Monday, January 26, 2009

Το πανεπιστήμιο που θέλουμε

Ο δημόσιος διάλογος για την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας τις περισσότερες φορές σκιάζεται από ψευδοδιλλήματα, ενοχικά σύνδρομα ή απλώς μπαρούφες σκοπιμότητας. Καλή ώρα ο διάλογος που εγκαινίασε η κυβέρνηση την περασμένη βδομάδα, ανάμεσα σε άλλα ΚΑΙ για το πανεπιστημιακό άσυλο, πρόβλημα το οποίο υποτίθεται ότι είχε λύσει με το νόμο Γιαννάκου. Φτάνουμε έτσι, δυστυχώς, στο τραγικό σημείο να υπερασπιζόμαστε με ιεραποστολικό φανατισμό ανεμόμυλους ή τους άδειους τείχους της ανώτατης εκπαίδευσης.

Προφανώς είναι ανακρίβεια ή για την ακρίβεια ψέμα σκοπιμότητας ο ισχυρισμός ότι φταίει το θεσμικό πλαίσιο που κάποιοι τα κάνουν λίμπα μέσα στα ΑΕΙ ή ότι όλοι ίδιοι είναι και τίποτε ουσιαστικό δε γίνεται. Είναι ψέμα ο ισχυρισμός ότι όλοι ανεξαιρέτως οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι στην Ελλάδα είναι τεμπέληδες ή στην καλύτερη περίπτωση πωλούν ακριβά στην ελεύθερη αγορά τον πανεπιστημιακό τους τίτλο. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέβηκε στην τελευταία αξιολόγηση του «δείκτη της Σαγκάης» καμιά εκατοστή θέσεις, ενώ πολλοί απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων γίνονται δεκτοί για μεταπτυχιακά στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Ωστόσο, παρά τις όποιες περιοδικές εκλάμψεις, η υστέρηση της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι δομική και αναμφισβήτητη. Τι κάνουμε;

Το πρώτο απλό ερώτημα, με πολλά ερωτηματικά στη ουρά, στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε είναι «ποιο πανεπιστήμιο και για ποιον;». Εάν θέλουμε ένα πανεπιστήμιο το οποίο αφού βολέψει τους κομματικούς παράγοντες είναι σε θέση να βγάζει κουτσά στραβά, ανά δέκα χρόνια, και δυο τρεις αξιόλογους επαγγελματίες και επιστήμονες για το ξεκάρφωμα, τότε δεν χρειαζόμαστε εθνικούς διαλόγους επί εθνικών διαλόγων εδώ και δεκαετίες. Αυτό το έχουμε ήδη κατακτήσει. Μάλιστα είμαστε πρωταθλητές.

Εάν αντιθέτως θέλουμε ένα πανεπιστήμιο που μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς στη διεθνή επιστημονική έρευνα και να παρέχει ταυτόχρονα διδασκαλία που απογειώνει τους χαρισματικούς και κάνει καλούς τους μέτριους, τότε καταλαβαίνουμε ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Και όσο γρηγορότερα αποδεχτούμε τη μειονεκτικότητά μας, πιθανότερα τόσο πιο γρήγορα θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο της συνειδητοποίησης, και ακολούθως στο στάδιο της δράσης και της σύγκρουσης με ό,τι κρατάει την εξέλιξη πίσω.

Ψευδοδίλλημα πρώτο και βασικότερο. Δημόσια ή ιδιωτικά πανεπιστήμια;

Πίσω από αυτή τη σκιαμαχία κρύβονται οι έμποροι της αδράνειας στο πολιτικό σύστημα, οι γκρίζοι και παραιτημένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οι "προοδευτικοί" φοιτητές, ουσιαστικά χαμένοι στην αντίδραση. Διότι καμία σύγχρονη και σοβαρή χώρα, ακριβέστερα ούτε ένα από τα πανεπιστήμια που συνηθίζουμε να ονομάζουμε «κορυφαία παγκοσμίως» δεν λειτουργεί με τους όρους που λειτουργεί μια εταιρεία. Ανεξάρτητα από το αν πολλά εξ' αυτών έχουν δίδακτρα, συγκρίσιμα με τις αιματηρές ιδιωτικές εκπαιδευτικές δαπάνες των Ελλήνων γονέων.

Επιθυμούμε λοιπόν και προτείνουμε:

ΕΝΙΑΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ στο οποίο θα υπαχθούν όλα τα κρατικά πανεπιστήμια, τα κολέγια που είναι αναγνωρισμένα από χώρες της ΕΕ και τα ιδιωτικά εκείνα εκπαιδευτήρια που θα είναι σε θέση να τηρούν αυστηρές ακαδημαϊκές και υλικοτεχνικές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

ΕΝΙΑΙΑ ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ για όλες τις παραπάνω μορφές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τα οποία θα αποκτήσουν τη μορφή «Νομικού Προσώπου Εκπαιδευτικού Δικαίου» μέσα από την τροποποίηση του άρθρου 16.

Με λίγα λόγια, δέσμευση όλων των παραπάνω πανεπιστημιακών ιδρυμάτων -ακόμη και αυτών που σήμερα λόγω της απουσίας ρυθμίσεων λειτουργούν κερδοσκοπικά- στην εξυπηρέτηση του συλλογικού αγαθού της ανώτατης εκπαίδευσης και ταυτόχρονα ανεξαρτητοποίηση των κρατικών πανεπιστημίων από το κράτος με ευέλικτους τρόπους λειτουργίας, αυτοδιοίκηση και ακαδημαϊκή ελευθερία, ελάχιστο αριθμό τμημάτων, ακαδημαϊκά προσόντα καθηγητών, όρους εγκαταστάσεων, αξιοκρατική πρόσβαση, κεφαλαιακή επάρκεια των ιδρυμάτων και χρηματοδότηση.

Μετατροπή των ιδιωτικών κερδοσκοπικών επιχειρήσεων σε κοινωφελή μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που παράγουν υψηλή δημόσια και κοινωνική αξία, και αποκρατικοποίηση των κρατικών. Διότι όσο πέρα από κάθε θεσμική και πολιτική λογική είναι η λειτουργία πανεπιστημίων που κάνουν διανομή κερδών σε μετόχους, άλλο τόσο είναι η λειτουργία των πανεπιστημίων υπό το ίδιο νομικό καθεστώς με το οποίο λειτουργεί η Διεύθυνση Συγκοινωνιών, οι Εφορίες και οι Πολεοδομίες. Λευτεριά από το κράτος και δέσμευση για όλους σε έναν δημόσιο σκοπό.

Το νέο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο Νομικό Πρόσωπο Εκπαιδευτικού Δικαίου πρέπει να
έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Πλήρη αυτοδιοίκηση και ανεξαρτησία

Το πανεπιστήμιο πρέπει να μπορεί να επιλέγει αυτόνομα και να εκτελεί με ταχύτητα φωτός τις αποφάσεις που λαμβάνει γύρω από θέματα προσωπικού, πρόσληψης μελών ΔΕΠ και ίδρυσης ακαδημαϊκών τμημάτων και σχολών. Ταυτόχρονα πρέπει να έχει βαρύνοντα λόγο σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων. Το πανεπιστήμιο πρέπει τέλος να απεμπλακεί από το δημόσιο λογιστικό σύστημα και τη γραφειοκρατία των ελέγχων νομιμότητας εν τέλει σκοπιμότητας που διενεργεί το Υπουργείο και να υιοθετήσει τους λογιστικούς κανόνες του ιδιωτικού τομέα ή ακόμα και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

2. Αυξημένη χρηματοδότηση μέσα από την εισροή εναλλακτικών πόρων & έμφαση στην επιστημονική έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογίας.

Το πρόβλημα δεν είναι το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης γενικώς. Άλλωστε σε ότι αφορά τους αμιγώς κρατικούς πόρους οι οποίοι διοχετεύονται στο δημόσιο πανεπιστήμιο η Ελλάδα κατέχει ήδη την έβδομη θέση στην ΕΕ. Το πρόβλημα έχει τρία σκέλη:

α) την αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης,

β) την εξεύρεση εναλλακτικών πόρων για το πανεπιστήμιο. Πόροι οι οποίοι θα προέλθουν μέσα από τη διαχείριση της περιουσίας των πανεπιστημίων, μέσα από δωρεές και επενδύσεις-συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και τους οργανισμούς του δημοσίου και

γ) την αύξηση της χρηματοδότησης για επιστημονική έρευνα, ανάπτυξη τεχνολογίας και καινοτομία. Σημειωτέον ότι στο σκέλος αυτό είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη.

3. Καθιέρωση πραγματικής αξιολόγησης

Πρέπει να καθιερωθεί συγκριτική αξιολόγηση και αποτίμηση του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου ομοειδών τμημάτων των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Όλα ανεξαιρέτως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης αξιολογούνται από μία Ανεξάρτητη Αρχή Αξιολόγησης στις δομές της οποίας συμμετέχουν και Εξωτερικοί Αξιολογητές. Δημιουργείται λίστα αξιολόγησης ανά ειδικότητα και τμήμα και point system χρηματοδότησης.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης πρέπει να δημοσιοποιούνται και υποχρεωτικά να συνδέονται με την πάσης φύσεως κρατική χρηματοδότηση, όχι για λόγους τιμωρίας αλλά με στόχο τη δημιουργία μίας «δημόσιας αγοράς» στην οποία θα πριμοδοτείται η πρωτοβουλία, η καινοτομία και η αποδοτικότητα.

4. Δομημένες Σχέσεις με ΔΕΚΟ, δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις,

Το πανεπιστήμιο πρέπει να αποκτήσει σχέσεις τόσο με το δημόσιο τομέα όσο και την επιχειρηματική κοινότητα. Οι σχέσεις αυτές (π.χ. του Πολυτεχνείου με τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τη Forthnet κ.α.) συμβάλλουν καίρια στην ανάπτυξη νέων τομέων οικονομικής δραστηριότητας, βελτιώνουν την τεχνολογία και φυσικά αυξάνουν τη συνάφεια των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με την εξεύρεση θέσεων πρακτικής εξάσκησης για φοιτητές και ερευνητές σε επιχειρήσεις και οργανισμούς ενώ βελτιώνουν άμεσα τις προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας των νέων.

Πρότυπο εδώ είναι τόσο οι εξειδικευμένες βιομηχανικές σχολές διαφόρων κρατών, όσο και τα τεχνολογικά και επιστημονικά πάρκα πανεπιστημίων όπου μπαίνουν και technology start up funds κα.

Επιπλέον, σε μεγάλο βαθμό το στοίχημα της περίφημης «πράσινης οικονομίας» θα κριθεί στο πεδίο της παραγωγής καινοτομίας και τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη ελληνικής «πράσινης βιομηχανίας».

5. Αυστηροί όροι φοίτησης.

Παράταση φοίτησης μόνο για όσους εργάζονται έως περίπου μία διετία. Οι υπόλοιποι να έχουν δικαίωμα επανεξέτασης μέχρι ένα μάθημα. Τα μαθήματα να συρρικνωθούν. Να δοθεί έμφαση στη μεθοδολογία της επιστήμης και όχι στο άπλωμα της ύλης.

Μα, θα αναρωτηθεί κανείς, καλά όλα αυτά για τα ελληνικά κρατικά και μη ιδρύματα. Τα franchise ΚΕΣ, όμως, που έχουν αναγνωριστεί ήδη από πανεπιστήμια τρίτων χωρών, και για τα οποία έγινε τόση φασαρία τους περασμένους μήνες, είναι δυνατό να ενταχθούν κι αυτά σε ένα τέτοιο μοντέλο;

Αρχικά όχι. Εκ των πραγμάτων θα ισχύσει η αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων τους. Κοινή συνισταμένη θα είναι το εθνικό σύστημα αξιολόγησης. Μακροπρόθεσμα όμως, ο στόχος θα πρέπει να είναι διαφορετικός. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν πρέπει να παρέχεται από κερδοσκοπικά παραμάγαζα, που μόνο σοβαρά παραρτήματα ξένων ΑΕΙ δεν αποτελούν, αλλά από υπεύθυνα κοινοφελή μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, που ιδρύει το κράτος ή κάποιος ιδιώτης. Η επίτευξη αυτού του στόχου όμως δεν εξαρτάται απόκλειστικά από την Ελλάδα. Η αμφισβήτηση της κερδοσκοπίας, του κατακερματισμού και των πολλών ταχυτήτων στο πανεπιστημιακό τοπίο της ΕΕ πρέπει να είναι στόχος ευρωπαϊκός και μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την προώθηση και ολοκλήρωση μιας ατζένας τύπου Μπολώνιας, όπου θα τεθούν οι βάσεις για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, το κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανώτατης Εκπαίδευσης και τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας. Κρατάμε μικρό καλάθι, όμως ευελπιστούμε.

76 comments:

  1. συνεχίζουμε από την προηγούμενη συζήτηση...

    ReplyDelete
  2. Δεν ξέρω τι θα κάνετε, αλλά:

    1. Όταν κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή.

    2. Ο λόγος για τον οποίο ήρθαμε εμείς στην Αμερική, είναι ότι εδώ δεν έχουμε ανταγωνισμό: η γενική αμορφωσιά και έλλειψη καλλιέργειας ("αναθρέματος") είναι τόσο μεγάλη, που σχεδόν κανείς από άλλη χώρα δεν έχει ανταγωνισμό εδώ.

    3. Η τεμπελιά και αμορφωσιά των νέων Ελλήνων (που αντιγράφουν όσους εδώ πέρα τους πετάμε ντομάτες) θα κάνει την Ελλάδα παράδεισο για μετανάστες από άλλες χώρες, οι οποίοι... δεν θα έχουν ανταγωνισμό.

    4. Λόγω της παλιάς μου δουλειάς (financial planning) επισκέφτηκα πολλά πλούσια σπίτια στα βόρεια προάστεια του Σικάγου (πραγματικά πλούσιοι, όχι Έλληνες μεσοαστοί με τα ωραία κουζινικά τους). Μαντέψτε: σχεδόν κανένα απ' αυτά (net worth πάνω από 10Μ) δεν είχε τηλεόραση και video games (τα θεωρούν white trash ψυχαγωγία).

    5. Στις νότειες πολιτείες (Οκλαχόμα, με επισκέψεις σε Τέξας, Άρκανσα, Αλαμπάμπα και Λουιζιάνα) που έζησα για δύο χρόνια, άρχισα να καταλαβαίνω καλύτερα τις ασθένειες της απομόνωσης και της ξεροκεφαλιάς (τουλάχιστον ήταν φτηνά, καθαρά και φιλικά). Η αγαπημένη τους ψυχαγωγία, είναι να γίνονται άρρωστοι από το μεθύσι. Ήθη και έθιμα που τα κληρονομήσανε από τους Ιρλανδούς, Ρώσους και άλλους αλκοολικούς χιμπαντζήδες. Να μην ξεχνάμε και τις μεταφυσικές παπάρες των Γάλλων...

    Αυτά τα λίγα για προβληματισμό. Για να μην κολλάτε μόνο στις απόψεις από τα χαντογκάκια στην Αστόρια και τους λελέδες στο Λονδίνο. Ακούτε αυτούς που πραγματικά ταξιδέψανε, που μετακομίσανε και γνωρίσανε από κοντά και άλλους τόπους (επί τη ευκαιρία, η αρραβωνιαστικιά μου είναι Cherokee).

    =============================

    Δεν είναι τα ιδιωτικά σχολεία πανάκεια.
    α) Αλλά καλό θα ήταν το κράτος να δίνει δάνεια στους φοιτητές (με χαμηλό επιτόκιο), χρεώνοντάς τους βέβαια το δάνειο κανονικά ώστε να πληρώνουν ένα συμβολικό ποσό διδάκτρων στις σχολές τους.
    β) Καλό θα ήταν επίσης να αποκεντρωθεί η ανώτατη εκπαίδευση. Θα βοηθήσει την επαρχία και θα μειωθούν τα Αθηναϊκά έκτροπα. Η Αθήνα είναι τσογλανιστάν και μέξικο σίτι, δεν είναι σοβαρό μέρος για πανεπιστήμια.

    ReplyDelete
  3. (ξέχασα να πω ότι στην Οκλαχόμα, όλα τα πανεπιστήμια ήταν πεντακάθαρα - επισκέφτηκα 6, από περιέργεια - και περιποιημένα -- μιλάμε για πολιτεία πολύ πιο φτωχή από την Ελλάδα... κι ακόμα και ο τελευταίος λεχρίτης στην Οκλαχόμα, που είναι υποανάπτυκτο μέρος, σεβόταν το πανεπιστήμιο πιο πολύ κι από τις εκκλησίες.
    Αυτά να τα ακούνε όσοι νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι ανεπτυγμένη χώρα επειδή έχει iPod και επειδή οι γυναίκες ντύνονται τσουλίστικα -- δεν είναι δείγματα πολιτισμού αυτά. Κι επί την ευκαιρία, μπροστά στις Τεξανές σερβιτόρες δεν λένε τίποτα :-) :-)

    ReplyDelete
  4. @ G700
    Δημοσιοποίηση των κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ιδιωτικοποίηση των κρατικών. Διότι όσο πέρα από κάθε θεσμική και πολιτική

    Προς αποφυγή παρεξηγησεων από άτομα μη εξοικειωμένα με την ορολογία, το "δημοσιοποίηση των κερδοσκοπικών ιδρυμάτων" θάταν προτιμότερο να αντιακατασταθεί από "μετατροπή των κερδοσκοπικών ιδρυμάτων σε ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ"

    και

    το "ιδιωτικοποίηση των κρατικών" να διατυπωθεί ως "αποκρατικοποίηση των κρατικών".

    ΑΥΤΑ διότι η λέξη "ιδιωτικοποίηση" δεν αποκλείει το ΚΕΡΔΟΣ ενώ εδώ μιλάμε γιά ΜΗ κερδοσκοπικά σεόλες τις περιπτώσεις.
    Επίσης, πολλοί συγχέουν τις έννοιες "δημόσιο" και "κρατικό".

    ReplyDelete
  5. Η σωστή πρόταση δεν είναι "Το πανεπιστήμιο που θέλουμε να έχουμε".

    Η σωστή πρόταση είναι "Το πανεπιστήμιο που πρέπει να έχουμε".

    ReplyDelete
  6. ΤΟ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ" και η χρηματοδότηση της παιδειας.


    "@ G700
    Δημοσιοποίηση των κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ιδιωτικοποίηση των κρατικών"

    Πράγματι αυτή η φράση είναι λάθος διατυπωμένη.Και μπορεί να δημιουργήσει παρανοήσεις.Ιδιαίτερα σε μια χώρα που έννοιες όπως "δημόσιο","ιδιωτικό","κερδοσκοπικό","κρατικό","κοινωφελές","μη κερδοσκοπικό" κλπ,είναι πολιτικά υπερφορτισμένες.

    Οσον αφορά το ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης της Πανεπιστημιακής βαθμίδας,η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο της Ευρώπης.
    Οι κρατικοί πόροι όσο και να αυξηθούν δεν αρκούν.Αρα χρειάζεται ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ να αναζητηθούν άλλες πηγές.Κάθε ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΕΛΕΎΘΕΡΟ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΜΕ ΠΟΙΚΙΛΟΥς ΤΡΟΠΟΥς, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ,ΠΟΡΟΥΣ.
    Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι το σύνολο των δαπανών(κρατικών και ιδιωτικών)και στη παιδεία και στην Υγεία και στο κοινωνικό κρατος είναι απο τις υψηλότερες στην Ευρώπη.
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ,ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ".

    ReplyDelete
  7. Το ποστ θέτει ζητήματα και διατυπώνει ιδέες που δυστυχώς δεν ακούμε στον δημόσιο διάλογο. Άλλη μια ευκαιρία για να χαρούμε για την αξία του blogging. Μερικές σκέψεις από ένα παλαιότερο κειμενάκι...

    Η έρευνα για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα καταλήγει σε ορισμένες διαπιστώσεις:
    Παρά τις νησίδες αριστείας που υπάρχουν και κακώς δεν αναδεικνύονται, τα ελληνικά πανεπιστήμια συγκροτούν ένα ιδιότυπο εκπαιδευτικό σύστημα που διακρίνεται από κρατικό συγκεντρωτισμό, γραφειοκρατία, αναποτελεσματικούς εσωτερικούς ελέγχους, εσωστρέφεια, αδιαφάνεια και έλλειψη κοινωνικής λογοδοσίας, δηλαδή ένα σύστημα χαμηλής ποιότητας -κακής- διακυβέρνησης με υπέρμετρες πολιτικές κομματικές παρεμβάσεις, ανεπαρκή και μη αποδοτική χρηματοδότηση, απουσία κινήτρων και ανταγωνισμού (έρευνα ΕΛΙΑΜΕΠ)

    Η υποχρηματόδοτηση είναι κρίσιμος παράγοντας αλλά δεν εξηγεί αποκλειστικά τα παραπάνω.
    Ο -κακώς νοούμενος - κρατισμός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή η ασφυκτική κρατική εποπτεία και η υπερβολική πολιτική-κομματική παρέμβαση, συνιστούν τον πρωταρχικό παράγοντα ανάσχεσης της ποιοτικής αναβάθμισης του πανεπιστημίου. Νομίζω ότι μία ουσιαστική μεταρρύθμιση στην μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αφορά στη πολιτική διαδικασία ριζικού μετασχηματισμού των θεσμικών σχέσεων κράτους-πανεπιστημίου, δηλαδή στη σταδιακή αποδέσμευση του πανεπιστημίου από τον πολιτικό και διαχειριστικό έλεγχο του κράτους ή, διαφορετικά, στην εκχώρηση πλήρους ακαδημαϊκής, χρηματοοικονομικής και διαχειριστικής αυτονομίας στα πανεπιστήμια.



    Η έννοια της αυτοδυναμίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων συνίσταται στη δυνατότητα των διοικήσεών τους να ασκούν απόλυτο έλεγχο σε θέματα εσωτερικής λειτουργίας και καθημερινής πρακτικής, όπως:

    η εισαγωγή, η εξέλιξη και η «έξοδος» των φοιτητών τους,

    η οργάνωση και η λειτουργία των προγραμμάτων σπουδών τους,

    ο τρόπος διανομής των συγγραμμάτων,

    η αμοιβή του επιστημονικού προσωπικού,

    ο έλεγχος και η διαχείριση των οικονομικών πόρων και

    ο τρόπος διοίκησής τους.

    Σε αντίθεση με το σημερινό status quo, όπου όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα διοικούνται βάσει του κεντρικού σχεδιασμού του υπουργείου παιδείας ως υφιστάμενες διοικητικές αρχές (και όπου «τα ίδια ισχύουν για όλους»), η εκχώρηση αυτονομίας στα πανεπιστήμια διαμορφώνει ένα σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ανεξάρτητες μονάδες (πανεπιστήμια) που δρουν ως θεσμικοί εταίροι με το κέντρο (κράτος).



    Η θεσμική σχέση των αυτόνομων μονάδων με το κέντρο προσδιορίζεται από ειδικά «συμβόλαια» που καθορίζουν τις αμοιβαίες υποχρεώσεις και τα κριτήρια ποιότητας και χρηματοδότησης.



    Η δυνατότητα αυτοδιαχείρισης των ιδρυμάτων αποδεσμεύει το σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης από τον άκαμπτο και αναποτελεσματικό έλεγχο του κράτους προσδίδοντάς του ευελιξία και στοιχεία δημιουργικού ανταγωνισμού (ή άμιλλας, για όσους ο όρος «ανταγωνισμός» ενεργοποιεί αρνητικά αντανακλαστικά).



    Το πανεπιστήμιο, ως αυτόνομη θεσμική οντότητα, αίρει το χαρακτήρα (ιδιότητα) της δημόσιας υπηρεσίας παροχής ανώτατης εκπαίδευσης (ΝΠΔΔ), αποκτά τη δική του ταυτότητα και διαμορφώνει την ιδιαίτερη ιστορική και κοινωνική του διαδρομή στον ευρύτερο ακαδημαϊκό χώρο.



    Η διαφοροποίηση, η καινοτομία και η ευελιξία αντικαθιστούν την ακαμψία, τον συγκεντρωτισμό και τον γραφειοκρατικό έλεγχο, δημιουργούν συνθήκες ποιοτικού ανταγωνισμού μεταξύ των ιδρυμάτων και διαμορφώνουν ένα δυναμικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.



    Έτσι η μεταρρύθμιση εισάγει κίνητρα και ανταγωνισμό στο σύστημα χωρίς κατ' ανάγκη να απεμπολείται ο δημόσιος χαρακτήρας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Η νέα θεσμική σχέση κράτους-πανεπιστημίου συγκροτείται με βάση το κριτήριο της χρηματοδότησης.

    Το κράτος παύει να ασκεί το ρόλο του αυστηρού κεντρικού διαχειριστή-επόπτη και μετατρέπεται σε αποτελεσματικό χρηματοδότη. Κάπου εδώ χρειάζεται διάλογος...

    Τα καίρια ζητήματα που προκύπτουν όταν γίνεται αναφορά στην αξιολόγηση των πανεπιστημίων είναι τα ακόλουθα: πώς ορίζεται η αξιολόγηση; από ποιον γίνεται, πότε και με ποιον τρόπο;

    Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δε μπορεί παρά να είναι αντικείμενο διαλόγου μεταξύ κράτους-πανεπιστήμιων και -κυρίως- μεταξύ των διοικήσεων των ιδρυμάτων.

    Η τελική διαβούλευση θα υποδεικνύει τους κοινώς αποδεκτούς δείκτες ποιότητας για κάθε τμήμα/σχολή/ κτλ. που θα υπαγορεύουν μία αντικειμενική σχέση αξιολόγησης-χρηματοδότησης (π.χ. η ποιότητα του ερευνητικού έργου και της διδασκαλίας, οι υποδομές, οι προοπτικές της επαγγελματικής εξέλιξης των αποφοίτων, η ισότητα ευκαιριών, η προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες, ο ρυθμός εισαγωγής καινοτομιών, η διεθνής ανταγωνιστικότητα κ.τ.λ).
    Στόχος η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου φορέα που θα ελέγχει και θα αξιολογεί την πρόοδο των πανεπιστημίων (π.χ όπως στην Αγγλία).

    Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να προσδιορίσουν τα κριτήρια και τις μεθόδους που θα αξιολογούνται.

    Ωστόσο, η έννοια της αξιολόγησης δεν προϋποθέτει την «τιμωρία» (διακοπή χρηματοδότησης) των ιδρυμάτων που επιτυγχάνουν χαμηλές αποδόσεις και υστερούν συγκριτικά με τα υπόλοιπα, αλλά, αντιθέτως, μπορεί να προβλέπει την αύξηση της χρηματοδότησης τους προκειμένου να ενισχυθούν οι προοπτικές ανασυγκρότησης και τα περιθώρια βελτίωσης του επιπέδου ποιότητας των υπηρεσιών τους (π.χ επένδυση σε υποδομές, χρηματοδότηση ενός καινοτόμου διοικητικού προτύπου, πιθανές συγχωνεύσεις ή συνεργασίες με αποδοτικότερα ιδρύματα κ.τ.λ).

    Άρα, η ουσία της αξιολόγησης αφορά στην επιβράβευση των πανεπιστημίων που καταφέρνουν υψηλά επίπεδα ποιότητας με παράλληλη θετική υποστήριξη των ιδρυμάτων που προσαρμόζονται αργά στις νέες συνθήκες εσωτερικού ανταγωνισμού.
    Εδώ μπαίνου και το αίτημα για άυξηση της χρηματοδότησης..

    Νομίζω ότι η επινόηση αυτής της "δημόσιας αγοράς" στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης θα είναι ευεργετική..

    ReplyDelete
  8. δημοσιοποίηση των κερδοσκοπικών ιδρυμάτων" θάταν προτιμότερο να αντιακατασταθεί από "μετατροπή των κερδοσκοπικών ιδρυμάτων σε ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ"


    ναι έχεις δίκιο

    ReplyDelete
  9. το "ιδιωτικοποίηση των κρατικών" να διατυπωθεί ως "αποκρατικοποίηση των κρατικών".

    ok σωστή η παρατήρηση


    Πράγματι αυτή η φράση είναι λάθος διατυπωμένη που λέει κι ο παρμενίδης

    ReplyDelete
  10. lefteris, που θέλουμε και πρέπει να έχουμε. Σωστός.

    ReplyDelete
  11. @ Γ700

    Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέβηκε στην τελευταία αξιολόγηση του «δείκτη της Σαγκάης» καμιά εκατοστή θέσεις...

    Αντιλαμβάνομαι και εκτιμώ την διάθεση γιά rapprochement ("πως σου αρέσει" η γαλλικούρα ventrilo' μου;) των G700, αλλά επειδή εδώ μιλάμε με ΑΥΣΤΗΡΟΥΣ όρους επιστήμης, δλδ λογικής και διαψευσιμότητας (falsifiability), το "ΑΛΜΑ" των 100 ΘΕΣΕΩΝ δεν μπορεί παρά να είναι προϊόν μιάς ABERRATION, δλδ μιάς "πραγματικής" και μετρηθείσας, αλλα ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΗΣ τιμής.

    Παράδειγμα: Σε, πες, 10 νηστικούς διαβητικούς με τιμή σακχάρου αίματος 300 mg%, δοκιμάζουμε αντιδιαβητικό παράγοντα Χ και σε επαναμέτρηση η στάθμη του σακχάρου μειώθηκε (στους 10 παραπάνω ασθενείς) κατά
    20, 23, 15, 8, 17, 18, 13, 23, 200 και 25 mg%.
    AKOMA και η ΕΘΝΙΚΗ μας βλακεντία, η κυρία Γεννηματά, θα απέρριπτε την ΜΕΤΡΗΘΕΙΣΑ μείωση της ΤΙΜΗΣ κατά 200 mg% στον ασθενή #9 ως ARTIFACT ή aberrant value αφού βρίσκεται WAY OFF της μέσης +/- 2SD.

    ΚΑΙ εδώ έχουμε κάτι ανάλογο. ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ μας λέει ότι είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ η ανιόντως ή κατιόντως ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ενός πανεπιστημίου επί ΣΥΝΟΛΟΥ 500 νά άλλαξε κατά 100 ΘΕΣΕΙΣ σε ένα έτος ή έστω μιά διετία-τριετία.

    ΠΡΑΓΜΑΤΙ, στην προκειμένη περίπτωση ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ όλοι ότι
    1) Είχαμε συμμετοχήν πανεπιστημίου στο Nobel Ειρήνης, αν δεν πλανώμαι
    και
    2)Από την θέση 200 έως 300, στο Shanghai Report έχουμε συνήθως 1-3 clusters πανεπιστημίων με το ΑΥΤΟ SCORE, πες, από τη θέση 200 έως 250, έχουν όλοι την ίδια βαθμολογία

    ΕΤΣΙ ώστε, με ΑΥΞΗΣΗ της βαθμολογίας ΚΑΤΑ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ, να "αναβαθμίζεται" ένα πανεπιστήμιο στην 199η θέση και, αντιστρόφως, με ΜΕΙΩΣΗ της βαθμολογίας κατά μιά μονάδα να "υποβαθμίζεται" στην θέση 251 και ούτω καθ εξής.

    Αυτό είναι ένα ΜΕΙΖΟΝ πρόβλημα της ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ (quantitative)προσέγγισης των πραγμάτων και όχι αναγκαστικά της μεθοδολογίας του Shanghai Report.

    Θα μου πείτε, "Αυτά είναι semantics και minutiae", όμως ανταπαντώ "Αυτά είναι που κάνουν την διαφορά!"

    ReplyDelete
  12. Καθόλου minutiae δεν είναι.

    Πληροφοριακά ο καθηγητής Χ. Ζερεφός και ο Αλκιβιάδης Μπάης του τμήματος κλιματολογικών ερευνών του ΕΚΠΑ μοιράστηκαν το Nobel ειρήνης με τα άλλα μέλη του IPCC - Intergovernmental Panel on Climate Change. Έτσι εξηγείται η βελτίωση στην κατάταξη.

    ReplyDelete
  13. Η ουσία όμως παραμένει η ίδια. Γενικευμένη προβληματική κατάσταση στα πανεπιστήμια που φωνάζει για δραστικές αλλαγές.

    ReplyDelete
  14. Σας μερσώ (Βασιλειάδου)

    ReplyDelete
  15. The Great Rapprochement was based on shared interests and common goals. I see none between the Greek university establishment and young Greeks, willing to work hard and learn.
    The only thing we can do is to cry, at the top of our voices, “THE KING IS NAKED” and hope that this will make the majority take a closer look.

    The scandalous unaccountability that reigns supreme across the Greek society, reaches orgasmic heights (for those taking advantage of it…) within Greek universities. This has to stop.

    ReplyDelete
  16. EΠΕΙΔΗ εδώ πλέον ΑΝΟΙΓΕΤΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΒΑΘΟΥΣ και ΟΥΣΙΑΣ έστω και με ένα ΑΞΕΣΤΟ Λαό, έστω και με ένα ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ πολιτικό κόσμο, οι ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ των λέξεων και όρων είναι ΚΟΜΒΙΚΗΣ σημασίας στην ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

    ΘΕΛΩ The Voulgarakis Factor. ΤΙ πάει να πει "θέλω". ΚΑΙ γω θέλω το 747 Air Force One να με πηγαινοφέρνει προς και από Νέα Υόρκη. Το θέμα είναι "το αντέχει η τσέπη μου;;; είναι ρεαλιστικό αίτημα με βάση την οικονομική μου κατάσταση;;;; θα βελτιωθεί τίποτα αποκτώντας το;;;; τι κόστος θα έχει στους άλλους, στο σύνολο;;" και και και και

    ΣΩΣΤΑ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    ΠΡΕΠΕΙ Τhe Chryssohoides Factor
    Πρέπει να μου δώσεις........ Συχνά το πρέπει ταυτίζεται με υποχρεώσεις ΤΡΙΤΩΝ απέναντί μου, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ της ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ και ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ της δικής μου ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

    ΑΞΙΖΩ να ΕΧΩ The Aristotelian Factor όπερ ΔΗΛΟΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην ΑΝΤΑΜΟΙΒΗΝ γιά τις ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ μου.

    Ουδείς θα διαφωνούσε με το τελευταίο

    ReplyDelete
  17. Οι θέσεις που υπάρχουν στο post, καθώς και τα περισσότερα από τα σχόλια μέχρι στιγμής, διαμορφώνουν μια συνολική πρόταση σαφώς πολύ καλύτερη και πιο ρεαλιστική από οποιουδήποτε επίσημου κόμματος. Μακάρι κάποιοι να ανοίξουν τα αυτιά και τα μάτια τους και να πάρουν καμιά ιδέα της προκοπής.

    Πάντως θα ήθελα να σημειώσω ότι κάποια πράγματα δεν έχουν αναφερθεί. Για παράδειγμα, η σημαντικότερη αιτία της κακής διοίκησης και των πελατειακών σχέσεων στα Πανεπιστήμια είναι η κομματικοποίηση, τόσο των φοιτητών σε παρατάξεις όσο και των καθηγητών υποψηφίων σε διάφορα αξιώματα. Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ η αρχή της ελεύθερης διακίνησης ιδεών να γίνεται πεδίο εκμετάλλευσης από κόμματα και εξωγενείς πολιτικούς παράγοντες, οι οποίοι νομιμοποιούν το βόλεμα και την πολιτική αντιπαράθεση ως πρωταρχικό στόχο και κριτήριο αξιολόγησης, τόσο των φοιτητών όσο και των καθηγητών.

    Η λύση είναι απλή: ΕΞΩ από τα Πανεπιστήμια οι κομματικοί θεσμοί από τις εκλογικές διαδικασίες. Καμία διευκόλυνση σε κομματικές παρατάξεις, κανένα άσυλο με αντάλλαγμα εξυπηρέτηση φοιτητικών αναγκών (βλ. σημειώσεις), καμία απολύτως επίσημη νομιμοποίηση αργόσχολων και άεργων (κατά κανόνα) "φοιτητών" που στρατολογούν κομματικά στελέχη καριέρας.

    Προσοχή: όχι απαγόρευση των κομματικών μηχανισμών, απλά πλήρη αποκοπή της επίσημης ιδιότητάς τους από οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία. Κάθε ψήφος, φοιτητή ή καθηγητή, πρέπει να είναι αυστηρά ατομική, όχι μέρος του ποσοστού ενός κόμματος (ποσόστωση), ούτε να συνοδεύεται από διάφορα θεσμοθετημένα "bonus" από παρατάξεις εντός του Πανεπιστημίου. Άλλο φοιτητική παράταξη με σαφή κομματικό προσανατολισμό και άλλο "επαγγελματική" κομματική παράταξη με φοιτητικό προσωπείο εντός του Πανεπιστημίου. Αυτοί που υπερασπίζονται το άσυλο πρέπει να το τηρούν πρώτοι αυτοί, σε ιδεολογικό επίπεδο.

    Τέλος, να σημειώσω ότι η "αποκρατικοποίηση των κρατικών" Πανεπιστημίων δημιουργεί ιδιαίτερα εφιαλτικούς συνειρμούς λόγω προϊστορίας των ΔΕΚΟ (βλ. ΔΕΗ, ΕΛΤΑ). Το σωστό και λογικό είναι η ελευθερία εξεύρεσης επιπλέον πόρων από άλλες πηγές, εκτός του κρατικού προϋπολογισμού, χωρίς αυτό φυσικά να αναιρεί την συνταγματική και ουσιαστική υποχρέωση του κράτους για την πλήρη στήριξη της Παιδείας.

    Άλλωστε, ο θεσμός των πρόσθετων πόρων εφαρμόζεται άτυπα εδώ και δεκαετίες (έστω και στραβά), μέσω συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα, δημιουργία spinoff εταιριών, συνεργασίες για πρακτική εξάσκηση και πτυχιακές φοιτητών σε εταιρίες (π.χ. Cosmote), κτλ. Με την ίδια λογική, δεν πρέπει να υπάρχει κανένα πρόβλημα για την λειτουργία ΚΑΙ ιδιωτικών (ΜΚΟ) Πανεπιστημίων, αρκεί η αξιολόγηση να αρχίσει πρώτα από αυτά και ταυτόχρονα να κρατικά να στηριχθούν όσο και όπως πρέπει.

    ReplyDelete
  18. BTW, eimai enas londrezoleles. No mpritzoles no cohones no common sense.

    xaxaxa

    ReplyDelete
  19. Τα Κόμματα ΟΥΔΕΜΙΑ ANAMΙΞΗ θα έπρεπε να έχουν στην ΠΑΙΔΕΙΑ.

    Στον ΙΔΙΟ βαθμό που το ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ των ΗΠΑ επιβάλλει ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ και ΚΡΑΤΟΥΣ (ξέρετε οι Αμερικανοί ΠΡΟΗΓΗΘΗΣΑΝ της Γαλλικής Επανάστασης στο θέμα αυτό)

    ο Κομφουκιάκος σας

    ΕΠΙΜΕΝΕΙ στον ΑΥΣΤΗΡΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ΚΟΜΜΑΤΩΝ.

    ΚΑΙ

    ΚΑΙ

    ΚΑΙ

    ΟΥΔΕΝ πρέπει να έχουν ΔΙΚΑΙΩΜΑ οι ΦΟΙΤΗΤΕΣ, altogether, στην εκλογή πρυτάνεων, προέδρων τμημάτων κλπ κλπ. γιά τον ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ λόγο ότι δεν έχουν αποκτήσει ακόμα τα επιστημονικά και εμπειρικά εφόδια γιά τέτοιο ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ρόλο, δλδ τον ΕΚΛΕΚΤΟΡΙΚΟ.

    ΑΥΤΟ, όμως, που ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ έχουν ΔΙΚΑΙΩΜΑ οι ΦΟΙΤΗΤΕΣ να ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΑΛΛΑ και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ σοβαρά ΥΠΟΨΗ ΕΤΗΣΙΩΣ, είναι η ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ τους ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ του ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ των ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  20. Ο,ΤΙ προανέφερα, προς ΑΡΣΗ παρεξήγησης ΔΕΝ δηλοί ότι ο πανεπιστημιακός ή ο φοιτητής ΔΕΝ μπορεί να πολιτεύεται.

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    άλλο το ΠΟΛΙΤΕΥΟΜΑΙ
    άλλο το ΚΟΜΜΑΤΙΖΟΜΑΙ

    Did I say something wrong?

    ReplyDelete
  21. ΔΕΝ είναι ΔΥΝΑΤΟΝ

    ΔΕΝ είναι ΔΥΝΑΤΟΝ

    ΔΕΝ είναι ΔΥΝΑΤΟΝ

    Ο Πρύτανης-Μαστροπός του ΕΜΠ Μουτζούρης
    να δίνει ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στα Media

    έχοντας ΔΙΠΛΑ του τον Πρόεδρο της Νεολαίας του ΚΚΕ, η ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ πρόεδρον ή εκπρόσωπο ΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, for that matter.

    PERIOD

    ReplyDelete
  22. Μαστροπός σε plain Greek, η τσατσά.

    ReplyDelete
  23. What you saw K is the big boss talking next to his goon

    ReplyDelete
  24. @ lefteris
    Κι επί τη ευκαιρία, μπροστά στις Τεξανές σερβιτόρες δεν λένε τίποτα :-) :-)

    You are wrong. Nothing like a Chicago broad in stiletto heels and bouffant hairdo.

    ReplyDelete
  25. "πολλοί απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων γίνονται δεκτοί για μεταπτυχιακά στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου."

    μα καλα αυτο τι επιχειρημα ειναι? καλο θα ηταν ενα πανεπιστημιο αν προσεφερε καποια απο τα καλυτερα μεταπτυχιακα του κοσμου, οχι αν μπορει να στειλει κοσμο για μεταπτυχιακα σε ενα καλο ΑΕΙ!!

    δεν καταλαβαινω γιατι ντρεπομαστε να το πουμε: τα ελληνικα ΑΕΙ ειναι σε αθλια κατσταση, δυσαναλογα κακα τοσο για το παρον οικονομικο επιπεδο οσο για τις μελλοντικες αναγκες της χωρας.

    "Η αμφισβήτηση της κερδοσκοπίας, του κατακερματισμού και των πολλών ταχυτήτων στο πανεπιστημιακό τοπίο της ΕΕ πρέπει να είναι στόχος ευρωπαϊκός"

    γιατι ειναι κακο η παιδεια να εχει πολλες ταχυτητες, οταν οι φοιτητες εχουν τοσο διαφορετικες ικανοτητες και αναγκες? Στα πιο επιτυχημενα πανεπιστημιακα συστηματα άλλα πανεπιστημια προετοιμαζουν κορυφαια μυαλα για ακαδημαικη καρριερα (βλεπε ivy league, grandes ecoles, oxbridge) και εντελως αλλα πανεπιστημια προετοιμαζουν μετριους φοιτητες για μια καλη εισοδο στην επαγγελματικη ζωη.

    ReplyDelete
  26. @ SG
    Το "πολλών ταχυτήτων" δεν το εννοεί όπως το συνέλαβες εσύ [και έχεις δίκαιο] αλλά μίλαγε γιά πολλές και διαφορετικές ταχύτητες στις ευκαιρίες ή γιά διαφορετικές ταχύτητες διαθέσιμες σε άτομα με τις ΑΥΤΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

    ReplyDelete
  27. "@ Lefteris
    ...η αρραβωνιαστικιά μου είναι Cherokee."

    Ωραίο μοντέλο,ειδικά για "off the road" experience.

    ReplyDelete
  28. Cherokee...."γιά πολλές και διαφορετικές ταχύτητες στις ευκαιρίες ή γιά διαφορετικές ταχύτητες διαθέσιμες σε άτομα με τις ΑΥΤΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ"--Κομφούκιος.

    Aυτό το σλόγκαν αν χρησιμοποιήσει η Κράισλερ, δεν έχει ανάγκη απο το πρόγραμμα διάσωσης του Ομπάμα.

    ReplyDelete
  29. "@ Lefteris
    ...η αρραβωνιαστικιά μου είναι Cherokee."

    Οι δικές όμως, είναι όλες Φερράρι.Ποιός σου είπε να ξενητευτείς; Ας πρόσεχες!

    ReplyDelete
  30. χαλαρά normad χαλαρά

    ReplyDelete
  31. sg η ισοπέδωση των πάντων δεν είναι παραγωγική σε μια συζήτηση διότι ενεργοποιεί αυτομάτως τις δυνάμεις αδράνειας και είναι κατά την άποψή μας και άδικη για όσους πραγματικά προσπαθούν ή για τμήματα τα οποία έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο σπουδών σε taught επίπεδο. Εμείς, στη φράση την οποία απομόνωσες, απλά εκφράσαμε το αυτονόητο: ότι ενώ τα μυαλά και οι ικανότητες δεν μας λείπουν, παρόλα αυτά ένας χαρισματικός ή έστω ένα καλός Έλληνας φοιτητής δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει σπουδές ή έρευνα υψηλού διεθνούς επιπέδου στην Ελλάδα. Αντίστοιχα ένας μέσου επιπέδου όπως λες δεν προετοιμάζεται επαρκώς για την είσοδο στην επαγγελματική ζωή. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Δεν είναι αυτή μια κατάσταση που πρέπει να την αποδεχτούμε ως φυσική τάξη πραγμάτων στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση και γι' αυτό προτείναμε το πανεπιστήμιο που θέλουμε και πρέπει να έχουμε.

    ReplyDelete
  32. SG ζήλεψα τη φωτό του mini me και έβαλα τον austin powers για να έχουμε λίγο σόου. Somebody stop me!!! Η felicity shagwell μας λύπει τώρα.

    ReplyDelete
  33. ε του dr evil ήθελα να πω

    ReplyDelete
  34. @ Γ700

    Ο SG, και τον γνωρίζω διαδικτυακώς από χρόνια από το theorein, όπου έμπαινα με άλλο ψευδώνυμο, είναι εξαιρετικός και ΟΧΙ ισοπεδωτκός, απλά δεν αντελήφθη το πνεύμα σου.

    ReplyDelete
  35. όπου έμπαινα με άλλο ψευδώνυμο

    ΕΜΠΑΙΝΕΣ;;;; Είπες έμπαινες;;;

    Τι λές βρε γελοίε υποκείμενε. Εσυ μπαίνεις εδώ μέσα με χίλια ψευδώνυμα καθότι έχεις 4 ντεσκτόπια και δέκα τέσσερα λαπτόπια.

    Mήπως νομίζεις ότι δεν ξέρουμε ότι εσύ είσαι ο don και ο απώφυτος και ο Ατανάζ και ο γαστρίμαργος;;;;;

    Ε ΟΧΙ να μας περνάτε και γιά χαζούς.

    χαχαχαχα Ας γελάσω.

    ReplyDelete
  36. @G700 και άλλοι...
    Ωραιότατα σχόλια και καλές προτασεις, αλλά γιατί αυτή η αντίδραση στην ιδέα της εισαγωγής διδάκτρων???
    Δίδακτρα δεν σημαίνει ούτε εμπορευματοποίηση της γνώσης ούτε μόρφωση για τούς πλούσιους. Εποπτεία, υποτροφίες αριστείας, ερευνητικά επιδόματα και φοιτητικά δάνεια είναι ικανά και με το παραπάνω να διασφαλίσουν ισότητα στην πρόσβαση. Απο την άλλη μεριά, πιστεύετε με κάποια δόση ρεαλισμού οτι ο δημόσιος κουρβανας είναι σε θέση να καλύψει τις υλικές ανάγκες πρωτοκλασάτων ΑΕΙ στο ορατό μέλλον?
    Ασε δε τα ευεργετικά αποτελέσματα στην νοοτροπία και ενηλικίωση των φοιτητών...
    Τα διδάκτρα μπορούν επίσης να γίνουν θαυμάσιο κίνητρο και σε έναν άλλο τομέα:την δημιουργία επαγγελματικού στρατου, σαν αυτον που χρειάζεται μια συγχρονη χώρα με γειτονες σαν τους τούρκους. Τι καλύτερο κίνητρο για όσους υπηρετούν επαγγελματικά 5-7 χρόνια
    απο την εξαίρεση τους απο την υποχρέωση πληρωμής διδάκτρων?

    Καληνύχτα, stay safe and smart

    ReplyDelete
  37. @ neologos

    ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ

    ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ

    ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ

    ReplyDelete
  38. κομφουκιε αν ειανι ετσι συμφωνουμε νομιζω.

    γ700
    "ενώ τα μυαλά και οι ικανότητες δεν μας λείπουν, παρόλα αυτά ένας χαρισματικός ή έστω ένα καλός Έλληνας φοιτητής δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει σπουδές ή έρευνα υψηλού διεθνούς επιπέδου στην Ελλάδα. Αντίστοιχα ένας μέσου επιπέδου όπως λες δεν προετοιμάζεται επαρκώς για την είσοδο στην επαγγελματική ζωή. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι"

    ακριβως. Γιαυτο αντι να αντιγραφουμε ατακες ισοπεδωτικων εξισωτων κομμουνστικου τυπου, ας το ζητησουμε ξεκαθαρα: ναι στην εκπαιδευση πολλων ταχυτητων, ναι στην διαφορετικοτητα, ναι στην ποικιλια, ναι στην ελευθερη επιλογη των φοιτητων μεταξυ ιδρυματων καθε τυπου και καθε ποιοτητας. Και ΜΙΤ χρειαζεται η χωρα και community colleges και απολα.

    γμοσιε σε συγχαιρω για το γουστο σου και δηλωνω οτι κυκλοφορει και ενας μινι μη καπου :-)

    ReplyDelete
  39. @ Gμοσιος

    Η φωτογραφία έσκισε...
    χαχαχαχαχαχα

    ReplyDelete
  40. ας το ζητησουμε ξεκαθαρα: ναι στην εκπαιδευση πολλων ταχυτητων, ναι στην διαφορετικοτητα, ναι στην ποικιλια, ναι στην ελευθερη επιλογη των φοιτητων μεταξυ ιδρυματων καθε τυπου και καθε ποιοτητας. Και ΜΙΤ χρειαζεται η χωρα και community colleges και απολα.

    ABSOLUTELY.

    Vive la difference.

    ReplyDelete
  41. Για να ευδοκιμήσουν όλα αυτά χρειάζονται ένα Κράτος Δικαίου.Η ανυπαρξία αυτού βρίσκεται στη καρδιά του "Ελληνικού Ζητήματος".
    Καμμιά ανάπτυξη,καμμιά παιδεία ,καμμιά υγεία,καμμιά κοινωνική δικαιοσύνη, και εν τέλει καμμιά Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξουν χωρίς ένα σοβαρό κράτος Δικαίου.
    Ενα Κράτος Δικαίου σημαίνει καλή Δημόσια Διοίκηση,Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη,Αποτελεσματική Αστυνομία.

    ReplyDelete
  42. Το Κράτος Δικαίου είναι το ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ εργαλείο για να στεριώσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στη παιδεία.Ας αφήσουμε λοιπόν τους διαλόγους για την παιδεία και "για κάθε νόσο" και ας αρχίσουμε να βάζουμε πρώτα τα θεμέλια.

    ReplyDelete
  43. επειδή ο Άρης είναι και πολύ υπέρ της διαφορετικότητας βάζει πάγο στις αδειοδοτήσεις των κολεγίων για να ευνοήσει λέει το διάλογο για το νέο λύκειο. Γαμώ τους λαϊκιστές είναι αυτός ο τύπος τελικά.

    ReplyDelete
  44. προχώρα Άρη όχι άλλος πάγος εχι συρικνθι τ'πλάκι μ ιιι λελεμ

    ReplyDelete
  45. "Institutions do all the things that are supposed to be bad. They impede personal exploration. They enforce conformity.

    But they often save us from our weaknesses and give meaning to life."

    http://www.nytimes.com/2009/01/27/opinion/27brooks.html?th&emc=th

    ReplyDelete
  46. "Το Κράτος Δικαίου είναι το ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ εργαλείο"

    Ok, ας το κάνουμε κράτος δίκαιας μεταχείρισης.

    α)Εάν έχουν οι φοιτητές άσυλο σε ένα δημόσιο κτίριο (πανεπιστήμιο), τότε να έχει άσυλο και κάθε άλλος πολίτης. Γιατί όχι; Δηλαδή οι υπόλοιποι που το πληρώνουν, είναι 2ης κατηγορίας πολίτες;

    β) Όποιος προκαλεί ζημιές σε δημόσιο κτίριο (πανεπιστήμιο) να χρεώνεται προσωπικά με το κόστος, ή να υποχρεώνεται να επισκευάσει τις ζημιές (δηλαδή, όχι να προξενεί ζημιές και μετά να τις πληρώνει η κάθε γιαγιά από τα Τρίκαλα μέσω της φορολογικής της δήλωσης).

    Ξέρω ότι η φασιστική δεξιο-αριστερή ελίτ που θέλει να ζει σε βάρος των φορολογουμένων δεν θα συμφωνήσει μ' αυτές τις ιδέες...

    ReplyDelete
  47. "Το πανεπιστήμιο πρέπει να αποκτήσει σχέσεις τόσο με το δημόσιο τομέα όσο και την επιχειρηματική κοινότητα."

    "την εξεύρεση εναλλακτικών πόρων για το πανεπιστήμιο. Πόροι οι οποίοι θα προέλθουν μέσα από τη διαχείριση της περιουσίας των πανεπιστημίων, μέσα από δωρεές και επενδύσεις-συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα"


    Μπορειτε να μου εξηγησετε τι μπορει να προσφερει η επιχειρηματικη κοινοτητα στο Πανεπιστημιο???Μηπως να ζητησουμε και αμα μπορει το υδριμα να δανιζεται απο καμια τραπεζα?

    Και επειδη πολυ παιζει αυτο.Καλα πιστευετε οτι η ολη φασαρια για τα ιδιωτικα γινετε επειδη καποιοι θελουν να προσφερουν στην κοινωνια ιδρύοντας μη κερδοσκοπικα πανεπιστημια???Σαφως και καποιοι θελουν να δημιουργησουν ιδιωτικα και καθαρα κερδοσκοπικα...


    Και για τα ΚΕΣ

    http://sys.glotta.ntua.gr/Dialogos/Politics/2007-77-Utopia_Stamatis-G.pdf

    Εδω ενα αρθρο απο τη συλλογη του βιβλιου που σας προετρεψα να παρετε.

    Καλα ετσι και αλλιως ειμαστε σε διαφορετικο μηκος κυματος δεν πειραζει.

    Δεν με ενδοιαφερει καθολου να εκπαιδευτω για να βοηθησω την πλουτοκρατια και το κεφαλαιο η γαι να ανεβω ταξικα.Σπουδαζω μονο επειδη μου αρεσει.Πιθανοτατα θα αναγκαστω να δουλεψω βεβαια αλλα αυτο εινα αλλη κουβεντα.

    ReplyDelete
  48. "....Όποιος προκαλεί ζημιές σε δημόσιο κτίριο (πανεπιστήμιο) να χρεώνεται προσωπικά με το κόστος, ή να υποχρεώνεται να επισκευάσει τις ζημιές ....."

    Aκριβώς αυτό είναι που θα επιβάλλει ένα σοβαρό Κράτος Δικαίου.Και μέσα απο αυτό θα δημιουργηθεί ένα άλλο ΗΘΟΣ,που θα αλλάξει ΑΡΔΗΝ τη συμπεριφορά μας.Παρασυρόμαστε πολλές φορές να πιστεύουμε ότι μια κάποια θεά Νοοτροπία που θα εγκατασταθεί στο κεφάλι μας,πιθανώς μιας κάποιας παιδείας, θα μας οδηγεί να σεβόμαστε τους νόμους.Τέτοια κοινωνία δεν υπήρξε μέχρι τώρα ΠΟΤΕ στην Ιστορία.
    Η προσωπική ελευθερία,τα ανθρώπινα,τα πολιτικά και τα κοινωνικά δικαιώματα χρειάζονται ένα Κράτος Δικαίου ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ.

    ReplyDelete
  49. Νε νε πολοί καλά τους τα παις ροχαλλα. Έτσυ μπράβω, γιατύ μερηκή λέναι ώ,τι να 'νε εδό μαίσα.

    ReplyDelete
  50. Οταν δεν υπάρχει ένα κράτος Δικαίου αναπτύσσονται πολλά άλλα κράτη.Αυτό συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα.
    Ενα παράδειγμα.Το περασμένο Δεκέμβριο μιά ομάδα "ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΤΩΝ" μπήκε σε ένα κτίριο του Πολυτεχνείου και άρχισε να φτειάχνει πολεμοφόδια.Η εισαγγελέας έδοσε εντολή την Αστυνομία να τους πετάξει έξω.Σε λίγο εμφανίστηκε ο Πρύτανης Μουτζούρης και δημοσίως το αρνήθηκε αφού συνενοήθηκε με τον Αντρεότι,τον υπουργό Εσωτερικών.
    Ενα Κράτος Δικαίου θα έπιανε Μουτζούρη και Αντριότι και θα τους έβαζε να πληρώσουν όλα τα σπασμένα απο τις προσωπικές τους περιουσίες.
    Απόντος του Κράτους Δικαίου λειτούργησε το Κράτος-Μαφία.

    ReplyDelete
  51. Καλησπέρα.
    Να δώσω και γω τα 2 cents μου.

    Ένα κύριο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η ανομία. Έχει μπει μες στο πετσί μας. Για παράδειγμα, ο χ γνωστός μου μηχανόβιος δεν έχει πινακίδα στη μηχανή, περνάει με κόκκινο κλπ. Δεν τον νοιάζει, γιατί ξέρει ότι η μαμά του η οποία έχει ένα ψ πολιτικό μέσο σβήσει την κλήση, όπως έχει κάνει άλλωστε και στο παρελθόν.

    Και το φαινόμενο διαιωνίζεται.

    Ή το κλασσικό Ελληνικό "Αφού το κάνουν και οι άλλοι." κλπ κλπ.

    Αν τέτοιου είδους φαινόμενα και νοοτροπίες δεν εξαλειφθούν δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάμε μπροστά.

    Για μένα αυτό που προέχει είναι η βελτίωση των θεσμών της δικαιοσύνης. Περισσότερο προσωπικό, καλύτερη οργάνωση και μηχανοργάνωση. Εάν μειωθεί ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης από τη στιγμή της παράβασης, τότε οι τιμωρίες θα αποκτήσουν και σωφρονιστικό χαρακτήρα για την κοινωνία, μιας και θα είναι πιο φρέσκες.

    Για να το πω πιο απλά. Έστω ότι δε σβήνονται οι κλήσεις. Τοποθετούμε χ τροχονόμους να δίνουν κλήσεις σε όλους αβέρτα ακόμα και για την παραμικρή παράβαση.
    Σε πόσο καιρό θα μάθει ο Έλληνας να σέβεται τον ΚΟΚ?
    Πιστεύω σε λιγότερο από ένα μήνα εάν γίνει σωστά.

    Προτείνω λοιπόν στην G700 να ασχοληθεί με το θέμα.

    Και μια παρατήρηση για την ποιότητα της δικαιοσύνης. Στη Γερμανία πριν κάποια χρόνια αποφάσισαν να διώξουν δικαστές και να τους αντικαταστήσουν με νέους σε ηλικία και μυαλό. Λέτε να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα?

    ReplyDelete
  52. "Μπορειτε να μου εξηγησετε τι μπορει να προσφερει η επιχειρηματικη κοινοτητα στο Πανεπιστημιο???"

    ελεος roxalas!

    ReplyDelete
  53. "α)Εάν έχουν οι φοιτητές άσυλο σε ένα δημόσιο κτίριο (πανεπιστήμιο), τότε να έχει άσυλο και κάθε άλλος πολίτης. Γιατί όχι; Δηλαδή οι υπόλοιποι που το πληρώνουν, είναι 2ης κατηγορίας πολίτες;"


    -Γιατί λεφτερις, αυτοι που τα σπανε στα πανεπιπιστημια δειχνουν σε κανενα τη φοιτητική τους ταυτότητα? Το άσυλο είναι για όλους. Μπορείς και συ να πας να τα σπάσεις όπως και ο κάθε δημοακράτης συμπολίτης μας.
    Υπάρχει και το εκκλησιαστικό άσυλο. Με αυτό τι μπορώ να κάνω; Αμα δε ρίχνω χριστοπαναγίες μπορώ να κατεβάσω κανα πολυέλαιο; Οι παπαπάδες βαράνε όμως να το ξέρετε. παπαπα-παπαδες.


    "β) Όποιος προκαλεί ζημιές σε δημόσιο κτίριο (πανεπιστήμιο) να χρεώνεται προσωπικά με το κόστος, ή να υποχρεώνεται να επισκευάσει τις ζημιές (δηλαδή, όχι να προξενεί ζημιές και μετά να τις πληρώνει η κάθε γιαγιά από τα Τρίκαλα μέσω της φορολογικής της δήλωσης)."

    -Κάλιο να πληρώσει η γριά, άμα είναι να βάλεις τους ανάρχες να χτίσουν αυτά του σπάνε. Αυτοί είναι αχαϊρευτοι και θα κάνουν τα ντουβάρια στραβά και τους σοβάδες να φεύγουν άμα τους κοιτας. νταμπλαάς.

    ελιτ/αλητ


    "Τοποθετούμε χ τροχονόμους να δίνουν κλήσεις σε όλους αβέρτα ακόμα και για την παραμικρή παράβαση.
    Σε πόσο καιρό θα μάθει ο Έλληνας να σέβεται τον ΚΟΚ?
    Πιστεύω σε λιγότερο από ένα μήνα εάν γίνει σωστά.

    Προτείνω λοιπόν στην G700 να ασχοληθεί με το θέμα."

    -Μπασκείνας σε κάθε γωνιά. Το κράτος δικαίου: εγκλημα και τιμωρία. βούρδουλααας. Ναι ναι. ειδικά για το κοκ υπάρχει πολληηη ζητηση. όλοι κοκ καίμε. να ασχοληθειτε με το κοκ.

    "Δεν με ενδοιαφερει καθολου να εκπαιδευτω για να βοηθησω την πλουτοκρατια και το κεφαλαιο η γαι να ανεβω ταξικα.Σπουδαζω μονο επειδη μου αρεσει.Πιθανοτατα θα αναγκαστω να δουλεψω βεβαια αλλα αυτο εινα αλλη κουβεντα."

    -Καταλαβαίνω τους ενδΙασμούς σου σ αυτό. κάτο η πλουτοκρατήα. κάτω οι πάνω τάξεις. κάτω και οι κάτω. πάνω τα πανό και οι ταξιτζίδες. δεξιά στον κατήφορο στο πρώτο στενό το ψιλικατζίδικο που θα δουλέψουμε όλοι.

    ""Institutions do all the things that are supposed to be bad. They impede personal exploration. They enforce conformity.

    But they often save us from our weaknesses and give meaning to life.""

    -Iνστιτούτο (ομορφιάς) have mercι (μποκού) on our souls (και στη φάτσα μας)
    -Τι ινστιτούτα έχουμε εδώ; Εκτός από τα αποτριχωτά; Γι αυτό είπαμε κράτος δικαίου: εγκλημα και τιμωρία/ μπασκείνας σε κάθε γωνία.

    "Τι καλύτερο κίνητρο για όσους υπηρετούν επαγγελματικά 5-7 χρόνια
    απο την εξαίρεση τους απο την υποχρέωση πληρωμής διδάκτρων?"

    -Σεχ ντραγκς εντ παραλιακή. Το μεγαλύτερο κίνητρο των άξιων νέων μας. Δίδακτρα μπαμπάς/δημόσιος υπάλληλος - καμμένος πρωτοκολλιτής.


    "...ή για τμήματα τα οποία έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο σπουδών σε taught επίπεδο."

    -Τaught tot τοτ. ήταν μιά φορά ο Τοτός...


    "ας το ζητησουμε ξεκαθαρα: ναι στην εκπαιδευση πολλων ταχυτητων, ναι στην διαφορετικοτητα, ναι στην ποικιλια, ναι στην ελευθερη επιλογη των φοιτητων μεταξυ ιδρυματων καθε τυπου και καθε ποιοτητας. Και ΜΙΤ χρειαζεται η χωρα και community colleges και απολα."

    -οι στόκοι στις χαραμάδες για να μη μπάζει ρεύμα, έχουμε μπουντιάσει. Πρεπει πρεπει να ενισχύσουμε τις Στοκίους Σχολές. Πρέπει να γίνει ο στόκος στόχος για να μη νοιώθει ότι δεν σκεφτόμαστε και τις δικές του ανάγκες.


    "Ε ΟΧΙ να μας περνάτε και γιά χαζούς."

    -οχι. οχι οχι, ναι. δηλαδη όχι. εεεε, ναι; -και ναι και οχι. εξαρτάται, γιατί κοίτα να δεις, εδώ είναι Ελλάδα, οπότε, αν είμαστε ρεαλιστές.....

    ReplyDelete
  54. @ser,

    Με ξάφνιασε και λύπησε και μένα η ερώτηση του φίλου...μάλιστα σχεδόν μπήκα στο κόπο να του απαντήσω τα αυτονόητα αλλα μετα είδα οτι γράφει: "Δεν με ενδοιαφερει καθολου να εκπαιδευτω για να βοηθησω την πλουτοκρατια και το κεφαλαιο η γαι να ανεβω ταξικα.Σπουδαζω μονο επειδη μου αρεσει.Πιθανοτατα θα αναγκαστω να δουλεψω βεβαια αλλα αυτο εινα αλλη κουβεντα"
    Είναι φυσικό να αναρωτιέται τι σχέση έχει η επιχείρηση με το πανεπιστήμιο αφου πιστεύει οτι άλλο μόρφωση και άλλο δουλια, ή οτι η προκοπή είναι "βοήθεια στην πλουτοκρατία"...Τι να πείς...κρίμα...

    ReplyDelete
  55. Μόρφωση=δουλεια
    και
    δουλεια=μορφωση

    στέκει αυτό. ο μορφωμενότερος όλων Αριστοτέλης είχε σαπίσει στη δουλεια. Αλλά και οι σκλάβοι του, που επισης δούλευαν, ήταν το ίδιο μορφωμένοι με το μορφωμενότερο.

    " η προκοπή είναι "βοήθεια στην πλουτοκρατία""

    -Η προκοπή δεν είναι βοήθεια στην πλουτοκρατία, είναι αριθμητική ενίσχυση της πλουτοκρατίας με έναν παραπάνω. Τον προκομένο, που είναι και δουλευταράς και μορφωμένος.

    ReplyDelete
  56. "β) Καλό θα ήταν επίσης να αποκεντρωθεί η ανώτατη εκπαίδευση. Θα βοηθήσει την επαρχία και θα μειωθούν τα Αθηναϊκά έκτροπα. Η Αθήνα είναι τσογλανιστάν και μέξικο σίτι, δεν είναι σοβαρό μέρος για πανεπιστήμια."

    -Ναι ναι. Να πάει για παράδειγμα διάσπαρτο στο Αιγαίο. Ή στη Θεσσαλία. Ή στη Θράκη. Γιατί δε γίνεται αυτό επιτέλους, να δούμε και μεις μιά άσπρη μέρα.


    "2. Ο λόγος για τον οποίο ήρθαμε εμείς στην Αμερική, είναι ότι εδώ δεν έχουμε ανταγωνισμό: η γενική αμορφωσιά και έλλειψη καλλιέργειας ("αναθρέματος") είναι τόσο μεγάλη, που σχεδόν κανείς από άλλη χώρα δεν έχει ανταγωνισμό εδώ."

    και

    "3. Η τεμπελιά και αμορφωσιά των νέων Ελλήνων (που αντιγράφουν όσους εδώ πέρα τους πετάμε ντομάτες) θα κάνει την Ελλάδα παράδεισο για μετανάστες από άλλες χώρες, οι οποίοι... δεν θα έχουν ανταγωνισμό."

    -Στέκει αυτό.
    Με άλλα λόγια η Ελλάδα είναι τώρα όπως ήταν η Αμερική όταν πήγες εσύ.
    Αλλά και:
    Η Αμερική δεν είναι ανταγωνιστικη (γι αυτό πήγες εκεί)
    Αλλά και:
    Η παρουσία πολλών μεταναστών πάλι δεν κάνει το περιβάλλον ανταγωνιστικό (γι αυτό πήγες εκεί)
    Αλλά και:
    Παρά την καλλιέργεια των μεταναστών που συρρέουν, η γενική καλλιέργεια στην Αμερική είναι κλάφτα χαράλαμπε.
    Δηλαδή:
    Οι καλλιεργημένοι μετανάστες δεν έχουν καμία επίπτωση στην γενική καλλιέργεια. Εκτός κι αν οι καλλιεργημένοι μετανάστες άρχισαν να φτάνουν με πρώτο εσένα και ακόμα δεν προλαβατε.


    ----

    "Οι δικές όμως, είναι όλες Φερράρι.Ποιός σου είπε να ξενητευτείς; Ας πρόσεχες!"

    -Πολύστροφες (και ζαλισμένες απ τις πολλές στροφές). ΓΚΟΥΠ! Άου! Τιτιιιιί, κάντο μάκια να περααάσειειειει.


    --------------------------

    Αποχωρώ ταπεινωτικά εκστασιασμένος, πισωπατώντας και ταυτοχρόνως υποκλινόμενος πολλάκις.

    ReplyDelete
  57. αποφοιτε

    χαίρομαι που ξαναήρθες :)
    ο don λείπει-

    κάνεις μιά παρατήρηση που κατά βάση είναι σωστή. Μόρφωση και δουλειά δεν ταυτίζονται, είναι όμως ισχυρά συσχετισμένες.

    Επίσης το πως συμπεριφέρεσαι στη δουλειά (κοινωνικά, εργασιακά κτλ) εξαρτάται εν πολλοίς από την μόρφωσή σου (όχι την εκπαίδευση, την μόρφωση)
    αλλά και
    το πως μορφώνεσαι εξαρτάται από τη δουλειά

    -των γονέων σου κατ' αρχήν (πόσο συνειδητοποιούν την σημαντικότητα της μόρφωσης)
    - την δική σου ( τι προκλήσεις αντιμετωπίζεις και πως τις διαχειρίζεσαι)

    Με βάζεις σε πειρασμό να πω ότι στην πραγματικότητα δεν πρέπει να συζητάμε "τι πανεπιστήμιο" θέλουμε αλλά "ΤΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΘΕΛΟΥΜΕ".

    Κακά τα ψέμματα αν δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος ότι πανεπιστήμιο και να έχεις δεν κάνει διαφορά.

    Και πάμε προς τα πίσω λοιπόν: τι Λύκειο θελουμε κτλ κτλ

    g700- μήπως πρέπει να δούμε το θέμα στην ολότητά του ?

    Δεν νομίζω ότι περιμένει κάποιος με άθλιο Λύκειο να υπάρχει εξαίρετο Πανεπιστήμιο ή με άθλιο Γυμνάσιο εξαίρετο Λύκειο κτλ κτλ

    ReplyDelete
  58. roxala κι εγώ γιατί μ' αρέσει σπούδασα, γούσταρα ρε αδερφέ, μέτα ανακάλυψα ότι είχε και καλές γκόμενες στο πανεπιστήμιο, μ' άρεσε όμως και πολύ το διάβασμα και άλλα κόλπα και πέρασα κι ένα φεγγάρι (μεγάλο) από τους Socialist Workers της Αγγλίας. Πότε δεν έμαθα όμως και εδώ που τα λέμε δεν ξέρω δηλαδή ακόμα και τώρα να έχει υπάρξει σοσιαλιστική ή σοσιαλδημοκρατική χώρα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ, που να είχε τέτοια επικίνδυνη στάση όπως η δική σου σχετικά με τη σύμπραξη πανεπιστημίων και παραγωγής. Ούτε μία για δείγμα. Είτε η παραγωγή ήταν κρατική είτε ιδιωτική είτε μικτή πάντα υπήρχαν συμπράξεις. Αν δεν το αποδέχεσαι αυτό τότε να με συγχωράς αλλά δεν έχεις σχέση με σοσιαλισμό. Το πανεπιστήμιο για το πανεπιστήμιο και η γνώση για τη γνώση όταν γίνεται δόγμα που αποκλείει τις συμπράξεις στο πρακτικό επίπεδο είναι μαλακία και στο ιδεολογικό ανήκει στην κατηγρία μεταμοντέρνα φληναφήματα της γαλλικής διανόησης που περνιούνται και για αριστερά.

    ReplyDelete
  59. ser εγώ συμφωνώ για ολότητα αλλά όπως είχα πει και με τον κομφούκιο σ'ενα παλιό ντιμπέιτ τα κίνητρα και οι δομές κι οι θεσμοί παίζουν ρόλο.Στο μετρό γιατί ο Έλληνας γίνεται Ευρωπαίος και στο πανεπιστήμιο βαλκάνιολατίνος; ο ίδιος άνθρωπος δεν είναι στην τελικ΄;

    ReplyDelete
  60. θα τη δω αύριο την απάντηση την κάνω τώρα γιατί με περιμένει η felicity xxx

    ReplyDelete
  61. @ lefteris
    Όποιος προκαλεί ζημιές σε δημόσιο κτίριο (πανεπιστήμιο) να χρεώνεται προσωπικά με το κόστος, ή να υποχρεώνεται να επισκευάσει τις ζημιές (δηλαδή, όχι να προξενεί ζημιές και μετά να τις πληρώνει η κάθε γιαγιά από τα Τρίκαλα μέσω της φορολογικής της δήλωσης).

    TI λες παιδί μου. ΑΥΤΑ είναι επιείκειες!!!!!

    1) Εφόσον ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ο ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ in flagrante delicto δλδ πάνω στην πράξη, ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ αμέσως στο ΑΥΤΟΦΩΡΟ.

    Εφόσον προσάγεται ο ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ και δεν παραβιάζεται η αρχή του habeas corpus, ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ και ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΑΙ αυθωρεί.

    2) Οι ΠΟΙΝΕΣ έχουν πάντα ΤΡΙΑ ΣΚΕΛΗ,
    α) ΑΠΟΒΟΛΗΝ από μαθήματα ΚΑΙ εξετάσεις
    β) ΜΗ ΜΕΤΑΤΡΕΨΙΜΗ, ΜΗ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΜΕΝΗ, ΜΗ ΕΦΕΣΙΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ
    γ) ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ την οποία καταβάλλει ο γονέας, ο κηδεμόνας ή ο ίδιος ΚΑΙ η οποία λειτουργεί ως sine qua non, ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ, γιά την επάνοδο στα μαθήματα ΚΑΙ δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις.

    Εννοείται οι οι ΠΟΙΝΕΣ μεταβάλλονται και κυμάινονται ΜΟΝΟΝ ΠΟΣΟΤΙΚΩΣ, πχ η αποβολή μπορεί να είναι γιά ένα τρίμηνο ήβ εξάμηνο έως ΟΡΙΣΤΙΚΗ, δλδ ΑΡΣΗ της ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ.

    Εχουμε πει time and again ότι ο Ελληνας είναι ΣΚΟΥΛΗΚΙ, δλδ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΟΣ. Εν ριπή οφθαλμού μπορεί να μετατραπεί σε "αθώαν περιστερά, choir or Sunday school boy".

    KAI όπως πολύ σωστά λένε οι σοφοί Αμερικανοί, "Την φυλάκιση δεν την καταλαβάινει ο παραβάτης. Αλλωστε πολλές φορές τον βολεύει αφού του εξασφαλίζει στέγη και σχετικά κακλή τροφή. Οι ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ, όμως, ΠΑΝΤΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ".

    ReplyDelete
  62. "Στο μετρό γιατί ο Έλληνας γίνεται Ευρωπαίος και στο πανεπιστήμιο βαλκάνιολατίνος; ο ίδιος άνθρωπος δεν είναι στην τελικ΄;"


    Ξέρω γω; Γιατί οι σύζυγοι (αμφότερα φύλα) είναι καλοί και ευγενικοί με τους ξένους, αλλά θρασύτατοι με τους/τις συζύγους τους;
    Κανονικά δεν έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο; Στο κάτω κάτω, με τον/τη σύζυγο περνάς τις πιο πολλές ώρες, γιατί τα σκατώνεις;

    Το ίδιο και με τους βανδάλους φοιτητές: Το δικό τους το σπίτι κοιτάνε να χαλάσουνε πρώτα. "Ακαδημαϊκοί πολίτες"...

    Και οι καθηγητές, στ' αρχίδια τους, αφού θα πληρωθούν από το κράτος ούτως ή άλλως... τι τους νοιάζει...

    ReplyDelete
  63. "να γίνει ο στόκος στόχος για να μη νοιώθει ότι δεν σκεφτόμαστε και τις δικές του ανάγκες"

    να γίνει ο στόκος στόχος για να μη νοιώθει ότι δεν ενδοιαφερόμαστε και για τις δικές του ανάγκες

    (ροχαλλικήν)

    ReplyDelete
  64. "η ισοπέδωση των πάντων δεν είναι παραγωγική σε μια συζήτηση διότι ενεργοποιεί αυτομάτως τις δυνάμεις αδράνειας"

    απαιλλαικυτος=αυτοματοποιημένο ισοεπιπεδοτικο στοιχειο αδρεπανοποίησης, φτου - αδρανοπίεσης, φτου - αδρανοπιωμενο, φτου - αδρανοπυώδες στοιχειο ήθελα να πω. (το σπυρι στον κωλο σας)

    ReplyDelete
  65. derriere χριστιανέ μου, derriere

    έσο κόσμιος

    χαχαχαχαχαχαχα

    ReplyDelete
  66. απαιλλαικυτος προς lefteris

    Υπάρχει και το εκκλησιαστικό άσυλο. Με αυτό τι μπορώ να κάνω;

    Παρά φύσεως (Βασιλειάδου)
    χαααααααααααααααααααχαχαχαχαχα

    ReplyDelete
  67. Βασικα γιατι δεν διοργανωνρτε μια συζητηση πανω στο θεμα?Δεν βγαζεις ακρη μεσα στο μπλογκ.

    gμοσιε ειδες να λεω πουθενα οτι δεν θελω συνδεση του πανεπιστημιου με την παραγωγη?Δεν γινεται να μην εχει σχεση μιας και η παραγωγη ειναι ζωτικης σημασιας συνθηκη για την υπαρξη κοινωνιας,οπου και το πανεπιστημιο λειτουργει για την εξελιξη της.

    Εγω αυτο που ειπα ειναι οτι δεν θελω πανεπιστημιο εργαλειο παραγωγης πλουτου των καπιταλιστων.Θελω πανεπιστημια που θετει ως αξονα την κοινωνια και οχι την ατομο.Δεν λεω πως τα παιδια του μπλογκ επιδιωκουν κατι τετοιο αλλα νομιζω οτι αυτα που προτεινουν οδηγουν προς τα εκει.

    Κομφουκιε και εγω μεσα στο πολυτεχνιο ημουν.Προφανως και δεν θα κατσω να σου εξηγησω γιατι δεν επρεπε να μπουν μεσα δυναμεις καταστολης μιας και βλεπω οτι η προπαγανδα των μμε εχει εισχωρήσει βαθια μεσα σου.

    Ενα θα σου πω.Ο Μαρκεζινης ειχε πει "Αν ειχα προλαβει να φτιαξω τα ματ η εξεγερση του Πολυτεχνιου θα ειχε αποφευχθει."

    ReplyDelete
  68. Σορρυ για τα ορθογραφικα βιασυνη...

    ReplyDelete
  69. "βλεπω οτι η προπαγανδα των μμε εχει εισχωρήσει βαθια μεσα σου."

    -Με εκκλησιαστικό άσυλο ροχάλλα μου. Τελειωμένη περίπτωση ο σι άι έις. Το κομφου κι αν τονε πλενεις, τον πασοκο σου χαλας. Μη δινεις σημασια.

    ReplyDelete
  70. Παιδιά μην πιάσουμε τώρα τη συζήτηση για βάνδαλους και μη βάνδαλους γιατί θα χαθούμε στα αυτονόητα. Ο νόμος περί ασύλου δίνει τη δυνατότητα για επέμβαση σε περίπτωση τέλεσης εγκληματικών πράξεων εντός του πανεπιστήμιου. Όταν σπας το κτίριο και το καις είναι εγκληματική πράξη δεν είναι πράξη ελεύθερης δημοκρατικής έκφρασης και ανάπτυξης της σκέψης. Μην τρελαθούμε. Το ερώτημα είναι γιατί δεν εφαρμόζεται και αφήνεται το πανεπιστήμιο να καίγεται. Ο πρύτανης είναι υπέυθυνος όπως υπεύθυνες είναι και οι κομματικές παρατάξεις οι οποίες θέλουν εξουσία χωρίς ευθύνη και όπως είναι και η κυβέρνηση που κάνει τον πόντιο πιλάτο.

    Πάμε παρακάτω τώρα. Ο ser πολύ σωστά εντοπίζει το θέμα του Λυκείου. Το καλό Λύκειο δεν εξαρτάται από το εξεταστικό όπως λανθασμένα πιστεύουμε στην Ελλάδα. Αλλά από τις υλικές υποδομές, την ποιότητα του διδακτικού προσωπικού, τη δομή και φιλοσοφία του προγράμματος σπουδών. Καλό Λύκειο κατά την άποψή μας είναι αυτό που δουλεύει σε στυλ International Baccalaureate με 6 κύκλους μαθημάτων 3 advanced και 3 subsidiary όπου ο μαθητής καλείται να διαλέξει 1.μητρική γλώσσα, 2. ένα επίπεδο μαθηματικών, 3. μία κοινωνική επιστήμη, 4. μία θετική επιστήμη, 5. μία ξένη γλώσσα, 6. μία ελεύθερη επιλογή απ' ότι μάθημα θέλει ο μαθητής πχ από κουζινική και καλλιτεχνικά μέχρι θρησκευτικά. Και μία ώρα τη βδομάδα θα υποχρεούται άνευ εξετάσεων στο τέλος να παρακολουθεί μάθημα θεωρίας της γνώσης κι επιστημολογίας.

    Σχετικά τώρα με τις συμπράξεις roxalas όλοι πρέπει να ωφελούνται απ' αυτές και τα πανεπιστήμια που λαμβάνουν επιπρόσθετη χρηματοδότηση και οι φοιτητές που αποκτούν σχέση με την αγορά εργασίας και οι επιχειρήσεις που αποκτούν εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνολογία. Είναι μια οικονομία κλίμακας. Δηλαδή θα ήταν άσχημα να συνεργάζεται το Πολυτεχνείο πιο στενά με τη ΔΕΗ και η συνεργασία αυτή λειτουργήσει προωθητικά για τη δημιουργία ενός νέου τοπίου ενέργειας στην Ελλάδα να φτιάξουν μια νέα βιομηχανία αιχμής με όχημα την ενέργεια και το περιβάλλον; Συμφωνούμε εδώ με τον gmosios

    ReplyDelete
  71. Mε ΟΛΟ τον ΣΔΕΒΑΣΜΟ, ο roxalas φέρει το ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟΝ, όπως και η αείμνηστη θεία Φωφώ.

    ReplyDelete