Thursday, July 17, 2008

Η αμήχανη αναγνώριση των κολεγίων

...Ξανανοίγει το διάλογο για το τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα...

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή, μέσα στο κατακαλόκαιρο, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ρυθμίζει ζητήματα λειτουργίας των Κολεγίων στη χώρα μας.

Το νομοσχέδιο είναι ακόμη μία απόδειξη της απερίγραπτης αμηχανίας και ατολμίας της κυβέρνησης στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, τι ακριβώς ρυθμίζει το νομοσχέδιο;

Τα εξής εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα για τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Τι τίτλο επιτρέπεται να έχουν στην ταμπέλα τους τα Κολέγια και βεβαίως το γεγονός ότι είναι παράνομο στο εξής να έχουν κοινή είσοδο με φροντιστήρια. Ε, τώρα πια που τα Κολέγια δεν θα έχουν την ίδια πόρτα με τα φροντιστήρια αγγλικών θα αρχίσουν να έρχονται οι απόφοιτοι της Οξφόρδης και του LSE στην Ελλάδα για μεταπτυχιακά.

Το νομοσχέδιο δυστυχώς αρχίζει και τελειώνει στο εξής ένα. Στο ότι υπάγει τα Κολέγια στην εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Σε αυτόν ακριβώς τον τραυματισμένο συμβολισμό αντιδρούν με λύσσα όσοι αντιδρούν θεωρώντας προφανώς ότι τα Κολέγια όχι απλώς δεν εντάσσονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά ούτε καν στην εκπαίδευση.

Το νομοσχέδιο είναι μία ιδιόμορφη αφορμή με την οποία ξανανοίγει ο διάλογος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πέρα, ωστόσο, από τις καλές ή κακές, μεταρρυθμιστικές ή αγωνιστικές απόψεις, υπάρχουν συγκεκριμένες νομικές δεσμεύσεις.

Η Οδηγία 2005/36 υποχρεώνει τη χώρα να αναγνωρίσει επαγγελματικά δικαιώματα ανάλογα με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων στους αποφοίτους των Κολεγίων εκείνων, τα οποία συνεργάζονται με πανεπιστήμια χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να θέσει προϋποθέσεις ουσιαστικές/ακαδημαϊκές ως προς τη λειτουργία τους. Δηλαδή, ποιος διδάσκει, τι διδάσκει και ποιον διδάσκει. Αυτά ελέγχονται μόνο από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια.

Όμως, αυστηρές ακαδημαϊκές προϋποθέσεις θα μπορούσαν να είχαν τεθεί για τα υπόλοιπα Κολέγια που δεν υπάγονται στην Οδηγία και είναι πραγματικά περίεργο, γιατί κάτι τέτοιο δεν επιχειρήθηκε.

Τρεις είναι οι λύσεις ως προς την Οδηγία. Ή την εφαρμόζουμε, ή περιμένουμε να καταδικαστούμε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και κατόπιν να την εφαρμόσουμε ή αποχωρούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα τα υπόλοιπα λέγονται για να λέγονται, όπως οι νομικές ανοησίες για υπεροχή του Συντάγματος και του άρθρου 16 έναντι της Οδηγίας.

Με λίγα λόγια ή θα προσαρμοστούμε ή θα βουλιάξουμε. Ή θα δούμε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Οδηγία σαν αφορμή για να αλλάξουμε προς το καλύτερο το πεδίο της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα ή θα συμβιβαστούμε με χαμηλού επιπέδου εκπαίδευση από δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα κρύβοντας για μια ακόμη φορά τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Η ίδια η αμηχανία και η φοβία του νομοσχεδίου τουλάχιστον καταφέρνει και ανοίγει ξανά το διάλογο για την δημόσια ανώτατη εκπαίδευση. Ένα αγαθό που όσο περισσότερο κρατικοποιείται, άλλο τόσο χάνει το δημόσιο χαρακτήρα του.

ΔΗΜΟΣΙΟ πανεπιστήμιο είναι το αυτοδιοίκητο πανεπιστήμιο που αξιολογείται από το κράτος, χρηματοδοτείται από το κράτος αλλά που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΡΑΤΟΣ.

Η κυβέρνηση χωρίς διάθεση, τόλμη και σχέδιο και μάλλον εν αγνοία της ξανανοίγει το διάλογο.

129 comments:

  1. ΤΗΕ LATEST HOT NEWS

    From the CENTER for POLITICS of the University of Virginia.

    Director: Larry J. SABATO
    By Alan Abramovitz

    Based on five national polls that have been conducted this month--Gallup, Newsweek, Quinnipiac, CBS/New York Times, and ABC/Washington Post--Barack Obama is currently trailing John McCain by an average of nine points among white voters. So Obama is doing much better than John Kerry and a little better than Al Gore. In fact, the only Democratic presidential candidates in the past four decades who have done better among white voters were Jimmy Carter in 1976 and Bill Clinton in 1992 and 1996. Not coincidentally, they were also the only successful Democratic presidential candidates in the past four decades. Based on his current showing in the polls, Barack Obama may well be the next one. With whites expected to comprise less than 80 percent of the 2008 electorate, and with a 20-1 margin among black voters and a 2-1 margin among Hispanic voters, Obama's current nine point deficit among white voters would translate into a decisive victory in November.


    Πράγματι, με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ήτοι
    1) Υστέρηση 9 εκατοστιαίων μονάδων ανάμεσα στους Λευκούς ψηφοφόρους, που αποτελούν 77-80% του εκλογικού σώματος
    2) 20:1, Obama:Mc Cain margin ανάμεσα στους ΑφροΑμερικανούς που συνιστούν περίπου 14% του σώματος και
    3) 2:1, Obama: Mc Cain margin ανάμεσα στους Ηispanics, που συνιστούν περίπου 6% του εκλογικού σώματος,

    ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ότι ο κύριος ΟΒΑΜΑ παίρνει 52.14% και ο κύριος Mc CAIN 47.85%

    Ici Place Regilles. Bonjour a tous.

    ReplyDelete
  2. @ george

    Eδώ μέσα κύριε, μιλάμε με όρους ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ και ΛΟΓΙΚΗΣ, ενώ εσυ ακίζεσαι με όρους ΘΥΜΙΚΟΥ.

    ΚΑΙ άκου δω, ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ. Είναι ΕΥΛΟΓΙΑ να υπάρχουν ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    Να λες ΠΟΥ και ΓΙΑΤΙ διαφωνείς, Η εναλλακτικά να ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙΣ δικές σου προτάσεις!!!!

    ΕΣΤΙ και ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ θα προκύψει ΕΠΑΓΩΓΗ!!!!!

    Η ΛΟΓΙΚΗ ΘΑ ΠΡΥΤΑΝΕΥΣΕΙ διότι ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ στην ΕΛΛΑΔΑ.

    ReplyDelete
  3. Aυτό βέβαια το σχόλιο προς τον george ανήκει στο προηγούμενο ποστ και όπως είχαμε πει και στο νόρμαντ πριν από καιρό όποιος αναγνώστης μπει να διαβάσει δεν θα καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Guten tag

    ReplyDelete
  4. Precisely
    Το έκανα σκοπίμως, όπως σου τόχα υποσχεθεί.
    ΔΕΝ μπορείς το ΚΑΥΤΟΤΕΡΟ θέμα της Δημόσιας Οικονομίας να το προσπερνάς έτσι την στιγμή μάλιστα που του αλλουνού του ΒΓΗΚΕ η ΨΥΧΗ για να το παρουσιάσει ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΤΙΚΑ, but with absolute adherence by hard scientific data.
    MH φτύνεις τέτοιες προσπάθειες διότι έτσι γίνεσαι ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ.

    ReplyDelete
  5. κομφούκιε, το ποστ για το ασφαλιστικό κρατήθηκε τρεις μέρες αναρτημένο, μία παραπάνω από το συνηθησμένο μέσο όρο, ακριβώς για να γίνει η συζήτηση και ανάμεσα σε άλλα να διαβαστούν και τα τελευταία σεντόνια που έγραψες και τα οποία πράγματι ήταν πολύ αναλυτικά και χρήσιμα.

    Όμως υπάρχουν κι άλλα θέματα προς συζήτηση και το blog και η ομάδα της g700 έχει και άλλες προτεραιότητες. Σε κάθε περίπτωση αν θες να μιλήσεις ξανά για ασφαλιστικό κάντο δεν σου το απαγορεύει κανείς, αλλά δεν είναι σωστό να τα χώνεις σε άλλο αναγνώστη blogger σε προσωπικό επίπεδο γράφονταw σε άλλο ποστ από αυτό που έκανε το σχόλιό του. Το πρέπον θα ήταν να σβήσεις το σχόλιο και να το μεταφέρεις εκεί όπου αρμόζει στο προηγούμενο ποστ, όπως έκανε κι ο νόρμαντ σε παλιότερη αντίστοιχη περίπτωση. Εκεί άλλωστε συνεχίζεται η συζήτηση για όποιον ενδιαφέρεται.

    ReplyDelete
  6. A four-year college degree, seen for generations as a ticket to a better life, is no longer enough to guarantee a steadily rising paycheck.

    The Declining value of your college degree

    ReplyDelete
  7. @ gμόσιος

    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ, ΕΞΑΙΣΙΟ ΑΡΘΡΟ!!!!!

    ReplyDelete
  8. Το πιό σημαντικό δε σημείο του άρθρου είναι ΤΟΥΤΟ:

    Economists chiefly cite globalization and technology, which have prompted employers to put the highest value on abstract skills possessed by a relatively small group, for this state of affairs.

    ΓΙΑΤΙ;;;;;;

    ΔΙΟΤΙ γιά πρώτη φορά παίρνετε γεύση του ΤΙ σημαίνει τελικά ο όρος knowledge worker που εσείς ΟΛΟΙ έχετε παρεξηγήσει σε βαθμό που έχετε τρελαθεί να παίρνετε διδακτορικά. Διδακτορικά, είτε είναι της Μπερμ-Παντείου Κατωτάτης, είτε του Imperial College ΔΕΝ φθουράνε πιά, ή ΔΕΝ θα φθουράνε μεθ ΟΥ πολύ, γιά τον απλούστατο λόγο ότι το ποσοστό ατόμων με ΑΥΤΟ το γνωστικό επίπεδο ΘΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ όχι απλώς ΕΚΘΕΤΙΚΑ, αλλά ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΩΣ ως ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ και του OUTSOURCING.

    ΕΤΣΙ, σε ορίζοντα πενταετίας ή δεκαετίας, ΟΛΑ τα Ελληνόπαιδα θα αμείβονται με 200-300 ευρώ το μήνα, διότι ΔΕΝ είχαν μάνα και πατέρα, ΜΗΤΕ δασκάλους γιά να τους ΜΑΘΟΥΝ να ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΡΙΤΙΚΩΣ.

    Knowledge worker, λοιπόν, είναι αυτός που διαθέτει ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ, δλδ με βάση γνώση Α, μπορεί ΜΟΝΟΣ του να ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΙ νέα γνώση Β, η οποία ΑΠΤΕΤΑΙ αμέσως της ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ και, συνεπώς, της ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ του ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

    ΑΒSTRACT SKILLS, γιά παράδειγμα, διαθέτει ο Thanassis [και μη το πάρεις επάνω σου, αρκετά με σύγχισες πρωινιάτικα]. Οι περισσότεροι νέοι Ελληνες, ανεξαρτήτως ΠΟΣΟΥ γνώσεων, είσαστε ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ when it comes to abstarct thinking. Στην δε εργασία σας, λειτουργείτε ΜΟΝΙΜΩΣ ΜΗΧΑΝΙΚΑ και όχι ΜΟΝΟ δεν εισάγετε νεωτερισμούς, αλλά αρνείσθε να επιδίδεστε σε κριτική αντιμετώπιση του αντικειμένου σας.

    ΑΥΤΗ είναι η ΤΡΑΓΩΔΙΑ της πλειοψηφίας των ΝΕΩΝ worldwide και του 99% των Ελλήνων.

    ReplyDelete
  9. anagnoriste ta gamimena na teleinoyme. komfoykie s'exei piasei i malakia proi proi

    ReplyDelete
  10. @ κομφούκιος

    μην ανησυχείς και άλλος στα έριξε πρωινιάτικα...

    ReplyDelete
  11. O Κομφού είπε την απόλυτη αλήθεια.

    "Οι περισσότεροι νέοι Ελληνες, ανεξαρτήτως ΠΟΣΟΥ γνώσεων, είσαστε ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ when it comes to abstarct thinking. Στην δε εργασία σας, λειτουργείτε ΜΟΝΙΜΩΣ ΜΗΧΑΝΙΚΑ και όχι ΜΟΝΟ δεν εισάγετε νεωτερισμούς, αλλά αρνείσθε να επιδίδεστε σε κριτική αντιμετώπιση του αντικειμένου σας."

    Και αυτό είναι δυστυχώς επακόλουθο της σημερινής ελληνικής εκπαίδευσης. Όσα κι αν παπαγαλίσεις δεν θα αποκτήσεις κριτική, αφαιρετική ικανότητα. Το αντίθετο. Και λίγη να είχες, θα την χάσεις.

    Η πτώση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος καλλιέργησε το έδαφος και συνέδραμε στο να αναγνωριστούν τα διάφορα κολλέγια ως ανώτατες σχολές. Γιατί έτσι θα γίνει τελικά.

    Ας φτάσουμε πάτο μπας και πατήσουμε κάπου και μπορέσουμε να του δώσουμε πάλι για πάνω.

    Σημείωση:
    Υπάρχουν και αξιόλογα κολλέγια που παίρνουν την δουλειά τους στα σοβαρά και παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες πολύ ανώτερες των ελληνικών ΑΕΙ. Κολλέγια, και μάλιστα όχι υποκαταστήματα άλλων του εξωτερικού, που έχουν για συγκεκριμένα courses, guests καθηγητές όπως ο Aswath Damodaran (Stern School of Business at New York University)...

    ReplyDelete
  12. Στο ότι υπαγάγει τα Κολέγια στην εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.

    ΕΝΕΣΤΩΣ:

    ΥΠΑΓΩ
    ΠΑΡΑΓΩ
    ΠΡΟΑΓΩ
    ΣΥΝΑΓΩ
    ΔΙΑΓΩ

    ΜΕΛΛΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ:

    ΘΑ ΥΠΑΓΩ
    ΘΑ ΠΑΡΑΓΩ
    ΘΑ ΠΡΟΑΓΩ
    ΘΑ ΣΥΝΑΓΩ
    ΘΑ ΔΙΑΓΩ

    ΜΕΛΛΩΝ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟΣ (στιγμιαία πράξη)

    ΘΑ ΥΠΑΓΑΓΩ
    ΘΑ ΠΑΡΑΓΑΓΩ
    ΘΑ ΠΡΟΑΓΑΓΩ
    ΘΑ ΣΥΝΑΓΑΓΩ
    ΘΑ ΔΙΑΓΑΓΩ

    ReplyDelete
  13. Πληροφορούμαι ότι το ανεξάρτητο ΚΑΙ ουδεμιά σχέση έχον με το εμπόριο ALBA κάνει πολύ καλή δουλειά.

    ReplyDelete
  14. Ναι το alba είναι πολύ καλό, αξίζει να φοιτήσει κανείς εκεί για business. Μετά βέβαια μπορεί να ψάξει μια μπίζνα να διοικήσει...με τον απόφοιτο του Bradford.

    Επίσης έχει βελτιωθεί απ' ό,τι ακούγεται και το Deree απ' όπου αποφοίτησε η κόρη της Παπαρήγα.

    Τώρα, κατά την άποψή μου πάντα το ζήτημα με τα κολέγια εκτός από την ποιότητα της εκπαίδευσης και τις 'οποιες νομικές δεσμεύσεις έχει να κάνει και με την ελευθερία επιλογής των παιδιών αλλά και των γονιών να στείλουν τα παιδιά τους όπου μπορούν και όπου προτιμούν για σπουδές. Το free choice και το parental choice που έλεγε κι ο Τόνυ από τας Αγγλίας. Και το parental choice να ξέρετε ότι κοινωνικά υπερτερεί συντριπτικά από την όποια κούφια υπεράσπιση ενός αφηρημένου δήθεν δημόσιου αει που στην τελική δεν είναι καν δημόσιο και δεν επιτελεί το ρόλο για τον οποίο έχει δημιουργηθεί. Για τους τενεκέδες κι όλα αυτά διαφωνώ κάθετα. Τα θεωρώ λαϊκισμούς του κώλου και αντιπαραγωγικές φωνασκίες.

    ReplyDelete
  15. ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚH ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ

    O κύριος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι ΔΕΝ υπάρχει Μακεδονική Μειονότητα στην Ελλάδα


    KANETE ΛΑΘΟΣ κύριε Καραμανλή. Με τέτοιες μπούρδες η Ελλάδα έχει επανειλημμένα χάσει πολλές ευκαιρίες ΚΑΙ στερηθεί την ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ της.

    ΜΑΚΕΔΩΝ φίλος μου υπουργός των Κυβερνήσεων Σημίτη, άτομο ΣΥΝΕΤΟ και ΕΝΤΙΜΟ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ μου έχει πει ότι, μπορεί να είναι ΜΙΚΡΗ, αλλά υπάρχει ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ μειονότητα στην Μακεδονία, που ΑΡΙΘΜΕΙ περί τα 20.000 ΑΤΟΜΑ (Ελληνες Υπηκόους, that is), οι οποίοι καταδικάζονται συνεχώς από τα Πρωτοβάθμια Δικαστήρια για ΑΣΗΜΑΝΤΗ ΑΦΟΡΜΗ. Τα ΑΤΥΧΗ ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΜΜΑΤΑ γίνονται ΑΜΕΣΩΣ γνωστά στις Βρυξέλλες ΚΑΙ στα Ηνωμένα Εθνη και, εν σειρά, ΟΛΟΙ μας βλέπουν με σκεπτικισμό!!!

    ReplyDelete
  16. κοίτα αν και Off topic σε διαβεβαιώ ότι κανείς δε μας βλέπει με σκεπτικισμό διότι πολύ απλά κανείς δεν ασχολείται μαζί μας εκτός από κάτι κινήσεις του Κον Μπεντίτ στο ευρωκοινοβούλιο οι οποίες περνάνε απαρατήρητες στον εκτός βρυξελλικής γραφειοκρατίας κόσμο. Τα πράγματα ομολογουμένως δεν είναι άριστα και κυρίως σε ό,τι αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα υπάρχει κενό στο θέμα ισονομία και ισοπολιτεία. Είναι όμως πολύ καλύτερα απ' ότι τα παρουσιάζουν οι προπαγανδιστές όλων των πλευρών εσωτερικού και εξωτερικού. Άσε που στο μακεδονικό με σκεπτικισμό βλέπουν πλέον όλοι τον Gruevski ο οποίος είναι ένας τοπικός βαλκάνιος φασιστάκος νέας κοπής.

    ReplyDelete
  17. @ gμόσιος

    Για τους τενεκέδες κι όλα αυτά διαφωνώ κάθετα. Τα θεωρώ λαϊκισμούς του κώλου και αντιπαραγωγικές φωνασκίες.


    Eχεις δικαίωμα να διαφωνείς. ΑΛΛΑ μάθε να χρησιμοποιείς την λέξη "ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ" σωστά.
    Ο,ΤΙ ΚΟΛΑΚΕΥΕΙ τον ΛΑΟ είναι ή μπορεί να είναι ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ.
    Ο,ΤΙ είναι ΜΕΙΩΤΙΚΟ του λαού ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑ την ΜΗΝΙΝ του λαού, μπορεί να είναι ΨΕΥΔΕΣ και ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΟ, αλλά
    ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ
    by definition, that is.

    KAI παρακαλώ να προσέχεις το λεξιλόγιό σου. ΒΡΙΣΕ όσο θες ΑΛΛΑ αναφορές σε μέρη του σώματος και λειτουργίες ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ.

    Συγγνώμη αλλά έχω πρόβλημα με ορισμένα πράγματα.

    ReplyDelete
  18. "...Οι περισσότεροι νέοι Ελληνες, ανεξαρτήτως ΠΟΣΟΥ γνώσεων, είσαστε ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ when it comes to abstarct thinking. Στην δε εργασία σας, λειτουργείτε ΜΟΝΙΜΩΣ ΜΗΧΑΝΙΚΑ και όχι ΜΟΝΟ δεν εισάγετε νεωτερισμούς, αλλά αρνείσθε να επιδίδεστε σε κριτική αντιμετώπιση του αντικειμένου σας..."

    Άρα καλά κάνουν οι εργοδότες και τους (μας) πληρώνουν ψίχουλα; Η δουλειά 40+ ωρών εβδομαδιαίως είναι ένα τίποτα και ο μισθός είναι ελεημοσύνη για να μην πεθάνουμε από την πείνα; Μήπως αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία που προωθείται ώστε σιγά-σιγά να καταργηθούν όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η κοινωνική ασφάλιση, κτλ;

    Δυστυχώς μερικοί από εμάς έχουμε αφιερώσει δεκαετίες ολόκληρες σε σπουδές, όχι για να κάνουμε περιουσία ούτε γιατί μας αρέσει να παπαγαλίζουμε, αλλά γιατί έχουμε τρέλα με αυτό που κάνουμε. Γνωρίζοντας ότι ποτέ δεν θα μας πληρώσει ιδιώτης εργοδότης να αντίστοιχα χρήματα, ούτε φυσικά το κράτος που δεν μπορεί ούτε σκουπίδια να διαχειριστεί (πόσο μάλλον αναπτυξιακά "νεωτεριστικά" προγράμματα).

    Η συμβουλή μου είναι ξεκολλάτε και ξυπνάτε. Όποιος θέλει να κάνει πρωτότυπη δουλειά και έχει όρεξη, μπορεί να το κάνει, αρκεί να το πάρει απόφαση ότι μάλλον δεν θα πληρωθεί παραπάνω για αυτό. Στα υγιή ελληνικά ΑΕΙ με πολλούς φοιτητές και καλούς καθηγητές γίνεται έρευνα με σημαντικό αντίκτυπο παγκοσμίως (για την ελληνική οικονομική κλίμακα), δηλαδή παράγουν επιστημονικό "νεωτερισμό". Αν κάποιος βρει έστω ένα από τα ιδιωτικά "πανεπιστήμια" που είναι στη χώρα μας σε αντίστοιχο επίπεδο ή έστω πρόθεση για αυτό, ας μου το πει να στείλω βιογραφικό.

    Όσο για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ας βγούνε επιτέλους τα αντίστοιχα Π/Δ για αναγνώριση των δικαιωμάτων ελληνικών ΑΕΙ/ΤΕΙ και μετά βλέπουμε για τα ξένα πτυχία. Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι πτυχιούχοι Πληροφορικής (όποω και πάρα πολλοί πτυχιούχοι ΤΕΙ) δεν έχουν ούτε καν επιμελητήριο, δηλαδή κλαδικό επαγγελματικό φορέα.

    ReplyDelete
  19. ναι ήθελα να πω μη γίνομαστε ισοπεδωτικοί

    ReplyDelete
  20. "Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι πτυχιούχοι Πληροφορικής (όποω και πάρα πολλοί πτυχιούχοι ΤΕΙ) δεν έχουν ούτε καν επιμελητήριο, δηλαδή κλαδικό επαγγελματικό φορέα."

    Τι ακριβως θα περιμενες απο ενα επιμελητηριο / εναν επαγγελματικο φορεα?

    ReplyDelete
  21. ΑΤΥΧΩΣ στα Ελληνικά Πανεπιστήμια ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΠΑΡΗΧΘΗ ΜΗΤΕ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΤΡΕΧΟΝΤΩΣ ΝΕΑ ΓΝΩΣΗ, let alone με διεθνή αντίκτυπο.

    Στην Ελλάδα ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΜΟΝΟ η γνώση πούχουν παραγάγει άλλοι, γι αυτό ΥΠΟΦΕΡΕΙ και η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ.

    ΔΙΟΤΙ όταν μιά ΟΛΟΚΛΗΡΗ χώρα ΥΣΤΕΡΕΙ στην ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΝΩΣΗΣ, άρα το ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑ είναι ΡΗΧΟ και ΣΤΕΙΡΟ, φυσική συνέπεια είναι να ΠΑΣΧΕΙ και η ΑΠΛΗ ΔΙΑΔΟΣΗ της ΓΝΩΣΗΣ.

    ReplyDelete
  22. to play pimp s'ena kartel epaggelmation

    ReplyDelete
  23. erratum
    ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΤΡΕΧΟΝΤΩΣ ΝΕΑ ΓΝΩΣΗ
    ->
    ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΤΡΕΧΟΝΤΩΣ ΓΝΩΣΗ

    ReplyDelete
  24. Νομίζω το ότι το ΕΜΠ θεωρείται από τα καλύτερα Πολυτεχνεία στην Ευρώπη και παγκοσμίως κάτι λέει. Το ΕΚΠΑ είναι επίσης στα 100 top πανεπιστήμια βάσει κριτηρίων επιπέδου σπουδών, διδακτικού προσωπικού, υποψηφίων διδακτόρων και δημοσιεύσεων με αναφορές (citations). Τα Πολυτεχνεία της Θράκης και της Κρήτης εδώ και δεκαετίες συνεργάζονται με την ESA και τη NASA. Οποιοσδήποτε μπορεί να τα ελέγξει στα sites που δημοσιεύονται peer-reviewed papers (IEEE, ScienceDirect, CiteSeer) και να δει, όχι μόνο πόσοι είναι οι Έλληνες authors στο εξωτερικό (με σπουδές στην Ελλάδα), αλλά αμιγώς "ελληνικές" εργασίες από δικά μας Πανεπιστήμια. Δυστυχώς δεν έχουμε στείλει ακόμα ελληνικό πύραυλο στο φεγγάρι, αλλά και τα παραπάνω κάτι είναι για μια χώρα 10 εκατ. μικρομεσαίου βιοτικού επιπέδου.

    Η πλάκα είναι ότι το ΥΠΕΠΘ, το οποίο εδώ και χρόνια καλλιεργεί συνειδητά αυτή τη μίζερη φιλοσοφία απαξίωσης των ελληνικών ΑΕΙ/ΤΕΙ, θα βρεθεί στον τοίχο όταν από του χρόνου όλα τα μεγάλα Πανεπιστήμια θα έχουν καταθέσει τις αξιολογήσεις (οικονομική και επιστημονική), για τι οποίες τόσο έχουν κατηγορηθεί. Να δούμε τότε τι θα λένε.

    Όσο για το επαγγελματικό επιμελητήριο (άσχετο με τα παραπάνω), περιμένω να κάνει ότι κάνει τώρα το ΤΕΕ για τους μηχανικούς. Οι μηχανικοί έχουν ελάχιστη αμοιβή γαι κάθε οικοδομή, αποκλειστικό δικαίωμα υπογραφής έργων (έναντι πτυχιούχων ΤΕΙ) και ενεργή αντιπροσώπευση/διεκδίκηση των κλαδικών τους θεμάτων σε όλα τα επίπεδα. Το ίδιο ισχύει για τους γιατρούς, δικηγόρους, κτλ, δηλαδή όλους τους κλάδους που δεν διανοείται κανείς να πειράξει θεσμικά, ασφαλιστικά, κτλ.

    ReplyDelete
  25. Άρα καλά κάνουν οι εργοδότες και τους (μας) πληρώνουν ψίχουλα; Η δουλειά 40+ ωρών εβδομαδιαίως είναι ένα τίποτα και ο μισθός είναι ελεημοσύνη για να μην πεθάνουμε από την πείνα; Μήπως αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία που προωθείται ώστε σιγά-σιγά να καταργηθούν όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η κοινωνική ασφάλιση, κτλ;

    1. To άρθρο της Wall Street Journal στο οποίο γινόταν η αναφορά, μιλάει για το γεγονός ότι ο μέσος απόφοιτος πανεπιστημίου στις ΗΠΑ έχει δεί σε διορθωμένες τιμές, ΜΕΙΩΣΗ του ΜΙΣΘΟΥ του κατά 1.7% σε σχέση με το 2001.

    This is a fact. MOREOVER, it is a FACT ALL OVER THE WESTERN WORLD (ie EUROPE, USA and CANADA).

    2. ΔΕΝ πρόκειται κανείς να σου ΑΓΓΙΞΕΙ τις συλλογικές συμβάσεις. Το OUTSOURCING ΔΕΝ εξαρτάται από τις συλλογικές συμβάσεις. Τον υπάλληλο, πες, της Εθνικής Τράπεζας που θα δουλεύει από τα Σκόπια ΕΥΓΝΩΜΟΝΩΣ για 300 ευρώ, ΔΕΝ μπορεί να τον προστατεύσει καμμιά συλλογική σύμβαση - ΑΡΑ οι μισθοί ΚΑΙ τα ημερομίσθια θα πέσουν ANΑΠΟΦΕΥΚΤΑ.

    3. Μπορεί εσύ και πολύς ακόμα κόσμος να δουλεύετε ΠΑΝΩ από 40 ώρες την εβδομάδα, ΑΛΛΑ, κατά την ΕUROSTAT,
    α) το ΠΡΟΪΟΝ/ΕΡΓΑΤΟΩΡΑ στην Ελλάδα ΚΑΙ
    β) το ΠΡΟΪΟΝ/ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ παρά την αύξηση των ωρών εργασίας

    ΥΠΟΛΕΙΠΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣ των αντιστοίχων ΜΕΣΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ!!!!!!

    ReplyDelete
  26. Big Lebowski said...
    to play pimp s'ena kartel epaggelmation


    Εσύ έχεις συχνές στιγμές διανοητικής εκλάμψεως. Exει δίκαιο ο ventriloquist που σε πάει.

    ReplyDelete
  27. δε γνωρίζω τα περί Πολυτεχνείου και δεν είμαι από αυτούς που κάνουν ισοπεδωτικές κρίσεις παρά το ότι στον πιο διαδομένο δείκτη ranking που φτιάχνει το Πανεπιστήμιο της Σανγκάης δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα ελληνικό ΑΕΙ στα πρώτα 140 καλύτερα Ευρωπαϊκά και κανένα στα 350 παγκόσμια. Για το ΤΕΕ θέλω να πω ότι λειτουργεί ως ρυθμιστής μιας κλειστής αγοράς που προκαλεί ακρίβεια συνδέοντας τις αμοιβές των μηχανικών με ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Αυτό για μένα είναι απαράδεκτο. Αν το κάναμε όλοι οι κλάδοι αυτό το πράγμα τότε ζήσε Μάη να φας τριφύλλι. Καλά κάνουν και κλέβουν μετά όλοι στις τιμές. Γιατί άμα είναι να έκλεβαν μόνο οι μηχανικοί κι οι συμβολαιογράφοι κι οι δικηγόροι θα ήμασταν τώρα ταπί και ψύχραιμοι. Επίσης το καθεστώς της υπογραφής είναι επίσης απαράδεκτο. Ένα τσουτσέκι που παίρνει το πτυχίο δεν πάει να πει ότι μπορεί να επιβλέψει και την κατασκευή του σπιτιού μου. Σε άλλες χώρες την υπογραφή την παίρνεις αφού δουλέψεις καμιά τριετία σε πρότζεκτς. Τέλος θεωρώ ότι οι πληροφορικάριοι του Πολυτεχνείου βρίσκονται σε καλύτερη θέση για δουλειές και σε γενικές γραμμές τα πάνε καλά και έχουν καλύτερη προοπτική

    ReplyDelete
  28. και δεν έχουν να΄γκη από κανένα επιμελητριειο γιατι μετράνε στην αγορά κι άμα πέσουν σε μαλάκα εργοδότη την κάνουν κι έχουν επιλογές. Έτσι το βλέπω εγω τουλάχιστον

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. Το ίδιο ισχύει για τους γιατρούς, δικηγόρους, κτλ, δηλαδή όλους τους κλάδους που δεν διανοείται κανείς να πειράξει θεσμικά, ασφαλιστικά, κτλ.

    KANEIΣ λάθος. Το ΜΟΝΟ επάγγελμα που ΕΠΡΕΠΕ να είναι ΚΛΕΙΣΤΟ, αλλά όχι ΠΡΟΣΤΑΤΕΥ(Ο)ΜΕΝΟ*, γιά λόγους Δημοσίου Συμφέροντος, δλδ το ΙΑΤΡΙΚΟ είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΟΙΚΤΟ!!!!!!!!

    ΕΤΣΙ, έχουμε καταντήσει στα ΦΑΚΟΥΕΛΑΚΙΑ!!!

    * ΟΥΔΕΝ επάγγελμα, συμπεριλαμβανομένου ΚΑΙ του ιατρικού, διακιολογείται να έχει ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ως προς τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ.

    ReplyDelete
  31. tyn said...

    ¨Τι ακριβως θα περιμενες απο ενα επιμελητηριο / εναν επαγγελματικο φορεα?¨

    Την ιδία χρησιμότητα που έχει και ο νταβατζής για τις πουτανες.

    Π.χ το ΤΕΕ που διαφυλάσσει τα προνόμια των μηχανικών.

    Θέλεις κ. υπουργέ παιδιάς να περάσεις κάποιο νομοσχέδιο για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων πληροφορική. Βγάζει το ΤΕΕ την παρακάτω ανακοίνωση:

    «Καθολική αντίδραση του τεχνικού κόσμου στη μεθοδευμένη απόφαση του ΣΑΠΕ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Πληροφορικής.»

    ΤΕΕ Δελτίο τύπου 22/04/2008

    ReplyDelete
  32. @ harris


    Den 3erw thn katastash sta Ellhnika panepisthmia apo prwto xeri. Les oti merika Ellhnika panepisthmia einai world class ktl. Epishs anafereis oti mporei kapoios na paei kai na dei ths dhmosieuseis apo episthmones pou ergazontai sta ellhnika panepisthmia, to opoio einai swsto. Parola auta, uparxei sthn Ellada kapoios 0esmo0etimenos tropos a3iologhshs twn panepisthmiwn, opws ginetai allou, me sugkekrimeno “peer-review” to opoio elegxei: dhmosieuseis, ergasthriakh kai didaktikh upodomh, didaskalia, e3etaseis, ba0mologia, poiothta apofoitwn, analogia didaktikou proswpikou pros foithtes ktl? Einai ta Ellhnika panepisthmia stous diaforous pagkosmious pinakes a3iologishs (“league tables”) pou aporreoun apo autes tis a3iologiseis? An nai, pou briskontai?
    An autes h a3iologiseis uparxoun, mporei kapoios na exei prosbash se autes eukola?
    Exw thn entypwsh oti uparxei polu “dead wood floating around” sta Ellhnika panepisthmia, to opoio einai ameso apotelesma tou oti kaneis den elegxetai gia tipota. Ena allo apotelesma tou idiou gegonotos (?) einai oti telika katalhgoume na epilegoume sxoles (sta kratika panepisthmia h’ sta diafora kolegia) me bash to “hearsay”, kati pou sigoura den einai idaniko.
    –Kanw la0os? Elpizw pws nai, alla fobamai pws oxi.

    PS @ anyone. Epeidh ta “Greeklish” sthliteuthkan, dikaiws kata thn apopsh mou, x0es sto prohgoumeno blog, auto to sabbatokuriako 0a to kanw stoxo mou na brw ellhnika fonts, sumbata me Mac. Exei kanenas na mou proteinei kanena site pou mporw na ta brw? Mporw na ta perasw kai sto Word? Kai an nai, pws? –Einai asxeto auto, alla nomizw/elpizw 0a boh0hsei kai allous. Omologw pws eimai ki egw enas “adahs” se 0emata IT, kai oxi mono…

    ReplyDelete
  33. 1. www.in.gr/grfonts.htm

    2. www.glavopoulos.gr/fonts/greek_fonts.htm

    3. www.biblicalgreek.org/links/fonts.php

    ReplyDelete
  34. "to play pimp s'ena kartel epaggelmation"

    Exactly, το επιβεβαιωσε αλλωστε και ο ερωτωμενος.

    Μ'αυτην την νοοτροπια να ειστε ευχαριστημενοι που ειστε στα 700.

    ReplyDelete
  35. "ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ". ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ



    ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΜΗΣ

    ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ


    Κώστας Λάμπος


    1. Η κρίση δεν είναι πολιτική,

    αλλά συστημική κρίση παρακμής του

    κεφαλαιοκρατικού συστήματος

    Όπως είναι γνωστό «η Πολιτική» δεν είναι παρά η έκφραση οικονομικών συμφερόντων και κατά συνέπεια κάθε «πολιτικό σύστημα» που εκφράζει- υπηρετεί το κέρδος και τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, καταστρέφει τη Φύση, στηρίζεται στο Φόβο, στη βία, στο ψέμα, στη διαφθορά, στον πόλεμο και καταδικάζει την αποφασιστική πλειοψηφία μιάς κοινωνίας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση δεν μπορεί να είναι Δημοκρατικό, δεν υπηρετεί τον Άνθρωπο και δεν είναι πολιτικό σύστημα του Λαού.
    Κι’ όμως, όλα τα ΜΜΕ, όλα τα κόμματα, όλοι οι πολιτικοί ‘αναλυτές’, όλοι οι επαγγελματίες πολιτικοί , όλοι οι ‘πνευματικοί’ άνθρωποι και κατά συνέπεια όλοι σχεδόν οι πολίτες ‘διαπιστώνουν’ «κρίση του πολιτικού μας συστήματος». Με αυτό βέβαια εννοούν την κρίση της ‘αντιπροσωπευτικής αστικής Δημοκρατίας’ και του κομματικού συστήματος που την εκφράζει. Τελικά «κρίση του πολιτικού μας συστήματος’ σημαίνει «κρίση διακυβέρνησης», δηλαδή αδυναμία των κομμάτων να κυβερνήσουν σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα πει πως τα κόμματα αδυνατούν κατά μόνας ή σε συνεργασία να αναδείξουν την ‘αντιπροσωπευτική αστική Δημοκρατία’ σε ρυθμιστή της οικονομίας σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας, με αποτέλεσμα η οικονομία να λειτουργεί σε βάρος της κοινωνίας και υπέρ μιάς απειρελάχιστης μειοψηφίας πλουτοκρατών. Το πολιτικό σύστημα, όμως, που λειτουργεί υπέρ μιάς πλουτοκρατίας και ενάντια στα ζωτικά συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας δεν μπορεί να αποκαλείται «πολιτικό μας σύστημα», γιατί απλούστατα αντικειμενικά είναι το πολιτικό σύστημα της πλουτοκρατίας. Είναι φανερό πως το ‘πολιτικό σύστημα της αστικής Δημοκρατίας’ δεν είναι το σύστημα των δισεκατομμυρίων φτωχών, των στρατιών των ανέργων και της Γενιάς των 700 Ευρώ (βλέπε, www.G700.gr) που ‘εργάζεται’ χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα και σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας.
    Πολλοί, που βλέπουν μπροστά τους μόνο ‘διεφθαρμένους πολιτικούς’, αλλά όχι και διεφθαρμένους-διαφθορείς μεγαλοκαπιταλιστές, ιδιαίτερα αν αυτοί είναι και πρόεδροι της ‘ομαδάρας’ τους, αποδίδουν αυτή την ‘κρίση του πολιτικού συστήματος’ στην ανικανότητα, στη φθορά και στη διαφθορά της ηγεσίας των πολιτικών κομμάτων και των επαγγελματιών πολιτικών και γι’ αυτό επιδίδονται συστηματικά σε ‘κυνήγι μαγισσών’ και σε αναζήτηση ‘καθαρών πολιτικών’, που θα αναλάβουν τη διαχείριση του καπιταλισμού, μέχρι να τους βρωμίσει κι’ αυτούς το σύστημα, ή να βρωμίσουν από μόνοι τους. Αυτή η σύγχυση, αν δεν είναι σκόπιμη, παραγόμενη και αναπαραγόμενη, οφείλεται στην έλλειψη παιδείας γενικά και πολιτικής παιδείας ειδικότερα, η οποία δεν μπορεί να διακρίνει το κοινωνικοοικονομικό σύστημα, (το οικοδόμημα), από τα διάφορα υποσυστήματά του, ένα από τα οποία και μάλιστα το πιο ορατό είναι το πολιτικό του σύστημα, (το εποικοδόμημα). Κατά συνέπεια δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την πρωτογενή εξουσία του κοινωνικοοικονομικού συστήματος, (οικοδόμημα), από την δοτή, τη δευτερογενή εξουσία του εποικοδομήματος, που τη διαχειρίζεται η εκάστοτε κυβέρνηση, στα πλαίσια του λεγόμενου «πολιτικού συστήματος», πράγμα που δημιουργεί σύγχυση και εσφαλμένη εικόνα της πραγματικότητας, επειδή ταυτίζεται το Όλον με το μέρος του.
    Άλλοι την αποδίδουν «στα ιδιωτικά ΜΜΕ και στα κυρίαρχα κέντρα εξουσίας…τα οποία προσπαθούν να επιβάλλουν τις δικές τους λύσεις και να αποτρέψουν μια μεγάλη μετακίνηση της εκλογικής βάσης προς τα αριστερά», (βλέπε, Αλεξίου Στρατής, Η κρίση του πολιτικού συστήματος μόλις ξεκίνησε, www.monthlyreview.gr) , (08.07.08).
    Κάποιοι άλλοι, όπως λ.χ. ο Χρήστος Ευαγγέλου κάνουν ένα βήμα παραπέρα και παρά το γεγονός πως μιλάνε για το εποικοδόμημα, το «πολιτικό σύστημα», ουσιαστικά αναφέρονται σε συστημική κρίση του οικοδομήματος, αφού διαπιστώνουν πως σήμερα «κανένας δεν αμφιβάλλει ότι η κρίση που διέρχεται το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι ιδιαίτερα σοβαρή …τα προβλήματα είναι βαθύτερα, είναι δομικής μορφής και αγγίζουν τον πυρήνα του καπιταλιστικού συστήματος», (βλέπε, Χρήστος Ευαγγέλου, Όψεις μετεξέλιξης της παρούσης πολιτικής κρίσης, www.monthlyreview.gr (70.07.08).
    Μια κρίση όμως που αγγίζει τον πυρήνα του καπιταλιστικού συστήματος και παίρνει διάφορες μορφές, όπως τη μορφή της «παγκόσμιας χρηματιστικής κρίσης», της «ενεργειακής κρίσης» και της ¨διατροφικής κρίσης», όπως παρατηρεί ο Χρήστος Ευαγγέλου στο παραπάνω σημείωμά του, δεν μπορεί να είναι απλά μια λειτουργική κρίση του πολιτικού συστήματος, ακόμα και όταν εκφράζεται ως κρίση της ‘αστικής Δημοκρατίας’ και συγκεκριμένα ως «αντιδημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση», αλλά είναι μια βαθιά δομική και θεσμική κρίση, δηλαδή μια συνολική συστημική κρίση παρακμής του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής και διανομής του κοινωνικού πλούτου.

    2. Η καπιταλιστική κρίση δεν είναι τοπική-μερική αλλά παγκόσμια-συνολική

    Αν αμβλύνουμε την οπτική μας γωνία θα διαπιστώσουμε πως η ‘πολιτική κρίση’ δεν περιορίζεται στη χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά συγκλονίζει, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, όλες τις χώρες του πλανήτη. Αν προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε το βάθος, τις ρίζες αυτής της κρίσης θα καταλήξουμε στον «σκληρό πυρήνα του καπιταλιστικού συστήματος», καμιά διακοσαριά παγκόσμιας εμβέλειας επιχειρήσεις, ο οποίος διαμορφώνει ένα απίθανα μεγάλο και πολύπλοκο δίκτυο από «κυρίαρχα κέντρα εξουσίας» και πολλά παράκεντρα παραπληροφόρησης και παραεξουσίας, τα οποία με τη σειρά τους μεταμορφώνουν την κρίση του κοινωνικοοικονομικού συστήματος του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου σε επιμέρους τοπικές πολιτικές κρίσεις.
    Ο στόχος είναι προφανής. Με τον τρόπο αυτό οι ευθύνες για την καταστροφή της Φύσης, για την παγκόσμια φτώχεια, για τη δομική-συστημική βία και για την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα μεταμορφώνονται, δια της μεθόδου του αντικατοπτρισμού, από ευθύνες του οικοδομήματος, δηλαδή του καπιταλιστικού συστήματος σε ‘πολιτικές ευθύνες του εποικοδομήματος’, που τάχα οφείλονται στην «βούληση του Κυρίου», στην «ελαττωματική φύση του ανθρώπου», στην ανεπάρκεια, στη φθορά και στη διαφθορά των πολιτικών, στο «τέλος των ιδεολογιών», στο «θάνατο της Αριστεράς και του Σοσιαλισμού» και τέλος στην ανεπάρκεια της ίδιας της ‘αστικής Δημοκρατίας’.
    Τα πολιτικά κόμματα, όλοι οι δευτερεύοντες σκοταδιστικοί-εξουσιαστικοί μηχανισμοί και οι επαγγελματίες πολιτικοί οι οποίοι κατά κανόνα διαπλεκόμενοι ανταγωνίζονται, ‘στο όνομα της πατρίδας, και του Λαού’, για την αναρρίχησή τους στην κυβέρνηση με σκοπό την πολιτική διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος, συμβάλλουν αποφασιστικά στο να γίνεται πιστευτός ο μύθος της «πολιτικής κρίσης», την οποία δεν την αποδίδουν, φυσικά, στο διεφθαρμένο, καταστροφικό και βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά στους ανίκανους, τους φθαρμένους και διεφθαρμένους πολιτικούς αντιπάλους τους.
    Το αποτέλεσμα είναι αυτό που επιδιώκει πάντα ο ‘σκληρός πυρήνας του συστήματος και τα κυρίαρχα κέντρα εξουσίας’, δηλαδή ο προσανατολισμός των Λαών στο μύθο της πολιτικής κρίσης και ο αποπροσανατολισμός τους από την πραγματικότητα της συστημικής κρίσης του καπιταλισμού, η οποία εκπορεύεται από την ίδια του τη φύση και ουσία του, που είναι η θεοποίηση του κέρδους, η μεγιστοποίηση του οποίου στηρίζεται στην κλοπή, στην εκμετάλλευση, στη διαφθορά, στο Φόβο , στο ψέμα, στη βία, στην καταστροφή και στον πόλεμο, διάφορες μορφές της κρίσης μεταξύ του καπιταλιστικού οικονομισμού και της κοινωνίας-ανθρωπότητας.
    Αυτός ο αποπροσανατολισμός της κοινωνίας-ανθρωπότητας καταφέρνει ώστε, αντί οι Λαοί να μετακινούνται πολιτικά προς τα αριστερά, με την έννοια της συνολικής άρνησης και της πολιτικής δράσης για την πλήρη ανατροπή του κοινωνικά ανέντιμου και βάρβαρου καπιταλισμού, να περιορίζονται σε άγονους πολιτικούς ανταγωνισμούς για την υπεράσπιση της ‘αστικής Δημοκρατίας’, (που την περιθωριοποιεί σταδιακά ο ίδιος ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός) και στην αναζήτηση κάποιου «καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο», (σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο), ή στην δογματική αναζήτηση κάποιου καπιταλισμού με σοσιαλιστική ταμπέλα, (τριτοτεταρτοδιεθνιστικό μοντέλο).
    Πολλοί και δυστυχώς ακόμα και νέοι, αντί να γίνουν οι σημαιοφόροι ενός Νέου Ριζοσπαστικού Διαφωτισμού, καλλιεργούν σκόπιμα ψευδαισθήσεις ή πέφτουν στην παγίδα της αναζήτησης «καθαρών και έντιμων πολιτικών που θα πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους, δημιουργώντας στην ανάγκη καινούργιο κόμμα», (βλέπε λ.χ. Παπαϊωάννου Γιάννης, Προς Έλληνες πολιτικούς. «Είναι καιρός διαχωρισμού της ήρας από το σιτάρι», www.papaioannou.gr), για να διαχειριστούν, (αλήθεια για πόσα και για πόσο;) ένα από τη φύση του ανέντιμο, διαφθορέα και διεφθαρμένο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, που με το πολιτικό χρήμα, μαύρο ή άσπρο δεν έχει σημασία, υπαλληλοποιεί, φθείρει και διαφθείρει, δημιουργεί και καταστρέφει τα κόμματα και τους πολιτικούς, κάνει την Πολιτική, υπόθεση επαγγελματιών πολιτικών, στην ουσία και κατά κανόνα αχυράνθρωπων του κεφαλαίου, και όχι καθημερινή δραστηριότητα των Πολιτών και εμποδίζει έτσι την ενατένιση ενός καλύτερου κόσμου.

    3. Η Ουτοπία δεν είναι μόνο αναγκαία, είναι, σήμερα και εφικτή

    Όμως η σημερινή παγκόσμια δομική-θεσμική, δηλαδή η καθολική συστημική κρίση του καπιταλισμού, που απειλεί συνολικά την ανθρωπότητα, τη Φύση και την ίδια τη ζωή πάνω στον πλανήτη Γη, δεν αφήνει περιθώρια για ψευδαισθήσεις και για μεσοβέζικες λύσεις. Η ανθρωπότητα σήμερα έχει μόνο μια επιλογή, αυτή της ανατροπής του καπιταλισμού στο όνομα ενός Οικουμενικού Ουμανισμού, της αντικατάστασης της ‘αστικής Δημοκρατίας’ με την Άμεση Δημοκρατία, της δημιουργίας ενός καλύτερου κόσμου.
    Αυτές τις απλές αλήθειες πολλοί, άλλοι από άγνοια και άλλοι από συμφέρον και επαγγελματική διαστροφή τις αφορίζουν ως ουτοπίες. Παραγνωρίζουν φαίνεται πως η ανθρώπινη ιστορία δεν είναι παρά η σταδιακή πραγμάτωση της ουτοπίας στο μέτρο που οι κάθε φορά ανάγκες της κοινωνίας-ανθρωπότητας ξεπερνούν τους μύθους και ανακαλύπτουν τις καινούργιες δυνατότητες.
    Ζούμε στην εποχή κατά την οποία η ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας μπορεί αντικειμενικά να απαλλάξει την Ανθρωπότητα από όλα τα δεινά που δημιουργεί ο μανιακός καπιταλισμός και η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και να μετατρέψει τον πλανήτη από κόλαση σε πραγματικό παράδεισο, φτάνει οι δυνάμεις της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού να συνειδητοποιήσουν τις καινούργιες δυνατότητες και να τις απελευθερώσουν από την καπιταλιστική ομηρία.
    Η πραγμάτωση της Νέας Ουτοπίας, της Νέας Ελευθερίας και ενός καλύτερου κόσμου, της ανατροπής του καπιταλισμού και της αντικατάστασής του από ένα Οικουμενικό Ουμανισμό δεν είναι, σήμερα, μόνο εφικτή, αλλά και απόλυτα άμεση και αναγκαία για τη συνέχιση της ύπαρξης της ζωής και της απεμπλοκής του ανθρώπινου πολιτισμού από την καπιταλιστική βαρβαρότητα.
    Η Πρωτοβουλία Διαλόγου για ένα Νέο Ουμανισμό προτείνει να αναζητούμε την βαθύτερη ουσία της καπιταλιστικής κρίσης, της κρίσης της παρακμής και να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις σύγχρονες δυνατότητες, γιατί μόνο έτσι θα κατακτήσουμε τη Νέα Αυτοπεποίθηση και τη Νέα Συνείδηση, προϋπόθεση αναγκαία και ικανή για την αντιμετώπιση της μίζερης καπιταλιστικής καθημερινότητας και την οργάνωση του αγώνα για την συνολική και την οριστική υπέρβαση του διεφθαρμένου, του καταστροφικού και βάρβαρου καπιταλισμού στην προοπτική ενός αναγκαίου και εφικτού καλύτερου κόσμου.

    ****************************************************************
    Πρωτοβουλία Διαλόγου για ένα Νέο Ουμανισμό:
    www.infonewhumanism.blogspot.com
    www.epithesh.blogspot.com
    www.globala.blogspot.com

    ReplyDelete
  36. δε γνωρίζω τα περί Πολυτεχνείου και δεν είμαι από αυτούς που κάνουν ισοπεδωτικές κρίσεις παρά το ότι στον πιο διαδομένο δείκτη ranking που φτιάχνει το Πανεπιστήμιο της Σανγκάης δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα ελληνικό ΑΕΙ στα πρώτα 140 καλύτερα Ευρωπαϊκά και κανένα στα 350 παγκόσμια.

    ΚΑΘΕ πέρσι και καλύτερα. Πριν 4-5 χρόνια, το Καποδιστριακό ήταν περίπου στην ΘΕΣΗ 200+/-.

    ΑΛΛΑ κοίταξα τώρα γιά το 2007 και έχεις δίκαιο.
    TO "ΑΣΥΛΟ" έχει ΚΑΤΑΚΤΗΘΕΙ με το ΑΙΜΑ και τον ΙΔΡΩΤΑ των ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ, κανεις ΔΕΝ θα μας το ΠΑΡΕΙ.

    ReplyDelete
  37. Για το ΤΕΕ:
    Αυτό που έγραψε ο xanoum mpourek για την αντίδραση του ΤΕΕ στην απόφαση του ΣΑΠΕ τα λέει όλα. Όσοι είναι στο χώρο των Πληροφορικών γνωρίζουν τι εννοώ, οι υπόλοιποι να είστε ευτυχείς που δεν είστε αναγκασμένοι να κάνετε μάθημα σε Γυμνάσιο ή Λύκειο δίπλα σε "συνάδελφο" Θεολόγο, Γυμναστή, κτλ, που κάποια στιγμή διορίστηκε ως καθηγητής Πληροφορικής.

    Για το επίπεδο των ελληνικών ΑΕΙ/ΤΕΙ:
    Όσα αναφέρει ο ventriloquist είναι επίσης σωστά, η τακτική της ίδρυσης ΑΕΙ/ΤΕΙ τα προηγούμενα χρόνια παντού για να ζήσει η επαρχία από τους "μετανάστες" φοιτητές έχει οδηγήσει σήμερα στην κατάσταση 7 στα 10 ιδρύματα να παλεύουν να ζήσουν (πόσο μάλλον να παράγουν έργο και έρευνα). Ακόμα και σήμερα, πολλά από τα λειτουργικά τους πάγια έξοδα πληρώνονται από ευρωπαϊκά κονδύλια που υποτίθεται πάνε σε έρευνα. Δυστυχώς, το μόνο που μπορούν να κάνουν προς το παρόν είναι να παράγουν μερικούς ακόμα ταλαίπωρους πτυχιούχους με απίθανες ειδικότητες (ΤΕΙ). Η αναφορά μου για το σχετικά καλό επίπεδο των ΑΕΙ/ΤΕΙ προφανώς αφορά στα υπόλοιπα 3 στα 10.

    Για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες των Πληροφορικών:
    Η άποψη ότι ο κλάδος έχει ζήτηση πτυχιούχων και ότι δεν εξαρτάται κανένας από κάποιον κακό εργοδότη δυστυχώς έχει οδηγήσει σε τρομακτικές στρεβλώσεις στο επάγγελμα. Υπάρχουν μέχρι και αστρολόγοι που δηλώνουν web designers, προφανώς κοροϊδεύοντας τον κόσμο (σχέση κόστους/ποιότητας δουλειάς), ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν κανόνες και στάνταρ. Να θυμίσω τις περιπέτειες του TAXISnet, την κατάσταση των ελληνικών ISPs (συνδέσεις ADSL), την αδυναμία αντιμετώπισης σημαντικών υποθέσεων σε τομείς υψηλής τεχνολογίας (υποκλοπές Vodafone, αναφορά ΟΤΕ για "τρύπια" υποδομή ασφάλειας, κτλ), την απίστευτη υπερτιμολόγηση έργων Πληροφορικής (1 εκατ. ευρώ για website Δήμου Αθηναίων) και πολλά άλλα.

    Για τα "κλειστά" επαγγέλματα και τις ελάχιστες αμοιβές:
    "Κλειστό" είναι κάποιο επάγγελμα που έχει περιορισμένες άδειες εργασίας. Ένας πτυχιούχος Ιατρικής ή Μηχανικός κτλ, εφόσον πάρει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (δηλαδή όλοι), κανείς δεν του απαγορεύει να δουλέψει και να χρεώνει όσο θέλει. Η ελάχιστη αμοιβή των μηχανικών θεσπίστηκε κυρίως για φορολογικούς λόγους, προφανώς δεν έχει κανένα νόημα και καμία σχέση με το ποιος έχει δικαίωμα μελέτης/υπογραφής. Πάντως, ο Νόμος πρέπει να προβλέπει ποιος έχει τα προσόντα να κάνει την αντίστοιχη μελέτη (ανεξαρτήτως αμοιβής).

    Προφανώς ένας μηχανικός της πλάκας μπορεί να πάρει στο λαιμό του ολόκληρη οικογένεια σε κάποια "παράγκα" σε ένα δυνατό σεισμό. Το ίδιο και ακόμα περισσότερο ισχύει για τους γιατρούς, ελπίζω σύντομα και σε ορισμένα θέματα έργων Πληροφορικής (βάσει κόστους, κρισιμότητας, επικινδυνότητας). Προς το παρόν, για τα έργα Πληροφορικής υπάρχει πρόβλεψη μόνο για δικτυακή και τηλεπικοινωνιακή υποδομή (μηχανικοί ΤΕΕ), για όλα τα υπόλοιπα δεν προβλέπεται Τ-Ι-Π-Ο-Τ-Α. Ούτε καν ποιος θα ελέγξει την εγκυρότητα έργων όπως η μηχανογράφηση των νοσοκομείων, του ΙΚΑ, το νέο TAXISnet και πολλά πολλά ακόμα.

    ReplyDelete
  38. @ harris
    @ventriloquist

    ΣΥΜΦΩΝΑ με το SHANGHAI report, τα ΑΕΙ της Ελλάδας είναι σε χειρότερη ΘΕΣΗ απότι πριν 4-5 ΧΡΟΝΙΑ.

    ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ στον ΠΑΤΟ.

    ΗΑRRIS, εγώ δεν είμαι ευγενής όπως ο ventriloquist, γιά την ακρίβεια είμαι ΚΑΘΗΚΙ

    και σε ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ότι ΟΛΑ όσα είπες είναι απλές

    Κ Ο Υ Τ Α Μ Α Ρ Ε Σ

    By the way, η λίστα του 2007 είναι, γιά άλλη μιά φορά μιά από τα ίδια.

    ΠΑΡΑ την αντίθετη άποψη του μεγάλου Ελληνα "διανοητή" Ανδρουλάκη που "χαζοαμερικανάκια" τους ανεβάζει "χαζοαμερικανάκια" τους κατεβάζει, στα 20 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ του ΚΟΣΜΟΥ, τα 17 είναι ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ, τα εξής:

    ΗARWARD
    STANFORD
    BERKELEY
    MIT
    Cal Tech
    COLUMBIA
    PRINCETON
    Un. of CHICAGO
    YALE
    CORNELL
    UCLA
    UCSF
    Un. of PENNSYLVANIA
    Un. of WASHINGTON
    Un. of WISCONSIN
    UCSF
    JOHNS HOPKINS

    Tα 3 ΜΗ Αμερικανικά είναι

    ΟΧFORD
    CAMBRIDGE
    Un. of TOKYO

    ReplyDelete
  39. erratum
    Aναφέρω 2 UCSF To πρώτο
    UCSF-> UCSD

    ReplyDelete
  40. Η πλάκα είναι ότι το ¨αριστερό¨ ΤΕΕ προβάλει ως δικαιολογία την ασφάλεια των IT έργων στην Ελλάδα. Δλδ αν δεν είσαι μηχανικός υπολογιστών και πας να στήσεις ένα δίκτυο υπάρχει κίνδυνος να σου πέσει ο Server στο κεφάλι.

    Για να μην μιλήσω για τα επαγγελματικά δικαιώματα των TEI ή ΑΤΕΙ. Απόφοιτοι από σχολές μηχανολογίας και δομικών έργων δεν έχουν σχεδόν κανένα δικαίωμα.

    Alter ego xanoum mpourek --> Μηχανικός Παραγωγης

    ReplyDelete
  41. @Κομφούκιος

    LINK

    Η δημοσίευση για το ΕΚΠΑ είναι από τα "χαζοαμερικανάκια" της διασποράς και τους Sunday Times.

    Αν δεν το ξέρεις, η λίστα της Σαγκάης αναφέρεται στην απασχολησιμότητα των πτυχιούχων, όχι στο ερευνητικό επίπεδο. Αν είχαμε δικά μας Πανεπιστήμια εκεί στα top-100 θα είχαμε φύγει όλοι στο εξωτερικό για δουλειά.

    Για scientific ranking (Greece), δες εδώ: LINK

    Δεν ξέρω αν έχεις συνηθίσει να διαβάζεις κουταμάρες, αλλά καλύτερα την επόμενη φορά να δοκιμάσεις να ψάξεις λίγο στο δίκτυο πριν πεις τις δικές σου "κουταμάρες".

    ReplyDelete
  42. @ xanoum mpourek
    Se euxaristw polu gia ta sites me Greek fonts.

    ReplyDelete
  43. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  44. @harris

    Σχετικά με το ΕΜΠ ο κομφού είναι γενικά προκατειλημμένος, διότι ακούει αυτόν τον αρχηγό της λούφας, τον Μπακόπουλο των εφαρμοσμένων μαθηματικών. Οπότε μην περιμένεις και καμιά σοβαρή κρίση. Προσωπικά ΓΝΩΡΙΖΩ εκ πείρας ότι ο συγκεκριμένος είναι άχρηστος σα διδάσκων και ανύπαρκτος ερευνητικά. Ούτε γιά το λύκειο δε κάνει, και κρίνει τους υπόλοιπους άχρηστους. Αρα και πάλι σου λέω μή δίνεις σημασία.

    ReplyDelete
  45. @ harris

    H αναφορά σου (link) είναι σε μιά άγνωστη εφημερίδα, η οποία, εν σειρά, επικαλείται τους Sunday Times, του Λονδίνου υποθέτω.

    ΜΠΟΡΕΙΣ αν έχεις την ΚΑΛΩΣΥΝΗ να μας δώσεις την πηγή διότι οι Sunday Times ΔΕΝ είναι ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ αξιολόγησης πανεπιστημίων.

    Σε κάθε περίπτωση, η εφημερίδα στην οποία αναφέρεσαι λέει ότι το ΕΘΝΙΚΟ και ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ είναι τώρα στην ΘΕΣΗ 248 ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ (what an achievement!!!) ενώ πέρυσι ΗΤΑΝ στην ΘΕΣΗ 504!!!


    EVEN SO

    Σε ερωτώ, ως άτομο με ΝΟΥΝ και ΛΟΓΙΚΗΝ, ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ, ένα πανεπιστήμιο, οποιοδήποτε πανεπιστήμιο, οπουδήποτε στον κόσμο, μέσα σε ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ να περάσει από την ΘΕΣΗ 504 στην ΘΕΣΗ 248;;;;;;;;;;;;;;;!!!!!!!!!!!!

    ΕΛΕΟΣ

    ΕΛΕΟΣ

    ΕΛΕΟΣ

    Ούτε εάν η Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου και η Αθανασία Κρικέτου ΕΙΧΑΝ ΒΑΛΕΙ το χέρι τους ΔΕΝ θα μπορούσαν να ΓΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΘΑΥΜΑΤΑ!!!!!!!!!!!!!!

    ΔΙΔΑΣΚΩ ΑΕΙ ΓΗΡΑΣΚΟΜΕΝΟΣ

    ReplyDelete
  46. "που δηλώνουν web designers, προφανώς κοροϊδεύοντας τον κόσμο (σχέση κόστους/ποιότητας δουλειάς), ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν κανόνες και στάνταρ. ...."

    Δηλαδη harris, τι προτεινεις? να απαιτειται "αδεια ασκησεως πληροφορικου εππαγελματος" (sic) για να μπορεις να σχεδιασεις μια σελιδα η να γραψεις ενα προγραμμα για καποιον πελατη? Η ποιοτητα της δουλειας θα κριθει απο το αποτελεσμα, οχι απο την οποια αδεια εχεις η δεν εχεις και τελικα θα σε κρινει η αγορα που ειναι η μονη αρμοδια να αποφανθει. Αυτο ισχυει ακομα και για πολυπλοκα και κρισιμα εργα του δημοσιου, αν το αποτελεσμα ειναι συμφωνο με τις προδιαγραφες οι συντεχνιακες αδειες περιττευουν.

    ReplyDelete
  47. Επισης αναρωτιεμαι σε ποιο επιμελητηριο ηταν γραμμενοι ο Bill Gates, ο Steve Jobs, ο Mark Zuckerberg .....

    ReplyDelete
  48. Ο Μπακόπουλος ΤΙ σου φταίει εσένα;;;

    Ασε που ΔΕΝ μπορεί να υποστηρίξει την ΘΕΣΗ του και είναι ΙΔΙΩΤΙΚΟ πρόσωπο, ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΕΝ έχεις δικαίωμα να τον σχολιάζεις.

    ΔΕΝ επιτρέπεται εδώ μέσα να ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ. Αντιθέτως, μπορούμε να σχολιάζουμε ΔΗΜΟΣΙΑ τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ πρόσωπα όσο θέλουμε.

    Γιά μαζέψου ΜΗ φας καμμιά ΜΗΝΥΣΗ και την θυμασαι for ever.

    Σε κάθε περίπτωση, το ΕΜΠ είχε κάποτε ΜΕΓΑΛΗ ΑΙΓΛΗ. Θυμάμαι, όταν πρωτοπήγα στην Αμερική, οι περισσότεροι των Ελλήνων academics, είχαν τα ίδια προσόντα, Βαρβάκειο και ΕΜΠ, Βαρβάκειο και ΕΜΠ και ξανά και ξανά και ξανά. Ελάχιστοι ήσαν από Πειραματικό, Κολλέγιο Αθηνών και Anatolia και από σχολές ΕΚΤΟΣ ΕΜΠ.

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ, τα πράγματα έχουν αλλάξει ΡΙΖΙΚΑ στα τελευταία 25 χρόνια.

    ReplyDelete
  49. ΕΣΥ ΤΟΝ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΑΙ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟ ΕΜΠ. ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΣΟΥ ΠΗΓΗ ΜΑΛΛΟΝ.

    ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ.

    ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

    ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΟΥ ΣΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΑ....

    ReplyDelete
  50. ΕΠΕΙΔΗ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΕΧΩ ΒΑΡΕΘΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ ΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΩ, ΠΡΙΝ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΕΙΣ ΑΥΤΟ.

    ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑ ΛΕΩ ΟΤΙ ΘΕΛΩ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΩ.

    ΤΟ ΚΟΥΒΑΔΑΚΙ ΣΟΥ ΚΑΙ Σ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΝ ΔΕ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ.

    ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΟΠΩΣ ΜΙΛΑΣ ΘΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ.

    ReplyDelete
  51. Komfoukie oi Sunday Times einai tou Londinou kai bgazoun etisios rankings, opos kai o Guardian. Exoun eidiko tmima poy asxoleitai apokleistika me ayto to kommati.

    Oxi, den einai thesmothetimenoi eidikoi gia ta university rankings, parola auta mou proksenise to endiaferon prosfata to gegonos oti, psaxnontas gia douleia stin Agglia, polloi ergodotes zitoysan, os ena apo ta eligibility criteria, ptixio apo panepistimio pou na einai mesa stin 50ada sta rankings ton Sunday Times.

    Esi polu kalitera apo olous, os epidiomologos, tha prepei na gnorizeis oti ta noumera mageireuontai analoga me to epixeirima ki oxi to antitheto. Giauto kai metaksi akoma ki episimon foreon aksiologisis panepistimion blepeis diabathmiseis sta rankings polles fores simantikes (10 - 50 theseis pano kato akoma). Ki ola eksartontai sto ti kritiria aksiologisis xrisimopoioyntai. didaskalias, ereynitikou ergou (posotita i diakriseis), nobel kathigiton, bathmoi foititon, arithmos tmimaton, arithmos foititon, klp klp klp klp.

    Ta padia apo to Politexnio Athinon poy exoyn teleiosei pliroforiki - mixanologoi PC klp. briskoun oloi douleia eykola kai se kales etaireies. I texniki tous katartisi einai kali kai xamilo to kostos misthodosias tous gia tis etaireies, akoma. Se ligo kairo tha pane ki autes pros India meria.

    Ola ayta tha mou peis einai leptomereies. Isos se kourazo ki ego me leptomereies gia na sou po oti de xreiazetai na analonese se leptomereies otan sta comments exeis idi pei olo to zoumi, ekei opou prepei na epikentrothoume.

    Ego theoro pantos oti i sizitisi idiotika - dimosia (pou tha prepe na leme kratika, o,ti allo einai paraplanitiko) einai miopiki, ena meremeti kai gia mia akoma fora ipekfigi tou pragmatikou zitimatos, tis anabathmisis tou ipertatou dimosiou agathou, tis paideias sti xora mas, mesa stin opoia sumperilambanetai kai i ipostiriksi tou dimosiou panepistimiou.

    ReplyDelete
  52. @ harris

    Re SHANGHAI report και ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΙΜΟΤΗΤΑ

    Eίπες ότι το κριτήριον ALUMNI του Shanghai Report βασίζεται στην ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΙΜΟΤΗΤΑ.

    Στο κριτήριον ALUMNI βαθμολογούνται τα πανεπιστήμια με βάση τα ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ των ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ τους vis-a-vis NOBEL PRIZE, FIELDS MEDALS κλπ. ΟΧΙ την απασχολησιμότητα.

    Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ σου λοιπόν, είναι ΑΝΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΗ.

    ReplyDelete
  53. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  54. "Όλα τα υπόλοιπα λέγονται για να λέγονται, όπως οι νομικές ανοησίες για υπεροχή του Συντάγματος και του άρθρου 16 έναντι της Οδηγίας" Θλιβερό σχόλιο....

    ReplyDelete
  55. zeit, εάν έχεις αντίθετη άποψη μπορείς να την καταθέσεις τεκμηριωμένα να την ακούσουμε.

    Για να μη μαλώνουμε για τα rankings και πως αυτά βγαίνουν παραθέτουμε μερικά χρήσιμα links τόσο με rankings όσο και τη μεθοδολογία αυτών

    1. Shanghai Jiao Tong University World Top 500Universities Εδώ θα βρείτε και τα περιφερειακά top european κλπ καθώς και τη μεθοδολογία.

    2. Συγκεντρωτικά από Wikipedia College and University Rankings όλων των ειδών

    3. Κριτική επισκόπηση της Λίστας του Πανεπιστημίου της Σανγκάη Wikipedia

    ReplyDelete
  56. @ Zeit
    "Όλα τα υπόλοιπα λέγονται για να λέγονται, όπως οι νομικές ανοησίες για υπεροχή του Συντάγματος και του άρθρου 16 έναντι της Οδηγίας" Θλιβερό σχόλιο....

    Τι εννοείς θλιβερό; Ότι σε λυπεί η πραγματικότητα;

    Δεν υπάρχει στοιχειωδώς σοβαρός νομικός που να υποστηρίζει το αντίθετο.

    ReplyDelete
  57. @Κομφούκιος

    "...Σε ερωτώ, ως άτομο με ΝΟΥΝ και ΛΟΓΙΚΗΝ, ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ, ένα πανεπιστήμιο, οποιοδήποτε πανεπιστήμιο, οπουδήποτε στον κόσμο, μέσα σε ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ να περάσει από την ΘΕΣΗ 504 στην ΘΕΣΗ 248;..."

    Φυσικά και είναι: όταν το στατιστικό δείγμα είναι πολύ μικρό. Αν σε δέκα νομπελίστες ενός έτους οι δύο είναι πτυχιούχοι από το ίδιο ίδρυμα, ίσως να μην εργάζονται καν εκεί, αυτομάτως το ίδρυμα αυτό κερδίζει δεκάδες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Η αναφορά μου σχετικά για το ARWU ("Shanghai" ranking) είναι αυτό ακριβώς, ότι δηλαδή είναι "στοχευμένο" για ακαδημαϊκά ιδρύματα υψηλού προφίλ, όπως το Yale, το Harvard, κτλ. Προφανώς τα βραβεία Νόμπελ δεν είναι κριτήριο για τα ελληνικά Πανεπιστήμια, αλλά ακόμα και για τα ξένα εξετάζεται μόνο το affiliation και όχι αν είναι σχετικό με το πτυχίο κάποιου από το alumni (δείτε π.χ. το bio του Al Gore). Άρα, μετρά το γενικότερο "προφίλ" των ιδρυμάτων, άρα το "κύρος" των πτυχιούχων, άρα την επαγγελματική καταξίωση (όχι κατ' ανάγκη επιστημονική).


    @tyn

    "...Δηλαδή harris, τι προτεινεις? να απαιτειται "αδεια ασκησεως πληροφορικου επαγελματος" (sic) για να μπορεις να σχεδιασεις μια σελιδα η να γραψεις ενα προγραμμα για καποιον πελατη? Η ποιοτητα της δουλειας θα κριθει απο το αποτελεσμα, οχι απο την οποια αδεια εχεις η δεν εχεις και τελικα θα σε κρινει η αγορα που ειναι η μονη αρμοδια να αποφανθει..."

    Όταν πρόκειται για απλά websites ή για εφαρμογές της πλάκας, συμφωνώ πως έτσι πρέπει να είναι. Όταν όμως πρόκειται για λογιστική εφαρμογή, με ένα bug μπορεί να πάρεις στο λαιμό σου κάποιον και να πληρώσει πρόστιμο στην Εφορία. Όταν πρόκειται για τραπεζική εφαρμογή, ένα κακοσχεδιασμένο σύστημα μπορεί να προκαλέσει γενική κατάρρευση και απώλειες εκατομμυρίων. Σε ιατρικές εφαρμογές (αντικείμενό μου), ένα κακό λογισμικό μπορεί να σημαίνει κακή διάγνωση ή κακή λειτουργία κάποιου μηχανήματος. Στα αυτοκίνητα, ένα κακό λογισμικό στο ABS ή στους αερόσακους κοστίζει ζωές. Οι νόμοι της αγοράς είναι για να αυτο-ρυθμίζουν τις τιμές, όχι για να ελέγχουν την ποιότητα προϊόντων εκ των υστέρων. Δυστυχώς ο κόσμος έχει εθιστεί στην ιδέα ότι λογισμικό είναι μόνο Windows/Office και γενικά δεν είναι και τόσο κακό που και που να κολλάει το σύμπαν και να χρειάζεται reset. Εγώ λέω ευτυχώς που στην Ελλάδα ακόμα ΔΕΝ έχουμε εγχώρια αγορά s/w σε τέτοιους τομείς, γιατί με την τσαπατσουλιά και την αδιαφορία που μας διακρίνει ως λαό θα είχαμε τραγικές καταστάσεις. Δείτε ας πούμε αυτό: LINK

    Μια και το θέμα έχει ξεφύγει από τα πλαίσια του G700, να πω κλείνοντας ότι υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας, προγράμματος σπουδών και ενδιαφερόντων μεταξύ των ιδιωτικών (προς αναγνώριση) και των κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Όσοι το ξέρουν αυτό, δεν νιώθουν καμία "απειλή" από τα ιδιωτικά και γενικά δεν έχουν αντιρρήσεις στην αναγνώριση αν όλα γίνουν όπως πρέπει (όχι χαριστικά).

    Τέλος από εμένα.

    ReplyDelete
  58. Αλλά δυστυχώς έχουμε συνηθίσει
    να μας χαϊδεύουν τα αυτιά, ότι το
    ευρωπαϊκό δίκαιο δεν υπερισχύει του ελληνικού.
    Ωραίοι ως Έλληνες...

    ReplyDelete
  59. Από την στιγμή που δεν υπάρχει συναίνεση για το άρθρο 16 και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να αγνοεί τα κέντρα ελευθέρων σπουδών όπως έκαναν όλες οι κυβερνήσεις στο παρελθόν. Θα πρέπει να αρχίσουν να ελέγχονται με κάποιο τρόπο ότι τηρούν βασικές προϋποθέσεις.

    Αυτό κάνει το νομοσχέδιο. Η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων βέβαια που είναι και το αγκάθι της υπόθεσης καθώς οι "προοδευτικοί" μας "αριστεροί" φοβούνται για τις καρέκλες τους, δεν ανοίγει ακόμα. Έρχεται όμως.

    ReplyDelete
  60. harris δεν έχεις ξεφύγει καθόλου από τα πλαίσια του g700, keep blogging καλά τα λες απλά δεν είναι δυνατόν όλοι να συμφωνούν σε όλα. Εκεί που έχεις άδικο κατά την ταπεινή μας άποψη μας είναι στο γεγονός ότι χρειάζεται κρατική πιστοποίηση των γνώσεων πληροφορικής από πλευράς μιας επαγγελματικής ένωσης.

    ReplyDelete
  61. 16? thlibero kataloipo tis xountas leo ego

    ReplyDelete
  62. vassili, λάο λάο και με μισή καρδιά και με δηλώσεις του τύπου δεν αναγνωρίζονται ακόμα τα επαγγελματικά δικαιώματα και με 500,000 ευρώ κατάθεση σε χρηματικό κεφάλαιο, λεφτά που ούτε το ΤΕΙ του χ χωριού δεν τα έχει αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

    Επίσης οι δυνάμεις αδράνειας δεν αφορούν αποκλειστικά σε κάποιους πολιτικούς χώρους αλλά τέμνουν οριζόντια το κομματικό φάσμα ασχέτως αν κάποιοι είναι πιο φασαριόζοι ανάλογα με το θέμα, στην παιδεία η αριστερά στα εθνικά η δεξιά. Ας πούμε η λαϊκή δεξιά μήπως συμφωνεί με το 16; Απ' ότι συζητάμε με συναδέλφους και γνωστούς στις δουλειές μας διαφωνεί. Επίσης η αριστερά μήπως δεν είναι εθνικόπληκτη τώρα τελευταία; Τα λέμε αυτά γιατί επιμένουμε στο ότι ο διαχωρισμός με πραγματική αξία δεν είναι αυτό ςπου γίνετσαι πολλές φορές με βάση την πολιτική ή κομματική γεωγραφία αλλά η πρόοδος εναντίον της συντήρησης ως διατήρησης του stauts quo

    ReplyDelete
  63. Απο το link του harris:

    "The investigation into the accident discovers that a formula written on paper in pencil was improperly transcribed into computer code, causing the computer to miscalculate the rocket's trajectory.
    "

    Πως συνδεεται αυτο με υπαρξη/ελλειψη πιστοποιησης απο επαγγελματικο επιμελητηριο?

    Καμμια πιστοποιηση και καμμια εκπαιδευση δεν εγγυαται bug free software.

    ReplyDelete
  64. @ ευαγγελος

    Κομφούκιος said...
    Ta padia apo to Politexnio Athinon poy exoyn teleiosei pliroforiki - mixanologoi PC klp. briskoun oloi douleia eykola kai se kales etaireies. I texniki tous katartisi einai kali kai xamilo to kostos misthodosias tous gia tis etaireies, akoma. Se ligo kairo tha pane ki autes pros India meria.

    ΑΥΤΟ μπορεί να είναι αλήθεια. ΓΙΑΤΙ όμως μου το λες; ΔΕΝ έχω γνώμη, δεν έχω ιδέα, in fact, επ αυτού και ΔΕΝ αμφσβήτησα το επιπεδο της σχολής πληροφoρικής του ΕΜΠ.
    OYTE ασχολήθηκα σήμερα ειδικά με το ΕΜΠ εκτός από την εξέλιξη της τύχης των αποφοίτων του στις ΗΠΑ τα προηγούμενα 25 χρόνια.
    Nonetheless, ουδεμιά χωρεί αμφιβολία πως το ΕΜΠ, που ήταν κάποτε illustrious in toto, as an institution that is, έχει υπβαθμισθεί ΑΙΣΘΗΤΑ.

    ReplyDelete
  65. @ harris

    Eσύ πας φιρί-φιρί να με τρλάνεις.

    Για να αλλάξει η ΘΕΣΗ της χώρας από το # 504 στο 248, πρέπει Η η θέση της Ελλάδας να βελτιώθηκε σε σχέση με άλλες, πχ με ένα NOBEL πράγμα που ΔΕΝ συνέβη (η μήπως κάνω λάθος;) Η ΠΟΛΛΕΣ άλλες να υποβαθμίσθηκαν σε σχέση με την Ελλάδα. ΚΑΙ αυτό είναι δύσκολο, διότι και αν έχασαν πόντους λόγω, πες, παλαιότητας των NOBEL τους, αν είχαν πάρει ποτέ, η υποβάθμιση ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ μετριαστικο WEIGHTING ΚΑΙ ΔΕΝ μπορεί να είναι ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ όπως εσύ το αντολαμβάνεσαι!!!

    ReplyDelete
  66. Ως προς το ζήτημα της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου έναντι του ελληνικού και όλων των εθνικών που τέθηκε παραπάνω, το ζήτημα έχει λυθεί ήδη από το 1964 με την απόφαση Costa/ENEL του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ). Από τη νομολογιακή γραμμή του ΔΕΚ δεν έχει παρεκκλίνει κανένα εθνικό δικαστήριο τόσες δεκαετίες παρά την αμηχανία να διατυπώσει πανηγυρικά κάτι τέτοιο.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι το ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας σε υποθέσεις επιστροφής παράνομων κρατικών ενισχύσεων με τη μορφή φόρων, εφαρμόζει το κοινοτικό δίκαιο και όχι το άρθρο 78 παρ. 2 του Συντάγματος.
    Για την ακρίβεια δεν θα υπήρχε κοινοτικό δίκαιο εάν κάθε κράτος μέλος αποφάσιζε με τα δικά του κριτήρια ποιες οδηγίες και κανονισμούς θα εφαρμόσει.

    ReplyDelete
  67. α) Γιατί τα φοβούνται τα ιδιωτικά; Εάν πιστεύουν ότι τα κρατικά είναι καλύτερα, τότε αυτό θα αποδειχθεί στην αγορά αμέσως, οπότε δεν χρειάζεται να έχουν φόβους.

    β) Γιατί πρέπει η επάρκεια γνώσεων να πιστοποιείται από το "κράτος"; (ρε τριτοκοσμικοί - τι μαλακία είναι πάλι αυτή; το κράτος θα μου πει εάν είμαι μορφωμένος ή όχι; ρε σεις άμα λέτε τέτοια είστε ταμ τουμ ακόμα εκεί κάτω).

    γ) Εάν το πανεπιστήμιο ή οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός ή άτομο θέλει να είναι παντελώς αυτοδιοικούμενο, τότε να βρει μόνο του τα λεφτά να κάνει του κεφαλιού του. Αν είναι δυνατόν να λέει κάποιος "θα σας παίρνω τα λεφτά από φόρους αλλά θα κάνω κι ότι γουστάρω χωρίς να δώσω λογαριασμό σε κανένα". Ταμ τουμ.
    Ακόμα κι οι Ζουλού θα γελούσανε με τέτοια μαλακία.

    ReplyDelete
  68. 'Αρθρο 120 - (Ακροτελεύτια διάταξη)
    2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων.

    Αν είναι ανοησία η υπεροχή του Συντάγματος έναντι Οδηγιών δεν ξέρω τί μπορεί να σημαίνει αυτό για την εθνική κυριαρχεία,εάν φυσικά θέλουμε να ισχύει κάτι τέτοιο.

    "Δεν υπάρχει στοιχειωδώς σοβαρός νομικός που να υποστηρίζει το αντίθετο." Τεκμηρίωση παρακαλώ, ιδίως απο Συνταγματολόγους.

    "Αλλά δυστυχώς έχουμε συνηθίσει
    να μας χαϊδεύουν τα αυτιά, ότι το
    ευρωπαϊκό δίκαιο δεν υπερισχύει του ελληνικού.
    Ωραίοι ως Έλληνες..."
    Δεν είπα κάτι τέτοιο, αλλά κατά τη ταπεινή μου γνώμη άλλο το δίκαιο στο οποίο αναφέρεσαι και άλλο το
    Σύνταγμα.Πάντως ΔΕΝ είμαι νομικός αλλά πολίτης.

    Σημείωση: Η υπεροχή εθνικών Συνταγμάτων, πχ Ιρλανδίας, έγινε η αιτία να παγώσει η Συνθήκη της Λισαβόνας. Αυτά σε χώρες που σέβονται τον πολίτη τους και τον ρωτούν καμιά φορά.
    Δεν είμαι ακραίως αντιΕυρωπαιστής, απλά σκεπτικιστής.

    ReplyDelete
  69. Lefteris said...
    α) Γιατί τα φοβούνται τα ιδιωτικά; Εάν πιστεύουν ότι τα κρατικά είναι καλύτερα, τότε αυτό θα αποδειχθεί στην αγορά αμέσως, οπότε δεν χρειάζεται να έχουν φόβους.

    Δεν φοβούνται τα ιδιωτικά. Φοβούνται οτι "πρέπει" να εκχωρηθούν επαγγελματικά δικαιώματα σε ανθρώπους που απέδειξαν με τη ΜΗ εισαγωγή τους σε κάποιο Παν. Ίδρυμα οτι δεν έπρεπε να συνεχίσουν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση λόγο έλειψης προσόντων, απλά δεν το είχαν, και παρόλα αυτά συνεχίζοντας σε ένα φροντιστήριο που συνδέεεται οικονομικά με ένα τριτο-τέταρτο πρωην polytechnik της UK να ζητούν ίση μεταχείρηση με άλλους που έχυσαν ιδρώτα στην ελληνική πραγματικότητα.
    Σημείωση: Επαγγελματικά δικαιώματα γεωπόνων, έτος 2001!!!!! Η Γεωπονική είναι το 3ο αρχαιότερο Ίδρυμα στην Ελλάδα.

    ReplyDelete
  70. "Nonetheless, ουδεμιά χωρεί αμφιβολία πως το ΕΜΠ, που ήταν κάποτε illustrious in toto, as an institution that is, έχει υπβαθμισθεί ΑΙΣΘΗΤΑ."
    Τεκμηρίωση παρακαλώ......

    ReplyDelete
  71. @ Zeit

    Στην περίπτωση του ιρλανδικού δημοψηφίσματος, σε ποιο επιχείρημα βασίζεται ο ισχυρισμός σου ότι "Η υπεροχή εθνικών Συνταγμάτων, πχ Ιρλανδίας έγινε η αιτία να παγώσει η Συνθήκη της Λισαβόνας";
    το ακριβώς αντίθετο συνέβη. Η συνθήκη έχει παγώσει γιατί η ίδια προέβλεπε διαδικασία κύρωσης σε κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά ενόψει αυτού που λες και εσύ, της παραχώρησης κυριαρχίας. Αλλά το προέβλεπε αυτό το δικαίωμα απόρριψης Η ΙΔΙΑ Η ΣΥΝΘΗΚΗ και όχι το εθνικό Σύνταγμα.

    "Αν είναι ανοησία η υπεροχή του Συντάγματος έναντι Οδηγιών δεν ξέρω τί μπορεί να σημαίνει αυτό για την εθνική κυριαρχεία,εάν φυσικά θέλουμε να ισχύει κάτι τέτοιο."
    Δεν είναι ανοησία η υπεροχή του Συντάγματος έναντι των Οδηγιών. Απλώς δεν υφίσταται κάτι τέτοιο γιατί είναι λυμένο από το 1964. Ανοησίες είναι οι απόψεις νομικών που εντελώς αβασάνιστα ή απλώς λαϊκίζοντας ισχυρίζονται το αντίθετο.

    Μανιτάκης και Χρυσόγονος πρόχειρα, υποστηρίζουν την υπεροχή όχι μόνο του κοινοτικού δικαίου αλλά και της ΕΣΔΑ που κατοχυρώνει θεμελιώδη δικαιώματα και πέραν των χωρών της ΕΕ (ενδεικτικά Κ. Χρυσόγονος, "Συνταγματικές Ελευθερίες").

    Τέλος ως προς το 120 του Συντάγματος πρέπει να το διαβάσεις πιο προσεκτικά. Καλεί τους Έλληνες να υπερασπίζονται το Σύνταγμα και τους νόμους, δηλαδή να μάχονται την εκτροπή από τη νομιμότητα και την αυθαιρεσία της εξουσίας. Η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή διαδικασία γίνεται με τρόπο θεσμικό, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει (άρθρο 28). Κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας παραδίδεται ακριβώς με τη διαδικασία που προβέπει το άρθρο 28 στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η εθνική κυριαρχία ή τέλος πάντων κομμάτι της μετασχηματίζεται σε ευρωπαϊκή κυριαρχία.
    Αυτό ακριβώς το θέμα έθεσε πριν 3 εβδομάδες η G700 με το post για το δημοψήφισμα της Λισσαβώνας.
    Σε ποιους πολιτικούς θεσμούς υπάγεται αυτή η σχηματιζόμενη ευρωπαϊκή κυριαρχία.
    Χρειαζόμαστε με άλλα λόγια και ένα ακροτελεύτιο άρθρο για την Ευρώπη.



    και τέλος
    "Δεν είπα κάτι τέτοιο, αλλά κατά τη ταπεινή μου γνώμη άλλο το δίκαιο στο οποίο αναφέρεσαι και άλλο το
    Σύνταγμα."
    Το Σύνταγμα μπορεί να έχει ένα ξεχωριστό πολιτικό συμβολισμό αλλά δεν παύει να είναι εθνικό δίκαιο και σε καμία περίπτωση εθνικό δίκαιο δεν μπορεί να αναστείλει την εφαρμογή του κοινοτικού. Βλ. υπόθεση βασικού μετόχου. Αυτό που κάνουμε για να αποφύγουμε την διατύπωση "υπεροχή του κοινοτικού δικαίου" είναι να ερμηνεύουμε το Σύνταγμα σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο ώστε να μην προκύπτει σύγκρουση.

    ReplyDelete
  72. Ευχαριστώ ξανά xanoum mpourek και kypseliotis.

    Δεν υπάρχει, λοιπόν, θεσμοθετημένη αξιολόγηση των Ελληνικών Πανεπιστημίων μέσω peer review κτλ. Ο λόγος που ρώτησα ειναι διότι συγγενικό μου πρόσωπο, που σπούδασε στην οδοντιατρική Αθηνών, μου ανέφερε κάποτε ότι είχαν έρθει κάποιοι καθηγητές από ξένα πανεπιστήμια για να αξιολογήσουν τη σχολή τους. Έπειτα από μια αναζήτηση στο Google βρήκα αυτή τη σελίδα (http://kapodistriako.uoa.gr/stories/058_op_01/index.php?m=2) στην οποία ο κύριος Βουγιουκλάκης, με την ιδιότητα του προέδρου του τμήματος της οδοντιατρικής του πανεπιστημίου Αθηνών, μας πληροφορεί ότι η οδοντιατρική - μεμονωμένα - ζήτησε να αξιολογηθεί από έναν οργανισμό με το όνομα "Dent Ed".
    Στην απέναντι στήλη υπάρχει ένα κείμενο από τον κύριο Μπέη, που γράφει με την ιδιότητα του προέδρου του τμήματος βιολογίας του ίδιου πανεπιστημίου. Λέει εκεί ο κύριος Μπέης ότι η αξιολόγηση των πανεπιστημίων δεν είναι παρά ένας μοδάτος "δαίμον" που στην ουσία τίποτα δεν θα λύσει. Το επιχείρημά του αντιπροσωπεύει, στην αντίληψή μου, ό,τι είναι λάθος στην Ελληνική νοοτροπία. Λέει λοιπόν (και κυρίως υπονοεί) ότι δεν είναι σωστό να αξιολογηθούν τα πανεπιστήμια διότι για την κατάστασή τους δεν ευθύνονται τα ίδια ή το προσωπικό τους και οι φοιτητές, αλλά οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 χρόνων τουλάχιστο. Γι΄αυτό και θα πρέπει αυτές πρωτίστως να αξιολογηθούν και κυρίως να καταγγελθούν. Πιστεύει ο κύριος Μπέης ότι ο λόγος για τον οποίο η αξιολόγηση των πανεπιστημίων πρέπει να γίνει, ή αποζητάται να γίνει, είναι για να αποδωθούν ευθύνες.
    Όχι κύριε Μπέη. Δεν είναι αυτός ο λόγος.
    Πριν διαβάσω αυτά τα δύο κείμενα, είχα σκοπό να γράψω ένα κατεβατό για τις αρνητικές συνέπειες της απουσίας αξιολόγησης - στα πανεπιστήμια, στην ελληνική αγορά εργασίας και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα. Συνέπειες που θεωρώ ισοπεδωτικές. Αντί αυτού σας προτρέπω να διαβάσετε στην ίδια σελίδα τί λέει ο κύριος Βουγιουκλάκης, κυρίως στον επίλογό του.
    -Αν και ο ίδιος ο κύριος Βουγιουκλάκης ξεκινάει από τις ίδιες παραδοχές (περί ευθύνης της πολιτείας κτλ), καταλήγει σε συμπεράσματα ποιοτικά εκ διαμέτρου αντίθετα από αυτά του συναδέλφου του. Δεν θα γράψω λοιπόν το κατεβατό που είχα στο μυαλό μου, γιατί η προσέγγιση του οδοντιάτρου μου φαντάζει σαφώς ανώτερη. Είναι μάλλον καλύτερο να τονίζουμε τα καλά κάποιου πράγματος, παρά τα κακά της ελλείψεώς του - ιδίως όταν αυτά τα κακά τα έχουμε όλοι μπροστά μας και όποιος απο εμάς δεν τα βλέπει, μάλλον δε θα τα δει ούτε αν τον χτυπήσουν στο κεφάλι.

    - Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, τους κύριους Βουγιουκλάκη και Μπέη δεν τους είχα καν ακουστά πριν δω την ιστοσελίδα που ανέφερα παραπάνω. Δεν γνωρίζω τίποτε παραπάνω από τα δύο αυτά κείμενα και για τους δύο. Και οι δύο μου είναι αδιάφοροι προσωπικά και πέρα από τα όσα ανέφεραν σε αυτά τους τα κείμενα.

    Θα προσθέσω κι ετούτο: Έχω την εντύπωση ότι το θέμα της αξιολόγησης των πανεπιστημίων και το θέμα της αναγνώρισης/ρύθμισης των κολεγίων αλλα και των ιδιωτικών πανεπιστημίων εφάπτονται και συγκοινωνούν.
    Δεν θα υπήρχε πρόβλημα εαν τα όποια κολέγια αξιολογούνταν από κάποιον επίσημο φορέα και τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης αντικατοπτρίζονταν και στην αποδοχή που θα είχαν τα πτυχία τους από τους όποιους εργοδότες (συμπεριλαμβανομένου και του δημοσίου). Με αυτόν τον τρόπο, οι φωνασκούντες πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και απόφοιτοι κρατικών πανεπιστημίων δεν θα είχαν κάτι για να παραπονεθούν. Όμως αν γινόταν αυτό, διαλεκτικά (τουλάχιστο) δεν υπάρχει λόγος το ίδιο να μην γίνει και για τα τωρινά κρατικά πανεπιστήμια. Αυτό βέβαια δε συμφέρει πάμπολλους ακαδημαϊκούς και απόφοιτους διότι η σύγκρισή τους με συνάδελφούς τους (στην Ελλάδα και τον κόσμο) θα αποκτήσει αντικειμενικό μέγεθος που δύσκολα απαλείφεται με αρλούμπες (μπορεί πάντως να απαλειφθεί με πράξεις - αλλά αυτές είναι πάντα πιο δύσκολες από τις αρλούμπες).
    Από την άλλη, λένε οι ακαδημαϊκοί και οι απόφοιτοι: δεν μπορεί, κύριε, ο καθένας (σχεδόν) ανεξέλεγκτα να ανοίγει ένα παραμάγαζο και να μοιράζει πτυχία αναγνωρίσiμα όσο και τα δικά μας.... Catch-22 (and because of this I, as another Yossarian, have "deserted" to live happily ever after elsewhere)

    ReplyDelete
  73. @ zeit

    H θέση του στο Shanghai report. Είναι δημοσιευμένη. Να πας να την δεις by yourself for yourself.

    I am not here to spoon feed you.

    ReplyDelete
  74. @ ventriloquist
    and because of this I, as another Yossarian, have "deserted" to live happily ever after elsewhere


    I delight in reading your enchanting and refreshing accounts!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  75. @ventriloquist

    Mου άρεσε που ο πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας με το αποχαυνωμένο μυοπαθητικό προσωπείο είπε, "Πρέπει όμως να γίνει γνωστό και στο κοινωνικό σύνολο πως τα Ελληνικά Πανεπιστήμια επιτελούν το έργο τους."

    ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  76. ΑΛΛΑ ας επανέλθουμε στο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. Παραπάνω, σας παρουσίασα, ΣΚΟΠΙΜΩΣ, την λίστα των ΕΙΚΟΣΙ καλυτέρων πανεπιστημίων της ΥΦΗΛΙΟΥ (συγκλονιστικό εε;;;)

    Χρόνο με χρόνο, και είτε χρησιμοποιούμε τα κριτηρια του πανεπιστημίου της Shanghai, τα οποία εχουν ευρέως αμφισβητηθεί από πολλούς, είτε άλλα (και υπάρχουν πολλές μέθοδοι), η ΓΕΥΣΗ ή η ΜΕΤΑΓΕΥΣΗ, αν προτιμάτε, είναι η ίδια, δηλαδή τα ΤΟP Universities είναι τα γνωστά διάσημα IVY LEAGUE και ορισμένα Πολιτειακά Αμερικανικά, καθώς και το Cambridge, η Οξφόρδη και πάντα ένα Γιαπωνέζικο. Απλά αλλάζει κάπως η σειρά τους, αλλά εάν το Stanford πάει μπροστά ή πίσω από το Harvard, η άν το Υale στέκει μπροστά ή πίσω απ΄το Princeton ή το Cornell κοκ. είναι ασήμαντες minutiae.

    Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ και ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ.

    Ενόσω, κατά Ιούλιο 2008, ο Παγκόσμιος Πληθυσμός ανέρχεται κατ εκτίμηση σε 6.68 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, μιά χώρα με παρουσία ΜΟΝΟ 232 ετών, που συνιστά πληθυσμιακά ΜΟΛΙΣ 4.5% της ΥΦΗΛΙΟΥ,

    ΔΙΑΘΕΤΕΙ

    85% των ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ, εκ των οποίων 2/3 έως 3/4 είναι IVY LEAGUE NON-PROFIT "IΔΙΩΤΙΚΑ" (Stanford, Harvard, Yale, Princeton, Cornell*, κλπ) και το 1/4 έως 1/3, ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΑ (Un. of PENNSYLVANIA, Un. of WASHINGTON κλπ), αλλά OΛΑ είναι ΔΗΜΟΣΙΑ through and through.

    Από την ΕΜΠΕΙΡΙΑ λοιπόν αυτών των ΑΝΘΡΩΠΩΝ (δλδ των "χαζοαμερικανακίων" συμφωνα με τον Σαλταδόρον, Μπαλλαρίνον και Νουμερίστα του Perroquet** Aνδρουλάκη),
    ΕΜΕΙΣ οφείλουμε να ΔΙΔΑΧΘΟΥΜΕ κάτι. ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ;;;;;;;;;;

    *Το Cornell, κατ εξαίρεση, έχει ΜΙΚΤΟ status. Ορισμένες σχολές ανήκουν στο ΙΔΙΩΤΙΚΟ endowment, αλλες είναι υπό την σκέπη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

    **Perroquet, προφέρεται περοκέ (Γαλλ.) και σημαίνει παπαγάλος. Στην Αθήνα ήταν θέατρο, στα παιδικά μου χρόνια, κάπου στο τέλος της οδού Καρόλου όπου ανέβαζαν ελαφρό θέαμα γιά οικιακές βοηθούς και τους στρατιώτες "εξαδέλφους" τους.

    ReplyDelete
  77. @ κομφούκιος

    Ο καθηγητής Χ. Ζερεφός και ο Αλκιβιάδης Μπάης του τμήματος κλιματολογικών ερευνών (ανήκει στο πανεμπιστήμιο Αθηνών) μοιράστηκε το Nobel ειρήνης με τα άλλα μέλη του IPCC - Intergovernmental Panel on Climate Change, μήπως έτσι να εξηγείται η βελτίωση στην κατάταξη;

    ReplyDelete
  78. g700, συμφωνούμε στην ατολμία του νομοσχεδίου, αλλά και οι προϋποθέσεις λειτουργίας ενός κέντρου ελευθέρων σπουδών είναι σημαντικές και κακώς το σύστημα ήταν "μπάτε σκύλοι αλέστε". Ναι και οι επιταγές, και οι κτηριακές προϋποθέσεις, και η δεοντολογία και το επίπεδο καθηγητών (ειδικά αυτό) είναι σημαντικά.

    Μάλιστα ίσως οι περισσότεροι αγνοούν κάτι. Ότι για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα περισσότερα από αυτά τα ΚΕΣ θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να συνάψουν συμβάσεις με τους καθηγητές τους και να μην τους έχουν πλέον ωρομίσθιους, καλύπτοντάς τους έτσι και ασφαλιστικά. Μόνο καλό μπορεί να είναι αυτό.

    Σχετικά τώρα με τα κρατικά, η ποιότητά τους είναι σαφώς ανώτερη από των ιδιωτικών κολεγίων. Απλά γιατί τα ιδιωτικά κολέγια δεν είναι πανεπιστήμια. Ακόμα και με τις υπερβολές των Ελλήνων φοιτητών, των βολεμένων καθηγητών και των λοιπών "προοδευτικών" είναι καλύτερα σε ποιότητα. Εξαιρέσεις υπάρχουν βέβαια, αλλά εγώ μιλάω για την γενική εικόνα.

    Όσο για τα πολιτικά, ελάχιστα με ενδιαφέρει τι λέει η... λαϊκή δεξιά ή η σοσιαλιστική αριστερά μέσα στα κόμματα. Σημασία έχει τι λέει ο κόσμος. Και ο κόσμος στην πλειοψηφία του είναι υπέρ των ανεξάρτητων μεν, ελεγχόμενων δε ως προς την ποιότητα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

    Ο διαχωρισμός ανάμεσα σε κακά ιδιωτικά και καλά δημόσια έχει να κάνει μόνο με ταξικές φοβίες και... την δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία του νεοέλληνα.

    ReplyDelete
  79. @ vaggelas

    Thank God. At least, my thought processes were in the right direction.

    Mάλλον αυτό τα εξηγεί. ΚΑΙ ξέρεις, εάν έχουν μοιρασθεί το NOBEL, πες, 45 άτομα, λογίζεται στο καθένα ΚΑΙ στον οργανισμό που εκπροσωπεί in toto.

    As είναι, λοιπόν, θέση # 248 με δεκανίκια.

    ReplyDelete
  80. @ vassilis

    Αντιλαμβάνομαι το πνεύμα σου. Ομως, θα διαφωνήσω και μάλιστα ΡΙΖΙΚΑ. Στον ίδιο βαθμό που η ημιμάθεια είναι χειροτέτα της αμαθείας, τα ΗΜΙΜΕΤΡΑ είναι ελεεινότερα των ΜΗ ΜΕΤΡΩΝ.

    ΑΥΤΟΣ ήταν ΠΑΝΤΑ ο στόχος των Ελλήνων της ΛΑΜΟΓΙΑΣ: η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΗΜΙΜΕΤΡΩΝ που ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ το ΧΑΟΣ.

    ΔΙΟΤΙ τα ημίμετρα αφήνουν την ερμηνεία των ΠΑΝΤΩΝ στην ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΥΧΕΡΕΙΑ ατόμων της κατά περίστασιν Εκτελεστικής Εξουσίας - και ΑΤΥΧΩΣ η Ελληνική Εκτελεστική Εξουσία ΔΕΝ είναι ΑΓΓΛΟΣΑΞΟΝΙΚΟ CIVIL SERVICE.

    Σε κάθε περίπτωση, το πράγματι ελεεινό άρθρο 16 (παρουσία η εξάλειψή του) είναι ΜΙΑ ΣΤΑΓΩΝ εν τω ΩΚΕΑΝΩ δίπλα στην ΤΡΑΓΙΚΟΤΗΤΑ του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ στην Ελλάδα.

    Τα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ της Ελλάδος πρέπει να ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ by IMPLOSION και να επανοικοδομηθούν from scratch.

    ΟΙ ΔΙΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ και πεποιθήσεις τόσο των διδασκόντων όσο ΚΑΙ των διδασκομένων πρέπει na AΚΥΡΩΘΟΥΝ, αλλα ΑΥΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ με ΑΤΟΜΑ που φέρουν ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, η οποία ΕΓΓΥΑΤΑΙ την ΤΗΡΗΣΗ των ΘΕΣΜΩΝ.

    Η ΚΑΤΩΤΕΡΑ και η ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΔΙΕΛΥΣΑΝ το ΕΘΝΟΣ.

    ReplyDelete
  81. @ Vasilis
    Πάντως η προσπάθεια να θέσει προϋποθέσεις για το επίπεδο των διδασκώντων είναι παράνομη και θα πέσει για τα Κολέγια που υπάγονται στην Οδηγία. Η Οδηγία δεν επιτρέπει να θέτει ο εθνικός νομοθέτης ουσιαστικές προϋποθέσεις.
    Το πρόβλημα μπορεί να το λύσει μόνο η αξιολόγηση.
    Ως προς τα υπόλοιπα Κολέγια που δεν έχουν συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια θα μπορούσε να τους στριμώξει πάρα πολύ θέτοντας ακαδημαϊκές προϋποθέσεις.

    ReplyDelete
  82. @ κομφούκιος

    η αλλαγή του 16 είναι σημαντική γιατί ακριβώς αυτό είναι που δένει το πανεπιστήμιο με τη λογική ελληνικού civil service.
    αλλαγή του 16 για να υπάρξει πνεύμα αυτονομίας και ανταγωνισμού ανάμεσα στα πανεπιστήμια.
    Το πρώτο πρόβλημα είναι η νοοτροπία δέσαμε-τον γάιδαρο-μας-και-καθόμαστε από αυτούς που διοικούν το πανεπιστήμιο και υποτίθεται διδάσκουν και ερευνούν,
    και το πολιτικό ζητούμενο πως μπορείς να σαρώσεις αυτές τις νοοτροπίες.

    ReplyDelete
  83. ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΛΟΙ αρέσκονται να ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ το ΛΟΓΟ μου:

    Το προλεχθέν από μένα κατ ουδένα τρόπον δηλοί πως δεν υπάρχουν ΥΓΙΗ και ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ στην κατώτερη και στην κατώτατη κοινωνική τάξη. Απλά σημαίνει ότι τα ΟΠΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΑ στοιχεία αυτών των κοινωνικών κατηγοριών είναι ΑΔΙΣΤΑΚΤΑ διότι ΟΥΔΕΝ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ: άτομα χωρίς μόρφωση, χωρίς βιός, χωρίς αρχές, χωρίς διαγενεακή παράδοση.

    ΟΤΑΝ είσαι στο ΜΗΔΕΝ, το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί είναι να πας φυλακή - big deal!

    ReplyDelete
  84. @ Vaggelas

    Ο αναπληρωτής καθηγητής Αλκιβιάδης Μπάης είναι μέλος ΔΕΠ του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και πιο συγκεκριμένα είναι διευθηντής του τομέα εφαρμογών φυσικής και φυσικής περιβάλλοντος.
    Λογικά η βράβευσή του θα έπρεπε να οδηγήσει στη βελτίωση της θέσης και του ΑΠΘ στην κατάταξη. Ισχύει κάτι τέτοιο?

    ReplyDelete
  85. @ Vαggelas και κομφούκιος

    Από μία αναζήτηση στο Google:

    Αλ. Μπάης:Καθηγητής του ΑΠΘ
    Χρ. Ζερεφός:Πρόεδρος του Αστεροσκοπίου Αθηνών, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ιδρυτής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ.

    Peace Nobel prize 2007: 1/2 of the prize to Albert Arnold (Al) Gore Jr; 1/2 of the prize to the IPCC (μέλη του IPCC που μοιράστηκαν το βραβείο, αν θυμάμαι καλά από μία συνέντευξη του κ. Μπάη, περί τα 2000) - επίσης μπορείτε να δείτε και το : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_46_05/06/2008_272690

    Παρόλα αυτά, συγχαρητήρια στους κκ Μπάη και Ζερεφό που συμμετείχαν στην προσπάθεια του IPCC. Συγχαρητήρια για το πολύ σημαντικό τους βραβείο που έγινε μία ακόμη αφορμή για να αναλογιστούμε τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη μας.

    Παραμένω απαισιόδοξος για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και συμφωνώ απολύτως με τις θέσεις της Γ700 (δείτε προηγούμενα posts) περί Δημοσίων Πανεπιστημίων.

    ReplyDelete
  86. @ panagriotatos

    Συμφωνώ μαζί σου ως προς το γεγονός ότι άρθρα όπως το 16 είναι ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ με την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και τα ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Η εντύπωσή μου, όμως, είναι πως θα ΣΥΜΒΕΙ κάτι ανάλογο με την ΙΔΙΩΤΙΚΗ versus ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΕΣΗ και ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. Τα ελάχιστα καλά θα υπάρχουν και στον ιδιωτικό και στον Δημόσιο Τομέα και τα πλείστα και του Δημόσιου και του ιδιωτικού θα είναι sub-standard.

    ΔΕΝ νομίζω με άλλα λόγια πως η ΑΡΣΗ του 16, που επαναλαμβάνω ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ, θα έχει καθοριστικό ρόλο.

    Φοβούμαι, φίλτατε παναγριοτατε, πως δεν έχεις αντιληφθεί ότι έχουμε μπροστά μας ΣΠΕΙΡΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ.

    ΕΔΩ ολόκληρη η ΗΓΕΣΙΑ της Μπερμ-Παντείου Κατωτάτης είναι στην ΦΥΛΑΚΗ.
    Eδώ μετετράπη σε πανεπιστήμιο η Χαροκόπειος Σχολή Οικιακών Βοηθών!!
    Θαρρείς πως θα ιδρώσουν επειδή θα αρθεί το 16;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    ReplyDelete
  87. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_46_05/06/2008_272690

    ReplyDelete
  88. Confucius,

    Μαλλον αποσπασματικα παρακολουθεις τον Ανδρουλακη. Καμμια σχεση με αντιαμερικανισμο και ειδικα για τα αμερικανικα πανεπιστημια εχει μιλησει πολυ συχνα με θετικα λογια.

    ReplyDelete
  89. Christos said...
    @ Vaggelas

    Ο αναπληρωτής καθηγητής Αλκιβιάδης Μπάης είναι μέλος ΔΕΠ του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και πιο συγκεκριμένα είναι διευθηντής του τομέα εφαρμογών φυσικής και φυσικής περιβάλλοντος.
    Λογικά η βράβευσή του θα έπρεπε να οδηγήσει στη βελτίωση της θέσης και του ΑΠΘ στην κατάταξη. Ισχύει κάτι τέτοιο?


    Aσφαλώς και πρέπει να ισχύει, ενόσω ο κ. Μπάης είναι καθηγητής του Αριστοτελείου. Το Αριστοτέλειο παίρνει τις ίδιες μονάδες που παίρνει και το Αθήνησι.
    By the way, ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στον ΚΥΡΙΟ ΜΠΑΗ - η ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΥΓΝΩΜΟΝΩΣ.

    ReplyDelete
  90. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  91. Σας παρουσιάζω εδώ μιά στιβαρή ανάλυση για το ιδιωτικό πανεπιστήμιο, από το BLOG THEOREIN

    # by C A Hassapoyannes on 10 Jul 2006 at 5:39 pm
    Γράφει ο Νικόλας: ‘Η σχέση καθηγητή-φοιτητή και πανεπιστημιακού ιδρύματος-φοιτητή δεν μπορεί να είναι σχέση δούναι και λαβείν (περαστικού-ψιλικατζή).’
    Και παρακάτω ‘Η δραστηριοποίηση ιδιωτικών πρωτοβουλιών στον χώρο της παιδείας θα ευνοήσει τις ανισότητες και θα ενισχύσει τις κοινωνικές αδικίες.’

    Εδώ, πρέπει να αρθούν ωρισμένες παρεξηγήσεις που βασίζονται στη πεποίθηση των Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων ότι το Κράτος Πρόνοιας παρέχει δωρεάν υπηρεσίες. There is no such thing as free lunch. Μπορεί να μη πληρώνει ευθέως ο καταναλωτής (φοιτητής, ασθενής κλπ), αλλά ο ίδιος ή οι γονείς του ή κάποιο τρίτο πρόσωπο έχει πληρώσει ή θα πληρώσει στο μέλλον.

    Ο όρος «δωρεάν» ισχύει μόνο όταν ο παρέχων τις υπηρεσίες αποποιείται αμοιβές με την ανεξάρτητη βούλησή του. Ισχύει, γιά παράδειγμα, όταν ένας γιατρός προσφέρει ανωνύμως υπηρεσίες στις free clinics του Harlem γιά φτωχούς, ή όταν ο διαβάτης δίνει χρήματα στους panhandlers που συναντά στο δρόμο κοκ. Και, επειδή εδω μιλάμε γιά ανώτατη παιδεία, σε όλες τις περιπτώσεις που ο δάσκαλος αμείβεται (γιά να επιβιώσει), είτε (και) αμέσως από τον καταναλωτή (ΗΠΑ) ή μόνο εμμέσως μέσω φορολογίας (ΕE), το δούναι λαβείν είναι πάντα παρόν, τουλάχιστον θεμιτά και δυνητικά υπό αθέμιτη μορφή – στα περιθώρια που αφήνουν οι θεσμοί.

    Η σχέση δούναι λαβείν, ακόμα και στο πλαίσιο της άμεσης πληρωμής από τον καταναλωτή, δεν είναι απαραίτητα κακό. Κακό, αισχρό και άδικο έχουμε μόνο όταν στη συναλλαγή (εξίσωση) υπεισέρχονται αθέμιτοι παράγοντες εξαγοράς σε χρήμα ή είδος, εκβιασμού, νεποτισμού, κομματικού παρεμβατισμού κλπ κλπ. Πράγματι, βλέπουμε (στο Shanghai Report) πως απο τα καλλίτερα 20 πανεπιστήμια του Κόσμου, τα 17 βρίσκονται στις ΗΠΑ όπου ισχύει ο θεσμός των διδάκτρων που πληρώνει αμέσως ο καταναλωτής – είτε το πανεπιστήμιο είναι δημόσιο, είτε ιδιωτικό.

    Αντιστρόφως, βλέπουμε πως το Αθήνησι – το παλαιότερο μας, είναι σε θέση μετά το νούμερο 200 και, επί πλέον, παρά την απουσία άμεσης πληρωμής των δασκάλων, το αθέμιτο δούναι λαβείν οργιάζει – είναι ο κανόνας και όχι η εξάιρεση.

    Tο 5% των (αδίκως) ευνοουμένων θα ζει και θα βασιλεύει στον αιώνα τον άπαντα, είτε ο καταναλωτής πληρώνει ευθέως ή έμμεσα, είτε τα ιδρύματα είναι ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, είτε Ευρωπαϊκά ή Αμερικανικά κοκ. Προσωπικά εστιάζω στο γενικό επίπεδο του Πανεπιστημίου.

    Μακάρι να άνοιγε ένα «Harvard» ή ένα «Cornell» στην Ελλάδα με δωρεές και ας έβγαιναν και οι απόγονοι των δωρητών διπλωματούχοι χωρίς να το αξίζουν. Ποσώς με απασχολεί το τελευταίο. Αυτοί, ούτως ή αλλέως, δεν πρόκειται να ανταγωνισθούν τους άξιους στην αγορά εργασίας, διότι είτε θα δουλέψουν στην οικογενειακή επιχείρηση ή, αν είναι τελείως ανεπίδεκτοι, ο πατέρας τους θα τους χρίσει πολιτικούς.

    Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι το καλό που θα προκύψει από τέτοια σχολεία:

    1) Θά δοθούν ίσες ευκαιρίες στους χαρισματικούς, που προφανώς θα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών στα σχολεία αυτά, διότι έχουν και οι χαρισματικοί δικαιώματα. Και ίσες ευκαιρίες στους χαρισματικούς σημαίνει το δικαίωμα να εκπαιδευθούν ταχύρρυθμα και το δικαίωμα στα Χ χρόνια των σπουδών να μάθουν διπλάσια η πολλαπλάσια από όσα μπορεί να απορροφήσει το μέσο μυαλό – διότι δεν είναι μόνο άδικο, αλλά τυραννία να αναγκάζονται αυτά τα σπουδαία μυαλά να διδάσκονται κοινοτοπίες (mundane banalities) και σε ρυθμό χελώνας επειδή οι άλλοι είναι πνευματικά νωθροί ή αδιάφοροι.

    2) Θα δοθούν ίσες ευκαιρίες στους χαρισματικούς φτωχούς, διότι, στοχεύοντας πάντα στο υψηλό επίπεδο φοιτητών και στο prestige νάχουν τους αρίστους στη λίστα των αποφοίτων τους, τα σχολεία αυτά θα διαθέτουν μηχανισμούς αναζήτησης ταλέντων (talent hunting and recruitment) και θα προσφέρουν αφειδώς (χωρίς να τους υποχρεώνει κανείς) πλήρεις υποτροφίες διδάκτρων – ενίοτε δε και πλήρη κάλυψη εξόδων διαβίωσης (room and board).

    Αυτούς τους μηχανισμούς τους διαθέτουν από ίδρυσής τους τα Αμερικανικά Ιvy League πανεπιστήμια και τους έχουν εφαρμόσει στην Ελλάδα τα Μέσης Παιδείας Ιδιωτικά Σχολειά Anatolia, Athens College, Pierce College και Αρσάκειο.

    3) Mέσα από το υψηλό επίπεδο των φοιτητών αυτών των σχολείων, όχι μόνο θα ανέβει το μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο όλης της χώρας, αλλά αυτό θα ισχύσει στην αιωνιότητα και θα επηρεάσει τη πολιτισμική πορεία του έθνους.

    4) Eμμεσα, μέσα από το υψηλό επίπεδο σπουδών, τα σχολεία αυτά θα δημιουργήσουν υπόστρωμα γιά εντατικοποίηση σπουδών και στα δημόσια πανεπιστήμια και θα αποτελέσουν μοντέλα προς μίμηση (role models).

    5) Eμμεσα πλην σαφώς, τα σχολεία αυτά θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή πολιτική της χώρας. [Ιδε Εconomist ‘To οικονομικό θαύμα της Φινλανδίας επιτεύχθηκε όχι παρά το τεράστιο κόστος επενδύσεων στη Παιδεία, αλλά εξ αιτίας αυτών’ – άλλο που δεν θέλουμε λοιπόν αφού αυτές οι επενδύσεις θα γίνουν απο ιδιώτες χωρίς κόστος στο κράτος].

    6) Μέσα από τη προσφρά ανθρωπίνου δυναμικού υψηλής και εξειδικευμένης κατάρτισης, η χώρα θα προσελκύσει επενδυτικό κεφάλαιο – το αντίθετο ουδέποτε συμβαίνει. Θα είναι bonanza γιά μιά Αμερικανική εταιρεία, που η λειτουργία της βασίζεται σε υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό, να μετακομίσει στην Ελλάδα, όπου ο εργαζόμενος θα είναι (παν)ευτυχής να αμείβεται με 2-2,500 ευρώ το μήνα, τη στιγμή που ο αντίστοιχος Αμερικανός εργαζόμενος αμείβεται με 5-6,000 δολλάρια.

    7) Τέλος, γιά να δανεισθούμε απο την Αμερικανική εμπειρία, τα Ιvy League: Harvard, MIT, Caltech, Stanford, Cornell, Yale, Princeton, Brown, Univ of Chicago κλπ, όχι μόνο δεν δημιούργησαν ανισότητες, αλλά αναδείχθηκαν σε αδιαμφισβήτητες εστίες διαφωτισμού, ο οποίος κατίσχυσε σε εθνικό (και διεθνές) επίπεδο μέσα απο τις τράπεζες σκέψης (think tanks), διότι διαφορετικά οι ΗΠΑ θάχαν παραμείνει μιά χώρα αμαθών πουριτανών του θρησκοληπτικού σκότους (ίδε Religious Right, ίδε Born again Christians κλπ).

    Αλλά ας προσγειωθούμε στη πραγματικότητα.

    Είναι, εκ προοιμίου, βέβαιο πως, στη πλειοψηφία τους, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι επιπέδου λίγο πιό πάνω ή λίγο πιό κάτω αυτού των πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Αιγαίου, Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας κλπ κλπ, απλούστατα διότι θα απευθύνονται στους μετρίους (πχ στους 20-25,000 από τους 30,000 φοιτητές που σήμερα σπουδάζουν στην Αγγλία). Αλλά και αυτό δεν είναι κακό, ίσα-ίσα. Στο πλαίσιο των ίσων ευκαιριών και της ελευθερίας ως ηθικού προνομίου, έχουν δικαίωμα στην ανώτατη παιδεία και οι μέτριας αντίληψης και οι νωθροί – υπό την προϋπόθεση ότι την ευθύνη της επακόλουθης ανεργίας ή, at best, ετεροαπασχόλησής τους θα φέρουν αποκλειστικά οι ίδιοι.


    A propos de rien. Αυτό τόγραψε ο άτιμος μόλις είχε συνέλθει από εγχείρηση 8.5 ωρών στην Cleveland Clinic.

    ReplyDelete
  92. ΣΧΕΤΙΚΟ-ΑΣΧΕΤΟ αλλά ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:
    Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ του ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ την ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πολλοί πολίτες, λόγω απιθάνου ανασφάλειας και βλακείας, καταφεύγουν στις υπηρεσίες δικηγόρων ή φοροτεχνικών για να συμπληρώσουν το έγγραφο του ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ.

    Εξυπακούεται ότι στην Δημοκρατία, ο καθείς έχει δικαίωμα να ζητήσει την συμβουλή, επ αυτού, ενός δικηγόρου, ενός φοροτεχνικού, ενός θεολόγου ή της Μαρίας της Πενταγιώτισσας - περί ορέξεως κολοκυθόπιττα.

    Τα ΞΥΠΟΛΥΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ, όμως, οι Ελληνες δικηγόροι Τρίτης Κατηγορίας (διότι δικηγόρος, αλλά κολοσσός, είναι και ο νομικός μου σύμβουλος Νικόλαος Γ.) ΚΡΙΝΟΥΝ αλλιώς. Το δικαίωμα, άκουσον-άκουσον, αυτό, δλδ της συμβουλής στην συμπλήρωση των εγγράφων ΠΡΕΠΕΙ να ΤΟΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ!!!!!!!

    ΑΠΑΤΗ ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ!!!!!

    ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΣΑΣ ΘΕΛΩ ΝΕΚΡΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!!!


    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην χώρα ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, δλδ στις ΗΠΑ, ο ΠΟΛΙΤΗΣ, είτε είναι ο ΕΝΑΓΩΝ ή ΕΝΑΓΟΜΕΝΟΣ, έχει δικαίωμα να εκπροσωπήσει ΕΑΥΤΟΝ, ΑΝΕΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ.

    Τοχω πράξει 2 φορές σε μικροϋποθέσεις και, φυσικά, κέρδισα ΚΑΙ στις δύο, όχι διότι είμαι ταλαντούχος, αλλά στις ΗΠΑ η ΛΟΓΙΚΗ πάντα κερδίζει. Και σε απλά θέματα ΔΕΝ χρειάζεται κανείς δικηγόρο.

    ReplyDelete
  93. "συνεχίζοντας σε ένα φροντιστήριο που συνδέεεται οικονομικά με ένα τριτο-τέταρτο πρωην polytechnik της UK να ζητούν ίση μεταχείρηση με άλλους που έχυσαν ιδρώτα στην ελληνική πραγματικότητα."

    Τον όποια μεταχείριση θα τη βρουν στην αγορά. Εάν οι φοιτητές των κρατικών είναι καλύτεροι, θα επικρατήσουν στην αγορά. Οπότε δεν υπάρχει φόβος.
    Αν είναι δυνατόν το Κράτος να ορίζει την όποια "μεταχείριση" των πολιτών μιας χώρας!

    Δεν σκέφτεστε καν τισ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που θα δημιουργηθούν λόγω περισσότερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ή τη συνεργασία τους και την ανταλλαγή γνώσεων και την προώθηση νέων ιδεών. Αυτά δεν τα σκέφτεται κανείς. Το μόνο που σκέφτονται είναι το παλιολιθικό τους παιδικίστικο κόμπλεξ του στυλ "άσε με ήσυχο".

    Γιατί δεν αφήνουν την αγορά να αποφασίσει ποιος είναι καλύτερος από τον άλλο; Από που κι ως που μια επιτροπή κακόπιστων και αναλφάβητων δημοσίων υπαλλήλων θα "αξιολογεί" τους όποιυς επαγγελματίες στην αγορά; Αν είναι δυνατόν! Ξεφορτωθήκανε τον Πασά και το Σουλτάνο και τον αντικαταστήσανε με το Κράτος. Λαός εθισμένος στην σκλαβιά.

    ReplyDelete
  94. @ κομφούκιος

    ούτε θα ιδρώσουν ούτε θα αγχωθούν
    άμα απλώς αλλάξει το 16. Αλλαγή του 16 από μόνης της δεν λέει τίποτα. Είναι μία ονομαστική αλλαγή που δεν αγγίζει κανένα πρόβλημα.

    ΑΛΛΑ
    οποιαδήποτε προσπάθεια ουσιαστικής "μεταρρύθμισης" στο ελληνικό πανεπιστήμιο, οποιοδήποτε σάρωμα ή γκρέμισμα που λες εσύ προϋποθέτει αλλαγή του 16.
    Ειδάλλως
    είναι σαν να προσπαθείς να γεμίσεις πυθάρι χωρίς πάτο.
    Το 16 δεν δεν αφορά τόσο θεμελιώδη δικαιώματα όσο το είδος του management και της διοικητικής κουλτούρας των πανεπιστημίων.
    Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν brandname ούτε στην εσωτερική αγορά.
    Δεν θα ακούσεις ποτέ υποψήφιο λυκείου να λέει θα πάω στην Κομοτηνή ή στο Ηράκλειο επειδή εκεί η σχολή είναι καλή. Πέρα από τα ΤΕΙ και κάποια κατακερματισμένα περιφερειακά τμήματα, για τα υπόλοιπα τμήματα ισχύει η σοβιετική γραμμή ισοπέδωσης του κρατικού πανεπιστημίου. Χωρίς αναγνωρισιμότητα, χωρίς δυνατότητα η δουλειά, η έρευνα και η σπουδές σου να αντανακλούν στη φήμη της σχολής σου και το αντίστροφο.

    ReplyDelete
  95. @ tyn said...
    Confucius,

    Μαλλον αποσπασματικα παρακολουθεις τον Ανδρουλακη. Καμμια σχεση με αντιαμερικανισμο και ειδικα για τα αμερικανικα πανεπιστημια εχει μιλησει πολυ συχνα με θετικα λογια.


    Tout au contraire. Παρακολουθώ αυτό το άτομο και τα ΔΥΟ ΑΛΛΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΤΟΜΑ του ΠΑΣΟΚ, τον ΛΟΜΒΑΡΔΟ και την ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ, εκ του σύνεγγυς και είμαι ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ να τους ΔΙΑΛΥΣΩ και τους τρεις διότι είναι ΕΧΘΡΟΙ της πατρίδας μου.

    Ο ΦΙΛΟΣ σου, από την μιά αντιγράφει ακόμα και παιδαριώδεις εκφράσεις της κατώτερης Αμερικανικής Τάξης (όπως το "cool") από την άλλη τους αποκαλεί "χαζοαμερικανάκια" από ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΣ παρακαλώ, ο ΕΛΕΕΙΝΟΣ.

    Αλλά άκουσε δω τον ΚΥΡΙΩΣ ΛΟΓΟ που χτυπάει ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ μέσα μου. Μας έχει πει ο ΤΥΠΟΣ 100.000 φορές ότι ο πατέρας του ήταν ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ και η μάνα του ΜΟΔΙΣΤΡΑ. Όπως και ο ΕΛΕΕΙΝΟΤΑΤΟΣ ΛΑΪΚΙΣΤΗΣ, Λευτέρης Παπαδόπουλος, που μονίμως επαναλαμβάνει ότι η μάνα του ήταν πλύστρα, ο Μπαλλαρίνος ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΕΠΙΚΛΗΣΗ στο ΘΥΜΙΚΟ του ΛΑΟΥΤΖΙΚΟΥ, εμφύσώντας ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΝΟΧΗΣ και λέγοντας "Πρέπει να με λατρέψετε, μου το χρωστάτε".

    ΕΣΟ βέβαιος πως όχι ΑΠΛΩΣ ΑΝΤΙΠΑΘΩ τον ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, αλλά τον ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ THROUGH and THROUGH.

    ReplyDelete
  96. @ panagriotatos

    ΣΥΜΦΩΝΩ απολύτως ότι ΑΝΑΤΡΟΠΗ του 16, αν και δεν αρκεί από ΜΟΝΗ της, είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΟΜΟΥ με την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του ΝΟΜΟΥ περί ΑΣΥΛΟΥ, sine qua non, και ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ της οποιασδήποτε ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ.

    ReplyDelete
  97. "διότι έχουν και οι χαρισματικοί δικαιώματα."

    Σε καμία χώρα δεν υπάρχει σύστημα ή κοινωνία που να σε σεβαστεί εάν δεν δείξεις και λίγο τσαμπουκά.

    Στις ΗΠΑ ήρθαμε όσοι ήρθαμε γιατί δεν έχουμε ανταγωνισμό εδώ.
    Είμαστε η Εκδίκηση του Προλεταριάτου.

    ReplyDelete
  98. ΠΕΡΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ. Αρθρο επίσης από το BLOG THEOREIN

    # C A Hassapoyannes
    Says:

    June 4th, 2006 at 5:21 am
    Θαυμάσιες οι παρατηρήσεις όλων και ειδικά του αρχικού αναλυτή που αναφέρθηκε στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Παραφραζοντάς τον, ερωτώ ρητορικά “Εχουν δικαίωμα η Κυβέρνηση ή οι Ελληνες πολίτες (π.χ. η πλειοψηφία τους μέσα από ένα δημοψήφισμα) να απαγορεύσουν σε κάποιον επιχειρηματία η καλοπροαίρετο εθνικό ευεργέτη να ιδρύσει Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο;” Και η απάντηση είναι, “ΟΧΙ”, όχι του Μεταξά, αλλά των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Στο χώρο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναστέλλεται η, εθιμικά και συμβατικά, διεθνώς εδραιωμένη Αρχή της Πλειοψηφίας (51%), έτσι ώστε, ακόμα και εάν μόνο ένας Ελληνας επιθυμεί τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, η βούλησή του πρέπει να γίνει σεβαστή. Στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ισχύει η Αρχή της πλειοψηφίας του Ενός.

    Μακάρι οι σημερινοί πλούσιοι του τόπου, αντι να διοχετεύουν τα χρήματα τους στους hooligans του ποδοσφαίρου, να έφτιαχναν πανεπιστήμια η άλλα σχολεία. Λίγες σπουδαίες Ελληνίδες έβγαλε το Αρσάκειο; Λίγοι σπουδαίοι Ελληνες αποφοίτησαν απο το Μποδοσάκειο και το Λάτσειο του Κολλεγίου Αθηνών;

    Οπως και σήμερα, έτσι και πριν 30+ χρόνια, όταν ήμουνα έφηβος, υπήρχαν σπουδαία, ευάριθμα ατυχώς, ιδιωτικά και πάμπολλα σκάρτα. Στα πρώτα πήγαιναν έξυπνα παιδιά εχόντων (haves), αλλά και πολλά πάμφτωχα από όλη την Ελλάδα με πλήρη υποτροφία (χαρισματικά παιδιά των have-nots). Στα άπειρα δε σκάρτα πήγαιναν τα οριακού διανοητικού πηλίκου παιδιά όλης της Αθήνας (αλλά και εκεί, και φτωχών και πλουσίων).

    Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούσαμε και στη δημόσια Στοιχειώδη και Μέση Εκπαίδευση, αν και το γενικό επίπεδο της δημόσιας Εκπαίδευσης ήταν παρασάγγες ψηλότερο από αυτό της ιδιωτικής. Σε όλη τήν Αθήνα υπήρχαν τρία λαμπρά δημόσια, το Πειραματικό [οι πρωθυπουργοί της τελευταίας 25ετίας, πλην του κ. Μητσοτάκη είναι απόφοιτοί του], το Βαρβάκειο και το Α’ Αρρένων της Πλάκας. Από αυτά τα σχολεία, 99% των αποφοίτων έμπαιναν στο ΕΜΠ, Ιατρική και Νομική, ενώ από τα υπόλοιπα δημόσια μόλις 10-15%.

    Συμπερασματικά, μεινοκτήματα, άπειρα και σημαντικά, αναγνωρίζονται και στη δημόσια και στην ιδιωτική εκπαίδευση - όπως έχουμε βιώσει στη Στοιχειώδη και Μέση βαθμίδα στην Ελλάδα, και αναμένεται πως ανάλογα θα ισχύσουν και στο ανώτατο επίπεδο.

    Βέβαια, η ανώτατη παιδεία διαφέρει ριζικά από τις άλλες, διότι εκεί δεν απαιτείται μόνο μετάδοση γνώσης, αλλά (υποτίθεται) και παραγωγή νέας. Κοντολογίς, τα πανεπιστήμια είναι χώροι από τους οποίους, μέσα από την διαλεκτική, επηρεάζονται οι πολιτισμικές πορείες των Λαών (think tanks). Αλλά, αλήθεια, παράγεται γνώση στην Ελλάδα;

    Γιά παράδειγμα, νωρίζετε έστω και ένα γιατρό, από την εποχή του Ιπποκράτη μέχρι σήμερα, που παρήγαγε γνώση εντός Ελλάδος; Ο μόνος γιατρός πού έσωσε ζωές μυριάδων ανά το κόσμο, ο Γεώργιος Παπανικολάου, εξάντλησε όλη τη καριέρα του στις ΗΠΑ (Miami, FL).

    Yπήρξαν, πανεπιστημιακοί, πέραν του σοφού καθηγητή Αλεξάνδρου Σβώλου, που εμψύχωσαν το Λαό και επηρέασαν θετικά το πολιτισμό μας στις τραγικότερες στιγμές του Εθνους, δηλαδή στη Κατοχή και τον Εμφύλιο; Από ό,τι γνωρίζω, το μισό διδακτικό του Καποδιστριακού έγιναν συνεργάτες των Γερμανών με πρωτεργάτη τον καθηγητή Λογοθετόπουλο, στη συνέχεια Quisling πρωθυπουργό.

    Η ωραιότερη χώρα του κόσμου, η Ελλάδα, βρίσκεται σε all-time low από πλευράς παιδείας, παροχής Υπηρεσιών Υγείας, διανόησης, περιβαλλοντικού status, κοινωνικής συνοχής και Αρχών. Αφού λοιπόν έχουμε “πιάσει πάτο” και χειρότερα δεν γίνεται, οι δήθεν ανησυχίες γύρω από την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι προφάσεις εν αμαρτίαις (false pretenses).

    ReplyDelete
  99. Παρατηρώ ότι έπεσε το επίπεδο μονάδων εισόδου στα ΑΕΙ-ΤΕΙ και, αφού πολλοί δεν πετυχαν την βάση θα μείνουν ΧΙΛΙΑΔΕΣ θέσεων, κυρίως στα ΤΕΙ, ΚΕΝΕΣ.

    ΑΥΤΟ σημαίνει, πως την επόμενη εβδομάδα, διάφοροι μουστακαλήδες-αράπηδες με εγκληματική φάτσα, δήμαρχοι της Φλώρινας, της Πτολεμαϊδας ή δεν ξέρω ποιάς τριτοκοσμικής επαρχιακής πολιτείας, θα βγουν στα κανάλια και θα ωρύονται ωσάν μαινάδες για το ΤΙ θα γίνει με τα ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ στην Φλώρινα που θα μείνουν ξενοίκιαστα!!!!!!!!!!

    ΚΑΙ ΑΥΤΟ είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΣ κυρίες και κύριοι.

    ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ πίσω από την δημιουργία επαρχιακών substandard πανεπιστημίων ΚΑΙ την ΒΑΛΚΑΝΙΟΠΟΙΗΣΗ τους, ήταν η ΕΝΙΣΧΥΣΗ της ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ της ΥΠΑΙΘΡΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑΙΣΧΡΟΝ, αλλά ΑΛΗΘΕΣ.

    ΕΤΣΙ το συνέλαβε στο ΔΙΕΣΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΜΥΑΛΟ του

    ο ΠΟΡΝΟΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ "ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ",

    ο ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ του ΕΘΝΟΥΣ

    που ήταν χειρότερος

    ΚΑΙ από τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ!!!!!!!!!

    ΔΙΟΤΙ

    ΔΙΟΤΙ

    ΔΙΟΤΙ

    ακόμα και αυτός ο ΦΟΝΙΑΣ, όταν έστειλε τα παιδάκια στο ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ BLOC, έγραψε το ΕΞΗΣ σημειωματάκι,

    "Παρακαλώ να τους παρασχεθεί η καλύτερη μόρφωση στην οποία έχουν δικαίωμα"

    ReplyDelete
  100. ΔΙΟΤΙ, αυτό που δεν σας δίδαξαν εσάς, αφού δεν είχατε, ούτε μάνα και πατέρα, μήτε δασκάλους, είναι πως

    η ΜΟΡΦΩΣΗ είναι το ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ

    διότι ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΞΥΛΟΝ ΑΠΕΛΕΚΗΤΟΝ.

    ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ και ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΟΥΜΕ, ότι τα παιδιά ΟΛΩΝ των ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΟΥΝΤΑΙ να έχουν ΠΡΟΣΒΑΣΗ στην ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ (για τις ικανότητές τους) ΜΟΡΦΩΣΗ.

    Η ΜΟΡΦΩΣΗ είναι ΕΥΛΟΓΙΑ!!!!!!!!

    ReplyDelete
  101. HTAN μιά νωχελική λιακάδα του Μάρτη, μεσημέρι, στην Πλατεία Κολωνακίου. Τρώγαμε και πίναμε.
    Λέει η Βάσω, "Τουλάχιστον, η παληά αριστερά είχει ως κεντρικό αίτημα το δικαίωμα στη γνώση".
    Και, ενόσω έτρωγε ένα θαυμάσιο χοιρινό με σέλινο, γυρίζει η λέρα, ο Thanassis, και λέει, "ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, ας μη ξεχνάμε ότι κομβικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ ήταν η ΑΠΟ-εντατικοποίηση της Παιδείας".

    ΚΑΙ του λέει η Βάσω, "Αααα! Εσύ είσαι ενδιαφέρων"!

    ReplyDelete
  102. po po po epese kai poly analysis sabbatokyriakatika, very good very good

    ReplyDelete
  103. ...analysis by all. The dude is pleased!

    ReplyDelete
  104. Η παθογένεια του εκπαιδευτικού συστήματος αποδεικνύεται και στην εκμάθηση ξένων γλωσσών για την οποία οι ελληνικές οικογένειες σπαταλούν τεράστια ποσά: Ενώ οι περισσότεροι φοιτητές είχαν πτυχίο Αγγλικών πολύ υψηλού επιπέδου, σε τεστ που έδωσαν, το 93% βαθμολογήθηκε με 4 με άριστα το 10.

    http://www.ekathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100058_20/07/2008_278396

    ReplyDelete
  105. Η παθογένεια του εκπαιδευτικού συστήματος αποδεικνύεται και στην εκμάθηση ξένων γλωσσών για την οποία οι ελληνικές οικογένειες σπαταλούν τεράστια ποσά

    Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέω ότι το σοσιαλιστικό σύστημα της Ευρώπης είναι πανάκριβο:

    α) Εάν υπήρχε πλήρης καπιταλισμός, τότε βέβαια θα πληρώνατε φροντιστήρια, αλλά θα είχατε λιγότερους φόρους.

    β) Εάν υπήρχε πλήρης σοσιαλισμός, τότε θα πληρώνατε μόνο φόρους (όχι φροντιστήρια).

    Έτσι που είναι η κατάσταση, πληρώνετε και τους δύο (χωρίς διασφάλιση ποιότητας).
    Διαλέξτε κάποιο σύστημα να τελειώνει η υπόθεση. Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να πληρώνετε και τα δύο συστήματα χωρίς να έχετε τα πλεονεκτήματα κανενός.

    ReplyDelete
  106. Είναι δηλαδή σαν να λέει κανείς "η μία γυναίκα έχει κάποια προβλήματα, η άλλη γυναίκα έχει κάποια άλλα προβλήματα, ε, ας τις παντρευτώ και τις δύο να έχω διπλό πονοκέφαλο και διπλά έξοδα".
    Το πλεονέκτημα των δύο συζύγων απλά δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει χρόνος και χρήμα να τις εξυπηρετείς και τις δύο. Το μόνο που απομένει είναι το συνδυασμένο μειονέκτημα και των δύο (δεν μπορείς να τις βγάζεις βόλτα και τις δύο, αλλά σου ζητάνε και οι δύο λεφτά συνεχώς και όταν είσαι με τη μία, σε κερατώνει η άλλη).

    Τα προβλήματα του δημοσίου ΔΕΝ διορθώνονται από τον ιδιωτικό τομέα. Και τα προβλήματα του ιδιωτικού τομέα ΔΕΝ διορθώνονται από το δημόσιο. Το σύστημα είναι εξωφρενικά ακριβό και αναποτελεσματικό.

    ReplyDelete
  107. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  108. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  109. Αντιγράφω από το ΒΗΜΑ της 18/3/2007:

    «Στην ιδιωτική παιδεία είμαι κατηγορηματικά αντίθετος γιατί το μόνο της κριτήριο είναι το κέρδος. Στη δημόσια όμως το κριτήριο είναι το ρουσφέτι γιατί το κράτος είναι διεφθαρμένο. Δεν περιμένω καμία βελτίωση γιατί ο χαρακτήρας ενός λαού δεν αλλάζει». Ο συνθέτης και καθηγητής στη Μουσική Ακαδημία της Λειψίας Δημήτρης Τερζάκης.

    ReplyDelete
  110. Βασικά δεν νομίζω ότι τους περισσότερους τους ενδιαφέρει τόσο η ύπαρξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Εξηγούμαι. Τους περισσότερους τους ανησυχείς , κατά την γνώμη μου, ότι πάλι τα λαμόγια θα βολέψους υμέτερους. Ότι θα δημιουργήσουν μία νέα κλίκα για να αλληλοβολεύονται.

    Συστηματική η υποβάθμιση των κρατικών με μειωμένους προϋπολογισμούς και επιβολή εισαγωγής ολοένα και αυξανόμενων αριθμών εισακτέων.

    Έχουν δικαίωμα όλοι στην γνώση; Φυσικά και έχουν αλλά σε τι γνώση; Παράγει η ελληνική τριτοβάθμεια γνώση; Ναι αλλά πολύ λιγότερη από αυτή που θα μπορούσε.
    Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια γνωρίζουν τους παραλογισμούς της και την δυσλειτουργία της. Υπάρχουν τμήματα πολύ καλά αλλά ελάχιστα.

    Δεν διαφωνώ με την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων. Διαφωνώ ότι αποτελεί το θαυματουργό φάρμακο για την λανθάνουσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τριτοβάθμεια κρατική. Με βαζει σε υποψίες για το βόλεμα που ανέφερα παραπάνω.

    Και για όσους δεν το γνωρίζουν. Το άρθρο 16 που απαγόρευε την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση του "κομμουνιστικού κινδύνου" (πηγή το βιβλίο "Πέρα από το 16").

    Αυτά και για τους αριστερούς της παρέας αλλά και για τους γνωστούς κομμουνιστοφάγους κομφούκιο και λεφτέρη (Εντάξει παιδιά δεν θα διώξουν από το USA. Ηρεμήστε)

    ReplyDelete
  111. "Το άρθρο 16 που απαγόρευε την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση του "κομμουνιστικού κινδύνου"

    Κι αυτό αλλάζει τίποτα; Τέλος πάντων... το θέμα είναι ότι δεν πρόκειται στην Ελλάδα να δημιουργηθούν μεγάλα ιδιωτικά πανεπιστήμια διότι η αγορά είναι μικρή. Κάτι κολέγια εδώ κι εκεί, σιγά το πράμα, αυτά υπάρχουν ήδη.

    Καλό θα ήταν όμως να δημιουργηθούν περισσότερες επιστημονικές και τεχνικές σχολές (ιδιωτικές ή και κοινοτικές, όπως στις ΗΠΑ, όπου τα κοινοτικά κολέγια έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία). Σχολές τοπικές που πάει ο νέος κι έτσι δεν υποβάλει την οικογένειά του σε τεράστια έξοδα.

    Και να μηδενιστεί το κόστος άδειας επαγγελμάτων. Να απαιτείται μόνο το πτυχίο και το τεστ επάρκειας. Να μην χρειάζεται ο άλλος μισό εκατομμύριο για να γίνει... φορτηγατζής. Να μη χρειάζεται να πληρώνει στο κράτος ένα σωρό λεφτά για ν' ανοίξει ξαχαροπλαστείο. Έτσι ώστε να έχει λεφτά να προσλάβει κόσμο, να ρίξει την ανεργία, να ρίξει το κόστος του προϊόντος του στην αγορά και να μην χρειάζεται να τρέχουν οι νέοι στη λύση των "αιωνίων σπουδών προς αποφυγή της πραγματικότητας".

    Γιατί όλοι το γνωρίζουμε ότι οι αιώνιοι φοιτητές δεν κάθονται στο σχολείο επειδή θέλουν να πάρουν βραβείο Νόμπελ κάποια μέρα. Απλά κάθονται εκεί μέσα επειδή θέλουν ν' αποφύγουν την πραγματικότητα του "έξω κόσμου".

    Δεν πρόκειται για πραγματικές "σπουδές". Δικαιολογία είναι προς αποφυγή της σκληρής και πανάκριβης πραγματικότητας, που την ελέγχει ο Χίτλερ (το Κράτος). Ποιος δεν θα ήθελε να κάτσει μέσα στο "άσυλο";

    ReplyDelete
  112. @ lefteris

    Μα το θέμα, όπως καταδεικνύεται παραστατικά στο προκείμενο παράδειγμα, ΔΕΝ είναι καπιταλισμός vs σοσιαλισμός, oύτε ιδιωτική vs δημόσια παιδεία. Οι γονείς πλήρωναν ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ εκπαιδευτές εκμάθησης Αγγλικής ΚΑΙ πάλι τα παιδιά ΑΠΕΤΥΧΑΝ, εξ ου απορρέει πως το ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι ΒΑΘΥΤΕΡΟ,

    θα έλεγα

    ΔΟΜΙΚΟ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

    Η ΓΝΩΣΗ per se, στην Ελλάδα, είναι zero-value commodity. Aντιθέτως, τα ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ γνώσης [και πάσης φύσεως πιστοποιητικά όπως ΨΕΥΔΗ πιστοποιητικά Σκλήρωσης Καζαμπλάνκας (Βασιλειάδου) για να μετεγγραφεί ο γιός μας στο Αριστοτέλειο από το πανεπιστήμιο των Καρπαθίων] είναι high-value commodities, εξ ου και ξοδεύονται ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ γι αυτά.

    ΚΑΙ αυτό, διότι οι νέοι Ελληνες καθώς και οι lumpen με λεφτά άξεστοι γονείς τους, θεωρούν τα ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ στην απόκτηση

    1) White-collar EΡΓΑΣΙΑΣ
    και
    2) ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ STATUS.

    ATΤΥΧΩΣ, εδώ και τουλάχιστον 8 χρόνια, τα πιστοποιητικά παιδείας έχουν μετατραπεί de facto σε ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ για τις πολυθρόνες στην Μηλιώνη, στην Τσακάλωφ, στο da Capo και στις καφετέριες Πάσης Ελλάδος.

    ReplyDelete
  113. @ lefteris

    Τέλος πάντων... το θέμα είναι ότι δεν πρόκειται στην Ελλάδα να δημιουργηθούν μεγάλα ιδιωτικά πανεπιστήμια διότι η αγορά είναι μικρή.

    Tα νούμερα μάλλον σε διαψεύδουν. Υπάρχουν περί τους 60.000 Ελληνες που φοιτούν εκτός Ελλάδος, περί τους 30.000 μόνο στην Αγγλία και μερικές δεκάδες χιλιάδες σε πάσης φύσεως ιδιωτικά ιδρύματα ΕΝΤΟΣ τειχών.

    Αν λάβουμε υπόψη ότι πολλά διακεκριμένα κολλέγια και πανεπιστήμια όπως το DUKE, έχουν μόνο 5.000 προπτυχιακούς και περί τους 2.000 πτυχιακούς φοιτητές, η Ελλάδα θα μπορούσε να συντηρήσει τουλάχιστον 3-4 πανεπιστήμια ή εναλλακτικά 7-8 κολλέγια*.

    *Κολλέγια και πανεπιστήμια.
    Συμβατικά, στις ΗΠΑ, Κολλέγιον θεωρείται ένα ΙΔΡΥΜΑ με μέχρι 6 ανεξάρτητες ΣΧΟΛΕΣ. Από την στιγμή που οι σχολές είναι 7 και πάνω, τότε, λέγεται πανεπιστήμιο.

    ReplyDelete
  114. "Eδώ μετετράπη σε πανεπιστήμιο η Χαροκόπειος Σχολή Οικιακών Βοηθών!!"

    Για να μην περνάνε άκριτα τέτοιες μαλακίες θα πώ ότι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με το τμήμα Διατροφής του έφτασε πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των υποψήφιων, και ΟΧΙ άδικα. Η παρουσία του στο Διεθνές συνέδριο Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, αρχές Ιουλίου στο Μέγαρο Μουσικής, η μεγαλύτερη συνάντηση ιερών τεράτων της επιστήμης της Βιολογίας, η οποία πέρασε στο ντουκου απο τα ελληνικά ΜΜΕ και ήταν άψογη απο κάθε πλευρά, ήταν πολύ καλή! Όπως και όλων των ελληνικών πανεπιστημίων που πήραν μέρος και φυσικά των ερευνητικών ιδρυμάτων! Ναι, όσο και να βαράτε τον κώλο σας κάτω και να ωρύεστε, ΓΙΝΕΤΑΙ πολύ σοβαρή δουλειά στην Ελλάδα ΠΑΡ'ΟΛΕΣ τις αντιξοότητες και τα στραβά.ΚΙ ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΙ!!!

    'Οσο για ιδιωτικά έναντι δημόσιων, καλύπτομαι απο πολλούς που λένε "δε μας τρομάζει η προοπτική". Αυτό που τρομάζει είναι η μεθοδευμένη απαξίωση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημιου, όχι μόνο απο τα λαμόγια που ενδημούν, αλλά πρώτα και κύρια απο την ίδια την κυβέρνηση, και απο φωνές σαν του ντόπιου Κομφούκιου που ζητούν τη διάλυσή τους...
    Το ελληνικό πανεπιστήμιο αξίζει πρώτα και κύρια για πολλούς που το υπηρετούν πιστά και ΑΝΙΔΙΩΤΕΛΩΣ!! Που πάλεψαν και παλεύουν με τα κομματικά φαντάσματα και τη μετριότητα.Και αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν νοούν να το καταλάβουν, τόσο το χειρότερο γι'αυτούς.

    ReplyDelete
  115. Και συμφωνώ 100% οτι η διασπορά σχολών σε κάθε γωνιά της ελλάδας χωρίς σχεδιασμό και με μόνο κριτήριο την ικανοποίηση των ντόπιων κομματανθρώπων, δημάρχων (χωρίς απαξιωτικούς "πολύχρωμους" χαρακτηρισμούς) και των συμφερόντων της τοπικής οικονομίας, έκανε τεράστια ζημιά στο σύνολο της Εκπαιδευτικής κοινότητας. Το θέμα θα έπρεπε να είναι το πως θα νοικοκυρέψουμε την κατάσταση ώστε το δημόσιο παν. να δυναμωθεί και όχι το "μπέτε σκύλοι, αλέστε, φράγκα να δώσουν οι γονείς υπάρχουν"....

    ReplyDelete
  116. Γιά παράδειγμα, νωρίζετε έστω και ένα γιατρό, από την εποχή του Ιπποκράτη μέχρι σήμερα, που παρήγαγε γνώση εντός Ελλάδος; Ο μόνος γιατρός πού έσωσε ζωές μυριάδων ανά το κόσμο, ο Γεώργιος Παπανικολάου, εξάντλησε όλη τη καριέρα του στις ΗΠΑ (Miami, FL).

    "Yπήρξαν, πανεπιστημιακοί, πέραν του σοφού καθηγητή Αλεξάνδρου Σβώλου, που εμψύχωσαν το Λαό και επηρέασαν θετικά το πολιτισμό μας στις τραγικότερες στιγμές του Εθνους, δηλαδή στη Κατοχή και τον Εμφύλιο; Από ό,τι γνωρίζω, το μισό διδακτικό του Καποδιστριακού έγιναν συνεργάτες των Γερμανών με πρωτεργάτη τον καθηγητή Λογοθετόπουλο, στη συνέχεια Quisling πρωθυπουργό."

    Και για να τελειώνουμε και με αυτού του τύπου τις μαλακίες.
    Δουλειά στην Ελλάδα ΓΙΝΕΤΑΙ στον ερευνητικό τομέα, και στη Μηχανική και στις επιστήμες Υγείας και, και...Λαμπρά παραδείγματα θα δείτε στα ψηλά των εφημερίδων κατα καιρούς (και δεν αντιπροσοπεύεται ούτε το 1% της δουλειάς εκεί)αλλά και σε όλα τα επιστημονικά συνέδρια σε όλη την υφήλιο!Και είμαστε μια χώρα 10 εκατ. μόνο!
    Όσο για ονομαστικά, δε θα αναφερθώ σε πολλούς,όχι γιατί δεν υπάρχουν, αλλά γιατί η έρευνα είναι προιον μόχθου πολλών ανθρώπων. Θα σταθώ όμως σε 2 σύγχρονους λόγο πεδίου.
    Ο Καφάτος είναι ο πρώτος και όποιος δεν τον ξέρει,λοιπόν ας τον μάθει."Ο καθηγητής Φώτης Καφάτος κατέχει σήμερα την έδρα "Insect Immunogenetics" στο Πανεπιστήμιο Imperial College. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard, καθώς και στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης. Ίδρυσε το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και εργάστηκε εκεί ως διευθυντής, ενώ την περίοδο 1993-2005 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας." Μην προλάβετε να πείτε Imperial και Harvard.Δείτε και το Παν. Αθηνών και Κρήτης!
    Ο άλλος είναι ο Γ. Κόλλιας. Ερευνητής στο "Φλεμιγκ" στη Βάρη. Ευρωπαίος φίλος και συνάδελφος επιστήμονας μιλούσε με εύθημη διάθεση για τη "μαφία¨Κόλλια, παιδιά δικά του που ενηλικιώθηκαν ερευνητικά δίπλα του και "κυρίεψαν" την Ευρώπη στο κλάδο τους, τα διαγονιδιακά ποντίκια!!
    Not bad for greece...

    ReplyDelete
  117. λεφτέρη την πληροφορία σχετικά με το άρθρο 16 απλά την αναφέρω για να υποδείξω ότι δεν έγινε για προστασία της ελεύθερης γνώσης και της πρόσβασης σε αυτή αλλά για εντελώς διαφορετικούς σκοπούς (εθνικιστικούς).

    Εν μέρει θα σου έλεγα ότι σου έδωσα επιχείρημα υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

    zeit με καλύπτεις πλήρως. Δουλειά γίνεται αλλά επιλέγεται μεθοδικά να απαξιώνεται το κρατικό πανεπιστήμιο για να βολέψουν όπως φαίνεται υμέτερους όπως μας έχουν συνηθίσει φυσικά.

    ReplyDelete
  118. ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ ότι το ΚΟΣΤΟΣ είναι ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ που ισοδυναμεί με 2% του ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ.

    Εχουμε δλδ μιά μεγάλη ΔΙΑΡΡΟΗ χρήματος πρός τα έξω, την στιγμή που το έλλειμμα στο ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ είναι ΜΕΓΑΛΟ και διαρκώς ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ.

    το ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (ΗΒ) ήταν έξυπνο. Εκατσε και μετονόμασε (χωρίς να αναβαθμίσει) τα POLYTECNHICS του, τα ισοδύναμα των COMMUNITY COLLEGES των ΗΠΑ, σε UNIVERSITIES, ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ BIG BUSINESS και μπράβο του.

    Oι Ελληνες φοιτητές στο ΗΒ, που, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, φοιτούν σε τέως Polytechnics σε πόλεις της Αγγλικής επαρχίας, αποτελούν το 10% των εκ της ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ φοιτητών του ΗΒ και ΠΡΟΦΑΝΩΣ ενισχύουν τις ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ.

    Από αυτά τα 30.000 Ελληνόπαιδα στην Αγγλία, τα περισσότερα προέρχονται από λαϊκά στρώματα και

    1) Είτε ΔΕΝ μπήκαν στα ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή
    2) μπήκαν σε ΤΕΙ τα οποία ναι μεν έχουν ανωτατοποιηθεί με απόφαση του ΣτΕ, αλλά ΔΕΝ ονομάζονται UNIS (the CATCH) εξ ου και η Sylvia Burns (Ασήμω του Μπουρνόβα) ΔΕΝ τα καταδέχεται ή
    3) ΔΕΝ μπήκαν σε σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ψυχολογίας ή Διαιτολογίας που είναι οι προτιμήσεις των socially ambitious βλάχων.

    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τα 3/4 εξ αυτών, δλδ περί τις 22-23.000 θάχαν μείνει στην Ελλάδα

    εάν

    τα ΤΕΙ ονομάζονταν ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ή υπήρχε ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ του αντιστοίχου του πανεπιστημίου του Bradford ιδιωτικού ιδρύματος στην Ελλάδα, όπου η Sylvia Burns από το Μεσενικόλα Καρδίτσης θα είχε σπουδάσει διαιτολογία ή ψυχολογία και ο James Carat (Μήτσος του Καρατζόβα) από την Καρδιτσομαγούλα Καρδίτσης
    θα είχε γίνει "Διοικητής Επιχειρήσεων"!!!!

    H ΤΡΑΓΩΔΙΑ είναι πως αυτά τα παιδιά κάποτε τελειώνουν τις σπουδές ΚΑΙ γυρίζοντας OYΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ, ΜΗΔΕ KAN ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ την ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Xαζή είναι η Αγγλία να ΜΗ τους δώσει πτυχία;;;

    WHAT A WASTE!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
    1. Τα ΤΕΙ πρέπει να ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΘΟΥΝ σε ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ το συντομότερο δυνατόν.
    2. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πρέπει
    α) να αναγνωρισθούν αυθωρεί και παραχρήμα και
    β) όπως συνέβαινε παληά στις τελικές εξετάσεις Λυκείου των ιδιωτικών ιδρυμάτων μέσης παιδείας, τουλάχιστον να ελέγχονται από το Κράτος ή εναλλακτικά να λειτουργούν εξελεγκτικοί μηχανισμοί (accreditation, quality assurance/assessment κλπ κλπ).

    Η ΑΓΟΡΑ από μόνη της

    ReplyDelete
  119. H ΑΓΟΡΑ από μόνη της θα ΕΠΙΒΑΛΕΙ με τους κανόνες της την ΑΥΤΟΡΡΥΘΜΙΣΗ.

    ReplyDelete
  120. Σιγά μην κλάσει η αγορά. Αν δεν υπάρξει συστηματική αξιολόγηση και ranking η αγορά δεν είναι σε θέση να κρίνει τίποτα.

    ReplyDelete
  121. Ναι ρε gμόσιος, έχεις δίκιο. Μου αρέσει μάλιστα που έρχονται στην Αγγλία Έλληνες για να κάνουν "Master" και επιστρέφουν στην Ελλάδα και θεωρείται ότι ποιος ξέρει τι έκαναν. Διότι η ελληνική αγορά προφανώς αγνοεί ότι εδώ όλα λειτουργούν με τους κανόνες της αγοράς (τα Master μπορείς να τα αγοράσεις, όπως άλλωστε και τα διδακτορικά - και από καλά πανεπιστήμια - εκτός κι αν είσαι εντελώς στόκος). Αλλά στην Ελληνική αγορά, απ' όσο ξέρω, δεν κοιτάνε απο ποιο πανεπιστήμιο, με υποτροφία ή χωρίς, με τί βαθμό, αν έκανες και καμιά δημοσίευση, σε τι αντικείμενο, τι πήρες από αυτή την εμπειρία, έμαθες τουλάχιστον αγγλικά, έμαθες να σκέφτεσαι από μόνος σου, έμαθες να βρίσκεις πληροφορίες και να τις επεξεργάζεσαι κτλ κτλ.

    Γι'αυτό λοιπόν οι προτεραιότητες ειναι:
    ι) Αξιολόγηση (για να καταλάβουμε πού είμαστε και να δούμε πού πρέπει να πάμε)
    ιι) Δημόσια, ανεξάρτητα πανεπιστήμια και όχι κρατικά, ευνουχισμένα
    ιιι) Ιδιωτικά πανεπιστήμια (όχι γιατί θα λύσουν τίποτα - και αν τα δύο προηγούμενα ισχύσουν όπως πρέπει δεν είναι απαραίτητα - αλλά διότι δυνητικά μπορεί να είναι ποιοτικά και να ωθήσουν τον υγιή ανταγωνισμό)
    ιν) Κολέγια-παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων (για τους ίδιους λόγους με τα ιδωτικά πανεπιστήμια, plus είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, λόγω της κοινοτικής οδηγίας)

    Παρόλα αυτά, εμείς τί κάνουμε; - Απλώς θα υπακούσουμε την οδηγία, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή, αλλά και για να δώσουμε την ευκαιρία σε διάφορους "επιχειρηματίες" της εκπαίδευσης να εκμεταλευτούν διάφορα χαζά παιδάκια (αποτέλεσμα της απουσίας μίας ουσιαστικής αξιολόγησης). Natural selection, μπορεί να πει κανείς...

    ReplyDelete
  122. αυτό το κάνουμε συνέχεια και παντού. Λέγεται επιφανειακή συμμόρφωση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο

    ReplyDelete
  123. Βεβαίως, βεβαίως gμόσιος. Και μ'αυτά και μ'εκείνα οι Έλληνες ζούνε σε καθεστώς αγριότατου καπιταλισμού, τύπου Ρωσίας, και ταυτόχρονα επαίρονται διότι, πώς να το κάνουμε, δεν είμαστε και "καπιτάλες" σαν τους Άγγλους ή τους Αμερικάνους.
    (Αυτό πάει στο "natural selection" παραπάνω. -Δεν ξύπνησα καλά σήμερα...)

    ReplyDelete
  124. Ventriloquist αυτό είναι νταβατζηλίκι και αλητεία. Δεν έχει καμία σχέση με τον καπιταλισμό.

    ReplyDelete
  125. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  126. Καπιταλισμός τύπου Ρωσίας. Γνώμων το κέρδος, κατά κανόνα εις βάρους του κοινωνικού ωφέλους. Μη θεσμοθετημένοι κανόνες λειτουργίας της αγοράς, ως ελεύθερη αγορά, λόγω κρατικού παρεμβατισμού σε ένα κατ' επίφαση προστατευτικό κράτος. Αδυναμία του κράτους να επιβάλλει τους νόμους του (βλέπε φοροδιαφυγή, "μαύρη" αγορά,"μαύρη" εργασία), συμμετοχή του κράτους στην διαφθορα (βλέπε πρόσφατα και παλαιά πολιτικο-οικονομικά σκάνδαλα ενδημικού χαρακτήρα).
    Η πλειοψηφία των Ελλήνων λειτουργεί εκτός νόμου, είτε ως θύτης, είτε ως συγκαταβατικό θύμα. Λίγο ή πολύ - δεν έχει σημασία (και αυτό είναι το κομβικό σημείο που κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν έχει καταλάβει ο Έλληνας πολίτης).
    Ζείτε σε μία χώρα όπου οι νόμοι εφαρμόζονται προαιρετικά και επιλεκτικά. Άρα οι νόμοι αυτοί δεν σας προστατεύουν. Ζείτε σε μία χώρα όπου κανείς δεν ελέγχεται για τίποτα, διότι ή δεν απαιτείται από τον νόμο να ελεγχθεί (πανεπιστήμιο) ή μπορεί να πληρώσει για να "περάσει" τον έλεγχο (το εθνικό άθλημα του "λαδώματος) ή "εθιμικά" οι έλεγχοι γίνονται για να γίνονται ("κρίσεις" δημοσίων υπαλλήλων).
    Ζείτε στην χώρα του εθελοντισμού στην ευνομία και την αξιοπρέπεια και συνεπώς είστε έρμαια των συγκυριακά και υπόπτως ισχυρών που σας εκμεταλλεύονται και θα σας εκμεταλλεύονται μέχρι να αποφασίσετε εσείς πρώτοι να αρχίσετε να λειτουργείτε εντός (του υπάρχοντος ή άλλου που θα ζητήσετε) νομικού πλαισίου.

    ReplyDelete
  127. 24 Οκτωβρίου 2008

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για την άρνηση να ενσωματώσει τη σχετική κοινοτική οδηγία για τα Κολέγια και η απόφαση αυτή αναμένεται να επιφέρει ριζικές ανακατατάξεις στον δημόσιο τομέα, αλλά και στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα και αναδημοσιεύει το in.gr.

    Χαιρετίζουμε την απόφαση του ΔΕΚ

    ReplyDelete