Friday, September 21, 2007

Μια ιστορία επιχειρηματικής τρέλας

Είμαστε δύο αδέρφια ηλικίας 28 και 29 ετών. Ζούμε στην επαρχεία και παρακολουθούμε το blog «η γενιά των 700 ευρώ» από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του. Με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν για την επιχειρηματικότητα σε προηγούμενο post της G700, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας μια ιστορία επιχειρηματικής τρέλας στην πρώτη μας επιχειρηματική εμπειρία. Ο στόχος μας είναι να βάλουμε ξανά στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Όλα άρχισαν με την ολοκλήρωση των σπουδών μας, όταν στην ηλικία των 22-23 ετών αποφασίσαμε να νοικιάσουμε και να διαχειριστούμε μια μικρή νεόκτιστη ξενοδοχειακή μονάδα. Η πρώτη μας επαφή έγινε μέσω αγγελίας στον τύπο της περιοχής και μετά τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις καταλήξαμε σε συμφωνία με τον 52χρονο ιδιοκτήτη.

Η συμφωνία προέβλεπε την επαγγελματική μίσθωση της μονάδας από την εταιρία μας, όπως επίσης και την αγορά από την πλευρά μας όλου του απαραίτητου εξοπλισμού για την εύρυθμη λειτουργία της, αφού η μονάδα ήταν ακόμα ημιτελής στον εξοπλισμό αλλά και κτιριακά.

Η εταιρία μας αφού δαπάνησε ένα σεβαστό ποσό για τον απαραίτητο εξοπλισμό δανειζόμενη από τράπεζες, κάποιες επιταγές και με μικρή βοήθεια από τους γονείς ξεκίνησε την λειτουργία της. Όλα πήγαιναν καλά, όταν μετά από 7 μήνες εμφανίστηκε ο ιδιοκτήτης αναφέροντας πως αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα.

Το πρόβλημα όπως μας το ανέπτυξε ήταν ότι η εφορία, με βάση το μισθωτήριο που είχε καταθέσει, τον «τσάκιζε» εισοδηματικά, ενώ έπρεπε να επιστρέψει και όλο το ΦΠΑ της επένδυσης που είχε λάβει ως επιστροφή. Μας είπε πως κάτω από αυτές τις συνθήκες αφενός θα καταστραφεί οικονομικά, και αφετέρου δε θα μπορούσε να ολοκληρώσει τα υπόλοιπα κτίρια όπως προέβλεπε η συμφωνία μας εντός μιας πενταετίας.

Ο εν λόγω κύριος είχε λάβει επιδότηση μέσα από το LEADER II και επί της ουσίας δεν είχε νομικά το δικαίωμα να νοικιάσει την μονάδα για τα πρώτα 5 χρόνια. Πέρα όμως από την επιστροφή του ΦΠΑ θα έπρεπε να επιστρέψει και την επιδότηση όπως μάθαμε λίγο αργότερα.
Αυτό που τελικά μας ζητούσε εκλιπαρώντας μας ήταν να υπογράψουμε ένα υποτίθεται εικονικό συμβόλαιο στο οποίο εμείς θα φαινόμασταν να έχουμε το management της επιχείρησης, κρατώντας κάτω από το τραπέζι σε ισχύ το πρώτο μισθωτήριο συμφωνητικό.

Το καρότο για μας ήταν ακριβώς η κτιριακή επέκταση της μονάδας, αφού χωρίς αυτήν η επιχείρηση δεν θα είχε σοβαρές πιθανότητες για αξιόλογη κερδοφορία. Πήραμε έτσι το ρίσκο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τις υποχρεώσεις ενοικιαστού αλλά χωρίς κανένα από τα δικαιώματά του, ακριβώς για να διευκολύνουμε την αποπεράτωση του κτιρίου από την πλευρά του ιδιοκτήτη. Με την παρέλευση της πενταετίας και την παράδοση του κτιρίου, θα αναπροσαρμόζαμε τη σύμβαση ξανά σε μίσθωση, τουλάχιστον αυτήν ήταν η προφορική δέσμευσή του.

Στην αντίθετη περίπτωση έπρεπε νομικά να καταγγείλουμε τη συμφωνία ως προϊόν εξαπάτησης και να πάμε σε ένα μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, με τις επιταγές και τα δάνεια να τρέχουν.

Με την συμπλήρωση 1 έτους λειτουργίας, κτίρια και εγκαταστάσεις άρχισαν να εμφανίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα κακοτεχνιών. Το τζάκι στα δωμάτια κάπνιζαν, η αποχέτευση βούλωνε κάθε 2 μήνες, ο βιολογικός δεν μπήκε ποτέ σε λειτουργία με αποτέλεσμα τα λύματα να χύνονται μέσα στο πανέμορφο ελατοδάσος, σοφάδες πέφτανε από παντού, ο δρόμος κοβότανε από τα νερά της βροχής, σωλήνες σπάζανε, πολλές υγρασίες στα δωμάτια, κτλ. Οι εγκαταστάσεις μέσα σε 1,5 χρόνο λειτουργίας ήταν πασιφανές πως χρειαζότανε ολική ανακατασκευή.

Στις αμέτρητες διαμαρτυρίες μας ο κύριος αυτός προσπαθούσε να «συμμαζέψει» το χάος με απύθμενη κοροϊδία, και ψέματα. Η μονάδα ήθελε σοβαρή χρηματοδότηση για πλήρη ανακατασκευή, πράγμα που εμείς δε μπορούσαμε να επιχειρήσουμε, αφού ήμασταν πλέον στην ουσία υπάλληλοι και νομικά τελείως ακάλυπτοι. Κάναμε όμως ό,τι ήταν δυνατό και σχεδόν όλα τα κέρδη μας τα επανατοποθετούσαμε καλή τη πίστη στην βελτίωση της μονάδας.
Το δικό του όμως ενδιαφέρον εστιάστηκε μόνο στο πως θα έπαιρνε και δεύτερη επιδότηση για την κτιριακή επέκταση της ξενοδοχειακής μονάδας, αδιαφορώντας πλήρως για όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε. Δηλαδή τον ενδιέφερε μόνο το τσάμπα!

Με τα λεφτά των ενοικίων που συγκέντρωνε ξεκίνησε την κατασκευή ενός μεγάλου κτιρίου, ενώ παράλληλα κατέθεσε αίτηση στο Leader II + για δεύτερη χρηματοδότηση, με μια απίστευτη λαμογίστικη υπεροπτική σιγουριά ότι θα καταφέρει πάλι να κοροϊδέψει τους πάντες. Αλλάζοντας εταιρική υπόσταση στην αίτηση που κατέθεσε υποστήριζε πως το κτίριο που ήδη πια κατασκευαζόταν δεν είχε καμιά σχέση με την επιχείρηση που λειτουργούσε δίπλα του.

Φυσικά το αποτέλεσμα ήταν η αίτησή του να απορριφθεί με το αιτιολογικό της διπλοχρηματοδότησης, και να μας μείνει μια πολυκατοικία από μπετόν και σίδερα ακριβώς μπροστά από τη μονάδα που λειτουργούσαμε. Επειδή δεν ήθελε με τίποτα να ακούσει για τραπεζική χρηματοδότηση (δεν ήθελε επιχειρηματικά να αναλάβει κανένα απολύτως ρίσκο, αφού μόνο το κτίριο με το οικόπεδο άξιζε αρκετά εκατομμύρια ευρώ), το κτίριο παρέμεινε ημιτελές για τα επόμενα χρόνια και σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα προβλήματα μας εξόντωσε οικονομικά.

Ύστερα από σχεδόν 5 χρόνια και απογοητευμένοι πλήρως, του αναφέραμε πως αδυνατούμε πλέον να αντεπεξέλθουμε επιχειρηματικά στην παρούσα κατάσταση. Tου είπαμε πως σκεφτόμαστε να αποχωρήσουμε και πως τα ενοίκια τα οποία του χρωστάμε θα πρέπει να συμψηφιστούνε με τη ζημιά που πάθαμε όλα αυτά τα χρόνια από τις ενέργειές του. Σε κάθε άλλη περίπτωση του αναφέραμε πως τα δικαστήρια είναι αρμόδια να επιλύσουν την όποια οικονομική διαφορά μας. Εκείνος μας αντιπρότεινε να αφήσουμε όλον τον εξοπλισμό και απλά να αποχωρήσουμε, πράγμα όμως που δεν το αποδεχτήκαμε.

Στο τέλος, ο εν λόγω κύριος αποφάσισε να πάρει το νόμο στα χέρια του. Μάζεψε 10 μέλη της μαφιόζικης όπως αποδείχτηκε οικογένειάς του και με δύο πληρωμένους μπράβους από την Αθήνα, ήρθε αιφνιδιαστικά στην επιχείρηση και με τη βία μας πέταξε έξω, παρακρατώντας παρανόμως όλο τον εξοπλισμό που είχαμε βάση παραστατικών στην κυριότητα της εταιρίας μας, αλλά και όλων των προσωπικών μας αντικειμένων.

Στην αστυνομία όπου παρουσιάστηκε ανέφερε κυνικά πως ήμασταν υπάλληλοί του και πως απλά μας απέλυσε. Μέχρι και σήμερα που μιλάμε βρισκόμαστε σε δικαστικό αγώνα μαζί του διεκδικώντας την επιστροφή της περιουσίας της εταιρίας μας, καθώς και κάποιων οικογενειακών κειμηλίων ανυπολόγιστης συναισθηματικής και οικονομικής αξίας.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε δεν μας πτοούν από το να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με επιχειρηματικά εγχειρήματα στο χώρο του τουρισμού. Πληρώσαμε για τα λάθη μας, μάθαμε από αυτά και στο μέλλον θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και περισσότερο υποψιασμένοι. Το πιστεύουμε βαθιά ότι η επιχειρηματικότητα, με όλες τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας επιχειρηματίας, είναι η μόνη διέξοδος για τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας για τους νέους. Μόνο που πρέπει να μπουν στην άκρη τα λαμόγια και να περιοριστούν τα φαινόμενα brazilero ανά την ελληνική επικράτεια.

69 comments:

  1. To two brothers

    Καρντάσια,"ευτυχώς" αποτύχατε τη πρώτη φορά.Χρειαστήκατε 5 χρόνια για να μάθετε τι σημαίνει εικονικός ιδιοκτήτης,πλασματικός ενοικιαστής,λαμογιά,τοιχοδιωκτισμός,τράπεζες,συβολαιογράφοι,δικηγόροι,επιδοτήσεις,επιχορηγήσεις,κοινοτικά προγράμματα,κρυφά συμβόλαια και πολλά άλλα ΩΝ ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΑΡΙΘΜΟΣ.
    Πήρατε ένα πραγματικό ΜΒΑ in tourism managment αλα Grec.
    Ο τουρισμός ευτυχώς είναι μια δραστηριότητα πού τα λάθη διορθώνονται εύκολα λογω της μη απαιτητικής πελατείας που εισρέει άφθονη στη Χώρα μας και θα συνεχίσει να εισρέει ενόσω οι Αμερικανοί φροντίζουν την επι Γης ειρήνη.
    Είμαι σίγουρος ότι τώρα γίνατε "τσακάλια" στο know how του τουρισμού.

    ReplyDelete
  2. Αυτό είναι το μήνυμα που τους στέλνεις Παρμενίδη;
    Ι am awed

    ReplyDelete
  3. Poios tha fatnazotan oti o parmenides tha katantouse proagwgos!!

    ReplyDelete
  4. Σε απλά αγγλικά τα περιγραφέντα ονομάζονται
    easing, abetting and conspiring in a fraudulent activity! λόγοι για τους οποίους οι two brothers θα έμπαιναν στη φυλακή για τουλαχιστον 5 χρόνια - στην αγγλοσαξονική κοινωνία αυτά.
    In plain Greek ονομάζονται
    διευκόλυνση, ενθάρρυνση και συνωμοσία (συνεργία) σε απάτη εις βάρος της Ευρωπαϊκης Ενωσης.

    ReplyDelete
  5. Στην Ελλάδα του τοιχοδιωκτισμού και της λαμογιάς φαινόμενα όπως το δικό σας υπάρχουν πολλά.
    Το δικό σας λάθος, αφένος λόγω της απειρίας σας και του μικρού της ηλικίας σας, βρίσκεται στο γεγονός ότι βασιστήκατε στη καλή πίστη ενός ανθρώπου που ουδόλως γνωρίζατε και που κατάφερε να σας πείσει προς ίδιον όφελος να μπείτε σε ένα τέτοιο κυκεώνα παρανομιών.
    Ίσως αν είχατε από την αρχή συμβουλευτεί ένα δικηγόρο η έστω ένα σύμβουλο τουριστικών επιχειρήσεων να είχατε αποφύγει την όλη ταλαιπωρία μάζι και τα έξοδα.
    Η ιστορία σας αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα του πόσο επιπόλαια, ανευθυνα, απροκάλυπτα και χωρίς κανένα έλεγχο από τον κρατικό μηχανισμό, διδόνται επιχορηγήσεις σε επιχεριρηματίες λαμόγια-φαντάσματα σε όλη την Ελληνική Επικράτεια!!!
    Σας εύχομαι μια υγειή επιχείρηση κάτω από τα πανέμορφα βράχια των Μετεώρων!!

    ReplyDelete
  6. Η Ελλάδα καρντάσια είναι ένα γωνιακό, ευάερον ,ευήλιον και με θέα τη θάλασσα, οικόπεδο.
    Αυτό και μόνο μας φθάνει να ζήσουμε καλά τα επόμενα χρόνια.
    Οι διεθνείς εξελίξεις και η θέση της χώρας στο στρατόπεδο των νικητών μας εξασφαλίζει ευημερία για πολλά χρόνια(ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ... ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ). Το αν λειτουργούμε ως εισοδηματίες,κάτι σαν ένα Βαλκάνιο Μονακό,ΜΙΑ ΤΖΟΓΑΔΌΡΙΚΗ ΔΗΛ. ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ, και όχι ως παραγωγοί σύγχρονης γνώσης (αυτό που κατα τη γνώμη μου είναι και το περιεχόμενο ενός Νεοπατριωτισμού),είναι έτερον εκάτερον.

    ReplyDelete
  7. Σε μια πράξη πορνείας, όπου και όταν η πορνεία είναι παράνομη, ένοχοι είναι ΚΑΙ ο εκπορνεύων και ο εκπορνευόμενος.
    Αυτά μου τάμαθε η στιβαρή μου μάνα όταν ήμουνα 12 ετών.
    Είναι σαφές ότι ο ιδιοκτήτης είναι τυπικός Ελληνας Al Capone. Hθελε συγκεκριμένα, βάζοντας 20 και δηλώνοντας ξευδώς ότι έβαλε 100, να πάρει επιχορήγηση για 100 και μετά άλλα 100. Δηλαδή με δικό του κεφάλαιο 20 να αποκτήσει κεφάλαιο 200 από την ΕΕ.
    Πέραν δε της λογιστικής απάτης ήταν και τεμπέλης και ήθελε άλλους να δουλεύουν γι αυτόν.
    ΤΟΥΤΩΝ δοθέντων, είναι επίσης ΣΑΦΕΣ, με καθαρότητα κρυστάλου Bcarrat ότι οι δύο ΝΕΟΙ διέπραξαν ΜΕΙΖΟΝΑ ΑΠΑΤΗ

    ReplyDelete
  8. Ας μη γελιόμαστε, απατεώνες που προσπαθούν να παρακάμψουν τους κανόνες και να τους βάλουν να λειτουργήσουν προς όφελός τους υπάρχουν παντού. Είναι αφελές να περιμένουμε να πάει μπροστά η Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι όλοι θα είναι μόνο τίμιοι. Το πραγματικό πρόβλημα σε αυτή την ιστορία είναι γιατί αυτοί οι νέοι θα έπρεπε να καταφύγουν στην συναλλαγή με τον απατεώνα αντί να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια δανεισμού δικά τους για να στήσουν τη δουλειά τους. Και βεβαίως το γεγονός ότι δέχτηκαν να επενδύσουν χρήματα σε μια συμφωνία όπου άλλα φαίνονταν και άλλα γίνονταν, εκτός από τη νεανική τους αφέλεια και απειρία, δείχνει ότι στην Ελλάδα κάποια ρυθμιστικά πλαίσια είναι τόσο αγκυλωτικά που αντί να προστατεύουν, ωθούν τον κόσμο να τα παρακάμπτει με αποτέλεσμα να πρέπει κάποιος να βασίζεται στην εντιμότητα αγνώστων. Και αυτό είναι πολύ μεγάλο ρίσκο διότι όταν μπαίνουν χρήματα στη μέση, ο πειρασμός να πάψει κανείς να είναι 100% έντιμος είναι μεγάλος.

    ReplyDelete
  9. Εδώ έχουμε avalanche από απάτες κατά συρροήν και εξακολούθηση!!!!!!
    στις οποίες ένοχοι εξ ίσου είναι και ο gangster ιδιοκτήτης ΚΑΙ οι δύο ΝΕΟΙ.
    Παρά την τσιγγουνιά μου, θα μπορούσα άνετα να στοιχηματίσω 1 εκατομμύριο δολλάρια ως προς την κομματική τοποθέτηση του ιδιοκτήτη.

    ReplyDelete
  10. Ξαναλέω, εδώ έχουμε avalanche από απάτες κατά συρροήν και εξακολούθηση.
    Η θέση των 2 Νέων είναι through and through indefensible!

    ReplyDelete
  11. Και εάν θα μιλήσουμε για ΑΠΕΙΡΙΑ και ΑΦΕΛΕΙΑ, το βάθος και η έκτασή τους είναι τόση ώστε και η Φώφη δίπλα τους μοιάζει με Madame Curie

    ReplyDelete
  12. Re Komfoukie mas prhzeis me thn agglosa3wnikh koinwnia. gia ton poutso einai einai k aytoi, kopse tis papares! Aman!

    ReplyDelete
  13. Aυτό που λες είναι ορθό αλλά δεν εξαγιάζει τις δικές μας πράξεις. Και σκοτίσθηκα εγώ ΤΙ κάνει ο αγγλοσάξονας. Για την Ελλάδα νοιάζομαι.

    ReplyDelete
  14. Κομφούκιος

    Aυτά τα ηθικίστικα είναι λίγο πουτανίστικα και δεν οδηγούν τη συζήτηση πουθενά. Οι νέοι σήμερα δεν επιχειρούν σε ένα ηθικό κενό που το διαμορφώνουν οι ίδιοι εκ του μηδενός.Ούτε λειτουργούν σε μια κοινωνία που είχαν έστω μια μικρή ευθύνη στη διαμόρφωσή της.
    Η αναλγησία και ο ηθικολογικός τραμπουκισμός,τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζεις τις προσπάθειές τους,είναι συμπεριφορές απαράδεκτες, κατακριτέες και καταδικαστέες,για να μη πώ ότι είναι απλά καραγκιοζιλίκια και τίποτε περισσότερο.

    ReplyDelete
  15. @11:40

    Den eipa oti tis e3agiazei! Apla den paizei ayto pou leei o Komfoukios

    ReplyDelete
  16. Γιάννης Αγιάννης said...
    Ξαναλέω, εδώ έχουμε avalanche από απάτες κατά συρροήν και εξακολούθηση.
    Η θέση των 2 Νέων είναι through and through indefensible

    Συγγνώμη αν θα ενοχλήσω κάποιους αλλά σαν δικηγόρος έχω υποχρέωση να συμφωνήσω μαζί σου

    ReplyDelete
  17. Δύο τρόποι υπάρχουν για να καταστρέψεις μια συζήτηση.
    Ο ένας είναι να την ηθικοποιήσεις και ο άλλος είναι να την νομικοποιήσεις.
    Ηθικισμός και νομικισμός είναι τα οχυρά και οι συνήγοροι της διαφθοράς και όχι οι πολέμιοί τους.

    ReplyDelete
  18. @ parmenides
    "Κομφούκιος

    Aυτά τα ηθικίστικα είναι λίγο πουτανίστικα και δεν οδηγούν τη συζήτηση πουθενά. Οι νέοι σήμερα δεν επιχειρούν σε ένα ηθικό κενό που το διαμορφώνουν οι ίδιοι εκ του μηδενός.Ούτε λειτουργούν σε μια κοινωνία που είχαν έστω μια μικρή ευθύνη στη διαμόρφωσή της.
    Η αναλγησία και ο ηθικολογικός τραμπουκισμός,τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζεις τις προσπάθειές τους,είναι συμπεριφορές απαράδεκτες, κατακριτέες και καταδικαστέες,για να μη πώ ότι είναι απλά καραγκιοζιλίκια και τίποτε περισσότερο."

    Ο Κομφούκιος δεν έκανε μάθημα ηθικολογίας όπως ισχυρίζεσαι ούτε χαρακτήρισε πρόσωπα. Δεν χαρακτήρισε τα παιδιά.
    Χαρακτήρισε τις πράξεις και κατάγγειλε την απάτη ως απάτη.
    Και αυτο σίγουρα δεν έχει σχέση με ηθικολογίες, ούτε με "πουτανιές" ούτε τραμπουκισμούς.

    ReplyDelete
  19. parmenides said...
    Δύο τρόποι υπάρχουν για να καταστρέψεις μια συζήτηση.
    Ο ένας είναι να την ηθικοποιήσεις και ο άλλος είναι να την νομικοποιήσεις.
    Ηθικισμός και νομικισμός είναι τα οχυρά και οι συνήγοροι της διαφθοράς και όχι οι πολέμιοί τους.

    Κάτι τέτοιες αρλούμπες λέει καποιο κόμμα και γι αυτό χάσαμε κατα κράτος από ένα κουτοπόνηρο χοντρό. Ελεος πιά.

    ReplyDelete
  20. Και μπορεί τα παιδιά να μη γεννήθηκαν σε ένα ηθικό κενό ούτε σε κόσμο αγγελικά πλασμένο, ασφαλώς όχι.
    Αλλά όλοι γεννιόμαστε έχοντας μέσα μας ένα (εγγενές) σύστημα αξιών και βάσει αυτού έχουμε ευθύνη για τις πράξεις μας, τόση όση και οι άλλοι, πριν και μετά από μας

    ReplyDelete
  21. pasokneaallagi.blogspot.com

    ΠΑ.ΣΟ.Κ. - ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ
    Για ένα ΠΑ.ΣΟ.Κ. λαϊκής βάσης. Για να παραμείνει ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ηγέτης του κινήματος. Για την Ενωμένη Αριστερά.

    ReplyDelete
  22. "Εγγενές σύστημα αξιών όταν γεννιόμαστε";

    Ημαρτον θεέ μου τίναι τούτο πάλι!

    ReplyDelete
  23. Παιδιά τι να πω! Μπράβο καταρχήν για το πείσμα και το κουράγιο που δείξατε και συνεχίζετε να δείχνετε. Νομίζω η ιστορία σας αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα επιχειρηματικής νοοτροπίας και “επιχειρηματικού πείσματος”. Δυστυχώς ο κόσμος μας δεν είναι αγγελικά φτιαγμένος, και υπάρχουν αλητεία και λαμόγια ! Το επιχειρηματικό περιβάλλον πολλές φορές είναι πολύ σκληρό, και λάθη μπορούν να γίνουν εύκολα.

    Όσον αφορά την επιχειρηματικότητα. Πράγματι έχει αποδειχθεί ότι Χώρες με υψηλά επίπεδα επιχειρηματικότητας, έχουν ανεπτυγμένο βιοτικό επίπεδο, με την ανεργία να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Θα αναφέρω δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
    -Στην Ολλανδία, μεταξύ των ετών 1994 και 1998, το 8% των ταχέως αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων οδήγησε σε 60% αύξηση της απασχόλησης.
    -Και στις ΗΠΑ, 350.000 ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις συνέβαλαν κατά 67% στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μεταξύ των ετών 1993 και 1996.
    Βλέπουμε λοιπόν την μεγάλη συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ επιχειρηματικότητας και νέων θέσεων εργασίας. Γιαυτό και φωνάζουμε ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια για την διάδοση της επιχειρηματικότητας, σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού μας συστήματος!! Άντε να μας ακούσει και κάποιος!!

    ReplyDelete
  24. "Εγγενές σύστημα αξιών όταν γεννιόμαστε";

    Και εγώ που πίστευα πως όλοι εδώ μέσα ανήκουμε στο ίδιο ανθρώπινο είδος!

    ReplyDelete
  25. Ωραίο πρακτικό θέμα για τριτοετείς της Νομικής. Ορισμένες από τις πτυχές του πάντως αναπαριστούν μια σύγχρονη συναλλακτική τάση του "άρπαξε να φας και κλέψε να 'χεις". Ιδίως δε, όταν το θύμα είναι κάθε τι Δημόσιο (φορολογίες, προγράμματα ΕΕ), δεν δυσκολεύονται οι εμπλεκομενοδιαπλεκόμενοι να συμμαχούν , διότι η ληστεία αυτού του τύπου δεν θεωρείται ηθικά και τόσο αδίκημα. Οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες σε μεγάλο βαθμό θεωρούν ότι το Κράτος τους ληστεύει και συνεπώς (θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να) αυτοδικούν. Όσο υπάρχει τέτοια αντίληψη στην κοινωνία (πολλές φορές τεκμηριωμένη)μέτρο καταστολής αδικημάτων κατά δημόσιων περιουσιακών αγαθών δεν πρόκειται να τελεσφορήσει. Είναι κατεπείγουσα ανάγκη να ομορφείνει η γυναίκα του Καίσαρος, (αλλιώς ας πάρει άλλη, και έτσι θα αποκτήσει περιεχόμενο η θρυλούμενη επανίδρυση του κράτους).
    Τα πράγματα αλλάζουν (και περιπλέκονται) όταν διαφωνούν μεταξύ τους οι εμπλεκομενοδιαπλεκόμενοι σε τέτοια αδικήματα. Αλλά αυτό είναι άλλης τάξεως και θέσεως θέμα.

    ReplyDelete
  26. Δηαλδή κύριε Θέμι,
    ο Παρμενίδης μας που ενθαρρύνει είναι davadji;

    ReplyDelete
  27. Μαστροπός είναι η ελληνική λέξη.
    ΝΑΙ, με την τακτική του εδώ μέσα ο Παρμενίδης διαπράττει μορφήν μαστροπείας.

    ReplyDelete
  28. Anonymous said...
    Και εάν θα μιλήσουμε για ΑΠΕΙΡΙΑ και ΑΦΕΛΕΙΑ, το βάθος και η έκτασή τους είναι τόση ώστε και η Φώφη δίπλα τους μοιάζει με Madame Curie

    Σύντροφε,
    Ευχαριστώ για τα τιμητικά σου λόγια. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τον άνθρωπο και την τελική νίκης της ΑΠΑΤΗΣ.
    Ο ενθουσιασμός των νέων και του Παρμενίδη δικαιώνει τον αγώνα του ΠΑΣΟΚ

    ReplyDelete
  29. ΠΡΟΣ Parmenides

    Aκουσε φίλε. Νομίζω σημερα πρόσβαλες το δημόσιο αίσθημα, αλλά και το προσωπικό μου.

    Το Κομφούκιο τον γνωρίζω. Είναι ελιτιστής, αλλά τον τιμάει ότι μούτζωσε μια μεγάλη περιουσία για να πάει στην άλλη μερια του Ωκεανού να πραγματοποιήσει 2-3 πράγματα που γι αυτόν είχαν αξία.

    Εσυ δεν ξέρω πως πορεύεσαι στη ζωή. Αλλά και ο θεός να είσαι, ούτε συ ούτε οιοσδήποτε νομιμοποιείται να αποκαλεί τον κομφούκιο τραμπούκο η καραγκιόζη.

    ReplyDelete
  30. @3:56

    Ti ennoeis moutzwse? ayth h megalh periousia den ton boh8hse pote k pou8ena?

    ReplyDelete
  31. Αποδέχομαι όλα τα λάθη και είναι πολλά, δεν αποδέχομαι όμως από κάποιους θεωρητικούς να μου προσάπτουν συνενοχή στην απατεωνιά.
    Όταν άρχισε να αποκαλύπτεται το όλο σκηνικό δύο ήταν οι επιλογές, η νόμιμη και η παράνομη οδός πράγματι. Την περίοδο εκείνη επιταγές και πιστωτές μας πιέζανε σε ένα ασφυκτικό man to man, δεν υπήρχε ούτε για δείγμα χρόνος αλλά και χρήμα για να κινηθούμε κατάλληλα.

    1)Υπήρχαν γραμμάτια, επιταγές και πιστωτές από την επένδυση του εξοπλισμού

    2)Υπήρχαν πιστωτές από τα πάγια, λειτουργικά έξοδα του ξενοδοχείου

    3)Μόλις είχε ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και του ξενοδοχειακού εξοπλισμού αλλά και του εξοπλισμού και υλικών για τη δική μας κατοίκηση στο χώρο του ξενοδοχείου (σαν να μετακομίζεις σε καινούριο σπίτι δλδ)

    4)Ήμασταν παράλληλα και επιχειρηματίες και υπάλληλοι. Δεν υπήρχε άλλο προσωπικό, εκτός από μία καθαρίστρια, με συνέπεια ο χρόνος μας να είναι υπέρ-πολύτιμος, κι αφιερωμένος όλος στη λειτουργία του ξενοδοχείου και στην αποκόμιση εσόδων για κάλυψη κόστους επένδυσης

    5)Τα οικονομικά μας μεγέθη δε μας επέτρεπαν νομικούς συμβούλους και εύκολη προσφυγή σε νομικές διαδικασίες (όπως αναξιόπιστα δικαστήρια που αποδείχτηκαν έτσι εκ των υστέρων, καθώς ακόμα, 3 χρόνια μετά, δεν έχουμε βγάλει κανένα αποτέλεσμα ή συμπέρασμα)

    6) Η ηλικία μας και η εργασιακή μας εμπειρία δε μας επέτρεψε να σκεφτούμε τότε καθαρά και να κινηθούμε νομικά, καθώς ο φόβος του πολλαπλασιαστικού κόστους για νομικά έξοδα, πιθανή λάθος εκτίμηση της κατάστασης και τρέχοντα έξοδα από δανεισμούς, γραμμάτια κλπ μας καθήλωσε όμηρους της κατάστασης μας και του «λόγου» του ιδιοκτήτη.

    7)Πρώτα ακουμπήσαμε το χρήμα, πρώτα πήραμε το επιχειρηματικό ρίσκό και μετά μας αποκαλύφτηκε η ωμή αλήθεια. Εάν τη γνωρίζαμε εκ των προτέρων να στε όλοι σίγουροι ότι δε θα κάναμε μια τέτοια επιχειρηματική κίνηση.

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ!!!

    Αλλά οι λόγοι δεν ήταν μόνο οικονομικοί ήταν και συναισθηματικοί και προσωπικοί .

    22 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΛΜΗΣΑ ΕΠΑΘΑ ΕΜΑΘΑ! ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ, ΕΓΙΝΑ ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΙ «ΒΙΑΣΤΗΚΑ» ΚΑΠΟΙΟΙ ΒΙΑΣΤΗΚΑ ΕΣΠΕΥΣΑΝ ΝΑ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΟΥΝ «ΠΟΡΝΗ».

    ReplyDelete
  32. Εντυπωσιάζομαι από το πόσο εύκολα πολλοί εδώ μέσα βιάζονται να κατηγορήσουν και τους 2 νέους. Ίσως να έσφαλλαν, όμως, η ουσία δεν βρίσκεται στη συγκεκριμένη ιστορία (προς θεού - μην γίνεστε δικαστές!), αλλά στα γενικότερης φύσεως προβλήματα που αναδεικνύονται:
    (i) έλλειψη οργανωμένων υπηρεσιών πληροφόρησης (όπου θα μπορούσαν να προσφεύγουν οι νέοι επιχειρηματίες)
    (ii) διαφθορά (γενικό και αόριστο, αλλά υπαρκτό)
    (iii) ασφυκτικά, νομικίστικα πλαίσια ρύθμισης των πάντων (πολυνομία).
    (iv) έλλειψη κουλτούρας πίστης στη νομιμότητα.

    Φυσικά όταν κάποιοι (βαθιά νυχτωμένοι κατ'εμέ) θεωρούν αβασάνιστα πως:
    "Η Ελλάδα καρντάσια είναι ένα γωνιακό, ευάερον ,ευήλιον και με θέα τη θάλασσα, οικόπεδο.
    Αυτό και μόνο μας φθάνει να ζήσουμε καλά τα επόμενα χρόνια."
    επιβεβαιώνουν αυτό που εκφράζω εδώ και καιρό: finis graeciae! Απλά, τώρα ξεπουλάμε!

    ReplyDelete
  33. Οι παλλαιοανθρωπολόγοι ανακάλυψαν ένα νέο ανθρώπινο είδος, που κατοικοεδρεύει στο μπλόγκ της γ700,το HOMO MORALES IMMORALES,που έχει ως "εγγενές αξιακό σύστημα" το να βυσσοδομεί(προαγωγοί,ανέντιμοι,πόρνες,απατεώνες,κλπ.κλπ..)εναντίον όλων των άλλων του είδους HOMO SAPIENS.
    Οι επιστήμονες δυσκολεύτηκαν να τον αναγνωρίσουν γιατί ήταν ντυμένος HOMO SAPIENS.

    ReplyDelete
  34. ΠΡΟΣΟΧΗ!

    Ο HOMO MORALES IMMORALES είναι το ίδιο όν με το HOMO MORALES AMORALES.

    ReplyDelete
  35. @ ανώνυμο φίλο του κομφούκιου που προσβλήθηκε

    Κοίτα να δεις φίλε μου καλέ, το να πει ο παρμενίδης καραγκιόζη τον κομφούκιο(για την ακρίβεια ότι κάνει καραγκιοζιλίκια ), όταν ο κομφούκιος τον έχει αποκαλέσει νταβατζή και προαγωγό (right in his face), και τα παιδιά πόρνες, είναι πολύ λάιτ σε σχέση με τα μπινελίκια που έπρεπε να ακούσει κανονικά.

    ReplyDelete
  36. finis graeciae said...
    (iv) έλλειψη κουλτούρας πίστης στη νομιμότητα.

    Aκριβώς κύριε Φίνο μου,
    Εγω η έρημη δεν είχα κουλτούρα πίστης στην νομιμότητα και δεν είμαι απατεώνισα που λέει το κάθαρμα ο Κομφούκιος. Ετσι δεν είναι;

    Ενα αστειάκι έκανα και γω στον Αρειο Πάγο. Μικρό κοριτσάκι 43 χρονών είμαι, τι να σου κάνω. Πέθανε η μανούλα μου απο καρκίνο, πέθανε ο πατερούλης μου
    από καρκίνο. Τι απάνρωπος αυτός ο Κομφούκιος που με τρώνε οι πεντε ανέμοι, αντι να φτιάζει Ταμείο Καρκινοπλήκτων να αγοράσω και γω μια θαλαμηγό.

    ReplyDelete
  37. @ finis graeciae
    ΓΡΑΦΕΤΕ:
    (i) έλλειψη οργανωμένων υπηρεσιών πληροφόρησης (όπου θα μπορούσαν να προσφεύγουν οι νέοι επιχειρηματίες)
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Δλδ εννοείτε να υπάρχει φακέλλωμα για κάθε Ελληνα που να είναι στην διάθεση παντός. Μα υπάρχει. Μπορείτε να βρείτε ανα πάσαν στιγμή εναντίον ποίου εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις, απλήρωτα γραμμάτια κλπ κλπ. Εάν αναφέρεσθε σε ειδική Υπηρεσία Προώθησης Νεανικής Επιχειρηματικότητας, που θα δίνει κατευθύνσεις σε νέους επιχειρηματίες, όσον αφορά στην δανειοδότηση, στηρικτικά προγράμματα κλπ, εκεί συμφωνούμε. ΜΑΚΑΡΙ. Οι ευκαιρίες ΠΡΕΠΕΙ να ειναι ΓΝΩΣΤΕΣ και ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΕΣ σε ΟΛΟΥΣ.

    ΓΡΑΦΕΤΕ:
    (ii) διαφθορά (γενικό και αόριστο, αλλά υπαρκτό)¨
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Γενική, διάχυτη ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΙΚΗ. Από κορυφής μέχρις ονύχων της κοινωνίας

    ΓΡΑΦΕΤΕ
    (iii) ασφυκτικά, νομικίστικα πλαίσια ρύθμισης των πάντων (πολυνομία).
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Απολύτως σωστό και ΜΕΓΑΛΗ τροχοπέδη στην Ελλάδα που φτιαχθηκε επί ψυχρού πολέμου για να εμποδίζει τους αριστερούς να ορθοποδήσουν. Αυτή δε την τροχοπέδη, το ΠΑΣΟΚ την μετέτρεψε σε ΕΠΙΣΤΗΜΗ προδιαγραφών Harvard, προκειμένου να οργιάζουν ανενόχλητα οι "ημέτεροι" και ο πασοκο-λαμόγιος να κατακλέβει τον ΕΝΤΙΜΟ.
    Αεξαρτήτως, αυτού, στην προκείμενη περίπτωση ΔΕΝ υφίστατο θέμα πολυπλοκότητας.

    ΓΡΑΦΕΤΕ:
    (iv) έλλειψη κουλτούρας πίστης στη νομιμότητα.
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Μας έφαγε η πολιτική ορθότης. ΜΗΝ ωραιοποιείτε την ασχήμια. Στην ΕΛΛΑΔΑ η ΑΠΑΤΗ θεωρείται ΜΑΓΓΙΑ, ΤΑΛΕΝΤΟ και ΥΨΙΣΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΞΙΑ.

    ReplyDelete
  38. Ma kala re paidia eseis oi dyo eisaste apo Kalampaka i apo allou? kai o idioktitis?
    To lew auto dioti an eisastan olo apo eki einai dynato na mi kserate ti kapno foumarei o allos? Mikros topos i Kalampaka, edw sto Argos kseroume o enas ton allo pouxei kapou 30 xiliades psyxes

    ReplyDelete
  39. Diladi aposa lete parakatw, o typos itan ypokosmos typou agoras stou Renti. Einai dynato na mi ton iksere oli i Kalampaka?

    ReplyDelete
  40. @anonymous

    Ναι εμείς είμαστε απο εκεί αλλά η επιχείρηση καμία σχεση με Καλαμπάκα, ηταν σε άλλο νομό στα ορεινά αυτού 2 ώρες δρόμος σχεδον.
    αρα ΟΧΙ δεν τον γνωρίζαμε τον κύριο.Ήρθαμε σε επαφη απο αγγελία.
    Τιποτα άλλο???

    ReplyDelete
  41. Οπως θάλεγε και ο λαμπρός Richard Boisvert του Cornell, "I am impressed but not surprised". Διότι έτσι, κυρίες και κύριοι, λειτουργεί όλη η Ελλάδα. Ετσι έχει προ πολλού καταντήσει την Ελλάδα ο Ανδρέας Παπανδρέου με τους αγιόπαιδες-συμμορίτες.

    Οταν είμασταν εμείς στο Δημοτικό, αυτές οι συμπεριφορές γίνονταν πρωτοσέλιδα και συνήθως ελάμβαναν χώρα, στην μεν Αθήνα, στα πέριξ της Κεντρικής Αγοράς, του Μεταξουργείου, της Λαχαναγοράς του Ρέντη, στην Τρούμπα του Πειραιά, σε μια περιοχή του Βαρδάρη στην Θεσσαλονίκη στον Πύργο της Ηλείας και διάσπαρτα στην Κρήτη (αν και στην τελευταία τα εγκλήματα ήσαν κυρίως "τιμής"). Οι νταήδες κι οι μαφιόζοι είχαν επώνυμο, όπως οι αδελφοί Κατελάνοι, Γκοτζαμάνης κλπ. Τώρα είναι ομογενοποιημένη συμπεριφορά όλων των Ελλήνων, όλων των κοινωνικο-οικονομικών στρωμάτων και όλων των κομμάτων.

    Ποιός θα φανταζόταν ποτέ ότι η Δημοκρατική Παράταξη του Γέρου και του 114, το ήθος και τις αρχές της οποίας είχαμε ενστερνισθεί, αν και παιδάκια, και υπερηφανευόμασταν γι αυτές, θα καταντούσε ένα ατέλειωτο τέλμα, με κατσαρίδες και αρουραίους, που, σάν την Λερναία Υδρα, θα απλωνόταν παντού.

    Η Ελλάδα είναι η πιό διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης σύμφωνα με τους πίνακες της Commission.

    Λυπάμαι όχι μόνο για την τραγική εμπειρία των δυο αδελφών αλλά για όλα τα νέα παιδιά! Εύχομαι, εσείς οι δύο να είστε οι πρώτοι που θα αφοσιωθούν με πάθος στην τήρηση των θεσμών και στις θεσμικές διαδικασίες και....μπορεί να σας έρθουν τα χρήματα από κει που δεν το επριμένετε. Διότι υπάρχουν ακόμα "τρελοί" Ελληνες που πιστεύουν στους θεσμούς.

    Η Ελλάδα, ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ.

    Τώρα με την άδειά σας, θα πάω να κάνω εμετό!

    ReplyDelete
  42. Κυρία Σεγκολέν Βλαχαρό είναι αλήθεια ότι θα είστε ο τρίτος πόλος;

    ReplyDelete
  43. ΟΧΙ στην φυσική υπάρχουν μόνο δύο κόλοι. Με συγχωρειτε, πόλοι ήθελα να πω.

    ReplyDelete
  44. Υπάρχει και συνέχεια…δεν το βάλαμε κάτω φυσικά! Αν και η απόφαση του δικαστηρίου στην ουσία δικαίωσε τον ιδιοκτήτη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μαζέψαμε τα κομμάτια μας και επιχειρήσαμε ξανά!
    Με χρήματα δανεικά από τράπεζα αφού βέβαια υποθηκεύσαμε το πατρικό μας σπίτι, και βοήθεια από γονείς και συγγενείς νοικιάσαμε άλλη ξενοδοχειακή μονάδα.
    Μπήκαμε στον αναπτυξιακό ανακαινίσαμε το κτήριο, έγινε αναβάθμιση κατηγορίας,
    Εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο όλες τις δυνατότητες που παρέχει το internet στον τουρισμό.
    Επιγραμματικά αναφέρω

    Α) άμεσες online κρατήσεις (με την συνεργασία, τεχνική υποστήριξη και τεχνογνωσία εταιριών κολοσσών των ΗΠΑ αλλά και τις Ευρώπης στη διακίνηση τουριστών παγκοσμίως)

    Β)δυνατότητα βαθμολογίας (online rating) για τις υπηρεσίες μας από τους πελάτες

    Γ)σύγχρονο δυναμικό website με υψηλής ποιότητας φωτογραφίες,

    Δ) άμεση ανταπόκριση στα emails,

    Ε)web marketing ουσίας και όχι πεταμένα λεφτά σε αμφιβόλου ανταπόδοσης διαφημιστικές καταχωρήσεις έντυπες και online,

    Ζ)μηχανοργάνωση,

    Η)στόχευση σε individuals πελάτες που πληρώνουν μετρητά με το check out και όχι όμηροι τουριστικών πρακτορειών κλπ

    Αποτέλεσμα? καταφέραμε το εξής απλό… να αγγίζουμε σε καθημερινή βάση πληρότητα 110% με πάρα πολύ συμφέρουσες για εμάς τιμές! Πράμα ολίγον τι αφύσικο αλλά έχει την εξήγηση του ότι στην ουσία είμαστε μονοπώλιο στις άμεσες online κρατήσεις στην περιοχή που δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά , προς το παρών τουλάχιστον…

    ( ελπίζω να μην διαβάζουν οι άλλοι ξενοδόχοι τις περιοχής G700 xaxaxa)

    Από την άλλη μαθαίνω ότι το άλλο ξενοδοχείο υπολειτουργεί αγκομαχώντας για λόγους που δε θέλω να αναπτύξω… συμπέρασμα ??? Το καλύτερο πιο αξιόπιστο και δικαιότερο δικαστήριο ΟΛΩΝ είναι τα ίδια τα γεγονότα της ζωής.

    ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ !

    Πλέον έχουμε σκίσει τα δικόγραφα, έχουμε αποσύρει το ενδιαφέρων μας από τα δικαστήρια και ευγνωμονούμε το κύριο αυτό που μας άνοιξε τα μάτια , μας έσπρωξε μια ώρα αρχύτερα σε ένα πολύ πιο υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, τον ευχαριστούμε για την ποιότητα και τη ένταση των πολύ επίπεδων μαθημάτων που άθελα του μας πρόσφερε.

    ReplyDelete
  45. υπάρχει κι άλλη συνέχεια… ο αναπτυξιακός που ανέφερα παραπάνω κάπου έχει κολλήσει εδώ και τρία και πλέον χρόνια!!!! Ο φάκελος μας έγινε από επαγγελματίες, ήταν τεκμηριωμένος σωστά και φυσικά εγκρίθηκε.
    Έχουν περάσει πάνω από 2 χρόνια με υπολογισμένες τις Ελληνικές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις από το εύλογο χρονικό διάστημα που θα έπρεπε να έχει γίνει η εκταμίευση της επιχορήγησης.
    Ακόμα περιμένουμε αυτά τα λεφτά με συνέπεια να χάνουμε αρκετά χρήματα από τους τόκους καθώς μόλις πήραμε στα χέρια μας την έγκριση της επιδότησης (3 χρόνια πριν) δανειστήκαμε ισόποσο ποσό από τράπεζα για να κάνουμε τη δουλειά μας και με την εκταμίευση του ποσού περιμένουμε να κλείσουμε αυτό το δάνειο.

    ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΗΡΟΙ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΙΣ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

    Δε θέλω να σκέφτομαι που θα ήμασταν τώρα εάν η νέα μας επιχείρηση δεν είχε ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες μας.
    Από ότι κατάλαβα από τις πολλές φορές που ενόχλησα υφιστάμενους και προϊσταμένους στην περιφέρεια το λάθος μας ήταν η μη καταβολή του απαραίτητου λαδώματος…δεν βρίσκω κάτι άλλο. Αρνούμαστε να φιλήσουμε κατουρημένες ποδιές…

    ReplyDelete
  46. @ 1 of 2
    "Η)στόχευση σε individuals πελάτες που πληρώνουν μετρητά με το check out και όχι όμηροι τουριστικών πρακτορειών κλπ"

    Δεν είναι μόνο η ομηρία που αποφεύγετε. Direct booking υποδηλώνει τουρίστες σαφώς υψηλότερου κοινωνικο-οικονομικού και κυρίως μορφωτικού-αισθητικού επιπέδου που θα σεβασθούν την περιουσία σας, που θα εκτιμήσουν ένα σπιτικό κουραμπιέ gratis, που θα ξανάρθουν και θα στείλουν και τους φίλους τους.
    Με άλλα λόγια το θετικό αποτέλεσμα θα είναι εκθετικό και για σας και για τη χώρα!!

    Ζητείστε rendez-vous με κάποιον ψηλά, ας πούμε τον Σουφλιά ή πηγαίνετε στον Χατζηδάκη. Εχει άσχετο (με το θέμα σας) υπουργείο αλλά ήταν ευρωβουλευτής και νοιάζεται με παθος για τέτοια θέματα.
    Η πηγαίνετε στο γραφείο του Χρυσοχοϊδη που επίσης νοιάζεται!

    ReplyDelete
  47. Στην Ελληνική επαρχία ενέσκηψαν οι "επενδυτές" και οι "αγοραστές" γης.Είναι κάτι τύποι που "επενδύουν" παντού(ιδιωτικά αεροδρόμια,θεματικά πάρκα,μονάδες παραγωγής ρεύματος,αγροτουριστικές εκμεταλεύσεις,κτηνοτροφικές μονάδες,κλπ,κλπ)και επι παντός αγαθού ορατού τε και αόρατου.
    Είναι άγνωστοι στις τοπικές κοινωνίες και εκπροσωπούν επενδυτικά κεφάλαια που στηρίζονται στα ΚΠΣ,στους αναπτυξιακούς νόμους,κλπ,φυσικοί κάτοχοι των οποίων είναι "αόρατοι Αθηναίοι" που βρίσκονται μέσα η κοντά στα κέντρα διαμόρφωσης επενδυτικών αποφάσεων.
    Αυτές οι δύο κατηγορίες ανθρώπων είναι το πρόπλασμα της δημιουργίας δύο καινοφανών κοινωνικών τάξεων της τάξης των επενδυτών και της τάξης των μεγαλοκατόχων γης.
    Το φαινόμενο δεν είναι Ελληνικό αλλά εμείς μόλις αρχίσαμε να το ζούμε.Εχει βέβαια αρκετή σχέση και με τις πυρκαγιές του Καλοκαιριού και έχει πράγματι διαστάσεις φαινομένου ασσύμετρης απειλής.
    Η Επαρχία μετατρέπεται σε πραγματικό Ελντοράντο, που λειτουργεί εκτός κάθε νομιμότητας, προς χάριν των επενδυτών.ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ(ΠΡΟΣΈΞΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΏ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΆ)ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ,ΠΟΥ ΤΙς ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕς ΦΟΡΈΣ ΔΕΝ ΞΈΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ,ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΠΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΑΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ.

    ReplyDelete
  48. Και επειδή η οικονομία δεν καταλαβαίνει ούτε από εντιμότητα ούτε απο νομιμότητα(αυτό θα μπορούσαμε να το πούμε αναγκαία νεοφιλελεύθερη απορρύθμιση για τις επενδυτικές ανάγες),το αναπτυξιακό μοντέλο-Ελντοράντο θα μας κάτσει τα επόμενα 20 χρόνια και θα μας φέρει ευημερία.Τη κοινωνία της Γνώσης άστην να κουρεύεται.
    Οσοι απο μας κληρονομήσαμε κάποιον πρασόκηπο η κάποια στάνη γεμάτοι ψύλλους θα τα παραχωρήσουμε ,με το αζημίωτο, στους επενδυτές για να τα χρησιμοποιήσουν για τις ανάγκες του αναδυόμενου και πολλά υποσχόμενου βιωματικού τουρισμού.

    ReplyDelete
  49. Αφήστε που κάτι γκλίτσες ,κάτι φλογέρες και κάτι σαμάρια θα τα δώσουμε στον οίκο Κρίστις,όπου κάποιοι φιλότεχνοι Κομφούκιοι θα τα κάνουν ανάρπαστα.
    Εντάξει δεν είναι ορίτζιναλ,Κινέζικα είναι,αλλά που καταλαβαίνουν οι Κομφούκιοι απο τέτοια ψιλά γράμματα του μεταμοντέρνου πολιτισμού μας και πόσο αυτά συμβάλλουν στη ΠΡΟΑΓΩΓΗ του αναπτυξιακού μας μοντέλου!

    ReplyDelete
  50. Την περίοδο 1996-2003 η Ελλάδα ξόδεψε συνολικά για αμυντικές δαπάνες περίπου 22 δις ευρώ.

    Όπως όλοι γνωρίζουν -καλώς ή κακώς, η αμυντική βιομηχανία παγκόσμια σχετίζεται με την αιχμή της τεχνολογίας. Ακόμα και το σημερινό internet έχει την αρχή του σε πρόγραμμα του αμερικανικού πενταγώνου μέσα από την DARPA, τη RAND και το ΜΙΤ, το λεγόμενο ARPANET, το 1967-1968 περίπου.

    Το ποσό των 22 δις ευρώ είναι τεράστιο, και τηρουμένων των αναλογιών αν ένα μικρό μέρος από αυτά τα λεφτά επενδύονταν στοχευμένα πίσω στην ελληνική βιομηχανία, η τεχνογνωσία της καθώς και η παραγωγική της δυνατότητα θα έκανε το λεγόμενο QUANTUM LEAP FORWARD!

    Υπάρχει περίπτωση στο εγγύς μέλλον να δοθούν συγκεντρωτικά από τον κρατικό προϋπολογισμό τέτοια ποσά για την προμήθεια των πιο προηγμένων τεχνολογικά βιομηχανικών προϊόντων παγκοσμίως;

    ΌΧΙ!

    Θα υπάρξουν ξανά για το ελληνικό κράτος τόσο μεγάλες δυνατότητες διαπραγμάτευσης για την εγχώρια μεταφορά και την έγχυση υπερ-υψηλής τεχνολογίας, λόγω των τεραστίων οικονομικών μεγεθών και του παγκόσμιου ανταγωνισμού τέτοιων προμηθειών;

    ΌΧΙ!

    Με αφορμή σκάνδαλα της αμερικανικής εταιρίας Litton στο εξωτερικό, σε ακρόαση επιτροπής του κογκρέσου είχε στοιχειοθετηθεί (κάπου στο 1994 αν θυμάμαι καλά) πως στην Ελλάδα το 10% της αξίας όλων των αμυντικών προμηθειών είναι μίζες! Άρα στα 22 δις τα 2,5 δις ευρώ έχουν πάει σε τσέπες πολιτικών και μασαζόντων. Φυσικά το έξτρα αυτό κόστος μετακυλύετε στο τελικό κόστος του προιόντος. Γι αυτό και σταθερά αγοράζουμε σε υπερτιμημένες τιμές. Κουνήθηκε κανένας στην Ελλάδα ποτέ;

    ΌΧΙ!

    Για ποια επιχειρηματικότητα να μιλήσουμε; Για τον μπαρμπαΓιάννη με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Άνω Κατσουφλιανή; Αυτός απλά τα προς το ζην βγάζει ρε παιδιά και δεν ενδιαφέρεται για "νέα οικονομία" και πράσινα άλογα. Πόσες εταιρίες στην Ελλάδα έχουν το μέγεθος να επενδύσουν ικανοποιητικά σε R&D;
    Από καμιά έως ελάχιστες!

    Έτσι γυρίσαμε το ελληνικό παραμύθι σε κραταιά οικονομία υπηρεσιών. Ναι, βέβαια, με στυλοβάτη τις ελληνικές τράπεζες φυσικά, φυσικά.

    Για να υπάρξει γιγάντωση του τριτογενούς τομέα με ατμομηχανή τις τράπεζες, έπρεπε πρώτα να σκουπίσουνε το ρευστό της μεσαίας τάξης. Ποιος βλάκας θα πήγαινε να δανειστεί όταν θα είχε ρευστό; Κανένας!
    33 τρις σε δρχ. κάνανε φτερά στη πιο σύντομη και μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στην ελληνική ιστορία! Και τσουπ, όλοι οι έλληνες τρέξανε να δανειστούνε μετά το 2000. Δεν πειράζει όμως, οι ελληνικές τράπεζες απέκτησαν μέγεθος, γίνανε εξωστρεφείς, κάνανε εξαγοράσεις, τρελή κερδοφορία και δε συμμαζεύεται.

    Και γιατί κύριοι να εμφανίσω τα πραγματικά κέρδη της επιχείρησής μου; Όταν πληρώνω υπέρογκους φόρους χωρίς καμιά πραγματική ανταπόδοση, όταν πληρώνω υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, όταν τα προϊόντα που αγοράζω είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη, το κόστος λειτουργίας (τηλεπικοινωνίες, ρεύμα, πετρέλαιο, κτλ) από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Γιατί κύριοι να σας αποδώσω τα λεφτά μου και να τα βάλετε με τον α ή τον β τρόπο στην τσέπη σας;
    Η δική μου η τσέπη δλδ είναι διαφορετική από τη δική σας;

    ΠΡΏΤΑ ΔΏΣΤΕ ΜΟΥ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΩΣ ΗΓΕΣΙΑ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ... ακόμα και στην άκρη της γης!

    ReplyDelete
  51. Εγώ πλέον θα συμφωνίσω με τον Παρμενίδη πως η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί μόνο στον τουρισμό, άντε και στη ναυτιλία!

    Και να θέλαμε δεν υπάρχει το know-how ούτε πολιτικά, ούτε παραγωγικά για τίποτα περισσότερο.

    Τουλάχιστον ρε παιδιά να διαφυλάξουμε το περιβάλλον μας, δεν έχουμε τίποτα καλύτερο πια.

    Αυτό έμεινε... όσο μας απέμεινε.

    ReplyDelete
  52. @ PARMENIDES
    "Στην Ελληνική επαρχία ενέσκηψαν οι "επενδυτές" και οι "αγοραστές" γης.Είναι κάτι τύποι που "επενδύουν" παντού(ιδιωτικά αεροδρόμια,θεματικά πάρκα,μονάδες παραγωγής ρεύματος,αγροτουριστικές εκμεταλεύσεις,κτηνοτροφικές μονάδες,κλπ,κλπ)και επι παντός αγαθού ορατού τε και αόρατου.
    Είναι άγνωστοι στις τοπικές κοινωνίες και εκπροσωπούν επενδυτικά κεφάλαια που στηρίζονται στα ΚΠΣ,στους αναπτυξιακούς νόμους,κλπ,φυσικοί κάτοχοι των οποίων είναι "αόρατοι Αθηναίοι" που βρίσκονται μέσα η κοντά στα κέντρα διαμόρφωσης επενδυτικών αποφάσεων."

    Mακάρι να ήσαν έστω και έτσι τα πράγματα. Αλλά μέχρι στιγμής η αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος, ΠΑΡΑ τους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ, που κόστισαν χρυσάφι, είναι ασήμαντη (2-3% ετησίως). Η Ελλάδα με την αισθητική της κεραίας, του περίοπτα εκτεθειμένου ηλιακού θερμοσίφωνα, της πισίνας και του βλαχο-baroque προσελκύει μόνο τους "πασόκους" της Αγγλίας, δλδ τους βλάχους του Manchester και του Birmingham.
    Εάν μπείτε ακόμα και σε κάτι υπέροχα γνήσια νεοκλασσικά της Χίου και της Μυτιλήνης και δείτε την επίπλωση θα πάθετε εγκεφαλικό!

    Ο λαός πλούτισε αλλά έμεινε άξεστος και αμόρφωτος, πολύ χειρότερος από τον προηγούμενο εαυτό του.
    Για όλα αυτά φταίει ο Ανδρέας Παπανδρέου και οι Συμμορίτες που ήθελαν το Λαό να παραμείνει βάρβαρος, τουρλού τουρλού accompagnamento avec Vouyouklaki Papamihail!

    ReplyDelete
  53. Το μόνο καλό βέβαια είναι ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου και οι Συμμορίτες ήσαν original βάρβαροι, ενώ οι επκροσωπούντες τον Τουρισμό Πετραλιά και Αβραμόπουλος είναι οιονεί άρχοντες, δλδ βάρβαροι επιχρυσωμένοι, ήγουν λαϊκάντζες του --ρατά.

    ReplyDelete
  54. Παρακολουθούμε τη συζήτηση με τεράστιο ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή και χαιρόμαστε που ο σημερινός διάλογος, σε σύγκριση με τον αρχικό εκτροχιασμό και την ανταλλαγή "επιθέτων", μπήκε πλέον σε πιο σοβαρή βάση.

    ReplyDelete
  55. Οπως θάλεγε και ο λαμπρός Richard Boisvert του Cornell, "I am impressed but not surprised". Διότι έτσι, κυρίες και κύριοι, λειτουργεί όλη η Ελλάδα.

    'Εξ απ'ανέκαθεν' που θα'λεγαν κάποιοι... Διότι η σημερινή συμπεριφορά δεν είναι παρά η μετεξέλιξη φαινομένων όπως των μαυραγοριτών της Κατοχής, των εκμεταλλευτών των προσφύγων, των ληστών του 19ου αιώνα, των κατσαπλιάδων της επαναστατικής ελλάδας...

    Οι ευκαιρίες για την Ελλάδα δυστυχώς χάθηκαν προ πολλού...

    ReplyDelete
  56. Kομφούκιε με τη Σεγκολεν Βλαχαρό έγραψες πάλι ιστορία
    χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

    ReplyDelete
  57. Το φαινόμενο της αχαλίνωτης-κιτς ανάπτυξης, με τους διάφορους επιχειρηματίες brazileros, την κοινωνία της συνενοχής και το πλαδαρό κράτος, δεν αφορά αποκλειστικά στο ΠΑΣΟΚ, ούτε γενικώς και αορίστως στα κακά κόμματα.

    Αφορά στη ραγδαία, σχεδόν τύπου φάρ ουεστ, μετατροπή της Ελλάδας από χώρα υλικής στέρησης και σπάνης αγαθών σε χώρα αφθονίας υλικών αγαθών και σε κοινωνία μαζικής κατανάλωσης.

    Ουσιαστικά αφορά στη νοοτροπία που έφερε για την ανάπτυξη μια ολόκληρη γενιά, νοοτροπία που την εισήγαγε ως πολιτική πρόταση και ιδεολογία σε όλους ανεξαιρέτως τους πολιτικούς φορείς.

    Και επειδή πολλοί αρέσκονται να αναφέρονται συστηματικά στο Σημίτη, τους παραπέμπουμε στο βιβλίο του Πολιτική για μια Δημιουργική Ελλάδα, σελ. 516 όπου λέει το εξής σωστό "ο συλλογισμός που καταλογίζει όλες τις ευθύνες της υστέρησης της χώρας στα κακά κόμματα παραβλέπει ότι τα κόμματα είναι τμήμα της κοινωνίας και αντανακλούν τις δικές της δυνατότητες και τις δικές της ελλείψεις. Οι δυσκολίες του εκσυγχρονισμού (και του όποιου προγράμματος αλλαγής λέμε εμείς) προέκυπταν όταν ο γενικός σχεδιασμός συγκρούονταν με τους επιμέρους σχεδιασμούς των ομάδων αλλά και με ευρύτερα διαδεομένες νοοτροπίες και πρακτικές. Ο κύκλος των ενόχων της υστέρησης και των εμποδίων του εκσυγχρονισμού δεν περιορίζεται μόνο στα κόμματα αλλά είναι πολύ ευρύτερος"

    ReplyDelete
  58. Πως καταντήσαμε όμως μάγγες. Ο Καραμανλής δίπλα στον Βενιζέλο είναι μοντέλο, άρα καταλληλότερος.

    ReplyDelete
  59. Παιδιά πάντως μπράβο για την προσπάθειά σας.

    ReplyDelete
  60. Δεν μπορεί κάτι γίνεται εδώ μέσα. Πριν βγουν καν οι ειδήσεις στην Ελλάδα, ορισμένοι αμερικάνοι ξέρουν τα πάντα και έχουν φτιάξει και ανέκδοτα. Καλά το έλεγε η γιαγιά μου ότι αυτό το κάθαρμα, που με κατέστρεψε, είναι πράκτορας της CIA, και η μέγαιρα και ο κινέζος, πανάθεμά τον.

    ReplyDelete
  61. G700
    ΓΡΑΦΕΤΕ:
    "Και επειδή πολλοί αρέσκονται να αναφέρονται συστηματικά στο Σημίτη, τους παραπέμπουμε στο βιβλίο του Πολιτική για μια Δημιουργική Ελλάδα, σελ. 516 όπου λέει το εξής σωστό "ο συλλογισμός που καταλογίζει όλες τις ευθύνες της υστέρησης της χώρας στα κακά κόμματα παραβλέπει ότι τα κόμματα είναι τμήμα της κοινωνίας και αντανακλούν τις δικές της δυνατότητες και τις δικές της ελλείψεις. Οι δυσκολίες του εκσυγχρονισμού (και του όποιου προγράμματος αλλαγής λέμε εμείς) προέκυπταν όταν ο γενικός σχεδιασμός συγκρούονταν με τους επιμέρους σχεδιασμούς των ομάδων αλλά και με ευρύτερα διαδεομένες νοοτροπίες και πρακτικές. Ο κύκλος των ενόχων της υστέρησης και των εμποδίων του εκσυγχρονισμού δεν περιορίζεται μόνο στα κόμματα αλλά είναι πολύ ευρύτερος"

    Κατ' αρχήν και σε γενικές γραμμές, αυτή η ανάλυση φαίνεται πειστική αν και απαισιόδοξη.
    Υπάρχουν όμως τουλάχιστον δύο πεδία, ο Πολιτισμός και η Ηχορύπανση (μηχανάκια), στα οποία όχι μόνο δεν θα είχε υπάρξει σύγκρουση, αν είχε ασχοληθεί μαζί τους, αλλά θα είχε δοξασθεί από την πλειοψηφία του Λαού.

    Επειδή μιλάμε εδώ για οπτική αισθητική του περιβάλλοντος, θα σταθώ στο πρώτο, τον Πολιτισμό.
    Είδαμε ότι περιοχές που κηρύχθηκαν διατηρητέες είχαν δραματική τουριστική εξέλιξη, πλούτισαν και η ποιότητα της ζωής αναβαθμίσθηκε. Η ανακήρυξη δεν αυτών των περιοχών ως διατηρητέων δεν βρήκε ιδιαίτερη αντίσταση. Η Σύμη είναι ένα λαμπρό παράδειγμα και η διατήρησή της οφείλεται στο πάθος μερικών για την αισθητική και, με την συνδρομή της πολιτείας, στην επιβολή νομικής ρύθμισης.

    Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, το παράδειγμά τους ως επιχείρημα θα μπορούσε με μεγάλη ευκολία και χωρίς σημαντικό πολιτικό κόστος να επιβάλει μέτρα αισθητικής ρύθμισης, σε πολλές ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

    Τελευταία όμως έχω αρχίσει να αμφισβητώ όλωσδιόλου την παραπάνω διατύπωση του κυρίου Σημίτη ευρύτερα και ο λόγος είναι ο εξής:

    Επειδή χρησιμοποιώ πολύ το Μετρό για λόγους ταχείας μεταφοράς, πολιτισμού και προστασίας του περιβάλλοντος, επαληθεύω καθημερινά τον ΑΠΟΛΥΤΟ πολιτισμό των Ελλήνων στα εκδοτήρια, διαδρόμους, αποβάθρες και συρμούς. Η μόνη βαρβαρότητα, προς το παρόν, είναι η έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής στην είσδο/έξοδο από τους συρμούς, δλδ δεν έχουν μάθει ότι, για λόγους πρακτικούς, προηγούνται οι εξερχόμενοι και έπονται οι εισερχόμενοι.

    Η συλλογιστική και ερμηνεία μου για τη διατήρηση αυτού του υψηλού επιπέδου στο Μετρό είναι ότι όταν δοθεί στους Ελληνες η ευκαιρία, είναι ικανοί να αρθούν στο υψος των περιστάσεων και, για την ακρίβεια, υπερηφανεύονται γι αυτό και γίνονται μάλιστα προστατευτικοί της συλλογικής τους περιουσίας.
    Το Μετρό έκανε τους Ελληνες να νοιώσουν Ευρωπαίοι και οι πολίτες ανταποκρίθηκαν με εντυπωσιακή ευπρέπεια!

    Αρχίζω, λοιπόν, να πιστεύω ότι η προσέγγιση του κυρίου Σημίτη ίσως είχε μιά δόση απαισιοδοξίας, ηττοπάθειας η "υπερ-ρεαλισμού".

    ReplyDelete
  62. Εναντίον της ερμηνείας Σημίτη του τύπου "είστε βρωμιάρηδες και δεν αλλάζετε" υπάρχει αυτή η ευπρεπής διαμαρτυρία όσων χρησιμοποιούν το Μετρό.Τέτοιες πιλοτικές αποικίες πολιτισμού υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα. Η Αθήνα των Ολυμπιακών αγώνων ήταν μια άλλη Αθήνα.Υπάρχει στην Ελλάδα μια κρίσιμη μάζα πολιτών που μπορεί να κάνει τη διαφορά αρκεί να της δοθεί η ευκαιρία.

    ReplyDelete
  63. Ως χαρίεις Κομφούκιος, όταν Χασαπογιάννης ή!

    ReplyDelete
  64. "Υπάρχει στην Ελλάδα μια κρίσιμη μάζα πολιτών που μπορεί να κάνει τη διαφορά αρκεί να της δοθεί η ευκαιρία."

    Aυτήν η ευκαιρία μπορεί να δωθεί μονάχα από πραγματικά εμπνευσμένους ηγέτες. Ηγέτες οι οποίοι να μπορούν με το ανάστημά τους να προσδώσουν στο λαό ένα βαθύτερο αίσθημα ασφάλειας.

    Χωρίς αυτήν την βαθύτερη αίσθηση της ασφάλειας, η κοινωνία είναι καταδικασμένη να πολωθεί προς τα άκρα, αριστερά ή δεξιά.

    Χρειαζόμαστε να νιώσουμε υπερήφανοι, χρειάζεται να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της μοναδικής πολιτισμικής μας ταυτότητας και του κοινωνικού εκσυγχρονισμού.

    Η διατήρηση της παράδοσης θα πρέπει να φύγει από το φολκλορικό της γκλίτσας και του κασσιλαμά, και να εστιαστή στην ανάδειξη και την διατήρηση των βαθύτερων νοημάτων που διαχρονικά χαρακτήρισαν τη φυλή μας, του πνευματικού μας θησαυρού. Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την οπτική μας απέναντι σε κάθε τι δυτικόστροφο και να περάσουμε από την κακή αντιγραφή, στην δημιουργική σύνθεση και ολοκλήρωσή τους με όλα εκείνα τα ιδιαίτερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη φυλή μας.

    Ο Έλληνας από τη φύση του είναι ατομιστής, ευέλικτος, ανεξάρτητος, ευπροσάρμοστος, κινητικός, πανούργος, τολμηρός. ο Έλληνας έχει μέσα του εντυπωμένα όλα τα στοιχεία της νέας εποχής: την ευελιξία, την κινητικότητα, τη σμίκρυνση, την ολοκλήρωση, την ανεξαρτησία. Άλλωστε αυτά ήταν από ανέκαθεν τα πλεονεκτήματά του, κι εν τέλει αυτά ήταν που του έδωσαν τη δυνατότητα της πολιτισμικής καινοτομίας σε όλους τους αιώνες της ανθρώπινης ιστορίας.

    Βάρβαροι δεν είναι μόνο αυτοί που δεν έχουν πολιτισμό, αλλά και όλοι εκείνοι που στερούνται κάθε αίσθηση αυτογνωσίας.

    ReplyDelete
  65. όσοι από εσάς είστε νέοι επιχειρηματίες ή απλώς σας ενδιαφέρει το θέμα, ρίξτε μια ματιά στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νεανικών Επιχειρήσεων JadeHellas http://jadehellas.eu/beta/?

    ReplyDelete
  66. Διάβαζα στο ΒΗΜΑ τις γνωστές γεμάτες σοφία (δλδ ηλίθιες) Κυριακάτικες αναλύσεις. Στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, λέει, όλοι οι Υφυπουργοί είναι μηχανικοί του ΕΜΠ, που συμφωνεί με παληά παράδοση καλών υπουργών-μηχανικών όπως ο Χριστοδουλάκης, ο Σουφλιάς και ο αείμνηστος Γεννηματάς.

    Οπόταν σκέφθηκα, θυμήθηκα και με πιάσανε τα γέλια....

    Στο Γεννηματέϊκο είχανε μια πιστή υπηρέτρια, τη Βασιλεία, που ήταν πανέξυπνη και αθυρόστομη.
    Μόλις, λοιπόν, ο μακαρίτης έγινε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, λέει η Βασιλεία, "Καλέ κυρία Φωφώ, εγώ τον αγαπάω το Γιώργο που υποστηρίζει το κοσμάκη, αλλά πως θα κουμαντάρει την οικονομία της χώρας αφού δεν μπορεί να κάνει κουμάντο ούτε σπίτι του κι' απ' τις 20 του μηνού τους συντηρείς εσύ;" - σοφή κουβέντα που έβαλε τη θυμόσοφη Φωφώ σε βαθειά σκέψη.................
    Σκέφθηκε, σκέφθηκε, οπόταν έπεσε η έμπνευση και ανεφώνησε,
    "Μα Βασιλεία μου, η Ελλάδα μια ζωή έτσι την βγάζει, με σχέδια Μάρσαλ και βοήθειες από δω κι από κει"

    Δυστυχώς, η εγγόνα της βγήκε ελαττωματική.

    ReplyDelete
  67. Tα αστεία του Κομφούκιου έχουν τελικά μεγάλα μηνύματα. Ας πούμε "πως θα ασκήσεις κοινωνική πολιτική αν δεν παράγεις;"

    ReplyDelete