Thursday, April 26, 2007

Deutschlandfunk: Europa Heute: H γενιά των 700 ευρώ στην Ελλάδα

Την Παρασκευή, 27 Απριλίου 2007, ώρα 10:10 με 10:30 το πρωί, η Αλκυόνη Καραμανόλη, ανταποκρίτρια της κρατικής γερμανικής ραδιοφωνίας στην Ελλάδα, παρουσιάζει ρεπορτάζ για το κοινωνικό φαινόμενο της γενιάς των 700 ευρώ στη χώρα μας, με αναφορές και στην κίνηση του διαδικτύου G700.

Το ρεπορτάζ, το οποίο θα παρουσιαστεί στα πλαίσια της εκπομπής "europa heute" στον ραδιοφωνικό σταθμό "deutschlandfunk", μπορείτε να το ακούσετε live ή σε μαγνητοσκόπηση πατώντας στο εξής link"http://www.dradio.de/dlf/sendungen/europaheute/

Καλή ακρόαση!

43 comments:

  1. πατάτε το link στη δεξιά στήλη στο κουτάκι που λέει deutschlandfunk flash

    ReplyDelete
  2. η κινηση σας έχει πλέον αποκτήσει μια αξιοσημειωτη δυναμική που υπερβαίνει το ιντερνετ και τα blogs, αυτο επιβεβαιώνουν και οι συνεχεις ανφορες των μαζικων μεσων στην προσπαθεια σας.
    Σας στηριζω απολυτα και πιστευω οτι εκφραζετε με ανερξαρτητο και ακομματιστο τροπο ενα διαρκως ογκουμενο κοινωνικο ρευμα-κινημα στην Ελλάδα αλλα και στην Ευρωπη, εκφραζετε τις ανησυχιες του αυριο που απαιτουν απαντησεις σημερα τις οποιες ομως κανεις δε δινει ή δεν τολμα να δωσει. Μακαρι να πετυχετε, ηδη εχετε κανει ενα σημαντικο βημα.

    ReplyDelete
  3. παγκόσμια g700!!μπραβο παιδια.

    ReplyDelete
  4. Η πεντάλφα πάνω αριστερά δεν αρμόζει σ ένα μπλογκ νέων με ήθος και προτείνω να αντικατασταθεί.
    Δεν χρειαζεται η βοήθεια του αντιχρίστου σε σας γ700.

    ReplyDelete
  5. Τώρα είναι η ώρα!!! η νέα γενιά δε πρέπει να χάνει δευτερόλεπτο.
    Αν και εχουμε το μέλλον μπροστά μας ο αγώνας αυτός είναι για μας ΤΕΛΙΚΟΣ!!

    ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΗΘΟΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ Γ700 ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!!!

    ReplyDelete
  6. Φίλοι bloggers

    Τον "καιάδα" τών ηλικιωμένων θα τον αποφύγουμε μόνο αν η Ευρώπη (και η Ελλάδα) εκπονήσουν ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ένταξης στην ευρωπαική οικογένεια εκαττομυρίων μεταναστών από Αφρική,Ασία,Λατινική Αμερική.Μόνο η "φυσιολογικοποίηση" της ισορροπίας των ηλικιών θα αποτρέψει την Ελλάδα από το να μετατραπεί σε ένα ΚΑΠΗ πολυτελείας και στη συνέχεια να αποχωρήσει από το προσκήνιο της ιστορίας.

    ReplyDelete
  7. @ parmenidis

    η "φυσιολογικοποίηση" της ισορροπίας των ηλικιών καλό

    ReplyDelete
  8. φίλοι bloggers

    ευχαριστούμε για τη στήριξή σας και την ενεργή συμμετοχή σας

    ReplyDelete
  9. @ anonymos

    Το αστέρι είναι μέρος του template του blog. κάποια στιγμή ίσως το αντικαταστήσουμε με ένα πιο δυνατό σύμβολο.

    Η αντικατάσταση, αν και εφόσον γίνει, θα έχει έντονο κοινωνικό και πολιτικό συμβολισμό και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει για θρησκευτικούς λόγους.

    ReplyDelete
  10. Και εγώ να σας συγχαρώ για το κίνημα σας που θα το στηρίξω απόλυτα με όλες μου τις δυνάμεις. Συγχαρητήρια, είναι αξιέπαινη η προσπάθεια σας και μπράβο.

    Να ακούμε και άλλες ρεαλιστικές προτάσεις όπως αυτή της φυσιολογικοποίησης της ισορροπίας των ηλικιών με οικογένειες από Αφρική, Ασία, κτλ. Να μη φέρουν όμως τους γέρους τους μαζί τους, γιατί η ισορροπία οπωσδήποτε θα χαλάσει.

    Αλλά, δεν κατάλαβα, ποιός είναι ο καιάδας των ηλικιωμένων;

    ReplyDelete
  11. @ e-plato
    κάποιος το ανέφερε σε προηγούμενο post

    ReplyDelete
  12. Μπορείς να μου πεις πού; Δεν θέλω να με σμπρώξει κανένας τζατζόγερος σε κανένα καιάδα!

    ReplyDelete
  13. το σχόλιο ελιναι της μπέμπα μπλανς
    και βρίσκεται στο προηγούμενο post

    ReplyDelete
  14. @ G700

    Υπάρχει δυνατότητα να κρατήσουμε αρχείο ήχου της εκπομπής στο blog, σε περίπτωση που μερικοί από εμάς δεν έχουν την πολυτέλεια να την ακούσουν ζωντανά?

    ReplyDelete
  15. @ νίκος

    το ρωτήσαμε και δεν γίνεται γιατί δεν έχουμε τα δικαιώματα.

    Η εκπομπή υπάρχει μαγνητοφωνημένη στο site του deutschlandfunk στο LIVE STREAM flash.

    ReplyDelete
  16. Οι χωρες που θα μας προμηθεύσουν μετανάστες έχουν περίσευμα νέων ανθρώπων(π.χ Μπαγκλαντές,Νιγηρία,Μεξικό).Είτε το θέλουμε είτε όχι η Ευρώπη θα πλημμυρίσει από μετανάστες. Ηδη στη Μεσόγειο περιφέρονται σε σαπιοκάραβα μερικές χιλιάδες που λαχταράνε να πατήσουν σε Ευρωπαικό έδαφος. Και εμείς τους "επαναπροωθούμε". Τρομάρα μας.Για τη γερασμένη κοινωνία μας είναι ευλογία θεου και μάνα εξ ουρανού.

    ReplyDelete
  17. @parmenidis

    Καλή ιδέα. Θα μπορούσαμε να τους προωθούμε να μας κάνουν τις βαριές δουλιές με χαμηλά μεροκάματα, όπως γίνεται λίγο-πολύ με τους Αλβανούς σήμερα.

    Με αυτό τον τρόπο εμείς οι νέοι θα επαναπροωθηθούμε σε πιο εξειδικευμένες δουλιές με καλύτερους μισθούς, αντί να καθαρίζουμε τουαλέτες σε δημόσιες υπηρεσίες ή να σκάβουμε στην Εγνατία οδό. Και αυτοί οι μετανάστες θα δημιουργήσουν το δικό τους κίνημα, ας πούμε Μ500 ή Μ600, που μπορεί να συνεργαστεί με το Γ700 στο μέλλον.

    ReplyDelete
  18. Μα το συζητας;
    Εννοειται οτι οταν λεμε μεταναστες δεν εννοουμε ανθρωπους. Εννοουμε (παμ)φτηνη,ανασφαλιστη, χωρις κανενα δικαιωμα εργασια (σικ ο ορος εργασια αντι για εκμεταλλευση). Ενα πραμα οπως χτιστηκε η μεταπολεμικη ευρωπη. Ρουφωντας το αιμα του λεγομενου τριτου κοσμου. Αχ τη ωραια που θα ειναι! Και αμα φερεται και πολλους και περισσευουν, να βαζεται και απο εναν Μ500 να κανει αερα σε καθε ενα Γ700

    ReplyDelete
  19. Πρέπει όμως η κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους μπάτσους και τους ακτοφύλακες ή συνοροφύλακες, ώστε να μην πηγαίνουν χαμένα τα καραβάνια των μεταναστών.

    Δηλαδή, αν μπουν στη χώρα να μην μας χρησιμοποιούν σαν αλτήρα για κάποια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη με 1000 Ευρώ αντί για 500 που θα τους δίνει το γεροκρατούμενο μεν, φτωχό δε κράτος.

    ReplyDelete
  20. Σας έρριξα μιά μπλόφα και ουδείς από σας έδειξε και την παραμικρή ευαισθησία να αντιδράσει.
    Αρα είσαστε και σεις αρπαχτικά και φασίστες υπό εκκόλαψη σαν τους γονείς σας. Πωσ αλλωστε θα μπορούσε νάναι διαφορετικά.... κατά μάνα κατά κύρη που λένε.

    ReplyDelete
  21. @ μπέμπα μπλανσ

    οτιδήποτε λέει ο καθένας για να κάνει πλάκα δεν σημαίνει ότι θα σπεύσουμε να το σχολιάσουμε εμείς ή οι υπόλοιποι bloggers.

    u can play your game alone.

    ReplyDelete
  22. @ parmenidis , e-plato, anonymos

    οι μετανάστες όλων των κοινωνικών κατηγοριών και των επαγγελμάτων, από τους ανειδίκευτους μέχρι του high-tech, είναι ευλογία για μία χώρα διότι την ανανεώνουν βιολογικά, πολιτισμικά, πληθυσμιακά και οικονομικά.

    Επιπρόσθετα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όπως είπε και στο βιβλίο του "Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων", ο G.Kaplani : "είμαστε όλοι μετανάστες με προσωρινή άδεια διαμονής σ'αυτή τη γη".

    ReplyDelete
  23. @anonymous

    Νομίζω ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες οι μετανάστες ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και αλλού εξαρτώνται από το τί είδους πολιτική εφαρμόζεται για την ενσωμάτωσή τους. Αν το κράτος δεν τους νομιμοποιεί, ασφαλώς και θα εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες. Αυτό όμως είναι μία από τις επιλογές πολιτικής και όχι η μόνη.

    Δεν υποστηρίζω ότι η υποδοχή και ενσωμάτωση μεγάλων αριθμών μεταναστών δεν έχει απολύτως καμία αρνητική συνέπεια για την κοινωνία που τους δέχεται. Ομως από οικονομική άποψη, οι μετανάστες μόνο καλό μπορούν να κάνουν σε μια χώρα, ιδίως αν εργάζονται νόμιμα, δηλ. με ασφάλιση κλπ., διότι συμβάλλουν στα ασφαλιστικά ταμεία, δημιουργούν ζήτηση και από ό,τι φαίνεται κάνουν και περισσότερα παιδιά.

    Από κοινωνική άποψη, υπάρχει και το επιχείρημα ότι η αναπόφευκτη ανομοιογένεια στον πληθυσμό που οι μεγάλοι αριθμοί μεταναστών προκαλούν, ιδίως αν δεν αφομοιώνονται επαρκώς πολιτισμικά, υπονομεύει τις προτιμήσεις των πολιτών για αναδιανομή εισοδήματος μέσω του κοινωνικού κράτους γιατί το αίσθημα αλληλεγγύης είναι ισχυρότερο μεταξύ ανθρώπων που μοιράζονται κάποιες πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Εχω πολύ σοβαρές αμφιβολίες όμως για το κατά πόσο στην Ελλάδα αυτό θα πρέπει να μας απασχολεί από τη στιγμή που οι κοινωνικές παροχές είναι περίπου άθλιες και δεδομένου του οξύτατου προβλήματος με το σύστημα των συντάξεων.

    Αρα οι όροι της μετανάστευσης δεν είναι δεδομένοι αλλά ένα πολύ μεγάλο θέμα προς πολιτική συζήτηση δεδομένων των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Το ζήτημα είναι αν μπορούν να ξεκολλήσουν (δυστυχώς) πολλά Ελληνικά μυαλά από τα κάγκελα για να συζητηθεί αυτό το θέμα όπως πρέπει.

    ReplyDelete
  24. @g700

    Συγγνώμη, αλλά η τοποθέτηση του parmenidis παραπάνω ήταν σοβαρή.
    Απλά νόμιζα ότι ηταν και θέση του Γ700 και συμφώνησα.

    Αν το Γ700 διαφωνεί με τις προτάσεις του παρμενίδη ή ήταν κάποιο αστείο να μας το πεί για να μην εκτιθόμαστε σε περαιτέρω συζητήσεις.

    ReplyDelete
  25. @ e-plato

    ο parmenidis έχει εκφράσει με πολύ άκομψο και κυνικό τρόπο μια πρόταση την οποία κατέθεσε ξανά σε προηγούμενο post, ότι δηλαδή η Ελλάδα είναι μια γηράσκουσα χώρα η οποία έχει ανάγκη από περίπου 2 εκ. μετανάστες για να ανανεωθεί δημογραφικά και οικονομικά.

    Επειδή δεν είμαστε στο μυαλό κανενός ας απαντήσει τι εννοεί ακριβώς ο ίδιος.

    Εμείς σ' αυτό το οποίο συμφωνούμε απόλυτα είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται να ανοίξει ως κοινωνία και ως οικονομία και να βρει τρόπους ανθρώπινης υποδοχής αλλά και αξιοποίησης του πλούτου αυτού του ανθρώπινου δυναμικού.

    ReplyDelete
  26. @pap

    Ναι, αλλά αν το κράτος μας τους δίνει ασφάλιση και παροχές τότε τι θα γίνει με τα ελλείμματα και τα χρέη και το ασφαλιστικό. Δηλαδή, το μέλλον μας...

    No good. G700, πάρε θέση.

    ReplyDelete
  27. @ anonymous

    Νομίζω ότι παραβλέπεις το γεγονός ότι οι μετανάστες δεν είναι μόνο καταναλωτές κρατικών κοινωνικών παροχών στην Ελλάδα αλλά και άνθρωποι που εργάζονται, δημιουργούν εισόδημα, το ξοδεύουν αγοράζοντας ελληνικά αγαθά άρα η ενσωμάτωσή τους στην Ελληνική παραγωγή οδηγεί και στην αύξηση της ζήτησης για το προϊόν. Επιπλέον, αν αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται κανονικά, τότε πληρώνουν εισφορές και φόρους και άρα συμβάλλουν στη χρηματοδότηση των όποιων παροχών τους δίνει το Ελληνικό κράτος ακριβώς όπως συμβάλλει και οποιοσδήποτε νεοεισερχόμενος στην ελληνική αγορά εργασίας. Τέλος, όπως ξαναείπα, παρατηρείται ότι κάνουν και περισσότερα παιδιά, τα οποία αν όταν μεγαλώσουν δεν έχουν απηυδήσει με την Ελλάδα, θα μείνουν και θα εργάζονται εδώ ανακουφίζοντας το βάρος που θα πρέπει να σηκώνουμε εμείς και τα παιδιά μας για να συντηρούμε το σύστημα συντάξεων.

    Αρα, το αν η οικονομική και κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών κόβει από τα προνόμια των Ελλήνων είναι άλλο ένα ψευδοδίλημμα, όπως είναι και το ότι για να βρουν καλές δουλειές οι Γ700 πρέπει να βγουν από την αγορά εργασίας οι 50+.

    ReplyDelete
  28. Δεν νομίζω ότι το θέμα μας θα πρέπει να είναι οι μετανάστες και η πολιτική σχετικά με αυτούς.

    Δεν φταίνε οι μετανάστες για το ότι ο Έλληνας δεν πάει να δουλέψει οικοδομή ή δεν θέλει να κάνει τον βαστάζο. Και βέβαια πρέπει να σταματήσει και η καραμέλα της χαμηλής αμοιβής. Οι μετανάστες μόνο χαμηλά δεν αμείβονται πλέον. Οι περισσότεροι πληρώνουν κανονικά εισφορές. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καθαρή μεταναστευτική πολιτική και επειδή είμαστε και πύλη για την Ευρώπη έχουμε μεγαλύτερο αριθμό από ότι μπορούμε να αντέξουμε. Δεν φταίνε όμως οι μετανάστες για αυτό...

    ReplyDelete
  29. "Νομίζω ότι παραβλέπεις το γεγονός ότι οι μετανάστες δεν είναι μόνο καταναλωτές κρατικών κοινωνικών παροχών στην Ελλάδα αλλά και άνθρωποι που εργάζονται, δημιουργούν εισόδημα, το ξοδεύουν αγοράζοντας ελληνικά αγαθά άρα η ενσωμάτωσή τους στην Ελληνική παραγωγή οδηγεί και στην αύξηση της ζήτησης για το προϊόν."

    Με μπερδεύεις και δεν κόβει τόσο το ρημάδι... Και οι 50+ εργάζονται και αγοράζουν και αυξάνουν τη ζήτηση. Γιατι να μην αυξήσουμε τον αριθμό των 50ρηδων να τελειώνουμε;

    ReplyDelete
  30. @ e-socrates

    Με συγχωρείς, δεν ήμουν αρκετά σαφής. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι όσο περισσότεροι εργάζονται επίσημα κι όχι αδήλωτα στην Ελλάδα, είτε είναι μετανάστες είτε είναι 50+ είτε Γ700 (άνδρες και γυναίκες), τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως το ασφαλιστικό και το δημόσιο χρέος. Κι αυτό διότι περισσότεροι εργαζόμενοι--> περισσότερο εισόδημα από εργασία και εθνικό προϊόν --> περισσότερα φορολογικά έσοδα και εισφορές στα ταμεία --> καλύτερη κάλυψη κοινωνικών δαπανών και μεγαλύτερες δυνατότητες αποπληρωμής του χρέους. Κοινώς, η πίτα μεγαλώνει. Και μια χώρα με μεγαλύτερη πίτα, έχει κατ'αρχήν και μεγαλύτερες δυνατότητες να αντιμετωπίσει τις οικονομικές ανισότητες και τη φτώχεια ορισμένων κοινωνικών ομάδων.

    ReplyDelete
  31. @pap

    Λες μπούρδες. Που να βρει δουλια ο άλλος, αφού υπάρχει ανεργία στους Γ700. Αν φέρουμε και μετανάστες, δεν πετάξουμε και τους 50ρηδες έξω, τότε πολλοί νωματαίοι, λίγες θέσεις δουλιάς. Και αν τους βολέψουμε όλους, θα πέσουν και οι μισθοί. Προσφορά-ζήτηση, λίγες δουλιές-πολλοί υποψήφιοι.

    Γ700, κάνε κάτι, γιατί δεν βγάζω άκρη και θα εγκαταλείψω το κίνημα.

    ReplyDelete
  32. @ pap

    μας βρίσκεις σύμφωνους

    @ vassilis

    η μεταναστευτική μας πολιτική είναι παραπάνω από ελλειπής.

    ReplyDelete
  33. Τελικά, απ' ο,τι καταλαβαίνω θέση του Γ700 είναι οι ηλικιωμένοι να μείνουν στα εργασιακά πόστα τους.

    ReplyDelete
  34. Αδέλφια της G700,

    Η μεγαλύτερη αναπτυξιακή δύναμη της Ελλάδας των τελευταίων δύο δεκαετιών είναι οι μετανάστες.Χάρη σ'αυτούς μπήκαμε στην ΟΝΕ.Χάρη σ'αυτούς οι ρυθμοι ανάπτυξης τρέχουν με μέσο όρο 4%,ο πληθυσμός μας αυξήθηκε στα 11+ εκατ. Τα σχολεία μας γέμισαν παιδιά και(μέσω της ανάπτυξης) αυξήθηκε η απασχόληση των Ελλήνων.Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΊΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.Αυτός ο οικονομικός κλάδος θα είχε πεθάνει πρώτος χωρις αυτούς.ΘΑ ακολουθούσε η γεωργία,η οικοδομή,ο τουρισμός,η ναυτιλία...
    Οι μετανάστες δεν είναι φτωχοί και αξιολύπητοι.Εχουν καταθέσεις,στέλνουν χρήματα στις οικογένειές τους,έχουν αυτοκίνητα,αγοράζουν σπίτια,είναι υγιείς,αιμοδοτούν το ασφαλιστικό,αγαπουν την Ελλάδα, και τα παιδιά τους είναι καλά Ελληνόπουλα,διακρίνονται στον αθλητισμό για λογαριασμό της νέας και μόνης πατρίδας που γνωρίζουν,της Ελλάδας.
    Μας γεμίζουν ελπίδα και αισιοδοξία.Τους ευχαριστούμε!

    ReplyDelete
  35. η θέση του G700 είναι σαφής: ελεύθερη επιλογή εξόδου από την εργασία με ανταποδοτικές όμως συντάξεις, κίνητρα για όποιον θέλει να μείνει παραπάνω και αποσύνδεση των κοινωνικών παροχών, όπως το ΕΚΑΣ, από το ασφαλιστικό με ταυτόχρονη μεταφορά τους στο κοινωνικό κράτος.

    ReplyDelete
  36. Με τη λέξη "κίνητρα" υπονοείς ότι για τους Γ700 είναι προτιμότερο να επεκταθεί η εργασιμη ζωή των Ελλήνων, δηλαδή το όριο συνταξιοδότησης.

    Αυτό βέβαια σε μία οικονομία μη αναπτυσσόμενη ανάλογα ή σε οικονομική ύφεση θα δημιουργήσει ανεργία και υποαπασχόληση, ιδιαίτερα στους πρωτο-εμφανιζόμενους στην αγορά εργασίας.

    ReplyDelete
  37. Τι ορίζεται ως "κοινωνικό κράτος";

    ReplyDelete
  38. η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης έχει οριακή επίδραση ως προς την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος. Συνεπώς δεν είναι λύση.

    Αυτό δεν το λέμε εμείς. Το λένε δύο εκ δια μέτρου αντίθετοι στις απόψεις τους πολλές φορές οργανισμοί, όπως είναι χαρακτηριστικά ο ΟΟΣΑ από τη μία και το ΙΚΑ από την άλλη.

    Αυτό που είναι απραίτητο να γίνει λοιπόν είναι ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ να αυξηθεί ο ασφαλιστικός βίος του κάθε εργαζόμενου μέσα στα υπάρχοντα ηλικιακά πλαίσια.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το 2006 ο πρόεδρος του ΠΟ.ΠΟ.Κ.Π. , κύριος Κουτρουμάνης,
    "Το 48% όσων συνταξιοδοτήθηκαν το 2003 έχουν ασφαλιστικό χρόνο μικρότερο από 20 έτη."


    και συνεχίζει λέγοντας ότι :

    "Αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων, πολλές φορές με μειωμένη σύνταξη, με αποτέλεσμα την παραπέρα επιδείνωση της σχέσης ασφαλισμένων – συνταξιούχων.

    Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η επεξεργασία των στοιχείων του 2005 για τον αριθμό των συνταξιοδοτηθέντων από κάθε Ταμείο. Φαίνεται όμως να υπάρχει σημαντική αύξηση του αριθμού σε σχέση με το 2004 που σε ορισμένα Ταμεία του ευρύτερου Δημόσιου τομέα φθάνει και το 70%.

    Είναι ένα φαινόμενο που το ζούμε για τρίτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια. Οι δυο προηγούμενοι περίοδοι με μεγάλη αύξηση του αριθμού συνταξιοδοτήσεων ήταν μεταξύ 1990-1992 και 1997-1998."

    Παράλληλα σύμφωνα με έκθεση του ΠΟ.ΠΟ.Κ.Π "θα πρέπει να επισημανθεί ότι εάν οι συντάξεις αυτής κυρίως της κατηγορίας (του μικρού ασφαλιστικού βίου) είχαν υπολογιστεί με ανταποδοτικό τρόπο ή με όρους κεφαλαιοποίησης, θα έπρεπε το ποσό να είναι στο 60% περίπου των σημερινών καταβαλλόμενων συντάξεων.

    Το πράγμα για εμάς είναι απλό.

    Όταν καυτηριάζουμε τη γενιά των μεσηλίκων, και λέμε ότι είναι άδικη ως προς τη διαχείριση του ασφαλιστικού απέναντι στις επόμενες γενιές, καυτηριάζουμε ακριβώς αυτό το φαινόμενο της αποσύνδεσης του εργασιακού βίου από τον ασφαλιστικό βίο γεγονός που συμβαίνει είτε μέσω της εισφοροδιαφυγής είτε μέσω της μαύρης εργασίας.

    Ταυτόχρονα καυτηριάζουμε το γεγονός ότι κάποιος με μικρό ασφαλιστικό βίο θέλει και απαιτεί να λάβει δυσανάλογα μεγάλη σύνταξη, δηλαδή από το 60% που του αναλογεί με βάση τις εισφορές του να παίρνει το 80%.

    Εμείς ως G700 θεωρούμε ότι πρέπει να αυξηθεί ο μέσος ασφαλιστικός βίος στην Ελλάδα. Επαναλαμβάνουμε όχι τα όρια ηλικίας, αλλά ο ασφαλιστικός βίος μέσα στο υπάρχον ηλικιακό πλαίσιο.

    Σε κάθε περίπτωση όποιος επιθυμεί να φύγει νωρίτερα ή αργότερα πρέπει να είναι σε θέση να μπορεί να το κάνει με ανταποδοτικούς όρους. Φεύγεις νωρίς; Παίρνεις λιγότερα. Μένεις; Πριμοδοτήσε γι'αυτό.

    ReplyDelete
  39. το γενικό ερώτημα "τι ορίζεται ως κοινωνικό κράτος" είναι κατά την άποψή μας άσχετο.

    Το σωστό ερώτημα θα ήταν τι εννοούμε όταν λέμε διαχωρισμό των κοινωνικών δαπανών από το σύστημα ασφάλισης;

    Ή αλλιώς είναι σωστό να ασκούνται πολιτικές πρόνοιας μέσα από την Κοινωνική Ασφάλιση;

    Επιτρέψτε μας να απαντήσουμε ξανά με ένα απόσπασμα από την έκθεση του ΠΟ.ΠΟ.Κ.Π. για το ασφαλιστικό.

    "Εάν επιχειρήσουμε μια ανάλυση των στοιχείων του Κοινωνικού και του Κρατικού Προϋπολογισμού θα διαπιστώσουμε ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα επιβαρύνεται σημαντικά με παροχές καθαρά προνοιακού χαρακτήρα.

    Τέτοιες παροχές είναι οι βασικές συντάξεις του Ο.Γ.Α., το προνοιακό μέρος των κατώτατων ορίων συντάξεων και πολλά επιδόματα, τα οποία δεν είναι ανταποδοτικές παροχές ασφάλισης.

    Ο συνυπολογισμός στις δαπάνες της Κοινωνικής Ασφάλισης των δαπανών προνοιακού χαρακτήρα, οι οποίες σε όλες τις χώρες χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δημιουργεί παράλληλα μια πλασματική εικόνα για τις συνολικές δαπάνες του συστήματος αλλά και για την επιβάρυνση του Κράτους.

    Είναι λοιπόν πλασματικό το ποσοστό επιβάρυνσης του Κ.Π. για την Κοινωνική Ασφάλιση και επομένως και πλασματικά τα δημοσιονομικά στοιχεία που αναφέρονται στις σχετικές δαπάνες.

    Από τα 9 περίπου δις ευρώ που αναφέρονται ως επιχορήγηση των Ταμείων, τα 4,8 δις ευρώ αντιστοιχούν σε παροχές προνοιακού χαρακτήρα που είναι οι συντάξεις του Ο.Γ.Α. και τα κ.ο. συντάξεων των άλλων Ταμείων κ.λ.π. επιδόματα.

    Έτσι λοιπόν οι δαπάνες του προϋπολογισμού για τα Ταμεία δεν είναι στο 5% του Α.Ε.Π. αλλά στο 2,4% περίπου σε ό,τι αφορά στις δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης.

    Εξάλλου σε βάθος χρόνου οι βασικές συντάξεις του Ο.Γ.Α. μηδενίζονται.

    ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ, λοιπόν, ο σαφής λογιστικός διαχωρισμός Προνοιακών και Ασφαλιστικών παροχών προκειμένου να μην υπάρχει η μεγάλη αυτή σύγχυση με τις υποχρεώσεις του Κράτους, αλλά και τις δημοσιονομικές επιβαρύνσεις για το Ασφαλιστικό."

    ReplyDelete
  40. υπενθυμίζουμε εδώ ότι η κάλυψη των αναγκών ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (ομογενείς, επαναπατρισθέντες, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι κ.λ.π.) είναι μια υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό μεταφέρθηκε στα Ταμεία, χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση από την πλευρά του κράτους.

    Το ίδιο γίνεται με τις εισφορο-απαλλαγές και εκπτώσεις που αποφασίζονται σε σχέση με υποχρεώσεις πολλών ομάδων επιχειρήσεων.

    Τα Ταμεία και το ασφαλιστικό σύστημα γενικότερα καλείται να πληρώσει
    -προγράμματα ΄΄εξυγίανσης΄΄ των ΔΕΚΟ και των τραπεζών
    -την διεύρυνση της απασχόλησης σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω
    -την πριμοδότηση με πλασματικά χρόνια για διάφορες ομάδες, όπως στρατιωτικούς, αστυνομικούς κ.λ.π. προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικίες 45 ή 50 ετών.

    ReplyDelete
  41. στα πλαίσια της παραπάνω λογικής, δηλαδή του διαχωρισμού Προνοιακών και Ασφαλιστικών δαπανών, θεωρούμε ότι πρέπει να πάμε κι ένα βήμα παραπέρα.

    Πρέπει να μιλήσουμε για σταδιακό διαχωρισμό της ασφάλισης υγείας από την ασφάλιση γήρατος.

    Η συγκράτηση των δαπανών υγείας πολλές εκ των οποίων είναι τεχνητές , δεν επαρκεί.

    Πρέπει να πάμε αλλού.

    Η χρηματοδότηση της υγείας από την Κοινωνική Ασφάλιση (Ταμεία) είναι:
    1. Αναποτελεσματική με χαμηλή ανταπόδοση
    2. Άνιση – επιβαρύνει την εργασία χωρίς όφελος
    3. Κακή για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας – αυξάνει το κόστος της εργασίας

    Τα Ταμεία Υγείας είναι παρωχημένα απομεινάρια μίας κοινωνίας και οικονομίας που δεν υπάρχει πια.

    Ταυτόχρονα αδυνατούν να ελέγξουν τις δαπάνες της υγείας οι οποίες αυξήθηκαν κατά 78,5% από το 2000-2005.

    Που πρέπει να πάμε; Τι σημαίνει αποσύνδεση στην περίπτωση της υγείας;

    Ως προς το σκέλος των ταμείων και του ασφαλιστικού, το οποίο συζητάμε, σημαίνει

    1.Σταδιακή μείωση ασφαλιστικών εισφορών και ανάληψη της κάλυψης από το δημόσιο.
    2.Ενσωμάτωση υποδομών των Ταμείων στο ΕΣΥ.

    ReplyDelete
  42. to internet einai pleon h foni, afou ta media asxolounte me 8emous, eisagelatous k alles vlakies, emeis ftiaxnoume kinimata opws to g700, oi streetpanthers akoma k komata opws h fieley8erh simaxia k deixnoume siga siga thn dinamh mas.

    ReplyDelete
  43. You don't say!!
    Just relax professor and take off your collar.....huh!

    ReplyDelete