Monday, July 12, 2010

Απρόθυμοι μεταρρυθμιστές

Εντάξει, δεν περιμέναμε η συμμαχία των βαμπίρ με Αριστερά, παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ, συνδικάτα και λαϊκή δεξιά να στηρίξουν το νέο ασφαλιστικό. Οι μεταρρυθμιστές, όμως, παντός χρώματος και κόμματος, ομολογούμε ότι μας εξέπληξαν. Από ελάχιστους ακούσαμε όλο αυτό διάστημα μια λέξη στήριξης υπέρ του νέου μοντέλου ασφάλισης. Ότι ναι… Μπορεί μεν να έχει πολλές ατέλειες, αλλά είναι ένα βήμα γιγαντιαίων διαστάσεων, που ανάλογό του δεν έχει γίνει ποτέ πριν στη σύγχρονη ελληνική ασφαλιστική ιστορία. Μόνο οι New York Times έκαναν λόγο για νόμο έξοδο από την κόλαση και η Le Monde για νόμο φάρο για την Ευρώπη.

Οι απανταχού την Ελλάδα οπαδοί της αλλαγής ψιθυρίζουν ότι το νέο σύστημα είναι «μούφα» ή απλά κατώτερο των περιστάσεων. Κοινός παρανομαστής της κριτικής τους οι «ευγενείς εξαιρέσεις». Τα ταμεία όλων εκείνων των επαγγελματικών ομάδων, Γιατρών, Δικηγόρων, Μηχανικών που δεν εντάσσονται στο ΙΚΑ. Τι κι αν όλα αυτά έχουν μαζευτεί σε δύο, τι κι αν όλοι αυτοί, επειδή συνεχίζουν να λαμβάνουν κοινωνικούς πόρους, εξαιρούνται από την κρατική χρηματοδότηση στο σκέλος της βασικής σύνταξης; Τι κι αν ασφαλίζονται πλέον με όρους ΙΚΑ; Μένουν άλλωστε εκτός συστήματος και οι Υπάλληλοι της Βουλής, αυτοί της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και οι ίδιοι οι Βουλευτές.

Σε ό,τι μας αφορά θα θέλαμε να δούμε τα ταμεία όλων αυτών να εντάσσονται τόσο ασφαλιστικά όσο και διοικητικά στο νέο σύστημα. Καμία εξαίρεση από τον γενικό κανόνα για κανένα. Όποιος θέλει το κάτι παραπάνω μπορεί κάλλιστα να συστήσει ένα επαγγελματικό ταμείο ή ατομικά να αναζητήσει ένα υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης κατά τη συνταξιοδότηση.

Όμως, όλη αυτή η κουβέντα για τις εκκρεμότητες του νέου ασφαλιστικού που στριφογυρίζει γύρω από το θέμα των εξαιρέσεων είναι εκ του πονηρού και άδικη για ένα σύστημα που έρχεται να βάλει στοιχειώδη τάξη στο χάος του μεταπολεμικού συστήματος ασφάλισης. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε ότι ιστορικά, και όσο οι δημογραφικές και οικονομικές εξελίξεις είναι αδυσώπητες, το ασφαλιστικό δεν κλείνει ποτέ. Πολύ σύντομα θα αποδειχτεί ότι οι εξαιρέσεις δεν δύναται ούτε καν τυπικά να εξαιρεθούν.

89 comments:

  1. Δηλαδη οι g 700 τι περιμενατε;
    Ειναι φυσιολογικο να υπαρχουν εξαιρεσεις για τα ευγενη ταμεια
    και τις ευγενεις ομαδες.
    Η Ελλαδα ειναι χωρα των βαλκανοευγενων (ΔΥ, Δικαστικοι κλπ).
    Αυτο που μου κανει εντυπωση με το G 700 ειναι οτι περιμενει απο το δημοσιουπαλληλικο παρακμιακο
    βαλκανιζατερ ΠΑΣΟΚ να δωσει σοβαρες λυσεις!
    Η Ελλαδα παρακμαζει με σταθερους ρυθμους , κρατος προνοιας απλα δεν υπαρχει ,εχουμε ομως παπαδες
    που τους ταιζει το κρατος.
    Το προβλημα ειναι οτι η συγκεκριμενη πολιτικη σκηνη
    δεν θελει να αλλαξει τιποτε.
    Θελει να συμεχιζουν οι δικαστικοι να παιρνουν πολλες χιλιαδες συνταξη , οι παπαδες να ζουν απο το κρατος,να συνεχιστουν οι διορισμοι στο δημοσιο.
    Θα χαρω αν η Ελλαδα κυρηξει σταση πληρωμων.
    Να μας βαρεθουν οι ξενοι , να μας παρατησουν.
    Μηπως ετσι τελικα ο Ελληνας παρτακιας ξυπνησει και αποφασισει
    να δωσει τελος στα καραγκιοζιλικια.

    ReplyDelete
  2. Tα θετικά του νομοσχεδίου είναι πολύ λιγότερα από τα αρνητικά. Ναι μεν γίνονται "τεράστιες", "γιγαντιαίες", "πρωτόγνωρες" αλλαγές, αλλά γίνονται χωρίς μελέτη, χωρίς σχέδιο και χωρίς ανταποδοτικότητα. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις απλά καταδικάζουν την Ελληνική οικογένεια στον οικονομικό αφανισμό και τον συνταξιούχο στην πείνα.

    Οι μεταρρυθμίσεις όταν δεν γίνονται σωστά δεν είναι μεταρρυθμίσεις. Είναι πείραμα. Και το συγκεκριμένο θα στείλει πολλούς στον τάφο τους. Ίσως έτσι θέλουν να σώσουν το ασφαλιστικό βέβαια...

    ReplyDelete
  3. To asfalistiko kai to ergasiako stelnei ston tago tous rantierides, tis akrides me tis xryses koutales kai olous aytous pou mathane na apomyzoune porous apo to mellon ton paidion tous.

    Ergasia gia tous zontanous, oxi syntaksi gia tous nekrous.

    bravo stous G700

    ReplyDelete
  4. Ayto pou exei protarxiki simasia simera einai i diasosi tou asfalistikou to opoio xoris allagi tha katerree tin epomeni mera.

    Prota diasfalizetai i oikonomiki biosimotita tou, meta diasfalizetai o eniaios kai dikaios xaraktiras tou.

    Kamia asfalistiki metarrythmisi den egine en nykti.

    Tha prepei na katalaboume oti to asfalistiko thelei bathos dekaetias toulaxiston gia na allaksei kathos kai synexi prosarmogi sta dimografika kai oikonomika dedomena.

    ReplyDelete
  5. Μάλλον λάθος έχετε καταλάβει ή λάθος κριτικές ακούτε για το νέο (αν-)ασφαλιστικό νόμο. Ο κοινός παρονομαστής των κριτικών εναντίον του δεν έχει να κάνει με τις ευγενείς εξαιρέσεις, με πιο καρφωτή αυτή για τους δημοσιογράφους - οπότε συνεχίζουν να κλείνουν κανονικά τα μικρόφωνα και τα δελτία ειδήσεων όποτε ψηφίζεται κάποιο σημαντικό νομοσχέδιο.

    Αυτό που λέει ΟΛΟΣ ο κόσμος έξω αλλά δυστυχώς δεν φτάνει η φωνή του στα κανάλια είναι το αυτονόητο. Ότι δηλαδή π.χ. η καθαρίστρια στο κτίριο που δουλεύω θα πρέπει να καθαρίζει σκάλες μέχρι τα 65, για να πάρει σύνταξη ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ από ότι ίσχυε μέχρι σήμερα για τα ίδια χρόνια δουλειάς. Αυτό (και άλλα πολλά) δεν μπορεί να δικαιολογήσει καμία κυβέρνηση, κανένα μνημόνιο και κανένας αρνητικός ισολογισμός.

    Ας εστιάσουμε στα πραγματικά αρνητικά και όχι στις λεπτομέρειες,που έτσι κι αλλιώς ήταν αναμενόμενο να διατηρήσουν τις υπάρχουσες αδικίες.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. @rat700:

    "...Ergasia gia tous zontanous, oxi syntaksi gia tous nekrous..."

    Αυτό ακριβώς εφάρμοζαν στις ΗΠΑ μέχρι πρόσφατα και κατέληξαν το 20% των πολιτών να μην έχουν ΚΑΜΙΑ ασφαλιστική κάλυψη και να πεθαίνουν στο δρόμο.

    Μέχρι ένα σημείο αυτό ήταν καλό για τα ταμεία, γιατί γλίτωναν συντάξεις. Αλλά μετά σκέφτηκαν ότι χάνουν και πελάτες από την αγορά. Οπότε πρόσφατα ο Ομπάμα φρόντισε να περάσει νέο νομοσχέδιο για στοιχειώδη ασφάλιση ακόμα και για άπορες οικογένειες, μόλις επαρκής για να μείνουν ζωντανοί και να ψωνίζουν για 10-15 χρόνια ακόμα στο κοντινότερο mall της γειτονιάς τους.

    "...Prota diasfalizetai i oikonomiki biosimotita tou, meta diasfalizetai o eniaios kai dikaios xaraktiras tou..."

    Το άλλο με τον Τοτό είναι πιο καλό...

    Αυτά ούτε ο Λοβέρδος δεν τα λέει. Μόλις προχθές βγήκε και είπε ότι η διασφάλιση των συντάξεων γίνεται αν και εφόσον τα οικονομικά της χώρας πάνε καλά, αφού συνδέεται πλέον άμεσα με το ΑΕΠ. Και επειδή είναι δεδομένο ότι μέχρι το 2015 το έλλειμμα θα έχει διπλασιαστεί (λόγω σημερινών τόκων), δεν αποκλείεται σε 1-2 χρόνια να έχουμε περαιτέρω ΜΕΙΩΣΗ των συντάξεων, με πρόσχημα ακριβώς την πτώση του ΑΕΠ.

    Δεύτερον, το συνολικό κέρδος από τις σημερινές εξοντωτικές και ΑΔΙΚΕΣ σε πολλά σημεία ρυθμίσεις θα επιφέρουν κέρδος μόλις 0,9% επί του ΑΕΠ. "Μηδέν-κόμμα-εννιά"!!! Οι αριθμοί δεν λένε ψέμματα, ούτε δίνουν παράσταση κάθε απόγευμα στα δελτία ειδήσεων.

    Τέλος, για τον "ενιαίο και δίκαιο χαρακτήρα" του νέου ασφαλιστικού, δεν το σχολιάζω. Θεωρώ ότι όλοι εδώ μέσα είμαστε αρκετά σοβαροί για να ασχολούμαστε μόνο με πράγματα που δεν προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας και τη νοημοσύνη ενός ολόκληρου λαού που είναι ξεκάθαρο ότι έχει αντίθετη γνώμη.

    Εκτός φτάσαμε στο σημείο το 0,1% των "σοφών" που μας κυβερνά δικαιούται να επιβάλλει τη δική του άποψη στο υπόλοιπο 99,9% του "χαζού λαού". Είμαι σίγουρος ότι κάτι τύποι σαν τον Πάγκαλο ήδη σκέφτονται έτσι εδώ και πολύ καιρό.

    ReplyDelete
  8. Jaga
    "..Θεωρώ ότι όλοι εδώ μέσα είμαστε αρκετά σοβαροί.."

    Συμφωνώ.Αυτό το πράδειγμα, ειδικά με τη καθαρίστρια, με συγκίνησε ιδιαίτερα, κλαίω όλο το απόγευμα.

    ReplyDelete
  9. Ευστράτιε δεν είναι καθόλου φυσικό και πρώτοι εμείς το είπαμε, αλλά μια καλοπροαίρετη υγιής κριτική είναι η βάση για να αλλάξει ακόμα περισσότερο το σύστημα στο μέλλον προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Jaga αν η καθαρίστρια είναι του ΟΣΕ, δουλεύει οκτάωρο και τη δουλειά της η εταιρεία την κάνει οutsourcing σε μία "Κούνεβα" τότε τι γίνεται;

    ReplyDelete
  10. Με αφορμή ένα σχόλιο του Gmosiou προχθές σκεφτόμουν το εξής-

    το νέο ν/σ είναι μεν δικαιότερο αλλά ΕΦΕΞΗΣ. Δεν λύνει τα προβλήματα των κεκτημένων
    πχ οι άγαμες θυγατέρες θα σταματήσουν να συνταξιοδοτούνται αλλά ΕΦΕΞΗΣ. Αυτό το κάνει διπλά άδικο-
    και γιά τις όμοιες τους που δεν θα συνταξιοδοτοούνται πλέον αλλά και γιά την g700 που θα πληρώνει τα κερατιάτικα

    Στην ουσία αυτό που κάνει το ν/σ είναι να κόβει τις πρόωρες συντάξεις ΕΦΕΞΗΣ. Με 33-35 έτη +5-7 εξαγοράσιμα συνταξιοδοτείται πλέον κάποιος.

    Δεν θέλω καν να σκεφτώ αυτό που λέει ο Ευστράτιος, διότι η στάση πληρωμών θα πλήξει τους (ήδη πληγέντες) συνταξιούχους και τους ΔΥ

    Φοβάμαι ότι χάρη στη σοσιαλιστική ρητορεία που προεξοφλεί στο μέγιστο αβέβαια μελλοντικά αποτελέσματα επιχαίρουμε χωρίς να σκεφτόμαστε ότι όσο υπάρχουν 2 ταχύτητες τόσο πιο αδικημένοι θα είναι οι g700

    ReplyDelete
  11. Το ασφαλιστικό πέρασε και καλά έκανε. Εσείς οι ίδιοι είπατε ότι το κλειδί του ασφαλιστικού είναι η ώθηση στην εργασία.

    Ποιά εργασία όμως; Αυτή που οδηγεί στην ανάπτυξη.

    Ας δεχτούμε ότι η κυβέρνηση κάνει σε αρκετά μεγάλο βαθμό ό,τι χρειάζεται για να αναστραφεί η άλογη σπατάλη κρατικών και γενικά δημόσιων πόρων. Ας το δεχτούμε για να μην αναλωθούμε σε φαύλη επιχειρηματολογία.

    Έχουμε εξασφαλίσει τις ανάγκες μας για δανειοδότηση, με λογικό επιτόκιο, τουλάχιστο για τα επόμενα 3 χρόνια.

    Όλα αυτά έγιναν για να αποτραπούν κατακλυσμικά γεγονότα και έγιναν με τυφλοσούρτη. Η μόνη επιλογή της κυβέρνησης ήταν να μην κηρυθχεί στάση πληρωμών. Και το μόνο όπλο της κυβέρνησης ήταν ότι ήταν νεοεκλεγμένη.

    Η υποχρέωσή σας και η υποχρέωση όλων μας δεν είναι να αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση την πρωτοβουλία (ή και την διαχείριση...) της μεταρρύθμισης.

    Υποχρέωσή μας είναι να πιέσουμε και να αναγκάσουμε την κυβέρνηση ΤΩΡΑ να κάνει τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές που θα βάλουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και που θα βασιστούν στα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ 2-3 νομοσχέδια που αναγκάστηκε να ψηφίσει.



    Τι θα πει εργασία; Ο Έλλην πολίτης νομίζει ότι αν απασχολειται με κάτι για μερικές (πολλές ή λίγες, δεν έχει σημασία) ώρες κάθε εβδομάδα βιοποριστικά, δικαιούται όλα τα καλά του κόσμου. ΛΑΘΟΣ. Δεν έχει σημασία, κύριοι, πόσο κουράζεστε ή όχι. Σημασία έχει τι παράγετε, τι πουλάτε και τι κέρδος βγάζετε.

    Τι θα πει ανάπτυξη; Η κυβέρνηση νομίζει ότι αν περιορίσει τα λογιστικά της έξοδα και σταθεροποιήσει προσωρινά, και με τα σημερινά δεδομένα, το ασφαλιστικό, θα αποτραπεί η κατάρρευση. Ότι αν θα καταργήσει μερικά εργατικά προνόμια, θα έρθουν επενδύσεις. Ότι αν πει 2-3 αόριστες μπούρδες για πράσινη ανάπτυξη θα εμπνεύσει κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση. ΛΑΘΟΣ. Όταν όλα αυτά δεν συνοδεύονται από εφαρμόσιμη εργασιακή τεχνογνωσία, υποδομές, εκπαίδευση, συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης σε συγκεκριμένους τομείς, τα νομοσχέδια αυτά για τα οποία τώρα χαιρόμαστε θα οδηγήσουν στην ανεργεία και την υπανάπτυξη.

    ΤΩΡΑ είναι η ώρα η κυβέρνηση να κάνει της επιλογές της. Ως τώρα ακολουθούσε επιβολές. Τα εύσημα θα έρθουν όταν κάνει της σωστές επιλογές. Η συμπεριφορά της για τα κλειστά επαγγέλματα, η αερολογία της για την πράσινη ανάπτυξη και τα επικοινωνιακά της πισωγυρίσματα περί "ιδεολογίας" κλπ μας αναγκάζουν να είμαστε αυστηροί. Η αυστηρότητα αυτή δε σημαίνει ότι είμαστε κατά των μεταρρυθμίσεων. Το αντίθετο μάλιστα.

    Τα "μεγάλα βήματα" έγιναν γιατί μας έσπρωξαν. Τώρα πρέπει να αρχίσουμε να τρέχουμε από μόνοι μας προς την κατεύθυνση που μας έδειξαν, προς την κατεύθυνση που κι εμείς βλέπουμε ότι θα προκόψουμε, στον κόσμο που εμείς από μόνοι μας επιλέξαμε να ζήσουμε. Διαφορετικά θα βρεθούμε αναγκαστικά σε άλλο κόσμο - στον τρίτο κόσμο.


    -Normad, εσύ μπορείς αν θέλεις να με δουλέψεις ελεύθερα, αλλά εγώ δεν προσγειώνομαι, ό,τι κι αν λες.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. Sorry για τα deleted. Δεν έχω εφαρμόσιμη τεχνογνωσία. Θα πεινάσω. Καλά να πάθω.

    Καληνύχτα σας.

    ReplyDelete
  18. G 700

    Πειτε επιτελους την αληθεια στους Ελληνες.
    Η Ελλαδα θα επρεπε να ειχε το πολυ 200.000 ΔΥ κυριως σε τομεις προνοιας και οχι 1 εκατομ.
    Ετσι θα εξοικονομουσαμε χρηματα
    για κρατος προνοιας.
    Ναι , υπαρχει τεραστια διεφθορα
    κλπ ομως το θεμα των ΔΥ ειναι βασικοτατο.
    Ξερω, στεναχωριουνται οσοι θελουν να γινουν ΔΥ....

    ReplyDelete
  19. @g700:

    "...Jaga αν η καθαρίστρια είναι του ΟΣΕ, δουλεύει οκτάωρο και τη δουλειά της η εταιρεία την κάνει οutsourcing σε μία "Κούνεβα" τότε τι γίνεται;..."

    Εξαρτάται αν το παραπάνω παράδειγμα θεωρείτε ότι είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Από αυτό ακριβώς εξαρτάται αν κάποιος βλέπει το νέο ασφαλιστικό ως "αναγκαίο" για τις εξαιρέσεις (όπως η παραπάνω) και "άδικο" για τον κανόνα (όλους του υπόλοιπους).

    Κανονικά, δεν φέρνεις τούμπα όλο το σύστημα, δημιουργώντας αμέτρητες αδικίες, απλά και μόνο για να διορθώσεις τις κακές εξαιρέσεις. Κανονικά διορθώνεις μόνο τις εξαιρέσεις. Η εποχή του "πονάει κεφάλι = κόψει κεφάλι" έπρεπε να έχει περάσει εδώ και πάρα πάρα πολύ καιρό, αλλά οι νεο-σοσιαλιστές φροντίζουν να μας γυρίσουν πίσω (συνολικά σε ολόκληρη την Ευρώπη) στην εποχή του μεσοπολέμου.

    ReplyDelete
  20. @ευστρατιος:

    "...Η Ελλαδα θα επρεπε να ειχε το πολυ 200.000 ΔΥ κυριως σε τομεις προνοιας και οχι 1 εκατομ..."

    Σήμερα, στην πρώτη μέρα λειτουργίας του apografi.gov.gr, έπεσε λέει γιατί προσπάθησαν να κάνουν δήλωση 200.000 χρήστες, με τελικό ΑΦΜ 1.

    Επομένως οι κρατικοδίαιτοι υπάλληλοι δεν είναι 1 εκατ όπως νομίζαμε μέχρι τώρα αλλά κοντά 2 εκατ, σε σύνολο περίπου 4,7 εκατ εργαζομένων.

    Έκανε κάτι για αυτό το καινούργιο ασφαλιστικό-εργασιακό; Έστειλε σπίτι τους μερικούς τεμπέληδες ΔΥ; Ή μήπως έκοψε ένα 20-30% και τους άφησε όλους στις θέσεις τους, και στη συνέχεια έβγαλε όλο το πολιτικό μένος και την εμπάθεια στους 2,7 εκατ που είναι εκτός δημοσίου, κάνοντας τη ζούγκλα εργασίας ακόμα πιο "ελαστική";

    @ser:

    "...το νέο ν/σ είναι μεν δικαιότερο αλλά ΕΦΕΞΗΣ. Δεν λύνει τα προβλήματα των κεκτημένων..."

    Αυτό ακριβώς φωνάζω και εγώ εδώ και μέρες. Στην ουσία δεν *διορθώνει* τίποτα, απλώς φροντίζει να μη διογκωθούν τα σημερινά (αδικαιολόγητα) έξοδα στο μέλλον.

    Εκτός από το λογαριασμό, οι επόμενες γενιές θα πληρώσουν και την "ευσυνειδησία" των σημερινών για το "καλό" που τους έκαναν και διόρθωσαν (υποτίθεται) τα κακώς κείμενα.

    ReplyDelete
  21. Το ασφαλιστικό δεν μπορούμε να το κρίνουμε από τα θετικά του σημεία μόνο. Και αυτό κάνει το G700 λες και χρωστάει κάτι στον ΓΑΠ που τους γλύφει συνέχεια.

    Το Ασφαλιστικό επίσης δεν μπορεί να λυθεί πρόχειρα χωρίς να ληφθεί μέριμνα για την εργασία και την ανάπτυξη.

    Το Ασφαλιστικό δεν λύνεται με ευχολόγια ούτε με απόλυτη σκληρότητα.

    Το Ασφαλιστικό δεν λύνεται με εξαιρέσεις.

    Η ψήφιση συγκεκριμένων άρθρων είναι λογική. Η ψήφιση του νομοσχεδίου ως σύνολο, την στιγμή μάλιστα που εξαιρεί (και όχι μόνο διοικητικά όπως εσφαλμένα λέτε) συγκεκριμένους κλάδους, θα ήταν λάθος.

    Επίσης δεν κάνει τίποτα για να αφαιρέσει το βάρος από τους G700 για την συντήρηση συντάξεων μεγάλου ύψους.

    Όταν το 9% των συνταξιούχων λαμβάνει το 50% του ποσού που δίδεται για συντάξεις και αυτοί δεν χάνουν σχεδόν τίποτα, το ασφαλιστικό είναι ΑΠΟΤΥΧΙΑ. Αυτό το έχετε καταλάβει;

    ReplyDelete
  22. dld eseis ti proteinete os epitixia?

    na parameinei to asfalistiko os exei?

    ReplyDelete
  23. Oi eksaireseis itan o kanonas tou asfalistikou os simera.

    To neo asfalistiko prospathei na eniaiopoiisei tis deksamenes asfalismenon moirazontas to risko ki ayksanontas tin dynatotita oikonomikis viosimotitas.

    Den eimai sigouros oti oi eksaireseis gia tis opoies milate tha parameinoun. Toulaxiston gia aytous pou den syntaksiodotountai amesa.

    ReplyDelete
  24. rat700
    το επιχείρημα ότι ας κάνουμε κάτι κι ας μην είναι και σωστό δεν αποτελεί σημείο επιτυχίας

    g700
    "αν η καθαρίστρια είναι του ΟΣΕ, δουλεύει οκτάωρο και τη δουλειά της η εταιρεία την κάνει οutsourcing σε μία "Κούνεβα" τότε τι γίνεται;αν η καθαρίστρια είναι του ΟΣΕ, δουλεύει οκτάωρο και τη δουλειά της η εταιρεία την κάνει οutsourcing σε μία "Κούνεβα" τότε τι γίνεται;"

    δε μας έχετε συνηθίσει σε τέτοιες λαϊκίστικες καμπάνες

    ReplyDelete
  25. rat700
    γιατί δεν είσαι σίγουρος;
    εάν τώρα που υπάρχει το πρόσχημα του μνημονίου δεν καθαρίσει το ασφαλιστικό από το πελατειακό του χαρακτήρα, πότε θα γίνει;
    Όταν ο ΓΑΠ λάβει κι άλλα έυσημα γιατί ξεπέρασε τις προσδοκίες;

    ReplyDelete
  26. Με την εξαίρεση των ευγενών ταμείων επιδεινώνεται το ασφαλιστικό για όλους τους άλλους. Αυτό δεν είναι λύση. Είναι επανάληψη της ταξικής "μεταρρύθμισης" που υπέστη το κράτος από το 81 και μετά. το πιο σίγουρο είναι ότι τις πρώτες αυτές εξαιρέσεις θα ακολουθήσουν κι άλλες ομάδες όταν το χάλκαιο χέρι βαρύ του μνημονίου χαλαρώσει τη θηλιά

    ReplyDelete
  27. Πείτε μια εξαίρεση,για να μπρούμε να κατανοήσουμε τί εννοείτε.
    Είμαι σίγουρος ότι δεν διαβάσατε κανείς το νόμο.

    ReplyDelete
  28. "επιδεινώνεται το ασφαλιστικό για όλους τους άλλους"

    Tί θα πεί επιδεινώνεται το ασφαλιστικό για όλους τους άλλους;

    ReplyDelete
  29. "Επίσης δεν κάνει τίποτα για να αφαιρέσει το βάρος από τους G700 για την συντήρηση συντάξεων μεγάλου ύψους."

    Εννοείς να παίρνουν όλοι τις ίδιες χαμηλές συντάξεις ασχέτως ασφαλιστικών εισφορών;
    Και όποιος πληρώνει παραπάνω ασφαλιστικές εισφορές να τιμωρείται;

    ReplyDelete
  30. Για ποιά ευγενή ταμεία μιλάτε όταν όλοι ΑΝΞΑΙΡΕΤΩΣ θα παίρνουν σύνταξη με βάση τις εισφορές τους;
    Καταλάβατε τί σημαίνει αναλογική σύνταξη;

    ReplyDelete
  31. "Όταν το 9% των συνταξιούχων λαμβάνει το 50% του ποσού που δίδεται για συντάξεις και αυτοί δεν χάνουν σχεδόν τίποτα, το ασφαλιστικό είναι ΑΠΟΤΥΧΙΑ."

    Αντιγράφεις την άποψη του Στέφανου Μάνου απο τη Καθημερινή που αναφέρεται στο ΥΠΑΡΧΟΝ ασφαλιστικό και το προβάλλει στο καινούριο όχι σκόπιμα υποθέτω αλλά απο ιδεολογικό δογματισμό.Εστω.Καλώς.Αλλά γιατί αποκρύπτεις ότι ο Μάνος στο άρθρο του συνεχίζει προτείνοντας τη κατάργηση της κοινωνικής Ασφάλισης και υποκατάστασής της με ένα προνοιακό επίδομα ,10.500 ευρώ το χρόνο,ίσο για όλους τους Ελληνες πάνω των 65 και τίποτε άλλο;

    ReplyDelete
  32. Τα ΄Ευγενή" Ταμεία αυτοεξαιρέθηκαν απο τη βασική σύνταξη.Αρα το κράτος δεν χρηματοδοτεί αυτά τα Ταμεία.Τα υποχρεώνει όμως να χορηγούν συντάξεις στους ασφαλισμένους τους με τις ίδιες προυποθέσεις που θα πάρει η καθαρίστρια του Jaga.
    Αρα απο "Ευγενή" έγιναν "Αγενή".

    ReplyDelete
  33. Oι ασφαλισμένοι των ευγενών ταμείων πουλήθηκαν απο τις διοικήσεις τους.Εδοσαν "γην και ύδωρ" στο Λοβέρδο αρκεί να κρατήσουν τα διοικητικά τους οφίτσια και να λυμαίνονται τη περιουσία των ταμείων που διοικούν.Και ΝΑ ΙΔΙΩΠΟΙΟΥΝΤΑΙ τους όποιους κοινωνικούς πόρους παραμείνουν και για όσο καιρό παραμείνουν ακούρευτοι

    ReplyDelete
  34. @libertarian:

    Μάλλον δεν έχεις καταλάβει πως και με ποιες συνθήκες έγινε η ενοποίηση των ταμείων τα προηγούμενα χρόνια. Σχεδόν *κανένα* ταμείο δεν ήθελε να μπει σε κοινό κορβανά, πέραν όσων είχαν μπει για τα καλά μέσα.

    Τα περισσότερα ταμεία, τουλάχιστον τα επικουρικά, ήταν απόλυτα υγιή. Για αυτό το λόγο το κράτος έβαλε χέρι με το έτσι θέλω, πήρε ποσά για "κοινωνικές παροχές", επέτρεψε προσλήψεις κομματόπαιδων και "επένδυσε" τα αποθεματικά σε δομημένα ομόλογα.

    ΚΑΝΕΝΑΣ δεν εμπιστεύεται το κράτος για διαχείριση κοινού κορβανά. Απλά τα ταμεία συμφώνησαν σε αυτό υποχρεωτικά (βάσει νόμου) και με την ελπίδα της κοινωνικής αλληλεγγύης, για τη στήριξη κάποιων ταμείων που είχαν τα χάλια τους. Τώρα, τα "ευγενή" ταμεία που μένουν απ' έξω δεν είναι αυτά που έχουν οικονομικό πρόβλημα - το ακριβώς αντίθετο. Είναι τα *μοναδικά* που το κράτος πληρώνει κανονικά (πάλι βάσει νόμου), όπως των βουλευτών, ή που γενικά δεν τους "παίρνει" να βάλουν χέρι γιατί θα πέσει η κυβέρνηση (π.χ. ΤΕΕ).

    ΧΑΡΗ τους έκανε, όχι τιμωρία. Αν έμπαιναν όλα αυτά σε κοινό ταμείο, όλα τα υπόλοιπα προβληματικά ταμεία θα είχαν σωθεί ήδη χωρίς κανέναν περαιτέρω εθνικό δανεισμό. Αλλά αυτά ποιος να τα εξηγήσει, ο Λοβέρδος που κάθε μήνα λέει ότι ο ΟΑΕΕ βαράει πτώχευση από στιγμή σε στιγμή;

    ReplyDelete
  35. Αν ο ΟΑΕΕ ήταν ιδιωτική εταιρία ασφάλισης, ο Λοβέρδος (και όχι μόνο) θα είχαν φάει τόσες πολλές μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση και χειραγώγηση της αγοράς, που θα το είχε βουλώσει από τον περασμένο Νοέμβριο. Αλλά δημόσιο είναι, έχουν συνηθίσει να ασελγούν εις βάρος επαγγελματιών που πληρώνουν *υποχρεωτικά* το συγκεκριμένο ταμείο, πάρουν δεν πάρουν σύνταξη.

    Όσο για το Μάνο, το πόσο "επιτυχημένος" είναι το δείχνει η καριέρα του. Κατέστρεψε δύο προϋπολογισμούς, ένα αναπτυξιακό σχέδιο (λέμε τώρα) και δύο κόμματα. Και θα πάρει ΚΑΙ αυτός βουλευτική σύνταξη, δηλαδή από το καλύτερο εκ των "ευγενών" ταμείων. Ας μας πει πρώτα πόσα ένσημα έχει κολλήσει στη ζωή του και μετά ας πει και τη γνώμη του για το ασφαλιστικό.

    Και τέλος, για τις προτάσεις, τα έχουμε πει χίλιες φορές. Δεν γίνεται αυτοί που άδειασαν τον κουμπαρά, με δική τους ευθύνη, να έρχονται τώρα και να λένε περασμένα ξεχασμένα, θα πληρώσουμε όλοι για να ξελασπώσουμε. Και τελικά οι ίδιοι πάλι να μη βάζουν το χέρι στην τσέπη. Ο χειρότερος κακοπληρωτής των ταμείων είναι αποδεδειγμένα το δημόσιο, και αμέσως μετά μια κλίκα 20-30 επιχειρηματιών. Ας τα πάρει πρώτα από αυτούς που χρωστάνε, να ξεχρεώσει το δημόσιο τα δικά του χρεωστούμενα, και μετά να δούμε που βρισκόμαστε και αν χρειάζονται "θυσίες από όλους". Απλά πράγματα.

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  37. libertarian
    δε μας έχει εξηγήσει κανείς (ούτε κι εσύ, ή οι g700) το σκεπτικό από την εξαίρεση του ταμείου των εργαζομένων στην ΤτΕ, δικηγόρων-γιατρών-μηχανικών, δημοσιογράφων και λοιπών.

    Αντιθέτως η διαίρεση των ταμείων διαιωνίζει το υπάρχον καθεστώς. Τα παραπάνω ταμεία εισπράττουν πόρους από το κράτος (βλ. ΤΣΜΕΔΕ), και ασφαλίζουν ως επί το πλείστον εύπορες κοινωνικές ομάδες. Η αρχή της αναδιανομής πόρων προϋποθέτει την καταβολή των εισφορών σε ένα ενιαίο φορέα.

    ReplyDelete
  38. "(To ασφαλιστικό σύστημα) πάσχει από έντονες ανισορροπίες μεταξύ ασφαλισμένων και ταμείων. Κύρια συνέπεια αυτού είναι ότι άτομα με ίδια κατά τα άλλα χαρακτηριστικά έχουν εντελώς διαφορετικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Είναι τεράστιες οι διαφορές ανάμεσα στο καθεστώς της μεγάλης πλειοψηφίας (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ, ΝΑΤ) και στο καθεστώς των «ευγενών ταμείων», είτε αυτά ασφαλίζουν τμήματα της μισθωτής εργασίας (Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες) είτε ισχυρές κοινωνικές ομάδες (νομικοί, μηχανικοί, ιατροί, στρατιωτικοί).

    Το σύστημα συντάξεων που έχουμε πράγματι αναδιανέμει πόρους και δικαιώματα, αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση από τη σωστή. Ευνοεί τους πλούσιους σε βάρος των φτωχών, τους εργαζόμενους του δημοσίου σε βάρος αυτών του ιδιωτικού τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες σε βάρος των μισθωτών, εκείνους που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση σε βάρος των νέων ασφαλισμένων – και, κυρίως, ευνοεί τη σημερινή γενιά φορτώνοντας δυσβάστακτα βάρη στις επόμενες. Για αυτό, όσοι υπερασπίζονται το σημερινό άδικο κοινωνικά και χρεωκοπημένο οικονομικά σύστημα συντάξεων παρέχουν κάκιστες υπηρεσίες στους εργαζόμενους, σημερινούς και αυριανούς."

    Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Μεταρρύθμιση Ιούλιος 2010.

    ReplyDelete
  39. @ Ευστράτιος

    Για μια ακόμα φορά, Εύγε !!! Ζωγραφίζεις φίλε, ειλικρινά δεν εχω τίποτα άλλο να προσθέσω. Πλήρης ταύτιση απόψεων.


    @ Vassilis

    "Yianniskriti σε έχει τρομοκρατήσει και εσένα το καθυστερημένο και δεν ξέρεις τι λες ε; Πότε μωρέ δεχτήκατε ΕΝΑ μέτρο σωστό εσείς τα ΠΑΣΟΚόκια και οι ΠΑΣΟΚολάτρες;"


    Αν η τοποθέτησή μου στο προηγούμενο νήμα βάσει την αντίληψης που κουβαλάς με χαρακτηρίζει ως "Πασόκο", τότε να πας να κοιταχτείς σε κάποιον ειδικό ή να κόψεις τα ναρκωτικά (δεν το γράφω ειρωνικά αυτό).

    Και για να πάμε στο elementary, όποιος ασκεί κριτική σε ενα κόμμα αυτο δεν σημαίνει οτι είναι οπαδός άλλου κόμματος. Βέβαια σε αντιλήψεις χάμστερ, ίσως δικαιολογείται μια τετοια προσέγγιση. Όχι όμως απο ενήλικες ανθρώπους με στοιχειώδη νοημοσύνη.

    Σόου, το οτι "η 5ετία μπουχέσα ξεπέρασε σε ΔΥλαγνεία το απολύτως κρατικίστικο ΠΑΣΟΚ", αυτό ΔΕΝ συνεπάγεται οτι ο yianniskriti που το έγραψε είναι "Πασόκος" ή ότι ανήκει σε κάποια πολιτική ομάδα αμνοεριφίων. Βλέπεις απο τις ομάδες και τις αγέλες έχουμε ξεφύγει εδώ και χρόνια.

    Το να βγαίνει λοιπόν τώρα να μιλάει η ΝΔ για ασφαλιστικό και ... μεταρρυθμίσεις (!), είναι σαν να βγαίνει ο Σπύρος Παπασπύρου της ΑΔΕΔΥ να μιλάει ως εκπρόσωπος της g700 ή ο Γρηγόρης Βαλιανάτος ως εκπρόσωπος των στρέιτ.

    Και μιας και έχουμε στο blog εκπρόσωπο του προηγούμενου θιάσου καραγκιόζηδων -ala σουβλακερί Μπαϊρακτάρη με μπουχέσα και war με τους νταβατζήδες και μείωσης γραφειοκρατίας (χαχαχα) κτλ", θα περίμενα καλύτερα να βγει η... "φιλελεύθερη" (boing!) παράταξη της ΝΔ να μας πει με ποια λογική χορήγησε επιδόματα για spa στους "μεροκαματιάρηδες" του ΟΣΕ των 9.000 ευρώ το μήνα και απο ποιες τσέπες.

    Τσάγια

    ReplyDelete
  40. @jaga

    Τί σχέση έχουν τα επικουρικά με την ενιαιοποίηση;
    Γιαυτό σας λέω ότι δεν διαβάσατε το νόμο.ΚΑΙ ΝΟΜΊΖΩ ΟΤΙ ΣΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΣΤΟΧΕΙΩΔΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ.Τα επικουρικά είναι "εκτός νόμου".
    Η τύχη τους θα κριθεί το 2011.

    ReplyDelete
  41. @libertarian
    δε χρειάζεται ασφαλιστική παιδεία (ούτε ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ ούτε με κεφαλαία) για να αναγνωρίσει κανείς τον αντικοινωνικό χαρακτήρα του ν/σ.

    ReplyDelete
  42. OΣΟ για τον ΟΑΕΕ, που εύχεσαι να ήταν ΑΣΠΙΣ-ΠΡΟΝΟΙΑ, στεγάζει τους μεγαλύτερους φοροφυγάδες.

    ReplyDelete
  43. JAGA

    Kάνει μια μήνυση στον Libertarian που δυσφημεί τους ΤΕΒΕτζήδες.

    ReplyDelete
  44. Jaga

    OΣΟ για τον ΟΑΕΕ, που εύχεσαι να ήταν ΑΣΠΙΣ-ΠΡΟΝΟΙΑ, στεγάζει τους μεγαλύτερους φοροφυγάδες.

    Kαι το χειρότερο τους μεγαλύτερους εισφοροφυγάδες.

    Και το τρισχειρότερο αρκετοί απο αυτούς με συντάξεις που ξεπερνούν το 130% των συντάξιμων αποδοχών τους.

    Αυτό το σύστημα υποστηρίζεται όταν δεν έχεται στοιχειώδη ασφαλιστική παιδεία.

    ReplyDelete
  45. Alex

    Οταν σου λείπει η στοιχειώδης ασφαλιστική παιδεία τότε η κοινωνική ευαισθησία που επικαλείσαι, και που δεν έχω κανένα λόγο να την αμφισβητήσω,στρέφεται υπερ της προστασίας των ισχυρών που αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να μην αλλάξει τίποτε απο τα προνόμια τους ποντάροντας στην άγνοια των πολλών.

    ReplyDelete
  46. μμμμ
    δε βλέπω από που το έβγαλες αυτό αλλά τέλος πάντων. ας υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει χώρος για να μου εξηγήσεις....

    κοίτα το άρθρο που παρέθεσα παραπάνω σχετικά με το ποιους ευνοεί το ν/σ

    ReplyDelete
  47. Αν μπορώ να παρέμβω,θά τόνιζα ότι η μεγαλύτερη προσφορά αυτου του ασφαλιστικού νόμου,άν συνυπολογίσουμε και τον άλλον που θα ψηφιστεί τη Πέμπτη, είναι "Τα ενιαία κριτήρια για όλους".Αρα δεν υπάρχει φύλο,δεν υπάρχει επάγγελμα.Είτε είσαι εργαζόμενος στο Δημόσιο είτε σε ΔΕΚΟ είτε σε ελεύθερο επάγγελμα είτε στο εργοστάσιο, θα συνταξιοδοτείσαι με τους ίδιους όρους.Είτε είσαι οδηγός ΤΑΞΙ είτε είσαι γιατρός είτε κομμώτρια θα παίρνεις τόση σύνταξη όσες και οι ασφαλιστικές σου εισφορές.

    Στο κλάδο Υγείας ειδικά όλοι θα ανήκουν σε ένα και μοναδικο δημόσιο φορέα Υγείας.Είτε είσαι πρόεδρος του Αρείου Πάγου είτε είσαι ιερόδουλη.

    ReplyDelete
  48. Alex

    Η "ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ" είναι ένα απο τα εγκυρότερα,κατά τη γνώμη μου, περιοδικά,αλλά το άρθρο που μεταφέρεις, αναφέρεται, κριτικάρει και καταδικάζει το υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα και όχι το καινούριο.
    Το επόμενο τεύχος μπορεί να έχει κριτική για το καινούργιο.Oψόμεθα.

    ReplyDelete
  49. @libertarian:

    "...Τί σχέση έχουν τα επικουρικά με την ενιαιοποίηση;..."

    Η επικουρική σύνταξη *συνυπολογίζεται* εντέχνως από τους σημερινούς υπουργούς όταν μιλάνε για ύψος συντάξεων.

    Αν θέλουν το κράτος να μην συμμετέχει στην επικουρική εντάξει. Αλλά τότε δεν έπρεπε να βάλουν ποτέ χέρι στα ταμεία αυτά, ούτε να βγαίνουν και να λένε τώρα αυτά που λένε περί "δίκαιου συστήματος", αλλά ταυτόχρονα αρνούμενοι να καλύψουν τυχόν επισφάλειες στο μέλλον (βλ. δηλώσεις Λοβέρδου στο Βουλή). Είτε τις δέχονται και τις στηρίζουν, είτε δεν πρέπει να τις ακουμπάνε. Τελεία και παύλα.

    "...OΣΟ για τον ΟΑΕΕ, που εύχεσαι να ήταν ΑΣΠΙΣ-ΠΡΟΝΟΙΑ, στεγάζει τους μεγαλύτερους φοροφυγάδες..."

    Αυτό το ξέρω πολύ καλά από πρώτο χέρι. Αλλά πάλι χρησιμοποιείς άστοχο επιχείρημα. Άλλο φοροδιαφυγή, άλλο εισφοροδιαφυγή. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά και απομονωμένα πράγματα στην οικονομία. Μόνο όποιος θέλει να θολώσει τα πράγματα στα ΜΜΕ (βλ. δημοσιογράφοι) τα μπλέκει μαζί.

    Και κάνε λίγο κράτει με το "στοιχειώδης ασφαλιστική παιδεία" γιατί κανείς εδώ μέσα δεν έχει το αλάθητο, ούτε μπορεί να κάνει τον προφέσσορα στους άλλους λες και είναι ο Πάππας. Διάβασε τι γράφουν οι άλλοι και αν μπορείς βγάλε λάθος τα επιχειρήματά τους με άλλα δικά σου.

    @parmenides:

    "...η μεγαλύτερη προσφορά αυτου του ασφαλιστικού νόμου....θα συνταξιοδοτείσαι με τους ίδιους όρους...θα παίρνεις τόση σύνταξη όσες και οι ασφαλιστικές σου εισφορές..."

    Ακόμα δεν έχεις απαντήσει στο πιο απλό: Γιατί ο νέος νόμος τελικά δεν διορθώνει τις *υπάρχουσες* αδικίες, δηλαδή όσων ήδη παίρνουν πολύ περισσότερα από όσα έχουν πληρώσει σε εισφορές.

    "...Στο κλάδο Υγείας ειδικά όλοι θα ανήκουν σε ένα και μοναδικο δημόσιο φορέα Υγείας..."

    ΟΚ, αν περάσεις από κανένα δημόσιο νοσοκομείο που εφημερεύει και πετύχεις εκεί κανένα δικαστή, πάρε μια φωτογραφία. Θα την πουλήσεις πιο ακριβά και από συλλεκτικό γραμματόσημο.

    Είπαμε, άλλο τα ευχολόγια και άλλο η στυγνή πραγματικότητα.

    ReplyDelete
  50. @ yanniskriti

    Να σαι καλα φιλε, λεμε την πραγματικοτητα και δε χρειαζετε
    να τελειωσει κανεις χαρβαρντ
    για να την δει.
    Απλα στο πισω μερος του μυαλου πολλων βρισκεται το δημοσιο, ο διορισμος.
    Περιμενουν να κοπασει η καταιγιδα για να συνεχιστουν
    οι διορισμοι στους οαεδ ικα κλπ
    Ο Μανος που προτεινει συνταξη
    προνοιας για ΟΛΟΥΣ ειναι φασιστας
    μαυρος δεξιος ενω οι πασοκοι
    με τα ευγενη ταμεια , τις ΔΕΚΟ
    τα επιδοματα παραγωγικοτητας
    και τους πεινασμενους γεροντες
    ειναι σοσιαλιστες.
    Σοσιαλισμος για τους πασοκους
    ειναι να ζουν οι ΔΥ και να υποσιτιζονται οι εκτος δημοσιου.
    Οι ανθρωποι ειναι παρανοικοι
    και βαθια φασιστες.

    Οσο για τη δεξια, ταιριαζει
    σε φυλαρχους και μπαμπουινους
    της Αφρικης.
    Ψευτοεθνικισμος , θρησκοληψια
    αρπαχτη ,ρουσφετι ,σοου,εθνικες
    καταστροφες.
    Ολοκληρη η πολιτικη σκηνη
    ειναι για πεταμα γιατι κοινος τους παρονομαστης ειναι το πρωσοπικο βολεμα εις βαρος των αλλων.
    Εξαιρω γραφικους εξωκοινοβουλευτικους και τον
    τρελολεβεντη που τελικα δεν ηταν
    καθολου τρελος.

    ReplyDelete
  51. "κανείς εδώ μέσα δεν έχει το αλάθητο"

    Η σεμνότητά σου με συντρίβει, δούλε της ταπεινότητας.

    ReplyDelete
  52. Ευστράτιε οι περισσότεροι (ειδικά οι νέοι 20ρηδες) έχουν χάσει επεισόδια και δεν τα πρόλαβαν περι ΠΑΣΟΚ. Ποιος θυμάται άραγε τον Κουρουμπλή το 2000 (κυβέρνηση Σημίτη), ο οποίος φώναζε μέσα στην βουλή “εμείς έχουμε πρώτο στόχο οι υπάλληλοι του κράτους μας να ζουν με αξιοπρέπεια” και μοίραζαν χρήμα και ψευτοεπιδόματα στους ΔΥ με αποτέλεσμα να ανοίξει η ψαλίδα και να τρέχουν όλοι να μαζεύουν προκηρύξεις του ΑΣΕΠ μπας και «σωθούν» (η… σοσιαλιστική κοινωνία) ενώ από την άλλη πλευρά ο ιδιωτικός τομέας συρρικνωνόταν και οι υπάλληλοί του θεωρούταν οι καταραμένοι της κοινωνίας, οι «αδιόριστοι», οι «αποτυχημένοι» της ζωής.

    Αυτά τα ΠΑΣΟΚικά καραγκιοζιλίκια έχουν ξεχαστεί τελευταία, ας είναι καλά ο μπουχέσας και η παρέα του που κατάφεραν και εδραίωσαν το ΔημοσιοΥπαλληλικό κίνημα του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία για τα επόμενα χρόνια. Κι οσο για το ασφαλιστικό κτλ, ΕΦΕΞΗΣ όπως πολύ σωστά επεσήμανε κάποιος χρήστης του μπλόγκ. Με απλά λόγια όσοι βολεύτηκαν μέχρι τώρα δεν χάνουν ούτε δεκάρα, έρχονται τα κορόιδα από δω και πέρα να πληρώσουν…

    «Σοσιαλισμος για τους πασοκους
    ειναι να ζουν οι ΔΥ και να υποσιτιζονται οι εκτος δημοσιου.
    Οι ανθρωποι ειναι παρανοικοι
    και βαθια φασιστες.»


    Είσαι επιεικής. Ψυχανώμαλοι, ασυνείδητοι και παλιάνθρωποι θα έλεγα, και μάλιστα όσο δεν πάει. Απορώ με τον κόσμο που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα και τους ανέργους, οι οποίοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και δεν έχουν πάρει ακόμα χαμπάρι το φαγοπότι που έγινε όλα αυτά τα χρόνια από τα μέλη αυτής της συμμορίας. Ας βγει επιτέλους ένας δημοσιογράφος στα ΜΜΕ να πει τα πράγματα με τα όνομά τους, έτσι μπας και ταρακουνηθούν μερικοί κοιμισμένοι. Αλλα που…

    Ξέρω πολλά άτομα του ιδιωτικού τομέα, τα οποία πήγαν και ψήφισαν μπουχέσα το 2004 αγανακτισμένοι με την ΔΥλαγνεία και τα καραγκιοζιλίκια του ΠΑΣΟΚ. Και ήρθε και η τριτοκοσμική ΝΔ να «ανταγωνιστεί» τον «αντίπαλο» της στις παροχές των βολεμένων, με τον Παυλόπουλο να διπλασιάζει τα επιδόματα μεταφοράς φακέλου και προπέλας. Ο λογαριασμός πάντα στις πλάτες των κορόιδων ΙΥ, ανέργων και ΕΕ φυσικά.

    Έτσι φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για «κεκτημένα» των 9.000 στον ΟΣΕ, την στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα γίνονται διαπραγματεύσεις για τσίχλες και καραμέλες. Και μέσα σε αυτό το χάος, διαμαρτύρονται και οι υπόλοιποι ΔΥ -των 2.000 το μήνα-, διότι θέλουν κι αυτοί μισθοδοσία αλα ΔΕΚΟ (!). Βλέπετε το σημείο αναφοράς στα μυαλά των μισθωτών του δημοσίου δεν είναι οι μισθοί στον τριτοκοσμικό Ελληνικό ιδιωτικό τομέα, αλλα στα τοπ των ΔΕΚΟ ή στους αντίστοιχους μισθούς ΔΥ του Λουξεμβούργου και της Γερμανίας.

    Τελικά, πόσο πιο άδικο μπορεί να πάει σε αυτη την χώρα? Και πόση υποκρισία?

    ReplyDelete
  53. @ yanniskriti

    Αυτα που γραφεις να τα διαβασουν οι 20 αρηδες,
    για να βγαλουν τα συμπερασματα τους για το ελληνικο χάλι και τα κόμματα.

    Οσοι φίλοι μου διορίστηκαν
    σε δημοσιο -ΔΕΚΟ εχουν ξενοιάσει
    και απαιτούν πριμ και επιδόματα.
    Οι υπόλοιποι παλεύουμε να επιβιώσουμε και θεωρούμαστε
    οι χαμένοι και τιμωριμένοι.
    Οι ποιο τυχεροι εφυγαν εξω.

    Η χώρα αυτη δεν έχει μέλλον όσο
    ανακυκλώνεται η Ελλαδα του ψευτοσοσιαλισμου των ΔΕΚΟ και του lifestyle.
    Οσο για τα ΜΜΕ δεν τα παρακολουθώ πλεον
    βλέπω μόνο ίντερνετ , γιατί
    υπάρχει ακόμα ελευθερία.

    Το ιντερνετ τους χαλαει τη συνταγη

    ReplyDelete
  54. "Οι ποιο τυχεροι εφυγαν εξω."

    Οι πιο τολμηροί. Αλλά κάθε πράμα στον καιρό του.

    ReplyDelete
  55. καλοκαιρινά ευτράπελα.
    -----------

    "..η προσωπική φιλία του με την οικογένεια Βαρδινογιάννη και με τον κ. Παύλο Γιαννακόπουλο τον έκανε πρόεδρο".

    Ο κατάλληλος άνθρωπος στη κατάλληλη θέση.
    Αμα είσαι "αριστερός" όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές.Οταν είσαι φίλος με αυτούς τότε ποιός είναι ο ταξικός σου εχθρός;
    Ο κυρ Νίκος ερωτεύτηκε τη διαπλοκή που υποτίθεται ότι κυνηγούσε όταν ταύτιζε τον Κόκκαλη με το Σημίτη.Τώρα εξηγούνται όλα.
    Ο άνθρωπος εξελίσσεται σε γελωτοποιό του Βαρδινογιάννη.

    ReplyDelete
  56. Μια και αναφέρατε τα περί ΠΑΣΟΚ Σημίτη, να παραθέσω και κάτι για την ιστορία:

    "Ποιους Ακούει η Κυβέρνηση;" - του Ανδρέα Ανδριανόπουλου (sofokleous10.gr, 14/7):

    http://tinyurl.com/36po8bl

    "...Η τελευταία κυβέρνηση Μπούς...διακρίθηκε για τις μεγάλες της δημόσιες δαπάνες αλλά και για την «επιστροφή του κράτους» στην οικονομική ζωή. Εισαγωγικοί δασμοί, μεγάλες επιδοτήσεις κυρίως στην γεωργία, παρεμβάσεις στις αγορές κατοικίας - που προκάλεσαν ουσιαστικά και την τελευταία οικονομική κρίση..."

    Δηλαδή για το έλλειμμα των ΗΠΑ φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τους δύο πολέμους και τον ωκεανό χρημάτων προς την πολεμική βιομηχανία της χώρας. Κλασική λογική neoliberal.

    "...τα κυβερνητικά στελέχη...τρέχουν κλαμένοι στα κανάλια σαν προδομένες αρραβωνιάρες κατηγορώντας τους ξένους δανειστές για αναλγησία κι’ εξιστορώντας τα πάθη τους για την διάσωση του καημένου του λαού..."

    Δεν ξέρω αν οι επαναστάτες σύντροφοι στο ΠΑΣΟΚ συμφωνούν με την παραπάνω δήλωση, αλλά εδώ χτύπησε διάνα.

    Γιατί τα αναφέρω αυτά; Γιατί φυσικά το δίδυμο Μάνος-Ανδριανόπουλος ήταν δείγμα γραφής του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ εδώ και πολύ καιρό. Σίγουρα θα τον έπαιρναν οι ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ στα drafts πριν μερικά χρόνια, αλλά οι σύντροφοι εδώ τον πρόλαβαν. Μετά βέβαια τους έδιωξαν γιατί δεν ήταν αρκούντως neoliberal και δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τις οδηγίες του "προπονητή".

    ReplyDelete
  57. @lefteris:

    "Οι ποιο τυχεροι εφυγαν εξω."

    Οι πιο τολμηροί. Αλλά κάθε πράμα στον καιρό του.

    Τόλμη δεν είναι να παρατάς τη χώρα σου στα λαμόγια και στους απατεώνες. Κάκαλα έχει όποιος μένει εδώ, τους κράζει και θα τους κράζει μέχρι να ψοφήσουν ή να μεταναστεύσουν αυτοί. Το χρωστά η σημερινή γενιά στην επόμενη, μπας και εξιλεωθεί.

    ReplyDelete
  58. Θέλει τόλμη να κυνηγήσεις την τύχη σου στο εξωτερικό ειδικά στην αρχή που οι συνθήκες είναι αντίξοες. Το να μείνεις στην Ελλάδα για να αναλώσεις την ενέργειά σου στον πόλεμο κατά των λαμόγιων λόγω υπερυψωμένου πατριωτικόυ ενστίκτου είναι το λιγότερο ανοησία. Στην χειρότερη αναλώνεις μια ολόκληρη ζώη και αυτή των παιδίων σου για να πετύχεις μια φούσκα καθώς θα σε ποδοπατάνε τα λαμόγια. Δε χρωστάω τίποτα στην πατρίδα
    μου. Ζούμε στην εποχή του εγώ. Τουλάχιστον βγαίνοντας έξω εκτός οτι ανοίγει το μυαλό, κοιτάς την πάρτη σου με τη διαφορά πως το κάνεις με αξιοπρέπεια και καθαρό κούτελο.

    ReplyDelete
  59. @ parmenides
    κάνεις λάθος. ο αρθρογράφος αναφέρεται στο νέο ν/σ.

    ReplyDelete
  60. Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό είναι τόσο πρόχειρες που ακόμα και 10χρονα μπορούν να το καταλάβουν.

    Δείτε τι λένε οι δάσκαλοι π.χ.:
    http://teachers-limnou.blogspot.com/2010/07/70.html

    Επαναλαμβάνω λοιπόν, ότι όταν οι αλλαγές που γίνονται στο ασφαλιστικό δεν αφαιρούν την πραγματική αδικία, αλλά είναι μόνο για μπούγιο... δεν κάνουμε τίποτα. Πράγματι με αυτό το ασφαλιστικό διασφαλίζεται μια... βιωσιμότητα. Αφού οι συντάξεις θα προσαρμόζονται στο σύστημα και όχι το σύστημα στις συντάξεις.

    Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Αυτό το ξέρουμε.

    Μια πολύ καλή λύση θα είναι πράγματι να φροντίσουν να πεθαίνουμε πριν τα 70 μας από ασιτία. Γιατί αυτό βλέπω να συμβαίνει με τις συντάξεις των 360 ευρώ... Γιατί πείτε μου ποιος θα προλάβει να συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας στα 65 του, ή ακόμα και στα 67 του, όταν το 60% των εργαζόμενων μπαίνει στην αγορά εργασίας μετά τα 30!!! Πλάκα μου κάνετε;

    G700... μόλις σας έδωσε το τελειωτικό χτύπημα ο ΓΑΠ και εσείς λέτε "έχει και σωστά το ασφαλιστικό" και σχεδόν τον υμνείτε ως "μεταρρυθμιστή". Ναι ρε... έχει. Αλλά το άσχημα είναι το πρόβλημα. Όχι τα σωστά!!!

    Τώρα αν κάποιοι παρεξηγούνται γιατί τους λέω ΠΑΣΟΚολάτρες ή τρομοκρατημένα παιδάκια... κρίμα. Ας σκεφτούν γιατί το λέω και ας αφήσουν τις ντροπές και τις παρεξηγήσεις...

    ReplyDelete
  61. Pleonektima kai ependysi gia ton eayto sou kai ti xora sou einai na fygeis sto eksoteriko. De xreiazetai na rikseis mayri petra piso gia na fygeis, antitheta kai idiaitera entos EE i kinitikotita prosferei ergaleia gia epaggelmatiki ekseliksi kai antallagi gnoseon kai koultouras pou sto xeri tou kathenos einai na metrisoun thetika gia to diko tou mellon kai gia tin patrida.

    Ayti i reystotita stin ergasia, stin oikonomiki drastiriotita kai sti leitoyrgia tis koinonias dimiourgei ena "reysto fobo" se aytous pou arnountai na bgoun, na mathoun, na dokimasoun kai na diabasoun. Oi neoi Ellines pasxoume poly apo ayto to fobo. Kai se syndyasmo me ti mizeria tis psarokostainas pou yiothetisame apo tous goneis mas sti fasi tis emminopaysis tous, kindineyoume na ginoume symbola tou perithoriou kai tis parakmis otan o kosmos gyro mas allazei me illigiodeis taxytites.

    ReplyDelete
  62. I asfalistiki metarrythimisi einai paradeigma aytou tou fobou pou mas diakatexei. An doume pos allakse kai allazei to asfalistiko se alles xores, tha katalaboume oti mia tetoia metarrythmisi thelei polla xronia kai mia seira rythmiseon se bathos xronou gia na strosei.

    To zitima loipon sti sygkekrimeni sygkyria einai na tethoun ta themelia tis asfalistikis arxitektonikis ton epomenon 50 eton stin Ellada. I enopoiisi ton tameion, o diaxorismos syntakseon kai ygeias, i eniaiopoiisi ton asfalistikon eisforon me kritiria antapodotikotitas kai i prosarmogi tou xronou ergasias basei ton dimografikon allagon kai ton epiptoseon stin ergasia einai ta thetikotera xaraktiristika tou parontos nomou.

    To tripyloniko systyma asfalisis (gia syntakseis) simainei oti tha yparksoun diafores stis paroxes apo to deytero pylona kai meta, basei panta ton eisforon pou o kathenas katabalei. Ayto den isxye mexri simera dimioyrgontas enan kykeona antifaseon kai eksaireseon. Apo edo kai pera oi epomenes genies tha apolambanoun o,ti "apotamieyoun" - pensions as a piggy bank.

    O protos pylonas tis koinonikis asfalisis kalyptei tmimata toy plythismou pou oudepote eixan ti dynatotita prosbasis se asfalisi, dimiourgontas mia elaxisti deiklida prostasias gia tous xamilomisthous kai tous anergous.

    To systima dinei kinitro ston politi na ergastei gia na "apotamieysei" gia to mellon, ayto to kinitro oudepote ypirxe sto palio systima.

    Oi eksaireseis einai protasi tou Loberdou, kai den problepetai apo to Mnimonio. Den prokeitai na parameinoun eksaireseis sto systima pou de syntassontai me to kritirio tis antapodotikotitas.

    Ta alla einai braxyprothesma texnasmata mias klikas pou sbinei apo to xarti ton pronomion.

    To neo asfalistiko einai elpida gia tous neous.

    ReplyDelete
  63. Vassilis,
    Τώρα αν κάποιοι παρεξηγούνται γιατί τους λέω μπουχεσόπαιδα.. κρίμα. Ας σκεφτούν γιατί το λέω και ας αφήσουν τις ντροπές και τις παρεξηγήσεις...είμαι κάτω των 10 και λυπάμαι που δεν μπορώ να σε εξαιρέσω Vassilis,μου το απαγορεύεις.

    ReplyDelete
  64. @normad, α... μη ανησυχείς. Έχω μάθει να αγνοώ τους ανώριμους.

    Υ.Γ. Αλήθεια, όταν η κακιά δεξιά έλεγε για σταδιακή εξίσωση ορίων ηλικίας, ήσουν με τον Γιώργο να φωνάζει στα χαρακώματα;

    ReplyDelete
  65. @ rat700
    δε μας διακατέχει κανένας φόβος. αντιμετωπίζουμε το ν/σ με τη λογική και όχι συναισθηματισμούς.

    @ λοιπούς λάτρεις του νέου νομοσχεδίου.

    Μπορείτε να μου εξηγήσετε το σκεπτικό πίσω από τη διαίρεση των ταμείων;

    ReplyDelete
  66. @ rat700
    δε μας διακατέχει κανένας φόβος. αντιμετωπίζουμε το ν/σ με τη λογική και όχι συναισθηματισμούς.

    @ λοιπούς λάτρεις του νέου νομοσχεδίου.

    Μπορείτε να μου εξηγήσετε το σκεπτικό πίσω από τη διαίρεση των ταμείων;

    ReplyDelete
  67. ser,
    το νέο ν/σ είναι μεν δικαιότερο αλλά ΕΦΕΞΗΣ.

    Καλό Point, υπονοεί ότι όσοι πήραν πήραν και από εδώ και πέρα το νέο σύστημα θα αφορά τους νέους, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική.

    Καταρχάς έχει πέσει τσεκούρι στις ψηλές συντάξεις με μειώσεις και ΛΑΦΚΑ. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό το θέμα διότι αδίκως έχει πέσει και στις μικρές.

    Το νέο ασφαλιστικό σε επίπεδο όρων ασφάλισης (πχ ηλικία συνταξιοδότησης) θίγει και όσους έχουν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα. Για παράδειγμα ένας ένστολος που είναι να συνταξιοδοτηθεί το 2011 του προστίθενται +1,5 χρόνια υπηρεσίας, το 2012 +3 και το 2014 +4,5. Από το 2015 πάνε όλοι στα 35 έτη πραγματική υπηρεσία. Δηλαδή κάποιος ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι πέντε χρόνια πριν τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης πλέον πρέπει να υπηρετήσει άλα 10 χρόνια.

    Γενικά οι μόνοι που δεν θίγονται από το νέο σύστημα και πολύ σωστά κατά την άποψή μας είναι όσοι έχουν θεμελιώσει δικαιώμα εντός του 2010.

    ReplyDelete
  68. Συνεπώς, ενώ στο παρελθόν γινόταν ένας διαχωρισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους πλέον αυτό δεν υπάρχει άρα διατηρείται ένας όρος της διαγενεακής δικαιοσύνης.

    ReplyDelete
  69. Αυτο που μου κανει εντυπωση με το G 700 ειναι οτι περιμενει απο το δημοσιουπαλληλικο παρακμιακο
    βαλκανιζατερ ΠΑΣΟΚ να δωσει σοβαρες λυσεις!


    Ευστράτιε, "άσπρη γάτα μαύρη γάτα αρκεί να πιάνει ποντίκια". Στηρίζουμε πολιτικές. Και όπως στην περίπτωση του ασφαλιστικού, που τις βλέπουμε να εφαρμόζονται από μια κυβέρνηση και αυτό να αναγνωρίζεται και δια στόματος του ίδιους του πρωθυπουργού, χαιρόμαστε και δε γινόμαστε εμπαθείς ή μίζεροι.

    Σχετικά με ΔΥ συμφωνούμε ότι ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί σταδιακά και η μονιμότητα να καταργηθεί. Παράλληλα πρέπει να εκσυγχρονιστεί η Δημόσια Διοίκηση. Δηλαδή δεν μπορείς τον 21ο αιώνα να κάνεις personel admin χωρίς καν μηχανοργάνωση όταν βρισκόμαστε στην εποχή του HR

    ReplyDelete
  70. Οι μεταρρυθμίσεις όταν δεν γίνονται σωστά δεν είναι μεταρρυθμίσεις. Είναι πείραμα. Και το συγκεκριμένο θα στείλει πολλούς στον τάφο τους. Ίσως έτσι θέλουν να σώσουν το ασφαλιστικό βέβαια...

    Βασίλη, κοινωνικά μιλώντας είναι λάθος η μείωση των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων. Αλλά αυτό είναι δημοσιονομικό μέτρο και δεν αφορά στο νέο ασφαλιστικό. Το νέο ασφαλιστικό σου λέει βασική + ό,τι βγάλεις ανταποδοτικά από την εργασία σου. Δε βλέπουμε γιατί αυτό είναι άδικο ή γιατί θα στείλει κάποιον στον τάφο του. Ίσα ίσα που ήδη τώρα με το υπάρχον σύστημα έχεις το μεγαλύτερο ποσοστό φτωχών συνταξιούχων στην ΕΕ.

    ReplyDelete
  71. Μπορείτε να μου εξηγήσετε το σκεπτικό πίσω από τη διαίρεση των ταμείων;

    Alex, καθαρά πολιτική και λάθος. Σε ό, τι μας αφορά είμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός Κοινωνικού Ταμείου για όλους τους Έλληνες. Η διαφοροποίηση μπορεί να γίνεται σε επίπεδο εθελοντικό με επαγγελματικά ταμεία ή ατομικά με ιδιωτικά. Αλλά δεν μπορείς να αγνοήσεις ότι για πρώτη φορά στην ιστορία έχεις τρία μεγάλα ταμεία συν τα δύο των επαγγελματικών ομάδων τα οποία λειτουργούν με ενιαίους όρους. Βασική + ανταποδοτική. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει και καλό είναι να το αναγνωρίσουμε. Επίσης όλη η φιλελεύθερη κριτική περί σκληρωτικής συσώρευσης των εγωσιτικών συμφερόντων στη δομή του ασφαλιστικού τύπου Macur Olson που κάνεις είναι θεωρητική διότι de facto το νέο ασφαλιστικό συμμαζεύει το σύστημα.

    ReplyDelete
  72. Alex μπορείς να μας πεις αν διαφωνείς με:

    1. αύξηση εργάσιμου βίου στα 40 έτη για ολους για την πλήρη σύνταξη και πέναλτυ για την πρόωρη συνταξιοδότηση
    2. εξίσωση ορίων ηλικίας ανδρών γυναικών
    3. υιοθέτηση ανταποδοτικής σύνταξης
    4. ενσωμάτωση ΔΥ στο ΙΚΑ
    5. κατάργηση συντάξεων άγαμων θυγατέρων
    6. μη καταβολή κρατικής ενίσχυσης στα επαγγελματικά ταμεία που μένουν εκτός ΙΚΑ - ΟΑΕΕ
    7. συνάρτηση της παροχής επικουρικής με αποτέλεσμα αναλογιστικής μελέτης, δηλαδή βιωσιμότητας και απεξάρτηση κράτους από την εγγύησή τους;


    Μερικά από τα εξισωτικά μέτρα του νέου ασφαλιστικού.

    ReplyDelete
  73. @ g700

    Κατά πρώτον, ας μην ήταν η ΕΕ και το ΔΝΤ και θα βλέπαμε αν έπιανε ποτέ το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ να κάνει «αλλαγές» στο ασφαλιστικό. Αντιθέτως, εξέφρασε δυσαρέσκεια και πάλεψε ενάντια σε όποιες αλλαγές στόχευαν σε δικαιοσύνη (πχ εξισώσεις ορίων κτλ). Γι αυτό και τα μέτρα λέει "επεβλήθησαν" απ έξω.

    Και βάσει αυτής της λογικής βγαίνουν και τα ΜΜΕ και μας λένε ότι οι Ευρωπαίοι που προτείνουν ΕΝΑ ταμείο για ΟΛΟΥΣ (ίσα δικαιώματα / περίθαλψη) είναι οι κακοί της υπόθεσης, και οι κρατικοδίαιτοι Ελληνοκαραγκιόζηδες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ-ΚΚΕ-ΛΑΟΣ που είναι υπέρ των προνομίων ορισμένων βολεμένων κηφήνων είναι οι καλοί (!).


    Κατά δεύτερον, όχι απλώς όσοι πήραν πήραν, αλλα και όσοι πήραν θα εξακολουθήσουν να παίρνουν μέχρι τον θάνατο πάνω στις πλάτες των νέων (με ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ απώλειες, και αυτές για τα μάτια του κόσμου). Αυτή η γενιά κάηκε λοιπόν και οι όποιες θετικές αλλαγές θα αποδώσουν καρπούς από την επόμενη.

    «ενσωμάτωση ΔΥ στο ΙΚΑ»

    Η ενσωμάτωση έπρεπε να γίνει για ΟΛΟΥΣ τους ήδη εν ενεργεία ΔΥ και όχι μόνο για τους νεοεισερχόμενους. Τώρα, η ΠασοκοΝΔ κοπρολογική, λέει ότι οι διορισθέντες της γενιάς του «ενδόξου 81» και οι συνεχιστές της είναι πολίτες A-class και πρέπει να έχουν «ανώτερη» περίθαλψη και «διασφαλισμένα κεκτημένα» μέχρι τον τάφο. Κατά τα άλλα όλοι οι πολίτες είναι ίσοι, με ίσα δικαιώματα και λοιπές συνταγματικές πίπες ολ όβερ.

    «κατάργηση συντάξεων άγαμων θυγατέρων»

    ΕΦΕΞΗΣ όμως. Διότι όσες έπαιρναν θα εξακολουθήσουν να παίρνουν. Α, ναι, ίσως τους κόψουν πάλι 2% από κάνα επίδομα κτλ και αστείες περικοπές (λες και τόσα χρόνια δεν έχουν κονομήσει πάνω στις πλάτες της γενιάς μας).

    ReplyDelete
  74. "«ενσωμάτωση ΔΥ στο ΙΚΑ» 

Η ενσωμάτωση έπρεπε να γίνει για ΟΛΟΥΣ τους ήδη εν ενεργεία ΔΥ και όχι μόνο για τους νεοεισερχόμενους."


    -Λοιπόν, αυτό ήθελα να ρωτήσω κι εγώ! Αυτό θα γίνει για όλους, ή μόνο για τους νεοεισερχόμενους;;;

    Γιατί το ρωτάω; Επειδή οι εισφορές των ΔΥ προς τη σύνταξή τους είναι πλασματικές πέρα για πέρα. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει;

    ReplyDelete
  75. "Αυτό θα γίνει για όλους, ή μόνο για τους νεοεισερχόμενους;;;"

    Για τους νεοεισερχόμενους απο 1-1-2011. Για τους υπόλοιπους, ε, μα εχουν "διασφαλίσει" τα "κεκτημένα" βλέπετε...

    ReplyDelete
  76. Μα, Yianniskriti, σκέψου λίγο τι θα σήμαινε για το ΙΚΑ ή το κράτος αν αυτή τη στιγμή έμπαιναν στο ΙΚΑ 1000000 και βάλε "ασφαλισμένοι" με μηδενικές πραγματικές εισφορές. Ή το κράτος θα έπρεπε τωρα να δώσει στο ΙΚΑ το ποσό που θα αντιστοιχούσε για όλους αυτούς, αν τα λεφτά υπήρχαν, ή θα έπρεπε το ΙΚΑ να συμπληρώσει το ποσό αυτό. Ποιος τα έχει αυτά τα λεφτά;;; Κανείς!

    Ποια είναι η μόνη επιλογή;; Έχει ο θεός. Άστο για αργότερα! Καταλαβαίνεις;

    Ποιος είναι ο μεγαλύτερος βραχνάς για τις μελλοντικές γενιές;

    ReplyDelete
  77. Και επίσης, τι θα έπρεπε να κάνει το κράτος από την επομένη της ένταξης των ΔΥ στο ΙΚΑ; Μα να πληρώνει εισφορές για τους υπαλλήλους του. Τα έχει; Τι βγάζει ένας ισοσκελισμός συντάξεων και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ εισφορών για τους ΔΥ, αν δούμε πόσοι ΔΥ είναι συνταξιούχοι και πόσοι προσλαμβάνονταν κάθε χρόνο τα τελευταία 30 χρόνια;

    Το ασφαλιστικό θα πάρει δεκαετίες για να ισορροπηθεί, αν αυτό γίνει ποτέ, και ο λόγος είναι οι ΔΥ.

    Αυτό δεν ξέρω γιατί δεν το λέει κανείς; Ή μπορεί και να το λέει και να μην το έχω ακούσει εγώ...

    Εκτός κι αν κάνω λάθος. Οι διορθώσεις καλοδεχούμενες.

    ReplyDelete
  78. @ Ventriloquist

    Αφού ούτως η άλλως τα λεφτά τα πληρώνει ο Κρατικός Προϋπολογισμός

    http://www.mof-glk.gr/syntaxeis/syntaxiodothsh/eisagwgh.htm

    οπότε γιατί να μην τα έδινε στο ΙΚΑ, ποια η διαφορά?

    Ίσα ίσα μάλιστα, αν λάβεις υπ όψιν σου ότι ο κάθε ΔΥ έχει εξτρά ΠΡΟΝΟΜΙΑ στην περίθαλψη (ιδιωτικά ιατρεία κτλ).

    Αλλα φυσικά εδώ που τα λέμε, για σκέψου... η A-class της Ελληνικής κοινωνίας στο Αφρικανικό ΙΚΑ? Έχουν συνηθίσει βλέπετε στα κυριλέ ιδιωτικά* με τσάμπα κάλυψη από το «βιβλιάριο Δημοσίου» (*Γεια σου ρε σύντροφε Σημίτη με τα δωράκια σου, έτσι για την ιστορία για να θυμόμαστε ποιος έκανε τους ΔΥ Upper class).

    Ξερετε τι είναι εκεί που πήγαινες κυριλέ το απόγευμα στο Ιατρικό Κρήτης και καθάριζες, ξαφνικά να πέσεις στο χοιροστάσιο του ΙΚΑ?

    ReplyDelete
  79. @ventriloquist:

    "...Το ασφαλιστικό θα πάρει δεκαετίες για να ισορροπηθεί, αν αυτό γίνει ποτέ, και ο λόγος είναι οι ΔΥ.
    Αυτό δεν ξέρω γιατί δεν το λέει κανείς; Ή μπορεί και να το λέει και να μην το έχω ακούσει εγώ..."


    Ευτυχώς ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει την ουσία που νέου ασφαλιστικού και ότι από τις 10 ρυθμίσεις οι 9 είναι άδικες και καθαρά κοντόφθαλμες δημοσιονομικές.

    Δυστυχώς, αυτό γίνεται εκ των υστέρων, αφού έχει γίνει πλέον νόμος, μαζί με αυτόν που θα ψηφιστεί αύριο για τους ΔΥ.

    Αυτό που λες για τους ΔΥ και την ένταξή τους στο ΙΚΑ ισχύει στο πολλαπλάσιο με αρκετά ακόμη ταμεία με τραγικά χρέη που τελικά εντάχθηκαν είτε στο ΙΚΑ είτε στο ΟΑΕΕ. Πράγμα που σημαίνει ότι κάθε άλλο παρά θετικό είναι για τη βιωσιμότητα αυτών των ταμείων, ειδικά όταν δεν κόβονται αρκετά από τα απαράδεκτα "κεκτημένα" δικαιώματα, όπως οι συντάξεις από τις αμέτρητες εθελούσιες της προηγούμενης δεκαετίας.

    Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πλέον ότι με αφορμή το δημοσιονομικό, στη Βουλή περνάνε απαράδεκτοι νόμοι, απίστευτης προχειρότητας και κοινωνικής αναισθησίας, που θα επηρεάσουν τις επόμενες 2-3 γενιές. Το ίδιο *ακριβώς* συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη, είτε έχουν είτε δεν έχουν άμεσο δημοσιονομικό ή ασφαλιστικό πρόβλημα.

    Ας μην είμαστε τόσο εύπιστοι και ανυποψίαστοι στις μπαρούφες που ακούγονται τους τελευταίους μήνες ως "μέτρα σωτηρίας". Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει, παρά τις όψιμες τύψεις μερικών πράσινων "συντρόφων" που τώρα σκίζουν τα καλτσόν φωνάζοντας ότι παραμένουν σοσιαλιστές με ευαισθησίες. Όποιος δεν θέλει, παραιτείται. Και κυρίως ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΙ ΥΠΕΡ στη Βουλή.

    ReplyDelete
  80. @Yianniskriti

    Μα αυτό σου λέω. ΔΕΝ τα πληρώνει. Τα περισσότερα τα αφήνει για αργότερα. Πληρώνει συντάξεις, όχι εισφορές. Και ξαναλέω:

    Τι βγάζει ένας ισοσκελισμός συντάξεων και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ εισφορών για τους ΔΥ, αν δούμε πόσοι ΔΥ είναι συνταξιούχοι και πόσοι προσλαμβάνονταν κάθε χρόνο τα τελευταία 30 χρόνια;


    -Για να το πω πιο απλά, οι ΔΥ δεν έχουν ταμείο και τα τελευταία τριάντα χρόνια ο αριθμός τους αυξάνεται σταθερά, χωρίς να αυξάνονται εισφορές και παραγωγικότητα. Αυτό σημαίνει ότι ΤΩΡΑ κοστίζει πολύ λιγότερο να δίνεις συντάξεις και όχι εισφορές. Και ΤΩΡΑ αυτή είναι η μόνη επιλογή του κράτους, διότι "δεν υπάρχει σάλιο"

    ReplyDelete
  81. Στο άμεσο μέλλον αυτό θα το βρούμε μπροστά μας. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή αυτή τη στιγμη.

    ReplyDelete
  82. Το οποίο είναι και τραγικό. Αλλά αυτό πρέπει να μας το εξηγήσει η κυβέρνηση. Να το καταλάβουμε.

    ReplyDelete
  83. Και το καλύτερο απ'όλα είναι ότι και να υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για ένταξη των ΔΥ, μάλλον δεν υπάρχει η πρακτική, διότι κανείς δεν γνωρίζει ποιοι και πόσοι είναι. Αυτό είναι πραγματικά εκτός από τραγικό και αστείο.

    ReplyDelete
  84. Καταργηση των ενσημων τωρα
    και συνταξη προνοιας 740ευρω για ΟΛΟΥΣ τους Ελληνες
    οτι και αν εκαναν στη ζωη τους.
    Απο εκει και περα οποιος θελει παραπανω συνταξη θα πληρωνει εισφορες σε ενα συνταξιοδοτικο προγραμμα για τον εαυτο του.
    Αυτο ειναι δικαιοσυνη, αυτο προτεινει και ο Μανος.
    Τα υπολοιπα ειναι κολπα των Πασοκ-ΝΔ ΑΕ και λοιπων δυναμεων
    για να αρπαζουν ψηφους απο τις
    ευνοουμενες ομαδες των δημοσιων.
    Η απανθρωπια τους δεν εχει ορια
    θελουν να συνεχιστουν τα καραγκιοζιλικια με τους καλοταισμενους ΔΥ και τους εξαθλιωμενους κοινους θνητους.
    Οι 20αρηδες πρεπει να ξεσηκωθειτε
    και να διεκδηκησετε μια νεα Ελλαδα της δημιουργιας και οχι
    αυτη των ΔΥ της παρακμης και της
    λαμογιας.

    ReplyDelete
  85. "Ψηφίστηκε το ασφαλιστικό του Δημοσίου - Νέες αλλαγές ανάσα για γυναίκες και στρατιωτικούς

    Με 156 ψήφους υπέρ ψηφίστηκε το ασφαλιστικό για το δημόσιο
    Αλλαγή στο παρά πέντε υπέρ των γυναικών στο Ασφαλιστικό του Δημοσίου
    Δώρο έως 5 πλασματικά έτη στις εργαζόμενες στο Δημόσιο μητέρες ανηλίκων"


    http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=34476&catid=3

    Και σχόλιο αναγνωστη πιο κάτω: "Γιατί τα προνόμια να ισχύουν μόνο για τις μητέρες εργαζόμενες του Δημοσίου; Οι υπόλοιπες του Ιδιωτικού τομέα έχουν μεγαλύτερες αντοχές ή τα παιδία τους απαιτούν λιγότερη φροντίδα? ΜΑ ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΕΞΙΣΩΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ...... ΑΜΑ ΠΙΑ!!!!!"

    Άντε πάλι καθάρισε το ΠΑΣΟΚο-ΔΥ-κίνημα.

    Dedicated σε όλους τους ρομαντικούς βλάκες φίλους που όταν τους έλεγα οτι την νύφη θα την πληρώσουν και πάλι εξ ολοκλήρου οι ιδιωτικοί, γελούσαν και μου έλεγαν "αποκλείεται φιλε, θα το δεις."

    ReplyDelete
  86. "Οι 20αρηδες πρεπει να ξεσηκωθειτε
    και να διεκδηκησετε μια νεα Ελλαδα της δημιουργιας και οχι
    αυτη των ΔΥ της παρακμης και της
    λαμογιας."


    Οι σημερινοί 20ρηδες Ευστράτιε μαζεύουν μόρια και σπουδάζουν στου Μπόνια για να δώσουν ΑΣΕΠ. Κι όσοι στο τέλος μείνουν εκτός (αδιόριστοι), σκύβουν το κεφάλι και θεωρούν οτι είναι ανίκανοι και αποτυχημένοι.

    ReplyDelete
  87. @ Ventriloquist,

    Πιστεύω οτι γνωρίζεις οτι μας καταδίκασε το Ευρωπαϊκό δικαστήριο γιατί οι εισφορές για τις συντάξεις των ΔΥ δεν είναι πραγματικές αλλα ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ όπως λέγαμε.
    Και θεωρεί τις συντάξεις τους "κοινωνική σύνταξη" και όχι κλασσική σύνταξη που πληρώνεται από κανονικά ταμεία !!!

    Και αυτό που μας λέει η "κακιά" Ευρώπη είναι ότι αφού είναι «κοινωνικό βοήθημα», τότε πρέπει να το περνούν ή ΟΛΟΙ οι μισθωτοί (ΙΥ και ΔΥ) ή ΚΑΝΕΝΑΣ...

    Ventriloquist, η Ελλάδα δανείζεται της πουτάνας τα χρήματα για να τα σκάει σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εξτρά προνόμια (ιδιωτικά ιατρεία κτλ) των ΔΥ. Και απο την στιγμή που τα χρηματα αυτά ΥΠΑΡΧΟΥΝ και ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ να υπάρχουν (μέσω δανεισμού, οκ) και να δίδονται, τότε ας τα δίνει το κράτος στο ΙΚΑ.

    Και ΜΗΝ μου ξαναπεις, λεφτά δεν υπάρχουν. ΥΠΑΡΧΟΥΝ, και βρίσκονται στις τσέπες των κορόιδων του Ιδιωτικού τομέα. Πράσινη παραδοσιακή συνταγή...

    ReplyDelete
  88. "Τόλμη δεν είναι να παρατάς τη χώρα σου στα λαμόγια και στους απατεώνες.

    Εάν είναι χώρα μου, δώστε μου σχετικό τίτλο ιδιοκτησίας (ή μια καλή καραμπίνα).


    Κάκαλα έχει όποιος μένει εδώ, τους κράζει και θα τους κράζει μέχρι να ψοφήσουν ή να μεταναστεύσουν αυτοί.

    Τους Τούρκους τους διώξατε με φωνές, ή με οργισμένα emails;

    Το χρωστά η σημερινή γενιά στην επόμενη, μπας και εξιλεωθεί."

    Όχι, δεν χρωστάει τίποτα. Αυτοί που τα φάγανε χρωστάνε. Φύγετε κι αφήστε τους να τα ξεπληρώσουν μόνοι τους. Από τότε που ήμουν στο Ελληνικό σχολείο, η πιο θριαμβευτική και συχνή λέξη ήταν το "χρέος" (α ναι, και το "καθήκον").

    Μπαρούφες. Τέτοια μας λένε για να νομίσουμε ότι έχουμε χρέη και καθήκοντα, ενώ αυτοί δεν έχουν, ή εάν έχουν, πληρώνονται με χρυσάφι για να ελαφρύνει το βάρος από τους ώμους τους.

    Το μοναδικό όπλο που έχει η Ελληνική κυβέρνηση για να γδέρνει την πλειοψηφία καθώς υποστηρίζει τη μειοψηφία, είναι η "αίσθηση του καθήκοντος των υπολοίπων".

    Εάν οι υπόλοιποι τα μαζέψουν και φύγουν, τότε μόνο θα αρχίσουν να αλλάζουν τα πράγματα - όταν δηλαδή εξαφανίσουμε την Ελλάδα, ώστε να μην έχουν πουγκί να κλέψουν.

    Σας κλέβουν με το έτσι θέλω; Αδειάστε το σπίτι και φύγετε. Θα ψοφήσουν της πείνας.

    Και ποιος θα τους προσλάβει στο εξωτερικό; Οι Έλληνες βουλευτές μόνο για γκαρσόνια κάνουν (α ρε και να δω κάποτε πρώην βουλευτάδες της Ελλάδας να κάνουν τα γκαρσόνια στη Γερμανία...).

    ReplyDelete
  89. @ Yianniskriti

    Αν υπάρχουν λεφτά για να λυθεί το πρόβλημα ενός ανύπαρκτου ασφαλιστικού συστήματος για το 1/5 του εργατικού δυναμικού της χώρας των τελευταίων 30 χρόνων, συν τα όποια άλλα συσσωρευμένα προβλήματα και χρέη, πάω πάσο.

    ReplyDelete