Friday, July 16, 2010

Μετά τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού

Με τη χτεσινή υπερψήφιση του νέου ασφαλιστικού του Δημοσίου, ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο της πρώτης μεγάλης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης στην ελληνική οικονομία και το κοινωνικό κράτος. Όσο κι αν οι μεταρρυθμιστές παντός χρώματος επιχειρούν να την υποβαθμίσουν, προβάλλοντας τα σημεία στα οποία η κυβέρνηση υπέκυψε στον εκβιασμό των βαμπίρ (σημεία που όντως υπάρχουν και μελλοντικά θα χρειαστούν αναθεώρηση), η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μεταρρύθμιση ιστορικών διαστάσεων που όμοιά της δεν ξαναέγινε στο κοινωνικό κράτος τα τελευταία 35 χρόνια.

Για πρώτη φορά στην ιστορία βαδίζουμε συντονισμένα προς ένα σύστημα με ενιαίους κανόνες ασφάλισης και ανταποδοτική λογική, το οποίο επιβραβεύει την εργασία αντί να προωθεί το διαρκές κυνηγητό των ραντιέρηδων για την κατάκτηση συνταξιοδοτικών προνομίων από το κράτος. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά δεν διαχωρίζονται οι ασφαλισμένοι αυθαιρέτως σε δύο κατηγορίες «παλιοί και νέοι», αλλά διαβαθμίζονται οι θυσίες που πρέπει να κάνει ο καθένας ανάλογα με το πόσο κοντά βρίσκεται σε ηλικία σύνταξης με αποτέλεσμα να υπάρχει γενεακά δικαιότερος επιμερισμός των βαρών προσαρμογής στο νέο σύστημα.

Η υπόθεση της μεταρρύθμισης της ελληνικής οικονομίας, όμως, δεν σταματάει εδώ. Το ίδιο το ασφαλιστικό έχει σημαντικές εκκρεμότητες, με βασικότερη απ’ όλες την τύχη της επικουρικής ασφάλισης, τύχη που θα καθοριστεί από τις αναλογιστικές μελέτες που θα γίνουν για κάθε επικουρικό Ταμείο εντός του 2011. Ταυτόχρονα, οι πιέσεις της διαδικασίας πληθυσμιακής γήρανσης είναι τέτοιες που αφήνουν το ζήτημα πάντα ανοιχτό σε τροποποιήσεις και προσαρμογές.

Έξω από σύστημα ασφάλισης, τώρα που πλέον μειώνεται ο ρόλος των συντάξεων στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, εκκρεμεί ο εκσυγχρονισμός του κοινωνικού κράτους (Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία), έτσι ώστε επιτέλους να αποκτήσουμε σοβαρές προνοιακές δομές.

Στα υπόλοιπα θέματα της οικονομίας, στρατηγική προτεραιότητα εκτιμούμε ότι πρέπει να αποτελέσουν:

α) ο αποπληθωρισμός των τιμών στην αγορά (με 5,2% πληθωρισμό και ύφεση που πάμε;)

β) η αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής στο ΦΠΑ (το 23% έχει στραγγαλίσει την αγορά),

γ) το πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων,

δ) η εξυγίανση των ΔΕΚΟ, ειδικά του ΟΣΕ και των Αστικών Μεταφορών

ε) η διοικητική μεταρρύθμιση και όλες οι ποιοτικές τις συνιστώσες, από τη μείωση της γραφειοκρατίας μέχρι μηχανογράφηση και τη μεθοδολογία διοίκησης (new public management),

στ) η προώθηση της εργασίας, ειδικά των νέων ανθρώπων.

η) η αναδιοργάνωση του τραπεζικού μας συστήματος

θ) το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων και μεσαίων επενδύσεων. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν έτοιμα Projects και το κράτος να κωλυσιεργεί διότι ακόμα φτιάχνει το νομοθετικό πλαίσιο.

Αυτή τη βδομάδα οι ειδήσεις για την οικονομία, έπειτα από πολύ καιρό ήταν θετικές. Αυτό όμως δε σημαίνει τίποτα. Τα ζωώδη ένστικτα και το σπιράλ αρνητικής ψυχολογίας καραδοκεί. Τα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν αλλάξει ακόμα τόσο που να δικαιολογούν πανηγύρια. Εκκρεμούν ακόμα πολλές μεταρρυθμίσεις να γίνουν. Η γενιά των 700 ευρώ τις απαιτεί.

37 comments:

  1. Ο κακός πιλότος έχει επίγνωση του πλεονεκτήματος που έχει, αυτό της "μη απολογίας". Αν κάνει λάθος και στουκάρει το αεροπλάνο σε ένα βουνό, δεν θα χρειαστεί ποτέ να απολογηθεί στους επιβάτες.

    Η ιστορία δεν γράφεται εκ των υστέρων αλλά ακριβώς τη στιγμή που συμβαίνει. Μετά από 20 ή 30 χρόνια δεν θα έχει καμία σημασία ποιος είχε δίκιο ή άδικο σήμερα. Άλλωστε, κανείς δεν θυμάται τα ονόματα των κακών πιλότων, μόνο πόσα ήταν τα θύματα.

    Αν η σημερινή κυβέρνηση καταφέρει να αποφύγει την τραγωδία (πραγματικά το εύχομαι), θα είναι σαν αυτά τα απίστευτα αεροπορικά ατυχήματα που το αεροπλάνο διαλύεται και ως εκ θαύματος τα θύματα είναι μόνο καμιά δεκαριά "άτυχοι".

    ReplyDelete
  2. "Αν η σημερινή κυβέρνηση καταφέρει να αποφύγει την τραγωδία.. "

    Θα κάνω το πάν να μην την αποφύγει.Και τα θύματα να μην είναι μόνο καμμιά δεκαριά.Σου το υπόσχομαι ότι το γεύμα θα είναι πλούσιο.

    ReplyDelete
  3. Let the μεγάλες μεταρρθμίσεις begin!

    ReplyDelete
  4. Για την ομοταξία των Vampiroids, δηλαδή τους ήδη συνταξιούχους αλλά και σε όσους θεμελιωσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μεχρι το τέλους του 2010,έχουν γίνει αρκετές περικοπές:
    -κατάργηση του 13 κι 14 μισθού.
    -ΛΑΦΚΑ για τα ποσά άνω των 1400 ευρώ.
    -Πλαφόν στο συνολικο ποσόν.
    -φορολόγιση του συνόλου της περιουσίας που παράγει τεκμαρτό εισόδημα που προστίθεται στη σύνταξη ως φορολογητέο εισόδημα.
    -μείωση στο 20%, το 2001, όλων των επικουρικών συντάξεων δεδομένου ότι κανένα επικουρικό ταμείο δεν είναι τόσο "εύρωστο" που να χορηγεί 60% επικουρικές.Αυτό που προβλέπει ο νέος νόμος,δηλαδή τις αναλογιστικές μελέτες και με βάση αυτές τη χορήγηση επικουρικών, όταν εφαρμοστεί, θα κλάψουν Μαννούλες.
    Mε αυτόν αλλά και με άλλους τρόπους γίνεται ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ άμεση μεταφορά πόρων απο τις παλαιότερες στις νεότερες γενιές.

    ReplyDelete
  5. "Μετά από 20 ή 30 χρόνια δεν θα έχει καμία σημασία ποιος είχε δίκιο ή άδικο σήμερα"

    Ολοι θα ξεχαστούν.Οι ιστορικοί θα ασχολούνται μόνο με το ΓΑΠ.Τα παιδιά σου jAGA θα αισθάνονται υπερήφανα που ο Πατέρας τους έζησε την "εποχή του ΓΑΠ".

    ReplyDelete
  6. η) η αναδιοργάνωση του τραπεζικού μας συστήματος

    Γιατί άραγε μόλις έγινε η πρόταση Σάλλα κατέβηκαν σε απεργία ΑΤΕ & ΤΤ ?

    Γιατί άραγε....

    ReplyDelete
  7. Η "εποχή ΓΑΠ" μόλις αύξησε τις επιχορηγήσεις των κομμάτων, εν μέσω οικονομικής κρίσης, κατά 11 εκατ ευρώ:

    http://tinyurl.com/2urcdlp

    Σαχινίδης και Τζάκρη (ποια;) φέρουν περήφανα το βάρος της υπογραφής και πλέον τα κομματόσκυλα έχουν να μοιραστούν σχεδόν 49 εκατ. ευρώ.

    Λένε κιόλας ότι παίρνουν λιγότερα από το 2009, τη "χρυσή" χρονιά του ηλιοκαμένου μπουλούκου, θεωρώντας μάλλον ότι ήταν το μοναδικό σωστό μέτρο της 6ετίας του.

    Normad, parmenides και λοιποί, καθίστε τώρα να σκεφτείτε αν πρέπει να ασχολείστε με πικρόχολα σχόλια μεταξύ μας ή με τους ξετσίπωτους που μας κυβερνούν.

    Όποιος έχει μερίδιο από τα 49 εκατ δικαιολογείται να μουγκαθεί για μερικές εβδομάδες (τουλάχιστον).

    ReplyDelete
  8. "...ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρωστούν σε τράπεζες περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ, βάζοντας ως ενέχυρο την κρατική επιχορήγηση που έχουν να λαμβάνουν, η μεν κυβέρνηση έως και το 2016 και η αξιωματική αντιπολίτευση έως το 2013..."

    Δηλαδή έχουν "προεισπράξει" την επιχορήγηση για μια πενταετία, μέσω τραπεζών ως ενέχυρο. Και αν δεν τους φτάσει, μπορούν πάντα να αυξήσουν την αξία του ενέχυρου και να το εξοφλήσουν ή απλώς να εισπράξουν άλλα τόσα στις πλάτες μας.

    Δεν υπάρχει καλύτερος ορισμός από την πτώχευση των κομμάτων και των κομματαρχών, πολιτική, ιδεολογική και φυσικά οικονομική.

    Και εμείς ακόμα συζητάμε για τη σκοπιμότητα των νέων μέτρων...

    Ρε ΜΠΕΕΕεεε ρε....

    ReplyDelete
  9. @ser:

    Αν ρωτάς πραγματικά, γιατί δεν ξέρεις, ορίστε γιατί:

    1. Η Πειραιώς θέλει να τις αγοράσει στη μισή σχεδόν χρηματιστηριακή τους αξία, σχεδόν ξεχνώντας την ακίνητη περιουσία που μόνη της αξίζει μισό δις.

    2. Η Πειραιώς πριν μερικά χρόνια πήρε δάνειο από το ΤΤ γύρω στα 350 εκατ ευρώ, το οποίο προφανώς ακόμα χρωστά. Μέλλον "ξέχασαν" να το συμπεριλάβουν και αυτό στο συνολικό τίμημα της εξαγοράς.

    3. Προσωπικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες μεμονωμένων συνδικαλιστών (μάλλον σε αυτό αναφέρεσαι). Προφανώς αυτοί πρέπει να βρούνε επιτέλους δουλειά και να μην είναι επαγγελματίες τεμπέληδες.

    ReplyDelete
  10. Και μια και μιλάμε για "τίμημα εξαγοράς" και "συμφωνίες κυρίων", η GS την έβγαλε καθαρή με 550 εκατ. δολάρια πρόστιμο, χωρίς καν να παραδεχθεί ενοχή για τη φούσκα με τα παράγωγα των στεγαστικών στις ΗΠΑ.

    Επίσης:

    "The Food Bubble: How Wall Street Starved Millions and Got Away With It":
    http://www.democracynow.org/2010/7/16/the_food_bubble_how_wall_street

    Μια χαρά δουλεύει η παγκόσμια οικονομία, φτου να μην ματιαστεί πάλι και σκάσει καμιά φούσκα!

    ReplyDelete
  11. "...... εκκρεμεί ο εκσυγχρονισμός του κοινωνικού κράτους (Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία), έτσι ώστε επιτέλους να αποκτήσουμε σοβαρές προνοιακές δομές."

    "Κοινωνικό κράτος" στην Ελλάδα (λολλλλ) - συνταγή μακαρόνια με μαρμελάδα ροδάκινο και φραπέ σαν να λέμε.

    Χαμένες προσδοκίες. Όσο υπάρχει μονιμότητα και προνομιακός δημόσιος τομέας δεν πρόκειται να υπάρξει ποτε σεβασμός προς τον πολίτη, "κοινωνικό κράτος" και παροχή καλών υπηρεσιών.

    "Στα υπόλοιπα θέματα της οικονομίας, στρατηγική προτεραιότητα εκτιμούμε ότι πρέπει να αποτελέσουν:
    .......... "


    Παιδιά, μην αγχώνεστε και όλα θα γίνουν. Μολις και ο τελευταίος βολεμένος της γενιάς του πολυτεχνείου πάρει το εφάπαξ και τελειώσει το εξοχικό στην Νέα Μάκρη (αφού εχει εξασφαλίσει πρώτα και τα δισέγγονά του σε ακίνητα και μετρητά), τοτε όντως θα ξεκινήσουν οι αλλαγές.

    Και μιας και μιλάμε για μεγάλες αλλαγές, σήμερα λέγαν ότι οι θέσεις των υπαλλήλων της βουλής θα μπουν κι αυτές μέσω ΑΣΕΠ. Το οτι φυσικά πρώτα διόρισαν οι 300 όλα τους τα συγγενολόγια πέρασε κι αυτό στην άκρη (όπως και ποιος θα τους πληρώνει μέχρι να πάνε στον τάφο).

    Το όλο σκηνικό θυμίζει τον βοσκό απο την Αχαϊα, ο οποίος είχε γυαλίσει τα βουλευτικά γραφεία των Πατρών απο τα γλυψίματα, και μόλις τον "ταχτοποίησε" ο Κουτσόγιωργας στην ΕΡΤ βγήκε την άλλη μέρα και φώναζε απαιτώντας "αξιοκρατία, προσόντα, μόρια και σκληρή αξιολόγηση" για τους υπολοιπους υποψηφίους που ήθελαν να χωθούν στην ΕΡΤ.

    δ) η εξυγίανση των ΔΕΚΟ, ειδικά του ΟΣΕ και των Αστικών Μεταφορών

    Χμ, ναι, σαν τις "εξυγιάνσεις" της Ολυμπιακής...

    ReplyDelete
  12. @Jaga
    Η Πειραιώς πήρε δάνειο πριν απο κανα δυό ΜΗΝΕΣ (όχι χρόνια) 350 εκατ. ευρώ από το ΤΤ διότι είχε πρόβλημα ρευστότητας.

    Θυμίζω ότι ο Κοσκωτάς, είχε συμφωνήσει να πληρώσει τον Καρρά γιά την τράπεζα Κρήτης 3 μήνες μετά την μεταβίβαση, και το έκανε χρησιμοποιώντας κεφάλαια της τράπεζας Κρήτης.

    Βλέπετε τίποτε ομοιότητες;;;

    Ξανάρχισε το φαγοπότι... Αυτά θεωρεί η Γ700 θετικά νέα γιά την οικονομία;;;

    ReplyDelete
  13. Η Ελλάδα μπήκε σε περίοδο μεγάλων αλλαγών,τέτοιων που θα αλλάξουν όλο το πελατειακό οικοδόμημα που κτίστηκε απο την ημέρα της ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους.Ο κύβος ερρίφθη.Θέλουμε δεν θέλουμε θα γίνουμε ένα σύγχρονο Ευρωπαικό κράτος.Για όσους απο μας το θέλουμε χαιρόμαστε που το ζούμε κάθε μέρα γίνεται πραγματικότητα.Για όσους δεν το θέλουν ας χαρούν το ρόλο του φτωχοδιάβολου που επέλεξαν για τον εαυτό τους.

    ReplyDelete
  14. Η πρόταση Σάλλα είναι ο "πυροβολισμός του αφέτη".Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.Ενας πυροβολισμός που εγκαινιάζει το αγώνισμα "Καλλικράτης" στις τράπεζες.Απο αυτό φυσικά και δεν θα εξαιρεθούν οι κρατικές τράπεζες αν θέλουν να μείνουν τράπεζες και να μη γίνουν τραπεζικά λείψανα.
    Η προσέγγιση του θέματος με Κοσκωτικού τύπου αναλυτικές εμπνεύσεις ή κάποιες άλλες μικρομπακαλίστικες λογικές είναι ο καλύτερος τρόπος να "καθεύδεις υπο Μανδραγόραν" αφήνοντας τους επικαρπωτές του τραπεζικού συστήματος να κάνουν πάρτι.

    ReplyDelete
  15. Το κάτος δεν έχει κανένα λόγο να συντηρεί τη νομενκλατούρα τεσσάρων κρατικών τραπεζών.Τραπεζών τρόπος του λέγειν.

    ReplyDelete
  16. Μερικά μπουχεσόπαιδα,όπως ο Σταικούρας και ο Μηταράκης,μου αρέσουν.Εχουν καλή τεχνοκρατική κατάρτιση.Πολιτικά βέβαια ακόμα ζούν στον αστερισμό του Μανώλη και του Λυκουρέτζο,επιφανών προσωπικοτήτων, γνωστών σε όλο τον Αρκαδικό,πλήν Κυνουρίας, χώρο, και σε τμήμα της Αργολίδας.

    ReplyDelete
  17. Ο ΓΑΠ πάει επειγόντως στο Ισδραήλ.Για να προωθήσει τον Ελληνο-Κυπρο-Ισδραηλινό άξονα.Μόνο έτσι οι Τούρκοι θα καταλάβουν ότι τα Πίρι Ρέις δεν θα αντιμετωπίζονται πιά ως κρουαζερόπλοια.

    ReplyDelete
  18. "Καλλικράτης" παντού.Είναι ο κωδικός του σχεδίου "μεταεκσυγχρονισμός" της Ελλάδας.
    Καλλικράτης στα Πανεπιστήμια.
    Καλλικράτης στα νοσοκομεία.
    Καλλικράτης στις Τράπεζες.
    Καλλικράτης στα υπουργεία.
    Καλλικράτης στις ΔΕΚΟ.
    Καλλικράτης στο στρατό.
    Καλλικράτης στο πολιτικό σύστημα.

    ReplyDelete
  19. "ΓΑΠ" παντού.
    Εντάξει,αυτό θα το διδάσκουν οι ιστορικοί μετά απο 50 χρόνια που θα εξειδικεύονται στα GAP-Politics.

    ReplyDelete
  20. Μαζικός μεταρρυθμιστικός οίστρος κατέλαβε όλους τους Ελληνες που απαιτούν όλο και πιό βαθειές όλο και πιό σκληρές αλλαγές.
    Οι ξένοι έχουν τρελλαθεί με αυτό το φαινόμενο και αρχίζουν να παραλληλούν αναταγωνιζόμενοι στο πΟιός θα προλάβει να διατυπώσει με δυνατότερο τρόπο θετικές προβλέψεις για την Ελληνική οικονομία.Να φανταστείτε ότι η FICH αναβάθμισε(!!!!) τη πιστοληπτική ικανότητα της ΑΤΕ!!!!!
    θα μου πείτε το ίδιο είχε κάνει και δυό μέρες πρίν καταρρεύσει η Λίμαν Μπραδερς.Ναι αλλά η ΑΤΕ δεν είναι Λίμαν.Εχει όλο το θεσσαλικό και Μακεδονικό κάμπο δικό της.Ετσι όποιος την αγοράσει θα ελέγχει, εδαφικά, τουλάχιστο τη μισή Ελλάδα.Και έτσι απο Αγροτική θα γίνει real estate bank.Κάτι ξέρει η FICH.

    ReplyDelete
  21. "ο κ. Μητρόπουλος ειδικεύτηκε στη «βαριά βιομηχανία» αγωγών από εργαζομένους. Και αν σήμερα ο ίδιος δεν δικηγορεί, το γραφείο του θεωρείται «η μεγάλη των εργατολόγων σχολή». Οι περίπου 100 συνεργάτες του, εκτός από υποθέσεις εργαζομένων, αναλαμβάνουν και υποθέσεις εργοδοτών(!), και ενίοτε φροντίζουν και για... υποθέσεις υπουργών! Στο παρελθόν, ο Π. Παναγιωτόπουλος, ο Πρ. Παυλόπουλος και άλλοι υπουργοί ποικίλων αποχρώσεων επιστράτευσαν τα «μητροπουλάκια» για να τους ετοιμάσουν σχέδια νόμων. Κι επειδή η ζωή κάνει κύκλους, μερικούς απ’ αυτούς τους νόμους εκλήθησαν στη συνέχεια να πολεμήσουν στα δικαστήρια τα δικηγορικά γραφεία «Α. Μητρόπουλος και συνεργάτες»!

    Οπως και να έχουν τα πράγματα, στους νομικούς κύκλους όλο και πιο πολύ ακούγεται πως ο κ. Μητρόπουλος είναι ίσως ο πλουσιότερος Ελληνας δικηγόρος! Αληθινό επίτευγμα για κάποιον που μπορεί να δηλώνει «καθηγητής της Νομικής Σχολής», αλλά στην πραγματικότητα είναι απλώς επίκουρος. Γιατί, για να φθάσεις πάνω από τον βαθμό του επίκουρου, στον οποίο ο κ. Μητρόπουλος έχει κολλήσει χρόνια τώρα, χρειάζεται διδακτορικό..."

    KAUHMERINH 17-7-10

    ReplyDelete
  22. Αφιερωμένο σε όσους στήριξαν τα σχόλιά τους για το "Ασφαλιστικό" σε επιχειρήματα απο τη φαρέτρα του σαλτιμπάγκου.Μπορούν να διαβάσουν ολόκληρο το άρθρο στη χθεσινή Καθημερινή.Είναι απολαυστικό.Και άκρως διδακτικό στο πως να χειριζόμαστε τις μεντιακές περσόνες.

    ReplyDelete
  23. Ν.Κωσταντόπουλος,πρόεδρος της σχολής μπουχεσολόγων.Μόλις τον διώξουν κλωτσηδόν απο τον ΠΑΟ.
    ----------
    Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
    Ενας ηθικολόγος στην Παράγκα.
    Του ΗΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 17 Ιουλίου 2010.

    Μπορεί ο ελληνισμός να έχασε την πατρότητα της παράγκας του Καραγκιόζη αλλά, σε αντιστάθμισμα, το μέγαρο της μπάλας κέρδισε έναν καινούργιο παράγοντα. Από πού έρχεται και πού πηγαίνει ο παλαιός ηγέτης του Συνασπισμού;
    «Πρόεδρος νά ΄ναι κι ό,τι νά ΄ναι»......

    Πολύ απολαυστικό και καυστικό, διαβάστε το να δροσιστείτε.

    ReplyDelete
  24. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

    Ετοιμάζεται η μεγάλη σχολή των μπουχεσολόγων:

    Κώστας Καραμανλής
    Προκόπης Παυλόπουλος
    Αλέξης Μητρόπολυλος
    Νίκος Κωσταντόπουλος
    Βύρων Πολύδωρας

    Εμαθα μόνο,προς το παρόν, τη σύνθεση του ΔΣ.

    ReplyDelete
  25. Συνεχως ακουω για χασμα γενναιων
    και διαγενεακη αδικια.
    Ομως τα πράγματα στην Ελλαδα
    ειναι πολυ πιο μπερδεμένα.

    Τι κοινο εχουν ενας συνταξιουχος
    60αρης των ΔΕΚΟ με εναν πενητα 60αρη που δε θα εχει συνταξη επειδη επικρατουσε ασυδοσια και δεν του κολουσαν ενσημα;

    Τι κοινο εχει ενας 30αρης βολεμενος στο Δημοσιο με εναν 30αρη βιοπαλεστη του ιδιωτικου τομεα;

    Που βλεπετε το χάσμα των γενναιων;

    Το μονο χασμα που υπαρχει ειναι
    χασμα εργαζομενων και τίποτε αλλο.

    Και ολα εγιναν απο τη βρωμερη δεξια και Αφρικανικο Πασοκ γιατι τους βολευε ο χωρισμος της κοινωνιας σε βολεμενους ΔΥ, μαφιοζους επιχειρηματιες και
    εξαθλιωμενους κοινους θνητους.

    ReplyDelete
  26. @παρμενίδη

    Εύχομαι να έχεις δίκιο,και μακάρι να τα καταφέρει ο ΓΑΠ. Στο τέλος τέλος όλοι ελληνες είμαστε, το καλό της πατρίδας μας θέλουμε. Οι περί τον ΓΑΠ, τυφλωμένοι από το φώς του, αρνούνται κάθε κριτική. Ελπίζω ότι ξέρουν που βαδίζουν - αλλά δεν το πιστεύω. Τους χαρακτηρισμούς περι φτωχοδιαβόλων στους επιστρέφω. Δε σου λείπει η αγωγή αλλά είσαι τυφλωμένος από τον ΓΑΠ.

    Μη ξυπνήσεις απότομα όμως.

    ReplyDelete
  27. Αυτά θεωρεί η Γ700 θετικά νέα γιά την οικονομία;;;

    Anax το ασφαλιστικό είναι το καλό νέο για την οικονομία, η ενδιάμεση έκθεση της Τρόικας που λέει ότι δημοσιονομικά έχει αρχίζει και μαζεύεται το μαγαζί και ο θετικός διεθνής Τύπος.

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. @Γ700

    Ως πρώτη προσέγγιση ίσως. Τα έξοδα μαζεύτηκαν. Τα έσοδα πάνε κατά διαόλου όμως. Το ασφαλιστικό περιμένουμε να δούμε, πάντως δέν αποδίδει άμεσα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και τα ρέστα θέλουν άμεσα χρηματοδότηση). Και ο διεθνής τύπος φυσικά λέει θετικά διότι προς στιγμήν γλύτωσαν οι τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας πρωτίστως (και κάποιες ελληνικές) από τα αποτελέσματα μιάς πτώχευσης.

    Ομως αυτός είναι ο στόχος; Να σωθούν οι τράπεζες;

    Προσωπικά πιστεύω ότι ο δρόμος της Αργεντινής ήταν καλύτερος. Πτώχευση τώρα, επιστροφή στη δραχμή, κόβουμε χρήμα γιά να πληρώσουμε υπαλλήλους, και αναδιαπραγματευόμαστε το χρέος μας. Η Αργεντινή διέγραψε το 75% του χρέους της. Και μετά από 3-4 χρόνια πάλι στις αγορές ήταν.

    Και φοβούμαι ότι εκεί θα καταλήξουμε, μόνο μετά από 2-3 χρόνια και με μεγαλύτερο χρέος.

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. Ας ξεκαθαρίσω όμως:
    1. Το ασφαλιστικό έπρεπε να γίνει, αλλά είναι επίσης δειλό: έπρεπε να έχει ένα βήμα ακόμα (αυτό ίσχυε στο ΗΒ την δεκαετία του 90 όπου και εργαζόμουν, δε γνωρίζω αν ισχύει ακόμα), ΔΗΛΑΔΗ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΜΕ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Προσωπικά θα το έπαιρνα το ρίσκο, και στο τέλος θα έβγαινα κερδισμένος. Επίσης οι καθυστερήσεις στις τοποθετήσεις διοικήσεων (και στο τέλος βαμένοι καραπασόκοι μπήκαν) ήταν ανόητες, προς όφελος του open gov (whatever that means...).
    2. Οι φορολογικοί ΝΟΜΟΙ είναι προς τη σωστοί κατεύθυνση, ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ - ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΛΕΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ.
    3. Οι κυρίες Ξυνογιαννακοπούλου, Κατσέλη, Μπιρμπίλη κοιμούνται και ονειρεύονται. Καμμία ουσιαστική δράση και επαφή με την πραγματικότητα.


    Παρα ταύτα, εύχομαι να πετύχουν, δεν έχουμε και τίποτα καλύτερο. Εύχομαι, αλλά δεν το πιστεύω.

    ReplyDelete
  33. Παρμενίδη, και άλλοι φτωχοδιάβολοι!!!

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=184229

    ReplyDelete
  34. ολα στον αυτόματο....

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_18/07/2010_408457

    ReplyDelete
  35. @g700

    Πάρτε και ένα άρθρο περί αναδιάρθρωσης του χρέους...

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=343896&dt=18/07/2010

    ReplyDelete