτυπάς δύο στόχους ταυτόχρονα.Και τη Πατρίδα σώζεις και την "ΕΠΑΡΑΤΗ" κλειδώνεις στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας για καμιά εικοσαετία.

    ReplyDelete
  30. «Οι προοδευτικοί ηγέτες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αγορές πολύ καλύτερα από ό,τι οι συντηρητικοί, διότι για τους τελευταίους, οι αγορές είναι θεός, ενώ για εμάς είναι ένα εργαλείο για να υπηρετούμε τους λαούς μας και τις οικονομίες μας με καλύτερο τρόπο. Οι προοδευτικοί είναι αποτελεσματικότεροι στο να θέτουν κανόνες στις οικονομίες και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις».
    ΓΑΠ,Λονδίνο 19-02-10.

    Κάτι τέτοια λές ΓΑΠ και οι "αγορές" μας έχουν στη μπούκα.

    ReplyDelete
  31. a world without money
    a world where there will be an economy without money
    this is our dream
    http://ecstaticpoetrysemeli.blogspot.com

    ReplyDelete
  32. @xanoum mpourek:

    "...Και οι τρεις χώρες (Ρωσία, Τουρκιά, Κορέα) είναι σήμερα σε καλύτερη θέση απ’ ότι ήταν πριν την λήψη βοήθειας από το ΔΝΤ. Ισχύει ή όχι;

    Από την άλλη το ΔΝΤ δεν είναι οργανισμός αγγέλων. Κατά καιρούς έχουν επιβάλει νεοφιλελεύθερα μέτρα τα οποία όχι μόνο δεν οδήγησαν σε ανάπτυξη αλλά δημιούργησαν επιπρόσθετα προβλήματα στις χώρες που τα εφάρμοσαν. Μέτρα όπως η ιδιωτικοποίηση της παιδιάς, των φυσικών πόρων (από τα νερά των ποταμών μέχρι την βροχή) δημιούργησαν συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς για τους πολίτες αυτών των χωρών..."


    Νομίζω απάντησες μόνος σου: ΟΧΙ. Η Ρωσία πήγε στο ΔΝΤ στην εποχή μετά την κατάρρευση, με αποτέλεσμα ο Γιέλτσιν να ξεπουλήσει όλη τη χώρα στη Δύση. Το ότι σήμερα τα πάει καλά οικονομικά είναι γιατί επέστρεψε στον ενεργειακό τσαμπουκά, κρατικοποίησε ξανά το φυσικό της πλούτο και νομιμοποίησε κεφάλαια της μαφίας. Για Τουρκία και Κορέα καλύτερα να μην συζητάμε, γιατί αποτελούν επίφαση δημοκρατικών καθεστώτων και εθνικής κυριαρχίας, αντίστοιχα.

    "...Είμαστε το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας, δηλαδή, η τελευταία τρύπα του ζουρνά. Το ερώτημα είναι λοιπόν: Αν δεν υπήρχαν οι πιέσεις προς το ευρώ, οι ευρωπαίοι θα έδειχναν τέτοια σπουδή για τα οικονομικά της Ελλάδας ή θα μας έγραφαν στα παλιά τους τα παπούτσια;..."

    Όχι μόνο μας γράφουν εκεί που δεν πιάνει μελάνι, αλλά από πάνω βγαίναν για 2 εβδομάδες και δήλωναν με στόμφο πόσο απατεώνες είμαστε και πόσο χάλια θα τα πάμε. Έτσι το ευρώ έπεσε έναντι του δολαρίου, η Γερμανοί άρχισαν να πουλάνε και πάλι στις ΗΠΑ, οι υπόλοιποι να βγάζουν τρελά λεφτά εις βάρος μας, μέχρι που κατάλαβαν ότι το παράκαναν και ότι, αν δεν σταματούσαν εγκαίρως, θα είχαν και οι ίδιοι πρόβλημα.

    Θυμίζω και πάλι ότι οι Βρετανοί, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί είναι σε παρόμοια κατάσταση με εμάς, αλλά κανείς δεν διανοείται ούτε να κάνει "παιχνίδι" εις βάρος τους ούτε να τους πει ότι σε μια πενταετία πρέπει να έχουν ξεχρεώσει (τον αόρατο πιστωτή).

    Αλλά υπάρχει μια βασική διαφορά: τουλάχιστον αυτοί κάνουν πολιτική, εξωτερική και οικονομική, δεν παίζουν με "ιιι-γκοβ" και πράσινα άλογα (οικολογικά), ενώ ο Έλληνας γίνεται 20%+ φτωχότερος και από πάνω νιώθει και τυχερός.

    @parmenides:

    "...«Οι προοδευτικοί ηγέτες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αγορές πολύ καλύτερα από ό,τι οι συντηρητικοί..."

    Μια χαρά ατάκα του έγραψαν στο λόγο. Αν καταλάβαινε κιόλας τι σημαίνει, ίσως σήμερα να μην συζητάγαμε για ενδεχόμενο κατάργησης του 14ου μισθού.

    ReplyDelete
  33. αυτό το πόστ είναι γραμμένο με καλή διάθεση αλλά ο συντάκτης του έχει κάνει μιά σειρά λαθών.

    Μπορεί οι μειώσεις όπως λέτε να είναι "σημαντικές" αλλά να μην είναι αρκετές

    (και μεταξύ μας σιγά τις μειώσεις..)

    Πληρώνουμε ετησίως 12 δις τόκους με payroll Δημοσίου γύρω στα 42-45 δις

    Πρέπει λοιπόν οι μειώσεις να είναι το 30%. Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί συζητιέται, αλλά πρέπει να καταλήγει στο 30%.

    Ετσι θα καλύπτονται οι τόκοι και δεν θα υπάρχει ανάγκη ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ.
    Αυτό το απλό μας λέει η ΕΕ.

    Απαντάμε εμείς ότι αντί γιά -30%, κόβουμε το 10% και το υπόλοιπο 20% ΘΑ προέλθει από αύξηση εσόδων.

    Δεν έχουμε όμως κάποιο ισχυρό επιχείρημα επ' αυτού. Την φοροδιαφυγή την πιάσαμε (....), παραγωγική βάση δεν έχουμε (εισάγουμε τα πάντα- ρούχα Κίνας, λεμόνια Τουρκίας, έπιπλα Ιταλίας,αυτοκίνητα κτλ) και γενικά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ.

    Άρα ? Το ΠΣΑ δεν αρκεί και το ξέρουν όλοι.

    Η μείωση των εισοδημάτων σε χώρες σαν την Ελλάδα, με τεράστιο έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών, δεν είναι απαραίτητα αρνητική.
    Μειώνεται η κατανάλωση εισαγώμενων προιόντων.

    Αφού λοιπόν το 10% δεν είναι αρκετό με την κατάργηση του 14ου μισθού πάμε στο 18%- 20%

    Τόσο απλά είναι τα πράγματα

    ReplyDelete
  34. ser,
    Συμφωνώ,έτσι περίπου πρέπει να γίνει.Αλλά υπάρχει η ανάγκη του άμεσου δανεισμού.Από ποιούς θα δανειστούμε; Το προτιμότερο θα ήταν απο τις αγορές με χαμηλό επιτόκιο.Αλλά όσο αυτό δεν μπορεί να συμβεί πρέπει ή να πάμε στο ΔΝΤ ή στην ΕΚΤ.Η ΕΚΤ προς το παρόν απλά μας βρίζει στα Γερμανικά.Αν και τα τελευταία εικοσιτετράωρο δείχνει να κόβει κάπως τη γλώσσα της.Αν αλλάξει θα ήταν η καλύτερη λύση,άν όχι τί κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια;

    ReplyDelete
  35. @jaga

    Συμμερίζομαι τις ανησυχίες σου, πιστεύω όμως ότι στο σημείο που έχουμε φτάσει δεν υπάρχουν πολλές επιλογές και κυρίως δεν υπάρχει χρόνος για πισωγυρίσματα. Όπως έχω γράψει και παλαιότερα, το χειρότερο δεν είναι η μείωση των μισθών ή το κόψιμο του 14 μισθού αλλά το κακής ποιότητας και ελλιπές κοινωνικό κράτος.

    Αν έπρεπε να διασώσω κάτι από αυτή την κρίση, αυτό θα ήταν το κοινωνικό κράτος. Αν μου έλεγαν να μειώσω τις δαπάνες μου κατά 20%, εγώ θα το έκανα 22% και αυτό το 2% θα το έδινα σε προγράμματα επανεκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού μου, στα ολοήμερα σχολεία, σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, κτλ.

    Θα ενίσχυα τους δημοκρατικούς θεσμούς και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους για να μην υπάρξει ξανά Ψωμιάδης (Το έχει το όνομα;) - ΑΣΠΙΣ. Θα... Θα...

    Θα έλεγα στον κόσμο την αλήθεια για να είναι προετοιμασμένος: όταν το 75% του ΑΕΠ μου προέρχεται από υπηρεσίες και εγώ θέλω να αλλάξω το παραγωγικό μοντέλο, κατά το μεταβατικό στάδιο, και ύφεση θα υπάρξει και κάποιοι θα αναγκαστούν να αλλάξουν δουλειές.

    Τώρα, είτε με, είτε χωρίς ΔΝΤ το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε δεν μας τα επιβάλει κανείς, η πραγματικότητα μας τα επιβάλει.

    Στο χέρι μας είναι να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ΔΝΤ ή/και Ε.Ε και να επιβάλουμε τους δικούς μας όρους. Να παλέψουμε γι’ αυτά που θα μας πάνε μπροστά και ΟΧΙ για τα συντεχνιακά συμφέροντα. Αυτό μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε.

    ReplyDelete
  36. libertarian

    φυσικά θα παραμείνει η ανάγκη άμεσου δανεισμού, οι δανειστές μας όμως θα μας αντιμετωπίσουν αλλιώς αν δουν ότι προσπαθούμε μόνοι μας να συμμαζευτούμε και με σοβαρότητα

    το ΔΝΤ μπορεί να έχει χαμηλά επιτόκια έχει όμως 2 αρνητικά:

    1- δανείζει με συγκεκριμένες δεσμεύσεις (και δεν χωράει συζήτηση επ' αυτών)

    2-είναι lender of last resort που σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλο σκαλί παραπέρα

    ReplyDelete
  37. ser συμφωνούμε με 30% αλλά η μέθοδος δεν πρέπει να είναι η οριζόντια αφαίρεση του 14ου μισθού διότι έτσι την πληρώνει η τελευταία τρύπα του ζουρνά που λέει κάποιος σχολιαστής παραπάνω. Υπάρχουν πολλά επιδόματα μεγάλα που πρέπει να μειωθούν με στοχευμένο τρόπο πάνω από 10%. Να πληρώσουν τα ρετιρέ αυτό που τους αναλογεί. Επίσης πέρυσι ο Καραμανλής μοίρασε 4 δις σε τρεις μήνες σε αυξήσεις επιδομάτων και αγροτικές επιδοτήσεις. Τα επιδόματα ας τα πάρει πίσω.

    ReplyDelete
  38. Για παράδειγμα, νομαρχιακός υπάλληλος 50 ευρώ επίδομα -τρίχες δηλαδή- υπάλληλος περιφέρειας 540 ευρώ, από 200κάτι που έπαιρνε. Τεμενάδες στον κωστάκη πρέπει να κάνουν οι της περιφέρειας. Ας το ψάξει λοιπόν η κυβέρνηση και ας χτυπήσει πλέον τις αδικίες και τις υπερβολές. Επίσης ο αντιβασιλέας κύριος Πετσάλνικος φρόντισε μόνο συμβολικά να συμμετέχει στο συμμάζεμα. Αυτό είναι αίσχος. Όχι άλλες οριζόντιες μειώσεις λοιπόν. Στοχευμένες περικοπές στα ρετιρέ.

    ReplyDelete