Monday, April 16, 2007

Η γενιά των 700 ευρώ: χαμένοι κόποι και ανέφικτες προσδοκίες.

Από τη Μαρία Δέδε και τη Νάντια Γιαννίρη,

Νέοι άνθρωποι με «εφόδια», πτυχία, μεταπτυχιακούς τίτλους, ξένες γλώσσες, γνώστες της χρήσης υπολογιστών, βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας ή δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα για πενιχρούς μισθούς.


Η εφημέριδα Ελευθεροτυπία δημοσιεύει, σήμερα Δευτέρα 16 Απριλίου, αφιέρωμα πάνω στο κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα της γενιάς των 700 ευρώ. Διαβάστε όλο το αφιέρωμα πατώντας εδώ.

30 comments:

  1. Το αφιέρωμα της Ελευθεροτυπίας είναι πολύ καλό. Μάλιστα αύριο συνεχίζεται και εμπεριέχει μια έκπληξη για τους αναγνώστες του blog "Η γενιά των 700 ευρώ (G700)".

    Μία παρατήρηση προς τους κυρίους καθηγητές.

    Διαφωνούμε πλήρως με την άποψη του καθηγητή κοινωνιολογίας, κ. Χτούρη, ότι δηλαδή το φαινόμενο της γενιάς του βασικού μισθού "αποτελεί δημιούργημα των οικονομιών που διαθέτουν έναν εκτεταμένο και κυρίαρχο ιδιωτικό τομέα".

    ΛΑΘΟΣ κύριε καθηγητά.

    Την απάντηση τη δίνει ένας άλλος καθηγητής, στην επόμενη σελίδα του αφιερώματος της Ελευθεροτυπίας, ο καθηγητής και σύμβουλος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, κ. Κουζής.

    Σύμφωνα με τον κ. Κουζή "αυτό έχει να κάνει με μια παθογένεια της ελληνικής αγοράς εργασίας. Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα στηρίζουν κατά κανόνα την ανταγωνιστικότητά τους στο χαμηλό κόστος εργασίας και δεν αναζητούν μια ανταγωνιστικότητα ποιότητας προϊόντος".

    ΣΩΣΤΑ. Ακριβώς εκεί βρίσκεται το πρόβλημα της γενιάς των 700 ευρώ. Στο γεγονός οτι αδυνατούμε ως οικονομία να κάνουμε στροφή προς την υψηλή παραγωγικότητα έντασης τεχνολογίας και γνώσης. Αδυνατούμε επίσης να πραγματοποιήσουμε αλλαγή αναπτυξιακού προτύπου, από την παραδοσιακή ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση, στην επιχείρηση που επνδύει στο ανθρώπινο κεφάλαιο, την ποιότητα και την τεχνολογία.

    Αυτά άλλωστε εντοπίζει ως ζητήματα και το ΙΝΕ σε διάφορες εργασίες που έκανε στο παρελθόν.

    Τελειώνουμε με μία παρατήρηση ακόμα προς τον κ. Χτούρη.

    Τι υπονοείτε ότι πρέπει να γίνει δηλαδή; Περαιτέρω επέκταση του δημόσιου τομέα; Μήπως αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των μισθών και σ' ένα καλύτερα καταρτισμένο και παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό;

    Δεν το νομίζουμε.

    Μάλιστα προκύπτει από την εμπειρία και τις στατιστικές καταγραφές ότι το δημόσιο τίνει να επεκτείνεται εις βάρος της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας, ακόμα και της ισότητας και της δικαιοσύνης αφού αποτελεί πηγή πελατειακών σχέσεων και κομματισμού.

    Η περαιτέρω επέκταση του ελληνικού δημοσίου καθιστά αδύνατες σημαντικές αυξήσεις του εισοδήματος των δημόσιων υπαλλήλων.

    Παράλληλα οι δημόσιοι πόροι ξοδεύονται για τη δημιουργία ενός δημοσιοϋπαλληλικού κράτους αντί για σημαντικές δημόσιες επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

    Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από το Δελτίο Στατιστικών Σοτιχείων Προσωπικού Δημόσιου Τομεά (Απογραφή 31 Δεκεμβρίου 2004), της Δ/νσης Ηλεκτρονικής Επεξεργασίας Στοιχείων του ΥΠΕΣΔΔΑ.

    Σύμφωνα με την Απογραφή, στο ελληνικό Δημόσιο οι μόνιμοι και οι συμβασιούχοι είναι: το 51% Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), το 10% Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), μόλις 8% Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και 31% Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ).

    Τα πράγματα είναι απλά. Η γενιά των 700 ευρώ και του βασικού μισθού είναι δημιούργημα τόσο ενός απαρχαιωμένου και ανεξέλεγκτου ιδιωτικού τομέα, όσο και ενός μεγάλου και πλαδαρού κράτους το οποίο επενδύει στην ποσότητα και την εργασία χαμηλής ειδίκευσης κάνοντας ελάχιστες δημόσιες επενδύσεις.

    Σε κάθε περίπτωση η κλασσική μανιχαϊστική συζήτηση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού είναι πεπαλαιωμένη πολιτικά, ιδεολογικά και επιστημονικά.

    Ο λύσεις στη δημόσια πολιτική βρίσκονται αλλού. Ας τις αναζητήσουμε με ευρηματικότητα και διάθεση για φυγή προς τα εμπρός.

    ReplyDelete
  2. Well we managed to re-invent the old proverb:

    The egg makes the hen or
    the hen makes the egg!

    Here is the answer:
    "Now I wish I could write you a melody so plain
    That could hold you dear lady from going insane
    That could ease you and cool you and cease the pain
    Of your useless and pointless knowledge
    " (Bod Dylan). I still try but so far little results.

    Let us open up our eyes and ears. It is life and life only.

    ReplyDelete
  3. @ RobIn Hood

    Good for you, if you can afford to philosohize.
    Alas, the stomach CANNOT!
    We must be realistic or else our word shall be deemed unreliable!

    Said differently,
    Αυτά έλεγαν και οι Πασόκοι μέχρι το 1981, ΑΛΛΑ, μόλις είδαν τις μαύρες Mercedes, θόλωσε το ματάκι τους και τα βλαχάδια sans culotte, έσχατα των εσχάτων, οργίασαν!

    ReplyDelete
  4. @ G700

    EIΣΑΙ ΣΟΦΟΣ!
    ΧΡΥΣΗ η ΚΟΙΛΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΟΥ ΣΕ ΓΕΝΝΗΣΕ.
    ΝΑ ΤΗΣ ΥΠΟΚΛΙΘΕΙΣ για λογαριασμό μου

    ReplyDelete
  5. Όπως περιδιάβαινα το internet έπεσα πάνω στην επισφαλή γενιά. Μπορεί να μην συμφωνώ απόλυτα με την ιδεολογική σκοπιά της ομάδας αλλά αξίζει τον κόπο να την επισκεφτείτε www.episfaleia.gr

    ReplyDelete
  6. @ G700

    Eκτιμώ βαθύτατα το γεγονός ότι υποστηρίζεις με πάθος την γενιά σου ευρύτερα (at large).

    Ετσι κάνω και γώ. Οταν είμαι στην Ελλάδα περνάω τους Ελληνες γενεές δεκατέσσερες, αλλά εκτός γίνομαι λέων όταν μου προσβάλλουν την πατρίδα.

    Στο προκείμενο όμως:

    Ολα ΟΣΑ υποστηρίζεις παραπάνω γιά την Ελληνική Οικονομία και τις δυσλειτουργίες της είναι απολύτως σωστά, αλλά δεν αρκούν από μόνα τους να ερμηνεύσουν την τρέχουσα ανεργία, υπο- και ετερο-απασχόληση και, πολύ περισσότερο, την πλαστή ΑΕΡΓΙΑ και τα οριακά ημερομίσθια - άντε να δεχθώ πως την ερμηνεύουν κατά 60-80%.

    Η γενιά σου δεν είναι ακριβώς αυτό που υποστηρίζετε (και καλά κάνετε να το υποστηρίζετε as such). Τα περί υψηλής παιδείας και δεξιοτήτων είναι ακριβή γιά μιά μειονότητα(ένα 10% ίσως). Η πλεοψηφία, όμως, ναι μεν έχει υποβληθεί σε μεγάλους κόπους και έξοδα, και θα συμφωνούσα, ενδεχομένως, ότι έχει περισσότερα προσόντα από τους γονείς της, αλλά σε σύγκριση με τους νέους άλλων χωρών της Δύσης και της Ανατολής υστερεί, παρασάγγας.

    Και εξηγούμαι. Στο πλαίσιο (κατανοητό) της μετεμφυλιακής εξαθλίωσης και του συνδρόμου της Κατοχής, οι Ελληνες γονείς έκριναν στα 70-80'ς πως είμαστε ο ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΣ λαός και πως τα παιδιά μας, κατ' αντιδιαστολήν προς τα παιδιά ΟΛΩΝ των άλλων λαών, είναι ΟΛΑ χαρισματικά και, κατά συνέπεια, έπρεπε να γίνουν επιστήμονες και, ειδικότερα, να γίνουν, "Διοικητές Επιχειρήσεων" οι γιοί (παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επιχειρήσεις) και "Ψυχολόγοι" οι κόρες (παρότι ο Ελληνας συνηθίζει να εκτονώνεται μόνο σε οικείο περιβάλλον).

    Βεβαίως, είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πάντων η πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση και πρέπει να ενθαρρύνεται προς πάσαν κατεύθυνση, ακόμα ΚΑΙ γιά νοητικώς ελλειμματικά άτομα ΥΠΟ την προϋπόθεση όμως ότι θα αναλαμβάνουν (οι γονείς και τα παιδιά) ΑΠΟΛΥΤΑ τις ευθύνες γιά την ανεργία, την υπο- και ετερο-απασχόληση κλπ κλπ μετά τις σπουδές.

    ΔΕΝ νομιμοποιείται, ΟΛΟΣ αυτός ο κόσμος που ζει (και δικάιωμά του να ζει) στην ψευδαίσθηση και την παραίσθηση μέχρι παραληρήματος μεγαλείου (delir de grandeur) να ΖΗΤΑΕΙ τα σπασμένα απο το ΚΡΑΤΟΣ.

    Ειρωνικά, αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα είναι το αντίθετο από την τρέχουσα αντίληψη, δηλαδή η προσφορά νέων ΥΨΗΛΗΣ ΓΝΩΣΗΣ και ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ είναι μιά πολύ μικρή δεξαμενή εξ ου και οι επιχειρήσεις που χρειάζονται knowledge workers αποφεύγουν, προς το παρόν, επενδύσεις στη χώρα μας.

    Ο Ελληνικός Λαός πρέπει να το καταλάβει: ΠΡΩΤΑ θα υπάρξει η προσφορά νέων υψηλών δεξιοτήτων και ΜΕΤΑ θά μετακομίσει στην Ελλάδα η ΖΗΤΗΣΗ. Τα "χαζοαμερικανάκια" δεν είναι τόσο χαζά όσο η λαϊκή κουλτούρα, όπως την έπλασε στρεβλά και σκόπιμα ο "πατερούλης" Ανδρέας, πρεσβεύει.

    ReplyDelete
  7. Συγκλονιστικό το άρθρο της Ελευθεροτυπίας. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε με τις αιτίες του προβλήματος ή με τις λύσεις που προτείνονται, το άρθρο αυτό φέρνει θαρραλέα στο φως ένα καυτό πρόβλημα που πλέον δεν αφορά μόνο την ελληνική κοινωνία.

    ReplyDelete
  8. φίλοι bloggers

    ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

    ReplyDelete
  9. @G700

    Πολύ σωστά και συγκροτημένα τα όσα γράφετε, μπράβο σας.

    ReplyDelete
  10. @ κομφούκιος
    @ ελευθεροτυπία

    Έχουμε περάσει σε μια περίοδο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό γενικότερα, στην οποία οι πιστοποιήσεις, οι τίτλοι και τα qualifications (τυπικά προσόντα) είναι πλέον απαραίτητα για να μπορέσει κάποιος να διεκδικήσει μια καλή εξέλιξη στο χώρο εργασίας. Την τάση αυτή εκμεταλλεύονται πολλοί και εμπορευματοποιούνε τη γνώση, εις βάρος μιας καλύτερης ποιότητας και μεγαλύτερου βάθους στην αναζήτηση και απόκτηση της γνώσης. Στην Ελλάδα έχουμε υϊοθετήσει αυτό το μοντέλο των τιτλοποιήσεων σε απόλυτο βαθμό. Αυτό που δεν έχει γίνει όμως είναι η παράλληλη αναβάθμιση των φορέων παροχής της γνώσης. Εξού και η νεολαία μας έχει τίτλους και τυπικά προσόντα σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από άλλες γειτονικές χώρες της Ευρώπης. Οι τίτλοι αυτοί όμως προέρχονται από αναχρονιστικά, υπολειτουργικά πανεπιστήμια και άλλους αντίστοιχους φορείς επαγγελματικής κατάρτισης. Φοβάμαι ότι το υπάρχον σύστημα όχι μόνο δεν προετοιμάζει τη νεολαία, αλλά της κάνει τεράστια ζημιά. Μηδέν πρωτοβουλία, μηδέν κριτική σκέψη, νεο-γεροντισμός, φοβία, απραξία. Αυτά είναι τα 'οφέλη' της ελληνικής εκπαιδευτικής διαδικασίας εις βάρος των τιτλοποιήσεων.

    Φίλε Κομφούκιε, συμφωνούμε απόλυτα για την ποιότητα της παιδείας και την ποιότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου σε σχέση με το εξωτερικό.

    Αγαπητή Ελευθεροτυπία,
    Ο τίτλος δεν έχει καμία αξία όταν η γνώση δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ο υπερπροστατευτισμός που ξεκινά από την οικογένεια και διέπει ολόκληρη την ελληνική οικογένεια πρέπει να πάψει.

    Αγαπητοί νέοι,
    Στο νέο αιώνα πρέπει να καταλάβουμε ότι η γνώση δεν είναι προνόμιο των λίγων πανεπιστημίων και φορέων πιστοποιήσεων γνώσης. Η γνώση είναι διά βίου διαδικασία, χωρίς τέλος. Εμείς θα επιλέξουμε το δικό μας δρόμο προς τη γνώση.
    Και να θυμάστε, το ότι σπουδάσαμε σε ένα πανεπιστήμιο δε σημαίνει ότι δικαιούμαστε και την επαγγελματική εξασφάλιση. Το πανεπίστημιο δίνει εργαλεία, αλλά η ζωή δίνει ακόμα καλύτερα μαθήματα. Πρέπει να πάψουμε να είμαστε ΒΡΕΦΗ ΤΩΝ 25 ΕΤΩΝ.
    Πρέπει να βγούμε στη ζωή και να ζήσουμε εμπειρίες. Πρέπει να ζήσουμε ήττες, και να τις μετατρέψουμε σε δημιουργία. Αυτό κάνουν και οι αντίστοιχοι νέοι της Ευρώπης παράλληλα με τις σπουδές τους (Στην Αγγλία η πλειψηφία των νέων που μπαίνουνε στο πανεπιστήμιο έχουν ήδη δουλέψει τουλάχιστον 2 χρόνια). Ας μάθουμε από αυτούς.

    ReplyDelete
  11. Bebaia την πηγη την αμφισβητω, η ελευθεροτυπια ειναι μια old school αριστερη εφημεριδα και ερευνες απο ΓΣΕΕ, καθηγηταδες κρατικοδιαιτων πανεπιστημιων και ερευνες για το δημοσιο μου φερνουν εμετο!

    Επειδη ακουω για συμβασιουχους και ιστοριες για αγριους, ρε παιδια οποιος θελει παει συμβασιουχους, γιατι με κατι ΑΣΕΠ του 1998 και συμβασιουχους που μπηκαν για 6 μηνες και θελουν μονιμοτητα μας τα εχουν κανει ΝΑαααααααα


    Επειδή ο κομφούκιος τα λέει καλα, πιστευω οτι για να εχουμε πολλους knowledge worker (που ειναι και το πεδιο του διδακτορικου μου) πρεπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να γινει η αλλαγη στο αρθρο 16 και να αφησουμε μη κρατικα πανεπιστημια. Επειδη ειμαι στην ακαδημαικη αγορα, μπορω να πω στα παιδια...αν εχετε μπει ΤΕΙ μην μπειτε στο κοπο να πατε! Καλυτερα μαναβης παρα να σπουδασεις σε αυτες τις σχολες, το επιπεδο ειναι οτι το χειροτερο βλεπω στην αγορα εδω και 5 χρονια. Μονο και μονο αν δεις τη ποιοτητα των μαθηματων και των πτυχιακων καταλαβαινεις τι εστι ΤΕΙ (οχι οτι τα ΑΕΙ πανε πισω).

    Λες για "προσφορά νέων ΥΨΗΛΗΣ ΓΝΩΣΗΣ και ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ", εδω τελειωνουν το πανεπιστημιο και δεν μπορουν να φτιαξουν ενα ε-μαιλ, δεν ξερουν τι εστι καν adwords. Ελεγα σε κατι νεους για το πως εβαλα adwords στην δουλεια μου για να ερχεται κοσμος και κατηργησα το τμημα πωλησεων και μου λενε "πως γινεται αυτο". Το μονο που ξερουν ειναι να διαβαζουν το φιλαθλο, φραπε κ τιποτε αλλο. Ενω εμεις που διαβαζουμε ολη μερα και αναπτυσομαστε ειμαστε freaks, ξενερωτοι και περιεργοι.

    Για να καταληξω, ειναι θεμα ΜΥΑΛΟΥ και ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ.

    ReplyDelete
  12. mia shmeiwsh...kalo 8a itan k ena afierwma se agelies moufes gia ta nea paidia..

    dinw paradeigmata eteriwn...

    amway, asfalistikes, cobra (mazi me ta parartimata kati avalon group k dt advertisement) kai alles pou exoun gemisei thn agora me moufes typou Στελέχη Μάρκετινγκ kai se 8eloun gia plasie

    ReplyDelete
  13. pedia, mia ine i lisi gia tous ptyhiouxous.. adi gia 700 euro stin
    ellada tis kobinas, 3500 evro sto uk.. an ego boro na to kano, kathenas bori

    ReplyDelete
  14. ολοι μας μπορουμε να το κανουμε...εγω δουλεψα σε 3 χωρες....αλλα να σου πω κατι..αν εχεις γονεις, οικογενεια καποιες υποχρεωσεις..αστο... μακαρι να μπορουσα να εφευγα σημερα για uk. αλλα ειναι και οι καταστασεις (βεβαια υπαρχει παντα η υποθεση να ειχαμε μια βρετανικη, αμερικανικη ή γερμανικη κατοχη που δεν χαλαγε

    ReplyDelete
  15. ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ

    Είναι θαυμάσιο πως αρχίζουμε να βρίσκουμε σημείο προσέγγισης ή τον κοινό παρονομαστή.

    Κατ' αρχήν αρμόζει μιά σημειολογική (semantic) παρατήρηση, διότι η γλώσσα (αγγλική και ελληνική) είναι το εργαλείο επικοινωνίας.
    Mε τους όρους qualifications και credentials, αναφερόμαστε στα ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ και ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ (=πιστοποίηση/πιστοποιητικά γνώσης), αντίστοιχα.

    Συμφωνούμε, λοιπόν, πως τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι χώροι ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ και όχι ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ γνώσης.

    Εχω μιά ένσταση γιά τα ΤΕΙ.
    Τα ΤΕΙ, κατ' αρχήν, είναι εξέλιξη των αρχικά ονομασθέντων ΚΑΤΕ, δηλαδή, Κέντρων Ανώτερης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Ο σκοπός τους ήταν (και θάπρεπε να είναι) ΜΟΝΟ το εφαρμοσμένο, κατ' αντιδιαστολή προς το θεωρητικό, επίπεδο των επιστημών. Με άλλα λόγια, θάπρεπε να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και ΟΧΙ ανταγωνισμός. Αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί το ΤΕΙ Αθηνών (Αιγάλεω), το οποίο έχει βγάλει εξαιρετικούς συντηρητές έργων τέχνης, τεχνολόγους αρχαιοτήτων (πχ αποκάλυψη πέτρας, κλπ κλπ). Υπάρχουν και άπειροι χώροι, ειδικά στην Ιατρική επιστήμη, όπου η ανάγκη άκρως sophisticated τεχνολόγων, πχ ηχοκαρδιογραφίας, ηλεκτροφυσιολογίας, πυρηνικής ιατρικής κλπ, είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ. Ελλείψει αυτού, έχουμε στην Ελλάδα το διεθνές παράδοξο, όπου πχ ο καρδιολόγος χάνει πολύτιμο χρόνο γιά να κάνει το ηχοκαρδιογράφημα (και τελικά ΔΕΝ το κάνει και καλά), διότι το πρόγραμμα ειδικών τεχνολόγων που θα έκαναν ΜΟΝΟ αυτό, αποκλειστικά, και θα "φύσαγαν" δεν υφίσταται.

    Αντ΄αυτών έχουμε την παράδοξη, παράλογη ΚΑΙ άδικη κατάσταση της δημιουργίας ανταγωνιζομένων ειδικοτήτων - και ακούς, πχ πολιτικός μηχανικός ΤΕΙ, οικονομολόγος ΤΕΙ κλπ κλπ.
    Ωσ συνέπεια αυτού, οι μηχανικοί του ΕΜΠ ή οι οικονομολόγοι των πανεπιστημίων, γιά παράδειγμα, εξοργίζονται δίκαια και αντιτίθενται βίαια σε κάθε απόπειρα μετονομασίας των ΤΕΙ σε πανεπισήμια.

    Και έτσι, πολλά παιδιά που θα πήγαιναν στα ΤΕΙ, αν λεγόντουσαν πανεπιστήμια (να ΜΗ ξεχνάμε τη σημασία της πιστοποίησης πανεπιστημιακής γνώσης στο μυαλό του πολίτη), παίρνουν, τα κακόμοιρα, τα μπογαλάκια τους και πάνε στις Αγγλίες όπου εισέρχονται στα ΤΕΙ του Ηνωμένου Βασιλείου, που όμως, από Polytechnics, έχουν πλέον μετονομασθεί σε unis, προς ευθυγράμμιση με σχετική κοινοτική directiva.

    Oλα, λοιπόν, τα επαναλαμβανόμενα,
    εκ του περισσού ΚΑΙ πονηρού τμήματα ΤΕΙ πρέπει να ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ και να δημιουργηθούν νέα, όπως πχ του χώρου υγείας, γιά τα οποία αναμένεται πως η ζήτηση στα επόμενα 25 χρόνια θα είναι τεράστια λόγω γήρανσης του πληθυσμού.
    Ετσι, όχι μόνο ΔΕΝ θα υπάρξει ανταγωνισμός αλλά θα προκύψει αλληλοσυμπλήρωση και αγαστή συνεργασία θεωρίας και εφαρμογής, που θα οδηγήσει χωρίς διαφωνίες στην
    1) αναβάθμιση των διαφόρων υπηρεσιών, ειδικά του εκθετικά διευρυνόμενου χώρου της Υγείας και
    2) απαραίτητη αναγνώρηση των ΤΕΙ ως πανεπιστημίων, ώστε να ΜΗ αιμορραγεί η χώρα και να μη βασανίζονται οι νέοι σπουδάζοντας στα ΤΕΙ της Αγγλίας.

    ReplyDelete
  16. Γιατί όσοι μιλάνε για την εργασία σήμερα αγνοούν τελείως την πραγματικότητα στην Ελλάδα; Ότι δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού ΔΕΝ παράγει; Ποιοι είναι αυτοί; Είναι αυτοί που πραγματοποίησαν το όνειρο του Έλληνα από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου. Να γίνουν Δημόσιοι Υπάλληλοι.

    Εκεί βρίσκεται η παθογένεια. Στο ότι πρέπει να εργάζονται οι νέοι για να πληρώνουν αυτούς που κάθονται και δεν κάνουν τίποτα. Αυτούς που δεν παράγουν. Πως θα πληρωθούν όλοι αυτοί; Από κάποιο μαγικό εκτυπωτήριο χρημάτων;

    Ναι, πράγματι το αφεντικό της αδελφής μου έχει porche,bmw και δύο βίλες. Αλλά αν μοιράσει τα λεφτά τα παραπάνω που παίρνει το μήνα στους 200 υπαλλήλους του θα πάρουν αύξηση το πολύ 50 ευρώ το μήνα (άντε 60 με την διαφορά του φόρου) ο καθένας και αυτός θα μείνει με βασικό μισθό. Θα αξίζει να έχει την ευθύνη τότε για την επιχείρησή του; Μην λέμε ότι θέλουμε λοιπόν. Δεν φταίνε οι υγιείς ιδιωτικές επιχειρήσεις στο ποσοστό που θέλουμε να λέμε.

    ReplyDelete
  17. @ vasilis

    το πρόβλημα είναι ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι απαρχαιωμένο. υπάρχουν κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις έντασης εργασίας οι οποίες δεν επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό και δεν εκματελεύονται ευκαιρίες.

    Δες την έρευνα του Global Enterpreneurship Monitor (GEM) του 2003 σχετικά με την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

    ReplyDelete
  18. exei akousei kaneis tpt gia tis avalon group, progressive, dta?? eixe kaneis empeiria me kapoia apo autes?? isxyoun auta pou lene gia stelexh h' se paraplanoun gia na se kanoun pwlhth k na vgaloun ta lefta tous??

    ReplyDelete
  19. να κάνουμε μια συζήτηση μεταξύ μας μήπως γνωρίζει κάποιος

    ReplyDelete
  20. λοιπόν Αντριάννα, από προσωπική εμπειρία κάποιων μελών της G700 σε ενημερώνουμε ότι και οι τρεις εταιρείες αυτές σχετίζονται μεταξύ τους, είναι υπό την ομπρέλλα της Κόμπρα και ουσιαστικά πρόκειται για μούφες υπό την έννοια ότι σου πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες ενώ ψάχνουν για πωλητές πόρτα πόρτα. Εκτός και αν σε ενδιαφέρει αυτό.

    ReplyDelete
  21. Εχεις απόλυτο δίκιο σε οσα λες! Σε συγχαίρω που τους ξεσκεπάζεις.Ψευτικο image, βιομηχανία πλαστής καριέρας και εξαπάτηση ανθρώπων που έχουν ανάγκη για δουλεια.

    Πήγα μια φορά στην εκπαίδευση και ενα 20χρονο προσπαθούσε να με πείσει οτι θα είναι η καριέρα του αιώνα αν με επέλεγαν. Η πραγματικότητα ειναι οτι έκανε 99% προσυλητισμό πρός τα εμένα με αποτέλεσμα να με κάνει να το ψάξω περισσότερο.

    Πλασιέ ψάχνουν ενδεδυμένο με το μανδύα του marketing.Αλίμονο στους ευπιστους που θα πιστέψουν πως ενώ βρίσκονται τόσοι με πτυχία ΜΒΑ και Οικονομικών στην ανεργεία, εκείνοι θα άνοιγαν εταιρείες και θα εκπαίδευαν πρωσοπικό.

    Σημεία clue: Ενω ο εκπαιδευτής μου ανέφερε σε μια στιγμή το ενδεχόμενο του πορτα πόρτα στη συνεντευξη το αρνήθηκαν.

    Δεν μίλησαν για σταθερό μισθό. Τα πάντα ειναι μέσω ποσοστών.

    ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΗ, ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΑΠΑΤΗ

    ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ Progressive,AvalonGroup

    ReplyDelete
    Replies
    1. οταν λες progressive εννοεις progressive organisation?πηγα σημερα εκει μισθο δεν μου ειπαν ακομα θα παω σε ενα trainning αυριο μαλλον..θα δουμε ..απαντησε σε παρακαλω για να μην την πατησω ...

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Ισχυουν ΟΛΑ!! Και μπράβο που τα αναγέρετε εδώ μπας και γλυτώσουν τον χρόνο τους τα παιδιά που ψάχνουν απελπισμένα για δουλειά. Οι τύποι είναι τρελή απάτη, πηγαίνεις στην πρώτη συνέντευξη και σου πουλάνε φούμαρα οτι θα εχεις δουλεια γραφειου τυπου project manager κλπ, ακομα και οταν τους ρωτησα αν προκειται για πορτα-πορτα η κοπελα (που δεν ηταν πανω απο 22) με κοιτουσε σαν χαζη ρωτώντας τι σημαινει αυτο. ΤΡΕΛΑ ψεματα, χανεις απλα τον χρονο σου και γεμιζεις ελπιδες οτι επιτελους βρηκες μια δουλεια της προκοπης, αυτο που κανουν στην πραγματικοτητα ειναι να παιρνουν ατομα για πορτα-πορτα πωλησεις προιοντων ΧΩΡΙΣ μισθο. Αν μπορουσα θα τους ειχα κανει μηνυση για την ταλαιπωρια και την ψυχικη ωδυνη που τραβηξα. ΜΑΚΡΙΑ

      Delete
  22. Kai egw perasa simera apo ta grafeia tis prograssive organisation ti akrivws paizei den mou xekatharisane mou eipan gia mistho 600-800 eyro. Ama xerete kati parakalw voithiste mages!!!!!

    ReplyDelete
  23. Me phran kai emena shmera gia na kanonisoume sunenteuksh. As apanthsei kapoios gia to an prokeitai gia apath

    ReplyDelete
  24. paidia, anaforika me tin appco group h allios cobra h genikotera ta parakladia tis opws dta, pba, progressive, avalon, kalitera na ta apofigete ean den sas endiaferei to porta porta. toso apla. einai vasi apodosis to opoio sigoura gia kapoious einai thetiko gia kapoious arnitiko. oi idioi to parousiazoun os to kalitero pragma pou mporei na sou simvei. ekseliksi iparxei mesa apo sigekrimenes sinthikes me apotelesma osoi ftanoun sto "ownership" poli eukola na 'bainoun' mesa oikonomika me apotelesma na kleinoun oi etairies tous.

    ReplyDelete
  25. Καλησπέρα !!! Ειχα περάσει και εγώ απο Progressive !! Εχω δημοσιευσει και εγώ τη κριτική μου για την εν λόγω απάτη στο www.beota.wordpress.com με τίτλο Lets talk about appco group , θα χαρώ πολυ τα τσιράκια της εταιρείας να διαφωνίσουν με όσα γράφω ! Καλη συνέχεια

    ReplyDelete
  26. Η Appco Group είναι μέλος του The Devil Corp.

    https://thedevilcorp.wordpress.com/

    ReplyDelete
  27. Καλησπερα σε όλους, βρέθηκα εντελώς τυχαία εδώ καθώς αναζητούσα στοιχεία για την Progressive. Υπήρξα υπάλληλος της εταιρίας για αρκετούς μήνες αλλά στο κομμάτι του administration. Δεν θα σας πω ψέμματα στην αρχή ενθουσιάστηκα παρα πολύ με την δουλειά, την θεώρησα ευκαιρία μιας και όπως παρα πολλοί νέοι έτσι και εγώ ξόδεψα πολύ χρόνο και ενέργεια σε πτυχία και διάβασμα. Όταν λοιπόν επιτέλους βρεις δουλειά πάνω στο αντικείμενο σου μπορείς να θεωρείς τον εαυτό σου κάτι παραπάνω από τυχερό! Προφανώς και ενθουσιασμός εξαφανίστηκε μόλις συνειδητοποίησα περί τίνος πρόκειται στην πραγματικότητα το αντικείμενο της εταιρίας. Όσοι έχουν περάσει τα interviews της progressive προφανώς καταλαβαίνουν τι εννοω. Όσοι έχουν κληθεί για συνέντευξη καλό θα ήταν να συνεχίσουν το ψάξιμο και να μην χάσουν τον χρόνο τους! Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να υποβάθμιση τις door to door πωλήσεις απλά οφείλω να ενημερώσω τα παιδιά που ψάχνουν για δουλειά ότι πρόκειται για συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα! Η εξέλιξη που διατυμπανίζουν στις αγγελίες τους είναι ένας ακόμα φθηνός τρόπος να καμουφλάρουν την απάτη πάνω στην οποία είναι στημένος ολόκληρος ο όμιλος cobra. Τα ποσοστά από τις πωλήσεις είναι μηδαμινά, οι ώρες εργασίας καθώς και οι συνθήκες είναι εξουθενωτικές και οι προοπτικές για εξέλιξη ανύπαρκτες. Τους μήνες που εργάστηκα στην συγκεκριμένη εταιρία πέρασαν από τα χέρια μου άπειρα βιογραφικά τα οποία κλήθηκα να αξιολογήσω. Άλλες τόσες φορές όμως ειδα παιδιά να φεύγουν απογοητευμένα από την επιλογή τους και με ελάχιστα έως καθόλου χρήματα στην τσέπη τους καθώς έχουν τρόπους να παίρνουν πίσω και αυτά τα λίγα με φθηνές δικαιολογίες. Κανένας δεν αξιζει να υφίσταται αυτή την εκμετάλλευση και την κοροϊδία των συγκεκριμένων ‘’κυριων’’. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια καλοστημένη απάτη.

    ReplyDelete