Monday, May 12, 2008

Η ακρίβεια είναι διαρθρωτικό πρόβλημα

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) η Ελλάδα κατέχει τα σκήπτρα της ακρίβειας στην Ευρώπη. Οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται να αγοράζουν έως 168% ακριβότερα σε σύγκριση με τους Γερμανούς ή τους Ολλανδούς. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι για ένα καλάθι με 86 προϊόντα, ο Έλληνας πληρώνει 215,7 ευρώ και ο Γερμανός 162,7. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η ακρίβεια, δηλαδή ο πληθωρισμός, είναι εισαγόμενη. Οφείλεται στην εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου και των τροφίμων, του γνωστού πλέον σε όλους «αγροπληθωρισμού». Πολύ βολική δικαιολογία για μια παράταξη που το 2004 επένδυσε στην «ακριβολογία» υποσχόμενη την αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού, και τέσσερα χρόνια μετά κινδυνεύει να απολέσει μία σημαντικότατη κατάκτηση όλων των κυβερνήσεων της δεκαετίας του 90, τη σταθερότητα των τιμών.

Η πικρή, για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλήθεια είναι ότι το πληθωριστικό σπιράλ που έχει εκτοξεύσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο 4,4% τους τελευταίους τέσσερις μήνες, δίνοντας πλέον άλλη διάσταση στο πρόβλημα της ακρίβειας, είναι μόνο μερικώς εισαγόμενο.

Κυρίως, οφείλεται σε δομικές-διαρθρωτικές αδυναμίες των ελληνικών αγορών προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και στην κυβερνητική ανικανότητα να τις αντιμετωπίσει. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει δομικό πληθωρισμό (πλην πετρελαίου και εποχικών διακυμάνσεων) 2,9% με 3%, δηλαδή μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Είναι βέβαιο ότι από τη στιγμή που είμαστε η 6η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη στην τιμή του πετρελαίου στο διυλιστήριο (προ φόρου τιμή καυσίμου) δεν μας φταίει η διεθνής κρίση, αλλά το ολιγοπώλιο που υπάρχει στην ελληνική αγορά πετρελαίου.

Από τη στιγμή που ακόμα και κατεξοχήν ελληνικά προϊόντα, όπως είναι η φέτα και οι πιπεριές Φλωρίνης, πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ε, τότε και πάλι δε μας φταίει η εκτόξευση της διεθνούς τιμής των σιτηρών και του ριζιού, αλλά μάλλον κάτι «παίζει» με την ομαλή λειτουργία των εγχώριων αγορών προϊόντων, με τα μανάβικα (μπουτίκ φρούτων) και τα σούπερμαρκετ.

Από τη στιγμή που οι κατώτατες αμοιβές, συμβολαιογράφων, δικηγόρων, μεσιτών, μηχανικών ορίζονται ως συγκεκριμένο ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου, τα περιθώρια κέρδους των φαρμακοποιών τίθενται εκ των προτέρων σε υψηλά επίπεδα από το κράτος, και οι τιμές για παροχή σημαντικότατων για την οικονομία και την κοινωνία υπηρεσιών ορίζονται με τερτίπια και άνωθεν εντολές που μοναδικό αποτέλεσμα έχουν να τις φουσκώνουν, ΕΙΝΑΙ και πάλι προφανές ότι η ακρίβεια σ΄αυτές τις περιπτώσεις δεν προκαλείται από τη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά από την πολιτική επιλογή για αντίστροφη αναδιανομή πλούτου από το λαϊκά εισόδημα στην τσέπη των βολεμένων.

Τέλος, και όχι λιγότερο σημαντικά, όταν οι τράπεζες ρίχνουν αφειδώς και με ανεύθυνο τρόπο χρήμα στην αγορά, μέσω της καταναλωτικής πίστης, σε άτομα που δεν το σηκώνει η αντικειμενική τους εισοδηματική δυνατότητα, δεν φταίει η διεθνής κρίση, αλλά η αδυναμία να θεσμοθετηθούν κριτήρια υπεύθυνου δανεισμού, όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Με λίγα λόγια το συμπέρασμα είναι ότι όπου λειτουργεί ομαλά η αγορά και όταν ο ανταγωνισμός είναι υγιής, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην αγορά ηλεκτρικών ειδών, οι τιμές είναι χαμηλές, ανταγωνιστικές με τις ευρωπαϊκές με αποτέλεσμα να ενισχύουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών . Όπου υπάρχουν στρεβλώσεις συνοδευόμενες από απληστία οι τιμές ανεβαίνουν και το παραγόμενο προϊόν μειώνεται, ροκανίζοντας το εισόδημα όλων.

Ας σοβαρευτούν λοιπόν οι αρμόδιοι. Ειδικά η γενιά των 700 ευρώ δεν έχει την πολυτέλεια ενός καλπάζοντος πληθωρισμού.

25 comments:

  1. Το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πρόβλημα είναι η μαύρη προπαγάνδα της κυβερνητικής παράταξης που παριστάνει τη φιλελεύθερη.Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η ανάπτυξη του πελατειακού κράτους που μεγαλώνει και μεγαλώνει και που φυσικά είναι αυτό που τροφοδοτεί τον ΠΑΡΑΣΙΤΙΣΜΟ και τον συνεπαγόμενο πληθωρισμό.

    ReplyDelete
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελεύθερη οικονομία αλλά οικονομία των νταβατζήδων.Δείτε αυτές τις μέρες την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. Τα αγαπημένα παιδιά,που στο παρελθόν ελάμπρυναν τους κοινωνικούς αγώνες της ΝΔ για άλωση της εξουσίας.
    Ποιός ανταγωνισμός και ποιά ελεύθερη αγορά λειτουργεί στο κύκλωμα των πετρελαιοειδών;
    Στην Ελλάδα αν λειτουργίσει η ελεύθερη αγορά, έστω για μιά Εβδομάδα,οι μισοί Ελληνες θα μείνουν ανεπάγγελτοι.

    ReplyDelete
  3. Η όποια οικονομική μεγένθυση,(μεγένθυση και όχι ανάπτυξη), επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια,στηρίχθηκε σε ένα και μοναδικό πυλώνα.Στο πυλώνα της τυφλής κατανάλωσης με δανεικά και πλασματικά κεφάλαια.Οι τράπεζες ενθαρύνθηκαν από τη Κυβέρνηση να κάνουν μιά επιθετική πολιτική πώλησης δανείων στους φτωχούς, ανήμπορους και ευάλωτους.Ετσι και ο πληθωρισμός τροφοδοτήθηκε και η φτώχεια επελαύνει.Το θαύμα συνετελέσθη.Η μαύρη όμως προπαγάνδα μας απαγορεύει να το δούμε.

    ReplyDelete
  4. είπα και προχτές. πήγα στο Attica να πα πάρω κανά ρούχο. Βλέπω κοντομάνικο με γιακά, 72 fuckin euros. επειδή ήταν tommy hillfiger? παπάρια δε το νομίζω. Επειδή είμαστε κλέφτες λέω εγώ. Γι' αυτό δεν ψώνισα από εκεί, πήγα σε κάτι benetton και πήρα με 24 euros. Μα ποιος θα δώσει τώρα δύο μεροκάματα για να πάρει μια μπλούζα t-shirt; Έχουμε ξεφύγει εντελώς.

    ReplyDelete
  5. G700,

    Πόσο βάσιμη είναι η ταύτιση της "ακρίβειας" με τον πληθωρισμό?
    Είναι αλήθεια ότι η "ακρίβεια" τα τελευταία χρόνια τείνει να αντικαταστήσει τον "πληθωρισμό" στον δημόσιο διάλογο. Η "ακρίβεια" συνήθως αποδίδεται στις μεταβολές των τιμών για αγαθά πρώτης ανάγκης (βλ. τρόφιμα)και διατυπώνεται από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα που δεσμεύουν μεγαλύτερο ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματός τους για την αγορά αυτών των αγαθών. Ωστόσο, νομίζω ότι μερικές επισημάνσεις είναι απαραίτητες. Κωδικοποιώ:

    Υπάρχει απόκλιση μεταξύ του επίσημου πληθωρισμού και της "ακρίβειας". Η πηγή του προβλήματος εντοπίζεται στον τρόπο υπολογισμού (μεθοδολογία) του επίσημου πληθωρισμού. Εν ολίγοις, η στατιστική υπηρεσία προκειμένου να υπολογίζει τον ΔΤΚ διαμορφώνει το "καλάθι της νοικοκυράς" με αγαθά και υπηρεσίες που αποτυπώνουν ακριβέστερα τις καταναλωτικές συνήθειες των νοικοκυριών (έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών)Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία μετατόπιση του καταναλωτικού ενδιαφέροντος από τους παραδοσιακούς τομείς (διατροφή, ένδυση κτλ)στις επικοινωνίες, στον τουρισμό, στην διασκέδαση - αναψυχή. Παράλληλα, ο επίσημος πληθωρισμός προκύπτει από την ειδική στάθμιση κάθε αγαθού/ υπηρεσίας που προκύπτει από τον όγκο της συνολικής δαπάνης για το αγαθό αυτό.
    Έτσι, το μεγαλύτερο ειδικό βάρος των αγαθών/υπηρεσιών που καταναλώνονται από μεσαία και ανώτερα εισοδήματα (μεγαλύτερη δαπάνη) τείνει να επηρεάζει περισσότερο τον πληθωρισμό από τα αγαθά/ υπηρεσίες που καταναλώνουν τα φτωχά νοικοκυριά.

    Σ'αυτή τη στρέβλωση του υπολογισμού του επίσημου πληθωρισμού παρατηρείται π.χ η μεγάλη αύξηση στις τιμές των τροφίμων (ακρίβεια)και η μεγάλη απόκλιση από τον πληθωρισμό που ανακοινώνεται.
    Υ.Γ Πολύ σωστές οι επισημάνσεις του κειμένου σας. Η δική μου παρέμβαση προσπαθεί να αναδείξει μία διάσταση της σχέσης πληθωρισμού - ακρίβειας προκειμένου να ανοίξουμε μία συζήτηση γι' αυτό το θέμα.

    ReplyDelete
  6. έτσι ακριβώς όπως το λέει ο παρμενίδης είναι τα πράγματα. η αγορά είναι μεν απελευθερωμένη από νομικής άποψης κι άρα προωθείται ο ανταγωνισμός και διάφορα άλλα τέτοια ωραία, στη πράξη όμως ελέγχεται από τα συντεχνιακά μονοπώλια & καρτέλ του κάθε κλάδου. Ειδικά δε για τα πετρελαιοειδή.

    δε χρειάζεται να αναφέρω παραδείγματα πιστέψω. δεν έχει νόημα κύριοι κυβερνώντες να απελευθερώσετε την αγορά αν δεν μπορείτε να την ελέγξετε για λογαριασμό του καταναλωτή..

    οι οποίοι καταναλωτές δεν είμαστε τελείως άμοιροι ευθυνών. Σίγουρα όχι για όλα τα προϊόντα αλλά για μερικά θεωρώ ότι θα ήταν δυνατόν να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί.

    Πόσοι λχ σταμάτησαν να αγοράζουν φράουλες από τη Μανωλάδα ώστε να καταδικάσουν έμπρακτα τις απαράδεκτες τακτικές δουλεμπορίου που χρησιμοποιούν εκεί;

    ReplyDelete
  7. @homo sapiens
    στην πραγματικότητα η ΕΣΥΕ "διαμορφώνει" τους δείκτες επιλέγοντας ποια από τα προϊόντα/υπηρεσίες θα συνυπολογιστούν ώστε να νούμερα να είναι κοντά σε αυτά που θέλει το υπουργείο να είναι..

    ReplyDelete
  8. διαβάστε κι αυτό..

    «Πάρτι ανελαστικών δαπανών»
    Ανακαινίσεις υπουργείων, δεξιώσεις και ταξίδια κόστους 38 εκατ. ευρώ

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=898878&lngDtrID=244

    ReplyDelete
  9. επίσης οι μπουτίκ με τα φρούτα, που είπα προχτές,και γράψατε, είναι κλέφτες. Κλέβουν για να ζουν, γιατί είναι τόσες πολλές οι μπουτίκ που αν ήταν ανταγωνιστικοί οι μισοί θα έκλειναν. Γι' αυτό τα βρίσκουν με τους μεσάζοντες και κόβουν απόδειξη ότι αγοράζουν δήθεν δύο ευρώ τη ντομάτα όταν την έχουν πάρει 30 λεπτά. όλη η αγορά είναι τίγκα στα κλεφτρόνια. but nobody fucks with the dude

    ReplyDelete
  10. ακρίβεια ονομάστηκε μετά την έλευση του ευρώ, η αύξηση του πληθωρισμού σε βασικά είδη και υπηρεσίες που είναι απαραίτητα για την καθημερινή ζωή ενός νοικοκυριού. Η έννοια ακρίβεια ταυτίστηκε με τον λεγόμενο πληθωρισμό των φτωχών. Σήμερα όμως, έχουμε ξεφύγει πλέον από την λαϊκή απεικόνιση (α λα Τσιαμτσίκα) του πληθωρισμού των χαμηλών εισοδηματικά ομάδων και βιώνουμε ένα πληθωριστικό σπιράλ στο σύνολο της οικονομίας. Όταν η ανάπτυξη τρέχει με 3,5 και ο συνολικός πληθωρισμός με 4,4 έχουμε πρόβλημα.

    ReplyDelete
  11. Καρτελ, συντεχνίες και μια ρυθμιστική αρχή η οποια φαίνεται ανίκανη αν κάνει το παραμικρό.

    Αν στα παραπάνω προστεθεί και η έλλειψη αγοραστικής συνείδησης από εμάς τους ίδιους κλάφτα χαράλαμπε...

    Το "πελατειακό κράτος" είναι και στη γειτονιά μας, όταν αντί να πάρεις το φθηνότερο, πας και αγοράζεις από εκεί που έχεις την υποχρέωση πληρώνοντας τα μαλιοκέφαλά σου. Λες στο τέλος και ένα ευχαριστώ πολύ με χαμόγελο, και τελείωσες!

    Και συ μετά από αλλού θα τα πάρεις. Φαύλος κύκλος.

    ReplyDelete
  12. Αν ο Σημίτης είχε επιλέξει να συγκρουστεί πρώτα για την εξάρθρωση του δομικού πληθωρισμού και όχι για το ασφαλιστικό, νομίζω πως ακόμα στην κυβέρνηση θα ήταν.

    ReplyDelete
  13. @homo sapiens,

    Μου φαίνεται λίγο δύσκολο ο όγκος των δαπανών για υπηρεσίες των μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων να ξεπερνά σε όγκο τις συνολικές δαπάνες για τις πρώτες ανάγκες. Και οι πλούσιοι πάνε στο σούπερ μάρκετ να ψωνίσουν κάθε βδομάδα. Το ψυγείο τους είναι γεμάτο ακόμα κι αν τρώνε έξω κάθε μέρα.

    Τα στοιχεία μάλλον μαγειρεύονται καλά μεσά στη λογιστική τους χύτρα.

    ReplyDelete
  14. @vaggelas

    Κι ο "ανένδοτος" του Καραμανλή μάλλον ήταν "ανέκδοτος". Όπως κι όλων των κυβερνήσεων πριν από αυτόν, βέβαια..

    ReplyDelete
  15. ο ανέκδοτος, this aggression will not stand!

    ReplyDelete
  16. τα έχετε πει όλα. δεν έχω κάτι να προσθέσω και συμφωνώ φυσικά μαζί σας.

    ReplyDelete
  17. Συμφωνώ με τον homo sapiens.

    Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ του συμβατικά υπολογιζόμενου πληθωρισμού και αυτού με τον οποίο έρχονται αντιμέτωπα τα νοικοκυριά των χαμηλών εισοδημάτων, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος προορίζεται για κάλυψη βασικών αναγκών.
    Ο πληθωρισμός που αφορά αυτά τα είδη (τρόφιμα, ένδυση, κλπ) ξεπερνά το 10%, ενώ αντίθετα, προϊόντα και υπηρεσίες που απευθύνονται σε μέσα και υψηλά εισοδήματα (αυτοκίνητα, υπολογιστές, τηλεπικοινωνίες, κλπ.) παρουσιάζουν ηπιώτερα ανοδικές (ακόμα και καθοδικές) τάσεις.

    Αυτό όμως το οποίο δεν κατάλαβα είναι τι σημαίνει η φράση "Ας σοβαρευτούν οι αρμόδιοι" του αρχικού άρθρου. Οι αρμόδιοι (αν αναφέρεστε σε πολιτικούς) ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να κάνουν κάτι. Δεν έχουν πλέον ούτε την εξουσία ούτε το σθένος, ούτε τη διάθεση να έρθουν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της αγοράς.
    Αλοίμονό μας αν περιμένουμε από αυτούς τους "αρμόδιους" λύση στο πρόβλημά μας...

    ReplyDelete
  18. προφανώς και πρέπει ο καταναλωτής να δείξει υπευθυνότητα. Ωστόσο και οι αρμόδιοι μπορούν να κάνουν πολλά. Να δημιουργήσουν, χρησιμοποιώντας ό,τι θεσμικό εργαλείο έχουν στη διάθεσή τους, συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά. Όχι να κάθονται και να ανακοινώνουν μέτρα για το θεαθήναι. Άμα δε λερώσουν τα χεράκια τους με το αίμα κάποιων καρτέλ ή κάποιων κλειστών επαγγελμάτων δε γίνεται τίποτα. Στα ηλεκτρικά είδη γιατί λειτουργεί ο ανταγωνισμός και στα διυληστήρια όχι; Τους φαρμακοποιούς ποιος τους θεσμοθετεί 30% περιθώριο κέρδους, μήπως ο καταναλωτής; Οι παραγωγοί γιατί δεν κόβουν απόδειξη και κόβει αυθαίρετα ο μεσάζοντας αυξάνοντας 150% την τιμή, κόλπο για να πουλάει η μπουτίκ ακριβότερα έτσι ώστε να επιβιώσει εκεί που με συνθήκες ανταγωνισμού θα έκλεινε;

    Για όλα αυτά λογικά πρέπει να υπάρχουν λύσεις. Δεν μπορεί να είμαστε πρωταθλητές της ακρίβειας. Στις ΗΠΑ αγοράζεις ένα Levis παντελόνι τρεις φορές κάτω την τιμή. Έρχονται οι Αμερικάνοι και παθαίνουν σοκ, σου λέει που ήρθα, στο Μονακό;

    Κι ένα τελευταίο. Πράγματι, όπως πάρα πολύ σωστά επισημαίνεται από τον homo sapiens κι από εσένα αγαπητέ φίλε kypselioti ο λεγόμενος πληθωρισμός των φτωχών είναι ήδη καλπάζων. Μια ματιά στο δελτίο τύπου της ΕΣΥΕ για τις τιμές του 2007 αρκεί. Αλεύρι πάνω 21,3% ψωμί 14,9, πετρέλαιο θέρμανσης 26,7% καύσιμα αυτοκινήτου 15,3%, σπορέλαιο (τι σπορέλαιο βάλε ορυκτέλαιο που είχαμε και το σκάνδαλο) 26,9%, τυρί φέτα πάνω 12,9%, τυριά σκληρά 14,% κλπ.

    ReplyDelete
  19. Η καταναλωτική μας συμπεριφορά έχει να κάνει με την γενικότερη καλλιέργεια, τα πρότυπα, τις αξίες και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας.
    Μέχρι όμως να αλλάξει η παιδεία μας, ίσως αξίζει μια προσπάθεια να αλλάξουμε τις πρακτικές μας. Πιο συγκεκριμένα, αν υπήρχαν πραγματικά ισχυρές ενώσεις καταναλωτών, τότε ίσως να μην είχε κανένας εκπρόσωπος του συνδέσμου ιδιοκτητών σούπερ-μάρκετ το θράσος να δηλώνει δημοσίως οτι το πρόστιμο που τους επεβλήθη από τη Δικαιοσύνη θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές, όπως έγινε προ λίγων ετών.
    Όσο τέτοιες χυδαίες συμπεριφορές γίνονται ανεκτές από το σύνολο των καταναλωτών, μην περιμένουμε λύση από τα "41 μέτρα" της κυβέρνησης και λοιπές αστειότητες.
    Η οργανωμένη επίθεση χρειάζεται και οργανωμένη άμυνα. Κάπως έτσι θα αλλάξουν και οι δομικές στρεβλώσεις της οικονομίας μας. Ίσως όχι άμεσα. Κάποια στιγμή όμως ωριμάζουν τα αιτήματα και οι πολιτικοί το αντιλαμβάνονται. Ανόητοι δεν είναι. Απλώς αδύναμοι.

    ReplyDelete
  20. ναι πράγματι, χρειαζόμαστε ισχυρές ενώσεις καταναλωτών, και γενικά χρειαζόμαστε ισχυρή κοινωνία των πολιτών που να δρα αυτόνομα ανάμεσα σε κράτος και αγορά

    ReplyDelete
  21. σήμερα, εκπρόσωπος του blog θα κάνει μια μικρή μαγνητοσκοπημένη παρέμβαση στην ενημερωτική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου μετά τις ειδήσεις του ALTER για την ακρίβεια.

    ReplyDelete
  22. άμα πάτε σε καμιά καλή εκπομπή με ωραίες παρουσίες πείτε μου να ρθω κι εγώ

    ReplyDelete
  23. Τον έδιωξαν γιατί έκανε θέμα τη γενιά των 700 ευρώ!!


    12-5-2008

    Θύμα λογοκρισίας το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και η Θεματική Βραδιά!

    Με επίσημο δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΕΡΤ σήμερα, Δευτέρα 12-5, ανακοινώνει τη λήξη της συνεργασίας της με την εκπομπή. Αναλυτικά η ΕΡΤ αναφέρει:

    «Έπειτα από συνάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ κ. Χρήστου Παναγόπουλου και του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης, κ. Δημητρίου Γόντικα με τον δημοσιογράφο κ. Στέλιο Κούλογλου, ανακοινώθηκε στον κ. Κούλογλου ότι δεν θα συνεχιστούν στην επόμενη τηλεοπτική σεζόν οι εκπομπές ‘Θεματική Βραδιά’ και ‘Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα’. Η ΕΡΤ ευχαριστεί τον κ. Κούλογλου για τη συνεργασία του.»

    Στη συνάντηση ο κ. Παναγόπουλος είπε στον κ. Κούλογλου ότι η συνεργασία με την εκπομπή δε θα συνεχιστεί επειδή απλά... "δεν του αρέσει"...

    Το παρασκήνιο της ανακοίνωσης αυτής εξηγεί καλύτερα η επιστολή που προηγήθηκε και εστάλη από τον Στέλιο Κούλογλου προς το γενικό διευθυντή της ΕΡΤ:

    ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ- ΕΡΤ

    Kύριε Γόντικα,

    Εδώ και ένα μήνα περίπου μάταια προσπαθώ να εξασφαλίσω μια επιστολή από την ΕΡΤ, ώστε να βγάλω δημοσιογραφική βίζα για την Κίνα. Μόλις χθες με ειδοποιήσατε μέσω του κ. Αναστασόπουλου ότι η διοίκηση δεν θέλει να προβάλω εκπομπή για την Κίνα. Για το ντοκιμαντέρ «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες» έχουν γίνει ήδη όλες οι προετοιμασίες (εισιτήρια, διαμονή και εταιρεία παραγωγής στο Πεκίνο), έχει συλλεχθεί αρχειακό υλικό καθώς έχουν γίνει ήδη συνεντεύξεις, όπως με την βιογράφο του Μάο. Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν «πολιτικοί λόγοι» για την άρνηση σας, θέλω να ελπίζω ότι πρόκειται για παρεξήγηση και σας ζητάω να με διευκολύνετε, γιατί χωρίς δημοσιογραφική βίζα η έρευνα στην Κίνα γίνεται δυσκολότερη.

    Εν τω μεταξύ από διάφορες πηγές μέσα στην ΕΡΤ μαθαίνω ότι η εταιρεία δεν θα ανανεώσει την συνεργασία μαζί μου για την ερχόμενη τηλεοπτική χρονιά. Αυτό μου προκαλεί έκπληξη καθώς είναι γενικώς αποδεκτό ότι και οι δύο εκπομπές που παρουσιάζω δεν υστερούν σε ποιότητα των υπόλοιπων του σταθμού. Από οικονομικής πλευράς είναι αποδοτικές λόγω των πολλών διαφημίσεων (έφτασα να έχω φέτος 16 λεπτά διαφημιστικά σποτ μέσα σε μια ώρα), ενώ και από πλευράς θεαματικότητας (5% Μέσος όρος το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και 4.1% η Θεματική Βραδιά, φέτος) ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΤ-1.

    Ως αιτία για τη διακοπή της συνεργασίας αναφέρεται το περιεχόμενο των εκπομπών μου και ειδικότερα το γεγονός ότι προγραμμάτισα την προβολή της έρευνας για την γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, παρότι η διοίκηση μου ζήτησε να την ματαιώσω. Επειδή σε εκπομπές όπως αυτές που παρουσιάζω ο προγραμματισμός (ταξίδια, ντοκιμαντέρ κλπ) ξεκινάει από τον Ιούνιο θα ήθελα να με ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν αν θα συνεχισθεί ή όχι η συνεργασία μας.


    9-5-2008

    Μετά τιμής,

    Στέλιος Κούλογλου.

    ReplyDelete
  24. Η ΕΡΤ και το Σύστημα Μαξίμου, που τη χρησιμοποεί ως προπαγανδιστικό μηχανισμό, άρχισε ΑΝΟΙΧΤΑ να απολύει και να διώκει δημοσιογράφους ,σαν τον Στέλλιο Κούλογλου,που ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να γίνουν υποχείρια όργανά τους.
    Η Γενιά των 700 Ευρώ καταδικάζει παρόμοιες φασιστικές συμπεριφορές και δηλώνει αποφασισμένη να παλέψει για να γίνει κατανοητό στον Ελληνικό λαό ότι δεν θα επιτρέψει,στο μέτρο των δυνατοτήτων της, σε κανέναν φορέα ύποπτης ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗΣ ιδεολογίας να φιμώσει τη φωνή δημοσιογράφων, σαν του Στέλλιου Κούλογλου, που τιμούν την Ελληνική δημοσιογραφία.

    ReplyDelete
  25. «Θύμωσε ο Αλογοσκούφης με τον ΣΕΒ!!!»

    Εχθές συγκλονίσθηκα κυριολεκτικά όταν στα κεντρικά δελτία ειδήσεων φιγούραρε η «παρεξήγηση του Αλογοσκούφη με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ για την κατάσταση της ακρίβειας κλπ», επιτέλους λέω βρέθηκε ένας υπουργός να τους μαλώσει!!! Μα ποιόν κοροϊδεύουν; Είναι δυνατόν να στήνουν ένα τέτοιο παιχνίδι και να έχουν την αίσθηση ότι θα τους πιστέψουμε; Ο Αλογοσκούφης δεν είναι αυτός που επιτρέπει την ασυδοσία των βιομηχάνων στις τιμολογιακές τους πολιτικές; Ο ίδιος πριν λίγο καιρό δεν τους χρησιμοποίησε για να περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με τον Μίχαλο και την παρέα του; Τι έγινε με την υπόθεση του καρτέλ του γάλακτος; Τι γίνεται με την περιβαλλοντική μόλυνση στην βιομηχανική ζώνη στο Σχηματάρι; Τι γίνεται με το νοθευμένο ηλιέλαιο που κυκλοφορεί ακόμη στην αγορά; Πολλά ακόμη μπορούν να ειπωθούν για τις σχέσεις Κυβέρνησης – ΣΕΒ, αλλά αυτό που δεν μπορεί να κρυφτεί είναι η μεθόδευση μιας τεχνικής έντασης που θέλει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την παρατεταμένη οικονομική και θεσμική κρίση που ζουν οι Πολίτες αυτής της Χώρας.

    ReplyDelete