Thursday, April 16, 2009

Μελέτες έχουμε. Η ασφαλιστική πολιτική μας λείπει.

Δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο από το να ξοδεύεις χρήματα που δεν έχεις. Ή μήπως υπάρχει; Ω, ναι! Να μοιράζεις υποσχέσεις για χρήματα που θα μοιράσεις στο μέλλον, όμως δε σε νοιάζει, γιατί όταν έρθει η ώρα της λυπητερής, ούτε θα τα έχεις, ούτε θα είσαι εσύ παρόν για να τα πληρώσεις. Περί τίνος πρόκειται; Μα για το ασφαλιστικό φυσικά, και τις μεγαλοστομίες που εκστομίζουν συνήθως διάφοροι πολιτικοί και κυβερνητικοί παράγοντες για να αποφύγουν να έρθουν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα των αυξανόμενων ασφαλιστικών ελλειμμάτων.

Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην αντίδραση της υπουργού Απασχόλησης, κας Πετραλιά, στο άκουσμα του πορίσματος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (ΕΑΑ) σχετικά με τη βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (ΣΚΑ). Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν θα ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ και θα συνταξιοδοτούνται στα 65 όπως προτείνει η ΕΑΑ, έτσι ώστε να καταστεί το σύστημα βιώσιμο, η Υπουργός ανέφερε ότι «οι μελέτες της αναλογιστικής αρχής είναι μελέτες. Την πολιτική την χαράζει και την εφαρμόζει η κυβέρνηση». Μάλιστα. Τώρα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι.

Δυστυχώς, μελέτες έχουμε, ασφαλιστική πολιτική δεν έχουμε. Προχωράμε βλέποντας και κάνοντας.

Σύμφωνα με Έκθεση της ΕΑΑ, που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από μερικές μέρες, οι αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό δεν διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος μακροπρόθεσμα. Για την ακρίβεια, πριν από τη "μεταρρύθμιση" Μαγγίνα το έλλειμμα του ΙΚΑ θα ανέρχονταν στο 9% του ΑΕΠ το 2050 (τόσο περίπου το υπολογίζει και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας στην αναλογιστική του 2007 που είχε παραγγείλει η ίδια η κυβέρνηση), μετά τη μεταρρύθμιση θα μειωθεί στο 8% το 2060. Φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή.

Συνολικά από το 4,35% του ΑΕΠ που είναι σήμερα τα ελλείμματα των τριών μεγαλύτερων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) και του Δημοσίου, το 2050 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 13,84%. Βασικός λόγος γι' αυτό είναι η πλήρης αντιστροφή της ασφαλιστικής σχέσης, του λόγου δηλαδή συνταξιούχων προς εργαζόμενους, από 1 προς 3,74 σε 1 προς 1,7.

Υπ' αυτές τις συνθήκες, είναι επόμενο, αλλά και κοινωνικά επιτακτικό να αναζητούνται και να προτείνονται λύσεις από τώρα. Λύσεις, οι οποίες επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα ΣΚΑ που να πληροί τα κριτήρια της βιωσιμότητας, της κοινωνικής επάρκειας, της προσαρμοστικότητας και της σύγχρονης διοίκησης. Ένα ΣΚΑ που να μπορεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του απέναντι σε όλους τους ασφαλισμένους τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον. Να είναι σε θέση δηλαδή να χρημοτοδοτήσει τις ανειλλημένες του υποχρεώσεις, χωρίς να καταφεύγει σε μπαλώματα ή συνεχή χειροτέρευση των όρων ασφάλισης των νέων και των μελλοντικών εργαζόμενων.

Προς την κατεύθυνση αυτή εμείς έχουμε μιλήσει επανειλημένα για το Μικτό Ασφαλιστικό Σύστημα, όπου στον πυρήνα του θα συνυπάρχουν ο αναδιανεμητικός πυλώνας Βασικής Σύνταξης με ένα Κοινωνικό Ταμείο για όλους τους Έλληνες, μαζί με τον πυλώνα προσωπικής αποταμίευσης κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα με όχημα τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων και σκοπό την παροχή συντάξεων διαβίωσης ανάλογα με τη συνεισφορά του καθενός κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου.

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι εκτός του ότι εμείς δεν είμαστε πάνσοφοι, δε διαμορφώνουμε και τις εξελίξεις. Απλά προτείνουμε και προσπαθούμε να δώσουμε σε κάθε θέμα την προσοχή που του πρέπει, σπρώχνοντάς το όσο μπορούμε στο κέντρο της δημόσιας ατζέντας. Οι πολιτικοί, όμως, που έχουν το μαχαίρι, έχουν και το πεπόνι, δυστυχώς, απαξιώνουν τις μελέτες και κρύβονται πίσω από την "πολιτική".

14 comments:

  1. Η ΕΑΑ βρίσκεται εν υπνώσει.Απο τότε που τη θεσμοθετήσανε(νόμος Ρέπα),δεν την ξαναείδαμε.Πολλές Ανεξάρτητες Αρχές είναι ζόμπι.Κάποιες κάτι κάνουν.Μερικές κάνουν περισσότερα.Οι πιό πολλές δεν έχουν τη κατάλληλη στελέχωση και υποδομή να υποστηρίξουν το ρόλο τους και την αποστολή τους.Στηρίζονται μόνο στο φιλότιμο και στο πατριωτισμό κάποιων ελάχιστων ανθρώπων που παλεύουν για τη τιμή των όπλων.Οι μελέτες των πιό πολλών δεν θεωρούνται "έγκυρες".Το ίδιο και οι αποφάσεις τους και οι δραστηριότητές τους.Η ανεξαρτησία τους ενοχλεί.Πολλές φορές πράγματι ασκείται αδόκιμα ή και στοχευμένα μέσα απο την αυτοαναγόρευση των ίδιων σε πολιτικά υποκείμενα με ανεξέλεγκτη εξουσία.
    Το πρόβλημα των Ανεξάρτητων διοικητικών Αρχών πρέπει να το ξαναδούμε.Μήπως φτειάξαμε υπερβολικά πολλές με επακόλουθο την υπολειτουργία τους;

    ReplyDelete
  2. πες καλύτερα η "βουληση μας λείπει"

    όλοι πετάνε την καυτή πατάτα στους επόμενους, μέχρι που σε λίγα χρόνια θα γίνει το μπαμ

    ReplyDelete
  3. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να φορτώσουμε το χρέος στις πλάτες των επόμενων γενεών», ΚΡΑΥΓΑΖΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ, ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου,Ζ.Κ.Γιουνκέρ.

    ReplyDelete
  4. Εκτός βέβαια απο τη βιομηχανία των μελετών,έχουμε και τη βιομηχανία των "Ανεξάρτητων" Αρχών και των "εξαρτημένων" επιτροπών.Ποιός λέει ότι δεν έχουμε και μείς τη βιομηχανία μας;

    ReplyDelete
  5. τη βιομηχανία των υπεκφυγών

    ReplyDelete
  6. βούληση ναι στάνταρ γιατί ασφαλιστική πολιτική υπάρχει. Η λάθος

    ReplyDelete
  7. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ στο έλλειμμα προσπαθεί να διαφυλάξει με θρησκευτική προσήλωση την απαρέγκλιτη τήρηση του ορίου 3%, έχει επιδείξει χαλαρή στάση στην εφαρμογή του κριτηρίου για το Χρέος"

    Εκεί βρίσκεται η απάτη Μπαρόζο,που για να εξαγοράσει την πολιτική του υποστήριξη,παλιά και ερχόμενη, απο τον Καραμανλή, έπαιξε βρώμικα, με την συνενοχή του, στο φιάσκο της απογραφής και στα κρυμμένα τεράστια χρέη και ελλείμματα,που τα παρουσιάζουν αλλοιώς, με ψεύτικους στατιστικούς δείκτες.
    Χρειαζόμαστε, δυστυχώς, μια ειλικρινή ΑΠΟΓΡΑΦΗ, απο ένα ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό, για να κάνουμε ένα Νέο Ξεκίνημα.

    ReplyDelete
  8. "Οι συνειδήσεις της ευρύτερης Δεξιάς θα συγκλίνουν για την απαλλαγή του κ. Παυλίδη"

    Αυτό είναι το κλειδί της ερμηνείας των πολιτικών πραγμάτων.Για όσους ο όρος Δεξιά φαντάζει παλιομοδίτικος, και παρά του ότι τον έχουν γευθεί για μια θλιβερή πενταετία,θα έχουν την ευκαιρία να ξεσκονίσουν λίγο την Ιστορία.

    ReplyDelete
  9. Ηταν 2004.....Ήταν η εποχή όπου εκτός από σεμνότητα και ταπεινότητα- ο νέος Πρωθυπουργός υποσχόταν «Νέα Οικονομική Πολιτική» (με κεφαλαία κι αυτή), «επανίδρυση του κράτους» και οριστική ρήξη «με τη διαπλοκή και τη διαφθορά».

    O σημερινός αναγνώστης εκείνων των γενναίων, νέων λόγων θα γελάσει πικρά σε πολλά σημεία του κειμένου. Ιδίως όταν το κείμενο περιέχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις: Ότι, για παράδειγμα, «το νοσοκομειακό προϊόν θα αυξηθεί κατά 30% με τους ίδιους πόρους» (όταν ξέρουμε ότι τα καταρρέοντα δημόσια νοσοκομεία έχουν σωρεύσει χρέος πάνω από 5 δισ.). Ότι οι δαπάνες για την Παιδεία- που είναι «πρώτη προτεραιότητα της Νέας Εποχής»- θα αυξηθούν στο 5% (όταν γνωρίζουμε ότι μειώθηκαν). Ότι επίκειται «αναβάθμιση του ΑΣΕΠ για την αξιοκρατία στις προσλήψεις» (ξέρουμε, ξέρουμε...). Ότι «μέχρι το τέλος του 2007 θα έχουν εξοικονομηθεί πόροι που φθάνουν το 4% του ΑΕΠ», από την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας (κι ύστερα ήρθαν ο Εφραίμ, οι κουμπάροι, ο Μανούσης). Ή ότι- κορυφαίο!- θα μειώσει δραστικά το δημόσιο χρέος (όταν ξέρουμε ότι του προσέθεσε πάνω από 40 δισ. στην πενταετία).

    Παύλος Τσίμας."Τα Νέα",17-04-09

    ReplyDelete
  10. νέα οικονομική πολιτική και επανίδρυση = κούφια λόγια που πολύ γρήγορα έγιναν ήπια προσαρμογή που στη συνέχεια εξισώθηκαν με την καθόλου μεταρρύθμιση. Απλά μαθηματικά. Και φυσικά τώρα τους αξίζει να τα λουστούν. Ευτυχώς έδωσε την Ολυμπιακή ο Χατζηδάκης και τουλάχιστον λύθηκε μια εκκρεμότητα.

    ReplyDelete
  11. πάντως πολύ αμφιβάλω αν και το ΠΑΣΟΚ θα κάνει κάτι στο ασαφαλιστικό. Μέχρι στιγμής κάνει τη στρουθοκάμηλο. Για τους άλλους αριστερά και ΛΑΟΣ οκ δε το συζητάω άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

    Και κάτι που διάβασα τις προάλλες στη Free Sunday του Κύρτσου. Το δημόσιο ρύθμισε με ομόλογα αξίας 1,17 δις ευρώ τα χρέη του στο ΙΚΑ (χρέη από τη μη καταβολή της ετήσιας επιχορήγησης του 1%). Τα ομόλογα είναι μη ρεσυτοποιήσημα για τρία χ΄ρονια ημ. έκδοσης 19/12/2008 λήξης 19/12/2011. όποιος βλέπει αυτό το τηλεοπτικό παιχνίδι μια τρύπα στο νερό θα καταλάβει

    ReplyDelete
  12. Θεσμικά έκανε μία, έστω ισχνή, αλλά σωστή μεταρρύθμιση ο Κώστας Καραμανλής στο ασφαλιστικό, τη μείωση των ταμείων σε 13. Περιθώριο για άλλη μεταρρύθμιση, καλή ή κακή, δεν έχει αυτή η κυβέρνηση. Ό,τι και να πει, ό,τι και να προσπαθήσει να κάνει, έχει τον κόσμο και ολόκληρο το σύστημα εναντίον της. Καιρός είναι σιγά σιγά να τη διευκολύνουμε να αποχωρήσει με τις λιγότερες δυνατές αρνητικές επιπτώσεις στην ευαίσθητη οικονομία μας.

    ReplyDelete
  13. Χριστός Ανέστη.Χρόνια πολλά."Love Food,Hate Waste"!

    ReplyDelete
  14. Αληθώς Παρμενιδη. Χρόνια πολλά σε όλους όπου κι αν είστε αυτές τις μέρες. Ελπίζουμε όχι στα pc.

    ReplyDelete