Της Μάρως Καλογέρη*
Κατά τις τοποθετήσεις των 100 περίπου επιχειρηματιών από διαφορετικούς κλάδους που παρευρέθηκαν στη συνάντηση που διοργάνωσε το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΑΑΝ, μια σειρά από σχόλια και παρατηρήσεις έδωσαν το στίγμα των αναγκών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι επιχειρηματίες σήμερα.Συνοπτικά, τα συμπεράσματα από τη συνάντηση είναι τα εξής:
Α. Λιγότερο κράτος ή περισσότερο κράτος;
Σε όλες σχεδόν τις απόψεις που ακούστηκαν στην αίθουσα, αναφέρθηκε, λιγότερο ή περισσότερο, το θέμα της ανάμειξης του κράτους, για το οποίο διαφάνηκαν οι εξής παράμετροι:
- Λιγότερο κράτος, με την έννοια της λιγότερης γραφειοκρατίας και των εμποδίων στην επιχειρηματική δράση: χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες ίδρυσης και αδειοδότησης, απαρχαιωμένα συστήματα (για παράδειγμα αδυναμία κατηγοριοποίησης νέων δραστηριοτήτων όπως πχ το gaming ή οι διαδικτυακές υπηρεσίες) κλπ. Κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό για, και αναφέρθηκε από, επιχειρηματίες νέων και εξαιρετικά νέων τεχνολογιών που δεν χρειάζονται σημαντικά κεφάλαια ή / και εγκαταστάσεις για τη λειτουργία τους, καθώς και για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
- Περισσότερο κράτος, με την έννοια της στήριξης σε δράσεις εξωστρέφειας και προβολής, την στήριξη στα πρώτα χρόνια της δραστηριότητας και της σύνδεσης των πανεπιστημίων με την επιχειρηματικότητα. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά σημαντικό για, και επισημάνθηκε από, επιχειρήσεις διαρκών καταναλωτικών αγαθών και επιχειρήσεις που χρειάζονται σημαντικά κεφάλαια ή / και εγκαταστάσεις για τη λειτουργία τους.
- Σταθερό και συνεχές κράτος, με την έννοια των συνεκτικών, μακροχρόνιων και σταθερών πολιτικών και κρατικού περιβάλλοντος. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς η εγγενής (και αποδεκτή από τους επιχειρηματίες) αστάθεια και οι κίνδυνοι του επιχειρείν δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται από αστάθεια και κινδύνους που κρύβουν οι διαρκείς αλλαγές φορολογικών, εργασιακών, επενδυτικών, περιβαλλοντικών και άλλων παραμέτρων.
Β. Η σημασία της αποτυχίας
Το θέμα επισημάνθηκε στην αρχή της κουβέντας και αναφέρθηκε και στα καταληκτικά σχόλια του πρωθυπουργού: Η επιχειρηματική αποτυχία τιμωρείται, καθώς το κόστος και η γραφειοκρατία που επιφέρει (εκτός από το ηθικό ή / και κοινωνικό στίγμα), αλλά και οι συνέπειες (φορολογικές, ασφαλιστικές, τραπεζικές κ.α.) που έχει σε μια μετέπειτα, νέα, προσπάθεια, είναι αρκετές για να αποτελέσουν εμπόδιο ανάληψης οποιασδήποτε επιχειρηματικής ευθύνης.
Οι συμμετέχοντες, αλλά και κάποιοι από αυτούς που παρακολουθούσαν την εκδήλωση μέσω του hashtag #younginnovGR από το twitter, εξέφρασαν την διάθεσή τους να συμβάλλουν στο σχεδιασμό νέων πολιτικών και δομών με συγκεκριμένες προτάσεις, εάν αυτό τους ζητηθεί σε επόμενες συναντήσεις, αλλά δεν έλειψαν και εκείνοι οι οποίοι αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν θετικά στη δημιουργία ενός καλύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Μεταξύ των προτάσεων που υποβλήθηκαν είναι:
- Η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων με φορολογικά κίνητρα εγκατάστασης, σε πόλεις που αποτελούν πόλο έλξης λόγω της ποιότητας ζωής που προσφέρουν
- Η επανεξέταση των μέτρων για τις έκτακτες χρηματικές αμοιβές (bonus) και τη μαθητεία (stage)- Η μείωση φορολογίας για startups
- Η αλλαγή του branding της Αθήνας ως όχημα για την αλλαγή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό
- Η δημιουργία επαφών με επιτυχημένους έλληνες του εξωτερικού και άλλες εκδηλώσεις δικτύωσης και προβολής
- Η απλοποίηση / μείωση κόστους / διευκόλυνση διαδικασίας κατοχύρωσης ευρεσιτεχνιών
- Η αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος δανεισμού
- Δημιουργία μικρότερων τέτοιων συναντήσεων (στο επίπεδο πχ κλάδου), με στόχο την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στους συμμετέχοντες το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο ΥΠΑΑΝ παρακολούθησαν ενεργά τις τοποθετήσεις, σημειώνοντας προτάσεις και προβλήματα και απαντώντας σε αυτά στις καταληκτικές τους τοποθετήσεις. Η συζήτηση, με προτάσεις, σχόλια και επανάληψη των βασικών θέσεων, συνεχίζεται ακόμα στο twitter (http://twitter.com/#search?q=younginnovGR
*Η Μάρω Καλογερή (http://twitter.com/marreau) είναι κειμενογράφος και εργάζεται στον χώρο της επικοινωνίας.
καλό το ρεπορτάζ κατατοπιστικό θα περιμένω και τα videos. Οι συνήθεις σχολιαστές που χάθηκαν;
ReplyDeletebarethikan, perimenoun na grapsei o parmenides gia na kraksoun
ReplyDeleteΗ περιοριστική πολιτική, που οδηγεί σε δημοσιονομική σταθεροποίηση, είναι το προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική.
ReplyDeleteΟ αποπληθωρισμός εισοδημάτων κουτσογίνεται,κυρίως με επιτυχία στο τμήμα του εισοδήματος που δημιουργείται απο μισθωτές υπηρεσίες,ο αποληθωρισμός τιμών όμως καρκινοβατεί επικίνδυνα.
Πότε θα πιάσουμε το 40%, στον αποπληθωρισμό τιμών και εισοδημάτων, που είναι προαπαιτούμενο για ένα αναπτυξιακό μπούμ;
kalo to arthro to simantikotero bebaia einai oi protaseis.
ReplyDeleteEndiaferouses, bebaia einai poly Athino-kentrikes kai kratiko-kentrikes episis.
Kamia protasi gia tin ependysi stin oikonomia tis gnosis.
Kamia protasi gia ti sxesi tis ereynas kai texnologikis anaptyksis, toy systymatos ekpaideysis os thermokoitida epixeirimatikotitas.
Megali emfasi dothike, emmesa ki amesa, stin epidomatikou typou stiriksi.
Endiaferousa bebaia i protasi / ekklisi gia ayksisi tis reystotitas, i mallon gia neous tin anadianomi tis pistotikis pitas apo pano pros ta kato.
To endiaferon tis istorias einai oti i zitisi einai toso megali, ki an oi idees toso kales kai kerdofores, giati kapoios / kapoioi na min organothoun kai na stisoun epixeiriseis mikro/meso pistosis gia nees mikromesaies epixeiriseis? Ki ekei to kratos mporei ontos na boithisei / symmetexei, sto plaisio tis ethnikis ependytikis / anaptyksiakis stratigikis.
Episis poly simantiki i protasi gia meiosi tis grafeiokratias, kai fantazomai enoeitai kai to thema meiosis tou kostous apo tis synallages me to kratos.
ReplyDeleteΓια να ξεκινήσει οποιαδήποτε αναπτυξιακή διαδικασία πρέπει οι τράπεζες να μπορούν να δανειστούν χρήματα απο τη διατραπεζική.Εκεί κολλάνε όλα.
ReplyDeleteΓια να γίνει όμως αυτό πρέπει να βουλώσουμε όλες τις μαύρες τρύπες.Μέχρι τώρα η κυβέρνηση είχε ένα καλό μομέντουμ.Τώρα αναπαύεται γιατί κάποιοι ηλίθιοι επικοινωνιολογούντες της είπαν ότι "ο λαός κουράστηκε" απο τις αλλαγές και θα σας τιμωρήσει στις εκλογές.Τραγικό λάθος!
Πρέπει τώρα η κυβέρνηση να προχωρήσει έντονα προς τον περιορισμό της κρατικής παρουσίας. Η ανάπτυξη στην χώρα μας θέλει τρεις: Το επενδυτικό χρήμα – το ευέλικτο κράτος – και την τραπεζική υποβοήθηση.
ReplyDelete• Το επενδυτικό χρήμα, πρέπει και μπορεί να διατεθεί σε σταθερά «χαρτιά» (τρόφιμα, οικονομικές κ νομικές υπηρεσίες, τουρισμό, ενέργεια κλπ) και σε νέες υπηρεσίες (μεταφορές, ασφαλιστικές, υπηρεσίες υγείας κλπ).
• Το κράτος πρέπει να παρέχει υπηρεσίες διευκόλυνσης άνευ όρων και με γνώμονα την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Η παρουσία του κράτους στην αγορά πρέπει να είναι επιλεκτική και αποδοτική. Ήρθε ή ώρα να αποκρατικοποιηθούν πάγιες κρατικές υπηρεσίες όπως οι εφορίες, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την αδειοδότηση μιας επιχείρησης, οι κρατικές α.ε. κλπ. Η μείωση της γραφειοκρατίας αποτελεί προϋπόθεση για την σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της αγοράς και του κράτους, καθώς και ή άρση κάθε περιβαλλοντικού περιορισμού σε παραδοσιακά βιομηχανικές & εμπορικές ζώνες, πχ Ελαιώνας. Πώς είναι δυνατόν να δίνουμε Γή και ύδωρ στον Βωβό και να μην επιτρέπουμε να ανοίξει μια εμπορική επιχείρηση;;; αυτά αποτελούν κουμουνιστικά σύνδρομα με δεξιές συναλλαγές.
• Οι τράπεζες όντως πρέπει να πάρουν το κρατικό δανεικό χρήμα. Δυστυχώς αυτή είναι η κατάντια μας και η μύρα μας. Να ελπίζουμε πότε οι τραπεζίτες θα αποφασίσουν να ρίξουν χρήμα στην αγορά. Η λογική που θέλει τις τράπεζες να αποφασίζουν ποια επενδυτική πρόταση θα υποστηριχθεί από το κρατικό χρήμα είναι επικίνδυνη και λάθος αντίληψη. Η επιλογή θα πρέπει να γίνεται από κοινού με το κράτος γιατί ήδη κάποιοι υπάλληλοι των τραπεζών έγιναν δημόσιοι ελεγκτές και κριτές!!!
Τέλος, η αναφορά περί αξιοποίησης των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων θα είχε αξία μετά από έλεγχο τους ΣΔΟΕ σ’ αυτά
(Μικρό off-topic σχόλιο επικαιρότητας)
ReplyDeleteΗ δημοτικότητα της κυβέρνησης και του Jeffry έχει πέσει -13% τις τελευταίες 30 ημέρες. Το τελικό νούμερο για το έλλειμμα θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα μετά το δεύτερο γύρο (τι σύμπτωση). Το "δωράκι" των 100-300 ευρώ προς χαμηλοσυνταξιούχους προς το παρόν επιστρέφεται πίσω (από του ΙΚΑ) ως απαράδεκτος εμπαιγμός.
Έτσι, ο "αρχηγός" αποφάσισε τελικά να αφήσει τα παραμύθια και να πει τα πράγματα ως έχουν, ότι δηλαδή οι εκλογές είναι άκρως κομματικές και δημοψήφισμα για την κυβέρνηση. Το δίλημμα "εγώ ή το χάος". μνημόνιο ή χρεωκοπία, είναι άκρως αμερικανικό ως δόγμα, διαχρονικά. Τα "scare tactics" είναι χαρακτηριστικό πανικοβλημένων κυβερνήσεων εν μέσω εξαιρετικά χαμηλής λαϊκής αποδοχής, με αποκορύφωμα τις ΗΠΑ του Μπους το 2001-2004. Εμείς απλά αντί για το μπαμπούλα της τρομοκρατίας έχουμε τη χρεωκοπία.
Αυτά, για να θυμίσω ότι όταν εγώ και κάποιοι άλλοι λέγαμε ότι οι εκλογές αυτές είναι 100% κομματικές, μερικοί εδώ στάζανε χολή. Όποιος θέλει, ας ανατρέξει σε comments προηγούμενων ημερών, να δει ποιος τελικά αποδείχτηκε σωστός.
(Τέλος off-topic σχολίου)
Για το άρθρο:
ReplyDeleteΠΟΛΥ σωστές οι επισημάνσεις τόσο στο Α όσο και στο Β. Δυστυχώς δεν είδα πουθενά να αναφέρεται τίποτα για θέματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D), που αποτελεί τη βάση κάθε σοβαρής και μακροχρόνιας καινοτομίας. Μάλιστα σήμερα στη Βουλή ο Πανάρετος και η Κανέλη πρόσφεραν απλόχερα το γέλιο με τα χάλια τους, όταν τσακώθηκαν για αυτό ακριβώς το θέμα (χωρίς να μάθουμε τελικά τίποτα επί της ουσίας).
Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, το πρόβλημα δεν είναι τα μέτρα αλλά η πρόθεση. Γιατί 2-3 απλά πράγματα, π.χ. φορολογικά και εργασιακά κίνητρα για startups και νέους επαγγελματίες, καθώς και η απλοποίηση των διαδικασιών, μπορούν να δώσουν απίστευτη ώθηση. Αλλά το ζήτημα είναι, υπάρχει άλλη προτεραιότητα και σχεδιασμός πέρα από την εξυπηρέτηση των δανείων στο μυαλό των κυβερνώντων αυτή τη στιγμή;
Και κάτι τελευταίο:
"...Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στους συμμετέχοντες το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο ΥΠΑΑΝ παρακολούθησαν ενεργά τις τοποθετήσεις, σημειώνοντας προτάσεις και προβλήματα.."
Δηλαδή τσέκαρε κανείς τις σημειώσεις τους μετά τη συνάντηση; Πως είστε σίγουροι ότι δεν έπαιζαν sudoku ή δεν ζωγράφιζαν βατραχάκια; Αυτά τα δήθεν είναι για τα τηλεμπάζα των καναλιών. Ας μην τα αναπαράγουμε εδώ.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΔιόρθωση:
ReplyDeleteΤο σχόλιο περί "δήθεν", για την "ενεργή παρακολούθηση" κτλ, προφανώς δεν απευθύνεται στους G700, εφόσον αναπαρήγαγαν αυτούσιο το κείμενο της κας Καλογέρη (ίσως είναι υπέρμετρα αισιόδοξη για τις προθέσεις Mike-Jeffry).
Ναι, ναι, μπλα μπλα μπλα, gaming, διαδίκτυο, κλπ κλπ κλπ. 'Οσο όμως η Ελλάδα εξακολουθεί να μην παράγει (κάτι που αποτυπώνεται στο ΑΕΠ της, καθώς και στα ελλείμματα εμπορικού ισοζυγίου και τρεχούσων συναλλαγών), τόσο θα εξαρτάται απ' τις κεφαλαιακές ροές απ' το εξωτερικό προκειμένουν να δημιουργήσει ταμειακές ροές στο εσωτερικό. Και όταν οι κεφαλαιακές ροές απ' το εξωτερικό θα μειώνονται, η ελληνική οικονομία θα πέφτει σε ύφεση και θα εκτίθεται για τη γύμνια της.
ReplyDeleteΜε τη δραχμούλα θα είχε γίνει αυτόματα κάποια διόρθωση λόγω της ισοτιμίας (ακριβές εισαγωγές, φτηνά εγχώρια προϊόντα). Με το ευρώ θα μας αποπληθωρίσουν οι γερμανοί, και καλά θα κάνουν απ' την πλευρά τους. Οι μαλακίες πληρώνονται.
Το κακό είναι οτι ο πιο πολύς κόσμος δεν έχει ιδέα τι έχει γίνει και γιατί. Νομίζει οτι επειδή δουλεύει κάπου, μπροστά απο κάποιον υπολογιστή, δικαιούται αυτόματα να παίρνει και χρήματα. Τα χρήματα όμως δεν είναι παρά το μέσο συνδιαλλαγής ωστέ να πάρεις πραγματικά αγαθά που παράγονται κάπου: ipod, playstation, mercedes, οτιδήποτε. Δε μπορείς να φας χρήματα. Αλλιώς θα δουλεύαμε όλοι στο δημόσιο, θα σκάβαμε τρύπες σύμφωνα με το Κεϋνσιανικό ιδεώδες, θα εκτύπωνε το κράτος χρήματα, και θα ευημερούσαμε.
Αλλά δεν είναι έτσι. Η Ελλάδα απ' το 1981 και μετά διέλυσε την παραγωγική της βάση, και νόμιζε οτι ανακάλυψε την κότα με τα χρυσά αυγά (ευρωπαϊκά λεφτά και πιστώσεις). Δυστυχώς όλα αυτά τα τζάμπα χρήματα διοχετεύτηκαν σε μη παραγωγικές δραστηριότητες, πληθώρισαν την δυσκαμπτη εγχώρια αγορά, κι απο πάνω μας ξεγέλασαν οτι είχαμε και δυναμική οικονομία με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης.
'Ομως όλα τα ψέματα κάποτε τελειώνουν.
@Jim Slip:
ReplyDeleteΈχεις δίκιο σε ότι αφορά τα οικονομικά που αναφέρεις, αλλά πλέον δεν χρειάζεται να δουλεύεις κασμά για πεις ότι πληρώνεσαι για τον κόπο σου. Εκτός από παραγωγή προϊόντων υπάρχει και η παροχή υπηρεσιών (π.χ. γιατροί). Το ότι όλοι σχεδόν χτυπάνε κουμπάκια στον Η/Υ δεν έχει καμία σημασία. Οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες π.χ. κάνουν την ίδια δουλειά που έκαναν και πριν 20 ή 40 χρόνια, χωρίς Η/Υ.
Αφού δεν μπορούμε να πουλήσουμε αγαθά (ίσως ενέργεια κάποια στιγμή), αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να εστιάσουμε την προσοχή μας στις υπηρεσίες που ευνοούν και συνδέονται με την καινοτομία. Γι' αυτό και λέω συνέχεια τα ίδια και τα ίδια, για ανάγκη ενίσχυσης του R&D σε οτιδήποτε, αρκεί να μπορούμε να εξάγουμε έστω την τεχνογνωσία στην ΕΕ και (κυρίως) στους γείτονες.
"Η περιοριστική πολιτική, που οδηγεί σε δημοσιονομική σταθεροποίηση, είναι το προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική"
ReplyDeleteΜε λίγα λόγια, πρώτα σας φτωχαίνουμε 40% δηλαδή από τα 100 ευρώ σας μένουν 60 και μετά θα πανηγυρίσουμε το 20% αύξηση (του 60) δηλ. 12 ευρώ
Από τα 100 καταλήγουμε στα 72 - τρομερή ανάπτυξη
Το επόμενο Νόμπελ Οικονομίας για την θεωρία της ανάπτυξης στον παρμενίδη ........
και για να μιλήσουμε σοβαρά
ReplyDelete@jim slip & jaga
προαπαιτούμενο πάντων είναι το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο
Όπως πχ έρχεται το ΣτΕ μετά 13 χρόνια και μπερδεύει μιά ήδη λειτουργούσα επένδυση (Costa Navarino) δεν πάμε πουθενά.
Ομοίως και στις υπηρεσίες και ειδικά στην καινοτομία
Εχουμε το κατάλληλο πλαίσιο για πατέντες ?
Παραδείγματος χάριν...
Jaga, λαθος.
ReplyDeleteΗ αεριτζιδικη οικονομια της Δύσης σύντομα θα βρεθεί στη θέση που της αξίζει.
Απλά η οικονομία της Ελλάδας είναι ακόμα πιο αεριτζίδικη σε σχέση με την τυπική Δυτικη οικονομία.
Η οικονομία των υπηρεσίων είναι το πιο γελοίο οικονομικό παραμύθι όλων των εποχών. Πιο γελοίο κι απ' τον κομουνισμό. Δε μπορείς να φας υπηρεσίες, τι να κάνουμε τώρα.
Η ημερομηνία λήξης της "οικονομίας των υπηρεσιών" θα είναι όταν οι παραγωγικές οικονομίες θα σταματήσουν να επιδοτούν τους καταναλωτές στις μη παραγωγικές οικονομίες, οι οποίοι μοιραία θα αντιμετωπίσουν τον αποπληθωρισμό του αέρα των οικονομίων τους.
'Ολα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν οι ισοτιμίες λειτουργούσαν ως όφειλαν να λειτουργούν (ελεύθερα, χωρίς κλειδώματα, και χωρίς παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών), αν οι χώρες δε βιαζόντουσαν να περάσουν στην εποχή της παγκοσμιοποίησης των κεφαλαίων, αν οι Δυτικές κεντρικές τράπεζες δεν κρατούσαν καθηλωμένα τα επιτόκια για πολύ καιρό κοντά στο μηδέν, και αν οι ιδιωτικές τράπεζες δεν ξεπερνούσαν τον εαυτό τους στον δανεισμό του ιδιωτικού τομέα.
'Ολα αυτά επέτειναν τις ανισσοροπίες και έτσι έγινε η παγκόσμια κρίση.
Χωρίς αυτά, οι παραγωγικές χώρες θα απολάμβαναν φτηνές εισαγωγές - που θα τις έκανε λιγότερο ανταγωνιστικές αλλά με καλύτερο επίπεδο ζωής, και οι μη παραγωγικές χώρες θα "απολάμβαναν" ακριβές εισαγωγές - που θα τις έκανε περισσότερο ανταγωνιστικές αλλά με χαμηλότερο επίπεδο ζωής. Και θα ερχόταν ισορροπία.
Αντί γι' αυτό όμως γινόταν το αντίθετο. Να πως φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Το χειρότερο είναι οτι οι ανισσοροπίες εξακολουθούν να μη διορθώνονται.
@Jim Slip:
ReplyDelete¨οπως είπα, αυτά που αναφέρεις στα οικονομικά είναι γενικά σωστά. Αλλά το ερώτημα είναι το εξής απλό: ο γιατρός κάνει δουλειά; Πρέπει ναι ή όχι να πληρώνεται για αυτή;
Σαφώς και χωρίς φαγητό δεν κάνουμε τίποτα, αλλά το να λέμε ότι το 100% της οικονομίας είναι η παραγωγή προϊόντων (γεωργία κτλ) παραπέμπει σε μοντέλα, οικονομικά και κοινωνικά, της πρώιμης εποχής του χαλκού. Μακάρι όλα τα νομίσματα να ήταν πραγματικά "hard currency" και να ανταποκρίνονταν σε φυσικά αγαθά σταθερής αξίας, αλλά δεν μπορεί να πληρώνονται μόνοι οι γεωργοί και οι ψαράδες. Και οι υπόλοιποι κάτι προσφέρουν.
@ser:
ReplyDelete"...Ομοίως και στις υπηρεσίες και ειδικά στην καινοτομία
Εχουμε το κατάλληλο πλαίσιο για πατέντες ?..."
Ναι έχουμε. Είναι αν δεν κάνω λάθος της δεκαετίας του '30 στο βασικό, με κάποιες τροποποιήσεις αργότερα. Προβλέπει "διπλώματα ευρεσιτεχνίας", για κατασκευές, εργαλεία, κτλ.
Κοινώς, ότι δεν βιδώνει, ξεβιδώνει, βγάζει ατμό ή κροταλίζει μηχανικά, δεν θεωρείται άξιο πατέντας. Μια φορά έτυχε να ζητήσω από μεγάλο ίδρυμα να κάνουμε κατοχύρωση ευρωπαϊκής πατέντας για κοινή μας ερευνητική δουλειά και η απάντηση ήταν "...τι μας λες τώρα, λες και θα πάρουμε εμείς τίποτα..." (το ίδρυμα ήταν κρατικό, εννοείται). Αν τελικά γίνει εμπορική εκμετάλλευση, θα πάρουν royalties ΟΛΟΙ οι ξένοι που συμμετείχαν, εκτός από εμάς (ως χώρα).
@ Jim Slip, απίστευτα εύστοχος. Συνυπογράφω απολύτως σε όλα όσα έγραψες, και συγχαρητήρια.
ReplyDelete@jim slip
ReplyDeleteΠολυ ενδιαφεροντα τα οσα γραφεις
η Δυτικες κοινωνιες εκαναν ολεθριες οικονομικες επιλογες και μαλλον ηρθε η ωρα να τις πληρωσουν.
Τωρα για την Ελλαδα τα πραγματα ειναι πολυ ξεκαθαρα, η χωρα χωρις
να εχει παραγωγικη βαση διογκωσε πολυ το δημοσιο τομεα
και βρεθηκε σε αδιεξοδο.
Πλεον τρωμε τις σαρκες μας
το δημοσιο απορροφα τα παντα.
Να δουμε τι θα μεινει απο ιδιωτικο τομεα ετσι που παμε.
Παντως ο Καμερον στην Αγγλια εχει την τολμη να απολυσει 500.000 ΔΥ
αγνοωντας το πολιτικο κοστος.
Αποφαση σκληρη και απανθρωπη.
Ομως εαν δεν μπορεις να συντηρεις στρατιες ΔΥ τι να κανεις;
Εαν ημουν στη θεση του ΓΑΠ
απλα θα ειχα παραιτηθει και θα ζητουσα σχηματισμο κυβερνησης εθνικης σωτηριας εξηγωντας πρωτα
στο λαο οτι το κρατος αδυνατει
να συντηρει πλεον τις ορδες των ΔΥ.
rat700
ReplyDeleteKamia protasi gia ti sxesi tis ereynas kai texnologikis anaptyksis, toy systymatos ekpaideysis os thermokoitida epixeirimatikotitas.
jaga
Δυστυχώς δεν είδα πουθενά να αναφέρεται τίποτα για θέματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D), που αποτελεί τη βάση κάθε σοβαρής και μακροχρόνιας καινοτομίας.
Συζητήθηκαν και αυτά τα θέματα απλά ίσως τα αδικεί το ρεπορτάζ. Μάλιστα εκτός από τη βασική έρευνα συζητήθηκε και το RnD για ανάπτυξη καινοτομιών καθώς και η μετατροπή του αποτελέσματος σε Business ideas με spin off εταιρείες και η έξευρεση κεφαλαίου και επενδυτών.
ser, το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο για τις πατέντες έπαιξε πολύ στο διάλογο και το μήνυμα ελήφθη έχουμε την εντύπωση.
ReplyDeleteJim SLip
ReplyDeleteΝαι, ναι, μπλα μπλα μπλα, gaming, διαδίκτυο, κλπ κλπ κλπ.
Δεν ήταν μόνο διαδίκτυο η κουβέντα. Αν και το πιο δυναμικό νεανικό κοινό ενεργοποιείται στο χώρο του διαδικτύου. Ήταν και τρόφιμα, και αστική ανάπλαση, και ενέργεια, και πλαστικά και ιατρικά. Κι εν πάση περιπτώσει ICT είναι μια τεράστια βιομηχανία παραγωγική (τα ψηφιακά έργα είναι έργα υποδομής) που δεν καανοούμε γιατί να συγκαταλέγεται στις αεριτζίδικες δραστηριότητες.
Parmenides, ο αποπληθωρισμός τιμών είναι απαραίτητος πυλώνας της εσωτερικής υποτίμησης που πρέπει να γίνει για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα κόστους της ελληνικής οικονομίας. Δεν συζητήθηκε όμως στη συγκεκριμένη ημερίδα. Βλέπουμε ότι σ' αυτό το θέμα πάντως έχεις αποκτήσει αριστερή αντιπολίτευση των ser.
ReplyDeleteΕγώ "φρονώ",οι ser "αντιφρονούν".Δεν έχουν το θάρρος να προτείνουν κάτι θετικό και να επωμιστούν τις συνέπειες της επιλογής τους.Γιαυτό και όλοι σαυτό το τόπο είναι "αριστεροί".Με πρώτο και καλύτερο το Σαμαρά,που μεταπλάθει την Κεντοδεξιά σε αριστερό γκρουπούσκολο.Αυτό είναι και το πολιτισμικό μας πρόβλημα που τώρα έγινε εξόχως πολιτικό και διαμορφώνει το κίνημα των αντιφρονούντων στη φρόνηση.
ReplyDelete..των αντιφονούντων ενάντια στη φρόνηση...
ReplyDelete@ rat700, σχετικά με την ενότητα λιγότερο ή περισσότερο κράτος ίσως είναι λίγο παραπλανητικό το ρεπορτάζ στην τελική του σούμα, γιατί γενικώς οι παρεμβάσεις ήταν αρκετά αντικρατικές.
ReplyDeleteΛέει η Μάρω
ReplyDelete"...Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στους συμμετέχοντες το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο ΥΠΑΑΝ παρακολούθησαν ενεργά τις τοποθετήσεις, σημειώνοντας προτάσεις και προβλήματα.."
Απαντάει ο Jaga
Δηλαδή τσέκαρε κανείς τις σημειώσεις τους μετά τη συνάντηση; Πως είστε σίγουροι ότι δεν έπαιζαν sudoku ή δεν ζωγράφιζαν βατραχάκια; Αυτά τα δήθεν είναι για τα τηλεμπάζα των καναλιών. Ας μην τα αναπαράγουμε εδώ.
Κοίτα η αλήθεια είναι -και το πιστοποιούν και οι δύο g700ακοί συμμετέχοντες στην εκδήλωση- ότι πράγματι, το γεγονός ότι Πρωθυπουργός και Υπουργός έκατσαν τέσσερισ ώρες εκεί και άκουσαν τους πάντες κρατώντας σημειώσεις έκανε θετική εντύπωση και συζητήθηκε στα πηγαδάκια. Και έπαιξε το ρόλο του στο να δημιουργηθεί ένα θετικό buzz γύρω από την εκδήλωση.
Τα λαμόγια ,οι σκαφάτοι,οι νταβατζήδες,οι υπόδικοι για συμμετοχή σε οργανωμένο οικονομικό έγκλημα,οι φοροφυγάδες,οι χαφιέδες,οι μπαταχτζήδες και όλο το κακό συναπάντημα, υποστηρίζουν το και χρηματοδοτούν το μέτωπο των "αντιφρονούντων".
ReplyDeleteParmenides
ReplyDeleteεγω κατ επανάληψη έχω κάνει προτάσεις, εχω κρίνει αμφίπλευρα και δεν χαρίζομαι σε κανέναν
αντιθέτως εσύ εξαντλείσαι στο γλύψιμο στον ΓΑΠ και την σημερινή κυβέρνηση, δεν είσαι αντικειμενικός και δεν έκανες και καμιά πρόταση, έτσι για ξεκάρφωμα βρε παιδί μου
Το πολύ το κύριε ελέησον όμως το βαριέται και ο παπάς.
Τα λόγια σε αυτή τη χώρα είναι τζάμπα και μας χόρτασαν όλους τόσα χρόνια
Άσε λοιπόν τη σοσιαλιστική ρητορική και δες την πραγματικότητα
ser
ReplyDelete"δεν είσαι αντικειμενικός"
Βεβαίως και δεν είμαι αντικειμενικός.Είμαι υποκειμενικότατος.Αν καταλάβεις την αξία του να είσαι το υποκείμενο των πράξεών σου τότε θα πάψεις να κρύβεσαι πίσω απο κατασκευασμένες αντικειμενικότητες,αντικειμενικότητες που έτσι και αλλοιώς δεν υπάρχουν.
...... Το επενδυτικό χρήμα!!!
ReplyDelete@ Jaga γράψατε
ReplyDelete"...Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στους συμμετέχοντες το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο ΥΠΑΑΝ παρακολούθησαν ενεργά τις τοποθετήσεις, σημειώνοντας προτάσεις και προβλήματα.."
Δηλαδή τσέκαρε κανείς τις σημειώσεις τους μετά τη συνάντηση; Πως είστε σίγουροι ότι δεν έπαιζαν sudoku ή δεν ζωγράφιζαν βατραχάκια; Αυτά τα δήθεν είναι για τα τηλεμπάζα των καναλιών. Ας μην τα αναπαράγουμε εδώ.
Όπως ανέφερε και ο οικοδεσπότης μου, το γεγονός οτι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΑΑΝ κρατούσαν σημειώσεις, σχολιάστηκε από αρκετούς συμμετέχοντες (δες για παράδειγμα http://twitter.com/tsigos/status/27919414776)
Όσον αφορά το εάν ζωγράφιζαν βατραχάκια ή έπαιζαν σουντόκου: Όπως μπορεί να δει κανείς από την δευτερολογία του πρωθυπουργού (σε video, http://www.youtube.com/watch?v=svvh2rE4ShI&feature=youtu.be), μετά τα εισαγωγικά του σχόλια απαντάει, σε ένα προς ένα (και με σειρά) στα θέματα που έθεσαν οι συμμετέχοντες (πχ δείτε 13:29 15:33, 17:28, 18:19 κα) ενώ μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, απευθύνει το σχόλιο / απάντησή του και προς τον άνθρωπο ο οποίος είχε θέσει το θέμα (βλ για παράδειγμα 12:47, 8:13, 10:26)
@Maro:
ReplyDeleteΕυχαριστούμε για τις διευκρινήσεις και για τις επιπλέον πληροφορίες.
Κοιτάζοντας στα συγκεκριμένα σημεία στο video, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν ακούω ΚΑΜΙΑ συγκεκριμένη απάντηση. Ο πρωθυπουργός αρκείται να πει τι του πρότειναν και τι πρέπει να γίνει από την πολιτεία, αναγκάζοντας τον Χρυσοχοΐδη να κουνά για μισή ώρα συγκαταβατικά το κεφάλι του χωρίς να βγάζει άχνα. Οι επικοινωνιακοί σύμβουλοι αυτό το ονομάζουν απάντηση μέσω συγκατάβασης, δηλαδή ικανοποίηση του συνομιλητή χωρίς να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση.
Επίσης, παρατήρησα ότι για τις αλλαγές στην Παιδεία αρκέστηκε μόνο να πει ότι οι φοιτητές είναι κλεισμένοι μέσα σε μια γυάλα "με την κακή έννοια" όπως είπε, ότι δηλαδή δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν την "αναγκαιότητα" των αλλαγών, χωρίς να λέει ποιες ακριβώς είναι αυτές. Θυμίζω ότι η κα Διαμαντοπούλου μετέφερε την ανακοίνωση των αλλαγών στο Λύκειο για αμέσως μετά τις εκλογές (τι πρωτότυπο!)
Συνεπώς, το σχόλιό μου ισχύει στο ακέραιο. Τόσο στο ότι όντως μπορεί όλη αυτή την ώρα να ζωγράφιζαν βατραχάκια και στο τέλος των παρεμβάσεων να είδαν στο laptop τις πρόχειρες σημειώσεις "πρακτικών" (minutes) που κρατούν οι συνεργάτες του, όσο και στο ότι ίσως είστε υπερβολικά αισιόδοξη ως προς τις προθέσεις των κυβερνώντων, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, να συζητούν με τους νέους για οτιδήποτε εκτός από τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά (ανεργία, ελαστική εργασία, επίσημη κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, σύνταξη στα 120 χρόνια ημι- ή μαύρης απασχόλησης, μη υποστήριξη του εγχώριου R7D, κρατικές δαπάνες για την Παιδεία, απαξίωση πτυχίων, κτλ κτλ).
Σημασία δεν έχει ο τρόπος ομιλίας κάποιου πολιτικού, ειδικά μπροστά στις κάμερες, αλλά το τι ακριβώς λέει και στο αν πραγματικά δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα. Από ευχές και γενικές διαπιστώσεις έχουμε μπουχτίσει. Εκτός αν ακόμα νομίζουν ότι είναι στην αντιπολίτευση.
Μπραβο του παιδιου που απαντησε και σε ερωτησουλες μωρε!μα τι μας λετε?πιστευετε ακομα οτι αυτοι ολοι οι πολιτικαντηδες θελουν να κανουν οτιδηποτε για το κοινο συμφερον?μα δεν μαθαινετε με τιποτα εσεις.Κλεφτης και υποκριτης που κραταει σημειωσεις ,δεν μου εμπνεει περισοτερη εμπιστοσυνη απο τον κλεφτη χωρις σημειωματαριο.Οικογενειοκρατια ,σας λεει κατι η λεξη?Ανδρεας,Παμπερς,Κοσκωτας,ολα ασχετα?εμπρος στο μελλον με αρχηγους τους προδοτες του λαου?τους υποκριτες?Εγω λεω οτι καλυτερα να μιλησουμε για το ποτε θα συμπεριφερθουμε σαν ατομα με αυτοσεβασμο και θα βγουμε στους δρομους να παραλυσουμε το σαπιο αυτο συτημα ,να το καταριψουμε και να αρχισουμε μια αναπτυξη με ενα νεο μοντελο χωρις προηγουμενο,ενα τροπο που ολοι οι λαοι θα ακολουθησουν αρκει οι ελληνες να τους δειξουν τον δρομο.Ακριβως οπως οι προγονοι μας εδειξαν τον δρομο για τον πολιτισμο στον κοσμο (τουλαχιστον τον δυτικο)
ReplyDelete@Maro
ReplyDelete"Στου κουφού τη πόρτα,
όσο θέλεις βρόντα".
@florina
ReplyDelete"..και θα βγουμε στους δρομους να παραλυσουμε το σαπιο αυτο συτημα.."
Θα φάμε καλά "γίγαντες φλωρίνης" και μετά θα βγούμε στους δρόμους για να παραλύσουμε το σύστημα απο τις εκτοξεύσεις μεθανίου.
@normad :Θα φάμε καλά "γίγαντες φλωρίνης" και μετά θα βγούμε στους δρόμους για να παραλύσουμε το σύστημα απο τις εκτοξεύσεις μεθανίου...
ReplyDeleteΒλεπεις ποσο ευκολο ειναι,ειδικα για σενα. δεν σου ζηταμε να αλλαξεις συνηθειες...απλα εξασκεις την τεχνη σου σε αλλο χωρο.Οπως κανεις τοσα χρονια τωρα.Αν ενδιαφερεσαι για κατι καινουργιο παντως ,η προταση ειναι σταματημα του κρατους,ωστε να παραλυσουν και να αποδυναμωθουν οι εξουσιες και να υπαρξει χωρος για το κοινωνικο κινημα.Αλλα αυτο προυποθετεο πολιτες που θελουν να προσπαθησουν ,οχι βολεμενους με την κατασταση ,που τρωνε απο παντου και ψευδονται.Η αλλαγη ξεκιναει απο τον καθενα μας,και εχει κοπο αλλα και αποτελεσμα.Αν χρειαζεται να το αναλυσω ευχαριστως.Η μονη προταση ειναι δημιουργια κοινωνιων μικρων,δυναμενων να αυτοσυντηρηθουν ,με επικεντρο την ποιοτητα ζωης.Μετα μιλαμε για χρημα.Πρωτα ας μαθουμε να φυτευουμε αυτα που τρωμε.(η καπνιζουμε..¨))