Friday, May 30, 2008

Οι πλούσιοι γίνονται όλο και πιο λαίμαργοι

Από τον Αμάρτια Σεν

The Rich Get Hungrier
© The New York Times

Θα υποχωρήσει συν τω χρόνω η διατροφική κρίση που απειλεί τη ζωή εκατομμυρίων, ή μήπως θα χειροτερέψει; H απάντηση ίσως να είναι: και τα δύο.

Η πρόσφατη αύξηση των τιμών των τροφίμων είναι συγκυριακή και οφείλεται σε φαινόμενα σαν την ξηρασία στην Αυστραλία, την Ουκρανία και αλλού. Αν και η ανάγκη για μεγάλης έκτασης ανθρωπιστικές επιχειρήσεις είναι επείγουσα, η τρέχουσα διατροφική κρίση εντέλει θα ξεπερασθεί.

Η κρίση αυτή όμως μας προειδοποιεί για ένα σημαντικό πρόβλημα, που αν δεν αναγνωρίσουμε τις πραγματικές του διαστάσεις και δεν προσπαθήσουμε στα σοβαρά να το αντιμετωπίσουμε, αναμένεται να επιδεινωθεί οδυνηρά στο μέλλον.

Πρόκειται για την ιστορία δύο κόσμων.

Στην πρώτη εκδοχή της ιστορίας, μία χώρα με πολυάριθμους φτωχούς ξαφνικά γνωρίζει σημαντική οικονομική ανάπτυξη, από την οποία όμως επωφελούνται μόνο οι μισοί της κάτοικοι. Οι προνομιούχοι ξοδεύουν ένα σωρό χρήματα σε τρόφιμα, πράγμα που -εφόσον δεν αυξηθεί αντίστοιχα η προσφορά- οδηγεί τις τιμές σε άνοδο.

Οι υπόλοιποι φτωχοί τώρα αντιμετωπίζουν ψηλότερες τιμές στα τρόφιμα, χωρίς όμως να διαθέτουν μεγαλύτερο εισόδημα και σταδιακά αρχίζουν να λιμοκτονούν.

Τέτοιες τραγωδίες συνέβησαν πολλάκις στον κόσμο.

Παράδειγμα είναι ο λιμός της Βεγγάλης του 1943, τις τελευταίες μέρες της βρετανικής κυριαρχίας στις Ινδίες. Οι τιμές τετραπλασιάστηκαν λόγω της υπερπροσφοράς χρήματος που επέφερε ο πόλεμος κατά της Ιαπωνίας. Οι φτωχοί σαρώθηκαν, αλλά και οι φτωχοί της υπαίθρου αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια έχοντας σταθερά πάνω-κάτω εισοδήματα.

Οι λανθασμένες κυβερνητικές παρεμβάσεις επιδείνωσαν την κατάσταση. Αποφασισμένοι να αποφύγουν κάθε αναταραχή στις πόλεις κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι Βρετανοί αγόρασαν τρόφιμα από την ύπαιθρο και τα πώλησαν στις πόλεις, σε πολύ χαμηλές τιμές. Η κίνησή τους όμως αυτή εκτόξευσε ακόμα περισσότερο τις τιμές των τροφίμων στην ύπαιθρο. Οι μικροκαλλιεργητές άρχισαν να λιμοκτονούν μαζικά.

Τελικά ο λιμός άφησε πίσω του δύο με τρία εκατομμύρια νεκρούς από πείνα.

Πολλή συζήτηση γίνεται και δικαίως για το διχασμό μεταξύ «εχόντων» και «μη εχόντων» στην παγκόσμια οικονομία. Οι φτωχοί όμως του πλανήτη είναι κι αυτοί διαιρεμένοι, ανάμεσα σε όσους ζουν σε χώρες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τους υπολοίπους. Η ταχεία οικονομική ανάπτυξη χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία, το Βιετνάμ, τείνουν να εκτινάσσουν προς τα πάνω τη ζήτηση για τρόφιμα. Αυτό φυσικά από μόνο του είναι υπέροχο. Αν οι χώρες αυτές κατάφερναν να μειώσουν τις ανισότητες στην κατανομή αυτού του πλούτου, ακόμα κι οι φτωχότεροι θα έτρωγαν καλύτερα.

Αλλά παρατηρούμε πως η ανάπτυξη πιέζει τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων, καμιά φορά μέσω της αύξησης των εισαγωγών, αλλά κι επίσης μέσω περιορισμών -ακόμα κι απαγορεύσεων- των εξαγωγών, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές στο εσωτερικό των χωρών, όπως πρόσφατα έκαναν οι Ινδία, Κίνα, Βιετνάμ, Αργεντινή.

Αυτοί που πλήττονται ιδιαιτέρως είναι οι φτωχότεροι, που εντοπίζονται κυρίως στην Αφρική.

Υπάρχει και μια δεύτερη εκδοχή της ιστορίας, όπου η τεχνολογία παίζει σημαντικό ρόλο. Ορισμένα αγροτικά προϊόντα, όπως ο αραβόσιτος ή η σόγια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή του καυσίμου της αιθανόλης. Αποτέλεσμα: τα στομάχια των πεινασμένων αναγκάζονται να ανταγωνιστούν τις δεξαμενές καυσίμων.

Οι λανθασμένες κυβερνητικές παρεμβάσεις έπαιξαν κι εδώ το ρόλο τους. Το 2005, το αμερικανικό κογκρέσο θεσμοθέτησε τη επέκταση της χρήσης της αιθανόλης. Ο νόμος συνδυάσθηκε με την καθιέρωση σχετικών επιδοτήσεων, πράγμα που πολλαπλασίασε την παραγωγή αραβοσίτου στις ΗΠΑ, αλλά και την εκτροπή της παραγωγής αγροτικών προϊόντων προς το τομέα της ενέργειας. Αυτός κι αν είναι επίφοβος ανταγωνιστής για τα πεινασμένα στομάχια.

Η αιθανόλη ελάχιστα αποτελέσματα έχει στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Μία δραστική αλλαγή στην προσέγγιση των βιοκαυσίμων θα ήταν απαραίτητη, αν η αμερικανική πολιτική επέτρεπε κάτι τέτοιο.

Η χρήση αιθανόλης θα έπρεπε να αποθαρρύνεται αντί να επιδοτείται και να προωθείται.

Η παγκόσμια διατροφική κρίση δεν προέκυψε από κάποια πτωτική τάση στην παραγωγή τροφίμων, ούτε καν στη διαθέσιμη «ποσότητα τροφής ανά άτομο» (παρά όσα αναπόδεικτα λέγονται). Προκύπτει από την ξαφνική αύξηση της ζήτησης. Ένα τέτοιο πρόβλημα στη ζήτηση μπορεί να αντιμετωπισθεί με αύξηση της παραγωγής, που για να προκύψει χρειάζεται με τη σειρά της περισσότερη διεθνή συνεργασία.

Αν και ο υπερπληθυσμός ελάχιστα επηρεάζει τη συνολική ζήτηση για τρόφιμα, συμβάλει αρκετά στην κλιματική αλλαγή, που με τη σειρά της πλήττει τις αγροτικές καλλιέργειες. Ευτυχώς που η αύξηση του πληθυσμού δείχνει σημεία επιβράδυνσης, ενώ υπάρχουν άφθονα στοιχεία πως η ενδυνάμωση των γυναικών (συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης της σχολικής φοίτησης των κοριτσιών) μπορεί να την επιβραδύνει ακόμα περισσότερο.

Το πολυπλοκότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι να βρούμε τις πολιτικές εκείνες που θα αντιμετώπιζαν την εξαιρετικά ασύμμετρη κατανομή της παγκόσμιας ανάπτυξης. Πολλές χώρες με αργούς ρυθμούς ανάπτυξης χρειάζονται επειγόντως βαθιές μεταρρυθμίσεις· εξίσου επείγουσα όμως είναι η ανάγκη για παγκόσμια οικονομική βοήθεια και συμπαράσταση στις χώρες αυτές.

Πρώτο μας έργο: να κατανοήσουμε τα δεδομένα του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.

Ο Amartya Sen είναι καθηγητής οικονομικών και φιλοσοφίας στο Χάρβαρντ, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ οικονομίας του 1998. Η μετάφραση έγινε από την ομάδα του PPOL.

28 comments:

  1. Μέτρησα πέντε τουλάχιστον φορές τη λέξη 'ανάπτυξη' στην ανάρτηση. Προσωπικά ποτέ δεν θα πίστευα και μάλιστα όπως πολλοί άνθρωποι σήμερα τυφλά, σε μια τόσο ανικανοποίητη και ανθρωποφάγο θεά όπως ή 'ανάπτυξη'. Αλήθεια, αναρωτηθήκαμε ποτέ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ανάπτυξη; Μήπως απλώς μια κίνηση προς το περισσότερο και το περισσότερο, προς περισσότερα προϊόντα προς κατανάλωση, περισσότερη παραγωγή τέτοιων προϊόντων, περισσότερα πράγματα να κάνουμε, να αγοράσουμε, να φάμε και να πιούμε και περισσότερες θυσίες στη 'θεά' αυτή; Και για ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ακριβώς; Σκεφτήκαμε ποτέ ΠΟΥ θέλουμε να φτάσουμε;

    Υπάρχει κι ένα ωραίο και πολύ επίκαιρο δοκίμιο του Καστοριάδη, 'Σκέψεις πάνω στην "ανάπτυξη" και την "ορθολογικότητα"' στο οποίο έλεγε μεταξύ πολλών άλλων:
    'Στη χώρα απ' όπου έρχομαι [εννοεί την Ελλάδα], η γενιά των παππούδων μου δεν είχε ακούσει ποτέ να γίνεται λόγος για μακροπρόθεσμη σχεδιοποίηση, για εξωτερικότητες, για μετακίνηση των ηπείρων ή για διαστολή του Σύμπαντος. Όμως, εξακολουθούσαν, και στα γηρατειά τους ακόμη, να φυτεύουν ελιές και κυπαρίσσια, χωρίς να τους απασχολούν ζητήματα κόστους και απόδοσης. Ήξεραν ότι θα πέθαιναν έσκαβαν όμως τη γη για τους επερχόμενους, αλλά ίσως και για τη γη την ίδια. Ήξεραν ότι, οποιαδήποτε "ισχύ" κι αν είχαν, η ισχύς αυτή δεν θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα αν αυτοί δεν υπάκουαν στις εποχές, αν δεν πρόσεχαν τους ανέμους και δεν σέβονταν την ευμετάβολη Μεσόγειο, αν δεν έκοβαν τα δέντρα στην ώρα που έπρεπε και δεν άφηναν στο μούστο τον καιρό που του χρειαζόταν για να βράσει. Δεν σκέφτονταν με όρους απειρότητας - ίσως να μην καταλάβαιναν και την έννοια της λέξης˙ όμως δρούσαν, ζούσαν και πέθαιναν σε ένα χρόνο αληθινά χωρίς τέλος. Προφανώς η χώρα δεν είχε ακόμα αναπτυχτεί.'

    ReplyDelete
  2. Ωραίος ο Καστοριάδης, ανήσυχο πνεύμα μελετούσε πολλά πράγματα.

    ReplyDelete
  3. "Πρώτο μας έργο: να κατανοήσουμε τα δεδομένα του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε."

    Θα πρόσθετα ακόμα πως είναι ανάγκη να προσεγγίσουμε το πρόβλημα σαν παιδιά, με φρεσκάδα. Να πάμε και να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει χωρίς να κουβαλήσουμε προκαθορισμένες λύσεις.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Folks, I'm going to think out loud για να βεβαιωθώ ότι κατάλαβα τους συλλογισμούς του αρθρογράφου.

    Στην ΔΕΥΤΕΡΗ πιθανή ΕΡΜΗΝΕΙΑ λέει ο Sen ότι η διαταραχή στην σχέση προσφορά : ζήτηση,
    1) δεν οφείλεται σε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής,
    2) μήτε οφείλεται σε διαθέσιμη ποσότητα τροφής κατά κεφαλή, άρα ούτε ο υπερπληθυσμός μπορεί να τροφοδοτεί αυτήν την απότομη απορρύθμιση,
    ΟΠΟΤΑΝ, με την απαγωγή στο άτοπο, την αποδίδει σε απότομη ΑΥΞΗΣΗ ΖΗΤΗΣΗΣ.
    Δεδομένου, όμως, ότι είναι μάλλον αδύνατο απότομες/κατακόρυφες αυξήσεις ζήτησης να προέρχονται από αύξηση ζήτησης κατά κεφαλή καναλωτή, την ΑΠΟΔΙΔΕΙ (τελικά) στην αύξηση χρήσης ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ προϊόντων λόγω διοχέτευσής τους στην παραγωγή ΑΙΘΑΝΟΛΗΣ.

    Μέχρις εδώ καλά.

    ΑΛΛΑ εάν είναι ΕΤΣΙ, τότε, πώς προέκυψε η ΣΠΑΝΙΣ στο ΡΥΖΙ;;; ΔΙΟΤΙ αντιλαμβάνομαι ότι, στις αναπτυσσόμενες χώρες, η μεγάλη έλλειψη αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο ρύζι.

    ReplyDelete
  6. @ gerasimos

    As μη τα βάζουμε όλα με την ανάπτυξη. Το πρόβλημα εδώ και αιτία του κακού ΔΕΝ είναι η ανάπτυξη καθ εαυτήν, ΑΛΛΑ ή άνιση ανάπτυξη, δλδ η μεγαλύτερη σε μιά ήπειρο ή μιά χώρα ή μιά περιοχή χώρας ή μιά κοινωνικο-οικονομική ομάδα vs. μιά άλλη - η ετεροβαρής ανάπτυξη αν προτιμάς.

    Ακόμα και εάν αναπτύσσεται, πες, μιά Αφρικανική χώρα, η ανάπτυξη της Κίνας είναι συγκριτικά/σχετικά μεγαλύτερη οπόταν, ΕΠΕΙΔΗ μέχρι σήμερα υπήρχε ΕΛΛΕΙΜΜΑ στη διάθεση τροφίμων στη Κίνα και επειδή συγχρόνως αυξήθηκε το εισόδημα και η αγοραστική ικανότητα των Κινέζων, ΑΥΞΗΘΗΚΕ δυτερογενώς και η ζήτηση ΚΑΙ, εν σειρά, μετακινήθηκαν ΑΠΟΤΟΜΑ τα ΤΡΟΦΙΜΑ από φτωχότερες (πχ Αφρική) σε πλουσιότερες χώρες (πχ Ινδία, Κίνα) που μέχρι σήμερα ήσαν διατροφικά/θερμιδικά ελλειμματικές.

    Αν οι Κινέζοι ήσαν θερμιδικά κορεσμένοι ή ΔΕΝ είχαν έλλειμμα στην ΔΙΑΤΡΟΦΗ τους, η οικονομική τους ανάπτυξη ΔΕΝ θα είχε προκαλέσει ΑΥΞΗΣΗ ζήτησης, άρα ΟΥΤΕ μετακίνηση αγαθών από φτωχότερες χώρες.

    Προβλέπω πως θα αρχίσουμε σε λίγο (σε 5-10 χρόνια) να βλέπουμε ΧΟΝΤΡΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ (με το derriere του Καραμανλή) και ΧΟΝΤΡΟΥΣ ΙΝΔΟΥΣ και ΟΧΙ ΜΟΝΟ.

    Να δείτε που θα ΑΡΧΙΣΟΥΝ να επμφανίζονται περιστατικα ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ στην ΙΝΔΙΑ, όπου μέχρι τώρα ήταν ΑΓΝΩΣΤΟΣ.

    ΓΙΑΤΙ;;;;;;;;;;
    Διότι ήσαν ΚΥΡΙΩΣ χορτοφάγοι και, λόγω του ΥΨΗΛΟΥ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΟΣ αυτών των τροφών (high residue), η ανανέωση (turnover) του περιεχομένου του παχέος και η κινητικότητα του ήταν ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ή φυσιολογικές.

    ΤΩΡΑ, λοιπόν, θα αρχίσουν να γίνονται ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΙ οι ΙΝΔΟΙ και θα ξεκινήσουν σε μιά δεκαετία και τα περιστατικά καρκίνου ορθού/παχέος, αλλά ΚΑΙ παχυσαρκίας.

    ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ, θα είναι τρομακτικό το ενδιαφέρον.

    Προς ενημέρωσή σας, στα 70ς, ο καρκίνος του παχέος ήταν σχεδόν ΑΓΝΩΣΤΗ υπόθεση στην Ελλάδα. ΤΟΤΕ, ξέρετε, ο κόσμος έτρωγε, πες, Δευτέρα: Μπάμιες με πατάτες, Τρίτη: Μελιτζάνες με πατάτες (ιμάμ), Τετάρτη: Κολοκυθάκια με πατάτες (μπριάμ) κλπ κλπ. δηλαδή high-residue, low in red meat diet. Κρέας έτρωγε ο κόσμος, την Κυριακή η μεσαία τάξη, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και στις βουλευτικές εκλογές οι φτωχοί - εξ ου και η έκφραση "ο φουκαράς είχε να φάει κρεατάκι από τις βουλευτικές εκλογές".

    ΥΠ ΑΥΤΗΝ την έννοια, έχεις ΔΙΚΗΟ gerasimos....... η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ!

    ReplyDelete
  7. AYTO που ήθελα να πω στο πρώτο σχόλιό μου είναι ότι κατά την ΓΝΩΜΗ μου, η ΠΡΩΤΗ ακολουθία συνειρμών του Sen είναι ΣΥΜΠΑΓΗΣ. Για την δεύτερη έχω πολλές επιφυλάξεις.

    ReplyDelete
  8. Τί ορίζουμε ως διατροφική κρίση;

    Α. Την ποσοτική έλλειψη πρώτων υλών παραγωγής τροφίμων;
    Β. Την κακή ποιότητα των μεταποιημένων τροφίμων;
    Γ. Τις αυξημένες τιμές των τροφίμων που προκαλούν πλασματική έλλειψη;
    Δ. Τη μετατροπή των τροφίμων σε χρηματηστηριακό προιόν και τις συνέπειες απο αυτό;
    Ε.Τη διαρκώς μειούμενη ενασχόλιση του παγκόσμιου πληθυσμού με τη πρωτογενή παραγωγή;Και συνεπώς το πέρασμα πολλών μικροπαραγωγών στην εγχρήματη οικονομία;
    ΣΤ. Τη νομισματική φτώχεια δισ.κατοίκων;
    Ζ. Την προαγορά, απο χώρες και εταιρείες, της παραγωγής τροφίμων ολοκληρων χωρών για την επόμενη δεκαετία;( π.χ. Η Κίνα προαγόρασε το σιτάρι της Ουκρανίας για την επόμενη δεκαετία).
    Η. Την μαζική διαίσθηση κάποιου αδιόρατου "επικείμενου κακού",φυσική καταστροφή,πόλεμος,λοιμός,τιμωρία απο το Θεό;Και την αντανακλαστική συσώρευση τροφίμων;(π,χ.η Ιαπωνία είναι πλημμυρισμένη στο ρύζι).

    ReplyDelete
  9. Ο Amartya Sen είναι καθηγητής οικονομικών και φιλοσοφίας στο Χάρβαρντ, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ οικονομίας του 1998...
    Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος "Ανδρέας Παπανδρέου" και προσωπικός φίλος του ΓΑΠ.

    ReplyDelete
  10. Ο Κόσμος σήμερα είναι καλύτερος παρά ποτέ.Λιγότεροι πεινασμένοι,λιγότεροι άθλιοι,λιγότεροι λοιμοκτονούντες.
    Η Ελλάδα σήμερα είναι μια ευημερούσα ευλογημένη χώρα στην οποία χαίρεσαι να ζείς.
    Η Ελλάδα απο το 1821 μεγαλώνει συνεχώς εδαφικά.Δεν έχασε ποτέ σαυτή τη διαδρομή της Ελληνικό έδαφος.Πριν ίσως της Βόρειας Κύπρου και αυτό προσωρινά ελπίζω.
    Τώρα, που μπαίνουμε στην εποχή της κατάργησης των συνόρων και που οι εδαφικές διεκδικήσεις δεν είναι σε προτεραιότητα, η Χώρα μας μεγαλώνει σε επιρροή.Εάν καταφέρει και βάλει στη καρδιά της το θέμα ΠΑΙΔΕΙΑ προβλέπεται λαμπρό το μέλλον της.
    Ολα αυτά βέβαια δεν έγιναν ερήμην των Πολιτικών της και ας τους βρίζουμε ανελέητα.
    Φτου,φτού να μη ματιαστούμε!

    ReplyDelete
  11. Η Ελλάδα επι εποχής του διδύμου Σημίτη-ΓΑΠ είχε ψηλώσει πολύ.Αν τους σέβονταν λίγο ο Φούσκας, ο Καταλληλότερος Φανφαρόνος, θα πρόσθετε και αυτός κάτι πέρα απο τις μπουρμπολίθρες του ανωτέρου πεπτικού του.Με το κατώτερό του δεν ασχολούμαι γιατί είναι προσωπικό δεδομένο.
    Παρόλα αυτά η Ελλάδα πάει και θα πάει καλά γιατί έχει τεράστια αποθέματα απο την εποχή του Διδύμου.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Το απόσπασμα του Καστοριάδη μου θυμίζει λίγο τους Ρομαντικούς και το Ρομαντισμό.Αυτούς που μυθοποιούν τη παράδοση,αφού βέβαια την ανασκευάσουν φαντασιωτικά.
    Χορτασμένος ο ίδιος απο τα πάντα επιθυμούσε στα τελευταία του και ένα ταξίδι σε μια Ελλάδα που θρέφεται με το ξεροκόμματο και αυτό λειψό.Να μην ξανάρθουν ποτέ αυτά τα χρόνια.

    ReplyDelete
  14. Αγαπητοί φίλοι g700,

    πώς βλέπετε την ιδέα να ασχοληθείτε με το χάλι των Επιθεωρήσεων εργασίας;

    Αναμφίβολα η υπολειτουργία τους είναι βασική αιτία για τον "εργασιακό μεσαίωνα" που επικρατεί στη χώρα μας.

    Θεωρώ ότι με σωστούς και σοβαρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς θα περιοριστεί η ασυδοσία των εργοδοτών.
    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υλικό από το blog μου ή ακόμη να σας δώσω και άλλο ώστε να έχετε πλήρη εικόνα της θλιβερής κατάστασης.

    ReplyDelete
  15. αγαπητέ chris το δουλεύει το θέμα ήδη ένα από τα παιδιά του νομικού team. Θέλουμε να κάνουμε μια παρέμβαση σχετικά με την κατάσταση των ελεγκτικών μηχανισμών και να προτείνουμε κάποιες πιθανές λύσεις. Απλά μελετάμε λίγο το θέμα, για να μην πούμε ααρλούμπες ή το αυτονόητο και χωρίς αξία πρέπει να αλλάξουν οι μηχανισμοί. Θα ψάξουμε για υλικό και στο δικό σου ιστολόγιο. Αν έχεις άποψη επί του θέματος μπορείς να μας στείλεις και κάποιο mail με σχετικό υλικό. Θα μας βοηθήσει αφάνταστα.

    ReplyDelete
  16. Ο Σεν λέει και συμφωνούμε ότι το πολυπλοκότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι να βρούμε τις πολιτικές εκείνες που θα αντιμετώπιζαν την εξαιρετικά ασύμμετρη κατανομή της παγκόσμιας ανάπτυξης.

    Βέβαια εξίσου πολύπλοκο αν όχι ακόαμ πιο σύνθετο, είναι το ζήτημα τι είδους ανάπτυξη θέλουμε, ποια ανάπτυξη, που λέει κι ο Γεράσιμος. Την ανάπτυξη της παχυσαρκίας, των εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων (κομφούκιος), της μόλυνσης του περιβάλλοντος;

    Πάντως ο χορτασμένος έχει την πολυτέλεια να ονειρεύεται και να ζητάει βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη, το ερώτημα είναι πόσο συμμερίζεται τις ανησυχίες του ο πεινασμένος, της Κίνας, του Βιετνάμ, της ινδίας;

    ReplyDelete
  17. @ parmenides
    Η Ελλάδα επι εποχής του διδύμου Σημίτη-ΓΑΠ είχε ψηλώσει πολύ

    H Ελλάδα ψήλωσε πολύ επί ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ του, τηρουμένων των αναλογιών, καλυτέρου πρωθυπουργού από συστάσεως έθνους.

    ΑΠΟΤΕΛΕΙ όχι μόνο ιστορική ανακρίβεια, αλλά ΑΣΕΒΕΙΑ ανάλογη τηs τυμβωρυχίας να μιλάμε για "δίδυμο Σημίτη ΓΑΠ". ΟΥΤΕ υπήρξε, ΜΗΤΕ θα υπάρξει ΠΟΤΕ, ΠΟΤΕ, ΠΟΤΕ.

    Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ είναι
    1) εχθρός του εαυτού της και
    2) ΕΧΘΡΟΣ του ΕΘΝΟΥΣ

    χειρότερος ΚΑΙ από τον Ζαχαριάδη ΚΑΙ από τον Παπαδόπουλο.

    ReplyDelete
  18. H ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

    Ας αφήσουμε τώρα τις αρλούπμες με τις αμαρτίες του παρελθόντος (ο κ. Παπανδρέου και ο μηχανισμός του είναι ΠΑΡΕΛΘΟΝ).

    Ας έρθουμε στο ΠΑΡΟΝ.

    Λοιπόν, ένας ΘΑΥΜΑΣΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ για να δείξει η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ το ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ της για το ΓΕΝΙΚΟ/ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ καλό, για την ΥΓΕΙΑ των συμπολιτών, εξ ίσου δε ΚΑΙ για την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ της ΥΓΕΙΑΣ, είναι

    ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ από δω ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ για την ΠΡΟΩΘΗΣΗ της ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΚΟΛΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ως ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΤΑ του ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΑΧΕΟΣ-ΟΡΘΟΥ.

    Κυρίες και κύριοι,
    Ο καρκίνος του παχέος ΘΕΡΙΖΕΙ την Δυτική Κοινωνία και εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια ΚΑΙ την ΕΛΛΑΔΑ.

    ΑΛΛΑ τα ΚΑΛΑ ΝΕΑ είναι ότι ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Κάθε άντρας και κάθε γυναίκα ΙΔΑΝΙΚΑ από τα 45 και μετά (αλλά οπωσδήποτε από τα 47)

    ΠΡΕΠΕΙ να ΚΑΝΕΙ ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ τουλάχιστον ΑΠΑΞ ανα ΤΡΙΕΤΙΑ.
    ΕΑΝ δε έχει πολύποδες, πρέπει η εξέταση να επαναλαμβάνεται ΕΤΗΣΙΩΣ.

    ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ από ένα "αθώο" ΠΟΛΥΠΟΔΑ που εξαλλάσσεται σε ΚΑΚΟΗΘΕΙΑ. Μισχωτοί, δηλαδή αιωρούμενοι στον αυλό του εντέρου, ή ενσωματωμένοι στο τοίχωμα, εξαλλάσσονται.

    Aπό την στιγμή που θα διηθήσει το τοίχωμα του εντέρου και τοπικούς αδένες, μπορεί να είναι ήδη ΑΡΓΑ.

    Ο ΓΡΑΦΩΝ συνέλαβε τον ΚΑΡΚΙΝΟ αυτό στην ΠΡΩΤΗ του ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ κολονοσκόπηση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΔΙΑΔΩΣΑΤΕ την ΣΗΜΑΣΙΑ της ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗΣ.

    Στους γονείς σας, φίλους, συγγενείς, στους συναδέλφους σας κλπ κλπ.

    Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ με
    1) ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ
    2) ΚΡΕΑΣ στα ΚΑΡΒΟΥΝΑ
    3) ΠΟΛΛΑ ΛΙΠΗ

    είναι και λειτουργεί ως cocktail Molotov!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    AΡΧΙΣΑΤΕ, από τώρα, να ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ τρόφιμα με ΥΠΟΛΕΙΜΜΑ

    ΦΡΟΥΤΑ
    ΣΑΛΑΤΕΣ
    ΛΑΧΑΝΙΚΑ
    ΖΑΡΖΑΒΑΤΙΚΑ
    ΟΣΠΡΙΑ (ειδικά το ΕΘΝΙΚΟ, τα ΦΑΣΟΛΙΑ).

    ReplyDelete
  19. ΖΗΤΩ η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

    ReplyDelete
  20. Simple things might help. Do not waste food and do not eat crap. Eat local produce as a rule and as a treat to yourself eat products shipped from far away countries rarely but be prepared to pay extra for them, making sure that the extra money goes to the producers (a good, but by no means perfect, initiative is the Fairtrade Foundation).
    In my experience, gluttony, sloth and cheap hedonism exist in Greece and (the rest of) the western world in endemic proportions.
    And since this raises a question of attitude and character, do try to take care of yourself. Colonoscopy might be a good way to have peace of mind, especially in relation to modern Greek diet, but healthy eating and a bit of exercise never hurt anyone, as far as I’m aware.
    Some years ago I believed I had the right to eat anything I pleased whenever I felt like it. As of late, I’m beginning to get the feeling that what I eat, where it comes from and how it gets here might be important. I also get the unsettling feeling that what I do and how I behave personally might also be important, not only for me but for many others too; even if I am a single person amongst the 6.5 billion of this earth.
    Because I am Greek I also try to remind myself that no one is out to get me but everyone is trying to get the best deal; I might just manage to turn this into something positive.

    ReplyDelete
  21. @ ventriloquist
    I also get the unsettling feeling that what I do and how I behave personally might also be important, not only for me but for many others too

    ΕΥΓΕ

    ΕΥΓΕ

    ΕΥΓΕ

    ReplyDelete
  22. @ G700
    Πάντως ο χορτασμένος έχει την πολυτέλεια να ονειρεύεται και να ζητάει βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη, το ερώτημα είναι πόσο συμμερίζεται τις ανησυχίες του ο πεινασμένος, της Κίνας, του Βιετνάμ, της ινδίας;

    ETΣΙ δεν ήταν πάντα;;;;;

    Στα 60ς ΕΓΙΝΕ ΕΦΟΔΟΣ, πραγματική έφοδος από τα ΑΜΑΘΗ ΣΤΡΩΜΑΤΑ της επαρχίας στην ΑΘΗΝΑ και άρχισαν να αγοράζουν διαμερίσματα άθλιας αισθητικής στις πολυκατοικίες των "αργολάβων" - επαναλαμβάνω των αργολάβων.
    ΕΜΕΙΣ, οι Αθηναίοι ωρυόμασταν για την άναρχη, ατιαισθητική οικοδόμηση. ΑΥΤΟΙ, όμως, ο ΛΑΟΥΤΖΙΚΟΣ, μας λοιδορούσαν. Για την ακρίβεια, το θεωρούσαν prestigieux νάχουν διαμέρισμα στην Αθήνα.

    ΕΙΚΟΣΙ χρόνια αργότερα, στα 80ς, τα παιδιά αυτής της αχανούς λαϊκής τάξης από την επαρχία, δλδ ΟΙ ΘΥΤΕΣ, οι ίδιοι οι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ, ΩΡΥΟΝΤΟ για την "τσιμεντοποίηση". Εννοείται ότι ΔΕΝ έφταιγε το τσιμέντο που, by the way, είναι ένα άκρως ανθεκτικό ΚΑΙ αισθητικό υλικό κάτω από ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.

    ΤΩΡΑ, ωρύομαι εγώ και άλλα πέντε δέκα άτομα για τον ΘΟΡΥΒΟ στην Ελλάδα και ειδικά την πρωτεύουσα.
    ΑΛΛΑ δεν είναι ακόμα ΜΟΔΑ, βλέπετε.

    ΕΙΚΟΣΙ χρόνια από σήμερα, όταν η μισή ΑΘΗΝΑ θα είναι ΚΟΥΦΗ από τα μηχανάκια, τα παιδιά αυτών που έχουν σήμερα τα ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ, θα ΩΡΥΟΝΤΑΙ και θα ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ!!!!!!!

    ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ, βέβαια, ότι επειδή θα είναι "μόδα", ο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ και ο ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ θα πηγαίνουν από το ένα κανάλι στο άλλο για να "ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ" την ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ και την ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ των ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ!!!!!!!!!!!!!

    ΑΛΛΑ, έλα όμως που θα ΕΙΜΑΙ και ΓΩ εκεί γύρω και θα ΤΟΥΣ ΚΑΝΩ ΡΕΖΙΛΙ και τους ΔΥΟ.

    Στο ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

    ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ να ΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ οι ΛΑΟΙ πριν ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΑΓΑΘΑ, αλλιώς είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ.
    Οι αγράμματοι και οι φτωχοί, ΟΤΑΝ ΠΛΟΥΤΙΣΟΥΝ,΄μετατρέπονται στους μεγαλύτερους ΕΧΘΡΟΥΣ του ΕΑΥΤΟΥ τους ΚΑΙ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  23. ΔΙΑΒΑΖΩ στην ΑΙΣΧΡΟΤΥΠΙΑ:

    Οι εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον
    Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάνελ θα «ξεφυτρώσουν» σήμερα στην πλατεία Συντάγματος στη γιορτή που οργανώνουν η σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, η κοινοβουλευτική ομάδα και ο τομέας Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.


    ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

    Την βδομάδα της Διακαινισίμου, και εν όψει, της Πρωτομαγιάς, όλα τα ΚΤΙΡΙΑ της Ναυαρίνου, Σόλωνος, Μαυρομιχάλη, Χαριλάου Τρικούπη, είχαν ΓΕΜΙΣΕΙ απο ΑΦΙΣΟΚΟΛΛΗΣΕΙΣ του ΠΑΣΟΚ.

    ΜΟΜΦΗ στους ΚΑΤΑΣΤΟΦΕΙΣ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΑΤΕ την ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ των ΤΥΡΑΝΝΩΝ του 81

    ReplyDelete
  24. MOMΦΗ για το ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΞΙΟΤΗΤΑΣ του ΠΑΣΟΚ

    που διά χειρός αρχιληστή Λαλιώτη

    ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ την ΕΙΔΥΛΛΙΑΚΗ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ

    ΚΥΒΕΡΙΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ

    σε ΓΥΦΤΟ-ΜΑΧΑΛΑ

    ΠΑΣΟΚΟΙ είστε ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ του περιβάλλοντος
    ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΕΙΤΕ την ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ.

    ReplyDelete
  25. Εγω παντως αισθανομαι τη λεγομενη διατροφικη κριση σαν αναποφευκτο αποτελεσμα της ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ αναπτυξης...Αυτο που συμβαινει δειχνει τα ορια του καπιταλισμου να δωσει απαντηση ακομη και σε βασικες αναγκες των ανθρωπων..ποσο μαλλον στα προβληματα του περιβαλλοντος που ο ΦΕΤΙΧΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ προκαλει στον πλανητη...Δεν ξερω αν κανω λαθος παντως τα παιχνιδια που κανουν οι πολυεθνικες του πετρελαιου δε μπορει να μην εχει αντικτυπο στις τιμες των προιοντων τα οποια καταναλωνουν φτωχες χωρες...Νομιζω οτι τα ορια του καπιταλισμου φαινονται και απο το γεγονος οτι δεν ειναι δυνατον να δωθει μια απαντηση εφαμιλλη του επειγοντος προβληματος της κλιματικης αλλαγης...ΕΠΙΜΕΝΩ,ΤΟ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΘΕ ΗΘΙΚΗ ΩΧΡΙΑ...Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΟΤΑΝ ΦΙΛΤΡΑΡΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ

    ReplyDelete
  26. γιούρι, αν και δε συμμεριζόμαστε την άποψη ότι για όλα φταίει ο καπιταλισμός και ότι θα ήταν καλύτερα σε ένα άλλο σύστημα, ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ απόλυτα στο ότι η σημερινή οικονομικη κρίση στα τρόφιμα και το πετρέλαιο οφείλεται σε τεράστιο βαθμό στα παιχνίδια κερδοσκοπίας στην αγορά εμπορευμάτων. Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε Ψήφισμά που κατέθεσε στο Συμβούλιο, την Επιτροπή, τα Κράτη Μέλη και τα Εθνικά Κοινοβούλια υπογράμμισε και επίσημα το συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ διαβάζουμε σήμερα στις εφημερίδες ότι οι αμερικανικές αρχές με τις βρετανικές συγκεντρώνουν στοιχεία για να εντοπίσουν πρακτικές χειραγώγησης στις τιμές της ενέργειας κι ότι έπεσαν οι τιμές μόλις έγιναν γνωστοί οι έλεγχοι. Αυτό το μοντέλο του άπληστου καπιταλισμού με κινητήριο δύναμη το ανεξέλεγκτο χρηματοοικονομικό κεφάλαιο είναι επιζήμιο και πρέπει να βρεθεί μια λύση. Ένα νέο new deal.

    ReplyDelete
  27. Αν δεν μπορει ενα κρατος να τα'ι'σει τους κατοικους του , αν δεν απεγκλοβιστουν οι παραγωγες τροφιμων απο τα χρηματιστηρια , αν δεν φυγουν οι μεσαζοντες (πολυεθνικες - που καθοριζουν τιμες-ποσοστα κερδους,και ολα εις βαρος των παραγωγων-καταναλωτων) , αν δεν υπαρχει κρατικος παρεμβατισμος προς οφελος των πολιτων αυτου του πλανητη αν δεν υπαρχει εννιαια εναργειακη πολιτικη βασισμενη σε νεες βιοτεχνολογιες(χωρις να επιβαρυνεται το περιβαλλον ουτε στο ελαχιστο- αν υπαρχει κατι τετοιο) , τοτε μια μερα ολες οι καλιεργειες της γης θα ανοικουν σε πολυεθνικες και τοτε θα ειμαστε ολοι σκλαβοι για τα αποφαγια(μεταλαγμενο χαμπουργκερ?) μιας ελιτ που τα εχει διαλισει ολα (εδω αφανιζουν φυλες και εκτασεις για να ανεβασουν την μετοχη τους μια μοναδα-για να κανουν μια συμφωνια και να ξεπουλησουν αμασως μετα), ζωντας σ'εναν πλανητη κατεστραμενο-μη βιωσιμο , με καρκινογεννεσεις και μεταλλαξεις σε βαθμο κακουργηματος.και ολα αυτα γιατι? μηπως δεν μιλαμε για λαιμαργια αλλα για βουλιμια?

    ReplyDelete
  28. Συμφωνώ με x-logo!!!!
    Τα ίδια είχα πει κι εγώ σε προηγούμενο σχολιό μου σε άλλο post.

    ReplyDelete