Sunday, November 18, 2007

Ανατομία μιας γενιάς που προσδοκούσε πολλά

Από τη Λίνα Γιάνναρου και τον Σπύρο Καραλή*

Είναι μεταξύ 25 και 35 ετών, με πτυχίο πανεπιστημίου, με οικονομική άνεση στην κατανάλωση και τη διασκέδαση, με τη διαφορά ότι δεν... δουλεύουν. Μένουν με τους γονείς ή μόνοι (αλλά το ενοίκιο το πληρώνουν οι γονείς), περιμένοντας «Τη Δουλειά»!

Είναι οι «χλιδάνεργοι» (νεολογισμός για το νέος, άνεργος, με γερό χαρτζιλίκι), μια μεγάλη κατηγορία σημερινών νέων Ελλήνων, οι περισσότεροι παιδιά της ευρείας μεσαίας τάξης, που μεγάλωσαν με όλα τα καλά κάτω από τη γονεϊκή ομπρέλα και τώρα, εγκλωβισμένοι στο φόβο και τις ψεύτικες ανάγκες, δυσκολεύονται πολύ να προσαρμοστούν στη σκληρή πραγματικότητα της γενιάς των 700 ευρώ.

Το 68% των νέων μέχρι 30 χρόνων (περίπου ένα εκατομμύριο άτομα), σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, μένουν με τους γονείς τους. Είτε γιατί δεν εργάζονται, είτε γιατί είναι κακοπληρωμένοι. Με διάθεση, γνώσεις, «περγαμηνές», αμείβονται με μισθούς πείνας, συχνά ανασφάλιστοι και σχεδόν πάντα ανασφαλείς. Και όπως δείχνουν τα στοιχεία, είναι πάρα πολλοί. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το 24% των Ελλήνων μισθωτών, στη συντριπτική τους πλειονότητα νέοι, έχουν μισθούς από 500 έως 700 ευρώ.

Εμείς, η γενιά των 700 ευρώ, ζητάμε...

Εγκλωβισμένοι λόγω έλλειψης ευκαιριών, οι νέοι 25 - 35 ετών λένε ότι δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας που να ανταμείβουν τη γνώση.

Από τη Λίνα Γιάνναρου

Ωρα 9.30, βράδυ καθημερινής, σε μια ήσυχη καφετέρια πίσω από το Χίλτον. Γύρω από το τραπέζι, μια παρέα όπως όλες οι άλλες -παιδιά στη δύσκολη εφηβεία των... 30. Είναι η ώρα της χαλάρωσης, μία ακόμα ημέρα δουλειάς έχει τελειώσει. Κανείς δεν σκέφτεται τώρα ότι θα ξαναμηδενίσει το κοντέρ νωρίς το επόμενο πρωί. Η Ευαγγελία ανάβει τσιγάρο, ο Δημήτρης πίνει μια γουλιά από τη μπίρα του, ο Παναγιώτης σηκώνει το κινητό («πάλι απ' τη δουλειά...»). «Ετσι που λες... Εμείς δεν είμαστε ούτε η γενιά του Πολυτεχνείου ούτε η γενιά του άρθρου 16. Είμαστε η γενιά των 700 ευρώ. Οι baby losers, αν προτιμάτε».

Η ιδέα γεννήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο σε κάποια πόλη της επαρχίας («ας μην πούμε πού ακριβώς, όλοι μας ξέρουν εκεί»!). «Ημαστε μια παρέα δέκα φίλων από το σχολείο. Αλλοι είχαμε σπουδάσει εδώ, άλλοι στο εξωτερικό. Ξανασυναντηθήκαμε μετά τις σπουδές, στα πρώτα μας βήματα στην αγορά εργασίας», λέει στην «Κ» ο Θανάσης, 28 ετών σήμερα. «Παρατήρησα ότι βγαίναμε για καφέ και όλοι συζητούσαμε τα ίδια πράγματα: αν έχουμε μπει στο ΙΚΑ, αν μας έχουν αδήλωτους, τι συμβάσεις έχουμε υπογράψει, τι ωράρια δουλεύουμε. Εννοείται ότι κανείς μας δεν είχε βρει δουλειά που να ανταποκρίνεται στις γνώσεις και τα πτυχία του - ούτε λόγος για τους μισθούς. Είπαμε λοιπόν τη συζήτηση αυτή να τη μεταφέρουμε από την καφετέρια στο Ιντερνετ». Οπερ και εγένετο.

Διαδικτυακή φωνή

Το blog «g700.blogspot. com», που αυτές τις ημέρες κλείνει δέκα μήνες διαδικτυακής ζωής, δημιουργήθηκε πάνω απ' όλα για να δώσει -έστω και ηλεκτρονική- φωνή στους νέους ηλικίας 25 - 35 ετών, οι οποίοι, παρά τη διάθεση, τις γνώσεις, τα «χαρτιά», γνωρίζουν το πιο σκληρό πρόσωπο της αγοράς εργασίας: αμείβονται με πενιχρούς μισθούς, εργάζονται συχνά ανασφάλιστοι και νιώθουν πάντα ανασφαλείς. Και, όπως όλα δείχνουν, είναι πάρα πολλοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με μόλις δέκα μήνες διαδικτυακής ζωής, το g700 μετράει από 600 έως και 3.000 hits την ημέρα και είναι σήμερα 30ό σε δημοτικότητα σύμφωνα με site που μετρούν την επισκεψιμότητα των ελληνικών blogs (25.000 είναι συνολικά). «Κανείς μας δεν περίμενε αυτή την ανταπόκριση. Χτυπήσαμε ευαίσθητη χορδή», λέει στην «Κ» ο 25χρονος Δημήτρης, ένα από τα δέκα μέλη κι αυτός της ομάδας των g700. Μεγάλη ικανοποίηση προσέφερε στα παιδιά, επίσης, το γεγονός ότι, λόγω της πρωτοβουλίας τους, η «γενιά των 700 ευρώ» μπήκε στον δημόσιο διάλογο (προεκλογικά ήταν απαραίτητο «κερασάκι» στις ομιλίες των πολιτικών).

Κάτω από κάθε άρθρο, συσσωρεύονται τουλάχιστον 70 - 80 σχόλια, ενώ μεγάλη επιτυχία γνωρίζει και η «στήλη» του e-δικηγόρου που απαντά σε συγκεκριμένες απορίες αναγνωστών. «Η λέξη «επιτυχία» βέβαια δεν αρμόζει στην περίπτωση αυτή», λέει η 27χρονη Ευαγγελία, ασκούμενη δικηγόρος που, μαζί με άλλους, ερευνά τις υποθέσεις και απαντά στις ηλεκτρονικές επιστολές. «Οι περισσότεροι ρωτούν για θέματα κοστολόγησης της εργασίας, για ασφαλιστικές εισφορές, αποζημιώσεις, μαύρη εργασία κ.λπ. Υπάρχουν επίσης πολλοί που θέλουν απλά ψυχολογική στήριξη: «Πείτε μου τι να κάνω», γράφουν. Και μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για νέους γύρω στα 30 - 35». «Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στη γενιά μας», προσθέτει ο Θανάσης. «Δεν είναι τα λεφτά. Είναι ότι είσαι παραγωγικός, αλλά φτάνεις να διεκδικείς τα αυτονόητα. Και είναι το χειρότερο που μπορεί να νιώσεις σ' αυτή την ηλικία».

Δεν υπάρχει κίνητρο

Ποιο είναι όμως ακριβώς το πρόβλημα; «Με δυο λόγια ότι δεν υπάρχουν σήμερα θέσεις εργασίας που να ανταμείβουν τη γνώση. Αντίθετα, υπάρχει πληθώρα θέσεων για χαμηλά αμειβόμενους», σημειώνει ο Παναγιώτης, επίσης 27 ετών. «Κι ότι δεν υπάρχει το κίνητρο, αλλά και η ευχέρεια να αποσπαστείς, να ξεχωρίσεις.

Οι θέσεις ελίτ είναι ήδη κατειλημμένες. Οσοι ανήκουν στη γενιά της μεταπολίτευσης είναι ακόμα νέοι - είναι πολλοί, είναι κομματικοποιημένοι. Είναι οι αιώνιοι γονείς και είμαστε τα αιώνια παιδιά τους. Θέλουν να μας προσφέρουν δίχτυ προστασίας, αλλά δεν θέλουν να αποδεσμευθούν απ' τα προνόμια που εξασφάλισαν στη δική τους πορεία. Κράτος, κόμματα και οικογένεια που κάποτε μας βοήθησαν να πάμε μπροστά, σήμερα καλλιεργούν την αδράνεια».

Σήμερα, ένας νέος, τελειώνοντας τις σπουδές του (και δεν έχει όνειρο ζωής να μπει στο Δημόσιο) έχει υποτίθεται δύο εναλλακτικές: είτε να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση είτε να πάει υπάλληλος. «Η νεανική επιχειρηματικότητα είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχει ακουστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας», λέει ο ίδιος. «Κανένας νέος που έχει μια ιδέα, δεν μπορεί στην Ελλάδα να την κάνει πράξη. Εκτός του ότι θέλεις 12 μήνες, το λιγότερο, να ξεπεράσεις τη γραφειοκρατία, είσαι υποχρεωμένος να βάλεις... συνεταίρο, έστω συνδιαχειριστή, το Δημόσιο - την εφορία, τους ελεγκτές, κ.λπ. Εάν δεν το κάνεις, στον πρώτο χρόνο έχεις κλείσει».

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στη δεύτερη περίπτωση. Τα παιδιά μιλούν για «εργασιακή ζούγκλα», λένε ότι στον ιδιωτικό τομέα επικρατεί «απόλυτο χάος». Και εξηγούν: «Στην Ελλάδα, έχουμε από τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στην Ε.Ε. Το ΙΚΑ παίρνει το 40% του μισθού. Η μαύρη εργασία, λοιπόν, συμφέρει και τον εργοδότη και τον εργαζόμενο. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα νέων εργαζομένων που δουλεύουν μ' αυτόν τον τρόπο».

Η πικρή αλήθεια, την οποία βιώνουν οι περισσότεροι νέοι στη χώρα μας, είναι, επίσης, πως «εάν δεν έχεις τελειώσει κάποιο top διεθνώς πανεπιστήμιο, αποκλείεται να εργαστείς για πάνω από 800 ευρώ - και σιγά μην κάποιος που έχει τελειώσει το Χάρβαρντ επιστρέψει στην Ελλάδα!» Οι περιπτώσεις που μπορούν να απαριθμήσουν δεν έχουν τελειωμό: τεχνολόγος τροφίμων, με διδακτορικό, σε μεγάλη βιομηχανία με μισθό 830 ευρώ· οικονομολόγος με δύο μεταπτυχιακά σε πολυεθνική με 800 ευρώ· υπεύθυνος μάρκετινγκ σε εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων, 600 ευρώ πρώτος μισθός... «Γι' αυτό πάρα πολλοί κρύβουν από τον εργοδότη τα δεύτερα και τρίτα πτυχία τους. Αν τα δείξουν, δεν θα τους πάρουν. Τόσο απλά».

Πλασματικά στοιχεία

Είναι κοινό μυστικό, λένε, πως οι εργαζόμενοι στον τομέα των υπηρεσιών «και μάλιστα στα πιο «φαντεζί» επαγγέλματα, όπως τα οικονομικά, οι πολιτικές επιστήμες κ.λπ., βγάζουν λιγότερα χρήματα από τους χτίστες».

Το υψηλό ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα είναι πλασματικό, σύμφωνα με τους g700. «Απλώς ο εργοδότης δεν σε βάζει στο ΙΚΑ, αλλά στο ΤΕΒΕ. Χάνεις επιδόματα, έχεις μικρότερους μισθούς και είσαι με λίγα λόγια στο έλεος της κακοκεφιάς τού αφεντικού», υποστηρίζει με τη σειρά του ο Σωτήρης, στα 28.

Τι ζητάει, λοιπόν, η γενιά των 700 ευρώ; «Οχι, δεν ζητάμε απλά υψηλότερους μισθούς. Ούτε ζητάμε το κράτος-νταντά», εξηγεί ο Θανάσης. «Ζητάμε μόνο ευκαιρίες. Να ζήσουμε σ' ένα εργασιακό περιβάλλον που να μας εμπνέει, να μας δίνει τη δυνατότητα να ανελιχθούμε».

Θαύματα, βέβαια, δεν γίνονται, παραδέχονται σχεδόν με μια φωνή. Αλλά υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν. «Προς Θεού, δεν εννοούμε άλλες ρυθμίσεις, άλλους νόμους! Απ' αυτούς έχουμε αρκετούς. Θέλουμε αντίθετα τα πράγματα να γίνουν πιο απλά. Δεν μας αρέσει να γκρινιάζουμε. Πρέπει όμως να καταλάβετε ότι νιώθουμε εγκλωβισμένοι. Είμαστε μια δύναμη που βράζει».

Μέχρι χίλια ευρώ το 55% των μισθών

«Γιατί δουλεύετε μαύρα;», ρώτησαν τους Ελληνες κατά την έρευνα για το Ευρωβαρόμετρο. «Με τέτοιους μισθούς...», απαντήσαμε εμείς. Πράγματι, στην τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αναφέρεται ότι το 31% των μισθωτών στην Ελλάδα έχει καθαρό μηνιαίο εισόδημα από 751 - 1.000 ευρώ, το 24% από 501 - 750 ευρώ και το 22,3% έως 1.250 ευρώ. Με λίγα λόγια, το ήμισυ των μισθωτών στη χώρα μας αμείβονται με μισθούς έως 1.000 ευρώ. Ειδικά σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, το 69,4% των εργαζομένων αμείβεται με μισθούς από 501 έως 1.000 ευρώ!

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξαν τα Γραφεία Διασύνδεσης των ελληνικών πανεπιστημίων, το 60% των πτυχιούχων, πέντε με επτά χρόνια μετά την αποφοίτησή τους αμείβονται με περίπου 900 ευρώ. Ενας στους τέσσερις, δε, στο ίδιο διάστημα άλλαξε από τέσσερις δουλειές και πάνω!

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η συντριπτική πλειονότητα των νέων εργάζονται ως μισθωτοί (76,5%), το 10% ως αυτοαπασχολούμενοι, ενώ το 10,5% ανήκει στα συμβοηθούντα και μη αμειβόμενα μέλη. Η ανεργία εξακολουθεί να μαστίζει τη νέα γενιά. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους έως 29 ετών (17,8%), ενώ για τις νέες γυναίκες εκτινάσσεται στο 23,6%.

Πώς να μην παραμένουν σε ποσοστό 68%, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών έως τα 29 τους κάτω από την πατρική στέγη...


Χλιδάνεργοι, περιμένοντας «Τη δουλειά»... κάθονται

Από τον Σπύρο Καραλή

Είναι κι αυτοί μεταξύ 25 - 35 ετών και αποτελούν τμήμα της γενιάς των 700 ευρώ. Κυρίως άεργοι, υποαπασχολούμενοι στην καλύτερη περίπτωση. Είναι πτυχιούχοι οι περισσότεροι, αρκετοί σπουδαγμένοι στο εξωτερικό. Αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα στην οπτική του life style, ζουν με τους γονείς τους –σε κάποιες περιπτώσεις μόνοι τους αλλά το ενοίκιο το πληρώνουν οι γονείς–, έχουν μάλλον περί πολλού τον εαυτό τους και συνήθως στέκονται περιφρονητικά απέναντι σε κάθε δουλειά που πιστεύουν ότι δεν ανταποκρίνεται στα υψηλά προσωπικά τους standars. Είναι οι «χλιδάνεργοι», η σύγχρονη μετεξέλιξη των «μαμάκηδων» παλαιότερων δεκαετιών.

Το φαινόμενο είναι βαθύτατα κοινωνικό, όχι αποκλειστικά ελληνικό, έχει λάβει διαστάσεις και φαίνεται να απασχολεί όλο και περισσότερο ψυχολόγους και κοινωνιολόγους στις δυτικές κοινωνίες.

Στις ΗΠΑ, ονομάζονται twixters (ενδιάμεσοι, σε ελεύθερη μετάφραση), στη Βρετανία με το ακρωνύμιο kippers που σημαίνει «παιδιά που συνεχίζουν να τρώνε τη σύνταξη των γονέων τους» (kids in parents pockets eroding retirement savings), στη Γαλλία tangy (προέρχεται από μία κωμωδία καταστάσεων στην οποία ο 28χρονος ήρωας της ταινίας αρνείται να φύγει από το σπίτι των γονιών του), στη Γερμανία nesthocker (αυτοί που κάθονται στη φωλιά τους), στην Ιαπωνία freeter (από την αγγλική λέξη free, ελεύθερος, και τη γερμανική arbeiter, και αναφέρεται στον νέο που είτε αλλάζει συχνά δουλειές είτε μένει άεργος· το θέμα έχει απασχολήσει και το ιαπωνικό Κοινοβούλιο).

Κοινή συνιστώσα για όλους τους «χλιδάνεργους» του κόσμου, ο ψυχικός εγκλεισμός σε επιταγές μοδάτων προτύπων και το ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν η ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, Τέρι Απτερ, τους πρωτοπαρουσίασε στο βιβλίο της «Ο Μύθος της Ωριμότητας». (Η μελέτη άρχισε όταν η καθηγήτρια συνειδητοποίησε ότι οι φοιτητές της εκδήλωναν σαφείς τάσεις αεργίας και σοβαρές δυσκολίες κοινωνικής προσαρμογής αμέσως μετά την αποφοίτησή τους.)

Φταίνε και οι γονείς

«Στην Ελλάδα, η διάσταση του προβλήματος είναι ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι, σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, η αυτονομία των παιδιών κατά την ενηλικίωση είναι μέρος της οικογενειακής παράδοσης.

Αντιθέτως, εδώ εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται υπερπροστατευτικά ακόμη κι όταν ενηλικιώνονται», σημειώνει η ψυχολόγος Μαρία Λασιθιωτάκη, και συνεχίζει. «Μιλάμε για εκτεταμένη κοινωνική πραγματικότητα που συνδέεται και με τους γονείς και ειδικότερα το τμήμα εκείνο των άνω των 50 ετών, μορφωμένων γονέων που ανήκουν στην μεσαία τάξη και έχουν μια σχετική οικονομική άνεση. Δεν είναι δηλαδή, οι αγρότες του ’60 που υποστήριζαν με αίμα τις σπουδές των παιδιών. Μεγάλωσαν τα παιδιά τους με τις ανέσεις και τα πρότυπα του καταναλωτισμού.

Οι νέοι αυτοί δυστυχώς ζουν περιμένοντας να βρουν “Τη Δουλειά”. Το αποτέλεσμα αυτής της ανατροφής, είναι μια ολόκληρη φουρνιά από καλομαθημένα παιδιά με μόνιμη ανία και θλίψη, στην πραγματικότητα παγιδευμένα στο φόβο και σε ψευδείς ανάγκες. Παιδιά παθητικά που δεν είναι σε θέση να αγωνιστούν για τίποτα».

Δεν θα ήθελα να περάσω τη ζωή μου σε ένα γραφείο

«Οι δικοί μου δεν με πιέζουν να δουλέψω. Απ’ έξω, απ’ έξω η μητέρα μου μόνον, κάποιες φορές λέει ότι θα πρέπει να δω σοβαρά τι θα κάνω με τη ζωή μου. Ο πατέρας μου δεν ασχολείται. Το μόνο πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι να μην αγχώνομαι και να μη βιάζομαι, και αυτό μου αρέσει», λέει η Δέσποινα. Είναι 26 χρόνων, έχει πτυχίο αρχιτεκτονικής, ζει με την οικογένεια, έχει αυτοκίνητο και πιστωτικές κάρτες, που πληρώνει πρόθυμα ο πατέρας της. «Σκέφτομαι να ασχοληθώ με τη ζωγραφική και παράλληλα με τη σκηνογραφία. Η αρχιτεκτονική δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Δεν θα ήθελα να περάσω τη ζωή μου σε ένα γραφείο κουβαλώντας σχέδια των άλλων. Θέλω να κάνω κάτι πιο καλλιτεχνικό...», συμπληρώνει.

Μου είναι δύσκολο να πιάσω μια οποιαδήποτε δουλειά

Ο 27χρονος Γιάννης έφυγε αμέσως μετά το Λύκειο για τη Βαρκελώνη όπου σπούδασε μάρκετινγκ και διαφήμιση. Την τελευταία τετραετία, έχει επιστρέψει στην Αθήνα και ζει με την κοπέλα του σε ένα αρκετά ευρύχωρο ρετιρέ που αγόρασε πρόσφατα (με χρήματα των γονιών του). Εχει ιδέες πολλές και ενδιαφέρουσες αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να απασχοληθεί. «Κόπηκαν οι δουλειές μετά το 2004, οι εταιρείες απολύουν», λέει κι όταν τον ρωτάμε «πώς τη βγάζει» απαντά: «Εχω ευτυχώς την οικονομική στήριξη από την οικογένεια...». Οταν του επισημαίνουμε ότι συνιστά κλασική περίπτωση «χλιδάνεργου», χαμογελάει «Δεν έχεις άδικο, κακά τα ψέματα. Μου είναι, όμως, δύσκολο να πιάσω μια οποιαδήποτε δουλειά. Θα ένιωθα αποτυχημένος. Τζάμπα οι σπουδές στην Ισπανία;».

Τι να κάνω; Να μοιράζω χαρτάκια στους δρόμους;

«Δεν αισθάνομαι καλά χωρίς μια κανονική δουλειά, αλλά δεν μπορώ να πω ότι αισθάνομαι και άσχημα. Εχω πολύ χρόνο για μένα και τους φίλους μου και περνάμε καλά. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο; Να περνάμε καλά;», λέει η 29χρονη Ναταλία που δουλεύει περιστασιακά σαν παραγωγός σε έναν trendy πλην όμως μάλλον, μικρής εμβέλειας ραδιοφωνικό σταθμό.

Εχει σπουδάσει φωτογραφία σε ιδιωτική σχολή, ακούει πολλή μουσική και σπανίως πληρώνεται για τις εκπομπές της. Ζει με τη φίλη της από τη σχολή, Κλέλια, στο Νέο Κόσμο και εναποθέτει όλους τους λογαριασμούς που της αναλογούν στον μπαμπά και τη μαμά από τη Θεσσαλονίκη.

Δεν την πιέζουν, όπως λέει, αλλά ανησυχούν. Ενίοτε ανησυχεί και η ίδια. «Ερχονται στιγμές που ξανασκέφτομαι την κατάσταση. Λέω στο εαυτό μου ότι χρειάζεται να βρω μόνιμη δουλειά και το ραδιόφωνο να το έχω σαν χόμπι. Δεν είναι όμως εύκολο. Στο χώρο της φωτογραφίας, οι δουλειές είναι λίγες, τι να κάνω; Να μοιράζω χαρτάκια στους δρόμους;».

*Η Λίνα Γιάνναρου και ο Σπύρος Καραλής είναι δημοσιογράφοι. Τα άρθρα τους δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Καθημερινή την Κυριακή, 18-11-2007.

180 comments:

  1. σήμερα κάναμε και μια ραδιοφωνική συνέντευξη στο SKAI radio γύρω στις 9:45 χθες είχαμε βάλει μια σχετική ανακοίνωση αλλά για κάποιο λόγο έχει εξαφανιστεί...

    θα πάρουμε το ηχητικό αρχείο να το αναρτήσουμε, αν γίνεται...

    ReplyDelete
  2. Αγαπητή μου Πανδώρα, γράφεις σήμερα:
    "* Διάβασα στον ημέτερο «Βηματοδότη» ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ προσανατολίζει την προσπάθειά του στον άθλο του να αποσαφηνίσει τη σύγχρονη φυσιογνωμία της Αριστεράς και αφήνει τη σύνθεση της σκιώδους κυβέρνησής του για αργότερα. Προτάσσει, δηλαδή, την προσφορά στην ανθρωπότητα έναντι της προσφοράς στο έθνος. Για να το πούμε διαφορετικά, σχεδιάζει πώς θα μπει νικητής στο Βερολίνο, αλλά αφήνει τη μάχη στο Στάλινγκραντ να τη δώσει αργότερα. Φοβάμαι λοιπόν ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα από όσο φανταζόμουν. Ο μαθητής έμεινε στην ίδια τάξη, πρέπει να ξανακάνει τη χρονιά από την αρχή, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι πέρασε στο Πανεπιστήμιο..."

    Μα φυσικά φιλτάτη μου. Eνίοτε συμπεριφέρεσαι ωσάν να διακατέχεσαι από προκατάληψη. Ξέχασες πως το παιντί είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
    Πως σου διέφυγε; Εχει ρόλο να παίξει στην παγκόσμια ιστορία.
    Αλλίμονο.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. "Ο 27χρονος Γιάννης έφυγε αμέσως μετά το Λύκειο για τη Βαρκελώνη όπου σπούδασε μάρκετινγκ και διαφήμιση. Την τελευταία τετραετία, έχει επιστρέψει στην Αθήνα και ζει με την κοπέλα του σε ένα αρκετά ευρύχωρο ρετιρέ που αγόρασε πρόσφατα (με χρήματα των γονιών του). Εχει ιδέες πολλές και ενδιαφέρουσες αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να απασχοληθεί. «Κόπηκαν οι δουλειές μετά το 2004, οι εταιρείες απολύουν», λέει κι όταν τον ρωτάμε «πώς τη βγάζει» απαντά: «Εχω ευτυχώς την οικονομική στήριξη από την οικογένεια...». Οταν του επισημαίνουμε ότι συνιστά κλασική περίπτωση «χλιδάνεργου», χαμογελάει «Δεν έχεις άδικο, κακά τα ψέματα. Μου είναι, όμως, δύσκολο να πιάσω μια οποιαδήποτε δουλειά. Θα ένιωθα αποτυχημένος. Τζάμπα οι σπουδές στην Ισπανία;»."

    ΤΙ λες βρε καθήκι;;
    Δηλαδή τώρα που είσαι ΑΕΡΓΟΣ νοιώθεις πετυχημένος;;;
    Ποιές σπουδές στην Ισπανία βρε ζώον πούναι χειρότερες από την Χαροκόπειο Σχολή Οικιακών Βοηθών;;
    ΑΛΗΤΑΡΕ
    ΤΣΟΓΛΑΝΕ

    ReplyDelete
  5. ΠΑΛΗΟΚΑΘΑΡΜΑ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ που είπες στα ΚΑΤΩΤΑΤΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ότι η ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ.
    ΤΕΡΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕ της ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΟΥ.

    ReplyDelete
  6. ΚΑΙ θέλουνε να γίνουνε κυβέρνηση τα ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ σου.
    ΑΡΧΙΦΟΝΙΑ της Ελλάδας

    ReplyDelete
  7. Komfoukie ti egine? Mazepses ta noikia k epanhl8es? Ela arxise twra thn klapsa gia forous, pasok, katwtata blaxadera, ah8hs ftwxous klp klp. By the way, ta tsimpoukia pws pane sto NYC?

    ReplyDelete
  8. Ντρέπομαι για τη γενιά μου...

    Και δυστυχώς είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ οι χλιδάνεργοι στην Ελλάδα.

    ReplyDelete
  9. Κύριε Καραλή, γράφετε για τους, κατ ιδίαν επιλογήν, ευρισκόμενους εκτός εργασίας:

    "Είναι κι αυτοί μεταξύ 25 - 35 ετών και αποτελούν τμήμα της γενιάς των 700 ευρώ. Κυρίως άεργοι, υποαπασχολούμενοι στην καλύτερη περίπτωση"

    1. Σας τιμά ότι είσθε ο πρώτος δημοσιογράφος και μάλιστα στην μοναδική διεθνούς κύρους εφημερίδα που διαθέτει η χώρα [Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ] που συμφωνεί μαζί μου, πως εδώ έχουμε θέμα ΑΕΡΓΙΑΣ (τουλάχιστον κατά 70%) και όχι ανεργίας. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, ότι παρότι χρησιμοποίησα στην αρχή (πριν 6 μήνες) την ηπιότερη αν και σαφώς υπαινικτική έκφραση, "πλασματική ανεργία", το μόνο που δεν συνέβη ήταν να μου βάλουν θηλιά (noose) στο λαιμό, κατά τρόπο ανάλογο με το mob lynching της ΚΚΚ προς τους Αφροαμερικανούς του Νότου, στα 1920ς.
    Η τελική αποδοχή (τουλάχιστον σ' αυτό το λαμπρό blog) της λέξης ΑΕΡΓΟΣ έναντι της εκ του πονηρού ΑΝΕΡΓΟΣ, είναι μια μεγάλη ΝΙΚΗ της ΑΛΗΘΕΙΑΣ και μιά μεγάλη ΗΤΤΑ της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΡΘΟΤΗΤΑΣ και του ΠΑΠΑΝΔΡΕΟ-ΠΕΡΟΝΙΚΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ.

    2. Θα διαφωνήσω όμως ριζικά σε κάτι. Χρησιμοιποείτε τον όρο Γ700 από κοινού για την περιγραφή και αυτών που εργάζονται για 700 και αυτών που παρασιτούν στις πλάτες των γονέων, εν αεργία.
    Εδώ κάνετε μεγάλο λάθος.
    Για να γίνω αντιληπτός, οι όροι baby boom (κατά παράφραση, "έκρηξη γεννήσεων") και baby boomers αφορούν και περιγράφουν ΟΛΟΥΣ αυτούς που γεννήθηκαν στην περίοδο 1945-1963 - όταν οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί είχαν γυρίσει από τον πόλεμο και λόγω φτώχειας κοιμόντουσαν νωρίς, εξ ου κλπ).
    Από την άλλη, είναι άδικο και ανακριβές με μόνο γνώμονα την χρονολογία γέννησης να χρησιμοποιούμε, πέστε, τον όρο Γενιά του Πολυτεχνείου. Προσωπικά, και αυτό πιστεύω ισχύει και γιά όλους τους εκτός Ελλάδος Ελληνες, θεωρώ βαθύτατη προσβολή αν κάποιος με χαρακτηρίσει "Γενιά του Πολυτεχνείου". Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα παιδιά του ηλικιακού cohort, 25-35 ετών. Είναι τουλάχιστον ανάλογο ιεροσυλίας, αν όχι τυμβωρυχίας, να βάζουμε στο ίδιο καλάθι τους Γ700 με τα ΑΝΘΥΠΟΚΟΠΡΑΝΑ, τους άεργους που παρουσιάζετε στο άρθρο σας.

    Ξέρετε την γεύση του ποιοί είναι ορισμένοι από τους Γ700, την πρωτοπήρα πριν 3-4 περίπου χρόνια, τέτοιες μέρες. Ημουνα οικοδεσπότης σε δείπνο πρός τιμή εορτάζουσας κυρίας στο οποίον είχε κληθεί υπουργός μετα συζύγου και τριών νεαρών επιτελών του γραφείου του. Ο διάλογος ήταν τόσο συναρπαστικός, η φορμα και το περιεχόμενο του λόγου, που περιήλθα σε κατάσταση απόλυτης ευδαιμονίας, τόσο μάλιστα που στρεφόμενος προς τους τρεις αλλα μιλώντας δυνατά ώστε να ακούνε όλοι, είπα με την ωμή ειλικρίνειά μου, "Βρε οποιοσδήποτε από σας επιθυμεί, έχει από αύριο το πρωι δουλειά 50 χιλιάδων δολλαρίων ετησίως".
    Ξεράθηκαν και με κοίταζαν καλά-καλά. Αργότερα κατάλαβαν πως το εννοούσα.

    Κατ' αρχήν, φρονώ πως όλοι οι Γ700 είναι καλύτερα εφοδιασμένοι μορφωτικά από τους συνομηλίκους, πέστε, πρίν 20-30 χρόνια. Δεύτερον, ΟΥΔΕΜΙΑ χωρεί αμφιβολία, ότι η Ελλάδα διαθέτει αυτή την στιγμή ένα ποσοστό 5%(;), 10%(;) - ένας Θεός ξέρει πόσοι είναι, ΠΟΥ έχουν STAR QUALITIES.

    Aυτοί οι νέοι είναι αρκετός λόγος για να αισιοδοξούμε πως η χώρα (εκεί που βρίσκεται άλλωστε) δεν μπορεί παρά να πάει τελικά μπροστά. Εξ ίσου, θεωρω ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να ισοπεδώνουμε τα πάντα και να ταυτίζουμε αυτούς τους σπουδαίους (όσοι λίγοι και νάναι) με την κατηγορία των αέργων που παρουσιάζετε.

    ReplyDelete
  10. erratum
    όσοι λίγοι -> όσο λίγοι

    ReplyDelete
  11. ΑΝΘΥΠΟΚΟΠΡΑΝΑ!!!!!!!!!!!!!

    Εγραψες πάλι ιστορία παναθεμά σε.

    ReplyDelete
  12. THANKS KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    Δύο νέοι και εξαίρετοι δημοσιογράφοι της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ,η Λίνα Γιάνναρου και ο Σπύρος Καραλης, μιλήσανε με εκπροσώπους της Γ700 και με "άλλους" για τα προβλήματα των νέων και το τρόπο που τα αντιμετωπίζουν.Μπράβο στην έγκυρη εφημερίδα που ασχολείται στο πρωτοσέλιδο τίτλο της σήμερα(18-11-07) με τη γενιά των "χαμηλών προσδοκιών και διαψευσμένων ελπίδων". Μας δίνει κουράγιο.

    ReplyDelete
  13. Δεν είμαστε καλά!!! Δηλαδή ρε παιδιά τι κρίνετε ακριβώς τώρα;
    1. Ότι παιδιά με συσσωρευμένο πλούτο των γονιών τους πρέπει να βγουν έξω στο δρόμο και να αυτομαστιγώνονται για 700 ευρώ; Μ΄πηως να δώσουμε μια ιδεά στον Αλογοσκούφη να τους φορολογεί πιο πολύ αφού δεν δέχονται να κάνουν τον σκάβο για 700 ευρώ; Δεν είναι υπεύθυνοι πολίτες;
    2. Ότι συνολικά θα έπρεπε να θεωρούμε απαράδεκτο να υπάρχουν μισθοί 700 ευρώ και ότι θα έπρεπε όλοι να σητρίζουμε την άυξησή τους; Ή ότι αφού υπάρχει πρόβλημα αεργίας και άρα "πλασματικής" ανεργίας τότε σκάστε και δουλέψτε με 700 ευρώ;
    Έχω τηλέφωνο ακι δαικόπτω θα επανέλθω.
    http://koukios.wordpress.com

    ReplyDelete
  14. THANKS SKAI RADIO
    TANKS THANASSIS

    Ο THANASSIS,σήμερα στο ΣΚΑΙ ΡΑΔΙΟ και στο δημοσιογράφο κ.Παπαχρρήστου,εκπροσώπησε επάξια εμας τους πολυαπασχολούμενους της Γ700.Σύντομες,περιεκτικές και μεστές περιεχομένου απαντήσεις.Ο κ.Παπαχρήστου διευκόλυνε με τις εύστοχες ερωτήσεις και το πολιτισμένο κλίμα διαλόγου που διακρίνει τον ΣΚΑΙ.

    ReplyDelete
  15. Poly endiaferon arthro kai blog. Well done!

    btw to BusinessWeek eixe ena antistixo afieroma perisy "thirty and broke" legotane nomizw.

    To provlima opos to paratirw sthn Ellada einai to monopolio twn ergodotwn se syndiasmo me to poso yper-prostateutikoi kai xazogoneis einai oi goneis twn g700.

    An oi goneis mas, mas "petagane" ektos spitiou sta 18, kai den plyrwnane thn benzinh gia thn BMW (tous) na bgaloume thn gomena/gomeno exw gia potaki, tote kati isws na allaze... anyway.

    Propsathw na brw ena montelo na zeisw Ellada kai na dwsw douleies se ellhnes me timious misthous etsi wste na paragoume kai na poulame exw proionta kai ypiresies pou den xtypiountai bash timhs alla axias.

    Otan lew oti thelw na dinoume misthous katharous peri ta 2K-3.5K Euro to mhna, xwris yperories me koitane oloi san zombie kai skeftontai "ma pou zei o malakas".

    Zw sto Londino loipon kai thelw na eimai Ellada kai na synexisw na douleuw ektos Elladas omws.

    An akpoios exei kamia idea pws mporei kapoia mikrh hi-tech etairia na to kanei auto sthn Ellada, tha hthela na to pei twra:-).

    px: Logo grafeioktratias klp tha thelame na proslaboume kosmo me asfalihsh klp TEBE kai oxi IKA san eleutherous epagelmaties kai na apofygoume ton paniko kai ton pono tou na kanoume thigatrikh sthn Ellada....diwti oute xrono oute xrhma exoume gia petama.

    Erwthsh: an epsaxna kosmo na doulepsei se emas me autous tous orous, tha me pisteuane h tha nomizane oti eimai apatewnas kai "prepei na exw kapoio bromiko logo na mhn thelw na mplexw me ta ellhnika dhmosia systhmata"? Opote kai tha protimousan ta 700 kalhtera?

    cheers (pou lene)
    /ergodotis-anonymous

    ReplyDelete
  16. Μπράβο παιδιά για την προσπάθεια και το blog.



    Σημασία έχει ότι βάζετε ένα (ή μάλλον πολλά) λιθαράκια στην αλλαγή νοοτροπίας της γενιάς μας.
    Δηλαδή στο να μιλάνε, να διεκδικούν και να αγωνίζονται εκεί έξω.

    Ένας καθημερινός επισκέπτης και...ένας από εσάς.

    ReplyDelete
  17. Πολύ καλή δουλεία !!! Συγχαρητήρια !!!
    Αν θέλετε να Διαφημίσετε το blog σας Δωρεάν για να έχετε περισσότερους επισκέπτες:

    http://greece-soccer.blogspot.com/2007/08/12.html

    πρωτη φορα βλεπω το blog σου και πραγματικα μου αρεσε αφανταστα ο τιτλος σου ειναι πολυ εξυπνος!!!

    ReplyDelete
  18. Ποτό παιδί μου, όχι ποτάκι.
    Τα υποκοριστικά, ποτάκι, δωράκι, μπαράκι και ούτω καθ εξής είναι κατώτατες εκφράσεις των χυδαίων πασόκων.

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  20. Bettina dearest,
    I delight in your most entertaining writing style

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  22. H Λύση είναι η Ληστοσυμμορία..

    ReplyDelete
  23. Aγαπητοί g700,
    θα ήθελα να δώσετε ιδιαίτερη "βάση" στα λεγόμενά μου καθότι προτίθεμαι να σας δώσω χρήσιμες πληροφορίες.
    Είμαι εργαζόμενος στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και θα ήθελα να πω ότι στέκομαι αλληλέγγυος στην προσπάθειά σας (τυγχάνω και blogger).
    Η "μαύρη εργασία" έχει πάρει διαστάσεις ανεξέλεγκτες ενώ οι κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι είναι συχνότατα φαινόμενο. Οι συνθήκες εργασίες είναι πολλές φορές πρωτόγονες ενώ επίσης συχνό είναι το φαινόμενο της "σεξουαλικής παρενόχλησης". Θα τολμούσα να πω ότι οι περισσότεροι ΄Ελληνες εργοδότες προτίθενται να εκμεταλευτούν τον 'Ελληνα εργαζόμενο με ΚΑΘΕ δυνατό τρόπο. Απέναντι σ' αυτό το κοινωνικό πρόβλημα φαίνεται (εκ του αποτελέσματος) ότι το Κράτος ΔΕΝ στέκεται αρρωγός στον Έλληνα εργαζόμενο. Το Υπουργείο Απασχόλησης και η πολιτική του ηγεσία φαίνεται να μην επιθυμεί να "ενοχλεί" τους εργοδότες αλλά να τους αφήνει ασύδοτους.
    Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας & ΙΚΑ) αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα και στην ουσία υπο-λειτουργούν. Θα αναφέρω τα κυριότερα:
    1. έλλειψη προσωπικού.
    2.προσωπικό με ελλειπή εκπαίδευση & κατάρτιση.
    3.Έλλειψη μηχανογράφησης και ηλεκτρονικής διασύνδεσης των υπηρεσιών.
    4.Συχνά προβλήματα διαφθοράς & διαπλοκής (ιδιαίτερα στις επαρχιακές πόλεις)
    5.Σοβαρά προβλήματα με υπηρεσιακά αυτοκίνητα.
    6.Άκρατος κομματισμός στις προαγωγές & μεταθέσεις
    7. Χαμηλοί μισθοί στους Επιθεωρητές Εργασίας με αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση να είναι απρόθυμοι στο έργο τους. Στην χειρότερη βάζουν το "δάκτυλο στο μέλι"...
    Γνωρίζετε ότι περίπου οι μισοί Επιθεωρητές Εργασίας είναι αναρμόδιοι για την "μαύρη εργασία" λόγω συντεχνιακών ζητημάτων; (είναι αρμόδιοι μόνο για τις...συνθήκες εργασίας!). Έτσι κλείνουν τα μάτια μπροστά στην μαύρη εργασία και γράφουν παρατηρήσεις (στο δελτίο ελέγχου) αστείες σε σχέση με την σοβαρότητα της ανωτέρω εργοδοτικής παράβασης.
    Τολμώ να πω ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έπραξε απολύτως τίποτε για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Να γνωρίζετε γενικά ότι όσο δεξιότερα είναι μία κυβέρνηση τόσο τα χειρότερο για τους εργαζομένους (βασικός κανόνας).
    Θεωρώ ότι μόνο με σοβαρές ελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορείτε να νιώθετε ασφαλείς στην εργασία σας._
    Ένας Επιθεωρητής Εργασίας-blogger

    ReplyDelete
  24. Eγώ παιδιά σας τόχω ξαναπεί αλλά ηλιθία με ανεβάζετε και απατεώνα με κατεβάζετε. Ολα όμως θα τα θυσιάσω στην υπηρεσία για τον άάάάάάάάνθρωπο.... ασ είναι.
    Το λοιπόν, ο Παπαχελάς είναι πρώτος ξάδερφος του Κομφούκιου, μεγάλα καθάρματα.
    Πληρωμένοι της ΣΙΑ, και αυτός, και ο Κομφούκιος το κάθαρμα, και ο κινέζος ο διαβολάκος, και η μέγαιρα.

    ReplyDelete
  25. @ επιθεωρητής εργασίας-blogger

    Καλό είναι τότε να μας πείτε με ποιον κλάδο υπάρχει overlap εργασιακού συντεχνιακού αντικειμένου, από τον οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενά σας δεν γίνεται σωστά η καθόλου ο έλεγχος της παρουσίας της μαύρης εργασίας.

    Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτή η πληροφορία είναι σημαντική!!!

    ReplyDelete
  26. Οσοι μιλουν για ΑΕΡΓΙΑ (τεμπελια) στην Ελλαδα και δεν αναγνωριζουν την ΑΝΕΡΓΙΑ και τις ΜΑΥΡΕΣ ΚΑΙ ΑΡΑΧΝΕΣ συνθηκες εργασιας (δουλείας καλυτερα) που συμβαινουν εδω καθημερινα ειναι βαθια νυχτωμενοι, πορωμενοι για λογους που γνωριζουν μονον οι ιδιοι, και σιγουρα ζουν καπου αλλου -πολυ μακρια απο την χωρα αυτη...

    Ζω σε μικρη (50.000 κατοικους) επαρχιακη πολη. ΟΛΟΙ εδω παιρνουν 700 ευρω! Η επιθεωρηση εργασιας δεν πατησε το ποδι της ΠΟΤΕ στην δουλεια μου (στα 5 χρονια που δουλευω), εκτος απο μια φορα που μας ειχαν ειδοποιησει 2 μερες πριν!

    ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΓΝΩΣΤΟ Η ΦΙΛΟ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΛΜΑΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΑΝΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ! Αμεσως θα πρεπει να μετακομισει!

    Οι μικρες αγγελιες των 2 εφημεριδων της πολης μου ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ- ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ!

    Γνωστος μου που εργαζεται στο τμημα μικρων αγγελιων σε μια απο τις 2 τοπικες εφημεριδες μου λεει οτι αφηνουν τις αγγελιες εργασιες για εβδομαδες αφοτου εχει καταληφθει η θεση, απλα για να γεμιζει η στηλη! Να μην ειναι αδεια... Επισης υπαρχουν εργοδοτες που εχουν ΜΟΝΙΜΑ μια αγγελια στην εφημεριδα...

    Που στο διαβολο τις βλεπετε τις δουλειες εσεις που μιλατε για αεργια???

    Για την Αθηνα μιλατε μονο???

    Και καλα... Αφου η Ελλαδα εχει ΤΟΣΕΣ δουλειες ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΑ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ???

    Μονο καθονται ΤΟΣΑ νεα ατομα με το που βγαινουν απο τα Πανεπιστημια...

    Ε??

    ReplyDelete
  27. προς Κομφουκιο: γεια σου, δεν σε ξερω και ουτε βεβαια ειμαι ο επιθεωρητης εργασιας που εγραψε παραπανω...

    Αν μου επιτρεπεις ομως μπορω να σου πω τι συμβαινει στον τοπο που ζω εγω...

    ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΙ!

    Αυτο συμβαινει με μια κουβεντα... Την διευθυντρια της επιθεωρησης εργασιας της πολης μου την γνωριζουν ΟΛΟΙ οσοι ενδιαφερονται να την γνωρισουν! Και ΑΝ κατα λαθος δεν την γνωριζει και κανεις (εργοδοτης, μεγαλο-επιχειρηματιας), τοτε ΣΙ-ΓΟΥ-ΡΑ θα βρει καποιον που να μπορει να την επηρεασει...


    Αυτα...

    Τωρα δεν ξερω αν αυτο λεγεται overlap ή καπως αλλιως, αυτοι παντως την δουλεια τους την κανουν...

    ReplyDelete
  28. ΤΑ 700 ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ.
    Η ΓΕΝΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΟΥΤΕ 200 ΤΟΝ ΜΗΝΑ.
    ΑΣΧΕΤΟΙ
    ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ
    ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ
    ΜΙΑ ΖΩΗ ΖΗΤΑΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΛΑΙΤΕ ΑΛΛΑ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΕΡΜΑ ΚΑΘΗΣΤΕ ΕΚΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΜΑ ΚΑ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΠΟΥΛΗΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.....ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΕ 80 ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ 750ΕΥΡΩ.

    ReplyDelete
  29. ΑΡΧΙΜΑΛΑΚΑ ΑΝΩΝΥΜΕ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΤΙ ΣΟΥ ΚΑΤΕΒΕΙ ΜΑΘΕ ΟΤΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΛΙΩΜΑ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΦΑΝΕ... ΝΑ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΟΥΝΕ ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΛΕΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΛΕΦΤΑ ΑΛΛΩΝ (μπαμπα-μαμας)...

    ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΣΟΥ ΛΕΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΡΑ ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ.

    ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΒΑΛΟΥΝ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΑΘΩΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ....

    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΛΘΕ ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΘΡΥΨΑΛΑ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΙΠΟΤΕ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ...

    ReplyDelete
  30. ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΚΑΙ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ, ΚΟΠΑΝΕ..."ΨΕΜΑΤΑ" ΓΡΑΦΕΤΑΙ...

    ΟΧΙ "ΨΕΜΜΑΤΑ"...

    ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ...

    ReplyDelete
  31. Με συγχωρειτε... ΑΥΤΟ ειναι το blog που επισκεπτονται και διαβαζουν απο 600 εως 3000 ατομα καθημερινα...?

    Και τι διαβαζουν? Την βωμολόχια και τις αερολογιες μιας χουφτας χτικιαριδων αντρων και γυναικων περασμενης μαλλον ηλικιας, τις κατηγορίες τους και τις προσβολες τους απεναντι σε μια ολοκληρη γενια?

    Καπου διαβαζα οτι το 2006 δημιουργηθηκαν στην Ελλαδα γυρω στις 2000 νεες θεσεις εργασιας απο τον ιδιωτικο τομεα. ΜΟΝΟ 2000 θεσεις εργασιας σε ολοκληρη την Ελλαδα...

    Αυτη η χωρα ΔΕΝ εχει αναπτυξη και εσεις κατηγορειτε τους νεους επειδη θελουν να μπουν στο Δημοσιο για να εχουν μια αξιοπρεπεια και να μην εχουν να κανουν με τον καθενα αχρειο που επειδη ανοιξε ενα κωλο-μαγαζο νομιζει οτι ειναι ο Θεος...? Που ο Θεος ξερει βεβαια απο που χτυπιεται και αυτος, αλλα εγω σαν εργαζομενος μιλαω τωρα...

    Που στο διαβολο ζειτε?
    Τι ρολο βαρατε σε αυτη τη ζωη?
    Ελληνες ειστε ή ξεπουλημενες κοτουλες?

    ReplyDelete
  32. @ Anonymous
    "Οσοι μιλουν για ΑΕΡΓΙΑ (τεμπελια) στην Ελλαδα και δεν αναγνωριζουν την ΑΝΕΡΓΙΑ και τις ΜΑΥΡΕΣ ΚΑΙ ΑΡΑΧΝΕΣ συνθηκες εργασιας (δουλείας καλυτερα) που συμβαινουν εδω καθημερινα ειναι βαθια νυχτωμενοι, πορωμενοι για λογους που γνωριζουν μονον οι ιδιοι, και σιγουρα ζουν καπου αλλου -πολυ μακρια απο την χωρα αυτη...

    Ζω σε μικρη (50.000 κατοικους) επαρχιακη πολη. ΟΛΟΙ εδω παιρνουν 700 ευρω! Η επιθεωρηση εργασιας δεν πατησε το ποδι της ΠΟΤΕ στην δουλεια μου (στα 5 χρονια που δουλευω), εκτος απο μια φορα που μας ειχαν ειδοποιησει 2 μερες πριν!

    ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΓΝΩΣΤΟ Η ΦΙΛΟ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΛΜΑΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΑΝΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ! Αμεσως θα πρεπει να μετακομισει!

    Οι μικρες αγγελιες των 2 εφημεριδων της πολης μου ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ- ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ!

    Γνωστος μου που εργαζεται στο τμημα μικρων αγγελιων σε μια απο τις 2 τοπικες εφημεριδες μου λεει οτι αφηνουν τις αγγελιες εργασιες για εβδομαδες αφοτου εχει καταληφθει η θεση, απλα για να γεμιζει η στηλη! Να μην ειναι αδεια... Επισης υπαρχουν εργοδοτες που εχουν ΜΟΝΙΜΑ μια αγγελια στην εφημεριδα...

    Που στο διαβολο τις βλεπετε τις δουλειες εσεις που μιλατε για αεργια???

    Για την Αθηνα μιλατε μονο???

    Και καλα... Αφου η Ελλαδα εχει ΤΟΣΕΣ δουλειες ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΑ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ???

    Μονο καθονται ΤΟΣΑ νεα ατομα με το που βγαινουν απο τα Πανεπιστημια...
    Ε??"
    November 19, 2007 1:08 AM

    1. Κατ' αρχήν οφείλετε να αλλάξετε το ύφος σας και να μην είσθε υβριστής. Δεν αρμόζει στην πολιτισμένη κονωνία.

    2. Αεργία ΔΕΝ σημαίνει τεμπελιά. Αεργία, απλά, δηλώνει άτομο που δεν απσχολείται από δική του επιλογή, αδρανές. Δηλαδή, εάν στο γεωγραφικό σημείο Α της χώρας προσφέρονται, πέστε, 10 θέσεις εμμίσθων σερβιτόρων και συγχρόνως ζητούν εργασία 5 "διευθυντές επιχειρήσεων" και 5 ψυχολόγοι, εκ των οποίων ουδείς δέχεται να εργασθεί ως σερβιτόρος, ΤΟΤΕ έχουμε 10 ΑΕΡΓΑ άτομα, ως οριζουν διεθνή γραφεία Ηνωμένων Εθνών και άλλων Παγκοσμίων Οργανισμών.

    3. Η κοινή λογική ορίζει πως σε μιά χώρα η οποία έχει ΘΕΤΙΚΟ (προς τα έσω) μεταναστευτικό ρεύμα, προφανώς ΔΕΝ προσφέρονται αυτόχθονες προς διάφορα επαγγέλματα. Αυτό είναι μιά διαπίστωση με καθαρότητα κρυστάλλου. Στην Ελλάδα, πράγματι, υφίσταται μιά τρομακτική ζήτηση σε χειρωνακτικές θέσεις εργασίας, εξ ου και επίσημη πολιτική κυβερνήσεων αμφοτέρων των κομμάτων εξουσίας ήταν να ανοίξουν τα σύνορα διάπλατα στα 1990ς.
    Στην χώρα μας βρίσκονται περίπου 960.000 οικονομικοί μετανάστες, εκ των οποίων 86-88% έχουν σταθερή εργασία, τέτοια που τους επιτρέπει πλέον να φέρνουν μαζικά και τις οικογένειές τους στην χώρα. Εξ αυτού απορρέει σαφέστατα ότι περίπου 840.000 δουλειές, ουδείς Ελληνας δέχεται να αναλάβει (και δικαίωμά του). Εξ ίσου, όμως, ΟΥΔΕΝ δικαίωμα έχει να διαμαρτύρεται για την απουσία προσφοράς εργασίας στο γνωστικό του αντικείμενο, διότι ουδείς του υποσχέθηκε κάτι τέτοιο, αλλά ούτε και εδικαιούτο να τον εμποδίσει να σπουδάσει ό,τι αποζητούσε η ψυχή του - αυτό άλλωστε είναι αναφαίρετο Ανθρώπινο Δικαίωμα.

    4. Αντιλαμβάνομαι ότι ισχύει η πεπλανημένη αντίληψη ότι τα παιδιά των Ελλήνων τα δημιούργησε ένας ανώτερος Θεός και παρότι η χώρα μας, ως "σοσιαλιστική", θα ώφειλε, για την "τιμή των όπλων", να αποδίδει σεβασμό σε όλες τις μορφές [χειρωνακτικές και μη] εργασίας, ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε "Εμείς ΔΕΝ θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης" [προεκλογική ομιλία του ΑΠ, Πλατεία Συντάγματος, 1974] και έπεισε τους Ελληνες ότι τα παιδιά τους πρέπει να γίνουν "επιστήμονες". Ηταν συνεπής όμως, αν και κινήθηκε εκ του πονηρού, χρησιμοποίησε δλδ. την πανεπιστημιοποίηση (με άψογη ομοιογένεια) ως ΟΧΗΜΑ Αναπτυξιακής Πολιτικής της Υπαίθρου!!

    5. Ουδείς είχε δικαίωμα να εμποδίσει τον Α. Παπανδρέου να λέει αυτά που έλεγε (έχουμε δημοκρατία) και ουδείς μπορούσε να εμποδίσει το Λαό να τον πιστέψει. Ο Λαός, όμως, φέρει 100% την ευθύνη. Διότι, ακόμα, και αν απαξάπαντα τα πανεπιστήμια που οικοδόμησε απ' άκρου σ' άκρο της Ελλάδας ήσαν προδιαγραφών Stanford, Yale, Harvard και Cornell, πάλι θα υπήρχε ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
    Και αυτό διότι η χώρα μας προσφέρει εργασίες στον τριτογενή τομέα, των υπηρεσιών, χαμηλής εξειδίκευσης θέσεις που οι Αμερικανοί στις 85% των περιπτώσεων θα κάλυπταν με αποφοίτους Λυκείου ή το πολύ διετούς κολλεγιακής παιδείας (associate diploma).

    5. Ουδείς, κύριε ανώνυμε, είπε πως η Ελλάδα έχει θέσεις απσχόλησης επιστημόνων. Αυτό που "ισχυρίζεται" η κοινή λογική είναι πως η Ελλάδα έχει 840,000 ακάλυπτες θέσεις χειρωνάκτων και ειδκευμένων τεχνιτών (ηλεκρολόγων, υδραυλικών κλπ) οι οποίες θεωρούνται κοινωνικά κατώτερες από Ελληνες και μάλιστα τους σοσιαλιστές. Τα διάφορα συμπεράσματα, λοιπόν, είναι δικά σας. Θα πείτε, ίσως, πως δεν ξέρατε, όταν σπουδάζατε, ότι ήσαν έτσι τα πράγματα. ΚΑΙ σας απαντώ "Και αν δεν ξέρατε, οφείλατε να γνωρίζετε και σεις και οι γονείς σας".
    Θα πείτε ακόμα πως δεν φταίτε διότι σας είπε ψέμματα ο Παπανδρέου. Και σας απαντώ "Αυτό είναι εσωτερικό σας πρόβλημα μαζί του. Να πάτε στο Πρώτο να λύσετε τις διαφορές σας και, αν προτιμάτε, να πιάσετε τον Λαλιώτη και να τον γδάρετε ζωντανό στην Πλατεία Συντάγματος. Να είστε βέβαιος πως όχι μόνο θα αθωωθείτε παμψηφεί, αλλά θα ανακηρυχθείτε και σε εθνικό ήρωα."

    6. Πρέπει να είναι ευτυχείς όσοι παίρνουν 700 ευρώ καθαρά σε μιά μικρή πόλη της Υπαίθρου. Με 700 ευρώ, δλδ 1020 δολλάρια το μήνα εγώ θα ζούσα βασιληάς στην Υπαιθρο. Σας ζητώ συγγνώμη, βέβαια, διότι λησμονώ πως σας μετέφεραν οι γονείς σας την εντύπωση ότι η γενιά σας φέρει ειδικά γονίδια του αριστοκρατικού σοσιαλισμού. Ξέρετε, ΚΑΙ αυτό είναι ψέμμα αλλά, επίσης, οικογενειακή αυτή τη φορά, εσωτερική σας υπόθεση.

    7. Προσωπικά πιστεύω στο κατώτατο ωρομίσθιο των 5.5-6 ευρώ, αλλά μόνο για χειρώνακτες και τεχνίτες. Οσο για τους μισθούς υπαλλήλων γραφείου μοναδικός ρυθμιστής μπορεί, και πρέπει, να είναι η ισορροπία της αγοράς (προσφορά και ζήτηση). Οσοι ονειρεύονται κρατικούς παρεμβατισμούς, έχουν και την επιλογή της Κούβας, της Βόρειας Κορέας και άλλων τόπων οιονεί "Αρκαδικής" ευδαιμονίας.

    Χαιρετώ

    ReplyDelete
  33. @ Anonymous

    November 19, 2007 1:13 AM

    Το ερώτημα που έκανα στον επιθεωρητή εργασίας και στο οποίο ούτε εσυ απάντησες είναι σχετικό με την παρατήρησή του ότι η αρμοδιότητα/δικαιοδοσία των επιθεωρητών εργασίας ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ μόνο στην καταγραφή/τεκμηρίωση των συνθηκών εργασίας, τήρησης ωραρίου κλπ και ΟΧΙ στον έλεγχο αν η εργασία είναι δηλωμένη στα αρμόδια ταμεία με πληρωμές εισφορών κλπ κλπ.
    ΚΑΙ ρωτούσα λοιπόν ΠΟΙΟΥ είναι αρμοδιότητα να ελέγξει την παρουσία αδήλωτης εργασίας;;
    Υποθέτω πως μιά σωστή πρώτη απάντηση θα ήταν αντίστοιχοι υπάλληλοι (επιθεωρητές) του ΙΚΑ ή άλλων ασφαλιστικών ταμείων.
    Επ' αυτού έψαχνα και ψάχνω απάντηση.

    Η προσωπική μου πάντως άποψη είναι πως κατ οικονομία ΚΑΙ προς περιστολή της γραφειοκρατίας, το λογικό θα ήταν οι ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ να έχουν ΔΙΤΤΗ αρμοδιότητα, δλδ να ελέγχουν ΚΑΙ την παρουσία/απουσία ΜΑΥΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ να τεκμηριώνουν τις ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ήτοι μ ένα σμπάρο δυό τρυγόνια.

    ReplyDelete
  34. Αγαπητοί φίλοι ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

    Όσοι από εσάς επισκέπτεστε το blog για πρώτη φορά ελπίζουμε να μη σας αποθαρρύνουν η σκληρή αντιπαράθεση και ενίοτε τα βιτριολικά σχόλια που εκτοξεύονται από τους σχολιαστές.

    ReplyDelete
  35. και τώρα επί του θέματος...

    ReplyDelete
  36. εάν επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε το τοπίο της εργασίας στην Ελλάδα θα δούμε τα εξής:

    Σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη από 600-700 χιλιάδες περίπου θέσεις εργασίας για να απασχοληθούν οι άνεργοι , αλλά και όσοι έχουν αποθαρρυνθεί και πλέον δεν αναζητούν εργασία επειδή δεν πιστεύουν ότι η προσπάθειά τους θα έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

    Επιπρόσθετα ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων απασχολείται σε δουλειές χαμηλής ποιότητας στον ιδιωτικό τομέα , και ως εκ τούτου εκφράζει ένα χαμηλό επίπεδο ικανοποίησης τόσο για τις συνθήκες εργασίας όσο κυρίως για τις οικονομικές απολαβές του.

    Για τους λόγους αυτούς, και δεδομένου ότι το Δημόσιο μόνον οριακά πλέον μπορεί να επεκταθεί, υπάρχει ανάγκη για περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας.

    ReplyDelete
  37. Ωστόσο ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας χαρακτηρίζεται από τα εξής δομικά προβλήματα:

    ReplyDelete
  38. Κυριαρχία της πολύ μικρής επιχείρησης.

    Η νάνο-επιχείρηση στηρίζεται είτε στην απασχόληση μελών της οικογένειας είτε σε μια πληθώρα μορφών άτυπων μορφών εργασίας. Το 96% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απασχολούν μέχρι 4 άτομα, το 2% μέχρι 10 άτομα, και το υπόλοιπο 2% απασχολούν πάνω από 10 άτομα. Παράλληλα στις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 10 άτομα, το 98% των επιχειρήσεων της χώρας απασχολείται το 63% των εργαζομένων της χώρας. Στις επιχειρήσεις με πάνω από 50 άτομα προσωπικό απασχολείται το 11% των εργαζομένων της χώρας .

    ReplyDelete
  39. Χαμηλής ποιότητας θέσεις εργασίας.

    Η κυριαρχία των μικρών επιχειρήσεων στο ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο αντανακλά μια επιχειρηματικότητα ανάγκης, η οποία πραγματοποιείται για αμιγώς βιοποριστικούς λόγους , επειδή δεν υπάρχει άλλη δουλειά , και η οποία δημιουργεί κατά κύριο λόγο θέσεις εργασίας παραδοσιακού τύπου και χαμηλής εξειδίκευσης.

    ReplyDelete
  40. Ανεξέλεγκτη αγορά εργασίας.

    Ταυτόχρονα η κυριαρχία των μικρών επιχειρηματικών μεγεθών συναρτάται άμεσα με ψηλά επίπεδα αποφυγής της φορολογίας , των υποχρεώσεων του εργατικού δικαίου και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από πλευράς επιχειρήσεων: η εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή σε συνδυασμό με την εκτεταμένη αδήλωτη εργασία συνιστούν διαχρονικές παθογένειες και φαινόμενα της ελληνικής αγοράς εργασίας στην όξυνση των οποίων ,πολλές φορές, συμβάλουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Είναι ενδεικτικό του επιπέδου εισφοροδιαφυγής στη χώρα το γεγονός ότι το 48% των εργαζομένων έχουν ασφαλιστικό βίο κάτω από 20 έτη .

    Παράλληλα η ελληνική αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο παθητικής (μη θεσμικής) ευελιξίας. Χαρακτηριστικά αξίζει εδώ να αναφερθεί το κόλπο της παροχής υπηρεσιών με ΤΕΒΕ αντί για ΙΚΑ , αλλά και τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά μαύρης εργασίας, με άμεσο στόχο την αποφυγή του γραφειοκρατικού και ασφαλιστικού βάρους που συνεπάγεται η μισθωτή εργασία και η σχέση με το ΙΚΑ .

    ReplyDelete
  41. Χαμηλές αμοιβές.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ 1995 και 2002 , οι αυξήσεις των μισθών στην Ελλάδα ήταν σημαντικές , πραγματικές και υψηλότερες από ό,τι στις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Αυτό αντανακλά τη σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας ανά εργαζόμενο, περίπου 4,5% από το 1994 ως το 2004, ένας από τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης στο δυτικό κόσμο μαζί με τη Σουηδία, την Ιρλανδία και τη Φιλανδία , και μεγαλύτερος απ’ αυτόν των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου.

    Ωστόσο αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η Ελλάδα παραμένει μία χώρα με χαμηλές αμοιβές. 1,8 εκ εργαζόμενοι αμοίβονται με λιγότερο από 1000 ευρώ, το 25% των εργαζομένων λαμβάνουν το βασικό μισθό (668 ευρώ), ενώ οι μέσοι μισθοί στη χώρα μας είναι οι χαμηλότεροι στην ΕΕ-15 , αντανακλώντας ουσιαστικά την χαμηλή πραγματική ανά ώρα παραγωγικότητα της εργασίας . Διευκρινίζουμε σ' αυτό το σημείο ότι η «πραγματική» παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα το 2004 ανέρχονταν μόλις στο 67,9% , δηλαδή στα 2/3, του μέσου όρου της ΕΕ-15. Ωστόσο σε όρους αγοραστικής δύναμης η Ελλάδα το 2004 βρίσκονταν στο 81,7% του μέσου κοινοτικού όρου . Που οφείλεται αυτό;

    ReplyDelete
  42. Πολυαπασχόληση.

    Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, σε σχέση πάντα με την πραγματική ανά ώρα παραγωγικότητα της εργασίας, δεν αντανακλά το πραγματικό επίπεδο των μισθών οι οποίοι είναι πράγματι χαμηλοί . Αντανακλά την πραγματικότητα των πολλών πηγών εισοδήματος που διαθέτει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό.

    Υπολογίζεται ότι το εισόδημα του μέσου ελληνικού νοικοκυριού από μισθούς αναλογεί μόλις στο 40% του συνολικού του εισοδήματος . Το υπόλοιπο καλύπτεται κατά 22,4% από αυτοαπασχόληση, 13,4% από αγροτικές εργασίες , 3,9% από εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων , 16,6% από συντάξεις , μόλις 0,4% από κοινωνικές μεταβιβάσεις και 3,4% από λοιπές πηγές. Ουσιαστικά τα μέλη του ελληνικού νοικοκυριού ασχολούνται σε μία και δύο δουλειές και καταπιάνονται με διάφορες εργασίες που τους προσδίδουν επιπλέον χρηματικούς πόρους.

    ReplyDelete
  43. Υπερεργασία.

    Ο συνδυασμός υψηλής παραγωγικότητας ανά εργαζόμενο και χαμηλής παραγωγικότητας ανά ώρα εργασίας σημαίνει επίσης ότι ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος δουλεύει πολύ περισσότερο. Πράγματι, υπολογίζεται ότι ο μέσος εργάσιμος χρόνος στον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας είναι υψηλότερος κατά 25%-35% σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης και κατά 10%-20% σε σχέση με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και την Ιρλανδία.

    ReplyDelete
  44. Υψηλή ανεργία.

    Τέλος , και όχι λιγότερο σημαντικά, η ανεργία στη χώρα διατηρείται διαχρονικά σ΄ ένα επίπεδο ισορροπίας γύρω στο 9%, ενώ το συνολικό επίπεδο απασχόλησης αυξάνεται με πολύ αργό ρυθμό. Σήμερα βρίσκεται γύρω στο 60% έχοντας χάσει τον πρώτο στόχο της Λισσαβώνας για συνολικό επίπεδο απασχόλησης 65% μέχρι το 2005 , και μάλλον δεν θα πραγματοποιήσει ούτε και τον τελικό στόχο για απασχόληση του 70% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού μέχρι το 2010.

    ReplyDelete
  45. Τέλος χαρακτηριστικό του ελληνικού τοπίου εργασίας είναι και η αεργία.

    "Αεργία", όπως λέει κι ο Κομφούκιος, "ΔΕΝ σημαίνει τεμπελιά. Αεργία, απλά, δηλώνει άτομο που δεν απσχολείται από δική του επιλογή, αδρανές. Δηλαδή, εάν στο γεωγραφικό σημείο Α της χώρας προσφέρονται, πέστε, 10 θέσεις εμμίσθων σερβιτόρων και συγχρόνως ζητούν εργασία 5 "διευθυντές επιχειρήσεων" και 5 ψυχολόγοι, εκ των οποίων ουδείς δέχεται να εργασθεί ως σερβιτόρος, ΤΟΤΕ έχουμε 10 ΑΕΡΓΑ άτομα, ως οριζουν διεθνή γραφεία Ηνωμένων Εθνών και άλλων Παγκοσμίων Οργανισμών".

    ReplyDelete
  46. Τα περί 800,000 και βάλε μεταναστών που βρίσκουν δουλειές που δεν θέλουν να κάνουν οι Έλληνες δεν τα βρίσκω ακριβή. Και αυτό για τον πολύ απλό λόγο ότι από τις δουλειές που κάνουν οι μετανάστες, εκείνες που μπορούν πράγματι να χαρακτηριστούν σαν δουλειές τις κάνανε μια χαρά οι Έλληνες σε μεγάλη πλειοψηφία μέχρι το 92-94. Και πολλοί συνεχίζουν να τις κάνουν ευχαρίστως όταν υπάρχει ανθρώπινο εισόδημα (δηλαδή ας πούμε ανώ των 600;). Αν μιλάτε τώρα για δουλειές τύπου μάζεμα στα χωράφια, σόρρυ αυτές ακόμα και 30 χρόνια πριν, τις κάνανε συχνά Πολωνοί τουρίστες που έτσι χρηματοδοτούσανε μέρος των διακοπών τους (δηλαδή οι πρόχειρες λύσεις τύπου μετανάστευσης δεν ήταν κάτι νέο στα 1990). Επίσης θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι ίσως και το μεγαλύτερο μέρος των δουλειών που κάνουν οι μετανάστες πρόκειται για δουλειές σε συνεργεία που συστήνουν οι ίδιοι οι μετανάστες (τύπου ατζέντηδες) γραφεία που παίρνουν εξολοκλήρου μια δουλειά και τη βγάζουν εξολοκλήρου στη μαύρη... ξέρετε καλά τι εννοώ. Εκεί και να θέλει ένας ντόπιος που ψάχνει δουλειά δεν μπαίνει μέσα, δεν είναι απλά άλλο κύκλωμα αλλά άλλος κόσμος. Εάν το διαβάζουν αυτό μετανάστες θα ξέρουν καλά τι εννοώ. Από την άλλη εγώ Ελλάδα από το οικογενειακό περιβάλλον και από φίλους βλέπω ότι εάν ψάξεις βρίσκεις άνετα Ελληνικά συνεργεία για δουλειές εργατικής φύσης, απλά θα σου βγουν συχνότερα λίγο πιο ακριβά (δεν είναι στανταρντ αυτό βέβαια). Τι να σου κάνουν όμως όταν ένας εργολάβος προτιμάει 1000% το ξένο συνεργείο αφού άμα πεθάνει ο εργάτης στο γιαπί που λένε θα τον κλάψει μάνα σε ξένη χώρα όχι εδώ. Καταλαβαίνετε πως πάει.

    ReplyDelete
  47. Νομίζω εάν μιλάμε για το παράπλευρο σε ανεργία και χαμηλοπληρωμένες δουλειές φαινόμενο της αεργίας θα πρέπει να εστιάσουμε το πρόβλημα περισσότερο αλλού. Όχι, δεν είμαι από αυτούς που ντρέπονται να δουλέψουν, έχω στήσει κρεβάτια σε νεόκτιστα ξενοδοχεία, έχω ταίσει κόσμο γύρο, έχω κάνει μεταφράσεις και 'έρευνες μάρκετινγ' και άλλα πολλά ενώ άρχισα στα 25 μου με 590 ευρώ μισθό στην ειδικότητά μου. Και όταν ξενιτεύτηκα (λόγω έρωτα) και πάλι δεν απέφυγα τις μικροδουλειές, έμεινα άλλον ένα χρόνο άνεργος μέχρι να βρω μια σούπερ δουλειά αλλά όχι μόνιμη. Είναι αλήθεια ότι μεν το να κάθομαι για αρκετό χρόνικό διάστημα με κάνει να νιώθω άρρωστος, αλλά από την άλλη καμία από τις πρόχειρες δουλειές που έκανα δεν με έδωσε έστω μια παρατεταμένη λύση. Λογικό πολλοί νέοι που δεν πεθαίνουν της πείνας και δεν έχουν περηφάνιες τέτοιου είδους να τα θεωρούν όλα αυτά χάσιμο χρόνου. Δεν είναι σωστή αντίληψη αυτό αλλά από την άλλη ξέρω καλά πως είναι αυτή η κατάσταση αυτή τη στιγμή που σας γράφω είμαι ξανά άνεργος τον τελευταίο μήνα και ακόμα δεν έχω ψάξει για πρόχειρη δουλειά γιατί ελπίζω σε κάτι καλό από αυτά που κοιτάω.

    Λοιπόν Το πρόβλημα υπάρχει (και όχι μόνο στην Ελλάδα) εν μέρη και γιατί υπάρχει έλειψη φαντασίας και από τις δύο πλευρές. Από τη μία οι εργοδότες δεν μπορούν να καταλάβουν ότι οι περισσότερες δουλειές είναι καθαρά θέμα διαχείρισης και νοοτροπίας και όχι κάποιας ειδίκευσης και ειδικών γνώσεων (και το λέω ενώ προέρχομαι από άκρως τεχνικό χώρο) ενώ από την άλλη οι νέοι δεν μπορούν να αφήσουν λίγο την φαντασία τους να δουλέψει και να σκεφτούν ότι υπάρχουν 1002 άλλα καλύτερα επαγγέλματα από την ειδικότητα που σπουδάσανε η οποία ξέρουν καλά ότι θα τους αποφέρει τα γνωστά 700. Από τη μία πολλοί εργοδοτες παραπονιούνται ότι δε βρίσκουν κατάλληλους και περιμένουν, από την άλλη οι νέοι παραπονιούνται ότι δε βρίσκουν έυκολα δουλειές στην ειδικότητά τους.

    Προσοχή δεν λέω ότι το πρόβλημα εστιάζεται εκεί. Απλά το αναφέρω ως μια από τις πολλές αιτίες του φαινομένου της αεργίας.

    ReplyDelete
  48. Στη Γαλλία που ψάχνω δουλειά είναι πολύ χειρότερο το παραπάνω φαινόμενο εκ μέρους των εργοδοτών, στην Ελλάδα νομίζω η πλάστιγγα γέρνει στο μέρος των νέων που δεν τολμάνε τόσο εύκολα να αναζητήσουν κάτι μακρυά από την ειδικότητά τους και το κάνουν μόνο από απελπισία και όχι από επιλογή.

    ReplyDelete
  49. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Η μετανάστευση είναι ευλογία Θεού.Οι περισσότεροι μετανάστες είναι ποιό μορφωμένοι και ποιό καλλιεργημένοι απο το μέσο Ελληνα από όποια χώρα και αν προέρχονται.Είναι νέοι,εργατικοί,νομιμόφρωνες.Μας βάλανε στην ΟΝΕ, κάνανε τα Ολυμπιακά έργα,μας δώσανε την ευκαιρία να γίνουμε αφεντικά.Η κτηνοτροφία έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα αποκλειστικά χάρις στους μετανάστες.Είναι το ποιό παραγωγικό κομμάτι της Ελληνικής οικονομίας.Νοικιάζουν τα υπόγεια και τα κοτέτσια ακριβοπληρώνοντάς τα και δίνουν ανάσα στά μείζονα εθνικά μας θέματα, Ασφαλιστικό και στο Δημογραφικό.
    ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

    ReplyDelete
  50. ulis ti egine? akoma na breis douleia?

    ReplyDelete
  51. Παρμενίδη, για κάτι τέτοια υπάρχει η φράση: 'ό,τι να ναι' ή η άλλη: 'να χα με να λέγαμε'. Είναι γνωστό ότι οι μετανάστες δε βοηθήσανε καθόλου την οικονομία αφού από τη μία συμβάλανε άμεσα στην ένταση του φαινομένου των χαμηλών μισθών και της μαύρης εργασίας ενώ από την άλλη η πικρή αλήθεια είναι ότι παρά τα 'φτηνά εργατικά' η ελληνική οικονομία είναι λιγότερο ανταγωνιστική από ότι 20 και 30 χρόνια πριν. Η μετανάστευση είναι γνωστό ότι δε λύνει κανένα πρόβλημα όταν πάσχεις διαρθρωτικά.

    Ανώνυμε, όχι δεν εχω βρει, έχω κάποιες άκρες θα δείξει...

    ReplyDelete
  52. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  53. Αγαπητοί διαχειριστές του blog.
    Καταρχήν θεωρώ απαράδεκτο να δημοσιεύονται σχόλια εδώ μέσα με κάθε είδους βρισιές...
    Να σας πω εγώ έχω καλή πρόθεση να σας "σφυρίζω" και καμιά πληροφόρηση εκ των έσω του ΣΕΠΕ.
    Είναι κρίμα όμως για την προσπάθεια και τον κόπο σας ο καθένας να εκτονώνει εδώ μέσα τα ψυχολογικά του προβλήματα με χιδαιότητες και βρισιές!
    Μην κάνετε αποκρουστικό το Blog!...και είναι τόσο κρίμα!...μα δεν μπορεί να πει ο καθένας την όποια άποψή του χωρίς βρισιές;
    Λοιπόν τώρα!
    έχω την καλή διάθεση να "ρίχνω" κάποιες πληροφορίες εδώ μέσα και να υποβοηθώ με αυτό τον τρόπο και το έργο της φιλότιμης δικηγόρου.
    Σε ότι αφορά το ΣΕΠΕ οι "θεμελιώδεις" Νόμοι είναι:
    1.Ν.2639/99 (ΦΕΚ 205/τ.Α/2-9-98)και
    2.Π.Δ 136/99 (ΦΕΚ 134/τ.Α/30-6-99)
    Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν υπάγεται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις αλλά απ'ευθείας στο Υπουργείο Απασχόλησης. Πολιτικός προιστάμενος είναι ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ (Σταδίου 29).
    Υπάρχουν 3 "τύποι" Επιθεωρητών Εργασίας: Κοινωνικοί, Τεχνικοί, Υγειονομικοί.
    Οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές είναι στις Κοινωνικές Επιθεωρήσεις Εργασίας ενώ οι Τεχνικοί και Υγειονομικοί Επιθεωρητές στις Τεχνικές/Υγειονομικές Επιθεωρήσεις Εργασίας.
    Η Κοινωνική Επιθεώρηση και η Τεχνική δεν λένε ούτε καλημέρα!
    Τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ μπορείτε να τις βρείτε στο: www.ypakp.gr...Επικοινωνία...Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
    Θα επανέλθω
    Ο Επιθεωρητής Εργασίας-blogger

    ReplyDelete
  54. C A Hassapoyannes...

    Καταρχην δεν νομιζω να ημουν υβριστικος στο post που εγραψα εγω, αν μιλατε για επομενα του δικου μου post επιπληξετε αυτους και οχι εμενα.

    Αν και οι επομενοι που απαντησαν με καλυψαν απολυτα δινοντας οι μεν G700 μια εξηγηση πανω στα οσα συμβαινουν και ο δε Ulis μια σχεδον ευθεια απαντηση στα γραφομενα σας, ας σας απαντησω και εγω μιας και κανατε quote το δικο μου post και επ' αυτου γραψατε ενα σεντονι...

    Αεργια δεν σημαινει τεμπελια οπως διατεινεστε αλλα στην συγκεκριμενη περιπτωση εμενα αυτο μου ακουγεται σαν να λες καποιον ηλιθιο και οταν σου ζηταει τον λογο να του λες: "ε, κοιτα, ηλιθιο σε ειπα, δεν σε ειπα βλακα!". Οταν απο τα σχολια διαφορων εδω μεσα (και αλλου) διαφαινεται και βγαινει το συμπερασμα οτι ο σημερινος Ελληνας νεος ανθρωπος ειναι ανικανος, αστοιχειωτος και ανεκπαιδευτος, οτι ζει στην κοσμαρα του και αλλα τοσα αρνητικα, τοτε, ευχαριστουμε που δεν τον ειπατε ευθεως τεμπελη... Καποιοι αλλοι (εδω μεσα) τον βριζουν ευθεως, ευχαριστουμε που εσεις ως "πολιτισμενος" το κανετε πλαγιως...

    Ο τροπος που γραφετε και αντιμετωπιζετε την Ελληνικη αγορα εργασιας μου φαινεται (τουλαχιστον απο αυτο το topic) δορυφορικος... Σας φανταζομαι πανω σε ενα δορυφορο να κοιτατε την Ελληνικη αγορα εργασιας απο ψηλα και μακρια, μεσα απο αριθμος και "μελετες" που οπως και πολλες αλλες "μελετες" σε αυτη την χωρα ειναι επιδερμικες και χωρις μια συνοχη και μια συνεργασια με αλλες αξιοπιστες πηγες πληροφοριων ωστε να βγει ενα σωστο γενικο συμπερασμα.

    Αυτα, γενικα ως προς τον τροπο που αντιμετωπιζετε τα πραγματα (δικη μου αποψη).

    Πανω στις δουλειες που λετε οτι οι Ελληνες νεοι δεν καταδεχονται τωρα, να αναφερω καποια παραδειγματα απο το αμεσο κοινωνικο μου περιβαλλον και τα συμπερασματα δικα σας (και οσων αλλων διαθετουν μια κοινη και μη μπασταρδεμενη λογικη).

    Στην περιοχη μου (στην επαρχια μου) υπαρχει αναγκη για την φροντιδα και την φυλαξη ηλικιωμενων ατομων που ζουν στα χωρια. Εχω ενα παππου και εγω ο οποιος ζει σε ενα τετοιο χωριο και ειναι 83 ετων. Αυτος ο ανθρωπος, ο παππους μου, σε διαστημα ενος ετους (12 μηνων) αλλαζει τουλαχιστον 10 γυναικες! Πολωνεζες, Βουλγαρες, Ρουμανες, Αλβανιδες, ολες εχουν περασει απο εκει, ΟΛΕΣ καθονται ενα μηνα ή λιγο παραπανω και ΟΛΕΣ φευγουν! ΟΛΕΣ ηταν και ειναι ανω των 55 ετων γυναικες! Τους παρεχει σπιτι και διατροφη και τους δινει 600 ή 700 ευρω το μηνα...Για ασφαλιση ουτε λογος. Ερχονται απο γραφεια ή απο γνωστους.

    Δεν θελω να ειμαι υβριστικος αλλα θα σας βροντοφωναξω:

    ΠΟΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ 20 ΕΤΩΝ (αποφοιτος λυκειου) Ή 25 ΕΤΩΝ (πτυχιουχος καποιας σχολης - εστω και κοινωνικη λειτουργος) ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ?? ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΗ ΚΑΙ ..."ΓΑΛΑΖΟ-ΑΙΜΑΤΗ" ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ???

    ΜΑ ΕΔΩ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΚΩΛΟ-ΠΕΤΣΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΟΔΑΠΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΟΤΑΝ Ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ "ΠΑΩ ΕΓΩ ΓΙΑ ΥΠΝΟ ΣΤΙΣ 8, ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΙΣ 8 ΘΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ!!", ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ??? ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ! ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ...ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!

    Να σημειωσω οτι υπαρχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΑΓΚΗ για την παραπανω δουλεια (φυλαξη και φροντιδα ηλικιωμενων οπως και αρρωστων ανθρωπων) και ΠΟΛΛΕΣ οικογενειες τραβανε τα μαλλια τους και αγχωνονται εως σημειου εγκεφαλικου επεισοδιου μεχρι να βρουν "μια καλη γυναικα" και ΑΝ ποτε βρουν!

    Ελατε λοιπον εσεις κ. C A Hassapoyannes να πειτε στην καθε Ελληνιδα νεα οτι ειναι χλιδανεργη επειδη δεν "καταδεχεται" να κανει αυτη την δουλεια (για την οποια υπαρχει τεραστια ζητηση!)... Κανεις γονιος δεν θα επετρεπε στην κορη του να την κανει αυτη την "δουλεια" στις συνθηκες στις οποιες προσφερεται, ΕΝΩ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΘΑ ΔΕΧΟΤΑΝ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΝΑ ΤΡΕΛΛΟ ΣΟΥΣΟΥΡΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ!...

    Για τους σερβιτορους που λετε... Επειδη ειμαι απο τουριστικη περιοχη σας πληροφορω οτι τα ξενοδοχεια μας εδω εχουν πληροτητα προσωπικου, οι Ελληνες δουλευουν σερβιτοροι ή μπουφετζηδες ή οτιδηποτε αλλο σε αυτες τις μοναδες και μαλιστα υπαρχει και ουρα που περιμενει σε περιπτωση που καποιος φυγει... Πολλοι μαλιστα το παιρνουν και αποφαση και περιμενουν να κλεισουν και 2η σαιζον ωστε να μπουν ταμειο ανεργιας μετα...

    Στα χωραφια και στις αγροτικες δουλειες για να δουλεψεις πρεπει να κατοικεις στο χωριο ωστε να εισαι ανοικτος και free καθε μερα για το μεροκαματο που θα παρουσιαστει. Στο χωριο μου ερχονται καποιοι Βουλγαροι συνηθως, καθονται ενα-δυο χρονια και μετα την κανουν...

    Μετα λετε οτι εσεις θα ησασταν ευχαριστημενος με 700 ευρω σε μια επαρχιακη πολη. Πως ειναι δυνατον, αφου δεν θα μπορουσατε να ζησετε (μονος)? Θα κλεβατε για να πληρωσετε το ενοικιο και τις λοιπες πρωτες αναγκες? Αφου παντου στην Ελλαδα (σε πολεις) χρειαζεσαι 1000 ευρω για να ζησεις (μονος)...

    Καποιοι γραφουν για να γραφουν μονο και ειναι εκτος πραγματικοτητας λεμε...

    Ειναι αδικο να βγαινει απο ενα τετοιο blog οτι φταινε οι νεοι. Εκει θα το γυρισουμε τωρα??

    ReplyDelete
  55. Ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας μαστίζεται ΚΑΙ από την οικογενειοκρατία. Πολλοί εργαζόμενοι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ιδρύματα και οργανισμούς είναι γιοί, ανηψιοί, ξαδέλφες και εν γένει συγγενείς παλιών αλλά και τωρινών εργαζόμενων στην εκάστοτε επιχείρηση. Επίσης με αυτό το σκεπτικό προσλαμβάνονται και οι νέοι εργαζόμενοι, κάθε άλλο δηλαδή παρά αξιοκρατικά, κι έτσι διαιωνίζεται το φαινόμενο.

    Για μια ακόμη φορά μπράβο για το blog σας παιδιά.

    ReplyDelete
  56. 1) "Είναι κρίμα όμως για την προσπάθεια και τον κόπο σας ο καθένας να εκτονώνει εδώ μέσα τα ψυχολογικά του προβλήματα με χιδαιότητες και βρισιές!"

    Συμφωνω απολυτα! Ιδου ενα παραδειγμα εκτονωσης βαρεων ψυχολογικων προβληματων:

    "ΤΑ 700 ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ.
    Η ΓΕΝΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΟΥΤΕ 200 ΤΟΝ ΜΗΝΑ.
    ΑΣΧΕΤΟΙ
    ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ
    ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ
    ΜΙΑ ΖΩΗ ΖΗΤΑΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΛΑΙΤΕ ΑΛΛΑ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΕΡΜΑ ΚΑΘΗΣΤΕ ΕΚΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΜΑ ΚΑ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΠΟΥΛΗΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.....ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΕ 80 ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ 750ΕΥΡΩ."

    Μιλαμε για βαρυ προβλημα...

    2)"Η Κοινωνική Επιθεώρηση και η Τεχνική δεν λένε ούτε καλημέρα!"

    Καταλαβατε τωρα???

    Αν ναι ψαξτε να βρειτε ολους αυτους τους "αεργους" που εχουν μια θεση στο Δημοσιο και πληρωνονται κιολας για να ειναι αεργοι....

    ReplyDelete
  57. Οι Τεχνικοί και Υγειονομικοί Επιθεωρητές είναι αρμόδιοι ΜΟΝΟ για τις συνθήκες εργασίας (Εργατικά Ατυχήματα κτλ). Σε περίπτωση που διαπιστώσουν παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας ή παράνομη απασχόληση είναι υποχρεωμένοι σύμφωνα με το άρθρο 12 του Π.Δ 136/99 να "ειδοποιήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες Κοινωνικής Επιθεώρησης". Δηλαδή στείλε παππούλη μου την ευχή σου!...
    Με λίγα λόγια οι ανωτέρω υπάλληλοι είναι Επιθεωρητές Εργασίας και ΔΕΝ μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις για παραβάσεις που βλέπουν εκείνη την στιγμή μπροστά στα μάτια τους αλλά πρέπει να ...ειδοποιήσουν την Κοινωνική Επιθεώρηση...
    Αυτό αγαπητοί μου φίλοι είναι το κράτος που έχουμε! (και εδώ κολλάει βρισιά που ξεκινά από μπου...)
    Παιδιά κατά τα άλλα για την επαρχία μην το ψάχνετε...όλοι γνωρίζουν τους πάντες και στην ουσία οι υπηρεσίες είναι ευνουχισμένες...άσε που υπάρχουν διαφόρων λογής διαπλεκόμενα...Τελικά οι εντοπιότητα που μπήκε ως θέμα για τους αστυνομικούς πρέπει να μπει για ΟΛΕΣ τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Να γνωρίζεται επίσης ότι κάθε εργοδότης έχει το βιβλίο νεοπροσλαμβανομένων και εκεί πρέπει να αναγράφει τον εργαζόμενο ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ που ποιάνει δουλειά. Αυτό είναι το κυριότερο. Επίσης στην τοπική Επιθεώρηση Εργασίας πρέπει να καταθέσει "πίνακα προσωπικού" που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τις μικτές αποδοχές του εργαζόμενου και το πρόγραμμα απασχόλησής του (ρεπό κτλ).
    Αντίγραφο της σύμβασης κατατίθεται και στην Επιθεώρηση.
    Τέλος οι λογιστές των επιχειρήσεων είναι για να συμβουλεύουν τον εργοδότη πώς να κλέβει το κράτος και τον εργαζόμενο!
    Κατά τα άλλα τα παράπονα σας στο Μαγγίνα!!!!!!! (κανένα πιο δεξιό δεν βρήκε ο Καραμανλής;)
    Άντε φιλάκια!
    Ο Επιθεωρητής Εργασίας-blogger

    ReplyDelete
  58. @1:41

    File mhn to psaxneis m'aytous pou mazeyontai edw mesa. Pou na deis paliotera ti ginotan? Twra einai kalytera, exoun araiwsei ta mpoumpoukia

    ReplyDelete
  59. "Παιδιά κατά τα άλλα για την επαρχία μην το ψάχνετε...όλοι γνωρίζουν τους πάντες και στην ουσία οι υπηρεσίες είναι ευνουχισμένες...άσε που υπάρχουν διαφόρων λογής διαπλεκόμενα..."

    Πεστα... Πεσταααα μεγαλε!
    Ετσι-ετσι και χειροτερα!!

    Ελατε να δειτε τι γινεται στους παιδικους σταθμους της πολης που ζω! Ελατε να δειτε τι γινεται στο ΙΚΑ ή στην Εφορια, στο Ταμιευτηριο και αλλου! Και ΟΛΟΙ ειναι σαν μεσα σε μια νιρβανα... Ολοι οσοι δουλευουν εκει διοτι οι αλλοι ειναι αφιονισμενοι...

    Και μετα καθονται καποια μπουμπουκια εδω μεσα (οπως ειπε και καποιος φιλος) και προσπαθουν με ενα ξυλινο "καθηγητικο" λογο να αναφερουν τι?? Αριθμους και κρυα δεδομενα??

    Το οτι το 2006 εμφανιστηκαν μονο περι τις 2000 νεες θεσεις εργασιας στον ιδιωτικο τομεα δεν το σχολιασε κανεις ε? (κανεις απο τα μπουμπουκια)...

    Το οτι δεν υπαρχουν δουλειες δεν το σχολιαζει κανεις??? ΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (οι οποιες να σεβονται τα στοιχειωδη εργασιακα δικαιωματα) και τοτε πολλοι Ελληνες θα τις πληρωσουν...

    ReplyDelete
  60. @ c.a. hassapoyannes
    Μια και το έχετε αναφέρει πολλές φορές, σε βαθμό που οι Γ700 άρχισαν να το εμπεδώνουν, το παράδειγμα που δίνετε για την 'αεργία' ('inactivity') και σε προηγούμενα σχόλια σας, για την 'πλασματική ανεργία' ('frictional unemployment') στην πραγματικότητα αναφέρεται στη δομική ανεργία ('structural unemployment'). Δομική ανεργία υπάρχει όταν η προσφορά εργασίας (για π.χ. ψυχολόγους) δεν ταιριάζει με τη ζήτηση εργασίας (για λ.χ. σερβιτόρους). Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει διασύνδεση των εκπαιδευτικών πολιτικών με κλαδικές πολιτικές ανάπτυξης, ώστε το εκπαιδευτικό σύστημα να παράγει ανθρώπους με προσόντα που ταιριάζουν στην παραγωγική δομή της χώρας, ή/και διότι υπάρχει περιορισμένη γεωγραφική κινητικότητα εργατικού δυναμικού μέσα στην Ελλάδα (π.χ. μπορεί να υπάρχουν πολλοί δικηγόροι στην Πάτρα και έλλειψη τους στην Καλαμάτα).

    Αυτό είναι σοβαρό και πραγματικό πρόβλημα, δεν είναι μόνο Ελληνική ιδιαιτερότητα και χρήζει πολιτικών παρεμβάσεων που δεν έχουν μόνο στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά τη δημιουργία θέσεων εργασίας που να ταιριάζουν με το δυναμικό της χώρας και τον προσανατολισμό των νέων προς ειδικότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στην Ελληνική οικονομία. Εάν εσείς νομίζετε ότι η Ελλάδα μόνο σκαφτιάδες και οικιακές βοηθούς μπορεί να αξιοποιήσει, είναι δικαίωμά σας και καλά κάνατε και φύγατε από τη χώρα. Για τους υπόλοιπους που δε θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα όμως, η ασυμβατότητα προσφοράς και ζήτησης εργασίας είναι ένα πρόβλημα και οι απόψεις τύπου 'ας προσέχατε, εσείς οι άξεστοι και οι ρουφιάνοι γονείς σας' δεν προσφέρουν τίποτα εποικοδομητικό στην κουβέντα.

    ReplyDelete
  61. Παίδες, όσοι είστε καινούριοι στο μπλογκ, όπου βλέπετε Παρμενίδη, Χασαπογιάννη και Κομφούκιο, μη διαβάζετε απλά, μελετήστε τα γραφόμενα τους. Αν είστε δε τυχεροί και διαφωνείτε με τις απόψεις τους, να αναμένετε πολύ εποικοδομητικές απαντήσεις στους προβληματισμούς σας.

    G700 μπράβο σας για την πρωτοβουλία σας, για την επιμονή σας, για τα μέχρι τώρα επιτεύγματα σας και για την αισιοδοξία σας. Αισθάνομαι ότι επιτέλους κάποιος με εκπροσωπεί, έστω κι αν διαφωνώ σε επιμέρους ζητήματα. Μια μεγάλη πλειοψηφία νέων πολιτών αποκτά φωνή, κι αυτή λέγεται G700.

    ReplyDelete
  62. Pαιδιά τα άρθρα που ρίξατε ατόφια μέσα στο blog τα σβήνουμε γιατί σεντονιάζει υπερβολικά. Το έχουμε ξαναπεί. Χίλιες φορές να πέφτει ξύλο παρά σεντόνια από άρθρα τρίτων. Εάν θέλετε να παρεπέμπετε σ' αυτά με link.

    ReplyDelete
  63. @ Επιθεωρητής Εργασίας-blogger

    ευχαριστούμε για τη νομοθεσία. Βάλε λινκ να επισκεφτούμε το δικό σου blog

    ReplyDelete
  64. Επίσης παιδιά, μικρά και μεγάλα, όταν γράφετε να προτιμάτε κάποιο ψευδώνυμο, διότι διαφορετικά γίνεται χάος. Σε ποιον να πρωτοαπαντήσουμε, στον ανώνυνο ώρα χ,ψ ή στον άλλο ανώνυμο με λατινικούς χαρακτήρες και ώρα ψ,χ.;

    ReplyDelete
  65. Αφου παντου στην Ελλαδα (σε πολεις) χρειαζεσαι 1000 ευρω για να ζησεις (μονος)...
    ====================================
    Γιατί έγινε ΟΛΗ η Ελλάδα Λονδίνο;;;

    Για κλείστε τη τηλεόραση και πάψ'τε να μιμήστε το jet set και το life style τους, και θα δείτε πόσα λεφτά περισσεύουν στη τσέπη σας. Πολιτισμικό σοκ βέβαια θα πάθετε...

    Αν είναι να δίνεις 90 Ευρώ για τσιγάρα, άλλα 100+ για διασκέδαση και δεν ξέρω εγώ πόσα άλλα Ευρώπουλα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσετε τις "ανάγκες" σας (στο 90% πλασματικές τις οποίες σας κόλλησαν τα ΜΜΕ με τη πατέντα Josef Göbbels), τότε "δυστυχώς επτωχεύσαμεν"!

    Για να μη μιλήσω για ανάγκες του τύπου "θέλω αμάξι 40.000+ Ευρώ" και "σπίτι 70-80 τετραγωνικών τουλάχιστον". Σιγά ρε!

    Θυσιάστε μέρος του τρόπου ζωής σας. Γιατί καταντήσαμε (ναι, είμαι και εγώ μέσα) κακομαθημένοι και ασυμβίβαστοι.

    ReplyDelete
  66. @ ένας από τους πολλούς ανώνυμους

    είπες

    "Ειναι αδικο να βγαινει απο ενα τετοιο blog οτι φταινε οι νεοι. Εκει θα το γυρισουμε τωρα??"

    Το μήνυμα που στέλνει η G700 δεν καμία σχέση μ' αυτό που λες.

    Η G700 εκφράζει τους νέους σκληρά εργαζόμενους, πολυαπασχολούμενους, με χαμηλές αμοιβές, και αβέβαιες προοπτικές.

    Τους νέους που επιδιώκουν να είναι δημιουργικοί και παραγωγικοί, υπεύθυνοι, που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, που δεν μασάνε, και δεν τρώνε κουτόχορτο.

    Η γενιά μας. Η γενιά των 25-35 είναι η γενιά των 700 ευρώ. οι χλιδάνεργοι είναι μια μεγάλη αριθμητικά ομάδα νέων, δεν χαρακτηρίζουν , ούτε ορίζουν, όμως τη νέα γενιά.

    ReplyDelete
  67. Η ανεργία είναι ΔΟΜΙΚΗ και ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ.Οι οικονομίες της γνώσης διψάνε για εργαζόμενους ειδικών προσόντων.Εκεί υπάρχει μεγάλη έλλειψη.Η Ευρώπη το αντιλήφτηκε και αρχίζει το σχεδιασμό της μπλέ κάρτας με σκοπό την προσέλκυση ειδικά εκπαιδευμένων μεταναστών.Αυτό μας δίνει ένα μήνυμα.Μας λέει απλά.Τα πτυχία σας δεν μας χρειάζονται.Μας χρειάζονται άνθρωποι που να θέλουν και να μπορουν να εκπαιδευτούν γρήγορα σε ένα εργασιακό περιβάλλον.Μας χρειάζεται ο "εσαεί" εκπαιδευόμενος εργαζόμενος.Αυτός δεν θα μείνει ποτέ χωρίς δουλειά.Είναι ο τύπος του εργαζόμενου που δεν ψάχνει για μια έτοιμη θέση εργασίας αλλά κτίζει με τα προσόντα του μια θέση εργασίας. Είναι αυτός που δεν ασχολείται με την εύρεση της θέσης αλλά με την εφεύρεση της θέσης,με τη δημιουργία δηλ.της θέσης.

    ReplyDelete
  68. Παιδιά έχω πολύ εξειδικευμένο blog και δεν νομίζω να ενδιαφέρει τους φίλους επισκέπτες του δικού σας Blog.
    Σας υπόσχομαι όμως ότι θα μπαίνω τακτικά και θα βοηθω σε ότι μπορώ.
    Έχω κάνει μάλιστα link στο blog μου για g700.blogspot.com
    O Επιθεωρητής Εργασίας 33 χρονών-blogger.
    (που πληρώνει νοίκι από την τσέπη του εδώ και 7 χρόνια και δεν ξέρει τί θα πει τάπερ μαμάς!)

    ΥΓ.: Μη μασάτε!το 99% όλων μας πέρασε από πολλά κύματα μέχρι να φτάσουμε κάπου...και ακόμη παλεύουμε και για τα στοιχειώδη!

    Καλή Δουλειά!

    ReplyDelete
  69. Ξαναδιαβάσαμε ορισμένα σχόλια και σβήσαμε μερικά ακόμα. Δεν έχουμε παρθένα αυτιά και μάτια, όμως κάποιες υβριστικές τοποθετήσεις είναι υπερβολικές και δεν προσφέρουν και τίποτα στην τελική, ούτε καν γέλιο...

    ReplyDelete
  70. Επιθεωρητή ευχαρσιτούμε link βάλε να επισκεφτούμε το δικό σου blog. Εάν φυσικά το επιθυμείς

    ReplyDelete
  71. NABOCOV

    Συγχαρητήρια παιδιά
    για τη την πολύ καλή προσπάθεια.
    Χτυπήστε τους
    "μεγάλους" baby boomers και τους
    κακομαθημένους baby loosers.

    ReplyDelete
  72. @G700

    "Το μήνυμα που στέλνει η G700 δεν καμία σχέση μ' αυτό που λες.

    Η G700 εκφράζει τους νέους σκληρά εργαζόμενους, πολυαπασχολούμενους, με χαμηλές αμοιβές, και αβέβαιες προοπτικές.

    Τους νέους που επιδιώκουν να είναι δημιουργικοί και παραγωγικοί, υπεύθυνοι, που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, που δεν μασάνε, και δεν τρώνε κουτόχορτο."

    KAI γι αυτούς ακριβώς τους ΛΟΓΟΥΣ εμείς ΤΙΜΑΜΕ, ΕΚΤΙΜΑΜΕ, ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΕΘΑ και θα ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ/ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ με ΠΑΘΟΣ αυτούς τους ΝΕΟΥΣ, διότι ανγκάζονται να καταβάλλουν ΔΙΠΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ (ποιοτικά και ποσοτικά) για να ζουν ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ και ΑΥΤΟΝΟΜΩΣ, και παρά ταύτα, βιώνουν ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ, όπερ άδικο και απάνθρωπο!

    Εμείς, οι απανταχου της Γης Ελληνες Δημοκρατες θα είμαστε πάντα δίπλα τους.

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ,

    Ο ΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ, ΜΗΔΕ ΕΣΘΙΕΤΩ και αυτό το είπε ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ γνήσιος σοσιαλιστής, ο Ιησούς Χριστός.

    ReplyDelete
  73. Anonymous said...
    NABOCOV

    Συγχαρητήρια παιδιά
    για τη την πολύ καλή προσπάθεια.
    Χτυπήστε τους
    "μεγάλους" baby boomers και τους
    κακομαθημένους baby loosers.

    Losers χρυσέ μου άνθρωπε, losers. Αν και τους ταιριάζει και το loosers, διότι τα παράσιτα και τα πουτανάκια είναι σε μόνιμη χαλάρωση. Εδικά όταν έχει λιακάδα γίνεται χαμός στην Πλατεία.
    to lose (λουζ) -> χάνω
    loose (λούς) -> χαλαρός

    Μετα συγχωρήσεως και άνευ παρεξήγησης

    ReplyDelete
  74. Kai h malakia synexizetai!

    ReplyDelete
  75. Πολύ καλή η παρέμβαση του νέου που εργάζεται στην επιθεώρηση εργασίας και τον νιώθω όταν απογοητεύεται με τον τρόπο που δουλέυουν οι υπηρεσίες με τις οποίες συσχετίζεται. Θα με ενδιέφερε ένα λινκ στο μπλογκ του. Επίσης πολύ σωστή η παρέμβαση του νέου από την επαρχιακή πόλη και πολύ ακριβή τα σχόλιά του σχετικά με τις δήθεν 'πολλές' δουλειές που υπάρχουν για όποιον θέλει να δουλέψει.

    Είναι πολύ εύκολο για τον κάθε βολεμένο (ειδικά τον εύκολα βολεμένο) να φωνάζει στους αβόλευτους 'πάντε κόψτε το λαιμό σας' και δουλεύετε για ψίχουλα σε δουλειές που ακόμα και απελπισμένα άτομα (όπως ένας 'φρέσκος' οικονομικός μετανάστης) δεν αντέχουν πάνω από χρόνο.
    Και δεν είναι τόσο το θέμα της δυσκολίας της δουλειάς καθεαυτής όσο το θέμα της θέσης στην κοινωνία και των προοπτικών. Το παιδί που θα πάει να κάνει τις παραπάνω προαναφερθείσες δουλειές, μετά από 5 χρόνια που θα είναι; Τι θα έχει μάθει; Πώς θα αντιμετωπίζεται στο χώρο εργασίας; Μήπως στα ίδια και χειρότερα; Μήπως είναι λογικό οι νέοι να αποστρέφονται τέτοιου είδους δουλειές; Ενοείται! Αυτά δεν είναι δουλειές. Έχει δίκαιο το παιδί από την επαρχιακή πόλη. Ε ναι ρε μάγκες, και εγώ άμα δηλώσω 24άρα ξανθιά ψηλή, σας φυλάω τον παππού για 500 ευρώ μαύρα και σας κάνω και τα "θελήματα", από προτάσεις για δουλειά δε θα ξεμείνω ποτέ.

    Όπως είπα και σε παλαιότερο μύνημα, κάποια στιγμή πρέπει όσοι από εμάς μπορούν να πουν και ένα όχι.

    Από κυνισμό λοιπόν έχουμε δει πολύ στην Ελλάδα.

    ReplyDelete
  76. πιπέρι πιπέρι μη βρίζετε

    ReplyDelete
  77. Anonymous said...
    Kai h malakia synexizetai!

    November 19, 2007 6:34 PM

    Και σένα βρε παράσιτον, ετερόφωτη ύπαρξη ΤΙ σε διορίσανε;;; Γεωργουσόπουλο του μπλόγκ;;
    Κάτσε και πρωτοτύπησε μιά φορά στη ζωή σου, έτσι για αλλαγή.

    ReplyDelete
  78. Ειναι πολυ καλυτερο να αξιοποιεις τον χρονο σου εκπαιδευομενος απο το να δουλευεις σε μια χαμο-δουλεια που σε δουλευουν!

    Αν μπορεις βεβαια...

    Ειναι πολυ καλυτερο να μαθαινεις μια ξενη γλωσσα, να παρακολουθεις ενα επιδοτουμενο σεμιναριο, να γραφεσαι και να τελειωνεις ενα ΙΕΚ (αξιοποιωντας τον χρονο σου εκει) απο το να δουλευεις και να σε δουλευουν.

    Και δεν μιλαω για τις δουλειες που ανεφερε ο νεος απο την επαρχια! Αυτες ειναι απαραδεκτες, δεν ειναι δουλεια αυτο! Μιλαω γενικοτερα...

    ReplyDelete
  79. Καταρχάς συγχαρητήρια στα παιδιά του BLOG.Εγώ καταρχάς δεν ξέρω αν μπορω να θεωρηθώ ότι ανήκω στη γενια των 700 ευρώ διότι σπουδάζω ακόμα. Είμαι όμως εν δυνάμει μέλοσ...Είμαι 21 χρονών μπήκα σε ένα απο τα λεγόμενα καλά πανεπιστήμια(ΑΣΟΕΕ) με στόχο να βρω μια δουλεία αξιοπρέπης.Τα πράγματα τα βλέπω σκούρα. Μετανιώνω που δεν εγινα στρατιωτικός. Τώρα για τους χλιδάνεργουσ να σας πω και το καλύτερο...Οι κύριοι αυτοί που μπήκαν εκει με τα λεφτά του μπαμπάκα τους όπως Derree και κατι τέτοια φερόμενα"πανεπιστήμια"(εδώ γελάμε)αργότερα θα λέγονται ότι ειναι manager και επιστήμονες και θα παίρνουν τισ δουλειές μέσω των γνωριμιών και εμείσ που ιδρώνουμε χρόνια θα παρακαλάμε για μια δουλεία ασ είναι και των 700. αυτα είχα να πω. Ελλαδισταν είμαστε που λένε και οι Τουρκοι. παρεοκρατικός καπιταλισμός γιατι διαβάζω και όλα τα άρθρα στο BLOG.KORIFAIO

    ReplyDelete
  80. Γεια σου Λολίτα αυτόφωτη!

    ReplyDelete
  81. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  82. Η αναγωγή ενός κοινωνικής τάξης φαινομένου σε "ψυχολογικές" αιτίες δείχνει τον βαθύτατα αντιδραστικό και συντηρητικό χαρακτήρα της Δεξιάς στην χώρα μας και των εφημερίδων που την υποστηρίζουν.
    Σκεφτείτε τι ωραία πηγαίνει το τροπάρι αν βρείτε διάφορα θέματα που είναι στο στόχαστρο της φιλελεύθερης κριτικής. Λ.χ. για το σύστημα συνάξεων που έχει υποθηκεύσει το μέλλον των Ελλήνων για 10 γενιές οι απαντήσεις είναι του τύπου "τι θέλουν τα κωλόπαιδα και φωνάζουν, αφού ζουν από την μαμά και τον μπαμπά και είναι καλομαθημένα". Ή για τις γενναιόδωρες πολιτικές του κομματικού κράτους, την ανικανότητα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας που οφείλεται στην προσκόλληση στο στενό προσωπικό συμφέρον της προηγούμενης γενιάς η απάντηση είναι "είστε θύματα του lifestyle"... Θα μπορούσα να συνεχίσω έτσι εσαεί. Απλά να πω ότι η κρίση αυτή που δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα αναδεικνύει την αποτυχία του συστήματος προνοίας που εφαρμόστηκε στην Δυτική Ευρώπη, ως ένα εξαιρετικά κοντόφθαλμο σύστημα που δημιούργησε αγκυλώσεις και εξυπηρετούσε βραχυπρόθεσμα το συμφέρον αυτών που το δημιούργησαν εις βάρος όλων των άλλων. Δεν ήταν ένα σύστημα όπως της Νορβηγίας, όπου τα λεφτά που μαζεύονται κάποια δίδονται ως παροχές, αλλά πολλά από αυτά κρατώνται για τις γενιές του μέλλοντος.
    Ταυτόχρονα αναδεικνύεται η τρομερή υποκρισία του συστήματος: το ίδιο σύστημα που εξωθεί τους νέους στην ανεργια και στους χαμηλούς μισθούς- που δίνουν οι εταιρείες που ανήκουν σε άτομα της προηγούμενης γενιάς-αυτής ακριβώς που μεγαλωμένη στα νάματα της δεξιάς αυθαιρεσίας και του αιστερού κοινωνισμού που σου λέει αν θες, αν δεν θες μείνε άνεργος, πήγαινε να βρεις μαγαζί που δεν έχει καπνό, βρες καλό επαγγελματία που να μην σε κλέβει κ.ο.κ- ονειδίζει τους νέους ως τεμπέληδες και αποδέκτες ελεημοσύνης. Πρώτα τους στερεί την δυνατότητα να να κάνουν κάτι στην ζωή τους και μετά τους υποβιβάζει στο επίπεδο των ζητιάνων.

    ReplyDelete
  83. Ο προστατευτισμός της ελληνικής οικογένειας είναι δεδομένος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί την αιτία του φαινομένου αυτού. Προσωπικά οι περισσότεροι που γνωρίζω θα επιθυμούσαν μία ανεξάρτητη, δημιουργική και αξιοπρεπή ζωή. Οι φύσει κοπρίτες είναι πάντα μία μικρή μειοψηφία. Διότι όλοι μας λίγο ή πολύ επιδιώκουμε να κάνουμε κάτι δημιουργικό στη ζωή μας που να μας εκφράζει.

    Συνεπώς η οικονομική δυσπραγία είναι αυτή που προκαλεί κατά κύριο λόγο το φαινόμενο. Η ελληνική οικονομία είναι ακόμη μεταπρατική, δεν στηρίζεται στην έρευνα ούτε στις νέες τεχνολογίες, δεν επιδιώκει να απαγκιστρωθεί από το διαχειριστικό χαρακτήρα της. Ο δε ιδιωτικός τομέας είναι ακόμη καθυστερημένος και πρωτόγονος, με όρους όπως "διαχείριση ανθρωπίνων πόρων" να συναντώνται μόνο σε βιβλιοθήκες. Στηρίζεται ακόμη στην παρωχημένη πρακτική της μεγιστοποίησης της απόλυτης υπεραξίας (όλο και περισσότερη δουλειά για όλο και λιγότερη αμοιβή). Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο λόγω του ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι θολό και μαστίζεται από τη γραφειοκρατία. Ακόμη περισσότερο, οι νεοφιλελεύθερες πρακτικές μπολιάζονται στη δυσκίνητη, αντιπαραγωγική ελληνική οικονομία κατά τρόπο σχεδόν γκροτέσκο. Έτσι βλέπουμε την κερδοφορία των επιχειρήσεων να αυξάνει συνεχώς, αλλά ωστόσο οι μισθοί και οι παροχές στους εργαζόμενους όχι μόνο να μην αυξάνονται, αλλά ουσιαστικά να μειώνονται, ελέω κρυφού -πλην αληθινού- πληθωρισμού. Ωστόσο, μας λιβανίζουν ότι πρέπει να υποστούμε και άλλες θυσίες, και άλλες περικοπές, αλλιώς η "ανάπτυξη" θα ανασχεθεί...

    Το κεφαλαιοκρατικό σύστημα ασφυκτιά υπό το βάρος της υπερσυσσώρευσης, της έλλειψης ρευστότητας και του κοπανιστού αέρα που έχει συσσωρεύσει ο μεγάλος ασθενής που δεν είναι άλλος από την αμερικανική οικονομία. Οι τράπεζες δανείζουν αφειδώς, για να συντηρήσουν τον υπερκαταναλωτισμό, τη μόνη δύναμη που συντηρεί το σύστημα, με αποτέλεσμα τα ελλείμματα και οι "φούσκες" να μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα : ουσιαστικά η πλειονότητα των συναλλαγών έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι πραγματική, παρά απλά ονομαστική (δηλ. μέσω πιστώσεων που μετατίθενται για το μέλλον και λογιστικών αναπροσαρμογών). Με άλλα λόγια, ένα διαστροφικό παιχνίδι αριθμών με πολλά μηδενικά.

    Σε αυτό το τοπίο, η Ελλάδα ως χώρα που ενσωματώθηκε πολύ καθυστερημένα στην παγκόσμια αγορά, αποτελεί απλά πειραματόζωο ενός εκφυλισμένου συστήματος που ήδη δρομολογεί την καταστροφική του αναδίπλωση, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να επιβιώσει από τις σάρκες του.

    ReplyDelete
  84. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  85. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  86. Τελευταια δεν μπορω να συννεονοηθω με τους περισσοτερους ανθρωπους. Μετα την ανταλλαγη μερικων προτασεων αντιλαμβανομαι οτι προκειται περι βοδιων κι οτι δεν μπορουν να συζητησουν ουτε τα πιο απλα ζητηματα.

    Αυτο μπορει να σημαινει τρια πραγματα για μενα:

    (1) Im going slightly mad, γεγονος που παιζει να συμβαινει
    (2) Ειμαι πανεξυπνος, αλλα τοτε μαλλον θα ειχα τρελαθει
    (3) Ολος ο κοσμος παει κατα διαβολου, κι αυτη την περιπτωση την πιστευω κατα 85%

    Βασει των ανωτερω λοιπον εχω να πω τα εξης:

    (1) Η πλειοψηφια των ελληνων πλεον εχει τσιμπησει το δολωμα του κακως εννοουμενου μαρκετινγκ-καταναλωτισμου και ξεκινησε ενα ταξιδι χωρις επιστροφη. Και το ποσοστο αυτων αυξανει με γοργους ρυθμους ---> η τουβου να ειναι καλα
    (2) Ο κοσμος, και παλι μεσω των μηντια, μαγνητιζεται με την πολιτικη, η οποια και πολιτικη δεν ειναι και μοναδικο σκοπο ειχε, εχει και θα εχει παντα το βολεμα των ημετερων. Με λυπει πραγματικα να ακουω νεους ανθρωπους, και υποτιθεται μορφωμενους, να μιλαν για την επαρατο δεξια ή για τα κομμουνια...Ακομα να τον ξεπερασουμε τον εμφυλιο...
    (3) Μα δεν ειναι δυνατον να γκρινιαζει ολη την ωρα ο ελληνας, ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ! ολοι για τη θαλασσα και τον καλο καιρο καθομαστε στο ελλαντα δηλαδη; ε, τον κακο μας τον καιρο

    Δεν ξερω για σας, αλλα εγω λεω να μεταναστευσω στην κιργιζια και να γινω μελισσοκομος

    το πιο σωστο το ειπε ενας ανωνυμος καπου αλλου σαυτο το μπλογκ. παντου ολοι κοιταζουν τον κωλο τους. στην ελλαδα κοιταζουμε τον κωλο μας εις βαρος των αλλων.

    Αυτη τη νοοτροπια πώς θα την αλλαξουμε; εκει να δω τη φημισμενη μαγκια του ελληνα...

    ReplyDelete
  87. "(3) Μα δεν ειναι δυνατον να γκρινιαζει ολη την ωρα ο ελληνας, ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ! ολοι για τη θαλασσα και τον καλο καιρο καθομαστε στο ελλαντα δηλαδη; ε, τον κακο μας τον καιρο"

    Προσωπικα αν εβρισκα ενα τροπο να φυγω απο αυτην την κωλοχωρα αυριο το πρωι θα το εκανα με τη μια!

    Βαρεθηκα να κανω υπομονη και να φανταζομαι πως ειναι να δουλευεις κανονικα, πως ειναι να δημιουργεις σεξουαλικες επαφες και σχεσεις κανονικα, πως ειναι να λειτουργει κατι κανονικα...

    Βαρεθηκα να τα φανταζομαι ολα αυτα. Θα ηθελα και να τα ζησω. Δυστυχως ομως δεν υπαρχει η δυνατοτητα...

    ReplyDelete
  88. G700 κ "ΧΛΙΔΑΝΕΡΓΟΙ"... Νεολογισμοι που πλεον μεταμορφωθηκαν σε κοινωνιολογικη ορολογια... και με πολλες ακομη κοινωνικες πτυχες.
    1.Δημογραφικες. Οι γαμοι και οι γεννησεις μειωνωνται δραματικα. Οι νεοι αρεσκονται σε εφημερες σχεσεις διχως προοπτικη.Η οικονομικη ασταθεια/ανασφαλεια, το απροσιτο life style, αλλα κ ο σφιχτος εναγγαλισμος απο την οικογενεια-χρηματοδοτη ειναι μερικοι απο τους παραγοντες.Αν η γενια μας ζει στα 700ε φοβαμαι βασιμα οτι θα "πεθανει στην ψαθα", μια κ η επομενη γενια δεν μπορει να υποστηριξει ενα υγειες κοινωνικο κ ασφαλιστικο συστημα...

    2.Πολιτικες. Μεταμορφονωωμαστε μερα με τη μερα, σε παθητικους, απολιτικ καταναλωτες.Η "μαγγια", ο "χαβαλες",ο "ωχαδελφισμος", ειναι ενδεικτικες εκφρασεις του γεγονοτος οτι εχουμε προ πολλου παψει να σκφτομαστε κ να πρατουμε ως πολιτες. Συνεπως να διεκδικουμε αλλα και να προτεινουμε...

    3.Μεταναστευση. Παρατηρηται μια αντιστροφη στο μεταναστευτικο ρευμα. Εισαγουμε φτηνα εργατικα χερια κ "εξαγουμε" υψηλης εκπαιδευτικης/διανοητικης σταθμης νεους επιστημονες. Και προσεξτε κατι πολυ συμαντικο. Η δυναμικη που ωθει στη μεταναστευση ειναι αυτη που αλλαζει την παγκοσμια ιστορια...κ η Ελλαδα για μια ακομη φορα διωχνει τα πιο δυναμικα απ΄τα παιδια της.
    Κλεινω με μια προταση Το blogg αυτο εχει ηδη καθιερωθει ως ενα σοβαρο forum ανταλαγης αποψεων κ προβληματισμου. Καιρος ειναι να κανουμε ενα βημα μπροστα, απο το διαδικτυακο "virtual" χωρο, στην πολιτικη οργανωση κ εκφραση των αποψεων μας...
    Χρειαζεται απλα φαντασια,τολμη,οργανωση κ ορεξη για δουλεια.

    "Dreamer and the full moon"

    ReplyDelete
  89. Παιδιά αυτό είναι κομμάτι άκομψο. Οποιος τόκανε δεν είναι ΕΥΠΡΕΠΗΣ.
    Δεν έγραψα το παραπάνω, που διαστρεβλώνει την σκέψη μου.

    Ανώνυμε είσαι agent provocateur. Mπήκες πρώτα ως κομφούκιος (plagiarist) έγραψες τις βλακείες σου, που δεν απηχούν το πνεύμα μου, αλλά ως τυπικός κομπλεξικός ανθρωπάκος το ερμηνεύεις στο πλαίσιο της προσωπικής σου χαμηλής αυτοεκτίμησης
    ΚΑΙ
    στη συνέχεια μπαίνεις ως ανώνυμος και κάνεις "βολικό" σχολιασμό αυτού που συ ο ίδιος έγραψες πριν.

    ΕΙΣΑΙ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΟΣ ΑΛΗΤΗΣ

    ReplyDelete
  90. Προσωπικα αν εβρισκα ενα τροπο να φυγω απο αυτην την κωλοχωρα αυριο το πρωι θα το εκανα με τη μια!

    Μιά απόφαση είναι. Οι πόρτες είναι ανοιχτές, και τα σκυλιά δεδομένα. Η χώρα αυτή έχει κλείσει τον κύκλο της.

    ReplyDelete
  91. δεδομένα = δεδομένα.

    Έχω τρακ επειδή γράφω για πρώτη φορά στο φόρουμ με τον Μέγα Κομφούκιο, τον Παντογνώστη.

    ReplyDelete
  92. pros PLAGIARIST κομφούκιος
    Παληο-κάθαρμα αλητοπασόκε! agent provocateur

    ReplyDelete
  93. διαπλεκόμενα θες να πεις παιδί μου, διαπλεκόμενα.

    ReplyDelete
  94. ποιός είναι ο ένας και αληθινός, ο μέγας και τρανός, ο αγαπητός Κομφούκιος;

    ReplyDelete
  95. τα δεδουλεμένα είναι δικά μας και τα διαπλεκόμενα δικά σας.

    ReplyDelete
  96. "Μιά απόφαση είναι. Οι πόρτες είναι ανοιχτές, και τα σκυλιά δεδομένα. Η χώρα αυτή έχει κλείσει τον κύκλο της."

    Δεδομενα-δεδομενα οπως το λες... Ξερω και εγω βεβαια? Πιστευω δηλαδη...

    Δηλαδη αμα ειναι να παω εγω στη Σουηδια (πχ) και να περναω οπως περναει ο φρεσκος Αλβανος στην Ελλαδα τοτε τι να το κανω? Ή μηπως ο φρεσκος Αλβανος στη Σουηδια περναει καλυτερα απο οτι ο φρεσκος Αλβανος στην Ελλαδα?

    Εξυπακουομαι πισυευω αμα σου πω οτι δεν εχω σπουδασει τιποτα. Εμ, αμα ειχα σπουδασει εδω θα καθομουν να σε διαβαζα και να σου απανταγα?

    Ή να διαβαζω την καθε μια φρικη που το παιζει διανοουμενος εδω μεσα οπως ο Κομφουκιος? Ο fake Κομφουκιος, ο αρχικος ειναι αλλο φρουτο λιγο σαπιο...

    Οι πολιτες της χωρας αυτης εκλεισαν τον κυκλο τους.

    ReplyDelete
  97. Effective immediately, I shall not be answering anyone's questions or responding to comments unless written under a registered or even unregistered web (google) name [or your true name, if you so choose].

    Thank you

    ReplyDelete
  98. PROS G700

    To αυτό passive-aggressive άτομο που έκανε post ως Κομφούκιος (πλαστός) στις 19/11, 10:03 pm, μπήκε αργότερα ως anonymous (19/11, 10:44 pm) σχολιάζοντας το 'υποτίθεται-δικό-μου' σχόλιο και επανακάμπτει ως anonymous στις (20/11, 3:10 am) με νέες "εμμονές".

    Αν και, πέρα από το λεξιλόγιο, την γραμματική και το συντακτικό των ελληνικών και αγγλικών της, η γραφή μου φέρει και συγκεκριμένο ύφος που δύσκολα επαναλμβάνεται, φρόντισα και γράφτηκα στο google.

    In the interim, παρακαλώ επιληφθείτε του θέματος.

    ReplyDelete
  99. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  100. γιατί δε γράφεστε όλοι στο gmail, αν δε θέλετε να αποκτήσετε και blog, έτσι ώστε να διασφαλίσετε την ψευδωνυμία σας να μπορούμε να συνενοούμαστε;

    ReplyDelete
  101. Κομφού μια απλή δήλωση αποστασιοποίησης από τον ντεμέκ κομφού φτάνει, γνωστό ότι πολλοί μπαίνουν αποκλειστικά για χαβαλέ. Πολύ καλή η παρέμβαση των Γ700 που διαγράφουν πλέον όσα μυνήματα όχι μόνο δεν προσθέτουν κάτι στο διάλογο αλλά τον 'σπάνε'. Υπάρχουν άλλα φόρουμ για χαβαλέ.

    Λοιπόν είδα αρκετή απελπισία στα τελευταία μυνήματα και άμα αρχίσω και λέω άλλα θα γυρίσει κάποιος και θα πει 'τι μιλάς Υλίς, εσύ είσαι εξωτερικό πλέον και μακρυά'. Μιλάω γιατί και εγώ δούλεψα 3 χρόνια για 600 ευρώ (στην ειδικότητά μου 5ετούς προπτυχιακής φοίτησης στην Ελλάδα), δεύτερον γιατί και πάλι είμαι άνεργος σε μία χώρα που περνάει σχετικά παρόμοια κρίση (πόσο μάλλον που είμαι και ξένος) παρά τις διαφορές μεγεθών και ψάχνω δουλειά διεθνώς συμπεριλαμβανομένου και Ελλάδας - η οποία φυσιολογικά θα είχε το προβάδισμα προτίμισής μου.

    Και λέω φυσιολογικά γιατί όπως το λέτε κατ'επανάληψη δεν υπάρχει κάτι το φυσιολογικό και υγειές στη σημερινή κατάσταση ακόμα και για τα ελληνικά παρεοκρατικά δεδομένα.

    Δε βλέπω άλλη λύση από την αποστασιοποίηση από μια κατάσταση όταν αυτή απελπίζει. Εάν δεν μπορούμε να πάρουμε τη νίκη με δίποντα θα δοκιμάσουμε 3ποντα.

    Και δε μιλάω έτσι απλά για 'δημιουργία επιχειρήσεων'. Απλά ξεχάστε ότι θα μπορέσετε να τη βγάλετε σα μισθωτός ανθρώπινα - τόσα δίνουν, και τα διπλάσια να δίνανε δε θα ήτανε τρελά λεφτά οπότε μην περιμένετε. Πρέπει όλοι μας να έχουμε τα μάτια ανοιχτά να βλέπουμε τι μπορούμε να κάνουμε παραπάνω, ενώ από την άλλη να ελέγχουμε και που δίνουμε. Δυστυχώς για πολλούς θα σημαίνει και δύο δουλειές ταυτόχρονα για άλλους το τέλος του εύκολου 'λάιφστάιλ΄ για τρίτους 2-3 γκομενάκια το εξάμηνο λιγότερα που θα προτιμήσουν τον επόμενο χουβαρντά... αλλά στην τελική και τι να κάνεις; Δύσκολοι καιροί... δύσκολα θα τη βγάλουμε και εμείς.

    ReplyDelete
  102. @anonymous, November 20, 2007 3:10 AM
    "Δηλαδη αμα ειναι να παω εγω στη Σουηδια (πχ) και να περναω οπως περναει ο φρεσκος Αλβανος στην Ελλαδα τοτε τι να το κανω? Ή μηπως ο φρεσκος Αλβανος στη Σουηδια περναει καλυτερα απο οτι ο φρεσκος Αλβανος στην Ελλαδα?"

    Δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις. Κάθε αρχή και δύσκολη, το θέμα είναι αν υπάρχει προοπτική. Αν έχεις όρεξη για δουλειά, σίγουρα θα υπάρξει.

    ReplyDelete
  103. Και δεν αναφέρω παράδειγμα τον εαυτό μου από εγωκεντρισμό αλλά επειδή αυτό ξέρω αυτό καταλαβαίνω. Λοιπόν, το να κάνω δουλειά στο χώρο που δούλεψα (μεταλλικές κατασκευές) είναι δύσκολο παρότι έχω τις γνώσεις εφόσον ο κλάδος είναι κορεσμένος αλλά και αρκετά παραδοσιακός ενώ απαιτεί μεγάλη επένδυση και μακρύ χρόνο απόσβεσης (εάν ποτέ). Από νέες τεχνολογίες καταλαβαίνω αρκετά, αλλά δεν είμαι όμως σε θέση να προωθήσω κάποια ιδέα - δεν είμαι του χώρου και δεν έχω βρει ακόμα κάποια βάση να αρχίσω κάτι. Οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να δώσουν την ευκαιρία σε πολλούς να αρχίσουν κάτι αρχικά σα δέυτερη δουλειά (και στα μαύρα) μέχρι να δουν ότι πλέον θα μπορούσαν κερδοφόρα να την κάνουν πρώτη δουλειά. Ήδη πολλοί από τους μεταφραστές δικτυώθηκαν και υπάρχουν άτομα που ζουν από αυτό (άλλο εάν οι τιμές έχουν πέσει)

    Είδα στο δίκτυο για μια προσπάθεια νέων προγραμματιστών βιντεοπαιχνιδιών που αναπτύσουν ένα βιντεοπαιχνίδι adventure που λέγεται 'Θέσεις' με έντονο ελληνικό χρώμμα το οποίο είναι αξιόλογο εάν σκεφτείς ότι δούλεψαν μόνο 15 άτομα για παιχνίδι που στην Αμερική απαιτεί 700-1000 άτομα. Με έναν προχειρότατο υπολογισμό, εάν τα παιδιά πουλήσουν 10.000 αυθεντικές κόπιες στα 30 ευρώ = 300,000 (βάλε και έξοδα διανομής) τότε ο καθένας δε θα βγάλει πάνω από 15,000 τα οποία είναι λίγα για 2 έτη επίπονης πολύωρης δουλειάς (άλλο εάν είναι συγχρόνως και το χόμπυ τους). Η προσπάθεια όμως είναι όλα τα λεφτά. Μπορεί να έχουν και μεγαλύτερη επιτυχία μπορεί και καθόλου. Λίγοι πιάσαν με την πρώτη απόπειρα. Μπορεί να τους ανοίξει αυτή η εμπειρία άλλες πόρτες. Έστω και αν οι νέοι αυτοί είχαν την πολυτέλεια να δώσουν το χρόνο τους - δεν φαίνονται να έχουν πιεστικές ανάγκες, το ότι έβαλαν το χρόνο τους εκεί και όχι στο να χαζεύουν είναι που μετράει και αυτό που θα τους ανοίξει δρόμο.

    ReplyDelete
  104. "PROS G700

    To αυτό passive-aggressive άτομο που έκανε post ως Κομφούκιος (πλαστός) στις 19/11, 10:03 pm, μπήκε αργότερα ως anonymous (19/11, 10:44 pm) σχολιάζοντας το 'υποτίθεται-δικό-μου' σχόλιο και επανακάμπτει ως anonymous στις (20/11, 3:10 am) με νέες "εμμονές".

    Αν και, πέρα από το λεξιλόγιο, την γραμματική και το συντακτικό των ελληνικών και αγγλικών της, η γραφή μου φέρει και συγκεκριμένο ύφος που δύσκολα επαναλμβάνεται, φρόντισα και γράφτηκα στο google.

    In the interim, παρακαλώ επιληφθείτε του θέματος."

    Komfou-fighter eisai poly problepsimos k in the interim mono stis 10:03 egrapsa!

    K eseis re g700 poly eyais8hsia! Siga!!

    ReplyDelete
  105. Afiste ta misi kai piaste to g***si.

    ReplyDelete
  106. K gia na prolabw ton Komfoukio:

    ... pollh eyais8hsia ...

    ReplyDelete
  107. "το πιο σωστο το ειπε ενας ανωνυμος καπου αλλου σαυτο το μπλογκ. παντου ολοι κοιταζουν τον κωλο τους. στην ελλαδα κοιταζουμε τον κωλο μας εις βαρος των αλλων.

    Αυτη τη νοοτροπια πώς θα την αλλαξουμε; εκει να δω τη φημισμενη μαγκια του ελληνα..."

    Ma agapite file, ayti akribos einai i magia tou Ellina, sto na min allazei nootropia. Koutoponiria, kserokefalia, magia klania kai kolo finistrini. Kai PANTA ftaiei kapoios allos, ektos apo emas tous idious. PANTA. MA PANTA RE. Exeis akousei pote kanenan Ellina politiko, dimosio prosopo, i akoma kai aplo politi mesa se ayta ta 10+ ekatommyria na leei pote "Sygnomi ekana lathos"? Ego pantos sta 30 mou den exo gnorisei kanenan. Min koitas makria. Des ta comments se ayto to blog apo tote pou ksekinise. To 99.9% einai KSEROLES.

    ReplyDelete
  108. Thymithika tora ena aplo paradeigma, ena videaki pou eblepa sto youtube tis proalles trabigmeno apo camera diaxeirisis kykloforias. Edeixne ena mixanaki na diasxizei mia kentriki diastayrosi kai ena amaksi apo ta aristera petaxtike afrenaristo kai xtypise ton anabati. O typos de xtypise eytyxos, sikonetai pano amesos kai arxise na fonazei eksorgismenos "G** tin Pan*** mou exeis kokkino! Exeis kokkino!!". Bgainei ap'to amaksi mia kontoxontri 45ara noikokyra pou mallon odigouse koimismeni, kai oneireyotan pithanos ti kourtines na dialeksei gia to saloni. Ayto to zoon loipon oxi sygnomi de zitise, alla prospathise na bgei ki'apo pano. Nootropia: "Ti ki'an itan kokkino karampinato, ego tha bro mia skatodikaiologia - o,ti na'nai - gia na ypostirikso pos den ftaio, kai pou ksereis, mporei na piasei kiolas."

    Sto eksoteriko an synebaine ayto, oxi mono o ftaixtis tha zitouse kai sygnomi, alla pithanotata tha eixe kai typseis gia tin ypoloipi zoi tou.

    ReplyDelete
  109. Εγώ το έχω πει επανελειμένα ότι έχω κάνει λάθη προσωπικά (τα οποία φυσικά εμένα ζημίωσαν και κανέναν άλλον). Ίσως το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν να δεχτώ τη δουλειά ειδικότητός μου στην Ελλάδα στα 600 ευρώ η οποία και 2,5 χρόνια μετά δεν απέφερε πααραπάνω. Θα μπορούσα να είχα μείνει Αγγλία και να το παλαίψω με συγκατοίκηση, δουλειά ίντεριμ μέχρι να βρω κάποια δουλειά κάπως πιο διεθνούς χαρακτήρα να αρχίσω από πιο γερές βάσεις. Άλλωστε στα 30 μου ακόμα είμαι σε μη στέρεη βάση.

    Είναι ορισμένες δουλειές που πραγματικά πρέπει κάποιος να πει όχι.

    ReplyDelete
  110. Ναι είναι από τα πιο δημοφική βίντεο τροχαίων στο Γιου Τιουμπ. Και έχεις δίκαιο να το φέρνεις σαν παράδειγμα της νοοτροπίας των Ελλήνων.

    Το παιδί που ήταν από ότι φαίνεται και εθελοντής στους Ολυμπιακούς (και που κακώς δε φορούσε κράνος βέβαια) φαίνεται σχεδόν ξεκάθαρα να είχε το δίκαιο με το μέρος του (φαίνεται η κίνηση γύρω και πιος είχε πράσινο). Παρα λίγο να το σκοτώσει η κυρά με το Γιάρις της. Και πάλι κράτησε την ψυχραιμία του (άλλος θα βαρούσε λαμαρίνες!).

    Αντί να βγει η κυρά αυτή και να τρέξει να ρωτήσει το παιδί εάν είναι καλά, εάν χρειάζεται ιατρική βοήθεια και φυσικά να ζητήσει 1000 συγνώμη για το ηλίθιο λάθος της και στη συνέχεια να κανονιστούν οι ασφάλειες, αυτή βγήκε ώρα μετά (μόνο όταν είδε ότι το παιδί δεν είναι επιθετικό) και προσπαθούσε ηλιθιωδώς να βρει μια δικαιολογία.

    Κλασική Ελληνίδα (και Έλληνας να ήταν δεν θα έκανε διαφορά). Είναι μια νοοτροπία πραγματικά για γερές μπάτσες.

    ReplyDelete
  111. Bρε ulis αφου φαίνεσαι (διαβάζεσαι σωστότερα) αποφασιστικός ΤΙ κάθεσαι και παιδεύεσαι στην Ευρώπη;;
    Η αρχή, βέβαια, είναι πολύ δύσκολη στις ΗΠΑ, αλλά θα ζήσεις αξιοπρεπως και με υψηλή αυτοεκτίμηση (high self-esteem). KAI (το σημαντικότερο), η καθημερινότητα εκεί ουδέποτε σου δημιουργεί την αίσθηση της αθλιότητας, πράγμα που στην Ευρώπη είναι η νόρμα και διαλύει τον πολίτη.

    ReplyDelete
  112. Analoga pou meneis Komfoukie, etsi den einai?

    ReplyDelete
  113. @ Ulis re: 12:23 pm

    Α, όχ ΜΗ το λες. Ο Ελληνας, αν ήταν μέχρι 35, θα σε είχε σκοτώσει στο ξύλο, αν δε ήταν και πασόκος θα σούκλεβε και τον χαρτοφύλακα. For sure.

    ReplyDelete
  114. Xoris na genikeyo kai na tous bazo olous sto idio kalathi, se roto Ulis:

    Otan tetoia paradeigmata karampinatis blakeias koutoponirias kai lamogias symbainoun gia ta pio apla kai aytapodeikta pragmata, tote ti ginetai se alles periptoseis pio periplokon ypotheseon, koinonikon, politikon, akoma kai endo-oikogeneiakon? Pos perimenoume na paei mprosta ayti i xora an oi perissoteroi skeftontai etsi kai oi ypoloipoi paradeigmatizontai apo tous protous? Pos mporoume na apaitoume diafaneia xoris na eimaste oi idioi diafaneis?

    ReplyDelete
  115. Diladi me alla logia, oloi aytoi pou elpizoun kai prospathoun na allaksoun ta pragmata (o kathenas me ton tropo tou) TI akribos perimenoun na allaksei, giati akoma den exo peistei.

    ReplyDelete
  116. K an htan astos Ulis, 8a sou ekane k mhnysh gia psyxikh odynh, giati logw sok ekane nea rytida!

    ReplyDelete
  117. Απορια: αυτοι οι νεοι που θελουν να βρουν καταπληκτικη πρωτη δουλεια, πως περιμενουν οτι αυτο θα συμβει πχ. στα 30 τους, οταν το βιογραφικο τους θα εχει μια τεραστια "τρυπα" που θα λεει "δεν εχω εργαστει απο τα 23 μου ως τα 30 μου";; Θα υπαρξει σοβαρος εργοδοτης που θα τους δωσει υπευθυνη δουλεια επειδη μεταξυ 18 και 22 η 23 ετων φοιτησαν σε ενα πανεπιστημιο - εστω και πολυ καλο;;

    ReplyDelete
  118. vaschr74@gmail.com

    O Επιθεωρητής Εργασίας-blogger

    Άντε καλή δουλειά! (δημοκρατικοί διάλογοι με αλληλοσεβασμό και επίπεδο!)

    ReplyDelete
  119. "Θα υπαρξει σοβαρος εργοδοτης που θα τους δωσει υπευθυνη δουλεια επειδη μεταξυ 18 και 22 η 23 ετων φοιτησαν σε ενα πανεπιστημιο - εστω και πολυ καλο;;"

    Ksereis kanena sobaro ergodoti stin Ellada?

    ReplyDelete
  120. Το μύνημα Κομφούκιου των 12.49 με έριξε κάτω από τα γέλια... Κομφού δεν παίζεσαι! Σχετικά με την Αμερική που αναφέρεις καταλαβαίνω τι λές αλλά ειλικρινά παρά την πίστη στις δυνάμεις μου δεν είμαι τόσο αποφασιστικός όσο άλλοι (πιθανώς όπως και εσύ - γιατί δεν ξέρω την ιστορία σου) που πήραν το ρίσκο και κερδίσανε ώστε να κάνω το βήμα σε μία ήπειρο στην οποίο δεν έχω να παρουσιάσω αρχικά κάποια άμεση σχέση (πχ. σπουδές, γνωριμίες κτλπ.). Εδώ Ευρώπη μπορώ να παρουσιάσω μια κινητικότητα εκπαιδευτική και εργασιακή σε 3 χώρες, δούλεψα σε ευρωπαικές εταιρίες σε πολύγλωσσο περιβάλλον κτλπ. Είναι επίσης το θέμα της αρραβωνιαστικιάς μου και των δεσμών εδώ. Είμαι σε επαφές για δουλειές και ελπίζω προς το παρόν κάτι να πιάσει από αυτά που δρομολογώ, μακάρι να ήταν και κάτι καλό Ελλάδα με τα Ελληνικά δεδομένα γιατί με καλή δουλειά αξίζει στην Ελλάδα, ποιος την παίρνει είναι το θέμα. Το παλεύω το θέμα όπως οι πιο πολλοί νέοι.

    Ο ανώνυμος από την άλλη, για να περάσω στο υπό-θέμα που άνοιξε εδώ, είναι σωστός που αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν, όταν σε κάποια απλά και προφανή πράγματα αντιδράμε όπως η κυρά με το Γιάρις έτσι κατά μέσο όρο σα λαός, να αντιδράμε λογικά σε πιο σοβαρά θέματα που έχουν να κάνουν με κοινωνική και οικονομική οργάνωση.

    Ξέρεις τι ανώνυμε. Μη σου φανεί κουφό αυτό που θα πω. Λοιπόν στην αρχαία Αθήνα ο ίδιος εγωπαθής λαός ζούσε αλλά κάποιοι έξυπνοι πολιτικοί που γυρίσανε το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Αντί να απαιτούν φόρο σκαστό επί ποσόστοσης επί των κερδών αναπτύξανε το σύστημα της χορηγίας με αποτέλεσμα να τρέχουν ακόμα και οι πιο τσιγγούνηδες από τους συντηρητικούς ευγενείς να δίνουν και παραπάνω από όσα πρέπει για να βάλουν το όνομά τους στην τάδε οδό, στο τάδε πλοίο, στον τάδε ναό ή να δίνουν 111 βόδια και όχι 100 για την τάδε εκατόμβη (από όπου ταίζονταν η φτωχολογιά κρεατάκι). Πήραν δηλαδή τον έμφυτο εγωισμό και τον μετατρέψαν σε πλεονέκτημα για την πόλη! Και για όποιον ήθελε να αποφύγει είχαν ενα νόμο με διαδικασίες ανταλλαγής περιουσιών με τον αμέσως παρακάτω κτλπ... κοινώς γινόσουν ρόμπα (χλαμύδα) ξεκούμπωτη άμα τον ενεγοποιούσες.

    Φυσικά και δεν προτείνω παρόμοιο σύστημα αλλά το φέρνω σαν παράδειγμα για το πώς μια αρνητική νοοτροπία σε έναν λαό μπορεί να ανατραπεί προς το θετικό. Δυστυχώς μέχρι σήμερα μαγκιά θεωρείται το να κλέβεις πολίτες και κράτος και να κοροϊδεύεις απελπισμένους. (θέλω να) Πιστεύω όμως ότι υπάρχει και υγιής μερίδα του λαού, αυτοί που βρέθηκαν σε θέση να αρπάξουν αλλά δεν το κάνανε γιατί μετράνε και κάποια άλλα πράγματα στη ζωή πέρα από το εύκολο χρήμα. Ελπίζω απλά να μην είναι τραγική μειοψηφία ώστε κάποτε να μπορέσουν να βγουν στην επιφάνεια και να τραβήξουν τον τόπο μισό βήμα μπρος.

    ReplyDelete
  121. "αυτοί που βρέθηκαν σε θέση να αρπάξουν αλλά δεν το κάνανε γιατί μετράνε και κάποια άλλα πράγματα στη ζωή πέρα από το εύκολο χρήμα."

    Xoris na thelo na se thikso Ulis, ayto einai to anekdoto tis ebdomadas. Edo kleboune mexri kai oi papades.

    ReplyDelete
  122. Komfoukie, epeidh zeis USA sou exw mia erwthsh. Exw offer apo etaireia sto San Francisco $130k to xrono. To paketo includes salary, health, pension, dental etc. Den exw sta xeria mou hardcopy detailed document mono ena brief description se e-mail. Poia einai h gnwmh sou k ti na koita3w. an mporouses na boh8hseis, 8a to ektimousa deontws. Eyxaristw!

    ReplyDelete
  123. Sti simerini koultoura oxi mono oloi oi alloi tha se poune malaka an de baleis to daxtylo sto meli logo ithikon fragmon, alla to pio pithano einai na peis o idios ton eayto sou malaka sto telos.

    ReplyDelete
  124. @ nikos

    Akouse, den gnvrizw se TI eidous douleia anaferesai. Tha milisw genika. To SF, opws kai NYC einai poly akrivo.
    Alla exei megala pleonektimata: A LOT OF CULTURE and a SUPERB LOCATION.

    Ta enoikia ekei einai POLY psila, alla APAKS kai mpeis (eidikos nomos sto SF) metatrepontai se enoikiostasio, opote meta 5-10 xronia, me ton plithorismo, tha einai san na meneis tzampa.

    Exei TREIS apo tis kalyteres kai kompsoteres synoikies pouxw gnwrisei pote sti zwi mou, to PRESIDIO HEIGHTS to PACIFIC HEIGHTS kai to EMBARCADERO.

    Ws pros ta ergasiaka:
    1. Tha VEVAIWTHEIS oti prosferei Social Security Administration (ethnikos asfalistikos foreas)kalypsi, pou einai ypoxrewtiki kai gia ergodoti kai ergazomeno.
    Ekei tha mpainoun kathe mina PRIN forologithoun ta 8% tou misthou sou, mexri tis prwtes 70.000 peripou dollaria. Meta stamatas, den plirwneis. Ara tha syneisfereis peripou 5,600 dollaria to xrono kai ISOPOSO o ergodotis ek tou NOMOU.

    2. Me to PENSION plan prepei na deis an exoun kai DIKO tous eswteriko systima syntaksiodtisis, to opoio tha isxyei ean o ergodotis sou einai omospondiako H politeiako H akadhmaiko idryma.
    ALLIWS, tha VEVAIWTHEIS oti exoun to legomeno 4 0 1 k PLAN.

    4 0 1 k PENSION PLAN
    Kat arxin DEN einai ypoxrewtiko alla proairetiko ALLA VLAKS opoios den syndeetai mazi tou apo tin imera 0.
    Einai mia morfi anagkastikis apotamieusis i opoia prosferei DYO pleonektimata sto ergazomeno
    a) Eteroxronismeni forologisi (se olo ton ergasiako vio den forologeisai epi twn poswn pou katatheteis ston logariasmo, oute epi twn kerdwn twn ependysewn ek twn xrimatwn autwn).
    MPOREIS na valeis ekei MEXRI 13% tou miniaiou misthou sou.
    b) Sta prwta 5% symmetexei o ergodotis (efoson prosferei auto to programma), dollar for dollar. Gia ta epomena 2% symmtexei me 0.5 dollar per 1 dollar. ARA o ergodotis, efoson esy vazeis, pes, 7%, ypoxreoutai na syneisferei 6%. An esy loipon vazeis 13% kai autos 6%, eoxume synolikws 18%. To 401K anoigei apo ti PRWTI MERA se merida ep onomati sou kai einai SYNDEDEMENO me megali etairia ORKWTWN LOGISTWN me kratiki kalypsi.
    Kathe mina pairneis ACCOUNT STATEMENT kai vlepeis tin proodo sou. Ta xrimata pou mpainoun ekei MPOREIS na ta ependyseis se pososta tiw epilogis KAI antoxis sou se omologa (px treasuries), amoivaia (mutual funds), stock etc.
    AUTO tha EINAI O KORMOS TIS ASFALEIAS SOU kai tou KINITOU SOU PLOUTOU otan erthei i wra tis syntaksiodotisis. Mporeis na allazeis auta pososta symmetoxis se ependyseiw diaforetikwn skopwn kai riskwn. AYTO mporeis na to PRAKSEIS kai DIADIKTYAKA.

    Exei polla pou tha mporousame na milame epi wres. An exeis ki alles apories grapse. Syggnwmi pou egrapsa se greeklish (to katadikazw) alla eimai ektos spitiou kai ektos grafeiou kai den exw greek font!!

    Syggnwmi egrapsa en taxei.

    ReplyDelete
  125. Enough is enough idiot. Stop regurgitating mundane banalities (melia kai saxlamares).

    ReplyDelete
  126. Komfoukie klase na ksalafroseis

    ReplyDelete
  127. Eyxaristw poly Komfoukie!

    nikos

    ReplyDelete
  128. Ανώνυμε, ειλικρινά να μη βγω κάρτα για να πω για την πολύ πιο μαύρη δική μου εργασιακή εμπειρία (γιατί δε σας έχω πει τίποτα)... πράγματα απίστευτα ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και δεν θα στο παίξω ηθικολόγος και ούτε βρέθηκε ευκαιρία με πολύ μέλι για να χώσω το χέρι. Οπότε ίσως έχεις δίκαιο, να μην πολυμιλάω για μέλι.
    Μέλι όχι αλλά δηλητήριο για διατήρηση θέσης ναι είχα ευκαιρία να ρίξω. Βρέθηκε όμως στο παρελθόν ευκαιρία να καρφώσω και εγώ 'συναδέλφους' που με καρφώνανε για να με βγάλουν από τη μέση λόγω εμφανούς διαφοράς αποδόσεων - και όχι μόνο - παρόλη την υποτιθέμενη 'τεράστια διαφορά εργασιακής εμπειρίας και κονε' που μας χώριζαν. Δεν το έκανα με ζημία δικιά μου αφού η εταιρία επιβράβευσε αυτόν που γμσε την εταιρία και όχι αυτόν που δούλεψε για αυτήν. Θα μπορούσα να διαολοστείλω ολόκληρη την επιχείρηση και χωρίς προσωπικό κόστος τύπου κακού ονόματος αφού ότι και να κανα ό,τι ναναι θα λέγανε εδώ και εκεί. Και αν όχι να χάσουν ένα συμβόλαιο (για να μη λέω μεγάλα λόγια - που και αυτό εφικτό ήταν), το ευκολότερο θα ήταν να τους κάνω να τρέχουν και να μη φτάνουν. Δεν το έκανα ακριβώς γιατί μαζί τους θα έτρεχε και αρκετός κοσμος που δε χρωστούσε σε τίποτα ενώ εγώ δε θα είχα να κερδίσω τίποτα παραπάνω από να ικανοποιήσω τον εγωισμό μου. Ξέρεις τι θα πει μόνος σου να διαχειρίζεσαι το 70% ενός συμβολαίου και άλλοι 3 'υπεύθυνοι' να διαχειρίζονται το 30% και εσύ στα 80 να ανεβάζεις εώς και 80% άνοδο και οι άλλοι 3 στα 30% να πέφτουν αρνητικό εώς και 20%; - ξέρω πολλοί τα είπανε αυτά αλλά να είσαι σίγουρος για αυτό που σου λέω, με όλη την ειλικρίνια μου. Εάν μου έλεγες ότι θα βρισκόμουν σε τέτοια κατάσταση πριν 4-5 χρόνια πριν από αυτή τη δουλειά δε θα το πίστευα. Δεν έκανα τίποτα, γιατί προτίμησα να συγκεντρωθώ στη δουλειά για την οποία προσλήφθηκα παρά να περνάω το χρόνο μου στα σούξου μούξου. Έχασα. Αλλά πάω για καλύτερα. Αυτός που πάει για χειρότερα και δεν το καταλαβαίνει είναι ο εργοδότης που αργά ή γρήγορα θα πέσει έξω με τέτοιους συνεργάτες και τέτοια διαχείριση. Περισσότερες λεπτομέριες δε θα πω γιατί είναι και σάιτ γνωστό, όσοι από τον κύκλο μου γνωρίζουν γνωρίζουν.
    Ναι δεν είμαι ηθικολόγος ούτε ηθικός. Εδώ ένα από τα θεωρητικά σχέδια που σκέφτηκα προς το παρόν είναι να κάνω κομπίνα με βιοντήζελ και να το παράγω ως λαδάκι και να φορτώνω την παρανομία στον πελάτη-χρήστη (ο οποίος θα έχει παμφτηνο και καλό καύσιμο άρα και το στόμα κλειστό) για να αποφεύγω να μπλεχτώ με την ταμπέλα της 'εταιρίας παραγωγής καυσίμων' ώστε να αποφεύγω την απαράδεκτη σχετική φορολογία σε εγχώρια καύσιμα (δηλαδή άμα θεωρηθεί καύσιμο και ο φραπές - που είναι! πάει το φραπεδάκι μας). Δεν είμαι ηθικός αλλά έχω κάποια όρια - αυτά της προσωπικής μου αξιοπρέπειας και η προσωπική μου αξιοπρέπεια μου επιβάλει να επιζητώ να ζω, να κινούμαι και να εργάζομαι σε χώρους με αυξημένη παρουσία αξιοπρεπών ανθρώπων. Το να αποφύγω έναν φόρο απαράδεκτο, απάνθρωπο, αντιοικολογικό, αντιδημοκρατικό και αντιαναπτυξιακό είναι παράνομο και αντικοινωνικό αλλά στη δική μου ηθική βαθμολογείται κάπως χαμηλότερα από την κακομεταχείριση και άθλια συμπεριφορά που παρουσιάζει μεγάλος αριθμός ανικάνων πχ. όπως παραπάνω στο παραδειγμά μου σε θέματα διαχείρισης ομάδων (είτε σε εργοδότη είτε σε προσωπική εταιρία).
    Και ναι υπάρχουν άνθρωποι που τα πάντα δεν τα σηκώνουν επειδή στάζει λίγο μελάκι από το κουταλάκι. Όταν έφυγα δύο κύριοι συνεργάτες στη δουλειά και παρότι δεν πιέστηκαν να φύγουν και ενώ τα λεφτά ήταν καλά, φύγανε και βρήκανε αλλού δουλειά όχι γιατί τους είπα εγώ τίποτα, ούτε για να διαμαρτυρηθούν έτσι για αυτό που κάνανε σε μένα - απλά γιατί ως άνθρωποι και ως επαγγελματίες αηδιάσανε και θιχτήκανε προσωπικά με αυτά που γίνονταν και κρίνανε ότι μειώνονται και σαν προσωπικότητες και σαν επαγγελματίες και μόνο που παρέμεναν σε αυτή την επιχείρηση.

    Έχω κολλητό που ανέχτηκε μια ανελέητη κατάσταση στη δουλειά, φωτοτυπία της δικής μου περίπτωσης παραπάνω (με τη διαφορά ότι η διεύθυνση του έβλεπε ακόμα πιο καθαρά από τη δική μου περίπτωση τι πανυγήρι έπαιζε εκεί μέσα), και παρότι είχε ανάγκη τη δουλειά, νέος 28 ετών χωρίς πολλά κονέ και ζώντας μόνος χωρίς άλλη υποστήριξη (δε ζητούσε συμπληρώματα από γονείς), πήγε στη διεύθυνση και τους είπε "βλέπετε τι γίνεται, εγώ δεν μπορώ να δουλέψω έτσι και όταν δεν μπορώ το λέω και παύω να κάνω τη δουλειά μου, φεύγοντας με ψηλά το κεφάλι". Μαλάκας θα πεις, ναι ο μαλάκας βρήκε δεύτερη δουλειά αλλά δυστυχώς το αφεντικό του αθέτησε τις υποσχέσης αλλά ο μαλάκας ξηγήθηκε σωστά με το να έρθει σε επαφή με πιο σοβαρή εταιρία που του προσέφερε δουλειά με άνω του μέσου όρου για την ηλικία του παιδιού οπότε στην τελική δικαιώθηκε η μαλακία του.
    Υπάρχουν λοιπόν άνθρωποι που δεν γλυκαίνονται με μια σταλίτσα μέλι και δεν ρίχνουν το δηλητήριο για τέτοια. Εάν τώρα η υπόθεση έχει πολύ μέλι σε τενεκέ δεν γνωρίζω τι θα έκανε ο καθένας μας και για αυτό δεν ηθικολογώ (όπως είδες παραπάνω μελέτησα μια άκρως παράνομη ενέργεια) είναι όμως σίγουρα παρατηρημένο για τους δηλητηριαστές ότι δηλητήριο μια φορά, για πάντα δηλητήριο ανεξαρτήτως θέσεως και καταστάσεων. Για τους καθαρούς δεν υπάρχει ανάλογη διατύπωση - σκοπός είναι να μην τους δίνεται η δυνατότητα να μπαίνουν στο δίλημα.

    Σόρυ για το σεντόνι, οι Γ700 μπορούν να το αποσύρουν ελεύθερα!

    ReplyDelete
  129. όχι ρε ulis γράψε ελεύθερα. Την ώρα και το κουράγιο που το βρίσκεις αναρωτιόμαστε για τέτοια εκτενή σχόλια...

    ReplyDelete
  130. στη συζήτηση περί μελιού, κομπίνας και ανθρώπινου είδους, αρμόζει ο αφορισμός του Σλοβένου μηδενιστή συγγραφέα και καλλιτέχνη, Ζάρκο Πετάν, "έξω από τα σπίτια μας πρέπει να βάλουμε μια ταμπέλα που να λέει προσοχή άνθρωπος".

    ReplyDelete
  131. dwse ulis twra pou exeis xrono!

    ReplyDelete
  132. Άντε σύγκρινε τώρα Αμερική με Ελλάδα στα ασφαλιστικά ζητήματα. Και μετά μου μιλάτε για αντιαμερικανισμούς και τρίχες.

    ReplyDelete
  133. Γιώργο ναι έχεις δίκαιο. Να ευχαριστήσουμε τον Κομφού που ενημερώνει στο θέμα το παιδί που ρώτησε αλλά και εμάς - γιατί δεν ξέρεις ποτέ...!. Λοιπόν και παλαιότερα όταν είχα διαβάσει για το αμερικάνικό σύστημα και παρότι είοναι γνωστές οι ελείψεις του ειδικότερα για την ποιότητα της κάλυψης στα κατώτερα οικονομικά στρώματα (θα μου πεις, γιατί οι ανασφάλιστοι εδώ καλύτερα τα πάνε;), το βρήκα πολύ λογικό και ένα καλό παράδειγμα για να αντλησουμε θετικά στοιχεία για τα αντίστοιχα δικά μας συστήματα - ειδικά σε ότι αφορά το βαθμό αυτοδιαχείρησης και τη μη δυνατότητα του κράτους να βάλει απευθείας το χέρι του και να αρπάξει για να καλύψει μαύρες τρύπες.

    Γ700 ευχαριστώ για την υπομονή! Γράφω σεντόνια πλέον από το σπίτι γιατί περνάω μεγάλο μέρος της μέρας μου στο ιντερνετ, με ημέηλς, με στάλσιμο βιογραφικών, με διορθώσεις, τηλεφωνα κτλπ. μέχρι και παρουσίαση έχω ετοιμάσει αν και δεν συνηθίζεται στον κλάδο μου - το προτείνο ανεπιφύλακτα σε όλους, μην κολάτε εάν έχετε μια έστω και μικρή προυπηρεσία να παρουσιάσετε, θα σας διευκολύνει πάρα πολύ όταν περιγράφετε το προφίλ σας και θα ΄λύσετε΄ τη συζήτηση - οι παρουσιάσεις δεν είναι μόνο για μάρκετερς και διαφημιστές με πορτοφόλιο δουλειών (που λέγανε και στα 80ς) αυτά!

    ReplyDelete
  134. Eγώ ulis "έχω πρόβλημα να καταλαβαίνω" [Παπανδρεϊκή Σύνταξη, όπως λέμε Αττική Σύνταξη] μερικά από τα κείμενά σου.
    Αλλά είσαι σε σε φάση δύσκολη, half-depressed, half-hypomanic, οπότε να γράφεις αν σε ανακουφίζει.

    ReplyDelete
  135. Kalispera....
    einai i proti fora pou grafo sto blog sas an kai tha eprepe na to eho kanei pro pollou.
    Afti i katapliktiki genia mas,-ego prosfata egina 31- ypoferei polla. Den einai mia genia monodiastati, os pros tin poiotita kai tis drastiriotites ton atomon pou tin apoteloun. Thelo na po oti den eimaste oloi tsoglanakia na ta trome apo tous dikous mas gia na kanoume zoi harisameni horis na ehoume tin teleia douleia pou mas analogei.
    Ego prosopika teleiono to didaktoriko mou se ena koulo super-duper moderno tomea, xero kai ena karo glosses kai epeidi den eho gleipsei kanenan os tora kai de skopevo na to kano sto mellon, den eho apla mellon edo pera. etsi to vlepo diladi. edo kai 2 hronia toulahiston skeftomai poly sovara na fygo. douleies kalopliromenes apo ligo eos poly yparhoun exo. afto ok. omos kathe fora pou to skeptomai me ponaei poly. Giati re gamoto na prepei na fygo gia na ziso me axioprepeia?
    giati pleon to thema einai na ziseis me axioprepeia kai ohi mono meso ton oikonomikon apolavon alla kai sto ergasiako perivallon. na mi se ekviazei o kathe paparas, na boreis ousiastika, se nomiko epipedo, na diekdikeis to dikio kathe fora pou se adikoune...
    Edo pou tetoia hara....ama eisai kai gynaika pou vlepesai i katastasi ektrohiazetai pliros...
    tora liga logakia gia tin agia elliniki oikogeneia pou kakomathainei ta vlastaria tis...
    Panta pisteva kai pistevo oti oi polites kai to kratos einai ena kai to afto. oi nootropies tis koinonias antanakloun sto kratos kai toubalin. Etsi loipon, ena kratos pou petaei tous neous epistimones apo tin paragogiki diadikasia, pou ehei kanei tin erevna patsavouri, tous fortonei gia syntirisi stin oikogeneia....Ti na kanei kai o ermos o gonios.. na mi prostatepsei to vlastari tou otan menei anergo? giati gia tin koinoniki prostasia asta na pane....Gia poso na kaneis douleies tou podariou otan eheis faei ta niata sou sta vivlia? oi lyseis einai oi exis: 1) sykonesai kai pas se alli hora 2)glyfeis oti kai opoion boreis gia na hotheis kapou 3) tros apo tin oikogeneia me anoikti pistosi... yparhei vevaia kai i tetarti periptosi tou na statheis tyheros kai na sou katsei mia douleia pou se gemizei...
    H oikogeneia loipon borei na ftiaxei tetoia louloudia pou agorazoun prada ktlp kai de dokimazoun na doulepsoun pote tous i perimazevei ton atyhi neo otan troei porta apo tin ergodosia. Kai stis 2 periptoseis fainetai to haotiko keno tou koinonikou anyparktou kratous. Ena kratos omos pou diamorfonei i pleioxifia pou psifizei me gnomona tou pote tha valei o kathe kathikis vouleftis to
    paidi tou sto dimosio... kaigomaste etsi kai emeis pou megalosame me axioprepeia kai porevomaste os enilikes me aftoi...
    Tha ithela na po oti tis fores pou emeina horis douleia- doulevo apo ta 20 mou kai eho kanei pano apo 10 diaforetikes douleies- mono i oikogeneia mou itan ekei na me stirixei, afti pou me emathe na mi skivo pote to kefali kai na parakalao. Kratos anyparkto, apelpisia terastia. H aganaktisi mou pleon ehei xeheilisei kai den prokeitai na dehto na kano 20 alles diaforetikes douleies mehri ta 50 mou apla gia na zo se afto ton topo. Eleos pia....
    prin kana hrono akousa se mia ekpompi oti : i Ellada exagei epistimones kai eisagei proponites....
    Otan o politikos logos tou mesou neoellina ftanei oso to mikos tis glossas tou pou gleifei ton kathe politikanti, tote ohi genia ton 700 euro tha eimaste alla i kameni genia....
    afta gia proti fora. Efharisto gia ti filoxenia.

    ReplyDelete
  136. Kalispera....
    einai i proti fora pou grafo sto blog sas an kai tha eprepe na to eho kanei pro pollou.
    Afti i katapliktiki genia mas,-ego prosfata egina 31- ypoferei polla. Den einai mia genia monodiastati, os pros tin poiotita kai tis drastiriotites ton atomon pou tin apoteloun. Thelo na po oti den eimaste oloi tsoglanakia na ta trome apo tous dikous mas gia na kanoume zoi harisameni horis na ehoume tin teleia douleia pou mas analogei.
    Ego prosopika teleiono to didaktoriko mou se ena koulo super-duper moderno tomea, xero kai ena karo glosses kai epeidi den eho gleipsei kanenan os tora kai de skopevo na to kano sto mellon, den eho apla mellon edo pera. etsi to vlepo diladi. edo kai 2 hronia toulahiston skeftomai poly sovara na fygo. douleies kalopliromenes apo ligo eos poly yparhoun exo. afto ok. omos kathe fora pou to skeptomai me ponaei poly. Giati re gamoto na prepei na fygo gia na ziso me axioprepeia?
    giati pleon to thema einai na ziseis me axioprepeia kai ohi mono meso ton oikonomikon apolavon alla kai sto ergasiako perivallon. na mi se ekviazei o kathe paparas, na boreis ousiastika, se nomiko epipedo, na diekdikeis to dikio kathe fora pou se adikoune...
    Edo pou tetoia hara....ama eisai kai gynaika pou vlepesai i katastasi ektrohiazetai pliros...
    tora liga logakia gia tin agia elliniki oikogeneia pou kakomathainei ta vlastaria tis...
    Panta pisteva kai pistevo oti oi polites kai to kratos einai ena kai to afto. oi nootropies tis koinonias antanakloun sto kratos kai toubalin. Etsi loipon, ena kratos pou petaei tous neous epistimones apo tin paragogiki diadikasia, pou ehei kanei tin erevna patsavouri, tous fortonei gia syntirisi stin oikogeneia....Ti na kanei kai o ermos o gonios.. na mi prostatepsei to vlastari tou otan menei anergo? giati gia tin koinoniki prostasia asta na pane....Gia poso na kaneis douleies tou podariou otan eheis faei ta niata sou sta vivlia? oi lyseis einai oi exis: 1) sykonesai kai pas se alli hora 2)glyfeis oti kai opoion boreis gia na hotheis kapou 3) tros apo tin oikogeneia me anoikti pistosi... yparhei vevaia kai i tetarti periptosi tou na statheis tyheros kai na sou katsei mia douleia pou se gemizei...
    H oikogeneia loipon borei na ftiaxei tetoia louloudia pou agorazoun prada ktlp kai de dokimazoun na doulepsoun pote tous i perimazevei ton atyhi neo otan troei porta apo tin ergodosia. Kai stis 2 periptoseis fainetai to haotiko keno tou koinonikou anyparktou kratous. Ena kratos omos pou diamorfonei i pleioxifia pou psifizei me gnomona tou pote tha valei o kathe kathikis vouleftis to
    paidi tou sto dimosio... kaigomaste etsi kai emeis pou megalosame me axioprepeia kai porevomaste os enilikes me aftoi...
    Tha ithela na po oti tis fores pou emeina horis douleia- doulevo apo ta 20 mou kai eho kanei pano apo 10 diaforetikes douleies- mono i oikogeneia mou itan ekei na me stirixei, afti pou me emathe na mi skivo pote to kefali kai na parakalao. Kratos anyparkto, apelpisia terastia. H aganaktisi mou pleon ehei xeheilisei kai den prokeitai na dehto na kano 20 alles diaforetikes douleies mehri ta 50 mou apla gia na zo se afto ton topo. Eleos pia....
    prin kana hrono akousa se mia ekpompi oti : i Ellada exagei epistimones kai eisagei proponites....
    Otan o politikos logos tou mesou neoellina ftanei oso to mikos tis glossas tou pou gleifei ton kathe politikanti, tote ohi genia ton 700 euro tha eimaste alla i kameni genia....
    afta gia proti fora. Efharisto gia ti filoxenia.

    ReplyDelete
  137. Δε σου βγάζω κάρτα Κομφού γιατί έχεις αρκετό δίκιο. Από τη μία γράφω πολύ γρήγορα και πολλά (άρα πιο εύκολα πετόντας και σκέψεις σκόρπιες), από την άλλη πρέπει να έχω και κάποιο βαθμό δυσλεξίας του οποίου περιέργως δεν έγινε η διάγνωση ποτές γιατί είμουν φαίνεται καλός μαθητής στα νιάτα (εκτός και αν υπάρχει και η περίπτωση ανάπτυξης της σε μεγαλύτερη ηλικία).

    Δεν γράφω όμως για ανακούφιση γιατί δεν είμαι σε κατάθλιψη παρόλη την κατάσταση - και γενικά δεν πέφτω εύκολα σε κατάθλιψη. Απλά περνώντας 10 ώρες την ημέρα στην οθόνη με 10 παραθυρόφυλλα (τα όνγλετς!) σε δέκα παράθυρα δε μου είναι τίποτα να γράφω πέντε δέκα γραμμές - σήμερα παρά τα μεγάλα κείμενά μου δεν ξόδεψα πολύ παραπάνω από μισάωρο. Άλλες μέρες εάν έχω συνεχόμενη απασχόληση (πχ. ετοιμασία συνέντευξης κτλπ.) δεν γράφω καθόλου.

    Και θα μου πεις, και τότες τι κερδίζω; Λοιπόν κερδίζω κάποιου είδους επαφή με την ελληνική πραγματικότητα (σε συνδιασμό με άλλες σελίδες ενημέρψσης). Αυτή την περίοδο με κάλεσε μια ελληνική εταιρία (σχετικά γνωστή) για συνεντευξη και όντας πρόθυμος να εξετάσω το θέμα 'δουλειά στην Ελλάδα' (γιατί θα γούσταρα και ας με πεις και μαζόχα) αλλά δεδομένου και του κλίματος που περνάει ο κόσμος εδώ αποφάσισα να μην κατέβω να εξετάσω περίπτωση που άρχισε να θυμίζει έντονα γνωστές καταστάσεις... ξέρεις όσο είμαστε έξω αρχίζουμε να ξεχνάμε κάποια αρνητικά και να αποζητούμε τα όποια θετικά. Είναι δηλαδή θέμα ισσοροπίας για μένα προσωπικά.

    Εκτός αυτού θα μου επιτρέψεις να συμπάσχω με τους συνομίληκούς μου που βρίσκονται στην αυτήν δύσκολη θέση, δε μου κοστίζει πολύ ούτε σε χρόνο - το ίδιο έκανα και όταν κέρδιζα αρκετά καλό μισθό. Ακόμα και το να βρω τελικά μια καλή δουλειά δε σημαίνει ότι θα φτιάξουν όλα στην κοινωνία και θα πάψω να σχολιάζω. Γουστάρω να σχολιάζω όπως και εσύ, όχι γιατί έχω τη δύναμη να αλλάξω κάτι, δεν είμαι κάνας Τζίζους, αλλά γιατί έτσι επωφελούμαι εμμέσως (όσο εμμέσο και αν είναι αυτό) από τη σκέψη των άλλων βάζοντας σε τάξη τα δικά μου - στην προκειμένη περίπτωση λειτούργησε αυτό (θετικά; αρνητικά; θα δείξει).

    ReplyDelete
  138. Geia sou Komfou kastora pou kaneis kai gnomateyseis meso internet. Grafeis kai syntages mipos?

    ReplyDelete
  139. Α ρε ulis, πολιτικος μηχανικος κι εσυ; εγω στα δημοσια εργα να δεις τι βλεπω...

    και ειμαι και σε θεση που εχω ελευθερο (σχετικα) ρολο

    και παιρνω και πολυ καλα λεφτα για τα δεδομενα της χωρας μας

    και παρολαυτα εχω κατασιχαθει τον κλαδο, την κενονια μας, το γαμωσυστημα μας...

    και σε ενα reunion πανεπιστημιακο στο νησι(uk)ειδα πώς ειχαν καταφτιαχτει ολοι και μουρθε να τρεχω στα λιβαδια της σκωτιας σαν τον william wallace

    freeeeeedooooommmm!!!!

    κι οπως ειπες κι εσυ πριν, κι εγω για μια αρραβωνιαστικια καθομαι στο ελλαντα, αλλα επισης επειδη ψιλογλυκαθηκα με τη δουλεια που εχω τωρα κι αραζω να δω πού θα παει το πραγμα...

    δυστυχως στο ελλαντα ο πολιτικος μηχανικος αφηνεται παντελως ανεκπαιδευτος στην πιατσα να κολυμπησει και βεβαια απο πού να βρει να μαθει τη δουλεια;

    ε, λοιπον στα τελευταια δυο μου εργα φανηκα εντελως κωλοφαρδος και ειχα προϊσταμενους χωρις κομπλεξ οι οποιοι με βοηθησαν αφανταστα

    κι εχω φτασει στο σημειο να ειμαι 32 χρονων και να βλεπω κατι τυπους 50+ με 20-25 χρονια τυπικη προϋπηρεσια και ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΦΛΑ ΤΟΥΣ ΡΕ!!!

    Ε, ΟΧΙ!!!

    κι αν αυριο χασω τις γαμω τις δουλειες που εχω για οιονδηποτε λογο, θα δεινοπαθησω με 5 χρονια γραπτη προϋπηρεσια, ενω εκεινοι θα πανε οπου γουσταρουν και θα πουν 'καλημερα σας - κατω απο 4000 δεν ερχομαι'

    ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΡΕ!!!

    Ε ΟΧΙ!!!!

    σορυ γκαυς που εγινα τοσο συγκεκριμενος, αλλα ετσι μου ηρθε...πανω στην τρελα!

    ReplyDelete
  140. Αγαπητοι bloggers.Ολα καλα ως εδω. Η αναλυση ενος υπαρκτου κοινωνικου προβληματος οπως αυτο που αντιμετωπιζει η γενια μας, ειναι χρησιμη. Χρησιμη και η ανταλαγη εμπειριων.. Χρειαζομαστε ομως φρεσκιες ιδεες, και σχεδιο υλοποιησης των..Managment plan εχουμε.?!
    Τα παιδια που χειριζονται το blog καλο θα ταν να σκεφτουν να διοργανωσουν ενα συνεδριο πχ. Γιατι οχι να οργανωθουμε ως κινημα πιεσης.. Καιρος για πολιτικες πρωτοβουλιες κ κινησεις...(οχι κοματικοποιημενες/καπελωμενες. Ηδη εχουμε κινητοποιησει το ενδιαφερον γενικοτερα στη χωρα. Διαθετουμε προσβαση στο ευρυτερο κοινο... Ας κανουμε κατι πιο χειροπιαστο.
    Αλλιως φοβαμαι οτι απλως χρησιμοποιουμε αυτο το blog απλα για εκτονωση...και απο αυριο "τα κεφαλια μεσα"

    "Dreamer and the full moon"

    ReplyDelete
  141. Ρε παιδιά, γράφετε σεντόνια, ουδέν πρόβλημα.
    Αλλα πρέπει να υπάρχει και ένα "δια ταύτα", ένα συμπέρασμα στο κείμενό σας.
    Και κάτι άλλο: ορισμένοι γράφετε χαωδώς, δλδ μήτε στην αρχή, ούτε στο τέλος έχει αντιληφθεί ο αναγνώστης ΤΙ θέλετε να πείτε!!
    Καλά εκθέσεις δεν γράφατε στο σχολείο ή είχατε πασοκους δασκάλους;;
    Δλδ τα κείμενά σας αγγίζουν incoherent speech!!!

    ReplyDelete
  142. WARNING about STALKING

    Αυτή η προειδοποίηση είναι η πρώτη και τελευταία προς blogger, έμμισθο υπάλληλο του Τμήματος Αποδόμησης Κύρους και Δολοφονίας Χαρακτήρων συγκεκριμένου Κόμματος, ο οποίος εμφανίζεται εδώ και τουλάχιστον 5 μήνες και το μόνο που πράττει (αποκλειστικά) είναι να σχολιάζει, ανωνύμως και σε greeklish, όχι τα γραφόμενά μου (μακάρι νάπραττε αυτό, που με ενθουσιάζει άλλωστε), αλλά εμέ προσωπικά με την γνωστή φρασεολογία αυτής της Κομματικής Υπηρεσίας (ήτοι, "Ζάχος", "γραφικός", κλπ).

    Μάθε, κύριε, ότι ο γράφων μπαίνει από τις ΗΠΑ, το οποίο αυτομάτως ορίζει ότι οποιαδήποτε ιστοσελίδα και χώρο να επισκέπτεται (American or non-American Site), του παρέχονται ειδικές προνομίες προστασίας από την Διοίκηση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

    Με άλλα λόγια δικαιούμαι να μάθω, αν το επιθυμώ, ποιός είσαι και να λάβω μέτρα εναντίον σου. Δεν σε απειλώ όπως δεν απειλούμαι, σε πληροφορώ.

    Εχεις κάθε συνταγματικό και νόμιμο δικαίωμα (και θάμουν πανευτυχής άλλωστε) να με σχολιάζεις ΕΠΙ των θεμάτων/σημείων και όσο αλύπητα θέλεις, αλλά ΔΕΝ έχεις δικαίωμα να ΠΑΡΕΝΟΧΛΕΙΣ (you may not stalk) και να γίνεσαι προσωπικός, ιδιαίτερα εν ανωνυμία.

    Συνελήφθης, ήδη (χθες), να πλαστογραφείς ηλεκτρονικά και όχι μόνο δεν μεταμελήθηκες αλλά "βγήκες και από πάνω". Αντιλαμβάνομαι ότι είσαι ένας κοινός ποινικός από τις χιλιάδες που συνεργάζονται εμμίσθως με αυτό το Κόμμα.

    Πρόσεξε καλά και "κόφτο".

    ReplyDelete
  143. Και σύ τέκνον Κομφούκιε ΔΕΝ είσαι αθώος του αίματος.

    ReplyDelete
  144. Kάνεις λάθος:
    1. Εγω είμαι ιδιωτικό πρόσωπο
    2. Πάντα, μα πάντα, προς υπεράσπιση των νομίμων δικαωμάτων μου, ακολουθώ την θεσμική οδό
    3. Ουδέποτε παραβίασα το Σύνταγμα ή τον Νόμο, ενώ μονίμως παραβιάζουν οι άλλοι το Σύνταγμα και τον Νόμο εις βάρος μου
    4. Ουδέποτε έκλεψα τα λεφτά του κράτους, ενώ μονίμως το κράτος κλέβει τα δικά μου μπροστά στα μάτια μου.

    ReplyDelete
  145. Kala ante na fas kanena hamburger kai tha sou perasei. Kai se kathe mpoukia tou Big Mac sou metra tis dikes sou prosopikes epitheseis kai prosboles edo mesa.
    Ki'an de s'aresoun kapoia comments na ta "sympiezeis".

    ReplyDelete
  146. Για όσους είναι καινούριοι στο μπλογκ, παρακαλώ διαβάστε με ιδιαίτερη προσοχή τα άρθρα κάτω από τον τίτλο "Ατζέντα Γ700", στη δεξιά σελίδα της ιστοσελίδας.

    Αυτά είναι τα άρθρα που κέρδισαν τη δική μου προσοχή. Οποιαδήποτε άλλη κίνηση εκτός διαδικτύου είναι άσκοπη αυτή τη στιγμή, αν δεν υπάρξει πρώτα μια μεγάλη μάζα ατόμων που έχουν ζυμωθεί με τις θέσεις κι έχουν εμπεδώσει τον πρωταρχικό σκοπό της κίνησης, την αφύπνιση του καθενός μας και την αισιόδοξη μεθοδική οπτική για το μέλλον μας.

    Τα προβλήματα ξεκινούν από τη ρίζα της κοινωνίας μας, δηλαδή τον τρόπο ζωής κι αντίληψης για τη ζωή που έχει υιοθετήσει ο καθένας μας. Ένα τεστ που προσπαθώ να εφαρμόσω καθημερινά στη δική μου ζωή, είναι αν αυτά που λέω (και συνήθως τα λέω σε τρίτο πρόσωπο, λες και δε με αφορούν), τα εφαρμόζω κιόλας στη δική μου ζωή. Το να εκμηδενίζω τα πάντα και να λέω στον εαυτό μου "αφού όλοι έτσι κάνουν, βλάκας είμαι εγώ να μείνω απ' έξω?" δε με οδήγησε πουθενά, παρά μόνο στη διαιώνιση του προβλήματος που τόσο φανατικά όλοι μας κατακρίνουμε.

    Θα ήταν λοιπόν, αρχικά, ιδιαίτερα πολύτιμη η συμβολή όλων σας, είτε συμφωνείτε, είτε διαφωνείτε, και γιατί, στα θέματα που αναδεικνύονται στην ατζέντα των G700.

    ReplyDelete
  147. Αντε και νευρίασα κακώς, διότι αύριο είναι Θενκσγκίβιον που λένε στην Αστόρια και θα φάω τούρκο (ie γαλοπούλα).

    Και για να γελάσουμε κομμάτι και συγγνώμη που παραφέρθηκα.

    Είναι καλοκαίρι, στη Βάρκιζα, σε μιά από τις μεγάλες κάτω βεράντες. Η τσόχα της ροτόντας έχει πάρει "φωτιά" και η θεομήτωρ είναι σε κέφια. Γυρίζει σε ένα φίλο καλεσμένο, τον κύριο Γαλλόπουλο και του λέει,
    "Το επίθετό σας προέρχεται εκ του Γαλλία ή εκ του γαλοπούλα;"
    "Εκ του Γαλλία, με δύο λάμδα" αποκρίθηκε εκείνος και η Φωφώ συμπλήρωσε, "Α τώρα θα το θυμάμαι, διότι τελευταίως η μνήμη μ' έχει εγκαταλείψει".

    Παίζουν, παίζουν, δεινός στην μπιρίμπα ο κύριος Γαλλόπουλος, επί μιά ώρα δεν της έρριχνε χαρτί, οπόταν η Φωφώ ανέκραξε, "Ε μα επί τέλους, κύριε Δημητριάδη, ρίξτε και ένα χαρτί που να μου κάνει."

    ReplyDelete
  148. Komfoukie eimai aytos pou eisagage to "Zaxos". Mallon arese k se allous giati parathrhsa oti xrhsimopoih8hke arketa gia peiragma. Epishs eri3a ena mpineliki sto pasok e3 onomatos sou. Apo ekei k pera mhn nomizeis oti polyasxoloumai me ta tou blog, e3allou den eimai g700, einai omws enas tropos gia catch-up. Anyway, se polla symfwnw mazi sou, se polla diafwnw, alla shmeiwse oti k esy brizeis xydaiotata k syllhbdhn poly kosmo. Telos, s'eyxaristw pali gia tis plhrofories k thn boh8eia x8es (SF, asfaleia etc).
    Ante geia!

    ReplyDelete
  149. Ανώνυμε πολιτικέ μηχανικέ, είμαι μηχ/γος μηχ/κός π/γης αλλά έχοντας δουλέψει σε χώρους στενά συνδεδεμένους με μεγάλα κατασκευαστικά έργα, δημόσια έργα κτλπ. καταλαβαίνω 111% σε τι αναφέρεσαι όταν μιλάς για κάτι 50άρηδες με νοοτροπία μπετατζή να ζητάνε και 4000 και να κάνουν ουσιαστικά δουλειά χειρότερη και από τον εργάτη που μόλις πήρε θέση εργοδηγού (ντροπή, τι λέω! Οι δικοί μου οι συνεργάτες επί το έργον ήταν άψογοι και πιάναν πουλιά στον αέρα!). Άντε να πας τώρα να το εξηγήσεις σε κάποιον τρίτο αυτό και να μη σε χαρακτηρίσει νέο με φουσκομένα τα μυαλά. Εγώ ευτυχώς είχα τρίτους παρατηρητές τους πελάτες και τους ελεγκτές που βλέπανε τι γίνεται και στις μετέπειτα συνεντεύξεις μου ανέφερα ότι επρόκειτω για πολύ ειδική περίπτωση (άφοβα τους είπα και κάποιες λεπτομέριες και τους προσέθετα στο τέλος ότι "επειδή δε μου αρέσει να αναφέρομαι σε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις χωρίς να μπορείτε να τα διασταυρώσετε, πάρτε τηλέφωνο και μάθετε - και τους παρέπεμπα στους πελάτες και στους ελεγκτές στο έργο που δούλεψα - η άποψη των οποίων μετράει φυσικά πολύ πιο πάνω από οποιουδήποτε μέσα στην εταιρία).

    Όταν βρεθείς σε παρόμοια κατάσταση και φοβάσαι ότι θα βρεθείς στο δρόμο με 'λειψό βιογραφικό' και με τη δαμόκλειο σπάθη των κακών και εκδικητικών αναφορών της εταιρίας εναντίον σου (γιατί στη δική μου περίπτωση, μακράν του να αναγνωρίσουν έστω ότι τους τάιζα ένα χρόνο, αυτό προσπάθισαν να κάνουν - τόσο επαγγελματίες ήταν), αυτό που έχεις να κάνεις είναι να πιάνεις τους πελάτες σου, τους ελεγκτές και όποιον άλλον σε ξέρει εκτός εταιρίας ο οποίος πιθανώς να ξέρει και τι πανηγύρι παίζει εκεί μέσα και ο οποίος να είναι πρόθυμος να πει ένα σοβαρό λόγο για σένα.

    Στον προαναφερόμενο φίλο μου είχε τύχει περίπτωση του να έχει δουλέψει για 580 ευρώ για μια σκατοεταιρία, να έχει κάνει μέχρι και παρανομίες για πάρτη της, σε κάποια στιγμή να δηλώνει πως φεύγει (λογικό) και να μαθαίνει το παιδί αργότερα από πρώην συνάδελφο ότι έχασε μια πολύ σοβαρή συνέντευξη γιατί το πρώην αφεντικό δε γούσταρε το παιδί να πάρει μια τόσο καλή δουλειά.... έτσι απλά από φθόνο - σου λέει γιατί να προχωρήσει; Τι να λέμε τώρα.

    Πάντού γινονται αυτά - και εδώ εξωτερικό αλλά όχι στο βαθμό που τα βλέπουμε Ελλάδα.

    ReplyDelete
  150. "Τα προβλήματα ξεκινούν από τη ρίζα της κοινωνίας μας, δηλαδή τον τρόπο ζωής κι αντίληψης για τη ζωή που έχει υιοθετήσει ο καθένας μας"

    Μεσούτ το σχόλιό σου με εκφράζει απόλυτα!!

    "Το αποτέλεσμα αυτής της ανατροφής, είναι μια ολόκληρη φουρνιά από καλομαθημένα παιδιά με μόνιμη ανία και θλίψη, στην πραγματικότητα παγιδευμένα στο φόβο και σε ψευδείς ανάγκες. Παιδιά παθητικά που δεν είναι σε θέση να αγωνιστούν για τίποτα»."

    Η γενιά μας θα κληθεί σε λίγα χρόνια να δώσει τις δικές της μεγάλες μάχες. Μάχες τόσο φοβερές που ιστορικά στο μακρινό μέλλον θα συγκρίνονται σε ηρωισμό και αγριότητα μόνο με αυτές των δύο παγκοσμιών πολέμων.

    Κι αν εκείνες οι γενιές πολέμησαν εχθρούς με σάρκα και αίμα, ο δικός μας εχθρός είναι αόρατος, σχεδόν ακατανόητος, κι αυτό τον κάνει ακόμα πιο φοβερό ακόμα πιο σκοτεινό.

    Κι ο εχθρός αυτός δεν είναι άλλος από τον ίδιο μας τον εαυτό.

    Εν τέλει, αργά ή γρήγορα, θα κληθούμε να τον αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο. Και είμαι απολύτως βέβαιως πως όλα αυτά τα κακομαθημένα, τα παγιδευμένα και τα γεμάτα ανία παιδιά της γενιάς μας θα βρούμε το σθένος και την ψυχή για να ορθώσουμε όλοι μαζί πλέον την απαιτούμενη αντίσταση. Να ορθώσουμε αυτήν την αντίστασή μας πέρα από τα όρια, φέρνοντάς την να αγγίξει κι αυτό ακόμα το μέτρο του ακατανόητου.

    ReplyDelete
  151. vaggelas said... (μεταξυ αλλων) :


    "...Η γενιά μας θα κληθεί σε λίγα χρόνια να δώσει τις δικές της μεγάλες μάχες. Μάχες τόσο φοβερές που ιστορικά στο μακρινό μέλλον θα συγκρίνονται σε ηρωισμό και αγριότητα μόνο με αυτές των δύο παγκοσμιών πολέμων.

    Κι αν εκείνες οι γενιές πολέμησαν εχθρούς με σάρκα και αίμα, ο δικός μας εχθρός είναι αόρατος, σχεδόν ακατανόητος, κι αυτό τον κάνει ακόμα πιο φοβερό ακόμα πιο σκοτεινό.

    Κι ο εχθρός αυτός δεν είναι άλλος από τον ίδιο μας τον εαυτό..."

    Συγνωμη ρε φιλε! 1000 συγνωμη, αλλα απο ολα οσα λεγονται κατα καιρους εδω μεσα απο ατομα που εχουν μια επαφη με την πραγματικοτητα και αγωνιουν, απο ΜΗ βολεμενα και αποκαταστημενα ατομα δηλαδη (οπως για παραδειγμα Ulis ή και G700), εσενα ο ιδιος μας ο εαυτος σου φαινεται οτι φταιει??

    ΕΜΕΙΣ φταιμε ρε μαστορα επειδη καποιοι ΚΟΠΑΝΟΙ καποιας ηλικιας ειναι σε θεσεις που λυνουν και δενουν, ειναι τα αφεντικα και κανουν ΟΤΙ γουσταρουν??

    Δε λεω! Καλη, ΜΕΓΙΣΤΑ ΚΑΛΗ, η αυτοκριτικη, η αυτογνωσια, το θαρρος, η επιμονη και η προσπαθεια (και διαφορα αλλα παρεμφερη), ΑΛΛΑ...!!!

    ΑΛΛΑ....!!! Σε αφηνουν??

    Δες παραπανω τι λεει ο Ulis! (για παραδειγμα!)...

    Λενε καποιοι απο εσας και τονιζουν την ευθυνη του μοναχικου σημερινου ανθρωπου απεναντι στον εαυτο του και την ζωη του...

    ΟΚ! ΟΚ! ΑΛΛΑ ΠΟΣΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ (και κυριως ο Ελληνας νεος) ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-2007...???

    Ευθυνη-ευθυνη-ευθυνη, ΦΟΡΤΩΣΟΥ ΤΑ ΟΛΑ ,ΜΙΚΡΕ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ! Γινε κομπιουτερας για να αγορασεις καλο PC, γινε μηχανικος αυτοκινητων για να τυχεις καλου service, γινε γιατρος για να γιατρευτεις, κοψε και ραψε ως μεγας εκπαιδευτικος μια εκπαιδευση στα μετρα σου και ξενυχτα να ψαχνεις μερονυχτα ολοκληρα για να εκπαιδευτεις πραγματικα...

    ΣΟΒΑΡΑ ΜΙΛΑΤΕ???

    ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΝΕΒΑΣΑΝ ΤΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ ΤΟΥΣ ΣΤΑ 370 ΕΥΡΩ (ναι-ναι, 370 ευρω την ημερα!), ΠΛΗΝ ΑΛΛΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΗΛΑΔΗ, ΤΙ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ ΔΙΑΒΟΛΟ ΚΑΝΟΥΝ????

    ReplyDelete
  152. και να συμπληρωσω επειδη δεν εχει edit:

    ΠΩΣ ακριβως περιμενετε και ελπιζετε να αλλαξει κατι αν δεν αλλαξουν μυαλα ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ??

    Περιμενετε ο μικρος ανθρωπος που τρεχει για τα 1002 καθημερινα του προβληματα να αλλαξει την κατασταση, σε μια χωρα που το 20% περναει καλα-καλα βολεμενο, ενα αλλο 10% τους φτανει και ολοι οι υπολοιποι προσπαθουν να τους μοιασουν ΜΠΑΣ και δουν ασπρη μερα??

    ΑΝ δεν αλλαξουν τα πραγματα απο μια φωτισμενη ομαδα Ηγετων ΠΩΣ αλλιως περιμενετε να αλλαξουν?? ΠΟΙΟΣ εχει την δυναμη να αντισταθει μονος, για ΠΟΣΟ και ΠΟΣΟΙ θα πειστουν απο το παραδειγμα του??

    ReplyDelete
  153. Pesta anthrope, giati merikoi edo nomizoun pos tha idrosei to ayti ton isxyron me tous agones enos blog...Aytoi pou apofasizoun prin apo mas gia mas, den exoun idea ti tha pei internet akoma.

    ReplyDelete
  154. Anonymous said...

    Pesta anthrope, giati merikoi edo nomizoun pos tha idrosei to ayti ton isxyron me tous agones enos blog...Aytoi pou apofasizoun prin apo mas gia mas, den exoun idea ti tha pei internet akoma.


    Δικιο εχεις οτι δεν ιδρωνει το αυτι τους αλλα εγω πιστευω οτι εχουν ιδεα τι θα πει νετ ή τελος παντων ειναι ΠΛΗΡΩΣ ενημερωμενοι για ολα αυτα: οποιος εχει τη Δυναμη τα ξερει ολα, για να μην σου πω οτι τα ξερει μιας και τα σχεδιασε εξ'αρχης!

    Νευριαζω ομως με την Υποκρισια καποιων να θελουν να τα φορτωσουν ολα (ή σχεδον ολα) στους απλους ανθρωπους: σε αυτους που ΔΕΝ οριζουν-που ΔΕΝ καθοριζουν πραγματα και καταστασεις, δηλαδη...

    Ή μηπως ειναι ΤΟΣΗ πια η απελπισια που θεωρουμε οτι τιποτα δεν μπορει να αλλαξει και ετσι τα λεμε ολα αυτα??

    Λενε ολοι για μια ψηφο. ΝΑΙ, ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ εχει ο καθενας απο εμας που ειναι εκτος... Αλλα ΤΙ μπορει πραγματικα να κανει?? ΑΝ δεν ειναι μαζικη?? Πως προκαλειται αυτη η μαζικοτητα? Απο τους Ηγετες δεν προκαλειται??

    Αν βγω εγω και φωναξω τωρα στο μπαλκονι μου 5-10 στραβα της κοινωνιας που ζω, ΤΙ θα καταφερω??? Να γελανε μαζι μου? ΝΑΙ , αυτο θα καταφερω και το εχω δει οταν παω να ανοιξω συζητηση στο αμεσο περιβαλλον μου για "αδικιες γενικως"...

    Αν απο την αλλη εγω ειμαι τιμιος-καλος-αγιος-συνειδητοποιημενος, θα εξυπηρετηθω μηπως καλυτερα στο νοσοκομειο, στο παρκινγκ, στον ΟΤΕ-ΔΕΗ-ΕΦΟΡΙΑ?? Θα μου αναγνωριστουν τα δικαιωματα μου ως εργαζομενου και πολιτη??

    Παιδια! Για να δουλεψουν τα πραγματα πρεπει να το πει το Αφεντικο του καθενος! Σε ολους μας, το Κρατος , δηλαδη...

    ReplyDelete
  155. Μην μπερδεύετε τον 'απλό' άνθρωπο με τον άνθρωπο. Όταν μιλάμε για συνειδητοποιημένη καθημερινή συμπεριφορά, μιλάμε για όλους, όχι για τους 'ηγέτες' ή για τους 'απλούς ανθρωπάκους' μεμονομένα. Η φρασεολογία του απλού ανθρώπου μου θυμίζει λίγο τον λαουτζίκο του Ανδρέα Παπανδρέου. Είσαι πολίτης της χώρας φίλε μου? Έχεις ευθύνες.

    Το ζήτημα όμως είναι άλλο. Αν φταίει το κράτος, που κατά την άποψη μου πρωταρχικός σκοπός είναι η επανίδρυση του κράτους σε αυτή τη χώρα, θα πρέπει εσύ κι εγώ και όλοι να δεχτούμε ότι δεν μπορούμε να απασχολούμε 1.2 εκ. ανθρώπους στο δημόσιο τομέα. Άρα, εσύ κι εγώ που τυχαίνει να είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι σήμερα, αύριο θα δεχτούμε να αναζητήσουμε δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, να γίνουμε επιχειρηματίες. Τότε πρέπει να φροντίσουμε σαν πολίτες να υποστηρίξουμε αυτούς που στη διαδικασία της επανίδρυσης θα φροντίσουν τον εκσυγχρονισμό του εργασιακού, φορολογικού, ασφαλιστικού κι εκπαιδευτικού τοπίου, για να υπάρξουν οι ευκαιρίες και τα κίνητρα για την επαγγελματική μας ανέλιξη.

    Αυτοί που μας κυβερνάνε είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, αντανάκλαση των δικών μας πεποιθήσεων, όχι μόνο πολιτικών, αλλά κατά βάση αντίληψης για τη ζωή μας.

    Όσο για τους έχοντες και την εξουσία, εδώ που είναι οι τωρινοί χρυσοί μεσήλικες θα είμαστε εμείς σε μερικά χρόνια. Θα έχουμε ζυμωθεί με μια πιο υπεύθυνη στάση στη ζωή ως άτομα κι ως πολίτες? Αν όχι, η Γ700 του 2030 θα είναι ακόμα πιο αυστηρή μαζί μας.

    ReplyDelete
  156. Κι όσο για ελευθερία, δεν υπάρχει πιο "ελεύθερος" άνθρωπος στον κόσμο από τον Έλληνα, από τον Έλληνα που πράττει όπως θέλει και κανείς - απουσία του κράτους μα κυρίως της κοινωνίας των πολιτών - δεν τιμωρείται, ή έστω καθοδηγείται προς την ελευθερία του αλλά με σεβασμό των άλλων. Το λεγόμενο liberty with compliance measures που εφαρμόζει περίτεχνα η Αμερική. Ο Έλληνας είναι τόσο 'ελεύθερος' να κάνει ό,τι γουστάρει που καταπατά το ζωτικό χώρο και την ελευθερία του συμπολίτη του. Και δε χρειάζεται να κοιτάμε την κορυφή της πυραμίδας για να το καταλάβουμε.

    ReplyDelete
  157. "επανίδρυση του κράτους"

    Kati mou 8ymizei ...

    ReplyDelete
  158. Osoi exoun simera tin eksousia briskontai antimetopoi me tetoia adieksoda etsi skata pou ta exoune kanei pou den kseroun tin tyfla tous pos na diorthosoun tin katastasi.

    ReplyDelete
  159. Τι σου είναι πιά αυτή η σκληρή απάαααανθρωπη κυβέρνηση που τάχει βάλει με τους φτωχούς ανθρώπους.

    Ακούς εκεί να έχει το θράσος να σου λέει πως αν έχεις σπίτι 200 τετραγωνικά και αυθαίρετο εξοχικό 150 τετραγωνικών και μιά Porsche και ένα 4χ4 και ένα μεζονέν στη Μύκονο είσαι πλούσιος!!!!

    Παληάνθρωποι ΔΕΞΙΟΙ που τα βάλατε με την φτωοχολογιά.

    ReplyDelete
  160. http://library.techlink.gr/4t/article-main.asp?mag=1&issue=90&article=2363

    Βρήκα το παραπάνω άρθρο και το θεώρησα ενδιαφέρων. Διαβάστε το χαρακτήρα του Νεοέλληνα όπως τον διατυπώνει Ρωμαίος έπαρχος!!!!!!!

    Το κείμενο αυτό είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ!!! Η αξία του, είναι απλά αξία ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ, εφόσον σκιαγραφεί τόσο αντικειμενικά, τόσο ρεαλιστικά, τόσο πραγματικά, τα καλά και φυσικά, τα κακά της φυλής μας, του χαρακτήρα μας, της ιδιοσυγκρασίας μας.

    Χαρακτηριστικά, που είναι μοναδικά στην φυλή μας, που απο την μία της επιτρέπουν να επιβιώνει τόσες χιλιάδες χρόνια, αλλά απο την άλλη, την κρατούν δέσμια στο να παραμένει διαμελισμένη, και καθηλωμένη βάναυσα κάτω απο εμάς τους ίδιους, που βάζουμε το ΕΓΩ, πάνω απο το ΕΜΕΙΣ.

    ReplyDelete
  161. Komfoukie:

    happy holiday season!

    8a pas pou8ena gia to long weekend?

    ReplyDelete
  162. http://www.youtube.com/watch?v=8CL2hetqpfg&

    ReplyDelete
  163. Re paidia balte ena xeraki na spasoume to fragma twn 200 comments

    ReplyDelete
  164. μπα μάλλον δεν θα το σπάσουμε, γιατί θα αλλάξουμε post σε λίγο. Επιστροφή στην κόλαση του ασφαλιστικού.

    ReplyDelete
  165. κομφούκιε και ανώνυμε χαιρόμαστε που τα βρήκατε επιτέλους. Να δούμε τώρα πόσο θα κρατήσει...

    ReplyDelete
  166. Eksartatai ap'to poso kaneis diatithetai na "riksei nero sto krasi tou" gia na xrisimopoiiso kai alli mia "mundane banality"...

    ReplyDelete
  167. ορισμένοι φίλοι επανέφεραν το ζήτημα της δημιουργίας κάποιου τύπου grass-root κίνησης, πέρα από τη net-root διαδικτυακή διάσταση που έχει η G700 σήμερα. Το θέμα έχει ξανατεθεί στο παρελθόν. Η αλήθεια είναι ότι κάτι περνάει από το μυαλό μας...θα δούμε...

    ReplyDelete
  168. Σε ΔΥΟ θέματα ΟΥΔΕΠΟΤΕ θα βάλω νερό στο κρασί μου

    1. ΗΘΟΥΣ και
    2. ΔΙΚΑΙΟΥ

    Θα ανεβείτε εσείς στο επίπεδό μου!
    These are non-negotiable items, period!

    ReplyDelete
  169. Και κάτι άλλο:
    Οι ρελατιβισμοί και οι εκλογικεύσεις στη πάντα. For good!

    ReplyDelete
  170. Μεσούτ Ταβάζ said...

    Μην μπερδεύετε τον 'απλό' άνθρωπο με τον άνθρωπο. Όταν μιλάμε για συνειδητοποιημένη καθημερινή συμπεριφορά, μιλάμε για όλους, όχι για τους 'ηγέτες' ή για τους 'απλούς ανθρωπάκους' μεμονομένα. Η φρασεολογία του απλού ανθρώπου μου θυμίζει λίγο τον λαουτζίκο του Ανδρέα Παπανδρέου. Είσαι πολίτης της χώρας φίλε μου? Έχεις ευθύνες.
    ---------------------------
    Δεν μπερεδεψε κανεις κανεναν με κανεναν αλλο. Εσυ τα μπερδευεις (μαλλον σκοπιμα). Ευθυνες εχουμε ολοι! Τις ιδιες εξουσιες εχουμε ομως ολοι??
    ΠΟΣΟ υπευθυνοι ειναι εκεινοι που εχουν την πραγματικη εξουσια και δυναμη στα χερια τους στην σημερινη Ελλαδα (ειτε δρουν στον ιδιωτικο τομεα, ειτε στον δημοσιο)...? Η κατασταση σε πολλα στην χωρα μας μου δινει την εντυπωση οτι οι περισσοτεροι που κατεχουν και χειριζονται Εξουσια ειναι ανευθυνοι!


    Μεσούτ Ταβάζ said...

    Το ζήτημα όμως είναι άλλο. Αν φταίει το κράτος, που κατά την άποψη μου πρωταρχικός σκοπός είναι η επανίδρυση του κράτους σε αυτή τη χώρα, θα πρέπει εσύ κι εγώ και όλοι να δεχτούμε ότι δεν μπορούμε να απασχολούμε 1.2 εκ. ανθρώπους στο δημόσιο τομέα. Άρα, εσύ κι εγώ που τυχαίνει να είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι σήμερα, αύριο θα δεχτούμε να αναζητήσουμε δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, να γίνουμε επιχειρηματίες. Τότε πρέπει να φροντίσουμε σαν πολίτες να υποστηρίξουμε αυτούς που στη διαδικασία της επανίδρυσης θα φροντίσουν τον εκσυγχρονισμό του εργασιακού, φορολογικού, ασφαλιστικού κι εκπαιδευτικού τοπίου, για να υπάρξουν οι ευκαιρίες και τα κίνητρα για την επαγγελματική μας ανέλιξη.
    ---------------------------
    Ναι αμε! Βεβαιως και να στηριξουμε την οποιαδηποτε επανιδρυση του Κρατους ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ! :) ....
    Και φυσικα να παω απο το Δημοσιο στον ιδιωτικο τομεα να δουλεψω ΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝ μου περεχεται μια αξιοπρεπη εργασια! Απο πλευρας μισθου και εργασιακου περιβαλλοντος :)

    Εχουμε λοιπον 1,2 εκ. δημοσιους υπαλληλους, ειναι πολλοι, ας τους κατεβασουμε στις 600.000 :)... ΠΟΥ ειναι οι αξιοπρεπεις θεσεις εργασιας του Ιδιωτικου τομεα για να τους αποροφησει?? Και οι αλλες 600.000 που λενε οι G700 οτι θελουν οι ανεργοι της Ελλαδας για να καλυφθουν, δηλαδη οι 1,2 εκατομμυρια θεσεις εργασιας ΠΟΥ ειναι στον ιδιωτικο τομεα???

    2000 δημιουργθηκαν περισυ απο οτι ελεγε ενας παραπανω...


    Μεσούτ Ταβάζ said...

    Αυτοί που μας κυβερνάνε είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, αντανάκλαση των δικών μας πεποιθήσεων, όχι μόνο πολιτικών, αλλά κατά βάση αντίληψης για τη ζωή μας.
    ---------------------------
    Το ξερω :) ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΕ ΤΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ... ΣΕ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ! ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΤΩΡΑ? ΠΗΓΕΣ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ 'Η ΑΚΟΜΗ?

    Τελος, για τα υπολοιπα που λες, εισαι σιγουρος οτι εκει που ειναι οι Χρυσοι Μεσηλικες σημερα θα ειμαστε και εμεις? Εγω νομιζω οτι θα ειμαστε στην ψαθα....

    Και πραγματικη ελευθερια ΔΕΝ σημαινει ΑΣΥΔΟΣΙΑ! Ελευθερια πραγματικη Μεσούτ Ταβάζ σημαινει ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΝΩ! ΦΤΑΝΩ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ!

    ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΞΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ???

    Ενας σοφος ανωνυμος εγραψε παραπανω: Η Ελλάδα και το συστημα της, "πρώτα στερεί στους νεους την δυνατότητα να να κάνουν κάτι στην ζωή τους και μετά τους υποβιβάζει στο επίπεδο των ζητιάνων."

    Αυτα.

    Υσ: πιαστε ΟΠΟΙΟΝ επιτυχημενο-σπουδαγμενο-καλλιεργημενο γνωστο σας θελετε και ρωτηστε τον ΤΙ να κανετε στην ζωη σας! Θα σας πει: σπουδασε εξω και μεινε εκει....(lol)

    ReplyDelete
  171. Καλησπέρα και πάλι. Έγραψα και χτες για πρώτη φορά. Πριν πω αυτά που θέλω θα ήθελα να δώσω μια ηλεκ. διεύθυνση για όποιον ενδιαφέρεται. Ειναι του Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία και το ενδιαφέρον σε αυτό είναι ότι, έχει σε PDF όλη την εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια νομοθεσία και νομολογία για εργατικά και ασφαλιστικά ζητήματα. Εντελώς δωρεάν. Φαίνεται αυτοί δεν έφαγαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, είπαν να κάνουν και κάτι...
    To site λοιπόν είναι: http://www.elinyae.gr/index_content.html

    Τώρα απ'ότι διάβασα, τρώγονται διάφοροι για το ποιος ακριβώς φταίει. Στο έγκλημα είμαστε όλοι συνένοχοι. Αυτή είναι η άποψη μου. Το πως έχουμε φτάσει να είμαστε τόσο ξεφτιλισμένος λαός, είναι μια κουβέντα ιστορικοκοινωνική που μετά χαράς θα την κάνω με οποιον το θελήσει. απλά όταν καμιά φορά σκέφτομαι ότι με το 2ο παγκόσμιο δείξαμε μια παλικαριά και μια μαγκιά που τους άφησε όλους άφωνους και τώρα οι περισσότεροι κοιτάνε πως θα στήσουν κ..... για να βολευτούνε με πειράζει πάρα πολύ..
    Σε όλες τις κοινωνίες υπήρχαν πάντα οι βολεμένοι και οι αραχτοί και από την άλλη οι τίμιοι και δεινοπαθούντες. το θέμα είναι τι διαστάσεις έχει πάρει στη δική μας κοινωνία...και πως θα το αφήσουμε εμείς που αγαναχτούμε να εξελιχθεί. Η κατάσταση είναι οριακή και ή θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας ή θα μας φάει η μαρμάγκα. Κάποιος μίλησε για πολιτικούς τρόπους και εγώ συμφωνώ απόλυτα.
    Βέβαια για όσους δεν το ξέρουν, ο πολιτικός λόγος καθενός έχει χρώμα, ιδεολογικό υπόβαθρο. είναι πολύ ξεχωριστό από το κόμμα, που βάζει μια ιδεολογία για σημαία την οποία στη συνέχεια ξεσκίζει. Για αυτό αν υπάρξει στο μέλλον κάποια κίνηση, με στρατηγικό σχέδιο, αυτή δε σημαίνει ότι δε θα έχει ιδεολογικό υπόβαθρο. Το συζητάω με όποιον θέλει. Μονο βρισιές δε γουστάρω.
    Εγώ είμαι από τους Έλληνες που φάγανε τα νιάτα τους στα πανεπιστήμια, τα ελληνικά πανεπιστήμια, και ετοιμάζεται να την κάνει μετά την ανατολή των 30 για τα ξένα, γιατί κουράστηκε πάρα πολύ. δε θέλω να φύγω για πάντα, δε θα το αντέξω. απλά να πάω να ξεκουραστώ για λίγο, σε πιο ανθρώπινο περιβάλλον, σε μια χώρα που να έχει σοβαρό εργατικό νομικό πλαίσιο. για όποιον διάβασε χτες είμαι το πονεμένο διδακτορικό.. :))))
    Τέλος πάντων, αν δε συμμαζευτούμε και αν δε συμπλεύσουμε και με άλλες κοινωνικές ομάδες, που επίσης δεινοπαθούν δε θα κάνουμε τίποτα. θα είμαστε και πάλι γραφικοί Έλληνες, που βλέπουν το στραβό, βρίζουν και μετά χώνονται και πάλι σπιτάκι τους. ο καιρός θα δείξει αν ένα νέο, ζωντανό και απαιτητικό κίνημα μπορεί να σταθεί και να παλέψει. Αν έρθει αυτή η ώρα, ας είμαστε όλοι εκεί...
    Φχαριστώ και πάλι για τη φιλοξενία...

    ReplyDelete
  172. Κομφούκιος said...

    Και κάτι άλλο:
    Οι ρελατιβισμοί και οι εκλογικεύσεις στη πάντα. For good!

    Και κατι αλλο (Κομφουκιε): Η επιτηδευση και οι ευκολοι συναισθηματισμοι (σου) στην παντα. For good!

    ReplyDelete
  173. ΔΕΝ απαντώ σε ανωνύμους. Διότι οι ανώνυμοι, εξ ορισμού, είναι δειλοί και σπιούνοι.

    ReplyDelete
  174. Eks orismou? Pou to eides ayto?
    I anonymia mou einai proto kai kyrio dikaioma. Kai makari oloi na egrafan anonyma edo mesa. Toulaxiston oi sxoliasmoi tha pigainan sta idia ta sxolia, oxi stous eponymous eksypnakides.

    ReplyDelete
  175. Το βρωμοστομα σου κρατα το σφιχτο, πισω-γλεντη... :)

    Σταματα να κοιτας τα οικογενειακα albums και να χαρακτηριζεις... ;)

    ReplyDelete
  176. Οπωσδήποτε η έγκριση των σχολίων πριν από την δημοσίευσή τους είναι επιβεβλημένη!
    Ο Επιθεωρητής Εργασίας-blogger
    vaschr74@gmail.com

    ReplyDelete
  177. Προς Κομφουκιο:

    To "ου θελει εργαζεσθαι μηδε εσθιετω" δεν το ειπε ο "γνησιος σοσιαλιστης Ιησους".

    Δυστυχως για σενα το ειπε
    ο "Σταλινικος" Παυλος στην Δευτερη Προς Θεσσαλονικεις επιστολη του.

    Ο Ιησους δεν ελεγε τετοιες
    καπιταλιστικες μαλακιες!

    ReplyDelete
  178. Καταρχάς συγχαρητήρια στα παιδιά του BLOG.Εγώ καταρχάς δεν ξέρω αν μπορω να θεωρηθώ ότι ανήκω στη γενια των 700 ευρώ διότι σπουδάζω ακόμα. Είμαι όμως εν δυνάμει μέλοσ...Είμαι 21 χρονών μπήκα σε ένα απο τα λεγόμενα καλά πανεπιστήμια(ΑΣΟΕΕ) με στόχο να βρω μια δουλεία αξιοπρέπης.Τα πράγματα τα βλέπω σκούρα. Μετανιώνω που δεν εγινα στρατιωτικός. Τώρα για τους χλιδάνεργουσ να σας πω και το καλύτερο...Οι κύριοι αυτοί που μπήκαν εκει με τα λεφτά του μπαμπάκα τους όπως Derree και κατι τέτοια φερόμενα"πανεπιστήμια"(εδώ γελάμε)αργότερα θα λέγονται ότι ειναι manager και επιστήμονες και θα παίρνουν τισ δουλειές μέσω των γνωριμιών και εμείσ που ιδρώνουμε χρόνια θα παρακαλάμε για μια δουλεία ασ είναι και των 700. αυτα είχα να πω. Ελλαδισταν είμαστε που λένε και οι Τουρκοι. παρεοκρατικός καπιταλισμός γιατι διαβάζω και όλα τα άρθρα στο BLOG.KORIFAIO
    ==================================

    1) Δεν έχεις πάει Στρατό, άρα μη μιλάς. Άσε, ήδη χτυπούν το κεφάλι τους όσοι δουλέυουν τώρα για το Στρατό.

    2) Τουλάχιστον στο Deree μαθαίνεις. Και όχι, με δάνειο σπούδασα που αποπλήρωσαν οι γονείς μου με το εφάπαξ του πατέα μου.

    3) Κόψε τη φοιτιτική ζωή και πειθάρχησε με τους κανόνες της αγοράς. Εσύ θα κερδίσεις.

    Και όπως μου έλεγαν στο Στρατό "ψάρωσε τους ανωτέρους σου".

    Ζήλο και αφοσίωση στη δουλειά σου. Μόνο τότε καρδίζεις την εμπιστοσύνη των ανωτέρων σου.

    ReplyDelete