Της G700
Hellenic NEXUS
τ. 45 Oκτώβριος 2010
Στο δρόμο για τις περιφερειακές εκλογές, το πολιτικό διακύβευμα που αναδεικνύει η ΝΔ και μεγάλο κομμάτι της Αριστέρας (ΚΚΕ και ό,τι έχει απομείνει από ΣΥΡΙΖΑ) είναι η καταψήφιση του μνημονίου. Άλλωστε δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Στις ευρωεκλογές του 2009 το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε με σύνθημα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», ενώ στις δημοτικές του 2002 η ΝΔ είχε σύνθημα το «στείλε μήνυμα».
Ωστόσο, ακριβώς πίσω από το δίλημμα του μνημονίου κρύβεται ολόκληρη η πολιτική δειλία και η θεσμική τσαπατσουλιά τόσο του πολιτικού συστήματος όσο και της κοινωνίας που έχει μάθει να δέχεται συνήθως ό,τι τη βολεύει.
Το δίλημμα το μνημονίου, όμως, δεν το μεταχειρίζεται μονάχα ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης. Το χρησιμοποιεί συχνά η ίδια η κυβέρνηση αντίστροφα. Το δίλημμα «μνημόνιο ή πτώχευση», κρύβει την αμηχανία μίας κυβέρνησης που εκλέχτηκε για να μην αλλάξει τίποτα φέρνοντας ακόμη καλύτερες μέρες.
Η ίδια η κυβέρνηση βρίσκεται σε προφανή αδυναμία να δηλώσει ότι πιστεύει σε αυτά που εφαρμόζει. Κρύβεται πίσω από τη βόλικη απειλή «κάντε αυτό που μας λένε, αλλιώς πτωχεύουμε».
Η ΝΔ από την άλλη, καταφεύγει στο μέτωπο κατά του μνημονίου για να κρύψει την αμήχανία της σε σχέση με τις ευθύνες της για την κατάντια στην οποία φτάσαμε. Και κλείνει το μάτι σε θεωρίες συνομωσίας και εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας που τελευταία δείχνει να συμπαθεί λίγο παραπάνω.
Προφανώς λειτουργούμε σε καθεστώς διεθνούς επιτήρης και με υποχρεώσεις κάτι παραπάνω από δεδομένες.
Ωστόσο, τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ λένε μισές κουβέντες και αυτό κατά πρώτον έχει αρνητικές οικονομικές συνέπειες και κατά δεύτερον διαπαιδαγωγεί την κοινωνία και πάλι σε βολικές απαντήσεις και εύκολες θεωρίες.
Έχει οικονομικές συνέπειες, διότι έχοντας βρει την καραμέλα του μνημονίου, η κυβέρνηση δεν παράγει πολιτική και δεν διαπραγματεύεται. Επιπλέον, πορεύεται ερήμην της κοινωνίας. Δεν την κάνει συμμέτοχο στην αλλαγή, δεν τη συμβουλεύεται αλλά προσπαθεί να την αποφύγει.
Η διαμόρφωση του περιγράμματος των μεταρρυθμίσεων μέσα πάντοτε στα όρια των διεθνών μας δεσμεύσεων είναι κατεξοχήν ζήτημα πολιτικής.
Δεν υπάρχει βέβαια περιθώριο για παροχές. Υπάρχει όμως άπλετο περιθώριο να αποφασίσουμε με ποιο τρόπο θα γίνουμε ανταγωνιστικοί, ποιους τομείς της οικονομίας θα κάνουμε αιχμή της ανάπτυξής μας, αν θα επενδύσουμε στην ενέργεια και στο πρασίνισμα της, αν θα συνεχίσουμε να ρυπαίνουμε και να καταστρέφουμε το περιβάλλον ή αν θα κάνουμε επιτέλους την ποιότητα πλεονέκτημα. Υπάρχει περιθώριο να βρούμε τρόπο να παράγουμε ξανά πλούτο.
Συνεπώς, παρά την αγωνιώδη ανησυχία για εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας που εκπέμπουν με ρομαντική αφέλεια τα «σπαθιά του έθνους» και η ΝΔ, κυριαρχία υπάρχει και πρέπει να ξεβολευτούμε και να την ασκήσουμε.
Γιατί για να αποφασίζεις για το μέλλον σου, πόσο μάλλον όταν είναι να αποφασίσουμε 10 εκ., χρειάζεται κρίση, ζύγισμα, σύγκρουση και ρίσκο. Και τα συμφέροντα που είναι βολεμένα μέσα σε αυτή την κατάντια, αυτό είναι το τελευταίο που θέλουν.
Το δίλημμα του μνημονίου είναι υπαρκτό μόνο στο χώρο της μικροπολιτικής, του κοτσομπολιού και των θεωριών συνομωσίας. Το πραγματικό δίλημμα τόσο των εκλογών αυτών στο επίπεδο που τους αναλογούν, όσο και του χειμώνα που μπαίνει, είναι να αποφασίσουμε πώς φανταζόμαστε και θέλουμε την Ελλάδα σε 10 χρόνια. Αυτό είναι πραγματική άσκηση εθνικής κυριαρχίας και πραγματική εφαρμογή πολιτικής. Το πώς θέλουμε την Ελλάδα, κανένας δεν έχει την όρεξη να μας το επιβάλλει. Η Ευρώπη και η Αμερική έχουν άλλες σκοτούρες αυτή την εποχή.
Οι Ελληνες είναι κατά του μνημονίου και υπέρ του ΓΑΠ.Εχουν προσβληθεί απο τον ιό της αντιμνημονιονίτιδας που τον φιλοξενεί και τον διασπείρει η, πάντα κραταιά, ιδεολογία των αβανταδόρων του "αυριανισμού".Ομως προσβλέπουν σε θεραπεια που μπορεί να τη προσφέρει μόνο ο ΓΑΠ.Αλλωστε και αυτή η επιδημία είναι σαν την περισυνή του ιού της γρίππης των χοίρων,μία φούσκα των Μεντια και των υποκρυπτόμενων συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας.
ReplyDeleteΜε δεδομένο όμως ότι φέτος τα Μέντια βρίσκονται στο ναδίρ της αξιοπιστίας τους,οι βλαβερές τους συνέπειες στο αποτέλεσμα των αυτοδιοκητικών εκλογών θα είναι ελάχιστες.
Ο Σαμαράς,δεξιός ψάλτης του Αυριανισμού,διαλαλεί,σήμερα, στα βουνά και τα λαγκάδια της ορεινής Αρκαδίας τη νέα του θρησκεία, με οπαδικά συνθήματα του τύπου: "ο Τατούλης είναι λιγότερο ανιμνημονιακός απο μένα συμπατριώτες μου".Και δόστου γέλιο ο Τατούλης.
ReplyDelete"Ο κ. Παπακωσταντίνου υπογράμμισε τη σθεναρή υποστήριξη που έχουν προσφέρει οι ΗΠΑ, οι οποίες ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ συνέβαλαν καθοριστικά ώστε να εγκριθεί ένα τόσο μεγάλο δάνειο για την Ελλάδα. «Χωρίς την Αμερική δεν θα υπήρχε το πρόγραμμα σταθερότητας» τόνισε χαρακτηριστικά"
ReplyDeleteΚαμμιά Εθνική μας κυριαρχία δεν απειλείται όταν κινούμαστε εντός των διεθνών-δυτικών θεσμών και των κανόνων της ΕΕ.Αυτοί αποτελούν την οικογένειά μας.Ολοι οι άλλοι είναι περιστασιακοί "στρατηγικοί σύμμαχοι".Οσο πιό πολύ ταυτιζόμαστε με τη "Δύση" άλλο τόσο γινόμαστε περιζήτητοι ως "στατηγικοί σύμμαχοι" διαφόρων "αναδυομένων".Είμαστε τυχεροί,πολύ τυχεροί.Ιδιαίτερα τώρα με τους Αμερικανούς: Ομπάμα,Μπαιντεν,Κλίντον αλλά και με τους Γάλλους:Στρος Κάν,Σαρκοζί, Τρισέ,Γιούγκερ, Herman van Rumpoy.Οι δύο τελευταίοι αν και μή Γάλλοι είναι του πολιτικού κλίματος των Γάλλων,κάτι σαν επίτιμοι Γάλλοι.
@parmenides:
ReplyDeleteΕχθές ο Γιούνκερ ομολόγησε ότι όλοι ήξεραν, ακόμα και οι Έλληνες πολιτικοί, για τα χάλια της οικονομίας μας. Αλλά ο "σύντροφος", ο πρόεδρος του Eurogroup, σαν να λέμε ο Ευρω-πρωθυπουργός, είπε ότι δεν μπορούσε να βγει και να πει δημοσίως ότι Γερμανία και Γαλλία κερδοσκοπούσαν στην πλάτη μας, ειδικά το 6μηνο μετά τις τελευταίες εκλογές του 2009.
Προχθές ο Στρος-Καν ομολόγησε ότι οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν για κάτι που δεν φταίνε, για τις λαμογιές και για τα ψέμματα των κυβερνήσεών τους. Και επίσης ότι κινδυνεύουμε παγκοσμίως να έχουμε μια "χαμένη γενιά" λόγω της ύφεσης και της ανεργίας.
Αυτά είναι τα "φιλαράκια" του Παπακωνσταντίνου και του "γκαπ". Και τα δικά μας ΜΜΕ έχουν βάλει φίμωτρο σε όποιον προκαλεί αντι-μνημονιακή συνείδηση, ακόμα και σε στελέχη της κυβέρνησης (δείτε ποιοι είναι οι μόνιμοι καλεσμένοι στο Mega και σε άλλα κανάλια).
Το οικοδόμημα "γκαπ" καταρρέει, οι ξένοι το έχουν πάρει χαμπάρι και κόβουν τους δεσμούς για να δημιουργήσουν άλλοθι για τη δική τους πολιτική επιβίωση. Ο πανικός κυριεύει την κυβέρνηση και θα εξωτερικευθεί αμέσως μετά τις εκλογές σε ένα μήνα, όταν εν μέσω ενός πολύ κακού εκλογικού αποτελέσματος θα είναι δεσμευμένοι να κάνουν κι άλλες περικοπές, αυξήσεις φόρων και τιμολογίων.
ReplyDeleteΧαρακτηριστικό του πανικού της εκάστοτε εξουσίας είναι η προσπάθεια διάψευσης των πάντων, με τον πιο αστείο και σπασμωδικό τρόπο, κατηγορώντας τους πάντες για υστεροβουλία και εμπάθεια. Ο πολιτικός ναρκισσισμός μετατρέπεται σε πανικό για αυτό που έρχεται, την παραδοχή την αποτυχίας.
Ο "γκαπ" ξέχασε μέσα στους 30 επικοινωνιακούς του συμβούλους να προσλάβει και έναν απλό ψυχολόγο. Οι επισκέψεις "ανάτασης της ψυχολογίας" της κυβέρνησης στις ΗΠΑ, το φιλικό χτύπημα στην πλάτη, δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά. Χρειάζονται άμεσα μέτρα και κυρίως παραδοχή του προβλήματος.
Τα βίντεο γράφουν και αυτά που λένε (και κυρίως κάνουν) σήμερα θα τα βρούνε μπροστά τους.
Προς επιβεβαίωση της παραπάνω "ψυχολογικής" αξιολόγησης της κυβέρνησης:
ReplyDeletehttp://www.express.gr/news/finance/364242oz_20101009364242.php3
"...Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε πως διαπιστώνεται «μεταρρυθμιστική κόπωση» στην ελληνική κοινωνία, ωστόσο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να έχει κερδίσει χρόνο και έχει τη λαϊκή στήριξη ώστε να προχωρήσει σε «οδυνηρές», αλλά «απαραίτητες» κινήσεις..."
Ίσως είναι αργά πλέον για ψυχολόγο, ίσως χρειάζεται ήδη ψυχίατρος και "φαρμακευτική αγωγή" στο επόμενο κυβερνητικό συμβούλιο της αποθήκης.
Κοινώς, ο Παπακωνσταντίνου γυρίζει και λέει δεξιά και αριστερά ότι η πολύ χαλαρή αντίδραση του κόσμου, κυρίως με ευθύνη των πρασινο-μπλε συνδικαλιστών και των εργατοπατέρων, εκλαμβάνεται ως λαϊκή στήριξη και ανοχή στην παρούσα πολιτική.
ReplyDeleteΑς έρθει τώρα όποιος θέλει να μας πείσει ότι οι επόμενες εκλογές σε ένα μήνα "δεν είναι σωστό" και "δεν πρέπει" να γίνει βήμα έκφρασης της αντι-μνημονιακής τάσης από τους πολίτες.
Κατά την άποψη μου (αφού δε ζούμε σε κλειστή οικονομία) θα πρέπει να δούμε πως γίνεται να εισρεύσουν χρήματα στην ελληνική οικονομία μέσω παραγωγικών επενδύσεων (τρομερά σημαντικό) που θα δημιουργήσουν μόνιμες ταμειακές ροές, και όχι γενικόλογα αν θα επενδύσουμε στο "πρασίνισμα της ενέργειας".
ReplyDeleteΕπίσης είναι σημαντικό να δούμε γιατί η ελληνική οικονομία κατάντησε έτσι, να παράγει δηλαδή ελάχιστα, και να αποτελείται ως επι το πλείστον απο υπηρεσίες και κατανάλωση.
Μόνο όταν καταλάβουμε τι πήγε στραβά θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Αλλά για την ώρα ο κόσμος δεν έχει καταλάβει καν τι πήγε στραβά. Βλέπει το χρέος σαν κάτι που έπεσε απ' τον ουρανό (παρόλο που απ' το 1990 κινείται περί του 100% του ΑΕΠ) και πιστεύει οτι τα λεφτά τα "έκλεψαν οι πολιτικοί και οι τράπεζες".
@Jim Slip:
ReplyDeleteΝομίζω ότι όταν ο κόσμος ρωτά "που πήγαν τα λεφτά;", κανείς πλέον δεν αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στο έλλειμμα.
Αναφέρονται και στον ποταμό των χρημάτων που πήραμε από τη δεκαετία του '80 από την τότε ΕΟΚ υπό μορφή επιδοτήσεων (κυρίως γεωργικών και ΚΠΣ), οι οποίες ως δια μαγείας "εξαφανίστηκαν" χωρίς να γίνουν ούτε τα στοιχειώδη σε επίπεδο οικονομικής υποδομής/στρατηγικής (π.χ. αναδιοργάνωση γεωργικής παραγωγής).
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ξένοι μας λένε "η μαύρη τρύπα της Ευρώπης": όσα λεφτά και να ρίξεις μέσα, αυτά εξαφανίζονται χωρίς ίχνος. Και μετά έχεις τον κάθε Πάγκαλο να παραδέχεται μέσα στη Βουλή ότι "μαζί τα φάγαμε", δηλαδή ότι έκλεψε/παρανόμησε, και δεν τον περιμένει απ' έξω η αστυνομία να του περάσει βραχιολάκια.
Κλάψτε,θρηνείστε.Το μνημόνιο θα σας λυπηθεί και θα φύγει.
ReplyDelete"Στον Γ. Παπανδρέου αποδίδεται η επίμαχη δήλωση «…κυβερνώ μία διεφθαρμένη χώρα…»!" (10/10):
ReplyDelete>> http://www.antikry.com/2010/10/blog-post_3767.html
>> http://www.zoomnews.gr/?p=54488
>> http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=13158&catId=1
Πλήρες κείμενο, από την εφημερίδα Irish Times:
>> http://www.irishtimes.com/newspaper/finance/2010/1009/1224280699632.html
"...Mr Jüncker said he knows the Greek economy well and saw the crisis coming. “I could not go public with the knowledge,” he said. “Three or four years ago, I knew that one of the main Greek characteristics is corruption . . . Now the Greek prime minister is saying, ‘I am governing a country of corruption’. The Greek crisis could have been avoided if Greece had behaved in a totally different way starting decades ago,” Mr Jüncker said. “It was clear that this problem would occur. We knew it would, because we were discussing it among the Germans, the French and myself..."
Αυτό το παιδί δεν σταματά να μας εκπλήσσει...
Now the Greek prime minister is saying, ‘I am governing a country of corruption’
ReplyDelete-----
IS SAYING.....
Ενεστώς διαρκείας.Δεν του το είπε κατ'ιδίαν,αλλα το λέει συνεχώς και δημοσίως.. εδώ και ένα χρόνο.Είναι ο μόνος που έχει τα κότσια να το πεί γιατί είναι ο μόνος που δεν είναι διεφθαρμένος.
Το ¨"is saying" χρησιμοποιείται για κάποιον που δηλώνει κάτι δημοσίως,διαφορετικά θα έλεγε "he told me".
Λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν στην Ελλάδα. Ελπίζουμε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχουν υπό υγιείς προϋποθέσεις.
ReplyDeleteΟ Έλληνας, όπως και ο κάθε άλλος είναι διεφθαρμένος. Το κατάλληλο περιβάλλον σε κάθε περίπτωση μπορεί να φέρει την έκφανση της διαφθοράς. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι επιτράπηκε το περιβάλλον να μετατραπεί σε φυτώριο διαφθοράς.
Όταν κάποιος διαμαρτύρεται για την αποτύπωση της αλήθειας αυτής, ανεξαρτητα από το πότε γίνεται και από ποιον, είναι ύποκριτής, ηλίθιος ή συνειδητά αντιδραστικός σε προσπάθειες κατάλυσης του φυτωρίου.
Πολύ λίγοι κατανοούν τη Γλώσσα. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Το θέμα είναι ότι για να περάσουμε από την "εποχή της διαφθοράς" στην "εποχή της διαφάνειας" θα θρηνήσουμε θύματα συκοφαντικών επιθέσεων,απαξιωτικών σχολίων,λοιδωρίας και χλευασμού.
ReplyDeleteΜε αυτά τα όπλα, ο Καραμανλής, όταν ήταν στην αντιπολίτευση,με τη βοήθεια του Κωσταντόπουλου,του Τσοβόλα,του "αντιμνημονιακού" ΠΑΣΟΚ και της "Αριστεράς", αποδόμησε το Σημίτη και ήλθε στην εξουσία για να λεηλατίσει τη χώρα ΚΑΙ ΝΑ ΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΧΛΕΥΗ.
Τώρα με τα ίδια δοκιμασμένα όπλα επιτίθενται στο ΓΑΠ.
Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: Η χώρα τα πεντέμισυ χρόνια κυβέρνησης ΝΔ δεν κακοδιοικήθηκε απλώς.Η χώρα λεηλατήτθηκε.Και λεηλατήθηκε βάσει σχεδίου.
ReplyDeleteΟ,τι απέμεινε απο αυτό που λεγεται μεσαία-αστική τάξη δίνει τον υπερ πάντων αγώνα για να μη γραφεί ξανά ακόμα μια φορά στην ιστορία του Εθνους ότι "η Ελλάς εάλω".
ReplyDelete@ Parmenides
ReplyDeleteΗ διαφάνεια δεν είναι το αντίθετο της διαφθοράς, ούτε εξαλείφει τη διαφθορά. Η διαφάνεια είναι πρακτικά, αλλά όχι και θεωρητικά, είναι αναγκαία, μα σε καμία περίπτωση και ικανή να μας απαλλάξει από τη διαφθορά. Στο ζήτημα της διαφάνειας είναι που προκύπτει το πρόβλημα της Γλώσσας που ανέφερα παραπάνω.
Και αυτά δεν είναι ψιλά γράμματα. Δεν είναι το "opengov" που θα μας σώσει, για παράδειγμα. Αυτά είναι τα αυτονόητα. Τώρα ζητούμε περισσότερα. Πολλά περισσότερα.
Oμολογώ δεν το καταλαβαίνω πως μπορείς να είσαι διαφανής ή διαυγής και παράλληλα διεφθαρμένος.
ReplyDeleteΗ ηλεκτρονικοποίηση των υπηρεσιών βοηθάει τη διαφάνεια και καταπολεμά τη διαφθορά.Πέρα απο του ότι αυξάνει στα ύψη τη παραγωγικότητα.
Ό,τι διαφθορά υπάρχει στις Δυτικές κοινωνίες υπάρχει παρά τη διαφάνεια. Για την ακρίβεια, στηρίζεται στη διαφάνεια. Μόνο στις υπανάπτυκτες χώρες, όπως η Ελλάδα, στηρίζεται στην αδιαφάνεια. Για παράδειγμα, ήταν και είναι απολύτως διαφανές τί έκαναν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα τελευταία χρόνια. Αλλά είπαμε: Εμείς δε θέλουμε απλώς να αναγορευτούμε ανεπτυγμένα διεφθαρμένοι. Έτσι δεν είναι;
ReplyDeleteΔεν είδα να σχολιάσει κανένας εκπρόσωπος, μπλε ή πράσινος, το πιο σημαντικό από αυτά που είπε ο Γιούνγκερ. Ότι δηλαδή παραδέχτηκε ότι όλοι ήξεραν την κατάσταση της Ελλάδας, όλοι γνώριζαν ότι Γερμανία και Γαλλία κερδοσκοπούσαν ασύστολα στην ετοιμοθάνατη Ελλάδα και ότι κανείς, ούτε ο ίδιος, δεν τολμούσε να το πει, ούτε καν μετά τον Ιανουάριο 2010 όταν είχαμε γίνει μπαλάκι στις αγορές.
ReplyDeleteΚατά το πιο ασήμαντο μέρος της (μη-)δήλωσης του Γιούνγκερ, είναι φανερό ότι ο Γιωργάκης έχει κάνει ζημιά στην ίδια του την κυβέρνηση. Τους έχει προκαλέσει τέτοιο πανικό με τις εκλογές που, ακόμα και ο Παπακωνσταντίνου που τέλος πάντων σκαμπάζει και λίγο, πέφτουν διαδοχικά από πατάτα σε πατάτα.
Καλύτερα να μένει ακόμα περισσότερο στο εξωτερικό, γιατί όποτε επιστρέφει Ελλάδα τους αποσυντονίζει.
@Ventriloquist:
ReplyDeleteΈχεις απόλυτο δίκιο ότι η διαφάνεια δεν ακυρώνει τη διαφθορά. Όταν βασίζεται σε μηχανισμούς και "τεκμήρια" κατά κανόνα μη κατανοητά ή προσβάσιμα στον μέσο πολίτη, τότε δημιουργείται μια ψεύτικη αίσθηση διαφάνειας, που μπορεί να καλύψει ακόμα μεγαλύτερη διαφθορά.
Όμως, είναι λάθος να θεωρούμε ότι όλοι είναι εκ γενετής λαμόγια ή διεφθαρμένοι ή μη-τίμιοι και απλά περιμένουν να τους δοθεί η ευκαιρία για να το δείξουν. Παραπέμπει στο γνωστό "δόγμα Πάγκαλου" της συλλογικής ευθύνης και του "όλοι μαζί τα φάγαμε". Αν ο κάθε Πάγκαλος δεν είχε βουλευτική ασυλία, το επόμενο πρωί θα είχε βουλιάξει στις μηνύσεις και στις προσωπικές αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση.
Αλλά είπαμε, εδώ δεν έχει σημασία τι λες αλλά τι κάνεις. Αν αισθάνονταν την παραμικρή ενοχή για τη διαφθορά που καταγγέλλουν, είτε θα έκαναν πόλεμο (πραγματικό) εναντίον της, είτε θα παραιτούνταν από την πολιτική. Δεν έχουμε δει τίποτα από τα δύο. Τα OpenGov και κουραφέξαλα είναι για να χαίρονται τα μικρά πράσινα παιδάκια (μελλοντικοί πελάτες).
Η διαφθορά καταπολεμάται με την παραδειγματική τιμωρία- ο φόβος φυλάει τα έρμα.
ReplyDeleteΣτην Ελλάδα φυσικά ποτέ δεν τιμωρήθηκε κανείς. Μόνο εξεταστικές επιτροπές γίνονται και αυτές δεν λειτουργούν.
Τώρα γιά το κεφαλαιώδες- εθνική κυριαρχία ΔΕΝ υπάρχει. Καιρός να γίνει κατανοητό ότι όταν στρέφεσαι σε lender of last resort η εθνική κυριαρχία πάει περίπατο.
Υποθέτω ότι οι 300 το διάβασαν το κείμενο και πολύ περισσότερο οι του ΠΑΣΟΚ και θα ένιωσαν εθνικά περήφανοι.
Το πλήρες κείμενο είναι στη διάθεσή σας αν το θέλετε
Όσοι ενδιαφέρονται περισσότερο για το κόμμα και την εξουσία, παρά για την εθνική κυριαρχία, δεν ήθελαν να ξέρουν τι ακριβώς έλεγε το μνημόνιο όταν το ψήφιζαν στη Βουλή.
ReplyDeleteΤο ότι η άγνοιά τους είναι το τελευταίο τους "άλλοθι" επιβεβαιώνεται από το ότι ούτε τώρα, τόσους μήνες μετά, φαίνεται να έχουν διαβάσει τι ακριβώς ψήφισαν. Προφανώς δεν τους ενδιαφέρει ή ντρέπονται για αυτά που πιθανότατα θα ανακαλύψουν.
Ο Μητσοτάκουλας βγήκε πάλι εχθές να μας προετοιμάσει για τα νέα μέτρα που έρχονται.
ReplyDeleteΗ κορούλα του καθυστερεί το νέο κόμμα ελπίζοντας πως θα την καλέσουν από το ΠΑΣΟΚ "στο καθήκον", μαζί με Ανδριανόπουλους και σια, όπως εντέχνως διαρρέουν ήδη στα κανάλια.
Το ΔΝΤ έχει ήδη συμφωνήσει δημοσίως στην επέκταση της αποπληρωμής ή και του δανείου στην Ελλάδα, ενώ η κυβέρνηση από "δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση" λέει πλέον "είναι νωρίς ακόμα".
Ετοιμαστείτε γιατί μετά τις εκλογές αναμένεται να ζαλιστούμε από τις εθνικές κωλοτούμπες.
@ventiloquist
ReplyDelete"Για παράδειγμα, ήταν και είναι απολύτως διαφανές τί έκαναν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα τελευταία χρόνια"
H διαφθορά στην Ελλάδα είναι δύο ειδών,η εγχώρια και η συστημική.
Η εγχώρια έχει τις καταβολές της στην ίδρυση του Ελληνικού πελατειακού κράτους.Πήρε όμως διαστάσεις οργανωμένου εγκλήματος τα τελευταία χρόνια.
Η συστημική αφορά το τρόπο λειτουργίας του διεθνούς οικονομικού συστήματος,εν προκειμένω τού γκαγκστερικού χρηματοικονομικού, στο οποίο οφείλεται και η παγκόσμια οικονομική κρίση με αφετηρία την Αμερική.
Οταν μετράνε τη διαφθορά οι διάφορες οργανώσεις μετράνε μόνο την εγχώρια,η συστημική είναι στο απυρόβλητο.
Εμείς έχουμε 80% εγχώρια και 20% συστημική.Η Α μερική έχει 80% συστημική και 20% εγχώρια.
Αρα μια χώρα μπορεί να είναι διαφανής, όπως η Ισλανδία,η Ιρλανδία,οι ΗΠΑ αλλά να έχει πολύ μεγάλη συστημική διαφθορά.
Nαι η Ελλάδα είναι μια διεφθαρμένη χώρα απο ιθαγενή διαφθορά.Αυτού του τύπου τη διαφθορά μπορει να την εξαλείψει η διαφάνεια.Για την άλλη τη συστημική δεν μπορεί να κάνει τίποτε.