Της Ζ² *
Ακούω και διαβάζω στα Μέσα τις τελευταίες μέρες για ιστοσελίδες Υπουργείων, Φορέων και ΟΤΑ που κοστίζουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Δουλεύοντας στο χώρο της επικοινωνίας και του web design εδώ και μερικά χρόνια, αναρωτιέμαι πραγματικά πως είναι δυνατόν ένα website να κοστίζει τόσα πολλά χρήματα; Διάβασα για παράδειγμα τις προάλλες ότι η ανάπτυξη της ιστοσελίδας της Βουλής των Ελλήνων στοίχισε ούτε λίγο ούτε πολύ 1εκ Ευρώ, εκ των οποίων το 80% χρηματοδοτήθηκε από το Γ ΚΠΣ και το υπόλοιπο από το ελληνικό κράτος. Το ίδιο περίπου και η ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων, γύρω στα 950 χιλιάρικα. Και πολλές άλλες, σύμφωνα μ’ ένα ρεπορτάζ που έκανε ο SKAI.
Προσωπικά, παρότι προτιμώ να κρατάω το κόστος της δουλειάς μου όσο το δυνατόν πιο χαμηλά, αναγνωρίζω ότι αρκετές ιστοσελίδες, ειδικά οι διαδικτυακές πύλες που απαιτούν έρευνα και προγραμματισμό, μπορεί να κοστίσουν σχετικά ακριβά. Από το σχετικά ακριβά, όμως, μέχρι το απαράδεκτα τσουχτερά υπάρχει μια τεράστια απόσταση.
Δεν θα επεκταθώ σε τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς μπορεί κανείς να προσφέρει ένα value for money website. Αυτά άλλωστε έχουν πολυσυζητηθεί σε άλλα ιστολόγια και διαδικτυακούς χώρους και οι μη γνώστες θα ταλαιπωρηθούν. Αναφέρω απλά ότι ζούμε πλέον στην εποχή του open source, πράγμα που σημαίνει εξαιρετικά μεγάλη μείωση του κόστους κατασκευής μιας ιστοσελίδας. Είναι χαρακτηριστική η υπόθεση με το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο έφτιαξε με εσωτερική παραγωγή (in house), σε ανοιχτό λογισμικό, εντός τριών μηνών νέο site αξίας 150 ευρώ.
Θεωρώ ότι το βασικό πρόβλημα με τα ακριβά sites που αγοράζουν δημόσιοι οργανισμοί, όπως άλλωστε συμβαίνει με τα οποιαδήποτε ακριβά δημόσια έργα, πηγάζει απ’ τη νοοτροπία κράτους και ιδιωτών όλα αυτά τα χρόνια, να τρώνε τα λεφτά των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων μέσα από υπερτιμολογήσεις, παρουσιάζοντας σε περιπτώσεις ακόμα και παραδοτέα έργα που τελικά δεν έχουν καμία εφαρμογή ή προστιθέμενη αξία.
Έχοντας το μυαλό τους στα πακέτα, πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται ότι "το χρήμα δεν είναι δικό μας, άρα γιατί να το σεβαστούμε". Ας αρπάξουμε ό,τι προλαβαίνουμε. Δεν σκέφτονται όμως, ότι τη στιγμή που αυτοί πλουτίζουν φτιάχνοντας ιστοσελίδες του ενός εκατομμυρίου, κάποιοι άλλοι ασφυκτιούν σε μια αγορά που δεν έχει να τους προσφέρει να φτιάξουν ούτε ένα βασικό site των 1000 ευρώ. Επειδή τώρα ουσιαστικά ξεκινάει το ΕΣΠΑ, καλό είναι οι πάντες να το έχουν αυτό υπόψη και να αλλάξουν προσέγγιση. Διαφορετικά προβλέπονται εποχές παγετώνων στην αγορά.
*Η Ζωή Ζήνδρου είναι ελεύθερη επαγγελματίας και social media administrator της G700.
Exeis dikio Zoi,
ReplyDeletealla ayto pou agnoeitai polles fores apo tous epikrites tou kostous, einai to kostos leitoyrgias ton istoselidon. Oxi oti stin Ellada yparxoun polla tetoia site (an eksaireseis ta dimosiografika kai kapoia epaggelmatika) alla pleon to kostos sigoura den einai sti dimiourgia tous, einai kyrios sto grafiko sxediasmo kai pano apo ola sti diaxeirisi periexomenou, pou simainei anthropoores apasxolisis.
Ειδικά για δύο συγκεκριμένα τέτοιουείδους σάιτς ξέρω από μέσα πως ανατέθηκε το έργο, γιατί το πήρε αυτός που το πήρε και γιατί το υπερκοστολόγησαν τόσο...αφήστε το.
ReplyDeleteΤο Παιδείας έφτιαξε site με 150 ευρώ. Το ακριβώς αντίθετο. Σκότωσε την αγορά. Μπαμ και κάτω.
ReplyDeleteΚαλά την έκανε πιστεύω μήνυμα ενάντια στο πλιάτσικο και την ακρίβεια. όχι ότι ό,τι φτηνό και καλό αλλά στην προκειμένη περίπτωση κάποιος έπρεπε να βάλει φρένο.
ReplyDeleteΟλα αυτά συνέβαιναν.Δεν συμβαίνουν πιά μετά το νόμο "ΔΙΑΥΓΕΙΑ" που ψηφίστηκε πρίν δυό Βδομάδες και που επιβάλλει διαδικτυακή δημοσίευση κάθε διοικητικής απόφασης.
ReplyDelete"Το Παιδείας έφτιαξε site με 150 ευρώ"
ReplyDeleteEίναι εκτός αγοράς.Αρα εκτός δυνατότητας να συγκρίνουμε τί κόστος έχουν σήμερα τα αντίστοιχα έργα με όρους αγοράς.
Θα χρειαστεί να περάσει καιρός για να δουμε πως θα δουλέψει η αγορά στη "νέα εποχή".
ReplyDeleteTo kostos ton sites tha anevainei synexos, eno to kostos dimioyrgias toys (logismiko ypostiriksis kai texniki ypostiriksi) tha peftoun.
ReplyDeleteO logos diplos:
1. O rolos on sites os eidiseografikes, enimerotikes kai psyxasgogikes piges megalonei synexos, piezontas pros ta pano to kostos apasxolisis prosopikou gia epeksergasia pliroforias, me kritiria antagonistikotitas
2. To graphic design einai akribo, kathos oi apaitiseis gia kalo sxediasmo klp ayksanetai parallila me tin anabathmisi tou rolou ton sites opos eipothike parapano.
Episis themata alla opos marketing klp endexomenos episis na anebasoun to kostos.
To problima stin Ellada einai oti yparxei pantelis adiafaneia se prosvasi sta dimosia dedomena, ta sites einai user-unfriendly kai pote epikairopoiimena, eno parallila xreonoun me times agoras gia ta pio akriba versions sites pou kykloforoun, mono sta xartia.
I apaitisi tha prepei na einai value for money, poiotita kai prosvasi sti dimosia pliroforia (gia ta sites tou dimosiou).
Για όσους το πήραν τώρα χαμπάρι, το θέμα της "ταρίφας" στα sites του δημοσίου έχει γίνει βούκινο εδώ και 2+ χρόνια.
ReplyDeleteΜερικές πληροφορίες από εμένα:
"Χρυσό το νέο web portal του Δήμου Αθηναίων" (7/1/2008)
http://thezocalo.blogspot.com/2008/01/web-portal.html
"e-Πολεοδομία: οσμή τρίτου "χρυσού" web portal" (25/4/2009)
http://thezocalo.blogspot.com/2009/04/e-web-portal.html
Επειδή είναι ο επαγγελματικός μου τομέας, μπορώ να πω με σιγουριά και τεκμηριωμένα ότι ΚΑΝΕΝΑ website αυτού του τύπου στην Ελλάδα δεν πρέπει να κοστίζει πάνω από 50 χιλιάρικα max.
ReplyDeleteΕφόσον μιλάμε κυρίως για λογισμικό και για ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένου, πρόκειται εν γένει για παροχή υπηρεσίας, δηλαδή σχεδόν αποκλειστικά από αμοιβές προσωπικού. Άρα, όταν μιλάμε για το καθαρό κόστος (net cost), η βασική κοστολόγηση μπορεί να γίνει ως προς ανθρωπομήνες εργασίας. Για κάποιον που δουλεύει στον τομέα συνήθως είναι πολύ εύκολο να υπολογίσει (βάσει αναλυτικού πλάνου εννοείται) η εργασία ή "effort" που χρειάζεται σε κάθε περίπτωση.
Υπόψη ότι σε κάθε τέτοιο έργο σπανίως απασχολείται το 100% του προσωπικού μιας εταιρίας, ούτε βέβαια 100% αποκλειστικά σε αυτό και σε τίποτα άλλο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Επομένως είναι εξαιρετικά δύσκολο να δικαιολογήσει κάποιος ανάδοχος αμοιβές προσωπικού 1 εκατ. ευρώ για έργο ακόμα και 2 ετών.
Κατά συνέπεια, αυτό που γίνεται συνήθως είναι ότι στις προδιαγραφές αυτών των έργων υπάρχει "βαρύτητα κοστολόγησης" κατά 80% ή παραπάνω σε hardware, που ασφαλώς δεν χρειάζεται. Στην προκήρυξη του "portal" της Βουλής, ενώ υπήρχε αγορασμένος εξοπλισμός (δικτυακός, 40+ servers, 1000+ σταθμοί εργασίας) ηλικίας μόλις 2 ετών, δηλώνονται και πάλι παρόμοιες "ανάγκες" και αγοράζονται racks, cluster servers, κτλ. Με άλλα λόγια, αγόρασαν μια Ferrari για να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο 200μ από το σπίτι.
Το θέμα της κοστολόγησης (και παραλαβής) των έργων Πληροφορικής είναι τόσο αμαρτωλό που αν κάποιςο το ψάξει σε βάθος θα βρει μέσα 7-8 Siemens. Δεν μιλάμε για υποβρύχια που γέρνουν, αλλά για υποβρύχια που δεν είναι αδιάβροχα και βουλιάζουν.
Τελευταίο παράδειγμα, το site της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων. Θέλουν λέει να απογράψουν 1.000.000 υπαλλήλους μέσα σε 10 μέρες. Φυσικά το σύστημα έπεσε από την πρώτη κιόλας μέρα. Κλασική περίπτωση απατεωνιάς ή ερασιτεχνισμού (ή και τα δύο μαζί).
Και το χειρότερο, τα πράγματα αυτά θέλουν σπουδές και επιστημονική προσέγγιση, όχι ευχάριστες παρουσιάσεις και γκατζετάκια τύπου openGov.gr
Όσοι δουλεύουν έξω στην αγορά υπεύθυνα προτιμούν να βγάζουν ένα φυσιολογικό κέρδος και να μπορούν να κοιτάξουν τον πελάτη στα μάτια, αντί να τον "γδύνουν" μια κι έξω και μετά να κρύβονται μήπως και τον πετύχουν πουθενά στο δρόμο.
Και κάτι τελευταίο. Μην μπλέκουμε το portal, δηλαδή ένα front-end, με οτιδήποτε υπάρχει από πίσω (back-end) σε μορφή "μηχανογράφησης" που πιθανόν να χρειάζεται επίσης αλλαγή. Το ένα είναι απλή εφαρμογή web, το άλλο είναι πιθανότατα πολύ πιο σύνθετο.
ReplyDeleteΑυτό που κάνουν πολλές εταιρίες, όταν έχουν πελάτη το δημόσιο εννοείται, είναι ότι προσπαθούν να δικαιολογήσουν όλη τη δουλειά του back-end στην υλοποίηση (μόνο) του web front-end. Για το site της Βουλής έχω ακούσει δικαιολογίες του τύπου "...μα αφού θέλουν ψηφιοποίηση του υλικού και των πρακτικών..." και άλλες τέτοιες αρλούμπες.
Η προκήρυξη αφορά αποκλειστικά σε web portal, όχι σε document archiving infrastructure, άσχετα αν αυτοί θεώρησαν ότι πρέπει να φουσκώσουν τις απαιτήσεις για να τσεπώσουν το χρήμα από το ΕΣΠΑ. Το ίδιο ισχύει και για το κόστος "εκπαίδευσης προσωπικού" (επιδοτούμενο μάλιστα, ανά άτομο), που είχε παρουσιάσει περήφανος ο Σιούφας. Δηλαδή "εκπαιδεύτηκαν" στο πως να χρησιμοποιούν το Internet και τον web browser...
Μετά την ένδοξη δεκαετία των τηλεπικοινωνιακών υποδομών (βλέπε ΟΤΕ-Siemens-Intracom), σήμερα ζούμε την ένδοξη δεκαετία των υπηρεσιών (βλέπε ταρίφα 1,2 εκατ. ευρώ ακατέβατα για κάθε μεγάλο website δημοσίου ή 120 χιλιάρικα για κάθε Δήμο/ΟΤΑ).
Ego ayto pou ksero einai pos ayta einai karagiozilikia. Oute to Ebay den kostizei 1 ekatomyrio se development.
ReplyDeleteJaga,τα λες πολύ καλά.Πως όμως θα απαλλαγούμε απο τους "εργολάβους δημοσίων έργων" τη στιγμή που όλο το σύστημα διακυβέρνησης,και σωστά κατά τη γνώμη μου, πρέπει να στηριχτεί στις υπηρεσίες τους; Ο αποκρατισμός δηλαδή για να επιτύχει έχει ανάγκη απο το Outsourcing;
ReplyDelete"http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=pensions"
ReplyDeleteΣαυτή τη διεύθυνση η Ε.Ε μας καλεί να πούμε τη γνώμη μας για το πώς θέλουμε να διαμορφωθεί το νέο "Ευρωπαικό Ασφαλιστικό Σύστημα".
Είναι μερος της Πράσινης Βίβλου, για το Ασφαλιστικό, που κάποια στιγμή θα γίνει Λευκή Βίβλος.
To Ασφαλιστικό, που φηφίζεται σήμερα στη Βουλή,έχει αρκετά στοιχεία της Πράσινης Βίβλου,λόγω Μόσιαλου και λόγω Τρόικας.
ReplyDeleteΕχει βέβαια και αρκετά βαρίδια.Τα άφησε ο Λοβέρδος μήπως και συγκινηθούν και το φηφίσουν κάτι Σακοράφες που έχουν σαν σοσιαλιστικό όνειρό τους να γίνουμε "Λουρίδα της Γάζας".
Λωρίδα της Γάζας: Η Γή της επαγγελίας για σοσιαλιστές τύπου Σακοράφας.
ReplyDeleteΚαι όλα αυτά όταν απέναντί της αυτή η κυρία έχει το κόμμα της "ΑΓΡΟΓΗΣ" που ρήμαξε το τόπο.
ReplyDelete@parmenides:
ReplyDelete(απαντάω ξεχωριστά για το θέμα των έργων)
Η λύση στη σημερινή κατάσταση δεν είναι το outsourcing και ασφαλώς ούτε οι "εθνικοί κατασκευαστές" που είναι μαθημένοι να γδέρνουν το δημόσιο με κάθε ευκαιρία και να εισπράττουν κέρδος 500-900% ανά έργο.
Η λύση είναι καταρχήν η σωστή στελέχωση του ίδιου του δημοσίου, δηλαδή των σχετικών υπηρεσιών. Οι κυβερνήσεις των μπλε και πράσινων κόκκων φρόντισαν όλα αυτά χρόνια να βάλουν σε τέτοιες θέσεις ευθύνης ανθρώπους που βάζουν εύκολα την υπογραφή τους, όχι με επιστήμονες Πληροφορικής. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα. Είναι τα ίδια με το να έχει ως διευθυντή κλινικής σε νοσοκομείο κάποιον που δεν ξέρει καν τι είναι σύριγγα.
Δεύτερον, χρειάζεται να θεσμοθετηθεί συγκεκριμένο πλαίσιο εκτέλεσης και ελέγχου ποιότητας έργων ΤΠΕ, εντελώς ανεξάρτητο από όλα τα άλλα που (υποτίθεται ότι) εφαρμόζονται στα κατασκευαστικά έργα. Το λογισμικό δεν είναι κατασκευή δρόμων, είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο και εξειδικευμένο. Χωρίς αυτό, το δημόσιο προχωρά στα τυφλά και δίνει λεφτά χωρίς να ξέρει γιατί.
Τρίτον, χρειάζεται μα σοβαρή εθνική στρατηγική. Όχι τύπου "Ψηφιακή Ελλάδα" με ωραίες φωτογραφίες για το ΕΣΠΑ. Μιλάω για την ουσία, δηλαδή τι ακριβώς ψηφιακές υπηρεσίες χρειαζόμαστε ως κοινωνία και ως πολιτεία. Σήμερα αυτό που γίνεται είναι ότι ψάχνουν για "καινοτόμες ιδέες" που μπορούν να απορροφήσουν κονδύλια από το ΕΣΠΑ, χωρίς να βλέπουν πόσο χρήσιμες ή πόσο πραγματοποιήσιμες είναι στην πράξη. Και φυσικά στο λογισμικό δεν ισχύει το "όσο πιο ακριβό, τόσο πιο καλό", γι' αυτό και (λόγω προμηθειών) οι αντίστοιχες επιλογές είναι μέχρι τώρα κατά κανόνα αποτυχημένες.
Το θέμα είναι πολύ μεγάλο για να το αναλύσουμε εδώ, έχω αρκετά πράγματα σχετικά στο blog μου.
@parmenides:
ReplyDeleteΓια το ασφαλιστικό, μια και είναι της ημέρας:
Η Σακοράφα και ο κάθε βουλευτής, οποιουδήποτε κόμματος, θέλει να ψηφίσει κάτι διαφορετικό από την "επίσημη γραμμή" του κόμματος, πρέπει να μπορεί να το κάνει. Είναι ΚΑΤΑΝΤΙΑ για το κόμμα και για τη Βουλή να βγαίνουν τύποι σαν τον Πάγκαλο και να απειλούν, ξεδιάντροπα και χωρίς τσίπα, ότι όποιος βγει εκτός γραμμής θα διαγραφεί και στις επόμενες εκλογές θα βρεθεί και εκτός Βουλής (λόγω λίστας).
Επίσης, ο Λοβέρδος εξακολουθεί να μην εγγυάται τις συντάξεις ως κυβέρνηση, παρά τα καραγκιοζιλίκια που έκανε πάλι σήμερα επί 30 λεπτά(!) από το βήμα της Βουλής. Ταυτόχρονα, δεν έχει απαντήσει τι έχει κάνει, ως κυβέρνηση πάντα, για την εισφοροδιαφυγή και για τους μεγάλους οφειλέτες στα ταμεία. Το κόψιμο συντάξεων και επιδομάτων δίνει ένα +0,9% στο ΑΕΠ συνολικά, χωρίς να σταματά η αιμορραγία.
Πριν μερικούς μήνες (8-10, όχι παραπάνω), ο Πάγκαλος έλεγε ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ αποκλείεται και ο Λοβέρδος ότι δεν υφίσταται θέμα κοψίματος συντάξεων. Τα ευχολόγια και η ανικανότητα τους οδήγησε στο "αδιέξοδο" που θέτουν σήμερα: "άδικα και αναγκαία" μέτρα ή κατάρρευση του συστήματος - λες και δεν μπορούν ή δεν θέλουν (το πιθανότερο) να κάνουν αναγκαία και ΔΙΚΑΙΑ μέτρα, αναλογικά για όλους (όχι οριζόντια) και πάντα με κοινωνικές ευαισθησίες.
Εκτός αν πιστέψουμε ότι μέσα σε 8 μήνες οι "πλούσιες παροχές" στο δημόσιο έριξαν ξαφνικά τα ταμεία έξω ή ότι όλοι οι ΔΥ είναι λαμόγια και εισπράττουν 3-4 συντάξεις. Εγώ δεν δουλεύω στο δημόσιο, αλλά είναι ΚΑΤΑΝΤΙΑ οι υποτίθεται σοσιαλιστές του τόπου, ο No-1 σοσιαλιστής στον κόσμο "γκαπ" (πρόεδρος σοσ.διεθν), να θάβει τόσο ξεκάθαρα, με τόσο απότομο τρόπο, τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των επόμενων 2-3 γενιών, χωρίς καμία τύψη.
Όσοι δεν βλέπουν τίποτα πέρα από τα ψευτοδιλήμματα του κάθε Λοβέρδου, Παπακωνσταντίνου, Πάγκαλου, απλώς στριμώχνουν το μυαλό τους στο μικρό μυαλουδάκι των δήθεν εθνοσωτήρων.
Και όπως λέει και ένα σοφό γνωμικό, ο πατριωτισμός ενίοτε είναι το τελευταίο καταφύγιο του ηγέτη που έχει ξεμείνει από επιχειρήματα και ιδεολογία.
jaga συμφωνούμε απόλυτα με όσα λες για τα site και τα έργα ΤΠΕ.
ReplyDeleteΣτο ασφαλιστικό διαφωνούμε διότι πιστεύουμε ότι παρά τα βαρίδια (πχ Ταμείο Δημοσιογράφων κα) το σύστημα γίνεται πιο βιώσιμο, πιο κοινωνικά δίκαιο και πιο γενεακά δίκαιο. Πολλά από τα "δικαιώματα" που κόβονται ήταν αυτονόητο να κοπούν όπως για παράδειγμα η σύνταξη των ενστόλων στα 24,5 χρόνια υπηρεσίας με μέσο όρο ηλικίας αποχώρησης τα 47,5.
Επίσης πιστεύουμε ότι το ασφαλιστικό αυτό θα αποτελέσει τη βάση και το έναυσμα για έναν πραγματικό και ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του κοινωνικού κράτους.
Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί μαζί με τα στραβά που διορθώνονται πρέπει ντε και καλά να "στραβώσουν" και άλλα που δεν πρέπει. Δεν έχει καμία απολύτως λογική αυτή η "αναγκαιότητα".
ReplyDeleteΆλλωστε, ακόμα και έτσι, το κόψιμο αυτών που δεν πρέπει να κοπούν δεν επιφέρουν ουσιαστικά κανένα σημαντικό πόρο στο ΑΕΠ, ενώ αντίθετα καταρρακώνει το μεγάλο ποσοστό των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.
Επιπλέον, η ίδια η ΕΕ έχει πει μέσω της Eurostat ότι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα αγοράς εργασίας αλλά πρόβλημα παραγωγής (προϊόντων/υπηρεσιών). Άρα, το ότι έρχονται εμβόλιμα αλλαγές, προς το χειρότερο, των εργασιακών σημαίνει ότι αυτό είναι πολιτική επιλογή, όχι δημοσιονομική ανάγκη.
Όταν μια κυβέρνηση αλλάζει προς το χειρότερο, ταυτόχρονα, το ασφαλιστικό, το εργασιακό και το φορολογικό καθεστώς για το ΣΥΝΟΛΟ των πολιτών, θέλει ουσιαστικά να προκαλέσει περαιτέρω αστάθεια και να επιδεινώσει την κατάσταση, όχι για να τη διορθώσει. Το έχουν δηλώσει άλλωστε, ότι το 90% των αλλαγών στα παραπάνω δεν είναι λόγω της τρόικας αλλά είναι επιλογή της κυβέρνησης.
Αυτό λέγεται "shock doctrine" (βλ. Naomi Klein): θεσμοθέτηση πολύ σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών εν μέσω κοινωνικής αναταραχής, εν μέσω κάποιας φυσικής ή τεχνητής "καταστροφής", όταν ο κόσμος είναι τρομαγμένος και με μειωμένη αντίληψη του τι συμβαίνει γύρω του. Δεν είναι συνομοσιολογική θεωρία, είναι η καρδιά της οικονομική φιλοσοφίας του A. Smith και της σχολής του Σικάγο, η οποία έχει επικρατήσει παγκοσμίως εδώ και 2-3 δεκαετίες.
Δυστυχώς οι σημερινοί "σοσιαλιστές" μας είτε δεν διαβάζουν ιστορία είτε πιστεύουν ότι είναι "μαθητευόμενοι μάγοι" οικονομικών. Τα αποτελέσματα θα τα δούμε όταν οι σημερινοί 30άρηδες θα έχουν φτάσει τα 60 και θα έχουν με το ζόρι τα μισά ένσημα της πλήρους σύνταξης.
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete@Jaga
ReplyDeleteΟι απόψεις σου για το Ασφαλιστικό είναι για τα μπάζα.Εβαλες λίγο Μητρόπολουλο,λίγο Ρωμανιά,λίγη Λιάνα Κανέλη,τα γαρνίρησες με Αυτιά και προέκυψε "τσικνοφάι".Είναι αυτό που που ενώ φαίνεται όμορφο μυρίζει μπαγιατίλα.
Δεν το διάβασες;
Δεν το κατάλαβες;
Το μίσος σου για το ΓΑΠ είναι τόσο,που σκοτεινιάζει το μυαλό σου;
Επαναλαμβάνεις κονσερβοποιημένες, "αριστερές" δήθεν, απόψεις, τύπου Σακοράφα, με πολυπράγμωνες αναφορές στο Σμιθ και στη Σχολή του Σικάγου, φτιάχνοντας έναν ιδιότυπο αχταρμά καλό για πρωινατζίδικο τηλεοπτικό προιόν.
@parmenides
ReplyDeleteΟ πανικός της πολιτικής και ιδεολογικής αποτυχίας των νεοσοσιαλιστών σου έχει περάσει υποσυνείδητα και κάνεις ακριβώς τις ίδιες δηλώσεις με τα δελτία τύπου του κόμματος.
Εδώ και 6 μήνες δεν έχεις πει ΟΥΤΕ ΕΝΑ πράγμα που να έχει βγει αλήθεια. Συνεχώς ποστάρεις ευχολόγια και λατρευτικά σχόλια προς τον "μεσσία" που έτυχε να μας κυβερνά. Βρίσκεσαι σε αυτό που ονομάζεται self-fulfilling profecy (αυτο-εκπληρούμενη προφητεία), για τον ερχομό ενός ηγέτη του έθνους.
Ο Γιωργάκης είχε όλα τες τις προϋποθέσεις και τις ευκαιρίες να γίνει πραγματικά ηγέτης και "Παπανδρέου", όχι στο όνομα αλλά στη στόφα του πολιτικού, αλλά αντί αυτού προτίμησε να ακούσει σαν καλό μαθητούδι ότι του έλεγαν οι διεθνείς οίκοι και τελικά έγινε "γκαπ" και νεκροθάφτης μια ολόκληρης (επόμενης) γενιάς. Και τώρα που οι "σύντροφοι" το συνειδητοποιούν, έχουν πάθει τέτοιο πανικό που η αλαζονεία και η απάθεια ξεχειλίζει σε κάθε κουβέντα.
Αν έχεις να θέσεις επιχειρήματα για αυτά που λες (όχι δελτία τύπου του κόμματος), να τα συζητήσουμε, να τα αναλύσουμε, να δούμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Δεν λέω ότι είμαι αλάνθαστος, αλλά ΠΕΙΣΕ με για αυτό, αν μπορείς βέβαια. Πάρε οποιοδήποτε σχόλιο έχω κάνει και πες μου "ορίστε, εδώ λες ανοησίες, για αυτό και για αυτό το λόγο". Αλλιώς μην σχολιάζεις με ανούσιο τρόπο πράγματα που μάλλον δεν καταλαβαίνεις, από οικονομικά και παγκόσμια πολιτική.
Κοίτα να συνέλθεις και να ανοίξεις τα μάτια σου, να δεις τι γίνεται γύρω σου, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Εκτός αν τα μέτρα αυτά δεν σε αφορούν, αν ζεις σε άλλη χώρα ή αν είσαι ήδη συνταξιούχος ή εισοδηματίας, οπότε η κουβέντα γίνεται για τον καφέ και για να περάσεις την ώρα σου.
Τα προσωπικά σχόλια εναντίον μου ("για τα μπάζα..." κτλ) απλά τα αφήνω αναπάντητα, όπως πάντα, τουλάχιστον σε blogs που δεν είναι δικά μου. Είμαι πολύ μεγάλος για να ασχολούμαι πια με flames.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΤο ασφαλιστικό γίνεται δίκαιο και ο Συνταγματάρχης (καλά μπορεί να ήταν και Στρατηγός δε θυμάμαι) πέρνει κάτι εργάρες για web sites δισεκατομμυρίων...
ReplyDeleteΌταν θα γίνω 60 χρονών και θα είμαι σχεδόν τυφλός από την κωδικογραφία τα παιδιά του Συνταγματάρχη θα έχουν πισίνες και ακόμα δεν θα πληρώνουν φόρους. Και όλες οι πισίνες, τα αμάξια, οι δίμετρες οι γκόμενες τα μοντέλα και τα κοκτέηλ στην άκρη της πισίνας θα έχουν βγεί από την δίκαιη μου τύφλωση.
Και θα μου πει τότε ο 20χρονος μπούλης, ο γιος του Συνταγματάρχη:
- Δυστυχώς κύριε Jinco δεν μας κάνετε πλέον. Πρέπει να βρείτε καινούργια δουλειά ή να πάρετε πρόωρη σύνταξη.
Ε ΡΕ Διαγενεακή Δικαιοσύνη...
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΤο site της Βουλης το αξιολογησα σε ανεξαρτητο οικο αξιολογησης και κανονικα επρεπε να χρεωθει ως 150.000ε.
ReplyDelete(κυττα
http://www.webpagefx.com/websitedesign.htm#calculator)
Ο κος Πετσαλνικος φημολογειται οτι αντεδρασε με τα διασημα -ε δεν πειραζει, τα χρηματα ηταν απο την Ευρωπη!!!) Σε αλλες χωρες θα ειχε παει σπιτι του την στιγμη που του ξεφυγε.
Εχω δει απο κοντα (ΟΤΑ) τι γινεται. Ετσι κι αλλιως οι περισσοτεροι Δημαρχοι και αυλικοι ΔΕΝ εχουν ιδεα γιαυτα. Η εταιρια που αναλαμβανει το εργο χρεωνει ενα υπερογκο ποσο με το οποιο χρηματιζει αμεσα τους παραπανω. Το τελικο ποσο εκφραζει τους ποσους χρηματισε η ποσο διεφθαρμενη η εταιρια ειναι. Ελεγχος 0. Η ειρωνια ειναι οτι το 20% που κατασπαταληθηκε απο οικειους πορους ειναι παλι 'γδαρσημο' των χρηματων των Ελληνων Φορολογουμενων.