Monday, February 22, 2010

Μπαρόζο και Αλμούνια να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή για την Οικονομία

Εδώ και πέντε μήνες η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς για τα ψευδή στατιστικά στοιχεία που παρείχε εδώ και χρόνια στην ΕΕ, με αποτέλεσμα να αποκρύπτεται η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Ουσιαστικά η Ελλάδα παρουσιάζεται στα διεθνή Μέσα σαν ένας κοινός απατεώνας που εξαπάτησε τους εταίρους του στην Ευρώπη.

Ο χορός των υποκριτών καλά κρατεί.

Άραγε δεν ήξεραν όλοι όσοι σήμερα κάνουν τις αθώες περιστερές ποια ήταν η πραγματική δημοσιονομική θέση της Ελλάδας;

Άραγε, τα λοιπά ευρωπαϊκά κράτη δεν κατέφυγαν σε κόλπα εκμετάλλευσης των λογιστικών «παραθύρων» και εξωραϊσμού των προϋπολογισμών τους, αντίστοιχα μ' αυτά της Ελλάδας, για να αποφύγουν επίπονες διαρθρωτικές αλλαγές;

Ακόμα και ο απλός πρωτοετής φοιτητής της οικονομικής, διαβάζοντας έναν προϋπολογισμό σε συνδυασμό με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ και της Τραπέζης της Ελλάδος, καταλάβαινε ότι τα δημόσια οικονομικά μας είχαν πολύ δρόμο μπροστά τους για να καταστούν διατηρήσιμα σε βάθος χρόνου.

Ακόμα και ο πιο αδαής διάβαζε και έβλεπε όλα αυτά τα χρόνια στα έντυπα Μέσα και την τηλεόραση για τα λογιστικά κόλπα της Ιταλίας και τα μαγειρέματα των ισχυρών της ΕΕ. Το 2004, έτος απογραφής, υπενθυμίζουμε ότι οι Ιρλανδοί είχαν υπερβολικό πληθωρισμό και μια οικονομία σε υπερθέρμανση, ενώ Γερμανοί και Γάλλοι είχαν τινάξει στον αέρα τα ελλείμματά τους και μαζί μ' αυτά το κύρος των όρων του Μάαστριχτ. Κανείς όμως δεν τιμωρήθηκε αυστηρά.

Ας αποδεχτούμε, έστω, ότι το 2004 όλοι έπεσαν απ' τα σύννεφα με το εύρος και το μέγεθος της ελληνικής δημοσιονομικής τραγωδίας που αποκαλύφτηκε με τα greek statistics (έλλειμμα 7,9%). Γιατί το 2007, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές, εξήλθε η Ελλάδα από την κοινοτική επιτήρηση μόνο και μόνο για να ξαναμπεί το 2008, έχοντας ξαναανακαλύψει η Εurostat και η Επιτροπή λανθασμένα στατιστικά στοιχεία; Χρειάζεται να είναι κανείς νομπελίστας οικονομικών για να δει ότι ο δημόσιος δανεισμός την περίοδο 2004 με 2007 συνέχισε την αυξητική από το 2000 πορεία; Ή μήπως χρειάζεται να είναι κανείς νομπελίστας για να αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν το δημόσιο χρέος που σε απόλυτους αριθμούς αυξάνεται περισσότερο από το ΑΕΠ κάθε χρόνο, ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται;

Η αναποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών και ο στρουθοκαμηλισμός των ευρωπαίων εταίρων είναι παροιμιώδης, όπως παροιμιώδης είναι και η μετατροπή της Ελλάδας σε δουλοπαροικία του χρέους λόγω των παρελθόντων κυβερνητικών επιλογών, σε βαθμό που σήμερα να μοιάζει η χώρα με αποδομημένο τριτοκοσμικό κράτος (deconstructed third world state κατά το ΔΝΤ). Είναι προφανές ότι δίπλα στον βασικό υπαίτιο του προβλήματος, την Ελλάδα που «εξωράισε» τα στοιχεία, ένοχη είναι και η ΕΕ που για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας υποβάθμισε το μέγεθος του προβλήματος και δεν έκρουσε έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου. Γι' αυτό από την πόρτα της εξεταστικής που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την οικονομία, επιβάλλεται να διαβούν επίσςη οι κύριοι Μπαρόζο και Αλμούνια που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν πως δεν βλέπουν.

18 comments:

  1. Thumps Up!!!!

    και οχι μονο αυτο, να γυρισουν πισω και τα κλεμμενα! Ακους εκει, οι κουτοπονηροι αρχοντοχωριατες να θελουν να το παιξουν και επιτροποι!!!
    Και σε ποιον; Σε μας, τους Ελληναρες, τα καμαρια των Βαλκανιων!!!

    ReplyDelete
  2. Το πότε μπαίναμε και πότε βγαίναμε απο την Ευρωπαική επιτήρηση τα τελευταία 6 χρόνια το ρύθμιζαν αυτοί οι δύο Κύριοι(Μπαρόζο,Αλμούνια) συμμετέχοντας στη παραχάραξη των στοιχείων της Ελληνικής οικονομίας με πρωταγωνιστή το Μπουχέσα.
    Αυτοί οι τρείς πρέπει να πάνε στο "Γουδί".

    ReplyDelete
  3. O ΓΑΠ αποφάσισε να αποδείξει γιατί αυτοί οι τρείς ήταν οι πρωταγωνιστές της λεηλασίας της Ελλάδας και να τους παραδώσει στη χλεύη της διεθνούς κοινότητας.
    Αυτοί οι τρείς όμως έχουν ισχυρούς προστάτες.Ηταν απλές μαριονέτες σκληρών συμφερόντων που τώρα πυροβολούν την Ελλάδα.
    Μακάρι απο αυτή την αναμέτρηση η Ελλάδα να βγεί κερδισμένη.Είναι όμως μονόδρομος για το ΓΑΠ, η κάθαρση, και θα τον πάει μέχρι τέλος.

    ReplyDelete
  4. Να δούμε τί θα πούν αυτοί οι τρείς Κύριοι, μπροστά στα διεθνή MEDIA,που ήδη άρχισαν να στέλνουν ανταποκριτές στην Ελλάδα,όταν κληθούν απο την εξεταστική επιτροπη της βουλής να απολογηθούν.
    Αυτή την εξεταστική ο ΓΑΠ φιλοδοξεί να τη μετατρέψει σε ένα διεθνές δικαστήριο όλων αυτών που δημιούργησαν τη διεθνή κρίση,έκλεψαν τον "πλούτο των Εθνών" και μας οδήγησαν σε μια νέα χειρότερη κρίση,που μόλις τώρα ξεκινάει, με αφορμή τις πτωχευμένες χώρες που λεηλατήθηκαν απο τις "αγορές" και που είναι πάρα πολλές.Με πρώτη και καλύτερη την "υπεράνω πάσης υποψίας",υπο πτώχευση Αγγλία.
    Στη Ντάουνιγκ στριτ άρχισε ο καννιβαλισμός.Οι πιό πολλοί καταφεύγουν στους ψυχολόγους καταγγέλλοντας τον Μπράουν για βίαια συμπεριφορά εναντίον τους.

    ReplyDelete
  5. Οι Γερμανοί βλέποντας ότι οι ιστορικές συνθήκες "κάτι τους θυμίζουν" άρχισαν να τρέφουν το Ναζιστικό θηρίο που έχουν μέσα τους.Την τελευταία φορά,στο β΄παγκόσμιο, τους Ελληνες τους προόριζαν για επιδόρπιο ενω τώρα τους χρησιμοποιούν ως απεριτίφ.

    ReplyDelete
  6. Βρήκα τη λύση κι αφήστε τις μαλακίες: να στείλουμε τους Κινέζους και τους Ινδούς στη σελήνη.
    Με τόσο πληθυσμό χρειάζονται δικό τους πλανήτη. Άντε γιατί το πετρέλαιο τελειώνει σε λίγα χρόνια.

    ReplyDelete
  7. Είμαστε στην αρχή και ο κόσμος ήδη άρχισε να κουράζεται ψυχολογικά με όλη αυτή την κατάσταση. Δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει αύριο. Αυξάνονται δεν αυξάνονται οι φόροι, θα καταργηθούν δεν θα καταργηθούν θέσεις στο δημόσιο, δυο ή τρεις μονάδες αύξηση στον φπα... αι στο διάολο!

    Η κυβέρνηση βλέπει τον κόσμο σαν πειραματόζωα, στέλνει σήματα και μετράει αντιδράσεις. Δεν έχει καταλάβει ότι ο κόσμος ζητά απεγνωσμένα μια τελική λύση, μια κατεύθυνση προς τα πού πάνε τα πράγματα.

    Άντε και βρίσκουμε φέτος 25 δισ. ευρώ, του χρόνου; Πάλι τα ιδία. Φτου!

    Μνημειώδης η ατολμία της κυβέρνησης.

    Ως γνωστό ο έλληνας φημίζεται για την βραχεία μνήμη του. Ευτυχώς που υπάρχει και το web. Για μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι.

    H Eurostat διαγράφει τα κέρδη από τη μετατροπή δραχμών σε ευρώ

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_121852_23/07/2002_32133

    ReplyDelete
  8. Προσέξτε να δείτε κόσμος.
    Μια εταιρεία από το Σικάγο (από παλιά "πατρίδα" της σύγχρονης αρχιτεκτονικής), έχτισε έναν ουρανοξύστη "μηδενικής ενέργειας"... στην Κίνα.
    http://money.cnn.com/2010/02/22/technology/zeb_pearl_river.fortune/index.htm
    Το κτίριο παράγει από φυσικές πηγές μεγάλο ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνει.
    Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου: China National Tobacco.

    ===============================

    Εκτός του πλανήτη μας, εξωγήινοι που κατάφεραν να ξεπεράσουν την ταχύτητα του φωτός συνεδριάζουν για να δουν εάν πραγματικά μπορούν να λύσουν το πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου. Μέχρι τώρα φαίνεται πολύ δύσκολο και κανένας από τους Σιθ ή τους Τζεντάι δεν θέλει να ανακατευτεί: "there is a great disturbance in the force" δηλώνουν.

    ReplyDelete
  9. Το πλήρες link (Κολλήστε το)

    http://money.cnn.com/2010/02/22/technology/
    zeb_pearl_river.fortune/index.htm

    ReplyDelete
  10. Ο κόσμος καίγεται και η Λούκα πίνει τσάι με τους Άραβες. Μήπως έχουμε τρελαθεί τελείως; Γιατί ο Άραβας επενδυτής να διαφέρει από τον Αμερικανό;

    Ίσως γιατί οι Δυτικοί είναι υλιστές, δεν ξέρουν τι θα πει μαγεία (στα νούμερα), και παίρνουν αποφάσεις με ορθολογικά κριτήρια όπως οι αποδόσεις (ποταποί).

    Η κάθε δεκαετία έχει και τον δικό της επενδυτικό μύθο. Το σενάριο είναι το εξής: Ένας πολύ πλούσιος αποφασίζει να επενδύσει τα δισεκατομμύρια του στη χώρα αλλά τελευταία στιγμή κάτι γίνεται και ο γάμος σχολάει (φταίει που έκλασε η νύφη).

    Κάπως έτσι ήταν πράγματα και την δεκαετία του 80. Τότε, αν θυμάμαι καλά, τις μεγάλες επενδύσεις θα τις έκανε ότι Καντάφι (δες φάτσα επενδυτή), ένεκα η φιλία του με τον Ανδρέα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Λούκα (η πιο cult μορφή της ελληνικής πολιτικής σκηνής) ακολουθεί πιστά τα διδάγματα του αναστημένου.

    Δεν υπάρχει κυρά Λούκα ο Χορός των Επενδύσεων για να βρέξει λεφτά. Η πραγματική ανάπτυξη έρχεται σιγά σιγά με μεθοδική και σκληρή δουλειά όχι με παρακάλια.

    Την δεκαετία του 90 υπήρχε ένας άλλος μύθος για την ανάπτυξη που έλεγε το εξής: Η ανάπτυξη δεν θα έρθει από τα ξένα κεφάλαια αλλά με την ενίσχυση των δικών μας παραγωγικών δυνάμεων.

    Let there be light and there was light.

    Η κυβέρνηση όρισε ως μοναδικό προμηθευτεί του μοναδικού τηλεπικοινωνιακού φορέα της χώρας των ...ονόματα δεν λέω. Αποτέλεσμα. Όταν οι άλλες χώρες γνωριζαν το DSL εμείς βαρούσαμε τον τενεκέ (netmod) μπας και λειτουργήσει.

    Αναρωτιέμαι ποτέ θα σοβαρευτούμε σε αυτή την χωρά αν όχι τώρα.

    ReplyDelete
  11. Θα σοβαρευτούμε θα σοβαρευτούμε αλλά βάλε λίγο αλ-μούνια στην εξεταστική να γελάσουμε. Η Ευρώπη θα πάθει πατατράκ και λίγο Μέρκελ πλάκα θα είχε δικέ μου. Ζω για να δω αυτό το σόου.

    ReplyDelete
  12. Το 2004 ο χοντρός (μπουχέσας) με το φίλο του των οικονομικών, κάρφωσαν τους προηγούμενους, από τους οποίους είχαν πάρει πρόσφατα τη σκυτάλη, για να κάνουν τα ίδια ακριβώς, με λίγη ηλιθιότητα παραπάνω.
    Όλοι ήξεραν (εννοώ στην υπόλοιπη Ευρώπη) ότι όχι μόνο η Ελλάδα έχει πρόβλημα, αλλά και ότι παρ' όλα αυτά κάνει και Ολυμπιακούς!!!
    Όμως απ' αυτούς τους Ολυμπιακούς θα μασουλούσε πολύς κόσμος, μέσα και έξω.
    Τότε δεν είχε αντίρρηση κανείς απ' τους "εταίρους" .
    Τώρα όμως ήρθε φαίνεται το κατάλληλο μομέντουμ να γίνουμε η εταίρα τους.
    Δύο ακόμα παρατηρήσεις:
    α. οι γερμανοί έχουν φαίνεται κι αυτοί αδύνατη μνήμη όπως εμείς, γιατί από τότε που είχαν αφήσει έναν κοντό μελαχρινό να τους λέει ότι είναι ψηλοί και "άριοι" δεν πέρασαν αιώνες.
    β. Τι θα γίνει με την εκκλησία;
    Τι θα γίνει με το ύφος των παπάδων που παραμένει σταθερά προκλητικό τότε που κυκλοφορούν στους δρόμους και τις τηλεοράσεις;
    Τι θα γίνει με τους πιστούς χριστιανούς; Δεν απορούν που η εκκλησία τους έχει υιοθετήσει σταθερά στάση "μούγκα στη στρούγκα";
    Γιατί οι παπάδες πληρώνονται από το Δημόσιο και όχι από την απίστευτη περιουσία που έχει γίνει κτήμα τους με τον έναν ή άλλο τρόπο;
    Υποθέτω ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίον δεν θέλουν να διαχωριστούν από το κράτος.
    Ζούμε την απογείωση της "Ελληνικής Δημοκρατίας", της "ελεύθερης έκφρασης και ενημέρωσης" και μιας νοελληνικής τραγωδίας, γεννημένης από μια μίζερη καθημερινότητα.
    Δεν είναι μόνο η κρίση που πρέπει να ξεπεράσουμε, είναι πρώτα αυτή η μιζέρια και η φτώχεια που έχει καρφωθεί στο μυαλό μας, μέσα στο οποίο υπάρχουν πια, μόνο ή κυρίως, μερικές πολύ συγκεκριμένες λέξεις: λεφτά, χρέη, μίζες, διαφθορά.
    Μια συνταγή απόλυτης πνευματικής φτώχειας και κοινωνικής Διαίρεσης...
    Καμιά όμως ομάδα ανθρώπων δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει ποτέ μια Θύελλα βρισκόμενη σε κατάσταση τέτοιας Διαίρεσης.
    Κρίμα, γιατί δεν θέλουμε όλοι να ζούμε έτσι.

    ReplyDelete
  13. Μή μασάτε.Μιά χαρά άνθρωποι είμαστε.Αφήστε τους κομπλεξισμούς.Στη Γερμανία έχουν να δούν Ηλιο απο το περασμένο Αύγουστο.Εχουν πάθει συλλογική παράκρουση.Δεν θέλουν και πολύ άλλωστε για να τους συμβεί.Tο καλοκαίρι εδώ θα τους έχουμε πάλι.Εμείς θα κυκλοφορούμε με τις ΜΠΕ-ΜΠΕΣ και αυτή θα κοπανάνε μπύρα και θα πληρώνουν τον ΦΠΑ που τους υποσχεθήκαμε.

    ReplyDelete
  14. "Έκθεση ύψους 3,1 δισ. ευρώ έχει στην Ελλάδα η Commerzbank. Την πληροφορία αυτή έδωσε ο οικονομικός διευθυντής της γερμανικής τράπεζας, Eric Strutz, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.
    Παράλληλα, δήλωσε ότι η γερμανική τράπεζα δεν περιμένει την παύση πληρωμών από την Ελλάδα".
    --------
    "Σημαντικές θέσεις στα ελληνικά credit default swaps, τα ασφάλιστρα ρίσκου χώρας, φέρεται να έχει ο χρεοκοπημένος πρώην ασφαλιστικός κολοσσός των ΗΠΑ. ......Η αμερικανική κυβέρνηση θα έχει ένα σημαντικό συμφέρον να αποτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας".

    Να χρεοκοπήσουμε δεν μας αφήνουν.Να πάμε στο ΔΝΤ δεν μας αφήνουν.Χάσαμε....τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

    ReplyDelete
  15. Εξεταστική στο Ευρωκοινοβούλιο για την "Ελληνική κρίση"

    "ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Βερχόφστατ, στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ, θα προτείνει να κληθούν σε δημόσια ακρόαση όλοι οι φορείς, που εμπλέκονται στην ελληνική κρίση, δηλαδή εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Eurostat, τις ελληνικές αρχές και τις τράπεζες επενδύσεων.

    «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πλήρως τις ρίζες της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης και να πάρουμε μαθήματα για τη μελλοντική διαχείριση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», αναφέρει ο Γκι Βερχόφστατ και προσθέτει: «Ένα μέρος του προβλήματος οφείλεται στο γεγονός ότι το εγχείρημα της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης παραμένει ανολοκλήρωτο, καθώς έχουμε επιτύχει τη νομισματική ένωση, αλλά όχι την πραγματική οικονομική ένωση».

    ReplyDelete
  16. Ο αναλυτής της Citigroup κ. Γιούργκεν Μίχελς:

    «Ομως, υπάρχει πάντα ένα πολύ θετικό στοιχείο για τη γερμανική οικονομία - η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ που ευνοεί όλους τους κλάδους οι οποίοι συνδέονται με τις εξαγωγές».
    «Τόσο οι εξαγωγές όσο και η μεταποίηση της Γερμανίας δουλεύουν σαν καλοκουρδισμένο ρολόι".

    Κερδίζει έδαφος συνεχώς η εντύπωση ότι πίσω απο τις επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας είναι οι ίδιοι οι Γερμανοί για να ρίξουν την ισοτιμία του Ευρώ.

    ReplyDelete
  17. ας μην γινόμαστε γελοίοι!

    Σιγά μην καταθέσουν. Επειδή οι Ελληνες ήταν ηλίθιοι και υπονόμευαν το μέλλον τους τόσα χρόνια θα βρεθούν κατηγορούμενοι ο Μπαρόζο και ο Αλμούνια ?

    Στο Γουδί που λέει ο Παρμενίδης...
    Μέχρι να πάρουν ένα γουδοχέρι και να μας ανοίξουν τα κεφάλια

    Διότι Παρμενίδη την λεηλασία της Ελλάδας την ξεκίνησαν άλλα λαμόγια από το 1982

    Η μήπως ξέχασες τον ΑΛΗΤΗ που πούλησε νόμο του ελληνικού κράτους γιά $ 2 εκατ ?

    Για να σοβαρευτούμε, λίγους βλέπω εδώ με διάθεση να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και να στρωθούμε μπας και σώσουμε τίποτα

    Οι περισσότεροι είναι στην "μαγκιά", την εξυπνάδα και την φιλοσοφία

    Ξαναλέω: beggars can't be choosers
    Χωνέψτε το

    ReplyDelete