Monday, July 20, 2009

Αλλαγές ή κάλπες; Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!

Ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα μια επικοινωνιακή εκστρατεία από πλευράς κυβέρνησης με στόχο την τόνωση του μεταρρυθμιστικού της προφίλ. Η κυβέρνηση λέει, προτίθεται να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές. Θα ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα, θα αλλάξει το ασφαλιστικό, θα μεταρρυθμίσει το μισθολόγιο του δημοσίου, θα ρίξει χρήματα στην αγορά μέσω του ΕΣΠΑ, θα στηρίξει την ανάκαμψη, θα ανακουφίσει τους άνεργους. Μάλιστα, ήδη ξοδεύει κρατικό χρήμα για να διαφημίσει στον Τύπο ότι περιόρισε την ακρίβεια στα καύσιμα.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα καλοκαιρινού "μεταρρυθμιστικού" πυρετού πληθαίνουν οι φωνές στο κυβερνόν κόμμα που απορρίπτουν τις εισηγήσεις για εκλογές το φθινόπωρο και ζητούν από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση και το κόμμα πριν από τη ΔΕΘ.

Στην αντίπερα όχθη, με δεδομένο το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει το πολιτικό της κεφάλαιο, και η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία κρέμεται από μια κλωστή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει επίμονα κάλπες. Την ίδια στιγμή σύσσωμο το στελεχικό του δυναμικό βρίσκεται σε κατάσταση θερινής ραστώνης κάνοντας δημιουργικές διακοπές στο Συμπόσιο της Σύμης που γίνεται στη Σκιάθο.

Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ένα κοινό στοιχείο. Ότι καμία εκ των δύο απαντήσεων που προσφέρουν τα δύο μεγάλα κόμματα στο δίλημμα αλλαγές ή κάλπες δεν πρόκειται να λύσει αυτόματα τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία.

Οι μεν αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση εξαντλούνται σε κάποια έκτακτα εισπρακτικά μέτρα (έκτακτη εισφορά) με μοναδική εξαίρεση την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης πολλών επαγγελματικών ομάδων. Στην καλύτερη των περιπτώσεων αποτελούν ένα στοιχειώδες συμμάζεμα σε πτυχές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (ΒΑΕ). Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μέτρα μόνιμου διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Οι δε κάλπες που ζητάει επίμονα το ΠΑΣΟΚ καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι θα οδηγήσουν σε μία κυβέρνηση ικανή να οδηγήσει το πλοίο με ασφάλεια ανάμεσα από τα κύματα μιας φουρτουνιασμένης θάλασσας. Το δημοσιονομικό αδιέξοδο σε συνδυασμό με τον υποδιπλασιασμό της κατανάλωσης και το στράγγισμα της αγοράς από ρευστό είναι μόνο ορισμένα από τα πολλά και σημαντικά θέματα που θα προκαλέσουν ημικρανία στο όποιο κυβερνητικό σχήμα από την πρώτη κιόλας μέρα διακυβέρνησης. Επιπρόσθετα, η αμηχανία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων δείχνει ότι σε κομβικά κοινωνικοοικονομικά ζητήματα υπάρχει διάθεση για συντήρηση του status quo και ότι η κοινωνική δικαιοσύνη λογίζεται ως διατήρηση παράλογων προνομίων συγκεκριμένων συντεχνιών σε βάρος της πολλών.

Για τους νέους της γενιάς των 700 ευρώ, ακόμα και όσους δεν το αντιλαμβάνονται άμεσα διότι δεν τους καίγεται καρφί και προτιμούν τον φραπέ σε κάποια παραλία, πρόκειται για μία αδιέξοδη κατάσταση που θέτει σε ομηρία τη μελλοντική συλλογική ευημερία. Αλλαγές ή κάλπες λοιπόν; Ας ελπίσουμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με τη γνωστή λαϊκή ρήση "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα".

13 comments:

  1. άσε Λεμπόφσκι πάμε διακοπές

    ReplyDelete
  2. Η ήττα του ρηχού φιλελευθερισμού
    του Πάσχου Μανδραβέλη

    http://www.medium.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3296:2009-07-19-16-33-50&catid=66:2008-09-01-08-36-20&Itemid=88

    Δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγής, η Ν.Δ και ο Καραμανλής είναι πλέον επικίνδυνοι για την χωρά.

    ReplyDelete
  3. ούτε γκρεμός, ούτε ρέμα

    αν νομίζετε ότι το πρόβλημα της χώρας λύνεται τόσο απλά με εκλογές (δηλ εναλλαγή εξουσίας) απατάσθε

    απατώνται και όσοι νομίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ που έφερε τη χώρα σε αυτό το χάλι (αλήστου μνήμης Αντρέας) είναι σε θέση να λύσει με το μαγικό ραβδί τα προβλήματα που δημιούργησε

    Όποιος θέλει να κάνει ένα τέστ ας ρωτήσει τα κόμματα πως θα λύσουν το συνταξιοδοτικό και αν ακούσει κάτι σοβαρό ας μας το πει

    G700 στα νιάτα G300 στις συντάξεις

    ReplyDelete
  4. "G700 στα νιάτα G300 στις συντάξεις".

    Αμήν.

    Εκτός κι αν είσαι κομπιναδόρος του δημοσίου, φοροφυγάς, ή κλειστός επαγγελματίας. Τότε μια χαρά.

    Αλλα κι αυτό το πάρτυ θα τελειώσει κάποια στιγμή. Δε μπορείς να πλουτίζεις σε βάρος κάποιου άλλου όταν ο άλλος είναι στα όρια της πτώχευσης.

    Τώρα για το ΠΑΣΟΚ, τα έχω ξαναπεί. Το κόμμα που χρέωσε την Ελλάδα μέχρι το λαιμό (εκτόξευση δημόσιου χρέους τη δεκαετία του '80 κατα 60%), με τι μούτρα έρχεται τώρα και παρουσιάζεται σαν η σωτήρια λύση, δεν μπορώ να το καταλάβω. Και για να μην ξεχνιόμαστε, ο ΓΑΠ ήταν υπουργός παιδείας επι Αντρέα.

    ReplyDelete
  5. Jim αν κάποιο κόμμα μπορεί ή δεν μπορεί να κυβερνήσει καλά κρίνεται με βάση το σήμερα και όχι με βάση τι έκανε το 80. Άμα ήταν έτσι η επάρκεια της ΝΔ σήμερα θα συσχετίζονταν με την ιστορία της Δεξιάς του 50 και του 60. Άσε που στο θέμα του χρέους ο Καραμανλής συναγωνίζεται πλέον επάξια το πρότυπό του τον Ανδρέα.

    Τεσπα η ιστορία έχει κρίνει και τα καλά και τα στραβά όλων. Τώρα τι γίνεται. Υπάρχει κάποιο κόμμα που λέει κάτι ενδιαφέρον; Μπα δύσκολο. Κυριαρχούν οι υπεκφυγές, τα πασαλείμματα και ο στρογγυλός λόγος, το αριστερό δήθεν ή οι μεταρρυθμιστικές κορώνες κενού περιεχομένου. Ακριβώς όπως το θέλει ο λαός και τα Μέσα. Το συνηθισμένο σόου. Αυτά θέλουν αυτά παίρνουν. Όποιος έχει κάτι άλλο να προσφέρει bring it on.

    ReplyDelete
  6. αν νομίζετε ότι το πρόβλημα της χώρας λύνεται τόσο απλά με εκλογές (δηλ εναλλαγή εξουσίας) απατάσθε

    Ser αν νομίζεις ότι αυτό νομίζουμε θαρρούμε πως δε διάβασες σωστά το Post και γι' αυτό μας αδικείς. Αλλαγές λέει η κυβέρνηση. Που και ποιες αλλαγές; Απαντάμε εμείς. Κάλπες λέει η αντιπολίτευση. Είναι έτοιμη με σαφή ατζέντα αλλαγών; Αναρωτιόμαστε εμείς; πχ ασφαλιστικό όπως λες ή κλειστά επαγγέλματα που τα κάνει γαργάρα. Άρα μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Τώρα ποιος είναι ο γκρεμός και πιο το ρέμα αυτό το αφήνουμε στη φαντασία του καθενός.

    ReplyDelete
  7. Σιγά μη συγκρίνουμε και με τον 19ο αιώνα. Με την τριετία Μητσοτάκη, όμως, μπορούμε να συγκρίνουμε. Το ίδιο και με το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80, αλλα και του Σημιτη του εκσυγχρονιστή. 'Οσο για το οτι ο Κωστάκης συναγωνίζεται τον Αντρέα σε χρέος, καμία σχέση.

    Αλλα άμα θες ντε και καλά να δώσουμε άφεση αμαρτιων για το παρελθόν, να δώσουμε. Για σήμερα. Είδα το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και είναι για γέλια. Ο ξύλινος λόγος και οι σοσιαλιστικές φαντασιώσεις στο μεγαλείο τους.

    "Ανάπτυξη για τον άνθρωπο βασισμένη στην πράσινη οικονομία".

    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ!!!

    Μα που τα βρίσκουν. Στην πράσινη οικονομία, τον πράσινο ήλιο και τα πράσινα άλογα.

    Βάλτε μια τάξη πρώτα στα δημόσια οικονομικά και μετά κάντε οτι ανάπτυξη θέλετε, πράσινη, μπλε, εμπριμέ!!

    ReplyDelete
  8. Τέλος στην παρελθοντολογία θέλω εγώ να δώσω και τη συνήθεια να κρίνουμε το σήμερα σε σχέση με το τι έγινε χτες. Από εκεί και πέρα δέχομαι ότι το ΠΑΣΟΚ όπως και όλοι οι άλλοι κάνουν τουμπεκί στα δημόσια οικονομικά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η επένδυση στην προστασία του περιβάλλοντος είναι γελοία επιλογή ή αβάσιμη. Τέλος αν εσύ έχεις καμιά καλύτερη επιλογή κόμματος να μου την πεις και να τη στοιχειοθετήσεις μήπως και την υιοθετήσω.

    ReplyDelete
  9. Η ΝΔ είναι επικίνδυνη το ΠΑΣΟΚ απροετοίμαστο.

    ReplyDelete
  10. Το φαινόμενο συνεργασίας της αστυνομίας με ακροδεξιούς δεν προκαλεί εντύπωση; Το ότι τον τελευταίο καιρό αυξάνονται τα δημοσιεύματα (και όχι μόνο σε αριστερές εφημερίδες) για επιθέσεις ακροδεξιών σε μετανάστες υπό την προστασία της αστυνομίας, δεν προκαλεί ανησυχία;

    Μάλλον θυμίζουν 19 αιώνα.

    ReplyDelete
  11. Δυστυχώς αφ' ενός οι 2 "μεγάλοι" είναι λίγοι και ανίκανοι να κυβερνήσουν και αφ' ετέρου αν εμφανιζόταν (μαγικά) κάποιος ικανός θα είχε τον τεράστιο περιορισμό που θέτει το υπέρογκο χρέος, τα μπατιρημένα ταμεία, οι γεωπολιτικές συνθήκες

    Στα λόγια φυσικά αντιμάχονται και θριαμβολογούν, η πράξη όμως δεν με κάνει καθόλου αισιόδοξο.

    Το χειρότερο όμως απ'όλα δεν είναι η κατάσταση που βρισκόμαστε αλλά το ότι χάνουμε χρόνο επειδή δεν κάνουμε τίποτα

    Εξοργίστηκα χθες βλέποντας τη διαφήμιση με τους χαρωπούς τουρίστες- τέλος Ιουλίου 2009

    Όταν γιά καθένα από αυτούς υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι με αντίθετες προσωπικές εμπειρίες από την ελληνική "φιλοξενία"......

    Και αναρωτιέμαι ποιά θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι

    ReplyDelete
  12. Γιατί ρε φίλε να βάλω τέλος στη παρελθοντολογία; Δηλαδή τι έκανε το ΠΑΣΟΚ; 'Αλλαξε τελείως σελίδα; Δεν έχει σχέση με το παλιό ΠΑΣΟΚ; Εντάξει, πάλι καλά, φύγανε κάτι 'Ακηδες και Κίμωνες, αλλα ποιοί τους αντικατέστησαν; Οι Παπουτσήδες και Γείτονες. Φοβερή αλλαγή!

    Κι εγώ θέλω να φύγει η ΝΔ, αλλα όχι να φάω πάλι στη μάπα ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, εντάξει, πιστεύει κανείς οτι θα έρθει ο Γιωργάκης, θα βάλει τάξη στα δημοσιονομικά, θα καταπολεμήσει τον κρατισμό και τη διαφθορά, θα τραβήξει επενδύσεις, θα κάνει την οικονομία πιο παραγωγική, και σαν κερασάκι στην τούρτα θα πετύχει και "ανάπτυξη για τον άνθρωπο με βάση την πράσινη οικονομία". Ποιός; Ο Γιωργάκης, που επαναλαμβάνω, ήταν υπουργός επί Αντρέα.

    'Ελεος. Δηλαδή καλύτερα να φτιάξει κόμμα ο Βγενόπουλος να ψηφίσω αυτόν.

    ReplyDelete