Thursday, December 20, 2007

Ας απαντήσουν οι Αρχηγοί

Παρακολουθούμε μ’ ενδιαφέρον τη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2008, όμως με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι το θέμα της γενιάς των 700 ευρώ βρίσκεται πολύ χαμηλά , αν δεν απουσιάζει πλήρως, από την κοινοβουλευτική αντιπαράθεση.

Σε αντίθεση με την προεκλογική περίοδο, όταν ο πολιτικός κόσμος επιχείρησε να εντάξει τη γενιά των χαμηλά αμειβόμενων, πολυαπασχολούμενων και υπερεργαζόμενων νέων στην πολιτική του ατζέντα, σήμερα οι περισσότεροι βουλευτές επιδίδονται σε μια κατά βάση άοσμη και άχρωμη συζήτηση γύρω από την κατανομή των ετήσιων δαπανών, αποφεύγοντας να αναδείξουν τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των πολιτών και των κοινωνικών ομάδων που συνδέονται με την οικονομική πολιτική.

Εξαίρεση αποτέλεσε χθες το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κύριος Ρουσόπουλος. Κάνοντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση είπε : «Το ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε λίγο πριν τις εκλογές τη γενιά των 700 ευρώ. Φαντάζομαι ότι και μετεκλογικά θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, με τη στρεβλή λογική ότι η ρητορική πλειοδοσία, ιδιαίτερα από τη θέση της αντιπολίτευσης δεν κοστίζει. Η γενιά των 700 ευρώ όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν γεννήθηκε εν μία νυκτί, ούτε ξαφνικά τα τελευταία τρία χρόνια, είναι απόρροια πολιτικών, που λειτούργησαν σε αυτόν τον τόπο επί σειρά ετών επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, πολιτικών οι οποίες φόρτωσαν με δανεικά και χρέη, φόρτωσαν με άδικα βάρη τις νέες γενιές, όχι μόνο τις γενιές που ζουν σήμερα αλλά και τις επόμενες γενιές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέδειξε το ένα μέρος της αλήθειας αγνοώντας μεγαλοπρεπώς το δεύτερο. Ότι πλέον και η ΝΔ διαθέτει το δικό της μεταπολιτευτικό κυβερνητικό παρελθόν, καθώς επίσης και πλούσιο παρόν, για το οποίο κρίνεται .

Και το ερώτημα είναι τι κάνει; Το πρόβλημα της επισφάλειας και της πιθανότητας οικονομικής και κοινωνικής καθόδου για τη νέα γενιά καίει και περιμένει από όλους άμεσες απαντήσεις.

Αντιθέτως, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό βλέπουμε να υπερεκπροσωπούνται τα συμφέροντα των μεσηλίκων μισθωτών, επιχειρηματιών κι αυτοαπασχολούμενων που διαθέτουν σταθερό ετήσιο εισόδημα και αποδεκτά ωράρια εργασίας, και να υποεκπροσωπούνται τα συμφέροντα των νέων των 700 ευρώ , οι οποίοι το μόνο που θέλουν είναι περισσότερες και καλύτερες δουλειές.

Εμείς στους συνομηλίκους μας λέμε : μην κάθεστε , κινητοποιηθείτε, δουλέψτε, μαζέψτε εργασιακή εμπειρία, διεκδικήστε .

Το ερώτημα είναι : «εσείς στη Βουλή τι προτείνετε;». Τώρα που τελειώνει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ας απαντήσουν οι Aρχηγοί.

108 comments:

  1. Να ευχαριστήσουμε σ' αυτό το σημείο τον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαδημητρίου για την ευκαιρία που μας έδωσε να τα πούμε (2 από εμάς) live στην πρωινή ενημερώτική εκπομπή του στο ΣΚΑΙ radio.

    Θα βάλουμε λινκ στη σχετική συνέντευξη μόλις κατέβει στην ιστοσελίδα του σκαϊ.

    ReplyDelete
  2. Ο Αλογοσκούφης να δείς."Δίκαιη κοινωνία" και "δίκαιη κοινωνία"
    είναι το μότο του.
    Είναι επικοινωνιακή στρατηγική της ΝΔ να κατακλέβει το ΠΑΣΟΚ και να οικειοποιείται τη γλώσσα του και τα συνθήματά του.Με αυτό το τρόπο το ακυρώνει και το καθιστά αχρείαστο και περιττό.Το ίδιο έκανε και το Ανδρεοπαπανδρεικό ΠΑΣΟΚ με την ΤΟΤΕ Αριστερά.
    Ετσι ο γνήσιος εκφραστής του δικομματισμού στη κοινή γνώμη παραμένει η ΝΔ.Οσο οι πολίτες στηρίζουν "Συστημικά κόμματα" το ΠΑΣΟΚ θα έχει πρόβλημα.Και δεδομένου ότι ο αριστερός χώρος έχει πλήρως τακτοποιηθεί με μια πλουραλιστική Αριστερά η μόνη διέξοδος για το ΠΑΣΟΚ είναι ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΜΕ ΟΡΜΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ ΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗ ΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ,ΠΡΙΝ ΑΥΤΗ Η ΤΑΞΗ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ.Αλλοιώς θα λεηλατηθεί πλήρως.Αυτη τη στιγμή βρίσκεται σε ποιό δύσκολη θέση απο το 1989.

    ReplyDelete
  3. @parmenides,

    Από πότε τα λόγια ορίζουν το αν ένα κόμμα χρειάζεται ή όχι; Δηλαδή είναι πόλεμος πλειοδοσίας όπως καλά είπε ο Ρουσόπουλος;

    Το "υποστήριξη στην μεσαία τάξη" είναι του Βαγγέλη να υποθέσω;

    @g700 πολύ καλό το άρθρο. Βεβαίως και έχουν ευθύνες όλοι. Και πρέπει να συνεχίσετε την γραμμή αυτή όπως κάνατε με το ασφαλιστικό. Για να πεισθεί και η κυβέρνηση ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από "πολιτικό" κόστος αν φτιάξει τα πράγματα για τις επόμενες γενεές. Αρκετά μας φορτώθηκαν οι προηγούμενες γενεές. Ίσως το μήνυμα έτσι να το πάρουν και όλοι οι υπόλοιποι επίδοξοι κυβερνήτες.

    Σημείωση ότι σε λίγο θα υπάρχει αρχηγός κόμματος που ανήκει τουλάχιστον ηλικιακά στην γενιά τον g700. Αυτός τι λέει;

    ReplyDelete
  4. Vassilis

    Ο Βαγγέλης είναι "πολυσυλεκτικός" και οπαδός του "όλον".Δεν εστιάζει κοινωνικά στη μεσαία τάξη.Αυτό το κάνουν με εμφανή τρόπο ο Χρυσοχοίδης και η Αννα Διαμαντοπούλου.Η ΝΔ μιλάει για μεσαίο χώρο,δίνοντας περισσότερο σημασία στην επικοινωνιακή μετριοπάθεια και λιγότερο στην πολιτική ουσία της εκπροσώπησης της μεσαίας τάξης.
    Η μεσαία τάξη βέβαια δεν ταυτίζεται κοινωνιολογικά με την παλαιά αστική τάξη της οποίας φυσικά διατηρεί πολλά στοιχεία.
    Δεν υπάρχει λοιπόν σήμερα αυθεντικός πολιτικός εκφραστής της Μεσαίας Τάξης. Το κοινό αυτό μπορεί να το καλύψει το "αναμορφωμένο" ΠΑΣΟΚ.

    ReplyDelete
  5. Ο Τσίπρας πρέπει πρώτα απ' όλα να περάσει από το trendy αριστερίστικο ακτιβίστικο προφίλ σ' ένα πιο στιβαρό αλλά νεανικό κατ' άλλα προφίλ. Μέχρι στιγμής είναι ένας νέος με καλή δημόσια εικόνα, άφθαρτος, που εύκολα γίνεται μόδα και μπορεί να γράψει στα πρωτοσέλιδα περιοδικών κοκ. Αυτό είναι τεράστιο αβαντάζ, όμως ο λόγος του πρέπει να αποκτήσει περιεχόμενο και δομή.

    Τώρα για το πρόβλημα της γενιάς των 700 ευρώ, στην οποία έχει αναφερθεί στο παρελθόν, και της οικονομίας γενικά, από αυτά που ακούμε μάλλον μονάχα καλές προθέσεις διαθέτει μέχρι στιγμής.

    ReplyDelete
  6. Ο Τσίπρας εκπροσωπεί την Αριστερά της "Αρνησης",με ένα σύγχρονο επικοινωνιακό όχημα σηριζόμενο στο life style.

    ReplyDelete
  7. συγνώμη αλλά "γενιά των 700 ευρώ" με ενιαία χαρακτηριστικά, δράση και συνείδηση δεν υπάρχει. Η "γενιά" των 20-30 διαιρείται όπως και όλες οι υπόλοιπες γενιές από ένα σωρό πράματα. Σκιαμαχείτε μου φαίνεται...

    ReplyDelete
  8. Tη g700 θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε: ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ.Η Αγωνία είναι το κύριο υπερταξικό,υπερπροσωπικό και υπερκομματικό χαρακτηριστικό της.

    ReplyDelete
  9. Γεια σου ρε Βασίλη,

    καιρό είχες να εμφανιστείς.

    Εμείς εδώ φανατικοί οπαδοί των Γ700 κάθε μέρα γράφουμε.

    Η κυβέρνηση πρέπει να πειστεί ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από "πολιτικό κόστος". Το φάντασμα του Μητσοτάκη την έχει κάνει όμως να λειτουργεί πολύ πιο ήπια, όσο πιο κοντά στην αδρανή κι αντιδραστική ελληνική κοινωνία. Το όραμα υπάρχει, πρωταρχικός επιχειρησιακός στόχος όμως είναι η νίκη επί των υπόλοιπων. Και εις βάρος αυτού, αργεί, καθυστερεί, και πολύ φοβάμαι ότι αναιρεί προσπάθειες.

    Ξέρεις, το να προσπαθήσεις να πετύχεις (το όραμα) και το να προσπαθείς να κερδίσεις τους άλλους είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Οι άνθρωποι που είναι προαπασχολημένοι με το να κερδίζουν (όπως ο δρ Μαρξ στις συζητήσεις του μπλογκ) είναι λιγότερο επικεντρωμένοι στον εκάστοτε σκοπό και σπάνια (αν όχι ποτέ) κάνουν καλύτερη δουλειά ή φέρουν καλύτερο αποτέλεσμα.

    Σε θέματα εθνικής σημασίας όπως είναι το ασφαλιστικό, η υγεία και η παιδεία, πρέπει να είναι κοινή λογική μας το πώς και πόσο καλά θα δουλέψουμε και θα αποδώσουμε σαν ομάδα, σαν ολόκληρη κοινωνία.

    Ο άγονος / καιροσκοπικός ανταγωνισμός, όπως η αποφυγή του πολιτικού κόστους από μερικούς και η αναμονή του πολιτικού οφέλους από άλλους, σε τέτοιας εμβέλειας ζητήματα, ή όπως η αγκίστρωση σε προνόμια εις βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας, δε δημιουργεί μια καλύτερη κοινωνία, ούτε φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα που μπορεί κάποιος σωστά να έχει οραματιστεί.

    Τουλάχιστον όσον αφορά αυτά τα ζητήματα, το να προσπαθείς να κερδίσεις επί των άλλων και το να προσπαθείς να πετύχεις το σκοπό, είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, με τελείως διαφορετικά αποτελέσματα.

    Οι κοινωνίες είναι πιο αποδοτικές όταν χτίζονται πάνω σε μια κουλτούρα συνεργασίας και δημοκρατίας, αντί για κουλτούρα ιεραρχίας και ανταγωνισμού.

    Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Νίκη επί πτωμάτων ή επιτυχία στην επίτευξη του στόχου? Κι αυτό το μύνημα οφείλουμε, σαν κοινωνία των πολιτών, να περάσουμε στους πολιτικούς. Να μειώσουμε έτσι τον φόβο-ιδιοτελή επιθυμία για πολιτικό κόστος-όφελος, εις βάρος ημών.

    ReplyDelete
  10. Θα συμφωνήσουμε με την άποψη ότι η ΝΔ εστιάζει στο λεγόμενο moderate center. Αντιλαμβάνεται και προσεγγίζει δηλαδή τα μεσαία στρώματα πρωτίστως με όρους μετριοπάθειας, εξού και η έννοια μεσαίος χώρος. Φαίνεται ότι την ενδιαφέρει περισσότερο ο μεσαίος χώρος ως εκλογική και επικοινωνιακή έννοια παρά ως εν δυνάμει κοινωνική δύναμη μεταρρύθμισης.

    Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη , το οποίο επί χρόνια είχε κυριαρχήσει στο πολιτικό κέντρο, σήμερα δεν επιδεικνύει κάποια αξιόλογη στρατηγική κατάκτησης των μεσαίων στρωμάτων. Μάλιστα η ρητορική του σε πολλά ζητήματα είναι νεο-παπανδρεϊκή.

    Έτσι πολλές φορές ανοίγουμε την τηλεόραση να ακούσουμε πολιτικές συζητήσεις και στην ουσία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύο κούφιους, ψευδεπίγραφους ριζοσπαστικούς λόγους.

    Το ζητούμενο και για τους δύο είναι ποιος θα καταφέρει να ριζοσπαστικοποιήσει τα μεσαία στρώματα, τη νέα κυρίαρχη μεσαία τάξη τη λεγόμενη. Να την αφυπνίσει και να τη βάλει μπρος να δουλέψει για κάποιο συλλογικό στόχο (ους).

    Δηλαδή με πολιτικούς όρους το ζητούμενο είναι ποιος από τους δύο μεγάλους θα πάει πρώτος στο radical center.

    Αυτό είναι ζητούμενο για την Ελλάδα γενικά υπό την έννοια ότι ένας ριζοσπαστικοποιημένος μεσαίος χώρος έχει αντοχές και θέληση να τα βάλει με καρχαρίες και πιράνχας του κράτους και της αγοράς και να επιβάλλει λύσεις σε ένα σωρό θέματα που βαλτώνουν.

    ReplyDelete
  11. Εχουν κοινά ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ χαρακτηριστικά.Και αυτά ειναι τα ενοποιητικά της στοιχεία.Που δημιουργούν διαφορετική κουλτούρα από τις μέχρι τώρα γενιές αλλά και απο την τωρινή γενιά των ενηλίκων.

    ReplyDelete
  12. Συνείδηση των 700 φυσικά και δεν υπάρχει. Ταυτότητα των 700 όμως υπάρχει. Και πολλοί είναι αυτοί που αισθάνονται ότι τους περιγράφει με ακρίβεια.

    ReplyDelete
  13. κοινά βιώματα και κοινές προκλήσεις

    ReplyDelete
  14. Και όμως οι υποσυνείδητες αγωνίες υπάρχουν και είναι πολύ ισχυρές και δημιουργούν ένα κοινό πολιτισμικό υπόβαθρο.

    ReplyDelete
  15. G700 καλησπέρα,

    Σας άκουσα σήμερα το πρωί στο ράδιο (αλήθεια είναι ότι ήταν απρόσμενη έκπληξη), και χαίρομαι που τονίσατε ότι το θέμα γενιά των 700 ευρώ δεν είναι τα λεφτά αυτά καθ’αυτά.

    Γιατί, αυτό που ως μύνημα προσπαθώ να περάσω και στα δικά μου παιδιά, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχεις είναι να πάρεις το μυαλό σου μακρυά από τα λεφτά. Είναι σαν να βουτάς για νομίσματα στον πάτο μιας πισίνας, αλλά όσο περισσότερο τεντώνεσαι για να φτάνεις στον πάτο, τόσο πιο γρήγορα ανεβαίνεις στην επιφάνεια.

    Δουλέψτε σκληρά, δημιουργήστε περισσότερα από όσα ξοδεύετε, μην αγοράζετε πράγματα που δεν αντέχετε οικονομικά, επαναεπενδύστε, παράξτε ποιότητα, έχετε κάτι να πείτε, βοηθήστε τον κόσμο να γίνει έστω και λίγο καλύτερος. Τα 63 χρόνια ζωής μου, και τα χιλιάδες χρόνια τώρα που εφευρίσκονται καινοτόμες ιδέες, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω σαν συνταγή για να φτιάξετε πλούτο και να ανελιχθείτε. Καλή συνέχεια,

    Κώστας Αδάμος

    ReplyDelete
  16. Ευχαριστούμε φίλε Κώστα

    ReplyDelete
  17. /Η John Varvatos είπε...
    @ dr marx
    "What??? Τα μπερδεύεις μου φαίνεται. Αν η προσφορά εργασίας υποπέσει της ζήτησης ΑΥΤΟ είναι θετικό για τους μισθούς!! Άρα η διαθεσιμότητα εργατικής δύναμης είναι ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ για τους καπιταλιστές."

    Poly swsta to theteis. Alla oxi mono gia tous kapitalistes. Oi aneidikeutoi xeironaktes twn plousiwn xwrwn den theloun na akousoun gia xeironaktes metanastes apo ftwxes xwres. I apolyta swsti loipon apantisi einai "einai ZITOUMENO gia tous KAPITALISTES kai gia tous AUTOXTHONES ERGATES"

    "Ωστόσο, η τιμή της εργατικής δύναμης δεν καθορίζεται από την "προσφορά και τη ζήτηση" καθώς ως γνωστόν οι εργαζόμενοι μπορούν να τη ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΝ (μέσω της άσκησης βίας - απεργίες, κλπ.)"

    Poly swsta. Stin teleytaia amigws LAIKISTIKI kai eks isou (50:50) oloklirwtiki/kapitalistiki xwra epi tou planiti, tin Ellada, oi misthoi kathorizontai mesa apo apergies.
    Einai auto pou elege o Mpampis sto Vyzantio, diladi, Oikonomia tourlou tourlou me kerasaki accompagnamento avec Vouyouklaki Papamihail.

    Ante twra, geia sas, viazomai kathoti tin alli vdomada pantreyetai o Liakos Bournovas kai exei gamilia dekshioshish kai prepei na paw gia prova sto frako.

    December 21, 2007 7:47 AM

    ReplyDelete
  18. Να μας στείλεις και μιά φωτογραφία με το φράκο.Οσοι δεν έχουμε γάτο στο σπίτι μας θα μας χρειαστεί.

    ReplyDelete
  19. "Οι κοινωνίες είναι πιο αποδοτικές όταν χτίζονται πάνω σε μια κουλτούρα συνεργασίας και δημοκρατίας, αντί για κουλτούρα ιεραρχίας και ανταγωνισμού."

    Mεσουτ, είσαι απολαυστικός!

    Χωρίς την καλή επικοινωνία μιας διακριτής μεταρρυθμιστικής ιδεολογίας, η μεσαία τάξη δεν μπορεί να συγκροτηθεί σε ένα ενιαίο και συμπαγές στρώμα, αλλά θα παραμείνει ένας αχταρμάς του μεσαίου χώρου, τον οποίο μόνο ένας "ήπιος" πολιτικά λόγος μπορεί πραγματικά να αγγίξει.

    ReplyDelete
  20. To "ypopiptw tis zitisis" einai modern i ancient Albanian;;;

    ReplyDelete
  21. Και πρόσεξε! Εκεί στο Κολωνάκι τους "αυτοκτονούν" αυτές τις μέρες τους Καταλληλότερους φίλους!
    Αν, ό μη γένοιτο,άφησέ μας τουλάχιστο το φράκο και το παπιγιόν για να το φορέσει ο δρ.Μάρξ τις Αποκριές!

    ReplyDelete
  22. Ο "ήπιος" και "μετριοπαθής" λόγος,στην Καραμανλική του εκδοχή" είναι κατάλληλος για αποπλάνηση.Μοιάζει λίγο παιδοφιλικός!

    ReplyDelete
  23. Τι να κάνω... επαναλαμβάνομαι...

    Oi aneidikeutoi xeironaktes twn plousiwn xwrwn den theloun na akousoun gia xeironaktes metanastes apo ftwxes xwres


    Αυτό δεν είναι κανόνας. Όντως οι μετανάστες ρίχνουν τα μεροκάματα. Από την άλλη μεριά αν οι μετανάστες έχουν κουλτούρα αγώνων (όπως π.χ. οι λατινοαμερικάνοι στις ΗΠΑ) ενισχύουν τα συνδικάτα και επομένως η τάση μείωσης των μισθών αντισταθμίζεται (μέχρι του σημείου να ανατραπεί) λόγω της αύξησης της διαπραγματευτικής ισχύος (BARGAINING POWER).

    Για του λόγου το αληθές, αν συγκρίνει κανείς τις διαφορές μισθών μεταξύ συνδικαλισμένων και μη συνδικαλισμένων εργατών θα δει ότι το χάσμα που οφείλεται στη μετανάστευση υπερκαλύπτεται και με το παραπάνω αν οι εργάτες είναι συνδικαλισμένοι (μπορώ να παραθέσω την πηγή, αλλά τώρα δεν έχω χρόνο να ανατρέξω). Το συμπέρασμα είναι λοιπον ότι αν οι μετανάστες δεν έχουν εργασιακά δικαιώματα θα έχουν και αρνητική επίδραση στους μισθούς των ντόπιων. Αν, αντίθετα, έχουν και είναι οργανωμένοι συνδικαλιστικά, δίνουν σημαντική ώθηση και στους μισθούς των υπολοίπων.

    Όπως λέει και ένας αμερικάνος σύντροφος: "...Η ανάπτυξη μια διαφορετικής ισχύος της εργατικής τάξης των ΗΠΑ εξαρτάται από τους ντόπιους εργάτες, από το αν δηλαδή θα σταθούν αλληλέγγυοι στο πιο υποτιμημένο κομμάτι της τάξης τους. Αν δεν το κάνουν, οι μετανάστες θα την πληρώσουν πρώτοι. Αλλά αυτό θα σφραγίσει και τη δική τους μοίρα στον ποταμό Κωκυτό της ιστορίας, τον παγωμένο ποταμό στα βάθη της Κόλασης. (Dante)"

    Με άλλα λόγια, οι ψαγμένοι προλετάριοι θα καταλάβουν την παγίδα πίσω από τη "αντιμεταναστευτική" ιδεολογία. Καθώς λοιπόν οι μετανάστες είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να έρχονται, μεσομακροπρόθεσμα είναι πολύ πιο συμφέρον για την εργατική τάξη να τους αποδεχτεί ως ίσους μέσα στο κίνημα. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ το 2/2006 σε δείγμα 2.000 εργαζομένων, το 32% των ερωτηθέντων υποστηρίζαν το κίνημα των μεταναστών, 27% υποστήριζαν τη δημιουργία προγραμμάτων προσωρινής εργασίας , ενώ 32% υποστήριζαν την απέλαση του συνόλου των παράνομων μεταναστών.

    Με άλλα λόγια οι εργαζόμενοι είναι διαιρεμένοι για αυτό το ζήτημα για τους λόγους που προανέφερα. Το μακροπρόθεσμο συμφέρον τους όμως επιβάλλει να τους υποστηρίξουν...



    υ.γ. (α ρε κομφου, τα ίδια αρχίσαμε πάλι... τον όρο "υποπίπτω" δεν τον χρησιμοποίησα εγώ και απλώς τον επανέλαβα για είναι ξεκάθαρη η αναφορά - είναι προφανώς λανθασμένος)

    ReplyDelete
  24. Ο ΓΑΠ διέθεσε μια ολόκληρη αποστροφή στην ομιλία του για τη μεσαία τάξη και τα πρόβληματά της.Μάλλον άρχισε να συνειδητοποιεί ότι η "αριστερή στροφή" έχει μια επικίνδυνη λακούβα."Εμαθε"."Ωρίμασε"."Αποφάσισε".

    ReplyDelete
  25. συμφωνώ με τον ανώνυμο ότι η "γενιά των 700 ευρώ" δεν υπάρχει ως δρων υποκείμενο. Υπάρχει μόνον μία απόπειρα κατασκευής αυτής της "ταυτότητας".

    Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τεράστιες διαφορές και ιεραρχίες στους νέους εργαζόμενους. Π.χ. επειδή είχε γραφτεί παλιότερα από τους g700 δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση ένας εργαζόμενος που παίρνει πρώτο μισθό <700 ευρώ και ο εργαζόμενος που παίρνει πρώτο μισθό > 850. Πέραν ότι πρόκειται για μια διαφορά τής τάξης του 20% (διόλου αμελητέα) είναι πολύ πιθανότερο για το χαμηλόμισθο να παραμείνει για πολλλααα χρόνια σε αυτή τη μισθολογική κατηγορία. Αντιθέτως οι μισθοί των ειδικευμένων νέων εργαζόμενων αυξάνονται πιο γρήγορα. Μέσα λοιπόν στη νέα γενιά υπάρχουν ιεραρχίες "εντός της εργατικής τάξης".

    Από την άλλη μεριά γνωρίζω ανθρώπους με πάμπλουτους γονείς (εργοστασιάρχες, μεγαλομάνατζερ κλπ) που καθώς οι γονείς τους θέλουν να τους εμπεδώσουν την ηθική της εργασίας, τους βάζουν αρχικά να εργάζονται άμισθα ή με πολύ χαμηλούς μισθούς. Η πορεία τους στη συνέχεια ωστόσο θα είναι εντελώς διαφορετική.

    Επομένως υπάρχουν και ταξικές διαφορές.

    Αυτά όσον αφορά την "αντικειμενική" πλευρά του ζητήματος. Γιατί αν πάμε στην υποκειμενική πλευρά τότε... υπάρχουν διαφορές κουλτούρας, πολιτικής τοποθέτησης κλπ κλπ επ' άπειρον.

    Οι αντικειμενικοί όροι δεν ευνοούν καθόλου το σχηματισμό ενός υποκειμένου τύπου "γενιάς των 700 ευρώ". Αντιθέτως είναι πολύ πιθανότερη η ανασύνθεση της εργατικής τάξης ως πολιτικό υποκείμενο, όπως δείχνουν και οι εξελίξεις στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

    ReplyDelete
  26. Διαπιστώνω έναν "αυτοκτονικό ιδεασμό" στη παράταξη των "σεμνών και ταπεινών".
    Ηταν λέει και πρώην λογογράφος του Καταλληλότερου.Αδυναμία που έχει στον πολιτισμό αυτός ο άνθρωπος.

    ReplyDelete
  27. Ακριβώς αυτό είναι η γ700.Το πρόπλασμα ενός πολιτικού υποκειμένου των "μη προνομιούχων" που είναι κάπως διαφορετικό απο την ιδεολογία της "Παλινόρθωσης" της Εργατικής Τάξης.

    ReplyDelete
  28. Ντόκτορ Μάρξ,είσαι καταπληκτικός, όταν βέβαια δεν είσαι ερειστικός.

    ReplyDelete
  29. "μη προνομιούχων"

    Πολύ απλά δεν είναι έτσι.
    ΠΑΝΤΟΤΕ οι νέοι εργαζόμενοι έπαιρναν χαμηλότερους μισθούς από τους παλαιότερους. Δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί ένα τέτοιο πολιτικό υποκείμενο για τους λόγους που προανέφερα

    ReplyDelete
  30. @ Μαρξ

    επειδή κι εσύ γουστάρεις το copy paste από τον Μαρξ για να στηρίζεις τα επιχειρήματά σου, παραθέτουμε απόσπασμα από το Handbook for intergenerational Justice ενός άλλου Γερμανού του Tremmel

    Justice between generations is still not as salient on the agenda as justice between rich and poor (social justice) or between men and women (gender justice). But the gap is narrowing.

    In many European countries, youth movements for intergenerational justice have formed and members of the younger generation use moral issues on talk-shows to put their opponents from the older generation under intense pressure:

    -is it just if the younger generation stands to inherit the greenhouse effect, the ozone hole and atomic waste from previous generations?
    -Is it just if the unemployment rate is higher amongst young people than amongst the population as a whole?
    -Is it just if the younger generation are likely to receive a lower yield on their contributions to the retirement system than the older generation?
    -And all this when young people below the age of 18 are not allowed to elect their own members of parliament?
    -When the younger generation stands to inherit a heavily-indebted state?
    -When more than twice as many young people than old-age pensioners are receiving income support?
    -Is it just if barely any under-40-year-olds are to be seen in parliament, in corporate boardrooms and on the editorial committees of the press?

    Justice between the old and young respectively between present and future generations is, in itself, one of the most important reasons why environment and nature should be protected.

    However, this concept represents much more than this. It contains a complete political programme –from environmental and financial to educational policy.

    ReplyDelete
  31. φυσικά και υπάρχουν ταξικές διαφορές, εθνοτικές διαφορές, διαφορές ανδρών και γυναικών, σεξουαλικές διαφορές. Οι κοινωνικοί διαχωρισμοί είναι πολλοί.

    Εμείς προσθέτουμε μια νέα διάσταση στον προβληματισμό, γιατί η κλασσική ταξική ανάλυση δεν αρκεί για να κατανοήσουμε γιατί υπάρχει σήμερα το φαινόμενο της γ700.

    Άλλαξε Γερμανό για να βρεις την υγειά σου.

    ReplyDelete
  32. Οι αντικειμενικοί όροι στην Ελλάδα σήμερα ευνοούν το σχηματισμό υποκειμένων τύπου "γενιάς των 700 ευρώ", αλλά και οποιασδήποτε άλλης κοινωνικής ομάδας η οποία αισθάνεται ότι βρίσκεται εκτός των τειχών, στην απ' έξω.

    Είναι πολύ πιθανή λοιπόν όχι η ανασύνθεση της εργατικής τάξης ως πολιτικού υποκειμένου, αλλά η σύνθεση ενός μπλοκ αμφισβήτησης του μεταπολιτευτικού way of doing politics και της λεγόμενης 3ης ελληνικής δημοκρατίας.

    ReplyDelete
  33. να υποπέσει = to fall short

    Αγγλίζουσα διάλεκτος, ή αλλιώς greenglish

    Και χίλιες φορές Albanian, παρά Neogreek Rusfetian. Τουλάχιστον οι πρώτοι μας διδάσκουν τι θα πει εργατικότητα.

    ReplyDelete
  34. To fall short

    Το άριστο ελληνικό ανάλογο

    ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΑΙ

    "Οταν η προσφορά υπολείπεται της ζήτησης, τα ωρομίσθια αυξάνονται εκθετικά και εκτινάσσεται ο πληθωρισμός"

    ReplyDelete
  35. To fall short

    Το άριστο ελληνικό ανάλογο

    ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΑΙ

    "Οταν η προσφορά υπολείπεται της ζήτησης, τα ωρομίσθια αυξάνονται εκθετικά και εκτινάσσεται ο πληθωρισμός"

    ReplyDelete
  36. Είναι πολύ πιθανή λοιπόν όχι η ανασύνθεση της εργατικής τάξης ως πολιτικού υποκειμένου,

    H ανασύνταξη χρυσέ μου άνθρωπε.
    Αλλά ΠΩΣ γίνεται να ανασυνταχθεί μιά τάξη που ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπήρξε στην Ελλάδα;;;;

    Αυτή που θα ανασυνταχθεί είναι η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ενάντια στην ΑΝΤΙΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΑΞΗ

    ReplyDelete
  37. τάδε έφη κομφούκιος;

    ReplyDelete
  38. υπολείπομαι , ανασύνταξη λοιπόν

    ReplyDelete
  39. @mesout tavaz,

    Πράγματι δεν γράφω συχνά σχόλια εδώ, αλλά παρακολουθώ πάντα αυτό το blog.

    Λες:
    "Οι κοινωνίες είναι πιο αποδοτικές όταν χτίζονται πάνω σε μια κουλτούρα συνεργασίας και δημοκρατίας, αντί για κουλτούρα ιεραρχίας και ανταγωνισμού."

    Δεν πιστεύω να αναφέρεσαι στην Ελληνική αριστερά έτσι; Γιατί η Ελληνική αριστερά είναι η πρώτη που θεωρεί τον ταξικό ανταγωνισμό και τον πόλεμο των τάξεων ως προϋπόθεση. Οπότε αν μιλάμε για υποταγή των g700 στα προνόμια των "baby boomers" του Ελληνικού δημοσίου τομέα... θα διαφωνήσω μαζί σου 100% σύμφωνα με τον κανόνα και των αριστερών ακόμα... Η συνεργασία απαιτεί ότι κανένας δεν εκμεταλλεύεται τον άλλο.

    Στην Ελλάδα δυστυχώς το πρόβλημα της G700 έχει διαφορετικά αίτια από τις αντίστοιχες γενεές σε άλλες χώρες. Τα αίτια της δικής μας G700 είναι καθαρά η κακοδιαχείριση και η σπατάλη του πλούτου της χώρας για μικροκομματικά οφέλη.

    ReplyDelete
  40. Signed by: Confucius Anonymous

    ReplyDelete
  41. class composition, decomposition, recomposition.

    Σύνθεση, αποσύνθεση, ανασύνθεση.

    Η τάξη σχηματίζεται, συντίθεται δεν συντάσσεται

    ReplyDelete
  42. Guys min kollate se technicalities, koleyetai i syzitisi oxi pali ta idia please...

    ReplyDelete
  43. καλά καλά παίδες μην πιάσουμε πάλι το γλωσσικό ζήτημα

    ReplyDelete
  44. @ μεσούτ
    @ vassilis

    οι κοινωνίες είναι πιο αποδοτικές όταν υπάρχουν συγκρούσεις και ανανεωτικές ζυμώσεις και δεν κουκουλώνουμε τα πράγματα κάτω από το χαλί μιλώντας μονίμως μια ξύλινη ή μια catch all πολυσυλλεκτική γλώσσα.

    ReplyDelete
  45. Αναζήτηση δότων Αιμοπεταλίων για 6χρονο αγοράκι με οξεία Λευχαιμία
    ANΑΖΗΤΗΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΒ+

    ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΓΟΡΑΚΙ 6 ΕΤΩΝ
    ΜΕ ΟΞΕΙΑ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ.

    ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΔΟΤΕΣ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ. Η ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ
    ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΒ+ (ΡΕΖΟΥΣ ΘΕΤΙΚΟ).

    ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ
    ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΣΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΟΥ
    ΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ (παιδο-ογκολογικό)

    (2310 993506 & 2310 993944)

    Αναδημοσιεύστε το όσοι μπορείτε

    ReplyDelete
  46. Συνεργασία σημαίνει ότι οι συγκρούσεις δεν πρέπει να είναι διαλυτικές , αλλά να οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα όσο το δυνατό πιο θετικό για το σύνολο

    ReplyDelete
  47. Εμένα όμως μ'αρέσουν και τα γλωσσικά και τα ερμηνευτικά και τα συντακτικά και,και...
    Αυτοί που μπορούν ας το κάνουν.Μας βοηθάει όλους.Θα τους λέμε και ευχαριστώ.ΔΕΝ είναι εύκολο να έχεις αυτού του επιπέδου γνώστες της Ελληνικής και Αγγλικής γλώσσας.Συνεχίστε να μας διορθώνεται.

    ReplyDelete
  48. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη μου.

    Χρυσέ μου άνθρωπε:
    Ασε τους καθαρούς πλανήτες για άλλους.
    Εσύ φόντισε να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙΣ θέμα στην Βουλή για τον ΘΟΡΥΒΟ από τα ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ.

    Εννοείς;;

    Σε φιλώ

    ReplyDelete
  49. οκ ανώνυμε αρκεί να μην τροφοδοτούν μια άγονη αντιπαράθεση προκαλώντας εκνευρισμό.

    ReplyDelete
  50. @ kataggelies

    Χρυσέ μου άνθρωπε, εκτός αν πρόκειται για οξείες συνέπειες χημειοθεραπείας, η θρομβοπενία (δηλαδή τα χαμηλά αιμοπετάλια) δεν δίορθώνεται ΚΑΙ δεν διορθώνεται διότι ο ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ των ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ είναι 6 ΩΡΕΣ.

    Δηλαδή, ακόμα και αν με μεταγγισεις μετατρέψεις το ποσό των αιμοπεταλίων σε "φυσιολογικό" ΜΕΣΑ σε 6 ώρες, θάχουν ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ όλα.
    Αυτό σε αντίθεση με τα ερυθρά αιμοσφαίρια που ζούν 100 περίπου μέρες.

    Μήπως, θεράπων ιατρός είναι ο Αλογοσκούφης;;;

    ReplyDelete
  51. Συνεχίστε να μας διορθώνεται.

    Kanonika einai "diorthonete" (me epsilon) diladi proto plithyntikou energhtikis fonis. To diorthonetai (me alpha-giota)einai trito enikou pathitikis fonis.

    ReplyDelete
  52. Οξείες συνέπειες, οι οποίες δηλαδή είναι αναστρέψιμες και με μεταγγίσεις αιμοπεταλίων ευελπιστείς ότι σε 2-3 24ωρα, θα ανακάμψει ο αριθμός των αιμοπεταλίων!

    ReplyDelete
  53. Και άκουσε "καταγγελίες" το παιδάκι [και ο Θεός να είναι μαζί του] λέγεται

    Δημήτριος Μέτσιος του Νικολάου και

    ΟΧΙ

    Μέτσιος Δημήτριος του Νικολάου

    ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ και
    ΟΧΙ ΠΑΣΟΚΟΣ

    ReplyDelete
  54. χαλαρά και steady τώρα κομφούκιε για την προσγείωση στο blog

    ReplyDelete
  55. xexe me kati tetoia AFRIZEI o komfou kanonika leme :)

    ReplyDelete
  56. Πολύ σωστά

    Ο Νικόλαος Καζαντζάκης, αν έχετε ακουστά, είπε πως
    "Ο Θεός έπλασε τους άντρες, τις γυναίκες και τους παπάδες"

    Ο δε Κομφούκιος είπε πως
    "Ο Θεός έπλασε τους ανθρώπους και τους πασόκους".

    ReplyDelete
  57. Μάλλον είχε πιει μπάφο ζωνιανών

    ReplyDelete
  58. @ vassilis

    Η ιεραρχία και ο άγονος / ιδοτελής ανταγωνισμός (προνομιούχοι vs μη προνομιούχοι μέχρι τελικής πτώσης) φωτογραφίζουν την ελληνική πραγματικότητα.

    Η συνεργασία και η δημοκρατία φωτογραφίζουν τα τελευταία των αυθεντικών σοσιαλδημοκρατικών κοινωνιών, δηλαδή των Σκανδιναβικών.

    Όσο για την Ελλάδα, αυτά αποτελούν όραμα, στο οποίο μόνο με τη συμμετοχή μας ως πολίτες, μπορούμε να προσεγγίσουμε.

    ReplyDelete
  59. "Συνεργασία σημαίνει ότι οι συγκρούσεις δεν πρέπει να είναι διαλυτικές , αλλά να οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα όσο το δυνατό πιο θετικό για το σύνολο"

    Συμφωνω κι επαυξάνω. Άλλο το να σκύβεις κεφάλι, κι άλλο το να αντιπροτείνεις και να δέχεσαι / ζυμώνεις την αντίθετη άποψη.

    Its all about doing well, not winning over others..

    ReplyDelete
  60. @ john varvatos & dr marx

    Η απάντηση περί προσφοράς και ζήτησης στο προηγούμενο ποστ.

    ReplyDelete
  61. ΙΔΟΥ ΤΟ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

    Χτίσιμο στη Σουηδία με μισθούς Λετονίας


    Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ


    Νόμος είναι το δίκιο του... Φρανκενστάιν, αποφάνθηκε αυτή τη φορά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην κρίσιμη υπόθεση της λετονικής εταιρείας «Λαβάλ» για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων στην Ε.Ε.


    Σε αντίθεση με την απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας, που δικαίωνε εν μέρει τα φινλανδικά συνδικάτα κατά της ναυτιλιακής εταιρίας Viking, η οποία ήθελε να απασχολήσει Εσθονούς ναυτικούς με χαμηλότερα μεροκάματα σε ένα από τα πλοία της (βλέπε «Ε» 12/12), στην περίπτωση της «Λαβάλ» το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε χθες ότι τα σουηδικά συνδικάτα δεν έχουν το δικαίωμα να αναγκάσουν τη λετονική εταιρεία να λειτουργεί στη Σουηδία και να πληρώνει με βάση την εθνική σύμβαση εργασίας.

    Η λετονική κατασκευαστική εταιρεία «Λαβάλ» είχε κερδίσει διαγωνισμό για την κατασκευή σχολείου στη Σουηδία το 2004, φέρνοντας Λετονούς εργάτες που πληρώνονταν με μισθούς Λετονίας και όχι Σουηδίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των σουηδικών συνδικάτων. Τα σουηδικά συνδικάτα είχαν προβεί σε έντονες διαδηλώσεις και πικετοφορίες έξω από το εργοτάξιο της «Λαβάλ», η οποία απέδωσε την πτώχευση της θυγατρικής της L&P Baltic Bygg ΑΒ, που είχε αναλάβει το έργο, στις αντιδράσεις των συνδικαλιστών.

    Στην προσφυγή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τα συνδικάτα είχαν μάλιστα σύμμαχο ακόμη και τη σουηδική κυβέρνηση, η οποία θεωρεί την υπόθεση κλειδί για τη διατήρηση του σουηδικού κοινωνικού κράτους πρόνοιας, που απειλείται από τις εργασιακές σχέσεις... Φρανκενστάιν, με την εισαγωγή φτηνότερων εργατικών χεριών από τις γειτονικές χώρες της Βαλτικής.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν και αποφάνθηκε ότι τα συνδικάτα έχουν το «θεμελιώδες δικαίωμα» να προχωρούν σε συλλογική δράση για την προστασία των εργαζομένων, τονίζει ότι «τέτοιου είδους δράση με τη μορφή αποκλεισμού εργοταξίων αποτελεί παρεμπόδιση της ελευθερίας παροχής υπηρεσιών, η οποία, στην περίπτωση αυτή, δεν δικαιολογείται από το δημόσιο συμφέρον για την προστασία των εργαζομένων». Η «Λαβάλ» υποστήριξε ότι εφ' όσον στη Σουηδία δεν υπάρχει καθεστώς κατώτατου μισθού και κανείς από τους εργαζόμενους δεν ήταν μέλος σουηδικής συνδικαλιστικής οργάνωσης, είχε το δικαίωμα να πληρώνει με μισθούς Λετονίας και να εφαρμόζει τους χαλαρότερους κανόνες κοινωνικής προστασίας που ισχύουν εκεί.

    ReplyDelete
  62. για εξηγησέ το με δικά σου λόγια...

    ReplyDelete
  63. θες να επιβραβεύσεις τους Σουηδούς που αντιστάθηκαν ή να κράξεις το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη συγκεκριμένη απόφασή του;

    ReplyDelete
  64. Τα παραπάνω δεν έρχονται σε αντίθεση με αυτά που είπα στο προηγούμενο ποστ. Μερικούς αγώνες κερδίζεις, μερικούς χάνεις.

    Κάνω αναφορά δε σε προγούμενο σχόλιο μου περί μεταβατικής περιόδου, που μειώνει τους μέσους μισθούς των αναπτυγμένων χωρών, αυξάνει όμως τους μέσους μισθούς των αναπτυσσόμενων. Το ερώτημα είναι πότε θα βρεθεί το middle balance point. Χωρίς την παρουσία των κοινωνικών εταίρων όπως πχ της Σουηδίας, χάνεται η διαπραγμευτική ισχύς στο διάλογο για τέτοια ζητήματα.

    ReplyDelete
  65. ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΟΥΗΔΟΙ ΓΕΝΙΚΑ.
    ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ.

    ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΚΑΘΩΣ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΕ ΠΟΥ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΚΤΡΩΜΑΤΑ: (μεταφορά εργατών, προσωρινή στέγαση τους, πληρωμή τους με ΠΟΛΥ μικρότερα ημερομίσθια και στη συνέχεια ΕΠΑΝΟΔΟ τους στην χώρα προέλευσης).

    Πραγματική φάση ΓΚΑΣΤΑΡΜΠΑΪΤΕΡ

    ReplyDelete
  66. Η ΕΕ καθορίζει τους κανόνες για τα κράτη μέλη της. Εκπροσωπείται επίσης από τα κράτη μέλη της. Υπάρχουν επίσης Ευρωπαϊκά συνδικάτα - ομπρέλες των εθνικών.

    Μόνο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μπορούν να κερδηθούν οι μάχες.

    Αυτή την περίοδο η ΕΕ κυριαρχείται από δεξιούς και νεο-φιλελεύθερους φορείς, και στο κοινοβούλιο, και την Επιτροπή.

    Εκ των έσω απαιτείται ο αγώνας, συντονισμένα και συσπειρωμένα.

    Είπαμε, μεταβατική περίοδος μέχρι το middle balance point.

    ReplyDelete
  67. Κοινωνικοί εταίροι της Σουηδίας = Συνδικάτα κλπ. ΟΧΙ η Σουηδία γενικά.

    ReplyDelete
  68. "Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν και αποφάνθηκε ότι τα συνδικάτα έχουν το «θεμελιώδες δικαίωμα» να προχωρούν σε συλλογική δράση για την προστασία των εργαζομένων, τονίζει ότι «τέτοιου είδους δράση με τη μορφή αποκλεισμού εργοταξίων αποτελεί παρεμπόδιση της ελευθερίας παροχής υπηρεσιών, η οποία, στην περίπτωση αυτή, δεν δικαιολογείται από το δημόσιο συμφέρον για την προστασία των εργαζομένων». Η «Λαβάλ» υποστήριξε ότι εφ' όσον στη Σουηδία δεν υπάρχει καθεστώς κατώτατου μισθού και κανείς από τους εργαζόμενους δεν ήταν μέλος σουηδικής συνδικαλιστικής οργάνωσης, είχε το δικαίωμα να πληρώνει με μισθούς Λετονίας και να εφαρμόζει τους χαλαρότερους κανόνες κοινωνικής προστασίας που ισχύουν εκεί."

    Ασφαλώς. Σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και το εργατικό δίκαιο, οι εργάτες της εταιρείας Χ μπορούν να κάνουν picketing έξω από εργοστάσιο της Χ, αλλά ΟΧΙ έξω από αυτό της εταιρείας Υ, η οποία εν συμφωνία μετά των εργατών της ανέλαβε να παράγει τα προϊόντα της Χ και δια λογαριασμόν της.

    ΟΡΘΟΤΑΤΗ η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

    ReplyDelete
  69. και ποιος ενδιαφέρεται για το νομικό φορμαλισμό;

    ReplyDelete
  70. Ετσι τα προϊόντα της εταιρείας Χ θα παραχθούν στο μισό κόστος, το οποίο, αν η Χ είναι έξυπνη και με οράματα, θα μετακυλισθεί στη τιμή του προϊόντος, που, εν σειρά θα ανταγωνισθεί το προϊόν της εταιρείας Ζ. ΑΡΑ, θα πέσουν οι τιμές, θα προκύψει αποπληθωρισμός, ο μεροκαματιάρης θα έχει ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΝ ΛΥΣΗ και το ΚΑΛΑΘΙ του θα γεμίσει με περισσότερα αγαθά, ΣΥΝΕΠΩΣ θα ανεβεί το ΒΙΟΤΙΚΟ του επίπεδο.

    Οι ΜΟΝΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ εδώ είναι οι ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ του ΚΟΣΜΟΥ
    ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΙ και ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΙ,

    ΟΙ ΤΥΡΑΝΝΟΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

    ReplyDelete
  71. Αλλωστε, όπως ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ προέβλεψε ο πατερούλης της εργατιάς Κάρολος Μαρξ, οι εργάτες της Σουηδίας και της Λετονίας είναι ΑΔΕΛΦΙΑ.

    ReplyDelete
  72. Το ζήτημα είναι πως το κεφάλαιο και το κράτος χρησιμοποιούν υπαρκτούς διαχωρισμούς (σε αυτή την περίπτωση εθνικούς) για να μειώσουν τους μισθούς, μέσω της ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ που επιβάλλουν.

    Τις πταιει λοιπόν;

    Οι εργάτες μπορούν να ξεπεράσουν τους διαχωρισμούς αν οργανωθούν. ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

    ReplyDelete
  73. Kαι η τρελόγκα Κομφούκιέ μου. Την ξέχασες;

    ReplyDelete
  74. "Gi'ayto h epithrhsh exei to symferon na organwsei h idia polous arnhshs tous opoious 8a plhroforei exw ap'ta plaisia twn anaxiopistwn meswn tou 8eamatos, me skopo na elegksei ayth th fora oxi tromokrates, alla 8eories"

    ReplyDelete
  75. Η υπόθεση Λαβάλ είναι άκρως ενδιαφέρουσα και θέλει μελέτη. Από τη μία η προστασία είναι αναποτελεσματική. Από την άλλη ,όμως, είναι λύση η οικονομική εισβολή αυτού του τύπου; χμμ...

    ReplyDelete
  76. διορθώνεται, διορθώνετε η διορθόνετε;
    "Ο λαός απαιτεί
    ένα ο και ένα ι.
    Τα πολλά τα ε
    είναι για το καμπινέ".

    Αυτό άκουσε ο Καταλληλότερος και Πολιτισμικότερος Γραμματέας και πήδηξε στο κενό.
    Ευαίσθητος ο άνθρωπος.

    ReplyDelete
  77. μια χώρα σαν την Ελλάδα από ποια μεριά πρέπει να το δει το θέμα άραγε από την πλευρά της Σουηδίας ή της Λετονίας;

    ReplyDelete
  78. Από το euractiv

    In the Laval case (also known as the Vaxholm case), Latvian company Laval un Partneriexternal posted several dozen workers from Latvia to building sites in Sweden. Their work included refurbishing a school in the Swedish town of Vaxholm. Swedish unionsexternal took action against Laval over the company's refusal to sign a collective agreement and to respect Swedish legislation on working conditions and minimum wages. The Swedish Labour Courtexternal referred the case to the European Court of Justice.

    Presenting his conclusions on the Laval case on 23 May, Advocate-General Paolo Mengozzi arguedexternal that "where a member state has no system for declaring collective agreements to be of universal application", the Posting of Workers Directiveexternal "must be interpreted as not preventing trade unions from attempting, by means of collective action [...] to compel a service provider of another member state to subscribe to the rate of pay determined in accordance with a collective agreement which is applicable in practice to domestic undertakings in the same sector".

    In the related Viking case, the Court held last week that trade unions' right to take collective action may be limited by employers' right to freedom of establishment (see EurActiv 12/12/07).

    ReplyDelete
  79. Contrary to the Advocate-General's opinion, the Court ruledexternal , on 18 December 2007, that the blockage of a building site in order to force a foreign service provider to enter into negotiations on pay and sign collective agreements is illegal under EU rules on the freedom to provide services. It argued that the action can be justified in cases where the public interest of protecting workers prevailed. According to the Court, however, this was not the case in the Laval situation.

    The Court stressed that the Posting of Workers Directiveexternal does not impose an obligation on foreign service providers to respect any working standards beyond the minimum standards as set in the directive. It added, however, that such companies may be forced to respect member states' rules on minimum pay.

    It went on to point out that collective action such as the one taken by Swedish trade unions to force Laval into a collective agreement are likely make it less attractive, or more difficult, for such a company to carry out construction work in Sweden and that it therefore constituted a restriction on the freedom to provide services.

    The Court conceded that the blockade of Laval building sites served the purpose of protecting Swedish workers against possible social dumping, which "may constitute an overriding reason of public interest".

    It argued, however, that Swedish provisions, in particular on minimum pay, are not precise and accessible enough. Therefore requiring Laval to respect them would have raised a barrier to the company's entry on the Swedish services market.

    ReplyDelete
  80. Positions:

    The European Trade Union Confederation (ETUC) expressed its disappointment on the "challenge" that the judgement "poses to the very successful flexible Swedish system of collective bargaining and those of certain other Nordic countries – the models for flexicurity currently being promoted by the European Commission".

    ETUC added: "It will necessitate reviews in those countries of the implementation of the posted workers directive. There could be negative implications for other countries' systems from this narrow interpretation of the posted workers' directive. There could also be implications for unions' ability to promote equal treatment and protection of workers regardless of nationality and there will also be concern that unions' ability to guarantee these objectives is threatened by the free movement of services principle."

    ReplyDelete
  81. Danish MEP Poul Nyrup Rasmussen, President of the Party of European Socialists (PES) said he was "deeply frustrated by the ruling": "Europe has shot itself in the foot today - how can the court spread so much uncertainty on such a fundamental question? On the one hand they recognize the right to collective action by trade unions, on the other hand the Court creates uncertainty on which agreements should be respected. This is not a ruling for a social Europe, this is a foggy day which could provide cover for bad employers and wage cutters."

    Rasmussen added that the message that the ruling risks sending to citizens is "that Europe is more interested in competition between workers than in raising living standards for all families".

    He urged the Commission to take action "to avoid negative consequences from this unclear ruling. [...] I have a feeling that this will be important for the ratification of the new Treaty in many national parliaments, and for the referendum in Ireland."

    ReplyDelete
  82. MEP Philip Bushill-Matthews, employment spokesman for the UK Conservatives, said: "It is good to see the European Court of Justice upholding a key principle of the single market: the trade union movement should stop trying to block progress in this area but should learn from this judgement to move with the times."

    UK Green MEP Jean Lambert said: "Today's ruling by the ECJ opens the door for wage dumping in the EU and is a blow for workers' rights. Wage agreements are legitimate and effective instruments for guaranteeing minimum working standards in many EU countries. However, the ECJ is basically saying that these agreements can be ignored and that trade unions which have entered into these agreements have no means of ensuring they are enforced. This ruling strikes at the very heart of employment rights in the EU. The ruling could lead to a race to the bottom in terms of wages and makes a mockery of a commitment to social partnership. Workers will question whether there is any security in this so-called 'social Europe'."

    ReplyDelete
  83. Όλο το υλικό για την υπόθεση Λαβάλ μπορείτε να το βρείτε στη διεύθυνση του
    Euractiv

    ReplyDelete
  84. Employers' group the Confederation of Swedish Enterprise welcomed the ruling.
    "The decision means greater legal security for foreign companies that want to come here to carry out business, and gives an important and welcome contribution to higher cross-border mobility for companies," Chief Executive Urban Backstrom said.
    Sweden's Building Workers' Union saw positive notes in the court's decision as well, since the ruling recognised collective action by unions to protect workers "as a fundamental right".
    "It is a victory for us that the European Court of Justice states that we can resort to conflict measures," it said in a statement.

    ReplyDelete
  85. LO, Sweden's main union body, called for changes to Swedish law to ensure that workers employed by Swedish companies and foreign companies working in Sweden were bound by the same employment conditions.

    ReplyDelete
  86. Το επεισόδιο με τη Λαβάλ θίγει το θέμα του διεθνούς εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες, σε αντίθεση με τα αγαθά, μπορούν να εμπορευθούν διεθνώς και με άλλους τρόπους εκτός από τον κλασσικό, όπου η υπηρεσία παράγεται σε μία χώρα και καταναλώνεται σε άλλη. Αυτοί οι άλλοι τρόποι συμπεριλαμβάνουν την εγκατάσταση μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών σε άλλη χώρα από την πατρίδα της (λ.χ. μία γαλλική τράπεζα ανοίγει καταστήματα στην Ελλάδα) και την προσωρινή μετακίνηση του παροχέα της υπηρεσίας στη χώρα όπου αυτή θα καταναλωθεί (λ.χ. ένας αρχιτέκτονας που εργάζεται σε ξένο γραφείο, έρχεται στην Ελλάδα για την ανέγερση ενός κτιρίου). Συνδεδεμένο με το εμπόριο των υπηρεσιών είναι και το outsourcing, όπου κομμάτια μιας διαδικασίας παραγωγής γίνονται αλλού και ενσωματώνονται στην ολική διαδικασία.

    Το από ποιά μεριά μπορεί να το δει η Ελλάδα και η κάθε χώρα δεν έχει εύκολη απάντηση κι αυτό διότι, όπως και με το εμπόριο αγαθών, κάποια κομμάτια του εργατικού της δυναμικού μπορεί να θιγούν (οι Σουηδοί οικοδόμοι σε αυτή την περίπτωση) αλλά κάποια άλλα να ωφεληθούν (αυτοί που εργάζονται στον τομέα των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών στη Σουηδία). Επίσης, τα σουηδικά συνδικάτα μπορεί να διαμαρτύρονται για τη μετακίνηση των Λετονών στη χώρα τους υπό Λετονικούς όρους, όμως δε νομίζω ότι έχουν πρόβλημα όταν ξένες εταιρείες υπηρεσιών εγκαθίστανται στη Σουηδία και ανοίγουν δουλειές για τους Σουηδούς με Σουηδικούς όρους. Από την άλλη πλευρά, όταν μια φτωχή χώρα όπως λ.χ. η Ινδία προσελκύει μεγάλα ποσοστά υπηρεσιών πληροφορικής, κόβοντας δουλειές λ.χ. από τους Αμερικάνους, δεν είμαι βέβαιη αν αυτό είναι κακό για τους Ινδούς, δεδομένου ότι τους έχει βοηθήσει να βγάζουν περισσότερα χρήματα και σε καλύτερες δουλειές από λ.χ. τη γεωργία.

    Στο βαθμό που οι τεχνολογικές εξελίξεις στην πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες αλλά και η πτώση των διαφόρων εμποδίων στις μετακινήσεις ανθρώπων και κεφαλαίου, διευκολύνουν πολύ την εμπορευσιμότητα των υπηρεσιών, νομίζω ότι προσπάθειες να συντηρηθούν αυτά τα εμπόδια είναι απλώς θέμα χρόνου να αποτύχουν διότι εκ των πραγμάτων θα ξεπεραστούν. Αρα πιο επιθετικές πολιτικές που να βοηθάνε τους εργαζομένους σε κλάδους που πλήττονται να πάνε παρακάτω, π.χ. με επανακατάρτιση ή με εξειδίκευση σε υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες, είναι πιο πιθανό να βοηθήσουν. Επίσης, πολιτικές που προσελκύουν ξένες επενδύσεις όχι τόσο λόγω φθηνού κόστους αλλά κυρίως λόγω υψηλής ποιότητας του εργατικού δυναμικού, δημιουργούν καλοπληρωμένες δουλειές.

    Ας μην ξεχνάμε ότι από τις πιο εμπορεύσιμες υπηρεσίες είναι αυτές που έχουν υψηλή ένταση σε γνώση (χρηματοοικονομικές, εμπορικές (business), πληροφορικής, R&D, τηλεπικοινωνίες). Κι ενώ η παραγωγή υπηρεσιών γενικά είναι εντάσεως εργασίας, οι προαναφερθέντες τομείς είναι εντάσεως υψηλά καταρτισμένης εργασίας. Από αυτή την άποψη, οι εργαζόμενοι σε αυτές αποκτούν διαπραγματευτική δύναμή έναντι των εργοδοτών τους διότι κουβαλάνε τη γνώση για την παραγωγή των υπηρεσιών στο κεφάλι τους.

    ReplyDelete
  87. Η Λετονία είναι χώρα-μέλος της ΕΕ.Και πρέπει να αντιμετωπίζεται μέ όρους ενιαιοποίησης και ενσωμάτωσης στο "κοινοτικό εργασιακό κεκτημένο".Αλλά υπάρχει τέτοιο;
    Ανεξάρτητα όμως από αυτό οι χώρες της Βαλτικής,και η Λετονία,σύντομα θα μας αφήσουν πολύ πίσω εμάς τους τόσο ευαίσθητους στα θέματα των "εργατικών κεκτημένων".

    ReplyDelete
  88. Μαφάλντα επειδή φαίνεται ότι το κατέχεις το θέμα

    ΛΕΣ

    "Αρα πιο επιθετικές πολιτικές που να βοηθάνε τους εργαζομένους σε κλάδους που πλήττονται να πάνε παρακάτω, π.χ. με επανακατάρτιση ή με εξειδίκευση σε υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες, είναι πιο πιθανό να βοηθήσουν."

    Αυτό πόσο δυνατό είναι να γίνει στην πραγματικότητα; Για παράδειγμα πόσο εύκολο είναι ο Σουηδός πενηντάρης οικοδόμος να γίνει κάτι άλλο; Και ο Έλληνας;

    Με όλες αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν υπάρχουν winners and losers. Πώς είναι δυνατό να αποκαταστήσει κανείς τους χαμένους της διεθνοποίησης και του ανοίγματος των αγορών και της παγκόσμιας κινητικότητας;

    Υπάρχουν πετυχημένες πολιτικές που να εφαρμόζονται σε κάποιες χώρες , ποιες και σε ποιες ;

    ReplyDelete
  89. Και βέβαια η Λετονία θα αποτελεί μέρος εκείνων των χωρών όπου θα διαβιοί αποκλειστικά και για κάμποσα χρόνια ακόμα το ζωικό είδος "ξανθός Ανθρωπος" που τελεί υπό εξαφάνιση.Εκτός και αν ανακηρυχθεί σε προστατευόμενο είδος και η Βαλτική γίνει ένα τεράστιο θεματικό πάρκο που θα έχει και τουριστικό ενδιαφέρον με κύριο τουριστικό προιόν "ελάτε να δείτε αυθεντικούς ξανθούς".

    ReplyDelete
  90. με επανακατάρτιση ή με εξειδίκευση σε υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες, είναι πιο πιθανό να βοηθήσουν

    Ο καπιταλισμός είναι καλό σύστημα αλλά δεν έχει πολλές θέσεις...

    ReplyDelete
  91. H Ιατρική θα τιμωρήσει με τον ποιό σκληρό τρόπο το Ζαχόπουλο.Θα τον κρατήσει στη ζωή παρά τη θέλησή του.Και μάλιστα με μεγάλη αναπηρία. Και με έναν λειτουργούντα εγγέφαλο για να βλεπει να ακούει και να ΒΙΩΝΕΙ αυτό που ήθελε να αποφύγει.Και θα του αφαιρέσει και το ηρωικό της πράξης του.ΕΧΕΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ;

    ReplyDelete
  92. 'Αυτό πόσο δυνατό είναι να γίνει στην πραγματικότητα;'

    Για την Ελλάδα όσο δυνατό είναι να αρχίσει το εκπαιδευτικό σύστημα να βγάζει κατά κανόνα ανθρώπους που μπορούν να σκέφτονται.

    Οι πενηντάρηδες, ιδίως οι εργάτες που μένουν άνεργοι από την παρακμή μεταποιητικών κλάδων είναι δύσκολη περίπτωση επανένταξης παντού διότι βεβαίως δεν είναι εύκολο ούτε να αποκτήσουν καινούριες και πολύ διαφορετικές δεξιότητες ούτε και να μετακινηθούν από κλάδο σε κλάδο.
    Στη Δανία και στη Γερμανία έχουν προσπαθήσει να δώσουν κίνητρα στις επιχειρήσεις για την πρόσληψή τους σε πιο ευέλικτες θέσεις (π.χ. μειωμένου ωραρίου με συμπλήρωμα του μισθού) χωρίς μεγάλη επιτυχία, άρα τη βγάζουν σε αρκετές περιπτώσεις με επιδόματα μέχρι να συνταξιοδοτηθούν κανονικά. Οι Ολλανδοί επίσης παρά τις σε μεγάλο βαθμό επιτυχείς προσπάθειες τους να αυξήσουν τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, στις ηλικίες 55+ έχουν μεγάλα ποσοστά μη συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό (ουσιαστικά μακροχρόνια ανέργων).

    Νομίζω ότι αυτές οι πιο ευπαθείς κατηγορίες είναι και αυτές που χρήζουν μεγαλύτερης οικονομικής υποστήριξης από το κράτος. Ομως αυτό για να γίνει θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η υψηλή απασχόληση για τον υπόλοιπο πληθυσμό και η κερδοφορία για τις επιχειρήσεις ώστε να υπαρχουν τα ανάλογα έσοδα (τα οποία δεν ρίχνονται σε τρύπια πηγάδια). Αρα π.χ. οι 50+, άνδρες και γυναίκες, που είναι υπάλληλοι γραφείου σε επιχειρήσεις κλάδων υπηρεσιών που δε φθίνουν να μη συνταξιοδοτούνται πρόωρα διότι μπορούν να δουλεύουν μέχρι τα 65. Και οι 25άρηδες-30αρηδες, άνδρες και γυναίκες, που τραβάει ακόμα το μυαλό τους να μάθουν καινούρια πράγματα, καλό θα είναι να μπορούν να βρουν κανονική και καλοπληρωμένη δουλειά με εισφορές κλπ.

    @Ανώνυμε,
    για να παραφράσω τον Τσώρτσιλ, ο καπιταλισμός μπορεί να είναι το χειρότερο σύστημα οργάνωσης της οικονομίας (και με λίγες θέσεις όπως λες) αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είναι το μόνο που έχουμε στη διάθεσή μας. Οργάνωσε εσύ τη μετάβαση στην ουτοπία και οι υπόλοιποι θα κοιτάξουμε πως να ελαχιστοποιήσουμε τις κακές συνέπειες του καπιταλισμού μέχρι να είσαι έτοιμος να μας οδηγήσεις εκεί. Ολοι χρήσιμοι είμαστε.

    ReplyDelete
  93. "Είπαμε και πέντε μπούρδες για μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και σείς το πιστέψατε και τρομάξατε;"
    Αυτό περιφέρει η Φάνη η Χασκογελούσα ως Χριστουγεννιάτικο δώρο στους κοινωνικούς εταίρους.
    Ευτυχώς η γ700 δεν είναι ακόμα κοινωνικός εταίρος.

    ReplyDelete
  94. Εκεί στου Μαξίμου ξεκαρδίστηκαν στα γέλια με το πάθημα του Μαγγίνα.
    Ο δυστυχής τους είχε πάρει στα σοβαρά.Πάλι καλά που δεν βρέθηκε στο κενό από κάποιον τέταρτο όροφο.

    ReplyDelete
  95. Διέρρευσε,από το Μαξίμου,κατάλογος με όσους πάσχουν απο αυτοκτονικό ιδεασμό.Οχι ο Κομφούκιος δεν είναι στους προνομιούχους του καταλόγου.

    ReplyDelete
  96. Δήθεν τώρα, οι κονωνικοί φορείς ονομάζονται κοινωνικοί εταίροι.
    ΜΗ ξεράσω.

    ReplyDelete
  97. Ο/Η PARMENIDES είπε...
    H Ιατρική θα τιμωρήσει με τον ποιό σκληρό τρόπο το Ζαχόπουλο.Θα τον κρατήσει στη ζωή παρά τη θέλησή του.Και μάλιστα με μεγάλη αναπηρία. Και με έναν λειτουργούντα εγγέφαλο για να βλεπει να ακούει και να ΒΙΩΝΕΙ αυτό που ήθελε να αποφύγει.Και θα του αφαιρέσει και το ηρωικό της πράξης του.ΕΧΕΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ;

    ΔΕΝ το έχει Παρμενίδη μου.
    Πρώτον, διότι συνιστά αλαζονεία έναντι του Αρχιτέκτονα της Φύσεως.
    Δεύτερον, διότι, όπως συζητήσαμε τις προάλλες, σημασία έχει
    η "ποσότητα"/μήκος ζωής ΜΟΝΟ ενόσω εξασφαλίζεται μιά στοιχειώδης ποιότητα, τέτοια ώστε:
    1) να εξακολουθεί ο ασθενής να ευτυχεί και
    2) να ΜΗ χάνει την αξιοπρέπειά του.

    Αυτοί, άλλωστε, είναι οι ΜΟΝΟI θεμιτοί στόχοι του γιατρού:
    1) Increasing the length of life as long as quality is ascertained
    2) Improving, independently, the quality of life, and
    3) Cost-effectiveness of medical care.

    ReplyDelete
  98. KAI όπως ανέλυσα προ καιρού
    Ο μεν Ιπποκράτης έδωσε ΑΠΟΛΥΤΗ έμφαση στα (1) και (2) παραπάνω ανεξαρτήτως κόστους [διότι έτυχε να ζήσει σε παρακμιακή περίοδο]

    Ο δε Aesculapius (Ασκληπιός) συμφωνεί μεν με αυτά αλλά ΥΠΟ την ΡΗΤΗ προϋπόθεση ότι υπηρετείται το γενικό κοινωνικό συμφέρον.

    ReplyDelete
  99. Τελικά παίδες
    Το Ασφαλιστικό θα κάτσουμε να το αναλύσουμε εδάφιο προς εδάφιο;
    ΕΤΣΙ, να κάνουμε μιά ΣΟΒΑΡΗ και ΕΝΔΕΛΕΧΗ ανάλυση, σημείο προς σημείο.
    Να συμφωνηθούν ορισμένα πράγματα ΚΑΙ στο τέλος να βγείτε και να πείτε του κάθε κυβερνώντος
    "Να βρε, εμείς κάτσαμε και μελετήσαμε σε βάθος και εύρος και ιδού το συναινετικό (του μπλογκ μας, έστω) αποτέλεσμα".
    ΟΧΙ τίποτ' άλλο, αλλά να πάρουμε και μιά γεύση δημοκρατικής διαδικασίας - και ο θρίαμβος φυσικά θα είναι να βρεθούν σημεία προσέγγισης και ιδανικά ταύτισης των Γ700 διαφόρων αποκλίσεων.

    Ανάλυση και επαγωγή, με ευπρέπεια και κομψότητα. ΕΤΣΙ και μόνο έτσι, ΑΥΤΑ τα ανθρωπάκια θα εξαφανισθούν by impolosion από τα όμματα της Γης.

    ReplyDelete
  100. Ax ναι. Τρελαίνομαι για κομψότητα. Μόλις πήρα ένα chic deux pieces Escada μόνο 5,000 ευρώ.

    ReplyDelete
  101. Κομφούκιος

    To Ασφαλιστικό ωριμάζει σιγά-σιγά μέσα μας.Οι περισσότεροι είμαστε άσχετοι και δυσκολευόμαστε να συμμετέχουμε παραγωγικά.Ομως παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τα όσα λές.Εκτός των άλλων είσαι και πάρα πολύ καλός Δάσκαλος.Κάθε σχόλιό σου σε οποιοδήποτε θέμα είναι ένα μικρό φαναράκι που φωτίζει το δρόμο πορείας ΕΞΌΔΟΥ από τη κοινωνία της Αγνοιας της σύγχρονης Ελλάδας στη κοινωνία της ΓΝΩΣΗΣ.

    ReplyDelete
  102. Απεδείχθη εκ των υστέρων, ως προς τα αυθαίρετα, το ΗΘΙΚΟ ΣΘΕΝΟΣ του κυρίου κυρίου Στέφανου Μάνου και το ΕΣΧΑΤΟΝ επίπεδο του Μαγγίνα και όλης της σαβούρας.
    ΚΑΙ να με συγχωρείτε που θα επανέλθω ξανά στο ίδιο θέμα.
    Αλλά αναρωτήθηκα, πάλι
    "Ποιά η διαφορά ανάμεσα στον κύριο κύριο Στέφανο Μάνο και τον Μαγγίνα;"
    ΚΑΙ η απάντηση είναι μιά και απλούστατη
    "Ο κύριος κύριος Μάνος είναι η αποθέωση της αστικής τάξης (υπό την παληά, καλή έννοια του όρου), ο δε Μαγγίνας είναι η αποθέωση της κατωτεριάς".

    ReplyDelete
  103. Πράγματι ο Μάνος είναι ένας μοντέρνος Αστός.Της σχολής Σημίτη.
    Ο Μαγγίνας, ο άνθρωπος καταπέλτης κατά της διαφθοράς,μαχητής των παραθύρων, έφτειαξε ένα ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος.
    Μπορείς όμως να μου εξηγήσεις Κομφούκιε γιατί είναι τόσο, ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΩΣ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ,βουτηγμένη μέχρι το λαιμό η ΝΔ στη Λαμογιά; Και ιδιαίτερα οι επίλεκτοι του Καραμανλή: Βαρθολομαίος,Ζαχόπουλος,Κουμπάροι,Χριστόδουλοι,κλπ,κλπ.Εδώ μιλάμε για Μαφιόζους.Δεν θέλω να σε στενοχωρήσω χριστουγεννιάτικα αλλά εδώ το θέμα παίρνει διαστάσεις Εθνικής τραγωδίας.

    ReplyDelete
  104. @ κομφούκιος

    να το μελετήσουμε το ασφαλιστικό και να φτιάξουμε μια πρόταση να την καταθέσουμε επίσημα στη Βουλή και τα κόμματα

    ReplyDelete
  105. @ μαφάλαντα

    καλή η ανάλυσή σου

    Καταλήγεις ότι
    "...αυτές οι πιο ευπαθείς κατηγορίες είναι και αυτές που χρήζουν μεγαλύτερης οικονομικής υποστήριξης από το κράτος. Ομως αυτό για να γίνει θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η υψηλή απασχόληση για τον υπόλοιπο πληθυσμό και η κερδοφορία για τις επιχειρήσεις ώστε να υπαρχουν τα ανάλογα έσοδα (τα οποία δεν ρίχνονται σε τρύπια πηγάδια)."

    σωστά

    ReplyDelete
  106. @ ακατακρίτως τολμάν..

    Είπαμε, η ΛΑΜΟΓΙΑ ανεδείχθη από τον πατερούλη σε ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΞΙΑ. Εχει γίνει τμήμα του γενετικού προφίλ των Ελλήνων, εξαιρουμένων 10-20 χιλιάδων ατόμων (if that).

    ΠΡΑΓΜΑΤΙ, είμαστε καταμεσής ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ και είμαι ΣΥΝΤΕΤΡΙΜΜΕΝΟΣ.

    ReplyDelete