Πριν από κάθε μη-εθνικές εκλογές διατυπώνεται το «προαιώνιο ερώτημα!»: ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο των εκλογών;
Η εξειδίκευση του ερωτήματος αφορά κατά κανόνα στο πολιτικό διακύβευμα των εκλογών και ειδικώς αν αυτό συναρτάται με τα εθνικά διλήμματα πολιτικής, που συνήθως αποτυπώνουν την κομματική ανάγκη για «μέτρηση πολιτικής ισχύος», ή παραμένει στενά προσδιορισμένο από το αντικείμενο των εκλογών. Αναμφίβολα, οι μη-εθνικές εκλογικές διαδικασίες (ευρωεκλογές, εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης) εξελίσσονται σε ένα πολιτικό πλαίσιο που -αναπόφευκτα- οριοθετείται από την κεντρική «πολιτική επικαιρότητα».
Ωστόσο, η γοητευτική κομματική στρατηγική πολιτικού προσδιορισμού των εκλογών και η πολιτική και επικοινωνιακή απομάκρυνσή τους από το πραγματικό τους αντικείμενο είναι προβληματική. Υπό αυτή την έννοια, θεωρώ ότι η άποψη που συνδέει άμεσα τις αυτοδιοικητικές εκλογές με τη λαϊκή αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής (βλ. Μνημόνιο) είναι λανθασμένη.
Όπως είχα υποστηρίξει ότι οι Ευρωεκλογές 2009 ήταν οι σημαντικότερες εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της Ε.Ε και ακολούθως έπρεπε να προσαρμοστεί καταλλήλως ο εγχώριος δημόσιος διάλογος και η εκλογική συμπεριφορά, έτσι και τώρα νομίζω ότι οι επικείμενες εκλογές είναι η σημαντικότερη στιγμή στη σύγχρονη αυτοδιοικητική ιστορία της χώρας.
Κωδικοποιώ μερικές σκέψεις για την υποστήριξη αυτής της άποψης.
- Είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται μετά από χρόνια σε συνθήκες πολιτικής και οικονομικής κρίσης και γενικευμένης αμφισβήτησης του μεταπολιτευτικού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου. Σ’ αυτό το πλαίσιο, κρίνεται η πολιτική και κοινωνική ωριμότητα των πολιτικών κομμάτων και των πολιτών ως προς τις δημόσιες επιλογές τους: ποιοι επιλέγονται ως υποψήφιοι, με ποιο δημόσιο/επαγγελματικό ήθος και ποια πολιτική πρόταση, ποιοι θα εκλεγούν, με ποια κριτήρια και με τι ποσοστό συμμετοχής.
- Είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται μετά από μία τόσο ριζική μεταρρύθμιση των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, που αναμορφώνει τον οικονομικό, διοικητικό, θεσμικό και γεωγραφικό χώρο της αυτοδιοίκησης. Οι θεσμικές καινοτομίες του «Καλλικράτη», η περιφερειακή αποκέντρωση και οι διευρυμένες αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης απαιτούν ένα πολιτικά ωριμότερο, αξιότερο και πιο εξειδικευμένο πολιτικό προσωπικό που θα υπερβαίνει τα συνήθη τυπικά μέτρα της «παλαιάς πολιτικής» και θα αρθρώνει ένα καινοτόμο πολιτικό-αυτοδιοικητικό λόγο μακριά από διαχρονικά πολιτικά στερεότυπα.
- Η πολιτική διαχείριση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα κριθεί -μεταξύ άλλων- στην ικανότητα αποτελεσματικής διαχείρισης των περιορισμένων πόρων (μείωση ελλειμμάτων/διαφθοράς, αξιολόγηση αποτελεσματικότητας δαπανών), στην αποτελεσματική και διαφανή υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων (έργα ΕΣΠΑ), στην επινόηση νέων τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, στην κάλυψη κενών του δικτύου κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη τοπικών συστημάτων κοινωνικής υποστήριξης (ενθάρρυνση κοινωνικής οικονομίας και αυτόνομων, συνεργατικών πρωτοβουλιών), στην ανάπτυξη και υλοποίηση τοπικών πολιτικών νεολαίας, στη διατοπική και διεθνική συνεργασία. Τα θέματα αυτά απαιτούν υψηλό επαγγελματισμό, επινοητικότητα και φαντασία, κοινωνικές συναινέσεις και νέες κοινωνικές συμμαχίες, ανοιχτές τοπικές κοινωνίες και υψηλή κοινωνική συμμετοχή.
- Η διαμόρφωση των τελικών δημόσιων επιλογών των πολιτών για τα τοπικά κοινωνικά και αναπτυξιακά διλλήματα προϋποθέτουν μία ώριμη πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση γύρω από την τοπική και κοινωνική ταυτότητα, την αστική φυσιογνωμία, τα περιβαλλοντικά πρότυπα ανάπτυξης, τη δημοκρατική κοινωνική συμμετοχή, τη συμμετοχική οικονομική διαχείριση και τις δυνατότητες αυτόνομων, αυτοοργανωτικών κοινοτικών πρωτοβουλιών (βλ.π.χ. ανάδυση νέου συνεταιριστικού κινήματος).
Δίχως να σημαίνει ότι η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να εξελιχθεί σε συνθήκες «δοκιμαστικού σωλήνα», δηλαδή μακριά από τις επιρροές και τις συνθήκες που επιβάλλει η οικονομική συγκυρία σε εθνικό επίπεδο, η πολιτική και ιδεολογική εμμονή σε μία συζήτηση περί της αποδοχής ή απόρριψης του Μνημονίου ως βασικού πολιτικού διακυβεύματος θα υποβαθμίσει τις δημόσιες επιλογές και τις τοπικές ανάγκες. Όσοι επιμείνουν στην επιλογή της «αντιμνημονιακής στάσης» θα έχουν απλά κάτι να πουν το βράδυ των εκλογών. Όσοι επιλέξουν την πραγματική αυτοδιοικητική πολιτική, θα έχουν κάτι να πουν για τα επόμενα χρόνια….Οψόμεθα!
*O e-homosapiens είναι μέλος της G700. Το άρθρο δημοσίευτηκε στο ομώνυμο blog στις 6-9-2010. Αναδημοσιεύουμε στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται για τις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τις εκλογές του Καλλικράτη.
Κοπέλια, στην χώρα αυτή ένα ΜΟΝΟΨΗΦΙΟ ποσοστό ψηφίζει βάσει "μοντέλων" τα οποία "κρίνει" με ωριμότητα και άλλα χαρακτηριστικά που αναφέρει ο γράφων το παραπάνω κείμενο. Καλές οι ουτοπίες, οι θεωρίες και τα εδάφια απο τα Στοιχεία Δημοκρατικού πολιτεύματος αλλα το σχολείο το εχουμε τελειώσει εδω και χρόνια.
ReplyDeleteTο πραγματικό περιεχόμενο (και κριτήριο) των εκλογών στο Γκριχενλαντ είναι οι προσδοκίες της μέσης οικογένειας να διορίσει ο εκάστοτε τοπάρχης τα τέκνα της. Έτσι, εδω και χρόνια σε κάθε εκλ.αναμέτρηση το σκηνικό παραμένει ίδιο κι απαράλακτο -έχει καταντησει πια ενα βαρετο εθιμοτυπικό- βγαίνουν οι υποψήφιοι στους δρόμους και μοιράζουν υποσχέσεις για "ταχτοποιήσεις" (διορισμούς) των αδιόριστων τέκνων στους δήμους και τα επαρχεία.
Άντε λοιπόν σε κανα ΖΕΥΣ Τιβι να δουμε στις ειδήσεις αν παίζεται καμια θέση στο επαρχείο Θήρας ή στα ΚΕΠ στα Φηρά και ποιοι κατεβαινουν υποψήφιοι για γλύψιμο -κόψτε γλειώδεις φάτσες ala Σπύρος Παπασπύρου version- , και μετα μιλάμε για "Δημόσιους διαλόγους", "δίκτυα κοινωνικής προστασίας", "τη δημοκρατική κοινωνική συμμετοχή", "ωριμότητα των πολιτών" και λοιπές αμπελοφιλοσοφίες που θυμίζουν έκθεση σχολείου.
ΥΓ Τα υπόλοιπα στο προηγούμενο νήμα
@Yianniskriti:
ReplyDeleteΣυμφωνώ και επαυξάνω ΑΠΟΛΥΤΑ. Χαίρομαι που υπάρχουν και άλλοι που βλέπουν τα ίδια όπως και εγώ.
@e-homosapiens:
ReplyDeleteΔυστυχώς τα τέσσερα σημεία που αναφέρεις κάθε άλλο παρά υποστηρίζουν την άποψή σου. Το αντίθετο, μοιάζουν βγαλμένες μέσα από διαφημιστικά φυλλάδια της ΕΕ ήδη από το 2007, όταν όλοι χαίρονταν με τις νέες "περιφέρειες" (βλ. φέουδα) στην Ελλάδα, για παράδειγμα:
http://tinyurl.com/38ycvec
Ωραίες φράσεις τύπου "διατοπική και διεθνική συνεργασία" είναι εντελώς εκτός ελληνικής πραγματικότητας, ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπους ηλικιωμένους, ημιμαθείς, εν μέρει αδιάφορους για αυτό που συμβαίνει στην ΕΕ, ανθρώπους που έχουν μάθει να ψηφίζουν δημάρχους και κοινοτάρχες και όχι περιφερειάρχες.
Όποιος θέλει να αφήνει τις δημοτικές ή της ευρωεκλογές "εκτός" πολιτικής πραγματικότητας, ας θέσει στον εαυτό του το ερώτημα αν ο κάθε ικανός, επαγγελματίας, τίμιος, αξιοπρεπής άνθρωπος που θέλει να προσφέρει στον τόπο, μπορεί μέσα στο υπάρχον σύστημα, προ και μετά Καποδίστρια, μπορεί αν θέσει υποψηφιότητα και να εκλεγεί χωρίς το "χρίσμα" κάποιου από τα δύο "μεγάλα" (κυρίως) κόμματα. Αυτό ακριβώς δείχνει γιατί ΚΑΘΕ εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα είναι αμιγώς πολιτική και κομματική 100%.
Και μετά, έρχεται ο κάθε Πάγκαλος να λέει "μαζί τα φάγαμε" και ο κάθε Ραγκούσης να λέει (εμμέσως) ότι μη μας τα χώνεται και πολύ γιατί μας εκλέξατε με 10 μονάδες διαφορά.
Επομένως, η παρότρυνση για μη-πολιτικές εκλογές είναι από μόνο του παράλογο και άτοπο, αντίθετο με τα επίσημα "χρίσματα" των κομμάτων σε υποψηφίους. Ας μην καταλήξουμε να συζητάμε και εδώ τα αυτονόητα, λες και είμαστε σε τηλεπαράθυρα των 8.
@g700:
ReplyDeleteΔεύτερο άρθρο για τος εκλογές του Νοεμβρίου, και αυτό υπέρ της "ήπιας προσαρμογής" των ψηφοφόρων, που πρέπει να καταπιούν την οργή και την απελπισία τους για το καλό της περιφέρειάς τους.
Δηλαδή δύο στα δύο. Περιμένουμε να δούμε αν κάποιος από τους G700 έχει αντίθετη άποψη.
@Jaga
ReplyDeleteΘα σε μαλώσω. Δεν είσαι επαρκώς δημοκράτης. Τι δηλαδή, θα μας πείς τι θα γράψουμε; Πρόσεξε, καραδοκεί ο Παρμενίδης και θα ξεσκεπάσει τη διατεταγμένη υπηρεσία σου.
Μη χολοσκάτε.Οπως όλες οι προηγούμενες εκλογές έτσι και αυτές θα είναι οι "σημαντικότερες στην ιστορία της χώρας", "ο λαός θα ψηφίσει σοφά","θα κερδίσει η τοπική αυτοδιοίκηση", "τα κόμματα θα πάρουν το μήνυμα", εμείς όλοι θα είμαστε, οπαδικά,ευχαριστημένοι και ο ΓΑΠ θα συνεχίσει "το δρόμο της Αρετής" για τον οποίο και βραβεύτηκε απο τους Γερμανούς με το βραβείο "δύναμη για αλήθεια".
ReplyDeleteΣτο μεταξύ,στη Ρηγίλης,δεν παίζουν πιά με τα πλέι στέσιον, αλα Μπουχέσα.Παίζουν με τα βιντεάκια του,φυσιογνωμικά και πολιτικά, σωσία του Χάρι Πότερ.Μανία που έχουν με τις νέες τεχνολγίες οι αρχηγοί τους ΝΔ!
ReplyDeleteΩραία η θεωρία αλλά δώρο άδωρο. Το επίπεδο των ψηφοφόρων και κυριότερα των υποψήφιων που απαιτούνται για να την υλοποιήσουν απλά δεν υπάρχουν σε αυτή τη χώρα.
ReplyDeleteΤρία φρέσκα και ικανά πρόσωπα,ο Μίχας,ο Μπουτάρης,ο Καμίνης, υποψήφιοι για τους 3 μεγάλους Δήμους,δεν θα συμφωνούσαν εύκολα μαζί σου σύντεκνε.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete"Τρία φρέσκα και ικανά πρόσωπα,ο Μίχας,ο Μπουτάρης,ο Καμίνης, υποψήφιοι για τους 3 μεγάλους Δήμους,δεν θα συμφωνούσαν εύκολα μαζί σου σύντεκνε. "
ReplyDeleteΔε θα συμφωνούσαν εύκολα σε ποιό απ’τα δύο;
Πολύ χοντρά πράγματα αυτά για να μείνουν μυστικά μεταξύ των μυημένων.Κάποιοι θα μιλήσουν αν έχουν στοιχεία.Αλλά αν δεν έχουν; Δεν αποτελεί αυτό μια απλή συκοφαντία;
ReplyDeleteΘα γινόσουνα περισσότερο πιστευτός αν ανέφερες κάτι για το βίο και την πολιτεία των γαλάζιων αρχόντων της πρωτεύουσας και συμπρωτεύουσας για τους οποίους βοά το σύμπαν.
aoua
ReplyDeleteΩς προς την ικανότητά τους να διαχειριστούν τους Δήμους,που είναι οι υποψήφιοι, στη Καλλικρατική εποχή.
Πάντως δυσκολεύομε να συμμετέχω σε ένα διάλογο που συκοφατούνται πρόσωπα με τέτοια ευκολία.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteδυσκολεύομε
ReplyDeleteΦαντάζομαι εννοείς δυσκολεύομαι
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteLibertarian
ReplyDeleteΑυτό από μόνο του δυστυχώς δεν αρκεί.
Το οτι ο πολιτικός τουρίστας ΓΑΠ βραβεύτηκε από τους Γερμανούς δεν σε ανησυχεί Παρμενίδη ?
ReplyDeleteΤο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού είναι εδώ:
ReplyDeletehttp://www.skai.gr/news/finance/article/153312/elleimma-7-kai-anaprosarmoges-sto-fpa/
Αύξηση φόρων στα ατομικά εισοδήματα κατά +6,6% και μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις πάνω από -18% (γιατί λέει λόγω ύφεσης δεν θα έχουν κέρδη...)
Οι μάσκες πέφτουν, τα προσχήματα τελειώνουν, οι εκλογές έρχονται.
Και όποιος θέλει ας το παίξει υπεράνω και ας ξαναψηφίσει χωρίς πολιτικά κριτήρια, για να μπορεί να βγει πάλι ο κύριος "μαζί τα φάγαμε" Πάγκαλος να πανηγυρίζει για τις πράσινες περιφέρειες στο χάρτη.
η παρότρυνση για μη-πολιτικές εκλογές???
ReplyDeleteεγώ δε βλέπω να ππαροτρύνει κανείς για κάτι τέτοιο. Απλά στην Αθήνα τι θες τιτιγκιτάγκα κακλάμανη ή καμίνη; στη θεσσαλονίκη τι θες; Διάλεξε jaga και λοιποί. Πολιτικότατες είναι οι εκλογές. Για αυτούς που θα έχουν την πολεοδομία, το υγειονομικό, τις διευθύνσεις ανωνλυμων εταιρειών, τα ΠΕΠ από τον Ιούνιο και μετά. Όλα τ' άλλα για τα κόμματα και το μνημόνιο είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
εκτός κι αν προτιμάτε τον ζορό σε ρόλο ηγέτη μακεδονάρχη
ReplyDeleteΤο βαθύ ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θέλει να προβάλλει προς τα έξω:
ReplyDeletehttp://news.trikki.gr/news/epikairotita/29010----lr
http://www.hassapis-peter.blogspot.com/2010/09/blog-post_2078.html
Στο πρώτο δημοσίευμα, που είναι από "Το ΒΗΜΑ", αναφέρεται χαρακτηριστικά:
"...Μέλη της κυβέρνησής του και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κάλεσε χθες ο Πρωθυπουργός και τους ανακοίνωσε την πρόθεσή του να τους χρίσει υποψήφιες και υποψηφίους περιφερειάρχες στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε την απόφασή του να πολιτικοποιήσει τις εκλογές...
...κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «πρέπει πράγματι να μιλήσουμε για περιφερειάρχες που θα είναι ισότιμοι,αν όχι και πιο ουσιαστικοί από υπουργούς. Και για δήμους με σημαντικές πια αρμοδιότητες και μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες». Παράλληλα, τόνισε ότι οι εκλογές θα έχουν σαφώς πολιτικό χαρακτήρα και επισήμανε ότι «είναι πολύ εύκολο κάποιος να καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν κατά της τρόικας. Αυτό δεν θα είναι απλώς μια ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά κυρίως χωρίς ουσία»..."
Στο δεύτερο απόσπασμα ο Γιωργάκης δεν καταλαβαίνει ότι η πρώτη πρόταση έρχεται σε αντίφαση με τη δεύτερη: πως είναι δυνατόν ο εκλεγμένος περιφερειάρχης να είναι σχεδόν ισότιμος με "τοπικό" υπουργό, δηλαδή συνεργάτης της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα μια ψήφος διαμαρτυρίας ενάντια στην κεντρική επιλογή της κυβέρνησης να είναι "ψήφος χωρίς νόημα";
Ας μας το εξηγήσει αυτό κάποιος σύντροφος από την Ιπποκράτους, όπως επίσης και το γιατί μετά την άρνηση μεγαλοστελεχών του κόμματος να κατέβουν στις εκλογές ως υποψήφιοι, άλλοι πήγαν σπίτι τους (Μπατζελή), άλλοι μπήκαν στο "ψυγείο" και άλλοι άρχισαν να συμβουλεύουν τον αρχηγό να αλλάξει 180 μοίρες πορεία (τι πρωτότυπο για τον Jeffry) και τώρα να λέει για εκλογές με καθαρά τοπικό χαρακτήρα και να υποστηρίζει "ανεξάρτητους" υποψηφίους;
Όσο για τους "ανεξάρτητους" υποψηφίους πράσινης και μπλε απόχρωσης, καλό θα ήταν να έχουν σκεφτεί από πριν αν η "ομπρέλα" που διάλεξαν είναι προς το συμφέρον τους ή αν θα λειτουργήσει εναντίον τους. Και αυτό φυσικά λέει πολλά από για την προσωπική ικανότητα και πολιτική οξυδέρκεια του υποψηφίου.
Εκτός από αυτούς που πιστεύουν ακόμα σε πράσινα άλογα, υπάρχουν και άλλοι που θυμούνται τι λέει ο καθένας και κυρίως πότε. Και αποφασίζουν ανάλογα, με προσωπική κρίση, και όχι με βάση τους υποψηφίους-οδοντόκρεμα που πλασάρουν τα κανάλια.
@Jaga
ReplyDeleteΜπας και μένεις Τρίκαλα;
Διάλεξε jaga και λοιποί.
ReplyDeleteΔηλαδή τι μας λές ρε μεγάλε το αυτονόητο;
Φυσικά θα διαλέξει καθένας, αλλά το θέμα είναι ότι πολλοί θα διαλέξουν αναλογα με το τι χρώμα θέλουν να έχει ο χάρτης την Κυριακή των εκλογών.
Δε θα διαλέξουν ποιός θα φροντίσει τις πολεοδομίες κτλ κτλ.
(Εξάλλου, μετά τις πρόσφατες περικοπές ίσως να μήν έχει και μεγάλη σημασία).
Επίσης, παρότι το έργο του Κακλαμάνη είναι αόρατο, με εκπλήσσει η δημοκρατικότητα της αναφοράς σου στις σεξουαλικές του προτιμήσεις αντί στο "έργο" αυτό.
(δες πχ τι έχει κάνει στο Βερολίνο ο "τιγκιτάγκας" δήμαρχός του).
Από την άλλη, ο Καμίνης ήταν και είναι μέσα στη γυάλα του δημοσίου, άκαπνος εντελώς κατά τη γνώμη μου. Μακάρι να βγεί και να πετύχει.
Πολύ φοβάμαι όμως, ότι το πανηγύρι θα αρχίσει και θα τελειώσει το βράδυ των εκλογών. Και το οιοδήποτε έργο ανά την ελλάδα (με ελάχιστες εξαιρέσεις) θα γίνει τρείς μήνες πρίν το Νοέμβριο του 14.
Εξάλλου τους κόβει 3 δις τα επόμενα 3 χρόνια από επιχορηγήσεις. Οψώμεθα.
"(δες πχ τι έχει κάνει στο Βερολίνο ο "τιγκιτάγκας" δήμαρχός του)"
ReplyDeleteΚαι στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις.Σε κάθε πρωτεύουσα, που σέβεται το όνομά της, θα πρέπει νομίζω ο Δήμαρχός της να είναι "τιγκιτάγκας".
"το έργο του Κακλαμάνη είναι αόρατο"
ReplyDeleteΤο ότι δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις, τουλάχιστο στη μισή Αθήνα, αν δεν είσαι αόρατος απο τους ληστές δεν είναι "ορατό" δημαρχιακό έργο;
Ληστές,διαρρήκτες,τσαντάκηδες,εφαψίες,ηδονοβλεψίες,κλπ,κλπ,δημιουργούν μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα αυξημένης τεστοστρόνης, που αρέσει στο "τιγκιτάγκα".Είναι η κορωνίδα του έργου του.
ReplyDeleteΩπα ρε Νορμάντ, πολλή βαρβατίλα μύρισε. Σιγά ρε άντρα, ένα κομμάτι κομπολόι σούπεσε.
ReplyDeleteΕπίσης, αντρούκλα, η αστυνόμευση είναι καθήκον του δημάρχου; Τότε να περιμένω με τον Καμίνη (που είναι βαρβάτος, όσο νάναι) σε κανα εξάμηνο να καθαρίσει ο Αγ Παντελεήμονας, η Αχαρνών, η Πλατεία Θεάτρου κτλ κτλ.
Επίσης με τον Καμίνη, θα ξανανοιξουν τα μαγαζιά, θα ανθίσουν οι μυγδαλιές και οι κομμένες νερατζιές, και αντί τεστοστερόνη, θα πλημμυρίσουμε οιστρογόνα.
ReplyDeleteΝορμάντ, τα επιχειρήματά σου όπως πάντα είναι ακτύπητα.
"η αστυνόμευση είναι καθήκον του δημάρχου;"
ReplyDeleteΑπαπα...τί λές καλέ....της Μαριολής με το φερετζέ είναι.
Εντάξει βαρβάτε, ψήφισε Καμίνη, να δούμε την ασφάλεια που θα δώσει στην Αθήνα.
ReplyDeleteΕσύ επιμένεις οπισθοδρομικά; Οπισθοφύλακας του Κακλαμάνη είσαι;
ReplyDeleteΔε βλέπω καμία "γενικευμένη αμφισβήτηση του μεταπολιτευτικού μοντέλου". Παρά τα κουτσουρέματα στα επιδόματα οι δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν να αμοίβονται πιο πλουσιοπάροχα από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, και ο διορισμός στο δημόσιο εξακολουθεί να είναι το όνειρο κάθε μικροαστικής ελληνικής οικογένειας. Το ίδιο ισχύει και σε επίπεδο δήμων.
ReplyDeleteΤέλος, πραγματικά πιστεύω οτι η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να είναι μονίμως υπανάπτυκτη σε σχέση με τους Ευρωπαίους "γείτονες" της, και ο λόγος είναι βασικά οτι η συντριπτική πλειοψηφία των 'Ελληνων είναι κρετίνοι. Θορυβώδεις, άξεστοι, αγενείς, τραμπούκοι, χωρίς κανένα σεβασμό για τον συμπολίτη τους.
Δυστυχώς, δε μπορείς αλλάξεις τη φύση κάποιου. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τον καταπιέσεις "με τον βούρδουλα".
Σκασιλα για τις αυτοδιοικητικες
ReplyDeleteεκλογες.
Η χωρα εχει πιασει πατο και θα
ασχολουμαστε με τους δημους.
Συμφωνω και με τον yanniskriti
και με τον jim slip.
To μεταπολιτευτικο ψευτοσοσιαλιστικο μοντελο της υπαναπτυξης παραμενει αθικτο.
Οι ΔΥ παραμενουν οι προνομιουχοι
γιατι ειναι οι ανθρωποι που αναβοκατεβαζουν κυβερνησεις και καθοριζουν τη ζωη του τοπου.
Οι υπολοιποι ειναι πολιτες Β κατηγοριας και ειναι υποχρεωμενοι να χρηματοδοτουν τους ΔΥ.
Ο ανεργος πεινωτας,ο εργαζομενος με τα 590 και βγαλε
ο ελ.επαγγελματιας ακουμποντας τα μισα του λεφτα στο κρατος κλπ.
Αυτο που με προβληματιζει ειναι
τα παρε δωσε με την Κινα .
Μηπως(λεω τωρα) οδηγηθουν σε τριτοκοσμικες συνθηκες οι ιδ.υπαλληλοι για να επενδυσουν
διαφοροι περιεργοι ''επενδυτες''
ωστε να αγοραστουν ελλ.ομολογα
και να αποπληρωθουν τα δανεια
υπερ του δημοσιου;
Και φυσικα με ενα σμπαρο δυο τρογωνια ,οι μισθοι των ΔΥ θα παραμενουν αθικτοι οπως και η μονιμοτητα και ετσι θα υπαρχει η δεξαμενη των ''δημοκρατικων''
και ''κεντροαριστερων'' ψηφοφορων.
Οι υπολοιποι εαν δεν τους αρεσει
ας μεταναστευσουν.
Εχουμε εναλλακτικα και τους αλλοδαπους που δουλευουν και χωρις λεφτα.
Τον ένα χρόνο κυβέρνησης της χώρας απο το ΠΑΣΟΚ γιόρτασε σήμερα η ΝΔ.Οι άνθρωποι είναι σκέτο ανέκδοτο.
ReplyDeleteΕχθές ήταν τριπλή γιορτή:
ReplyDeleteένας χρόνος κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (το τσίρκο),
γενέθλια ΝΔ (του μπουχέσα)
και ημέρα των ζώων (για τους ψηφοφόρους και των δύο).
Ε ρε γλέντια...
"Στο 15,1% αναθεωρείται το έλλειμμα του 2009 - Από 13,8% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού" (skai.gr, 5/10/2010):
ReplyDeletehttp://www.skai.gr/news/finance/article/153406/sto-151-anatheoreitai-to-elleimma-toy-2009/
Αφού δεν μπορούνε να δικαιολογήσουν αλλιώς τις νέες αυξήσεις, τις ρίχνουν ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ στην κυβέρνηση του μπουλούκου. Μιλάμε για μαγείρεμα επιπέδου Μποτρίνι και πάνω. Και αυτή τη φορά μάλιστα με τις ευλογίες της Eurostat.
Στο μεταξύ, μπαίνει επιτέλους το μαχαίρι στο κόκαλο. ΦΠΑ 23% στα είδη πολυτελείας, σε σουβλάκια και τυρόπιτες. Κόψτε και τον πρωινό καφέ, και τότε είναι σίγουρο ότι η Moody's θα τον πει τον καλό λόγο της για εμάς, όπως υποσχέθηκε εχθές.
Μερικά όμως ζώα,jaga, επειδή θεωρούν τον εαυτό τους πιό ζώα από τα άλλα ζώα, δεν γιόρταζαν στη χθεσινή τριπλή γιορτή.
ReplyDeleteκατι στο οποιο κανεις δεν αναφέρθηκε και είναι η ουσία, είναι ότι σε αυτή τη χώρα όλες οι εκλογές καταλήγουν να είναι ψήφος εμπιστοσύνης διότι ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ εκπορεύονται από το κράτος.
ReplyDeleteΚαρικατούρες είναι οι δήμαρχοι, νομάρχες κτλ -χωρίς χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών δεν γίνεται τίποτα.
Άρα φυσικό είναι κάθε εκλογές να είναι ψήφος προς την εκάστοτε κυβέρνηση.
Με το "Καλλικράτη" τα κονδύλια δεν θα εκπορεύοννται απο το κράτος.Θα είναι οι ίδιοι οι δήμοι και οι περιφέρειες κράτη.Αυτό είναι κάτι που δεν το καταλάβαμε γιατί θεωρήσαμε απλά το "Καλλικράτη" μια ποσοτική αύξηση, χωρική και πληθυσμιακή, καθώς και μια αριθμητική μείωση των ήδη υπαρχόντων αυτοδιοικητικών δομών.
ReplyDeleteΚαμμία σχέση απολύτως.Το υπάρχον αυτοδιοικητικό τοπίο θα βομβαρδιστεί στις εκλογές.Δεν θα μείνει τίποτε απο τα παλλιά παρά κάποια πρόσωπα με μουσειακή χρησιμότητα.
Τα πάντα θα κτιστούν απο την ΑΡΧΗ.Θέλουμε σαν πολίτες να συμετάσχουμε σαυτό το κτίσιμο ή για μια ακόμη φορά θα την κοπανήσουμε και ύστερα θα μας φταίει το Σύστημα;
Ena megalo problima ton dimotikon eklogon einai kai o diplos syndyasmos "ousiastikis" adiaforias tou kosmou kai "penixris" kalypsis tis ousias ton eklogon apo ta MME.
ReplyDeleteApo ti mia oi dimotikes ekloges den poulane sta megala MME eno ta topika oute pou ta diabazoume / akoume / blepoume. Bariomaste.
Apo tin alli fysika oi neoellines exoume apodeiksei.. poso poly theloume na emplakoume sta koina, na triftoume me ta problimata tis geitonias mas kai na SYMMETEXOYME. ..
Einai kata basi problima koinoniko, alla episis poly kourastiko.
"Μερικά ζώα, επειδή θεωρούν τον εαυτό τους πιό ζώα από τα άλλα ζώα, δεν γιόρταζαν στη χθεσινή τριπλή γιορτή."
Opos tha elege kai o George Orwell..