Tuesday, May 20, 2008

Περιβαλλοντική διακυβέρνηση! Το Υπουργείο Περιβάλλοντος από μόνο του δεν αρκεί.

Η πρόταση που έχει κατατεθεί εδώ και χρόνια και που πρόσφατα επανήλθε στο φως της δημοσιότητας για δημιουργία ενός «αυτόνομου» Υπουργείου Περιβάλλοντος, αν και εμπεριέχει έναν εξαιρετικά ισχυρό συμβολισμό και σίγουρα πρέπει να γίνει διότι θα απελευθερώσει τους περιβαλλοντικούς ελέγχους από τις σκοπιμότητες των δημοσίων έργων, παρόλα αυτά ΔΕΝ συνιστά πανάκεια για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού ελλείμματος στην Ελλάδα.

Αντιθέτως, λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονική συμπεριφορά της διοίκησης σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, έχοντας υπόψη τις στρεβλώσεις και τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού της χώρας καθώς και τη ρουσφετολογική λογική που συνήθως χαρακτηρίζει τις επιλογές των Υπουργών, δεν μπορεί παρά να είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί με τη δημιουργία ενός ακόμα υπουργείου άνευ όρων, έστω αυτή τη φορά για το περιβάλλον.

Καλώς ή κακώς, η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί πρώτα απ’ όλα δημιουργία προσωπικής και συλλογικής περιβαλλοντικής συνείδησης, πράγμα που προϋποθέτει αλλαγή κουλτούρας του καθενός από εμάς ξεχωριστά. Μια τέτοια αλλαγή νοοτροπίας μπορεί κατά την άποψή μας να υποστηριχτεί και να προωθηθεί μόνο μέσα από μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διακυβέρνηση που αξιοποιεί πολλαπλά θεσμικά εργαλεία και ορίζει κίνητρα και ποινές σε συνδυασμό με ξεκαθαρισμένους δημόσιους στόχους για τους ρύπους, τα νερά, την ηχορύπανση, τα αιωρούμενα σωματίδια, την εξοικονόμηση ενέργειας.

Με μεγάλη μας χαρά διαβάσαμε πρόσφατα μια τέτοια ενδιαφέρουσα άποψη: την πρόταση της WWF για «πράσινη διακυβέρνηση». Το προτεινόμενο Εθνικό Σύστημα Διακυβέρνησης για το περιβάλλον φαίνεται ρεαλιστικό και λειτουργικό και συνίσταται στους ακόλουθους άξονες: σύσταση ανεξάρτητης Αρχής Περιβαλλοντικών Επιθεωρήσεων μέσα από την αναβάθμιση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αναβάθμιση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, σύσταση αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, διυπουργικό συντονισμό για την αειφόρο ανάπτυξη και τη σύσταση διυπουργικών επιτροπών για το περιβάλλον, βελτίωση του πλαισίου συντονισμού και λογοδοσίας των ελεγκτικών σωμάτων και την ανάπτυξη μηχανισμών έμμεσου ελέγχου.

Βέβαια, επιμέρους αντιρρήσεις υπάρχουν πολλές. Για παράδειγμα είναι βλαπτικό για την αυτονομία κινήσεων του νέου υπουργείου, να συνυπάρχουν περιβάλλον και χωροταξικός σχεδιασμός.

Σε κάθε περίπτωση, το περιβαλλοντικό έλλειμμα στην Ελλάδα, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τα σκουπίδια, την ηχορύπανση, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τα αιωρούμενα σωματίδια που προκαλούνται από το καυσαέριο στις πόλεις, είναι αρκετά σοβαρό για να περιορίζεται στο δίλημμα Υπουργείο Περιβάλλοντος ή όχι. Θεωρούμε ότι ένα ακόμα μοναχικό Υπουργείο, ενταγμένο στο πλαίσιο λειτουργίας του γραφειοκρατικού και πελατειακού κυκεώνα του δημόσιου τομέα δεν εγγυάται την επίτευξη στόχων βάσει συγκεκριμένου επιστημονικά τεκμηριωμένου πλάνου δράσης. Λέμε λοιπόν ναι στη σύσταση ενός αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος υπό την προϋπόθεση ότι αυτό εντάσσεται σε μια λογική σύγχρονης και ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διακυβέρνησης συνεπικουρούμενο από μια Ανεξάρτητη Περιβαλλοντική Αρχή που θα λειτουργεί με βάση το τετράπτυχο επιτήρηση, αξιολόγηση, εποπτεία και διαχείριση κρίσεων (surveillance, assessment, monitoring and management of crises).

46 comments:

  1. Καλημέρα g700,

    στη σημερινή σας παρέμβαση τίθεται ορθά ένα κρίσιμο ζήτημα. Πολύ σωστά, στις διαρκείς πολιτικές διατυπώσεις και αιτιάσεις για τη σύσταση αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος, επισημαίνετε ότι εφόσον δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μία αποτελεσματική, ολοκληρωμένη και συνεκτική θεσμική - πολιτική οργάνωση (Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση) θα οδηγηθούμε στη δημιουργία μίας ακόμα αναποτελεσματικής "γραφειοκρατίας".
    Το ζήτημα είναι πιεστικό και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς πληθαίνουν οι φωνές για τη δημιουργία ενός διεθνούς ρυθμιστικού καθεστώτος για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των Διεθνών Συμβάσεων για το Περιβάλλον.

    ReplyDelete
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση της πράσινης διακυβέρνησης από τη WWF, και μπράβο σας που μπορείτε να δείτε λίγο πέρα από τα τετριμένα, δλδ ή νόμοι, ή διόγκωση του ήδη πλαδαρού κράτους, ως λύσεις στα προβλήματα μας.

    Όλο το ζουμί στην Ελλάδα είναι πώς ο ρόλος και η λειτουργία του κράτους θα αναπροσαρμοστούν σε μια νέα εποχή που έχει ήδη έρθει, όπου το κράτος δεν είναι πλέον ο πάροχος, αλλά ο εγγυητής των υπηρεσιών, των αγαθών, της ποιότητας και της προσβασιμότητας.

    Σε έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα, ένα ακόμα υπουργείο τι μπορεί να προσφέρει, ειδικά όταν μια σειρά από ελεγκτικούς μηχανισμούς κι "ανεξάρτητες" αρχές υπολειτουργούν? Το κλειδί είναι στην προώθηση και την υποστήριξη ανεξάρτητων αρχών, που λειτουργούν προς το δημόσιο συμφέρον, αλλά δεν είναι κυβερνητικά παραμάγαζα. Αρχές οι οποίες στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό και προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία και στην κοινωνία. Αρχές που λειτουργούν βάσει στρατηγικών πλάνων, με στόχους, πρόγραμμα και μεθόδους αξιολόγησης του έργου τους με σκοπό τη συνεχή βελτίωση των αποτελεσμάτων.

    Όσον αφορά το περιβάλλον, βάσει μακρόχρονου σχεδιασμού, η Ανεξάρτητη Αρχή μπορεί να αναπτύσσει και να προτείνει ρυθμίσεις, να εκπονεί ερευνητικό έργο, να υποστηρίζει και να προωθεί δίκτυα και προγράμματα εθελοντισμού, να προσφέρει υπηρεσίες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης κι εκπαίδευσης, καθώς και να προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, για την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Εκτός από το γεγονός ότι εξειδικευμένα εργαστήρια μπορούν να συσταθούν ανά την Ελλάδα, θα δημιουργηθούν επιπλέον δεκάδες νέες θέσεις εργασίας έντασης γνώσης, που απαιτούνε υψηλής ακαδημαϊκής και τεχνικής κατάρτισης προσωπικό, όπως περιβαλλοντολόγους, χημικούς, μηχανικούς, πολιτικούς αναλυτές, νομικούς, κλπ. Αυτή τη στιγμή ανά τον κόσμο αντίστοιχες αρχές λειτουργούν στις ΗΠΑ (Environmental Protection Agency, www. http://www.epa.gov), στην Ιρλανδία και στην Αυστραλία (www. http://www.epa.vic.gov.au).

    Το τρίπτυχο της αρχής πρέπει να είναι “Surveillance, assessment, monitoring and management of crises". Και πρέπει να στελεχώνεται από επιστήμονες, όχι από πολιτικούς και χλιδάεργους.

    ReplyDelete
  3. Οταν ακούω για δημιουργία και άλλων κρατικών δομών και μάλιστα ολόκληρων Υπουργείων γίνομαι ...Τούρκος!
    Θυμίζω τί υποσχέθηκε ο Καταλληλότερος Παραμυθάς το 2004: Μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο με επιτελικό και μόνο ρόλο.
    Ηχεί σαν ανέκδοτο ύστερα από πέντε χόνια ρουσφετολογικών διορισμών και μεγέθυνσης του Κράτους.

    ReplyDelete
  4. Το πρόβλημα είναι πως το περιβάλλον δεν τους δίνει μίζα. Έτσι όπως πάνε όμως σε λίγο θα το καταφέρουν και αυτό...

    ReplyDelete
  5. Όταν ο παραμυθάς ολοκληρώσει το ξεπούλημα, το κράτος νομοτελειακά θα γίνει "μικρό" και "ευέλικτο", κάτι σαν τη Σιγκαπούρη της Α. Μεσογείου.

    The Κολωνάκι city-State!

    ReplyDelete
  6. Eγώ πιστεύω πως η Ελλάδα είναι ώριμη πλέον και πρέπει να αποκτήσει ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ και ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

    Ο ξυλοδαρμός, οι βωμολοχίες και ο χουλιγκανισμός ευρύτερα αναδεικνύει τον Αθάνατο Ελληνικό Ανδρισμό.

    Εμείς οι Ελληνες πολεμάμε για την ΤΙΜΗ μας και η ΤΙΜΗ μας συνίσταται σε ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

    1. την ΣΗΜΑΙΑ μας και
    2. την δοξασμένη ---τσα του Ελληνα

    Με πιάνει ένα παράπονο ξέρετε όταν οι ξένοι ΔΕΝ αναγνωρίζουν την αντρίλα μας.

    Γι' αυτό πρέπει να γίνει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ στα σχολεία η διδασκαλία

    1. του ΗΧΗΡΩΣ ΠΕΡΔΕΣΘΑΙ
    2. του ΗΧΗΡΩΣ ΡΕΥΕΣΘΑΙ και
    3. του ΜΗΧΑΝΟΒΙΑΚΩΣ ΘΟΡΥΒΕΙΝ με βγαλμένο σιγαστήρα.

    ΣΠΑΣΕ και συ τα ΝΕΥΡΑ του ΔΙΠΛΑΝΟΥ σου,

    ΜΠΟΡΕΙΣ

    ΔΕΙΞΕ τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ σου

    ΜΠΟΡΕΙΣ

    ReplyDelete
  7. Παιδιά καλά τα λέτε, δεν είναι αστείο τουλάχιστον όμως που κανείς από τους επίσημους opinion makers τόσο καιρό δεν έχει βγει να πει μισό λεπτό ρε μάγκες, σε τόσο ευαίσθητο ζήτημα, η πιο προοδευτική λύση που έχουμε να δώσουμε είναι η δημιουργία ενός ακόμα υπουργείου? Αντίθετα, το μόνο που ακούσαμε είναι η πρόταση του Συνασπισμού, κι η υιοθέτηση της από τη ΝΔ. Μια ακόμα θέση "αξίωμα" δλδ για τα στελέχη της. Τα αντανακλαστικά παντελώς ελλείπουν, μόνο στην επικοινωνία και στην επιφάνεια είμαστε καλοί, στην ουσία, ξεχάσαμε και την έννοια της λέξης.

    ReplyDelete
  8. ΕΧΟΥΜΕ πλέον χάσει ΚΑΙ την ΑΙΣΘΗΣΗ του ΜΕΤΡΟΥ και ΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΩΝ.

    Ενα από τα ΛΙΓΑ ΚΑΛΑ που έκανε ο Καραμανλής είναι ΔΥΝΗΤΙΚΑ, επαναλαμβάνω ΔΥΝΗΤΙΚΑ, η μεταφορά του ευθυνών του ΟΤΕ. Μη ξεχνάτε ότι ΚΑΙ η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ είχε κάποτε τεράστια κέρδη αλλά ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ να είναι μείζων LIABILITY γιά το κράτος.

    ΜΑΚΑΡΙ να ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ τα πάντα ΕΦΟΣΟΝ θα ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΒΑΡΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ.

    Ηταν ΟΡΘΟΤΑΤΗ απόφαση, υπό την ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ότι οι ΟΡΟΙ που ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ότι έχουν ΤΕΘΕΙ είναι στην θέση τους.

    Παρακαλώ αποφεύγετε τους ΛΑΪΚΙΣΜΟΥΣ και ειδικά όσοι από σας εδώ μέσα διαθέτετε ΚΑΙ μόρφωση ΚΑΙ κρίση.

    ReplyDelete
  9. Άντε ρε κούφια αποβράσματα που παραπονιέστε κιόλας.

    Και τα 700 ευρώ που παίρνετε είναι πάρα πολλά για το επίπεδο των σπουδών σας. Οι περισσότεροι είστε παράγωγα του γνωστού άρρωστου πολιτικού μηχανισμού που έχει αναπτυχθεί και κυριαρχεί ακόμη και στους κόλπους της φοιτητικής κοινότητας.

    Πιστέψτε με, αυτοί που έχουν βγάλει το "Πολυτεχνείο" αλλά δουλεύουν ως ντελίβερι, σίγουρα δεν είναι θύματα. Όσο για εκείνους που αξίζουν το πτυχίο που έχουν πάρει, don't worry, δε χάνονται -τουναντίον, βγάζουν πολλά περισσότερα από 700 ευρώ, όπως εγώ.

    Σας προτείνω για Leadάκι στο μπλογκ σας να βάλετε το εξής:

    ΠΑΣΠΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΑΠΙΤΕΣ, τώρα που το σκατό έφτασε στην κάλτσα, ενωθείτε!
    Δεν μας δίνουν αυτά που μας έταξαν όταν τους ψηφίζαμε!

    ReplyDelete
  10. την Ολυμπιακή kai τις τράπεζες που ήταν ιδιωτικές τις κρατικοποίησε ο Καραμανλής senior το '70. Από τότε μέσα ήταν στα οικονομικά του ο κουβάς με τα σκατά που λεγε κι ο Ωνάσης. Ο Αντρέας μετά τις βρήκε έτοιμες κι έβαλε υπαλλήλους να πληρώνονται και να παίρνουν σύνταξη στα 50. αααα ήταν μια απόλαυση αυτό το greek dream...κύριε θέλετε καφέ; στο βάθος του διαδρόμου φτιάξτε μόνος σας. Τώρα χαιρετίσματα...

    Ο οτε δεν είναι ίδια όμως ιστορία my friends. εξυγιάνθηκε σε μεγάλο βαθμό στα 90σ άνοιξε η αγορά τηλεφωνίας κοκ. Kαι στην τελική για δείτε τους απατεώνες των ιδιωτικών εταιρείων, 2 μήνες να βάλεις τηλεφωνική γραμμή και βάλε και information blackout, άσε γιατί οι παθόντες από κάτι hol kai ontelecoms είναι σαν τους τραυματίες του βιετνάμ. χιλιάδες. για μένα δεν ήταν προτεραιότητα η πώληση οτε, όχι μεγαλύτερη από την ανάπτυξη της ενέργειας ασ πούμε. οι γερμανοί όμως είναι η καλύερη επιλογή αφού τελικά αποφασίστηκε.

    τεσπα, ανεξάρτητη αρχή περιβάλλοντος sounds like a good idea

    ReplyDelete
  11. Πορνοστάρ άσε να δούμε λίγο από την τσόντα που έχεις στο μπλογκ.

    ReplyDelete
  12. Τάδε έφη ο Θέος,στενός συνεργάτης του Σημίτη,στην Ημερησία 17-05-08

    "Ετούτη την περίοδο, η κυβέρνηση μοιάζει να αναζητά τη σωτηρία της χώρας από ξένους μάγους. Γερμανοί, Κορεάτες, Άραβες, Κινέζοι και άλλες φυλές καλούνται να αναλάβουν τη διαχείριση των μεγάλων υποδομών της χώρας. Είναι αυτό μια ενδεδειγμένη επιλογή ως γενική στρατηγική για τη χώρα; Είναι άραγε αυτό που θα ανακόψει την εξαιρετικά ανησυχητική τροχιά της ελληνικής οικονομίας; Είναι μάλλον αμφίβολο.

    Ως Έλληνας που μεγάλωσε και έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του σε άλλα μήκη και πλάτη, ο γράφων κάθε άλλο παρά συμπάθεια αισθάνεται για τις απόψεις περί ανωτερότητας της φυλής μας. Όμως το σύμπλεγμα εθνικής κατωτερότητας που ενίοτε μας χαρακτηρίζει δεν είναι παρά η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με την τρέχουσα επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει τις πολιτικές της επιλογές είναι ακριβώς το γεγονός ότι υποδαυλίζει το σύμπλεγμα της εθνικής κατωτερότητας.

    Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι σαφές: εμείς -λέει- δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που κάνει το γερμανικό κράτος με την Deutsche Telekom, το γαλλικό ή το αυστριακό. Δεν είμαστε καλοί μάνατζερ και το κράτος μας δεν είναι καλό. Και κυρίως δεν μπορεί να φτιάξει. Τόση απαξίωση στις δυνατότητες της χώρας μας είναι εντυπωσιακή. Η κυβέρνηση παραιτείται προκαταβολικά της προσπάθειας για κάτι καλύτερο. Όμως με τέτοιες αντιλήψεις δεν προοδεύουμε, δεν μπορούμε να βελτιωθούμε και πέφτουμε θύματα της λογικής «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι».

    Προσωπικά δεν γνωρίζω άλλη ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα που να επιχειρεί αυτή την περίοδο να εκχωρήσει τόσες πολλές βασικές της υποδομές σε ξένους. Κοντεύουμε να ξεχάσουμε πως κατέχουμε την 17η θέση παγκοσμίως όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα. Πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 έγιναν από ελληνικές επιχειρήσεις και το ελληνικό δημόσιο.

    Αν αυτή η πολιτική επιλογή ήταν τουλάχιστον αποτελεσματική, θα δεχόμαστε πιο εύκολα να συνομολογήσουμε τη συλλογική μας ανικανότητα. Όμως και επ αυτού υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες. Διότι, όπως με το περιστατικό του Πάγκαλου, έχουμε ζήσει και αρνητικές ή αμφιλεγόμενες εμπειρίες που οφείλονται σε διάφορους παράγοντες όπως μη προσαρμογή στις τοπικές συνθήκες, αλαζονική αντίληψη, μικρή σημασία της αγοράς για τις πολυεθνικές. Να θυμίσουμε την υπόθεση της Speedwing, θυγατρική της British Airways, που θα έσωζε την «Ολυμπιακή». Να θυμίσουμε τους πολυάριθμους «συμβούλους», στελέχη άπειρα ή στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης που στέλνουν συχνά στην Ελλάδα οι μεγάλες ξένες επιχειρήσεις. Να θυμηθούμε επίσης πως δεν επήλθε καμία συγκλονιστική επανάσταση στον τραπεζικό τομέα με την είσοδο της Societe Generale στη Γενική Τράπεζα και της Credit Agricole στην Εμπορική.

    Η σωτηρία από το εξωτερικό είναι μάλλον φρούδα ελπίδα, αν εμείς οι ίδιοι παραιτούμαστε της προσπάθειας για κάτι καλύτερο"

    προσυπογράφω ασμένως.

    ReplyDelete
  13. "ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με την τρέχουσα επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει τις πολιτικές της επιλογές είναι ακριβώς το γεγονός ότι υποδαυλίζει το σύμπλεγμα της εθνικής κατωτερότητας"

    "...Το σύμπλεγμα της Εθνικής κατωτερότητας..."

    Επιστροφή στον Ψωροκωσταινισμό που μας παρέδοσε η Δεξιά το 1981.
    Χρειάστηκαν χρόνια και χρόνια ΠΑΣΟΚ να καταπολεμεθεί η Εθνική μας Νόσος.Και νάτη πάλι υποτροπίασε.

    ReplyDelete
  14. OΦΕΙΛΩ να ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ με τον pornOstar με μικρή, αλλά ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ.

    Περίπου 90% των Ελλήνων Νέων είναι ΞΥΛΑ ΑΠΕΛΕΚΗΤΑ, κολοσσιαίοι, μα ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟΙ ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ.

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    το 5-10% των Ελλήνων Νέων όπως ο Thanassis of Reuters fame, είναι

    WORLD CLASS CREME DE LA CREME.

    Eπί 3 χρόνια τώρα προσπαθώ να βρω executive secretary που να γνωρίζει Ελληνικά 50% τόσο καλά όσο τα δικά μου, Αγγλικά 50% τόσο καλά όσο τα δικά μου και να έχει κρίση διαχειριστική-κοινωνική 33% τόσο καλή όσο η δική μου, προσφέροντας μάλιστα τουλάχιστον 1000 ευρώ μηνιαίως με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

    ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ ΑΔΥΝΑΤΩ να βρώ έστω ΚΑΙ κατά προσέγγιση ΑΥΤΑ που ζητώ.

    Κυρίες και Κύριοι,

    ΕΧΟΥΜΕ μπροστά μας ένα συνονθύλευμα

    ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ΑΝΕΥΘΥΝΩΝ και ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  15. Κομφούκιε, Παρμενίδη,

    για την περιβαλλοντική διακυβέρνηση τι έχετε να πείτε?

    ReplyDelete
  16. Έτσι μπράβο, φίλε κομφούκιε. Να λέμε και τα στραβά, όχι μόνο αυτά που μας συμφέρουν. Αυτός που διεκδικεί οφείλει να έχει και το κατάλληλο υπόβαθρο. Τι να τον κάνω τον άλλο τον μαλάκα όταν δεν έχει πατήσει συνολικά ούτε 20 ώρες στην τάξη του κι έχει πάρει το πτυχίο με... μέσο την ψήφο του; Να τον έχω να τον χαίρομαι; Είστε θύματα ενός μηχανισμού που οι ίδιοι δημιουργήσατε. Εσείς έχετε καλλιεργήσει αυτή την κατάσταση. Τι παραπονιέστε λοιπόν;

    Υ.Γ: Αν θέλετε να καταφέρετε κάτι επί της ουσίας, κράξτε τα αποτελέσματα των έργων σας και μην κλαψομουνιάζετε συνεχώς "φταίει το κράτος που, ενώ, οι δύσμοιροι, είμαστε άξιοι και έχουμε ξεσκιστεί για να πάρουμε τα πτυχία μας, μας συμπεριφέρεται έτσι".

    ReplyDelete
  17. HΛΙΟΥ ΦΑΕΙΝΟΤΕΡΟ πως η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

    ΔΕΝ είναι ΕΦΙΚΤΗ παρά ΜΟΝΟ μέσα από

    ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ των ΠΟΛΙΤΩΝ

    και εννοώ
    1) την ΑΤΟΜΙΚΗ του καθένα από μας και
    2) την ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ μέσα από ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ/"ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ" και ΟΧΙ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.

    Γι αυτό και είμαι ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ, διότι ο χουριάτ'ς (δλδ ο ΠΑΣΟΚος ή εν πνεύματι πασόκος) είναι, ως αναμένεται, ΑΧΟΡΤΑΓΟΣ (ίδε ταινία με τον Γκιωνάκη).

    ΟΤΑΝ γεννιέσαι sans culotte (δλδ χωρίς βρακί, άσε πιά χωρίς αυτοκίνητο), ΔΕΝ χορταίνεις με ΤΙΠΟΤΑ. Δέκα Πόρσε και 5 θαλαμηγούς αργότερα, παραμένεις τσοχατζόπουλος. ΑΥΤΗ είναι η ΜΟΙΡΑ του ΑΞΕΣΤΟΥ ΧΩΡΙΑΤΗ, να ζει και να πεθαίνει τσοχατζόπουλος.

    ΚΑΙ ΑΤΥΧΩΣ, 90% των Ελλήνων είναι τσοχατζόπουλοι!!!!!!!!!!!!!!!!

    This is the tragic predicament of Greece.

    ReplyDelete
  18. Η περιβαλλοντική διακυβέρνηση είναι κομμάτι μιας Προοδευτικής Διακυβέρνησης με παγκόσμια χαρακτηριστικά.
    Θέλει πολύ ιδεολογική δουλειά και πολιτική προεργασία.Αλλοιώς οι πολλές Αρχές θα καταλήξουν εξαμβλώματα ενός παρασιτικού κράτους.
    Η πράσινη οικονομία θα είναι το μπαγκράουντ μιας τέτοιας δικυβέρνησης.Και πρέπει να είναι μια αναπτυξιακή οικονομία αλλοιώς δεν μπορεί να επιβιώσει μια κοινωνία που τη στηρίζει.
    Ας πειραματιστούμε.Ο άνεμος είναι ούριος.Τα εργαλεία υπάρχουν.Η επιστήμη είναι έτοιμη.Η τεχνολογία ανυπομονεί.
    Αν όμως ως πράσινη οικονομία θεωρήσουμε εκείνα τα βάρβαρα αιολικά πάρκα τότε κάτι μου ξενίζει.Προτιμώ τα πυρηνικά εργοστάσια,που τα θεωρώ τα πιό φιλικά προς το περιβάλλον.Και νομίζω η Ελλάδα πρέπει να βιασθεί προς αυτή τη κατεύθυνση.

    ReplyDelete
  19. ΑΥΤΑ που λες φίλε pornOstar "ηχούν" κομμάτι μπαγιάτικα.
    Τάχουμε πει μυριάδες φορές εδώ στον ένα χρόνο και τρεις μήνες που εγώ τουλάχιστον κυκλοφορώ εδώ μέσα.

    ΜΑΛΙΣΤΑ, σε ένα άρθρο αφιερωμένο στο G700, η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ είχε επιλεκτικά αποσπάσματα του Μπλογκ ΚΑΙ ένα από αυτά ήταν το εξής "Ο Κομφούκιος όμως σημειώνει 'η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών νέων έχει πολύ χαμηλό γνωστικό επίπεδο'"

    Προφανώς είσαι πολύ νέος, αλλά ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΣ, στην παρεϊτσα μας.

    BTW, ΔΕΝ ανήκω στους Γ700 αλλά είμαι ΕΝΘΕΡΜΟΣ υποστηρικτικτής της γενιάς. Ηλικιακά είμαι ΕΜΒΡΥΟ, έτσι για να σκάσει ένας ζηλιάρης που με αποκάλεσε "παππού" προχθές.

    ReplyDelete
  20. ΜΠΑ γιατί;;;;
    ΑΣΧΗΜΑ είναι τα αιολικά ΠΑΡΚΑ;;;;;

    Πάλι χάλασε ο κλιματισμός στο σπίτι του Παρμενίδη, πανάθεμά τον.

    Ιn the interim, ο ΜΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ που παίρνει Χ95 για να πάει στο "Βενιζέλος" είναι

    GUESS WHOOOOO;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    ReplyDelete
  21. Για τον ΟΤΕ

    Σε πολύ προηγούμενα σχόλια μίλησα θετικά για τη συνεργασία ΟΤΕ -DT.Ηταν τότε που ο ΟΤΕ κινδύνευε να ξενιτευθεί στο Ντουμπάι.Ευτυχώς δεν έγινε αυτό αλλά ήλθε ο νέος ιμπεριαλιστής των Βαλκανίων και του είπαμε γιαβόλ-γιαβόλ τάγκεσεν.
    Ανάμεσα στα δύο κακά προτιμώ τη Σβάστικα να ανεμίζει στον ΟΤΕ.Αλλωστε σύντομα ο ΓΑΠ,ως άλλος Γλέζος,θα τη κατεβάσει και θα ανεβάσει τη γαλανόλευκο.

    ReplyDelete
  22. Το θέμα ΔΕΝ είναι ΜΟΝΟ κουλτούρας του καθενός μας. Σίγουρα από εκεί ξεκινάνε όλα τα προβλήματα, προτερήματα, δυνατότητες κάθε κοινωνίας. Με αυτό το εργαλείο ως αποκλειστική μέθοδο ερμήνευσης των πάντων, κινδυνεύεις να καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι όλα είναι μάταια ή ότι πρέπει να ληφθεί άμεση δράση, που ίσως παρεξηγηθεί και με αντιδημοκρατικές συμπεριφορές.

    Η περιβαλλοντική συνείδηση είναι προϊόν καλλιέργειας της κουλτούρας μας. Είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία που πρέπει να ενσωματωθεί στην ωρίμανση και την καλλιέργεια της προσωπικότητας μας.

    Αυτό μπορεί να γίνει σε ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα που επανιδρύεται από τη βάση του κι ενσωματώνει τις αρχές και κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ περί διά βίου μάθηση, περί οικολογικής συνείδησης κλπ.

    Από εκεί και πέρα όμως, χρειάζεσαι τους κατάλληλους μηχανισμούς πυροδότησης του ενδιαφέροντος και εμβάθυνσης της συνείδησης. Ως προς αυτό το σκοπό οι Ανεξάρτητες Αρχές, στελεχωμένες από καταρτισμένο και κινητοποιημένο προσωπικό, μπορούν να παίξουν αυτόν ακριβώς το ρόλο. Δεν είναι θέσφατο ότι η δημιουργία τέτοιων δομών θα φέρει και την ανάσταση. Κάθε άλλο, ο τρόπος λειτουργίας των υφιστάμενων αρχών στη χώρα μας, δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Όχι γιατί δεν παράγουν έργο, αλλά γιατί δεν τους επιτρέπεται η διαφανής, αυτόνομη, αξιόπιστη λειτουργία βάσει των δικών τους στόχων και προγράμματος, κι όχι βάσει της εκάστοτε κυβερνητικής ατζέντας.

    Πρέπει καταρχάς όλοι μας να καταλάβουμε ότι ζητήματα όπως η δημόσια υγεία, η εκπαίδευση και το περιβάλλον, είναι σαν την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Κρίσιμοι πυλώνες που θα εγγυηθούν την βιώσιμη ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής της χώρας μας. Υπό αυτό το πρίσμα, όπως ακολουθήθηκε επιτυχώς μια πορεία αυτονόμησης και διαφάνειας των σχέσεων κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας, έτσι πρέπει να γίνει και στα υπόλοιπα ζητήματα.

    ReplyDelete
  23. Και μέσα στα πλαίσια της αλλαγής του αμυντικού σε αποτρεπτικό δόγμα, που εκπόνησε ο άλλοτε Οννεδίτης Κένταυρος Μειμαράκης, θα αγοράσουμε από τους Γερμανούς και καμμια πενηνταριά γιουροφάιτερς και κανα πεντέξι φρεγάτες και θα τους δώσουμε και τη ΔΕΗ για "εκσυγχρονισμό".
    Ετσι ο τρίτος παγκόσμιος αυτή τη φορά θα μας βρεί με τη σωστή πλευρά και ας ψάξουν οι Τούρκοι να βρούν όποιον σύμμαχο θέλουν.Θα είναι χαμένοι απο χέρι.Γιατί φυσικά θα αλλάξουμε και το άλλο δόγμα που θα λέει"εξω οι Τούρκοι από την Ευρώπη".
    Ακόμα αυτή την Ανοιξη,
    ραγιάδες,ραγιάδες.

    ReplyDelete
  24. "Αλλωστε σύντομα ο ΓΑΠ,ως άλλος Γλέζος,θα τη κατεβάσει και θα ανεβάσει τη γαλανόλευκο."

    Προσβάλλεις ΚΑΙ τον ΓΛΕΖΟ ΚΑΙ την ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.

    Οπως θα έλεγαν οι Αγγλοσάξονες, WISHFUL THINKING, καθ ημάς, ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΠΟΘΟΙ, διότι

    1) ο κ. Χαζουλάκης Παπανδρέου ΟΥΔΕΠΟΤΕ θα ΠΑΡΕΙ την ΕΞΟΥΣΙΑ στα χέρια του, και
    2) Ακόμα και αν την πάρει, είναι ο άνθρωπος που ΑΝΕΔΕΙΞΕ την ΠΑΛΙΝΩΔΙΑ* σε ΕΠΙΣΤΗΜΗ.

    Στο ΑΡΘΡΟ 16 άλλαξε ΔΙΑΜΕΤΡΙΚΑ ΑΠΟΨΗ χωρίς ποτέ να μας πει ΓΙΑΤΙ.

    Ο κ. Παπανδρέου είναι εξ ίσου ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ με τον ο πατέρα του:

    ο ΑΝΔΡΕΑΣ ήταν ΚΑΘΑΡΜΑ
    ο Γιωργάκης είναι ΑΠΛΩΣ ΒΛΑΞ


    ΠΑΛΙΝΩΔΙΑ- ΠΑΛΙΝΩΔΩ = ανακαλώ προτερον εκφρασθείσα γνώμη.

    ReplyDelete
  25. ΟΧΙ ΔΕΝ ΛΕΩ ΑΥΤΟ ΜΕΣΟΥΤ.
    ΑΠΛΑ παρουσίασα ΠΩΣ έχουν τα πράγματα.

    Εγώ λέγω

    ΘΑ ΜΟΡΦΩΣΩ τους ΧΟΥΡΙΑΤ'ς

    ώστε

    από ΑΝΘΡΑΚΕΣ να ΜΕΤΑΒΛΗΘΟΥΝ σε ΑΔΑΜΑΝΤΕΣ.

    Παράδειγμα:

    O Thanassis of Reuters fame δεν φτιάχθηκε από μόνος του, μήτε δια παρθενογενέσεως.... ΕΙΧΕ ΜΑΝΑ και ΠΑΤΕΡΑ.

    ΜΑΝΑ και ΠΑΤΕΡΑ που δεν χάριζαν κάστανα ούτε στα παιδιά τους, ή ακριβέστερα πρώτα απόλους ΔΕΝ χάριζαν στα παιδιά τους.

    ΚΑΙ τόστειλαν το παιδάκι στα 15 στας Αμερικάς για ν' ανοίξουν τα μάτια του
    ΚΑΙ
    μετά τόβαλαν μόνο του (καθότι αυτοί έμεναν στην επαρχία) στο ΙΒ του Μωραϊτη

    ΚΑΙ από κει ΟΛΑ πιά ήσαν θέμα χρόνου.

    Σε αντίθεση με την κυρία Clinton που ισχυρίζεται
    "It takes a village to raise a child"

    Ο Κοφούκιος λέει
    "Ιt takes DECENT parents to create a GOOD CITIZEN and a LEADER"

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. "Στο ΑΡΘΡΟ 16 άλλαξε ΔΙΑΜΕΤΡΙΚΑ ΑΠΟΨΗ χωρίς ποτέ να μας πει ΓΙΑΤΙ"

    Δεν άλλαξε ποτέ άποψη.Αλλωστε υπήρξε ο Πατέρας αυτής της ιδέας και της λεκτικής της διατύπωσης.
    Αλλαξε απλώς στάση απέναντι στη παρωδία αναθεώρησης του Συντάγματος που προωθεί ο Φούφουτος.
    Η παρωδία του Φούφουτου σου φαίνεται σαν παλινωδία του ΓΑΠ.

    ReplyDelete
  28. Παρμενίδη μου γλυκύτατε των ανθρώπων

    ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΠΟΥΤΑΝΩΝ, ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ

    ReplyDelete
  29. ΚΑΙ άκου δω

    ένας ΑΝΘΡΩΠΟΣ που περιβάλλεται από την κυρία Μπατίστα-Περόν-Απατεών, τον Πολυζωγόπουλο και τον Παπασπύρο ΔΕΝ μπορεί ΠΑΡΑ να είναι

    ή ΒΛΑΞ
    ή
    ΜΕΓΑΣ ΑΠΑΤΕΩΝ

    ReplyDelete
  30. Κομφούκιε χάνεις το δίκιο σου και την προσοχή του αναγνώστη όταν αρχίζεις τους αφορισμούς και τις κακιές γλώσσες. Οι απόψεις σου είναι πολύτιμες, αλλά δεν είμαστε όλοι αναγνώστες του μπλογκ από την αρχή του, για να σε ερμηνεύουμε σωστά κάθε φορά.

    Όσον αφορά την κουλτούρα και τη συνείδηση, θέλω να προσθέσω ότι επιπλέον των απόψεων G700, Mesout, και δικής σου, μηχανισμοί πυροδότησης της προσοχής μας αποτελούν και οι πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, πέραν του εθνικού και του μικρο-οικογενειακού. δλδ, δε χρειάζεται όλες οι πρωτοβουλίες πρώτα να παίρνοντα από ψηλά (Υπουργεία) και στη συνέχεια με διαδικασίες χαλασμένου τηλεφώνου οι περιφερειακοί και τοπικοί φορείς να υιοθετούν μυωπικά τις κατευθύνσεις. Η ηχορύπανση, τα σκουπίδια, η αειφόρος δόμηση των πόλεων και τοπική ανάπτυξη, απαιτούν πρωτίστως πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο. Μόνο εκεί μπορεί και η Κοινωνία των Πολιτών να συνεισφέρει σημαντικά.

    ReplyDelete
  31. G700,

    στείλτε κανά email στη WWF να δημιουργηθεί διάλογος επί του θέματος.

    ReplyDelete
  32. ΤΙΤΛΟΣ ΣΧΟΛΙΟΥ

    TOILETTE SUR MER ή ΑΙΣΧΡΟΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ

    To θυμάστε, το θυμάστε;;;;;

    Εδώ έχουμε κάτι που στην Αγγλία, στην Ολλανδία, στις ΗΠΑ ......

    ΠΑΝΤΟΥ ΥΠΟΘΕΤΩ ........

    ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ στον ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ....

    θα είχε προκαλέσει ΠΤΩΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    αλλά στην Ελλάδα προκάλεσε απλά ΦΙΜΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ και ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΣΗ ενός καλού καγαθού πολίτη που υποχρεούται να ενδιαφέρεται, ενδιαφέρθηκε και ενδιαφέρεται με ΠΑΘΟΣ για την ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!!!!!!!!!!!!!!

    Ο καλός πολίτης ήταν νεαρός γιατρός τότε και βρισκόταν στη Βαλτιμόρη. Ο μακαρίτης ήταν Υπουργός Εσωτερικών στην Κυβέρνηση της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ του 81.

    Μαθαίνω πως στο νησί, στην θέση Εμποριός ή Νημποριός, όπου υπάρχουν σπίτια επί της ακτογραμμής από εποχής Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, δυό αδέλφια τραμπούκοι Πασόκοι, που είχαν στήσει παράπηγμα επί καταπατημένου οικοπέδου, είχαν πάρει την πρωτοβουλία να στήσουν και TOILETTE SUR MER (τουαλέττα επί της ΘΑΛΑΣΣΗΣ) - κυριολεκτικά!!!!!

    Δηλαδή πάνω σε ενότητα βράχων είχαν τοποθετήσει δυό κορμούς δέντρων και εγκάρσια, επαλλήλως, άλλους δυό. Ορθώνοντας, τέλος, τέσσαρες στύλους καθέτως και περιβάλλοντάς τους από νοβοπάν, φτιάξανε έτσι την αυτοσχέδια τουαλέττα όπου ουρούσε και αφόδευε η οικογένειά τους,

    προσέξτε εδώ

    ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 5-6 ΜΕΤΡΩΝ από το ΣΗΜΕΙΟ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ των ΠΕΡΙΟΙΚΩΝ!!!!!!!!!

    Οπως είχα υποχρέωση, ειδοποίησα αμέσως την ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΡΟΔΟΥ. Λίγες μέρες αργότερα, ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ που ΛΑΤΡΕΨΕ ΟΛΗ η ΕΛΛΑΔΑ είπε στην διαπρεπή μαμά, "Μα τι τούκανε ο φουκαράς ο Νικήτας του γιού σου και τον κυνηγάει έτσι;"
    !!!!!!;;;;;;;;!!!!!!!!;;;;;;;;;;

    Εύχομαι να είναι καλά οι κακόμοιροι οι Αμερικανοί που όχι μόνο με ανέχονται αλλά φυλάσσουν την υγεία μου ωσάν κόρη οφθαλμού, ώστε να ζήσω χρόνια πολλά, να σας μαθαίνω λίγα ελληνικούλια, μερικά αγγλικούλια και κομμάτι σύστημα ΑΡΧΩΝ και ΑΞΙΩΝ, ακριβώς όπως μου το δίδαξε η διαπρεπής μαμά.

    ReplyDelete
  33. Σας αγαπάω όλους αγνώστους και γνωστούς και να θυμάστε αυτό που έλεγε η σπουδαία γιαγιά, η Ευαγγελίστρια Πετρίδη, στον μακαρίτη και σε μένα,

    "Φίλοι είναι αυτοί που σας κάνουν να κλαίτε"

    ReplyDelete
  34. Ο Ελληνισμός,ιδιαίτερα ο Απόδημος,απέδειξε για μια ακόμη φορά την ανωτερότητα της φυλής μας.
    Η Καλομοίρα πέρασε θριαμβευτικά στο τελικό της Γιουροβίζιον στο Βελιγράδι.Εκεί που αυτές τις μέρες παίζονται γεωπολιτικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας.
    Η Καλομοίρα τα είχε όλα.Τη θεατρικότητα της Μαντόνα,τη προκκλητικότητα της Κάιλι Μινόγκ,τους χυμούς της Λόπες,το διανοουμενισμό της Σακίρα,την Αγραφιώτικη κορμοστασιά της Παππαρίζου.
    Τώρα που η Αμερική περνάει κρίση τα Ελληνοαμερικανόπουλα πραγματοποιούν το American dream in Greece.
    Ο Κομφούκιος τυλιγμένος με τη γαλανόλευκο πανηγυρίζει στο Μανχάταν και κραυγάζει:
    Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΑΛΩ!

    ReplyDelete
  35. Είναι αλήθεια ότι οι Τούρκοι δεν επέτρεψαν την ΝΑΤΟική άσκηση στον Αη-Στράτη.Γιατί τον θεωρούν γκρίζα Ζώνη.
    Την απάντηση όμως θα την πάρουν το Σάββατο το βράδυ στον τελικό της Γιουροβίζιον.
    Η φυλή μας δεν συγχωρεί εύκολα τέτοιες απρέπειες.

    ReplyDelete
  36. OXI αγαπητέ, ΠΟΤΕ

    NEVER EVER EVER.

    Με την ΚΑΦΡΙΛΑ ήμουν, είμαι και θα παραμείνω σε ΔΙΑΡΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ και ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ.

    Κατ' αρχήν, ο θεσμός της EUROVISION καθ' εαυτόν αποτελεί ΚΑΤΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της αισθητικής.

    Το κοριτσάκι αυτό το συμπονώ.... δεν φέρει ευθύνες.

    Την Αστόρια την θαυμάζω για την επιμονή της στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μετανάστης από το "τίποτα και το πουθενά", αλλά αυτό κατ ουδένα τρόπο σημαίνει πως θα ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ τους ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ μόνο και μόνο για να επιβραβεύσουμε τις προσπάθειες των καλών συμπατριωτών μας που προσπαθησαν και προσπαθούν ΣΚΛΗΡΑ να δουν στον ΗΛΙΟ μοίρα σε τόπους μακρυνούς, επειδή η πατρίδα τους "έφτυσε".

    ΕΤΕΡΟΝ ΟΥΔΕΤΕΡΟΝ όπως λέει η λατρευτή μου αθάνατη ΓΕΩΡΓΙΑ.

    ReplyDelete
  37. Επίσης
    ο Κομφούκιος είναι μεν ΕΛΛΗΝΑΣ 100%,

    αλλά δεν τυλίγεται με την σημαία διότι,

    ΠΑΝΩ ΑΠΟΛΑ, είναι ΠΟΛΙΤΗΣ του ΚΟΣΜΟΥ

    citoyen du monde

    Αλλο η δρυς, άλλο ο πλάτανος, άλλο η οξιά....... τελείως διαφορετικά δέντρα, ΑΛΛΑ ΟΛΑ μαζί φτιάχνουν την ΑΡΜΟΝΙΑ του ΔΑΣΟΥΣ.

    Eνθυμού πάντα,

    Ανδρών επιφανών, πάσα γη τάφος.

    ReplyDelete
  38. Eντυπωσιάζομαι από το γεγονός ότι μιά ΚΑΤΑΚΙΤΡΤΙΝΗ απογευματινή εφημερίδα ΚΑΤΑΚΙΤΡΙΝΟΥ οίκου, παρουσιάζει ΔΥΟ νέους ΕΠΩΝΥΜΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ τους παρακαλώ να λένε πως ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ ως προς τς εισιτήρια του ΜΕΤΡΟ.

    ΑΥΤΟ σημαίνει ή μάλλον ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ότι ο πολίτης στην ΕΛΛΑΔΑ έχει ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να ΑΥΤΟΔΙΚΕΙ και να ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ

    ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΝΟΜΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ!!!!!!!!!!

    ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ γιατί καταντήσαμε εκεί που καταντήσαμε;;;;;

    ΕΑΝ τώρα κάποιος εισαγγελέας ασκήσει ΔΙΩΞΗ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΩΣ

    1) Θα τον πουν ΦΑΣΙΣΤΑ
    2) Θα τον λοιδορήσουν
    3) η κυρία Μπατίστα-Περόν-Απατεών θα μας πεί ότι η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ έχει γίνει πάλι "υποχείριο της παληάς κακής Δεξιάς"

    ReplyDelete
  39. τίποτα δεν θα τον πουν, μην τρως σκάλωμα αυτοί οι τζαμπατζήδες είναι απαράδεκτοι

    ReplyDelete
  40. καλά περιμένετε εσείς, τώρα που θα κλάνουμε ορυκτέλαιο και θα περνάμε ΚΤΕΟ, θα δείτε τι καλά που είναι.

    The Dude.

    ReplyDelete
  41. Χρονιά πολλά σε όσους γιορτάζουν σήμερα, ξέρετε εσείς ποιοι είστε.

    ReplyDelete
  42. αύριο στις 22:00 στη ΝΕΤ θα παίξει η εκπομπή Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα επιβιώνοντας στην Ελλάδα με 700 ευρώ και στη συνέχεια μετά το δελτίο ειδήσεων των 11, γύρω στις 12 παρά θα γίνει σχετική ζωντανή συζήτηση με 2 g700ους και τον Στέλιο Κούλογλου. Αύριο το πρωί θα βάλουμε και την πλήρη ανακοίνωση

    ReplyDelete
  43. Το περιβάλλον είναι η ειδικότητα μου αλλά δε θα μιλήσω σαν μηχανικός. Το περιβάλλον μέχρι τώρα ήταν στον προαιρετικό εξοπλισμό γιατί δεν υπάρχει άμεσο οικονομικό όφελος. Τώρα που ο κόσμος αποφάσισε να ξυνπήσει και να δει ότι αυτοκαταστρέφεται να είστε σίγουροι ότι θα το πληρώσουμε ακριβά. Θα το πληρώσουμε όχι γιατί κόπτωνται όλοι για να σωθεί αλλά γιατί βρήκαν μια νέα βιομηχανία οι κύριοι ...την πράσινη βιομηχανία. Από εδώ και πέρα ετοιμαστείτε για πλύση εγκεφάλου. Αντί να σας λένε απλά κλείστε τα φώτα κάντε ανακύκλωση...θα σας μιλάνε για υπερσύγχρονα συστήματα ανακύκλωσης. Αυτά που κάναν οι γιαγιάδες μας το 50 ...την μοναδική ίσως βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορούν να την φτάσουν τα όποια σημερινά συστήματα αντιρρύπανσης. Θα μας πλασάρουν ένα δαιδαλώδες σύστημα για την προστασία περιβάλλοντος το οποίο θα απασχολεί πολλούς και για πολλά χρόνια. Η απαίτηση μας θα πρέπει να είναι απλή και να στοχεύει τον άνθρωπο και τις προτεραιότητες του. Δεν μπορείς να εκθειάζεις τα ταξίδια και το lifestyle "θέλω τα παντα" και μετά να του ζητάς να στριμωχτεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για την Ελλάδα είναι γνωστό ότι ο Σουφλιάς έφαγε την καμπάνα του και ξύπνησε. Ξεχάστε την φτηνή ρυπογόνα κιλοβατώρα έρχεται η νέα τετραπλασιασμένη πράσινη μιζαρισμένη! Για μένα καλώς να έρθει και δεκαπλασιασμένη αρκεί να είναι όντως πράσινη και όχι χρώμα σκατουλί...

    ReplyDelete
  44. ωραια αυτα που γραφεις Dimitrie, πολυ σωστα τα σχολια σου.Ειμαι συναδελφος σου κ εγω, αλλα σκετος περιβαλλοντολογος οχι μηχανικος.τεσπα,
    μιας και το θεμα εχει να κανει εδω με την δημιουργια Υπουργείου περιβαλλοντος,εχετε αναρωτηθεί καμια φορα...τι γινονται τα υπερογκα ποσα που δινονται απο την Ε.E σε μη κυβερνητικες οργανωσεις που "μαχονται" για τη σωτηρια του περιβαλλοντος?καθως η μη υπαρξη υπουργειου περιβαλλοντος συνεπαγεται σε πολλες περιπτωσεις εκμεταλλευση των οικονομικων πορων απο περιβοητες μεγαλες ΜΚΟ που περιοριζονται λιγες πραξεις αλλα πολλα λογια,προβολη και διαφημιση.. ..γιατι οπου μαζευονται παλι πολλοι γινεται της αρπαχτης!εχω συμμετασχει πολλακις ως εθελοντης και οι εντυπωσεις μου δεν ηταν κ οι καλυτερες.Ισχυει αυτο που λενε "όπου ακους πολλα κερασια..."
    Τα ζητηματα του περιβαλλοντος απαιτουν σοβαροτητα και οχι ακτιβισμο και ακραιες δηλωσεις του τυπου.."σωστε την Αρκουδα" που κοντευει να γινει υπερπληθυσμος στα βουνα μας κα δεν βρισκει να φαει, ή "Αναδασωση τωρα"!Αναδασωση που?με τι δεντρα?απο ποιους?και μετα ποιος θα τα κοιταει αυτα που φυτεψανε?αυτα κ αλλα πολλα που καθημερινα βλεπουμε..λιγοι ομως ακουνε και συμβουλευονται αυτους που πραγματικα ειναι γνωστες των θεματων..κ δεν τους ακουνε γιατι δεν φωναζουν και δεν κατηγορουν,απλα μιλανε.

    ReplyDelete