Wednesday, December 19, 2007

Οι ανασφάλιστοι νέοι του ΙΚΑ και η βιομηχανία των προγραμμάτων stage

Από το ΒΗΜΑ

Χωρίς ασφάλιση εργάζονται στο ΙΚΑ 1.538 νέοι οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία. Οι νέοι αυτοί δεν ανήκουν ούτε καν στη γενιά των 700 ευρώ που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα έστω με μερική απασχόληση, αφού είναι ανασφάλιστοι και η αμοιβή τους κυμαίνεται από 575 ως 625 ευρώ τον μήνα. Σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, υπουργεία, οργανισμούς και επιχειρήσεις, ακόμη και σε γραφεία υπουργών και υφυπουργών, απασχολούνται σήμερα πάνω από 20.000 εργαζόμενοι χωρίς ασφάλιση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη, αλλά αυτοί που τους τοποθέτησαν τους υπόσχονται ότι κάποτε θα... μονιμοποιηθούν!

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την καταγγελία ότι ο ως χθες υπουργός Απασχόλησης «φιλοξενεί» στο εξοχικό του στο Κορωπί ζευγάρι Ινδών που είναι ανασφάλιστοι.

Ωστόσο όταν στο ίδιο το ΙΚΑ, όπου η μεγάλη πληγή θεωρείται η εισφοροδιαφυγή, η οποία έχει ξεφύγει και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία υπερβαίνει το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, εργάζονται ανασφάλιστοι κάτω από την ομπρέλα του κράτους με την ανοχή των κομμάτων και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ποιες παρεμβάσεις για την εισροή νέων πόρων στα Ταμεία ή τη μείωση των ελλειμμάτων μπορεί να γίνουν αποδεκτές από τους ασφαλισμένους;

Τα προγράμματα Stage, τα οποία εφαρμόζονται από δεκαετίας, ξεκίνησαν με στόχο την επιμόρφωση των ανέργων σε κάποια εργασία ή ειδικότητα, έτσι ώστε μετά την πάροδο του 18μήνου που διαρκεί το πρόγραμμα να έχουν τα εφόδια να βρουν δουλειά σε ανάλογη θέση.

Ωστόσο στην πορεία εξελίχθηκαν σε έναν ρουσφετολογικό μηχανισμό, μέσω του οποίου οι πολιτικοί «διορίζουν» προσωρινά κάποια άτομα στο Δημόσιο καλλιεργώντας ταυτόχρονα την προσδοκία ότι κάποτε θα μονιμοποιηθούν.

Πρόκειται δηλαδή για μια άλλη εκδοχή των συμβασιούχων του Δημοσίου που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς μονιμοποιήθηκε. Αλλά και όσοι δεν μονιμοποιήθηκαν ήταν, τουλάχιστον, ασφαλισμένοι για τα χρόνια που εργάστηκαν στο Δημόσιο. Γι' αυτόν τον λόγο οι νέοι των προγραμμάτων Stage αποκαλούνται και οι «καταφρονεμένοι» της εργασίας.

Υπουργός του οικονομικού επιτελείου ομολογεί: «Το φαινόμενο αυτό αποκαλύπτει την παθογένεια όχι μόνο του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα. Επρεπε να έχουμε κάνει ήδη κάτι».

Πρόκειται στην ουσία για ένα σκάνδαλο που συντελείται με την ανοχή των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, αφού τα προγράμματα χρησιμοποιήθηκαν και από το ΠαΣοΚ και από τη ΝΔ για δήθεν διορισμούς.

Μιλώντας προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος σημειώνει ότι θέση της ΑΔΕΔΥ είναι να καλυφθούν οι πάγιες θέσεις του Δημοσίου με μόνιμο προσωπικό. Ο ίδιος αναφέρεται σε «σκάνδαλο των πολιτικών», αν και τα συνδικάτα θα έπρεπε να έχουν αντιδράσει δυναμικά στην κατάσταση, και προσθέτει: «Αυτά δεν συμβαίνουν σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προφανώς οι Βρυξέλλες δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει».

Στο ΙΚΑ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ ΙΚΑ) κ. Β. Κόκκαλης τονίζει ότι στο Ταμείο των μισθωτών υπάρχουν 3.500 κενές οργανικές θέσεις, οι περισσότερες στο διοικητικό προσωπικό, το οποίο σήμερα αριθμεί 12.500 εργαζομένους. Οι 1.500 και πλέον νέοι που απασχολούνται μέσω του προγράμματος Stage καλύπτουν ένα μέρος από τα υπάρχοντα κενά. Και ο ίδιος ομολογεί ότι «πρόκειται για ένα σκάνδαλο διαρκείας». Σημειώνει την άρνηση της κυβέρνησης να καλύψει με μόνιμο προσωπικό τις κενές οργανικές θέσεις όχι μόνο σε διοικητικό προσωπικό αλλά και σε γιατρούς, όπου επίσης υπάρχουν ελλείψεις.

Ερωτηθείς ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Γ. Μέργος, ο οποίος κληρονόμησε τους 1.538 ανασφάλιστους εργαζομένους από τον Ι. Βαρθολομαίο, σημειώνει ότι αιφνιδιάστηκε από την κατάσταση, αλλά απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Πώς «μειώνουν» την ανεργία
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει μεγάλες «μάχες» ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση για το ύψος της πραγματικής ανεργίας. Ενα από τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι το ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται χαμηλότερο τόσο στους δείκτες της στατιστικής υπηρεσίας όσο και στα στοιχεία του ΟΑΕΔ, καθώς στην απασχόληση προσμετρούνται οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων Stage. Στην αντιπαράθεση αυτή κανένας, ούτε η κυβέρνηση ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αναφέρθηκε στους όρους εργασίας των νέων αυτών ανθρώπων.

Η εργασία μαθητευομένων επιτρέπεται από τη νομοθεσία υπό την προϋπόθεση ότι τα νέα παιδιά θα είναι ηλικίας άνω των 16 ετών. Οπως προβλέπεται και από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οι μαθητευόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με τα κατώτερα ημερομίσθια και ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι τα πρόστιμα στην περίπτωση που συλληφθεί κάποιος, π.χ. ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων ή καφετέριας, να απασχολεί ανασφάλιστο εργαζόμενο ή μαθητευόμενο είναι πολύ βαριά.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΒΗΜΑ στις 16-12-2007.

116 comments:

  1. Η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων πρέπει να περάσει μέσα από το ενοχλητικό "ΑΣΕΠ".Αυτό δεν το θέλει η "Αδιάφθορη" κυβέρνηση γιατί πρέπει να βολέψει από τη ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ τους ημετέρους.Σε όλους των STAGE καλλιεργεί ψιθυριστά στο αυτί ότι θα γίνουν μόνιμοι.Κανονικός εκμαυλισμός.Το κόλπο θα πιάσει.Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν έχουν αναγάγει τον εκμαυλισμό σε επιστήμη.Μέχρι να τους πάρουμε όλοι χαμπάρι θα έχουν πλημμυρίσει τα πάντα με "συμβασιούχους" νέας και νέας και νέας γενιάς.

    ReplyDelete
  2. Αν το ίδιο το Κράτος παραβαίνει ατιμώρητο ( απο ποιόν ; ) τότε βρισκόμαστε σε θέση τραγική.
    Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα κάνει γιορτές κάποιος των 600 ευρω και μάλιστα ανασφάλιστος !
    Αυτα τα κόλπα ειναι ρίξιμο της αξιοπρέπειας εργαζόμενων και επίδειξη δύναμης των κυβερνήσεων που ετσι δείχνουν οτι όλα γίνονται όπως θέλουν αυτές, παρακάμπτοντας διαδικασίες όπως το "ενοχλητικό" ΑΣΕΠ, το οποίο φυσικά με την προσθήκη της περίφημης "συνέντευξης" απαξιώθηκε σε ενα εργαλείο για διορισμούς ημετέρων.
    Απαράδεκτη κατάσταση.

    ReplyDelete
  3. καλά, αντί να τονίσεις το ζήτημα της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο, τη μείωση του μισθού και την κατάργηση των όποιων κατακτήσεων των εργαζομένων μέσω των STAGE, των συμβάσεων έργου και των ενοικιαζόμενων, λες ιστορίες περί "πελατειακών σχέσεων";

    Ποιες πελατειακές σχέσεις; Τα STAGE ξεκίνησαν επί Σημίτη. Έχεις γνωρίσει άτομο που να έχει δουλέψει σε STAGE να σου πει περι τίνος πρόκειται; Γνωρίζεις ότι τα προγράμματα STAGE εντάσσονται στα ευρωπαϊκα προγράμματα "εισόδου στην αγορά εργασίας" που περιγράφονται με τόσο λαμπρά χρώματα από τους G700;

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

    ReplyDelete
  4. Αυτές οι συνεντεύξεις είναι για να διακωμωδούν και να εύτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

    ReplyDelete
  5. Πάντως αν προσθέσει κανείς στους 12500 και τις κενές οργανικές θέσεις αντιστοιχεί 1 υπάλληλος ΙΚΑ για σχεδόν 785 κατοίκους!!!!!!

    Αν τώρα υπολογίσει κανείς τον αριθμό των μισθωτών στο γενικό πληθυσμό μπορεί να φτάνει και τον 1υπάλληλο για κάθε 150-200 μισθωτούς!!!

    ReplyDelete
  6. Εγώ λέω να γυρίσουμε στην εποχή του Ντίκενς, οπότε, με βάση την Λενινιστική Αρχή "όσο χειρότερα τόσο καλύτερα",θα δημιουργθουν οι κοινωνικές προυποθέσεις για ευόδωση των σχεδίων των διαφόρων επαναστατών που δεν "πρόκαναν" γιατί τους ξεπέρασε η ιστορία και γίνανε απολιθώματα.

    ReplyDelete
  7. Ας μην πυρολοβούμε τους θεσμούς: stage κοκ . Αυτοί δημιουργούνται για να διευκολύνουν την απασχόληση και ειδικά αυτούς που είναι εκτός των τειχών και σε μειονεκτική θέση.

    Ένας νέος (ειδικά η ηλικιακή κατηγορία 20-25) ευνοείται στο ξεκίνημα της εργασιακής του πορείας από την ύπαρξη τέτοιων προγραμμάτων υπό την έννοια ότι αποκτά εμπειρία. Είναι προτιμότερη η ένταξη στην εργασία από το να κάθεσαι μέχρι να σου κάτσει θέση ανάλογη με του 50άρη που έχει κι εμπειρία.

    Το θέμα ΟΜΩΣ εδώ είναι άλλο. Είναι ότι το ίδιο το κράτος μετατρέπει τους θεσμούς που θεσμοθέτησε το ίδιο σε εργαλεία στυγνής εκμετάλευσης για να κάνει ένα ρουσφέτι του κ*λου.

    Παράλληλα καλλιεργεί αβάσιμες επίσης προσδοκίες για μελλοντική μονιμοποίηση και τα συναφή καθιστώντας τους εργαζόμενους ομήρους του κάθε ΒΟΛΕΥΤΗ πολιτικού.

    Αυτό είναι κατακριτέο. Η επανίδρυση του κράτους (reinventing the state) που επιβάλλεται να γίνει και σωστά την οραματίστηκε ο Καραμανλής τελικά τι είναι ; Η επέκταση του γνωστού σε όλους μας πελατειακού κράτους.

    ReplyDelete
  8. Iσχύει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια πρακτική των "γνωριμιών" ακολουθούν και εκείνες. Τέλος 1 άλλο φαινόμενο είναι να βολεύονται οι εταιρίες με εργαζομένους τύπου "stage" και να μην προσλαμβάνουν κανονικούς αν και τους έχουν ανάγκη. Τελικά νομίζω πως εκτός από κίνητρα στις εταιρίες τύπου stage, θα πρέπει να υπάρχει και κάποιου είδους "πίεση" για πρόσληψη νέων εργαζομένων. Ίσως και κάποιου είδους ποσόστοση μέσω νόμου. Τα προγράμματα stage είναι σύγχρονο καθεστός δουλείας. Αν ήθελαν να θεσμοθετήσουν μια πιο ομαλή μετάβαση στην αγορά εργασίας θα μπορούσαν να εφαρμόσουν πιο πολύ τον θεσμό της "πρακτικής άσκηση" των φοιτητών που έχει βοηθήσει πραγματικά πολλούς αποφοίτους των ΤΕΙ να βρουν δουλειά

    ReplyDelete
  9. Το πρόβλημα είναι ότι αδυνατούμε να διαχειριστούμε προς όφελός μας σύγχρονα εργαλεία και θεσμούς. Τους κακοποιούμε στην κυριολεξία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις χρησιμοποιούν μέσα από κονέ που έχουν στον ΟΑΕΔ για να έχουν εργαζόμενους στο τζαμπέ και το κράτος για να κάνει ρουσφέτια.

    ReplyDelete
  10. Η πρακτική άσκηση είναι σημαντικότατη. Οι ΤΕΙτζίδες της G700 βρήκαν αμέσως δουλειά μέσα από την άσκηση.

    Από εκεί και έπειτα κανένα πρόγραμμα δεν πρόκειται να λειτουργήσει υπέρ του εργαζόμενου όσο ο ΟΑΕΔ λειτουργεί πελατειακά και το κράτος ρουσφετολογικά με τις μικρομεσαίες να κάνουν πάρτυ από κάτω.

    ReplyDelete
  11. To problima einai pos oi nomoi den tirountai KAI apo tous polites KAI apo to kratos. Kai malista o politis paradeigmatizetai apo to kratos kai tous dimosious foreis. Ola ta ypoloipa einai symptomata aytis tis anomias pou ekdilonetai me parakampseis, rousfetia, poines-xadia, pronomiakes "rythmiseis" ktl ktl. Apo tis diagrafes ton xreon megaloepixeiriseon apo to kratos, mexri tis diagrafes ton kliseon gia parkarisma apo to mpatso-geitona.

    Otan milaga prin gia dikaiosyni kai epiboli ton nomon, kapoioi legane pos eimai "ideologos".
    An exoume ftasei se simeio na pisteyoume pos i tirisi ton nomon kata gramma kai i synexis rythmisi tous pros to koinoniko ofelos einai outopia, tote klafta Xaralampe.

    ReplyDelete
  12. Έφόσον όμως τα κίνητρα δεν λειτουργούν, ας δοκιμάσουν άλλους τρόπους. Ας πιέσουν τις εταιρίες με νόμους να προσλαμβάνουν νέους εργαζομένους. Δεν είναι κακό. Με ποσόστοση. Αλλά νομίζω πως το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν είναι θέμα στρεβλής εφαρμογής των νόμων και των δεσμών. Είναι θέμα πολιτικής.
    ΘΕΛΟΥΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.
    Και όχι μόνο η κυβέρνηση για ρουσφετολογικούς λόγους. Οι εταιρίες βολεύονται πάρα πολύ από αυτό (μικρές και μεγάλες).

    ReplyDelete
  13. Kai ayti i elastikotita apo pleyras kartous, pou einai malista epilektiki dioti den parexetai se olous tous parabates aneksairetos alla mono stous "pelates" einai pou exei odigisei tin katastasi se ayto to simeio. Ta idia ekane kai to PASOK, ta idia kanei kai i ND. Eynoountai ligoi eis baros tou synolou. To asfalistiko einai kai ayto apotelesma aytis tis proseggisis.

    Einai thema politikis opos eipe o anonymos pio pano, alla kai i epiboli ton nomon einai kai ayti kommati tis politikis (policy oxi politics).

    ReplyDelete
  14. Εμ πώς δε βολεύονται, εννοείται ότι βολεύονται. Ουσιαστικά ο στόχος του προγράμματος είναι να μοιράσει το όφελος ισόποσα σε εργαζόμενο και επιχείρηση με γενικό κοινωνικό κέρδος την αύξηση της απασχόλησης ,ΟΜΩΣ έτσι όπως εφαρμόζεται ο εργαζόμενος κερδίζει λίγο και η επιχείριησ πολύ με γενικό κακό την εργασιακή επισφάλεια.

    ReplyDelete
  15. καλά εντάξει... εσείς είστε ικανοί να κάνετε το μαύρο άσπρο!

    Όσο για τις πρακτικές ασκήσεις είναι γνωστό ότι αποτελούν έναν ακόμη τρόπο μείωσης του κόστους εργασίας και κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών με κακοπληρωμένους ή και απλήρωτους εργαζόμενους-φοιτητές.

    Όσον αφορά τους αποφοίτους των ΤΕΙ που βρίσκουν δουλειά, η πρακτική άσκηση δεν προσθέτει τίποτα σε αυτό. Είναι γνωστό ότι υπάρχει ΖΗΤΗΣΗ για πολλές ειδικότητες των ΤΕΙ στην αγορά εργασίας, και επομένως θα έβρισκαν ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ δουλειά. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ αν κάνεις STAGE π.χ. ως γραφίστας οι πιθανότητες που έχεις να βρεις δουλειά στη συνέχεια είναι ΜΗΔΑΜΙΝΕΣ.

    Επομένως είναι στην ίδια τη ΛΟΓΙΚΗ των STAGE η μείωση του μισθού, η ανυπαρξία ασφαλιστικής κάλυψης κ.ο.κ. Όσο για τα ρουσφέτια, πρόκειται περί φαιδρότητας. Αν είχατε έστω και ένα γνωστό που έχει δουλέψει σε STAGE θα βλέπατε κατά πόσο το θεωρεί ΡΟΥΣΦΕΤΙ ή όχι.

    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να θεωρείται ΡΟΥΣΦΕΤΙ η κακοπληρωμένη και ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ (δηλαδή η νομιμοποιημένη ΜΑΥΡΗ εργασία).

    Και όσο για αυτό που λέτε ότι είναι προτιμότερο κανείς να δουλεύει υπό οιεσδήποτε συνθηκές παρά να κάθεται είναι εντελώς βλακώδες. Συνήθως κάνουν εντελώς ΧΑΜΑΛΟΔΟΥΛΕΙΕΣ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ κλπ. Καλύπτει ανάγκες για ΨΙΧΟΥΛΑ και παίρνουν φοροαπαλλαγές τα αφεντικά.

    Στόχος δηλαδή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το ΡΟΥΣΦΕΤΙ αλλά η ΜΕΙΩΣΗ του ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

    (Μη μιλήσουμε για τις πρακτικές ασκήσεις των δημοσιογράφων και τις συνθήκες δουλείας που αναπτύσσονται εκεί ή τις "ΜΑΘΗΤΕΙΕΣ" στις διαφημιστικές εταιρείες)

    Και όλα αυτά γίνονται ΣΥΜΦΩΝΑ και ΟΧΙ ΠΑΡΑ το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ

    ReplyDelete
  16. Ολα αυτά γίνονται με σκοπό τη μετάβασή μας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.Τα πάντα αλλάζουν άγρια.Το θέμα είναι ότι δεν πάμε συντεταγμένα και με ΣΧΕΔΙΟ.Μας λείπει ένας Σημίτης.Του οποίου το σχέδιο ήταν απλό και σοφό."Ταυτιστείτε με την Ευρώπη.Κάνετε όλα σας τα προβλήματα Ευρωπαικά.Με την ευρώπη θα παμε μαζί στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΊΗΣΗ".

    ReplyDelete
  17. Dr Marx,

    Exeis dikio, alla den 3erw kanenan na mphke xwris bysma se stage. 8elei donti topiko "paragonta" opws kai dhpote!

    Ara gamhse ta!

    ReplyDelete
  18. O Shmitakos htan apo tous ligous ontws politikous pou eixe ena sxedio sto myalo tou. To kako einai oti den katafere na brei ereismata se polles koinwnikes omades (8ewrw eixe sobaro problhma to approach tou) me apotelesma na mhn kataferei na peisei gia thn anagkaiothta k ta ofelh twn sxediasmwn tou. Gegonos einai bebaia oti eprokeito gia dyskolo egxeirhma dedomenou twn syn8hkwn sto genikotero politiko periballon.

    ReplyDelete
  19. To kratos proto bima pou prepei na kanei einai na strosei ton kolo tou kai na MPALOSEI oles tis TRYPES apo tis opoies to idio AIMORRAGEI. Ayto oxi mono den to exei epixeirisei edo kai 30 xronia tora kamia kybernisi, alla OLES oi ekastote kyberniseis EBALAN KAI TO XERI tous gia na katantisoume simera to ksefrago ampeli tis ANATOLIKIS EYROPIS.

    ReplyDelete
  20. Η λύση είναι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΗ.Με την Ευρώπη των λαών ΜΟΝΟ υπάρχει ελπίδα.Η ελλάδα μόνη της δεν έχει καμμιά ελπίδα.Με μυστικές διαβουλεύσεις τύπου Πούτιν ξαναγυρίζουμε στην φτωχή αλλά ένδοξη Ελλάδα όπου οι "Λέοντες πολεμούν σαν Ελληνες" σύμφωνα με το Τσωρτσιλικό ψιλό γαζί.

    ReplyDelete
  21. Exeis dikio, alla den 3erw kanenan na mphke xwris bysma se stage

    Τι να σου πω... Κάποιοι φίλοι μου ήταν απλώς γραμμένοι ως άνεργοι και τους πήραν (μπορεί να μην μου είπαν τίποτα βέβαια).

    Anyway, αν ισχύει αυτό είναι εξαιρετικά ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΟ και δείχνει την ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ των ανθρώπων. Να κάνουν δηλαδή ρουσφέτι για μια ΣΚΑΤΟΔΟΥΛΕΙΑ.

    Από την άλλη μεριά, γνωρίζω ότι στο παρελθόν είχε γίνει μια απόπειρα να σχηματισθεί μια ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ, η οποία δυστυχώς δεν περπάτησε...

    ReplyDelete
  22. συλλογικότητα εργαζομένων στα STAGE εννοείται...

    ReplyDelete
  23. Συμφωνούμε ανώνυμε αν δεν υπάρχει ισχυρό κράτος που να σηκώνει και να απογειώνει δε γίνεται τίποτα.

    ReplyDelete
  24. Ισχυρό κράτος.Κράτος-εργαλείο της κοινωνίας για τον κάθε πολίτη.

    ReplyDelete
  25. -ΙΣΧΥΡΟ ΚΡΑΤΟΣ
    -ΙΣΧΥΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    -ΙΣΧΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ReplyDelete
  26. Απόσπασμα από άρθρο με τίτλο Οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται το κράτος , του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπσιτημίου Αθηνών, Γιώργου Παγουλάτου

    "Γνωρίζουμε διεθνώς ότι η μετάβαση στην παγκοσμιοποιημένη αγορά χρειάζεται σοβαρό κράτος, περιορισμένο αλλά ισχυρό. Τόσο μικρό όσο είναι δυνατόν, τόσο μεγάλο όσο είναι αναγκαίο.

    Όμως το κράτος στην Ελλάδα υπήρξε ρηχό και διάτρητο. Ένας υδροκέφαλος γίγαντας μετριότατης νοημοσύνης, υπό ισόβια κομματική κηδεμονία."

    ReplyDelete
  27. μας εκφράζει απόλυτα

    ReplyDelete
  28. STAGE χωρίς βύσμα; Είστε σοβαροί; Μα είναι ο προθάλαμος της ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ! ΔΕΝ είναι τόσο βλάκες όσο τους νομίζετε.Οι θέσεις αυτές ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ.Που ζείτε.Χάσατε πολλά επεισόδια από την καθημερινή ζωή.

    ReplyDelete
  29. Ναι υπό την έννοια ότι πολλοί θέλουν να πάρουν τα μόρια με την προσαύξηση για να μπουν στο δημόσιο.

    60 μήνες, τουτέστιν 5 χρόνια, με σύμβαση οποιουδήποτε τύπου στο δημόσιο = 630 μόρια (420 της εργασιακής εμπειρίας + 210 της προσαύξησης δημοσίου). Είναι σα να έχεις δέυτερο πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ με βαθμό 6,3.

    ReplyDelete
  30. ναι, μόνο δεν υπάρχει περίπτωση να εργαστούν 5 χρόνια!!! Και τέλος πάντων, αυτό που γνωρίζω είναι ότι σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες που υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις (δημιουργία σωματείου κλπ) τους έδωσαν ΠΑΡΑΤΑΣΗ 12 μήνες. Ούτως ή άλλως τους βολεύει να καλύπτουν τις ανάγκες μέσω STAGE. Δεν θα είναι δυνατό όμως να εργαστούν πέραν αυτού του διαστήματος καθώς για να σε πάρουν σε STAGE θα πρέπει να είσαι άνεργος μέσα στο προηγούμενο έτος.

    Ότι καλλιεργούν ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ είναι σίγουρο. Ότι προσπαθούν να το ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΟΥΝ είναι σίγουρο.

    Δεν είναι όμως αυτό το ΒΑΣΙΚΟ πρόβλημα με τα STAGE. Η λογική τους είναι που φυσικά λόγω των ελληνικών ιδιαιτεροτήτων διαστρεβλώθηκε προς το πιο ρουσφετολογικό.

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  32. χα χα χα χα αυτό που λες δεν ισχύει.

    Μπες και δες, στα οριστικά αποτελέσματα προκηρύξεων ΑΣΕΠ για πλήρωση θέσεων με σειρά προτεραιότητας , την ανάλυση των μορίων των επιτυχόντων. Έλα μετά να μας πεις τι είδες;

    Ξέρεις τι είδες ; Ότι η πλειοψηφία των επιτυχόντων είναι άτομα με προϋπηρεσία και προσαύξηση. Οι υπόλοιποι παίρνουν σειρά ως επιλαχόντες και μπαίνουν αν κάποιος είτε δεν αποδεχτεί το διορισμό είτε πάει κάπου αλλού, σε άλλη δηλαδή υπηρεσία.

    ReplyDelete
  33. Αυτά που γίνονται είναι απαράδεκτα. Νομίζω όμως ότι με το να τονίζουμε ΜΟΝΟ την ανάγκη διαφάνειας στις διαδικασίες πρόσληψης για τα stage και να ζητάμε νομοθετικές παρεμβάσεις για μονιμοποίηση των stagiaires χάνουμε τη μπάλα από τα μάτια μας. Η εργασία υπό αυτές τις συνθήκες (χαμηλή αμοιβή, μειωμένες ή καθόλου ασφαλιστικές εισφορές) έχει μόνο κάποιο νόημα αν πραγματικά συμβάλλει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νεο-εισερχομένων στην αγορά εργασίας και αν είναι σχετικά μικρής διάρκειας. Από αυτή την άποψη τα stages για να έχουν νόημα θα πρέπει να αποτελούν μέρος καλά οργανωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ώστε η θεωρητική κατάρτιση να συμπληρώνει την πρακτική. Επίσης θα πρέπει να συζητάμε για stages σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που έχουν κάτι να προσφέρουν από πλευράς γνώσης στους stagiaires. Αν συζητάμε για stages στην κλασσική μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση (για να μην πω και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα) που δεν επενδύει, που κοιτάει από πού να πρωτοκόψει έξοδα και που δεν έχει στην πραγματικότητα από εξειδικευμένο προσωπικό με προσόντα, τότε και ρουσφέτι να μην πέφτει, πρόκειται για στυγνή εκμετάλλευση, χωρίς προοπτική για τον εργαζόμενο.
    Αρα όταν συζητάμε για τη χρησιμότητα ή μη των stages, καλό είναι να κοιτάμε και το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν και τί και αν μπορεί να αλλάξει σε αυτό.

    ReplyDelete
  34. ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ


    ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΑΣ


    http://news.contra.gr/index0.aspx

    ReplyDelete
  35. Οσο για τον κ.Δανίκα, ας του υπενθυμίσει κάποιος ότι της Αμερικής, η χώρα που της εξάγει το μεγαλύτερο ποσοστό επιστημόνων (μηχανολόγων, νομίζω για την ακρίβεια) μεταναστών των οποίων η μητρική γλώσσα δεν είναι τα Αγγλικά είναι η Ελλάδα, ενώ συνολικά η Ελλάδα είναι 3η ή 4η στην κατάταξη (μετά από μικρές αγγλόφωνες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Νέα Ζηλανδία) στην εξαγωγή επιστημόνων προς τις ΗΠΑ. Μπορεί τα ντόπια Αμερικανάκια να μην τα πάνε καλά στο σχολείο αλλά τουλάχιστον η χώρα τους προσελκύει τα δικά μας τα μυαλά. Εμείς ούτε πολύ καλύτερα τα πάμε σε αυτά τα τεστ και έχουμε και τον ανθρωποδιώκτη για τους νέους επιστήμονες. Μήπως αντί για Ελλάδα να λέμε ΑΔΟΑ; Ανύπαρκτη Δύναμη, Ογκώδης Αγνοια;

    ReplyDelete
  36. eystoxa ta sxolia sou Mafalda. pantws den nomizw o Danikas na diafwnouse mazi sou.

    ReplyDelete
  37. Ότι η πλειοψηφία των επιτυχόντων είναι άτομα με προϋπηρεσία και προσαύξηση.

    Μα αυτό είναι προφανές φιλαράκο μου! ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΜΩΣ ότι η προϋπηρεσία που αναφέρεις έχει να κάνει με STAGE. Μπορεί να είναι ωρομίσθιοι καθηγητές, αναπληρωτές, εργαζόμενοι τύπου "συμβασιούχοι" στο ΥΠ.ΠΟ. κλπ κλπ. Νομίζω ότι δε θα διαφωνούσες (δημόσια τουλάχιστον) ότι όταν πρόκειται για τέτοιου είδους συμβάσεις που υποκρύπτουν σχέση ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ εργασίας (όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των stage) ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ οι συμβάσεις να μετατρέπονται σε αορίστου προκειμένου να μην γίνονται οι εργαζόμενοι ΟΜΗΡΟΙ.

    @μαφάλντα
    Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις φίλη μου δεν έχουν ως στόχο, έτσι αφηρημένα, την "ανάπτυξη των δεξιοτήτων". Παλιότερα αυτή η "ανάπτυξη των δεξιοτήτων" γινόταν μέσα στην επιχείρηση με ΔΙΚΑ της έξοδα. Προκειμένου λοιπόν αφενός να μειώθει το κόστος εκπαίδευσης των νέων εργαζόμενων και να μεταφερθεί στο κράτος και αφετέρου να μειωθεί το κόστος εργασίας και τα φορολογικά βάρη είσαγονται αυτές οι σχέσεις δουλείας-μαθητείας, επισφαλούς εργασίας κλπ.

    Και όσον αφορά το ζήτημα της "εισόδου στην αγορά εργασίας" των "ισων ευκαιριών" κλπ θα πω απλώς ότι "ο καπιταλισμός είναι καλό σύστημα άλλα έχει λίγες θέσεις" ;-) Με άλλα λόγια η αγορά εργασίας θα απορροφήσει όσους χρειάζονται είτε έτσι είτε γιουβέτσι

    ReplyDelete
  38. και μεταφορά του κόστους εκπαίδευσης από τις επιχειρήσεις στο κράτος ξέρετε τι σημαίνει ε;;

    Μέσω της μείωσης της φορολογίας των κερδών, των μεγάλων εισοδημάτων κλπ και της αύξησης των έμμεσων φόρων η μεταφορά του κόστους σημαίνει μετακύλιση του στους εργαζόμενους...

    Άρα με ένα σμπάρο δυό τριγόνια: Αφενός μείωση του άμεσου μισθού και του έμμεσου μισθού (βλ. ασφαλιστικές εισφορές στα STAGE, στους μπλοκάκηδες κλπ) και αφετέρου μετακύλιση του κόστους εκπαίδευσης-διαμόρφωσης της εργατικής δύναμης στους μισθωτούς.

    A Brave New World...

    ReplyDelete
  39. Παιδια χαθηκε ο κομφου.τι γινεται.ποιος τον πικρανε.Χαθηκαμε αν μας εγκαταλειψει ο κομφουκιος.

    ReplyDelete
  40. Ase Sxalhs, den blepeis pws estrwse to blog? Mia xara syzhthsh ginetai!

    ReplyDelete
  41. Dr Marx,
    δεν καταλαβαίνω εσένα τί σε χαλάει στο να αναλαμβάνει το κράτος μέρος του κόστους των stages (αν υποθέσουμε ότι γίνονται ως μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος κατάρτισης και διευκόλυνσης των εισερχομένων στην αγορά εργασίας). Στο κάτω-κάτω, αν αυτό βοηθάει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, το κράτος μπορεί να μαζέψει περισσότερους φόρους από αυτές. Το αν στην Ελλάδα οι φόροι στις επιχειρήσεις δε μειώνονται έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ανεπάρκειες στις δημόσιες υποδομές επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής σε άλλα σημεία. Δεν έχει όμως μόνο η Ιρλανδία με τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις γερή οικονομία, έχουν και οι Σκανδιναβοί. Επίσης, αν συζητάμε για επιχειρήσεις που επενδύουν και έχουν κάποια δυναμική (και όχι για 'μπακάλικα'), ποιός σου είπε ότι το να απασχολούν έναν άπειρο εργαζόμενο δεν έχει κόστος; Δεν πρέπει κάποιος να του δείξει τη δουλειά, να τον επιβλέπει και να διορθώνει τα λάθη του αντί να παράγει ο ίδιος;
    Στη Δανία και τη Σουηδία που μας έλεγες χθες ότι έχουν σούπερ-ντούπερ κοινωνικό κράτος, το κράτος κυρίως αναλαμβάνει αυτές τις δαπάνες μέσω υψηλής φορολογίας.

    Και επειδή μας είπες χθες και για το workfare ότι και καλά σε υποχρεώνουν να πιάσεις ότι (κωλο-)δουλειά βρεθεί μπροστά σου, νομίζω ότι τσουβαλιάζεις κάπως τα πράγματα. Αυτό ισχύει στην Αμερική και τη Βρεταννία. Στη Δανία και τη Σουηδία τα κίνητρα που δίνουν στους ανέργους να δεχθούν δουλειά συνοδεύονται και με βαρβάτες πολιτικές κατάρτισης που επιτρέπουν στο εργατικό δυναμικό και υψηλού επιπέδου δεξιότητες να αποκτήσει αλλά και να έχει αυξανόμενη παραγωγικότητα ώστε να μπορεί να παίρνει και αυξανόμενους ΚΑΙ υψηλούς μισθούς. Αλλη περίπτωση λοιπόν το workfare και άλλη τα κίνητρα επανένταξης που δίνουν οι Σκανδιναβοί.

    Και ένα τελευταίο, η Δανία έχει μία από τις 'ελαφρύτερες' νομοθεσίες για τις απολύσεις ακόμη και μεταξύ των αγγλο-σαξόνικών χωρών. Δεν τους είδα να υποφέρουν στην αγορά εργασίας τους όμως με το σύστημα υποστήριξης που έχουν για τους ανέργους ούτε να αναθεματίζουν τις απορρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις γενικώς και αορίστως.

    ReplyDelete
  42. Αιμίλιος Μεταξόπουλος σε απεργία πείνας
    Οι άλλοι ειναι ολοι έξω, δυστυχως.Τι πα να πει λόγοι υγείας αυτα επικαλουνται όλοι και ο μεγαλοεκδοτης έξω είναι για λόγους υγέιας είναι αλλα πινει 5 ουίσκια την ωρα.....

    ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΤΟ

    Αλλοι είναι ΜΕΣΑ ΓΙΑ 500 ΕΥΡΩ῎

    ReplyDelete
  43. @ μαφάλντα

    παλιά γνωστή;

    ReplyDelete
  44. @ μαφάλντα

    λες

    "Νομίζω όμως ότι με το να τονίζουμε ΜΟΝΟ την ανάγκη διαφάνειας στις διαδικασίες πρόσληψης για τα stage και να ζητάμε νομοθετικές παρεμβάσεις για μονιμοποίηση των stagiaires χάνουμε τη μπάλα από τα μάτια μας."

    συμφωνούμε κι επαυξάνουμε

    ReplyDelete
  45. ΑΔΟΑ¨: Ανύπαρκτη Δύναμη, Ογκώδης Αγνοια;

    έγραψες

    ReplyDelete
  46. Και επειδή μας είπες χθες και για το workfare ότι και καλά σε υποχρεώνουν να πιάσεις ότι (κωλο-)δουλειά βρεθεί μπροστά σου, νομίζω ότι τσουβαλιάζεις κάπως τα πράγματα. Αυτό ισχύει στην Αμερική και τη Βρεταννία. Στη Δανία και τη Σουηδία τα κίνητρα που δίνουν στους ανέργους να δεχθούν δουλειά συνοδεύονται και με βαρβάτες πολιτικές κατάρτισης που επιτρέπουν στο εργατικό δυναμικό και υψηλού επιπέδου δεξιότητες να αποκτήσει αλλά και να έχει αυξανόμενη παραγωγικότητα ώστε να μπορεί να παίρνει και αυξανόμενους ΚΑΙ υψηλούς μισθούς. Αλλη περίπτωση λοιπόν το workfare και άλλη τα κίνητρα επανένταξης που δίνουν οι Σκανδιναβοί.

    σωστότατα

    ReplyDelete
  47. @ σχάλης
    @ανώνυμος

    FOR THE RECORD
    Eμάς πάντως δε μας χαροποιεί που έφυγε ο κομφούκιος, όπως δε μας χαροποιεί που εξαφανίστηκε ο ulis, ο Πολιτάκης, η pap.

    Το μόνο που θέλουμε είναι να υπάρχει μια στρωτή συζήτηση ώστε όλοι να μπορούν να παρακολουθούν και να συμμετέχουν. Κι ας διαφωνεί ο ένας με τον άλλο όσο θέλει και το αντέχει η γνώση του.

    ReplyDelete
  48. Και ένα τελευταίο, η Δανία έχει μία από τις 'ελαφρύτερες' νομοθεσίες για τις απολύσεις ακόμη και μεταξύ των αγγλο-σαξόνικών χωρών. Δεν τους είδα να υποφέρουν στην αγορά εργασίας τους όμως με το σύστημα υποστήριξης που έχουν για τους ανέργους ούτε να αναθεματίζουν τις απορρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις γενικώς και αορίστως.

    Έτσι είναι για να γνωρίζουμε και τα δεδομένα

    ReplyDelete
  49. Το αν στην Ελλάδα οι φόροι στις επιχειρήσεις δε μειώνονται

    Μειώνονται, μειώνονται... βαριέμαι να ψάξω και να δώσω στοιχεία.

    Όσον αφορά τη Δανία αντιγράφω τα στοιχεία από τη μελέτη της EUROSTAT γιατί πάλι βαριέμαι να μεταφράζω (αν και φοβάμαι ότι έχω να κάνω με κομφούκιο reloaded)

    "Denmark shows the second highest tax-to-GDP ratio in the EU after Sweden; in both countries the ratio exceeds
    50 %.
    ..................................
    The overall implicit tax rate on capital is currently the highest in the EU, exceeding the EU-27 average by nearly 20
    percentage points, mainly owing to strong revenue increases from the tax on yields from pension scheme assets and
    from the corporation tax in 2003 to 1005 as a result of the recent economic upturn..."


    "Greece displayed a low rate of taxation of capital in the
    previous years; with the ITR on capital, at 15.4 % in 2004, being the third lowest in the Union.


    Πηγή: Taxation trends in the
    European Union
    Data for the EU Member States and Norway, EUROSTAT 2007

    Για τα υπόλοιπα περί Δανίας κλπ έχω έκφραστεί αναλυτικά σε προηγούμενα posts και δεν αντέχω να επαναλαμβάνομαι...

    Άλλα όποτε θίγονται ορισμένα ζητήματα, τσουπ και η Δανία. Λες και ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ!!! Η ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Δανία για ποικίλους ιστορικούς και οικονομικοκοινωνικούς λόγους...

    ReplyDelete
  50. Επίσης, αν συζητάμε για επιχειρήσεις που επενδύουν και έχουν κάποια δυναμική (και όχι για 'μπακάλικα'), ποιός σου είπε ότι το να απασχολούν έναν άπειρο εργαζόμενο δεν έχει κόστος; Δεν πρέπει κάποιος να του δείξει τη δουλειά, να τον επιβλέπει και να διορθώνει τα λάθη του αντί να παράγει ο ίδιος

    Φυσικά και έχει κόστος!!! Και αυτό ακριβώς προσπαθούν να μειώσουν με τα stage κλπ. Όπως είπα δηλαδή, το κόστος εκπαίδευσης

    ReplyDelete
  51. Marx

    ΛΕΣ
    Άλλα όποτε θίγονται ορισμένα ζητήματα, τσουπ και η Δανία. Λες και ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ!!! Η ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Δανία για ποικίλους ιστορικούς και οικονομικοκοινωνικούς λόγους...

    Άμα πιστεύεις ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Δανία τότε πως πιστεύεις ότι θα μετατραπεί σε σοσιαλιστικό παράδεισο; Πιο δύσκολο το δεύτερο να συμβεί άλλωστε.

    Μήπως τελικά δεν πιστεύεις τίποτα από τα δύο οπότε το όραμά σου περιορίζεται σε μια απλή σοσιαλίζουσα διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης;

    ReplyDelete
  52. δεν πιστεύω πως τα ζητήματα τίθενται σε εθνικό επίπεδο, διότι ο καπιταλισμός είναι παγκόσμιο σύστημα. Είναι προφανώς ανέφικτο να μετατραπεί η Ελλάδα σε Δανία ως καπιταλιστική χώρα, μοντέλο ανάπτυξης κλπ κλπ.

    Και όσον αφορά τη προοπτική που βάζω, δεν ανάγεται σε τέτοιους ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΥΣ στόχους. Έχω ξαναπεί ότι σε πρώτη φάση επιδίωξη πρέπει να είναι η αύξηση των μισθών και η μείωση του χρόνου εργασίας. Από κει και πέρα βλέπουμε

    ReplyDelete
  53. με άλλα λόγια θεωρώ άτοπο (και καπιταλιστική αντίληψη) να διατυπώσω ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού. Όλα αυτά είναι σχέδια επί χάρτου. Η πραγματική εξέλιξη εξαρτάται μόνο από τις κοινωνικές συγκρούσεις.

    ReplyDelete
  54. Dr.Marx,
    καταρχάς συγγνώμη αλλά εννοούσα ότι στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων μειώνονται (αντί να αυξάνονται). Μειώνονται λοιπόν διότι το κράτος επιβαρύνει αλλού το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων (αν θες και λόγω διαφθοράς).

    Κατά τ'άλλα, σαφώς και συμφωνώ μαζί σου ότι η Ελλάδα δεν είναι Δανία και αν μου ζητούσε κάποιος να βάλω στοίχημα προς τα πού είναι πιο πιθανό να κλίνει στο μέλλον, το Σκανδιναβικό μοντέλο θα ήταν το τελευταίο το οποίο θα έβλεπα (sorry George ;-) ). Ο λόγος για τον οποίο ανέφερα τη Δανία είναι για να υπογραμμίσω ότι οι διάφορες πολιτικές και θεσμοί δεν είναι από μόνοι τους καλοί ή κακοί, πηγές εκμετάλλευσης ή προνομίων αλλά μάλλον εξαρτώνται από το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν. Δεν μπορούμε να μεταμοσχεύσουμε το Σκανδιναβικό (αλλά ούτε και το Ιρλανδικό, sorry Costas) ούτε στην Ελλάδα ούτε σε άλλη χώρα. Ομως και το να κόβουμε λ.χ. τα stages με το μαχαίρι διότι κάποιοι παπάρες τα χρησιμοποιούν λάθος είναι σα να πετάμε το μωρό με τα απόνερα του μπάνιου του (αγγλικούρα, σόρυ). Ισως είναι πιο εποικοδομητικό να καταλαβαίνουμε υπό ποιές συνθήκες κάτι μπορεί να λειτουργήσει καλά και να δούμε πώς (και αν) μπορούμε να διαμορφώσουμε αυτές τις συνθήκες.
    Υπό αυτή την έννοια, κι εγώ μαζί σου να αυξηθούν οι μισθοί και να μειωθεί ο χρόνος εργασίας. Αύξηση της παραγωγικότητας χρειάζεται γι'αυτό, αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και του κεφαλαίου (δλδ επενδύσεις) για να παράγουν υψηλή αξία με λιγότερη προσπάθεια. Στη Δανία το έχουν καταφέρει αυτό και η συλλογική οργάνωση των εργαζομένων παραμένει ισχυρή.
    Αυτά.

    ReplyDelete
  55. @ μαφάλνα

    ΛΕΣ
    Είναι πιο εποικοδομητικό να καταλαβαίνουμε υπό ποιές συνθήκες κάτι μπορεί να λειτουργήσει καλά και να δούμε πώς (και αν) μπορούμε να διαμορφώσουμε αυτές τις συνθήκες.

    ΑΠΑΝΤΑΜΕ
    Σαφέστατα και μακριά από εμάς τα μοντέλα copy paste. Best practices αναζητάμε μπας και δούμε τι λειτουργεί καλά και από που θα μπορούσαμε να παραδειγματιστούμε.

    ReplyDelete
  56. Μεταξύ 1995 και 2003, οι αυξήσεις των μισθών στην Ελλάδα ήταν σημαντικές , πραγματικές και υψηλότερες από ό,τι στις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

    Αυτό αντανακλά τη σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας ανά εργαζόμενο, περίπου 4,5% από το 1994 ως το 2004, ένας από τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης στο δυτικό κόσμο μαζί με τη Σουηδία, την Ιρλανδία και τη Φιλανδία , και μεγαλύτερος απ’ αυτόν των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου.

    Ωστόσο είναι εμφανές ότι η Ελλάδα παραμένει μία χώρα με χαμηλές αμοιβές. 1,8 εκ εργαζόμενοι αμοίβονται με λιγότερο από 1000 ευρώ, το 25% των εργαζομένων λαμβάνουν το βασικό μισθό (668 ευρώ), ενώ οι μέσοι μισθοί στη χώρα μας είναι οι χαμηλότεροι στην ΕΕ-15 , αντανακλώντας ουσιαστικά την χαμηλή πραγματική ανά ώρα παραγωγικότητα της εργασίας .

    H «πραγματική» παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα το 2004, ας πούμε, ανέρχονταν μόλις στο 67,9% , δηλαδή στα 2/3, του μέσου όρου της ΕΕ-15.

    ReplyDelete
  57. άρα ΝΑΙ να αυξηθούν οι μισθοί και να μειωθεί ο χρόνος εργασίας.

    Όλοι μέσα. Όμως όπως είπε κι η Μαφάλντα που σίγουρα δεν είναι ο κομφούκιος , "αύξηση της (πραγματικής ανά ώρα) παραγωγικότητας χρειάζεται γι'αυτό, αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και του κεφαλαίου (δλδ επενδύσεις) για να παράγουν υψηλή αξία με λιγότερη προσπάθεια".

    ReplyDelete
  58. Η ΕΕ προσφέρει πολλές δυνατότητες βασικής επαγγελματικής κατάρτισης, είτε μέσω προγραμμάτων stage, είτε μέσω internships σε υπηρεσίες της ΕΕ, είτε μέσω δράσεων "κινητικότητας" (mobility actions) ανθρώπινου δυναμικού για ανταλλαγή τεχνογνωσίας από χώρα σε χώρα, από εταιρεία σε εταιρεία κι ούτω καθ’ εξής. Στις ιστοσελίδες της ΕΕ (ec.europa.eu) θα βρείτε αμέτρητες δυνατότητες για βασική επαγγελματική κατάρτιση, γλωσσική κατάρτιση, και χρηματοδότηση. Όλες οι δυνατότητες διαφέρουν μεταξύ τους και ως προς τις αμοιβές, και ως προς το χρόνο απασχόλησης, αλλά κυρίως, ως προς τα αποτελέσματα στην εμβάθυνση της τεχνογνωσίας του κάθε ενδιαφερόμενου.

    Τα παραπάνω αποτελούν σημαντικά εργαλεία για τους νέους που εισέρχονται τώρα στην αγορά εργασίας, η αποτελεσματικότητα τους όμως δεν είναι ανεξάρτητη από το εκάστοτε εγχώριο πλαίσιο εργασίας και τις εκάστοτε εγχώριες δυνατότητες αξιοποίησης κι απορρόφησης των νέων από την αγορά εργασίας. Εδώ βρίσκεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα προγράμματα stage. Δεν αποτελούν εργαλεία τα οποία αναθέτονται και παρακολουθούνται απευθείας από την ΕΕ, παρά αναλαμβάνουν εθνικές διαχειριστικές αρχές και οργανισμοί για τη διεκπαιρέωση τους, άρα υπάρχει ο κίνδυνος εκτροχιασμού τους από τον πρωταρχικό σκοπό και μετατροπή τους σε εργαλεία πολιτικού κυρίως οφέλους, αλλά και διαιώνισης του εργασιακού/επιχειρηματικού παρασιτισμού.

    Αν κάποιος τελειόφοιτος πάει στις Βρυξέλλες για 6μηνο internship, έχει μισθό χαμηλότερο από 1000 ευρώ το μήνα, κερδίζει όμως σε τεχνογνωσία που ένας stagiaire στην Ελλάδα μόνο θα ονειρευόταν. Αν κάποιος τελειόφοιτος, μέσω δράσης κινητικότητας, πάει σε μια γειτονική χώρα της Ευρώπης, είτε με δική του πρωτοβουλία, είτε με πρωτοβουλία του εργοδότη του, εξασφαλίζει μόνο τα έξοδα διαμονής και μετακίνησης όσο παραμένει εκεί. Δεν προβλέπεται μισθός από την ΕΕ, εκτός αν η εκεί εταιρεία,οργανισμός κοκ αποφασίσει να τον πληρώσει επιπλέον. Πάλι όμως, δεν είναι αυτός ο σκοπός. Ο σκοπός αυτών των προγραμμάτων είναι να δώσουν πρακτικά, βασικά εργαλεία – γνώσεις σε νέα παιδιά έτσι ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένα όταν θα θελήσουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Γιατί ας μην τρέφουμε αυταπάτες, παντού, κι όχι μόνο στην Ελλάδα, ζητάνε δεξιότητες τις οποίες δύσκολα ένας νέος έχει καλλιεργήσει όσο ακόμα σπουδάζει. Το πρόβλημα αρχίζει όταν αυτά τα εργαλεία φθείρονται από την εγχώρια διαχείριση και χρησιμοποιούνται για άλλους λόγους πέρα από τον πρωταρχικό σκοπό του εξοπλισμού του νέου με πολύτιμα εργαλεία που θα τον φέρουν πιο κοντά σε δεξιότητες με ωριμότερους εργαζομένους. Κλασικό παράδειγμα είναι τα stage στην Ελλάδα.

    Η πολυαπασχόληση στην Ευρώπη για έναν νέο είναι γεγονός. Δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Δεν είναι όμως και κάτι αρνητικό. Μαθαίνεις από τη μία, βγάζεις το προς το ζειν από την άλλη. Δεν περιμένεις να γίνεις πλούσιος από την πρώτη στιγμή που θα εισαχθείς στο χώρο εργασίας. Μάλιστα είναι αναμενόμενο να ζοριστείς. Γιαυτό συγκατοικείς, γιαυτό δουλεύεις σε μπυραρίες, βιβλιοθήκες, εστιατόρια, γιαυτό δοκιμάζεις χειρωνακτικές εργασίες σε οικοδομές, κλπ. Ακόμα κι αυτές τις εργασίες όμως οι γειτονικοί εργοδότες τις αξιολογούν θετικά, κυρίως γιατί δείχνουν ότι ο νέος είναι δραστήριος, μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, μπορεί να διαχειριστεί τον εαυτό του. Στην Ελλάδα ποιος stagiaire δουλεύει επιπλέον σε αντίστοιχες λαντζο-δουλειές?

    Στην Ελλάδα επίσης αντίστοιχη αναγνώριση από την αγορά εργασίας δεν υπάρχει. Αυτό που λέγεται εδώ μέσα ξανά και ξανά κι έχει γίνει καραμέλα, ότι στην Ελλάδα δεν επενδύουμε στον εργάτη της γνώσης, αντανακλάται στον εκτροχιασμό των προγραμμάτων stage από τον πρωταρχικό σκοπό τους. Όταν η μίζα αποτελεί το πρώτο και μοναδικό κριτήριο για την ανάπτυξη της κρατικοδίαιτης οικονομίας, η επένδυση στον εργάτη της γνώσης έχει περιττό κόστος. Άρα οποιοδήποτε πρόγραμμα κατάρτισης, όσο σημαντικά εργαλεία και να δώσει στο νέο, δε θα αποτρέψει την καθήλωση του στο μισθό των 700 ευρώ και της υπερεργασίας.

    ReplyDelete
  59. Αυτό που λέγεται εδώ μέσα ξανά και ξανά κι έχει γίνει καραμέλα, ότι στην Ελλάδα δεν επενδύουμε στον εργάτη της γνώσης, αντανακλάται στον εκτροχιασμό των προγραμμάτων stage από τον πρωταρχικό σκοπό τους. Όταν η μίζα αποτελεί το πρώτο και μοναδικό κριτήριο για την ανάπτυξη της κρατικοδίαιτης οικονομίας, η επένδυση στον εργάτη της γνώσης έχει περιττό κόστος. Άρα οποιοδήποτε πρόγραμμα κατάρτισης, όσο σημαντικά εργαλεία και να δώσει στο νέο, δε θα αποτρέψει την καθήλωση του στο μισθό των 700 ευρώ και της υπερεργασίας.

    εμ έτσι δεν είναι;

    ReplyDelete
  60. Θυμούτσα τα καμζία, Κομφούκιε;

    ReplyDelete
  61. @mesout tavaz

    Πέστα επιτέλους Χρυσόστομε! Γιατί εκτός από τους επαγγελματίες αντικαπιταλιστές υπάρχουν και οι ανθρωποι χωρίς δουλειά.Και η Ευρώπη είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ χώρος στο κόσμο όπου τα σοσιαλιστικά ιδεώδη ΚΑΙ γεννήθηκαν ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ.Μας πειράζει δηλ.να μας εμπνέει ο Σκανδιναβικός σοσιαλισμός που ΗΤΑΝ και ΕΙΝΑΙ ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΥΠΑΡΚΤΟΣ;

    ReplyDelete
  62. παιδια αφηστε τι ςθεωριες και τοποθετηθειτε επι του ζητουμενου που ειναι η ικανοποιηση των προβληματων των νεων ανθρωπων που δεν εχεουν στον ηλιο μοιρα.Εσεις απ οτι αντιλαμβανομαι περνατε καλα ειτε γιατι ειστε υψηλομισθοι ειοτε γιατι πληρωνουν οι fathres σας.
    Και ειστε πολυ συντηρητικοι ρε παιδια.Δεξιοφερνετε.Παμε προοδευτικα.Παμε επιτελους με το ρευμα εναντια στον παγκοσμιοποιημενο καπιταλισμο.

    ReplyDelete
  63. Και λίγη ακόμα μπακαλίστικη θεωρία....

    Η αύξηση της παραγωγικότητας δεν αποτελεί θέσφατο για την αύξηση των μισθών. Είναι λάθος αυτό.

    Η παραγωγικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνεται λόγω έντασης κεφαλαίου, κυρίως λόγω της επένδυσης στην τεχνολογία η οποία διευρύνει τη δυνατότητα (capacity) των επιχειρήσεων για ανάπτυξη, λόγω της επένδυσης στον εξειδικευμένο εργάτη της γνώσης, όπως επίσης και λόγω της επένδυσης σε υποδομές, δίκτυα μεταφοράς και δίκτυα διασύνδεσης προϊόντων/υπηρεσιών και αγοράς. Κατά δεύτερο λόγο η παραγωγικότητα αυξάνεται λόγω επένδυσης στην ένταση εργασίας (φτηνό και πολύ εργατικό δυναμικό, όπως στις αναπτυσσόμενες χώρες και στην Ελλάδα).

    Η αύξηση της παραγωγικότητας βασίζεται στη μείωση του κόστους και του χρόνου παραγωγής, άρα μία μισθολογική αύξηση βρίσκεται αυτομάτως αντίθετη. Η αυξομείωση των μισθών σχετίζεται κατά βάση με τη σχέση προσφοράς και ζήτησης ανθρώπινου δυναμικού. Και κατ’ επέκταση στην επιμέρους προσφορά και ζήτηση ανά κατηγορία επαγγέλματος, εξειδίκευση και κατηγορία προϊόντων και υπηρεσιών. Και δυναμικά μιλώντας, η σχέση αυτή αλλάζει συνεχώς λόγω των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, άρα κατ’ ανάγκη απαιτείται ένα ευέλικτο και ποιοτικό σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης που προσαρμόζει το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό ταχύτατα σε αυτές τις εξελίξεις, έτσι ώστε η προσφορά ποτέ να μην υποπέσει της ζήτησης.

    Εφόσον εξασφαλιστεί ένα ευέλικτο και ποιοτικό σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης, που θα βελτιώσει και θα εκσυγχρονίσει την ποιότητα της προσφοράς, για να αυξηθεί η ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να ανοίξει και η αγορά. Πρέπει να αυξηθεί ο ανταγωνισμός για πρόσληψη προσωπικού, άρα πρέπει να διευρυνθεί το καλάθι των παραγωγών προϊόντων και υπηρεσιών. Σε ένα ανοικτό ανταγωνιστικό περιβάλλον, με αυξημένη ζήτηση και την ύπαρξη εγχώριου καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, το καλύτερο κίνητρο για να επιβληθεί κανείς είναι η προσφορά μεγαλύτερων μισθών. Ο γιγάντιος δημόσιος τομέας επηρεάζει αρνητικά τους μισθούς. Όταν αυτός αποτελεί τον μοναδικό παραγωγό προϊόντων και υπηρεσιών, ή όταν αυτός δημιουργεί προνομιακούς παραγωγούς προϊόντων και υπηρεσιών κλείνοντας επαγγέλματα και οικονομικούς κλάδους, κι όταν οι τελικοί καταναλωτές είναι οι Έλληνες πολίτες, αντί ο ιδιωτικός τομέας να είναι και παραγωγός και καταναλωτής των προϊόντων και υπηρεσιών, δεν υπάρχει αυτό-τροφοδοσία του συστήματος με κεφάλαια κίνησης κι ανάπτυξης. Καταρχάς απαιτούνται μικρότερο κράτος και μεγαλύτερος, ανοικτός, ιδιωτικός τομέας.

    Ο ρόλος του κράτους πρέπει να περιοριστεί στο φορέα που εξασφαλίζει την ποιότητα, την ασφάλεια και την μαζική πρόσβαση σε δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, όχι στην μονοπωλιακή παραγωγή αυτών των υπηρεσιών. Ο μονοπωλιακός χαρακτήρας αποτρέπει το κράτος από το να επενδύσει στη βελτίωση της παραγωγικότητας. Και μιλάμε για πραγματική, όχι πλασματική παραγωγικότητα, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας.

    Ο ανοικτός, ιδιωτικός τομέας, δεν πρόκειται με laisser faire τακτικές να εξασφαλίσει ούτε την ποιότητα, ούτε την ασφάλεια, ούτε την αύξηση των μισθών. Εδώ το κράτος πρέπει να λειτουργήσει ως εγγυητής των παραπάνω.

    Παρ’ όλα αυτά, κλείνοντας και σταματώντας τη φλυαρία, δεν ξέρω κατά πόσον σήμερα, και περισσότερο αύριο, το παγκόσμιο φιλελεύθερο σύστημα αντέχει τον παραδοσιακό μισθωτό εργαζόμενο. Η τάση στη δική μας σφαίρα είναι μείωση των μισθών προς τα κάτω, μείωση του κόστους και αύξηση της παραγωγικότητας, σταδιακή εξίσωση των labour costs με τις αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι μια μεταβατική φάση που περισσότερο ζημιώνει τους μισθωτούς της δικής μας σφαίρας παρά της άλλης. Ίσως θα έπρεπε να σκεφτόμαστε περισσότερο λοιπόν όχι ως μισθωτοί, αλλά ως δυνητικά κορπορατικοί απασχολούμενοι.

    ReplyDelete
  64. @Dr Marx

    Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι.Ωρομίσθιος εκπαιδευτικός ΔΕΝ πάς αν δεν φιλήσεις "κατουρεμένες ποδιές".Ούτε με κανενός είδους σύμβαση,έστω και μιας μέρας,εάν δεν πηδηχτείς σωματικά και ψυχικά.Μετά βέβαια αποκτάς εργασιακή εμπειρία και παίρνεις μόρια και μπαίνεις μπροστά από όλους τους μαλάκες που τα ρίχνουν στο Μπόνια, όπου διδάσκουν κάτι τύποι σαν το Μάρξ τα Σαββατοκύριακα αλλά τις Καθημερινές κραυγάζουν "περισσότερα χρήματα λιγότερη δουλειά".Μου θυμίζει εκείνο του αλήστου μνήμης "ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ".
    Και εμείς άδουμεν ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΕΡΙ "ΟΝΟΥ ΣΚΙΑΣ".Ετσι είναι σίγουρο ότι δεν θα ενοχλήσουμε κανένα και δεν θα μας ενοχλήσει κανείς στο επαναστατικό μας έργο γιατί θα είμαστε τα καλύτερα εξαπτέρυγα-άλλωθι του συστήματος που θέλουμε δήθεν να αλλάξουμε.

    ReplyDelete
  65. «Τα προγράμματα Stage, τα οποία εφαρμόζονται από δεκαετίας, ξεκίνησαν με στόχο την επιμόρφωση των ανέργων σε κάποια εργασία ή ειδικότητα, έτσι ώστε μετά την πάροδο του 18μήνου που διαρκεί το πρόγραμμα να έχουν τα εφόδια να βρουν δουλειά σε ανάλογη θέση.»

    Άρα προβοκάτορα του βήματος, να βάλουμε κάποια πράγματα στη σειρά. Τα προγράμματα stage ΔΕΝ είναι, κατά αποστολή (mission and objectives), προγράμματα εργασίας, αλλά επιμόρφωσης. Άρα, η ασφάλιση θα έρθει από άλλη εργασία, συμπληρωματική, εφόσον υπάρχει, ή πρέπει να καλύπτεται από το επίδομα ανεργίας.

    Το ηθικό και πολιτικό αδίκημα που διαπράττουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πριν, είναι ακριβώς αυτό:

    «Ωστόσο στην πορεία εξελίχθηκαν σε έναν ρουσφετολογικό μηχανισμό, μέσω του οποίου οι πολιτικοί «διορίζουν» προσωρινά κάποια άτομα στο Δημόσιο.... Πρόκειται δηλαδή για μια άλλη εκδοχή των συμβασιούχων του Δημοσίου που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες...»

    ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ, πότε θα μάθετε εσείς τα ΜΜΕ να μιλάτε υπεύθυνα και να μην καλλιεργείτε την κινδυνολογία, τη δυσπιστία και την απάθεια των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς? Πότε θα μάθετε να δίνετε κίνητρα στους πολίτες να καλλιεργήσουν την πολιτική τους συνείδηση κι όχι να τους αποτρέπετε?

    Οι Βρυξέλλες γνωρίζουν πολύ καλά τι γίνεται προβοκάτορα κ. Παπασπύρο, τα προγράμματα επιμόρφωσης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ συμβάσεις εργασίας, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ. Αυτό που γνωρίζουν οι Βρυξέλλες και μας κολλάνε στον τοίχο με άλλους τρόπους, είναι η συνεχής τάση στην Ελλάδα να μετατρέπουμε τα πάντα σε πελατειακά – ρουσφετολογικά εργαλεία, υποθέτωντας ότι για πάντα οι Βρυξέλλες θα μας χρηματοδοτούν.

    ΚΑΚΩΣ οι καταρτιζόμενοι των προγραμμάτων stage καταμετρούνται στο δείκτη απασχόλησης. Αυτό είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΦΑΛΜΑ.

    Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι, που σωστά το αναφέρει ο δρ Μαρξ. Άλλο οι συμβασιούχοι, άλλο οι εκπαιδευόμενοι στα προγράμματα stage. Τα ασφάλιστρα για τα stage δεν πληρώνονται ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.

    Ας κατανοήσουμε λοιπόν τη διαφορά, κι ας δούμε το πραγματικό πρόβλημα. Το κράτος διατηρεί τον ηγεμονικό του ρόλο. Τρέφεται από τον παρασητισμό που του δίνει παντοδυναμία κυριαρχίας στους πολίτες. Αντί να δημιουργήσει capacity για θέσεις απασχόλησης, αντί να εξοπλίσει την κοινωνία με εργαλεία ανάπτυξης, εξασφαλίζει πάση θυσία ότι οι πολίτες της χώρας είναι ταυτόχρονα και πελάτες του κράτους. Γίναμε πουτάνες και το κράτος νταβατζής. Αυτή είναι η αλήθεια.

    ReplyDelete
  66. Αν το κράτος επίσημα θεωρήσει τα stage ως συμβάσεις εργασίας, τότε αυτομάτως πρέπει:

    (1) να ασφαλίσει τους εργαζομένους, που πλέον ΔΕΝ θεωρούνται εκπαιδευόμενοι
    (2) να χάσει τα κονδύλια από την ΕΕ, τα οποία ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ-ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
    (3) Σωστά να προσμετρήσει τους εργαζόμενους στο δείκτη απασχόλησης

    Αν το κράτος θεωρήσει τα stage ως προγράμματα επιμόρφωσης, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ, τότε αυτομάτως πρέπει
    (1) να φροντίσει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των εκπαιδευομένων όπως κάνουν όλα τα ΕΕ κράτη σε περίπτωση εκπαιδευομένων
    (2) να διατηρήσει τα κονδύλια της ΕΕ και να τους εκπαιδεύσει, με κριτήρια κατάρτισης κι όχι κάλυψης λειτουργικών αναγκών που θα έπρεπε να καλύπτονται από εργαζόμενους
    (3) Να μην προσμετρήσει τους καταρτιζόμενους στο δείκτη απασχόλησης

    ReplyDelete
  67. "Η εργασία μαθητευομένων επιτρέπεται από τη νομοθεσία υπό την προϋπόθεση ότι τα νέα παιδιά θα είναι ηλικίας άνω των 16 ετών. Οπως προβλέπεται και από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οι μαθητευόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με τα κατώτερα ημερομίσθια και ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ."

    Και για μην υπάρχει περαιτέρω σύγχυση, άλλο πράγμα η «εργασία μαθητευομένων» κι άλλο πράγμα το «πρόγραμμα επιμόρφωσης». Η διαφορά φαντάζει λεπτομέρεια, αλλά είναι τεράστια. Στο πρόγραμμα επιμόρφωσης δεν ασφαλίζεις, δηλαδή εισφορές εκτός των άλλων και στο συνταξιοδοτικό κορβανά, αλλά καλύπτεις, υποχρεωτικά, ως κράτος κατά βάση, κι όχι ως εκπαιδευτής (είτε ιδιώτης είτε δημόσιος), την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    ReplyDelete
  68. Αποδεικνύεις αρθρογράφε του βήματος, για άλλη μια φορά, ότι εκτός των πολιτικών και των συνδικαλιστών, τα ΜΜΕ διεκδικούν, ως εναλλακτικοί νταβατζήδες, την αποκλειστικότητα του λαϊκισμού και της προαγωγής.

    ReplyDelete
  69. Κάποτε είχαμε το CEDEFOP στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Αυτό ήταν το γραφείο Επαγγελματικής Κατάρτισης κι Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βάζω στοίχημα ότι κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξη του στην Ελλάδα. Αυτό το γραφείο λοιπόν, μετά από πολλά χρόνια υπολειτουργίας και κακοδιαχείρισης έκλεισε. Ακόμα και αυτό, γραφείο της ΕΕ, τοποθετημένο στην Ελλάδα, κόλλησε παράσιτα, και οι γιατροί της ΕΕ το απομάκρυναν από την πηγή μόλυνσης. Και πολύ καλά. Τελικά τα διεθνή σεμινάρια που δίνουμε με τόσο ενθουσιασμό και προσύλωση στο μίζ-ness και στη ρουσφετολογία δεν έπιασαν τόπο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Κρίμα, και θα μπορούσαμε να διδάξουμε ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων, the Neogreek rusfetian way.

    ReplyDelete
  70. Η λέξη rus σημαίνει έμπορος Βίκινγκ, λέξη από την οποία προέρχεται η λέξη Russian. Εφευρετικότητα, καινοτομία, θράσος, ευελιξία, δημοκρατία είναι οι έννοιες που συνοδεύουν τη λέξη rus.

    Στην Ελλάδα rus stands for rus-feti. Εφευρετικότητα, καινοτομία, θράσος, αδράνεια, νταβατζιλίκι. Μήπως είμαστε τελικά και μεις σοσιαλιστές σαν τους σκανδιναβούς, απλά από την άλλη μεριά του νομίσματος?

    ReplyDelete
  71. Δρ Μαρξ

    Διάφορα Συνολικά εταιρικά φορολογικά βάρη

    Αυστρια: 58
    Βελγιο: 69
    Γερμανια: 58
    Ισπανια: 59
    Ιταλια: 73
    Πορτογαλια: 46
    ΕΛΛΑΔΑ: 60(35 μεχρι προσφάτως,25)
    Ιρλανδια: 24
    Σουηδια: 57(28, απο τα χαμηλότερα στην ευρώπη)
    Φινλανδια: 48
    ΗΠΑ: 45

    πηγή: pricewaterhousecooper

    Σε όλα τα σκανδιναβικά μοντέλα οι επιχειρήσεις έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση απο την Ελλάδα σε αντίθεση με τον γνωστό μύθο. Η υψηλή φορολογία σε αυτά τα κράτη επιβάλετε στους πολίτες. Αυτό αποδεικνύει ότι χωρίς παραγωγικές εταιρίες κανένα κοινωνικό μοντέλο δεν ευσταθεί.

    Τώρα για το κυρίως θέμα, εντάξει αυτοί δουλεύουν ανασφάλιστοι, για συνταξιοδοτικό δεν το συζητάμε αναφερόμαστε σε νεαρές ηλικίες. άμα αρρωστήσουν όμως τί γίνεται που το νοσοκομείο θα ζητάει νοσήλεια? πώς επιβιώνουν. Και ξαναέρχεται στο προσκήνιο το να διαχωριστεί το συνταξιοδοτικό απο το υγείας.

    ReplyDelete
  72. Κύριοι των G700,
    καλησπέρα σας, πώς πήγε η πορεία, ξέρω πιάνω παλιό θέμα αλλά.....
    Το θέμα είναι εισακούστηκε η φωνή σας πάνω απο της ΓΣΕΕ ή του ΠΑΜΕ(που καλέ σιβηρία?) ή απλώς δυναμώσατε τις δικές τους φωνές με την παρουσία σας.

    ReplyDelete
  73. Αντώνη γεια σου ρε φίλε,

    ρωτάς

    "άμα αρρωστήσουν όμως τί γίνεται που το νοσοκομείο θα ζητάει νοσήλεια?"

    και απαντώ

    Στο πρόγραμμα επιμόρφωσης δεν ασφαλίζεις, δηλαδή εισφορές εκτός των άλλων και στο συνταξιοδοτικό κορβανά, αλλά καλύπτεις, υποχρεωτικά, ως κράτος κατά βάση, κι όχι ως εκπαιδευτής (είτε ιδιώτης είτε δημόσιος), την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    και όπως πολύ καλά λες

    "Και ξαναέρχεται στο προσκήνιο το να διαχωριστεί το συνταξιοδοτικό απο το υγείας."

    Και συμπληρώνω με τις θέσεις των G700 για το ασφαλιστικό.

    ReplyDelete
  74. hello Antonis,

    ακούστηκε η φωνή μας, τώρα αν εισακούστηκε είναι άλλο θέμα.

    ReplyDelete
  75. Η φωνή της γ700 ακούγεται κάθε μέρα και ποιό δυνατά.

    ReplyDelete
  76. Συμφωνώ με dr Marx "αντί να τονίσεις το ζήτημα της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο, τη μείωση του μισθού και την κατάργηση των όποιων κατακτήσεων των εργαζομένων μέσω των STAGE, των συμβάσεων έργου και των ενοικιαζόμενων, λες ιστορίες περί "πελατειακών σχέσεων";"

    Πελατειακές σχέσεις θα υπάρχουν όσο υπάρχουν απασχολήσιμοι!

    ReplyDelete
  77. Ποιες εννοείς εσύ ότι είναι οι κατακτήσεις των εργαζομένων μέσω των stage?

    Και γιατί εργαζομένων και όχι καταρτιζομένων?

    ReplyDelete
  78. Μου φαίνεται ότι κανείς σας δεν έχει καταλάβει τι είναι τα stage, ποια είναι η πολιτική φαυλότητα γύρω από τα stage, και ποιος είναι ο ξεφτιλιστικός λαϊκισμός του άρθρου του βήματος γύρω από τα stage.

    ReplyDelete
  79. Καπιταλιστικό κομμούνι μπορείς να εξηγήσεις - αναπτύξεις τι εννοείς με τη φράση

    "Πελατειακές σχέσεις θα υπάρχουν όσο υπάρχουν απασχολήσιμοι!"?

    ReplyDelete
  80. Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΜΑΓΓΥΑΙΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥΣ

    ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΤΩΡΑ .

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΒΡΟΜΙΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΠΡΟ ΤΟΥ ΑΥΓΕΙΑ

    ReplyDelete
  81. διαφωνούμε με κκ και μαρξ : υπάρχει θέμα κακής αξιοποιήσης σύγχρονων θεσμικών εργαλείων τα οποία θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας.

    ReplyDelete
  82. @politakis

    Κύριε Πολιτάκη δεν είναι ακριβώς έτσι. Ιδού τα πραγματικά στοιχεία (πέραν των στοιχείων για το IMPLICIT φορολογικό συντελεστή που έδωσα) για τους διάφορους φόρους από τη Eurostat . Σημειωτέον ότι είχε υποστηριχθεί πρωτύτερα ότι η φορολογία των επιχειρήσεων στη Δανία είναι χαμηλότερη από την Ελλάδα και ότι στην Ελλάδα :

    (Μέγιστα νόμιμα ποσοστά)

    PERSONAL INCOME (%):

    EL:40
    FR:40
    UK:40
    DE:40
    NL:52
    SE:56.50
    DK:59

    CORPORATE INCOME TAX (%) 2007 - 1995

    EL:25 40
    NL:25.5 35
    DK:28 34
    SE:28 28
    UK:30 33
    DE:38.7 56.8
    ΙΕ:12.5 40

    Τι λέει η EUROSTAT για αυτή τη μείωση;


    "The corporate income tax, although usually considered the main tax on capital, is not a major source of revenue in
    any of the Union's Member States. In 2005, it represents less than 4.5 % of GDP in all countries but Luxembourg
    (6.0 %) and Cyprus (5.4 %). Even after the inclusion of all other capital taxes the revenue from the taxation of this
    factor is never higher than 10.5 % of GDP, with the exception of Luxembourg (11.7 %) and the United Kingdom
    (11.1 %) where the high internationalisation of the financial system can be expected to boost this kind of revenues.
    The main reason why capital taxation attracts so much attention is therefore not, or at least not only, linked to the
    revenues yielded by this source.
    .................................

    The greater mobility of capital compared with labour explains why it is less taxed; policymakers fear that
    excessive levels of taxation scare away capital; or hope to attract capital from other countries by offering an
    attractive tax treatment (so-called 'tax competition).


    Τώρα... Στοιχεία ΟΟΣΑ για το φορολογικό συντελεστή στο divident income των μετόχων των επιχειρήσεων (που λαμβάνει υπόψη το συνδυασμό του corporate income tax και του φόρου στο εισόδημα για ένα μέτοχο)

    DK:57.3
    SE:49.6
    IE:48.4
    EL:25.0 (!!!)
    DE:53.4

    Η δε μεθοδολογία της PriceWaterhouseCoopers συμπεριλαμβάνει στο λεγόμενο TTR τις εργοδοτικές εισφορές για την ασφάλιση! Δηλαδή μέρος του μισθού... Αυτό παράγει αλλοπρόσαλλα αποτελέσματα καθώς πρόκειται περί υποθετικού υπολογισμού βασισμένου σε case study που δε λαμβάνει υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες (Π.χ. ότι στην Ελλάδα η εισφοροδιαφυγή είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ και έτσι υπάρχει μια μεγάλη υπερεκτίμηση των εργοδοτικών εισφορών ή το παράδειγμα της Δανίας όπου οι εισφορές για την ασφάλιση προέρχονται αποκλειστικά από τη ΓΕΝΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ (δες π.χ. πίνακα divident income tax rate παραπάνω για να καταλάβεις τι σημαίνει αυτό). Ακόμα και έτσι όμως τα νουμεράκια δεν είναι έτσι όπως τα παρουσίασες!!!! (τυχαία άραγε;;;)

    Paying Taxes Study

    ΧΩΡΑ ΣΥΝ. CORP_TAX LABOUR OTHER


    EL:48.6|15.1|31.7|1.9
    DK:33.0|28.0|2.5|2.7
    FI:47.8|17.0|29.7|1.0
    SE:54.0|16.5|36.4|1.7
    FR:66.3|8.3|52.1|5.8
    US:46.2|27.1|9.6|9.5

    Όπως καταλαβαίνεις δεν είναι δα (ακόμη και έτσι) τόσο μεγάλη η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα.

    Από την άλλη η μεθοδολογία είναι εντελώς ΣΤΡΕΒΛΗ. Δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιείς artificial επιχείρηση CASE STUDY διότι π.χ. στην περίπτωση της Ελλάδας παραβλέπεται η γιγάντια είσφορο- και φόροδιαφυγή (ειδικά αν λάβεις υπόψη ότι η artificial εταιρεία είναι ΜΜΕ (μικρομεσαία) με 60 υπαλλήλους)

    That's all babies...

    ReplyDelete

  83. "Πελατειακές σχέσεις θα υπάρχουν όσο υπάρχουν απασχολήσιμοι!"?

    Η διόγκωση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του '70 και του '80 οφειλόταν κατά κύριο λόγο στις κρατικοποιήσεις! Αυτό ΔΕΝ είχε να κάνει με πελατειακές σχέσεις. Εν μέρει ήταν το αποτέλεσμα ταξικών αγώνων που οδήγησαν σε κρίση κερδοφορίας τις επιχειρήσεις που βασίζονταν σε χαμηλό κόστος εργασίας. Η δε διαδικασία προσλήψεων π.χ. των καθηγητών ήταν ΕΝΤΕΛΩΣ αδιάβλητη (βλ. επετηρίδα).

    Η κύρια ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΗ μέθοδος είναι (και ήταν) η πρόσληψη ΕΚΤΑΚΤΩΝ, επισφαλών εργαζομένων.
    Αυτό όμως τώρα πια ΔΕΝ ισχύει (για την περίπτωση των STAGE) διότι υπάρχει η τάση ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ μόνιμων εργαζόμενων από ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥΣ, ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΜΠΛΟΚΑΚΗΔΕΣ, STAGE κλπ. (π.χ. βλ. κρατικές τράπεζες, σχολεία, νοσοκομεία κλπ κλπ). Προφανώς ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΠΙΔΑΣ πατώντας όμως στην παλιά πρακτική της ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ των ΕΚΤΑΚΤΩΝ (που σωστά γινόταν ΕΦΟΣΟΝ κάλυπταν ΠΑΓΙΕΣ και ΔΙΑΡΚΕΙΣ ανάγκες ασχέτως αν τους είχαν πάρει ρουσφετολογικά). Για του λόγου το αληθές π.χ. λάβε υπόψη σου ότι η ΕΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ να μετατρέψει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεωνόντουσαν επ' άπειρο σε ΑΟΡΙΣΤΟΥ (ιδιωτικού δικαίου και όχι ΔΗΜΟΣΙΟΥ). Ακόμα και έκει όμως έκαναν μεγάλες πουστιές (βλ. παραδείγματα εργαζομένων στους ΟΤΑ-οδοκαθαριστές ή καθαρίστριες που δούλευαν επί 10 χρόνια και δεν τις έκαναν ΑΟΡΙΣΤΟΥ!!!!)

    Με τις ελαστικές σχέσεις, τις "συνεντεύξεις" και τις λοιπές αηδίες επομένως πετυχαίνουν 2 πράγματα: αφενός ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ και αφετέρου ΟΜΗΡΙΑ και ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ. Αυτά τα δύο ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ!!!

    @φιλόλογο
    Ωρομίσθιος εκπαιδευτικός ΔΕΝ πάς αν δεν φιλήσεις "κατουρεμένες ποδιές".

    ΛΕΣ ΑΗΔΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ. Η ιστορία με τις μονιμοποιήσεις των ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ-μοριοδότησης των ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ οφείλεται στην ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της ΕΠΕΤΗΡΙΔΑΣ. Επειδή οι αντιδράσεις θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες (βλ. συγκρούσεις στα εξετάστικα επί ΣΗΜΙΤΗ 1998) αναγκάστηκαν να εισάγουν μεταβατικές διατάξεις για τους ανθρώπους που δούλευαν 5-10 χρόνια στην εκπαίδευση, μοριοδοτώντας τους.

    Οι δε προσλήψεις ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ και ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ. Αν συμβαίνουν ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ γίνεται εντελώς κατ'εξαίρεση και οφείλεται στην ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ του τρόπου πρόσληψης!!

    Έχω πολλούς γνωστούς που δεν έκαναν κανένα ρουσφέτι και αναγκάζονταν να τρέχουν από δω και απο κει (σε 3 σχολεία την ίδια ημέρα) για να πληρωθούν τον επόμενο χρόνο.

    ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΔΑΚΡΥΑ λοιπόν

    ReplyDelete
  84. Για να εξηγηθώ περισσότερο, σε σχέση με τους έκτακτους να πω ότι ενώ παλιότερα υπήρχε η τάση οι έκτακτοι να γίνονται σταδιακά μόνιμοι, σήμερα αντιθέτως η τάση είναι να μη γίνονται προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού παρόλο που οι παλιοί συνταξιοδοτούνται και φεύγουν και να αναπαράγεται το μοντέλο της ΕΠΙΣΦΑΛΟΥΣ εργασίας.

    Φυσικά υπάρχουν και αντίρροπες τάσεις σε αυτό, για λόγους πολιτικού κόστους. Τις αιτίες όμως να τις ψάξετε ΑΛΛΟΥ! (στο ζήτημα του κόστους εργασίας και της αύξησης της κερδοφορίας)

    ReplyDelete
  85. @μεσουτ ταβάζ

    Οι Βρυξέλλες γνωρίζουν πολύ καλά τι γίνεται προβοκάτορα κ. Παπασπύρο, τα προγράμματα επιμόρφωσης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ συμβάσεις εργασίας, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ.

    Γνωρίζω π.χ. την περίπτωση των 1-euro jobs στη Γερμανία που προβλέπονταν από το Hartz IV. Εκεί οι δουλειές που "προτείνονται" στους άνεργους (επί ποινή διακοπής του επιδόματος) παρουσιάζονται επίσης ως δήθεν επανένταξη κλπ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για χαμαλοδουλειές σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ή αργομισθίες "κοινωνικής προσφοράς" σε ΜΚΟ που στόχο έχουν να πειθαρχήσουν τους άνεργους, ΠΑΡΟΛΟ που ΓΙΓΑΝΤΩΣΑΝ τις κοινωνικές δαπάνες αντί να τις μειώσουν (χωρίς να αυξήσουν σε τίποτα την παραγωτικότητα).

    Επομένως, από χώρα σε χώρα οι συνθήκες είναι διαφορετικές και οι πολιτικές της ΕΕ παίρνουν διαφορετικό νόημα, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της εθνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς άλλωστε; ΔΕΝ είναι δυνατό οι πολιτικές να έχουν το ΙΔΙΟ περιεχόμενο σε εντελώς διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

    Γίνεται ένα ALIGNMENT λοιπόν στις αντίστοιχες ανάγκες. Δεν πρόκειται περι στρέβλωσης, πρόκειτα περι ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ

    ReplyDelete
  86. @μεσούτ ταβαζ

    Ο σκοπός αυτών των προγραμμάτων είναι να δώσουν πρακτικά, βασικά εργαλεία – γνώσεις σε νέα παιδιά έτσι ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένα όταν θα θελήσουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Γιατί ας μην τρέφουμε αυταπάτες, παντού, κι όχι μόνο στην Ελλάδα, ζητάνε δεξιότητες τις οποίες δύσκολα ένας νέος έχει καλλιεργήσει όσο ακόμα σπουδάζει


    A γεια σου... έρχεσαι στα λόγια μου λοιπόν: τα προγράμματα λοιπόν αυτά έχουν ως στόχο να δώσουν εφόδια στους νέους εργαζόμενους για να μπουν στην αγορά εργασίας. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό;;

    Ότι η εκπαίδευση του εργαζόμενου δεν γίνεται ΕΝΤΟΣ της επιχείρησης (κάτι που έχει κόστος για αυτήν) αλλά με έξοδα του κράτους, που δεδομένης της μείωσης της φορολογίας του κεφαλαίου και της αύξησης των έμμεσων φόρων, μετακυλίονται τελικά στους εργαζόμενους. Για να μη μιλήσουμε για τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ.
    Η επιχείρηση από την άλλη μεριά ΕΙΤΕ υπήρχαν ΕΙΤΕ δεν υπήρχαν αυτά τα προγράμματα τις ίδιες ΑΝΑΓΚΕΣ θα είχε για εργαζόμενους. Επομένως να ποιο είναι το κουμπί της ανάλυσης...

    ReplyDelete
  87. "Επομένως, από χώρα σε χώρα οι συνθήκες είναι διαφορετικές και οι πολιτικές της ΕΕ παίρνουν διαφορετικό νόημα"

    ΑΚΡΙΒΩΣ

    "ΔΕΝ είναι δυνατό οι πολιτικές να έχουν το ΙΔΙΟ περιεχόμενο σε εντελώς διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες."

    Άλλο οι κοινωνικο-οικονομικές, κι άλλο οι καιροσκοπικές πολιτικές ρουσφετολογικές συνθήκες. Οι 2ες
    στην Ελλάδα φορέσανε το μανδύα των πρώτων.

    Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από ανασφάλιστους. Έχει ανάγκη από κουλτούρα, πώς θα μάθουμε να επενδύουμε στον εργάτη της γνώσης.

    ReplyDelete
  88. Ο σκοπός αυτών των προγραμμάτων είναι να δώσουν πρακτικά, βασικά εργαλεία – γνώσεις σε νέα παιδιά έτσι ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένα όταν θα θελήσουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Γιατί ας μην τρέφουμε αυταπάτες, παντού, κι όχι μόνο στην Ελλάδα, ζητάνε δεξιότητες τις οποίες δύσκολα ένας νέος έχει καλλιεργήσει όσο ακόμα σπουδάζει

    A ΓΕΙΑ ΣΟΥ λοιπόν... Έρχεσαι στα λόγια μου... Αντί λοιπόν οι επιχειρήσεις να εκπαιδεύουν τους ΝΕΟΥΣ εργαζόμενους τους θέλουν έτοιμους. Πως;

    - Με προγράμματα που μεταφέρουν το κόστος εκπαίδευσης στο κράτος (και επομένως τελικά με δεδομένη τη φορολογική πολιτική στους εργαζόμενους)
    - Με εκπαίδευση που πληρώνεται από τον ίδιο το νέο (δια βίου εκπαίδευση, σεμινάρια, πιστοποιητικά και λοιπές αηδίες)

    Η επιχείρηση ΕΙΤΕ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ αυτά τα προγράμματα, θα είχε τις ίδιες ανάγκες για εργατικό δυναμικό. Επειδή όμως δεν τους φτάνει η ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ που παρέχει το κράτος καθώς μετά πρέπει να επωμιστούν το κόστος της ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ στις εργασιακές διαδικασίες της επιχείρησης, τους βολεύει να το πληρώσουν οι νέοι εργαζόμενοι (είτε μέσω του κράτους - STAGE κλπ είτε ατομικά)

    ReplyDelete
  89. Άλλο οι κοινωνικο-οικονομικές, κι άλλο οι καιροσκοπικές πολιτικές ρουσφετολογικές συνθήκες.

    Μα όπως απέδειξα η πολιτική πάει μαζί με την οικονομία. Πρόκειται για συνδυασμό: ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ- ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ.

    ReplyDelete
  90. Δηλαδή ρε Μαρξ τα λεφτά για το κόστος οποιονδήποτε δράσεων σε μια κοινωνία από ποιον πρέπει να έρχονται? Μόνο από τις επιχειρήσεις? Όχι από τη φορολογία? Οι πολίτες δεν πληρώνουν τίποτα? Οι πολίτες δεν είναι και ταυτόχρονα επιχειρηματίες? Τελικά ποιος θα πληρώσει και για τι?

    ReplyDelete
  91. Εγώ δεν ξέρω ποιος και πόσα πρέπει να δίνει για την εκπαίδευση των εργαζομένων, αλλά θέλω να σας δείξω μια τάση που υπάρχει. Οι εταιρίες συνεχώς επενδύουν όλο και λιγότερο στην εκπαίδευση. Παλιότερα, πλήρωναν σεμινάρια και μεταπτυχιακά ακόμη χωρίς μεγάλη δυσκολία. Τα τελευταία χρόνια έχει δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο? Ίσα ίσα που ζητάνε τα "άπειρα" χωρίς να επενδύουν τίποτα. Θεωρούν δεδομένο ότι θα έχεις κάνει και κάτι επιπλέον για το οποίο φυσικά δεν θα σε πληρώσουν ποτέ

    ReplyDelete
  92. @μεσουτ

    έτσι ώστε η προσφορά ποτέ να μην υποπέσει της ζήτησης.


    What??? Τα μπερδεύεις μου φαίνεται. Αν η προσφορά εργασίας υποπέσει της ζήτησης ΑΥΤΟ είναι θετικό για τους μισθούς!! Άρα η διαθεσιμότητα εργατικής δύναμης είναι ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ για τους καπιταλιστές. Ωστόσο, η τιμή της εργατικής δύναμης δεν καθορίζεται από την "προσφορά και τη ζήτηση" καθώς ως γνωστόν οι εργαζόμενοι μπορούν να τη ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΝ (μέσω της άσκησης βίας - απεργίες, κλπ.)

    Σε ένα ανοικτό ανταγωνιστικό περιβάλλον, με αυξημένη ζήτηση και την ύπαρξη εγχώριου καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, το καλύτερο κίνητρο για να επιβληθεί κανείς είναι η προσφορά μεγαλύτερων μισθών. Ο γιγάντιος δημόσιος τομέας επηρεάζει αρνητικά τους μισθούς.

    Εντελώς αστήρικτα όλα αυτά.

    Αφενός ο καθορισμός των μισθών είναι ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα, που δεν είναι τεχνικό. Ο ανταγωνισμός π.χ. των εργαζόμενων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του μισθού τους!!! Αντιθέτως, όταν δεν υπάρχει ανταγωνισμός μπορούν να πετύχουν καλυτερους μισθούς (καθώς το εμπόρευμα βρίσκεται σε σπάνη).

    Όσο για το τελευταίο δεν μπορώ να καταλάβω πως προκύπτει από τα προηγούμενα...

    ReplyDelete
  93. TTR (Total tax rate) (ξέχασα να το αναφέρω πριν)

    ReplyDelete
  94. Στην Ελλάδα το δημόσιο φορολογεί λίγο ! Αυτό φαίνεται από το ποσοστό των φόρων επί του ΑΕΠ 35,7% πριν την αναθεώρηση 30% μετά την αναθεώρηση. Το ποσοστό αυτό μας κατάτάσσει στις χαμηλότερες επιδόσεις στις χώρες του ΟΟΣΑ. Αυτό σημαίνει ότι στερούμαστε εσόδων για δαπάνες σε βασικά δημόσια αγαθά.

    Η αύξηση όμως της δυνατότητας του δημοσίου να μαζεύει φόρους, δεν προϋποθέτει την ραγδαία αύξηση των φορολογικών συντελεστών (αριστερά) ούτε φυσικά την άκριτη μείωσή τους (νεοφιλελεύθεροι), άντε βουρ στον πατσά, προϋποθέτει πρώτα απ' όλα την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, το κυνηγητό της φοροδιαφυγής των νομικών προσώπων, τον τερματισμό των χαριστικών ρυθμίσεων, τη διέυρυνση της φορολογικής βάσης αντί για τη συρρίκνωσή της μέσα από πάσης φύσεως φοροαπαλλαγές.

    Η φορολόγηση προϋποθέτει πάνω απ' όλα την αποκάλυψη της "κρυμμένης" οικονομίας. Είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο;

    ReplyDelete
  95. Τέλος μην πυροβολείτε τους θεσμούς. Αξιοποιείστε τους!

    ReplyDelete
  96. Dr.Marx,
    1) καλά τα στοιχεία που παραθέτεις για τους φορολογικούς συντελεστές. Το συμπέρασμά σου ποιό είναι δεν κατάλαβα όμως. Το διευκρινίζεις σε παρακαλώ; Οτι ο Πολιτάκης δεν έχει σωστά στοιχεία; Οτι η Ελλάδα έχει χαμηλούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις (το ΗΒ πάντως έχει υψηλότερους); Οτι η παγκοσμιοποίηση είναι στη ρίζα του κακού και άρα να τη σταματήσουμε;

    2) αυτό το 'αντί οι επιχειρήσεις να εκπαιδεύουν τους νέους εργαζομένους' δεν το πολυκατάλαβα. Είναι το ίδιο με το 'όχι στη σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά'; Οι επιχειρήσεις θα είχε νόημα να αναλαμβάνουν το (σχεδόν) πλήρες κόστος της εκπαίδευσης του προσωπικού τους εάν μπορούσε κάποιος να τους εγγυηθεί ότι ο εκπαιδευόμενος δε θα έπαιρνε τα προσόντα που θα αποκτούσε να πάει σε άλλη επιχείρηση (για να μην πω σε άλλη χώρα). Αυτό σε ποιά ακριβώς χώρα γίνεται; Διότι στο βαθμό που μια επιχείρηση είναι διατεθειμένη να πληρώσει περισσότερο έναν καλό υπάλληλο, είναι πολύ πιθανόν ότι ο καλός υπάλληλος θα την προτιμήσει. Εκτός αν αναφέρεσαι σε αγορές εργασίας όπου όλοι όσοι έχουν το ίδιο πόστο, παίρνουν την ίδια αμοιβή.

    3) 'Η επιχείρηση' λες 'έχει τις ίδιες ανάγκες για εργαζομένους' με ή χωρίς προγράμματα κατάρτισης. Ολες οι επιχειρήσεις είναι ίδιες δηλαδή; Και όλοι οι εργαζόμενοι είναι ίδιοι;

    4) Μας λες και μας ξαναλές για τη μείωση του κόστους, λες και η αξία που παράγει ένας εργαζόμενος είναι μία και η αυτή σε κάθε τομέα δραστηριότητας και χώρα. Δεν είναι. Νομίζω ότι ακόμα και στις πλουσιότερες και πιο προστατευτικές (των εργαζομένων) οικονομίες της Ευρώπης έχει παρατηρηθεί μια σχετική υποχώρηση στο μερίδιο των μισθών (σε σχέση με τα κέρδη) αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η πίτα έμεινε η ίδια και άρα οι συνθήκες διαβίωσης έχουν επιδεινωθεί. Δλδ οι Δανοί (νάτοι πάλι) και οι Ιρλανδοί δε ζουν καλά και νιώθουν θύματα; Στο βαθμό που η ποιότητα του εργατικού δυναμικού είναι υψηλή και αυξανόμενη, δεν τίθεται θέμα μισθού πείνας.

    5) Τέλος μας λες για τα 1-euro jobs στη Γερμανία αλλά δε μας αναφέρεις ότι το 1 ευρώ αμοιβή το παίρνει συμβολικά ο εργαζόμενος/επιδοτούμενος άνεργος επιπρόσθετα στο επίδομα ανεργίας του, το οποίο απ'όσο γνωρίζω μπορεί να είναι αρκετά γενναιόδωρο. Επίσης δε μας λες ότι οι 'χαμαλοδουλειές' συμπεριλαμβάνουν τη φύλαξη παιδιών και τη φροντίδα ηλικιωμένων. Δηλαδή, οι Γερμανίδες νοικοκυρές που κάνουν αυτές τις δουλειές χωρίς να πληρώνονται είναι χαμάληδες; Αν τώρα αναφερόσουν στα mini-jobs, όπου πρώην 'μαύρες' δουλειές γίνονται 'ασφαλισμένες' (δηλ. με ασφαλιστικές εισφορές από τους εργοδότες) υπό την προϋπόθεση ότι ο μισθός δε θα υπερβαίνει τα 400 ευρώ, ναι, δεν είναι ό,τι καλύτερο και ναι, μιλάμε για γκαρσόνια και δουλειές σε τομείς προσωπικών υπηρεσιών. Τα στοιχεία δείχνουν (μελέτη του DIW) ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αυτές τις δουλειές τις παίρνουν φοιτητές (που εργάζονται για χαρτζιλίκι, καθότι η φοίτηση είναι δωρεάν), νέους και νοικοκυρές, οι οποίες στη Γερμανία συχνά δεν έχουν κίνητρα να δουλέψουν επίσημα λόγω υψηλής οριακής φορολογίας (βλ. male-bread winner model). Δεν είμαι βέβαιη αν στην Ελλάδα κάτι τέτοιο θα ήταν άμεσα απορριπτέα λύση. Δηλαδή είναι καλύτερα να δουλεύουν οι γ700 για ψίχουλα και να μην έχουν ασφάλιση, ενώ όλη η αδήλωτη εργασία επιβαρύνει αυτούς που πληρώνουν φόρους (και εισφορές) όλο και περισσότερο; Είναι καλύτερα που (και) από όλη τη 'μαυρίλα' στην απασχόληση, αυτοί που δουλεύουν δηλωμένα πληρώνουν τα κέρατά τους σε ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα λ.χ. γυναίκες με πτυχίο να μη τις συμφέρει να εργαστούν όταν κάνουν παιδιά γιατί με τις κρατήσεις ο μισθός τους δε φτάνει για παιδικό σταθμό; Μπορεί και να είναι έτσι, όμως δεν νομίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα έτσι αβασάνιστα.

    ReplyDelete
  97. Και ανακεφαλαιώνω την ¨ολη συζήτηση. Το κόστος της εκπαίδευσης να είναι στον εργοδότη στο κράτος ή στον εργαζόμενο.

    Αν υπήρχαν εταιρίες μεγάλου βεληνέκους θα έλεγα να πληρώνουν οι εταιρίες. Στην ελλάδα όμως έχουμε μικρές εταιρίες(που είναι εκείνο το παλιό ωραίο άρθρο G700) που ακόμα και να εκπαιδεύσεις προσωπικό σου είναι άχρηστο.

    Οπότε τι μένει, μάλλον να αρχίσουμε να εκπαιδεύουμε επιχειρηματίες. Με Stage και παράλληλα μαθήματα μάρκετινγκ κτλπ κτλπ.

    Μεσουτ
    Ακόμα δεν μου έχει πεί τι σημαίνει το παρατσούκλι σου. Το Συνταξιοδοτικό είναι μεγάλο στόρι με πολύ διαφορετικές αντιλήψεις. Για τον διαχωρισμό όμως Υγείας συνταξιοδοτικού είναι σχετικά εύκολη μεταρρύθμιση, γιαυτό και του δίνω βάση

    G700
    Μα το θέμα είναι να εισακουστείς αλλιώς χαμένη ενέργεια. Περιμένω ανάλυση αν έπιασε τόπο η ενέργεια. Εγώ πάντως αν είμουν Ελλάδα θα κατέβαινα μαζί σας να σας γνώριζα κιόλας.

    ReplyDelete
  98. @ dr marx
    "What??? Τα μπερδεύεις μου φαίνεται. Αν η προσφορά εργασίας υποπέσει της ζήτησης ΑΥΤΟ είναι θετικό για τους μισθούς!! Άρα η διαθεσιμότητα εργατικής δύναμης είναι ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ για τους καπιταλιστές."

    Poly swsta to theteis. Alla oxi mono gia tous kapitalistes. Oi aneidikeutoi xeironaktes twn plousiwn xwrwn den theloun na akousoun gia xeironaktes metanastes apo ftwxes xwres. I apolyta swsti loipon apantisi einai "einai ZITOUMENO gia tous KAPITALISTES kai gia tous AUTOXTHONES ERGATES"

    "Ωστόσο, η τιμή της εργατικής δύναμης δεν καθορίζεται από την "προσφορά και τη ζήτηση" καθώς ως γνωστόν οι εργαζόμενοι μπορούν να τη ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΝ (μέσω της άσκησης βίας - απεργίες, κλπ.)"

    Poly swsta. Stin teleytaia amigws LAIKISTIKI kai eks isou (50:50) oloklirwtiki/kapitalistiki xwra epi tou planiti, tin Ellada, oi misthoi kathorizontai mesa apo apergies.
    Einai auto ppou elege o Mpampis sto Vyzantio Oikonomia tourlou tourlou me kerasaki accompagnamento avec Vouyiouklaki Papamihail

    ReplyDelete
  99. 1) Οτι ο Πολιτάκης δεν έχει σωστά στοιχεία; Οτι η Ελλάδα έχει χαμηλούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις (το ΗΒ πάντως έχει υψηλότερους); Οτι η παγκοσμιοποίηση είναι στη ρίζα του κακού και άρα να τη σταματήσουμε;


    Καταρχάς ήθελα να αποδείξω ότι είναι ψέμα ότι η φορολογία των επιχειρήσεων και οι επιβαρύνσεις στην Ελλάδα είναι χαμηλές. Κατά δεύτερον, ότι είναι παγκόσμια τάση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών να ελαφρύνουν τις επιχειρήσεις και να επιβαρύνουν τους εργαζόμενους αυξάνοντας σχετικά την υπεραξία που καρπώνονται.



    2) Οι επιχειρήσεις θα είχε νόημα να αναλαμβάνουν το (σχεδόν) πλήρες κόστος της εκπαίδευσης του προσωπικού τους εάν μπορούσε κάποιος να τους εγγυηθεί ότι ο εκπαιδευόμενος δε θα έπαιρνε τα προσόντα που θα αποκτούσε να πάει σε άλλη επιχείρηση (για να μην πω σε άλλη χώρα).



    Δε με αφορούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Πρόκειται για ζήτημα συσχετισμού ισχύος (και μοντέλου εργασιακών σχέσεων, καθώς στο παρελθόν οι εργαζόμενοι έτειναν να εργάζονται σε μόνιμη και σταθερή βάση στην ίδια επιχείρηση για το μεγαλύτερο διάστημα του εργασιακού τους βίου)



    3) 'Η επιχείρηση' λες 'έχει τις ίδιες ανάγκες για εργαζομένους' με ή χωρίς προγράμματα κατάρτισης. Ολες οι επιχειρήσεις είναι ίδιες δηλαδή; Και όλοι οι εργαζόμενοι είναι ίδιοι;



    ΔΕ ΛΕΩ ΑΥΤΟ. Λέω απλώς ότι τα προγράμματα κατάρτισης των εργαζομένων σε σχέση με τη ΖΗΤΗΣΗ εργασίας δεν αλλάζουν πολλά πράγματα (τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο) και ειδικά σε μια εποχή που οι απαιτούμενες δεξιότητες μεταβάλλονται συνεχώς. Επομένως το μόνο που έχει να προσφέρει η κατάρτιση στον εργαζόμενο είναι να τοποθετηθεί καλύτερα ΑΤΟΜΙΚΑ στην αγορά εργασίας. Δηλαδή, ΒΑΣΙΚΟΣ στόχος είναι η ΜΕΙΩΣΗ του κόστους και η εμπέδωση του ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ως αξίας για τους εργαζόμενους. Δεν πρόκειται να βρουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ εργαζόμενοι εργασία λόγω των προγραμμάτων κατάρτισης (άσε που υποκαθιστούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε περιπτώσεις μαθητείας)


    4) οικονομίες της Ευρώπης έχει παρατηρηθεί μια σχετική υποχώρηση στο μερίδιο των μισθών (σε σχέση με τα κέρδη) αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η πίτα έμεινε η ίδια και άρα οι συνθήκες διαβίωσης έχουν επιδεινωθεί. Δλδ οι Δανοί (νάτοι πάλι) και οι Ιρλανδοί δε ζουν καλά και νιώθουν θύματα;


    Θα μπορούσα να μιλήσω για άλλους δείκτες όπως τα ποσοστά αυτοκτονιών κλπ. Αλλά δε θα το κάνω: πολύ απλά η ΑΥΞΗΣΗ του βαθμού εκμετάλλευσης δε συνεπάγεται την απόλυτη εξαθλίωση των εργατών. Το ζήτημα είναι κυρίως η όξυνση των διαχωρισμών, η εμπέδωση των διαιρέσεων και η πειθάρχηση της (πρωτύτερα) ΑΠΕΙΘΑΡΧΗΣ εργασίας ('60s-'70s) και της ΝΕΟΛΑΙΑΣ. ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΒΙΟΥ, ΑΤΟΜΙΚΙΣΜΟΣ, ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ.


    5) Τέλος μας λες για τα 1-euro jobs στη Γερμανία αλλά δε μας αναφέρεις ότι το 1 ευρώ αμοιβή το παίρνει συμβολικά ο εργαζόμενος/επιδοτούμενος άνεργος επιπρόσθετα στο επίδομα ανεργίας του, το οποίο απ'όσο γνωρίζω μπορεί να είναι αρκετά γενναιόδωρο.
    ..................................
    Αν τώρα αναφερόσουν στα mini-jobs, όπου πρώην 'μαύρες' δουλειές γίνονται 'ασφαλισμένες' (δηλ. με ασφαλιστικές εισφορές από τους εργοδότες) υπό την προϋπόθεση ότι ο μισθός δε θα υπερβαίνει τα 400 ευρώ, ναι, δεν είναι ό,τι καλύτερο και ναι, μιλάμε για γκαρσόνια και δουλειές σε τομείς προσωπικών υπηρεσιών.


    Έχω μιλήσει για τις 1-euro jobs σε προηγούμενα post. Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη Γερμανία με το Hartz IV, αφορούσαν αφενός τον περιορισμό του χρόνου επίδοσης του επιδόματος ανεργίας, και την υποβάθμιση εν συνεχεία των παροχών στο επίπεδο της πρόνοιας (εξίσωση προς τα κάτω δηλαδή η μόνιμη επωδός). Αυτή η μεταρρύθμιση πυροδότησε τις Monday Demonstrations.

    Ως μέθοδο ελέγχου των ανέργων εισήχθησαν οι 1-euro jobs μέσω των οποίων συμπληρώνεται η πρόνοια (450 ευρώ + επίδομα στέγασης) για να φτάσει να παίρνει κανείς γύρω στα 1000 ευρώ το μήνα (το rate δεν είναι ακριβώς 1 ευρώ/ώρα). Αυτό ήρθε να χτυπήσει μια πρακτική πολύ διαδεδομένη στη νέολαια (jobbers) που εκμεταλλεύεται την πρόνοια κάνει και 2-3 μαύρα μεροκάματα το μήνα σε bar και εστιατόρια κυρίως για να φτάσει το ίδιο ποσό. Πρόκειται δηλαδή για μέτρο πειθάρχησης. Από την άλλη μεριά το συγκεκριμένο μέτρο ούτε προς την αύξηση της παραγωγικότητας είναι προσανατολισμένο, ούτε καν μείωσε τις "κοινωνικές δαπάνες" (αντίθετα τις αύξησε). Με άλλα λόγια: ή θα πειθαρχηθεί η νεολαία στο εργασιακό πρόγραμμα 8ωρο/πενθήμερο ή θα χάσει το δικαίωμα στα λεφτά της πρόνοιας. Αυτό λέγεται WORKFARE.

    Επίσης δε μας λες ότι οι 'χαμαλοδουλειές' συμπεριλαμβάνουν τη φύλαξη παιδιών και τη φροντίδα ηλικιωμένων. Δηλαδή, οι Γερμανίδες νοικοκυρές που κάνουν αυτές τις δουλειές χωρίς να πληρώνονται είναι χαμάληδες;

    Αν πρόσεξες είπα ότι πρόκειται ΕΙΤΕ για χαμαλοδουλειές σε επιχειρήσεις ΕΙΤΕ για εργασίες "κοινωνικής προσφοράς" σε ΜΚΟ. Ένας άλλος τρόπος να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες θα ήταν να γίνουν κανονικές προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων από το κράτος πρόνοιας. Αντί αυτού προτιμούν το μοντέλο των ΜΚΟ στα πλαίσια της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

    Όσον αφορά το δεύτερο θα αναφέρω απλώς ότι μια μερίδα των φεμινιστριών (στην Ιταλία, στις ΗΠΑ και τη Βενεζουέλα κυρίως) έχουν κινητοποιηθεί από τη δεκαετία του '70 για το "μισθό για την οικιακή εργασία". Αυτό είναι ένα πραγματικά προωθημένο αίτημα καθώς αναδεικνύει την άμισθη εργασία των νοικοκυρών που είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, και πηγαίνει κόντρα στο στερεότυπο της "γυναικείας φύσης" και του σεξουαλικού καταμερισμού εργασίας.
    O Chavez κάτω από την πίεση αυτού του κινήματος που ήταν ιδιαίτερα ισχυρό στη Βενεζουέλα είχε συμπεριλάβει αυτή τη ρύθμιση στο σύνταγμα που καταψηφίστηκε.


    Αυτία...

    ReplyDelete
  100. Oi aneidikeutoi xeironaktes twn plousiwn xwrwn den theloun na akousoun gia xeironaktes metanastes apo ftwxes xwres


    Αυτό δεν είναι κανόνας. Όντως οι μετανάστες ρίχνουν τα μεροκάματα. Από την άλλη μεριά αν οι μετανάστες έχουν κουλτούρα αγώνων (όπως π.χ. οι λατινοαμερικάνοι στις ΗΠΑ) ενισχύουν τα συνδικάτα και επομένως η τάση μείωσης των μισθών αντισταθμίζεται (μέχρι του σημείου να ανατραπεί) λόγω της αύξησης της διαπραγματευτικής ισχύος (BARGAINING POWER).

    Για του λόγου το αληθές, αν συγκρίνει κανείς τις διαφορές μισθών μεταξύ συνδικαλισμένων και μη συνδικαλισμένων εργατών θα δει ότι το χάσμα που οφείλεται στη μετανάστευση υπερκαλύπτεται και με το παραπάνω αν οι εργάτες είναι συνδικαλισμένοι (μπορώ να παραθέσω την πηγή, αλλά τώρα δεν έχω χρόνο να ανατρέξω). Το συμπέρασμα είναι λοιπον ότι αν οι μετανάστες δεν έχουν εργασιακά δικαιώματα θα έχουν και αρνητική επίδραση στους μισθούς των ντόπιων. Αν, αντίθετα, έχουν και είναι οργανωμένοι συνδικαλιστικά, δίνουν σημαντική ώθηση και στους μισθούς των υπολοίπων.

    Όπως λέει και ένας αμερικάνος σύντροφος: "...Η ανάπτυξη μια διαφορετικής ισχύος της εργατικής τάξης των ΗΠΑ εξαρτάται από τους ντόπιους εργάτες, από το αν δηλαδή θα σταθούν αλληλέγγυοι στο πιο υποτιμημένο κομμάτι της τάξης τους. Αν δεν το κάνουν, οι μετανάστες θα την πληρώσουν πρώτοι. Αλλά αυτό θα σφραγίσει και τη δική τους μοίρα στον ποταμό Κωκυτό της ιστορίας, τον παγωμένο ποταμό στα βάθη της Κόλασης. (Dante)"

    Με άλλα λόγια, οι ψαγμένοι προλετάριοι θα καταλάβουν την παγίδα πίσω από τη "αντιμεταναστευτική" ιδεολογία. Καθώς λοιπόν οι μετανάστες είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να έρχονται, μεσομακροπρόθεσμα είναι πολύ πιο συμφέρον για την εργατική τάξη να τους αποδεχτεί ως ίσους μέσα στο κίνημα. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ το 2/2006 σε δείγμα 2.000 εργαζομένων, το 32% των ερωτηθέντων υποστηρίζαν το κίνημα των μεταναστών, 27% υποστήριζαν τη δημιουργία προγραμμάτων προσωρινής εργασίας , ενώ 32% υποστήριζαν την απέλαση του συνόλου των παράνομων μεταναστών.

    Με άλλα λόγια οι εργαζόμενοι είναι διαιρεμένοι για αυτό το ζήτημα για τους λόγους που προανέφερα. Το μακροπρόθεσμο συμφέρον τους όμως επιβάλλει να τους υποστηρίξουν...

    ReplyDelete
  101. Mαφάλαντα μας βρίσκει σύμφωνους ο προβληματισμός σου.

    Αντώνη ακουστήκαμε αυτό είναι βέβαιο και φαίνεται και από το διαλογο που ξεκίνησε στην εφημερίδα Καθημερινή και το ΣΚΑΙ ράδιο.

    Το εάν θα εισακουστούμε δεν εξαρτάται τόσο από εμάς. Θέλει δουλειά για να εισακουστείς. Η προσπάθεια ματαρρύθμισης στο ασφαλιστικό θέλει πολύ δουλειά και πολύ υπεύθυνους και αξιόπιστους συνομιλητές ¨κράτος , κοινωνικούς εταίρους.

    ReplyDelete
  102. αυτοί που δουλεύουν δηλωμένα πληρώνουν τα κέρατά τους σε ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα

    Ποσές φορές θα το πουμε ρε παιδια. Ο όρος "εισφορές των εργαζομένων" είναι ΦΕΝΑΚΙΣΤΙΚΟΣ. Οι εργαζόμενοι δεν είναι "ιδιοκτήτες του μισθού του". Αντίθετα πουλάνε την εργατική τους δύναμη και ως αντάλλαγμα παίρνουν ένα χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στην αξία της εργατικής τους δύναμης. Όλο το ποσό πληρώνεται από τον εργοδότη, τον κάτοχο χρήματος και κεφαλαίου. Εν συνεχεία η νομοθεσία καθορίζει πιο ποσό είναι ΑΜΕΣΟΣ μισθός και πιο ΕΜΜΕΣΟΣ (ή αλλιώς κοινωνικός) μισθός που δεν καταβάλλεται ατομικά. Ο έμμεσος μισθός εν συνεχεία χρησιμοποιείται για τις ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ανάγκες των εργαζόμενων: κρατικοί παιδικοί σταθμοί - η Γερμανία αποτελεί πρότυπο σε αυτό, old houses (όπως λένε στη Γερμανία τα γηροκομεία, που καμία σχέση δεν έχουν με την ελληνική καφρίλα, σε ελεύθερη μετάφραση) κλπ κλπ.

    ReplyDelete
  103. Όταν η προσφορά υποπέπτει της ζήτησης στην εγχώρια οικονομία (πχ Ελλάδα), ειδικά όταν μιλάμε για επιμέρους κατηγορίες κλπ., σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον καλύπτεται η διαφορά από το εξωτερικό. Είναι πολύ απλό αυτό παιδιά. Όσο πιο εύκολη είναι η μετακίνηση των έξω προς τα μέσα, και όσο αυτοί προέρχονται από φτηνότερες χώρες μισθολογικά, υπάρχουν πιέσεις για περαιτέρω μείωση του μέσου μισθού εδώ. Επίσης πολύ απλά όλα αυτά.

    Όσο όμως η εγχώρια προσφορά δεν υποπέπτει της ζήτησης (μέσω εκπαίδευσης και κατάρτισης, εξειδίκευσης και αύξησης της παραγωγικότητας ανά εργαζόμενο, δες Σκανδιναβικά μοντέλα ανάπτυξης), και ταυτόχρονα διευρύνεις και ανοίγεις τον ιδιωτικό τομέα, αντικαθιστώντας το ρόλο του κράτους ως παραγωγό και δίνοντας του ρόλο εγγυητή της ποιότητας, της ασφάλειας και της προσβασιμότητας για όλους σε αγαθά και υπηρεσίες (ιδιαίτερα αυτά που θεωρούνται δημόσια, κοινοφελή) - συνεπάγεται ισχυρή κοινωνία των πολιτών που συγκαθορίζει τα κριτήρια ποιότητας κλπ., συμπεριλαμβανομένων συλλογικών συνεργασιών και διαλόγου (πάλι δες Σκανδιναβικά μοντέλα και την πραγματική εφαρμογή της έννοιας ευαλφάλειας) – δεν αντικαθιστάς το εγχώριο εργατικό και πιο εξειδικευμένο προσωπικό από φτηνότερο του εξωτερικού, έτσι ώστε να διατηρήσεις και υψηλή παραγωγικότητα (επένδυση στον εργάτη της γνώσης) και ποιότητα στα προϊόντα και υπηρεσίες. Δες πάλι Σκανδιναβικά μοντέλα ανάπτυξης. Ο μονοπωλιακός κρατικός παραγωγός δεν έχει λόγο να αυξήσει ούτε την αποδοτικότητα ούτε την παραγωγικότητα. Δες όλα τα Σοβιετικά και λοιπά εφαρμοσμένα κομμουνιστικά συστήματα που κατέρρευσαν.

    @ Αντώνης

    Έχω αλλεργία στους ιδεολόγους, στους σωβινιστές, αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως κάτι (πχ αστοί) και που κατά συνέπεια έχουν μια περιφρονητική στάση στους ανθρώπους της επαρχίας με την περίεργη προφορά τους και την αφελή συμπεριφορά τους. Επειδή κατάγομαι από επαρχία και αναγνωρίζω την ανθρώπινη ψυχή των τελευταίων (τουλάχιστον των μεγαλύτερων ηλικιών), διάλεξα ειρωνικά το παρατσούκλι που θυμίζει γκολ σε αγώνα της ΑΕΛ Λάρισας. Έτσι γιατί δε μαρέσει να νιώθω ανώτερος ή σωστός, γιατί δεν είμαι. Προτιμώ κατώτερος και σεμνότερος.

    ReplyDelete
  104. α επιπλέον να πω ότι το κράτος μπήκε στο παιχνίδι επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και "τριμερούς χρηματοδότησης" για να ελαφρύνει τους καπιταλιστές. Αν προσέξετε η ΓΣΕΕ συνεχώς μιλάει για τις υποχρεώσεις του κράτους, και δε λέει ΤΙΠΟΤΑ για την εισφοροδιαφυγή των καπιταλιστών καθώς το θεωρεί "αντιαναπτυξιακό".

    Περί τέτοιων νεοφιλελεύθερων πρόκειται.

    ReplyDelete
  105. εξ ου και μιλάμε για "ΜΕΙΚΤΕΣ" και "ΚΑΘΑΡΕΣ" αποδοχές

    ReplyDelete
  106. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  107. ok as you wish...


    Όταν η προσφορά υποπέπτει της ζήτησης στην εγχώρια οικονομία (πχ Ελλάδα), ειδικά όταν μιλάμε για επιμέρους κατηγορίες κλπ., σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον καλύπτεται η διαφορά από το εξωτερικό. Είναι πολύ απλό αυτό παιδιά. Όσο πιο εύκολη είναι η μετακίνηση των έξω προς τα μέσα, και όσο αυτοί προέρχονται από φτηνότερες χώρες μισθολογικά, υπάρχουν πιέσεις για περαιτέρω μείωση του μέσου μισθού εδώ. Επίσης πολύ απλά όλα αυτά.

    Ο λόγος που εισάγονται μετανάστες σε κλάδους που η προσφορά εργασίας υπολείπεται της ζήτησης οφείλεται ακριβώς στους αυξημενούς μισθούς που αυτό συνεπάγεται προς αποκατάσταση της κερδοφορίας. Αυτό ΔΕΝ μπορεί να γίνει σε όλες τις ειδικότητες και όλους τους κλάδους και αφορά κυρίως ανειδίκευτους εργάτες. Η πρόσληψη μεταναστών χαμηλώνει τους μισθούς στο βαθμό που αυτοί δεν έχουν δικαιώματα (βλ. "παράνομους"), έχουν χαμηλότερες απαιτήσεις και δεν είναι οργανωμένοι συνδικαλιστικά.


    δεν αντικαθιστάς το εγχώριο εργατικό και πιο εξειδικευμένο προσωπικό από φτηνότερο του εξωτερικού


    βλ. άρθρο του Μωυσή Λίτση στην επόμενη καταχώρηση των G700 στο μισθολόγιο.

    Η έλλειψη ειδικευμένων εργατών ΔΕ δημιουργεί πρόβλημα στους εργαζόμενους δημιουργει ΠΡΟΒΛΗΜΑ στην ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ καθώς είναι αναγκασμένη να πληρώσει την εργασία ακριβότερα / να επωμιστεί το κόστος της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ των εργαζόμενων που προσλαμβάνει.

    ReplyDelete
  108. Ξεχνάς τις χιλιάδες τεχνολόγους, πληροφορικάριους, βιολόγους, γιατρούς και λοιπούς που εισάγει η Αμερική? Αυτοί είναι ανειδίκευτοι?

    ReplyDelete
  109. μα οι Ηνωμένες Πολιτείες χώνουν ΧΟΝΤΡΑ ΦΡΑΓΚΑ (ως κράτος) στην Έρευνα και Ανάπτυξη και στα Πανεπιστήμια γενικότερα από το Β'Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά (κυρίως μέσω του Στρατού).

    Δεν έχει καμία σχέση αυτό με τη συνήθη οικονομική μετανάστευση. Πρόκειται περί εξαίρεσης.

    Οι δε έλληνες γιατροί που πάνε στην Αγγλία παίρνουν καλά λεφτά σε σχέση με την ελλάδα αλλά και πάλι το κόστος τους σε σχέση με ένα βρετανό γιατρό είναι χαμηλότερο.
    (Αν πρόσεξες είπα ότι η μετανάστευση αφορά κυρίως ανειδίκευτους εργάτες)

    ReplyDelete
  110. γεια σου ΜΑΡΞ με τα σεντόνια σου

    ReplyDelete
  111. κι ο Μεσούτ δεν πάει πίσω

    ReplyDelete
  112. Εμείς θα ξανακαταθέσουμε την άποψή μας ότι :

    Πρέπει σαν Ελλάδα να βρούμε τρόπο να χρησιμοποιούμε προς το συμφέρον μας τους σύγχρονους εργασιακούς θεσμούς, τα προγράμματα stage, τη μετεκπαίδευση και την επανακατάρτιση και ΟΧΙ να τα κακοποιούμε, είτε μετατρέποντάς τα σε εργαλεία ρουσφετιού και εκμετάλευσης είτε βριζοντάς τα όλη μέρα ως όργανα του καπιταλισμού.

    ReplyDelete
  113. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  114. ela re o kostas21r eimai

    ReplyDelete