Saturday, October 17, 2009

ΟΛΠ, όπως ΟΤΕ, όπως ΟΑ, όπως ΟΣΕ…

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο «μέτωπο του λιμανιού» δε μας εξέπληξαν. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την κορύφωση της σύγκρουσης που μαίνεται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στη συντεχνία των λιμενεργατών και την ελληνική Πολιτεία.

Αν καταφέρει κανείς να δει τα πράγματα από μια στοιχειώδη απόσταση το όλο ζήτημα αποδεικνύεται αρκετά απλό. Οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ αρνούνται πεισματικά να αποδεχθούν την είσοδο ενός δεύτερου παίκτη στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν έχει καμία σημασία αν πρόκειται για κινέζους. Το ίδιο θα ίσχυε ακόμη κι αν μία προβλήτα παραχορούνταν σε ιδιωτικά ελληνικά ελληνικά κεφάλαια, το ίδιο κι αν προέρχονταν από την Κούβα του Κάστρο ή τη Βενεζουέλα του Τσάβες. Ούτε και το κείμενο της συμφωνίας φαίνεται να αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα. Μάλλον προσχηματικά χρησιμοποιούνται οι όροι της σύμβασης ως άλλοθι για μια σκληρή απεργία που θα γινόταν έτσι κι αλλιώς.

Γιατί το πραγματικό ζήτημα είναι τα τεράστια προνόμια και ο ρόλος ρυθμιστή των εξελίξεων που έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν οι λιμενεργάτες, εκβιάζοντας εδώ και δεκαετίες την εκάστοτε κυβέρνηση με αυτό ακριβώς το όπλο που χρησιμοποιούν και σήμερα: τη δυνατότητά τους να απειλούν την ελληνική αγορά και την ελληνική κοινωνία με ασφυξία. Τόσα χρόνια μας έχουν στο χέρι. Και το εκμεταλλεύονται. Έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια κλειστή «αριστοκρατία του λιμανιού» η οποία, οχυρωμένη πίσω από τον υπεράνω πάσης υποψίας τίτλο του λιμενεργάτη, έχει καταφέρει να επιβάλλει εξωφρενικούς όρους. Δεν είναι μόνο οι υψηλές αμοιβές από τις εικονικές υπερωρίες. Εδώ φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε για ιδιότυπο κληρονομικό δικαίωμα. Όταν ένας λιμενεργάτης αποχωρεί κληροδοτεί τη θέση στο γιό του. Πραγματικό κλειστό κλαμπ.

Είναι σαφές πως εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή ομάδα εργαζομένων. Αδυνατούμε να βρούμε κάποιο κοινό σημείο ανάμεσα στις επιδιώξεις των συνδικαλιστών του Πειραιά και τις αγωνίες της γενιάς των 700 Ευρώ. Οι νέοι αγωνίζονται αντιμέτωποι με την καθημερινή ανασφάλεια που προκαλεί το τραγικό οικονομικό περιβάλλον μιας αγοράς σε βαθιά ύφεση. Και αναγκάζονται να κάνουν κάθε είδους παραχωρήσεις αποδεχόμενοι περικοπές μισθών ή απλήρωτες υπερωρίες προκειμένου να κινηθεί η αγορά και να σώσουν τις δουλειές τους. Και στο λιμάνι κάποιοι έχουν στρογγυλοκαθήσει στα προνόμιά τους, πνίγουν την αγορά και μας δίνουν τη χαριστική βολή.

Το έχουμε ξεκαθαρίσει από παλιά: είμαστε εναντίον των μονοπωλίων, γιατί πιστεύουμε πως σε κάθε περίπτωση δημιουργούν στρεβλώσεις και υποθάλπουν απαράδεκτα προνόμια. Όταν μιλάμε για την αγορά και ιδιωτικές επιχειρήσεις τα προνόμια ανήκουν στα αφεντικά και τα καρτέλ. Στο δημόσιο τομέα όμως τα προνόμια τα καρπώνονται οι συνδικαλιστές και οι υψηλά ιστάμενοι που έχουν τις κατάλληλες άκρες.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ο ΟΛΠ είναι ο νέος ΟΤΕ, η συνέχεια της Ολυμπιακής. Και εκεί οι οργανωμένες συντεχνίες είχαν καταφέρει με πίεση δεκαετιών και την αγαστή συνεργασία του κράτους να συσσωρεύσουν προνόμια. Να λειτουργούν ως ραντιέριδες. Και όταν ήρθε η ώρα να ανοίξει το παιχνίδι και να εξυγιανθεί ο χώρος τον οποίο για χρόνια λυμαίνονταν, κατόρθωσαν να πουλήσουν πολύ ακριβά τη συναίνεσή τους στην οποιαδήποτε αλλαγή. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις χρυσοφόρες εθελούσιες εξόδου και όλους τους προνομιακούς όρους που τις συνόδευαν;

Και δυστυχώς όλοι θυμόμαστε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν τόλμησε σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις να πει –ως αντιπολίτευση τότε- τα πράγματα με το όνομά τους. Το πολιτικό κόστος (κατά φαντασία κόστος κατά την άποψή μας) κρινόταν κάθε φορά πιο πολύτιμο από τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Και τώρα που ήρθε η ώρα να πάρει η ίδια την κατάσταση στα χέρια της το πρόβλημα αντιμετωπίζει το προφανές: η πραγματικότητα σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας απαιτεί αποφάσεις εντελώς διαφορετικές από τη μέχρι σήμερα ρητορεία.

Επομένως θα αναγκαστεί να αρνηθεί είτε την πραγματικότητα που σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει είτε τα στρογγυλά λόγια που τη συνόδευαν μέχρι χθες. Δεν ξέρουμε τι θα αποφασίσει τελικά η αρμόδια Υπουργός. Εμείς πάντως, πολύ θα θέλαμε να τη δούμε να λαμβάνει ταχεία, τολμηρή και αποφασιστική δράση στο θέμα του ΟΛΠ, όπως άλλωστε επιτάσσει η στοιχειώδης πολιτική σύνεση, που θέλει το κράτος να έχει συνέχεια και συνέπεια και να τιμά τις διεθνείς συμφωνίες που υπογράφει.

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από την έκβαση της συγκεκριμένης μάχης, ο πόλεμος της Πολιτείας με τους ραντιέριδες τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα δεν πρόκειται να τελειώσει εδώ. Και γι’ αυτό έχει τεράστια σημασία αυτό το πρώτο δείγμα γραφής. Μπορεί η κυβέρνηση στο σύνολό της να ξεκίνησε καλά, δίνοντας ένα εντελώς διαφορετικό στίγμα σε σχέση με πριν, όμως οφείλει να δώσει βάση στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την αγορά και κατ' επέκταση την ανάπτυξη. Με βάση τα δείγματα γραφής που θα δώσει στην "πιάτσα" θα διαμορφωθεί το σκηνικό και θα καθοριστεί η ένταση και κατά ένα μεγάλο μέρος και η έκβαση των αντίστοιχων συγκρούσεων που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του πολιτικού κύκλου που μόλις ξεκίνησε. Σύντομα το σκηνικό θα επαναληφθεί με πρωταγωνιστή τον ΟΣΕ ή κάποιο ισχυρό καρτέλ του ιδιωτικού τομέα. Και τότε θα έχει τεράστια σημασία με τι απόθεμα ισχύος θα μπει η κάθε πλευρά σε εκείνη τη διαπραγμάτευση…

36 comments:

  1. Το ΜΟΝΟ,το ΜΟΝΟ,το ΜΟΝΟ που ενδιαφέρει τους Κινέζους είναι να βάλλουν χέρι στη Ναυτιλία μας και στα λιμάνια μας.Και επειδή είναι καταχθόνιοι και δεν έχουν ΚΑΜΙΑ μα ΚΑΜΙΑ μα ΚΑΜΙΑ σχέση με αυτό που λέγεται ελεύθερη αγορά και υγιής ανταγωνισμός πρέπει να ξυπνήσουμε ΤΩΡΑ,ΤΩΡΑ,ΤΩΡΑ πριν είναι πολύ αργά.
    ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΙΔΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟΙΚΙΕΣ.
    Είμαστε πολιτισμικά ανώτεροι και ως Ελληνες και ως "Δύση".Γιατί να μην το υπερασπιστούμε αυτό μέχρι Θανάτου;



    Ο πρώτος και μοναδικός στην μέχρι τώρα ανθρώπινη ιστορία πολιτισμός που είχε στο επίκεντρό του τα ανθρώπινα και ατομικά δικαιώματα είναι αυτός της "Δύσης".
    Είναι δυνατόν να τον παραδώσουμε στις σκοτεινές Αυτοκρατορίες;

    ReplyDelete
  2. Οι συμφωνίες με "COSCO-Κινέζους-λιμάνια" και "DT-Γερμανούς-ΟΤΕ" έχουν γεωπολιτικό περιεχόμενο.Ακόμα και η Ολυμπιακή, αν δεν υπήρχε ο Βγενόπουλος,ο μεγάλος αυτός πατριώτης και Εθνικό ευεργέτης,θα μπορούσε να εξελιχθεί σε γεωπολιτικό πρόβλημα.

    ReplyDelete
  3. Κατά καιρούς, η "μικρή πλην τίμια" Ελλάς, έχει ξεπουληθεί σε κάθε λογιών αποικιοκράτες αφέντες.
    Άγγλους (πχ τρένα, συγκοινωνίες, εξοπλισμοί, τράπεζες), Γάλλους (πεσινέ, εξοπλισμοί, τράπεζες), Αμερικανούς, (ουλεν, εξοπλισμοί, τα πάντα, τράπεζες) Γερμανούς (οτε, εξοπλισμοί, τραπεζες) και προσφάτως, ακόμα και Κινέζους (λιμάνια) και Άραβες (επικοινωνίες, τράπεζες, συγκοινωνίες).
    Λογικό, ίσως, καθώς κάθε μεγάλος τραμπούκος μπορεί να μας βλάψει, όταν δεν έχει και δικά του συμφέροντα στο τομάρι μας.
    Δεν μ'αρέσει, αλλά το ανέχομαι. Γιατί δεν αξίζει το τίμημα (πόλεμος, μιζέρια), του να μην το ανεχτώ.
    Στην τελική, είναι καλύτερο από την "ανεξάρτητη" πολιτική του Χότζα εδώ δίπλα πριν κάτι χρόνια.
    Απείρως καλύτερο. Και το ίδιο κάνουν και οι διάφορες χώρες πρότυπα των ηγετών μας, άλλωστε.

    Οι συντεχνίες των "κλειστών" και "κατοχυρωμένων" επαγγελμάτων,όμως, δε νομίζω να κόπτονται για την ανεξαρτησία της χώρας μας και τα εθνικά μας συμφέροντα.
    Αλλιώς θα πίεζαν για δράση και κατά του επεκτατισμού των Σκοπιανών και των Τούρκων.
    Ούτε νοιάζονται για τα "εργατικά" δικαιώματα. Αλλιώς θα έκοβαν τα πόδια όποιου πήγαινε να εργαστεί ή να προσλάβει με λιγότερα από την συλλογική σύμβαση, Έλληνα ή ότι. (Και δεν θα τον έπαιρναν να καθαρίσει το σπίτι τους ως φτηνότερο).
    Το μόνο που τους κόφτει είναι τα φράγκα, και πως θα τα πάρουν χωρίς κόπο.

    Για μένα, δεν διαφέρουν καθόλου από τους Αμερικανούς ή Κινέζους κεφαλαιοκράτες, ανεξαρτήτως χρώματος. Δέρματος, ή πολιτικού.

    ReplyDelete
  4. "Η εμπλοκή στο λιμάνι του Πειραιά είναι μια περίπτωση, όπου συγκρούονται εθνικά, διεθνή, κομματικά και κορπορατίστικα συμφέροντα. Η σύμβαση εκχώρησης μέρους του λιμανιού στην κινεζική Cosco ενδεχομένως περιέχει αποικιοκρατικού τύπου προβλέψεις, αντικείμενες στην κοινοτική νομοθεσία περί ελεύθερου ανταγωνισμού. Εντούτοις, η υπαναχώρηση και η επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι διόλου απλή υπόθεση, όχι μόνο διότι θα φανεί σαν νίκη του συνδικάτου του λιμανιού, αλλά και διότι οι Κινέζοι δεν έχουν κανένα λόγο να υποχωρήσουν από τα συμφωνημένα και κεκτημένα....
    ....Η κινεζική παρουσία στον Πειραιά, όπως και η ρωσική παρουσία στον αγωγό Αλεξανδρούπολης, η γερμανική παρουσία στα ναυπηγεία και στα εξοπλιστικά προγράμματα, η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο για την ένταξη της Τουρκίας, η επίσκεψη Παπανδρέου στη Λευκωσία, όλα μαζί τιθέμενα, ώριμα και απαιτητικά, απαιτούν κυβερνητικούς χειρισμούς με στρατηγικό βάθος και καθαρές εξηγήσεις στην κοινωνία για το ενδεχόμενο κόστος και τα ιστορικά οφέλη"
    Ξυδάκης-Καθημερινή.

    ReplyDelete
  5. ΛΑΘΟΣ ΛΑΘΟΣ ΛΑΘΟΣ Παρμενίδη. Άλλο η συμφωνία ΟΤΕ DT που είναι σαφώς βλαπτική για τον ΟΤΕ γιατί τον βγάζει από τη ΝΑ Ευρώπη χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Άλλο η ενοικίαση μίας προβλήτας στην Cosco για φορτώσεις εκφορτώσεις πράξη που ουσιαστικά ενισχύει το ΚΡΑΤΙΚΟ Λιμάνι του Πειραιά εντάσσοντάς το ακόμα πιο μέσα στο διεθνή καταμερισμό εργασίας και κεφαλαίων.

    Εδώ το πρόβλημα είναι απλό. Μπαίνει ανταγωνιστής στο κουρμπέτι και κάποιοι πρέπει να ανεβάσουν απόδοση στη δουλειά τους και να εκσυγχρονιστούν.

    Ας το παραδεχτούν αυτό το απλό πράγμα, ας λήξουν την απεργία να δουλέψει η αγορά και μετά επεναξετάζει η κυβέρνηση τη σύμβαση, ειδικά αυτά που προβλέπει ως προς τους όρους του ανταγωνισμού (πληρούνται οι όροι του ανταγωνισμού όπως τους έχει θέσει η ΕΕ ή υπάρχει προτιμισιακή αντιμετώπιση κοκ), και να δει και τους όρους της εργασίας και το φορολογικό καθεστώς που διέπει τη συμφωνία.

    ReplyDelete
  6. Παρμενίδη, τι θες ακριβώς; Να ακυρωθεί η σύμβαση; Να συνεχίσει να πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος τις "υπερωρίες" των λιμενεργατών;

    Τι είναι αυτές οι κορώνες παλι για καταχθόνιους Κινέζους; Που είναι τώρα όλοι αυτοί που κόπτονται για τον ρατσισμό να πούνε κάτι;

    Αν δε θέλεις να πουλήσεις, ας κοίταζες τόσα χρόνια να έκανες σωστή οικονομική πολιτική, και να μη συσσώρευες 120% του ΑΕΠ χρέος για να τακτοποιήσεις τους πελάτες σου (πράσινους και μπλε) στο δημόσιο.

    Φυσικά τη μεγαλύτερη ευθύνη γι' αυτό την έχει το ΠΑΣΟΚ, επειδή κυβέρνησε τα 22 απ' τα τελευταία 30 χρόνια.

    Στην Ελλάδα το κράτος και το δημόσιο πνίγουν τα πάντα. Είναι βδέλλες που τρέφονται απ' τις σάρκες αυτών που δεν ανήκουν σε αυτό. Και τώρα που ξεμένει το κράτος απο λεφτά, μετά απο δεκαετίες σπατάλης και ΚΑΚΩΝ υπηρεσιών προς τους πολίτες, προσπαθεί με νύχια και με δόντια να πάρει παρατάσεις επι παρατάσεων για να μειώσει ελλείμματα κλπ.

    Αλλα όλα εδώ πληρώνονται. Αν όχι τώρα, τότε στις επόμενες γενιές. Και μην έχεις αυταπάτες, κάποια στιγμή το δημόσιο θα καταρρεύσει κάτω απ' το ίδιο το βάρος του, καθώς το κράτος δε θα μπορεί να καλύψει τις δαπάνες του.

    Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχαν το σθένος να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις τα καλά χρόνια. Τώρα θα γίνει μια βίαιη διόρθωση στα λιγότερο καλά χρόνια.

    ReplyDelete
  7. Και άλλο επίσης, μια και το ανέφερε ο Libertarian, η συμφωνία για τον Αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, όπου εκτός του ότι δε συνοδεύεται από συμβόλαια για μεταφορά καυσίμων-πρακτικά είναι άδειος δηλαδή, δίνει στη Ρωσία γη και ύδωρ σε όλα τα επιμέρους ζητήματα όπως το ότι ακόμα και μετά τη λήξη της συμφωνίας η Ρωσία συνεχίζει να έχει ιδιοκτησιακά δικαιώματα επί ελληνικού εδάφους, ή ότι δεν προβλέπεται αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

    ReplyDelete
  8. το άρθρο καλό παρόλο που λείπει η (προφανής) επέκταση στους λοιπούς τομείς "συνδικαλιστικής" (=συντεχνιακής) δράσης (ΔΕΚΟ/Δημόσιο)

    Ζούμε έναν ιδιότυπο φασισμό, μιά δικτατορία την οποία πρέπει να καταπολεμήσει ο γιός αυτού που την εξέθρεψε.

    Αυτη η δικτατορία τρώει τις σάρκες της Ελλάδας. Προνόμια και κλειστά επαγγέλματα είναι υπέυθυνα γιά μεγάλο μέρος της ακρίβειας και έλλειψης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.

    Ηδη 17 μέρες απεργία, αντί να συζητάμε γιά τις τεράστιες ζημιές που έχει επιφέρει στην δεινοποθούσα οικονομία μας, αναλωνόμαστε στο αν ξεπουλιέται η προβλήτα ΙΙ.

    και ένα σχόλιο γιά σένα Παρμενίδη που ο μειλίχιος λόγος σου είναι γνωστός-

    Εγραψες" Είμαστε πολιτισμικά ανώτεροι και ως Ελληνες και ως "Δύση" " - δεν πιστεύω ότι αυτό το έγραψες εσύ. Κάτι τέτοια αρμόζουν σε άτομα με νοοτροπία τελείως διαφορετική

    Οχι δεν είμαστε πολιτισμικά ανώτεροι.
    Περίγελος έχουμε γίνει και ζητιάνοι κοντεύουμε να καταντήσουμε και είναι καιρός να το καταλάβουμε ΟΛΟΙ

    ReplyDelete
  9. Είναι ενδιαφέρον πάντως, πως οι "υπερασπιστές" της κοινωνικής δικαιοσύνης και της διασυνοριακής εργατικής αλληλεγγύης αρχίζουν ξαφνικά τις εθνικές κορώνες περί ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου, όταν δεν έχουν άλλο χαρτί να παίξουν.

    Θα έπρεπε να ντρέπονται αυτοί που εκλαμβάνουν την κοινωνική δικαιοσύνη μόνο βάσει των συμφερόντων τους. Και τα εργατο-φασιστάκια του ΟΛΠ είναι τρανταχτό παράδειγμα.

    Επίσης θα πρέπει η οποιαδήποτε κυβέρνηση να καταλάβει πως το να αντιτίθεται σε απαιτήσεις φασιστών, δεν είναι και τόσο κακό, ούτε έχει κανένα τρομερό πολιτικό κόστος. Χάρη στην υπόλοιπη κοινωνία κάνει...

    ReplyDelete
  10. Σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει μπορείτε να δείτε μερικές χρήσιμες αναρτήσεις μας στο:
    http://www.aristerosxima.blogspot.com/
    και πιο ειδικά:
    http://aristerosxima.blogspot.com/2009/10/blog-post_8024.html

    ReplyDelete
  11. Σε γνωστό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης μίλησε ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ(8 έτη συνεχόμενα) ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ θεσσαλονικής για την υπόθεση COSCO, επικαλούμενος την υπεράσπιση των εθνικών οικονομικών συμφερόντων, στα ήδη κερδοφόρα λιμάνια.
    Τόνισε μάλιστα πως η χρήση του λιμανιού στον ΠΕΙΡΑΙΑ δόθηκε από την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ "εν λευκώ", δηλαδή χωρίς φορολόγηση της κινέζικης εταιρίας!!!

    Σε ερώτηση που του έγινε για προσλήψεις κυρίως "τέκνων" λιμενεργατών, δήλωσε πως υπάρχουν μόνο 2 πρόσληψης "τέκνων". (για λόγους ατυχήματος η 1η και κοινωνικούς η 2η).

    5 ΛΕΠΤΑ ΜΕΤΑ........

    ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ
    ΤΟΝ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΔΗΜΟΣΙΩΣ, δηλώνοντας πως γνωρίζει τους περισσότερους εργαζόμενους με τα μικρά τους ονόματα καθώς και πολλά από τα "τέκνα" τους που εργάζονται μαζί τους, δημιουργώντας έτσι μιά "κλίκα" ακριβοπληρωμένων και μη βαριάς εργασίας πλέον λόγω των σύγχρονων μηχανημάτων φορτοεκφόρτησης !
    ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΜΙΣΘΌΣ 72.000 ΕΥΡΟ και πολλά εξτρά επιδόματα...
    Κατά τ'άλλα...ενδιαφέρονται κυρίως για τα...ΕΘΝΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ "ΚΛΙΚΑΣ" ΤΟΥΣ !!!

    Ο ίδιος πολίτης δήλωσε πως η δήθεν έλειψη προσωπικού, δημιουργείται με παράνομο τρόπο, αφού ανά 6 εργαζόμενους (χειριστές γερανών πιθανός) οι 4 πίνουν καφέ στην Μητροπόλεως...
    Πρόσθεσε και το "βρώμικο" πάρελθόν των χειριστών γερανών κοντέινερς, που έπαιρναν μίζα 5.000 δραχμές = 15 ευρό για κάθε ΕΝΤΟΛΉ ΦΟΡΤΩΣΗΣ ενός κοντέινερ (την πήγαιναν με τα πόδια στην γέφυρα φόρτωσης).
    Έχουμε και λέμε... 5.000 δραχμές = 15 ευρό Χ 30 κοντέινερ την μέρα = 450 ευρώ ΜΑΥΡΑ...και επί 22 μέρες πόσα?
    10.000 ευρώ τον μήνα μήπως εξτρά ?
    επί 12 μήνες μήπως 120.000ευρώ "ΕΞΤΡΑ" ΜΑΥΡΑ ΛΕΦΤΑ !!???

    Και φυσικά μόλις η εντολή φόρτωσης άλλαξε τρόπο μεταφοράς στους χειρισττές των γερανών κοντέινερς, μέσω του υπολογιστή του γερανού, χάσανε τον "Κολοκοτρώνη" (πεντοχίλιαρο χαρτονόμισμα δραχμών),τσατιστήκανε που χάσανε την μίζα και...μειώσαν την απόδοσή τους στα 2/3 και αρχίσαν και τις απεργίες φυσικά...

    Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί ακριβαίνουν τα προιόντα στην αγορά...
    με τις απεργίες τους και το μαύρο χρήμα που πληρώνουν οι επιχειρηματίες-εισαγωγείς ΣΕ ΜΙΖΕΣ!??

    Κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να τους τραβήξει τα αυτιά ο Παπανδρέου με τον νόμο "επιστράτευσης", για να σταματήσουν να το παίζουν "κακόμοιροι" πατριώτες...οι παλιογιάπιδες των 150.000 ευρώ καθαρά ετησίως (μίνιμουμ και βάλε...)

    Στο μόνο που τους δίνω "δίκιο", είναι ότι "καρφώσαν" την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ για την μη φορολόγιση της κινέζικης εταιρίας.
    Με άλλα λόγια...ξεβρακωθήκαμε στους κινέζους.
    Άρεεε κουρασμένε Πρωθυπουργέ της πρώτης Σερρών με τον υπερήλικα βουλευτή θείο σου...

    Συμπέρασμα....
    Πάντε και εσείς μισθωτοί των 700 ευρώ να πληρώσετε την "κλίκα" των λιμανιών, αγοράζωντας εισαγόμενα κινέζικα είδη (απώλεια ρευστού εκτός Ε.Ο.Κ.δηλαδή) και μετά να ζητάμε από τους Γερμανούς και την Ε.Ο.Κ. δανεικά και αγυριστά.
    Αν δείτε πόσο "ρευστό" έχει συγκεντρώσει η Κίνα εν καιρό παγκόσμιας κρίσης...θα σας πιάσει "κρίση".

    ReplyDelete
  12. Όταν Προσφέρεις προϊόντα στη διεθνή αγορά, τότε η διεθνής αγορά εξαρτάται από σένα. Υποθετικό παράδειγμα: εάν μια χώρα είχε την αποκλειστικότητα στην παραγωγή κρέατος (ή το "καλύτερο κρέας") τότε οι άλλες χώρες θα ήταν εξαρτημένες.

    Σήμερα βρισκόμαστε σε φάση αλληλεξάρτησης, αλλά ΟΧΙ όπως νομίζουμε. Χρειαζόμαστε τα φτηνά προϊόντα της Κίνας; Όχι και τόσο (ζούσαμε μια χαρά και πριν απ' αυτούς). Χρειαζόμαστε τα φτηνά δολάρια της Αμερικής; Μόνο για πετρέλαιο και carry trades.

    Η αλήθεια είναι ότι όντως χρειαζόμαστε, προς το παρόν, τη στρατιωτική υποστήριξη του ΝΑΤΟ και τη νομισματική βοήθεια της ΓαλλοΓερμανικής Αυτοκρατορίας ("ΕΕ"), αλλά τους Κινέζους ΔΕΝ τους χρειαζόμαστε.

    Οι χώρες που θα είναι ισχυρές και συνεπώς ανεξάρτητες, θα είναι αυτές που θα προσφέρουν Απαραίτητα Προϊόντα (ενέργεια, τρόφιμα, βασικά εργαλεία).

    Χωρίς παραγωγή και προσφορά απαραίτητων προϊόντων στην αγορά, δεν είσαι τίποτα και μπορείς να αντικατασταθείς από οποιονδήποτε.

    ReplyDelete
  13. Είναι όλοι οι πολιτισμοί ισότιμοι, όπως το θέλει η μεταμοντέρνα θεωρία και η πολιτικά ορθή γλώσσα;
    ΟΧΙ δεν είναι.
    Είναι ο σημερινός Κινέζικος πολιτισμός ισότιμος με το Δυτικό;
    Οχι δεν είναι.
    Αν ως πολιτισμό θεωρήσουμε τη μέριμνα ενός κοινωνικού σχηματισμού για τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ των μελών του, τότε ο Κινέζικος πολιτισμός ούτε σήμερα αλλά και ούτε ποτέ στην ιστορία του διακρίθηκε για κάτι τέτοιο.
    Αλλά ας αφήσουμε την Ιστορία και ας δούμε τι συμβαίνει στη σημερινή Κίνα.Μια σκληρή,η σκληρότερη και πιό σκοτεινή σύγχρονη ολιγαρχία,κυβερνάει και εκμεταλεύεται δισεκατομύρια ανθρώπους για να αυξήσει τα μυθικά της πλούτη.
    Αυτόν τον πολιτισμό,που παράγουν αυτοί οι άνθρωποι, τον θεωρώ κατώτερο.Αυτόν τον πολιτισμό πρέπει να έχουμε στο νού μας όταν τον διευκολύνουμε να επελαύνει ακάθικτος με εμπροσθοφυλακή τις ποκλώνυμες COSCO.
    ---------
    Οσο για τη μαφία των λιμανιών,που παριστάνουν τους εργάτες, πρέπει να χτυπηθή αλύπητα όπως και κάθε μαφία.Πράγμα το οποίο είναι ανεξάρτητο από τη cosco.Aς μη συγχέουμε τα πράγματα.Μαφία λιμανιού υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη που δεν υπάρχει cosco.

    ReplyDelete
  14. Ας μην τα συγχέουμε γιατί θα καταλήξουμε να τα συγχέσουμε.

    ReplyDelete
  15. Δεν γνωρίζω κατά πόσο η επιλογή της cosco εξυπηρετεί πραγματικά τα εθνικά συμφέροντα. Το σίγουρο είναι ότι η απεργία των λιμενεργατών τα ζημιώνει άμεσα. Να βάλουμε τις σκέψεις μας σε τάξη.

    Μπορούμε να ακυρώσουμε την συμφωνία που έχουμε συνάψει με την cosco; ΟΧΙ.

    Σε ένα κράτος δικαίου, με σύνταγμα και νόμους, μπορούμε να υποστηρίζουμε ότι η έλευση μιας εταιρίας θα δημιουργήσει συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα; ΟΧΙ.

    Έχει νόημα η επαναδιαπραγμάτευση; Εξαρτάται από το ζητούμενο, αν το ζητούμενο είναι η μεγιστοποίηση των ωφελειών τότε ναι. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να ψάξουμε αλλού τις αιτίες.

    Το αν έπραξε ορθώς η προηγούμενη κυβέρνηση με την πώληση της προβλήτας 2 στους κινέζους είναι άλλο θέμα.

    ReplyDelete
  16. Προφανώς η ουσία του άρθρου των G700 και τα παραπάνω σχόλια θίγουν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα σήμερα στην Ελλάδα, αυτό της εκμετάλλευσης του κρατικού "κουμάντου" σε ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό αγαθό ή υπηρεσία, από μια μικρή μερίδα ανεγκέφαλων και -απατεώνων- συνδικαλιστών.

    ΜΗΝ μπλέκουμε όμως αυτό με το γιατί ΔΕΝ πρέπει κάποια πράγματα να "ιδιωτικοποιούνται", δηλαδή να φεύγουν από τον εθνικό/κρατικό έλεγχο. Παραδείγματα: Υγεία, Παιδεία, Μεταφορές, Επικοινωνίες, Στρατός, κτλ κτλ. Μπορεί να συμφωνούμε ότι συνήθως μέσα σε αυτά εμφανίζονται "βαρίδια", τομείς ή δραστηριότητες που υπολειτουργούν, ακόμα και "μόνιμοι" που εκμεταλλεύονται αυτό το προνόμιο για δικό τους όφελος.

    Αυτό όμως ΔΕΝ σημαίνει ότι όταν κάτι "κρατικό" δεν λειτουργεί καλά πρέπει να το ξεπουλήσουμε, υποτίθεται επειδή ο ιδιώτης ξέρει να το κάνει καλύτερα. Γιατί κάποια πράγματα αποτελούν την ουσία αυτού που αποκαλούμε "κράτος" και "πολιτεία", είναι ο αρχικός λόγος που θεσπίστηκαν φόροι και που υπάρχει κυβέρνηση. Αν δεν εξασφαλίζονται, με κάθε τρόπο, αυτές οι κρατικές παροχές ως κοινωνικά αγαθά μη διαπραγματεύσιμα, τότε δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για τίποτα άλλο παρά για ένα απέραντο χρηματιστήριο, αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων.

    Αξίζει να δει κανείς τι έγινε στις ΗΠΑ την εποχή του ευημερούσε η Enron, την εποχή που έβγαζε επίτηδες εκτός δικτύου μονάδες παραγωγής ρεύματος και έβαζε φωτιές για να ανεβάσει τη μετοχή της. Το κράτος, θεωρητικά, δεν χρειάζεται να το κάνει αυτό, γιατί μοναδικό του "κέρδος" είναι όταν εξυπηρετεί τις ανάγκες του πολίτη. Ο ιδιώτης έχει διαφορετικές προτεραιότητες, διαφορετικό κέρδος, άρα διαφορετικό τρόπο σκέψης.

    Επιπλέον, κανείς δεν εξασφαλίζει ότι το άμεσο όφελος για το κράτος από τη φορολόγηση του ιδιωτικοποιημένου αγαθού/υπηρεσίας θα είναι μεγαλύτερο ή πιο σίγουρο από ότι αν το διατηρήσει στον έλεγχό του το κράτος, λειτουργώντας το έστω οριακά βιώσιμο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΟΛΠ, οι Κινέζοι έχουν ουσιαστικά 100% φοροαπαλλαγή, μόνο και μόνο για να πιέσουν το κρατικό κομμάτι προς τα κάτω και να μειωθούν με έμμεσο τρόπο τα "έξοδα" (υπερωρίες, μισθοί, προσλήψεις).

    Με άλλα λόγια, δεν καταλαβαίνω γιατί πάντα το κράτος αποδέχεται έτσι εύκολα το χαρακτηρισμό του "ανίκανου μάνατζερ" και πρέπει να τρέχει πίσω από καλοθελητές ιδιώτες, που λες και κάνουν την "χάρη" να αγοράσουν (με συχνά αποκλειστική χρήση) κάποιο σημαντικότατο κοινωνικό αγαθό, όπως οι επικοινωνίες, οι μεταφορές, κτλ. Βλέπουμε όλοι τι γίνεται με τα πλοία στο Αιγαίο, που με το που βάρεσε κανόνι η εταιρία τα μισά νησιά έμειναν εντελώς στη μέση του ωκεανού απομονωμένα. Το ίδιο ακριβώς και με τις ασφαλιστικές. Αν σε 2-3 χρόνια οι Κινέζοι έχουν αγοράσει το 100% του ΟΛΠ και ξαφνικά αποφασίσουν ότι δεν τους συμφέρει και βάλουν και αυτοί λουκέτο; Τότε τι; Θα μείνει ο Πειραιάς χωρίς φορτο-εκφόρτωση; Ή μήπως θα ξαναστήσουν έναν κρατικό ΟΛΠ σε μια εβδομάδα;

    Κάθε κάθε κυβέρνηση μπορεί να είναι εν δυνάμει ο πιο ισχυρός "παίκτης" σε οποιαδήποτε εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα, αρκεί να το θέλει. Οι υπόλοιποι (ιδιώτες) μπορούν να συμμετέχουν, με τους ίδιους όρους, στο ίδιο "παιχνίδι", αν κρίνουν ότι τους συμφέρει. Αν πάλι βλέπουν ότι δεν πρόκειται να βγάλουν κέρδος, ας κάνουν κάτι άλλο. Στο κάτω-κάτω, κανείς δεν λέει ότι το κράτος πρέπει να κάνει τα πάντα, από ασφαλιστικές παροχές μέχρι να εμπορεύεται φρέσκα γάλατα. Άλλο το εμπορικό αγαθό, άλλο το αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό.

    Σωστό το σχόλιο για τη γεωπολιτική σημασία τέτοιων συμφωνιών. Μόνο που οι δικές μας κυβερνήσεις, αντί να το εκμεταλλευτούν αυτό κατάλληλα, αντίθετα "ξεφορτώνονται" αυτή την ευθύνη από πάνω τους όσο-όσο, χωρίς να σκέφτονται τίποτα άλλο παρά πως θα κλείσουν τις μαύρες τρύπες του επόμενου προϋπολογισμού και τι θα έχουν να πουν στις επόμενες εκλογές.

    ReplyDelete
  17. Jaga, καλωσήρθες στην Ελλάδα, οπού το κράτος δε θέλει, ή δε μπορεί, να διαχειρίζεται το οτιδήποτε χωρίς να μπαίνει μέσα, χωρίς να τακτοποιεί ημέτερους (με αντάλλαγμα μια ψήφο), και χωρίς να προσφέρει κακές υπηρεσίες.

    Δε νομίζω οτι γίνεται ηθελημένα για να ξεπουλήσουν σε ιδιώτες όσο-όσο. Γίνεται γιατί οι έλληνες είναι κωλολαός και οι πολιτικοί νοιάζονται μόνο για την πελατεία τους, ενώ οι διορισμένοι δε νοιάζονται για κανένα μόλις αράξουν στην εργασιακή ασφάλεια του δημοσίου, γι' αυτό και προσφέρους κάκιστες υπηρεσίες.

    Υπο αυτές τις συνθήκες (και νομίζω οτι η νέα γενιά θα είναι ακόμα χειρότερη και ακόμα πιο αμοραλιστική) εγώ θεωρώ υγιές οτι το κράτος ξεμένει απο λεφτά και ξεπουλάει όσο-όσο. Θα είναι ένα wake up call αν το δημόσιο καταρρεύσει, μπας και μπορεσει να χτιστεί κάτι πραγματικά νέο.

    Θεωρώ την Ελλάδα τόσο σάπια χώρα που πρέπει να καταστραφεί για να μπορέσει να ανοικοδομηθεί υγιώς.

    ReplyDelete
  18. Η Ελλάδα μπορεί να είναι σάπια (προφανώς επειδή είναι οι κάτοικοί της, και οι ηγέτες της), αλλά, αυτή έχουμε. Είναι το σπίτι μας. Και όσων γεννήθηκαν εδώ, απόγονοι "ένδοξων προγόνων" και όσων ήρθαν επειδή προφανώς περίμεναν να ζήσουν καλύτερα.
    Και το σπίτι σου δεν αρκεί να το παινέψεις για να μην πέσει να σε πλακώσει, πρέπει και να το συντηρήσεις, και να διορθώνεις την σκεπή, τις πόρτες, τους τοίχους.
    Δεν αρκεί να γκρινιάζουμε που είναι παλιό χωρίς μοντέρνα κομφόρ.
    Πρέπει να τα φτιάξουμε.
    Και είναι ιδιοτία κατά το αρχαιοελληνικό, (idiot το λένε οι βάρβαροι, που πήραν τα καλά από εμάς, ενώ εμείς κάνουμε αγώνα να πάρουμε τα κακά τους), να ζει κάποιος σε ένα κτήριο του 50 με σάπια υδραυλικά και ηλεκτρικά, και να νομίζει ότι είναι ο καλύτερος του χωριού επειδή έβαλε γρανίτες και πλάσμα τηλεόραση στο δωμάτιό του.
    Αυτό κάνουμε σ' αυτή την χώρα.
    Τα μικροσυμφέροντα (συντεχνίες, βολέματα) πάνω από το σύνολο.

    Όταν πέσει το σπίτι (κράτος), θα πέσει και το δωμάτιο με την πλάσμα τηλεόραση (συντεχνία).

    Μα, και όσο ζούμε σ' αυτό, δεν είναι καλύτερα να είναι όλο ανακαινισμένο, έστω και με απλά υλικά, κι ας μην έχουμε πλάσμα τιβι;

    Προφανώς, δεν το βλέπουν έτσι αυτοί που στα λόγια κόπτονται για το "συλλογικό" συμφέρον.

    Όσο επικίνδυνη για το σύνολο είναι η πολυεθνική, άλλο τόσο είναι και η συντεχνία.

    ReplyDelete
  19. Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους και πολύ καλά κάνουν και απεργούν, όπως είναι και το συνταγματικό τους δικαίωμα. Όχι άλλος κοινωνικός αυτοματισμός, χορτάσαμε 5,5 χρόνια επί δεξιάς Το δια ταύτα http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=7114818#

    ReplyDelete
  20. Συγχαρητητια για το post.

    Εξαιρετικο!!!

    ReplyDelete
  21. γραφει το σημερινο ΒΗΜΑ (και αν ειναι αλήθεια είναι εντυπωσιακό) ότι η απεργία έληξε όταν οι Κινέζοι συμφώνησαν να προσλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τα ... τέκνα

    Ελλάς το μεγαλείο σου τελειωμό δεν έχει

    ReplyDelete
  22. To KKE και οι μαφίες το έχουν λήξει το πρόβλημα της διαγενεακής αλληλεγγύης. Επίδομα κληρονομιάς σε προνομιακού τύπου θέσεις εργασίας, μέθοδος εφαρμογής τραμπουκισμός εκβιασμός και πλήρης αδιαφορία για των εκτός των τοιχών. Συμπέρασμα, ψηφίστε ΚΚΕ και θα σας βολέψουν.

    ReplyDelete
  23. Θάνατος στους ραντιέριδες έλεγε ο Κέινς. Αλλά προσοχή στο ξεπούλημα παραγωγικών δομών για εισπρακτικούς και μόνο λόγους. Νομίζω ότι στην περίπτωση ΟΛΠ, όχι όμως και ΟΤΕ, δεν έχουμε ξεπούλημα, έχουμε όμως ραντιέριδες.

    ReplyDelete
  24. Στον ΟΤΕ είχες και ξεπούλημα και ραντιέριδες

    ReplyDelete
  25. Το πρόβλημα με τη σύμβαση είναι οι φοροαπαλλαγές, οι οποίες αποτελούν κρατική ενίσχυση που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό. Εδώ μπορεί να επέμβει η ΕΕ.

    ReplyDelete
  26. Συμφωνώ απόλυτα αγαπητέ "Nievskii" με το δικαίωμα της απεργίας των ανθρώπων που θα χάσουν μία θέση εργασίας...
    Αλλά στην προκειμένη περίπτωση είμαι απόλυτα κάθετος στην διεκδίκηση θέσεων στο δημόσιο με μισθούς ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΟΥΣ και 20πλάσιους από τον βασικό μισθό του κάθε Έλληνα εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα.
    Δηλαδή 150.000 ευρώ καθαρά σε 12 μήνες, είναι το ίδιο με τις 12.000 ευρώ που θα πάρει ένας απόφοιτος πανεπιστημίου σε εργατοτεχνικό πόστο ? Σε 12 χρόνια δηλαδή θα πάρω όσα αυτός θα πάρει με μία σύμβαση ???
    Άλλό "θεμιτές διεκδηκήσεις" και άλλο διεκδηκήσεις πέρα ακόμη και από τα όρια του "παρασιτισμού".

    Αλήθεια, πως θα σου φαινόταν αν εσύ της γενιάς των 700 δεν φτάσεις μελλοντικά ούτε στα 1200 ΕΥΡΟ με οικογένεια και η κυρία που δουλεύει ΚΑΘΑΡΊΣΤΡΙΑ στον ΟΠΑΠ παίρνει 5000 ΕΥΡΩ μισθό τον μήνα???
    Τότε γιατί κάθεσαι και σπουδάζεις εσύ και βάζεις την υπογραφή σου και την σφραγίδα σου υπεύθυνα για την άριστη και ορθή νομότυπη παροχή των υπηρεσιών σου ???
    Πάρε και 'συ μιά σκούπα και βάλε τον κάθε γνωστό σου πολιτικό να σε κάνει "ΓΙΑΠΗ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΗ" εν μιά νυκτί.
    Καλός ο συνδικαλισμός, αλλά μόνο για τον εργαζόμενο που κινείται στα όρια της λογικής.
    Όχι όμως και για τον κάθε ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗ που θέλει να μας πίνει το "αίμα" με μισθούς και "ΜΠΟΝΟΥΣ" που δημιουργήθηκαν επί "ΧΟΥΝΤΑΣ" !!!
    Και αυτά που γράφω, είναι τσεκαρισμένα ιστορικά.

    ReplyDelete
  27. Τοιούτας στιγμάς αναπολώ έναν κάποιον Ρέηγκαν....

    Έρρωσθε!

    ReplyDelete
  28. Η Ελλάδα για τους Κινέζους αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της Δύσης και ιδιαίτερα της ΕΕ.Η "εμπορική" άλωσή της μέσου του "Δούρειου Ιππου" του λιμανιού και των "πολιτιστικών" σχέσεων ήδη έχει συντελεστεί σε μεγάλο βαθμό.
    Η αντιμετώπιση του Κινεζικού Ιμπεριαλισμού που με καταχθόνια μέσα και όπλο τη γνωστή ικανότητά τους στη παραχάραξη αλλά και στο μαφιόζικο τρόπο οργάνωσης της διείσδυσης στη χώρα μας ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΨΗΛΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

    ReplyDelete
  29. Τι γράφεις δειλέ ανθρωπάκο;
    "Και αναγκάζονται να κάνουν κάθε είδους παραχωρήσεις αποδεχόμενοι περικοπές μισθών ή απλήρωτες υπερωρίες προκειμένου να κινηθεί η αγορά και να σώσουν τις δουλειές τους. "

    Επειδή εσύ ανέχεσαι να σε πατάνε, και επινοείς και ιδεολογήματα για να το δικαιολογήσεις, όποιος υπερασπίζεται τα εργασιακά του δικαιώματα είναι καρεκλοκένταυρος;

    Με ΕΣΕΝΑ δεν έχει καμία σχέση η γενιά των 700 ευρώ. Γιατί όποιος σέρνεται τόσο πολύ όσο εσύ γρήγορα ξεπερνάει το φράγμα των 700 ευρώ.

    ReplyDelete
  30. Η Εργασία και ο Συνδικαλισμός είναι απο τους μεγάλους χαμένους των τελευταίων 30 χρόνων απο τη νεοσυντηριτική θύελα που έπληξε την Υφήλιο.Και είναι η απαξίωση αυτών των θεσμών που δημιούργησε τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και τη κυριαρχία των σύγχρονων κροίσων.
    Η G700 oφείλει να πρωταγωνιστήσει στην αναζωογόνηση και στον εκσυγχρονισμό του Συνδικαλισμού.Γιατί χωρίς αυτόν ΕΠΑΝΑΞΙΩΣΗ της Εργασίας και συνεπώς γενικευμένη ευημερία δεν μπορεί να υπάρξει.

    ReplyDelete
  31. Είναι χαμένος από τον ίδιο του τον εαυτό παρμενίδη ο συνδιλαισμός. Την ίδια λαιμαργία που επέδειξαν τα κοράκια της γουάλ στριτ επειδυκνύουν και πολλοί εντός των τοιχών βολεμένοι συνδικαλιστές όλα αυτά τα χρόνια, οι οποίοι αντί να ματώνουν για τους εκτός των τοιχών, ασχολούνται μονίμως με τους εαυτούς τους. Εργατικό κίνημα σημαίνει ότι έχω όραμα για όλους τους εργαζόμενους στο πλαίσιο μιας παραγωγικής οικονομίας και δεν διεκδικώ μονάχα για την κάστα μου στο πλαίσιο μιας οικονομίας που δε βαριέσαι ας καταρρέει.

    ReplyDelete
  32. Ας μας πει κάποιος για τους ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΥΣ διοικητικούς υπαλλήλους του
    ΟΛΠ που για κάποιο λόγο στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μόνο μανιάτες ή Κρητικοί.

    ReplyDelete
  33. Στο Πειραιά γενικά κάνουν κουμάντο οι Μανιάτες που έχουν νοοτροπία Σικελών.
    --------------------------- Η κοινωνία των πολιτών δεν μπορεί να αντικαταστήσει ούτε να υποκαταστήσει το Συνδικαλιστικό κίνημα.
    -------------------
    Ευημερία χωρίς ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα δεν νοείται.

    ReplyDelete
  34. Εγώ πάντως θα διαφωνήσω με τον Παρμενίδη στα περί ανώτερου δυτικού πολιτισμού. Οι ιδεολογίες δεν έχουν καμιά θέση στην αλήθεια της ιστορίας όπως δεν έχουν θέση και στα κέρδη της μπίζνας.
    Απλά τα μεγέθη τους είναι διαφορετικά και οι ανάγκες που έπρεπε να επιλύσουν τους έστρεψε σε διαφορετικές διανοητικές κατευθύνσεις.
    Είναι θεμιτό και κατανοητό κατά την άποψή μου.

    Θα θυμίσω μόνο τον πόλεμο του Οπίου και την αμαρτωλή εταιρία ανατολικών Ινδιών, έχουν πολλές πικρές μνήμες οι Κινέζοι από την λεγόμενη Δυτική ανωτερότητα.

    Αυτή την στιγμή έχουν 2 τρις δολ διαθέσιμα για ξόδεμα, κάπου πρέπει να τα ξοδέψουν-επενδύσουν. Γιατί όχι και στην Ελλάδα, δεν το καταλαβαίνω; Μόνο εμείς θα τους δίνουμε τα βαπόρια να μεταφέρουν την πραμάτεια τους; Ο καπιταλισμός είναι σκληρός και αδυσώπητος σαν τον πόλεμο, αλλά οι επίγονοι του Σουν Τσου φαίνεται τελικά ότι το κατέχουν το άθλημα.

    Άλλωστε κι ο Κινεζικός κομμουνισμός δεν είναι παρά ένα εκσυγχρονισμένο υποκατάστατο του μεγάλου αυτοκρατορικού παρελθόντος τους.

    Το άρθρο πραγματικά είναι κορυφαίο, από τα καλύτερα τον τελευταίο καιρό

    ReplyDelete
  35. Μήπως μπορεί ο "fantaisiste" να μας διευκρινήσει σε ποιον "δειλό ανθρωπάκο" αναφερόταν?

    Και κάτι σχετικό από την ιστορία της Κωνσταντινούπολης... μόλις βάλανε χέρι στο λιμάνι της, επηρέαστηκε ακόμη περισσότερο η οικονομική της ισορροπία.

    ReplyDelete
  36. @ fantaisiste

    Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα μέχρι να απελευθερωθούμε από αυτούς που μας πατάνε... Όσο υπάρχουν άτομα που δεν αντιλαμβάνονται ότι κάποιος που δεν δουλεύει, δεν παράγει και γενικώς προσφέρει ελάχιστα σε μια κοινωνία, και την ίδια στιγμή κερδίζει τα 10πλάσια από αυτά που κερδίζει ο μέσος συμπολίτης μας, είναι εις βάρος όλων των άλλων. Δεν πρόκειται να απελευθερωθούμε όσο υπάρχουν άτομα που δεν αντιλαμβάνονται ότι ο "λιμενεργάτης" είναι ο μεγαλοτσιφλικάς της εποχής μας. Δεν σπέρνει, δεν οργώνει, δεν θερίζει αλλά έρχεται την ώρα της συγκομιδής για να πάρει μερίδιο 10πλάσιο από εμένα που έχω δουλέψει για να παράγω τη σοδειά.

    Ναι δεν πρόκειται να απελευθερωθούμε όσο οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό που ένας αριστερός αποκαλεί πλουτοκρατία, μπορεί να κυκλοφορεί και σε άλλες εκδόσεις, και να μην έχει απαραίτητα τη μορφή golden boy της wall street.

    "Με ΕΣΕΝΑ δεν έχει καμία σχέση η γενιά των 700 ευρώ. Γιατί όποιος σέρνεται τόσο πολύ όσο εσύ γρήγορα ξεπερνάει το φράγμα των 700 ευρώ."

    Ναι, είδαμε και τα διάφορα αριστερά κόμματα, που βάζουν τον πύχη ψηλααά, τι κατάφεραν τόσα χρόνια. Αλλά τι λέω, τι να περιμένω από κόμματα που υπερασπίζονται τους μεγαλοτσιφλικάδες;

    ReplyDelete