Sunday, July 27, 2008

Η γενιά χωρίς όνομα

Γιατί άραγε να πρέπει μια γενιά να έχει «κωδικό-όνομα»; Ευτυχώς που κάθε νέα γενιά ζει έτσι ή αλλιώς τη ζωή της και, αδιαφορώντας για εκείνους που τρέχουν να την αναλύσουν, φτιάχνει το μέλλον


Η επόμενη γενιά της περίφημης «Χ», που αυτοπροσδιορίστηκε μέσα από το βιβλίο του Douglas Coupland, αναζητεί το δικό της όνομα όχι τόσο για να αποκτήσει ταυτότητα όσο για να έχουν έναν «κωδικό» οι αναφορές σε αυτήν και να διευκολύνονται όσοι επιμένουν να βάζουν τις ολόφρεσκες ομάδες των νέων ανθρώπων στο μικροσκόπιο.

Αν έφθανε ένα «Υ» στη λογική του επόμενου γράμματος του λατινικού αλφαβήτου θα ήταν για να περιγράψει τους ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ 1977 και 2002. Τα μικρά αδελφάκια των διάσημων «Χ», της μουσικής γκραντζ και του Διαδικτύου.

Την κουβέντα θέλησε να ξανανοίξει η εφημερίδα «Washington Post» για να διευκολύνει και να απαλλάξει τους νέους, μεταξύ 16 και 30, από χαρακτηρισμούς όπως η γενιά-μιλένιουμ, οι «τεκνοσέξουαλ», ή η γενιά του i-pod και της εικονικής πραγματικότητας (VR όπως virtual reality). «Τι έρχεται μετά την Generation Χ;» αναρωτιέται η εφημερίδα. Και οι απαντήσεις αφήνονται στα χέρια κάποιων που μπήκαν στη διαδικασία να δώσουν μικρές συνεντεύξεις χωρίς κατ' ανάγκην να συνιστούν κάποιας μορφής αντιπροσωπευτικό δείγμα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες φθάνουν τα 70 εκατομμύρια, στην Ιταλία (με βάση την αναπαραγωγή του ίδιου ρεπορτάζ στις σελίδες της «Repubblica») είναι γύρω στα 5 εκατομμύρια. Καθένας έτοιμος να μιλήσει για τη «δική του» γενιά. Χαλαρά και ήρεμα, χωρίς να πολυσυνειδητοποιεί ότι μπαίνει σε μια διαδικασία, αφού δεν είναι τυχαία η γενιά που «βρίσκεται σε σύνδεση επί 24ωρης βάσης», πρωταγωνίστρια λαμπρή της απέραντης ηλεκτρονικής κοινότητας, φορέας ενός εικονικού-εγώ στο περίφημο Second Life, μια γενιά που βιώνει διαφορετικά την έννοια της συμμετοχής, οργανωμένη σε νέου τύπου νομαδικές «φυλές».

Ξεφεύγουν από τις κατηγοριοποιήσεις γιατί, όπως λένε τα αδέλφια αλλά και οι γονείς τους, καθένας τους φτιάχνει το προσωπικό του σύμπαν από πάθη και ενδιαφέροντα. «Διαφέροντας σαφώς από τους λεγόμενους baby-boomers, γεννήθηκαν σε μια κοινωνία που δεν τους δίνει υποσχέσεις για το μέλλον τους, ζουν την καθημερινότητά τους σε ένα σενάριο σκοτεινό, μεγαλώνουν σε μια κατάσταση κρίσης των αξιών και των προοπτικών που ανοίγονται μπροστά τους και αναπτύσσουν, ή τέλος πάντων προσπαθούν να διατηρήσουν μια συμπεριφορά ρεαλιστική και ταυτόχρονα αισιόδοξη. Είναι έτοιμοι να προσφέρουν μέσα από τον εθελοντισμό και να απασχοληθούν με θέμα περιβαλλοντικά», εξηγεί ο κοινωνιολόγος Vanni Codeluppi.

Κάποιοι ήθελαν να προσδιορίζονται μέσα από αναφορές στο κίνημα των πανκ ή των χίπις. Άλλοι προέβαλαν την ταυτότητά τους με τις μάρκες των ρούχων τους, όπως η T-generation της δεκαετίας του '80, με τα Converse, τα Adidas κι ένα σωρό άλλες αναγνωρίσιμες επιλογές. Αυτή η γενιά όμως δεν θέλει να έχει αίσθηση της κρίσης, βολεύεται με λίγη θαλπωρή που της προσφέρει η ομαδοποίηση σε όποιο κοινωνικό πακέτο τη χωρέσει, ζει μέσα στην οικογένεια και διαμορφώνει μια κάστα προνομιούχων καταναλωτών. Φυσικά, όπως διευκρινίζει ο Vanni Codeluppi, η αγορά δεν τη χάνει καθόλου από τα μάτια της και αναζητεί σταθερά τρόπους για να την προσεγγίσει.

Όσον αφορά τη μουσική που προτιμά, κάνει διακρίσεις υπέρ της ποπ και βολεύεται άνετα με ό,τι μπορεί να «κατεβάσει» χωρίς χρεώσεις από το Ιντερνετ. Ψάχνει ανεξάρτητες παραγωγές και δεν ντρέπεται να δείξει την προτίμησή της σε όσα της άφησαν κληρονομιά οι αμέσως προηγούμενοι.

Η τηλεοπτική σειρά «Lost generation» την άγγιξε ιδιαίτερα, ίσως γιατί καλύπτει το κενό που αισθάνεται και η ίδια και εκφράζεται μέσα από την ανάγκη της να ξανα-ανακαλύψει τον κόσμο και την ίδια τη ζωή.

Στον κινηματογράφο αφήνεται να γοητευτεί ακόμη από τον «Indiana Jones» αλλά και από παραγωγές, όπως η «Juno». Οι ανεξάρτητες παραγωγές τραβούν κι εδώ το ενδιαφέρον της.

Κι ίσως με λίγα λόγια, στην αναζήτηση μιας ταυτότητας για τη γενιά αυτή, να είναι ανάγκη να ανατρέξει κανείς σε κάθε λογής υποκουλτούρα και να 'χει μια ελαστικότητα ώστε να μην κολλήσει στην προσπάθεια ερμηνείας αντικρουόμενων χαρακτηριστικών, σε μια εποχή με πολυμορφική ταυτότητα!

Μια πασαρέλα με ατελείωτα πήγαιν'-έλα, από γενιές με όνομα ή χωρίς, ανοίγεται μπροστά στα μάτια όποιου επιχειρήσει τουλάχιστον μεταπολεμικά να φτιάξει «κουτάκια» ταξινόμησης των νέων, με ρεύματα ξεκαθαρισμένα ή ανάκατα, με κουλτούρες μπερδεμένες στο κουβάρι που πλέκει, πριν το πολυκαταλάβουμε, το μέλλον μας...*

31 comments:

  1. ayto enooysa kie go me to proigoymeo dudes oti einai dyskolo na baleis se ena kostoymi tis genies, omos yposynala kai ypokoyltoyres yparxoyn. to g700 bebaia pianei ena pterastio kommati toy neanokomsoy at work and this is the reason why it is so successful. kata t' alla ti leei to greece zesti? edo cool

    ReplyDelete
  2. ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

    1. Η Αυτού Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κύριος Κύριος Βαρθολομαίος απέδειξε ότι διαθέτει ΔΙΠΛΩΑΜΤΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ανώτερο ΚΑΙ αυτού του Ελευθερίου Βενιζέλου.

    2. Ο Γ Αλογοσκούφης μίλησε σήμερα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για δυνατότητα συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟ που ο γράφων επαναλαμβάνει εδώ και 10 ΜΗΝΕΣ.

    ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ μου είναι πως ΜΟΝΟ μιά ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ υπο την πρωθυπουργία του κ. ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ, και ΣΥΝΘΕΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ που θα σας γνωρίσω εν καιρώ, μπορεί να λειτουργήσει ΕΠΓΑΓΩΓΙΚΑ σ' αυτήν την ΤΡΑΓΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ του ΕΘΝΟΥΣ.

    ReplyDelete
  3. @Κομφούκιος
    "Η Αυτού Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κύριος Κύριος Βαρθολομαίος απέδειξε ότι διαθέτει ΔΙΠΛΩΑΜΤΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ανώτερο ΚΑΙ αυτού του Ελευθερίου Βενιζέλου."

    Είναι ο τελευταίος(;) της μεγάλης διπλωματικής σχολής των Φαναριωτών.
    Μέγας ηγέτης και τεράστιο "γεωπολιτικό" μέγεθος για τη Δύση.Οι Αμερικανοί το κατάλαβαν καλά.Ο Kotsios όμως είναι της σχολής του Χριστόδουλου.

    ReplyDelete
  4. Η ενσωμάτωση της Ρωσσίας-Σιβηρίας στο σύστημα "Δύση" περνάει και μέσα από την Ορθοδοξία και το Χριστιανισμό.
    Η Ρωσσία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Δυτικού πολιτισμού,στον οποίο συνεισέφερε πολλά,και πρέπει να απενοχοποιηθεί απο το πρόσφατο Σταλινικό παρελθόν της.Αρκεί οι Αμερικανοί να μη συμπεριφέρονται σαν καουμπόιδες και να ρωτάνε το Βαρθολομαίο όταν προσεγγίζουν την Αρκούδα.Ευτυχώς που ξύπνησαν και οι Γερμανοί και το Βερολίνο έχει ρεύμα καλό στα διεθνή και ιδαίτερα στα Ρωσσικά.Εμείς με τη βοήθεια της D.T "γερμανοποιούμαστε",με τη βοήθεια της GAZ DE FRANCE "γαλλοποιούμαστε" και με τη βήθεια της GAZPROM "ρωσσοποιούμαστε".Ο καθείς και τα μέσα του.
    "Εξω πάμε καλά".

    ReplyDelete
  5. erratum magnum
    Η Αυτού Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κύριος Κύριος Βαρθολομαίος
    ->
    Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κύριος Κύριος Βαρθολομαίος

    ReplyDelete
  6. ". Ο Γ Αλογοσκούφης μίλησε σήμερα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για δυνατότητα συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟ που ο γράφων επαναλαμβάνει εδώ και 10 ΜΗΝΕΣ."

    H μοναδική διέξοδος,αφού δεν τολμάνε,είναι να τα μαζεύουν και να φεύγουν.Το "στρίβειν διά του αρραβώνος", που προτείνει ο Αλογοσκούφης, σημαίνει παραδοχή ανικανότητας, τώρα που φάγανε τα έτοιμα.Τα ταχυδακτυλουργικά τέλειωσαν. Ο Βασιλιάς είναι γυμνός.
    Μέχρι τώρα αρνούνταν να μαζέψουν τους φόρους που λιμνάζανε στα ντουλάπια των εφοριών λόγω ανεύθυνου λαικισμού.Και τώρα ψάχνουν για συνένοχους να τους ξελασπώσουν.

    ReplyDelete
  7. OYΔΕΙΣ αντιλέγει Παρμενίδη μου.

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    πρέπει να υπάρξει ΜΙΑ ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ από το ΧΑΟΣ

    στους ΟΡΟΥΣ:

    ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

    ΛΟΓΙΚΗΣ και

    ΕΦΙΚΤΟΥ, το και σπουδαιότερο.

    ΚΑΙ αυτό είναι όχι μόνο το σπουδαιότερον ΑΛΛΑ και το σημαντικότερο for it takes two to tango. KAI ΑΤΥΧΩΣ, ο ΛΑΟΣ είναι ΑΠΑΙΔΕΥΤΟΣ.

    ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ, λοιπόν, ΚΑΙ επίδειξη ωριμότητας ΚΑΙ πειθαρχίας από πλευράς Λαού
    ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ με ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, δλδ ΑΤΟΜΑ με ΑΓΩΓΗ και ΠΑΡΑΔΟΣΗ δυνάμενα να ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ την ΤΗΡΗΣΗ των ΘΕΣΜΩΝ μέχρι ΘΑΝΑΤΟΥ, που θα ΛΟΓΟΔΟΤΟΥΝ σε ΑΝΟΙΚΤΑ FORA

    ΜΙΑ και ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ τον ΜΗΝΑ ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ στον ΛΑΟ.

    ReplyDelete
  8. To OΠΟΙΟΝ σημαίνει:

    ΚΑΝΕΙ ο ΜΗΧΑΝΟΒΙΟΣ

    ΣΟΥΖΕΣ με ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΟ ΘΟΡΥΒΟ και ΤΑΧΥΤΗΤΑ έστω και 10% πάνω από 40 χιλιόμετρα την ώρα, εν μέση ΠΛατεία Ρηγίλλης στις 3 το ΠΡΩΙ;;;;;

    ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΥΘΩΡΕΙ και ΠΑΡΑΧΡΗΜΑ

    ΠΛΗΡΩΝΕΙ $ 4.000 ΕΥΡΩ
    και
    ΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΥ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ.

    ReplyDelete
  9. Το ΟΠΟΙΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ:

    Σε έπιασα να ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ σε CARTEL;;;

    ΠΡΟΣΤΙΜΟΝ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ

    και

    ΦΥΛΑΚΙΣΗ 10 ΕΤΩΝ ΑΝΕΥ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ

    ReplyDelete
  10. O Γερο-Καραμανλής ΗΤΑΝ ΣΟΦΟΣ. Δίπλα στην σοφία του, ΔΙΕΘΕΤΕ και την ΕΜΠΕΙΡΙΑ από την ΛΑΪΚΗ ΤΑΞΗ.

    ΓΝΩΡΙΖΕ ότι ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΥΤΖΙΚΟΣ, όπως ο λαουτζίκος σε όλα τα μήκη και πλάτη επί της ΓΗΣ, είναι ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΟΣ.

    ΕΡΧΕΣΑΙ, λοιπόν, εδώ ως καλός ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ και λες:

    FROM the PEOPLE, BY the PEOPLE and FOR the PEOPLE (Αraham Lincoln)

    ΔΗΛΑΔΗ με το ΚΥΡΟΣ που απορρέει ΑΠΟ τον ΛΑΟ,
    και που, ΜΕΣΩ του ΛΑΟΥ, στοχεύει το ΟΦΕΛΟΣ του ΛΑΟΥ

    ΣΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΩ κύριε ΧΥΖ.

    That plain and that simple.

    ReplyDelete
  11. erratum
    Αraham Lincoln
    ->
    Αbraham Lincoln

    ReplyDelete
  12. Mέσα λοιπόν από την διαλεκτική σχέση με τον ΛΑΟ, ο καλός ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ που ΔΕΝ ΑΓΕΤΑΙ μέσω των δημοσκοπήσεων ΑΠΟ τον ΛΑΟ, αλλά ΗΓΕΙΤΑΙ ΑΥΤΟΥ, ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ τον ΤΡΟΠΟΝ ΣΚΕΠΤΕΣΘΑΙ του ΛΑΟΥ

    1) ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΣ το ΘΡΑΣΟΣ του ΛΑΟΥ
    και
    2) ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ την ΔΕΙΛΙΑ του ΛΑΟΥ σε ΗΘΙΚΟ ΣΘΕΝΟΣ (moral courage).

    Με άλλα λόγια, ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ η ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ, ΔΕΝ είναι εκεί γιά να ΥΠΑΚΟΥΕΙ και να ΕΚΤΕΛΕΙ ΑΠΛΑ τις επιθυμίες του ΛΑΟΥ,

    ΑΛΛΑ

    γιά να ΔΙΑΛΕΓΕΤΑΙ μαζί του με ΜΟΝΑΔΙΚΟ γνώμονα την ΛΟΓΙΚΗ και τα ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ του ΕΘΝΟΥΣ.

    ReplyDelete
  13. ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ, λοιπόν, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη [και μιλάω σε σένα διότι είσαι από τους 5-10 καλυτέρους], ΓΙΑΤΙ αυτό που ΕΣΥ ονομάζεις ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

    ΕΓΩ ονομάζω ΠΑΝΤΕΛΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  14. Διπλασιάστηκαν οι μισθοί των δικαστικών.Σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που πήραν οι ίδιοι.Το λέει στη συνέντευξή του ο υπουργός οικονομικών και δεν ντρέπεται.
    Με ποιό κύρος η πολιτεία θα ελέγξει το ΜΗΧΑΝΟΒΙΟ θορυβοποιό;
    Λέει και κάτι άλλο ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΟ στην ίδια συνέντευξη ο Αλογοσκούφης.Στην Ελλάδα υπάρχει και λειτουργεί ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ που υπονομεύει το πολιτικό σύστημα.
    Μπά! Και εγώ που νόμιζα ότι υπήρχε μόνο Σύστημα Σημίτη! Που μας τσαμπονούσε επί χρόνια ο αντισυστημικός και αντισημητικός υπουργός!

    ReplyDelete
  15. Kαι όμως αυτό που ο Αλογοσκούφης ονομάζει ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ΔΕΞΙΑ που δεν ορρωδεί προ ουδενός.Που είναι σήμερα τόσο ισχυρή όσο ποτέ στην Ελλάδα.Γιατί σε αντίθεση με τη ΔΕΞΙΑ του παρελθότος που ήταν ΠΟΛΙΤΙΚΗ τώρα είναι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ.Και με παγκόσμια κυριαρχία και με πλήρη έλεγχο της Αμερικάνικης κοινωνίας.Αυτό θα το γευτεί καλά στο πετσί του προσεχώς ο Ομπάμα εαν δεν συμμορφωθεί προς τις επιταγές της.

    ReplyDelete
  16. Ας είχε και ο ΛΑΟΣ ΝΟΥΝ και ΛΟΓΙΚΗΝ που έφτυσε ένα

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ,

    τον μοναδικό από συστάσεως Ελληνικού κράτους, ήτοι από 1830,

    που διέθετε

    το ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΡΟΣ του Ε Βενιζέλου,

    την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ του Χ Τρικούπη

    την ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ του Α Παπαναστασίου

    και

    τον ΡΕΑΛΙΣΜΟ και την ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ του Κ Καραμανλή.

    Ο ΛΑΟΣ, συνεπικουρούσης της ΑΘΛΙΑΣ Νέας Δημοκρατίας, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ του ΛΑΜΟΓΙΑΚΟΥ ΒΑΘΕΟΣ ΠΑΣΟΚ,

    ΕΦΤΥΣΕ τον ΕΥΕΡΓΕΤΗ του

    ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ.

    ΣΣ. Σωστά τα λέει ο Παρμενίδης. Οι αποφάσεις των ΔΙΚΑΣΤΩΝ είναι ΑΚΥΡΕΣ διότι ΟΥΔΕΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΧΩΡΑΣ και ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ή ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗ επιτρέπει ο ΚΡΙΝΩΝ να είναι και ΚΡΙΝΟΜΕΝΟΣ.

    ReplyDelete
  17. H BAΘΕΙΑ ΕΛΕΕΙΝΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με ΤΑΤΟΥΛΗΔΕΣ, ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΔΕΣ, ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΔΕΣ, ΠΟΛΥΔΩΡΕΣ και όλην την ΚΟΠΡΟΝ του ΑΥΓΕΙΟΥ

    αλλά

    και

    το ΕΛΕΕΙΝΟ ΒΑΘΥ ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΟ ΠΑΣΟΚ με τους ηγέτες του
    Γεννηματά, Πολυζωγόπουλο, Παπασπύρο, Αντωνίου, Λομβάρδο, Αποστολίδου, Βενιζέλο, Λαλιώτη, Τσοχατζόπουλο, Σκανδαλίδη, Βερελή και ΛΟΙΠΗΝ ΚΟΠΡΟ του ΑΥΓΕΙΟΥ

    ΕΠΙΣΗΣ ΖΕΙ και ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ

    ΑΛΗΤΕΣ να ΠΑΤΕ στα ΣΠΙΤΙΑ σας.

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. Ο κύριος Βαρθολομαίος είναι ένας θρησκευτικός ηγέτης. Η θρησκεία απευθύνεται στο θυμικό και μόνο. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όρους λογικής και επιστήμης (για όλους τους συμμετέχοντες) από τους αντιπρόσωπούς της διότι αυτοί, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι οι αγγελιαφόροι/ερμηνευτές του λόγου του θεού - κάτι που επικαλούνται συχνότατα.
    Η διπλωματία με εργαλείο ένα όχημα του θυμικού είναι δυνατή και μπορεί να είναι και αποτελεσματική. Προϋποθέτει όμως ότι τουλάχιστον ο ένας από τους συμμετέχοντες θα εγκαταλείψει τη λογική/επιστήμη (και αυτός συνήθως δεν είναι ο θρησκευτικός ηγέτης).
    Οι δυνητικοί κίνδυνοι που εμπεριέχονται στην "θρησκευτική διπλωματία" είναι εμφανείς και σίγουρα όχι πέρα από τις πνευματικές ικανότητες και του κομφούκιου και του παρμενίδη. Είναι λοιπόν αδικαιολόγητοι, είτε εαν επιτρέπουν σε αυτή την περίπτωση το θυμικό τους να υπερτερήσει της λογικής τους, είτε εαν πιστεύουν ότι το μπορούν να χρησιμοποιήσουν το θυμικό άλλων προς ώφελός τους/μας. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα.

    ReplyDelete
  21. περίσσευμα ασυδοσίας λέω εγώ

    ReplyDelete
  22. ventriloquist,

    Ο άνθρωπος δεν είναι ΛΟΓΙΚΟ Ον είναι ΑΛΟΓΟ Ον.
    Οι Αλογες ανάγκες δεν εξέλειπαν.Κακώς τις αγνοούμε και τις περιφρονούμε.
    Τα είπαμε και άλλες φορές αυτά αλλά μάλλον πρέπει να τα ξαναπούμε.
    Oι θρησκείες και οι ηγέτες τους το ξέρουν καλά αυτό.
    Κάποια στιγμή, στην ακμή του Διαφωτισμού,οι άνθρωποι πιστέψαμε ότι νικήσαμε κατά κράτος τις Αλογες δυνάμεις. Αλλά οποία πλάνη!
    Ακόμα και ο Νίτσε διακήρυξε με βεβαιότητα το θάνατο του Θεού.Τώρα που βλέπει τη θριαμβευτική επάνοδό του τί να λέει άραγε από τον Αδη;
    Μακάρι να είχαμε τέτοιους και σήμερα και ας μας πλανούσαν για μια ακόμη φορά.Το βέβαιο είναι ότι θα σπρώχνανε άλλα 500 χρόνια την ανθρωπότητα μπροστά.

    ReplyDelete
  23. burga se oles gia na doyme aspri mera

    ReplyDelete
  24. @ ventriloquist
    Προϋποθέτει όμως ότι τουλάχιστον ο ένας από τους συμμετέχοντες θα εγκαταλείψει τη λογική/επιστήμη (και αυτός συνήθως δεν είναι ο θρησκευτικός ηγέτης).

    O θρησκευτικός ηγέτης περιορίζεται σε θρησκευτικά θέματα με ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ του, του ΑΥΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ (πχ Αλέξιος), με ΑΛΛΟΔΟΞΟΥΣ (πχ Ποντίφηξ) ή ακόμα και ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΥΣ (πχ Δαλάϊ Λάμα κλπ).

    ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΟΥ, είναι ΔΥΝΑΤΟΣ ο συγκερασμός του ΘΥΜΙΚΟΥ με την επιστήμη και την λογική.
    Ο ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ που θήτευσε σε Τεκτονικά Εργαστήρια πέτυχε την ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ, το ίδιο ΚΑΙ ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ.

    ReplyDelete
  25. @ parmenides and κομφούκιος

    Το ότι ο άνθρωπος έχει ανάγκη τη θρησκεία προς ικανοποίηση του θυμικού του δε σημαίνει ότι πρέπει να επιτρέπουμε στη θρησκεία να διεισδύει σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής. Η πολιτική και η διπλωματία είναι πεδία που, κατά την γνώμη μου, η θρησκεία πρέπει να μένει απ''έξω, έστω κι αν είναι πολύ εύκολη η χρησιμοποίησή της γι'αυτούς τους σκοπούς ή ακόμη και πρόσκαιρα ωφέλιμη εξαιτίας του αξιόλογου χαρακτήρα κάποιων ατόμων.
    Το ότι η θρησκεία έχει και πάλι πέραση στην διαμόρφωση πολιτικής δε σημαίνει ότι κι εμείς πρέπει να ανέβουμε σε αυτό το "τρένο".
    Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν αυτή η τακτική μάς οδήγησε στο να λειτουργούμε εθνικά ως απολογιτές ατόμων όπως ο Μιλόσεβιτς.
    Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ιδίως ως πολίτες ενός κράτους που δεν έχει ακόμη καταφέρει να διαχωριστεί από τη θρησκεία.
    Η θρησκεία όταν διεισδύει σε όλο το φάσμα της ζωής μας, λόγω της φύσης της, μπορεί να λειτουργήσει ως ωθητήρια δύναμη αλλά και ως τροχοπέδη του πολιτισμού χρησιμοποιόντας ακριβώς την ίδια ορολογία, επιχειρηματολογία και τακτική και στις δύο περιπτώσεις. Η διαφορά ανάμεσα στην πρόοδο και την οπισθοδρόμηση μέσω της θρησκείας σε αυτή την περίπτωση εξαρτάται μόνο από τον χαρακτήρα και τις προθέσεις των θρησκευτικών ηγετών.
    Ο τρόπος για να απαλλαγούμε από αυτό τον δυνητικό κίνδυνο είναι να προσπαθούμε να αποκλείουμε τη θρησκεία από "μερη" για τα οποία αποφασίζουμε ότι η λογική είναι καλύτερος οδηγός από το θυμικό.
    Χρησιμοποιώ τη λέξη "προσπαθούμε" για να προλάβω το επιχείρημά σου ότι δε μπορούμε.
    -Σίγουρα πάντως δεν επικροτούμε και κυρίως δε θεσμοθετούμε τη "θρησκευτική διπλωματία". Με άλλα λόγια, οι πολιτικοί δεν πρέπει να συντονίζονται, συντάσσονται και να χρησιμοποιούν ως εργαλείο πολιτικής πίεσης τη θρησκεία, παρά μόνο όταν πρέπει να υπερασπίζονται το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας των πολιτών που εκπροσωπούν.
    Για να φτάσουμε στη Χρυσή Τομή, compartmentalisation is key.
    Δεν κατηγορώ τον κύριο Βαρθολομαίο για τίποτα. Μόνο τις απόψεις σας για το πώς αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να λειτουργήσει λόγω της θέσης του και των δυνατοτήτων του.

    ReplyDelete
  26. @ VENTRILOQUIST

    ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΟΥΜΕ!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  27. KAI ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝ τον (ΔΙΑ)ΧΩΡΙΣΜΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ και ΚΡΑΤΟΥΣ επ ΑΓΑΘΩ του ΕΘΝΟΥΣ.

    (προς άρση παρεξηγήσεως)

    ReplyDelete
  28. Mε άλλα λόγια, όπως σημειώνει και ο Alexis de Toqueville, ΠΙΣΤΕΥΟΜΕ ότι ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ και ΚΡΑΤΟΥΣ ήταν ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ της ΡΑΓΔΑΙΑΣ και ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ της ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

    και στην συνέχεια

    ΕΒΓΑΛΕ από το ΣΚΟΤΟΣ και την ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΑ και την αδελφή μας εν Ευρώπαϊκή Ενώσει ΓΑΛΛΙΑ.

    ReplyDelete
  29. ΠΑΡΕΝΘΕΤΙΚΑ

    Στην κατηγορία των ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΩΝ θρησκευτικών ηγετών κατατάσσω ΚΑΙ τον ΤΙΡΑΝΩΝ και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιον, κατά κόσμο καθηγητή κύριον Γιαννουλάτον.

    ReplyDelete
  30. To πλέον prestigious σχολείο αυτή τη στιγμή στα ΤΙΡΑΝΑ είναι το ΑΡΣΑΚΕΙΟ όπου τα παιδιά της Αλβανικής elite μαθαίνουν γράμματα στην Ελληνική Γλώσσα.

    ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΘΕ την ΣΗΜΑΣΙΑ;;;;

    ReplyDelete
  31. Jeronymo groovy paidia kai ta myala sta kagela

    ReplyDelete