Thursday, October 28, 2010

Το μέλλον βρίσκεται στις νέες εξωστρεφείς μικρoεπιχειρήσεις

Ομιλία του Αρίστου Δοξιάδη στο TEDx Academy*.


*In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized. (Subject to certain rules and regulations.)

24 comments:

  1. super Δοξιάδης παρά τη βραχνάδα.

    ReplyDelete
  2. Απλά τον παραπέμπω στο προηγούμενο άρθρο από το ελληνάκι και διαχρονικά τα άρθρα της γ700 όπου στηλιτεύονται η έλλειψη επαγγελματισμού, οργάνωσης, διοίκησης και σωστής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού από πλευράς Έλληνα μικροεπιχειρηματία.

    ReplyDelete
  3. "το Δημόσιο δεν είναι Δημόσιο όταν το έχουν αλώσει ιδιωτικά και συντεχνιακά συμφέροντα, και το ιδιωτικό δεν είναι ιδιωτικό όταν ζει από το δημόσιο χρήμα"

    "Monday, June 14, 2010
    Νοικοκυραίοι, ραντιέρηδες, καιροσκόποι
    Του Αρίστου Δοξιάδη
    Athens Review of Books,
    Εναλλακτικά Anamorfosis Blog
    8 Ιουνίου 2010"


    Είναι αυτό που έλεγα πάντα σε όσους εντοπίζουν το "Ελληνικό πρόβλημα" αποκλειστικά στον αριθμό και στις αμοιβές των ΔΥ.

    "280 εκατ. ευρώ για μεταφορές μαθητών το 2010".
    Αυτά τα χρήματα τα πήραν άνθρωποι που τυπικά δεν είναι ΔΥ.
    Οσοι απο μας δεν είμαστε ΔΥ, βρήκαμε αποτελεσματικότερους τρόπους να αρμέγουμε το δημόσιο.

    ReplyDelete
  4. Οι κυβερνώντες υιοθετούν και επιστρέφουν ολοταχώς σε πρακτικές του μπουχέσα, βγάζοντας προέδρους επιμελητηρίων και κρατικών οργανισμών να μιλούν για "αναγκαίες αλλαγές" και για "προτάσεις" περικοπής κοινωνικών παροχών, που σε μεγάλο βαθμό ισχύουν λόγω ακριβώς της ανικανότητας του κράτους.

    Ο κ. Προβόπουλος έσπευσε να στηλιτεύσει τα έξοδα για τα ΚΑΠΗ και για τη μεταφορά μαθητών στις ακριτικές περιοχές, ξεχνώντας ότι τα μεν υπάρχουν για να τρώνε τα λαμόγια των ταξιδιωτικών γραφείων και ξενοδοχείων των "υμετέρων", τα δεν υπάρχουν γιατί δεν έχουν φτιαχτεί σχολεία εκεί που πρέπει.

    Δεν άκουσα να πει τίποτα για τον Ψωμιάδη που έχει καταδικαστεί ακριβώς για παράνομες αναθέσεις (ενοικίαση πούλμαν), ούτε φυσικά λέξη για τις κρατικές επιχορηγήσεις των κομμάτων (=> ιδιωτικές επιχειρήσεις δημόσιας χρήσης ή δημόσιες επιχειρήσεις ιδιωτικής χρήσης).

    Ο κάθε κ. Προβόπουλος θα πρέπει να μας ενημερώσει τι προτείνει για τις αμοιβές των τραπεζικών στελεχών στις τράπεζες (που ζούνε από "επιδοτήσεις" του κράτους), τι προτείνει για το ξέπλυμα "μαύρου" χρήματος από τις τράπεζες (τουλάχιστον το 50% του χρήματος που κυκλοφορεί στην αγορά), καθώς επίσης και μια μελέτη για το ποσό που θα κέρδιζε το κράτος αν επέβαλλε ένα νόμο "Robin Hood Tax" της τάξης του 0,05% σε ΟΛΕΣ τις τραπεζικές συναλλαγές, για την αποπληρωμή του χρέους. Συντηρητικές προβλέψεις δίνουν το ποσό σε οκταψήφιο (δεκάδες δις) νούμερο, ΜΟΝΟ από τις συναλλαγές του νόμιμου (λευκού) χρήματος. Χώρες όπως η Αγγλία και η Ιρλανδία το σκέφτονται ήδη πολύ σοβαρά.

    Αλήθεια, ο προηγούμενος του Προβόπουλου που βρίσκεται; Πόσα παίρνει ως σύνταξη; Διασκεδάζει αρκετά με τα χρήματα που τόσο δίκαια κέρδισε κάνοντας αντίστοιχες προτάσεις με τις σημερινές;

    ReplyDelete
  5. Διόρθωση: Δεκάδες δις από Robin Tax σημαίνει φυσικά 11ψήφιο και όχι 8ψήφιο νούμερο (...μας έχει κάνει ζημιά η λιτότητα).

    ReplyDelete
  6. όπου υπάρχει λαμογιά υπάρχει και τουλάχιστον ένας ΔΥ μέσα ως συνένοχος

    είτε συμμετέχει είτε κάνει τα στραβά μάτια
    με το αζημίωτο φυσικά...

    ReplyDelete
  7. Γουστάρω τρελά που πάντα όσοι σχολιάζετε εδώ μέσα το πάτε σ' αυτά που παπαγαλίζετε καλύτερα. Αυτά ξέρετε αυτά λέτε. Άντε πάλι για τους δυ η κουβέντα. Τι να πω δεν παίζεστε.

    Μπράβο στον κύριο Δοξιάδη μου άρεσε η τοποθέτησή του θα ήθελα να μου διευκρινίσει γιατί κατά την άποψή του δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν τα επιχειρηματικά μεγέθη στην Ελλάδα.

    ReplyDelete
  8. Σημαντικές αποφάσεις στην Ευρωπαική Σύνοδο.Βαδίζουμε ολοταχώς προς την δημιουργία ενιαίας οικονομικής Ευρωπαικής διακυβέρνησης.Καί σε όποιον αρέσει.
    Το μνημόνιο, από AD HOC μηχανισμός για την Ελλάδα, μετασχηματίζεται σε ΥΠΕΡΤΑΤΟ Ενωσιακό θεσμό υπεράνω Εθνικών Συνταγμάτων,του Γερμανικού συμπεριλαμβανομένου.

    ReplyDelete
  9. zouf
    αν προσπαθήσεις να "επιχειρήσεις" θα δεις ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η λειτουργία του κράτους και οι εκπρόσωποί του.

    Το είπε πρόσφατα αυτός ο Ελληνας που πούλησε στην Google το software και πίστεψέ με μπορούν να στο πουν ΧΙΛΙΑΔΕΣ αλλοι.

    Μην πας μακριά- πήγαινε σε ένα κουρείο ή κομμωτήριο και ρώτησέ τους πόσο καιρό χρειάστηκε γιά να πάρουν όλες τις άδειες (στο μεταξύ λειτουργούν παράνομα αλλά υπό ανοχή).
    Το ίδιο γίνεται και με εστιατόρια, καφετέριες, you name it.

    Και γιά να είμαστε τελείως ωμοί-
    καλή η εξωστρέφεια αλλά την σαμποτάρουμε μόνοι μας.

    Πριν λίγες μέρες μου έλεγε νέος επιχειρηματίας με εξαιρετικό προιόν ότι ΕΧΑΣΕ τις αγορές της Αγγλίας και Γερμανίας επειδή με τις απεργίες των μεταφορέων δεν μπορούσε να προωθήσει τα προιόντα του με αποτέλεσμα να του ακυρώσουν τα συμβόλαια (και να πληρώσει και ρήτρες από πάνω).

    Ας αφήσουμε τις μεγάλες ιδέες και ας ξεκινήσουμε από τα μικρά- εκεί πάσχουμε

    ReplyDelete
  10. Αυτό το Mega δεν παίζεται. Πάλι έχει μεσημεριανάδικο live του Jeffry από Βρυξέλλες (τι πρωτότυπο), μαζί με τη NET και κανένα άλλο κανάλι.

    Σε λίγο ο Χυτήρης θα τους δίνει το μισό ανταποδοτικό τέλος της κρατικής τηλεόρασης που πληρώνουμε στη ΔΕΗ. Έτσι κι αλλιώς την ίδια δουλειά κάνουν.

    ReplyDelete
  11. Η ατμόσφαιρα μυρίζει εκλογές "εντος του Δεκέμβρη".Ο ΓΑΠ είναι αποφασισμέμος να ζητήσει λαική εντολή για συνέχιση του προγράμματος εξόδου απο τη κρίση.

    ReplyDelete
  12. Λέει ο Δοξιάδης:

    - οτι η παραπαιδεία (τον ενοχλεί ο όρος γιατί είναι υποτιμητικός) κάνει διεθνώς ανταγωνιστικό κάποιον ιδιώτη έλληνα εκδότη.

    Αν και δε βλέπω κάποια απόδειξη οτι ο συγκεκριμένος εκδότης στον οποίο αναφέρεται είναι διεθνώς ανταγωνιστικός λόγω της παραπαιδείας (η οποία αποτελεί μία ακόμα τεράστια στρέβλωση της ελληνικής οικονομίας), ας το δεχθούμε για χάρη της συζήτησης.

    Αλλά..

    Αν εξαιτίας της παραπαιδείας κερδίζουμε ένα πετυχημένο εκδότη, τότε τι χάνουν τα ελληνικά νοικοκυρία ξοδεύοντας ένα σκασμό χρήματα σε φροντιστήρια, επειδή το κράτος για μία ακόμα φορά δεν κάνει σωστά τη δουλειά του;

    Χρήματα που θα μπορούσαν να ξοδευτούν αλλού, πιο παραγωγικά, όπως και ανθρώπινο δυναμικό (στα φροντιστήρια) που θα μπορούσε να απασχολείται αλλού, πιο παραγωγικά.

    Ελληνικές ιδιομορφίες, που συνολικά όμως είναι επιζήμιες, παρά κάποιο παράπλευρο success story.

    ReplyDelete
  13. Επίσης λέει ο Δοξιάδης:

    - οτι τα internet cafe προωθούν σημαντικές αρετές στη νεολαία της χώρας.

    Δεν έχω κάτι με τα internet cafe, αν και τα συγκαταλέγω στις μη παραγωγικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά εδώ ο λογικός ακροβατισμός μου φαίνεται τεράστιος.

    Ο λόγος είναι οτι:

    - Δε βλέπω καμία απόδειξη οτι όσοι ασχολούνται με online gaming σε internet cafe παίζουν σα συνεργάτες και όχι σαν ανταγωνιστές.

    - Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανάλογες "αρετές" να μην αναδεικνύονται και με κάποιο 2-player παιχνίδι στο σπίτι.

    Το να λέμε λειπούν οτι τα internet cafe είναι σχολεία δεξιοτήτων και αρετών, μου φαίνεται κάπως αστείο.

    ReplyDelete
  14. Αν σαυτές τις εκλογές ψηφίσουμε τους "αντιμνημονιακούς":Ανθιμο,ψωμιάδη,Δημαρά,ψινάκη,Μητρόπουλο,Αλαβάνο και λοιπούς γουλεμήδες,τότε ο λαός θα κληθεί να επιβεβαιώσει"εντός του Δεκέμβρη" εαν θέλει να κυβερνάται απο τη "τρόικα εσωτερικού", "Σαμαρά-Αλέκας-Τσίπρα".

    ReplyDelete
  15. Εκτός εαν στις 7 Νοεμβρίου υπάρξει "ψήφος ευθύνης".

    ReplyDelete
  16. "ΔΝΤ: Με ή χωρίς κάλπες το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί"
    http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=29/10/2010&id=218149

    "Γιατι το ΔΝΤ δεν θέλει εκλογές στην Ελλάδα;"
    http://unews.pathfinder.gr/politics/giati-to-dnt-den-thelei-ekloges-sthn-ellada.html

    "'Απαγορευτικό' ΔΝΤ σε πρόωρες εκλογές":
    http://tinyurl.com/33owcz9

    "Bέτο ΔNT για πρόωρες εκλογές":
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=40274948

    Μερικά μόνο δημοσιεύματα, ενδεικτικά, για όσους ελπίζουν ή φοβούνται τις πρόωρες εκλογές. Και για όσους νομίζουν ότι το μνημόνιο και το ΔΝΤ αφορά μόνο οικονομικές ρήτρες και όχι πλήρη πολιτική κηδεμονία.

    Οι Ευρωπαίοι τελικά αποφάσισαν την επέκταση της απαγόρευσης του αποκλεισμού ψήφου σε χώρες-μέλη υπό οικονομική κηδεμονία, βάζοντας ταυτόχρονα και επίσημα πλέον το ΔΝΤ στον μόνιμο Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Που σημαίνει μετεξέλιξη της ΕΕ σε κράτη-φέουδα, με το χρίσμα του "βασιλιά" στο δίδυμο Γερμανία-Γαλλία. Βέβαια, ίσως σε χώρες τόσο "διεφθαρμένες" (κατά "γκαπ") ο βούρδουλας υποτίθεται πως κάνει καλό, γιατί συνετίζει τα πλήθη και επιφέρει την ηρεμία. Όλοι οι "μηχανισμοί στήριξης" είναι θεμιτοί, αρκεί να μη χρειάζεται ποτέ, για κανένα λόγο, να ψηφίσουν οι εκάστοτε ιθαγενείς κάφροι για να λένε που και που τη γνώμη τους.

    ReplyDelete
  17. @Jim Slip:

    Αν και έχω άμεση σχέση με το χώρο των ΤΠΕ επαγγελματικά, όσα αναφέρεις για τα Internet cafe είναι απόλυτα σωστά.

    Αν όλα πήγαιναν καλά και δεν υπήρχε ψηφιακός αναλφαβητισμός, κανονικά τα Internet cafe θα ήταν κάτι δεδομένο και δεν θα διέφεραν σε τίποτα από τις κανονικές καφετέριες, χωρίς Η/Υ και Internet. Επίσης, αν υπήρχε πραγματική ψηφιακή ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, οι νέοι δεν θα πήγαιναν εκεί για να σπαταλούν ώρες ατελείωτες σε gaming αλλά θα ήταν απλώς περαστικοί ή το πολύ-πολύ να έκαναν εκεί καμιά δουλίτσα στα γρήγορα, αν δεν είχαν μαζί τους laptop. Ότι γίνεται δηλαδή στις πραγματικά ανεπτυγμένες χώρες στο εξωτερικό.

    Αλλά εδώ, ακόμα και η υπουργός Παιδείας βγαίνει και λέει επίσημα ότι τα μαθήματα Πληροφορικής δεν χρειάζονται πλέον στο Λύκειο γιατί οι μαθητές ήδη "...ξέρουν να πατάνε πλήκτρα στον Η/Υ".

    ReplyDelete
  18. Oι ιθαγενείς είναι πολιτικά αναλφάβητοι(κατά το ψηφιακά αναλφάβητοι των νέων).
    Οταν τους ρωτάς δηλαδή, " Ποιός είναι ικανός να μαζεύει τα σκουπίδια της Αθήνας",και αυτοί απαντάνε ο Ψινάκης,τότε πρόκειται για μπέρδεμα ως προς ποιά δουλειά είναι πράγματι καταλληλότερος να κάνει ο Ψινάκης.Και μη μου πείτε ότι αυτό δεν έχει άμεση σχέση με τα internet cafe?

    ReplyDelete
  19. Τεικά μόνο οι αντιμνημονιακές τσιτσολίνες θα μας απαλλάξουν απο τη πολιτική κηδεμονία του ΔΝΤ.

    ReplyDelete
  20. Το είπε πρόσφατα αυτός ο Ελληνας που πούλησε στην Google το software και πίστεψέ με μπορούν να στο πουν ΧΙΛΙΑΔΕΣ αλλοι.

    Ναι βέβαια. Τον άκουσα και ζωντανά στην ημερίδα του υπουργείου ανάπτυξης για τη νέα καινοτόμο επιχειρηματικότητα να το επαναλαμβάνει. Και να προσθέτει ότι τον αιφνιδίασε θετικά η όλη κίνηση και ότι πιστεύει στην προσπάθεια. Αλλά αυτά επιμελώς αποκρύπτονται χάρην της εύκολης κριτικής και της ισοπέδωσης. Ο Δοξιάδης ήταν κι αυτός εκεί επισκέπτης αλλά δεν μίλησε. Έτσι κι αλλιώς πρωταγωνιστές ήταν οι νεότεροι

    ReplyDelete
  21. zouf
    εντάξει. Τον άκουσες να λέει ότι πιστεύει στην προσπάθεια και αυτό έλυσε τα προβλήματα.

    Όλα τα υπόλοιπα λοιπόν "επιμελώς αποκρύπτονται χάρην της εύκολης κριτικής και της ισοπέδωσης"

    Εξήγησέ μας λοιπόν τότε γιατί δεν προχωράει τίποτα σε αυτή τη χώρα όσο κι αν μερικοί προσπαθούμε

    ReplyDelete
  22. Πάρα πολύ ωραία παρουσίαση.
    Ειδικά το απλό παράδειγμα με τον δίσκο του καφετζή ήταν όλα τα λεφτά.
    Ξεκαθάρισε πολλά πράγματα σε σχέση με την έννοια της καινοτομίας με 50λέξεις...

    ReplyDelete
  23. Προχτές ήμουνα στο Πλαίσιο για να αγοράσω καινούργιο modem/ router. Κοίταξα όλα τα προϊόντα στο ράφι, 5 διαφορετικές μάρκες, όλα made in China. 'Ολα.

    Τα λεφτά που πλήρωσα είναι λεφτά που θα καταλήξουν στην Κίνα, αφού πάρει το μερίδιο του ο κύριος Πλαίσιος σαν μεσάζοντας. Και αυτή είναι η τρύπα της ελληνικής οικονομίας εν ολίγοις, που αντανακλάται στο εμπορικό έλλειμμα.

    Τώρα αν η τρύπα μπορεί κλείσει με δίσκους καφετζήδων, εγώ πάω πάσο. Καλά είναι αυτά σαν μεταφορές, αλλά όχι και πολύ ρεαλιστικά.

    Αντίθετα βλέπω οτι ο Δοξιάδης αναφέρεται στη βιομηχανία σαν παρωχημένη άποψη της δεκαετίας του '70 και του '80, σχετικά με το αν μπορεί να προσφέρει ανάπτυξη. Εεεε, ναι, σίγουρα, άμα ρίξουμε μια ματιά στα κράτη με εμπορικά πλεονάσματα και μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα, δεν έχουν καθόλου βιομηχανία..

    ReplyDelete
  24. Καλά το ότι δεν έχουμε παραγωγή είναι πρόβλημα. Μην λέμε όμως πως και οι εισαγωγές δεν είναι πηγή εσόδων. Είναι λάθος να πιστεύουμε πως τα κέρδη των εισαγωγών τα επωμίζονται οι χώρες παραγωγής και μόνο. Οι θέσεις εργασίες και η καταβολλή ΦΠΑ στην χώρα κατανάλωσης είναι πολύ βασικός λόγος που κάνει τις εισαγωγές συμφέρουσες.

    Το μέγα πρόβλημα στις εισαγωγές και το λέω με προσωπική πείρα καθ' ότι είμαι νέος επιχειρηματίας και μικρο-εισαγωγέας είναι στην έλλειψη του κράτους δικαίου απέναντι στις Ελληνικές επιχειρήσεις που κάποιος όπως εγώ στον χώρο αυτό βλέπουμε πως όχι μόνο δεν στηρίζεται η Ελληνική αγορά από το κράτος αλλά καταποντίζεται φορολογικά ή αλλιώς, λες και είναι προς το συμφέρον τους να μας κλείσουν. Προσωπικά μπορεί να είναι, συλλογικά όμως ως χώρα δεν είναι σίγουρα.

    Να εξηγήσω όμως τι συμβαίνει ακριβώς. Όταν μπαίνει κάποιος στο ιντερνετ και ψωνίζει ένα προϊόν από το εξωτερικό, τότε του έρχεται στο σπίτι με απλά συν κάποια μεταφορικά. Δεν αποδίδεται ΦΠΑ λόγω υποτιμολόγησης ή υπολειτουργίας του τελωνείου (οκ, κάποιες φορές ίσως δουλέψει και είναι και τσιμπημένο αλλά τις περισσότερες φορές το αντίθετο γίνεται). Όταν ο έμπορος κάνει την εισαγωγή, καταβάλλει ΦΠΑ, του έρχεται το προϊόν και πληρώνει τους δασμούς του στο τελωνείο. Οι κινέζοι έχουν την νέα πολιτική να πουλάνε χονδρική όσο και λιανική προκειμένου να μην συμφέρει να ψωνίσεις από αλλού. Έτσι αμέσως αμέσως φαντάζεστε πόσο υψηλή λιανική τιμή βγαίνει από τον Έλληνα εισαγωγέα που εκτός απ' αυτά έχει και πόσα άλλα για την συντήρηση της ήδη πολυέξοδης επιχείρησής του που τα έξοδα αυτά είναι δυσανάλογα με την κερδοφορία της. Αποτέλεσμα, δεν είμαστε ανταγωνιστικοί, είναι αθέμιτος ανταγωνισμός και τώρα θα μπουν και στην χώρα μας ως σωτήρες. Αν είναι δυνατόν, δεν είναι σωτήρες οι κινέζοι, παρτάκιδες είναι και δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας, ένα ξεροκόματο θα πετάξουν σε μερικούς και αυτό είναι όλο.

    Αν δεν κάνουμε το Ελληνικό μαγαζί προσιτό, τότε χάσαμε το παιχνίδι, αυτό είναι όλο... τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

    Στην Γερμανία που δουλεύουν τα πράγματα και στηρίζουν κατά πολύ τις εξαγωγές τους, οι Κινέζοι αναγκάζονται και στήνουν μέσα εκεί επιχειρήσεις ώστε να κερδίσουν τον Γερμανό καταναλωτή. Όμως και πάλι οι Γερμανικές επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να είναι ανταγωνιστικές, ενώ οι Ελληνικές με τίποτα.

    ReplyDelete