Friday, March 23, 2007

Τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων πάνε off-shore


Στις 22 Μαρτίου 2006, οι bloggers "parmenidis" και "νέος χωρίς ελπίδα", σχολιάζοντας άρθρο με τίτλο "το μέλλον της γενιάς των 700 ευρώ", προέβησαν στα εξής βιτριολικά σχόλια σχετικά με τις εγχώριες δυνάμεις της ακινησίας που δεν μας αφήνουν να πάμε μπροστά:

Ο μεν parmenidis έκανε λόγο για ένα εθνικό αντιμεταρρυθμιστικό μπλοκ το οποίο απαρτίζεται από Οτσαλανικούς, Μιλοσεβιτσικούς, Τασσοπαπαδοπολικούς, Μεγαλεξανδριανούς-Υπερπατριώτες, Παραπατριώτες, Κρυφοχριστοδουλικούς, Τσοβολικούς, Αλέκα και αλλες "προοδευτικές" δυνάμεις της "δημοκρατικής" Ελλάδας.

Ο δε "νέος χωρίς ελπίδα" πρόσθεσε ότι ο "off-shore(ισμός) είναι το υλικό υπόβαθρο του Τασσοπαπαδοπουλισμού, του Οτσαλανισμού, του Μιλοσεβιτσισμού, του Πουτινισμού και άλλων Εθνικών διακομματικών και διαπαραταξιακών ιδεολογιών".

Δυστυχώς, όσο υπερβολικά κι αν ακούγονται τα παραπάνω σχόλια, αποδεικνύεται από την υπόθεση του σκανδάλου του Επικουρικού Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), ότι επιπρόσθετα ο offshore(ισμός) με όχημα το "κυπριακό offshore(ικό) λόμπυ" συνιστά και το υλικό υπόβαθρο της εγχώριας διαφθοράς.

Σας παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα από τον ελληνικό τύπο για του λόγου το αληθές.

Η Καθημερινή: "Στην Κύπρο το κλειδί των Ταμείων"
Στην Κύπρο και την offshore εταιρεία που υπερτιμολόγησε το ομόλογο, που αγόρασε το ΤΑΕΔΥ (Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων) από τη χρηματιστηριακή «Ακρόπολις» στρέφονται οι έρευνες του επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος, Γιώργου Ζορμπά.

Τα Νέα: "Παιχνίδια δισεκατομμυρίων στα ομόλογα"
Μόνο στην περίπτωση του ομολόγου της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», ονομαστικής αξίας 70 εκατ. ευρώ, το «γύρισμα» από και προς τη θυγατρική της στην Κύπρο απέφερε κέρδος 5 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η απώλεια στην περίπτωση που ασφαλιστικά ταμεία αγοράσουν στην ονομαστική τους τιμή ομόλογα που πωλούνται πολύ χαμηλότερα στη δευτερογενή αγορά.

Ημερησία: "Μαύρο Χρήμα ερευνά ο Γ.Ζορμπάς"
Μυστικές διαδρομές «μαύρου χρήματος» από την Κύπρο στην Ελλάδα και από την Αθήνα σε άγνωστους αποδέκτες, μελετά ο πρώην εισαγγελέας Γ. Ζορμπάς και ο αντεισαγγελέας Α. Λιώγας, λίγες ημέρες πριν σκάσει το κανόνι των υπερτιμολογημένων ομολόγων που αγόρασε το ΤΕΑΔΥ.

Η Γενιά των 700 Ευρώ θεωρεί ότι το σκάνδαλο του ΤΕΑΔΥ είναι μια καλή αφορμή για εμάς τους νέους να αφυπνιστούμε και να αντιδράσουμε.

Το σκάνδαλο μας επηρεάζει άμεσα.

Πρώτον, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, «υπονομεύει τους όρους του διαλόγου για το ασφαλιστικό και αφήνει έκθετη την Πολιτεία έναντι των κοινωνικών εταίρων».

Δεύτερον, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η εκάστοτε κυβέρνηση μεταθέτει το δημόσιο χρέος από τη μία γενιά στην επόμενη.

Μέσω της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ) παίζονται καθημερινά πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 10 φορές περισσότερα χρήματα από τον μέσο τζίρο του Χρηματιστηρίου. Καθε χρόνο τζιράρονται περισσότερα από 750 δισ. ευρώ ή σχεδόν τέσσερις φορές το ΑΕΠ της χώρας.
Το ποσό αυτό αφορά σε αγοραπωλησίες ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.
Το πρόβλημα δεν είναι το ύψος των ποσών που επενδύονται ούτε η κινητικότητα του χρήματος στις διεθνείς επενδυτικές αγορά γενικά.

Το πρόβλημα είναι η μέθοδος που επιλέγει σταθερά το Δημόσιο εδώ και χρόνια για να κλείνει τη μαύρη τρύπα του ελλείμματος, εκδίδοντας συνεχώς νέα ομόλογα για να καλύψει τα παλιά. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σκέφτεται πλέον να εκδόσει και ομόλογα 50 ετών, μεταθέτοντας ουσιαστικά το δημόσιο χρέος στην επόμενη γενιά.

Η θέση της Γενιάς των 700 ευρώ εδώ είναι σαφής. Φίλοι μεσήλικες "Δεν θα πληρώσουμε τα ελλείμματά σας".

Σκίτσο Γιάννη Ιωάννου
Tο σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου, το οποίο αναρτήσαμε στην αρχή του post, δημοσιεύτηκε στην Athens Voice της Πέμπτης. Απεικονίζει τον Υπουργό Απασχόλησης, κ. Σάββα Τσιτουρίδη, έτοιμο να μπαρκάρει με τα χρήματα των ασφαλισμένων και ομολογουμένως είναι πολύ πετυχημένο.

Ωστόσο ο σκιτσογράφος έχει προβεί σε μια σημαντική παράληψη. Στην παραλία, αντί για όλους αυτούς τους έκπληκτους συνταξιούχους, έπρεπε να υπήρχαν νέοι. Άλλωστε η νέα γενιά είναι αυτή που καλείται να πληρώσει πρώτη το κόστος της τρύπας του ασφαλιστικού, της μη-αλλαγής του, αλλά και της εκτεταμένης διαφθοράς η οποία συνεχίζει να υφίσταται στη χώρα, αυτή τη φορά όχι με σοσιαλιστικό προφίλ, αλλά υπό το συντηρητικό πολιτικό σλόγκαν "σεμνά και ταπεινά". Ή αλλιώς, όπως είθισται πλέον να ονομάζεται, "σεμνά και μετρητά".

22 comments:

  1. "Πάμε στοίχημα?"

    Το νέο slogan για το ασφαλιστικό.

    ReplyDelete
  2. Παίρνω 750 € στο χέρι. Άλλα 500 € πάνε στο ταμείο. Και μου λένε οι σεμνοί και ταπεινοί ότι σε 30 χρόνια θα πρέπει να ξεχρεώσω τα σπασμένα. "Πλήρωσε τώρα, για να ξαναπληρώσεις αργότερα". Είστε ωραίοι..

    ReplyDelete
  3. you είσαι καπιτάλας

    ReplyDelete
  4. Σύντομα η δική μας γενιά θα διαχειρίζεται τα ταμεία και θα κυβερνά. Μήπως τότε να καταργήσουμε τις συντάξεις για τους άνω των 60, έτσι ώστε ίσως να αποσβέσουμε και το χρέος?

    Το πολύ πολύ να πέσει πείνα στην τρίτη ηλικία. Θα βοηθήσουμε και στη λύση του δημογραφικού.

    ReplyDelete
  5. G700

    Kai seis eisaste i genia pou megalwse pio xlidata apo opoiadipote alli stin istoria tis Elladas alla kai pagkosmia.
    Dioti akoma kai tou Rockefeller, tou Vanderbilt kai twn Rothschild ta paidia douleuoun garsonia to kalokairi gia naxoun aisthima aneksartisias. Eseis OXI ki as proerxesthe apo TEWS ksypolytous goneis.

    OUST AERA

    Kai mou diamartyresthe enw kai to teleutaio ellinaki foraei Dolce & Gabana.

    Alla fthasate ta 25 kai arxisate na apogalaktizesthe apo to goniko perivallon kai i prosgeiwsi einai anwmali. Omws 25 xronia xlidata DEN diamartyrithikate POTE.

    AERA, AERA

    I APATI einai ELLINIKI

    MOLWN LABE

    ReplyDelete
  6. @ 700

    LES:
    Η θέση της Γενιάς των 700 ευρώ εδώ είναι σαφής. Φίλοι μεσήλικες "Δεν θα πληρώσουμε τα ελλείμματά σας".

    Milas gia tou mesilikes san na einai mia apomakri, eksogiini genia ANTI na les "Mama, mpampa, eisaste apatewnes". Parte to xampari, oi goneis sas, opws oi SANS CULOTTE tou Robespierre, einai AUTOI pou lelilatisan ta panta kai antimetwpisan to kratos san lafyro.

    Oi goneis sas, i genia tou Polytexneiou isan KSEVRAKWTOI (SANS CULOTTE), den eixan oute pantaloni na kalypsoun ta PISSINA' tous, alla twra exoun PISSI'NA.
    KAI oso trwgate kai seis me 110 maseles mexri ta 25, 30 menontas mazi tous ITAN kala. SWSTA?

    I APATI einai KEKTIMENO dikaiwma

    MOLWN LABE

    ReplyDelete
  7. @ panagiotaros:

    Den xerw ta dika sou biwmata kai ti exeis sto mialo sou otan perigrafeis ti simerini genia (esena, ta paidia sou, den xerw ti) alla auto pou kaneis einai mia teraaastia genikeusi.
    Egw kai o kiklos mou, eimaste 25rides apo eparxia pou figame sta 18 gia spoudes, doulepsame gia na spoudasoume kai den pirame apo tous goneis ta polla lefta giati den eixan ta polla lefta (antithetws isws eprepe na tsontaroume kamia fora ston oikogeneiako proipologismo).
    Opws katalabaineis otan diavazw tin perigrafi pou kaneis exontas sto mialo sou sigekrimenes katastaseis, den blepw me tipota auto pou viwnw.Blepw na vgazeis enan komplexismo kai den katalabainw giati.Den katalaba to problima sou.Epeidi apo tin proigoumeni genia (opws kai se kathe genia) iparxoun kapoioi boutigmenoi stin kompina kai tin apatewnia, prospatheis na bgaleis simperasmata.E oxi.Akougontai makrina kai proklitika gia mena auta pou perigrafeis.Autos einai o kosmos sou.Oxi o kosmos mas.
    Filika

    ReplyDelete
  8. @ panagiotaros

    Pes stous filous mou pou einai paidia agrotwn kai ktinotrofwn oti oi goneis tous einai boutigmenoi stin apatewnia kai oti trwne me 100 maseles.

    ReplyDelete
  9. Θα ήθελα απλά να επισημάνω πως με τόσους απατεώνες, για να λειτουργήσει έστω και υποτυπωδώς ένα σύστημα, όπως κάνει τόσα χρόνια η Ελλάδα, χρειάζονται και κάποιοι με φιλότιμο. Κάποιοι που, αν και τους δίνεται η ευκαιρία, δεν προχωρούν σε καταχρήσεις, κάποιοι, που δουλεύουν σκληρά πλάι σε αργόμισθους, δίχως μάλιστα να ανταμείβονται καθ' οιονδήποτε τρόπο. Πολλοί από αυτούς έχουν πια παιδιά άνω των 25. Παιδιά που νιώθουν πια αδικημένα, καθώς συνειδητοποιούν πως οι γονείς τους τούς προσέφεραν και τούς προσφέρουν πολύ λιγότερα από αυτά που εξασφάλισαν όσοι συνομήλικοι των γονεών τους έφαγαν με χρυσά κουτάλια στα δικά τους παιδιά.

    ReplyDelete
  10. Μ αρέσει η ζωγραφιά του Ιωάννου, διότι μου θυμίζει Marc Chagall. Είναι όμως σίγουρο πως απεικονίζει την Isla de Lamojo και όχι την Isla de Pasqua;

    Σε κάθε περίπτωση, αδυνατώ να καταλάβω γιατί εκπλήσσεσθε με την τύχη των χρημάτων ασφαλιστικών ταμείων. Η Δεξιά έτσι λειτουργούσε πάντα, "νυκοκυρεμένα". Μετά τον Β Παγκόσμιο, μόνο από τις ΗΠΑ, ο πενόμενος Λαός της Ελλάδας πήρε δωρεάν, μέσω σχεδίου Marshall, 50 φορτηγά πλοία (liberties) που τελικά μοιράσθηκαν μεταξύ 10 ατόμων! Με 1000 λίρες Αγγλίας, όσες χρειαζόσουν γιά να πάρεις ένα αστικό “πεντάρι”, ο "εθνάρχης" Καραμανλής απόκτησε τη μισή Φιλοθέη, όπου σήμερα το φερώνυμο Ιδρυμα. Ομως ο Λαός ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε μέχρι την έναρξη του Ανένδοτου, circa 1961, διότι τα "λεβεντόπαιδα" είχαν μέθοδο. Από τη μιά, διόριζαν το γιό του χωριάτη, χωροφύλακα, και του μικροαστού, στο Δημόσιο, κι από την άλλη, έστελναν τους φωνακλάδες σε trendy τουριστικούς προορισμούς, όπως Γυάρο, Ανάφη, και Long Island (not to be confused with the homonymous island in NY, USA). Κι έτσι όλοι πήγαιναν to βράδυ στην ακρογιαλιά και ήσαν ευτυχισμένοι όπως λέει η Ιλυα στο "Jamais le Dimanche".

    Τουλάχιστο, τώρα πιά, τα “λεβεντόπαιδα” της Δεξιάς δεν μπορούν (όχι πως δεν θάθελαν αν μπορούσαν) να φιμώσουν ή να βασανίσουν το Λαό. Προς “τιμήν τους”, όμως, πρέπει να τους αναγνωρισθεί ότι είναι διαχρονικά συνεπείς στις υπόλοιπες τακτικές τους.

    Αφού έτσι έχουν τα πράγματα, αναρωτιέμαι καθημερινά, γιατί τάχω πάρει στο κρανίο με τους Πασόκους και τον “πατερούλη”; Απλούστατα, διότι οι τελευταίοι (εξαιρουμένων των Α. Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη, Μελίνας Μερκούρη και Γ. Γεννηματά που ήσαν αστοί 100%) ήσαν παιδιά, “σαρξ εκ της σαρκός”, του μη προνομιούχου λαού (δηλαδή, της επαρχίας, της αγροτιάς, του μεροκάματου κλπ), που, αν και επαγγέλθηκαν την ισονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αξιοκρατία και τις ίσες ευκαιρίες έναντι υψηλών προδιαγραφών Παιδείας και Περίθαλψης, διέλυσαν ό,τι είχε μείνει όρθιο από τους προηγούμενους.

    Το clue, λοιπόν, είναι η διαπίστωση του πεφωτισμένου κυρίου κ. Σημίτη “έτσι είναι η χώρα”. Αρμόζει δε και ένα άλλο συμπέρασμα: Ο μεγαλύτερος εχθρός του μη προνομιούχου λαού είναι ο εαυτός του.

    ReplyDelete
  11. Για να επεξηγήσω περισσότερο όσα λέω στην προτελευταία παράγραφο του σχολίου μου παραπάνω:
    Αφου οι Πασόκοι, λοιπόν, ήσαν παιδιά του ΜΗ προνομιούχου λαού, θα αναμενόταν από πλευράς τους έστω μιά στοιχειώδης ευαισθησία, που δεν επέδειξαν. Αντιθέτως, έγιναν και αλλαζόνες.
    Ακόμα, ουδείς πρέπει να ξεχνά ότι οι όλοι οι δικτάτορες στην Ελλάδα (πλην ενός) ήσαν επίσης παιδιά του μεροκάματου. Ο μόνος αστός, ο Ιωάννης Μεταξάς, βασάνισε μεν τον λαό, αλλά ίδρυσε το ΙΚΑ, πήρε πολλά φιλεργατικά μέτρα και, όταν χρειάσθηκε (1940, δεν πρόδωσε την Πατρίδα.

    Τα εκφυλιστικά λοιπόν φαινόμενα στην Ελλάδα δεν έχουν ταξικό χαρακτήρα, δεν έχουν social class specificity. Ετσι μόνο μπορεί να ξεκινήσει η ανάλυση ώστε να ακολουθήσει, ας ευχηθούμε κάποτε, η επαγωγή.

    ReplyDelete
  12. Φίλε panagiotare

    Κάνεις ακριβώς το ίδιο αναλυτικό λάθος που έκανε πριν από μερικές μέρες και ο φίλος blogger S.G.
    Το γεγονός ότι οι Έλληνες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών απέκτησαν πολλά υλικά αγαθά -αυτοκίνητα, Η/Υ, Dolce Gabbana που λες κι εσύ κοκ- δεν σημαίνει κάτι.

    Η Ελλάδα, όπως ήδη έχουμε αποσαφηνίσει σε προηγούμενο post, είναι μια ανεπτυγμένη μαζική κοινωνία της ευημερίας και της κατανάλωσης. Το ζήτημα για τη νέα γενιά σήμερα δεν είναι η μετάβαση από μια κοινωνία σπάνης αγαθών σε μια κοινωνία με επάρκεια υλικών αγαθών. Αυτό έχει ήδη επιτευχθεί.

    Σήμερα το πρόβλημα είναι ότι η νέα γενιά αντιμετωπίζει μαζικά την πιθανότητα να μην ξεπεράσει το κοινωνικό και οικονομικό status των γονιών της παρά το γεγονός ότι διαθέτει μόρφωση και τεχνολογική επάρκεια πολύ μεγαλύτερη από αυτούς.

    Ταυτόχρονα οι νέοι αντιμετωπίζουν μια μεγάλη διπλή αδικία.
    α) η νέα γενιά καλείται να πληρώσει μια σειρά από κόστη και ζημίες που η προηγούμενη γενιά δημιούργησε στα δημόσια οικονομικά, το περιβάλλον, την ασφάλιση.
    β) να φέρει αλλαγές και να δημιουργήσει υγιείς και σύγχρονες παραγωγικές δομές τις οποίες η προηγούμενη γενιά δεν έφτιαξε.

    Ουσιαστικά μια φθίνουσα αριθμητικά κοινωνική ομάδα (λόγω δημογραφικού) καλείται να επωμιστεί το κόστος της μετάβασης από ένα αναπτυξιακό μοντέλο, αυτό της μεταπολίτευσης, σε ένα νέο, αυτό της Ελλάδας της πλανητικής εποχής.

    Τέλος και για να μιλήσουμε πιο λαϊκά οι συντελεστές της G700 καθώς και όσοι ασχολούνται ευρύτερα με το συγκεκριμένο project δουλεύουν σκληρά για να τα βγάλουν πέρα και δεν εμπίπτουν στην κατηγορία καλομαθημένο κ*παιδο που υπονοείς.

    ReplyDelete
  13. φίλοι bloggers,

    σε κάθε περίπτωση ο φίλος blogger panagiotaros έθεσε με τον τρόπο του ένα κρίσιμο ζήτημα που δεν είναι άλλο από ποια είναι σήμερα "τα χρέη των μεσηλίκων και οι ευθύνες της νέας γενιάς";

    Θα επανέρθουμε...

    ReplyDelete
  14. Γεννιά των 700 €! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ;; Το χρήμα και πως θα ξεπεράσετε σε κατανάλωση και χλιδή την γεννιά που φεύγει;

    Δεν γνωρίζετε τίποτα, μαύρα μεσάνυχτα, η μόνη παιδεία που πήρατε απο τις τηλεοράσεις και την κοινωνία της κατανάλωσης είναι το €.

    Ούτε που σας περνάει απο το μυαλό πως θα είστε η γενιά που θα αγωνίζεται για το νερό, που θα αγωνιά για την εξαφάνιση του Τόνου, του Σολωμού και του Μπακαλίαρου, η γενιά της έξαρσης των ασθενειών και της απίστευτης υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος.

    Άντε μωρέ ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Τι ασχολείστε με τα ΕΥΡΩ!!!

    Είστε η γενιά του Περιβαντολογικού Ολοκαυρώματος

    Πότε θα γνωρίσετε το πραγματικό σας σπίτι; Δεν καίγεται η τσέπη σας, το έχετε πάρει χαμπάρι!

    Πότε θα ασχοληθείτε με τον ΟΙΚΟ σας που πυρπολείται και γκρεμίζεται;

    ReplyDelete
  15. @ g700

    Δεν ειναι ωραιο να γραφεις με αυτο το ονομα.Πραγματικα ειναι αποκρουστικο.
    Δεν ειναι μια συζητηση επι ισοις οροις?Τι παει να πει g700?Γιατι δηλαδη εσυ αντιπροσωπευεις τη γενια μας και οχι καποιος αλλος?Γραψε Μπαμπης, Βαγγελης, κατι.Δεν αντιπροσωπευεις τιποτα παραπανω απο τον γραφών.Ή εστω αν θελεις βαλε ενα disclaimer στην αρχικη σελιδα οτι ο υπογραφων σαν g700 ειναι απλα μια γνωμη και οχι η αποψη των εκατονταδων χιλιαδων που το ονομα υπονοει.Δεν ειναι αυτονοητο και χτυπαει ασχημα, σαν εξουσιο/εκπροσωπο-λαγνεια.
    Το σχολιο του Mirage πολυ σωστο.Με τοσα προβληματα στην σημερινη κοινωνια ειναι κριμα να ονοματιζουμε με βαση το χρηματικο κριτιριο.Πολυ κριμα...

    ReplyDelete
  16. Εγώ ανήκω στην γενιά των καθόλου μισθωτών ευρώ. Έχω τρία πτυχία, εξαιρετική εμπειρία, φρέσκιες ιδέες και τα πάω πολύ καλά με τη σύγχρονη τεχνολογία. Εκτός από μια σύντομη περίοδο της ζωής μου που δούλεψα υπάλληλος με το αντίστοιχο των 700 ευρώ, δεν διορίστηκα ποτέ μου στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, παραμένοντας ελεύθερος επαγγελματίας, στην αρχή από πεποίθηση, αργότερα από αναγκαιότητα. Κανένας αγαπητέ g700 δεν βρίσκει δουλειά στην ελεύθερη αγορά μετά από τα 35, ανεξάρτητα από τα προσόντα του, εκτός και αν ανήκει στην κομματική ή μιντιακή ντομενκλατούρα. Οι περισσότεροι είναι αναγκασμένοι ν’ ανοίξουν δικές τους επιχειρήσεις σ' ένα αβέβαιο και ιδιαίτερα σκληρό επαγγελματικό περιβάλλον.
    Εννοώ ότι για καμιά δεκαριά χρόνια τα 700 ευρώ τα έχετε εξασφαλισμένα (μέχρι τα 1200). Μετά, αν δεν διοριστείτε στο δημόσιο, τα λέμε...
    Δεν είναι πρόβλημα αντίθεσης γενεών αλλά κοινωνικών ομάδων. Οι 'εξασφαλισμένοι δημοσίως' versus 'ανασφαλείς ιδιωτικώς'…

    ReplyDelete
  17. @ nihardal

    Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Στη πρώτη σελίδα του Blog διαβάζω "Η Γενιά των 700 ευρώ (G700) είναι μια κίνηση στην οποία συμμετέχουν νέοι, στην ηλικιακή ομάδα 25 με 35,..." Συνεπώς, μπορεί να είναι από 2 μέχρι χιλιάδες άτομα, άρα δεν υπάρχει παραπλάνηση. Το συμπέρασμά ότι πρόκειται περί εκατοντάδων χιλιάδων είναι δικό σου και αστήρικτο. H λέξη κίνηση υποδηλώνει δραστηριοποίηση προς μιά κατεύθυνση ενίοτε και ενός μικρού πυρήνα ατόμων.

    Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και μιά μικρή ομάδα έχει συνήθως ένα spokesperson ή εκπρόσωπο που μιλάει κατ εντολήν της.

    Προσωπικά, βρίσκω τον τίτλο G700
    ενδιαφέροντα διότι απηχεί την πραγματικότητα. Και εάν πρόκειται γιά 1 ή 100 άτομα είναι αδιάφορο. Σκοπός του Blog αν το καταλαβαίνω σωστά είναι να κεντρίσει το ενδιαφέρον, να συνειδητοποιήσει και να πολιτικοποιήσει τους νέους.
    Αυτό από μόνο του είναι θετικό βήμα.

    ReplyDelete
  18. φίλε mirage,

    Κάνε scroll ακριβώς δύο σχόλια πιο πάνω από το δικό σου comment και διάβασε το εξής:

    "η νέα γενιά καλείται να πληρώσει μια σειρά από κόστη και ζημίες που η προηγούμενη γενιά δημιούργησε στα δημόσια οικονομικά, ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, την ασφάλιση".

    Η προστασία του περιβάλλοντος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ατζέντας μας.

    ReplyDelete
  19. φίλε nihardal,

    σε παραπέμπουμε στην απάντηση του κομφούκιου.

    Το λέει άλλωστε στο blogger profile

    ReplyDelete
  20. @ deGreece,

    Είπες:
    "Δεν είναι πρόβλημα αντίθεσης γενεών αλλά κοινωνικών ομάδων. Οι 'εξασφαλισμένοι δημοσίως' versus 'ανασφαλείς ιδιωτικώς'…"

    Μα φυσικά. Όπως μπορεί επίσης να είναι πρόβλημα μεταξύ των εντός αγοράς εργασίας και των εκτός αγοράς εργασίας, των αδρών και των γυναικών, των γηγενών και των μεταναστών, του κεφαλαίου και της εργασίας.

    Οι κοινωνικοί διαχωρισμοί(social cleavages) είναι πολλοί. Αλλάζουν νόημα και αποκτούν διαφορετικο βάρος ανάλογα με τα εκάστοτε ιστορικά δεδομένα μιας κοινωνίας.

    Το σημερινό δεδομένο το οποίο ανάγει τη μάχη μεταξύ των γενεών σε κρίσιμη κοινωνική αντίθεση είναι η όξυνση του δημογραφικού προβλήματος.

    ReplyDelete
  21. Κοιτάξτε:να πω την αμαρτία μου κι ο Θεός να με συγχωρήσει.Εκανα το λάθος και ψήφισα Ν.Δ.στις προηγούμενες εκλογές. Τώρα ζητάω τη βοήθειά σας.Εχει αλλάξει μυαλά το ΠΑΣΟΚ? Δίνει αυτή την εντύπωση αλλά όσο βλέπω μεσα κάτι 'παπουδες'
    που έχουν το θράσος να βγαίνουν και στα κανάλια της tv και να με πηγαίνουν πίσω στο ΄84 , να τους διστάζω να τους ψηφίσω.Μια καλή έστω σιωπηρή καθαρση - αποκλισμός θα με έπειθε.Αλλά πού να τους κουμαντάρει τους γέρους ο Γιώργος.

    ReplyDelete
  22. φίλε ανώνυμε

    το ΠΑΣΟΚ θα αργήσει να αλλάξει μυαλά. Μάλιστα το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι παπούδες, αλλά και οι νεολαίοι οι οποίοι κατάφεραν για μία ακόμη φορά να τα κάνουν όλα μπάχαλο στο συνέδριο της νεολαίας που μόλις τελείωσε.

    ReplyDelete