Δημοσιεύτηκε στο Πρώτο Θέμα*
31-12-2008
Το 2009 θα είναι ένα ασυνήθιστο έτος. Διαφορετικό από όλα τα έτη της «Μεταπολίτευσης».
Οι κοινωνικές εντάσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη με ποικιλία μορφών και εκδηλώσεων. Από τα ειρηνικά συλλαλητήρια μέχρι τις εκδηλώσεις τυφλής βίας. Η κοινωνία θα βρίσκεται σε συνεχή αναβρασμό και η πόλωση θα επικρατεί στον πολιτικό ανταγωνισμό.
Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας θα επιδεινωθεί και η ΕΕ, μαζί με την ΕΚΤ, θα αρνηθούν την κάλυψή του. Ως αποτέλεσμα είτε θα ανοίξει ένας νέος κύκλος επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας είτε, στη χειρότερη των περιπτώσεων, θα μας παραπέμψουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σημαίνει επώδυνα οικονομικά μέτρα εξυγίανσης που θα συντηρούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια προς την ΕΕ και προς το Ευρώ, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη αντιευρωπαϊκής και αντιδυτικής συνείδησης.
Η Ευρώπη και η Δύση θα είναι τα εξιλαστήρια θύματα μιας κοινής γνώμης που δεν είναι εκπαιδευμένη ούτε διατιθεμένη να αναλάβει τις ευθύνες της κι ενός πολιτικού κόσμου που ψάχνει μονίμως άλλοθι για την αποτυχία. Η κατάληξη θα είναι η έκρηξη ενός νέου κύματος λαϊκισμού και εθνικισμού και η συντηρητικοποίηση του εκλογικού σώματος που θα εμποδίζει τις αναγκαίες για την αντιμετώπιση της κρίσης διαρθρωτικές αλλαγές. Έτσι οι Έλληνες για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα φλερτάρουν με τη βία και μια γενικευμένη παραβατική συμπεριφορά εκφράζοντας έτσι τα προσωπικά και κοινωνικά τους αδιέξοδα.
Υπάρχει τρόπος να μην ζήσουμε όσα δυσοίωνα περιγράφονται παραπάνω;
Για εμάς υπάρχει. Προϋποθέτει, όμως, έναν ριζικό επαναπροσδιορισμό των κυρίαρχων αξιών και προτεραιοτήτων του «συστήματος Ελλάδα». Απαιτείται ρήξη με το "σύστημα Ελλάδα". Όλα αυτά που αναμένεται να συμβούν το 2009 «προετοιμάστηκαν» από καιρό. Προετοιμάστηκαν από ένα πολικό-κομματικό σύστημα που φέρει τον κωδικό «Μεταπολίτευση».
Την κύρια ευθύνη φέρει η γενιά της μεταπολίτευσης, η γενιά της απληστίας, του παρεοκρατικού καπιταλισμού και του ξεχαρβαλωμένου πελατειακού κράτους, που κατασπατάλησε τον πλούτο των προηγούμενων και αρκετών μελλοντικών γενεών. Που θέσπισε ιδιοτελή προνόμια, έκανε χρυσοπληρωμένες εθελούσιες εξόδους, δεν πλήρωνε τους φόρους της, απέφευγε μέχρι τα 50 να πληρώνει το σύνολο των ασφαλιστικών της εισφορών, δανειζόταν από το μέλλον, έβγαζε δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά που «όφειλε» στον εαυτό της.
Το πάρτυ έληξε, αλλά η γενιά αυτή αρνείται να πληρώσει το λογαριασμό της. Γαντζωμένη στην εξουσία πιάνεται απ’ τα μαλλιά της.
Ήρθε η ώρα να γραφτεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου αυτού του συστήματος διαχείρισης και νομής της εξουσίας. Η Ελλάδα έχει επειγόντως ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα στελεχώνεται από αποδεδειγμένα αξιόλογα πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα∙ πρόσωπα που θα συμβολίζουν την υπέρβαση και θα συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να τα αλλάξει πραγματικά όλα. Να διαμορφώσει ένα New Deal με την κοινωνία για τις αλλαγές που απαιτούνται, διατυπώνοντας καθαρά ποιος θα ωφεληθεί και ποιος θα χάσει και γιατί από αυτές. Και το πρώτο μέλημά της θα πρέπει να είναι το κτίσιμο ενός κράτους Δικαίου. Μόνο ένα τέτοιο κράτος μπορεί να νομιμοποίησει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης και ανασυγκρότησης το οποίο έχουμε ανάγκη. Μόνο πάνω σ' ένα κράτος δικαίου μπορεί να αποκτήσει περιεχόμενο η αρχή της διαγενεακής δικαιοσύνης, αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης η οποία σήμερα αποτελεί κενό γράμμα.
Η ευθύνη μας, ως νέων, είναι τεράστια. Οι υποχρεώσεις μας βαριές. Η απάντησή μας πρέπει να είναι: δουλειά και αγώνας. Βελτιώνουμε τις δεξιότητές μας, καλλιεργούμε τη μόρφωσή μας, ενισχύουμε τον επαγγελματισμό μας, δικτυωνόμαστε με τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας. Τους εξηγούμε με ειλικρίνεια το πρόβλημά μας. Αλλάζουμε καταναλωτικό πρότυπο. Αποκτάμε περιβαλλοντική συνείδηση. Επενδύουμε στη προληπτική Ιατρική. Βοηθάμε την Ελλάδα να γίνει μια οργανωμένη χώρα που σέβεται τους πολίτες της, διαθέτει καλές και φτηνές υπηρεσίες, αποτελεί έναν ποιοτικό και ασφαλή προορισμό για τους τουρίστες. Αυξάνουμε την εθελοντική προσφορά, φροντίζουμε τα ανήμπορα μέλη της οικογένειάς μας. Και πάνω απ’ όλα συμμετέχουμε. Ναι. Και πάνω απ’ όλα συμμετέχουμε.
*Δημοσιεύτηκε στο Ένθετο Survivor Stories 2009 της εφημερίδας Πρώτο Θέμα μαζί με τις γνώμες άλλων 50 αναλυτών, πολιτικών, συνδικαλιστών και επιχειρηματιών.
"Ήρθε η ώρα να γραφτεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου αυτού του συστήματος διαχείρισης και νομής της εξουσίας"
ReplyDeleteκαι ποιος το εξέθρεψε αυτό το άθλιο σύστημα ?
ΥΓ- δεν έχει νόημα να καταφεύγετε σε τόσο παλιά άρθρα. Υπάρχουν ένα σωρό νεότερα που ενσωματώνουν και τις τελευταίες εξελίξεις
Ουδείς προφήτης στον τόπο του, λένε οι παλιότεροι.....
ReplyDeleteΑπό το φιλοσοφικό ερώτημα που διατυπώνεται στο μέση του άρθρου, από το ότι έχει γραφτεί 2 χρόνια πριν και από το γεγονός ότι τελικά δεν αποφύγαμε τις δυσοίωνες προβλέψεις, προκύπτει ότι προφανώς δεν ισχύουν οι προϋποθέσεις που αναφέρει.
ReplyDeleteΔηλαδή, η κομματική ολιγαρχία που κυβερνά αυτή τη στιγμή, με την αμέριστη βοήθεια των χειραγωγημένων ΜΜΕ, δεν έχει ως προτεραιότητα το καλό του τόπου αλλά το καλό του κόμματος και μάλιστα συγκεκριμένων μεγαλοστελεχών του.
Δυστυχώς οι Έλληνες δεν έχουν την Παιδεία να καταλάβουν ακριβώς την αιτία και την έκταση του προβλήματος, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην αντιδρούν όπως πρέπει (στη Γαλλία βγήκαν στο δρόμο 3 εκατ. πολίτες για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά μόλις 2 χρόνια), αλλά να παραμένουν προσκολλημένοι στο υπάρχουν πολιτικό σύστημα που αργοπεθαίνει (κι όμως, υπάρχουν ακόμα άτομα που θα ψηφίσουν με χαρά τα πράσινα και τα μπλε ανθρωπάκια).
Το σημαντικό είναι ότι αυτό το άρθρο υπήρξε προφητικότατο γιατί στηρίζεται σε μιά αναλυτική προσέγγιση μακριά απο τις κατεστημένες μεντιακές απόψεις που έχουν εμποτίσει μια σειρά παραγόντων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.
ReplyDeleteΤη συλλογιστική του μπορεί και σήμερα να τη χρησιμοποιήσουμε εργαλειακά για να κατανοήσουμε, και γιατί όχι και να προβλέψουμε, τις εξελίξεις που έρχονται.
H οικονομική καταστροφή της χώρας άρχισε το 2004 με την απογραφή.Μια απάτη,ένα παγκόσμιο σκάνδαλο που διαπράχτηκε με τη συνεργασία της κομισιόν.Ετσι και "χωρίς λόγο" άλλαξε ο τρόπος υπολΟγισμού των εξοπλιστικών δαπανών, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ,και η Ελλάδα βρέθηκε με τεχνητό έλλειμμα το 2003 που οδηγούσε σε μια διετή επιτήρηση που ήταν καθαρά τυπική και δεν ασκήθηκε ποτέ.
ReplyDeleteΑυτό το σκάνδαλο,που υπονοούσε ο Γιούνκερ,ποιός θεσμός εκτός Ελλάδας θα μπορούσε να το εξιχνιάσει.Εμείς,ως Ελληνες,να το αναλάβουμε, δεν το σηκώνει το τομαράκι μας.
Απο το 2004 μέχρι και το 2009 η Ελλάδα λεηλατούνταν και η κομισιόν τηρούσε "αιδήμονα σιωπή"="ομερτά".
ReplyDeleteΜια και μιλάμε για ψευδοπροφήτες και για "παρθενογενέσεις" έντιμων κυβερνητών, ας μιλήσουμε και για άλλοθι.
ReplyDeleteΑπό προχθές τα κανάλια έχουν γεμίσει με δηλώσεις και "ομολογίες" της κυβέρνησης ότι, επειδή λέει έγινε η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 σε πάνω από 15%, τώρα θα χρειαστούν σίγουρα νέα μέτρα. Δηλαδή δεν φταίνε αυτοί, πάλι οι προηγούμενοι φταίνε.
Το χρονικό σημείο δεν είναι καθόλου τυχαίο βέβαια. Το είχαμε επισημάνει ήδη εδώ και πολλές ημέρες, ότι επιχειρείται μια ακόμα χειραγώγηση των ΜΜΕ με αφορμή την αναθεώρηση του ελλείμματος που ήδη διέρρεαν τότε, αλλά εδώ καθυστερούσαν την προβολή του θέματος. Τώρα, 3 εβδομάδες πριν τις εκλογές, είναι φανερό ότι "δεν προλαβαίνουν" και ότι οποιαδήποτε μέτρα θα ληφθούν αμέσως μετά τον Β' γύρο των εκλογών.
Ζούμε ανεπανάληπτες στιγμές Δημοκρατίας και ανεξάρτητης ενημέρωσης. Θα έχουμε να λέμε απίστευτα πράγματα.
Σημειώστε το, να το ξαναδούμε την εβδομάδα αμέσως μετά τον Β' γύρο των εκλογών:
ReplyDeleteΠαπακωνσταντίνου ("Νέοι Φάκελοι", ΣΚΑΪ, 10/5/2010):
"Αν χρειαστούν νέα μέτρα, θα έχω αποτύχει"
http://www.youtube.com/watch?v=ZyxVMYx_Sog
Εσύ πάντως έχεις, σε πακετάκι dvd,τα "άπαντα του Λαζόπουλου", και ενημερώνεσαι και έγκαιρα και έγκυρα.
ReplyDeleteΡίχνεις και λίγο Βερύκιο και μετά βγαίνεις στη γύρα να ενημερώνεις και μας τους απληροφόρητους.
Οι σκελετοί στην ντουλάπα του δημοσιονομικού είναι πάρα πολλοί, οπότε ό,τι και να λέει ο Παπακωνσταντίνου ή κάθε ένας από εμάς σημασία έχει ότι η Eurostat ψάχνει και όλο και κάτι θα βρει και γι' αυτό προφητεύω ότι τα νέα μέτρα έρχονται
ReplyDeleteΠερίεργα πράγματα, πως γίνεται τα δικά μας κανάλια να έχουν μνήμη μόνο μερικών ημερών. Η είδηση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Σόρος έπαιξε μόνο "μισή", το δεύτερο κομμάτι που είναι πια αισιόδοξος για την τύχη μας.
ReplyDeleteΓια όσους δεν θυμούνται τι έλεγε ο Σόρος τον Απρίλιο (για να μην πάμε πιο πίσω):
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=46503&catid=13
Όταν ένας από τους μεγαλύτερους κερδοσκόπους του πλανήτη (από άποψη, το έχει παραδεχτεί και ο ίδιος) δίνει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της χώρας σου για τα πιο άγρια μέτρα που έχουν επιβληθεί ποτέ, το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε είναι να ανησυχούμε.
Υποθέτω ότι ο Σόρος περιμένει και αυτός τις εκλογές, το νέο πακέτο μέτρων και το Μνημόνιο 2.0, για να γίνουμε ακόμα πιο "ανταγωνιστικοί" και να γίνει ακόμα πιο αισιόδοξος για την τύχη μας, πριν αρχίσει να ξεπουλά και να προεισπράττει ότι έχει αγοράσει/δανείσει από τον περασμένο Απρίλιο, με κέρδος το μισό (τουλάχιστον) των σημερινών spreads και περιμένοντας την επόμενη κατρακύλα μας, σε 12-18 μήνες.
Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος.
Το πιθανότερο είναι ότι θα αναπροσαρμοστούν οι στόχοι του μνημονίου, όσον αφορά το έλλειμμα, για το 2010.Με κοινή συναίνεση τρόικας και Ελληνικής κυβέρνησης.Το ύψος του ελλείμματος όλοι γνώριζαν ότι δεν ήταν αυτό που καταρχήν δημοσιοποιήθηκε.Αυτό το νούμερο,12,8%,ήταν μια αρκετά αυθαίρετη παραδοχή για να μπορεί να υπάρξει μια αφετηρία προγραμματισμού.Ετσι και αλλοιώς απο εδώ και πέρα, και όσο προχωρούν οι δομικές αλλαγές, το έλλειμμα θα πάψει να έχει αυτά τα φετιχιστικά χαραχτηριστικά που είχε μέχρι σήμερα.Ως δείκτης δηλαδή θα λέει λιγότερα για τις αγορές απο ό,τι έλεγε σήμερα.
ReplyDeleteΑκόμα και το ίδιο το μνημόνιο λειτουργεί περισσότερο ως μπούσουλας και λιγότερο ως εικόνισμα για να το προσκυνάμε.Η αξία του είναι καθαρά εργαλειακή για την επίτευξη κάποιων στόχων,που επιδιώκουν τη δημιουργία μιας ευημερούσας, ανοιχτής, δημοκρατικής, δίκαιης κοινωνίας σε μια χώρα στενά συνδεδεμένη με την ΕΕ και "εντοιχισμένη" στην ευρωζώνη.
ReplyDeleteΥπάρχουν πολλοί που διαφωνούν με αυτούς τους Εθνικούς στόχους.Δημοκρατικό τους δικαίωμα.
@parmenides:
ReplyDeleteΤο να υποστηρίζουν κάποιοι ότι το Μνημόνιο (με κεφαλαία) είναι πλέον περισσότερο εργαλείο πολιτικής παρά όροι αποπληρωμής δανεισμού φανερώνει αυτό που εμείς οι υπόλοιποι λέμε εξαπάτηση και οικονομική κατοχή της χώρας.
Εργαλείο Δημοκρατίας έχουμε ήδη. Λέγεται Σύνταγμα. Οτιδήποτε έρχεται να το υποκαταστήσει ή να το καταργήσει, έστω και προσωρινά, λέγεται μείωση της εθνικής μας κυριαρχίας και της βούλησης των ψηφοφόρων.
Εγώ δεν ξέρω κανέναν πασόκο που αν εξέλεξε ως κυβέρνηση τους τροικανούς. ΠΑΣΟΚ ψηφίσανε για κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα είναι κουραφέξαλα για τους αμαθείς.
parmenides
ReplyDeleteναι όλα πήγαιναν πρίμα μέχρι το 2004.
Μετά επήλθε η καταστροφή.
Ο δε ελληνικός λαός επειδή όλα ήταν ανθηρά ήθελε και μιά αλλαγή, έτσι γιά να έχουμε να ασχολούμαστε.
Και ο ΓΑΠ κάνει την μιά κολοτούμπα πίσω από την άλλη (όταν επισκέπτεται την Ελλάδα).
@JAGA
ReplyDelete"ΠΑΣΟΚ ψηφίσανε για κυβέρνηση"
Φυσικά ΠΑΣΟΚ ψηφίσανε. Και όχι Ανθιμο ή Ψωμιάδη ή ψινάκη.
@parmenides:
ReplyDelete"...Φυσικά ΠΑΣΟΚ ψηφίσανε. Και όχι Ανθιμο ή Ψωμιάδη ή ψινάκη..."
Έτσι όπως το πάτε, και ο Παπαστρούμφ να βάλει για Δήμαρχος, θα τον βάψουν πράσινο αν έχει καλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.
Αν το δίλημμα είναι ΠΑΣΟΚ ή εθνικορθόδοξος ωχαδερφισμός, τότε ναι, ο "γκαπ" έχει ακόμα ελπίδες να φύγει μέρα περπατώντας, αντί νύχτα τρέχοντας.
To 2004 ήταν η αρχή όχι μιας κακής πολιτικής αλλά μιας μεθοδευμένης και σχεδιασμένης λεηλασίας της χώρας.Κανένας Ελληνας πολίτης δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένας νέος και φέρελπις πρωθυπουργός θα κατέληγε στο μοναδικό επίτευγμα, στη δημιουργία δηλαδή στρατού ημετέτων που που επιδόθηκε στο πλιάτσικο και τη λαφυραγώγιση της χώρας.minfloe
ReplyDeleteΟσο για το υπάρχον "Σύνταγμα", έκλεισε τη ζωή του ανεπιτυχώς.Οσοι το επικαλούται ή έχουν μια απέραντη ένδεια άλλων επιχειρημάτων ή θέλουν να προστατεύσουν τα αντικοινωνικά προνόμια που απέκτησαν υπηρετώντας το κλεπτοκρατικό σύστημα.
ReplyDelete...Και μετά ήρθαν οι "εθνοσωτήρες" και τα διόρθωσαν όλα:
ReplyDelete"Συντριπτικές οι κοινωνικές συνέπειες του Μνημονίου" (έρευνα ΟΠΑ):
http://tinyurl.com/3574avt
Αλλά ξέχασα, και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο είναι κομματικοί εγκάθετοι, ούτε αυτοί ξέρουν τι λένε.
"Συντριπτικές οι κοινωνικές συνέπειες του Μνημονίου:
ReplyDeleteπερισσότεροι από 7 στους 10 έχουν στραφεί πλέον στο σπιτικό φαγητό"
Και οι άλλοι 3 στους 10 στράφηκαν στο ντελιβερι.Το ίδιο και οι τροικατζήδες όταν τελειώνουν τα τάπερ που φέρνουν απο τις δανέζες και ολλανδέζες μάννες τους.
Μερικοί δε ,όπως ο jaga,τρέφονται αποκλειστικά με κουτόχορτο ,όπως απέδειξε η φοβερή και πρωτοποριακή στα επιστημονικά χρονικά, έρευνα της ΑΣΟΕ,που τώρα τη λένε πανεπιστήμιο.
ΥΓ.Για όσους δεν γνωρίζουν την ΑΣΟΕ και γνωρίζουν τη "Χαροκόπειο" είναι το ίδιο,διαφέρουν μόνο ως προς τη διεύθυνση.
ααααχαχαχαχαχαχχαχαχαχαχαχαχαχα
ReplyDelete"περισσότεροι από 7 στους 10 έχουν στραφεί πλέον στο σπιτικό φαγητό για να εξοικονομήσουν χρήματα."
"Το «έξω» έχει περιοριστεί δραστικά καθώς πάνω από το 54% απαντούν ότι μένουν συνεχώς μέσα, ενώ συνολικά το 77% των πολιτών επιλέγει να μη βγει έξω για να μην ξοδέψει χρήματα."
Το δράμα του Έλληνα. Παιδιά, να πάτε να τρώτε στις καντίνες των υπουργείων, αν έχουν, γιατί εκεί δεν πληρώνουν ρεύμα και άρα οι τιμές θα κρατούνται χαμηλά. Έτσι, και έξω θα βγαίνετε (μην έχουμε και προβλήματα με μείωση της βιταμίνης D και μετά θα χρειαστείτε κι άλλα ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας - για περίθαλψη, όπως λέει και η έρευνα), και θα κάνετε οικονομία, και, το κυριότερο, θα αποφύγετε τον ξεπεσμό του σπιτικού φαγητού.
Αν δεν έχουν καντίνες τα υπουργεία, να κάνουν. Είναι η λύση που θα σώσει τους Έλληνες.
Να'σαι καλά βρε jaga.
Σπιτικό φαγητό; Τί λες καλέ; Για ποιούς μας περάσετε;
ReplyDeleteΑντε απο κεί μνημονιάρηδες!
to arthro itan eksairetiko
ReplyDeletekai poly epikairo
to zitima paramenei bebaia, symmetexoume?
Oi dimotikes ekloges einai ena mikro test.
@Ventriloquist:
ReplyDeleteΣτο άρθρο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για τηλεφωνική έρευνα σε 1200 άτομα (18+), σε διάρκεια 8 ημερών, υπό την εποπτεία του τμήματος Στατιστικής. Αν πιστεύεις ότι η έρευνα είναι λάθος, στα πιο σοβαρά που αναφέρει, δώσε μας τα φώτα σου. Να το δούμε και να αποφασίσουμε αν όντως έχουν κάπου λάθος.
Αλλά από όλο το άρθρο, που δημοσιεύεται σήμερα σε όλες τις εφημερίδες, το μόνο που σου έμεινε είναι το delivery; Και καλά ο Normad, αυτός δικαιολογείται. Αλλά οι υπόλοιποι, ας σεβόμαστε τουλάχιστον αυτούς που πάνε και τρώνε καθημερινά σε εκκλησίες και συσσίτια (πολύ περισσότεροι από ότι πριν μερικά χρόνια).
Για παράδειγμα, είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο αυτό που αναφέρει ότι σχεδόν 1 στους 3 καταναλωτές χρωστά στη ΔΕΗ; Η ΔΕΗ πέρυσι έκλεισε τη χρόνια κερδοφόρα και παρόλα αυτά τον Ιανουάριο αυξάνει τα τιμολόγια. Αυτό θα το σχολιάσει κάποιος;
@Normad:
pathetic...όπως πάντα...
Αυτό θα μας το εξηγήσει κάποιος; Γιατί οι τροικανοί μας υποχρεώνουν να πουλήσουμε τη μοναδική ίσως κερδοφόρα ΔΕΚΟ;
ReplyDelete"Πώληση μονάδων της ΔΕΗ ζήτησε η τρόικα" (tvxs.gr, 30/7):
http://tinyurl.com/2wscd7r
Μπας και σκέφτονται να (ανα)στήσουν την Enron 2.0 στην πλάτη μας;
@ jaga
ReplyDeleteΣε ρωτώ ευθέως: Μας δουλεύεις ή θέλεις σοβαρά να σου εξηγήσω γιατί δεν είναι πρόβλημα οι 9 στις 10 "συνέπειες" που περιγράφονται;
Επίσης, μπορείς να μου πεις που μπορώ να βρώ αυτή την έρευνα στην original μορφή της; Έτσι από περιέργεια, γιατί από τις εφημερίδες αυτό με τα συσσίτια δεν είναι ξεκάθαρο. Με σημείωση συντάκτη αναφέρεται ότι δεν είναι μόνο συσσίτια. Είναι και γενικά υπηρεσίες δημοσίου; Ποιές; Περίθαλψη; Μας δουλεύουνε; Στην ίδια ερώτηση, δεν γινεται σαφές ποια είναι η αλλαγή συγκριτικά με προηγούμενες έρευνες.
Πάντως από το συγκεκριμένο άρθρο που αναπαράγεται στις σημερινές εφημερίδες και το οποίο είδα εξαιτίας σου, αρχίζω να συνειδητοποιώ ότι πράγματι μπορεί και να υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα. Επειδή από το ύφος φαίνεται ότι τα γράφουν σοβαρά./
@Ventriloquist:
ReplyDeleteΑν είχα βρει την original δημοσιευμένη έρευνα θα είχα ήδη βάλει εδώ το link. Ούτε εγώ παίρνω ως δεδομένα τίποτα "επιστημονικό" αν δεν το διαβάσω και δεν το κρίνω μόνος μου.
Για το περιεχόμενο της έρευνας, δεν αρκεί να δεις αυτά που γράφουν αλλά τι σημαίνουν σε ευρύτερη κλίμακα. Όχι αν μπορεί π.χ. να ζήσει ένας 30άρης τρώγοντας 5 στις 7 ημέρες της εβδομάδας στο σπίτι της μαμάς και του μπαμπά αλλά τι σημαίνει αυτό για τον ίδιο, την οικονομική του κατάσταση και την οικογένεια που προφανώς θέλει να φτιάξει 100% αυτόνομα (τα περί τεμπέληδων μαμάκηδων που βολεύονται έτσι τα λένε κυρίως κάτι ραμολιμέντα 100 χρονών που έχουν πάγιο μίσος και εμπάθεια προς όλους τους νέους διαχρονικά).
Από τα υπόλοιπα που έγραψα, για το Σόρος, για τα νέα μέτρα και το Μνημόνιο 2.0 που έρχεται μέσα Νοεμβρίου, για τις αυξήσεις της (κερδοφόρας) ΔΕΗ, δεν είδα να σχολιάσεις τίποτα. Που σημαίνει ότι είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς αλλά δεν μπορείς να αιτιολογήσεις τη διαφωνία σου.
Να ρωτήσω λοιπόν εγώ κάτι, με κάθε ειλικρίνεια, χωρίς να πάρω ακόμα θέση επί του θέματος, γιατί το εμμέσως από όχι και τόσο αξιόπιστη πηγή:
ReplyDeleteΕίναι αλήθεια ότι σήμερα στη συνέλευση της ΕΘΕΛ μπήκε σοβαρό θέμα αλλαγής της συνδικαλιστικής ηγεσίας, με μεθόδευση να βγει η ΠΑΣΚΕ (απόσυρση υποστήριξής της στο νυν προεδρείο); Είναι αλήθεια ότι ο Ρέππας και του υπουργείο θέλει μια πιο "ήπια" αντίδραση από την ΕΘΕΛ και συνολικά τον ΟΑΣΑ εν όψει των νομοσχεδίων ιδιωτικοποίησής τους αμέσως μετά τον ΟΣΕ;
Ξαναλέω, δεν παίρνω θέση αν ισχύει ή όχι γιατί δεν το έχω διασταυρώσει. Αλλά αν βγει στην ηγεσία η ΠΑΣΚΕ και επικρατήσει κλίμα "ήπιας προσαρμογής" κατά τα πρότυπα της ΓΣΕΕ του Παναγόπουλου, θα πούμε πάλι ότι είναι τυχαίο ή ότι υπάρχει η "ανοχή του λαού";
Ας το διαψεύσει τουλάχιστον κάποιος ή ας μας επιβεβαιώσει ότι η ΠΑΣΚΕ θα βγει με μεγάλη πλειοψηφία-έγκριση από τους εργαζόμενους εκεί. Να ξέρουμε τι να περιμένουμε μετά τον ΟΣΕ.
Αν και οι συνδικαλιστές τής ΕΘΕΛ μας διαψεύσουν τότε σε ποιούς να ελπίζουμε ότι θα δούμε καμμιά κόκκινη μέρα το Δεκέμβρη;
ReplyDeleteΣτη τελική ,jaga,δεν θα ήταν άσχημο αν όλοι αυτοί δεν καταφέρουν τίποτε να ανλάβεις μόνο σου το ρόλο του Κορκονέα.
ReplyDeleteΕχεις και αυτό το ΠΑΜΕ, ρε παιδί μου, που συμπεριφέρεται λες και είναι αποστολή κυανόκρανων στην Ελλάδα κατά των κοινωνικών εξεγέρσεων.Μνήσθιτί μου Κύριε!
ReplyDeleteΑλλες χρονιές ήταν μια αποτελεσματική δύναμη καταστολής.Δεν τολμούσε αντιφρονών να περάσει απο τη Πανεπιστημίου.Φέτος άλλαξαν τακτική και το παίζουν peacemakers!
ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ...
ReplyDeletehttp://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_30/09/2010_357552